Ärendegång elevhälsoärenden förskola/grundskola/gymnasieskola. 1. Lärare/mentor följer elevens hela skolsituation och vidtar erforderliga åtgärder.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärendegång elevhälsoärenden förskola/grundskola/gymnasieskola. 1. Lärare/mentor följer elevens hela skolsituation och vidtar erforderliga åtgärder."

Transkript

1 Ärendegång elevhälsoärenden förskola/grundskola/gymnasieskola. Avestamodellen Lärare/mentor följer elevens hela skolsituation och vidtar erforderliga åtgärder. 2. Rektor ansvarar för att en kartläggning görs, när signaler finns om att en elev kan vara i behov av särskilda stödåtgärder. Om den pedagogiska kartläggningen visar att eleven är i behov av särskilt stöd, skall rektor se till att ett åtgärdsprogram upprättas. Detta sker i samråd med berörd elev, personal och elevens vårdnadshavare. Arbetslaget analyserar och vidtar åtgärder för att förbättra och underlätta situationen för eleven. 3. Övriga elevhälsoinsatser i respektive skola konsulteras. 4. Ärendet tas upp i respektive förskola/skolas barnhälsoteam (BHT /elevhälsoteam (EHT som vid behov hänskjuter frågan till en barnhälsokonferens (BHK/elevvårdskonferens (EVK där formellt beslut om hjälp- och stödinsatser fattas. BHT/EHT och BHK/EVK leds av rektor. 5. Vid behov av ytterligare hjälp eller konsultation skickar rektor, efter beslut i BHK/EVK, begäran om specialist insats till koordinator i samverkansteamet och bifogar aktuell pedagogisk kartläggning samt gällande åtgärdsprogram. I ett samordnat mottagande av ärenden och konsultation till samverkansteamet, vidarebefordrar koordinator de ärenden som direkt kan ställas till skolans specialistteam. Vid anmälan till socialtjänsten enligt 14 kap 1 socialtjänstlagen, se ärendegång för anmälan. I de ärenden där samverkansteamet ser behov av tvärprofessionell samverkan, inbjuder koordinator till ett nätverksmöte, där det sociala - och pedagogiska perspektivet utgör en helhet och vårdnadshavare och övrigt nätverk görs delaktigt.

2 6. Specialistteamet lämnar förslag på insatser och åtgärder. Datum: Ulf Månsson Bildningschef Avesta kommun

3 Barn och elever i behov av särskilt stöd. Verksamheten i barnomsorg och skola kan aldrig utformas lika för alla barn. De som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd för sin utveckling skall få detta. 5 kap. 1 I 4 kap. 1 andra stycket skollagen (1985:1100 föreskrivs att särskilt stöd skall ges till elever som har svårigheter i skolarbetet. Beslut om särskilt stöd enligt detta kapitel fattas av rektorn. Stödet skall utformas med hänsyn till barnets egna behov och förutsättningar. Stödet skall i första hand ges inom den grupp eller klass som barnet tillhör. (Skolverket 2005 Pedagogisk kartläggning. Rektors utredningsansvar skärps för elever i behov av särskilt stöd Genom förändringarna i skolformsförordningarna när det gäller stöd och åtgärdsprogram har i sak inte kravet på huvudmännen gentemot elever i behov av särskilt stöd förändrats. Det är utredningsansvaret som har skärpts vilket förbättrar förutsättningarna för att uppmärksamma behov av särskilt stöd. Ändringarna bör därför leda till att stödåtgärder fortsättningsvis fattas med ett bättre underlag. Vidare har det förtydligats vad som ska framgå av åtgärdsprogrammet. Nya bestämmelser i skolformsförordningarna Tydliggöra arbetsprocessen Att ge särskilt stöd till en elev för att nå målen är centralt i skollagstiftningen. Rektor ansvarar för att genomföra en utredning om det finns signaler om att eleven kan vara i behov av särskilda stödåtgärder. Om utredningen visar att eleven är i behov av stödåtgärder för att kunna nå målen skall ett sådant stöd ges. Utredningen kan ta tid och när så krävs skall stödinsatser sättas in under tiden som utredningen pågår. Rektor ansvarar för att utredningen utförs. I vissa fall kan en utredning göras snabbt och enkelt, t.ex. av skolans egen personal. I andra fall kan det behövas en mer omfattande utredning och huvudmannen kan i sådana fall behöva anlita ytterligare utredningskompetens. Det bör finnas rutiner för hur personalen ska rapportera till rektor när det blir aktuellt att bedöma om en elev är i behov av särskilt stöd.

4 För att kunna upptäcka och åtgärda särskilda behov måste det finnas en tydlig arbetsprocess. Denna kan beskrivas i fem steg; att uppmärksamma, att utreda att dokumentera, att åtgärda (och följa upp att utvärdera. Den angivna arbetsprocessen skall kontinuerligt dokumenteras. (Skolverket 2006 Åtgärdsprogram Rektor ansvarar för att göra en utredning om det finns signaler om att en elev kan vara i behov av särskilda stödåtgärder. Om denna utredning visar att eleven är i behov av särskilt stöd skall rektorn se till att det upprättas ett åtgärdsprogram Av åtgärdsprogrammet skall framgå vilka elevens behov är och hur behoven skall tillgodoses samt hur åtgärderna skall följas upp och utvärderas. Det är en skriftlig bekräftelse på vilket stöd eleven är i behov av och en beskrivning av de insatser som skall göras. Det ger eleven och vårdnadshavarna insyn i de bedömningar som skolans personal gör. Ett åtgärdsprogram kan upprättas när som helst under skolåret så snart det framkommit att eleven behöver särskilt stöd. Rektor har alltid det yttersta ansvaret för att ett åtgärdsprogram upprättas även om vårdnadshavarna motsätter sig detta. (Skolverket 2006 Barn- och elevhälsoteam - BHT/EHT. Rektor leder BHT/EHT som är rektors strategiska ledningsgrupp för sin verksamhet rörande barn/elever i behov av särskilt stöd.

5 Följande befattningshavare kan ingå: Kurator Skolsköterska Specialpedagog Team- eller arbetslagsledare Enskild pedagog Ev. någon från specialistteamet Uppgiften är att söka lösningar på enskilda barn/elevers- eller grupper/klassers svårigheter. Frågor som kan diskuteras är exempelvis resursfördelning, förslag på riktade insatser eller eventuell begäran om hjälp från specialistteamet. BHT/EHT ger rektor underlag för beslut i BHK/EVK. Elevvårdskonferens EVK Grundskoleförordningen 3. För behandling av elevvårdsfrågor skall det finnas en elevvårdskonferens för rektors arbetsområde. 4. I elevvårdskonferensen skall som ledamöter ingå: 1. rektor 2. företrädare för elevvården, och 3. berörd klassföreståndare eller motsvarande och annan berörd personal. Retor beslutar om den närmare sammansättningen av elevvårdskonferensen. Elevvårdskonferensen får tillåta att även andra ledamöter är närvarande och yttrar sig vid sammanträdena. 5. Elevvårdskonferensen är beslutför när mer än hälften av ledamöterna är närvarande. Vid sammanträde med elevvårdskonferensen skall föras protokoll. Barnhälsokonferens BHK Förskoleverksamheten i Avesta kommun tillämpar grundskoleförordningens riktlinjer där så är möjligt.

6 Samverkansteamet (SVT SVT består av: Göran von Knorring, Koordinator Bildningsförvaltningen Jan Samuelsson Mia Eriksson Lotta Åberg Omsorgsförvaltningen Britt Lindström Uppdrag: - Erbjuda konsultation och handledning samt stödja skolan i anmälningsprocessen. - Övergripande uppföljning av ärenden där barn/elevers placering gemensamt bekostas av förvaltningarna. - Säkerställa det sociala- och pedagogiska perspektivet i ev. förestående placering samt klargöra fördelning av ekonomiskt ansvar. Specialistteam Teamets uppgift i grundskolan: Att vara en stödfunktion för rektor i dennes arbete för att eleverna skall nå skolans uppsatta mål. Skolteamet arbetar på rektors uppdrag. Uppdrag utförs efter beslut enligt remissförfarandet. Skolteamet skall utreda elever, coacha eller handleda arbetslag eller enskild pedagog, arbeta med enskild elev och utbilda personal och föräldrar. Skolteamets chef är Jan Samuelsson Begäran om insats av teamet skickas skriftligt av rektor till koordinator. I ett samordnat mottagande av ärenden och konsultation till samverkansteamet, vidarebefordrar koordinator de ärenden som direkt kan ställas till skolteamet. Skolteamets chef uppdaterar en lista över aktuella ärenden. Ofullständiga handlingar returneras till berörd rektor med uppgift om vad som ev. behöver kompletteras.

7 Varje vecka hålls ärendemöte där ärenden diskuteras och fördelas. Ansvarig person som får ärendet kontaktar berörd rektor. Ärendet dateras och bokförs vid in och avslut. Teamets uppgift i förskolan: Att vara en stödfunktion för rektor. Teamet arbetar på rektors uppdrag. Uppdrag utförs efter beslut enligt remissförfarandet. Teamet skall kunna utreda elever, coacha eller handleda, arbeta med enskild elev och utbilda personal och föräldrar. Teamets chef är Jan Samuelsson Begäran om insats av teamet skickas skriftligt av rektor till koordinator. I ett samordnat mottagande av ärenden och konsultation till samverkansteamet, vidarebefordrar koordinator de ärenden som direkt kan ställas till specialistteamet. Specialistteamets chef uppdaterar en lista över aktuella ärenden. Ofullständiga handlingar returneras till berörd rektor med uppgift om vad som ev. behöver kompletteras. Ärenden diskuteras och fördelas vid ett ärendemöte varje vecka.

8 Ärendegång och rutiner i förskola/grundskola/gymnasieskola vid anmälan till socialtjänsten enligt 14 kap 1 socialtjänstlagen. Avestamodellen 2.0 Övergrepp och våld eller andra akuta situationer anmäls direkt till mottagningsenheten vid individ och familjeomsorg. När det gäller misstanke om misshandel eller övergrepp kontaktas inte vårdnadshavare. Samråd skall ske med socialtjänsten. Ärendegång Anmälan kan gälla att ett barn eller ungdom behandlas på ett sådant sätt att det är fara för barnets hälsa eller utveckling, eller att han/hon på grund av eget beteende riskerar sin fortsatta hälsa och utveckling. 1. Rektor kontaktar samverkansteamet för konsultation och samråd kring skolans oro eller bokar tid för ett anmälningsmöte. 2. Rektor informerar vårdnadshavare om anmälan och berättar kort om hur ett anmälningsmöte går till. 3. Skolan/rektor upprättar en anmälan där det tydligt framgår vad oron gäller. (Se anmälningsformulär. 4. Rektor inbjuder vårdnadshavare, socialtjänsten till anmälningsmötet och utser också de personer från skolan som är viktiga för mötet ex. rektor och ansvarig lärare. 5. Anmälningsmöte. 6. Skriftlig anmälan överlämnas och mötet avslutas med att tid bokas, inom fyra veckor, för ett uppföljningsmöte med vårdnadshavare, skola och socialtjänst, där återkoppling på anmälan sker. 7. Ev. nätverksmöte. (Se nätverksmöte. Datum: Annica Strand Socialchef Avesta kommun Ulf Månsson Bildningschef Avesta kommun

9 ANMÄLNINGSFORMULÄR för ANMÄLAN TILL SOCIALKONTORET 14 kap 1 SOCIALTJÄNSTLAGEN BARNETS NAMN PERSONNR ADRESS MÅLSMAN TELEFON SKOLA/BARNOMSORGSPLATS KLASSLÄRARE/FÖRESTÅNDARE VAD ÄR ANLEDNING TILL ANMÄLAN? TIDIGARE ÅTGÄRDER MÅLSMANS UNDERRÄTTAD: NEJ... JA... DATUM.../ Om ej, ange orsak nedan DATUM:. UPPGIFTSLÄMNARENS UNDERSKRIFT ANSVARIGS UNDERSKRIFT......

10 Samverkansteamet (SVT SVT består av: Göran von Knorring, Koordinator Bildningsförvaltningen Jan Samuelsson Mia Eriksson Lotta Åberg Omsorgsförvaltningen Britt Lindström Uppdrag: - Erbjuda konsultation och handledning samt stödja skolan i anmälningsprocessen. - Övergripande uppföljning av ärenden där barn/elevers placering gemensamt bekostas av förvaltningarna. - Säkerställa det sociala- och pedagogiska perspektivet i ev. förestående placering samt klargöra fördelning av ekonomiskt ansvar. Anmälningsmöte Syftet med anmälningsmötet är att socialtjänsten delges anmälan samtidigt med vårdnadshavarna. Formen för mötet möjliggör lyssnande och motverkar låsningar. Det är viktigt att även belysa det som fungerar bra för barnet/eleven. Vårdnadshavarna avgör om barnet/eleven skall delta i anmälningsmötet. Socialsekreteraren kan göra en förhandsbedömning vid mötet, om en utredning skall inledas eller inte. Socialtjänstlagen säger att en barnavårdsutredning skall vara slutförd inom fyra månader. Socialsekreteraren kan också besluta att insatser för barnet/familjen påbörjas redan under utredningstiden. Dokumentation sker hos socialtjänsten Skolan kan samtidigt behöva arbeta vidare med egna insatser och åtgärder vilka beslutas i BHK/EVK och dokumenteras i protokoll eller barnet/elevens åtgärdsprogram. Nätverksmöte I de fall där SVT eller andra berörda, ser att fler parter behöver kontaktas för att få en bättre bild av barnet/eleven, inbjuder koordinator till ett nätverksmöte. Detta möte är ett forum, där det sociala - och pedagogiska perspektivet utgör en helhet och vårdnadshavarna och övrigt nätverks görs delaktigt. 10

11 Uppföljningsmöte Vid detta möte sker återkoppling på anmälan och samma personer som närvarade vid anmälningsmötet ingår. Ex: Vad har hänt sedan anmälningsmötet? Hur ser det ut nu? Hur går vi vidare? Nätverksmöte I de fall där SVT eller andra berörda, ser att fler parter behöver kontaktas för att få en bättre bild av barnet/eleven, inbjuder koordinator till ett nätverksmöte. Detta möte är ett forum, där det sociala - och pedagogiska perspektivet utgör en helhet och vårdnadshavarna och övrigt nätverks görs delaktigt. 11

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

JOKKMOKKS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd

JOKKMOKKS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd Elevansvarig pedagog Klasslärare, mentor Arbetslag Spec. ped Skollagen 3kap, 3 Info till rektor B E S L U T S P R O T O K O L L ej ÅP REKTOR Utredning Skollagen,

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN Läsåret 2018-2019 Elevhälsa i Håbo Kommun Reglerna för elevhälsoarbetet finns beskriven i Skollagen kapitel 2, 25-27 elevhälsa och kapitel 3, 6-12 där bestämmelser om särskilt

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN

ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN Odenslundsskolan, reviderad, februari 2013 1 Målsättning med elevhälsoarbetet. Vi vill främja varje elevs hälsa, utveckling och lärande. Vi vill skapa en trygg och god

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Skapat den 2014-08-14 Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Att arbeta med elevhälsa innefattar alla åtgärder som vidtas för att skapa en miljö som främjar

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, d v s en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan.

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Inledning: EHT är en del av elevhälsan på Näshulta Friskola. I EHT finns permanent rektor, skolkurator, skolsköterska samt specialpedagogisk resurs. Skolverket

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Hagbyskolans Barn-och Elevhälsoplan

Hagbyskolans Barn-och Elevhälsoplan Hagbyskolans Barn-och Elevhälsoplan Hagbyskolans elevhälsoplan tar sin utgångspunkt i de internationella, nationella och lokala styrdokumenten. Dessa är FN:s Barnkonvention, Salamancadeklarationen, Skollagen,

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN

ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN FAGERSJÖSKOLAN UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN SID 1 (9) 2013-08-05 ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN SID 2 (9) Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förebyggande och stödjande elevhälsoarbete sid. 4 Rutiner för

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan lå 15/16 Elevhälsoplanen för Eklidens skola revideras varje år Nästa revidering: juni 2016 Ansvarig: Bitr. rektor Maria Kiesel

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan 1 (6) Rev. 2010-01-08 Lärande Barn- och elevhälsoteamet Knappekullaenheten Barn- och elevhälsoplan Knappekulla är en enhet där alla barn är allas ansvar och där varje barn skall få det de behöver för att

Läs mer

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Rutiner för arbetet med extra ar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Det är skolans uppgift att ge alla elever den ledning och stimulans

Läs mer

Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun

Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun Placeringskommunens ansvar vid förskoleverksamhet, förskoleklass, skolbarnsomsorg och skola 1 Barn- och ungdomsförvaltningen Gymnasieförvaltningen

Läs mer

STÖDMATERIAL. för elevhälsoarbetet på Vartofta Enhet. Reviderat

STÖDMATERIAL. för elevhälsoarbetet på Vartofta Enhet. Reviderat STÖDMATERIAL för elevhälsoarbetet på Vartofta Enhet Reviderat 20131029. Arbetsprocessen Arbetsprocessen kan beskrivas i följande steg, vilka skall dokumenteras fortlöpande under processens gång. 2 Förebyggande

Läs mer

Handlingsplan för att upptäcka, utreda och stödja elever i behov av särskilt stöd på Tingbergsskolan och Nygårdsskolan F-3 samt fritidshemmen.

Handlingsplan för att upptäcka, utreda och stödja elever i behov av särskilt stöd på Tingbergsskolan och Nygårdsskolan F-3 samt fritidshemmen. Handlingsplan för att upptäcka, utreda och stödja elever i behov av särskilt stöd på Tingbergsskolan och Nygårdsskolan F-3 samt fritidshemmen. Reviderad och upprättad 16/8-2013 Inledning All personal på

Läs mer

HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN. Håkantorpsskolan

HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN. Håkantorpsskolan HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN Håkantorpsskolan Läsåret 2017/2018 0 Innehåll Elevhälsan Håkantorpsskolan...2 Ansvarsfördelning i elevhälsoarbetet...2 Rektor...2 Specialpedagog...2 Skolsköterska...2 Skolkurator

Läs mer

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd 2011-08-10 Sid 1 (5) Förskolans och skolans plan för särskilt stöd Detta dokument är reviderat i juli 2011 och gäller tillsvidare. Rutinerna för arbetet med särskilt stöd kommer under hösten 2011 att noggrannare

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet i. Grundsärskolan

Plan för elevhälsoarbetet i. Grundsärskolan Plan för elevhälsoarbetet i Grundsärskolan 12 01 25 Alla vi som arbetar i grundsärskolan har ett gemensamt ansvar för våra elevers välbefinnande under skoldagen och att erbjuda dem en god lärandemiljö.

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Elevhälsoplan

Elevhälsoplan Elevhälsoplan 2016-10-31 Inledning Lyrfågelskolan är en F-9 skola belägen i de östra delarna av Trollhättan. På skolan går idag ca 820 elever fördelat på tre skolenheter, F-3, 4-6 och 7-9. Skolan bedriver

Läs mer

Basen för Eriksbergsskolans elevhälsoarbete

Basen för Eriksbergsskolans elevhälsoarbete Basen för Eriksbergsskolans elevhälsoarbete Mentor/Lärare/ övrig berörd pedagogisk personal: Alla lärgrupper och enskilda elever ges den stimulans och ledning som de behöver i sitt lärande och för sin

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Bakgrund Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götalands län fastställde under våren 2005 Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen

Läs mer

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ).

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ). UTBILDNINGSFÖRVALTNI UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN K Ä M P E TO R P S S KO L A N KÄMPETORPSSKOLAN Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma alla elever samt bemöta dem utifrån deras förmågor och behov. Med

Läs mer

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Senast reviderad den 17/6 2014 Bakgrund En förutsättning för att elever ska uppnå goda studieresultat är att de trivs och mår bra i skolan. Elevhälsa handlar

Läs mer

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument Elevhälsoplan Storvretaskolan 2013-14 Bakgrund Skolan ska ge alla barn och elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling. Den ska ge eleverna möjlighet

Läs mer

Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015

Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015 Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015 Reviderat 2014-10- 01 Innehåll Handlingsplan för elevhälsa... 3 Sverigefinskaskolans handlingsplan... 4 Syftet med handlingsplanen:... 4 Målet

Läs mer

Elevhälsoplan för. Älta Skola 2014-2015

Elevhälsoplan för. Älta Skola 2014-2015 Elevhälsoplan för Älta Skola 2014-2015 Innehåll Inledning 3 Funktioner i Elevhälsan 3 Gången vid elevärenden 5 Klasskonferens 6 Överlämnande. 6 Inflyttning. 6 Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. 7 Neuropsykiatriska

Läs mer

Plan för elevhälsan Berghult-Tolleredsenheten

Plan för elevhälsan Berghult-Tolleredsenheten 1(6) Plan för elevhälsan Ledstjärnor för elevhälsan är ett salutogent förhållningssätt och inkludering. Inkludering innebär; Anpassning och utveckling i barnets närmiljö Fördjupade kunskaper/resurser skall

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2014/ 2015

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2014/ 2015 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2014-12-12 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2014/ 2015 Vår vision På Solgläntans förskola ska alla barn

Läs mer

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor 2 (5) Bakgrund Alla barn i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning och har skolplikt. Skolplikten

Läs mer

Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15. Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument. Elevhälsans uppdrag

Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15. Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument. Elevhälsans uppdrag Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15 Bakgrund Skolan ska ge alla barn och elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling. Den ska ge eleverna möjlighet att

Läs mer

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Vallhamra skola år 7-9 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN FÖR VALLHAMRA SKOLA Dokumentet är konkret utformat efter vårt områdes organisation och kompetenser samt beskriver

Läs mer

Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Dessa riktlinjer gäller för de kommunala skolorna i Värmdö kommun. I Värmdö kommun har ansvaret för att barnen/ungdomarna går i skolan

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019 Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019 Innehåll Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019... 1 Inledning... 3 Harmoni och kunskap... 3 Elevhälsoteamet (EHT)... 4 Definition av begrepp... 6 Arbetsgång

Läs mer

Granskning av insatser till elever i behov av särskilt stöd inom grundskolan

Granskning av insatser till elever i behov av särskilt stöd inom grundskolan Granskning av insatser till elever i behov av särskilt stöd inom grundskolan Oxelösunds kommun Revisionsrapport December 2010 Håkan Lindahl 1 Innehåll Sammanfattning och revisionell bedömning... 3 Bakgrund...

Läs mer

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET Ludvigsborgs Elevhälso Team LET LET LETs arbete är att aktivt och kontinuerligt hjälpa, stödja och skapa de bästa förutsättningar att klara sitt skolarbete för de elever på Ludvigsborgs Friskola som är

Läs mer

Barnhälsoplan. Regnbågens förskola

Barnhälsoplan. Regnbågens förskola Barnhälsoplan Regnbågens förskola 2016-01-27 2 Förskolechef ansvarar med stöd av specialpedagog för Barnhälsoarbetet på Regnbågens förskola förskola. Arbetet bedrivs på tre nivåer; organisation, grupp

Läs mer

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN SID 1 (5) 2013-04-29 EHP 2013 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Handlingsplan för att upptäcka, utreda och stödja elever i behov av särskilt stöd på Himlaskolan.

Handlingsplan för att upptäcka, utreda och stödja elever i behov av särskilt stöd på Himlaskolan. Handlingsplan för att upptäcka, utreda och stödja elever i behov av särskilt stöd på Himlaskolan. Reviderad och upprättad 3/9-12 Inledning All personal på Himlaskolan ska arbeta för att motverka att barn

Läs mer

Elevhä lsoplän

Elevhä lsoplän 2016-09-13 Elevhä lsoplän Syfte Solhemsskolans elevhälsoplan ska beskriva främjande, förebyggande och stödjande insatser som bidrar till elevens trygghet, hälsa och lärande. Elevhälsoplanen gäller från

Läs mer

Lokal elevstödagenda Rindö Skola

Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-08-22 Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-2018 Vår lokala elevstödsagenda följer Vaxholms Stad Elevstödsagenda och ska ses om ett komplement till denna. Agendan beskriver Rindö Skolas lokala arbete

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Sandeplanskolan. Elevhälsorutiner Sandeplanskolan

Sandeplanskolan. Elevhälsorutiner Sandeplanskolan 2013-07-30 1 (5) Sandeplanskolan Elevhälsorutiner Sandeplanskolan 2013-07-30 2 (5) Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och special- pedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst

Läs mer

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan barn och elever i behov av särskilt stöd Att vara i behov av särskilt stöd kan gälla såväl enskilda individer som grupper. Vi kan alla vara i behov av särskilt stöd under korta eller långa

Läs mer

Handlingsplan vid elevs frånvaro

Handlingsplan vid elevs frånvaro 1 (6) Läsår 19/20 Handlingsplan vid elevs frånvaro (oanmäld frånvaro och sjukfrånvaro) Skolplikt Skollagen 7 kap: En elev i förskoleklass, grundskolan och grund-särskolan ska delta i den verksamhet som

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan 1 (6) Lärande Barn- och elevhälsoteamet Knappekullaenheten Barn- och elevhälsoplan 2012-13 Knappekullaenheten Knappekulla är en enhet där alla barn är allas ansvar och där varje barn ska få det de behöver

Läs mer

Dragonskolans Teamarbete

Dragonskolans Teamarbete Dragonskolans Teamarbete På Dragonskolan arbetar såväl lärare som elevteam nära eleven. Syftet med detta är att eleven ska känna sig trygg i skolan och samt att skapa bra skapa bra förutsättningar och

Läs mer

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD Elever i behov av särskilt stöd har enligt styrdokumenten rättighet att få det stöd de behöver för sin skolgång och utveckling. I Lgr-11 kan vi läsa Läraren ska i samarbetet särskilt uppmärksamma elever

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun 2016-12-01 Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun Inledning För att en elev skall kunna tas emot i särskolan måste bedömningen ha gjorts att eleven tillhör grundsärskolans

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN

ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN FAGERSJÖSKOLAN UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN SID 1 (11) 2012-10-12 ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN SID 2 (11) Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förebyggande och stödjande elevhälsoarbete sid. 4 Rutiner för

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd

TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd, och samverka för att göra skolan till

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN. Hemmasittarprogrammet (HSP) för arbetet kring elever med hög frånvaro i skolan 2013-02-08

LUDVIKA KOMMUN. Hemmasittarprogrammet (HSP) för arbetet kring elever med hög frånvaro i skolan 2013-02-08 2013-02-08 LUDVIKA KOMMUN Hemmasittarprogrammet (HSP) för arbetet kring elever med hög frånvaro i skolan Främja närvaro och förebygga och åtgärda frånvaro Hemmasittarprogrammet (HSP) fo r arbetet kring

Läs mer

MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6. Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden

MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6. Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6 Vår vision Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden Utgångspunkter Följande mål och riktlinjer utgår från gällande styrdokument 1. I detta

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Handlingsplan för barn/elevvårdsarbete inom Strövelstorps rektorsområde.

Handlingsplan för barn/elevvårdsarbete inom Strövelstorps rektorsområde. Handlingsplan för barn/elevvårdsarbete inom Strövelstorps rektorsområde. 2007-08-23 Q:\Special\Handlingsplan för barn o elevvårdsarbete\första sida handlingsplan.doc 1 Innehåll 1. Arbetsgång för elever

Läs mer

Barnhälsa. Fjärås-Gällinge förskolor. Kungsbacka kommun. Verksamhetsår 2014/15

Barnhälsa. Fjärås-Gällinge förskolor. Kungsbacka kommun. Verksamhetsår 2014/15 Barnhälsa Fjärås-Gällinge förskolor Kungsbacka kommun Verksamhetsår 2014/15 1 Arbetet med barnhälsa utgår från förskolans vision; Verksamheten ska genomsyras av en barnsyn med tilltro till barnets egen

Läs mer

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19 Elevhälsoplan Aspenässkolan 2018/19 ELEVHÄLSOPLAN 2 (7) I arbetet med skolans vision har elevhälsoarbetet på Aspenässkolan en central roll. Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande, hälsofrämjande

Läs mer

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan plan för elevhälsoarbetet 160811 Malmö stad Grundskoleförvaltningen Dammfriskolan 2016-06-22 Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan Elevhälsoarbetet Allas ansvar Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan tar

Läs mer

ELEVER MED BEHOV AV SÄRSKILT STÖD

ELEVER MED BEHOV AV SÄRSKILT STÖD 2009-09-07 ELEVER MED BEHOV AV SÄRSKILT STÖD Om det genom uppgifter från skolans personal, en elev, elevens vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer att en elev kan ha behov av särskilda stödåtgärder,

Läs mer

Hågadalsskolan 2015/16

Hågadalsskolan 2015/16 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Hågadalsskolan 2015/16 Reviderad 151202 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Elever i behov av stöd Karlshamns kommun febr 2014

Elever i behov av stöd Karlshamns kommun febr 2014 2014-01-20 Elever i behov av stöd Karlshamns kommun febr 2014 Vilka rutiner finns för identifiering/kartläggning? - Finns gemensamma rutiner i kommunen eller är det upp till varje enhet? På vilket/vilka

Läs mer

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ Vår skolas rutiner för elevhälsa VÅR SKOLAS RUTINER FÖR ELEVHÄLSA INNEHÅLL Helhetsperspektivet Rektors ansvar Så skapar vi en god lärandemiljö Ett elevärendes gång Varför åtgärdsprogram

Läs mer

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5)

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL Orosanmälan Sida 1 (5) 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5) Anmälare Efternamn Förnamn E-postadress Befattning och Arbetsplats Barnet anmälan avser Efternamn Förnamn Personnummer Barnets vårdnadshavare Vårdnadshavare 1 Vårdnadshavare

Läs mer

Oro för barn och unga

Oro för barn och unga Oro för barn och unga Så här går det till när en anmälan om oro för barn och unga lämnas in. Detta material ersätter tidigare lathund. Laholm 2013-05-24 www.laholm.se Så här går det till på socialkontoret

Läs mer

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro förskola, grundskola och grundsärskola Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro i grundskola och grundsärskola Ogiltig frånvaro Steg 1 Vid första tillfället

Läs mer

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Förskolan skall vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran utveckling och växande. Förskolans

Läs mer

Sektor för barn och utbildning Reviderad Sept 2012 ELEVHÄLSA

Sektor för barn och utbildning Reviderad Sept 2012 ELEVHÄLSA Sektor för barn och utbildning Reviderad Sept 2012 ELEVHÄLSA Elevhälsan Elevhälsan finns till för att eleverna på vår skola ska må bra, både fysiskt och psykiskt och för att eleverna ska få rätt stöd i

Läs mer

Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst. Barn från 1 år till utgången av gymnasiet

Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst. Barn från 1 år till utgången av gymnasiet Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst Barn från 1 år till utgången av gymnasiet Bakgrund till samverkan Samverkansrutinerna är utarbetade utifrån ett uppdrag av förvaltningsledningen inom bildningsförvaltningen

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa

Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa Ett stöd i samarbete mellan förskola, skola och socialtjänst kring anmälningsärende enligt 14 kap.1 Socialtjänstlagen. Definitionen utgår från barnet, skiljer

Läs mer

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Komplement till Policy och arbetsgång för elevhälsa Partille kommun, oktober 2008 1 Innehåll Inledning Elevhälsa och lärande hand i hand 3 Öjersjös vision

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN 2018/19

BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN 2018/19 BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN 2018/19 Innehåll BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN... 1 Inledning... 3 Elevhälsoteamet (EHT)... 4 Definition av begrepp... 5 Arbetsgång för elevhälsoarbetet... 6 Rutiner för

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

[9191 LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (19) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOTT

[9191 LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (19) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOTT [9191 LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (19) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOTT 2015-10-08 Bos 186 Dn r KS 233/2015 Samverkansformer mellan skolverksamheten

Läs mer

Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan

Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Senast granskad juli 2011 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Sammanfattning Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Elever som riskerar att inte nå

Läs mer

Må bra. i förskola och skola. Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg

Må bra. i förskola och skola. Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg Må bra i förskola och skola Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg 1 Barn och ungdomar som mår bra har bättre förutsättningar att utvecklas och ta till sig kunskap. Vi vet att det finns

Läs mer

Rutin vid olovlig frånvaro i praktiken

Rutin vid olovlig frånvaro i praktiken Rutin vid olovlig frånvaro i praktiken Vid första tillfället: Elevens klassföreståndare kontaktar vårdnadshavaren per telefon för att informera om frånvaron. Hör efter om det är något i skolan som gör

Läs mer

Organisation av elevhälsoarbetet. Nivå 1 Arbetslagsmöte

Organisation av elevhälsoarbetet. Nivå 1 Arbetslagsmöte 2011.08.08 Organisation av elevhälsoarbetet. Elevhälsoarbetet sker i olika nivåer. Nivå 1 Arbetslagsmöte Den viktigaste instansen för det elevstödjande arbetet är arbetslaget. Vid arbetslagskonferenserna

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

Rutiner vid frånvaro av elev

Rutiner vid frånvaro av elev Rutiner vid frånvaro av elev Sameskolstyrelsen 20160304 Rutiner vid frånvaro av elev Skollagen kap 7 Alla skolpliktiga barn har en ovillkorlig rätt att få tillgång till utbildning. För att inga barn ska

Läs mer

Rutiner vid frånvaro av elev

Rutiner vid frånvaro av elev Rutiner vid frånvaro av elev Sameskolstyrelsen 20160304 Rutiner vid frånvaro av elev Skollagen kap 7 Alla skolpliktiga barn har en ovillkorlig rätt att få tillgång till utbildning. För att inga barn ska

Läs mer

Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun

Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun Utbildningsförvaltningen Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun Vad är en riktlinje? Riktlinjen slår fast vad som gäller för Växjö kommun vid sidan av vad som följer av lagar och förordningar. Dess

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN RINKEBYSKOLAN UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN Beslutad 13-04-12 SID 2 (7) Innehåll Inledning... 3 Ansvarsfördelning... 3 Elevhälsoteamet... 5 Rutin för skolans arbete med elever i

Läs mer

Gemensam handlingsplan

Gemensam handlingsplan sid 1 (7) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Jan Sundström/Irene Lidström//Anna-Lena Norlander-Groth/Susanne Bohm/Ann-Charlotte Bohlin 2014-10-06 Gemensam handlingsplan

Läs mer