Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling"

Transkript

1 Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Killebäckskolan Ansökan med bilagor skickas in via e-post till

2 Ladda ner anmälningsformuläret på din dator innan du börjar fylla i det. (Skriv i de blå fälten. De expanderar allteftersom du skriver i dem.) Skolans namn: Killebäckskolan Skolans verksamhetsform: Grundskola åk 5-9 Skolans län: Skåne Skolans kommun: Lund Skolans kommunkod: 1281 Skolans gatuadress: Hällestadsvägen 16 Skolans postnummer: Skolans postort: Södra Sandby Skolans telefonnummer: Skolans e-post: Skolans hemsida: Kontaktperson Namn: Ulf Skelander Telefon: E-post: ulf.skelander@utb.lund.se Rektor/förskolechef Namn: Pär Jonsson (åk 7-9), Ann-Louise Bergenfeldt (åk 5-6) Telefon: resp E-post: par.jonsson@lund.se ann-louise.bergenfeldt@lund.se

3 Delaktighet Hur är verksamheten organiserad så att alla barn, studerande och personal ges möjlighet att aktivt delta i arbetet för en hållbar utveckling. Så här arbetar vi med delaktighet: På skolan finns klassråd i varje klass, elevråd med representanter från alla klasser samt ytterligare tre råd: Matråd, biblioteksråd och miljögrupp. Samtliga råd/grupper har vuxenstöd. Personalen är indelad i arbetslag med en arbetslagsledare i varje. Arbetslagsledare och skolledning bildar skolans ledningsgrupp. Arbetslag och ledningsgrupp träffas regelbundet. Arbetsplatsträffar hålls 8 gånger per år. Vad har fungerat bra? De olika råden/grupperna fungerar bra med engagerade elever. Kommunikation mellan elever/arbetslag/skolledning fungerar bra med tydliga rutiner och täta kontinuerliga möten. Vad kan utvecklas? Engagemanget är inte lika stort i alla klasser/hos alla elever/hos all personal. Rutiner för att hålla engagemanget uppe, t ex hållbar utveckling som stående punkt på dagordningar. Aktuell information om hållbar utveckling publiceras regelbundet!

4 2. Ny personal Vilka rutiner finns för hur ny personal informeras och involveras i arbetet för en hållbar utveckling. Så här arbetar vi med ny personal: Ny personal informeras skriftligt och muntligt om skolans organisation och arbetslaget står för mentorsskap/introduktion och ytterligare information. Vad har fungerat bra? Ovanstående har fungerat bra. Vad kan utvecklas? Specifik information om skolans arbete med hållbar utveckling.

5 3. Kompetensutveckling Vilken kompetensutveckling får personalen som stöd för att kunna delta i arbetet för en hållbar utveckling. (Skriv i de blå fälten. De expanderar allteftersom ni skriver i dem ) Så här arbetar vi med kompetensutveckling: Gemensamma föreläsningar, utbytesträffar med andra skolor samt kurser till enskilda medarbetare. Vad har fungerat bra? Ovanstående har fungerat bra. Vad kan utvecklas? All personal skall ha kontinuerlig kompetensutveckling inriktad mot hållbar utveckling!

6 4. Samverkan med omvärlden Hur informerar och delar verksamheten med sig av sina erfarenheter av arbetet för en hållbar utveckling och samarbetet med andra verksamheter och aktörer utanför verksamheten. Så här arbetar vi med samverkan: Killebäckskolan deltar i ett projekt som kallas Öresundsklassrummet. Det är ett projekt som sträcker sig över tre år och en klass på skolan, 8b, deltar aktivt under två år. I öresundsklassrummet ingår 12 klasser från Lund Malmö och Köpenhamn och övergripande för projektet är lärande för hållbar utveckling. Vi har en budget på tio miljoner kronor och lärarna kan därför lägga lite extra jobb i detta då vi blir kompenserade med mindrre undervisningstid. I öresundprojektet träffar vi andra klasser, lärare och anställda vid Lunds kommun. Vi har möten med en dansk vänklass och en gång varje termin träffas alla medverkande klasser i educamps som pågår under en dag. Vi har en gemensam sida på nätet där vi kan hålla kontakten med alla medverkande i projektet och är ett ställe där vi lägger ut varandras skolarbete. Öresundsprojektet har blivit uppmärksammat bla i Sydsvenska Dagbladet. Vi har haft rektorerna för vår stadsdelsnämnd och naturskolan på besök och haft genomgång av det vi har jobbat med under två år. Vad har fungerat bra? Elevernas egna initiativ har ökat. De vågar ta kontakt med andra aktörer. De har intervjuat både arkitektkontor och byggföretag som var involverat då vår nya skola byggdes. Vad kan utvecklas? Det är svårt med miljöundervisning när vi är tillsammans med vår danska vänsklass, för språkförbistringen gör att alla inte förstår vad som diskuteras.

7 5. Måluppfyllelsen Vilka mål har ni och på vilket sätt är ert lärande för hållbar utveckling kopplat till aktuella styrdokument. Vårt första mål: Närproducerad mat visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv. har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling, har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället, Skolköket strävar efter att servera så mycket ekologiskt och närproducerad mat som möjligt. Riktmärket för ekologisk mat i Lund är 40%. 49% av maten som severas på Killebäckskolan är ekologisk och mycket mer är närproducerat. Köttet kommer från KC Ranch som ligger några kilometer från skolan. Köttbullarna kommer från Kävlinge som ligger 2 mil från skolan. Färs som severas slaktas på tisdagen och serveras på fredagen. Fisken som tillagas är inte närproducerad för man vill ha fisk som är MSC märkt. Allt kaffe på skolan är rättvisemärkt. De försöker även sätta fingret på hur mycket mat som slängs. Maten är mycket uppskattad och undersökningar visar att vi slänger mellan 5-10 kg mat om dagen vilket vi inte tycker är så mycket då vi har över 400 personer som äter på skolan. Vad kan vi utveckla och hur ska vi göra det? De ekoologiska alternativen kan alltid bli fler och vi kan slänga ännu mindre mat. Vårt andra mål: Skolan ska i samarbete med hemmen främja elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare. källsortering Klass 8b har börjat med att källsortera papper. Under tiden vi har väntat på att få igång den större kälsorteringen har klassen själva startat med att sätta ut kärl för papper. En gång i veckan samlar klassen ihop allt papper och slänger i en stor soptunna. Medan detta pågår har en liten grupp elever från klassen tagit fram olika alternativ för att starta sopsortering i stor skala. Förslagen har presenterats för skolledningen och elevrådsstyrelsen och man har tagit fram det vinnande konceptet som nu är beställt. Gruppen som har tagit fram förslagen tillsammans med vaktmästaren och lokalvårdare kommer att ombildas till att bli ett miljöråd i framtiden. Miljörådet kommer inte vara kopplat direkt till klassen utan kommer vara en påverkansgrupp som vilken elevdemokratigrupp som helst. det har varit oehört nyttigt för eleverna som deltagit, att få jobba med verkliga frågeställningar och kunna se resultatet av allt arbete. Lokalvårdarna har också märkt att mängden sopor i de vanliga papperskorgarna har halverats när vi istället sorterar ut pappret i andra kärl. Vad kan vi utveckla, och hur ska vi göra det? Gruppen ska förändras och bli en elevdemokratigrupp. Detta miljöråd måste skapa sig sin egen agenda och fortsätta med nya miljöutmaningar.

8 Vårt tredje mål: visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv. har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling, användade av miljövänliga produkter Lokalvårdare och lärare i hemskunskap försöker hela tiden hitta miljövänliga alternativ i den verksamhet de bedriver. De använder bl a microfiberduk som inte behöver rengöringsmedel. På torrt underlag uppstår en statisk elektricitet som drar till sig dammpartiklar. När duken fuktas med vatten försvinner den statiska elektriciteten men istället verkar kapillärkraft som suger upp smuts när man torkar. Användandet av mikrofiberduk har gjort att förbrukningen av kemikalier har varit minimal. Vad kan vi utveckla, och hur ska vi göra det? Man tittar hela tiden efter nya städsystem som minskar påverkan på natur och resurser. Det som är aktuellt nu är städsystemet Twister som som gör rent golv genom att bara tillsätta vatten till rondeller som är preparerade med mikroskopiska diamanter. Vårt fjärde mål: Skolan ska i samarbete med hemmen främja elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare. har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling, har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället, recykling av produkter I slöjden gör lärarna projekt med eleverna som går ut på att eleverna tar med sig begagnade och utslitna kläder och gör något nytt av dem. Det kan vara ett nytt klädesplagg men också väskor eller andra accessoarer. Eleverna tycker att det är roligt och utmanande att hitta nya användningsområden och få inspiration till nya kreationer. Vad kan vi utveckla, och hur ska vi göra det? Det går alltid att utveckla omfånget på dessa projekt. Även i teknikämnet har eleverna tagit med sig egna saker som de har lagat eller använt i andra konstruktioner. Vårt femte mål: Skolan ska i samarbete med hemmen främja elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare. har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling, har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället, skapande av miljömedvetenhet på skolan hos lärare och elever Vi har haft redovisningar i hela skolan om hjälporganisationers arbete och påvisat hur mycket det skulle hjälpa till om skolan kunde dra ner på slöseri med pennor suddgummi och papper. Skolans nya källsortering har diskuterats på olika instanser även hos lärarna. SYSAV har varit på skolan och haft undervisning för alla elever i åk 7-8. I åk 9 har alla elever jobbat med hur jordensresurser ska räcka till jordens alla invånare. I ett annat projekt åker några lärare med en grupp nior till Gambia där de träffar en vänklass och

9 hjälper till med uppbyggnaden av deras skola. Recyklingprojektet i slöjden har också bidragit till en allmän känsla av miljömedvetenhet. Listan kan göras lång. När många olika projekt är igång på skolan finner eleverna själva att världen hänger ihop och att även skolämnena hjälper varandra att skapa en helhetsbild. Vad kan vi utveckla, och hur ska vi göra det? En utmaning är att få källsorteringen att fungera. Att varje elev inser vikten av att inte strunta i sortera sitt skräp. Det förstör inte bara miljön utan kan även förstöra själva sopsorteringen. Det är viktigt att implementering av detta fungerar bra. 6. På vilket sätt görs barnen och eleverna delaktiga i arbetet med hållbar utveckling. Så här arbetar vi med barnens och elevernas delaktighet i arbetet med hållbar utveckling? se ovan. Många elever, men framförallt 8b har varit djupt delaktiga i allt miljöarbete som skett på skolan. Tillkomsten av denna ansökan har sitt ursprung i klassens arbete. De har intervjuat alla anställda vars arbete har figurerat i ansökan. Vad har fungerat bra? Det har gett elever möjlighet, som tidigare inte varit så intresserad av att vara delaktiga i skolan, att ta ett stort ansvar och hitta en nisch där de kan utvecklas. Vad kan utvecklas? Kanske finns det ännu bättre sätt att ta tillvara vårt skräp och spara in ännu mer på konsumtionsartiklar. Det är ett stort arbete att få alla elever och lärare att ta till sig nya rutiner och kanske något kommer att upplevas som aningen obekvämt jämfört med tidigare. Bifoga gärna dokument som stöd för er ansökan. Ifylld ansökan med ev. bilagor skickas via e-post till skolverket@skolverket.se Ytterligare information kan fås via e-post av eva.engdell@skolverket.se

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Skolans namn: Röda stugan Skolans verksamhetsform:

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Sandalidens skola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Uven www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda ner

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Tanden www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Mariebergsskolan www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Missionären www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Bergsvikens förskoleområde www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Byskolan www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se 1 Ladda

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Tegs centralskola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Skolans namn: Torna Hällestad förskola

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Pilbacken. www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

Grön skola kriterier 2010-09-23

Grön skola kriterier 2010-09-23 2009 års kriterier för GRÖN SKOLA Bildningsnämnden Lysekil Lpo 94 Mål att sträva emot Visar respekt för och omsorg om såväl närmiljö som miljön i ett vidare perspektiv. Utvecklar sin förmåga att göra och

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Grubbeskolan www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se 1 Ladda

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Orrvikens förskola, skola och fritidshem. Kontaktperson: Helena Hertz

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Orrvikens förskola, skola och fritidshem. Kontaktperson: Helena Hertz Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Orrvikens förskola, skola och fritidshem Kontaktperson: Helena Hertz 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas 2 gånger per termin,

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

Nuläge: Handlingsplan: Mål: Ansvarig: Nuläge: Handlingsplan: Mål: Aktivitet: När: Ansvarig:

Nuläge: Handlingsplan: Mål: Ansvarig: Nuläge: Handlingsplan: Mål: Aktivitet: När: Ansvarig: ! "! 5.# I stort sett all personal har gått miljöutbildning på Ekocentrum. Mål: All personal, även nyanställd ska ha gått miljöutbildning. Personalen i miljögruppen går på nätverksmöten och vidareutbildningar

Läs mer

Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Förskolan 1 5 år Efter ett gemensamt beslut om att arbeta för utmärkelsen gör ni en intresseanmälan via Internet: http://www.skolutveckling.se/utvecklingsteman/hallbarutveckling/utmarkelsen/

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Skolans namn: Kattfotens förskola Skolans

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Kommentar från Håll Sverige Rent 2011-05-11 19:28:37: Ni har relevanta mål och anpassade aktiviteter och era bilder avspeglar

Läs mer

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14!

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Hej och välkommen till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Fritidshemsverksamheten tar vid när skolan slutar för dagen och i dagsläget håller vi öppet till 17.30. (De dagar det är behov och efter överenskommelse

Läs mer

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Vretaskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-2 inklusive fritidshem Bakgrund och syfte Vretaskolans

Läs mer

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad.

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Rådet består av en representant från

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Alsjöskolan arbetsplan

Alsjöskolan arbetsplan Alsjöskolan Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Alsjöskolan arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för fortsatt utbildning och arbetsliv, demokratiskt

Läs mer

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby Bollstanäs skola Stora vägen 80 194 68 Upplands Väsby Lokal arbetsplan Bollstanäs skola Läsåret 2009/2010 Arbetsplan/verksamhetsplan 2009/10 grundskola för Bollstanäs Inledning Skolans organisation Bollstanäs

Läs mer

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) 2014-02-20 Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade

Läs mer

Alsjöskolans arbetsplan 2017/2018

Alsjöskolans arbetsplan 2017/2018 Alsjöskolan Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Alsjöskolans arbetsplan 2017/2018 MEDBORGARE Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för fortsatt utbildning och arbetsliv, demokratiskt

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling För- och grundskolan i Umeå, 2016-2019 Mål enligt beslutad uppdragsplan av För- och grundskolenämnd - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet.

Läs mer

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning)

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation, utvecklar

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet BESLUT Liu-2011-00453 Universitetsförvaltningen 2011-03-03 2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Skolverket per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Forskningsspridning Rektorsutb/lyft Lärarlyftet It i skolan Utlandsundervisning Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av skolans

Läs mer

Hökarängsskolan Skönstaholmsskolan. Vår värdegrund 1 (5) Vår värdegrund. hokarangsskolan.stockholm.se skonstaholmsskolan.stockholm.

Hökarängsskolan Skönstaholmsskolan. Vår värdegrund 1 (5) Vår värdegrund. hokarangsskolan.stockholm.se skonstaholmsskolan.stockholm. 1 (5) hokarangsskolan.stockholm.se skonstaholmsskolan.stockholm.se 2 (5) Södertuna slott 29-30 oktober, 2012 Vad menar vi med värdegrund och bilka friutrymmen har var och en att forma sin egen värdegrund?

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Hallonbackens förskola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse De nya styrdokumenten- stöd och krav Lärande för hållbar utveckling - kopplingen till andra prioriterade områden Entreprenörskap/entreprenöriellt

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

Arbetsplan tillsammans når vi målen -

Arbetsplan tillsammans når vi målen - 1 Arbetsplan 0910 Gribbylunds kommunala F-9 skola - tillsammans når vi målen - Vår gemensamma värdegrund handlar om Jämlikhet, Trygghet, Ansvar och Hänsyn. Dessa ord har mångskiftande betydelse beroende

Läs mer

Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 läsåret

Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 läsåret Årsunda kyrkskola Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 2017-2018 MEDBORGARE (Kunskapsnämndens mål) Resultatet för lärande och kunskap förbättras jämfört med närmast föregående mätning. Elevernas inflytande

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Prästängsskolan Lund September 2017 - Maj 2019 VÅR RESA GICK I MÅL 21 MAJ 2019 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Grattis till er Grön Flagg-certifiering! Ni har arbetat aktivt med lärande för hållbar utveckling

Läs mer

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför?

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Allt vi konsumerar (handlar, använder) kommer någonstans ifrån och tar vägen någonstans när vi har förbrukat det. Vi människor köper och använder mer än vi behöver.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN]

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Internationellt perspektiv Läroplansmål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg

Handlingsplan. Grön Flagg Handlingsplan Grön Flagg 2014-2015 1 Innehåll Handlingsplan Grön Flagg... 3 Miljöråd... 3 Handlingsplan... 3 Tema Livsstil och hälsa... 4 Hållbar utveckling och hållbara relationer... 4 Kretslopp och konsumtion...

Läs mer

Österfärnebo skolas arbetsplan

Österfärnebo skolas arbetsplan Österfärnebo skolas arbetsplan 2017-2018 MEDBORGARE Normer och värden Alla elever och vuxna ska känna sig respekterade och väl behandlade på Österfärnebo skola. et är nått när resultatet på kommunens enkät

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Berga förskola Kontaktperson: Lena Sinnerström 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet har träffats en gång per termin. b. Hur har miljörådet

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2007/2008

Kvalitetsredovisning 2007/2008 Kvalitetsredovisning 2007/2008 Pedagogiskt bokslut Prästgårdsskolan Särskola 1-8 år 1 Innehåll: Tidsperiod sidan 3 Grundfakta sidan 3 Underlag och rutiner för att ta fram Kvalitetsredovisningen sidan 4

Läs mer

Arbetsplan/verksamhetsplan 2010/11 fritidshem, förskoleklass, grundskola för Väsby skola

Arbetsplan/verksamhetsplan 2010/11 fritidshem, förskoleklass, grundskola för Väsby skola Arbetsplan/verksamhetsplan 2010/11 fritidshem, förskoleklass, grundskola för Väsby skola Inledning Väsby skola är en del av området Väsby Centrala. Väsby skolas ledning består av en rektor, och en biträdande

Läs mer

Välkommen till. Dalasjöbygdens föräldrakooperativ. Tallkotten!

Välkommen till. Dalasjöbygdens föräldrakooperativ. Tallkotten! Välkommen till Dalasjöbygdens föräldrakooperativ Tallkotten! Tallkotten Med denna folder vill vi informera om möjligheten att ert/era barn under sin förskoletid går på Tallkottens föräldrakooperativ. Dalasjöbygdens

Läs mer

Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016

Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016 i Anna-Karin Broström 20 augusti 2015 Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016 Våren 2015 har kvalitetsarbetet på Grundsärskolan 7-9 ytterligare stärkts Mått/målet är nått när Processarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever

Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever 2016 Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever Louise Helgesson Piteå Kommun 2016-09-08 Inledning att uppmärksamma de särskilt begåvade eleverna I skollagens första kapitel, fjärde paragrafen

Läs mer

Kungsgårdens grundskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Kungsgårdens grundskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse XX Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Kungsgårdens grundskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2017-2018 Bakgrund Ett utvecklingsprogram beslutades i kunskapsnämnden

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Nallebjörnens förskola Rapport Juni 2013 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Utvärderingens genomförande...

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009

Kvalitetsredovisning 2009 Barn- och skolförvaltning Lunds stad Kvalitetsredovisning 2009 Förskola/-or: Fornborgen Ansvarig för KR:AnnCharlotte Olai med medskapare 1. Förutsättning (redovisas 11 jan 2010) Antal barn 32 Antal tjänster

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008-2009 sept-08

Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008-2009 sept-08 Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008- sept-08 Presentation Sollentuna Musikklasser är en tvåparallellig 4-9-skola med 355-360 elever. Eleverna kommer från alla delar av Sollentuna, men

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. För Wämöskolan Läsåret 15/16

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. För Wämöskolan Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling För Wämöskolan Läsåret 15/16 Inledning Denna plan handlar om hur arbetet på Wämöskolan ska bedrivas för att metodiskt främja likabehandling samt för att

Läs mer

Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga Sektionsstyrelsen ska. Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och

Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga Sektionsstyrelsen ska. Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och MILJÖPLAN Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga ska ha minst en miljöansvarig Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och Åtgärda i början av varje ny termin Minst

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen ADRESS: Simrishamn DATUM Österlengymnasiet. Kvalitetsredovisning 2006

Barn- och utbildningsförvaltningen ADRESS: Simrishamn  DATUM Österlengymnasiet. Kvalitetsredovisning 2006 Österlengymnasiet Kvalitetsredovisning 2006 KVALITETSREDOVISNING Normer och värden Citat ur Läroplanerna Lpo 94, Lpfö 98, Lpf 94 Citat ur kommunens skolplan Skolans mål Att aktivt och medvetet påverka

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Bildningsnämnden Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Bäckalunds skola 1 Kunskap och kompetens Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14.

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14. MILJÖPLAN Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig Vi har utsett miljöansvariga vid sektionen. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret Minst en av de miljöansvariga har under året deltagit av LiU anordnad

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling för- och grundskolan i Umeå, ht 2013-vt 2015 Mål enligt beslutad uppdragsplan av FGN - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet. - Alla enheter

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö GRUNDSKOLA: 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva hur vi tar

Läs mer

REKTORERNAS MÅNADSBREV MAJ/JUNI 2014

REKTORERNAS MÅNADSBREV MAJ/JUNI 2014 REKTORERNAS MÅNADSBREV MAJ/JUNI 2014 Årets sommaravslutning är nu här och vi välkomnar det fina sommarvädret. I vårt förra månadsbrev kan ni läsa vilka tider och platser som gäller den 10 juni kl 17.00.

Läs mer

Jäderfors grundskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Jäderfors grundskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse XX Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Jäderfors grundskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2017-2018 Bakgrund Ett utvecklingsprogram beslutades i kunskapsnämnden

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ELEVERS INFLYTANDE på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll Läsåret

HANDLINGSPLAN FÖR ELEVERS INFLYTANDE på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll Läsåret 2014-09-03 Bakgrund Under höstterminen 2013 gjorde Skolinspektionen en tillsyn av Solhemsskolan. Vid tillsynen framkom att Solhemsskolan hade några områden där Skolinspektionen påpekade att verksamheten

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Beslut Dnr :3755. Beslut. efter tillsyn av grundskolan Mellanhedsskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun

Beslut Dnr :3755. Beslut. efter tillsyn av grundskolan Mellanhedsskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun Beslut 2011-08-12 Dnr 43-2009:3755 Beslut efter tillsyn av grundskolan Mellanhedsskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun Beslut 2011-08-12 1 (3) Dnr 43-2009:3755 Västra Innerstaden Stadsdelsfullmäktige

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola VO programmet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kvalitetsanalys. Lingonboda f-klass/fritidshem

Kvalitetsanalys. Lingonboda f-klass/fritidshem Kvalitetsanalys Lingonboda f-klass/fritidshem Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 5 Arbete i verksamheten... 5

Läs mer

Sammanställning av projektet Hållbar utveckling, klass 5 på Rydaholms skola.

Sammanställning av projektet Hållbar utveckling, klass 5 på Rydaholms skola. Sammanställning av projektet Hållbar utveckling, klass 5 på Rydaholms skola. Vi började med att prata om miljön, se på film och fundera över vad Hållbar utveckling kan innebära för oss på skolan. Grupperna

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Elin Källgarn, lärare i grundskolan

Läs mer

Arbetsplan Lingonbackens förskola

Arbetsplan Lingonbackens förskola Sandvikens kommun Arbetsplan Lingonbackens förskola 2015-2016 Kunskapsförvaltningen Datum 20150831 Sidan 2(7) Lingonbackens arbetsplan 2015-2016 I analyserna från Lingonbackens kvalitetsredovisning för

Läs mer

Frågor att diskutera. Frågor att diskutera. Hälsofrämjande arbete. Inledning. Syfte med materialet

Frågor att diskutera. Frågor att diskutera. Hälsofrämjande arbete. Inledning. Syfte med materialet DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Frågor att diskutera Hälsofrämjande arbete Inledning Nätverket för hälsofrämjande förskole- och skolutveckling i Halland 1 har sammanställt ett diskussionsunderlag som

Läs mer

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef KVALITETSUTVECKLING Normlösa förskola 2014/2015 Anna Ullén Alsander förskolechef Vision 2025 VÄRLDSVAN & HEMKÄR Invånarna är initiativrika Förskolan i Mjölby kommun förenar lärande och omsorg i en verksamhet

Läs mer

Sätra skolas arbetsplan 2012-2013. Gäller för Skola, Fritidshem och Förskoleklass

Sätra skolas arbetsplan 2012-2013. Gäller för Skola, Fritidshem och Förskoleklass Grund-/särskola Datum 2012-08-22 Sätra skolas arbetsplan 2012-2013 Gäller för Skola, Fritidshem och Förskoleklass Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGAR-perspektivet Resultaten för lärande och kunskap

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Åsenskolan Rektor Jan Setterberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Strömslundskolan 7-9 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Strömslundskolan 7-9 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Strömslundskolan 7-9 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Reviderad Bild :www.microsoft.se. Plan för elevers och föräldrars delaktighet och inflytande. Sjukhusundervisning

Reviderad Bild :www.microsoft.se. Plan för elevers och föräldrars delaktighet och inflytande. Sjukhusundervisning Reviderad 130625 Bild :www.microsoft.se Plan för elevers och föräldrars delaktighet och inflytande Innehållsförteckning 1. Syfte: 3 2. Vision: 3 3. Mål: 3 4. Aktiviteter elever 3 4.1. BARNKLINIKEN Fel!

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Arbetsplan 2015-2016

Arbetsplan 2015-2016 Arbetsplan 2015-2016 Gemensam arbetsplan för förskolorna Hallongården, Musikanten, och Skattkistan i Vivalla, Örebro Inledning och förutsättningar: Vivalla är ett av Örebro kommuns större bostadsområden.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet F-9 Hasslarödsskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet F-9 Hasslarödsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Skolenhet F-9 Hasslarödsskolan Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller

Läs mer

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN skolan Vi vet vart vi ska. Vi utvärderar, analyserar och förändrar. Utnyttja alla våra sinnen. Lär oss på olika sätt. Är tydliga! Gör våra elever medvetna om målen.

Läs mer

Via rektorsområde, Arbetsplan, Mål, Vision 2008-2009

Via rektorsområde, Arbetsplan, Mål, Vision 2008-2009 Via rektorsområde, Arbetsplan, Mål, Vision 2008-2009 Vi skall prioritera elevernas lärande och utveckling i en god miljö, där alla medarbetare tar ett gemensamt ansvar. KUNSKAP HÄLSA VIA KÄNSLA, SKAPAS

Läs mer

Foto: Malmö stad / Annika Trenneman. Hållbar utveckling. Vad är det och vad kan jag göra? Övningar elev

Foto: Malmö stad / Annika Trenneman. Hållbar utveckling. Vad är det och vad kan jag göra? Övningar elev Foto: Malmö stad / Annika Trenneman Hållbar utveckling Vad är det och vad kan jag göra? Övningar elev Årskurs: 4 6 Material: Eva Hörnblad och Annika Trenneman www.malmo.se/pedagogiskakartor Sorteringsmall

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2010 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Obligatoriska särskolan Inlämnad av: Verksamhetschef Ann-Catrin A-Göthlin Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Kronan

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Kronan Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Kronan 1-6 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan

VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan Läsåret 2017-2018 Kungsskolan är skolan mitt i byn. Skolan där positiva förväntningar på eleverna och stort engagemang av personalen ger eleverna en stabil grund och stå på

Läs mer

Pedagogisk ledning - Torna Hällestad förskola 2009

Pedagogisk ledning - Torna Hällestad förskola 2009 Pedagogisk ledning - Torna Hällestad förskola 2009 DELAKTIGHET Kriterium A1: Verksamheten är organiserad så att barn/elever och personal ges möjlighet att aktivt delta i arbetet för en hållbar utveckling.

Läs mer

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Jennika Pettersson 2012-07-24 Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGARperspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Kristallen period 2 (okt-dec), läsåret 2014-2015

Kvalitetsarbete för förskolan Kristallen period 2 (okt-dec), läsåret 2014-2015 Kvalitetsarbete för förskolan Kristallen period 2 (okt-dec), läsåret 2014-2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer