UTSTÄLLNINGSHANDLING. Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTSTÄLLNINGSHANDLING. Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning"

Transkript

1 Detaljplan för DEL AV KV. KRONAN M.FL. Nrbergs kmmun Västmanlands län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- ch byggförvaltning SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för DEL AV KV. KRONAN M.FL., upprättad , har varit utsänd på remiss ch samråd under tiden t..m Under samrådstiden har planhandlingarna funnits tillgängliga för granskning i Västmanland- Dalarna miljö- ch byggförvaltnings lkaler i Månsb, Avesta samt på förvaltningens hemsida. Handlingarna har även funnits tillgängliga på kmmunhuset ch på bibliteket i Nrberg. Berörda myndigheter, sakägare, markägare ch övriga berörda har erhållit meddelande m samråd per pst tillsammans med de kmpletta planhandlingarna. Dessutm har samrådet kungjrts genm annnsering i rtens dagstidningar. Tidigare har ett planprgram till detaljplanen, upprättat , varit utsänt på remiss ch prgramsamråd under tiden t..m Se redgörelse för prgramsamråd. Inkmna yttranden under samrådet U 1. Vägverket Ingen erinran U 2. NVK U 3. Fastighetsägare till Esbjörn 11 U 4. Vattenfall Eldistributin AB Ingen erinran U 5. Länsstyrelsen U 6. Lantmäteriet U 7. Kultur- ch fritidsnämnden Sammanfattande utlåtande NVK menar att småindustri bör tillåtas i hela kvarteret ch att läget för idrttshallen inte bör låsas innan resultatet av de getekniska undersökningarna är klart. De har även synpunkter kring kmmunens finansiering av detaljplanen. Miljö- ch byggförvaltningen har en annan åsikt på alla tre punkter. Fastighetsägaren till Esbjörn 11 önskar ha en helhetslösning av behvet av gång- ch cykelväg mellan sklan ch kv. Krnan samt har synpunkter kring placeringen av hallen inm kvarteret. Miljö- ch byggförvaltningen instämmer endast delvis med fastighetsägaren. Länsstyrelsen önskar ha en hårdare reglering av bebyggelsens utfrmning även i den östra delen av kvarteret. Miljö- ch byggförvaltningen anser att samrådsförslagets reglering är tillräcklig. Lantmäteriet menar att ett fficialservitut bör bildas för gång- ch cykelpassagen över Esbjörn 10 samt att all gatumark inm planmrådet bör överföras till en fastighet. Miljö- ch byggförvaltningen instämmer. Kultur- ch fritidsnämnden önskar hårdare skrivningar angående utfrmning ch placering av bebyggelsen. Miljö- ch byggförvaltningen anser att dessa skrivningar till str del redan finns. 1(8)

2 Inkmna yttranden med utlåtanden OBS! För att undvika risken för feltlkningar vid upprättandet av samrådsredgörelsen är alla inkmna yttranden rdagrant avskrivna. Därför har inte heller eventuella språkliga fel i yttrandena ändrats. U 1. Vägverket Vi har inget att erinra mt van nämnda planförslag. - U 2. NVK Från Västmanland-Dalarna miljö- ch byggförvaltning föreligger rubr ärende för samråd. NVK har genm en internremiss haft möjlighet att framföra synpunkter på samrådshandlingarna ch avgett ett yttrande den 9 juli Följande synpunkter kvarstår. Generellt innebär planförslaget nödigt mycket detaljstyrning. Kmmunen äger marken ch har därför ändå möjlighet att styra byggnatin på sätt sm bedöms bäst ur allmän synpunkt. I den mån mark försäljs kan kmmunen i explateringsavtal eller köpeavtal reglera sådant sm är värdefullt ur allmän synpunkt. NVK:s synpunkter sammanfattas nedan i punktfrm. 1. NVK anser frtfarande att ickestörande småindustri bör vara med bland de ändamål planen kan medge, inte bara längst nrrut. Gränsdragningen mellan ickestörande småindustri ch hantverk kan vara hårfin. Gdtagbara ändamål bör vara så brett att planen kan leva över tiden ch inte behöver revideras enbart på grund av frmella skäl. Det är inte bara vid ett tillfälle NVK ch planmyndigheten varit överens m att verksamheten i ch för sig brde kunna tillåtas ur t ex störningssynpunkt men att den tänkta verksamheten inte överensstämmer med ändamålen enligt detaljplanen ch att planen därför tvingats göras m. 2. Ägförhållandena för fastigheten Nrbergsby 18:38 bör redas ut, m det kan ske med rimlig insats. Kmmunen är ensam taxerad ägare till fastigheten emedan flera persner jämte kmmunen står sm lagfarna ägare. 3. De getekniska undersökningarna är inte klara ch i ch med detta är inte läget för idrttshallen låst. Föreslagen högsta byggnadshöjd låser idrttshallens placering till läge C i prgramhandlingen. NVK tycker i ch för sig att läge C är att förrda m den marktekniska utredningen inte kmmer att visa annat. Därför bör ingen föreskrift m taklutning ch utseende f2 än så länge gdtas även för Krnan 2 ch 3 ch allmänplatsmark för lkalgata inte läggas ut på ett sätt sm möjliggör ett byggande av idrttshallen i detta läge. 2(8)

3 4. I genmförandebeskrivningen anges under eknmiska frågr, kmmunal eknmi, att upprättande av detaljplan finansieras inm miljö- ch byggförvaltningens budget genm planavgifter i samband med framtida bygglv. Denna princip tillämpas nrmalt i andra fall än då kmmunen är explatör. Då kmmunen i detta fall finansierar detaljplanen genm anslag skulle ett sådant förfarande innebära att kmmunen betalar detaljplanen två gånger, vilket inte kan vara avsikten. 5. Kmmunen har tecknat servitutsavtal för gång- ch cykelväg med ägaren till fasigheten Esbjörn 10 i enlighet med samrådsförslaget. Miljö- ch byggförvaltningen instämmer med NVK m att detaljstyrning inte bör ske i nödigt str utsträckning. Med tanke på närheten till riksintressemrådet är det dck i detta fall mtiverat att styra viss utfrmning ch placering för tillkmmande bebyggelse. Vidare bör kmmunen för planering av mark- ch vattenanvändningen inte enbart förlita sig på civilrättsliga avtal utan utnyttja planmnplet för de frågr sm långsiktigt behöver regleras. 1. Miljö- ch byggförvaltningen står fast vid sin ståndpunkt ch hänvisar till Redgörelse för prgramsamråd ch bemötandet av NVK:s yttrande där. 2. Planhandlingarna preciseras med avseende på lagfaren respektive taxerad ägare för fastigheten Nrbergsby 18: Utgångsläget bör vara att idrttshallen placeras i den västra delen av kvarteret; detta eftersm denna placering möjliggör ett respektavstånd till den äldre bebyggelsen ch verkar psitivt på riksintressemrådet. Skulle den getekniska undersökningen visa att det inte är lämpligt att bygga på den aktuella platsen p.g.a. tillräcklig markstabilitet får detta i sådana fall tas upp till diskussin. Det är dck mycket sällan sm markförhållandena är så dåliga att det inte går att uppnå tillräcklig stabilitet efter att lika åtgärder har gjrts det är ftast en fråga m kstnader. I detta fall bör, så långt det är möjligt, respektavståndet till riksintresset pririteras. 4. Nrbergs kmmun finansierar detaljplanen. Miljö- ch byggförvaltningen tar alltid ut planavgifter för de detaljplaner sm kmmunen bekstar, för att få igen de investeringar sm har gjrts i ch med planen. Detta görs avsett explatör ch fastighetsägare eftersm fastigheter med tiden kan byta ägare ch andra explatörer kan bli aktuella. I de fall kmmunen är explatör kan planavgift regleras i särskild rdning. U 3. Fastighetsägare till Esbjörn 11 Undertecknad har den 18 augusti, muntligt, framfört dessa synpunkter på planförslaget till planingenjören Isak Jakbsn. 3(8)

4 1. Jag anser det vara felaktigt att bryta ut frågan m en helhetlig lösning av behvet av en g/c-väg mellan sklmrådet ch idrttshallen. Planens syfte är, såvitt jag vet, att göra det möjligt att bygga en idrttshall sm även skall tillgdse sklelevernas (barnens) behv. Planen ch lösningen av frågan m g/c väg, anser jag, är därför att se sm en helhet. Så sm förslaget nu är skrivet kmmer den tänkta g/c-förbindelsen sm i sig är en del i förutsättningarna för att planen ska kunna fungera sm det är tänkt - att innebära att det för planens genmförande kmmer att krävas ingrepp i kulturmiljövärden sm är av riksintresse. Planförslaget väljer nu att inte beakta helheten trts att förslaget genererat frågan ch behvet av en lösning. Eller finns det andra skäl för att väja för en lösning? 2. Nuvarande planförslag kmmer i framtiden att innebära att barnen (eleverna) i Nrberg ska färdas över ån på en br sm med tanke på barnens säkerhet knappast är lämplig för trafikanter i dessa åldersgrupper. Kan nämnden verkligen gdkänna en plan sm skapar dessa knsekvenser? Mitt förslag är att en g/c-väg anläggs, på den kmmunala marken, i nrdlig riktning från Kvarngatans vändplan (eller helt på kmmunal mark nrr m fastigheten Esbjörn 10) till i höjd med parken vid gymnastikhallen, Ågatan. I tidigare planer har en tänkt br markerats där. Tanken var då, i slutet på 60-talet, att en ftbllsplan skulle anläggas på västra sidan av ån vid gymnastikhallen. En g/c-väg var ckså tänkt från brn, över åkermarken i nrdvästlig riktning, till krsningen Klackbergsvägen-väg 68. Enligt uppgift gjrdes vissa förberedelser för ett brbygge då gymnastikhallen byggdes ch parken anlades. Fördelen med förslaget är att det kan skapa en säker passage över ån ch vägen kan helt anläggas på kmmunal mark. 3. Beträffande de getekniska förhållandena så anger förslaget att det gjrdes en översiktlig geteknisk undersökning av mrådet När nuvarande detaljplan för kvarteret Krnan (S 87) utarbetades (d v s före ) gjrdes en geteknisk av mrådet sm enligt uppgift kstade kmmunen :-. Behöver man, sm förslaget anger, mer detaljerade getekniska uppgifter så kan dessa förmdligen hämtas från, hs nämnden, redan tillgängliga källr utan att ksta ss mer pengar. 4. Om man nu äntligen beslutar att bygga en idrttshall. Varför väljer då nämnden att föreslå att den ska ligga så undanskymt sm det över huvud taget är möjligt på det aktuella mrådet. Placeringen mtiveras, t ex, inte av getekniska skäl eftersm de uppenbarligen inte är kända av nämnden. Det rimliga är väl ändå, för en ansvarstagande kmmunalplitiker, att lyfta fram det psitiva i en kmmun. Placera därför hallen så att den syns ch inte är skymd. Det finns gtt m mark för småindustri i kmmunen så det bör inte avhålla nämnden från att ge hallen en framskjuten placering. 4(8)

5 Det finns inte heller, sm jag ser det, någn underbyggd anledning att i planarbetet ta hänsyn till markbehvet för småindustri då behvet - utöver den mark sm på andra platser i kmmunen redan är planerad för ändamålet - i praktiken inte existerar. Det är en fiktin eller ett önsketänkande sm inte bör ges utrymme i detta planarbete. Det bör bygga på nu kända fakta ch behv för att ha en rimlig chans att, sm färdig plan för hela mrådet, bli genmförd. Anledningen till att nuvarande plan anger småindustri på mrådet var att den utarbetades för ett då speciellt angivet behv vid en mycket speciell, tänkt, etablering sm krävde att markmrådet mellan väg 68 ch Fagerstavägen planlades så att det kunde riktas mt två etableringar ch deras behv. När prjektet föll försvann även behven sm styrde planen Den yttrande menar att gång- ch cykelvägen från sklan till idrttshallen inte beaktas i en helhetslösning. Miljö- ch byggförvaltningen delar inte denna åsikt. Även m detaljplanen inte direkt reglerar hela denna gångväg så har arbetet med planen gjrt att en gångpassage har säkerställts mellan sklan ch idrttshallen, via brn vid den gamla kvarnen. Kmmunen kmmer dck i det vidare planarbetet utreda möjligheten att rdna en ny gång- ch cykelförbindelse via en br över Nrbergsån, i likhet med den yttrandes förslag. En sådan br skulle göra att vägen mellan sklan ch idrttshallen både förkrtades ch förenklades samt att brn lättare skulle kunna utfrmas ch anpassas till de behv sm sklbarn har. 3. Kmmunen har sökt efter den getekniska undersökning sm den yttrande menar skulle ha genmförts i samband med att den nu gällande detaljplanen upprättades. Någn sådan undersökning har dck inte hittats. Miljö- ch byggförvaltningen kmmer därför att beställa en ny detaljerad geteknisk undersökning. 4. Kvarteret Krnan gränsar till riksintressemrådet för kulturmiljövård med dess kulturhistriskt värdefulla bebyggelse. Det är viktigt att anpassa nya byggnader på kv. Krnan så att dessa inte inverkar negativt på riksintresset. Anpassningen innebär bl.a. att den större idrttshallen placeras längre brt från riksintresset, där någt lägre krav på utfrmning ställs. Mellan hallen ch riksintresset tillåts lägre bebyggelse med högre krav på utfrmning. På så sätt skapas ett respektavstånd mellan idrttshallen ch den äldre bebyggelsen. Detta är mtivet till att idrttshallen bör placeras i den västra delen av kvarteret, vilket ckså framgår av samrådshandlingarna. Genm en bra utfrmning av idrttshallen ch miljön runt mkring kan hallen ändå bli ett psitivt inslag i Nrbergs stadsbild. Miljö- ch byggförvaltningen strävar efter att upprätta flexibla detaljplaner så att användningen av marken med tiden ska kunna förändras utan att en ny detaljplan ska behöva upprättas varje gång. Frågan m behvet av småindustrimark är inte styrande i det här planarbetet, men miljö- ch byggförvaltningen anser det ändå lämpligt att möjliggöra för småindustri att etablera sig i en del av kvarteret. 5(8)

6 U 4. Vattenfall Eldistributin AB Vattenfall Eldistributin AB har tagit del av samrådshandlingarna för rubricerat förslag till detaljplan ch lämnar följande yttrande. Då Vattenfall har erhållit möjligheten att sätta upp en transfrmatrstatin inm mrådet så har Vattenfall för tillfället inget mer att erinra på detaljplanen men önskar ta frtsatt del i detaljplaneprcessen samt ta del av antagen detaljplan. Kntaktpersn är Arne Larssn, telefnnummer U 5. Länsstyrelsen Förslag till detaljplan, daterat 15 juli 2009, har översänts till Länsstyrelsen för samråd enligt 5 kap 20 plan- ch bygglagen (PBL). Planförslaget har behandlats vid Länsstyrelsens plansamråd den 7 augusti Syftet med planförslaget är att möjliggöra uppförandet av en idrttshall på kv. Krnan. Dessutm medger planen ickestörande verksamheter i frm av handel, hantverk, kntr ch lager samt ger möjlighet till bussparkering. I nrra delen av kvarteret föreslås även ickestörande småindustri. Detaljplanemrådets bebyggelse i relatin till mråde av reginalt ch natinellt intresse för kulturmiljö, Nrbergs centrum. Länsstyrelsen ser psitivt på att kmmunen i detaljplanen har beaktat planens påverkan på det känsliga riksintressemrådet genm bestämmelser sm reglerar explateringsgrad samt placering ch utfrmning av bebyggelsen i planmrådet. Bestämmelserna tar på ett bra sätt hänsyn till behvet av ett respektavstånd till riksintressemrådet genm begränsning av den tillkmmande bebyggelsens höjd ch utbredning. Särskilt viktigt är nedtrappningen i byggnadsvlym ch begränsningen i byggnadernas höjd närmast riksintressemrådet. Även den föreslagna trädridån mt bebyggelsen öster m planmrådet är psitiv. Den mjuka övergången mellan mrådena kan med fördel förstärkas genm en någt större yta för grönmråde med träd runt lkalgatan ch i planmrådets nrdöstligaste del. Angående byggnadernas gestaltning menar Länsstyrelsen att regleringen av fasad- ch takmaterial i bestämmelse f 1 ckså är lämplig för själva idrttshallen m.fl. byggnader, vilka regleras av bestämmelse f 2. Höga kvalitativa krav på gd arkitektur Det faktiska resultatet av den planerade idrttsanläggningen kmmer utöver placering, vlym ch materialval även påverkas av den arkitektniska utfrmningen. Sådant kan ch ska inte regleras i detaljplanen. Länsstyrelsen förutsätter dck att kmmunens frtsatta planeringsarbete håller en hög ambitinsnivå för gestaltningen av 6(8)

7 planerade byggnader ch allmän plats med mycket stra krav på en arkitektur ch utfrmning av gd kvalitet. Angående Riksintressets kulturmiljövärden ch betydelse samt placering, gestaltning ch vikten av gd arkitektur i övrigt hänvisar Länsstyrelsen till sitt tidigare yttrande avseende planprgrammet för Kv. Krnan, Nrberg den 22 maj Länsstyrelsen har inga övriga synpunkter på planförslaget. Länsstyrelsens synpunkter kmmer även frtsättningsvis att beaktas i planarbetet. Kmmunen kmmer att arbeta för en gd arkitektnisk utfrmning ch väl anpassade allmänna platser, även i det efterföljande bygglvsskedet. För att få en mjuk övergång i bebyggelsen är det viktigt att den angränsande miljön på kv. Krnan anpassas väl till riksintressemrådet. Den östra delen av kvarteret, sm ligger i direkt anslutning till riksintresset, har fått bestämmelser sm reglerar utfrmningen av bebyggelsen relativt detaljerat. Miljö- ch byggförvaltning anser det dck inte nödvändigt att reglera fasad- ch takmaterial i detalj även för den västra delen av kvarteret för att säkerställa riksintressets värden. På detta avstånd från riksintresset är en reglering med mer övergripande bestämmelser fullt tillräcklig. U 6. Lantmäteriet Vid samråd med byggnadsnämnden har lantmäteriet fått förlängd tid för synpunkter på planförslaget. Lantmäteriet har erhållit rubricerat planförslag för samråd ch gör följande reflektiner: I genmförandebeskrivningen anges att avtal ska upprättas mellan kmmunen ch ägaren av fastigheten Esbjörn 10 angående upplåtelse av mark genm servitut. Kmmunen bör överväga att träffa en överenskmmelse med fastighetsägaren m att bilda ett fficialservitut till förmån för gatu- ch parkmarksfastigheten i mrådet i samband med övrig fastighetsbildning i mrådet. Gatumarken inm planmrådet bör överföras till en fastighet. I övrigt har lantmäteriet inga synpunkter på förslaget. Miljö- ch byggförvaltningen instämmer i lantmäteriets synpunkter ch justerar planhandlingarna med avseende på detta. 7(8)

8 U 7. Kultur- ch fritidsnämnden Förslaget till ny detaljplan för kvarteret Krnan tar i strt gd hänsyn till den viktiga ch unika kulturmiljön i Nrbergs centrum sm ckså är riksintresse för kulturmiljövården. På ett par punkter önskas dck hårdare skrivningar ch tydligare riktlinjer: I förslaget står att den planerade idrttshallen bör förläggas till den västra delen av mrådet, Undertecknad anser att det bör stå skall i planförslaget. För att få en mjuk övergång från den äldre bebyggelsen till idrttshallen är det helt nödvändigt med en buffertzn av den art sm beskrivs i förslaget. Det bör i förslaget finnas riktlinjer även för hur idrttshallen skall se ut. I detta fall kan det vara en någt lösare skrivning. Ett förslag till frmulering är att: Idrttshallen anpassas till höjd ch utförande till mgivande bebyggelse ch med särskild hänsyn till riksintressemråde för kulturmiljövården. Miljö- ch byggförvaltningen instämmer med kultur- ch fritidsnämnden m vikten av att den nya bebyggelsen anpassas väl till den befintliga bebyggelsen av riksintresse. Planbeskrivningen har ändrats enligt kultur- ch fritidsnämndens första punkt. Dck bör pängteras att planbeskrivningen inte är juridiskt bindande utan endast vägledande för tlkningen av plankarta ch planbestämmelser. Plankartan hade dck redan under samrådsskedet en bestämmelse m maximal byggnadshöjd sm möjliggjrde en etablering av en idrttshall på annat ställe än i den västra delen av kvarteret. I samrådshandlingarna finns redan riktlinjer för idrttshallens utseende enligt den lösare skrivning sm kultur- ch fritidsnämnden föreslår. På plankartan finns t.ex. generella bestämmelser såsm: Nya byggnader, mbyggnader ch anläggningar ska med hänsyn till placering, utfrmning ch utförande anpassas till den kulturhistriskt värdefulla bebyggelsemiljön (riksintresse) öster m planmrådet. Liknande skrivning finns att läsa i planbeskrivningen under avsnittet Bebyggelsemråden/Byggnadskultur ch frnlämningar. VÄSTMANLAND-DALARNA MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNING Plan- ch byggenheten Isak Jakbssn Planingenjör Anna Kuylenstierna Miljö- ch byggnadschef 8(8)

SAMRÅDSREDOGÖRELSE ORRHAGA 1:2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN Dnr: (14)

SAMRÅDSREDOGÖRELSE ORRHAGA 1:2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN Dnr: (14) SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-18 Dnr: 2016-000468 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR ORRHAGA 1:2 EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN 1 (14) PLANHANDLINGEN BESTÅR AV - - - - - INLEDNING Samrådsredgörelsen innehåller en

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR VÅLÖSUNDET, DEL AV SÖRKASTET NORR

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR VÅLÖSUNDET, DEL AV SÖRKASTET NORR Kmmunledningsförvaltningen Peter Tmtlund, 0550-88550 peter.tmtlund@kristinehamn.se Sida ANTAGANDEHANDLING 1(6) Datum 2009-03-05 Referens Planbeskrivning för ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR VÅLÖSUNDET, DEL AV

Läs mer

ANTAGANDE, enkelt planförfarande Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning

ANTAGANDE, enkelt planförfarande Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Diarienr 2011/0074 Ändring genm tillägg för detaljplan S8 Björkenäs 1:1 mfl, Söderåkra, Trsås kmmun, Kalmar län ANTAGANDE, enkelt planförfarande Tillägg till plan- ch genmförandebeskrivning Trsås 2013-08-20,

Läs mer

Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del A. Plankostnadsprincip och taxor för fysisk planering i Västerviks kommun

Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del A. Plankostnadsprincip och taxor för fysisk planering i Västerviks kommun Taxr ch avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del A Plankstnadsprincip ch taxr för fysisk planering i Västerviks kmmun astställda av kmmunfullmäktige 2018 12 17, 54 att gälla från 1 januari

Läs mer

SAMRÅD, enkelt planförfarande Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning

SAMRÅD, enkelt planförfarande Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Diarienr 2011/0075 Ändring genm tillägg för del av detaljplan S17 Järnsida 1:2 ch 1:3, Söderåkra, Trsås kmmun, Kalmar län SAMRÅD, enkelt planförfarande Tillägg till plan- ch genmförandebeskrivning Trsås

Läs mer

1 Inledning. PM Kompletterande riskanalys smidesverkstaden avseende transport av farligt gods på Ulvsundaleden, Rissne, Sundbyberg.

1 Inledning. PM Kompletterande riskanalys smidesverkstaden avseende transport av farligt gods på Ulvsundaleden, Rissne, Sundbyberg. PM TITEL PM Kmpletterande riskanalys smidesverkstaden avseende transprt av farligt gds på Ulvsundaleden, Rissne, Sundbyberg DATUM 26 april 2015 TILL Småa AB FRÅN COWI AB PROJEKTNR. A069865 ADRESS COWI

Läs mer

Strukturplan Österport

Strukturplan Österport Gdkänd av Prgramnämnd Samhällsbyggnad 2012-03-06 SI101142 Anita Iversen Strukturplan Österprt Bakgrund Kmmunen vill att kvarteren Gasklckan ch Gasugnen på Öster mvandlas från industrimråde till att få

Läs mer

Markanvisningstävling Lillängshamnen

Markanvisningstävling Lillängshamnen Markanvisningstävling Lillängshamnen Dnr: 2017/33 Inbjudan till markanvisningstävling för Lillängshamnen Inbjudan ch syfte Hammarö kmmun genm kmmunledningskntret bjuder in intressenter till markanvisningstävling

Läs mer

SALA KOfVlMUN. Kommunstyrelsens förva ltn ing 1 (1) ~KOMMUN Ink D 4 DIARIENR: DIARIENUMMER: 2015/832 MISSIV

SALA KOfVlMUN. Kommunstyrelsens förva ltn ing 1 (1) ~KOMMUN Ink D 4 DIARIENR: DIARIENUMMER: 2015/832 MISSIV Bilaga KS 20 15/225/1 SALA KOfVlMUN Kmmunstyrelsens förva ltn ing 1 (1) KOMMUN Ink. 2015-12- D 4 DIARIENR: DIARIENUMMER: 2015/832 MISSIV KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samhälls byggnadskn t re t Kmmunstyrelsens

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Policy för vägvisningsskyltar och tillfälliga skyltar inom Lidingö stad Dnr TN/2014:5

Policy för vägvisningsskyltar och tillfälliga skyltar inom Lidingö stad Dnr TN/2014:5 Plicy för vägvisningsskyltar ch tillfälliga skyltar inm Lidingö stad Dnr TN/2014:5 Antagen i tekniska nämnden 2014-01-22 POSTADRESS Lidingö stad Tekniska förvaltningen 181 82 Lidingö BESÖKSADRESS Stckhlmsvägen

Läs mer

Inkomna yttranden under programsamrådet U 1. Fastighetsägare till Esbjörn 9

Inkomna yttranden under programsamrådet U 1. Fastighetsägare till Esbjörn 9 Detaljplan för DEL AV KV. KRONAN M.FL. Norbergs kommun Västmanlands län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning 2009-07-15. REDOGÖRELSE FÖR PROGRAMSAMRÅD 2009-07-15 Program till detaljplan

Läs mer

Till samtliga partier representerade med kommunalråd i Uppsala kommun

Till samtliga partier representerade med kommunalråd i Uppsala kommun 2014 04 17 Till samtliga partier representerade med kmmunalråd i Uppsala kmmun I Uppsala finns ett starkt engagemang för natur ch miljö. Naturskyddsföreningen Uppsala har över 6000 medlemmar ch vill bidra

Läs mer

~SAlA SALA KOMMUN. ~ KOMMUN Bilaga KS 2011/236/1. KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Planering & Utveckling. 2011-11-16 Dm.

~SAlA SALA KOMMUN. ~ KOMMUN Bilaga KS 2011/236/1. KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Planering & Utveckling. 2011-11-16 Dm. ~SAlA ~ KOMMUN Bilaga KS 2011/236/1 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Planering & Utveckling 2011-11-16 Dm. SALA KOMMUN Kmmllnstyrelsrms förvaltning Anders Dahlberg, markingenjör tfn 0224-55201 Ink. 2011-11-

Läs mer

Detaljplan för DEL AV AVESTA 4:36 OCH 4:38, UTBYGGNAD AV KÄLLHAGEN samt upphävande av del av Detaljplan för del av Källhagens industriområde

Detaljplan för DEL AV AVESTA 4:36 OCH 4:38, UTBYGGNAD AV KÄLLHAGEN samt upphävande av del av Detaljplan för del av Källhagens industriområde Detaljplan för DEL AV AVESTA 4:36 OCH 4:38, UTBYGGNAD AV KÄLLHAGEN samt upphävande av del av Detaljplan för del av Källhagens industriområde Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna

Läs mer

Förslag på samarbetsorganisation för gemensam plattform för nationellt digitalt folkbibliotek

Förslag på samarbetsorganisation för gemensam plattform för nationellt digitalt folkbibliotek Förslag på samarbetsrganisatin för gemensam plattfrm för natinellt digitalt flkbiblitek 1 Inledning ch bakgrund Kmmunakuten AB har fått i uppdrag att arbeta fram ett förslag på samarbetsrganisatin för

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Ändring av detaljplanerna EII169 och EII505 (Klubban 3, Kniven 4-5, Karlsborg 4-6 m.fl.)

Ändring av detaljplanerna EII169 och EII505 (Klubban 3, Kniven 4-5, Karlsborg 4-6 m.fl.) Planbesked 2017-03-14 Dnr: 2016:06 Karlsbrg Klubban Kniven Ändring av detaljplanerna EII169 ch EII505 (Klubban 3, Kniven 4-5, Karlsbrg 4-6 m.fl.) inm Trpa/Söder, Jönköpings kmmun Underlag för Planbesked

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Anbudsförfrågan Förvärv av mark för etablering av företag inom byggbranschen i Rikstens företagspark

Anbudsförfrågan Förvärv av mark för etablering av företag inom byggbranschen i Rikstens företagspark Förvärv av mark för etablering av företag inm byggbranschen i Rikstens företagspark Pst Btkyrka kmmun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.btkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgir 624-1061

Läs mer

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN Antagandehandling HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2002-02-20 Laga kraft 2002-03-27

Läs mer

Konsekvensanalys Miljökonsekvensbeskrivning

Konsekvensanalys Miljökonsekvensbeskrivning Knsekvensanalys Miljöknsekvensbeskrivning Översiktsplan för Örnsköldsviks kmmun antagen 17 december 2012 Ft: Charltte Hedlund 1 Sammanfattning Knsekvensanalys (miljöknsekvensbeskrivning) Denna knsekvensanalys

Läs mer

Väg 15 Halmstad-Karlshamn, delen genom Olofström

Väg 15 Halmstad-Karlshamn, delen genom Olofström SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 15 Halmstad-Karlshamn, delen genm Olfström Olfströms Kmmun, Blekinge Län Vägplan, 2016-09-15 Prjektnummer: 152126 TMALL 0096 Mall Samrådsredgörelsev 2.0 Trafikverket Pstadress: Trafikverket,

Läs mer

Installation av fiber och IPTV i Seraljen

Installation av fiber och IPTV i Seraljen Frågr ch svar Frågr ch svar Installatin av fiber ch IPTV i Seraljen Kmmer COM hem att helt försvinna eller kan man ha det i en övergångsperid? Svar: Vi kmmer att ha tillgång till CmHem under 2016 ch 2017

Läs mer

Lur 2:25 (Vitsippan) Hästveda Hässleholms kommun Skåne län Dnr: PLAN

Lur 2:25 (Vitsippan) Hästveda Hässleholms kommun Skåne län Dnr: PLAN Samrådsredgörelse Detaljplan för Lur 2:25 (Vitsippan) Hästveda Hässlehlms kmmun Skåne län Dnr: PLAN 2010-8 Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2017-06-30 2011-08-07 enligt Byggnadsnämndens beslut

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län Ett förslag till detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1, daterat 2017-09-25,

Läs mer

Detaljplan för DEL AV HEDKÄRRA 12:46

Detaljplan för DEL AV HEDKÄRRA 12:46 Detaljplan för DEL AV HEDKÄRRA 12:46 Fagersta kommun Västmanlands län Upprättad av VästmanlandDalarna miljö och byggförvaltning 20130923. SAMRÅDSREDOGÖRELSE 20130923 Detaljplan för del av Hedkärra 12:46,

Läs mer

... ..." ---- 1:1 SKYDD. vall /'" ..' . I,/ I BRUNNSBOMARKEN 2:1. r-f.. _-_, 7---:P.J... I """ I.' -l.'

... ... ---- 1:1 SKYDD. vall /' ..' . I,/ I BRUNNSBOMARKEN 2:1. r-f.. _-_, 7---:P.J... I  I.' -l.' t 21 DET ALJPLAN FÖR w TURSTEN 2 (f d VP Mtell)... ' " SKARA TÄTORT, SKARA KOMMUN UPPRÄ TT AD DEN 4 NOVEMBER OCH REVDERAD DEN 12 DECEMBER 2005...... "., ---- -- -ERK WESTLN PLANARKTEKT ÖSTEN ANDERSSON

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Norbergsby 58:2 (Lilla Björkås) har varit utsänd på remiss och samråd under tiden 17 april t o m 15 maj 2019.

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Norbergsby 58:2 (Lilla Björkås) har varit utsänd på remiss och samråd under tiden 17 april t o m 15 maj 2019. Detaljplan för NORBERGSBY 58:2, (Lilla Björkås) (under samrådet var detaljplanens namn Lilla Björkås 58:2) Norberg kommun Västmanlands län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning 2019-06-10

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL VIMMERBY KOMMUN 2013

SAMVERKANSAVTAL VIMMERBY KOMMUN 2013 Samverkansavtal SAMVERKANSAVTAL VIMMERBY KOMMUN 2013 1 Vimmerby kmmun vill skapa förutsättningar för ett psitivt arbetsklimat, en gd hälsa ch en gd arbetsmiljö, där inflytande, delaktighet ch utveckling

Läs mer

E22 Karlskrona Kalmar, Viltåtgärder Jämjö - Brömsebro Karlskrona kommun, Blekinge län

E22 Karlskrona Kalmar, Viltåtgärder Jämjö - Brömsebro Karlskrona kommun, Blekinge län Samrådsredgörelse E22 Karlskrna Kalmar, Viltåtgärder Jämjö - Brömsebr Karlskrna kmmun, Blekinge län Vägplan, Samrådshandling, 2019-08-06 TMALL 0096 Trafikverket Pstadress: Bx 513, 371 23 Karlskrna E-pst:

Läs mer

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12)

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12) Tillägg till 1(12) Planbeskrivning tillhörande ändring av detaljplan för del av fastigheten Björnviken 2:2 med närområde OBS! (södra delen av Jursla industriområde) inom Kvillinge i Norrköpings kommun

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

Tillägg till detaljplan P 37-3. Granskningshandling. Planbeskrivning. Dnr BTN15/93. för Björken 1, 2, 3, 10 & 11. Öster.

Tillägg till detaljplan P 37-3. Granskningshandling. Planbeskrivning. Dnr BTN15/93. för Björken 1, 2, 3, 10 & 11. Öster. Dnr BTN15/93 Tillägg till detaljplan P 37-3 för Björken 1, 2, 3, 10 & 11 Öster Nyköpings kommun Granskningshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-10-06 Reviderad 2015-11-23 Dnr 2/6 Planhandlingar Detaljplanen

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för del av Rensbo 1:30 Hedemora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättad 7 juli 2017 HANDLINGAR Detaljplanen består av: Plankarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

NORRA LAGNÖ 1:314, Toivovägen 17: Ansökan om bygglov för uppförande av komplementbyggnad

NORRA LAGNÖ 1:314, Toivovägen 17: Ansökan om bygglov för uppförande av komplementbyggnad Datum Dnr 2017-09-18 BYGG.2016.5471 Linus Lindvall linus.lindvall@varmd.se 08-570 470 23 Bygglvhandläggare Tjänsteskrivelse NORRA LAGNÖ 1:314, Tivvägen 17: Ansökan m bygglv för uppförande av kmplementbyggnad

Läs mer

Beskrivning fastighetsplan

Beskrivning fastighetsplan Dnr: Plannr: 2017/1033 609 Godkänd av MBN 2011-08-26 Ändringen antagen av BN 2018-11-12 Antagen av KF 2011-09-29 Ändringen Laga kraft 2018-12-06 Laga kraft 2011-10-28 Ändring av detaljplan för fastigheten

Läs mer

Salems kommun. Riktlinjer för markanvisningar i Salems kommun

Salems kommun. Riktlinjer för markanvisningar i Salems kommun Salems kmmun Riktlinjer för markanvisningar i Salems kmmun 1 Markanvisningsplicyn är antagen av kmmunfullmäktige den 2016-11-17 Inledning Salem har sm mål att bygga 450 nya bstäder under periden 2015-2020

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING 2 1 (5)

GRANSKNINGSHANDLING 2 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING 2 1 (5) Ändring av detaljplan för bostadsområde öster om Älvnäsleden Avesta kommun, Dalarnas län Följande detaljplan berörs: S 128 Bostadsområde öster om Älvnäsleden Upprättad av Västmanland-Dalarna

Läs mer

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med Granskningsutlåtande 2017-03-23 P 2015 000001 Byggnadsnämnd GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Plåtslagaren 38 m.fl., Falköpings tätort, Falköpings kommun HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat planförslag

Läs mer

1.2. Syfte Gällande lagstiftning

1.2. Syfte Gällande lagstiftning 1.2. Syfte Syftet med MKB:n är i huvudsak att identifiera ch beskriva de direkta ch indirekta effekter sm den planerade ledningen ch dess uppförande kan å å; Människr, djur, växter, mark, vatten, luft,

Läs mer

Program för detaljplan för DEL AV VISBOHAMMAR 1:20 inom Vårdinge i Södertälje kommun. Bakgrund och syfte. Handläggning

Program för detaljplan för DEL AV VISBOHAMMAR 1:20 inom Vårdinge i Södertälje kommun. Bakgrund och syfte. Handläggning SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan Handläggare: Stefan Mdig Tel: 08-550 225 79 SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANPROGRAM Pnr P 05024 2008-07-24 Prgram för detaljplan för DEL AV VISBOHAMMAR 1:20 inm Vårdinge i Södertälje

Läs mer

Detaljplan för Librobäck 13:1, ändring genom tillägg av gällande stadsplan för del av Librobäcks industriområde,

Detaljplan för Librobäck 13:1, ändring genom tillägg av gällande stadsplan för del av Librobäcks industriområde, PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Veronica Sjögren 2014-01-15 PBN 2013-342 Detaljplan för Librobäck 13:1, ändring genom tillägg av gällande stadsplan för del av Librobäcks industriområde,

Läs mer

ÖVERSIKTSPLANENS HUVUDDRAG

ÖVERSIKTSPLANENS HUVUDDRAG Översiktsplan för Strängnäs kmmun Översiktsplanens huvuddrag ÖVERSIKTSPLANENS HUVUDDRAG STRATEGI FÖR NYA BOSTÄDER Kmmunens viljeinriktning är att ta till vara ch utveckla det sm är bra ch unikt i varje

Läs mer

Revisionsrapport. Investeringar. Katrineholms kommun. Annika Hansson, Cert kommunal revisor Jukka Törrö November 2011

Revisionsrapport. Investeringar. Katrineholms kommun. Annika Hansson, Cert kommunal revisor Jukka Törrö November 2011 Revisinsrapprt Investeringar granskning med utgångspunkt i gd eknmisk hushållning Katrinehlms kmmun Annika Hanssn, Cert kmmunal revisr Jukka Törrö Nvember 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning ch

Läs mer

PAJALA KOMMUN Tjänsteställe/Handläggare Revisorerna

PAJALA KOMMUN Tjänsteställe/Handläggare Revisorerna Datum 1(6) Kmmunfullmäktige i Pajala kmmun Revisinsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisrer har granskat den verksamhet sm bedrivs i styrelser ch nämnder ch genm utsedda lekmannarevisrer

Läs mer

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5)

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) Detaljplan för GÄSTGIVAREN 6 Bromölla, Bromölla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet bedrivits Ärendet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap

Läs mer

Vattenfall Eldistribution AB

Vattenfall Eldistribution AB Bilaga 2 Samrådsredgörelse avseende ny- ch mbyggnad av Vattenfalls 70 kv anslutningsledningar till transfrmatrstatin i Ösm, Nynäshamns kmmun Bild 1 Vy över landskapet med transfrmatrstatinen till vänster

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av fastigheten Brännäset 9 med flera i Norrtälje stad Dnr Ks

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av fastigheten Brännäset 9 med flera i Norrtälje stad Dnr Ks GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2015-09-10 Detaljplan för del av fastigheten Brännäset 9 med flera i Norrtälje stad Dnr 13-2115.214 Ks 13-1690.214 SAMMANFATTNING Under granskningen har det kommit in två yttranden.

Läs mer

Miljöchecklista - Undersökning om upphävande av del av detaljplan antas medföra betydande miljöpåverkan

Miljöchecklista - Undersökning om upphävande av del av detaljplan antas medföra betydande miljöpåverkan Miljöchecklista - Undersökning m upphävande av del av detaljplan antas medföra betydande miljöpåverkan Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- ch bygglagen ch miljöbalken ska det till en detaljplan/upphävande

Läs mer

E18 -<:> IL.:_:"J. Axvall) Bestämmelser. (f d kommunhuset DETALJPLAN FÖR AX VALL 1: ~ Högsta byggnadshöjd i meter.

E18 -<:> IL.:_:J. Axvall) Bestämmelser. (f d kommunhuset DETALJPLAN FÖR AX VALL 1: ~ Högsta byggnadshöjd i meter. X a 14 100....1 AX VALL 1: 44 (f d kmmunhuset AX VALLS TÄTORT.. l SKARA KOMMUN UPPRÄTTAD DEN 10 SEPTEMBER 1993 REVDERAD DEN 20 OKTOBER 1993 Axvall) 1: 17 ÖSTEN ANDERSSON STADSARKTEKT Bestämmelser ERK WESTLN

Läs mer

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Dnr: POM 2011-383 DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Hur samrådet har bedrivits Detaljplaneprövningen handläggs med normalt planförfarande. Förslag till detaljplan

Läs mer

Följande yttranden har inkommit: Yttrandena sammanfattas och kommenteras med kursiv stil.

Följande yttranden har inkommit: Yttrandena sammanfattas och kommenteras med kursiv stil. Rubricerat planförslag har enligt 5 kap 18 Plan- och bygglagen (PBL) varit utställt för offentlig granskning på Falköpings bibliotek och på Falköpings kommuns webbplats under tiden 2018-01-08 till och

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för fritidshemmet Duvhöken, Sammilsdalskolan f-6

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för fritidshemmet Duvhöken, Sammilsdalskolan f-6 Kvalitetsredvisning ch verksamhetsplan för fritidshemmet Duvhöken, Sammilsdalsklan f-6 Kvalitetsredvisning 2012/2013 Varje huvudman inm sklväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt ch kntinuerligt planera,

Läs mer

Detaljplan för Varpet 1:17

Detaljplan för Varpet 1:17 Detaljplan för Varpet 1:17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-19 Dnr. 2017-163 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Miljösamverkan Östra Skaraborg

Läs mer

Projektnamn: Vägledning för ett hälsosamt åldrande Seniorguiden. upprättades: Upprättad av: Namn Therese Räftegård Färggren och Anna Jansson

Projektnamn: Vägledning för ett hälsosamt åldrande Seniorguiden. upprättades: Upprättad av: Namn Therese Räftegård Färggren och Anna Jansson PROJEKTPLAN Prjektnamn: Vägledning för ett hälssamt åldrande Senirguiden Prjektansvarig: Avdelning: Kunskapsutveckling Enhet: Uppväxtvillkr ch hälssamt åldrande Prjektplan Juni 2010 upprättades: Upprättad

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-06-18 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Lantmäteriet

Läs mer

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10 Drivern Planområde SAMRÅDSHANDLING 2015-09-10 Innehåll Förutsättningar 3 Planförslag 4 Plankarta med bestämmelser 5 Genomförandebeskrivning 6 Samråd av planförslaget

Läs mer

Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun.

Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun. 2018-08-30 Dnr. 2016 0029 Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun. GRANSKNINGSUTLÅTANDE Hur granskningen har bedrivits Granskning om förslag till

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg och miljö Sala Heby, 26 juni kl. 13.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg och miljö Sala Heby, 26 juni kl. 13.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Plats ch tid Stra knferensrummet, Heby kmmun 09.00 11.00 Beslutande Mats Jennische(M), rdförande Christer Jhanssn (LP) Inger Ingstedt (C) Olf Nilssn (S), vice rdförande Margatetha

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 ) Datum 2017-04-19 1 (5) Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Samråd för ny- och ombyggnad av väg 226 delen Pålamalm, Flaggplan och Flemingsberg i Huddinge och Botkyrka kommuner

Samråd för ny- och ombyggnad av väg 226 delen Pålamalm, Flaggplan och Flemingsberg i Huddinge och Botkyrka kommuner KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-12-28 KS-2014/1589.317 1 (2) HANDLÄGGARE Fyrvald, Lena 08-535 313 95 Lena.Fyrvald@huddinge.se Kmmunstyrelsen Samråd för ny- ch mbyggnad

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Förskolan Västanvind

Förskolan Västanvind Försklan Västanvind Västanvinds plan mt diskriminering ch kränkande behandling (likabehandlingsplan) 2015-05-25 Visin Västanvind är en förskla där alla avsett kön, etnisk bakgrund, religin, funktinshinder,

Läs mer

PM Utvärdering av alternativ

PM Utvärdering av alternativ Sida 1 av 9 Prjekt Ny Br 2020 Handläggare av (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Gdkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) Sinna Brberg/ATKINS

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala-Heby

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala-Heby SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) 10 maj 2016 Plats ch tid Barn ch urbildnings knferensrum, Heby kmmun kl. 09.00 10.00 Beslutande Mats Jennische (M), rdförande Christer Jhanssn (LP) Bengt Gårdenbrg (C) Olf

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Livslångt lärande Kompetensutveckling i arbetslivet. Författare: Olle Ahlberg

Livslångt lärande Kompetensutveckling i arbetslivet. Författare: Olle Ahlberg Livslångt lärande Kmpetensutveckling i arbetslivet Författare: Olle Ahlberg Bakgrund Stra teknikskiften har genmsyrat samhället ch arbetsmarknaden under lång tid. Men till skillnad från tidigare skiften

Läs mer

Tillägg till. planbeskrivning. Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. ANTAGANDEHANDLING 1(10) tillhörande ändring av OBS!

Tillägg till. planbeskrivning. Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. ANTAGANDEHANDLING 1(10) tillhörande ändring av OBS! Tillägg till 1(10) planbeskrivning tillhörande ändring av OBS! Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. inom Östra Husby i Norrköpings kommun den 17 maj 2018 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2018-09-18, 190

Läs mer

Rapport rörande det statliga stödet till Skapande skola 2008 inom Stockholm län

Rapport rörande det statliga stödet till Skapande skola 2008 inom Stockholm län KUN 2009-01-22, p 9 Enheten för kultur- ch föreningsstöd Handläggare: Margaretha Häggrth Rapprt rörande det statliga stödet till Skapande skla 2008 inm Stckhlm län 1 Ärendet Landstingets kulturnämnd har

Läs mer

Lösningsförslag/lösningskommentarer (Ej fullständiga svar) VFTA01- ordinarie tenta våren 2014

Lösningsförslag/lösningskommentarer (Ej fullständiga svar) VFTA01- ordinarie tenta våren 2014 Lösningsförslag/lösningskmmentarer (Ej fullständiga svar) VFTA01- rdinarie tenta våren 2014 Fråga 1 15p a Av uppgiften framgår att strandskydd föreligger i mrådet. Av MB 7:15 1p framgår bland annat att

Läs mer

HHFS Bilaga 1 PM Datum: Dnr: Mottagare: Fakultetsstyrelsen Justerat i enlighet med fakultetsstyrelsens diskussion Byg

HHFS Bilaga 1 PM Datum: Dnr: Mottagare: Fakultetsstyrelsen Justerat i enlighet med fakultetsstyrelsens diskussion Byg HHFS 2019-10-23 Bilaga 1 PM Datum: 2019-09-19 Dnr: Mttagare: Fakultetsstyrelsen Justerat i enlighet med fakultetsstyrelsens diskussin 2019-09-18 Byggprjekt kvarteret Handelshögsklan inför beslut m systemhandling

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum 1 (3) Vattenfall Eldistributin AB Registratur.eldistributin@vattenfall.cm Beslut m betydande miljöpåverkan enligt 6 kap 5 miljöbalken inför ansökan m ny samt förlängd nätkncessin för 150 kv kraftledningar

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan. Bodens kommun, Norrbottens län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan. Bodens kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan Bodens kommun, Norrbottens län 2 Granskningshandling Ändring av detaljplan för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum

Läs mer

Workshop kulturstrategi för Nacka

Workshop kulturstrategi för Nacka Wrkshp kulturstrategi för Nacka Wrkshp: Syftet med wrkshppen var att inleda prcessen med att ta fram en kulturstrategi för Nacka kmmun. Närvarande: Olika kulturchefer i Nacka kmmun. Wrkshppen leddes av

Läs mer

Möjlighet att leva som andra ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Möjlighet att leva som andra ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning YTTRANDE 1 av 6 2009-01-20 Scialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Möjlighet att leva sm andra ny lag m stöd ch service till vissa persner med funktinsnedsättning För följande kapitel har Umeå inga invändningar

Läs mer

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115 Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115 Sida 3 av 17 Tjänsteskrivelse 1(1) 2017-03-23 Dnr: KS 2017/115 Kommunstyrelsen Ändring av detaljplan för Löddeköpinge

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utökning av verksamheten för Macken i Lekeberg AB och stänga av

Läs mer

Samrådsredogörelse. Sandbyhov 30 (södra) ANTAGANDEHANDLING. en ska få plats i denna ruta. 1(15) tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Samrådsredogörelse. Sandbyhov 30 (södra) ANTAGANDEHANDLING. en ska få plats i denna ruta. 1(15) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Samrådsredgörelse 1(15) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Sandbyhv 30 (södra) med närmråde inm Haga i Nrrköping den 23 augusti 2017 en ska få plats i denna ruta. (rutan tas brt, alt. bilden

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Granskningsutlåtande 1(5) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ramnö 1:1 inom Vikbolandet i Norrköpings kommun den 5 augusti 2014 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet 0:0 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4)

Svenska Röda Korsets yttrande över Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) Stckhlm, 13 maj 2019 Ku2018/02102/DISK Till: Arbetsmarknadsdepartementet a.remissvar@regeringskansliet.se Svenska Röda Krsets yttrande över Förslag till en natinell institutin för mänskliga rättigheter

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2006/468 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR UTKIKEN 12 OCH 13 I VIKEN HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN 2016-08-12 BAKGRUND OCH SYFTE BAKGRUND Fastighetsägaren inkom 2014-06-17 med en ansökan om detaljplaneändring

Läs mer

PLANKARTA 77\\ "ARK. PARK Lokaltrafik ILDKALG~T~ PARK [!L~~~

PLANKARTA 77\\ ARK. PARK Lokaltrafik ILDKALG~T~ PARK [!L~~~ DET ALJPLAN FOR LILLA HINDSBO III (Kvarteret Daggkåpan mm) I SKARA TÄTOR T, SKARA KOMMUN Upprättad den 10 j anuari 2005 ÖSTEN ANDERSSON ST ADSARKITEKT ERIK WESTLIN PLANARKITEKT Planbes t ämmelser Följande

Läs mer

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för bostäder Boberg 3:122 Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2014-05-14 B74 Laga kraft 2014-12-27 Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 A 5011 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 Detaljplan för Ängsknarren 2 och del av Oskarshamn 3:2 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Råd och riktlinjer för mobil försäljning av mat i Mjölby, Mantorp och Skänninge

Råd och riktlinjer för mobil försäljning av mat i Mjölby, Mantorp och Skänninge Råd ch riktlinjer för mbil försäljning av mat i Mjölby, Mantrp ch Skänninge Beslutade av kmmunstyrelsen Framtagna av Tekniska kntret, Miljökntret, Byggnadskntret, Näringslivskntret ch Medbrgarservice Namn:

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Detaljplanens syfte är att justera byggrätten för Äventyrets

Läs mer

Regional samverkanskurs 2014

Regional samverkanskurs 2014 L Ä N S S T Y R E L S E N I Ö R E B R O L Ä N Reginal samverkanskurs 2014 Dnr: 455-5818-2014 1 Bakgrund Den första reginala samverkanskursen genmfördes år 1995. RSK 2014 genmfördes 6-11 nvember, den 15:nde

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn Dnr BMN-2016-1979 1(6) ANTAGANDEHANDLING Granskningsutlåtande Förslag till detaljplan för Hamntorget västra, del av fastigheten Öregrund 8:1 Östhammars kommun,

Läs mer

Detaljplaneprocessen

Detaljplaneprocessen Detaljplaneprocessen Kommunikationsenheten 2017-09 Bilder: Ahlqvist & Co Arkitekter AB, Sven-Erik Rydbrant, Cecilia Palmblad DETALJPLANEPROCESSEN I den här broschyren beskrivs övergripande hur kommunen

Läs mer

OMRÅDE FÖR PLANÄNDRING

OMRÅDE FÖR PLANÄNDRING OMRÅDE FÖR PLANÄNDRING PLANBESKRIVNING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV FAGERSTA 3:2 I RÖNNINGEN Fagersta kommun Västmanlands län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning 2012-11-07.

Läs mer

Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Askersund, Kv. Sundsbron Askersunds kommun, Örebro län

Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Askersund, Kv. Sundsbron Askersunds kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Askersund, Kv. Sundsbron Askersunds kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan-

Läs mer

Stadgar för Sorundanet

Stadgar för Sorundanet SORUNDANET Stadgar för partiet Srundanet Sidan 1 av 5 Stadgar för Srundanet 1 Allmänt Srundanet är ett lkalt, självständigt plitiskt parti i Nynäshamns kmmun, Stckhlms län. Srundanets syfte är: Att vara

Läs mer

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Detaljplan för Del av Haganäs 3 (vid Älmhults vattentorn) Älmhult, Älmhults kommun S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Planprocessen Planförslaget har varit föremål för samråd från den 15 december 2016

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

Antagen av Kf Laga kraft

Antagen av Kf Laga kraft 2002-06-03 1 Rev: A. PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Antagen av Kf 2002-08-27 Laga kraft 2002-09-26 Utdrag ur plankartan ÄNDRING av detaljplan 268 för kv Folkskolan m fl avseende kvarteret BORGAREN i

Läs mer