Hagbyskolans Barn-och Elevhälsoplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hagbyskolans Barn-och Elevhälsoplan"

Transkript

1 Hagbyskolans Barn-och Elevhälsoplan Hagbyskolans elevhälsoplan tar sin utgångspunkt i de internationella, nationella och lokala styrdokumenten. Dessa är FN:s Barnkonvention, Salamancadeklarationen, Skollagen, Grundskoleförordningen, Lpfö 98, Lpo 94, Kalmar kommuns skolplan samt Lokal arbetsplan för Hagbyskolan

2 2 Innehåll Förebyggande arbete 3 Arbetsgång 4 Arbetslagets och pedagogernas planering 5 Elevens planering och utvärdering 6 Utvecklingssamtal (gäller förskola/skola) 7 Individuell utvecklingsplan (gäller skola) 8 Uppföljning/utvärdering (gäller förskola/skola) 9 Barn/elever i behov av särskilt stöd (gäller förskola/skola) 10 Åtgärdsprogram (gäller förskola/skola) 11 Barn/Elevhälsoteam (gäller förskola/skola) 12 Elevvårdskonferens/barnvårdskonferens/resurskonferens (gäller förskola/skola) 13

3 3 Förebyggande arbete (gäller förskola/skola) Barn- och elevhälsan på Hagbyskolan innehåller en mängd olika delar. Det förebyggande arbetet är viktigast. Det bedrivs i huvudsak i det dagliga arbetet i klassen/gruppen och där har ansvarig pedagog och arbetslaget ett stort ansvar. Till det förebyggande arbetet hör också gemensamma dokument såsom Södermöres värdegrundsbroschyr, Kamratstödjararbetet och Hagbyskolans Likabehandlingsplan. Här ingår även arbetslagets och pedagogens planering, barnets/elevens planering och utvärdering, utvecklingssamtal, individuell utvecklingsplan (IUP), samt delar av elevhälsoteamets arbete. För barn/elever i behov av särskilt stöd har barn/elevhälsan en mer framträdande roll. Åtgärdsprogrammet är där ett viktigt verktyg. Dagliga eller regelbundet återkommande olika former av samlingar ska hållas för att stärka barn/elevgruppens vi-känsla och gemenskap. Att uppmärksamma barnets/elevens starka sidor. Träning i att sätta ord på känslor och hantera konflikter, både teoretiskt och praktiskt. Genom kontinuitet och regelbundenhet ge barnen/eleverna rutiner och därigenom skapa en trygg miljö. Arbeta för att i tidigt skede uppmärksamma och motverka mobbning och kulturkrockar genom t ex kamratstöd, fadderverksamhet samt så stor vuxentäthet som möjligt. Sträva efter att skapa positiva kontakter med alla barn/elever och deras vårdnadshavare. Att barn/ elevvårdskonferens hålls 1 gång/termin. Att relevant barn/elevinformation lämnas vid arbetslagskonferenser. Vuxna ska vara närvarande och delaktiga i barnens/elevernas vardag/verklighet.

4 4 Arbetsgång STEG 1 (alla barn/elever) ARBETSLAGETS/ PEDAGOGENS PLANERING ELEVENS/PEDAGOGENS PLANERING OCH UTVÄRDERING/LOGGBOK UTVECKLINGSSAMTAL kontaktlärare, vårdnadshavare, barn/elev INDIVIDUELL UTVECKLINGSPLAN UPPFÖLJNING/UTVÄRDERING arbetslag/övr pedagoger bidrar STEG 2 (barn/elever i behov av särskilt stöd) delar av elevhälsoteam deltar vid behov UTVECKLINGSSAMTAL Kontaktlärare, delar av elevhälsoteamet, vårdnadshavare,barn/ elev ÅTGÄRDSPROGRAM KONTAKT MED BARN/ELEVHÄLSOTEAM BARN/ELEVVÅRDSKONFERENS rektor sammankallar berörda UPPFÖLJNING/UTVÄRDERING

5 5 Arbetslagets och pedagogernas planering (gäller förskola/skola) Förskolan/skolan ska klargöra för barn/elever och dess vårdnadshavare vilka mål verksamheten har och vilka krav förskolan/skolan ställer. Trygghet, förutsägbarhet och flexibilitet bör genomsyra planeringen i alla led. En tydlig återkoppling mellan planering, genomförande och utvärdering måste finnas. utvärdering planering genomförande Målen för planeringen är av både långsiktig och kortsiktig karaktär. Delar av elevhälsoteamet deltar vid behov i arbetslagets och pedagogers planering. Hänsyn ska tas till barnens/elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målen. Förskolan/skolan har ett särskilt ansvar för de barn/elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen. Därför kan den pedagogiska verksamheten aldrig utformas lika för alla. All verksamhet bör ha ett tematiskt, verklighetsbaserat arbetssätt. Genom att ha olika arbetssätt vill vi hjälpa barnen/eleverna att utveckla olika sidor i sin personlighet.

6 6 Elevens planering och utvärdering (gäller skola) De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig, skall omfatta alla elever. Elevernas kunskapsmässiga och sociala utveckling förutsätter att de tar ett allt större ansvar för det egna arbetet och för skolmiljön, samt att de får ett reellt inflytande på utbildningens utformning. Enligt skollagen åligger det alla som arbetar i skolan att verka för demokratiska arbetsformer (Lpo 94: 1 kap. 2 ) utvärdering planering genomförande Eleverna planerar, genomför och utvärderar sitt arbete varje vecka. De elever som behöver planerar och utvärderar för kortare perioder, kanske t o m dagligen. Planering, genomförande och utvärdering är viktigt för att eleverna ska kunna utveckla sin förmåga att arbeta självständigt, driva egna projekt och reflektera över sitt eget lärande. Planering och utvärdering tydliggör elevens utveckling för såväl eleven som för kontaktläraren och vårdnadshavare. Det är också en väg till inflytande för elever och vårdnadshavare. Alla elever ska få hjälp så att deras planering och utvärdering utvecklas. I takt med ökad förmåga ska eleven själv ta mer ansvar för planeringens innehåll.

7 7 Utvecklingssamtal (gäller förskola/skola) Utvecklingssamtalet är en möjlighet för barn/elev, vårdnadshavare och ansvarig pedagog att mötas i ett framåtsyftande samtal. Det är ett av de viktigaste redskapen för barn/elev, vårdnadshavare och förskola/skola att gemensamt bestämma hur arbetet ska läggas upp för att bli så utvecklande som möjligt för barnet/eleven. Utvecklingssamtalet tar sin utgångspunkt i det unika barnet/eleven. Det är inte ett tillfälle till jämförelser med andra, bara med sig själv. Ansvaret för att överenskommelser som träffas under utvecklingssamtalet hålls, delas av de inblandade. Utvecklingssamtal ska hållas minst en gång per termin. Resultatet av ett utvecklingssamtal ska finnas i den individuella utvecklingsplanen. Vid nästa utvecklingssamtal görs en utvärdering av satta mål och en ny framåtsyftande överenskommelse träffas. Samtalet bygger på dokumentation om barnets/elevens utveckling mellan samtalen. Barnet/eleven och vårdnadshavare ska vara förberedda inför utvecklingssamtalet genom att svara på/diskutera frågor som ansvarig pedagog skickat hem.

8 8 Individuell utvecklingsplan (gäller särskilt skola) Den individuella utvecklingsplanen är ett verktyg för att dokumentera elevens utveckling och lärande. Lärare och övrig personal ska hjälpa elev och vårdnadshavare med att formulera och revidera mål i den individuella utvecklingsplanen. Eleven och vårdnadshavare ska vara överens med skolan om vilken information som ska dokumenteras. Den individuella utvecklingsplanen ska: till sitt innehåll vara framåtsträvande utgå från elevens positiva sidor och uppmuntra barnet/eleven att ta ansvar för sin egen utvecklingsplan och att vårdnadshavaren görs delaktig i arbetet se till hela individen (socialt, emotionellt och pedagogiskt etc.) ha sin utgångspunkt i läroplanens och kursplanernas mål att sträva mot; målen ska vara både långsiktiga och kortsiktiga beskriva barnets/elevens sociala utveckling såväl som kunskapsutveckling Innehålla skriftliga omdömen i de ämnen eleven läser innehålla befintlig och relevant dokumentation skapa kontinuitet vid byten av lärare, grupp och skola utformas så att den inte innehåller uppgifter som är integritetskänsliga.

9 9 Uppföljning/utvärdering (gäller förskola/skola) All verksamhet i förskolan/skolan är till för barnets/elevens bästa. Eftersom förskolan/skolan är en målstyrd verksamhet är uppföljning och utvärdering viktigt på alla nivåer. Vi utvärderar på barn/elev-, grupp- och organisationsnivå. Varje barn och elev har en individuell utvecklingsplan med mål som är tydliga och förståeliga för alla parter. Några barn/elever har dessutom åtgärdsprogram. Barn och elever tränas kontinuerligt i att vara delaktiga i all utvärdering. Rektor är pedagogisk ledare för arbetslagen och svarar för att personalen vid varje enhet deltar i uppföljning och utvärdering, som ingår fortlöpande i det vardagliga arbetet. Arbetslagen formulerar nya mål för varje läsår. Bemötandet av barn, elever och vårdnadshavare är en viktig kvalitetsfaktor i skolan. Varje år lämnas en kvalitetsredovisning till Skolverket från varje skola och från kommunen. Södermöre kommundelsnämnd fastställer för varje år vilka områden som ska redovisas. Rektor beslutar om ytterligare målområden för utvärdering och kvalitetsredovisning.

10 10 Barn/elever i behov av särskilt stöd (gäller förskola/skola) Alla barn/elever behöver stöd i förskolan/skolan för sitt lärande. Vissa barn/elever behöver särskilt stöd. Särskilt stöd ska ges till barn/elever som har svårigheter. Svårigheterna kan vara av pedagogisk, social och/eller emotionell karaktär. Särskild kraft ska läggas på stöd till barn/elever som riskerar att inte uppnå skolans mål. Gruppen barn och unga i behov av särskilt stöd är inte statisk. Behovet av särskilt stöd kan initieras av såväl barn/elev och vårdnadshavare som förskolans/skolans personal eller av Elevhälsoteamets personal. Utformningen av det särskilda stödet ska styras av det/den enskilda barnets/elevens behov och förutsättningar och därmed bestå av en mångfald av insatser. För att få en djupare kunskap och förståelse av barnets/elevens behov, är det viktigt med en grundlig kartläggning. Här kan användas metoder som samtal, observationer, intervjuer och tester. Kartläggningen ska göras på såväl individ-, grupp- och organisationsnivå. Viktiga personer i kartläggningen är barn/elev, vårdnadshavare, pedagog, arbetslag och elevhälsoteam. Kartläggningen analyseras och resulterar i ett åtgärdsprogram. Kartläggning, analys och åtgärdsprogram utarbetas av pedagog, arbetslag och eventuellt representant från elevhälsoteamet samt rektor. Kompetens bland personal inom elevhälsan kan användas på olika sätt, som stöd till enskilda barn/elever men också som stöd till arbetslag. Kompetensen kan även nyttjas för hela förskolans/skolan/verksamheten som system, vilket innebär att den kan användas på såväl individnivå som gruppnivå och organisationsnivå.

11 11 Åtgärdsprogram (gäller förskola/skola) För alla barn/elever i behov av särskilt stöd ska åtgärdsprogram upprättas i samråd med barn/elev och vårdnadshavare. På Hagbyskolan ålägger rektor ansvarig pedagog att utarbeta åtgärdsprogram. Personal från elevhälsan kan delta. Ansvarig pedagog informerar klart och tydligt om innehållet i åtgärdsprogrammet till alla som finns i barnets/elevens närhet. Åtgärdsprogrammet undertecknas av vårdnadshavare, ansvarig pedagog och ev. personal från elevhälsan samt rektor. Åtgärdsprogrammet ska: vara ett levande verktyg i det dagliga arbetet vara tydligt framåtsträvande och framförallt utgå från barnets/elevens starka sidor och vad han/hon kan; det ska utgå från en analys av barnets/elevens hela situation, dvs. den pedagogiska verksamheten, förskole/skolmiljön och barnets/elevens psykosociala situation vara ett dokument där barn/elev och vårdnadshavare aktivt involveras och blir delaktiga i upprättandet innehålla tidplan för uppföljning av delmål och utvärdering av målen som helhet; det ska klart framgå vilka som är ansvariga för att åtgärderna genomförs original förvaras i Hagbyskolans arkiv, kopia till hemmet samt kopia förvaras lättillgänglig för berörda tänk på sekretessen. komplettera den individuella utvecklingsplanen (gäller skola). Arbetsgång: Rektor informerar ansvarig pedagog/arbetslag vid nyplacering av barn/elev. Ansvarig pedagog diskuterar med sitt arbetslag och med specialläraren. Rektor informeras och arbetssätt, åtgärder, resursfördelning diskuteras. Ansvarig pedagog kallar till utvecklingssamtal med hem och speciallärare för att upprätta ett åtgärdsprogram. Kvarstår behovet av särskilt stöd kallar rektor till barn/elevvårdskonferens. Uppföljning av åtgärdsprogram görs kontinuerligt, kortare eller längre tidsperspektiv (från en ggr/vecka till en ggr/termin). Uppföljningen kan ske vid möten eller via telefonkontakt om så överenskommes med hemmet. Hem, barn/elev, ansvarig pedagog, speciallärare, annan berörd personal deltar. Rektor deltar vid uppföljning där elevvårdskonferens förekommit i samband med skrivandet av åtgärdsprogram.

12 12 Barn/elevhälsoteam=EHT (gäller förskola/skola) På Hagbyskolan består elevhälsoteamet av rektor, biträdande rektor, skolsköterska, kurator och specialpedagog. Vid behov deltar skolpsykolog och skolläkare. Teamet träffas fyra-fem tillfällen under terminen. Arbetslag eller enskilda pedagoger kan komma till mötet för att diskutera elev/grupp eller organisationsfrågor. Pedagogen kontaktar rektor innan deltagande vid EHT. Syftet är att: skapa en helhetssyn kring barn/elever i behov av särskilt stöd följa upp och utvärdera speciella insatser förmedla kontakt med/mellan specialskolor, socialförvaltning, polis, Habilitering, BUP etc. diskutera behov av elevvårdskonferens diskutera behov av vidare kartläggningar/utredningar diskutera övergångar mellan olika förskolor/skolor och skolformer vara delaktigt i resursfördelningen till elever i behov av särskilt stöd diskutera byte av grupp/klass, speciella insatser i grupperna, rådgivning till arbetslag och enskilda kollegor bidra till utformningen av barnets/elevens arbetsmiljö. (Handlingsplan för barn och elevhälsan i Södermöre finns på Hagbyskolans hemsida)

13 13 Elevvårdskonferens (gäller skola) Enligt grundskoleförordningen ska det finnas en elevvårdskonferens för behandling av elevvårdsfrågor. I konferensen ingår rektor, berörd pedagog, speciallärare samt eventuellt personal från elevhälsoteamet. Elevvårdskonferensen får tillåta att även andra än ledamöter är närvarande och sig vid sammanträdena. Till elevvårdskonferensen ska elev och vårdnadshavare skriftligt inbjudas, av rektor. Vid delad vårdnad inbjuds båda vårdnadshavare. Elevvårdskonferensen beslutar om åtgärder, t ex utredning av skolpsykolog eller pedagogiska teamet. Protokoll förs vid mötet. I protokollet skrivs vilka personer som varit närvarande, vilka beslut som fattats och datum för utvärdering och uppföljning. Protokollet ska undertecknas av vårdnadshavare, rektor och ansvarig pedagog. Två exemplar skickas hem till vårdnadshavare och elev. Ett exemplar behålls i hemmet. Det undertecknade exemplaret skickas tillbaka till skolan och förvaras i låst dokumentskåp i arkivet - sekretesshandling. Barnvårdskonferens (gäller förskola) Konferens motsvarande elevvårdskonferens hålls tillsammans med vårdnadshavare, ansvarig pedagog i förskolan och ev. elevvårdsteamspersonal samt rektor. Det gäller att så tidigt som möjligt sätta in åtgärder och stöd utifrån barnets behov. Till konferensen ska vårdnadshavare skriftligt inbjudas, av rektor. Vid delad vårdnad inbjuds båda vårdnadshavare. Barnvårdskonferensen beslutar om åtgärder, t ex kartläggning av barn/elevhälsoteamet. Protokoll förs vid mötet. I protokollet skrivs vilka personer som varit närvarande, vilka beslut som fattats och datum för utvärdering och uppföljning. Protokollet ska undertecknas av vårdnadshavare, rektor och ansvarig pedagog. Två exemplar skickas hem till vårdnadshavare. Ett exemplar behålls i hemmet. Det undertecknade exemplaret skickas tillbaka till skolan och förvaras i låst dokumentskåp i arkivet - sekretesshandling. Resurskonferens (gäller förskola/skola) Hålls en ggr/termin med alla arbetslag. Rektor är ansvarig. Samtliga barn/elev, åtgärder och åtgärdsprogram diskuteras. Resurskonferensen ligger till grund för resursplanering. Protokoll skrivs.

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Komplement till Policy och arbetsgång för elevhälsa Partille kommun, oktober 2008 1 Innehåll Inledning Elevhälsa och lärande hand i hand 3 Öjersjös vision

Läs mer

Specialpedagogisk handlingsplan för Tolg skola

Specialpedagogisk handlingsplan för Tolg skola Specialpedagogisk handlingsplan för Tolg skola Läsåret 2015-2016 Joachim Åberg Rektor Tolg skola Ewa-Lena Eliasson Specialpedagog Tolg skola Rev. 1 augusti-15. 1. Vision Skolans vision ska vara möjlig

Läs mer

Elevhälsoplan. för. Körfältsskolan

Elevhälsoplan. för. Körfältsskolan Elevhälsoplan för Körfältsskolan 2009-06-10 Målsättning med elevhälsoarbetet. Utifrån Östersunds kommun, Barn- och utbildningsförvaltningens Elevhälsoplan för förskola och skola 2005-2010; Barn och elever

Läs mer

TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd

TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd, och samverka för att göra skolan till

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Plan för elevhälsan Berghult-Tolleredsenheten

Plan för elevhälsan Berghult-Tolleredsenheten 1(6) Plan för elevhälsan Ledstjärnor för elevhälsan är ett salutogent förhållningssätt och inkludering. Inkludering innebär; Anpassning och utveckling i barnets närmiljö Fördjupade kunskaper/resurser skall

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Hågadalsskolan 2015/16

Hågadalsskolan 2015/16 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Hågadalsskolan 2015/16 Reviderad 151202 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan lå 15/16 Elevhälsoplanen för Eklidens skola revideras varje år Nästa revidering: juni 2016 Ansvarig: Bitr. rektor Maria Kiesel

Läs mer

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN SID 1 (5) 2013-04-29 EHP 2013 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Extra anpassningar och särskilt stöd

Extra anpassningar och särskilt stöd Extra anpassningar och särskilt stöd Förebyggande arbete. Organisationen på en skola påverkar elevernas skolgång och möjligheter att nå målen. Rektorn beslutar hur den övergripande organisationen ser ut

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan 1 (6) Rev. 2010-01-08 Lärande Barn- och elevhälsoteamet Knappekullaenheten Barn- och elevhälsoplan Knappekulla är en enhet där alla barn är allas ansvar och där varje barn skall få det de behöver för att

Läs mer

STÖDMATERIAL. för elevhälsoarbetet på Vartofta Enhet. Reviderat

STÖDMATERIAL. för elevhälsoarbetet på Vartofta Enhet. Reviderat STÖDMATERIAL för elevhälsoarbetet på Vartofta Enhet Reviderat 20131029. Arbetsprocessen Arbetsprocessen kan beskrivas i följande steg, vilka skall dokumenteras fortlöpande under processens gång. 2 Förebyggande

Läs mer

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd 2011-08-10 Sid 1 (5) Förskolans och skolans plan för särskilt stöd Detta dokument är reviderat i juli 2011 och gäller tillsvidare. Rutinerna för arbetet med särskilt stöd kommer under hösten 2011 att noggrannare

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för SOFIA SKOLA

ELEVHÄLSOPLAN för SOFIA SKOLA ELEVHÄLSOPLAN för SOFIA SKOLA I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. En strävan ska vara

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan 1 (6) Lärande Barn- och elevhälsoteamet Knappekullaenheten Barn- och elevhälsoplan 2012-13 Knappekullaenheten Knappekulla är en enhet där alla barn är allas ansvar och där varje barn ska få det de behöver

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Skapat den 2014-08-14 Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Att arbeta med elevhälsa innefattar alla åtgärder som vidtas för att skapa en miljö som främjar

Läs mer

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR Åtgärdsprogram SKOLLAGEN Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

Riktlinjer för elevhälsoarbete. Fastställda av barn- och utbildningsnämnden den 11 februari 2010 9

Riktlinjer för elevhälsoarbete. Fastställda av barn- och utbildningsnämnden den 11 februari 2010 9 Riktlinjer för elevhälsoarbete Fastställda av barn- och utbildningsnämnden den 11 februari 2010 9 Inledning I begreppet elevhälsa ingår skolhälsovård, elevvård och specialpedagogiska insatser. Utgångspunkten

Läs mer

HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN. Håkantorpsskolan

HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN. Håkantorpsskolan HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN Håkantorpsskolan Läsåret 2017/2018 0 Innehåll Elevhälsan Håkantorpsskolan...2 Ansvarsfördelning i elevhälsoarbetet...2 Rektor...2 Specialpedagog...2 Skolsköterska...2 Skolkurator

Läs mer

Elevhälsoplan

Elevhälsoplan Elevhälsoplan 2016-10-31 Inledning Lyrfågelskolan är en F-9 skola belägen i de östra delarna av Trollhättan. På skolan går idag ca 820 elever fördelat på tre skolenheter, F-3, 4-6 och 7-9. Skolan bedriver

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19 Elevhälsoplan Aspenässkolan 2018/19 ELEVHÄLSOPLAN 2 (7) I arbetet med skolans vision har elevhälsoarbetet på Aspenässkolan en central roll. Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande, hälsofrämjande

Läs mer

Lokal elevstödagenda Rindö Skola

Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-08-22 Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-2018 Vår lokala elevstödsagenda följer Vaxholms Stad Elevstödsagenda och ska ses om ett komplement till denna. Agendan beskriver Rindö Skolas lokala arbete

Läs mer

MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6. Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden

MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6. Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6 Vår vision Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden Utgångspunkter Följande mål och riktlinjer utgår från gällande styrdokument 1. I detta

Läs mer

2013-06-04. Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan. Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr

2013-06-04. Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan. Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr 2013-06-04 Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr 2 Innehållsförteckning 1. VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 2. DEFINITION

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN Läsåret 2018-2019 Elevhälsa i Håbo Kommun Reglerna för elevhälsoarbetet finns beskriven i Skollagen kapitel 2, 25-27 elevhälsa och kapitel 3, 6-12 där bestämmelser om särskilt

Läs mer

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning RIKTLINJE 1(5) Utfärdat av (Namn,, Enhet) Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Inriktning på elevhälsoarbetet 1 Resultat av självskattning och utvärdering 1 Elevhälsoteamets

Läs mer

Rutiner för arbetet med Individuella utvecklingsplaner på Beta School

Rutiner för arbetet med Individuella utvecklingsplaner på Beta School Rutiner för arbetet med Individuella utvecklingsplaner på Beta School Läsår 2011-2012 1 Innehåll Inledning..S.3 Syfte.S.4 Utvecklingsplanens innehåll.s.5 Den individuella utvecklingsplanen och åtgärdsprogram

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Föräldrasamverkan. För Skinnskattebergs kommuns förskolor

HANDLINGSPLAN. Föräldrasamverkan. För Skinnskattebergs kommuns förskolor HANDLINGSPLAN Föräldrasamverkan För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande... 3 2. Lpfö- 98/10:s RIKTLINJER...

Läs mer

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ).

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ). UTBILDNINGSFÖRVALTNI UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN K Ä M P E TO R P S S KO L A N KÄMPETORPSSKOLAN Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma alla elever samt bemöta dem utifrån deras förmågor och behov. Med

Läs mer

Elevhä lsoplän

Elevhä lsoplän 2016-09-13 Elevhä lsoplän Syfte Solhemsskolans elevhälsoplan ska beskriva främjande, förebyggande och stödjande insatser som bidrar till elevens trygghet, hälsa och lärande. Elevhälsoplanen gäller från

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013 Gäller under tiden 2012-08-30 2013-08-30 Inledning Handlingsplanens främsta syfte är att främja barns och

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

JOKKMOKKS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd

JOKKMOKKS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd Elevansvarig pedagog Klasslärare, mentor Arbetslag Spec. ped Skollagen 3kap, 3 Info till rektor B E S L U T S P R O T O K O L L ej ÅP REKTOR Utredning Skollagen,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan

Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Elevhälsoplan Strömstads ö-skolor Hösten 2015 Bakgrund För elever i skolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande roll lyfts fram i skollagen Elevhälsan ska omfatta medicinska,

Läs mer

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Vallhamra skola år 7-9 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN FÖR VALLHAMRA SKOLA Dokumentet är konkret utformat efter vårt områdes organisation och kompetenser samt beskriver

Läs mer

Elevhälsoplan Österskärsskolan

Elevhälsoplan Österskärsskolan Elevhälsoplan 2018-2019 Förskoleklass, grundskola, skolbarnomsorg Trygghet - Hälsa - Lärande - Allt hänger ihop! Rektor: Thordis Sjöstrand E-post: thordis.sjostrand@osteraker.se Hemsida: http://www.osteraker.se/osterskarsskolan

Läs mer

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ Vår skolas rutiner för elevhälsa VÅR SKOLAS RUTINER FÖR ELEVHÄLSA INNEHÅLL Helhetsperspektivet Rektors ansvar Så skapar vi en god lärandemiljö Ett elevärendes gång Varför åtgärdsprogram

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN

ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN Odenslundsskolan, reviderad, februari 2013 1 Målsättning med elevhälsoarbetet. Vi vill främja varje elevs hälsa, utveckling och lärande. Vi vill skapa en trygg och god

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Falköpings kommun Förskolan Fyren Stenstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Falköpings kommun Förskolan Fyren Stenstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falköpings kommun Förskolan Fyren Stenstorp 2015/2016 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Fyren i Stenstorp Lagstiftning Förskolan

Läs mer

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan barn och elever i behov av särskilt stöd Att vara i behov av särskilt stöd kan gälla såväl enskilda individer som grupper. Vi kan alla vara i behov av särskilt stöd under korta eller långa

Läs mer

2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan

2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan 2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan Elevhälsoplan 2012/2013 2013-04-03 2 (8) Inledning Elevhälsoarbetet på Herrestorp är betydelsefullt för att lyckas med uppdraget att ge varje barn/elev ledning och stimulans

Läs mer

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Förskolan skall vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran utveckling och växande. Förskolans

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN

ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN FAGERSJÖSKOLAN UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN SID 1 (9) 2013-08-05 ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN SID 2 (9) Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förebyggande och stödjande elevhälsoarbete sid. 4 Rutiner för

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

Elevhälsoplan Ådalsskolan

Elevhälsoplan Ådalsskolan Elevhälsoplan Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 5 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Elevhälsans ansvar och organisation... 3 Arbetsgång och elevhälsomöten... 3 Dokumentation... 4 Utvärdering och uppföljning...

Läs mer

Plan för barn- och elevhälsan på Hästhagen-Uddaredsenheten

Plan för barn- och elevhälsan på Hästhagen-Uddaredsenheten LERUM400, v 1.0, 2007-06-15 1 (11) Datum 2014-03-03 2013-2014 Plan för barn- och elevhälsan på Ledstjärnor för barn- och elevhälsan är ett salutogent förhållningssätt och inkludering. All personal som

Läs mer

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 1 Innehåll Lokal elevhälsoplan för Uvengymnasiet läsåret 2014-2015... 3 Bakgrund... 3 Elevhälsans uppdrag enligt skollagen... 3 Syfte... 3 Styrdokument...

Läs mer

Lokal arbetsplan för Österåsens skola läsåret 2010/2011

Lokal arbetsplan för Österåsens skola läsåret 2010/2011 2010-10-19 Lokal arbetsplan för Österåsens skola läsåret 2010/2011 Lust att lära och utvecklas hela livet Den lokala arbetsplanen anger skolans prioriterade utvecklingsmål för läsåret, med åtaganden enskilt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan plan för elevhälsoarbetet 160811 Malmö stad Grundskoleförvaltningen Dammfriskolan 2016-06-22 Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan Elevhälsoarbetet Allas ansvar Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan tar

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

HAMMARBACKSSKOLAN. Elevhälsoplan 2010/2011. Trygghet Respekt - Ansvar

HAMMARBACKSSKOLAN. Elevhälsoplan 2010/2011. Trygghet Respekt - Ansvar HAMMARBACKSSKOLAN Elevhälsoplan 2010/2011 Trygghet Respekt - Ansvar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Elevhälsoarbetets syfte och mål 3 3. Elevhälsoplan 4 3.1 Förebyggande arbete 4 3.2 Åtgärdsprogram

Läs mer

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD Elever i behov av särskilt stöd har enligt styrdokumenten rättighet att få det stöd de behöver för sin skolgång och utveckling. I Lgr-11 kan vi läsa Läraren ska i samarbetet särskilt uppmärksamma elever

Läs mer

Handlingsplan. Åtgärdsprogram

Handlingsplan. Åtgärdsprogram relationer delaktighet möjligheter samverkan helhetstänkande värdegrund dialog Samsyn BemötAnde Handlingsplan Åtgärdsprogram Förskoleklass Fritidshem Grundskola Grundsärskola Gymnasieskola Gymnasiesärskola

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet i. Grundsärskolan

Plan för elevhälsoarbetet i. Grundsärskolan Plan för elevhälsoarbetet i Grundsärskolan 12 01 25 Alla vi som arbetar i grundsärskolan har ett gemensamt ansvar för våra elevers välbefinnande under skoldagen och att erbjuda dem en god lärandemiljö.

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

ÖVERTORNEÅ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Elevhälsa. Handlingsplan. Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-13

ÖVERTORNEÅ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Elevhälsa. Handlingsplan. Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-13 ÖVERTORNEÅ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Elevhälsa Handlingsplan Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-13 HANDLINGSPLAN FÖR ELEVHÄLSA MÅL Skolans allmänna målsättning enligt skollag, arbetsmiljölag

Läs mer

Arbetet med extra anpassningar samt åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd.

Arbetet med extra anpassningar samt åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd. Arbetet med extra anpassningar samt åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd. september 2016 Styrdokument Denna handlingsplan har sin utgångspunkt i vad som sägs om extra anpassningar samt åtgärdsprogram

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan Barn- och elevhälsoplan Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2016-03-23, 32 Giltighetstid Tills vidare + årlig översyn Revidering beslutas av skoldirektör. Ansvarig funktion

Läs mer

Elevhälsoplan för. Älta Skola 2014-2015

Elevhälsoplan för. Älta Skola 2014-2015 Elevhälsoplan för Älta Skola 2014-2015 Innehåll Inledning 3 Funktioner i Elevhälsan 3 Gången vid elevärenden 5 Klasskonferens 6 Överlämnande. 6 Inflyttning. 6 Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. 7 Neuropsykiatriska

Läs mer

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument Elevhälsoplan Storvretaskolan 2013-14 Bakgrund Skolan ska ge alla barn och elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling. Den ska ge eleverna möjlighet

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

All verksamhet vid Södervångskolan har sin utgångspunkt i det uppdrag som skolan får genom nationella och kommunala styrdokument.

All verksamhet vid Södervångskolan har sin utgångspunkt i det uppdrag som skolan får genom nationella och kommunala styrdokument. Inledning All verksamhet vid Södervångskolan har sin utgångspunkt i det uppdrag som skolan får genom nationella och kommunala styrdokument. Vårt mål är att alla barn inom skolans upptagningsområde uppnår

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN Det här dokumentet innehåller en beskrivning av hur Visättraskolans elevhälsoteam är uppbyggt samt en beskrivning elevhälsoteamets fokusområden inför läsåret 2014/2015. Innehåll

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan

Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan Gäller från augusti 2012 2012-06-26/CO 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Arbetsgång vid stödinsatser 4 Flödesschema vid stödinsatser

Läs mer

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun Vårt gemensamma ansvar Mottagandet ska vara

Läs mer

Ärendegång elevhälsoärenden förskola/grundskola/gymnasieskola. 1. Lärare/mentor följer elevens hela skolsituation och vidtar erforderliga åtgärder.

Ärendegång elevhälsoärenden förskola/grundskola/gymnasieskola. 1. Lärare/mentor följer elevens hela skolsituation och vidtar erforderliga åtgärder. Ärendegång elevhälsoärenden förskola/grundskola/gymnasieskola. Avestamodellen 2.0 1. Lärare/mentor följer elevens hela skolsituation och vidtar erforderliga åtgärder. 2. Rektor ansvarar för att en kartläggning

Läs mer

Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015

Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015 Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015 Reviderat 2014-10- 01 Innehåll Handlingsplan för elevhälsa... 3 Sverigefinskaskolans handlingsplan... 4 Syftet med handlingsplanen:... 4 Målet

Läs mer

Lokal elevhälsoplan Svenstaviks skola

Lokal elevhälsoplan Svenstaviks skola Lokal elevhälsoplan Svenstaviks skola Läsåret 2017-2018 Rektor Cecilia Medalen Rektor Jerry Prestberg Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Svenstaviks skola 2 Skolans elevhälsa 2 Svenstaviks skolas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Falköpings kommun Broddetorps förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Falköpings kommun Broddetorps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falköpings kommun Broddetorps förskola 2018/2019 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Fyren i Stenstorp Lagstiftning Förskolan

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN

BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN Grunduppgifter Birkaskolan är en fristående skolverksamhet som innefattar förskola och skola upp till år 9. Skolbarnomsorgen är integrerad i skolverksamheten, såväl i det

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Västra Vrams Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Västra Vrams Förskola 1 (11) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Västra Vrams Förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Barnhälsa. Fjärås-Gällinge förskolor. Kungsbacka kommun. Verksamhetsår 2014/15

Barnhälsa. Fjärås-Gällinge förskolor. Kungsbacka kommun. Verksamhetsår 2014/15 Barnhälsa Fjärås-Gällinge förskolor Kungsbacka kommun Verksamhetsår 2014/15 1 Arbetet med barnhälsa utgår från förskolans vision; Verksamheten ska genomsyras av en barnsyn med tilltro till barnets egen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Linderöds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Linderöds förskola 1 (11) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Linderöds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Elevhälsoplan för Trollehöjdskolan

Elevhälsoplan för Trollehöjdskolan Elevhälsoplan för Trollehöjdskolan Februari 2016, fastställt av Rickard Leo, rektor Trollehöjdskolan, 10 mars 2016 Syfte Elevhälsoplanen är en ledstång och syftar till att definiera uppdraget, skapa rutiner

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ

Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ Rutiner för ökad skolnärvaro Syftet med rutinerna är att förebygga, upptäcka och tidigt

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoarbetet: Det står skrivet i skollagen, från och med 1 juli 2011, att en samlad elevhälsa ska finnas på skolan. Elever ska ha tillgång till medicinska, psykologiska,

Läs mer

NORRA SKOLAN ELEVHÄLSOPLAN. F-klass - åk 5, förberedelseklass åk 1-5 fritidshem/klubb LOKAL Norra skolan Residensgränd 26 Östersund

NORRA SKOLAN ELEVHÄLSOPLAN. F-klass - åk 5, förberedelseklass åk 1-5 fritidshem/klubb LOKAL Norra skolan Residensgränd 26 Östersund NORRA SKOLAN F-klass - åk 5, förberedelseklass åk 1-5 fritidshem/klubb LOKAL ELEVHÄLSOPLAN 2016-2017 1 Innehållsförteckning 1. Elevhälsa 3 2. Ansvar 3 3. Organisation 4 4. Representanter EHT 4 5. Beskrivning

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

Pilskolans elevhälsoplan. Läsåret

Pilskolans elevhälsoplan. Läsåret Pilskolans elevhälsoplan Läsåret 2016 2017 Pilskolans vision Alla elever har rätt att lyckas! 2016-09-26 1 Syfte: Syfte med elevhälsoplanen är att beskriva elevhälsoarbetet, dess arbetsgång och ansvarsfördelning.

Läs mer