APRIL 2014 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "APRIL 2014 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY"

Transkript

1 APRIL 2014 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY

2

3 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box Göteborg Sverige TEL FAX WWW cowi.se APRIL 2014 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY PROJEKTNR. A051382/ DOKUMENTNR A051382/03/RAP001-Riskutredning map flygrisker VERSION 0.1 FÖR GRANSKNING UTGIVNINGSDATUM UTARBETAD Anette Wedin GRANSKAD Göran Davidsson GODKÄND Gert Swenson

4

5 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY I Sammanfattning Härryda kommun, Swedavia AB och Flygplatsfastigheter i Landvetter AB har gemensamt tagit fram ett planprogram och en framtidsvision för "Airport City" med utveckling av handel, kontor, kultur, verksamheter, och logistik i anslutning till Flygplatsmotet och Flygplatsvägen. Studerat område utgör del 3 och 4 av det totala planområdet och syftar till att möjliggöra etablering av kontor och logistik/lager vid Flygplatsmotet, norr om Göteborg Landvetter Airport i delområde 3 samt att möjliggöra etablering av volymhandel och kontor norr om Flygplatsmotet i delområde 4. Hela området gränsar till in- och utflygningssektor för Göteborg Landvetter Airport. I programmet för Airport City gjordes en kvalitativ riskbedömning för MKB (WSP, 2011). I bedömningen har en sammanställning av identifierade risker gjorts där samtliga riskkällor redovisas samt om de fodrar fördjupad utredning. För gällande detaljplan fordras en fördjupad utredning av följande risker: Risker kopplade till transporter av farligt gods på riksväg 40 Risker kopplade till transporter av farligt gods på Flygplatsvägen Risker kopplade till flygtrafik till/från Göteborg Landvetter Airport Härryda kommun har gett COWI AB i uppdrag att utföra en fördjupad riskanalys med avseende på flygtrafikrisker. Syftet med riskanalysen är att bedöma risknivåerna för Airport City del 3 och 4 med avseende på flygtrafiken till/från Göteborg Landvetter Airport. Vidare syftar riskanalysen till att på ett rimligt sätt hantera frågan om flygplatsrisker och bedöma behov av restriktioner i markanvändning eller andra åtgärder. Risker kopplade till transporter av farligt gods förbi delområde 3 och 4 har tidigare utretts av (COWI, 2014 (A/B))

6 II RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY Tänkbara olyckstyper har identifierats och bedömning av risknivå har gjorts utifrån: Sannolikhet för att relevanta olycksscenarier ska inträffa per start- och landningsoperation Antal start/landningar på respektive rullbana på flygplatsen under ett år Sannolikhet att flygplanet för ett givet olycksscenario havererer inom ett visst område Påverkansområde vid haveri Sannolikhet att en person som vistas inom påverkat område omkommer Sannolikhet för dessa, och andra scenarier, beror på ett stort antal parametrar, både avseende flygplatsens läge, utformning, utrustning och de aktuella flygplanens egenskaper samt flygbolagens säkerhetsnivå. Sannolikheten att ett område ska påverkas av en flygplatsolycka avtar med ökat avstånd från landningsbanan. Beräknad individrisknivå på grund av flygrisker bedöms vara under 1x10-6 för de aktuella områdena. Utgående från de kriterier avseende flygplatsrisker som tillämpats i studien görs därmed värderingen att risknivån för föreslagen verksamhet är tolerabel. För de delar av området som bedöms ha den högsta risken, dvs den sydvästra delen av delområde 3 planeras lagerverksamheter. Med tillämpning av samma riskvärderingskriterier som för Arlanda kan denna typ av verksamhet accepteras vid en risknivå upp till 1x10-5. Slutsatsen att föreslagen verksamhet kan anses medföra en tolerabel risknivå bedöms därmed som robust. Kriterier för samhällsrisk tillämpas inte runt flygplatser, exempelvis i Nederländerna, Storbritannien eller i Sverige och bedöms inte heller vara tillämplig för denna analys, varför den ej är beräknad. Inga skyddsåtgärder bedöms relevanta att lyfta in i detaljplanen med avseende på flygrisker, men en rekommendation är att de områden som idag planeras för lager/logistik (sydvästra delen av delområde 3) i detaljplanen avsätts för denna typ av verksamhet.

7 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY III INNEHÅLL Sammanfattning I 1 Inledning Bakgrund och syfte Omfattning och avgränsning 5 2 Beskrivning av området Delområde 3 och Närliggande verksamheter 9 3 Flygtrafiken på Göteborg Landvetter Airport 10 4 Tänkbara olycksscenarier 11 5 Beskrivning av risk 12 6 Uppskattning av risknivå Förutsättningar och metod Riskuppskattning Beräknad risknivå Osäkerheter 18 7 Värdering av risk Internationella tillämpningar 19 8 Tillämpning och slutsats för Airport city 21 Referenser 22

8 4 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 1 Inledning 1.1 Bakgrund och syfte Härryda kommun, Swedavia AB och Flygplatsfastigheter i Landvetter AB har gemensamt tagit fram ett planprogram och en framtidsvision för "Airport City" med utveckling av handel, kontor, kultur, verksamheter, och logistik i anslutning till Flygplatsmotet och Flygplatsvägen. Programområdet har delats upp i olika delområden. Studerat område utgör del 3 och 4 och syftar till att möjliggöra etablering av kontor och logistik/lager vid Flygplatsmotet, norr om Göteborg Landvetter Airport samt etablering av handel och kontor norr om Flygplatsmotet. Området gränsar till in- och utflygningsektor för Göteborg Landvetter Airport. I programmet för Airport City gjordes en kvalitativ riskbedömning för MKB (WSP, 2011). I bedömningen har en sammanställning av identifierade risker gjorts där samtliga riskkällor redovisas samt om de fodrar fördjupad utredning. För gällande detaljplan fordras en fördjupad utredning av följande risker: Risker kopplade till transporter av farligt gods på riksväg 40 Risker kopplade till transporter av farligt gods på Flygplatsvägen Risker kopplade till flygtrafik till/från Göteborg Landvetter Airport Härryda kommun har gett COWI AB i uppdrag att utföra en fördjupad riskanalys med avseende på flygtrafikrisker. Syftet med riskanalysen är att bedöma risknivåerna för Airport City del 3 och 4 med avseende på flygtrafiken till/från Göteborg Landvetter Airport. Vidare syftar riskanalysen till att på ett rimligt sätt hantera frågan om flygplatsrisker och bedöma behov av restriktioner i markanvändning eller andra åtgärder. Risker kopplade till transporter av farligt gods förbi delområde 3 och 4 har tidigare utretts av (COWI, 2014 (A/B))

9 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 5 Riskutredningen baseras på kvantifierade beräkningar av sannolikheter och konsekvenser av eventuella olyckor med flygtrafik vid planområdet samt kvalitativa resonemang kring risknivån. 1.2 Omfattning och avgränsning Riskanalysen omfattar identifiering av skadehändelser samt beskrivning av omfattningen av flygtrafiken i närheten av området i anslutning till start och landning på Göteborg Landvetter Airport. Baserat på detta genomförs, dels en kvalitativ bedömning av risker för skadehändelser, dels sannolikhets- och konsekvensberäkning för olyckor med flygplanshaveri. Riskanalysen utmynnar i en värdering av risknivån för de personer som kommer att vistas inom området. Riskerna redovisas som individrisk. Riskutredningen är utförd med avseende på den verksamhet som är redovisad i kapitel 2. Annat användningsområde med förändrad personintensitet kan ändra risknivån. De risker som behandlas i utredningen har sitt ursprung i eventuella olyckor som kan inträffa i samband med flygplanshaveri. Risker för miljön ingår inte i denna analys.

10 6 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 2 Beskrivning av området 2.1 Delområde 3 och 4 Studerat område utgör del 3 och 4 av det totala planområdet, se figur 1. Delområde 3 syftar till att möjliggöra etablering av kontor och logistik/lager vid Flygplatsmotet, norr om Göteborg Landvetter Airport. Delområde 4 syftar till att möjliggöra etablering av volymhandel och kontor norr om Flygplatsmotet. Hela området gränsar till in- och utflygningssektor för Göteborg Landvetter Airport. Eftersom delområde 3 bedöms vara mest kritiskt sett till flygplatsrisker ges en närmare beskrivning av detta område. På delområde 3 planeras för totalt 20 byggnader, se figur 2 och 3. I de två nordligaste byggnaderna (byggnad 1 och 2) planeras kontor och lager. I de övriga 5 byggnaderna närmast avfarten från väg 40 och Flygplatsvägen (byggnad 3-7) planeras kontor. För de tre resterande byggnaderna (byggnad 8-10) planeras verksamhet i form av logistik/lager. Areor för respektive verksamhet samt fördelning av respektive verksamhet inom respektive byggnad redovisas närmare i figur 3. Beskrivning av planerad bebyggelse utgår ifrån tidiga skisser av byggnadsplacering och kan därför komma att ändras i framtiden.

11 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 7 N Del A Del B Figur 1. Illustration över det totala planområdet där studerat område utgörs av del 3 och Figur 2. Illustration över del 3.

12 8 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY Figur 3. Illustration över de byggnader som planeras på del 3 samt vilken typ av verksamhet som planeras i respektive byggnad.

13 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY Närliggande verksamheter En kvalitativ riskbedömning, som delvis omfattar studerat område, har genomförts (WSP, 2011). Riskbedömningen syftade bland annat till att identifiera de risker som bedöms ha potential att påverka den planerade bebyggelsen i händelse av en olycka. Riskkällor i och omkring Airport City utgörs exempelvis av transporter med farligt gods, bränsle- och gas depåer, samt flygverksamhet. Den kvalitativa riskbedömningen omfattade även en bedömning av om dessa risker kan avskrivas, eller om de behöver utredas vidare för att avgöra om de kan accepteras eller behöver reduceras med hjälp av riskreducerande åtgärder. För aktuellt område gjordes bedömningen att risker kopplat till transporter av farligt gods och flygtrafiken fodrar djupare utredning. Risker i samband med flygtrafiken utreds djupare i den här rapporten. Risker kopplade till farligt gods har utretts djupare i separata rapporter (COWI, 2014 (A/B). Vidare har en fördjupad riskutredning genomförts för den drivmedelsstation som ligger öster om studerat område, tvärs over Flygplatsvägen (WSP, 2012).

14 10 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 3 Flygtrafiken på Göteborg Landvetter Airport Göteborg Landvetter Airport är öppen dygnet runt och trafiken utgörs i huvudsak av tung kommersiell luftfart. År 2013 uppgick det totala antalet flighter till ca , eller ca rörelser (rörelse=start eller landning), av dessa utgjorde 99 % tung trafik i linjefart eller charter (Transportstyrelsen,2013). Övrig trafik utgjordes bl.a. av bruksflyg, skolflyg, och militärflyg. Antalet flighter per år är relativt stabilt men förväntas öka på lång sikt i takt med att Göteborg Landvetter Airport utvecklas. Rullbanan 1 ligger i riktning nordost/sydväst (03/21 2 ) och över en tioårsperiod sker ca75% av rörelserna i sydvästlig riktning (rullbana 21) beroende på förhärskande vindriktning (Swedavia, 2014 (A)). 1 Start- och landningsbana. 2 På Göteborg Landvetter Airport finns en rullbana i riktning nordost/sydväst och anges som 03/21(magnetisk kurs 030º, respektive 210º).

15 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 11 4 Tänkbara olycksscenarier Följande typfall av händelser kan påverka omgivningen, händelserna illustreras i figur 4: 1. Landning "undershoot". Denna händelse innebär att flygplanet havererar under inflygning. Nedslagsplats innan rullbanan. 2. Landning "overrun". Flygplanet stannar inte på rullbanan utan fortsätter framåt förbi denna under landning. Nedslagsplats efter rullbanan. 3. Start "overrun". Flygplanet lyfter inte vid start utan fortsätter bortanför rullbanan. Nedslagsplats efter rullbanan. 4. Haveri efter start. Flygplanet lyfter från rullbanan men havererar efter rullbanan. Nedslagsplats efter rullbanan. 5. Avåkning under landning. Flygplanet förlorar kursen under utrullning och går av rullbanan och hamnar vid sidan av denna. Nedslagsplats vid sidan av rullbanan. 6. Avåkning under start. Flygplanet förlorar kursen under start och går av rullbanan och hamnar vid sidan av denna. Nedslagsplats vid sidan av rullbanan. Figur 4. Typfall av händelser som kan påverka omgivningen runt en flygplats En annan typ av händelse som kan inträffa är "haveri efter start" där nedslagsplatsen ligger före rullbanan. Detta kan inträffa om planet vid nödläge direkt efter start gör en skarp sväng tillbaka mot rullbanan. Denna händelse har bedömts ha så låg osannolikhet att den inte behandlas vidare.

16 12 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 5 Beskrivning av risk Risknivå är ett abstrakt begrepp. Olika individer uppfattar risker på olika sätt och accepterar olika risker beroende på om risken till exempel är frivillig, känd eller gagnar ett intresse. En risk kan beskrivas som produkten av sannolikhet (händelsefrekvens) och konsekvens. RISK = SANNOLIKHET KONSEKVENS I denna analys behandlas sannolikheter som är så låga att de allra flesta människor inte förmår ta dem till sig. Konsekvenserna är emellertid synnerligen påtagliga. Effekten av ett totalhaveri med flygplan i byggnad kan resultera i ett stort antal omkomna eller skadade människor. Händelsefrekvensen för flyghaverier i allmänhet är så låg att den över huvud taget inte skulle beaktas om konsekvensen inte hade varit så stor.

17 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 13 6 Uppskattning av risknivå 6.1 Förutsättningar och metod På Göteborg Landvetter Airport är den dominerande riktningen för start och landning mot sydväst dvs. på rullbana 21, ca 75 % av alla starter och landningar antas ske i denna riktning. En sammanställning av vilka olycksscenarier som kan vara kritiska för Airport City del 3 och 4 för respektive start/landningsriktning ges i tabell 1. Tabell 1. Möjlig påverkan Airport City (delområde 3 och 4) vid olika olycksscenarier och start-/ landningsriktningar. Olycksscenario 1. Landning "undershoot". Nedslagsplats innan rullbanan. 2. Landning "overrun". Nedslagsplats efter rullbanan. 3. Start "overrun". Nedslagsplats efter rullbanan. 4. Haveri efter start. Nedslagsplats efter rullbanan. 5. Avåkning under landning. Nedslagsplats vid sidan av rullbanan. 6. Avåkning under start. Nedslagsplats vid sidan av rullbanan. Påverkan Airport City Start/landning bana Start/landning bana 21 mot sydväst 03 mot nordost Betydande risk för Ingen påverkan påverkan Ingen påverkan Möjlig påverkan, men bedöms osannolikt Ingen påverkan Möjlig påverkan, men bedöms osannolikt Ingen påverkan Betydande risk för påverkan Ingen påverkan Påverkan bedöms mycket osannolik Ingen påverkan Påverkan bedöms mycket osannolik Baserat på bedömningar enligt tabell 1 är kritiska scenarier för Airport City "Landning undershoot" och "Haveri efter start" (rödmarkerade). Att scenarierna "landning overrun" eller "start overrun" (gulmarkerade) ska medföra skada på delområde 3 eller 4 bedöms som osannolikt eftersom avståndet i banans längdled är närmare 500 meter och avståndet tvärs banans förlängning är ca 250 meter.

18 14 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY Tänkbara olyckstyper har identifierats och uppskattning av risknivå har gjorts utifrån: Sannolikhet för att relevanta olycksscenarier ska inträffa per start- och landningsoperation Antal start/landningar på respektive bana på flygplatsen under ett år Sannolikhet att flygplanet för ett givet olycksscenario kraschar inom ett visst område Påverkansområde vid krasch Sannolikhet att en person som vistas inom påverkat område omkommer 6.2 Riskuppskattning Sannolikhet för relevanta olycksscenarier Sannolikhet för relevanta olycksscenarier beror på ett stort antal parametrar, både avseende flygplatsens läge, utformning och utrustning och de aktuella flygplanens egenskaper samt flygbolagens säkerhetsnivå. Flygsäkerheten i kommersiell luftfart varierar globalt. Lägst är olycksfrekvensen i EU och Nordamerika med 2,0 respektive 2,1 omkomna vid flygolyckor per 10 miljoner flighter följt av Asien med frekvensen 4,8 omkomna per 10 miljoner flighter, i perioden Inom EASAs 3 område (EU) genomförs årligen ( ) i storleksordningen 10 miljoner flighter i kommersiell luftfart. Mellan 2008 och 2012 skedde 15 allvarliga händelser med kommersiell luftfart i anslutning till flygplatser, av dessa utgjorde 10 allvarliga incidenter och 5 olyckor. Det finns olika sätt att kategorisera flygolyckor, exempelvis som förlorad kontroll under flygning, kontrollerad flygning in i terräng eller fågelkollision. För denna analys är det start och landning som är av betydelseför beräkningen av risk. Då blir en relevant indelning start, sträckflygning och landning. Fördelningen blir då statistiskt ca 23 % i samband med start, 34 % på sträcka och 43 % i samband med landning (EASA, 2006). Följande sannolikheter har uppskattats för aktuella kritiska scenerier: Scenario 1 "Landning undershoot": 0,15x10-6 /landning Scenario 4 "Haveri efter start": 0,05x10-6 / start 3 European Aviation Safety Agency/Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet

19 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY Antal start/landningar på respektive rullbana Totalt antal rörelser (rörelse=start eller landning) på Göteborg Landvetter Airport är ca per år, med antagande att 75 % av dessa sker på bana 21ger detta följande antal operationer: För scenario 1: Antal landningar på bana 21 (mot sydväst) = x 0,75 = /år För scenario 4: Antal starter på banan 03 (mot nordost) = x 0,25 = 7 500/år Sannolikhet att flygplanet för ett givet olycksscenario havererar inom ett visst område Sannolikheten att ett område ska påverkas av en flygplatsolycka avtar med ökat avstånd från landningsbanan. Som framgår av beräkningar gjorda för Arlanda och Linköpings flygplatser (figur 5 och 6) kan riskområdets utsträckning i rullbanans längdsled vara betydande medan risknivån snabbt avtar i riktning tvärs banan. Om man definierar ett tänkt riskområde enligt figur 7, 500 meter brett och 1000 meter långt (sett i rullbanans riktning), ligger detta på ett avstånd av ca 500 meter från banändan i längdriktning och ca 250 meter tvärs rullbanans förlängning. Detta "riskområde" omfattar då delområde 3 och en stor del av delområde 4. För den östra delen av delområde 4 som ligger utanfördet tänkta riskområdet kommer risknivån att vara lägre. Sannolikhet för avvikelse i rullbanans längs- och tvärled varierar för de olika olyckstyperna. Här görs en förenklad ansats och samma sannolikhet antas för både scenario 1 och 2. Sannolikhet för nedslag meter i banans längdriktning: 0,25 Sannolikhet nedslag 250 meter eller mer i banans tvärriktning: 0,02

20 16 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY Figur 5 Beräknade risknivåer runt Arlanda flygplats.(sigtuna kommun, 2006). Figur 6. Illustration av beräknade riskområden runt flygplatsen i Linköping. (Linköpings kommun, 2010)

21 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 17 Figur 7. Antaget riskområde för utbyggnad del 3 och Påverkansområde vid haveri Hur stort område som påverkas vid ett haveri beror på ett antal parametrar bland annat flygplanets storlek, vinkel vid nedslag, markens beskaffenhet och vilka hinder som finns i form av byggnader och annat. I litteraturen har uppgifter mellan m 2 och m 2 återfunnits för kommersiella flygplan. I denna studie antas ett värde på m 2 för aktuella flygplanstyper och olycksscenario. Detta är troligen tämligen konservativt. Detta innebär att det påverkade området skulle utgöra en femtiondel, eller 2 % av det definierade riskområdet (10 000/500x1000) Sannolikhet att en person som vistas inom påverkat område omkommer Att en person befinner sig inom ett område som påverkas av ett haveri innebär inte med säkerhet att personen omkommer. Värden som används ligger i storleksordningen 0,3. Ett värde av 0,5 ansätts här vilket bedöms vara ett konservativt värde.

22 18 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 6.3 Beräknad risknivå Multiplicering av följande parametrar: sannolikhet för att relevanta olycksscenarier ska inträffa per start- och landning antal start/landningar på respektive bana på flygplatsen under ett år sannolikhet att flygplanet för ett givet olycksscenario havererar inom "riskområdet" påverkansområde vid haveri i förhållande till "riskområdet" sannolikhet att en person som vistas inom påverkat område omkommer resulterar i en risknivå av ca 2x10-7. Detta kan betraktas som en platsspecifik individrisk, dvs risken för en individ som alltid uppehåller sig på en viss plats. Ingen hänsyn är tagen till personens vistelsetid på området eller att en viss andel av flygtrafiken sker på tidpunkter då personen ej vistas på området. 6.4 Osäkerheter Samtliga i beräkningen ingående parametrar är förenade med osäkerheter och andra ansatser ger delvis andra resultat. Den samlade bedömningen är dock att valda värden, där så varit möjligt, är valda så att risknivån snarare överskattas än underskattas. En parameter där detta dock kan diskuteras är hur riskområdet väljs. I beräkningarna definierades ett riskområde 500 m brett x 1000 m långt (sett i banans förlängning). Eftersom risknivån relativt snabbt avtar med ökande avstånd tvärs banans centrumlinje är det rimligt att anta att risknivån är högre i den västra delen av riskområdet (närmast banans förlängda centrumlinje) än genomsnittet för området. Om ett smalare område, säg 250 m brett definieras, och trots det samma antal nedslag antas inträffa, skulle detta innebära en risknivå på ca 4x10-7. Jämfört med de grafiskt redovisade risknivåerna runt Arlanda flygplats (figur 5) görs bedömningen att den högsta risknivån för delområde 3 ligger i den sydvästra delen av området. Denna del kommer att utgörs av lagerverksamhet.

23 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 19 7 Värdering av risk Några specifika kriterier för värdering av risker runt flygplatser finns inte i Sverige, däremot finns sådana kriterier i Storbritannien och Nederländerna vilka presenteras i detta kapitel. Kriterier för samhällsrisk tillämpas inte runt flygplatser, varken i Nederländerna eller i Storbritannien. 7.1 Internationella tillämpningar I Storbritannien definieras en "public safety zone", se figur 8, runt flygplatsen och syftet är att inom denna zon ska antalet personer som vistas inte öka utan snarare, om så medges, minska över tid. Yttre gräns för denna zon definieras idag av en individrisknivå större än eller lika med 1x10-5. Den tidigare gränsen på 1x10-6 har sedan 2002 strukits. Figur 8. Nuvarande definition av "Public Safety Zone" i Storbritannien Kriterier som tillämpas i Nederländerna I Nederländerna tillämpas följande kriterier: Individrisk över 1x10-5 : Nya kommersiella byggnader ej tillåtna Individrisk över 1x10-6 : Nya kommersiella byggnader tillåts endast om befolkningstätheten är begränsad.

24 20 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY Tillämpningar i Sverige Tillämpning av kvantitativa acceptanskriterier har i Sverige tillämpats runt Arlanda flygplats, figur 5 (Sigtuna kommun, 2006). Området söder om rullbanan, öster om E4 är här avsatt som utvecklingsområde för kontor, handel, hotell, dvs verksamheter jämförbara med Airport City. I riskbedömningen hänvisas till de nederländska kriterierna. Kommersiella byggnader anses kunna tillåtas inom områden med individrisk >1x10-6 (blå i figur 5) om befolkningstätheten är begränsad. Detta gäller för vissa delar av de planerade utvecklingsområdena i anslutning till Arlanda flygplats. För dessa delar har följande tillägg gjorts i den fördjupade översiktsplanen: "Förhöjd risk för tredje man. Medför krav på mindre persontät exploatering. (Kvarter F57 och F59.)" För områden med lägre risk (risknivå under 1x10-6, dvs grönt eller ofärgat i figur 5) diskuteras inga restriktioner i den fördjupade översiktsplanen för Arlanda. Länsstyrelsen i Stockholm har i sina kommentarer ifrågasatt utvecklingsplanerna i områden med risknivå över 1x10-6 (blåmarkerade områden i figur 5) och anser att det tydligare ska framgå att verksamheter inom dessa områden, som inte har anknytning till flygverksamheten, endast ska utgöras av verksamheter med låg persontäthet, t ex lagerverksamhet, Någon direkt hänsyn till samhällsrisk tas ej i FÖP Arlanda och denna har inte heller beräknats. Däremot finns en kort diskussion om att samhällsrisk ska vara i balans med nyttan av verksamheten. För Bromma flygplats har riskfrågan (risk för tredje man) hittills inte varit en stor fråga i utvecklingen kring Bromma (Swedavia, 2014(B), Länsstyrelsen Stockholm, 2014). Fokus har legat på bullerfrågor och aspekter kopplade till flygsäkerhet (höga byggnader, mm). Man har däremot beslutat att genomföra en kvantitativ riskanalys med avseende på risk för omgivningen, motsvarande den för Arlanda. Resultat beräknas finnas framme till sommaren Man har inte ännu diskuterat hur man ska värdera resultaten med avseende på individ- och samhällsrisk, men det lutar åt samma bedömningsgrunder som för Arlanda avseende ny bebyggelse. Beträffande befintlig bebyggelse sker troligen inga förändringar. För Linköpings flygplats genomfördes en kvantitativ riskanalys för ca 10 år sedan. Tillämpning av resultat av denna redovisas i Miljö och riskfaktorer Linköpings kommun (Linköpings kommun, 2010). I korthet innebär dessa att inom rödmarkerade områden (figur 6) ska ingen ytterligare, ej flygplatsanknuten verksamhet, lokaliseras och inom gulmarkerade områden kan verksamheter med låg persontäthet lokaliseras. Man håller för närvarande på med en översyn av hur dessa riktlinjer ska omsättas i planföreskrifter. Troligen kommer samma bedömningskriterier som för Arlanda att tillämpas.

25 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 21 8 Tillämpning och slutsats för Airport city Beräknad individrisknivå med avseende på flygrisker bedöms vara under 1x10-6 för de aktuella områdena. Utgående från de tillämpningar som diskuterats i kapitel 7 görs därmed värderingen att risknivån för föreslagen verksamhet är tolerabel. För de delar av området som bedöms ha den högsta risken, dvs den sydvästra delen av delområde 3 planeras lager/logistikverksamhet. Med tillämpning av samma riskvärderingskriterier som för Arlanda kan denna typ av verksamhet accepteras vid en risknivå upp till 1x10-5. Slutsatsen att föreslagen verksamhet kan anses medföra en tolerabel risknivå bedöm därmed som robust, detta även med hänsyn tagen till framtida expansion av flygtrafiken. Inga skyddsåtgärder bedöms relevanta att lyfta in i detaljplanen med avseende på flygrisker, men en rekommendation är att de områden som idag planeras för lager/logistik (sydvästra delen av delområde 3, byggnad 8-10 figur 2) i detaljplanen avsätts för denna typ av verksamhet.

26 22 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY Referenser Airport Cooperative Research Program. Report 50. Improved model for risk assessment of runway safety areas COWI, 2014 (A). Kvantitativ riskutredning för detaljplan för del av Dansered 1:64 m fl Airport City, del 3, COWI, 2014 (B). Kvantitativ riskutredning för detaljplan för del av Dansered 1:64 m fl Airport City, del 4. EASA, Årlig säkerhetsöversyn EASA, Annual-Safety-Review-2012 LFV, Telefonsamtal, Cecilia Bengtström, Linköpings kommun, Miljö och riskfaktorer i Linköpings kommun. Underlag Loughborough University. Modelling the location and consequences of aircraft accidents. Länsstyrelsen Stockholm, Telefonsamtal Olof Paulin, Enheten för samhällsskydd och beredskap Sigtuna kommun, FÖP Arlandaområdet Arlanda flygplats Arlanda stad. Antagandehandling Mars Swedavia, 2014 (A). Telefonsamtal Maria Gelin Swedavia, 2014(B). Telefonsamtal Mikael Agnegård, Transportstyrelsen, Landningar per flygplats. WSP, Kvalitativ riskbedömning för MKB Bilaga till Program för detaljplan Airport City. WSP, Detaljerad riskbedömning för detaljplan, Riskutredning för farligt gods Swedavia AB Göteborg Landvetter Airport, Trafikantservice vid Flygplatsmotet.

27 RISKUTREDNING AVSEENDE FLYGTRAFIK DEL 3 OCH 4 AV DANSERED 1:64 MFL AIRPORT CITY 23

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER

Läs mer

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA

PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM- UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER,

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum Dokumenttyp BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum 2013 10 17 Status SLUTRAPPORT Handläggare Rosie Kvål & Erik Hall Midholm Tel: 08 588 188 00 E post: rosie.kval@brandskyddslaget.se

Läs mer

PM-Riskutredning för ny detaljplan Bockasjö 1, Borås

PM-Riskutredning för ny detaljplan Bockasjö 1, Borås ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DATUM 18. October 2012 SIDA 1/5 REF Mrni PROJEKTNR A029039 Svar på yttrande för PM-Riskutredning

Läs mer

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar)

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk

Läs mer

KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO

KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO PROJEKTNR. A103808

Läs mer

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling Kvantitativ riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg 2012-08-13 1 (13) Dokumentinformation Process: Skede Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr 1 (7) Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (7) C.1 BERÄKNING AV INDIVIDRISK För bebyggelse inom planområdet presenteras risken genom att beräkna den platsspecifika individrisken.

Läs mer

PM - KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN HÖGTRYCKET 2, KRISTINEHAMNS KOMMUN

PM - KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN HÖGTRYCKET 2, KRISTINEHAMNS KOMMUN PM - KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN HÖGTRYCKET 2, KRISTINEHAMNS KOMMUN ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM- KVALITATIV

Läs mer

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18 Uppdragsnr: 10146483 1 (5) PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum Avseende transport av farligt gods på E18 Inledning Denna PM utgör en beskrivning av vilka effekter de riskreducerande åtgärderna skyddsavstånd,

Läs mer

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 Datum 2014-03-25 Internt granskad av: Stefan Nilsson David Winberg Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 1. Bakgrund En ny detaljplan håller på att arbetas fram för området Barkabystaden 2 i Järfälla kommun.

Läs mer

RAPPORT TR Bilaga till program för detaljplan Airport City, Härryda kommun BULLERUTREDNING

RAPPORT TR Bilaga till program för detaljplan Airport City, Härryda kommun BULLERUTREDNING RAPPORT TR 112.1 Bilaga till program för detaljplan Airport City, Härryda kommun BULLERUTREDNING 211-5-5 Upprättad av: Roger Fred Granskad av: Ulf Olsson Godkänd av: Roger Fred Uppdragsnr: 112 Daterad:

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

NOVEMBER 2014 KVANTITATIV RISKUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR DEL AV DANSERED 1:64 M FL AIRPORT CITY, DEL 4

NOVEMBER 2014 KVANTITATIV RISKUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR DEL AV DANSERED 1:64 M FL AIRPORT CITY, DEL 4 NOVEMBER 2014 KVANTITATIV RISKUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR DEL AV DANSERED 1:64 M FL AIRPORT CITY, DEL 4 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850

Läs mer

KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40

KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40 KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun PM Risker med transport av farligt gods Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson

Läs mer

Riskutredning Ekhagen

Riskutredning Ekhagen Jönköpings Kommun Slutgiltig Malmö 2017-09-28 Datum 2017-09-28 Uppdragsnummer 1320030058 Version Slutgiltig Joakim Martikainen Björn Andersson Joakim Martikainen Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Del av Fritiden 1 (Fritidsbadet) och del av Östra Förstaden 2:1, Ystad riskbedömning avseende transport och hantering av farligt gods i planområdets närhet

Läs mer

1 Inledning. 2 Yttrande

1 Inledning. 2 Yttrande PM TITEL Kommentarer till yttrande Riskanalys för östra centrum i Partille DATUM 25. februari 2013 PROJEKTNUMMER A026849 / 164361 VERSION PM001 UTARBETAD Rebecka Thorwaldsdotter GRANSKAD Göran Davidsson

Läs mer

Riktlinjer för planläggning intill vägar och järnvägar där det transporteras farligt gods. Fakta 2016:4

Riktlinjer för planläggning intill vägar och järnvägar där det transporteras farligt gods. Fakta 2016:4 Fakta 2016:4 Riktlinjer för planläggning intill vägar och järnvägar där det transporteras farligt gods Publiceringsdatum 2016-04-11 Kontakt Enheten för samhällsskydd och beredskap Telefon: 010-223 10 00

Läs mer

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel.

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel. PM TITEL PM Riskbedömning Sandared 1:613, 1:614 DATUM 24 maj 2013 PROJEKTNUMMER A041530 / 164892 VERSION 1.0 UTARBETAD Göran Davidsson GRANSKAD Magnus Karlsson GODKÄND Gert Swenson ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan

Läs mer

1 Inledning MEMO. 1.1 Bakgrund och syfte. 1.2 Metod. Kvalitativ riskutredning avseende transporter av farligt gods Hede 3:122, Kungsbacka

1 Inledning MEMO. 1.1 Bakgrund och syfte. 1.2 Metod. Kvalitativ riskutredning avseende transporter av farligt gods Hede 3:122, Kungsbacka MEMO TITEL DATUM 27 juni 2019 TILL FRÅN PROJEKTNR. Kvalitativ riskutredning avseende transporter av farligt gods Hede 3:122, Kungsbacka Ann-Louise Hulter Viktor Sturegård A127006 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR KULTURHUS VID RYMDTORGET

RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR KULTURHUS VID RYMDTORGET RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR KULTURHUS VID RYMDTORGET ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN

Läs mer

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar Author Fredrik Zachrisson Phone +46 10 505 47 41 Mobile + 46 (0)76-772 43 53 E-mail fredrik.zachrisson@afconsult.com Recipient Håbo Kommun Plan- och utvecklingsavdelningen Märit Olofsson Nääs 746 80 Bålsta

Läs mer

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ -14 UPPDRAG Riskanalys UPPDRAGSNUMMER 11004878-001 UPPDRAGSLEDARE Johan Gustavsson UPPRÄTTAD AV Egzon Haliti DATUM Inledning Syftet med detta PM är att bedöma vilka risker som transporter av farligt gods

Läs mer

FÖR FÄRGELANDA PRÄSTGÅRD 1:63 MFL, FÄRGELANDA

FÖR FÄRGELANDA PRÄSTGÅRD 1:63 MFL, FÄRGELANDA 2016-12 FÄRGELANDA KOMMUN TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR FÄRGELANDA PRÄSTGÅRD 1:63 MFL, FÄRGELANDA TRAFIKBULLERUTREDNING ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg UPPDRAG DP Mörviken Åre UPPDRAGSNUMMER 1331390000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV DATUM Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg En ny detaljplan som omfattar Mörviken 1:61, 1:62,

Läs mer

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Projekt Projektnummer Kv Vitsippan 104694 Handläggare Datum Rosie Kvål 2011-05-20 Internkontroll Datum Erik Midholm 2011-05-18 ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Inledning Inom kv Vitsippan i Borås kommun planeras

Läs mer

Riskanalys i samband med planärende avseende fastighet; Stenung 3:278

Riskanalys i samband med planärende avseende fastighet; Stenung 3:278 RETURVARUHUSET - STENUNGSUND Riskanalys i samband med planärende avseende fastighet; Stenung 3:278 COWI AB Postadress: Södra Förstadsgatan 26, 211 43 MALMÖ Telefon: 010-850 25 00 Telefax: 010-850 25 10

Läs mer

PM- RISKUTREDNING FÖR NY DETALJPLAN BOCKASJÖ 1, BORÅS

PM- RISKUTREDNING FÖR NY DETALJPLAN BOCKASJÖ 1, BORÅS PM- RISKUTREDNING FÖR NY DETALJPLAN BOCKASJÖ 1, BORÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM- RISKUTREDNING FÖR NY DETALJPLAN

Läs mer

1 Inledning. PM Kompletterande riskanalys smidesverkstaden avseende transport av farligt gods på Ulvsundaleden, Rissne, Sundbyberg.

1 Inledning. PM Kompletterande riskanalys smidesverkstaden avseende transport av farligt gods på Ulvsundaleden, Rissne, Sundbyberg. PM TITEL PM Kmpletterande riskanalys smidesverkstaden avseende transprt av farligt gds på Ulvsundaleden, Rissne, Sundbyberg DATUM 26 april 2015 TILL Småa AB FRÅN COWI AB PROJEKTNR. A069865 ADRESS COWI

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led.

Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led. www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led. Alkoven Huddinge kommun Dokumentstatus: Riskanalys Version nummer: Datum aktuell version: 017-08-08

Läs mer

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT 2018-04-06 UPPDRAG 281561, Miljökonsekvensbeskrivning för planprogram Hamnstaden Ystad Titel på rapport: PM Risk, del 1 Ystad Hamnstaden Status: Förhandskopia

Läs mer

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Projekt Projektnummer Lokstallet 6, Stockholm 106015 Handläggare Datum Erik Hall Midholm 2013-07-11 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2013-07-11 PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Bakgrund och syfte

Läs mer

KVALITATIV RISKUTREDNING FÖR KV STRÖMMEN MM I KARLSBORG

KVALITATIV RISKUTREDNING FÖR KV STRÖMMEN MM I KARLSBORG 01 2014 KVALITATIV RISKUTREDNING FÖR KV STRÖMMEN MM I KARLSBORG ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se 01 2014 KVALITATIV RISKUTREDNING

Läs mer

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8.

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8. PM RISKINVENTERING Daftö Feriecenter Strömstad kommun Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530 Datum: 2006-09-01 Antal sidor: 8 Upprättad av: Kontrollerad av: Erik Midholm Hanna Langéen Innehållsförteckning

Läs mer

Dokumenttyp Diarienummer Sida PM D-LFV 2009-027902 1(13) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Marie Hankanen Boue/Lilje 2009-05-29 01.

Dokumenttyp Diarienummer Sida PM D-LFV 2009-027902 1(13) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Marie Hankanen Boue/Lilje 2009-05-29 01. LFV Dokumenttyp Diarienummer Sida PM D-LFV 2009-027902 1(13) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Marie Hankanen Boue/Lilje 2009-05-29 01.00 Boverket Magnus Lindqvist STOCKHOLM-ARLANDA, GÖTEBORG-LANDVETTER,

Läs mer

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods Projekt Projektnr Freden Större 11, Sundbyberg 105521 Handläggare Datum Lisa Åkesson 2014-06-04 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2014-06-04 Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade

Läs mer

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-09-15 (rev. 2018-05-17), Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods och närliggande industriverksamhet Preliminär handling Uppdragsnummer 17177 Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Läs mer

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Uppdragsnr: 10153637 1 (6) Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Bakgrund WSP Brand & Risk har tidigare gjort en kvalitativ riskbedömning (1) i samband med förstudie

Läs mer

RISKANALYS KV.TÖRNROSEN

RISKANALYS KV.TÖRNROSEN RISKANALYS KV.TÖRNROSEN Risk- och bullerutredning i detaljplaneskedet UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Anders Höök Emmy Frohm Per-Håkan Sandström Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3

Läs mer

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA s.1 PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA 1. Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Memory Hotel AB i samband med planarbete för Hornafjord 3 i Kista. Planområdet består av fastigheten Hornafjord

Läs mer

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra)

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 1 (9) PM Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 2016-05-13 Kund Arkitektgruppen GKAK AB Dalsgatan 14, Norrköping Kontaktperson: Lena Josefsson Konsult WSP Brand & Risk

Läs mer

OKTOBER 2016 RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS FÖR BLIDSBERG 30:1

OKTOBER 2016 RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS FÖR BLIDSBERG 30:1 OKTOBER 2016 RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS FÖR BLIDSBERG 30:1 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se OKTOBER

Läs mer

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS Komplettering Hus B 2011-02-09 Peter Nilsson peter.nilsson@briab.se 08-410 102 59 Briab - Brand & Riskingenjörerna AB Rosenlundsgatan

Läs mer

MAJ 2019 KVANTITATIV RISKUTREDNING MED AVSEENDE PÅ FARLIGT GODS FÖR SJÖMARKEN BORÅS

MAJ 2019 KVANTITATIV RISKUTREDNING MED AVSEENDE PÅ FARLIGT GODS FÖR SJÖMARKEN BORÅS MAJ 2019 KVANTITATIV RISKUTREDNING MED AVSEENDE PÅ FARLIGT GODS FÖR SJÖMARKEN BORÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se MAJ

Läs mer

KVALITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS FÖR FLÄSSJUM 1:16

KVALITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS FÖR FLÄSSJUM 1:16 KVALITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS FÖR FLÄSSJUM 1:16 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se KVALITATIV

Läs mer

Detaljplan för Nol 3:72 i Ale kommun Risker i samband med närhet till Perstorp Oxo:s anläggning

Detaljplan för Nol 3:72 i Ale kommun Risker i samband med närhet till Perstorp Oxo:s anläggning Beställare: Ale kommun Beställarens representant: Emelie Johansson Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 102 1243 Filnamn och sökväg: Kvalitetsgranskad

Läs mer

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Karlstad Kommun Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Slutrapport Malmö 2018-06-14 Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Datum 2018-06-14 Uppdragsnummer 1320035129 Utgåva/Status Slutrapport Olle

Läs mer

BROMMA STOCKHOLM AIRPORT

BROMMA STOCKHOLM AIRPORT Uppdragsnr: 10176712-R04 1 (10) BROMMA STOCKHOLM AIRPORT C:\Users\sebs10628\Documents\R04 Bromma Markbuller beräkningar för utfall 2013 2014-03-26.docx Mall: Rapport - 2003.dot ver 1.0 BROMMA STOCKHOLM

Läs mer

PM 2 kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun

PM 2 kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun Beställare: Härryda kommun Råda Torg 435 80 MÖLNLYCKE Beställarens representant: Anna Wallin Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 103 20 39 Filnamn

Läs mer

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Briab Brand & Riskingenjörerna AB United Spaces STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24 211 19 Malmö Org nr 556630-7657 1 av 6 Svalövs kommun Samhällsbyggnadsnämnden Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Utlåtande gällande

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

Råd och anvisningar Riskanalyser och riskvärderingar i riskhanteringsprocessen

Råd och anvisningar Riskanalyser och riskvärderingar i riskhanteringsprocessen Råd och anvisningar Riskanalyser och riskvärderingar i riskhanteringsprocessen Inledning Krav på riskanalyser förekommer idag inom många olika områden och i många olika sammanhang dessutom syftar det ofta

Läs mer

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet PM Riskanalys för kv Åran och Nätet Haparanda kommun 2007-03-12 WSP Brand- och Riskteknik PM KOMPLETTERING AV RISKANALYS KV PATAN MED AVSEENDE PÅ BEBYGGELSE I KV ÅRAN OCH NÄTET Bakgrund Haparanda kommun

Läs mer

Bullerutredning Västerås flygplats, skolflyg i trafikvarv

Bullerutredning Västerås flygplats, skolflyg i trafikvarv TEKNISK RAPPORT Handläggare: Bengt Simonsson, Antal sidor 14 Antal bilagor Beställare: Västerås stad, Stadsledningskontoret Stockholm 2008-01-28 C:\3750\AKB Projekt\2008-022 (-Offert-) BSN Våsterås flygplats

Läs mer

Vägledning för riskanalys vid farlig verksamhet (LSO 2 kap. 4 )

Vägledning för riskanalys vid farlig verksamhet (LSO 2 kap. 4 ) Dokumentnummer VL2018-01 Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Berörda regelverk LSO, FSO Beslutad 2018-06-20 Giltigt t.o.m. 2019-12-31 Handläggare Fredrik Nilsson Kvalitetsgranskning Robin

Läs mer

LFV Dokumenttyp Datum Ver.rev Dokumentnummer Sida Flygtrafiktjänsten P&T

LFV Dokumenttyp Datum Ver.rev Dokumentnummer Sida Flygtrafiktjänsten P&T PROTOKOLL 2011-02-16 01.00 D 2011-002257 1(5) MÖTE OM HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS Närvarande Sandra Brantebäck, Swedavia Johan Roger, Göteborg Energi Charlotte Bergh, LFV ATS Landvetter

Läs mer

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN repo001.docx 2015-10-05 RAPPORT ÄLMHULTS KOMMUN Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER 13004559 Riskutredning av transporter med farligt gods på väg och järnväg

Läs mer

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE UPPLANDS VÄSBY KOMMUN UPPDRAGSNUMMER UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE VERSION 1.2 SWECO SOFIA PERSSON JOHAN NIMMERMARK 1 (8) 2013-06-14 S w e co E n

Läs mer

Kvalitativ riskbedömning för MKB Bilaga till Program för detaljplan Airport City Härryda kommun 2011-05-05. WSP Brand & Risk

Kvalitativ riskbedömning för MKB Bilaga till Program för detaljplan Airport City Härryda kommun 2011-05-05. WSP Brand & Risk Kvalitativ riskbedömning för MKB Bilaga till Program för detaljplan Airport City Härryda kommun 2011-05-05 WSP Brand & Risk Dokumentinformation Process: Skede: Uppdragsgivare: Projekttyp Fysisk planering

Läs mer

Kvalitativ riskbedömning: bostäder intill bensinstation i Grebbestad

Kvalitativ riskbedömning: bostäder intill bensinstation i Grebbestad Kvalitativ riskbedömning: bostäder intill bensinstation i Grebbestad ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Kvalitativ riskbedömning:

Läs mer

Grammet m m, Brommaplan, Stockholm

Grammet m m, Brommaplan, Stockholm Grammet m m, Brommaplan, Stockholm Ny detaljplan Riskbedömning Version 2 Robin Zetterlund Brandingenjör/ Civilingenjör riskhantering Handläggare Anders Karlsson Brandingenjör Internkontrollerande Daniel

Läs mer

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DATUM 15. maj 2014 SIDA 1/5 REF HIDA/KRSA PROJEKTNR A030660 Förslag till skyddsåtgärd för farligt

Läs mer

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden 2012-09-18 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Länsstyrelsen i Stockholms läns rekommendation om riskhänsyn vid planläggning av bebyggelse - människors säkerhet intill vägar och järnvägar med

Läs mer

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala PM Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala Denna översiktliga riskbedömning upprättas av Structor Riskbyrån AB på uppdrag av Structor Uppsala AB, med anledning av arbetet med

Läs mer

SWEDAVIA AB, HÄRRYDA KOMMUN & FLYGPLATSFASTIGHETER I LANDVETTER AB. Vindanalys Program Airport City, Härryda kommun. Göteborg

SWEDAVIA AB, HÄRRYDA KOMMUN & FLYGPLATSFASTIGHETER I LANDVETTER AB. Vindanalys Program Airport City, Härryda kommun. Göteborg SWEDAVIA AB, HÄRRYDA KOMMUN & FLYGPLATSFASTIGHETER I LANDVETTER AB Vindanalys Program Airport City, Härryda kommun Göteborg 2011-06-12 SWEDAVIA AB, HÄRRYDA KOMMUN & FLYGPLATSFASTIGHETER I LANDVETTER AB

Läs mer

SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA

SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA BESKRIVNING 2012-12-19 01.00 1(8) SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA FLYGBULLRET ÖVER UPPLANDS VÄSBY BESKRIVNING 2012-12-19 01.00 2(8) Flygbuller är en prioriterad miljöfråga Tystare flygplan har på senare år minskat

Läs mer

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn UPPDRAGSNUMMER 3840087100 KVALITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ VÄG OCH JÄRNVÄG SWECO ENVIRONMENT AB MARTIN BJARKE MARIKA KARRAS Sweco

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg

Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg Östertälje 1:15 Södertälje kommun Dokumentstatus: Riskanalys Version nummer: Datum aktuell version: Datum föregående

Läs mer

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN Riskutredning avseende transport av farligt gods KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN PROJEKTNUMMER: 262684 2015-06-26 Uppdrag: 262684, Riskhänsyn detaljplan Gasverket 1, Kristianstad Titel på rapport:

Läs mer

Måby hotel mark och vatten

Måby hotel mark och vatten Riskanalys avseende samlokalisering av hotell, restaurang och tankningsstation vid trafikplats Måby PEAB BOSTAD AB Slutgiltig Uppsala 2012-11-08 Riskanalys avseende samlokalisering av hotell, restaurang

Läs mer

Riskutredning för detaljplan för del av Hamnen 2:2 mfl i Ystad, Ystads kommun

Riskutredning för detaljplan för del av Hamnen 2:2 mfl i Ystad, Ystads kommun Riskutredning för detaljplan för del av Hamnen 2:2 mfl i Ystad, Ystads kommun Uppdragsnummer: 226394 Markerat planområde i Ystad hamn 16 maj 2011 Beställare: Ystads kommun Dick Bengtsson Konsult: Tyréns

Läs mer

Svar på remiss om nytt miljötillstånd för Stockholm Arlanda Airport KS-2012/270

Svar på remiss om nytt miljötillstånd för Stockholm Arlanda Airport KS-2012/270 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/270 2012-05-21 Kommunstyrelsen Svar på remiss om nytt miljötillstånd för Stockholm Arlanda Airport KS-2012/270

Läs mer

Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer

Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer 108790 Handläggare Rosie Kvål Internkontroll Pierre Wahlqvist, 20160324 Uppdragsgivare JM AB, Lars Borgman Datum 2017-01-30 Utlåtande risk Bakgrund

Läs mer

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Uppdragsnr: 1024 6975 1 (7) PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Kvalitativ riskbedömning WSP Brand & Risk har fått i uppdrag av Kumla kommun att bedöma vad som är erforderliga riskreducerande åtgärder i samband

Läs mer

JUNI 2018 KVANTITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS FÖR HJULTORPS KULLE, VÅRGÅRDA

JUNI 2018 KVANTITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS FÖR HJULTORPS KULLE, VÅRGÅRDA JUNI 2018 KVANTITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS FÖR HJULTORPS KULLE, VÅRGÅRDA ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10

Läs mer

Stockholm Arlanda Airport

Stockholm Arlanda Airport Stockholm Arlanda Airport Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Anette Näs, projektledare Swedavias roll och uppdrag Med affärsmässighet aktivt medverka till att utveckla transportsektorn och bidra till

Läs mer

Riskbedömning för ny bebyggelse intill Hanstavägen Kv. Odde

Riskbedömning för ny bebyggelse intill Hanstavägen Kv. Odde 1 av 12 Riskbedömning för ny bebyggelse intill Hanstavägen Kv. Odde BAKGRUND Inom området Odde i Kista planeras flerbostadshus och garage intill Hanstavägen (som närmast 8 meter från vägen). På Hanstavägen

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

Yttrande Riskbedömning

Yttrande Riskbedömning Yttrande Riskbedömning Yttrande - Riskbedömning Fastighetsbeteckning: Projekt: Datum: Uppdragsnummer: Uppdragsgivare: Yttrandet avser: Kv. Snöflingan 10, Växjö kommun 2016-11-16 16326 Vöfab Nygatan 34

Läs mer

PM kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun

PM kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun Beställare: Härryda kommun Råda Torg 435 80 MÖLNLYCKE Beställarens representant: Anna Wallin Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 103 20 39 Filnamn

Läs mer

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Lantmannen 7, Falköpings kommun PM - Olycksrisker Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Projektledning och administration Beställare Falköpings kommun Datum 2014-12-19

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE 2016-01-07 RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE NORRBACKA 1:32-1:36, SIGTUNA VERSION 3 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög.

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög. KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM REFERENS 24 augusti 20155 SBU 2015-001492 SIDA 1 (8) HANDLÄGGARE Susanna Udd 08 535 364 28 susanna.udd@huddinge.se RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING Rosenhill 1:12 m fl.,

Läs mer

Handelsmannen, Glumslöv, Landskrona

Handelsmannen, Glumslöv, Landskrona 1(5) Cecilia Sandström 010-452 28 80 Malmö, 2013-06-27 Handelsmannen, Glumslöv, Landskrona 1.1 Bakgrund och förutsättningar Det finns önskemål att uppföra bostäder (flerbostadshus) i Glumslöv, Landskrona.

Läs mer

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING 2015-04-23 RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING DEL AV LASYREN 1, SÖDERTÄLJE VERSION 2 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala:

Läs mer

NOVEMBER 2017 RISKUTREDNING KV. KUNGSFISKEN, MÖLNDAL

NOVEMBER 2017 RISKUTREDNING KV. KUNGSFISKEN, MÖLNDAL NOVEMBER 2017 RISKUTREDNING KV. KUNGSFISKEN, MÖLNDAL ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se NOVEMBER 2017 RISKUTREDNING KV. KUNGSFISKEN,

Läs mer

Hur arbetar konsulten?

Hur arbetar konsulten? Hur arbetar konsulten? En konsults erfarenheter från arbete med riskhantering ur ett samhällsplaneringsperspektiv Fredrik Nystedt Upplägg Varför visa riskhänsyn? Viktiga begrepp Konsultens roll Metoder

Läs mer

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21 Skövde Slakteri Tillbyggnad vid farligt godsled Aspelundsvägen Skövde kommun PM Farligt gods 2015-01-21 FAST Engineering AB Civilingenjör 2 Dokumentinformation Uppdragsnummer (internt): 2015-044 Dokumenttitel:

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS. Datum för mötet Klockan Lokal Referens - kallelse

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS. Datum för mötet Klockan Lokal Referens - kallelse PROTOKOLL 2011-05-06 01.00 D 2011-007690 1(5) MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS Närvarande Kaija Sterner, LFV Maria Ullvetter, LFV Nils Palmqvist,

Läs mer

Översiktlig studie av de regionala trafikeffekterna vid etablering av logistikverksamhet

Översiktlig studie av de regionala trafikeffekterna vid etablering av logistikverksamhet Översiktlig studie av de regionala trafikeffekterna vid etablering av logistikverksamhet Bilaga till Program för detaljplan för Airport City Härryda Kommun 2011-05-05 WSP Analys & Strategi Box 13033 402

Läs mer

PM, Nettovägen 2-4, Veddesta 2:18 och 2:83 RISKUTREDNING HANTERING BRANDFARLIG GAS PÅ INTILLIGGANDE FASTIGHET

PM, Nettovägen 2-4, Veddesta 2:18 och 2:83 RISKUTREDNING HANTERING BRANDFARLIG GAS PÅ INTILLIGGANDE FASTIGHET PM, Nettovägen 2-4, Veddesta 2:18 och 2:83 RISKUTREDNING HANTERING BRANDFARLIG GAS PÅ INTILLIGGANDE FASTIGHET PM 2013-05-17 Uppdrag: 249078, Riskbedömning hantering brandfarlig gas på intilliggande fastighet

Läs mer

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Detaljplan för Focken 5 inom Haga, Umeå kommun 20013-10-11 Bilaga riskanalys Läggs in här Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Uppdragsnummer: 249616 Uppdragsansvarig:

Läs mer