Lokal arbetsplan Läsåret 09/10 Rosenholmsskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokal arbetsplan Läsåret 09/10 Rosenholmsskolan"

Transkript

1 Lokal arbetsplan Läsåret 09/10 Rosenholmsskolan Rektorsområdet Gullvik/Hindby/Hermodsdal

2 LOKAL ARBETSPLAN AVSEENDE REKTORSOMRÅDET GULLVIK/HINDBY/HERMODSDAL Efterföljande sidor utgör den lokala arbetsplan vi arbetar utifrån på Rosenholmsskolan. Vi har valt att utgå från rubrikerna under mål och riktlinjer i Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet Lpo94. Varje rubrik har en egen sida och varje sida inleds med en ruta med ett utdrag från Lpo 94. Därefter följer en presentation av hur vi på våra skolor arbetar för att genomföra målet i fråga. Under läsåret 09/10 har skolan två prioriterade områden; Elevers demokrati och inflytande SET Att områdena är prioriterade innebär att de är i fokus under våra pedagogiska diskussioner och i de kompetenshöjande insatserna. Malmö Rektor Jytte Lindborg

3 Normer och värden Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta samhällets gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. Lpo 94 2:1 På Rosenholmsskolan lägger vi fokus på: SET På vår skola har all personal genomgått utbildning i social och emotionell träning (SET). Förhållningssättet ska prägla verksamheten under elevens hela skoldag. RÅD Eleverna är aktiva i flera av skolans råd. Rådens syfte är att eleverna ska ges möjlighet att påverka sin egen skoldag/verksamhet. På Rosenholmsskolan genomförs en trivselenkät en gång om året. TRYGGHET För att skapa trygghet för eleverna arbetar skolan på olika sätt med mobbingförebyggande åtgärder. Skolan har ett aktivt elevhälsoteam (EHT) där skolsköterska, specialpedagog och socialpedagog ingår. På vår skola äter barn och vuxna tillsammans varje dag. Vuxna är ute med barnen varje rast. Vårt uppdrag att motverka kränkande behandling finns utförligt beskrivet i vår likabehandlingsplan (bilaga 5). REGLER Varje skola har utformat ordningsregler (bilaga 7) och frånvaropolicy (bilaga 2) som vid varje läsårsstart delges elever och föräldrar. TRADITIONER Vi har återkommande gemensamma traditioner som vi uppmärksammar varje år såsom FN-dagen, Världsbokdagen, Nobeldagen mm. Syftet med dessa dagar är att eleverna ska känna gemenskap och ge ökad förståelse för omvärlden.

4 Kunskaper Skolan skall ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem. Dessa ger också en grund för fortsatt utveckling. Skolan skall bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära skall utgöra en grund för undervisningen. Lärarna skall sträva efter att i undervisningen balansera och integrera kunskaper i sina olika former. Lpo På vår skola lägger vi fokus på: MOTIVATION Lust och glädje, nyfikenhet och motivation är ledord för meningsfullt lärande. LOKALA KURSPLANER I våra lokala kursplaner (bilaga 6) beskriver vi hur vi arbetar med skolans olika ämnen. Beroende på elevernas behov arbetar vi i olika gruppkonstellationer; helklass, halvklass, smågrupp inom eller mellan klasser. Vi eftersträvar ett tematiskt arbetssätt. INDIVIDUELL UTVECKLINGSPLAN Varje elev har en individuell utvecklingsplan (IUP) och vid behov upprättas åtgärdsprogram. Elever i åk 1-6 får skriftliga omdömen i samtliga ämnen två gånger om året. Alternativa verktyg såsom datorprogram och Daisyspelare är exempel som finns tillgängliga. SPRÅKUTVECKLING Vi följer Språkpolicy för Fosie stadsdel (bilaga 9). För att kvalitetssäkra läs- och skrivutvecklingen utgår vi från Handlingsplan för Läs- och skrivfärdigheter i Fosie SDF (bilaga 3). Detta innebär bland annat tidiga åtgärder som grundar sig på språkliga bedömningar i förskoleklass och åk 1. Andra exempel på språkutvecklingsstrategier är dagliga lässtunder och regelbunden avstämning av elevernas läsfärdighet enligt läs- och skrivutvecklingsschema (LUS). Länk -

5 Kunskaper fortsättning BIBLIOTEK I biblioteket finns ett utbud av skönlitteratur som passar våra elever. Samarbete med stadsdelsbiblioteket och pedagogiska centralen kompletterar skolbibliotekets arbete med litteratur. MODERSMÅLSLÄRARE Modersmålslärarna har en viktig roll. Genom studiehandledning och modersmålsundervisning uppmuntras eleverna att utveckla alla sina språk.

6 Elevernas ansvar och inflytande De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig, skall omfatta alla elever. Elevernas kunskapsmässiga och sociala utveckling förutsätter att de tar ett allt större ansvar för det egna arbetet och för skolmiljön, samt att de får ett reellt inflytande på utbildningens utformning. Enligt skollagen åligger det alla som arbetar i skolan att verka för demokratiska arbetsformer. Lpo På vår skola lägger vi fokus på: DELAKTIGHET- ANSVAR-PÅVERKAN Eleverna tränas i att respektera demokratiskt fattade beslut. Eleverna deltar i planeringen av undervisningen samt deltar i genomförande och planering av olika aktiviteter. Eleverna har möjlighet att påverka sin arbetsmiljö bland annat genom regelbundna klassråd, elevråd och miljöråd. Eleverna tränas i att utvärdera och reflektera över sin sociala utveckling och kunskapsutveckling. Varje elev har utvecklingssamtal minst en gång per termin. Elever och föräldrar kan på utvecklingssamtalet påverka vilka mål eleven skall fokusera på och dessa skrivs ner i elevens individuella utvecklingsplan (IUP).

7 Skola och hem Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång skall skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande. Lpo På vår skola lägger vi fokus på: FÖRÄLDRAMÖTEN Rosenholmsskolan kommer att följa stadsdelens rekommendationer för samverkan skola-vårdnadshavare Föräldramöten sker minst en gång per termin och kan ha olika former så som informationsmöte och öppet hus. KONTAKTER Informationshäfte delas ut i början av läsåret. Kontakten mellan skola och hem sker bland annat vid hämtning och lämning, genom hembrev och telefonkontakt. Föräldrar är välkomna att besöka den dagliga verksamheten. Skolhälsovården har kontinuerliga kontakter med hemmet. Tolk finns att tillgå vid behov. SKOLA24 Vi använder Skola 24 för frånvarorapportering. Skolan tar kontakt med hemmet vid oanmäld frånvaro. Länk - COPE FÖRÄLDRAUTBILDNING COPE-utbildning erbjuds i samverkan med Föräldrastödet (se bilaga).

8 Övergång och samverkan Samarbetsformer mellan förskoleklass, skola och fritidshem skall utvecklas för att berika varje elevs mångsidiga utveckling och lärande. För att stödja elevernas utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv skall skolan också sträva efter att nå ett förtroendefullt samarbete med förskolan samt med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Samarbetet skall utgå från de nationella och lokala mål och riktlinjer som gäller för respektive verksamhet. Lpo På vår skola lägger vi fokus på: RUTINER Rutiner för övergång och samarbete mellan förskola och förskoleklass och skola finns (bilaga 8). Överlämningssamtal sker på våren både till skola och fritidshem. GEMENSAMHETSDAGAR Eleverna har gemensamma dagar med olika aktiviteter såsom lek-, städ-, frilufts- och temadagar.

9 Skolan och omvärlden Eleverna skall få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De skall också få underlag för att välja fortsatt utbildning. Detta förutsätter att den obligatoriska skolan nära samverkar med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Det förutsätter också en samverkan med arbetslivet och närsamhället i övrigt. Lpo På vår skola lägger vi fokus på: NÄRSAMHÄLLE Vi är mycket ute och går och besöker närliggande lekplatser. KULTURLIV Eleverna får en möjlighet till inblick i kulturlivet genom samarbete med Kulturskolan, och genom besök på teater, konserthus, bibliotek etc.

10 Bedömning och betyg Betyget uttrycker i vad mån den enskilda eleven har uppnått de mål som uttrycks i kursplanen för respektive ämne eller ämnesblock. Som stöd för betygssättningen finns ämnesspecifika kriterier för olika kvalitetssteg. Dessa betygskriterier anges i anslutning till respektive kursplan. Lpo På vår skola lägger vi fokus på: STYRDOKUMENT Vi utgår från nationella, kommunala och lokala styrdokument vid bedömning av elevernas kunskapsnivå. UTVECKLINGSSAMTAL Utvecklingssamtal tillsammans med elev och vårdnadshavare genomförs minst en gång per termin. Vid utvecklingssamtalet upprättas en individuell utvecklingsplan enligt en gemensam mall för Fosie (bilaga 4). IUP MED SKRIFTLIGA OMDÖMEN Vid upprättandet av den individuella utvecklingsplanen ges skriftliga betygsliknande omdömen från åk 1 för varje ämne som eleven undervisas i (bilaga 4). ÅTGÄRDSPROGRAM För elever som riskerar att inte uppnå målen upprättas åtgärdsprogram (bilaga 10).

11 Planer att följa och använda som stöd Likabehandlingsplan bilaga 1 Rosenholmsskolan trivselregler bilaga 2 Handlingsplan för att minimera ogiltig bilaga 3 frånvaro i grundskolan Lokala kursplaner bilaga 4 Språkpolicy för Fosie stadsdel bilaga 5 Handlingsplan för Läs- och bilaga 6 skrivfärdigheter i Fosie Samverkan/Övergång bilaga 7 IUP och skriftliga omdömen bilaga 8 Åtgärdsprogram bilaga 9

12 Bil.2 Rosenholmsskolans trivselregler Vi respekterar varandra och därför använder vi inte ord och tilltal som sårar Vi vill att alla ska må bra och få vara med i gemenskapen; därför kränker vi inte varandra med blickar, gester, miner etc Vi är rädda om varandra och därför är all form av hot och våld förbjudet Alla på skolan ska bemötas med respekt och därför är kränkningar som bygger på ursprung, utseende, kön eller religion förbjudna Vi tar hand om vår skola och vår miljö. Därför förstör, klottrar eller skräpar vi inte ner Vi cyklar inte inom skolans område Det är inte tillåtet att lämna skolans område under skoltid utan medgivande från personal Det är inte tillåtet att ta med sig godis/naturgodis till skolan

13 Bil. 3 Handlingsplan för frånvarorapportering av elever på Rosenholmsskolan Personalen lägger in frånvaron i skola-24 för de elever vars målsman ringt till skolans och sjukanmält elev. Frånvaro av de elever vars målsman ej har kontaktat skolan registreras och personalen söker kontakt med målsman så fort tid medges. Pedagogen som undervisar första lektionen har ansvar för att rapporteringen sker i tid. Personalen ringer upp målsman och därefter sker rapportering i skola-24 Vikarier anmäler frånvaro av elev direkt till annan personal.

14 Tid Bil. 7 Samverkan förskola skola Övergång från förskola till förskoleklass Aktivitet Ansvarig vecka 3 Onsdag vecka 7 Februari Sista onsdagen i februari Februari - maj Maj Maj- juni Personal i förskoleklass inbjuder personal från förskolan till planeringsmöte av gemensamma aktiviteter Informationsmöte för föräldrar. Hd o Gv/Ro har möte för de som tillhör enheten enligt Elit Avdelningskonferens förskolan med specialpedagoger och biträdande rektorer förskola Bitr. rektor förskola aviserar till ledningsgruppen om ev. barn som enligt skollagen har rätt till särskilt stöd Förskola och kontaktskola träffas enligt överenskommelse. Överlämnandekonferens för bitr. rektor skola, specialpedagog skola samt specialpedagog förskola (vid behov kallas annan personal in) Gemensam aktivitet för barn och föräldrar i förskola och förskoleklass Förskollärare i förskoleklass Bitr.rektor skola (kallelse till barn på våra enheter lämnas via förskolan) Bitr.rektor förskola Bitr.rektor förskola Förskollärare i förskoleklass Bitr. rektor skola Förskollärare i förskoleklass och förskollärare/pedago g i förskolan

15 Samverkan förskola skola Inbjudan till föräldramöte ska skickas ut i januari från respektive skola. Till de barn som finns på våra enheter ska inbjudan lämnas till föräldern via förskolans personal. Förskolans 5-åringar och förskoleklassens elever ska under vårterminen träffas vid minst fyra tillfällen, där det kan ingå att ha gymnastik gemensamt, äta tillsammans med mera. På planeringsmötet i januari ansvarar personal från för-skoleklass och förskola gemensamt för att boka tider för ovanstående aktiviteter. Då bokas även ett datum in för gemensam aktivitet för föräldrar och barn i maj/juni. Förskollärare/pedagog i förskolan ansvarar för dokumentation av lärande möten mellan förskola och förskoleklass, samt att dokumentation sätts upp på respektive förskola för föräldrar och andra att se. Kontaktskola Rosenholmsskolan Cypressens fsk, Herdinnans fsk och Rosenholms fsk. Gullviksskolan Fröviks fsk, Blomviks fsk, Gullivers fsk och Gullviksborgs fsk. Hermodsdalsskolan Hermodsdalsparkens fsk, Giraffens fsk, Gubbabackens fsk och Maryhills fsk.

16 Bil.5 Språkpolicy för Fosie stadsdel MÅL Andelen gymnasiebehöriga elever ska höjas till riksgenomsnittet (ca 90 %) senast år 2008 (VFA-planen Malmö stad). SYFTE att alla ska behärska och äga det svenska språket som kommunikationsmedel; muntligt och skriftligt. att understödja alla barns språkutveckling i syfte att nå de nationella målen. att alla barn ska lämna skolan med en god självbild och ett ökat självförtroende. att alla barn dagligen ska möta en språkutvecklande verksamhet i förskolan/skolan. att öka föräldrarnas engagemang och förståelse för barnets språkutveckling och lärande. att barn som är flerspråkiga med lätthet kan röra sig mellan sina olika språk och kulturer. att flerspråkighet ska ses som en tillgång.

17 Bakgrund I Fosie, som är Malmös största stadsdel, bor ca människor. Av dessa är 38% födda i utlandet och 12% är födda i Sverige med båda föräldrarna födda i utlandet. I Fosie möts Sverige. Förhållningssätt i förskola och skola Omgivningens förhållningssätt och samspelets betydelse i alla utvecklings- och inlärningssituationer kan inte nog betonas. Mänskliga relationer är nyckeln till lärande. Interaktionen i förskola och skola mellan pedagog/vuxen och barn/elev eller mellan barnen/eleverna är mycket mer avgörande än någon specifik undervisningsmetod/ pedagogik. De vuxna i skolan ska vara goda förebilder. Om barnet/eleven inte känner trygghet i förskolan/skolan är det heller inte mottagligt för någon form av lärande. Barnet/eleven ska ges möjlighet att utveckla både sin sociala och tankemässiga kompetens. Ett tillåtande klimat skapar tillfällen för barnet/eleven att växa som individ och lämna skolan med en god självbild. Om ett barn eller en elev upplever att föräldrar, förskola/skola och barn/elev samverkar med varandra, utvecklas en inre trygghet och en självtillit, vilket är egenskaper som sedan följer med resten av livet. Ett interkulturellt förhållningssätt ska råda för att gynna en allsidig utveckling. När det gäller språkutvecklingen betyder det att personalen bejakar och aktivt stödjer barnens flerspråkiga och flerkulturella utveckling genom att exempelvis uppmuntra barnen att tala sitt modersmål med varandra och med flerspråkig personal.

18 Språkutveckling Att utveckla språk och att kommunicera med tal är hos människan en unik medfödd förmåga. Barn tillägnar sig det första språket på samma sätt oavsett vilket språk det gäller. Språk är inte bara ett oumbärligt hjälpmedel för kommunikation, lärande och tänkande. Det är också en betydelsefull del av vår personlighet, vår identitet och grupptillhörighet. Språkinlärning är en process som pågår hela livet, men den intensivaste perioden är i den tidiga förskoleåldern. Språket kan dock inte utvecklas annat än i samspel med andra och måste användas för att vidmakthållas och utvecklas. Detta innebär att varje möte med ett barn ska betraktas som en möjlighet till språkutveckling för det enskilda barnet. Leken har stor betydelse för barns språkutveckling. Här bearbetar och uttrycker barnen sina upplevelser och intryck på ett lustfyllt sätt. I leken tränar barn upp sin föreställningsförmåga. Utan den förmågan får barnen svårt att läsa eller lyssna på en saga. Leken kan ses som ett symbolspråk som har mycket gemensamt med talspråket. I förskoleåldern brukar barn bli språkligt medvetna. Det är då de upptäcker skillnaden mellan språkets form och dess innehåll. Det är därför av största vikt att det under hela förskoletiden sker en påverkan då det gäller språklig medvetenhet i form av kontinuerliga övningar. Undersökningar visar att barn som fått kontinuerliga övningar i språklig medvetenhet har lättare för att komma igång med sin läs- och skrivinlärning. Det är en stor tillgång för ett barn att få växa upp till en flerspråkig individ. Flerspråkighet har positiva effekter på barns språk- och kunskapsutveckling. Om modersmålet är välutvecklat påverkar det andraspråksinlärningen positivt. Modersmålet och svenska språket bör utvecklas parallellt för att på så sätt stödja varandra.

19 Om varken modersmålet eller andraspråket utvecklas tillräckligt ger detta negativa konsekvenser för såväl den intellektuella som den kognitiva utvecklingen. Modersmålet behövs i interaktion med föräldrar, släktingar och medlemmar av den egna språkgruppen för att få tillgång till det egna kulturarvet och för att barnet ska kunna utveckla en stark identitet. Den flerspråkiga inlärningen följer i stort sett samma mönster som den enspråkiga utvecklingen. Antalet likheter är större än antalet olikheter, men utvecklingstakten kan skilja sig väsentligt åt. Språken konkurrerar inte med varandra, men det bör uppmärksammas att det kan ta längre tid för barn med svenska som andraspråk att uppnå språklig medvet Forskning visar att barn som kommer i kontakt med ett andraspråk innan års ålder, har goda förutsättningar att utveckla flerspråkighet. Det är då oerhört viktigt att det finns förutsättningar i den vardagliga verksamheten så att samtliga språk utvecklas. Modersmålsundervisningen spelar stor roll för utvecklingen av både modersmålet och svenska språket och den har betydelse för kunskapsinhämtningen och för utvecklingen av en trygg, etnisk identitet. Det är en självklarhet att man lär sig bättre om kunskap förmedlas på det språk man förstår.

20 Strategier Strategierna nedan gäller för all verksamhet. Varje förskola/skola måste sedan själv i arbetslaget eller liknande diskutera hur man ska arbeta vidare med strategierna i språkpolicyn för att nå målet, utse ansvarig, bestämma tidsplan etc. Ledningen ansvarar för att arbetet med språkutveckling genomsyrar hela verksamheten och att språkpolicyn för Fosie därmed hålls levande. Arbetet ska beskrivas och värderas i kvalitetsredovisningen. Varje pedagog måste göras medveten om att samtliga lektioner i skolan är viktiga för språk- och kunskapsutvecklingen, oavsett vilket ämne det gäller. Nyanställd personal ska informeras om språkpolicyn och vikten av att följa densamma. att personalen stimuleras till såväl reflektion som pedagogiska diskussioner kring barns/ elevers språkutveckling såväl i arbetslagen som mellan de olika förskolorna och skolorna. att den gemensamma satsningen på fortbildning i språkutveckling, läsutveckling och i svenska som andraspråk för personal och ledare vid alla förskolor/skolor fortsätter. Samverkan med högskola och andra institutioner ska utvecklas. att skapa en miljö som stimulerar och inspirerar barnet/eleven oavsett språklig mognad. Ledningen ska verka för att barn/elevantal, personaltäthet och lokaler anpassas efter barns/elevers olika behov för att språket ska kunna utvecklas. att flerspråkig personal, med pedagogisk kompetens och med goda kunskaper i svenska och modersmålet anställs.

21 att ett väl fungerande skolbibliotek finns på varje område, samt att det finns ett rikt utbud av skönlitteratur och faktaböcker liksom annan form av media på alla förskolor och skolor. Litteraturen ska finnas på svenska samt, så långt det är möjligt, på andra modersmål som är representerade. att modersmålet löper parallellt med svenskan i förskola, förskoleklass och i skola, liksom att eleven får studiehandledning av modersmålsläraren på modersmålet i skolan. En förutsättning för att samarbetet med modersmålsläraren ska fungera tillfredsställande är att vederbörande har god kompetens i både svenska och modersmålet samt relevant pedagogisk utbildning. att modersmålslärare för de större språkgrupperna tillhör rektorsområdet, så att samarbetet mellan skolans pedagoger och modersmålsläraren blir naturligt. Betoningen ska ligga på lärarnas betydelse för barnets/elevens möjligheter att lära sig det svenska språket. att föräldramöten angående språkutveckling och föräldrarnas viktiga roll i denna anordnas. Vid dessa möten ska ämnet Svenska som andraspråk samt modersmålets betydelse för språkutvecklingen betonas. att föräldragrupper skapas i förskolan och i skolan för att väcka intresse och medvetenhet kring barns utveckling och vardag hos föräldrarna. ( ex COPE)

22 Pedagogen ansvarar för att arbetet med barnens/elevens begrepps- och språkutveckling sker målmedvetet och genomsyrar allt. Detta arbete måste hela tiden finnas med i barnets/elevens vardag. De dagliga aktiviteterna och rutinsituationerna måste göras språkutvecklande,då språkutveckling inte sker genom punktinsatser utan genom att man bygger in en språkutvecklande profil i det vanliga arbetet i förskola och skola. Genom lekar och andra upplevelser får barnen/eleverna mycket att kommunicera kring, vilket leder till språklig utveckling. att arbetet på förskolan, liksom när det gäller den egna undervisningen i skolan, sker efter följande viktiga språkpedagogiska principer: begriplighet, språknivå, språkbruk. Barnen/ eleverna måste ges ökat talutrymme. att barnets/elevens språkutveckling dokumenteras såväl i förskolan som i skolan. Iskolan sker dokumentationen i den individuella studieplanen (IUP), under rubriken kommunikationsförmåga. att elevens läs-, skriv- samt språkutveckling följs upp. LUS ska användas vid avstämning av läsutvecklingen, om möjligt även på modersmålet. Årskurserna 1, 3 och 6 skall sammanställas till kvalitetsredovisningen. Pedagogen ska sträva efter att varje elev har en åldersadekvat läsutveckling och ansvara för att det material som används anpassas efter barnets läsnivå. att ett underlag för språkplaneringssamtal finns på varje förskola. Förskolan arbetar själv fram detta material. Ett exempel på ett sådant underlag kommer att finnas hos specialpedagogerna. Detta ska användas i utvecklingssamtalen i förskolan och i förskoleklassen samt vid övergången till år 1, för att fokusera på språket för alla elever. att en broschyr som informerar om modersmålets betydelse och föräldrarnas viktiga roll i barnets/elevens språkutveckling finns tillgänglig för alla föräldrar. Broschyren kommer att tas fram snarast och ska finnas på svenska men även på en del andra modersmål som finns representerade.

Lokal arbetsplan Läsåret 09/10 Hermodsdalsskolan

Lokal arbetsplan Läsåret 09/10 Hermodsdalsskolan Lokal arbetsplan Läsåret 09/10 Hermodsdalsskolan Rektorsområdet Gullvik/Hindby/Hermodsdal LOKAL ARBETSPLAN AVSEENDE HERMODSDALSSKOLAN REKTORSOMRÅDET GULLVIK/HINDBY/HERMODSDAL Efterföljande sidor utgör

Läs mer

Språkpolicy. Mål Andelen gymnasiebehöriga elever ska höjas till riksgenomsnittet (ca 90 %) senast år 2018.

Språkpolicy. Mål Andelen gymnasiebehöriga elever ska höjas till riksgenomsnittet (ca 90 %) senast år 2018. Språkpolicy för Blomviks förskola, Fröviks förskola, Gubbabackens förskola, Gullviksborgs förskola, Hermodsdalsparkens förskola. Maryhills förskola, Professorns förskola och Stångbönans förskola i förskoleområde

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Om fritidshemmet och vår verksamhet

Om fritidshemmet och vår verksamhet Enligt Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Om fritidshemmet och vår verksamhet Fritidshemmet spelar en väsentlig roll i barns tillvaro idag. Vår verksamhet är ett betydelsefullt

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2018/2019 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklass är från och med höstterminen 2018 obligatorisk. Men

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola

Arbetsplan för Västra Bodarna skola 150825 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

Lokal arbetsplan 2010/2011

Lokal arbetsplan 2010/2011 Lokal arbetsplan 2010/2011 Sofielundsskolan Arbetslag 8-9 Lokal arbetsplan vid Sofielundsskolan Huvudsyftet med den lokala arbetsplanen är att för alla i organisationen tydliggöra de mål som satts upp

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Kvalitetsarbete i fritidshem

Kvalitetsarbete i fritidshem Kvalitetsarbete i fritidshem Gäller för verksamhetsåret: 2015-2016 Enhet: Grevåkerskolans fritidshem Fritidshem Grevåkerskolans fritids- Baronen och Greven Ort Hammerdal Ansvarig rektor Birgitta K Lindberg

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre 1(8) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre Förskoleklass-grundskola-fritidshem (sid 1-5) Förskola (sid 6-8) Beskrivning av verksamheten Dalhem, Barlingbo

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

All personal arbetar efter de nationella och lokala mål som finns för verksamheten.

All personal arbetar efter de nationella och lokala mål som finns för verksamheten. Grundsärskolans verksamhetsplan Mål och riktlinjer All personal arbetar efter de nationella och lokala mål som finns för verksamheten. Skollagen Läroplaner och kursplaner FN:s barnkonvention Bildningsnämndens

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan

Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan Skollagen 2 kap. Den kommunala organisationen för skolan 2 För ledningen av utbildningen i skolorna skall det finnas rektorer. Rektorn

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94

Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Normer och värden Skolan skall sträva efter att varje elev utvecklar sin förmåga att göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan 2013-06-17 Arbetsplan för Östra förskolan Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Arbetsplan tillsammans når vi målen -

Arbetsplan tillsammans når vi målen - 1 Arbetsplan 0910 Gribbylunds kommunala F-9 skola - tillsammans når vi målen - Vår gemensamma värdegrund handlar om Jämlikhet, Trygghet, Ansvar och Hänsyn. Dessa ord har mångskiftande betydelse beroende

Läs mer

Verksamhetsplan Läsåret 2016/2017

Verksamhetsplan Läsåret 2016/2017 Verksamhetsplan Läsåret 2016/2017 Grundsärskolan Nora kommun Verksamhetsplan grundsärskolan Nora kommun 2016-2017 1. Inledning 1.1 Vision Alla elever ska ges förutsättningar till en allsidig utveckling

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Hagbyskolans Barn-och Elevhälsoplan

Hagbyskolans Barn-och Elevhälsoplan Hagbyskolans Barn-och Elevhälsoplan Hagbyskolans elevhälsoplan tar sin utgångspunkt i de internationella, nationella och lokala styrdokumenten. Dessa är FN:s Barnkonvention, Salamancadeklarationen, Skollagen,

Läs mer

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun Vårt gemensamma ansvar Mottagandet ska vara

Läs mer

Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun.

Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun. Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun. Varje barn ha rätt till utbildning. Undervisningen ska syfta till att utveckla barnets fulla möjligheter och respekt för mänskliga rättigheter.

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby Bollstanäs skola Stora vägen 80 194 68 Upplands Väsby Lokal arbetsplan Bollstanäs skola Läsåret 2009/2010 Arbetsplan/verksamhetsplan 2009/10 grundskola för Bollstanäs Inledning Skolans organisation Bollstanäs

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Färjestadsskolan Läsåret 2013/2014 Skolans arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt skolan ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Lokal arbetsplan 2010/2011

Lokal arbetsplan 2010/2011 Lokal arbetsplan 2010/2011 Sofielundsskolan Arbetslag Bilingual Lokal arbetsplan vid Sofielundsskolan Huvudsyftet med den lokala arbetsplanen är att för alla i organisationen tydliggöra de mål som satts

Läs mer

Språkutvecklingsprogram

Språkutvecklingsprogram Språkutvecklingsprogram Förskolorna i Vingåkers kommun 2013-02-01 1. Förord Detta språkutvecklingsprogram vänder sig främst till alla våra anställda i Vingåkers förskolor. Programmet kan också användas

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 140929 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan En skola som ställer krav är en skola som bryr sig All verksamhet i Staffanstorps kommuns förskolor och skolor ska bedrivas i enlighet med Barn- och utbildningsplanen och genomsyras

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Arbetsplan för förskoleklass vid Skytteanska skolan, Tärnaby.

Arbetsplan för förskoleklass vid Skytteanska skolan, Tärnaby. Arbetsplan för förskoleklass vid Skytteanska skolan, Tärnaby. Skollag, förordning och läroplan ligger till grund för verksamheten. Förskoleklassen omfattas av läroplanerna för grundskolan, specialskolan

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Plan för inskolning och överlämnande 2016

Plan för inskolning och överlämnande 2016 Plan för inskolning och överlämnande 2016 Frösön Orrviken Reviderad 20160222 Innehållsförteckning Utdrag ur läroplanerna 3 Rutiner för överlämnande 4 - Enskilda barn/elever 4 - Från förskola till skola

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Rapport från Egentillsyn

Rapport från Egentillsyn Diarienummer: Bun 2015:226/61 2015-09-07 Åsa Nordlund Rapport från Egentillsyn Björbo skola F-3 Rektor Hans Andersson 2015-09-07 Egentillsynenens syfte är att säkerställa skolornas arbete utifrån de styrdokument

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan läsåret 2016/2017 Normer och värden: Lgr 2011 säger att skolan aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15 Systematiskt kvalitetsarbete i Solnas skolor - Resultatsammanställning - Betygssättning - KVALITETSREDOVISNING (publ) Maj Juni Aug - VERKSAMHETSPLAN (publ) - Utkast 1/gensvar/slutgiltig - Delårsbokslut

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Kvalitetsrapport. Svartå Förskoleklass, (Svartå) Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Ansvarig rektor: Jens Berisson

Kvalitetsrapport. Svartå Förskoleklass, (Svartå) Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Ansvarig rektor: Jens Berisson Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2012/2013 Svartå Förskoleklass, (Svartå) Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

All verksamhet vid Södervångskolan har sin utgångspunkt i det uppdrag som skolan får genom nationella och kommunala styrdokument.

All verksamhet vid Södervångskolan har sin utgångspunkt i det uppdrag som skolan får genom nationella och kommunala styrdokument. Inledning All verksamhet vid Södervångskolan har sin utgångspunkt i det uppdrag som skolan får genom nationella och kommunala styrdokument. Vårt mål är att alla barn inom skolans upptagningsområde uppnår

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Bryngelstorpskolans förskoleklass Förskoleklassen har sina två hemvist på Norrgården och Sörgården i Bullerbyn. Bullerbyn ligger längst

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde Arbetsplan för VillUt i Villans rektorsområde 2010-08-30 Lärmiljöer Alla pedagoger har insikt i lärmiljöns betydelse för barns lek, utveckling och lärande. Med lärmiljö menar vi: Pedagogernas förhållningssätt,

Läs mer

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Det här materialet har utarbetats utifrån våra styrdokument: Ett annat viktigt

Läs mer

Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22

Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22 Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22 Ur Skolverkets allmänna råd 2007 Kvalitet i fritidshem: Fritidshem omfattar skolfri tid. Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan.

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan. Örgryte-Härlanda Förskoleklass en lekfull övergång till skolan www.goteborg.se Förskoleklassens viktigaste pedagogiska redskap är lek, skapande och elevens eget utforskande. Genom leken stimuleras elevens

Läs mer

Visioner och mål för Montessoriskolan Lindängen

Visioner och mål för Montessoriskolan Lindängen Visioner och mål för Montessoriskolan Lindängen Skolans vision och mål är att erbjuda en montessoriverksamhet i enlighet med Maria Montessoris pedagogik och läroplan samt vår svenska läroplan Lgr 11 1.

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Språkriktlinjer. för skola och förskola Brämhults kommundel. Språkriktlinjer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Språkriktlinjer. för skola och förskola Brämhults kommundel. Språkriktlinjer Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler för skola och förskola Brämhults kommundel Fastställt av: Kommundelsnämnden Brämhult Datum: 25 mars 2010 Reviderad den: För revidering ansvarar: Verksamhetschef

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5 Leif Hansson, rektor Lokal arbetsplan 2019-2020 Stålvallaskolan, Lesjöfors FSK - Åk5 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkningen av skolan kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012/2013. Grundsärskolan

Arbetsplan läsåret 2012/2013. Grundsärskolan Arbetsplan läsåret 2012/2013 Grundsärskolan Kunskaper Skolan ska ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem. Dessa ger också

Läs mer

Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet

Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Föräldrasamverkan. För Skinnskattebergs kommuns förskolor

HANDLINGSPLAN. Föräldrasamverkan. För Skinnskattebergs kommuns förskolor HANDLINGSPLAN Föräldrasamverkan För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande... 3 2. Lpfö- 98/10:s RIKTLINJER...

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2016/2017 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare.

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Förskola Graniten Ort Boliden Ansvarig förskolechef Isabella Ahlenius Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1 1. Vår grundverksamhet Granitens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) INLEDNING Alla skolor måste ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Denna plan

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Vision Fritids är roligt, meningsfullt och lustfyllt för alla. Vad skollagen och läroplanen säger Fritidshemmets uppdrag är enligt

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet).

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet). Utgår från kvalitetsredovisning 2014-15 samt utifrån barnens ålder och mognad. Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles

Läs mer

Arbetsplan för Parkens Förskola

Arbetsplan för Parkens Förskola Arbetsplan för Parkens Förskola Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014 131029 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Arbetsplan/verksamhetsplan 2010/11 fritidshem, förskoleklass, grundskola för Väsby skola

Arbetsplan/verksamhetsplan 2010/11 fritidshem, förskoleklass, grundskola för Väsby skola Arbetsplan/verksamhetsplan 2010/11 fritidshem, förskoleklass, grundskola för Väsby skola Inledning Väsby skola är en del av området Väsby Centrala. Väsby skolas ledning består av en rektor, och en biträdande

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande.

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande. Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport 2018-19 har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden ligger till grund för arbetsplanen under

Läs mer

Arbetsplan för Blåklockans förskola.

Arbetsplan för Blåklockans förskola. Arbetsplan för Blåklockans förskola. Vision för förskolor och skolor i Oxelösunds kommun. Oxelösund ska bli känd som en av Sveriges bästa förskole-och skolkommuner. Blåklockans förskola ligger i ett villa

Läs mer

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2013-2014 2013-05-10 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklassen är en fortsättning av förskolan till

Läs mer

starten på ett livslångt lärande

starten på ett livslångt lärande starten på ett livslångt lärande stodene skolområde Lusten till kunskap Alla barn föds nyfikna. Det är den starkaste drivkraften för allt lärande. Det vill vi ta vara på. Därför arbetar Stodene skolområde

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5 Lokal arbetsplan 2017-2018 Stålvallaskolan, Lesjöfors FSK - Åk5 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkningen av skolan kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska

Läs mer

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer