2. TeliaSonera skall på begäran tillhandahålla såväl ETC-kort som 2 Mbit/s direktförbindelse till ett kostnadsorienterat pris.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. TeliaSonera skall på begäran tillhandahålla såväl ETC-kort som 2 Mbit/s direktförbindelse till ett kostnadsorienterat pris."

Transkript

1 UNDERRÄTTELSE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Lars Erik Axelsson Tillsyn konkurrensfrågor DATUM VÅR REFERENS 5 september /23 TeliaSonera AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor FARSTA Underrättelse enligt 7 kap. 4 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation Post- och telestyrelsen (PTS) finner skäl att misstänka att TeliaSonera AB (TeliaSonera) handlar i strid med punkterna 2, 6 och 9 i PTS skyldighetsbeslut den 6 juli 2004 i ärende dnr /23, d. TeliaSonera underrättas om att bolaget, för att efterleva nämnda skyldighetsbeslut, skall vidta följande åtgärder: 1. TeliaSonera skall tillmötesgå varje begäran att ansluta en 2 Mbit/s direktförbindelse mellan en telestations BB-nod och Anslutningskapacitet i samma telestations AXE-växel. 2. TeliaSonera skall på begäran tillhandahålla såväl ETC-kort som 2 Mbit/s direktförbindelse till ett kostnadsorienterat pris. 3. TeliaSonera skall inkludera samtliga tillhandahållna produktvarianter av förbindelser för sammankoppling av nät för utväxling av samtrafik, och anslutningskapacitet i form av ETC-kort, i sitt referenserbjudande för samtrafik. Har inte TeliaSonera senast den 5 oktober 2006 vidtagit rättelse i enlighet med denna underrättelse kan myndigheten med stöd av 7 kap. 5 lagen om elektronisk kommunikation komma att meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att rättelse skall ske. Ett sådant föreläggande eller förbud kan komma att förenas med vite. Saken Underrättelse enligt 7 kap. 4 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (EkomL) avseende avtalsvillkor vid anslutning av kapacitet för samtrafikändamål. Bakgrund m.m. Tele2 AB (Tele2) har den 18 juli 2005 inkommit med skrivelse med begäran om att PTS ska utöva tillsyn över de avtalsvillkor som TeliaSonera tillämpar vid anslutning av kapacitet för samtrafikändamål. POSTADRESS Box 5398, Stockholm BESÖKSADRESS Birger Jarlsgatan 16 TELEFON FAX E-POST pts@pts.se WEBBADRESS

2 2 Tele2 Tele2 anför bl.a. följande i skrivelser den 18 juli respektive den 14 oktober Tele2 har den 27 maj 2005 ingått nytt avtal med TeliaSonera om leverans av hyrda förbindelser. Avtalet har för Tele2:s del ingåtts under protest, eftersom Tele2 anser att delar av avtalets innehåll, samt prissättningen av vissa produkter, inte står i överensstämmelse med EkomL och fattade myndighetsbeslut. En typisk samtrafikförbindelse mellan Tele2 och TeliaSonera består av en nod (knutpunkt) i Tele2:s nät som ansluts till en nod i TeliaSoneras nät via en hyrd förbindelse, samt sammankoppling av denna förbindelse med en port i TeliaSoneras AXE-växel med kapaciteten 2 Mbit/s. Denna port benämns anslutningskapacitet. Den hyrda förbindelsen från Tele2:s nod utgörs i allmänhet av en 155 eller 622 Mbps-förbindelse, vilken hyrs från TeliaSonera och terminerar i TeliaSoneras s.k. Backbone-nod. BB-noden ansluts i sin tur till anslutningskapacitet. Utan en sådan anslutning är samtrafik inte möjlig. Den enda punkt där TeliaSonera tillåter åtkomst till anslutningskapacitet är i BB-noden. BBnoden kommer därför enligt Tele2:s uppfattning att definitionsmässigt utgöra samtrafikgränssnitt. TeliaSoneranod STP BB-nod E T C AXE 2X E T C AXE 155X Sammankoppling med AXE (ur Skanova produktspecifikation, bild 4.3b) För att kunna ansluta den egna noden till TeliaSoneras nod måste en operatör utöver samtrafikförbindelsen också köpa en accessförbindelse i vardera änden av förbindelsen. Det innebär att Tele2 måste köpa en accessförbindelse i TeliaSoneras nod, trots att en sådan inte behövs och trots att höghastighetsförbindelsen alltså terminerar i BB-noden. förbindelserna faktureras dessutom var och en för ett minimiavstånd om minst en kilometer, i vissa fall tre kilometer.

3 3 De produkter som Tele2 anser att PTS bör utöva tillsyn över är produkterna BB ACC 2X respektive BB ACC 2XE, vilka beskrivs i produktspecifikation för Backbone BB 2.0, rev N. Tele2 hävdar att produkterna BB ACC 2X, samt produkten BB ACC 2XE + anslutningskapacitet, är identiska med den av PTS reglerade produkten Anslutningskapacitet. Denna skall enligt PTS föreläggande med dnr den 28 april 2005 kosta SEK per år. (Enligt PTS underrättelse med dnr den 13 februari 2006 skall Anslutningskapacitet kosta SEK per år, handl. anm.) Eftersom Tele2 anser att BB-noden utgör samtrafikgränssnitt menar bolaget att Anslutningskapacitet i sig utgör en signalmässig förbindning av AXE (ETCkortet) och BB-noden. Denna förbindning sker enklast genom att de två punkterna förbinds med en kopparkabel, möjligen via ett korskopplingsfält (KK). TeliaSonera har valt att installera digitala crossconnects mellan ETC-kortet och BB-noden, något TeliaSonera har full rätt att göra, men Tele2 ifrågasätter att kostnaden för den i sammanhanget onödiga utrustningen faktureras TeliaSoneras konkurrenter. Det under protest avtalade priset för BB ACC 2XE är väsentligt dyrare än SEK per år för Anslutningskapacitet, men till detta kommer en ännu högre kostnad per år för det s.k. ETC-kortet, vilket utgör STP, service termination point enligt Tele2, signal transfer point enligt bilaga A4 till TeliaSoneras referenserbjudande. BB ACC 2X är ytterligare något dyrare än totalkostnaden för BB ACC 2XE + ETC-kort, varav hälften hänförs till det s.k. ETC-kortet. Enligt Tele2 menar TeliaSonera att det står Tele2 fritt att välja att köpa den reglerade produkten Anslutningskapacitet, men denna kan då inte kombineras med andra, kommersiella, produkter i TeliaSoneras Backbone-nod, utan Tele2 tvingas i så fall hyra speciella reglerade s.k. operatörstrunkar vid sidan av de hyrda förbindelser som Tele2 hyr för kommersiella ändamål. Dessa operatörstrunkar skulle då vara väsentligt dyrare än de kommersiellt avtalade hyrda förbindelserna, som i avtalet benämns taxerade förbindelseavstånd. Tele2 hävdar att det inte finns några rimliga eller legala skäl för TeliaSonera att vägra koppla den av PTS reglerade accessen Anslutningskapacitet till kommersiellt avtalade trunkförbindelser tillsammans med andra kommersiella eller reglerade accessförbindelser. TeliaSonera TeliaSonera anför i yttranden den 2 september respektive 2 november 2005 följande. TeliaSonera erbjuder andra operatörer anslutning för samtrafik till kopplingsnoder (nedan AXE-station) i TeliaSoneras telefonnät. Anslutningen sker till en eller flera 2 Mbit-portar i AXE-stationen, som utgör gränssnittet för överlämning av samtrafik mellan TeliaSoneras och operatörens nät. Dessa 2 Mbitportar kallas i TeliaSoneras referenserbjudande för Anslutningskapacitet, och den kostnadsbaserade avgiften avser huvudsakligen att täcka kostnaden för det s.k. ETC-kortet i AXE-stationen.

4 4 Transmissionen från den samtrafikerande operatörens nod fram till samtrafikgränssnittet är enligt referenserbjudandet operatörens ansvar. Transmission kan etableras med delvis olika tekniskt utförande. TeliaSonera erbjuder sina operatörskunder produkterna Digitel och Backbone 2.0. Kapacitet som används för samtrafik kan användas också för andra ändamål, dvs. kan därför etableras med varierande kapacitet. Tele2 har tecknat avtal avseende Backbone 2.0. Den bild Tele2 ger av Skanova Backbone är i avgörande avseenden felaktig. Skanova Backbone är uppbyggd av två delar, se bifogad bild. 2TR 4TR 2T Radio 32T Kop par 2 Mbit/s 34T 45T 155T 155/51 Mbit/s 155 Mbit/s 622T 622 Mbit/s 2500T 2,5 Gbit/ s 10000T 10 Gbit/ s N - accesser Transportnät X - accesser Backbone = Debiteringspunkt = K undplacerad Skanova - terminal = Kundnod ( kundadress) nät 155F 155 Mbit/s 622 Mbit/s 622F 622FC 2,5 Gbit/ s 2500F 10 Gbit/ s 10000F Figur ur avsnitt av Skanova produktspecifikation Backbone Den ena delen är ett för alla användare gemensamt transportnät där många kunder delar på transmissionskapacitet mellan ett stort antal noder. Den andra delen betecknas access-produkt, är kundindividuell, och utgör den enskilda kundens anslutning till Backbonenätet. En Backbone-access omfattar funktioner för att anpassa kundens bitflöde till transportnätets (t.ex. multiplexering/ demultiplexering) och för att tillhandahålla ett definierat gränssnitt mot kundens utrustning eller t.ex för anslutning mot ETC-kortet i AXE-stationen. En Backbone-access inkluderar vanligtvis en accessförbindelse i TeliaSoneras accessnät. I fallet med Backbone-accesser av X- eller N-typaccesser avslutas dessa dock i TeliaSoneras nod. De innehåller således inte någon förbindelse i TeliaSoneras accessnät, se bilden ovan.

5 5 Via Skanova Backbone kan TeliaSonera tillhandahålla en högkapacitetsförbindelse i enlighet med terminologin i PTS skyldighetsbeslut (terminerande avsnitt av hyrda förbindelser i grossistledet). Högkapacitetsförbindelsen avslutas i TeliaSoneras nod med X- eller N-accesser vilka alltså inte innehåller någon accessförbindelse i TeliaSoneras accessnät. (N-accesser motsvarar T- och F- accesser men avslutas i TeliaSoneras nod.) En Backbone-förbindelse består i det aktuella fallet av en transportförbindelse och två accessförbindelser, en på Tele2:s sida och en på TeliaSoneras sida. förbindelsen på TeliaSoneras sida omfattar anslutning i en s.k. BB-nod, fiberkabel mellan BB-noden och en STM-1-utrustning som ofta är placerad vid AXE-stationen, samt en 2 Mbit-utgång i STM-1-utrustningen. Därifrån kopplas förbindelsen in mot 2 Mbit-porten i AXE-stationen (dvs. in mot anslutningskapaciteten ). Denna accessförbindelse utgör produkten BB 2XE. Av det ovan anförda framgår att samtrafikprodukten Anslutningskapacitet och förbindelseprodukten Backbone-access är skilda produkter. TeliaSonera erbjuder det Tele2 anför att TeliaSonera skall tillhandahålla, och några onödiga nätelement finns inte. TeliaSonera hemställer därför att PTS avslutar tillsynen utan åtgärd. Skäl Tillämpliga bestämmelser Enligt 4 kap. 4 första stycket EkomL skall en operatör som enligt 8 kap. 7 har ett betydande inflytande på en viss marknad, i enlighet med 8 kap. 6 åläggas en eller flera av de skyldigheter som anges i En sådan förpliktelse skall syfta till att skapa effektiv konkurrens. Enligt 4 kap. 8 punkten 1 EkomL får en operatör som avses i 4 förpliktas att uppfylla rimliga krav på tillträde till och användning av specificerade nätdelar och tillhörande installationer. I 4 kap. 11 anges att en operatör som avses i 4 får förpliktas att iaktta kostnadstäckning eller tillämpa kostnadsorienterad eller annan prissättning för specificerade typer av samtrafik och andra former av tillträde. Av 7 kap. 4 EkomL framgår att om tillsynsmyndigheten finner skäl att misstänka att den som bedriver verksamhet enligt denna lag inte efterlever lagen eller de beslut om skyldigheter eller villkor eller de föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen, skall myndigheten underrätta den som bedriver verksamheten om detta förhållande och ge denne möjlighet att yttra sig. I underrättelsen skall myndigheten ange att den kan komma att meddela ett föreläggande eller förbud enligt 5, om inte rättelse sker inom skälig tid. Skälig tid får inte understiga en månad, annat än vid upprepade fall av överträdelse, om inte den som underrättas samtycker till en kortare tidsfrist.

6 6 PTS har med stöd av 8 kap. 6 och 4 kap. 8 EkomL i beslut den 6 juli 2004 i ärende dnr /23, d beslutat att ålägga TeliaSonera, i egenskap av operatör med betydande inflytande på marknaderna för samtalsterminering i individuella allmänna telefonnät via en fast anslutningspunkt, samtalsoriginering i det allmänna telefonnätet via en fast anslutningspunkt, samt förmedlingstjänster via det fasta allmänna telefonnätet, bl.a följande skyldigheter. 2. TeliaSonera förpliktas med stöd av 4 kap 8 EkomL att tillgodose varje rimlig begäran om sammankoppling av nät via direktförbindelse med annan operatör för utbyte av trafik mellan parterna samt tillgodose varje rimlig begäran om tillträde till nätanslutningspunkt. 6. TeliaSonera förpliktas med stöd av 4 kap. 11 EkomL att tillämpa kostnadsorienterad prissättning enligt kostnadsredovisningsmetoden LRIC för tillträde, förutom med avseende på tillträde i form av nätkapacitet mellan nätanslutningspunkt i TeliaSoneras nät och en fysisk nätanslutningspunkt i en annan operatörs nät för sammankoppling av nät för utbyte av trafik (s.k. operatörsaccess), där TeliaSonera skall tillämpa FDC som kostnadsredovisningsmetod, med de faktiska och historiska kostnaderna för tillhandahållandet som grund för prissättningen. 9. TeliaSonera förpliktas med stöd av 4 kap. 5 EkomL att i ett referenserbjudande specificera och offentliggöra uppgifter om tillträde enligt detta beslut. Enligt skyldighetsbeslutets bilaga 1, punkt 5.1, skall TeliaSonera i ett referenserbjudande specificera och offentliggöra uppgifter om och villkor för tillträde. Enligt punkten 5.3 skall referenserbjudandet vara tillräckligt specificerat för att säkerställa att andra operatörer inte åläggs att betala för faciliteter som inte är nödvändiga för den begärda tjänsten vilket inkluderar en beskrivning av erbjudandet som redovisas uppdelade på olika komponenter i enlighet med marknadens behov, samt därmed förbundna villkor. Post- och telestyrelsens bedömning Tele2:s begäran om tillsyn rör de villkor och priser som TeliaSonera tillämpar för att sammankoppla TeliaSoneras och Tele2:s nät för utbyte av trafik. Den fysiska förbindelse som kopplar samman näten, med benämningen BB ACC 2X eller 2XE, har 2 Mbit/s överföringskapacitet, och löper mellan två anslutningspunkter inom samma telestation. Enligt skyldighetsbeslutet avseende samtrafik har TeliaSonera förpliktats att tillgodose varje rimlig begäran om sammankoppling av nät via direktförbindelse med annan operatör för utbyte av trafik mellan parterna, samt att tillgodose varje rimlig begäran om tillträde till nätanslutningspunkt.

7 7 Av förarbetena till EkomL framgår följande av prop.2002/2003:110, s. 378, beträffande åläggande av tillträdesskyldighet. "Varje begäran om tillträde och användning som ett företag framställer och som avvisats av en marknadsdominant behöver dock givetvis inte leda till att myndigheten beslutar om en förpliktelse. Om dominanten har avslagit en sådan begäran och detta har grundats på objektiva kriterier, såsom att det brister i möjligheterna att tekniskt genomföra tillträdet eller att ett avslag är nödvändigt för att förebygga att nätet eller dess användare skadas eller att nätets drift störs, saknas skäl för en myndighet att ingripa. Dominantens vägran utgör ju då inte tecken på att denne utnyttjar att konkurrensen på den aktuella marknaden inte är effektiv." Beträffande tillämpningsområdet för samtrafik när det gäller telefoni, hänvisar förarbetena på s. 360 till motiven till 1996 års översyn av telelagen. Där uttalade regeringen bl.a. följande (prop. 1996/97:61, s. 58). Regeringen anser det vidare rimligt att organisationer med ett betydande inflytande på marknaden åläggs särskilda krav att inte diskriminera övriga operatörer. Operatörerna skall därför om möjligt tillgodose alla rimliga krav på sammankoppling med nätet, inklusive speciella önskemål om hopkopplingspunkter och gränssnitt. Av prop. 1992/93:200, s. 139 framgår vidare att Såvitt avser anslutningsnivå och antalet anslutningspunkter sägs i beslutet, att operatörens önskemål skall ges stor tyngd inom ramen för vad som är tekniskt möjligt. (Regeringens beslut den 24 januari 1991 om villkor för viss samtrafik med Televerkets kopplade telenät, handl. anm.) Enligt förarbetena till EkomL och telelagen utgörs således den främsta begränsningen för vad som utgör en rimlig begäran av att anslutningsformen är tekniskt genomförbar. Tele2:s begäran om tillträde Den hyrda förbindelsen från Tele2:s nod utgörs i allmänhet av en 155 eller 622 Mbps-förbindelse, vilken hyrs från TeliaSonera och terminerar i TeliaSoneras BBnod. BB-noden ansluts i sin tur till ETC-kortet i AXE. Av Tele2:s inlagor framgår att då TeliaSonera tillhandahåller den reglerade produkten Anslutningskapacitet tillåter inte TeliaSonera att denna kombineras med andra, kommersiella, produkter i TeliaSoneras Backbone-nod. Om Tele2 vill ansluta sig till ETC-kortet under benämningen Anslutningskapacitet (stavat med stort A) till det kostnadsorienterade priset SEK per år tillhandahåller TeliaSonera inte den efterfrågade anslutningen, utan Tele2 tvingas istället hyra speciella reglerade och väsentligt dyrare s.k. operatörstrunkar vid sidan av de hyrda förbindelser som Tele2 hyr för kommersiella ändamål. Om ETC-kortet däremot benämns anslutningskapacitet (stavat med litet a) och kostar mer än dubbla det kostnadsorienterade priset tillhandahåller dock TeliaSonera den efterfrågade anslutningen. Tele2:s påståenden har inte motsagts av TeliaSonera. Av TeliaSoneras referenserbjudande för samtrafik, underbilaga B1.1 framgår av en fotnot till produkten Anslutningskapacitet (den reglerade produkten stavas med A) att Vid utnyttjande av vissa av Network Sales förbindelseprodukter för samtrafikförbindelser ingår kostnaden för Anslutningskapaciteten i

8 8 förbindelseprodukten. Detta anges i förekommande fall i avtalet för förbindelseprodukten. TeliaSonera upplyser således operatörskunderna om att det finns alternativa produkter som inte redovisas i referenserbjudandet, men som kan ersätta Anslutningskapacitet. Tele2 hävdar att det inte finns några rimliga eller legala skäl för TeliaSonera att vägra koppla accessen Anslutningskapacitet (stavat med stort A) till kommersiellt avtalade hyrda förbindelser tillsammans med andra kommersiella eller reglerade accessförbindelser. Med anledning av att såväl Tele2 som TeliaSonera i sina inlagor använder begreppen kommersiella och reglerade förbindelser vill PTS göra följande förtydligande. I och med ikraftträdandet av skyldighetsbeslutet avseende terminerande avsnitt av hyrda förbindelser (dnr , b) den 6 oktober 2005, omfattas TeliaSoneras tillhandahållande av hyrda förbindelser, som i sin helhet tillhandahålls inom ett av TeliaSoneras förmedlingsområden, av reglering. Vad som ovan benämns kommersiellt avtalade förbindelser, dvs. förbindelser som inte omfattas av reglering, tillhandahålls numera endast inom ramen för marknaden för trunkavsnitt av hyrda förbindelser, vilken utgörs av inter-regionala förbindelser som tillhandahålls för att förbinda olika förmedlingsområden. Som framgår ovan används ETC-kortet som anslutningskapacitet vid sammankoppling för samtrafik. Tillhandahållande av ETC-kortet är en förutsättning för att kunna utväxla samtrafik, och tillträde till ETC-kortet utgör därför en rimlig begäran som omfattas av skyldighetsbeslutet avseende samtrafik. TeliaSonera framhåller att anslutning för samtrafik sker till en eller flera 2 Mbitportar i AXE-stationen, som utgör gränssnittet för överlämning av samtrafik mellan TeliaSoneras och operatörens nät. Man framhåller också att transmissionen från operatörens station fram till samtrafikgränssnittet enligt referenserbjudandet är operatörens ansvar. Som redogjorts för ovan har dock den samtrafikerande operatören ingen åtkomst till själva samtrafikgränssnittet, utan är hänvisad till att ansluta sig med hjälp av TeliaSoneras produkter Digitel eller BB ACC 2X eller 2XE. Frånvaron av alternativa anslutningsformer ställer därför höga krav på att TeliaSonera tillmötesgår operatörens önskemål. I sammanställningen av dokumentation över TeliaSoneras referenserbjudande för samtrafik hänvisar TeliaSonera beträffande Bilaga B8 Skanova Operatörsförbindelse även till Skanova Backbone. Skanova Backbone marknadsförs således som en produkt för sammankoppling av nät för utväxling av samtrafik. Villkoren för Skanova Backbone är dock inte offentliggjorda, och inte heller inkluderade i den samlade dokumentationen avseende TeliaSoneras referenserbjudanden. En begäran från Tele2 att ansluta en 2 Mbit/s operatörsaccess mellan en telestations BB-nod och AXE-växel är tekniskt genomförbar med förhållandevis enkla medel. Detta framgår inte minst av att TeliaSonera sedan tidigare

9 9 tillhandahåller denna anslutning på s.k. kommersiella villkor. Tele2:s begäran måste därför utgöra en rimlig begäran. Det föreligger också skäl att understryka att förarbetsuttalandena inte heller ger något som helst stöd för TeliaSoneras inställning att vad som kan anses utgöra en rimlig begäran är begränsat till sådana tjänster som används tillsammans med eller som sammankopplas med andra tjänster som omfattas av reglering. Istället menar förarbetena (prop. 1992/93:200, sid 139) att Såvitt avser anslutningsnivå och antalet anslutningspunkter sägs i beslutet, att operatörens önskemål skall ges stor tyngd inom ramen för vad som är tekniskt möjligt. (Regeringens beslut den 24 januari 1991 om villkor för viss samtrafik med Televerkets kopplade telenät, handl. anm.) Prissättning Som framgått ovan utgör en begäran från Tele2 att ansluta en 2 Mbit/s operatörsaccess mellan en telestations BB-nod och AXE-växel en rimlig begäran om tillträde som TeliaSonera skall tillgodose. Enligt PTS avgörande punkt 6. är TeliaSonera förpliktat att, med avseende på sådant tillträde, tillämpa kostnadsorienterad prissättning med de faktiska och historiska kostnaderna för tillhandahållandet som grund för prissättningen. Detta är fallet oavsett under vilket produktnamn tillhandahållandet sker. Priset för förbindelsen skall därför vara kostnadsorienterat och baserat på sådana tjänster och nätelement som har ett strikt samband med den begärda tjänsten. Av Skanova produktspecifikation Backbone 2.0, specialaccesser framgår att XE står för samtrafikanslutning till AXE Exklusive anslutningskapacitet. Av produktspecifikationens avsnitt , samt av bild 4.3b ovan, framgår att ACC 2X även inkluderar det s.k. ETC-kortet, dvs. anslutningskapacitet. Ett kostnadsorienterat pris skall, med utgångspunkt i de beståndsdelar som är nödvändiga för att den begärda tjänsten skall kunna tillhandahållas, med sin engångsavgift avspegla engångskostnader i form av installationskostnader och dylikt, samt med sin abonnemangsavgift de kostnader som beror av den tillhandahållna kapaciteten, de nätelement som ingår samt förbindelsens längd. Prisberäkningen skall baseras på de faktiska och historiska kostnaderna för tillhandahållandet. Beträffande BB ACC 2X/XE framhåller TeliaSonera att X- accesser inte innehåller någon accessförbindelse i TeliaSoneras accessnät. Detta förhållande måste också framgå av prissättningen. Prissättningen av en BB 2XE förbindelse som löper inom en telestation måste därför avspegla att förbindelsen inte använder accessnätet. Även tillträde till ETC-kortet utgör en rimlig begäran om tillträde som TeliaSonera skall tillgodose. Priset för ETC-kortet skall därför vara kostnadsorienterat och baserat på sådana tjänster och nätelement som har ett strikt samband med den begärda tjänsten, oavsett under vilket produktnamn tillhandahållandet sker. Priset för ETC-kortet uppgår enligt PTS underrättelse den 13 februari 2006 till SEK per år.

10 10 Som TeliaSonera framhåller avser den kostnadsbaserade avgiften för anslutningskapacitet huvudsakligen kostnaden för det s.k. ETC-kortet. Transmission ingår inte i priset för produkten. Tvärtemot vad Tele2 anfört är produkterna BB ACC 2X, samt produkten BB ACC 2XE + anslutningskapacitet, inte identiska med produkten Anslutningskapacitet. Referenserbjudande Enligt skyldighetsbeslutet skall TeliaSonera specificera och offentliggöra uppgifter om och villkor för tillträde i ett referenserbjudande, som skall vara tillräckligt specificerat och uppdelat på olika komponenter i enlighet med marknadens behov. Av skyldighetsbeslutets avsnitt framgår att Prissättningen skall vara uppdelad på de olika komponenter som ingår i respektive tjänst/produkt, och vidare att Det är viktigt med en klar beskrivning av de tjänster och produkter som ingår för att undvika tveksamheter om vad som omfattas av ett avtal, särskilt mot bakgrund av att operatören med betydande inflytande härvid har ett övertag i förhandlingar då det är detta bolag som utformar produkterna och tjänsterna. Som PTS redogjort för ovan omfattas den av Tele2 begärda förbindelsen och ETC-kortet, då dessas funktion är att koppla samman nät för utväxling av samtrafik, av skyldighetsbeslutet avseende samtrafik, oavsett med vilket produktnamn tillhandahållandet sker. Dessa produkter skall därför vara inkluderade i referenserbjudandet, och beskrivna och prissatta uppdelat på de olika komponenter som ingår i respektive produkt. Sammanfattning En begäran från Tele2 att ansluta en 2 Mbit/s direktförbindelse mellan en telestations BB-nod och AXE-växel utgör en sådan rimlig begäran om sammankoppling av nät som TeliaSonera enligt skyldighetsbeslutet skall tillgodose. Även tillhandahållande av ETC-kortet utgör en rimlig begäran. Då TeliaSonera tillgodoser en sådan begäran, med funktion att koppla samman Tele2:s (eller annan operatörs) och TeliaSoneras nät för utväxling av samtrafik, skall företaget tillämpa kostnadsorienterad prissättning. Detta är fallet oavsett under vilket produktnamn tillhandahållandet sker. Produkterna skall även vara inkluderade i referenserbjudandet, och priset skall vara kostnadsorienterat. Tillhandahållandet av det s.k. ETC-kortet för utväxling av samtrafik omfattas av skyldighetsbeslutet avseende samtrafik, oavsett med vilket produktnamn tillhandahållandet sker. Tillhandahållandet av ETC-kortet skall vara inkluderat i referenserbjudandet, och priset skall vara kostnadsorienterat. Att TeliaSonera inte tillmötesgår en begäran att ansluta en 2 Mbit/s operatörsaccess mellan en telestations BB-nod och Anslutningskapacitet (stavat

11 11 med A) i AXE-växeln är enligt PTS bedömning ett agerande som strider mot skyldighetsbeslutet. Att TeliaSonera inte tillmötesgår en begäran att tillhandahålla såväl ETC-kort som 2 Mbit/s operatörsaccess mellan en telestations BB-nod och ETC-kort till ett kostnadsorienterat pris är enligt PTS bedömning ett agerande som strider mot skyldighetsbeslutet. Att TeliaSonera inte inkluderat samtliga produktvarianter av förbindelser för sammankoppling av nät för utväxling av samtrafik, och samtliga varianter av anslutningskapacitet i form av ETC-kort, i referenserbjudandet är enligt PTS bedömning ett agerande som strider mot skyldighetsbeslutet. TeliaSonera bereds tillfälle att senast den 5 oktober 2006 yttra sig över denna underrättelse. I yttrandet bör anges vilka åtgärder bolaget avser att vidta med anledning av ovanstående. Marianne Treschow Generaldirektör

12 Bilaga 1 UNDERRÄTTELSE OM ÖVERKLAGANDE Om Ni vill överklaga detta beslut skall Ni skriva till Länsrätten i Stockholms län. Brevet skall dock sändas till Post- och telestyrelsen, Box 5398, Stockholm. Tala om i brevet vilket beslut Ni överklagar genom att ange beslutets nummer. Tala också om vilken ändring av beslutet Ni vill ha. Brevet skall skrivas under. Post- och telestyrelsen måste ha fått Ert överklagande inom tre veckor från den dag Ni fått del av beslutet. Annars kan överklagandet inte prövas. Post- och telestyrelsen sänder överklagandet vidare till länsrätten för prövning om Post- och telestyrelsen inte själv ändrar beslutet på det sätt Ni begärt. Om något är oklart kan Ni vända Er till Post- och telestyrelsen.

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning.

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Lars Erik Axelsson Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 5560 lars.erik.axelsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 23 februari 2005 04-12593 TeliaSonera AB

Läs mer

TeliaSonera skall tillhandahålla samlokalisering enligt ovan utan dröjsmål.

TeliaSonera skall tillhandahålla samlokalisering enligt ovan utan dröjsmål. UNDERRÄTTELSE DATUM 22 december 2004 VÅR REFERENS 04-14965 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Jakob Rutberg Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 57 82 jakob.rutberg@pts.se TeliaSonera AB Stab

Läs mer

Jakob Rutberg Avdelningen för marknadsfrågor TeliaSonera AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor FARSTA

Jakob Rutberg Avdelningen för marknadsfrågor TeliaSonera AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor FARSTA FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 9 maj 2005 04-13230 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Jakob Rutberg Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 57 82 jakob.rutberg@pts.se TeliaSonera AB Stab Juridik,

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST FÖRELÄGGANDE 1 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Sofie Berg Cormier Tillsyn konkurrensfrågor 08-678 55 85 sofie.berg-cormier@pts.se DATUM VÅR REFERENS 29 september 2005 05-8713 TeliaSonera

Läs mer

Underrättelse om misstanke att Tele2 Sverige AB:s prissättning på mobil samtalsterminering inte är kostnadsorienterad

Underrättelse om misstanke att Tele2 Sverige AB:s prissättning på mobil samtalsterminering inte är kostnadsorienterad UNDERRÄTTELSE 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-07-03 Dnr: 13-7974 4 Konkurrensavdelningen Fredrik Lundberg 08-678 56 33 fredrik.lundberg@pts.se Tele2 Sverige AB org.nr 556267-5164 Att: Gustaf Ehrner

Läs mer

Vår referens Dnr:

Vår referens Dnr: BESLUT 1(4) Datum Vår referens 2009-10-09 Dnr: 09-9138 Konkurrensavdelningen Ann-Sofie Eriksson Fahlgren 08-678 55 57 ann-sofie.eriksson.fahlgren@pts.se TeliaSonera AB TeliaSonera Network Sales AB Att:

Läs mer

UNDERRÄTTELSE 1(4) Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850

UNDERRÄTTELSE 1(4) Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850 UNDERRÄTTELSE 1(4) Datum Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850 Konkurrensavdelningen Ann-Sofie Eriksson Fahlgren 08-678 55 57 ann-sofie.eriksson.fahlgren@pts.se TeliaSonera AB TeliaSonera Network Sales

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 12 juli 2006 05-13745/79 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Adrienne Adilz Administrativa avdelningen 08-678 58 90 Vattenfall AB 162

Läs mer

3. Föreläggandet gäller omedelbart enligt 8 kap. 22 LEK.

3. Föreläggandet gäller omedelbart enligt 8 kap. 22 LEK. FÖRELÄGGANDE 1(6) Datum Vår referens 2015-04-23 Dnr: 14-5674 Konkurrensavdelningen Lars-Göran Hansson 08-678 58 34 lars-goran.hansson@pts.se Teracom AB, org.nr. 556441-5098 Att: Åsa Sundberg Box 30150

Läs mer

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-11-21 Dnr: 08-10862 17 Konkurrensavdelningen Tove Källberg 08-678 56 63 tove.kallberg@pts.se Telenor Sverige AB Box 4247 102 65 Stockholm Saken Beslut om avslag

Läs mer

Att: Per Hemrin TeliaSonera Sverige AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor 123 86 FARSTA

Att: Per Hemrin TeliaSonera Sverige AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor 123 86 FARSTA FÖRELÄGGANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Viktoria Arwinge Tillsyn konkurrensfrågor 08-678 58 76 Viktoria.arwinge@pts.se DATUM VÅR REFERENS 19 december 2007 07-11513 TeliaSonera AB Att:

Läs mer

10 mars Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor

10 mars Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor BESLUT DATUM VÅR REFERENS 10 mars 2006 05-002068 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 56 78 torsten.lofvenholm@pts.se Begäran om tillsyn

Läs mer

31/1 31/3 31/5. Underrättelse enligt 7 kap. 4 LEK avseende beställningsrutinen för fullt tillträde (s.k. hel ledning) till kopparaccess (LLUB).

31/1 31/3 31/5. Underrättelse enligt 7 kap. 4 LEK avseende beställningsrutinen för fullt tillträde (s.k. hel ledning) till kopparaccess (LLUB). UNDERRÄTTELSE ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET,, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Viktoria Arwinge 19 december 2007 07-12195 Konkurrensavdelningen Accessnätsenheten viktoria.arwinge@pts.se TeliaSonera AB Att:

Läs mer

Föreläggande till TeliaSonera att tillhandahålla tillträde till svart fiber i accessnätet

Föreläggande till TeliaSonera att tillhandahålla tillträde till svart fiber i accessnätet BESLUT 1(11) Datum Vår referens Aktbilaga 2011-02-10 Dnr: 10-10678 21 Konkurrensavdelningen Peter Thörnqvist 08-678 57 93 peter.thornqvist@pts.se TeliaSonera AB, org.nr 556103-4249 och berörda dotterbolag

Läs mer

Datum Vår referens Aktbilaga 2008-09-10 Dnr: 07-10121 10

Datum Vår referens Aktbilaga 2008-09-10 Dnr: 07-10121 10 BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-09-10 Dnr: 07-10121 10 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se Sökande B2 Bredband Holding AB, 556557-5825 B2 Bredband AB,

Läs mer

Föreläggande att inkomma med uppgifter

Föreläggande att inkomma med uppgifter FÖRELÄGGANDE 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-07-17 Dnr 18-1613 Lycamobile Sweden Limited org.nr 5889314 Föreläggande att inkomma med uppgifter Saken Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389)

Läs mer

Föreläggande 1(8) Vår referens

Föreläggande 1(8) Vår referens Föreläggande 1(8) Datum Vår referens 2008-07-16 Dnr: 08-6271/23 Konkurrensavdelningen Robert Liljeström 0703-775869 robert.liljestrom@pts.se TeliaSonera AB Att. Per Hemrin TeliaSonera Sverige AB Stab Juridik,

Läs mer

Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 30 maj 2007 07-573 b HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 56 78 torsten.lofvenholm@pts.se TeliaSonera AB

Läs mer

Föreläggande till TeliaSonera om sänkning av grossistpriser för telefoniabonnemang

Föreläggande till TeliaSonera om sänkning av grossistpriser för telefoniabonnemang FÖRELÄGGANDE 1(8) Datum Vår referens 2010-04-28 Dnr: 10-354 Konkurrensavdelningen Ann-Sofie Eriksson Fahlgren 08-678 55 57 ann-sofie.eriksson.fahlgren@pts.se Föreläggande till TeliaSonera om sänkning av

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 7 juni 2006 05-11843/23 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Alev Yeter Avdelningen för marknadsfrågor Tillsyn konsumentfrågor 08-6785691

Läs mer

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, Farsta

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, Farsta BESLUT DATUM DIARIENR 24 juni 2004 04-3682 AKTBIL. 20 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Peter Sigurdson Rättsavdelningen, enheten för tvistlösning 08-678 57 85 peter.sigurdson@pts.se Sökande

Läs mer

DATUM ERT DATUM. Ändring i telenätet - PTS önskar kommentarer på TeliaSoneras svar. PTS frågor och Telt'aS oneras svar på PTS frågor bifogas.

DATUM ERT DATUM. Ändring i telenätet - PTS önskar kommentarer på TeliaSoneras svar. PTS frågor och Telt'aS oneras svar på PTS frågor bifogas. IIPosT&TELESlYRELSEN DATUM 29 mars 2007 ERT DATUM VAR REFERENS 06-14318 ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Tillsyn konkurrens frågor 08-678 56 64 maria.aust@pts.se Till operatörer

Läs mer

Telia överlämnar frågan till PTS prövning.

Telia överlämnar frågan till PTS prövning. YTTRANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mikael Grape Teletillsyn 08-678 55 19 mikael.grape@pts.se DATUM VÅR REFERENS 11 april 2001 Dnr 01-0154/23 Tele2 AB Box 62 164 94 KISTA Telia AB 123

Läs mer

Telia AB föreläggs vid vite av tio miljoner ( ) kronor. PTS föreläggande gäller omedelbart enligt 64 telelagen (1993:597).

Telia AB föreläggs vid vite av tio miljoner ( ) kronor. PTS föreläggande gäller omedelbart enligt 64 telelagen (1993:597). FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 31 oktober 2002 02-11758 ERT DATUM ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Cecilia Östrand, teletillsyn 08-678 57 58, cecilia.ostrand@pts.se My Bergdahl,

Läs mer

10 maj /23. Fredrik Blomström Avdelningen för marknadsfrågor TeliaSonera AB

10 maj /23. Fredrik Blomström Avdelningen för marknadsfrågor TeliaSonera AB BESLUTSUTKAST DATUM DIARIENR 10 maj 2004 04-6947/23 HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON, E-POST Fredrik Blomström Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 55 00 fredrik.blomstrom@pts.se TeliaSonera AB Saken Fastställande

Läs mer

Fax: Ärende SE/2005/0200: Terminerande avsnitt av hyrda förbindelser i grossistledet

Fax: Ärende SE/2005/0200: Terminerande avsnitt av hyrda förbindelser i grossistledet EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 08.07.2005 SG-Greffe (2005) D/202988 Post & Telestyrelsen P.O. Box 5398 SE-102 49 STOCKHOLM ATT: Marianne Treschow Generaldirektör Fax: 0046-8-678 55 05 Angående: Ärende

Läs mer

TeliaSonera Network Sales AB, 556458-0040. Ombud: TeliaSonera Sverige AB, 556430-0142 Stab Juridik 123 86 FARSTA

TeliaSonera Network Sales AB, 556458-0040. Ombud: TeliaSonera Sverige AB, 556430-0142 Stab Juridik 123 86 FARSTA BESLUT ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Camilla Philipson Watz Rättsavdelningen 08-678 57 41 camilla.philipson-watz@pts.se DATUM DIARIENR 12 oktober 2005 05-8347 AKTBILAGA 22 Sökande TeliaSonera

Läs mer

Marknaden för samtalsterminering i individuella allmänna telefonnät via en fast anslutningspunkt: Skyldigheter för Telenor AB.

Marknaden för samtalsterminering i individuella allmänna telefonnät via en fast anslutningspunkt: Skyldigheter för Telenor AB. Datum 2004-06-14 Referens Post & Telestyrelsen Via e-post: smp@pts.se Telenors yttrande avseende PTS förslag till beslut på marknaderna för samtrafik i fasta telenätet, terminering av samtal i mobilnät

Läs mer

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. ---

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. --- FÖRELÄGGANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST My Bergdahl Rättsavdelningen 08-678 57 23 my.bergdahl@pts.se DATUM VÅR REFERENS 26 juni 2003 03-1862 Callmedia Telecom CMT AB Box 239 201 22 Malmö

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS UNDERRÄTTELSE DATUM VÅR REFERENS 14 mars 2007 07-585 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Anna-Karin Falkenstrand Enhet för Tillsyn 08-678 56 03 anna-karin.falkenstrand@pts.se

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Maria Aust Marknadsavdelningen/KK2 08-678 56 64

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Maria Aust Marknadsavdelningen/KK2 08-678 56 64 UNDERRÄTTELSE DATUM VÅR REFERENS 24 oktober 2007 06-4616/23, a ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Maria Aust Marknadsavdelningen/KK2 08-678 56 64 maria.aust@pts.se Teracom

Läs mer

Underrättelse om misstanke att TeliaSonera inte tillmötesgår en rimlig begäran om bitströmstillträde

Underrättelse om misstanke att TeliaSonera inte tillmötesgår en rimlig begäran om bitströmstillträde UNDERRÄTTELSE 1(9) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-04-15 Dnr: 13-8584 Konkurrensavdelningen Lars Erik Axelsson 08-678 55 00 pts@pts.se TeliaSonera AB (org.nr 556103-4249) Att: Per Hemrin Stab Juridik,

Läs mer

Blockering och reservering av abonnentledningar

Blockering och reservering av abonnentledningar SKRIVELSE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Lars Erik Axelsson Tillsyn konkurrensfrågor 08-678 5560 lars.erik.axelsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 16 december 2005 05-3673/23 Till berörda bredbandsleverantörer

Läs mer

Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo, 556684-6340. Lagrummet december nr 1580 AB, 556773-3091, under namnbyte till AINMT Sverige AB

Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo, 556684-6340. Lagrummet december nr 1580 AB, 556773-3091, under namnbyte till AINMT Sverige AB BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-11 Dnr: 09-2097/18 4 Spektrummarknadsavdelningen Per G. Andersson 08 678 57 73 per.g.andersson@pts.se Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo Lagrummet

Läs mer

Misstanke om att Teracom AB handlar i strid med företagets skyldigheter att tillämpa kostnadsorienterad prissättning

Misstanke om att Teracom AB handlar i strid med företagets skyldigheter att tillämpa kostnadsorienterad prissättning UNDERRÄTTELSE 1(4) Datum Vår referens 2015-03-27 Dnr: 14-5674 Konkurrensavdelningen Lars-Göran Hansson 08-678 58 34 lars-goran.hansson@pts.se Teracom AB, org.nr. 556441-5098 Att: Åsa Sundberg Box 30150

Läs mer

Tvistlösning - fråga om ersättning för fast samtrafik efter nedläggning av lokala anslutningspunkter

Tvistlösning - fråga om ersättning för fast samtrafik efter nedläggning av lokala anslutningspunkter T BESLUT 1(10) Datum Vår referens Aktbilaga 2011-10-12 Dnr: 11-7176/2.12 16 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se Tvistlösning - fråga om ersättning för fast samtrafik

Läs mer

Misstanke om underlåtenhet att tillhandahålla information på marknaden för lokalt tillträde till nätinfrastruktur (marknad 3 a)

Misstanke om underlåtenhet att tillhandahålla information på marknaden för lokalt tillträde till nätinfrastruktur (marknad 3 a) UNDERRÄTTELSE 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-06-17 Dnr: 14-5283 Konkurrensavdelningen Lars-Göran Hansson 08-678 58 34 lars-goran.hansson@pts.se TeliaSonera AB, org.nr. 556103-4249 Stab Juridik,

Läs mer

Tvistlösning - fråga om PTS behörighet att pröva en oreglerad tjänst

Tvistlösning - fråga om PTS behörighet att pröva en oreglerad tjänst BESLUT 1(9) Datum Vår referens Aktbilaga 2011-03-15 Dnr: 10-9917/2.12 20 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se Tvistlösning - fråga om PTS behörighet att pröva en oreglerad

Läs mer

Tvistlösning enligt 7 kap. 10 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK)

Tvistlösning enligt 7 kap. 10 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-10-21 Dnr 09-7828 7 Konkurrensavdelningen Jonas Nordström 08-678 57 84 jonas.nordstrom@pts.se Sökande TeliaSonera AB, 556103-4249 Att. Per Hemrin TeliaSonera

Läs mer

Detta föreläggande gäller omedelbart.

Detta föreläggande gäller omedelbart. FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 28 mars 2006 04-633 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Katarina Apazidis Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 56 65 katarina.apazidis@pts.se

Läs mer

Anmälan enligt kap 2 1 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK)

Anmälan enligt kap 2 1 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-11-05 Dnr: 08-9691 Konkurrensavdelningen Ingela Cronberg 08-678 57 47 ingela.cronberg@pts.se Telemar Scandinavia AB Box 9304 400 97 GÖTEBORG Part Telemar Scandinavia

Läs mer

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, Farsta

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, Farsta BESLUT DATUM DIARIENR 23 juni 2004 04-3675 AKTBIL. 21 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Peter Sigurdson Rättsavdelningen, enheten för tvistlösning 08-678 57 85 peter.sigurdson@pts.se Sökande

Läs mer

Fax:

Fax: EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.06.2004 SG-Greffe (2004) D/202305 Post och Telestyrelsen Box 5398 SE-102 49 STOCKHOLM ATT: Generaldirektör Nils Gunnar Billinger Fax: +46-8-678 57 03 Angående: Ärende

Läs mer

Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 56 78. Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 56 78. Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 4 april 2007 07-573 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 56 78 torsten.lofvenholm@pts.se TeliaSonera AB

Läs mer

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, FARSTA

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, FARSTA BESLUT DATUM DIARIENR 24 maj 2004 04-43 AKTBIL. 25 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Peter Sigurdson Rättsavdelningen 08-678 57 85 peter.sigurdson@pts.se Sökande Telia Sonera Network Sales

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader

Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-08 Dnr: 17-2527 10 Canal Digital Sverige AB org. nummer 556039-8306 Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre

Läs mer

Tvistlösning enligt lagen (2016:534) om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät

Tvistlösning enligt lagen (2016:534) om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-11-11 Dnr: 16-8191 14 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Tvistlösning enligt lagen (2016:534) om åtgärder för utbyggnad

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer Underrättelse 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-07-04 Dnr: 16-5176 26 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala Underrättelse

Läs mer

Beslut om avskrivning

Beslut om avskrivning BESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-06-16 Dnr: 16-357 Beslut om avskrivning Part Telia Company AB, org.nr. 556103-4249 Stab Juridik, Regulatoriska frågor 169 94 Solna Saken Tillsyn avseende nedläggning

Läs mer

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, Farsta

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, Farsta BESLUT DATUM DIARIENR 23 juni 2004 04-3679 AKTBIL. 20 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Peter Sigurdson Rättsavdelningen, enheten för tvistlösning 08-678 57 85 peter.sigurdson@pts.se Sökande

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader

Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-08 Dnr: 17-2528 13 Viasat AB Org. nummer 556304-7041 Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24

Läs mer

Ombud: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson, Advokatfirma Lindhs DLA Nordic KB, Box 7315, Stockholm.

Ombud: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson, Advokatfirma Lindhs DLA Nordic KB, Box 7315, Stockholm. 1661 BESLUT Datum Vår referens Aktbilaga 2008-03-12 Dnr: 08-1331/23 Konkurrensavdelningen Barbro Svensson 08-678 56 50 barbro.svensson@pts.se Teracom AB Att: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson

Läs mer

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-11-24 Dnr: 16-9900 37 Spektrumavdelningen Teracom AB, org. nr 556441-5098 Box 30150 104 25 Stockholm Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor

Läs mer

MISSIV. Post- och telestyrelsen (PTS) har bl.a. till uppgift att genomföra marknadsanalyser för att

MISSIV. Post- och telestyrelsen (PTS) har bl.a. till uppgift att genomföra marknadsanalyser för att MISSIV Datum Vår referens 2015-12-17 Dnr: 15-4801 1(7) 15-4802 Konkurrensavdelningen Enheten för samtrafik Rebecka Frisk di Meo Christian Blomberg Till berörd part Första samråd av förslag till beslut

Läs mer

Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten att lämna uppgifter enligt 8 kap. 1 LEK

Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten att lämna uppgifter enligt 8 kap. 1 LEK Underrättelse 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-04-17 Dnr: 19-2313 1 Bahnhof AB (publ) 556519-9493 Skickas endast med e-post Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-06-01 Dnr: 17-816 Fast Communication Sweden AB 559021-6296 Att: Henrik Willquist Advokatfirman Glimstedt henrik.willquist@glimstedt.se Underrättelse

Läs mer

Föreläggande till TeliaSonera om sänkning av grossistpriser för telefoniabonnemang

Föreläggande till TeliaSonera om sänkning av grossistpriser för telefoniabonnemang FÖRELÄGGANDE 1(10) Datum Vår referens 2010-09-08 Dnr: 10-5925 Konkurrensavdelningen Mattias Wellander 08-678 58 75 mattias.wellander@pts.se Föreläggande till TeliaSonera om sänkning av grossistpriser för

Läs mer

26 september AKTBIL. 2. Per G. Andersson Spektrummarknadsavdelningen Box ÖRNSKÖLDSVIK

26 september AKTBIL. 2. Per G. Andersson Spektrummarknadsavdelningen Box ÖRNSKÖLDSVIK BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Per G. Andersson Spektrummarknadsavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se DATUM DIARIENR 26 september 2007 07-10958 AKTBIL. 2 Malux Sweden AB

Läs mer

Tillståndet förenas med följande villkor. 1. Tillståndshavaren tilldelas 1783,1-1784,9/1878,1-1879,9 MHz (kanalnummer 877-885).

Tillståndet förenas med följande villkor. 1. Tillståndshavaren tilldelas 1783,1-1784,9/1878,1-1879,9 MHz (kanalnummer 877-885). BESLUT DATUM DIARIENR 12 juni 2006 06-2551 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Elsy Arwidson Spektrumavdelningen 08-678 57 35 elsy.arwidson@pts.se Telenor Mobile Aviation AS Snaroyveien

Läs mer

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-11-24 Dnr: 16-9899 22 Spektrumavdelningen Bauer Media AB, org. nr 556602-1647 Box 34108 100 26 Stockholm Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor

Läs mer

Kostnadsresultat för LRIC hybridmodell för det fasta nätet v.9.1

Kostnadsresultat för LRIC hybridmodell för det fasta nätet v.9.1 Datum Vår referens Sida 2012-12-14 Dnr: 12-6520 1(5) Konkurrensavdelningen Micael Tiger 08-678 58 74 micael.tiger@pts.se Kostnadsresultat för LRIC hybridmodell för det fasta nätet v.9.1 Detta dokument

Läs mer

Post- och telestyrelsen avvisar Vodafones begäran. Post- och telestyrelsen avvisar Hi3G:s begäran. Post- och telestyrelsen avslår Oranges ansökan.

Post- och telestyrelsen avvisar Vodafones begäran. Post- och telestyrelsen avvisar Hi3G:s begäran. Post- och telestyrelsen avslår Oranges ansökan. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Hans Brändström Telefrågor 08-678 55 97 hans.brandstrom@pts.se DATUM VÅR REFERENS 2003-04-23 03-2918 Orange Sverige AB att. Pontus Nylander Stora Varvsgatan

Läs mer

Synpunkter skall vara PTS tillhanda senast den 23 oktober 2009 och skickas till emma.nilimaa@pts.se. Postadress: Besöksadress: Telefon: 08-678 55 00

Synpunkter skall vara PTS tillhanda senast den 23 oktober 2009 och skickas till emma.nilimaa@pts.se. Postadress: Besöksadress: Telefon: 08-678 55 00 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2009-10-05 Dnr: 07-11741/23 1(5) Konkurrensavdelningen Emma Nilimaa 08-678 57 63 emma.nilimaa@pts.se Samråd om ekonomiskt utrymme i prisregleringen av bitströmstillträde

Läs mer

Samråd II avseende PTS modell för beräkning av marginalprissättning vid TeliaSoneras tillhandahållande av grossistprodukt för bitströmstillträde

Samråd II avseende PTS modell för beräkning av marginalprissättning vid TeliaSoneras tillhandahållande av grossistprodukt för bitströmstillträde SAMRÅDS- DOKUMENT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Lars Erik Axelsson Eivor Westerblom Tillsyn konkurrensfrågor 08-678 5500 eivor.westerblom@pts.se DATUM VÅR REFERENS 14 februari 2007 07-1697/23

Läs mer

Underrättelse om att Halebops villkor för registrering av kontantkort strider mot 5 kap. 9 lagen (2004:389) om elektronisk kommunikation (LEK).

Underrättelse om att Halebops villkor för registrering av kontantkort strider mot 5 kap. 9 lagen (2004:389) om elektronisk kommunikation (LEK). UNDERRÄTTELSE 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-01-23 Dnr: 08-10523/23 15 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se TeliaSonera AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor

Läs mer

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk.

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk. BESLUT ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Bo Martinsson Nätsäkerhetsavdelningen + 46 8 678 5653 Bo.martinsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 7 december 2007 07-12807 Saken Ändring av

Läs mer

Gäller fr.o.m. 2014-01-01. Prislista, SDH SWEDEN

Gäller fr.o.m. 2014-01-01. Prislista, SDH SWEDEN under Avtal mellan Network Sales och Kunden 1 (12) Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Prislista, SDH SWEDEN Innehåll Sida 1 Allmänt 2 1.1 Struktur för priser 2 1.2 Villkor 2 1.2.1 Allmänt 2 1.2.2 Nyanläggning av

Läs mer

PTS tredje samråd om förslag till beslut på marknaden för hyrda förbindelser (terminerande lågkapacitetsförbindelser)

PTS tredje samråd om förslag till beslut på marknaden för hyrda förbindelser (terminerande lågkapacitetsförbindelser) Post- och telestyrelsen smp@pts.se Sidnr 1 (5) Handläggare Per Hemrin per.hemrin@teliasonera.com Tel: 08-504 522 47 Ert datum Tillhör objekt Er referens 2012-06-20 10-9331 PTS tredje samråd om förslag

Läs mer

Förbud att sälja radioutrustning m.m. enligt lagen (2000:121) om radio- och teleterminalutrustning

Förbud att sälja radioutrustning m.m. enligt lagen (2000:121) om radio- och teleterminalutrustning BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-07-01 Dnr: 08-8152 2 Spektrummarknadsavdelningen Carina Horvath 08-678 56 85 carina.horvath@pts.se Axcom AB Box 50 164 94 KISTA Saken Förbud att sälja radioutrustning

Läs mer

Advokatfirma Linse&Wirgin, på uppdrag av Teledigit Scandinavia AB och

Advokatfirma Linse&Wirgin, på uppdrag av Teledigit Scandinavia AB och BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON, E-POST Bo Martinsson Teleavdelningen +46 8 678 5653 Bo.Martinsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 2002-04-23 Dnr 02-2885 Enligt sändlista Saken Ändring av den svenska

Läs mer

2007-09-13 07-6932 AKTBIL. Martin Gynnerstedt Konkurrensavdelningen Enheten för accessnät 08-678 57 46 martin.gynnerstedt@pts.se

2007-09-13 07-6932 AKTBIL. Martin Gynnerstedt Konkurrensavdelningen Enheten för accessnät 08-678 57 46 martin.gynnerstedt@pts.se BESLUT ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Martin Gynnerstedt Konkurrensavdelningen Enheten för accessnät 08-678 57 46 martin.gynnerstedt@pts.se DATUM DIARIENR 2007-09-13 07-6932 AKTBIL. 19

Läs mer

Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd Box SUNDBYBERG

Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd Box SUNDBYBERG BESLUT DATUM DIARIENR 14 oktober 2004 04-10068 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd 08-678 55 46 fredrik.ohlstrom@pts.se Teracom

Läs mer

Motpart TeliaSonera Network Sales AB, Mårbackagatan Farsta

Motpart TeliaSonera Network Sales AB, Mårbackagatan Farsta BESLUT ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Annika Hernodh Rättsavdelningen Enheten för tvistlösning 08-678 57 66 annika.hernodh@pts.se DATUM 2006-05-10 DIARIENR 06-418 AKTBIL. Sökande Glocalnet

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 14 DOM 2013-12-17 Meddelad i Stockholm Mål nr 25067-11 Sida 1 (13) KLAGANDE TeliaSonera Network Sales AB, 556458-0040 Ombud: Bolagsjuristerna Ann Ekstrand och Peter Holm TeliaSonera AB Stab Juridik

Läs mer

Kostnadsresultat för LRIC hybridmodell för det fasta nätet v.10.06

Kostnadsresultat för LRIC hybridmodell för det fasta nätet v.10.06 Datum Vår referens Sida 2013-10-24 Dnr: 13-1949 1(5) Konkurrensavdelningen Johan Viksten 08-678 56 14 johan.viksten@pts.se Kostnadsresultat för LRIC hybridmodell för det fasta nätet v.10.06 Detta dokument

Läs mer

BESLUT. Ändring av den svenska nummerplanen för telefoni (E.164) avseende flytt av massanropstjänsten från NDC 1 718 till NDC 963.

BESLUT. Ändring av den svenska nummerplanen för telefoni (E.164) avseende flytt av massanropstjänsten från NDC 1 718 till NDC 963. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON, E-POST Pamela Davidsson Teleavdelningen +46 8 678 5593 Pamela.Davidsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 2002-09-06 Dnr 02-8434 enligt sändlista Part Telia AB, 123 86 FARSTA

Läs mer

MISSIV. Post- och telestyrelsen (PTS) har bl.a. till uppgift att genomföra marknadsanalyser för att

MISSIV. Post- och telestyrelsen (PTS) har bl.a. till uppgift att genomföra marknadsanalyser för att MISSIV Datum Vår referens 2012-03-05 Dnr: 11-6823, 25 1(7) 11-6826, 27 Konkurrensavdelningen Enheten för samtrafik Marielle Sjögren Peter von Wowern Till berörd part Första samråd av förslag till beslut

Läs mer

Samråd nr 2, PTS förslag till beslut dnr: 08-11308 - Förslag till beslut Fast tillträde, Fast samtalsoriginering och Fast samtalsterminering

Samråd nr 2, PTS förslag till beslut dnr: 08-11308 - Förslag till beslut Fast tillträde, Fast samtalsoriginering och Fast samtalsterminering Post & Telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Samråd nr 2, PTS förslag till beslut dnr: 08-11308 - Förslag till beslut Fast tillträde, Fast samtalsoriginering och Fast samtalsterminering Nummerupplysningsföretagen

Läs mer

Kartläggning av Specificerade telefonräkningar

Kartläggning av Specificerade telefonräkningar PROMEMORIA DATUM VÅR REFERENS 22 december 2004 04-13115 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Pamela Davidsson Avdelningen för marknadsfrågor 08 678 55 93 pamela.davidsson@pts.se Kartläggning av

Läs mer

1. Vilken trafik ska omfattas av samtrafikavtalet mellan parterna?

1. Vilken trafik ska omfattas av samtrafikavtalet mellan parterna? HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mikael Grape Rättsavdelningen 08-678 55 19 mikael.grape@pts.se BESLUT DATUM VÅR REFERENS 2000-08-31 00-5232 Sökande Europolitan AB 371 80 Karlskrona Motpart

Läs mer

Angående TeliaSoneras skyldighet att tillhandahålla bitström för tv och funktionalitet för distributed multicast replication

Angående TeliaSoneras skyldighet att tillhandahålla bitström för tv och funktionalitet för distributed multicast replication PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2011-06-27 Dnr: 10-8138 1(6) Konkurrensavdelningen Susanne Severin Tedborn Lena Töregård 08-678 55 00 susanne.tedborn@pts.se lena.toregard@pts.se Angående TeliaSoneras

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(10) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-01-11 Dnr: 17-5391 Nätsäkerhetsavdelningen Bo Martinsson 08-678 5653 bo.martinsson@pts.se Beslut om ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska

Läs mer

2. Tillståndet gäller för Uppsala län.

2. Tillståndet gäller för Uppsala län. BESLUT DATUM DIARIENR 29 september 2005 05-11171 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Jan Boström Spektrum / Fast radio och satellit tillstånd 08 678 58 86 jan.bostrom@pts.se Digiweb Ltd IDA

Läs mer

070 0XXXXXX, 076 0XXXXXX, 076 9XXXXXX Samtliga med 0+9 siffrors nummerlängd vilket ger 3 miljoner nummer

070 0XXXXXX, 076 0XXXXXX, 076 9XXXXXX Samtliga med 0+9 siffrors nummerlängd vilket ger 3 miljoner nummer BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Ann-Charlotte Bejerskog Nätsäkerhetsavdelningen + 46 8 678 55 37 ann-charlotte.bejerskog@pts.se DATUM VÅR REFERENS 29 oktober 2007 dnr 07-11203-9 Saken

Läs mer

Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7630/23 19

Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7630/23 19 BESLUT 1(10) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7630/23 19 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se Sökande Itesco AB, 556574-0759 Ombud: Advokat Anna Fernqvist

Läs mer

Om behovet att uppdatera den fasta LRICmodellen avseende samtrafik inför 2016

Om behovet att uppdatera den fasta LRICmodellen avseende samtrafik inför 2016 PROMEMORIA Datum Vår referens 2015-11-18 Dnr: 1(5) Konkurrensavdelningen Om behovet att uppdatera den fasta LRICmodellen avseende samtrafik inför 2016 I enlighet med övergångsbestämmelser 1 till PTS numer

Läs mer

Föreläggande enligt 60 första stycket telelagen (1993:597)

Föreläggande enligt 60 första stycket telelagen (1993:597) FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 17 januari 2003 02-12813 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Bo Martinsson Teleavdelningen +46 8 678 5653 Bo.martinsson@pts.se TeliaSonera

Läs mer

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-10-04 Dnr: 16-5176 30 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala

Läs mer

Ändring av telefoninummerplanen

Ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-03-18 Dnr: 12-10625 Nätsäkerhetsavdelningen Susanne Chennell 08-6785573 susanne.chennell@pts.se Ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska

Läs mer

Fredrik Blomström Avdelningen för marknadsfrågor Tele2 Sverige AB Box KISTA

Fredrik Blomström Avdelningen för marknadsfrågor Tele2 Sverige AB Box KISTA BESLUT DATUM DIARIENR 6 juli 2004 04-7290/23, b HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON Fredrik Blomström Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 55 00 Tele2 Sverige AB Box 62 164 94 KISTA Telenor AB Box 6680 113

Läs mer

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-10-01 Dnr: 14-4682 10 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall ComHem AB Org. nr 556181-8724 Bo Bredby FE 521 833 84 Strömsund Föreläggande om efterlevnad av

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-03-23 Dnr: 16-3568 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Hi3G Access AB Att. Magnus Forslund Tillsyn över dokumentation

Läs mer

Tillsyn över behandling av uppgifter

Tillsyn över behandling av uppgifter AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2018-11-08 Dnr: 15-9830 Nätsäkerhetsavdelningen Hi3G Access AB Tillsyn över behandling av uppgifter Saken Tillsyn över behandling av uppgifter för att särskilja

Läs mer

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

10 juni , b AKTBIL. Elin Ersson Avdelningen för marknadsfrågor

10 juni , b AKTBIL. Elin Ersson Avdelningen för marknadsfrågor BESLUTSUTKAST DATUM DIARIENR 10 juni 2005 04-6950, b AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Elin Ersson Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 5500 smp@pts.se Telia Sonera AB Saken Fastställande

Läs mer

Tillsynsrapport Nätinfrastruktur- och Bitströmstillträde 2013

Tillsynsrapport Nätinfrastruktur- och Bitströmstillträde 2013 Rapportnummer PTS-ER-2013:25 Datum 2013-12-19 Tillsynsrapport Nätinfrastruktur- och Bitströmstillträde 2013 Rapportnummer PTS-ER-2013:25 Diarienummer 13-356 ISSN 1650-9862 Författare Lars-Erik Axelsson,

Läs mer

Föreläggande att på begäran lämna ut uppgifter om abonnemang

Föreläggande att på begäran lämna ut uppgifter om abonnemang BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-03-31 Dnr: 15-9942 27 Nätsäkerhetsavdelningen Bahnhof AB, org. nr 556519-9493 Att: Jon Karlung Box 7702 103 95 Stockholm Föreläggande att på begäran lämna

Läs mer

Post- och telestyrelsen (PTS) har med utgångspunkt från myndighetens verksamhetsområde följande synpunkter.

Post- och telestyrelsen (PTS) har med utgångspunkt från myndighetens verksamhetsområde följande synpunkter. Datum Vår referens Sida 2008-12-18 Dnr: 08-12135/60 1(5) Ert datum Er referens N2008/7658/ITP Rättssekretariatet Eva Hallén 08-678 57 86 eva.hallen@pts.se Näringsdepartementet Enheten för IT-politik 103

Läs mer

Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7629/23 19

Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7629/23 19 BESLUT 1(9) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7629/23 19 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se Sökande Infodata AB, 556197-9740 Ombud: Advokat Ola Hansson

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare för fast yttäckande radioaccess i 3,5 GHzbandet i Gotlands län. Tillståndet gäller till och med den 31 mars 2013.

Tillstånd att använda radiosändare för fast yttäckande radioaccess i 3,5 GHzbandet i Gotlands län. Tillståndet gäller till och med den 31 mars 2013. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Åsa Möller Radioavdelningen 08-678 56 51 asa.moller@pts.se DATUM VÅR REFERENS 24 februari 2003 02-14620 Gotlands Energi AB Att: Jan-Erik Pott Storgatan

Läs mer