Konsten att göra ett projektarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsten att göra ett projektarbete"

Transkript

1 Konsten att göra ett projektarbete Elevinstruktion Projektarbete 100 p Katedralskolan 2011/2012

2 2 Varför projektarbete? Syftet med projektarbetet (100 p) är att du ska utveckla förmågan att planera, strukturera och ta ansvar för ett större arbete inom en planerad tidsplan. Det ska också ge dig erfarenhet av att arbeta i projektform och på så sätt förbereda dig för såväl fortsatta studier som ett kommande arbetsliv. Du kommer säkert att stöta på denna arbetsform senare i livet och det krävs social kompetens för att klara detta. Social kompetens innebär bl. a. att man kan arbeta med människor som man kanske själv inte skulle ha valt att arbeta med och att man har förmåga att kompromissa samtidigt som man står för sina åsikter. Under den tid du arbetar med ditt projektarbete kommer du att ta del av andra människors åsikter och kunskap i olika frågor och det är viktigt att du tar hänsyn till detta när du söker svar på din frågeställning. Förhoppningsvis kommer du att få en ökad förståelse för att människor tycker olika. Det finns ofta inte några enkla svar eller absoluta sanningar. Du får också : tillämpa och fördjupa dina kunskaper inom ett av dina karaktärsämnen. träna dig i att arbeta på ett undersökande sätt. utveckla din förmåga att se helhet och samband. träna dig i att tolka, värdera och kritiskt granska fakta.

3 3 Vad är ett projektarbete?? Att arbeta i projektform innebär att man i grupp planerar och utför en bestämd uppgift och tar ansvar för och utvärderar resultatet. Projektarbetet är en process som leder fram till en färdig produkt och denna produkt kan vara exempelvis ett konkret föremål, en tjänst, en film, en utställning eller ett presentationsprogram på dator. Den färdiga produkten kan naturligtvis också vara en rapport. Du ska alltid göra en skriftlig redovisning av ditt projektarbete oberoende av arbetets art. Detta innebär alltså att om du valt att presentera ditt arbete i form av t. e. x. en utställning ska du även lämna in en skriftlig redovisning. Projektarbete sker i grupp, gärna tvärvetenskapligt, men ditt arbete måste vara kopplat till just dina programmål. Däremot kan den färdiga produkten vara programöverskridande. På Katedralskolan är projektarbetet i regel kopplat till klassen. Flera olika projektarbetsgrupper kommer att bildas i varje klass. Den första och kanske svåraste uppgiften blir alltså att bilda grupper och enas om ett gemensamt problemområde. Det finns även möjlighet att göra sitt projektarbete utanför klassen genom att koppla det till en kurs. Det är dock för närvarande endast ett fåtal kurser som erbjuder denna möjlighet..

4 4 Hur går det till? Projektarbetet innefattar planering, genomförande och utvärdering. Det är viktigt att komma ihåg att själva arbetsprocessen är lika viktig som slutprodukten! I arbetsprocessen ingår att du ska välja kunskapsområde, avgränsa det och formulera syfte och frågeställningar. Vidare ska du undersöka och beskriva vad som krävs för att kunna lösa uppgiften. Hur ser tidsplaneringen ut? Vilka metoder är lämpliga? Vilket material behöver du? etc. Du startar med att göra en idéskiss som sedan ligger till grund för projektplanen. Detta planeringsarbete gör du tillsammans med dina gruppmedlemmar och med råd och stöd av din handledare.

5 5 Vad kan din handledare hjälpa dig med? Av din handledare kommer du att få goda råd på vägen, men inga färdiga svar. Du kan få hjälp om du kör fast, tips på var du kan hämta information och hjälp att hålla rätt kurs. Under de schemalagda handledarträffarna kommer ni att diskutera på vilket sätt ni i gruppen kan samarbeta och hjälpa varandra. Ni ska också kontrollera vilka uppgifter som behöver samlas in samt hur samordning av insamlandet kan ske, om gemensamma studiebesök ska planeras etc. Det är även viktigt att ta upp de eventuella problem eller samarbetssvårigheter som finns i gruppen. Handledarens uppgift är också att hela tiden studera och bedöma ditt arbete, såväl arbetsprocess som färdig slutprodukt. Den loggbok som du för under den tid du arbetar med projektet skall bl.a. vara till hjälp för handledaren att ge en rättvis bedömning av själva arbetsprocessen. Kom alltså ihåg att det inte bara är den färdiga produkten som bedöms! Slutprodukten bedöms även av en medbedömare. Biblioteket På Katedralskolans bibliotek kommer du säkert att tillbringa en hel del av din tid under projektarbetets gång. Våra bibliotekarier kommer att hjälpa de olika projektgrupperna att lära sig söka efter material och de kommer även att sammanställa en s.k. lathund till varje projektgrupp. Här får ni tips om olika sökvägar som är lämpliga just för er. Det är viktigt att du startar din sökning med hjälp av denna lathund innan du går vidare.

6 6 Mål Skolverket har satt upp följande mål för projektarbetet. Eleven skall kunna välja ett kunskapsområde och inom detta avgränsa en uppgift eller ett problem välja relevant material och metod samt relevanta redskap upprätta en projektplan och vid behov revidera denna föra loggbok över arbetets gång och fortlöpande revidera processen diskutera arbetets utveckling med handledaren åstadkomma en slutprodukt som innebär självständig lösning av den valda uppgiften eller det valda problemet göra en skriftlig redovisning av projektet som beskriver arbetets gång från idé till slutprodukt kunna skriftligt eller muntligt värdera arbetsgång och resultat

7 7 Betyg Projektarbetet betygssätts med Icke godkänd, Godkänd, Väl godkänd eller Mycket väl godkänd. Planering, genomförande och redovisning betygssätts och för att detta ska kunna ske måste du naturligtvis ha kontinuerlig kontakt med din handledare. Det är också obligatorisk närvaro vid de gemensamma träffarna med handledaren. Om inte den angivna arbetsgången följs har inte heller handledaren betygsunderlag varvid betyget Icke godkänd ges. Skolverket föreskriver att för betygen Väl godkänd och Mycket väl godkänd gäller att särskilt väl utvecklad förmåga avseende något eller några kriterier kan väga upp brister avseende ett eller ett par andra kriterier. De krav som gäller för Godkänd skall dock alltid vara uppfyllda. Det är alltid den ansvarige läraren som sätter betyget även om du har en extern handledare.

8 8 Betygskriterier Följande preciserade betygskriterier gäller för projektarbete vid Katedralskolan i Linköping: Godkänd Eleven presenterar en idéskiss och diskuterar denna med handledaren. Eleven upprättar en genomtänkt projektplan som diskuteras med handledaren och vid behov revideras. Eleven deltar aktivt vid handledarträffar och under projektveckan. Eleven för loggbok kontinuerligt, vilken uppvisas för handledaren. Eleven åstadkommer en slutprodukt och presenterar denna på lämpligt sätt. Eleven gör en skriftlig redovisning av projektet. Eleven gör en skriftlig eller muntlig utvärdering av arbetsgång och resultat. Väl godkänd Utöver kraven för G Eleven uppvisar självständighet vid problemformulering. Eleven diskuterar val av metoder och material. Eleven identifierar problem som kan uppstå under arbetets gång och förmår lösa dessa. Eleven tar till vara och utvecklar andras synpunkter. Eleven utvärderar och diskuterar brister i sitt arbete. Mycket väl godkänd Utöver kraven för G och VG Eleven planerar och genomför sitt arbete med stor självständighet och utnyttjar andras råd och synpunkter. Eleven uppvisar analytisk förmåga och ett analytiskt och kritiskt förhållningssätt. Eleven uppvisar skicklighet i utförandet av slutprodukten.

9 9 Idé Val av projekt Idéskiss Diskussion med Projektplan handledare/gruppmedlemmar Genomförande Produkt Presentation Utvärdering i handledningsgruppen Skriftlig redovisning

10 10 Idéskiss Du presenterar dina första funderingar kring val av projekt. Vilket kunskapsområde rör det sig om? Vad vill du göra? Vad är det du vill veta? Denna idéskiss diskuteras med handledaren och ligger till grund för projektplanen. Projektplan Planering är naturligtvis en viktig del i projektarbetet och denna görs i samråd med dina gruppmedlemmar och din handledare. Projektplanen ger en helhetsbild av det arbete som ska utföras och du presenterar den genom att fylla i en blankett. På nästa sida ser du hur blanketten är utformad och vad som bör fyllas i under respektive punkt. Innan du går vidare med arbetet diskuterar du projektplanen med handledaren som bedömer om projektplanen är realistisk.

11 11 PROJEKTPLAN Datum: Projektgrupp:.. Namn:.. Presentation av projektet: Presentera det område din projektgrupp valt att studera. Vad handlar ditt delområde om och hur passar det in i projektet? Problemformulering: Presentera dina frågeställningar och syftet med undersökningen. Genomförande: I denna del av planen bör följande moment ingå: * Val av metod: Hur skall du gå tillväga? Vilka olika vägar till målet finns det? Vilka fördelar och nackdelar finns det med de olika vägarna? * Val och insamlande av information och material: Vad är det du behöver veta för att nå målet? Hur skall du få tag i den informationen? Finns den på bibliotek, i arkiv eller hos personer? * Arbetet i gruppen: Vilka kopplingar finns mellan era arbeten? Vad kan ni göra tillsammans och hur ska ni dela upp arbetet? * Arbets- och tidsplan: Hur lång tid bör man beräkna för olika moment? När ska du ta kontakt med din handledare? Form för presentationen: Hur ska arbetet presenteras? Utställning? Film? Föredrag? Demonstration? Seminarium? Skriftlig rapport?

12 12 Genomförande Själva arbetet med att framställa slutprodukten ser olika ut beroende på vilken typ av arbete som ska utföras. Det innebär vanligtvis att du samlar information och material samt att du bearbetar detta. Under hela projektarbetet skall du föra loggbok. I den för du in anteckningar om vad du gjort, hur och varför eventuella förändringar gjorts i planeringen etc. Du bör även skriva ned hur mycket tid du lagt ned på ett visst moment, vad resultatet blev och vad du tänker ta itu med härnäst. Under projektarbetets gång kan det hända att du upptäcker att projektplanen av olika skäl inte kan följas. Alla förändringar av sådant slag måste föras in i loggboken. Vid handledningsträffarna diskuteras hur arbetet går, vilka svårigheter som uppstått och hur de skall kunna lösas. Om det uppstår stora problem kanske det blir nödvändigt att diskutera förändringar av projektets inriktning eller av den valda metoden. Det är naturligtvis mycket viktigt att du närvarar vid handledningsträffarna. Närvaro och aktivitet vid dessa utgör en viktig del i din handledares betygsunderlag.

13 13 Loggbok Loggboken är handledarens viktigaste instrument för att kunna följa och betygssätta din arbetsprocess. Loggboken är därför obligatorisk och har stor betydelse vid betygssättningen. Har man slarvat med sitt loggboksskrivande kan man aldrig nå ett högt slutbetyg trots att slutprodukten är av hög kvalitet. Du kommer även att ha stor nytta av loggboken när du efter avslutat projekt gör din skriftliga redovisning. I den skriftliga redovisningen (under rubriken Diskussion) ska du analysera och kommentera genomförandet av arbetet. Vilka problem uppstod på vägen och hur löste du dem? Använd loggboken som utgångspunkt för projektrapporten. Man glömmer lätt de svårigheter man stått inför under projektets gång när man nått sitt mål och då är det bra att kunna ta en titt i backspegeln med hjälp av loggboken. Det är inte bara viktigt att du skriver loggbok, utan även hur du skriver. Du ska inte bara skriva ett datum och en eller ett par meningar om vad du gjort, utan du ska också försöka reflektera över det du gjort. Stötte du på några svårigheter? Hur kan du lösa dem? Vad har du lärt dig? Hur går du vidare? Fungerar arbetet i gruppen? Kort sagt du måste visa för handledaren att du tar aktiv del i arbetet och att du hjälper till att driva projektet framåt. Det kanske känns lite ovant i början att skriva loggbok, men

14 14 förhoppningsvis kommer det att lossna efter en tid. Lägg inte ned tid och möda på att försöka få det hela språkligt korrekt En loggbok är en tankebok och det viktiga är att få ned dessa tankar, inte att stava rätt! Så här kan det exempelvis se ut i en loggbok: 11/9 I dag hade vi möte i vår projektgrupp (utan handledare). Vid förra mötet delade vi ju upp arbetet på så sätt att Anna fick till uppgift att kolla upp om vi kan låna filmutrustning, Johan skulle försöka få kontakt med en bekant till hans mamma som arbetar som läkare på hjärtmedicin. Olle lovade att under en veckas tid skriva ned allt han såg som hade med tobaksreklam att göra, medan jag skulle gå till biblioteket och be Kristina eller Lena att hjälpa mig att göra en sökning. Tänka sig! Alla hade gjort det de skulle! Arbetet börjar verkligen fungera bättre och bättre i gruppen. Det var svårt i början och man blev lätt irriterad när man inte fick som man ville och när någon inte hade gjort det den lovat. Nåväl, filmutrustning verkar svårt att få tag i och vi diskuterade länge hur vi ska lösa det hela. Vi funderar eventuellt på att gå en kvällskurs i filmteknik och redigering och kanske vi kan koppla vårt arbete till denna kurs. Min sökning blev inte helt lyckad. Fick inte riktigt det material jag behövde. Tror att jag måste precisera sökningen lite bättre. Trodde aldrig att det kunde vara så svårt att söka litteratur. Hittade dock en jättebra artikel. Ska gå tillbaka till biblioteket och be dem hjälpa mig hitta liknande artiklar. Vilken tur att man har ett så bra bibliotek här på skolan! Nästa vecka ska vi på studiebesök till den där läkaren som är expert på hjärt/kärlsjukdomar. Vi har givit oss i läxa att skriva ned frågor så att vi verkligen får ut något av besöket. 13/9 Usch idag har jag inte fått något vettigt gjort. Skulle ringa till Tobaksbolaget för att försöka få en intervju med deras informationschef. Satt i telefonkö JÄTTELÄNGE och sedan blev jag bortkopplad på något sätt. När jag försökte ringa lite senare var hon på lunch och på eftermiddagen satt hon i möte. I morgon har jag lektioner precis hela dagen, så då har jag ingen möjlighet att ringa och sedan är det helg.

15 15 Presentation och redovisning När målet nåtts och du fått fram en färdig slutprodukt är det dags för de sista momenten i projektarbetet, nämligen presentation, redovisning och utvärdering. Presentationen av produkten kan se ut på olika sätt beroende på vad det är för slags projektarbete. Skriftliga rapporter kan diskuteras i seminarieform, en tjänst kan utföras, ett föremål eller datapresentationsprogram kan demonstreras. I den skriftliga redovisningen av projektet ska du kommentera genomförandet av arbetet. Du ska beskriva vad som gått bra och vad som gått mindre bra under arbetets gång, vad du lärt dig och hur resultatet blev i förhållande till ambitionen. Vilka överväganden har gjorts? Vad blev resultatet av projektet? Hur påverkade metoden resultatet? Skilj alltså mellan begreppen rapport (=skriftlig presentation) och skriftlig redovisning. En skriftlig redovisning ska alla göra! Den skriftliga redovisningen ska ha samma rubriksättning som en skriftlig rapport (Inledning, Metod, Resultat, Diskussion), men kommer naturligtvis inte alls att vara lika omfattande. Om du skrivit en rapport är den skriftliga projektredovisningen en del av själva rapporten. Även vid en avslutande handledningsträff görs en utvärdering. Här presenterar du och dina gruppmedlemmar era olika delprojekt och utvärderar dessa. Ni gör även en utvärdering tillsammans av arbetet i gruppen. Hur ser helhetsbilden ut? Vad kan ni dra för slutsatser? Hur fungerade samarbetet? Vad fungerade bra? Vad fungerade dåligt?

16 16 SKRIFTLIG PRESENTATION HUR SKA RAPPORTEN SE UT? Om du väljer att presentera ditt projektarbete genom att skriva en rapport (=skriftlig presentation) får du här en vägledning i hur denna rapport ska vara utformad för att vara formellt riktig. Nedan kan du dels se hur själva dispositionen ska se ut, dels vad respektive rubrik ska innehålla. Den skriftliga redovisningen (vilken alla ska göra oavsett val av presentationsform) ska ha samma rubriksättning, men kommer naturligtvis inte att vara lika omfattande vad gäller innehållet. 1. Titelsida På titelsidan skriver du rubriken på arbetet. Det kan finnas underrubriker, särskilt om huvudrubriken är mycket kort och består av ett eller ett par ord. Ingår ditt arbete i ett större projekt skriver du det övergripande området som huvudrubrik och din speciella frågeställning som underrubrik. Nere till höger anger du ditt namn, skolans namn, termin och år. 2. Sammanfattning Sammanfattningen ska placeras längst fram i rapporten. Här ska du sammanfatta den skriftliga rapporten mycket kortfattat (c:a en halv A4-sida), men på ett sådant sätt att läsaren snabbt kan få en uppfattning om vad du studerat och hur. Dessutom ska du redogöra för dina viktigaste resultat på ett tydligt sätt (i ord, det vill säga inga tabeller eller dylikt). Sammanfattningen ska alltså tydligt redogöra för undersökningens problemställning, metod och resultat.

17 17 3. Innehållsförteckning En innehållsförteckning syftar till att ge en översikt över innehåll och disposition och den ska vara försedd med sidhänvisningar. 4. Inledning Syftet med inledningen är dels att ge läsaren den bakgrund som behövs för att förstå vad arbetet handlar om, dels att förklara syftet med arbetet. Det finns många olika sätt att inleda en rapport på. Försök att väcka läsarens intresse för ämnet. I inledningen kan du förklara varför du valt ämnet eller varför det är ett viktigt område att undersöka. Du kan gärna också ge lite bakgrundsinformation till exempel en snabböversikt av den historiska utvecklingen. En personlig anledning, ett skönlitterärt citat, en fallbeskrivning eller en personbeskrivning kan fungera som en bra inledning och inte minst vara intresseväckande för läsaren. Inledningen avslutas med att du presenterar syfte och frågeställningar. Kom ihåg att det är mycket viktigt att du förklarar syftet med din undersökning. Vilken eller vilka frågeställningar söker du svar på? Hur har du avgränsat ditt ämnesområde? Tänk också på att syftet ska överensstämma med innehållet i resultatdelen. 5. Metod och material/källor Här beskriver du hur du har gått tillväga för att få fram informationen. Du anger även vilka olika typer av källor som du använt dig av såsom till exempel böcker, arkivmaterial, intervjuer, studiebesök, observationer. Hur har du funnit litteraturen? Vilka sökord har du använt dig av? OBS! Om du hämtar material från nätet är det viktigt att du antecknar vilket datum det skedde. Du ska också visa upp papperskopior av detta material för din handledare. Har du samlat in material via intervjuer eller enkäter, redogör du för antalet intervjuer/enkäter, ställda frågor, hur urvalet av personer gjorts, samt för deras ålder och kön. Enkäten ska dessutom bifogas som bilaga.

18 18 Har du utfört ett laborativt arbete är det viktigt att du beskriver det på ett sådant sätt att läsaren kan upprepa ditt experiment utifrån din beskrivning. Har mindre allmänna kemikalier eller speciell apparatur använts ska man uppge företaget som säljer dessa produkter. 6. Resultat Om du har gjort en litteraturstudie, är det rapportens mest omfattande del. Här redogör du för dina resultat. Det är viktigt att du för samman all information som du fått till en sammanhängande text och inte delar upp den efter varifrån du fått informationen. Antalet sidor kan variera beroende på ämnets inriktning. Om det rör sig om en längre rapport bör du dela upp resultatredovisningen i underavdelningar med underrubriker. Det är viktigt att tänka på att du här redovisar vad andra har sagt och skrivit om det område du undersöker. Du måste ställa dig neutral och återge den information du fått fram så sakligt som möjligt. Vem som har sagt vad måste klart och tydligt framgå av texten (se vidare under rubriken Referenslista/Käll- och litteraturförteckning ). Ska du presentera data exempelvis från experiment, enkätundersökningar etc. är det viktigt att du presenterar dina resultat på ett så kortfattat och tydligt sätt som möjligt. Det är viktigt att läsaren inte drunknar i en massa ord och siffror! Oftast passar det bra att använda sig av tabeller, figurer och diagram för att åskådliggöra det hela. Kom ihåg att du inte får kommentera dina resultat under denna rubrik - det gör du istället i diskussionsdelen! 7. Diskussion Nu är det dags för dig att kommentera dina resultat. Var de förväntade? Om inte har du någon förklaring till detta? Hur pålitliga och trovärdiga är dina källor? Pekar dina källor på olika resultat? Redogör för de brister du anser att ditt arbete har.

19 19 En viktig del i diskussionen är också att koppla samman det du gjort med det andra gjort. Har andra kommit fram till liknande resultat eller har du erhållit resultat vilka motsäger andra undersökningar? Här blir ditt arbete en del av något större. Genom att koppla ihop det med andras arbete har man ju nått ökad kunskap! Troligtvis ingår ditt arbete i ett större projekt och då bör du även diskutera ditt arbete i förhållande till andra delarbeten i projektet. Du kanske har tittat på miljöeffekter av en viss verksamhet, medan någon annan har tittat på ekonomiska effekter. Det är viktigt att du redogör för dina egna tankar och åsikter. Vilken är din egen syn och vad grundar du den på? Här kan du också komma med förslag till hur du kan fördjupa dig ytterligare. 8. Referenslista/Käll-och litteraturförteckning När det gäller denna del av den skriftliga rapporten skiljer sig tillvägagångssättet åt mellan naturvetenskapliga ämnen och samhällsvetenskapliga/humanistiska ämnen. Nedan presenteras därför två olika referenssystem. Vilket av dessa du ska använda dig av bestäms alltså av ditt ämnesval. Naturvetenskapliga rapporter Samtliga böcker och artiklar, vilka du refererar till i texten, ska ingå i referenslistan. Syftet är alltså att läsaren lätt ska kunna skaffa fram de arbeten du hänvisar till. Observera att det är endast de arbeten man refererar till i texten som ska finnas med i referenslistan inte allt man läst! Övrig litteratur som du läst bör du anteckna i loggboken. När man i den löpande texten refererar till ett arbete kan man göra på olika sätt. Man kan ange författarnamn och årtal inom parentes och i så fall skrivs referenslistan i alfabetisk ordning. Man kan även välja att skriva ett nummer inom parentes efter påståendet i texten (det första arbete man refererar till för siffran 1). Referenslistan skrivs då i nummerordning och referensen hittas efter respektive siffra. Följande uppgifter ska finnas med i referenslistan: Böcker: Efternamn, förnamn, titel, utgivningsort och förlag, årtal. Artiklar: Efternamn, förnamn, titel, tidskrift, volym/nummer, sidor, årtal. WWW-adresser: Efternamn, förnamn, titel, publiceringsdatum, adress, datum när du hämtade informationen.

20 20 Om du bygger din framställning på intervjuer skriver du så här: Svensson, Olga, intervju den 4 augusti Har man inte gjort en regelrätt intervju, utan endast ställt en enskild fråga till en person, skriver man Svensson, Olga Personlig kommunikation. Samhällsvetenskapliga/humanistiska rapporter Varje uppgift i texten bör beläggas med en fotnot. Noterna är till för att vem som helst ska kunna kontrollera dina uppgifter. Källan anges i fotnot längst ner på sidan. Ex. 1. Olsson, B. (1999), s Bengtsson, M. (1991), s.122. Citat: Vem som citeras ska noga anges och kombineras med en sidhänvisning. Mer fullständiga uppgifter om källan skrivs sedan ut i Käll- och litteraturförteckningen enligt följande: Böcker: Efternamn, förnamn, titel, utgivningsort och förlag, årtal. Artiklar: Efternamn, förnamn, titel, tidskrift, volym/nummer, sidor, årtal. WWW-adresser: Efternamn, förnamn, titel, publiceringsdatum, adress, datum när du hämtade informationen. Om du bygger din framställning på intervjuer skriver du så här: Svensson, Olga, intervju den 4 augusti Har man inte gjort en regelrätt intervju, utan endast ställt en enskild fråga till en person, skriver man Svensson, Olga Personlig kommunikation Övrig litteratur som du läst, men ej refererar till i texten bör du anteckna i loggboken.

21 21 9. Bilagor Eventuella bilagor placeras sist. De numreras och anges i innehållsförteckningen. Exempel på bilagor: enkäter, frågeformulär, större siffersammanställningar, diagram och kartor. Källkritik Det är viktigt att tänka kritiskt. Vem står bakom informationen? Vem är författaren? Hur aktuell är uppgiften? Går det att hitta något datum? Vad vill författaren berätta? Vad vill författaren att jag skall tycka? Innehåller informationen fakta eller är det någons åsikter? Kan jag lita på informationen? Kan jag använda den i mitt arbete?

22 22 Bedömningsmatris för PA1201 vid Linköpings gymnasieskolor G VG MVG F ö r b e r e d e l s e f a s - p r o j e k t p l a n Problemformulering Metodval Tidsplan Lyhördhet Övrigt G e n o m f ö r a n d e Problemlösningsförmåga Samarbetsförmåga med projektmedlemmar och handledare Processredovisning/ loggbok R e d o v i s n i n g Presentation och produkt Formulerar med handledning ett tydligt syfte och tydliga frågeställningar Väljer med handledning relevant metod, material och redskap Formulerar med handledning en tidsplan som visar arbetsfördelning och ungefärlig tidsåtgång Formulerar självständigt ett tydligt syfte, tydliga frågeställningar och avgränsningar Beskriver självständigt och utförligt val av metod, material och redskap Formulerar självständigt en tidsplan som visar arbetsfördelning och tidsåtgång Lyssnar till andras synpunkter Tar till vara andras synpunkter Lämnar idéskiss och projektplan till handledaren inom avtalad tid Hanterar med handledning problem som uppstår Planerar och genomför arbetet i samarbete och dialog med övriga projektmedlemmar samt för en kontinuerlig dialog med handledaren Kunna föra loggbok över arbetets gång Kunna presentera arbetsgången och resultatet för den valda uppgiften som lösts med handledning Följer självständigt upp och justerar projektplanen vid behov Identifierar problem som kan uppstå under arbetets gång och förmår lösa dessa självständigt Samarbetar väl med övriga projektmedlemmar och handledare Tar till sig och utvecklar andras synpunkter Resonerar kring problem och lösningen på dessa Kunna presentera arbetsgången och resultatet för den valda uppgiften som lösts med viss självständighet Visar idérikedom och kreativitet Visar idérikedom och kreativitet Formulerar självständigt en tidsplan som visar arbetsfördelning, datum och beräknad tid för olika uppgifter Värderar andras synpunkter och använder dessa för att föra projektet vidare Skriver en väl genomarbetad projektplan så att nyttan av den tydligt märks i det fortsatta arbetet Finner kreativa lösningar på de problem som uppstår För med gruppen och handledaren en dialog som visar på kreativitet och kunskap Motiverar sina val av metoder och lösningar på problem med väl underbyggda argument Eleven visar skicklighet vid presentation och i utförandet av slutprodukten U t v ä r d e r i n g Värdering av arbetsgång och resultat Redovisar skriftligt samt värderar, med handledning, arbetsgången och resultatet Resonerar kritiskt samt identifierar problem som uppstått under arbetets gång Det kritiska resonemanget är motiverat med väl underbyggda argument

Projektarbete. Anvisningar, tips och mallar. Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete

Projektarbete. Anvisningar, tips och mallar. Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete Projektarbete Anvisningar, tips och mallar Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete Henrik Andersson, Martina Johansson, Göran Johannesson, Björn Bergfeldt, Per-Erik Eriksson, Franz Kreutzkopf,

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Årsplanering för Projektarbete 100 poäng, läsåret 2005/06 s.2 PA 1201 Projektarbete, 100 poäng s.3 Projektarbetets syfte s.3 Projektarbetets karaktär s.3 Lokal kursplan för Donnergymnasiet,

Läs mer

PA Projektarbete

PA Projektarbete PA1201 - Projektarbete Projektarbetets syfte Projektarbetet syftar till att utveckla förmågan att planera, strukturera och ta ansvar för ett större arbete och ge erfarenhet av att arbeta i projektform.

Läs mer

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort

Läs mer

ROJEKTARBETE RÅD OCH ANVISNINGAR VID GENOMFÖRANDE AV PROJEKTARBETE

ROJEKTARBETE RÅD OCH ANVISNINGAR VID GENOMFÖRANDE AV PROJEKTARBETE ROJEKTARBETE RÅD OCH ANVISNINGAR VID GENOMFÖRANDE AV PROJEKTARBETE 2 Projektarbete, råd och anvisningar Kursplan för projektarbete (utdrag ur skolverkets kursplan inrättad 2000-07)... 4 Projektarbetets

Läs mer

Projektarbete 2010-2011.

Projektarbete 2010-2011. Projektarbete 2010-2011. Projektarbete Syfte Utveckla förmågan att planera, genomföra och ta ansvar för ett större arbete Ge erfarenheter av att arbeta i projektform Tillämpa och fördjupa kunskaper inom

Läs mer

Rudbeckianska gymnasiet Projektarbetsgruppen. Lathund för projektarbete Läsåret 2010/2011

Rudbeckianska gymnasiet Projektarbetsgruppen. Lathund för projektarbete Läsåret 2010/2011 Rudbeckianska gymnasiet Projektarbetsgruppen Lathund för projektarbete Läsåret 2010/2011 Innehållsförteckning Lathund för projektarbete... 1 Förord... 3 1. Idéskiss... 3 2. Projektplanen... 3 2.1 Bakgrund...

Läs mer

Examensmål för gymnasieprogrammen http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-ochkurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/programstruktur-ochexamensmal

Examensmål för gymnasieprogrammen http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-ochkurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/programstruktur-ochexamensmal Examensmål för gymnasieprogrammen http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-ochkurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/programstruktur-ochexamensmal Gymnasiearbetet Yrkesprogram: I målen för yrkesprogrammen

Läs mer

Innehåll vid utredande projekt

Innehåll vid utredande projekt Innehåll vid utredande projekt 1.4 Metod 1.4.1 2. Avhandling (Resultat) 2.1 Teoridel 2.1.1 2.2 Resultatdel 3. Analys (Slutdiskussion) 4. Värdering av arbetet 5. Sammanfattning 6. Källor och litteratur

Läs mer

Rapport för framställande av produkt eller tjänst

Rapport för framställande av produkt eller tjänst Rapport för framställande av produkt eller tjänst PA 1201 Det här är en vägledning för er som arbetat enskilt eller i en projektgrupp för framställande av produkt eller tjänst och ska skriva en projektrapport

Läs mer

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT Ditt gymnasiearbete ska bygga kring den frågeställning du kommit fram till i slutet av vårterminen i årskurs 2 och du ska i ditt arbete besvara din frågeställning

Läs mer

Guide till projektarbetet

Guide till projektarbetet Guide till projektarbetet 10 Guide till projektarbete, 100p Projektarbete 2010/2011 2010 Ett projektarbete är en obligatorisk kurs i gymnasieskolan. Kursen är på 100 poäng, vilket skall motsvaras av 100

Läs mer

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin & årtal Handledare: namn Abstract/Sammanfattning Du skall skriva

Läs mer

Projektarbete i gymnasieskolan. Elevens frågor och svar

Projektarbete i gymnasieskolan. Elevens frågor och svar Projektarbete i gymnasieskolan Elevens frågor och svar Anders Danell och Mats Eriksson, Katedralskolan 2002 Innehåll 1. VILKET SYFTE HAR DET HÄR HÄFTET?... 3 2. VILKET SYFTE HAR GYMNASIESKOLANS PROJEKTARBETE?...

Läs mer

Kursnamn XX poäng 2013-10-15. Rapportmall. Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare:

Kursnamn XX poäng 2013-10-15. Rapportmall. Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare: Kursnamn XX poäng 2013-10-15 Rapportmall Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare: Innehållsförteckning En innehållsförteckning görs i Word när hela arbetet är klart. (Referenser, Innehållsförteckning,

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Skrivguide. Tillhör:

Skrivguide. Tillhör: Skrivguide Tillhör: Inledning Den här skrivguiden är till för att vägleda dig när du gör skriftliga arbeten här på Sven Eriksonsgymnasiet. Vilket ämne du än skriver om är alltid målet att du ska utöka

Läs mer

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10 Första hjälpen år 7 Innehåller regler och mallar för: Muntligt framförande s. 2 Intervju s. 3 Datorskrivna arbeten s. 4 Bokrecension s. 5 Fördjupningsarbeten s. 6 Labbrapporter s. 7 Källor s. 8 Nyhetsrapportering

Läs mer

MANUAL FÖR PROJEKTARBETET

MANUAL FÖR PROJEKTARBETET MANUAL FÖR PROJEKTARBETET VAD ÄR ETT PROJEKTARBETE? I kursen Projektarbete får du möjlighet att ta ansvar för ett större arbete. Du ska i grupp eller enskilt göra ett fördjupningsarbete inom ramen för

Läs mer

Gymnasiearbetets titel (huvudrubrik)

Gymnasiearbetets titel (huvudrubrik) Risbergska skolan Program Gymnasiearbetets titel (huvudrubrik) Underrubrik Titeln på rapporten måste givetvis motsvara innehållet. En kort överrubrik kan förtydligas med en underrubrik. Knut Knutsson BetvetA10

Läs mer

Att skriva en vetenskaplig rapport

Att skriva en vetenskaplig rapport Att skriva en vetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort sammanfattning som är en koncentrerad

Läs mer

Projektarbete och projektmodell

Projektarbete och projektmodell PROJEKTET Innehåll Projektarbete och projektmodell... 2 Initiering... 2 Planering... 2 Genomförande... 2 Uppföljning... 2 Projektplan... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Avgränsningar... 3 Strategier...

Läs mer

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 Uppgift Arbetet ska vara datorskrivet och varje grupp ska skriva 5-6 A4 sidor. Texten ska vara skriven i Times new roman storlek 12. Normalt radavstånd och

Läs mer

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats?

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Kullagymnasiet Projektarbete PA1201 Höganäs 2005-01-19 Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Anna Svensson, Sp3A Handledare: Erik Eriksson Innehållsförteckning 1. Inledning sid. 1 - Bakgrund - Syfte

Läs mer

Eget arbete 15 Poäng. Rubrik Underrubrik

Eget arbete 15 Poäng. Rubrik Underrubrik Säbyholms montessoriskola Årskurs 6 Plats för bild som har med arbetet att göra Eget arbete 15 Poäng Rubrik Underrubrik Förnamn Efternamn Examinator: Förnamn Efternamn Handledare: Förnamn Efternamn 1 Sammanfattning

Läs mer

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Citat... 1 Enkät... 1 Fotnot... 1 Frågeställning... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn Gymnasiearbete Datum Uppsatsens rubrik Ev. underrubrik Ditt namn, klass Handledarens namn Sammanfattning En uppsats har en kort, inledande sammanfattning av hela arbetet. Den kommer inledningsvis men skrivs

Läs mer

Frågor och svar om tekniska rapporter

Frågor och svar om tekniska rapporter Frågor och svar om tekniska rapporter Frågorna är ordnade efter rapportens struktur Titelsidan Hur ska titelsidan se ut? Universitet, program, kurs, termin, datum och år. Författarnamn och e-postadresser,

Läs mer

Spännande. Intressant. Roligt. Projektarbete. manual

Spännande. Intressant. Roligt. Projektarbete. manual Spännande Roligt Intressant! Projektarbete manual ÄMNESVAL - PROGRAMINRIKTNING I gymnasieskolan skall programmålen styra valet av uppgift. Det innebär att uppgiften skall fokusera de kunskapsområden som

Läs mer

Lathund i informationssökning

Lathund i informationssökning Lathund i informationssökning Att söka efter material, bearbeta det samt därefter skriva en rapport eller uppsats är en process i olika faser. Den här lathunden är tänkt att vara en hjälp för dig som behöver

Läs mer

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 1(5) - LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 2(5) ALLMÄNT OM KÄLLFÖRTECKNINGAR När du skriver en uppsats eller något annat skolarbete måste du redovisa vilka källor du

Läs mer

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 PROJEKTLEDNING inom produktutveckling Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Projektarbete... 4 Projektledning & Ledarskap...

Läs mer

Projektarbetet 100p L I T E O M I N T E R V J U E R L I T E O M S K R I V A N D E T A V A R B E T E T S A M T L I T E F O R M A L I A

Projektarbetet 100p L I T E O M I N T E R V J U E R L I T E O M S K R I V A N D E T A V A R B E T E T S A M T L I T E F O R M A L I A Projektarbetet 100p 1 L I T E O M I N T E R V J U E R L I T E O M S K R I V A N D E T A V A R B E T E T S A M T L I T E F O R M A L I A Metoder Intervju Power Point Innehåll En vetenskaplig rapport Struktur,

Läs mer

Gymnasiearbetet. Daniel Nordström

Gymnasiearbetet. Daniel Nordström Gymnasiearbetet Daniel Nordström Presentationens innehåll Film gymnasiearbetet Gymnasiearbetet i korthet Gymnasiearbetet mot högskoleförberedelse Planering-genomförande och utvärdering Planeringen för

Läs mer

Uppsatsskrivandets ABC

Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING GÄVLE GYMNASIEBIBLIOTEKARIERNA Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Bilder... 1 Citat... 2 Enkät... 2

Läs mer

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING Ämnet naturvetenskaplig spets inom försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning förbereder

Läs mer

Betygskriterier för självständigt arbete på masternivå

Betygskriterier för självständigt arbete på masternivå Betygskriterier för självständigt arbete på masternivå Gäller för självständigt arbete i biologi, miljövetenskap, markvetenskap, livsmedelsvetenskap, lantbruksvetenskap, kemi och teknologi. För att bli

Läs mer

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Hälsoprojekt Utvärdera din hälsa i rapportform Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Mål: Att utveckla sin fysiska, psykiska och sociala hälsa samt självbild. Att lära sig ta ansvar för egen träningsverksamhet.

Läs mer

Titel. Äter vargar barn?

Titel. Äter vargar barn? Fredrika Titel Undertitel Äter vargar barn? En fältstudie Ta bort denna ruta ur ditt dokument! Den finns bara med som en vägledning och skall inte finnas i det färdiga dokumentet. Gymnasiearbete vt 2014

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

TITEL -ev.undertitel-

TITEL -ev.undertitel- Teknikum Klass Projektarbetet VT-XX TITEL -ev.undertitel- ÅÅMMDD Namn: Handledare: SAMMANFATTNING (ABSTRACT) Här sammanfattar du hela arbetet (gärna på engelska). Syftet med sammanfattningen är att snabbt

Läs mer

Särskild prövning Historia B

Särskild prövning Historia B Hej! Särskild prövning Historia B Du har visat intresse för att göra särskild prövning i Historia B. Här kommer mer exakta anvisningar. Detta gäller: Prövningen består av tre arbeten. En uppgift utgår

Läs mer

Att skriva en vetenskaplig rapport

Att skriva en vetenskaplig rapport Birgittaskolan Att skriva en vetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort sammanfattning som är

Läs mer

Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk

Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk Exempel på gymnasiearbete september 2012 Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk Ungdomsspråk i spanska bloggar Elevens idé Calle är genuint språkintresserad. Han har studerat spanska,

Läs mer

Algebra och Ekvationer År 7

Algebra och Ekvationer År 7 Undervisning Algebra och Ekvationer År 7 Lärandemål (konkretisering av syfte och centralt innehåll ur Lgr 11) Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och situationer och inom

Läs mer

Att skriva uppsats! En handledning i konsten att skriva en uppsats

Att skriva uppsats! En handledning i konsten att skriva en uppsats Att skriva uppsats! En handledning i konsten att skriva en uppsats Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Dispositionen av en uppsats... 4 Titelsida... 4 Sammanfattning / abstract... 4 1. Inledning... 4 Syfte...

Läs mer

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Kursen Hälsa, Etik och Lärande 1-8p, T1, Vt 2006 Hälsouniversitetet i Linköping 0 Fältstudien om hälsans villkor i ett avgränsat

Läs mer

Min bild av Europa TE M A historia, geografi, biologi, svenska Vecka 21-24, läsåret 2008/2009

Min bild av Europa TE M A historia, geografi, biologi, svenska Vecka 21-24, läsåret 2008/2009 Min bild av Europa TEMA historia, geografi, biologi, svenska Vecka 21-24, läsåret 2008/2009 SO Mål och betygskriterier Du är godkänd om du kan berätta om viktiga händelser, förändringar, personer och idéer

Läs mer

Mall för uppsatsskrivning 2013-2014

Mall för uppsatsskrivning 2013-2014 Mall för uppsatsskrivning 2013-2014 Exempel på framsida samt instruktioner Förnamn Efternamn Klass Entréskolan, Eskilstuna Datum Använd Infoga- menyn i Word och välj sidnummer för att lägga in sidnummer

Läs mer

GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET

GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET EXAMENSMÅLEN för programmet ska styra gymnasiearbetets utformning och innehåll. GA ska utgå från programmets CENTRALA KUNSKAPSOMRÅDEN Samhällsekonomi Företagsekonomi

Läs mer

Ö-KOLL Samhällsvetenskaplig rapport

Ö-KOLL Samhällsvetenskaplig rapport SAMHÄLLSVETENSKAPLIG RAPPORT Titelsidan Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Metod 3. Bakgrund 4. Resultat 5. 1 Slutsatser 2 Diskussion 6. Källor Ev. bilagor Titelsidan Varje skriftligt större arbete har

Läs mer

Framsida På framsidan finns:

Framsida På framsidan finns: Framsida På framsidan finns: Rubriken på hela arbetet Namnet på den eller de som gjort arbetet Klass Någon form av datering, t.ex. datum för inlämning eller vilken termin och vilket år det är: HT 2010

Läs mer

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B Följande färdigheter ska du uppvisa under prövningen för att få ett godkänt betyg på kursen: SKRIVANDE: Du ska kunna producera olika typer av texter som är anpassade till

Läs mer

KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206)

KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206) UPPSALA UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR INFORMATIONSVETENSKAP MEDIER OCH KOMMUNIKATION VETENSKAPSKOMMUNIKATION II, VT07 KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206) 2007-01-19 Syfte Delkursen syftar till

Läs mer

Studiehandledning till PBL på IT för användare

Studiehandledning till PBL på IT för användare ÖREBRO UNIVERSITET ESI-Informatik Anders Avdic, Ulrika Sandberg, Magnus Österman, Jenny Lagsten 2003-08-25; 2004-03-30; 2004-08-25; 2005-01-17, 2005-08-24, 2006-01-16 Studiehandledning till PBL på IT för

Läs mer

EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen

EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen Examensarbetet ska anknyta till montessoripedagogiken och omfatta en enkel vetenskaplig undersökning (ex litteraturstudie, intervju, observation eller enkät),

Läs mer

svenska kurskod: sgrsve7 50

svenska kurskod: sgrsve7 50 Svenska Kurskod: SGRSVE7 Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Ämnet handlar om hur språket är uppbyggt och fungerar samt hur det kan användas. Kärnan i ämnet är språk

Läs mer

Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete

Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2012 Anvisningar för projekt- /grupparbete Kursens projektuppgift består av att genomföra ett projektarbete i grupper om 3-4 personer. Uppgiften ska sedan presenteras

Läs mer

Rudbeckianska gymnasiet Projektarbetsgruppen. Lathund för projektarbete Lå 2006/2007

Rudbeckianska gymnasiet Projektarbetsgruppen. Lathund för projektarbete Lå 2006/2007 Rudbeckianska gymnasiet 2005-12-14 Projektarbetsgruppen Lathund för projektarbete Lå 2006/2007 Innehållsförteckning Förord 3 1. Idéskiss 3 2. Projektplan...3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte/Problemformulering..3

Läs mer

Titel. Undertitel. Skolans namn Termin (läsår) Ämne Handledarens namn. Här skall du skriva ditt namn och klass

Titel. Undertitel. Skolans namn Termin (läsår) Ämne Handledarens namn. Här skall du skriva ditt namn och klass Skolans namn Termin (läsår) Ämne Handledarens namn Titel Undertitel [Din titel skall visa vad ditt arbete handlar om. Om du använder dig av en undertitel så skall denna vara förklarande, dvs. förtydliga

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Titel på examensarbetet. Dittnamn Efternamn. Examensarbete 2013 Programmet

Titel på examensarbetet. Dittnamn Efternamn. Examensarbete 2013 Programmet Titel på examensarbetet på två rader Dittnamn Efternamn Examensarbete 2013 Programmet Titel på examensarbetet på två rader English title on one row Dittnamn Efternamn Detta examensarbete är utfört vid

Läs mer

Rapport Gymnasiearbete - Exempelmall

Rapport Gymnasiearbete - Exempelmall Rapport Gymnasiearbete - Exempelmall Wikiskola ett fint hjälpmedel i undervisningen Håkan Elderstig Christer TIS Stockholm Ht- 13 Gymnasiearbete 100p Abstract Sitter längst fram i arbetet efter framsidan.

Läs mer

Portfölj (portfolio), T1, Stadium I, Läkarprogrammet, Örebro Universitet. Portfölj. Termin 1, Stadium I

Portfölj (portfolio), T1, Stadium I, Läkarprogrammet, Örebro Universitet. Portfölj. Termin 1, Stadium I Portfölj Termin 1, Stadium I Portföljen i korthet (gäller samtliga terminer) Vad är en portfölj? Portfölj (portfolio) är ett redskap som du som student använder för att synliggöra din lärandeprocess och

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Svenska som andraspråk Studiehandledning Distanskurs i Svenska som andraspråk, "På G". Välkommen till distanskurs i svenska som andraspråk, på grundläggande nivå. Introduktion Förkunskaper Kursöversikt

Läs mer

Betygskriterier för examensarbete/självständigt arbete

Betygskriterier för examensarbete/självständigt arbete Fastställt av BIG: s institutionsstyrelse 2008-10-22 Betygskriterier för examensarbete/självständigt arbete 1. Bedömningsgrunder och innehåll Ett examensarbete eller självständigt arbete ska bedömas inom

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Gymnasiearbetet för det naturvetenskapliga programmet

Gymnasiearbetet för det naturvetenskapliga programmet Gymnasiearbetet för det naturvetenskapliga programmet Pär Leijonhufvud 2017-08-29 Innehåll Syfte.................................... 2 Arbetsformer............................... 2 Rapporten.................................

Läs mer

Människa- datorinteraktion, MDI, vt 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete

Människa- datorinteraktion, MDI, vt 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete Människa- datorinteraktion, MDI, vt 2012 Anvisningar för projekt- /grupparbete Kursens projektuppgift består av att genomföra ett projektarbete i grupper om 3-4 personer. Uppgiften ska sedan presenteras

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad Umeå Universitet Institutionen för omvårdnad Riktlinjer 2012-10-23 Rev 2012-11-16 Sid 1 (6) Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för

Läs mer

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 1(7) 2011-08-29 s plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 18 august-20 december Steg 1: Ämnesläraren dokumenterar Syfte synliggöra utvecklingsbehov Ämnesläraren dokumenterar elevens

Läs mer

Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson

Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson Synliggör ditt eget och elevernas arbete Vi står just nu mitt i en omvälvande samhällsutveckling.

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet.

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet. PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Kurskod Kommunikation PEDKOU0 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Teoretiskt prov (240 min) Muntligt prov (60 min) Inlämningsuppgift Kontakt med Examinator Bifogas Enligt lärares

Läs mer

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna planera, genomföra, sammanställa och försvara ett eget projekt samt kunna granska och opponera på annan students projekt. Studenten ska även kunna

Läs mer

KN - Seminarium. Konkreta krav. Kort om kursen. Grov tidtabell HT Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp)

KN - Seminarium. Konkreta krav. Kort om kursen. Grov tidtabell HT Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp) Konkreta krav KN - Seminarium HT 2007 " Ämnesbeskrivning (ca 150-250 ord) + litteraturlista " Uppsats (ca 20 sidor) " Opposition (2-3 sidor) Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp) " Presentation av uppsatsen

Läs mer

Funktioner, Algebra och Ekvationer År 9

Funktioner, Algebra och Ekvationer År 9 Undervisning Funktioner, Algebra och Ekvationer År 9 Mål att uppnå i år 9, ur Lpo 94 Utvecklar intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik och

Läs mer

Manual för Projektarbete 100p

Manual för Projektarbete 100p Projektarbete 100p PA 1201 Sundsgymnasiet Manual för Projektarbete 100p En bruksanvisning för dig som ska göra projektarbete på Sundsgymnasiet Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Skolverket... 3

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETE PROJEKT 15 hp VT 2016 Journalistik kandidatkurs vid IMS/JMK

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETE PROJEKT 15 hp VT 2016 Journalistik kandidatkurs vid IMS/JMK ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETE PROJEKT 15 hp VT 2016 Journalistik kandidatkurs vid IMS/JMK Examensarbete, 15hp Delkursbeskrivning Examensarbetets syfte Examensarbetet omfattar 15 hp och kan antingen utformas

Läs mer

PM P R O M E M O R I A

PM P R O M E M O R I A PM P R O M E M O R I A PM är en kortform av det latinska pro memoria som betyder för minnet. Disposition Hur du strukturerar texten i ditt PM (1) Rubrik Om utrymme ges för att själv välja rubrik: Välj

Läs mer

2013-08-27. Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet

2013-08-27. Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet Simon Hjort Från forskningsöversikt till undervisningspraktik: Hur förbättra elevers studieresultat i skolan? Vilka faktorer påverkar elevers studieprestationer

Läs mer

HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING

HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING Ämnet humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering möjliggör en tvärvetenskaplig eller inomvetenskaplig fördjupning inom ett valt kunskapsområde.

Läs mer

Meteorologiska Institutionen MISU SJÄLVSTÄNDIGA MASTERARBETEN CHECKLISTA STUDENT

Meteorologiska Institutionen MISU SJÄLVSTÄNDIGA MASTERARBETEN CHECKLISTA STUDENT 160905 SJÄLVSTÄNDIGA MASTERARBETEN CHECKLISTA STUDENT Examensarbetet utgör det självständiga arbete som är ett villkor för att få ut en examen från en högskola eller ett universitet. Examensarbetet ska

Läs mer

Essä introduktion till hur man skriver en akademisk essä

Essä introduktion till hur man skriver en akademisk essä Essä introduktion till hur man skriver en akademisk essä Essä Den huvudsakliga examinerande uppgiften på kursen består av en individuell essä. Du ska skriva en essä som omfattar ca tio sidor. Välj ett

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system.

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system. Teknik : I kursplanen för teknik får eleven: Identifiera och utveckla tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN HÖGSKOLA OCH NÄRINGSLIV I INGENJÖRSUTBILDNINGAR

SAMVERKAN MELLAN HÖGSKOLA OCH NÄRINGSLIV I INGENJÖRSUTBILDNINGAR Revisionsdatum: 2012-10-23 Bilaga 1 SAMVERKAN MELLAN HÖGSKOLA OCH NÄRINGSLIV I INGENJÖRSUTBILDNINGAR Olika former av samverkan För att bedriva en kvalitativt bra ingenjörsutbildning är vi från högskolans

Läs mer

KURSUTVÄRDERING AV UPPSATSARBETE OCH HANDLEDNING AVDELNINGEN FÖR PSYKOLOGI

KURSUTVÄRDERING AV UPPSATSARBETE OCH HANDLEDNING AVDELNINGEN FÖR PSYKOLOGI KURSUTVÄRDERING AV UPPSATSARBETE OCH HANDLEDNING AVDELNINGEN FÖR PSYKOLOGI Med detta frågeformulär vill vi få mer kunskap kring hur uppsatsarbete och handledning upplevs och fungerar vid ämnet psykologi.

Läs mer

Sotenäs Kompetenscentrum Titel på arbetet (Mall för vetenskaplig rapport)

Sotenäs Kompetenscentrum Titel på arbetet (Mall för vetenskaplig rapport) Titel på arbetet (Mall för vetenskaplig rapport) Försättsblad Försättsbladet ska motsvara framsidan på en vetenskaplig uppsats eller ett bokomslag. Många gånger har de olika lärosätena (högskolan och universitet)

Läs mer

Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten

Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten 1 Inledning Vid den farmaceutiska fakulteten har det sedan 2005 funnits kriterier för bedömning av examensarbete (medfarm 2005/913).

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer