Projektplan: Ledningsinformationssystemets datalager

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektplan: Ledningsinformationssystemets datalager"

Transkript

1 1 (8) Projektplan: Ledningsinformationssystemets datalager Förslagsställare (endast preliminär projektplan): * Projektledare: Kristina Lundberg * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Mål - resultat av projektet Ett datalager är en logiskt sammanhållen datamängd, som är avsedd för analys och som speglar flera tidsperioder genom att data regelbundet hämtas från andra system. Projektet ska leverera ett datalager i form av en databas med information från försystemen Agresso, Primula och Ladok. Processerna som laddar datalagret ska vara automatiserade och ge feedback till ansvarig person om hur laddningen har gått oavsett om den varit lyckad eller inte. Projektet levererar även en webbportal för att köra standardrapporter samt att dela informationsdokument i form av t.ex. boksluts- och budgetkommentarer och andra strategiska dokument. I första delprojektet avser vi att skapa att datalager för ekonomi-, personal- och studentdata samt få webbportalen på plats. Det kommer även inkludera en förvaltningsplan med förvaltningsorganisation för systemet. 2. Bakgrund och motiv Idag används HAT som analysverktyg dels för ad-hoc analyser och för rapporter som distribueras på webben i VpVb. HAT är ett verktyg som baseras på en gammal teknik och vidareutveckling av programmet är mer eller mindre obefintlig. Det är även svårt att hitta kompetens för verktyget. Idag finns en extern HAT-konsult i Sverige. För att distribuera rapporterna på webben används en programkomponent som är utvecklad med en programvara som Microsoft inte längre stödjer. Allt detta gör att det är väldigt sårbart om något skulle hända. Då systemet tidigare har saknat en förvaltningsplan i flera år har detta resulterat i att systemet har utvecklats på ett okontrollerat sätt vilket har medfört att systemet idag har en bristfällig arkitektur och levererar ett resultat av dålig kvalitet. För att systemet ska bli stabilt och leverera information som håller hög kvalitet behövs en stor insats på flera olika områden. Att göra den insatsen på denna lösning är direkt olämpligt.

2 2 (8) Ett annat problem som finns i systemet idag är att många av rutinjobben är manuella. Att lägga upp nya rapporter på webben är omständigt och det är inget en användare kan göra själv utan här måste en administratör göra det. Idag hämtas data från försystemen i form av textfiler. Dessa läses in i HAT-filer. Det finns ingen felhantering på att filerna är korrekta vid inläsning och det gör att om data saknas upptäcks inte det förrän datat kommit in i HAT där en eventuell användare ser det. Detta gör att datakvaliteten för användarna försämras. Om datakvaliteten försämras kommer heller inte användare att använda systemet. Informationen är också väldigt osynlig eftersom den ligger i HAT-filer. Det gör att den är svårtillgänglig för olika användare. För att komma åt information måste man ha HAT eller så måste textfiler exporteras ut från HAT för att sedan läsas in i ett annat verktyg. I dag är även informationen från de olika försystemen inte sammanslagen som det skulle kunna vara i ett datalager. Man kanske vill kunna se hur mycket en student kostar per utbildning. 3. Syfte - nytta med projektet För att få den befintliga lösningen stabil samt få en bättre datakvalitet krävs en hel del arbete. Då är det bättre att göra den insatsen för ett modernare verktyg där man har större utvecklingspotential. Med ett modernt verktyg kan uttagen och bearbetningen från försystemen göras stabilare och man har flera möjligheter till att behandla informationen. Man har möjlighet att skicka meddelande till ansvariga om laddningarna går fel eller om data saknas. Detta gör att användare slipper att se felaktigheter och konstigheter i sina rapporter. En betydlig del av utvecklingsarbetet ligger i hur man hämtar och bearbetar informationen från försystemen och då är det bra om man har valt en lösning som gör det lätt att dela informationen mellan användare istället för att kapsla in den i ett verktyg. Med ett modernare verktyg har man mycket större möjlighet att utnyttja teknik för bla behörighetsstyrning, grafiska möjligheter samt schemaläggningar av rapporter. Idag används heller inte analysdelen av VpVb i den utsträckning som borde varit möjligt. Detta beror dels på att systemet idag har varit instabilt och datakvaliteten inte är lika bra i datalagret som hos försystemen. Detta kan lösas genom att ett nytt verktyg kan ge feedback på ett helt annat sätt om något går fel. En annan aspekt är att informationen som finns publicerad på webben idag är svår för användare att föra över till andra applikationer för att arbeta vidare med. Det kommer att bli betydligt lättare med ett nytt system. Det kommer även att vara lättare att lägga upp nya rapporter med ett nytt verktyg än vad det är idag. Användare ska själva kunna dela med sig av sina rapporter om de vill.

3 3 (8) Idag finns en hel del manuell hantering för att lägga upp månadsrapporter samt även för att hämta information från försystemen. Dessa hanteringar skulle kunna automatiseras med ett modernare verktyg. 4. * Avgränsningar samt påverkan på annan verksamhet Eftersom informationen hämtas från försystemen kommer dessa även att involveras i detta projekt. För att få den bästa lösningen ska informationen som hämtas från försystemen i form av textfiler sedan läsas in i datalagret. För detta arbete kommer vi att behöva ett samarbete med systemansvariga för försystemen. Hänsyn till behörigheter har inte tagits. I detta projekt har inte heller inte hänsyn tagits till design av en webbportal utan vi väljer produktens standardmallar. Vi kommer bara leverera tre system ekonomi, personal och studentdata till årsskiftet men därefter är tanken att andra system ska in i datalagret. Exempel på andra system är publikationer, budgetdata, lokaldata, antagningsinformation samt tidsredovisning. Vi avser att i detta projekt endast ta in den information som finns i idag i HAT samt att vi avgränsar informationen till att endast inkludera data från och med Till årsskiftet ska även de standardrapporter som finns i HAT idag kunna tas fram ur detta system. 5. Kritiska faktorer Den största kritiska faktorn är tid. Tid för personer som ska delta i projektet i form av utvecklingsarbete och referensgrupper. Kraven som ställs på ett datalager kommer ofta från vilken sorts information man vill kunna se och detta styrs i projekten för att ta fram standardrapporter och projektet att ta fram nyckeltal. Det är då väldigt viktigt att detta projekt får tillgång till det materialet. För att vi ska kunna leverera en systemlösning till årsskiftet krävs det att vi ganska omgående kan täcka upp med utvecklingsresurser och extern resurs. Det är viktigt att vi kommer igång så snart som möjligt. 6. Genomförande Under hösten har ett arbete med omvärldsbevakning av olika typer av beslutstödssystem gjorts. Vi även haft kontakt med andra universitet och högskolor om deras val av beslutsstödssystem för ledningsinformationssystem. De krav vi har, är att:

4 4 (8) Informationen ska vara lättillgänglig dvs. inte vara inkapslat i ett verktyg. Det ska vara lätt att komma åt informationen. Licenskostnaden ska vara rimlig Tillgång på kompetens ska vara lätt att hitta. Både internt och externt. Vi ska inte bli beroende av ett fåtal personer. Lagringskrav. Produkten måste kunna hantera stora mängder data. Det ska vara möjligt att publicera rapporter på ett intranät. Rapporter ska kunna schemaläggas och skickas via e-post om behovet skulle finnas. Det ska finnas ett bra stöd för både standardrapporter och organiska rapporter. Ett bra ETL stöd dvs. ett bra verktyg för integration med möjligheter att larma om något har gått fel i integrationen. Stor variation till grafiska möjligheter (diagram, drill-down funktionalitet samt nyckeltalsgrafer). Ett önskemål om att kunna kommentera siffror i en graf. Ett önskemål om att vi ska komma igång fort. Utifrån resultatet av förstudien baserat på ovan nämnda krav rekommenderar vi Microsofts beslutstöds plattform. Rekommendationen grundats på att Microsoft är den leverantör som på bästa sätt uppfyller våra krav. Microsofts plattform erbjuder den bästa lösningen både för att publicera standardrapporter, dela dokument och även för att kunna skapa organiska rapporter. På SLU idag används både SQL Server och SharePoint som ingår i Microsofts beslutstödsplattform och det betyder att kompetens och en driftsorganisation på dessa verktyg redan finns på plats. Microsoft är en av de leverantörer som är marknadsledande inom beslutstödssystemen och det innebär att om behov finns av externa konsulter är det lättare att hitta den kompetensen än för andra/mindre verktyg. Ett omfattande arbete görs idag i identitetsprojektet och det verktyg som man valt för att hantera identiteterna (FIM) kan på ett naturligt sätt integreras med Microsofts beslutstödsplattorm. Bra administrationsverktyg finns för att kunna följa upp vilken sort information rapporter som finns Projektets delmål: Dokumentation av HAT uttag samt begreppsdefinition (Mar-April) Dokumentation av all information som tas ut till HAT idag samt även en datamodell. Översyn av eventuellt behov av manuella dimensioner samt även hur ansvarsfrågan för dessa ska hanteras. Begreppsdefinitioner tas fram. Även en diskussion om hur felhanteringen fungera. Utvecklingsmiljö på plats samt datamodell (Maj) Utvecklingsmiljö på plats. Eventuell komplettering av datamodell efter standarrapportprojektets behov har levererats.

5 5 (8) Agresso (Maj-Aug) Agresso börjar byggas under maj. Endast data från och med 2007 tas med. Agresso ska vara klart i augusti. Primula (Sept-Okt) Primula börjar byggas september. Endast data från och med 2007 tas med. Primula ska vara klart i oktober. Ladok (Nov-Dec) Ladok börjar byggas i november. Endast data från och med 2007 tas med. Ladok ska vara klart i december. 7. Tidsplan Datum Delmål Dokumentation HAT uttag samt begreppsdefinition Utvecklingsmiljö för uttag och datamodell Agresso klart Primula klart Ladok klart 8. Projektorganisation Uppdragsgivare Ulf Heyman Medlemmar i styrgruppen Ulf Heyman Stefan Edholm Marianne Fredriksson Styrgruppen träffas en timme en var sjätte vecka. Projektledare och systemansvarig avrapporterar. Projektledare Kristina Lundberg Systemansvarig Lasse Thorell Projektgrupp: Krister Ågren Extern konsult Nedan kommer ett förslag på arbetsgruppsmedlemmar samt uppskattad tid: April Maj-Juni Maj-Juni Aug Totalt

6 6 (8) Startmöte Arbetsmöten Förberedelser Kvalitetstest Gemensamt Arbetsgrupp Ekonomi Anita Olofsson Malin Larsson Lewin Joakim Ögger April Aug Sept Sept-Okt Totalt Startmöte Arbetsmöten Förberedelser Kvalitetstest Gemensamt Arbetsgrupp - Personal: Göran Åkerman Annika Sagbrant Ulf Heyman Daniel Gillberg April Okt Okt-Nov Nov-Dec Totalt Startmöte Arbetsmöten Förberedelser Kvalitetstest Gemensamt Arbetsgrupp - Student: Annika Kalievic Kristina Juhlin Christer Degerman Olof Ingesson Arbetsgrupperna kommer att träffas under ett fåtal workshops i analysfasen Affärslogik samt även hjälpa till i acceptanstesterna av systemet. I vissa fall träffas bara arbetsgruppen enskilt och ibland kommer alla att behöva träffas för att diskutera gemensamma frågor. Total tid arbetsgrupper: april maj-juni maj-juni aug-dec Totalt Referensgrupp/Kravställare Lasse Thorell Marianne Fredriksson Daniel Gillberg Information för cirkulering

7 7 (8) 9. Resurser och budget Investering IT-uppdrag (600kr/h) Utbildningskostnad Resor Extern konsult (1080 kr/h x 30v) Workshop Summa investering Kostnadsberäkning Avskrivning 5 år Licenser * Serverdrift Förvaltning Årskostnad Tidigare planerad konsult ersätts med Krister Ågren från Ledningskansliet. Då det är svårt i dagsläget uppskatta antalet timmar som både IT-uppdrag och den externa konsulten behöver arbeta, kan summorna att komma förändras. Minst en extern konsult kommer att behövas för detta arbeta. Konsulten ska se till att få utvecklingsmiljön på plats samt arbeta med integrationen till systemen. Konsulten kommer även i viss mån avlasta Göran i arbetet med att få fram information från Primula. Projektledaren är arbetsledare för den externa konsulten. För licenskostnader väntar vi på feedback från Microsoft för en korrekt siffra. Siffran i tabellen avser Microsofts prisblid som baseras endast på SQL Servers alla komponenter och inte licenskostnader för SharePoint portalen. 10. * Kommunikation/ förankring under och efter projektet En kommunikationsplan kommer att tas fram till de olika faserna. 11. * Godkännande av projektplanen Projektets planering och förutsättningar godkänns samt uppdraget accepteras av uppdragsgivaren och projektledaren. Uppdragsgivare Ort och datum Projektledare Ort och datum

8 8 (8)

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

Projektplan: Internwebben

Projektplan: Internwebben 1 (5) Projektplan: Internwebben Uppdragsgivare: Ulf Heyman Projektledare Maria Hart Uppdaterad projektplan vid teknikbyte: 2009-10-26 Bakgrund och motiv Nuvarande intranät MittSLU - håller inte måttet,

Läs mer

Projektplan e-beställning delprojekt 5. Projekt: Införande av e-beställning Delprojekt 5: Införande av nya beställningsrutiner och beställarstruktur

Projektplan e-beställning delprojekt 5. Projekt: Införande av e-beställning Delprojekt 5: Införande av nya beställningsrutiner och beställarstruktur IT-avdelningen/systemenheten 2013-10-11 Projektplan e-beställning delprojekt 5 Projekt: Införande av e-beställning Delprojekt 5: Införande av nya beställningsrutiner och beställarstruktur Projektledare:

Läs mer

Projektplan: Administrativa roller

Projektplan: Administrativa roller 1 (6) Projektplan: Administrativa roller Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 2010-06-14 1. Bakgrund och motiv Vid institutionerna finns idag ett antal olika befattningar vilka

Läs mer

Windows 10 och molnet 2016

Windows 10 och molnet 2016 Windows 10 och molnet 2016 Administration av datorer och mobila enheter med Microsofts verktyg i molnet Projektplan Beslutad efter styrgruppsmöte. 1 Innehåll Innehållsförteckning Windows 10 och molnet

Läs mer

Projektplan: Fortsättningsprojekt studentwebben

Projektplan: Fortsättningsprojekt studentwebben Avdelningen för student- och utbildningsservice Projektplan: Fortsättningsprojekt studentwebben Projektledare: Maria Starkenberg Uppdragsgivare: Marianne Fredriksson Datum:. Bakgrund och motiv Hösten 20

Läs mer

Molntjänster för administration, utbildning och forskning. Projektplan för 2017

Molntjänster för administration, utbildning och forskning. Projektplan för 2017 forskning Projektplan för 2017 1 Innehåll Innehållsförteckning forskning 1 Projektplan för 2017 1 Innehåll 2 Introduktion 2 Projektdirektiv: forskning 2 Mål 3 Förväntat resultat: 3 Avgränsningar 4 Projektaktiviteter

Läs mer

Projektplan GIS STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN (9) Dnr STN-1121/2015

Projektplan GIS STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN (9) Dnr STN-1121/2015 STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN 2015-09-01 1 (9) Dnr STN-1121/2015 Projektplan GIS 1. Mål Staden ska ha ett väl fungerande GIS med lättillgänglig och logisk åtkomst till geografisk information. GIS

Läs mer

Digital Tentamen. Projektplan

Digital Tentamen. Projektplan Digital Tentamen Projektplan 1 Innehåll Innehållsförteckning Digital Tentamen Projektplan Innehåll Introduktion Avgränsningar Organisation Projektaktiviteter Tidsplan Kommunikation och information Budget

Läs mer

ipaas ett Sunet inkubatorprojekt Utredning: Behov och förutsättningar för gemensam ipaas för Sveriges lärosäten

ipaas ett Sunet inkubatorprojekt Utredning: Behov och förutsättningar för gemensam ipaas för Sveriges lärosäten ipaas ett Sunet inkubatorprojekt Utredning: Behov och förutsättningar för gemensam ipaas för Sveriges lärosäten Maximiliano Lubian, Göteborgs universitet ipaas ett Sunet inkubatorprojekt Utredning: Behov

Läs mer

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Kommunikationsavdelningen PROJEKTPLAN SLU ID: SLU.ua2016.1.1.1-4219 2017-03-13 Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Bakgrund I en ökande konkurrens spelar varumärket en allt viktigare roll,

Läs mer

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA Universitetsdirektören BESLUT Enligt sändlista Projekt för översyn av det administrativa

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Övervaka www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste alltid

Läs mer

Slutrapportrapport. Bakgrund och Motiv. Syfte nytta med projektet. Mål resultat av projektet 1 (8) System för Videomöten vid SLU

Slutrapportrapport. Bakgrund och Motiv. Syfte nytta med projektet. Mål resultat av projektet 1 (8) System för Videomöten vid SLU 1 (8) Dnr SLU ua 232-124/09 Slutrapportrapport Projekt: System för Videomöten vid SLU Projektledare: Björn Lindell Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 2011-01-14 Bilaga 1 - Projektplan: System för Videomöten

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal

Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal Projektkontrakt Ny Studentportal Upprättad av: Version: Helen Holoch, STU 1.0 Anders Hallberg IT-avd Dokumentansvarig: Datum Malin Styrman, STU 2009-05-14 Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal

Läs mer

2-faktor autentisering

2-faktor autentisering 2-faktor autentisering Projektplan och teknik som vi har börjat tittat på Målet med projektet Genomför en kartläggning ang. vad som används rörande 2-faktor autentisering på svenska lärosäten. Gör en teknisk

Läs mer

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Universitetsdirektören Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Projektledare: Martin Melkersson Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-24 1. Bakgrund och motiv Utredningarna

Läs mer

Telefoni/UC och samarbetslösningar för lärosäten

Telefoni/UC och samarbetslösningar för lärosäten Telefoni/UC och samarbetslösningar för lärosäten Projektplan 1 Innehållsförteckning 1 Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Projektdirektiv 2 Sammanfattning 2 Bakgrund 3 Uppdrag 3 Leverabler 4 Avgränsningar

Läs mer

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning SLU ID: SLU ua 2015.1.1.2-4382 Planeringsavdelningen Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning Projektledare: Ingeborg Amnéus Uppdragsgivare: Lena Andersson-Eklund Datum: 2015-11-16

Läs mer

Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08

Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08 1 (6) Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08 Projektledare: Cecilia Wolkert, verksamhetscontroller, Avd. för infrastruktur Uppdragsgivare: Göran Ståhl, vicerektor, rådet för fortlöpande miljöanalys

Läs mer

Projektplan: SLU-PUB- projektet

Projektplan: SLU-PUB- projektet 1 (6) Projektplan: SLU-PUB- projektet Förslagsställare: Snorre Rufelt * Projektledare: Staffan Parnell * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 2010-06-13 1. Bakgrund och motiv Vetenskaplig publicering tillhör

Läs mer

Jeeves BI 3.0 JEEVES WORLD 2012 LASSE HELLBERG. Copyright 2012 Jeeves Information Systems AB

Jeeves BI 3.0 JEEVES WORLD 2012 LASSE HELLBERG. Copyright 2012 Jeeves Information Systems AB Jeeves BI 3.0 JEEVES WORLD 2012 LASSE HELLBERG Copyright 2012 Jeeves Information Systems AB Vad? Varför? Hur? Business Discovery: Business User-Driven BI App Model Remixability and Reassembly Social and

Läs mer

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR UTVECKLING AV E- TJÄNSTER

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR UTVECKLING AV E- TJÄNSTER SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-03-12\dagordning\tjänsteutlåtande\7.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 2008-013248-112 SID 1 (6) 2009-02-17 Verksamhetsstöd

Läs mer

Offertunderlag Webbportal NILS

Offertunderlag Webbportal NILS Offertunderlag Webbportal NILS Version: 0.2 Distributionslista Namn Befattning Enhet Saskia Sandring Åsa Eriksson SLU SLU Innehållsförteckning 1. Sammanfattning av uppdrag... 4 1.1 NILS-programmet... 4

Läs mer

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Projektplan Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektplan 1.0 140123 Ursprunglig version Projektplan 1.1 140128 Gunilla Lilie

Läs mer

Sammanfattning. Angeles Bermudez-Svankvist. Camilla Gustafsson. Sida: 2 av 17

Sammanfattning. Angeles Bermudez-Svankvist. Camilla Gustafsson. Sida: 2 av 17 Dnr: AF-2010/436389 Datum: 2011-05-13 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2011, 3.10 Systemstöd Arbetsförmedlingens Återrapportering 2011 Plan för utvecklings- och implementeringsarbetet av det

Läs mer

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Planeringsavdelningen 2018-04-17 SLU ua 2018.1.1.2-1518 Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Martin Melkersson 1. Bakgrund

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Införande av nytt Ladok-system - Ladok3

Uppdragsbeskrivning Införande av nytt Ladok-system - Ladok3 Malin Styrman, Studentcentrum 1 Uppdragsbeskrivning Införande av nytt Ladok-system - Ladok3 Problembakgrund Ladokkonsortiet har beställt ett nytt studieadministrativt system, Ladok3, och som ska ersätta

Läs mer

ADITRO LÖSNINGAR FÖR EN ENKLARE JOBBVARDAG SUMMIT 2014 PER JOHANSSON & JOEL KÖHL ADITRO L FRÅN WINDOWS TILL WEB

ADITRO LÖSNINGAR FÖR EN ENKLARE JOBBVARDAG SUMMIT 2014 PER JOHANSSON & JOEL KÖHL ADITRO L FRÅN WINDOWS TILL WEB ADITRO LÖSNINGAR FÖR EN ENKLARE JOBBVARDAG SUMMIT 2014 PER JOHANSSON & JOEL KÖHL ADITRO L FRÅN WINDOWS TILL WEB 2014-10-10 COPYRIGHT ADITRO. ALL RIGHTS RESERVED. 1 Agenda» Inledning/Bakgrund» Vad krävs

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt 13380 Stockholm 2017-03-15 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund På senare år har det växt fram en lång rad

Läs mer

Invånarens syn på vilka etjänster inom Socialtjänsten som länet borde erbjuda samt behovet av regional plattform SLUTRAPPORT Version 1.

Invånarens syn på vilka etjänster inom Socialtjänsten som länet borde erbjuda samt behovet av regional plattform SLUTRAPPORT Version 1. Invånarens syn på vilka etjänster inom Socialtjänsten som länet borde erbjuda samt behovet av regional plattform SLUTRAPPORT Version 1.0 Kalmar 2014-11-28 Ort och datum Diana Axelsson-Olsson Projektledare

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd Dnr Mahr 19-2014/568 1 (av 10) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-03-27 Susanne Wallmark Jenny Wendle Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 150327 Slutgiltig projektplan

Läs mer

DoÄr E-arkivering. Projektplan

DoÄr E-arkivering. Projektplan Håkan Svensson Sida: 1 (6) DoÄr Projektplan Håkan Svensson Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Projektidé och mål... 3 2.1 Bakgrund och projektidé... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Beslutsstöd inklusive datalager och rapportverktyg

Beslutsstöd inklusive datalager och rapportverktyg LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-04-26 Dnr PS 2012-0033 66 Beslutsstöd inklusive datalager och rapportverktyg Beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV Förstudie IP-hantering

PROJEKTDIREKTIV Förstudie IP-hantering MAH/ Bibliotek och IT 1(6) IT-ledningsgruppen 2012-06-26 Version 1.0 PROJEKTDIREKTIV Förstudie IP-hantering Postadress Besöksadress Tel Fax Internet E-post Malmö högskola Bibliotek och IT 205 06 Malmö

Läs mer

Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna

Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna Utbildningsavdelningen SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-1077 2017-06-19 Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna Uppdragsgivare: Martin Melkersson Beställarombud: Roger

Läs mer

Beslutsstöd för Lärosäten

Beslutsstöd för Lärosäten Innehållsförteckning Ett sammanhållet beslutsstöd för verksamhetsstyrning... 3 Applikationer som stödjer lärosätets hela verksamhet... 4 Hypergene Verksamhetsplan... 6 Hypergene Budget & Prognos... 7 Hypergene

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.2-329 Prorektor Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Delprojektledare: Torbjörn von Schantz Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-31

Läs mer

Resultat, avslut och uppföljning

Resultat, avslut och uppföljning Resultat, avslut och uppföljning projektet närmar sig sitt slut, men vad händer sedan? Stefan Berglund Införandet Förvaltning - Avslutande del av genomförandefasen? - Egen fas? - Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -09-12 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Förenklad förstudie och samarbetsförslag

Förenklad förstudie och samarbetsförslag Tjänsteskrivelse -02-21 KFN 2013.0096 Handläggare: Annelie Henriksson Förenklad förstudie och samarbetsförslag Sammanfattning Arbetet med införande av e-arkiv i Karlskoga kommun har påbörjats under hösten

Läs mer

Projektplan för Stärkt grön tillsyn II nationella tillsynsinsatser inom naturskyddade områden

Projektplan för Stärkt grön tillsyn II nationella tillsynsinsatser inom naturskyddade områden 2018-02-21 Projektplan för Stärkt grön tillsyn II nationella tillsynsinsatser inom naturskyddade områden Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och

Läs mer

Projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad

Projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad Arbetsgruppen för projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad 2005-03-09 Projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Förord... 3 2 Syfte,

Läs mer

Rapport Version 1.0 Johan Aldén Sida 1 av 12 2011-04-25. Rapport Förstudie Elevadministration och schemaläggning Sambruk

Rapport Version 1.0 Johan Aldén Sida 1 av 12 2011-04-25. Rapport Förstudie Elevadministration och schemaläggning Sambruk Johan Aldén Sida 1 av 12 Rapport Förstudie Elevadministration och schemaläggning Sambruk Johan Aldén Sida 2 av 12 Innehållsförteckning Inledning... 4 Deltagande kommuner... 4 Sammanfattning... 5 Förstudiens

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Projekt KA KA-system v1.0

Projekt KA KA-system v1.0 Projekt KA KA-system v1.0 nbit Styrgruppsmöte BP3/BP4 Projekt KA 010828 1. Dagens agenda 2. Föregående mötesprotokoll 3. Sigmas avtal * Inledning (JML) * Presentation av avtalet (FW) * Beslut: A) Acceptera

Läs mer

Projektdirektiv kravspecifikation Intranät

Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Titel: Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Projekt: Nytt Intranät Idnr: Siffor Delprojekt: Eget projekt Idnr: Siffor Beställare: Projektledare: Kommunchef,

Läs mer

Planera genomförande

Planera genomförande Planera genomförande www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen

Läs mer

Projekt: Varumärkesmanual för SLU, steg 1 profil, mallar och riktlinjer Kommunikationsavdelningen Manualens innehåll Två varianter, engelsk och svensk Introduktion Syfte, varumärkesstrategi SLU:s vision

Läs mer

Projekt KA Magnus Holmström. Chalmers gemensamma system för kursadministration

Projekt KA Magnus Holmström. Chalmers gemensamma system för kursadministration Chalmers gemensamma system för kursadministration - bakgrund 000225 Chalmers strategiska plan, kapitel 2.6 sidan 22 000427 Förstudie gällande Kursadministrativt System, CTK AB 010611 Godkännande i HLG

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

Gemensam mät-, kart- och GIS-plattform för åtta Södertörnskommuner

Gemensam mät-, kart- och GIS-plattform för åtta Södertörnskommuner Gemensam mät-, kart- och GIS-plattform för åtta Södertörnskommuner Södertörnsplattformen-SGD (Södertörns GeoData) Sanna Sparr Olivier, Botkyrka kommun, ordf i GIS-samverkan Södertörn Christer Pihl, T-kartor

Läs mer

HAT. Karakteristik. Delprodukter

HAT. Karakteristik. Delprodukter HAT Karakteristik HAT är ett analysverktyg vars främsta kapacitet är att det snabbt bearbetar information i minnet. Det är utformat så att det lämpar sig väl för ekonomiska analyser. Delprodukter HAT har

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund Projektet närmar sig sitt slut men vad händer då? och sedan? INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Projektplan för Artskydd och vägledning

Projektplan för Artskydd och vägledning Projektplan för Artskydd och vägledning Uppdrag Bakgrund Syfte Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta

Läs mer

Projektplan Kungsbacka uppföljningsmodell

Projektplan Kungsbacka uppföljningsmodell Projektplan Kungsbacka uppföljningsmodell Bakgrund Kungsbacka kommun har under ett antal år arbetat med utveckling av verksamhetsstyrningen och kvalitetsarbetet. Något som bland annat resulterat i att

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Aktiviteter / uppdrag 2010

Aktiviteter / uppdrag 2010 Aktiviteter / uppdrag 2010 Pågående Agressoimport från Voyager Syfte: Att ta emot en kommaseparerad fil från Voyager som ska översättas för inläsning i Agresso med metoden LG04 (inläsning från försystem).

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet? -Viktigt

Läs mer

Förvaltningsplan för Selma

Förvaltningsplan för Selma Förvaltningsplan för Selma Dokumentnamn Förvaltningsplan för Selma Fastställt av Siv Olofsson Dokumentansvarig Ulf Pantzare Version 1,0 Datum 070516 Status Fastställd 1 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Länsplan Västmanland. Presentation för VKL s utökade presidium 2011-11-03

Länsplan Västmanland. Presentation för VKL s utökade presidium 2011-11-03 Länsplan Västmanland Presentation för VKL s utökade presidium 2011-11-03 Projektorganisation Projektägare Kommunerna, Landstinget, VKL och Länsstyrelsen Styrgrupp (VKL:s utökade presidium och Länsledningen)

Läs mer

Arbetsplan fas 1 - Förbereda och förankra

Arbetsplan fas 1 - Förbereda och förankra Arbetsplan fas 1 - Förbereda och förankra Projekt: Införande av e-beställning Tidsperiod: februari - augusti Aktivitet Syfte Vem Ansvarig Klardatum Klart Information till ledningsrådet Förankra projektet

Läs mer

Upphandling Infrastrukturtjänster IT 2.0. 20130523 Martin Völcker Projektledare

Upphandling Infrastrukturtjänster IT 2.0. 20130523 Martin Völcker Projektledare Upphandling Infrastrukturtjänster IT 2.0 20130523 Martin Völcker Projektledare www.cehis.se 2013-05-24 sid 2 Workshop Arbeta ca 45 minuter i grupper om 3 personer med att besvara följande frågor: 1. Vad

Läs mer

Användbarhet i sitt sammanhang

Användbarhet i sitt sammanhang Användbarhet i sitt sammanhang Världsanvändbarhetsdagen 2009-11-12 Anders Hedberg, Guide Konsult Stockholm Innehåll En helikoptertur över ett projekts olika faser med belysning på användbarhet i förhållande

Läs mer

Projektrapport till projektet Förstudie Persondatabas

Projektrapport till projektet Förstudie Persondatabas Sidan: 1 (5) Projektrapport till projektet Förstudie Persondatabas Sidan: 2 (5) 1 GENOMFÖRDA AKTIVITETER...3 2 LEVERANSER...3 2.1 NULÄGESBESKRIVNING...3 2.2 LÖSNINGSFÖRSLAG FÖR VERKSAMHETEN...4 2.2.1 Bedömning

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Örebro kommun Sammanställning intervjuer

Örebro kommun Sammanställning intervjuer Appendix A Örebro kommun Sammanställning intervjuer Findwise Göteborg 2011-10-28 Mattias Ellison mattias.ellison@findwise.com Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 2 Raindance - Ekonomisystem... 2 2.1 Exempel

Läs mer

Workshop Smart Built Livscykelperspektiv

Workshop Smart Built Livscykelperspektiv Workshop Smart Built Livscykelperspektiv 2016-06-07 Dagens program 13.00-13.15 Inledning Kajsa Byfors 13.15-14.00 Korta inspel - BIM Mårten Lindström - Status LCA och digitala modeller Martin Erlandsson

Läs mer

Intressent- och behovskarta

Intressent- och behovskarta Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Utgåva (0)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Leveransrapport ehälsa/mobilitet 1403 Dokumentbeskrivning: Intressent- och behovskarta Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Business Intelligence

Business Intelligence Business Intelligence Styr verksamheten utifrån aktuella siffror som visar hur ditt företag mår idag Vi kan nu se svart på vitt hur det ligger till inom varje område vilket gör att vi kan identifiera risker

Läs mer

Ökad insikt om verksamheten viktigare än någonsin. 18 oktober 2011 Mats Ågren, Kentor

Ökad insikt om verksamheten viktigare än någonsin. 18 oktober 2011 Mats Ågren, Kentor Ökad insikt om verksamheten viktigare än någonsin 18 oktober 2011 Mats Ågren, Kentor www.kentor.se/bi Ökad insikt viktigare än någonsin Måste ha bättre koll (SvD 8 okt) Svenska företag laddar för lågkonjunktur

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Överblick IAM. Stefan Thoft. Projektledare IAM

Överblick IAM. Stefan Thoft. Projektledare IAM IAM Överblick IAM Stefan Thoft Projektledare IAM IAM - Identity & Access Management Identitetshantering (Identity Management) är ett begrepp som används för att beskriva hur man hanterar digitala identiteter

Läs mer

Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017

Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017 Planeringsavdelning BESLUT SLU ID: SLU ua 2017.1.1.2-1134 2017-05-23 Sändlista Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017 Beslut Rektor beslutar att fastställa projektplan

Läs mer

Inköp av licenser för ny IT-infrastruktur i Luleå kommun

Inköp av licenser för ny IT-infrastruktur i Luleå kommun Kommunstyrelsen 2012-04-16 89 221 Arbets- och personalutskottet 2012-03-12 65 142 Dnr 12.122-01 aprilks10 Inköp av licenser för ny IT-infrastruktur i Luleå kommun Bilaga: Specifikation inköp licenser Ärendebeskrivning

Läs mer

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten PROJEKTPLAN för Nacka stad 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten Innehållsförteckning 1 Förutsättningar/bakgrund... 3 2 Mål och delmål... 5 3 Förväntat resultat... 5 4 Avgränsningar... 5

Läs mer

Projektplan: Nytt budgetverktyg 2016

Projektplan: Nytt budgetverktyg 2016 Planeringsavdelningen SLU ua 2016.1.1.1-2532 Projektplan: Nytt budgetverktyg 2016 Projektledare: Joakim Ögger, planeringsavdelningen Uppdragsgivare: Universitetsdirektören Datum: 2016 06 23 1. Bakgrund

Läs mer

Certifieringswebb. Version 1.0 Mats Persson

Certifieringswebb. Version 1.0 Mats Persson Version 1.0 Distributionslista Befattning Bolag/enhet Namn Åtgärd Info. Student KaU Viktor Samuelsson Student KaU Gustaf Åhs Konsult/handledare Sogeti Konsultchef Sogeti Åsa Maspers Projektledare/handledare

Läs mer

Utveckling av ledningen av utbildning, forskning och samverkan vid Malmö högskola

Utveckling av ledningen av utbildning, forskning och samverkan vid Malmö högskola Mahr 19-2014/428 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 141023 141023-150630 Mahr 19-2014/428 Revisionsinformation

Läs mer

Förnyad förvaltning, ändamålsenlig driftbild. 2013-04-17 Östersund Jonas Brorsson

Förnyad förvaltning, ändamålsenlig driftbild. 2013-04-17 Östersund Jonas Brorsson Förnyad förvaltning, ändamålsenlig driftbild 2013-04-17 Östersund Jonas Brorsson Agenda»Om Förnyad förvaltning»förslag till drift och support Om Förnyad förvaltning Effektmål Beskriva en förvaltning som:

Läs mer

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok Ett studieadministrativt system som används av nästan alla universitet och högskolor i Sverige. Bygger bl.a. på kraven i lagen 1993:1153. Innehåller antagna (men inte

Läs mer

Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt

Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt 1 BESKRIVNING AV UTFÖRANDE Uppdraget planeras att genomföras med ett agilt arbetssätt samt best practice från Microsoft gällande SharePoint online. Uppdraget

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET SOA SDK IT-AVDELNINGEN VERSION 2.1. Läs mig först. Stockholms stad SOA-plattform. Sida 1 (5)

STADSLEDNINGSKONTORET SOA SDK IT-AVDELNINGEN VERSION 2.1. Läs mig först. Stockholms stad SOA-plattform. Sida 1 (5) Läs mig först Stockholms stad SOA-plattform 1 (5) Innehållsförteckning 1 Beskrivning av SDK 3 1.1 Software Developer Kit för Utvecklare... 3 1.2 Support för... 3 1.3 Omfattning... 4 1.4 Versionshantering...

Läs mer

Projektplan: Miljöledningsprojektet

Projektplan: Miljöledningsprojektet SLU Infra Miljö Projektplan: Miljöledningsprojektet Projektledare: Johanna Sennmark Uppdragsgivare: Martin Melkersson Datum:2014-05-15 1. Bakgrund och motiv Enligt rektorsbeslut 2013-09-02, DNr: SLU ua

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Emanuel P Bramfors 2013-11-01 Sidan 1 IT-student, Projektledare Distansmöten

Emanuel P Bramfors 2013-11-01 Sidan 1 IT-student, Projektledare Distansmöten (1)9 Emanuel P Bramfors 2013-11-01 Sidan 1 (2)9 Projektidé 140104-eTjänster Distansmöten Syftet med projektet är att minska resorna som görs i jobbrelaterade ärenden och möten. Finansiering (Uppskattad)

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Projektdirektiv Dnr V 2011/182. Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv

Projektdirektiv Dnr V 2011/182. Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv Ann-Charlotte Schützer Sida: 2

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Jane Edström, tf avdelningschef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

Öppna data på Gävle kommun

Öppna data på Gävle kommun Öppna data på Gävle kommun Automatisering med FME-server Peter Jäderkvist, GIS-utvecklare FME på Gävle kommun FME desktop sedan 1997 Fem flytande licenser FME server sedan 2011 Delas med kommunala el och

Läs mer

Uppdragsavtal avseende konsulttjänster och programvara för framtagande av e- tjänster inom projekt Harriet. Konfidentiellt

Uppdragsavtal avseende konsulttjänster och programvara för framtagande av e- tjänster inom projekt Harriet. Konfidentiellt avseende konsulttjänster och programvara för framtagande av e- tjänster inom projekt Harriet 1 Förhandlande parter 1.1 Detta avtal (nedan kallad Avtal ) har ingåtts mellan Logica Sverige AB och Stockholms

Läs mer

Datorsalar Niagara och Orkanen

Datorsalar Niagara och Orkanen [DNR] 1 (av 8) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektplan Projekt datorsalar [DNR] Datorsalar Niagara och Orkanen Revisionsinformation

Läs mer