PROJEKTDEFINITION. Etablering digital bevarandeplattform, behovsstudie. Identifiering och sammanställning av behov inför genomförandeprojekt.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTDEFINITION. Etablering digital bevarandeplattform, behovsstudie. Identifiering och sammanställning av behov inför genomförandeprojekt."

Transkript

1 PROJEKTDEFINITION DATUM HANDLÄGGARE PROJEKTDEFINITION Etablering digital bevarandeplattform, behovsstudie. Identifiering och sammanställning av behov inför genomförandeprojekt.

2 1.0 2 INNEHÅLL 1 BASFAKTA Godkännande Idé och mål Bakgrund Idé Mål Avgränsningar LEVERANSER och GODKÄNNANDE Inleveranser Leveranser Projektavslut ORGANISATION Projektorganisation och bemanning Styrgrupp Projektchef Projektledaren Projektgrupp Konsulter och Akademi Referensgrupp TIDSPLAN och RESURSBEHOV Projekttidsplan Beslutspunkter Resursbehovsplan Utrustning och lokaler ARBETSFORMER RISKER EKONOMI REFERENSER... 15

3 BASFAKTA 1.1 Godkännande Projektdefinitionen godkänd av: Uppdragsgivare: Projektledare: Mats Porsklev

4 IDÉ OCH MÅL 2.1 Bakgrund har till uppgift att bevara information digitalt för framtida generationer åt förbundsmedlemmarna. ska bli ett e-arkiv värt att lita på. Eftersom genom den gemensamma arkivmyndighetsfunktionen övertar ansvar från förbundsmedlemmarna när det gäller långsiktigt digitalt bevarande, påbörjas nu införande av en teknisk plattform. Vi kallar den tekniska plattformen bevarandeplattform. Bevarandeplattformen ska stödja verksamheten med mottagande av digital information, vård av digitala objekt och åtkomstfunktioner för att söka och utföra uttag av arkivinformation vid förfrågningar. Införandet av bevarandeplattform kommer att utföras i två projekt. Vi inleder med detta utredningsprojekt som blir underlaget till vägvalsbeslut inför genomförandeprojektet. Behovsstudie mars-april 2016 Genomförade augusti juni 2017 Beslut om inriktning maj 2016 Grundplattform för slutarkivet ska enligt mål och inriktning, som beslutats av s förbundsfullmäktige, vara i drift Grundplattformen ska hantera information som överlämnas till arkivmyndighet (slutarkiv) och inte information som används i förbundsmedlemmarnas dagliga verksamhet. Behovet är ett effektivt och ändamålsenligt slutarkiv som är hållbart på lång sikt, med högt ställda krav på informationssäkerhet. Plattformen ska designas för att vara robust, utbyggnadsbar och kostnadseffektiv över lång tid. Hos en arkivorganisation finns det funktioner för att ta emot, lagra, hantera och lämna ut arkiverad information. Det finns ett antal aktörer involverade med olika ansvar. Sedan 2003 finns en referensmodell för arkiv som kallas OAIS-modellen (Referensmodell för arkiv enligt ISO 14721:2012) Den konceptuella modellen för OAIS visas figuren nedan:

5 1.0 5 OAIS-modellen omfattar hela arkivorganisationen och inte i första hand de tekniska stödsystem som används. Med funktion menas både personal, verktyg och rutiner. Den grundläggande bevarandeplattformen ska framförallt stödja följande funktioner: Mottagningsfunktionen (Ingest) tar emot leveranspaket från en producent, eller från andra funktioner i arkivsystemet. Här förbereds materialet för lagring. Leveranspaketen kvalitetskontrolleras och funktionen skapar arkivpaket. Funktionen för att hantera data (Data Management) uppdaterar, underhåller och ger åtkomst till sökbar data. Lagringsfunktionen (Archival Storage) förvarar, vårdar och hämtar upp arkivpaketet från lagringssystemet. Funktionen övervakar och kontrollerar arkivpaketen. Åtkomstfunktionen (Access) hanterar utlämnande av allmänna handlingar. Riksarkivet har i uppdrag att förvalta Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS). FGS:erna specificerar hur information ska struktureras, märkas och paketeras för att förenkla informationsutbyte mellan verksamhetssystem och arkiv. avser att implementera framtagna FGS:er och deltar även aktivt i framtagande av nya FGS:er. har påbörjat arbetet med att ställa av information från gamla journalsystem, Omsorg VO och LSS, för fyra kommuner. Det här blir de första leveranserna till bevarandeplattformen. På s kontor har vi infört ett miniatyrdatacenter som skapat möjlighet att installera labbmaskiner i säkra och isolerade nätverk. Här provar vi verktyg och tjänster för bevarande. Vi använder också vårt labb för att prova arbetsflöden. Härmed får vi också ett erfarenhetsutbyte inom organisationen och via befintliga nätverk. I dagsläget har vi infört två etablerade öppen-källkodsprodukter i vårt labb som hanterar hela flödet från paketering av avställda arkiv till utlämnande av arkivinformation. Båda produkterna, ESS Arch respektive Archivematica, är etablerade inom arkivorganisationer. ESS Arch används av Riksarkiven i Norge och Sverige och vidareutvecklas i EU-projektet E-ARK, där den används som grundplattform.

6 Idé Det här projektet syftar till att identifiera och sammanställa de behov som har på ett pålitligt och framtidsäkert slutarkiv. Vi kommer att titta på behoven på kort sikt ( ) för vår grundversion. För att plattformen ska kunna vidareutvecklas på ett kostnadseffektivt sätt kommer vi att specificera önskvärd moduläritet som gäller generellt för alla ingående applikationer. Vårt arbetsnamn för den innersta kärnan i vår bevarandeplattform är Valvet, här lagras all information som kapslats in i arkivpaket för slutförvaring. Valvet kommer att isoleras med eget datornätverk för att omöjliggöra intrång från internet, det kommer inte att finnas några nätverksförbindelser till externa nät. Det betyder att digitala arkivpaket kommer att behöva bäras in och ur valvet för hand. Kravet på hög kvalité och säkerhet gör att rutiner, flöden och processer behöver följa informationssäkerhetsstandarden ISO Höga krav på säkerhet medför även krav på säkerhetsprövning av personal, lokaler och bevarandeplattform. Efterhand kommer vi att bygga ut funktionalitet i och runt bevarandeplattformen. Data som förpackas ska i så hög grad som möjligt förberedas för att göra det möjligt att tillgängliggöra information för olika målgrupper. Sekretessuppgifter lämnas bara ut efter sekretessprövning. Tjänster som ansluter till valvet illustreras i figuren här.

7 1.0 7 I arbetet med att specificera våra behov på bevarandeplattformen förhåller vi oss till etablerade internationella standarder och nationella metoder. Vi tar del av framtagna vägledningar och koncept för att möjliggöra nationellt (och internationellt) samarbete. Det här ska leda till lägre kostnader för våra avställningsprojekt och arkivtjänster. I projektet utreds behoven av arkivtjänster inom funktionsblocken Mottagning (Ingest), Arkivlagring (Archival Storage) och Åtkomst (Access) och Datahantering (Data Management). Utöver dessa funktionsblock behöver vi stödja förberedande arbete i samband med leveransprojekten (Pre Ingest). Pre-Ingest är inte en funktion i OAIS-modellen men är förutsättning för att man ska kunna e-arkivera. Det vill säga det förberedande arbetet med urval för bevarande, fastställande av leveransöverenskommelse och leveransspecifikation, uttag och omstrukturering av data samt paketering av överföringspaket (SIP). Eftersom det i dagsläget finns beslutad FGS för paketstruktur ska denna hanteras av paketeringsverktyg som används i leveransprojekten. Bevarandeplattformen ska i sin första version hantera FGS för paketstruktur och även möjliggöra paketering efter flera olika profiler av FGS paketstruktur. Målsättningen med bevarandeplattformen är att den är öppen i sin arkitektur. Det här förenklar tillägg och avveckling av produkter och tjänster efterhand behov förändras över tid. Därför specificerar vi våra krav inom: Flerskiktad applikationsarkitektur Applikationsgränssitt, API:er Öppna och väldokumenterade gränssnitt Första grundversion av slutarkivet ska leva upp till basfunktionalitet för att ta emot, lagra och hämta arkiverad information. 2.3 Mål Målet för projektet, Etablering bevarandeplattform - behovstudie är att det enligt tidplan finns: Identifierade behov av funktioner för paketeringsverktyg, med stöd för att skapa informationspaket. Identifierade behov av funktioner för arkivlagringstjänsten (Archival Storage) Identifierade behov av funktioner för mottagningstjänsten (Ingest) Identifierade behov av funktioner för datahanteringstjänsten (Data Management), den del som avser sökfunktion mot arkivpaket. Identifierade behov av funktioner för åtkomsttjänsten (Access) Identifierade behov av applikationsarkitektur, för att skapa modulär miljö.

8 1.0 8 Identifierade behov på applikationsgränssnitt, för att skapa modulär miljö. Kravställningarna utgår ifrån projektorganisationens samlade erfarenheter som arbetas fram under projektaktiviteter och synpunkter på utkast. 2.4 Avgränsningar Nedan områden hanteras inte i detta utredningsprojekt: Strategisk plan och policy för bevarande är en del av s handlingsprogram som arbetas fram under året. En första version av bevarandeplan som beskriver s tjänster arbetas fram av förvaltningen parallellt med införande av bevarandeplattform. Informationssäkerhet hanteras av s förvaltning I grundplattformen hanteras enkelt sökgrässnitt genom arkivredovisningssystem och Nationell Arkivdatabas (NAD). Upphandling av arkivredovisningssystem hanteras i separat projekt. Sökfunktion sker via arkivredovisningssystemet. Tjänster för att distribuera handlingar som ska lämnas ut på ett säkert sätt hanteras i separat projekt. I den första etappen planeras inte stöd för olika innehållstypsspecifikationer (FGS för själva arkivhandlingarna ) eftersom de inte ännu är beslutade av Riksarkivet. Stöd för dessa hanteras i separata projekt efterhand behov uppkommer. I förlängningen innebär också att kan förbättra tillgängligheten till arkiverad information under kommande etapper , Bevarandeplattform som tjänst (molntjänst) ingår inte i projektet, då planerade leveranser kommer att innehålla sekretessinformation och integritetskänsliga personuppgifter. IT-arkitektur, hanteras i genomförandeprojektet. IT-tjänster, hanteras i genomförandeprojektet. 3 LEVERANSER OCH GODKÄNNANDE 3.1 Inleveranser Sammanställning av relevant dokumentation från projektet E-arkiv Kronoberg och Blekinge som omfattar bland annat översiktlig beskrivning av OAIS, CheckArk (checklista baserad på Audit and certification of trustworthy digital repositories), termlista (termer på svenska med definitioner). Överenskommelser med externa konsulter.

9 Leveranser Dokument som skall levereras och överlämnas: Behovslista v1 - utkast för synpunkter till akademi Behovslista v2 - utkast för synpunkter till referensgrupp Synpunkter på behovslista v1 från akademi Synpunkter på behovslista v2 från referensgrupp Rapport från behovsstudie Behovslista v3 Leverans och överlämning sker vid samma tillfälle och rapporteras till styrgruppen. 3.3 Projektavslut Etappen avslutas när styrgruppen beslutat att godkänna leveranserna och projektdokumentationen är färdigställd och arkiverad.

10 ORGANISATION 4.1 Projektorganisation och bemanning Styrgrupp: Anders Danielsson, informationssäkerhetsspecialist Magdalena Nordin, tillsynsarkivarie Mats Porsklev, förbundschef, förvaltningsledare, föredragande Projektchef: Mats Porsklev, förbundschef Projektledare: Projektgrupp:, sammankallande Annie Olandersson Elin Jonsson Referensgrupp Konsulter och Akademi 4.2 Styrgrupp Ansvar Säkerställa att projektets resultat är i linje med s verksamhet Säkerställa projektresultatet genom att tillföra de resurser som krävs för att få fram resultatet Befogenheter Avsluta projektet Godkänna och ändra projektdefinitionen Tillsätta projektgrupp

11 Projektchef Ansvar Genomföra projektet inom ramarna i denna projektdefinition Säkerställa att projektet har ändamålsenliga metoder och hjälpmedel Identifiera och införa förbättringar i arbetssättet Befogenheter Styra tilldelade resurser enligt denna projektdefinition Vid behov ändra projektets organisation Genomföra eventuella omförhandlingar angående projektet 4.4 Projektledaren Ansvar Producera, leverera och överlämna rätt resultat Planera, leda, följa upp, sammanställa och styra produktionsarbetet Utveckla, förvalta och hushålla med resurserna Skapa rutiner för projektets genomförande Godkänna inleveranser Upprätta och underhålla projekt- och resultatbibliotek Rapportera och informera om projektläget Befogenheter Nyttja och styra de tilldelade resurser Avvisa inleveranser som avviker från överenskommet innehåll och överenskommen kvalitet Föreslå behov på bevarandeplattformen 4.5 Projektgrupp Ansvar Sammanställa identifierade behov på bevarandeplattformen Föreslå behov på egenskaper och tekniker som berör IT-arkitektur och applikationsgränssitt Värdera samtliga behov som vi har på bevarandeplattformen

12 V 1 V 2 V 3 V 4 V 5 V 6 V 7 Handläggare Konsulter och Akademi Ansvar Delta i de möten som planeras under projektet enligt överenskommelse. Läsa igenom utkast på behovslista och lämna synpunkter 4.7 Referensgrupp Ansvar Läsa igenom utkast och lämna synpunkter 5 TIDSPLAN OCH RESURSBEHOV 5.1 Projekttidsplan Projektet kommer att inledas med ett uppstartsmöte med genomgång av projektet och OAIS modellen. Projektarbetet utförs i sex arbetsmöten om tre timmar. Aktiviteter Uppstart genomgång av OAIS WS1 - Kravbeskrivning på verktyg för pakethantering inom leveransprojekt WS2 - Kravbeskrivning för Mottagningsfunktionen WS3 - Kravbeskrivning på datahanteringsfunktionen den del som avser sökfunktion på arkivobjekt. WS4 - Kravbeskrivning på Åtkomstfunktionen WS5 Applikationsarkitektur & Applikationsgränssitt WS6 Genomgång av remissvar & justeringar Framtagning av Rapport och Kravlista 5.2 Beslutspunkter BP1 Godkännande av Projektdefinition

13 BP2 BP3 BP4 Ställa resurser till projektets förfogande enligt projektdefinitionen. Starta genomförandet. Godkännande och leverans av behovlista Godkännande av slutrapporten. Projektet avslutas. 5.3 Resursbehovsplan Projektet löper under sju veckor med ett tretimmarsmöte per vecka. Utöver detta behöver projektledare två dagar per vecka för korta avstämningar och dokumentation av kravspecifikation och slutrapport. Projektmedlemmarna behöver avsätta en till två dagar i veckan i snitt. Resursbehov blir därför: Projektledare Projektmedlemmar Total projekttid 133 timmar 168 timmar 301 timmar Vi behöver anlita konsulter inom: Digitalt bevarande 24 timmar Applikationsarkitektur och applikationsgränssnitt 16 timmar Vi behöver anlita akademin inom: Digitalt bevarande 20 timmar Medlemmar i referensgrupp behöver 2-3 timmar för att läsa utkast och lämna synpunkter. 5.4 Utrustning och lokaler Projektarbetet pågår i s lokaler och vi kommer att behöva tillgång till mötesrum och webkonferens i våra kontakter med referensgruppen. Dessutom kommer labbmiljön användas för att studera grundfunktionerna i OAIS arkiv. 6 ARBETSFORMER Projektet bedrivs med en planerad workshop per vecka och avslutas med remiss till referensgrupp för synpunkter.

14 Projektdokument kommer att delas på intern projektyta, på interna webbplatsen Arkivsystem. Projektet kommer att nämnas i nyhetsbrev och på s blogg. Resultatet, rapporten, tillsammans med lista på sammanställda behov, kommer att förmedlas till medlemmar och styrelsen. Den rapporterande projektdokumentationen består av följande dokument: Projektdefinition Projektrapport med bilagor Mötesprotokoll Samtliga dokument kommer att finnas tillgängliga via interna webplatsen Arkiv under projekttiden. Nedan redovisas de regelbundna möten som finns i projektet. Stående dagordningar fastställs vid första mötet. Projektgruppsmöten på kontoret, PL är sekreterare Ett styrgruppsmöte för att godkänna projektplanen, PL är sekreterare Referensgruppsmöte via webb för genomgång av framarbetad behovslista (efter WS5) Ett styrgruppsmöte för att godkänna rapport och behovslista 7 RISKER Vi bedömer riskerna för projektet som lågt då organisationen tillsammans med deltagande referenser och konsulter utgör god kunskap inom digitalt bevarande och applikationsarkitekturfrågor. 1. Projektet resulterar i ofullständig eller felaktig behovsspecifikation. Effekt: Resultatet kan inte direkt användas som underlag för inriktningsbeslut inför genomförandeprojektet. Uppstart av genomförandeprojekt försenas. Sannolikhet: Låg Åtgärd: Delar av arbetet behöver göras om. 2. Resurser och tid som avsatts för projektet är otillräckliga för att uppnå önskat resultat. Effekt: Uppstart av genomförandeprojekt försenas. Sannolikhet: Låg Åtgärd: Ytterligare resurser behöver tas in i projektet, inom de områden det berör.

15 EKONOMI Total kostnad för redovisat resursbehov fördelar sig på intern nedlagd tid, 301 timmar och planerad konsultation på 52 timmar. Extern kostnad för konsulttjänster uppgår till kr. Projektet finansieras inom ramen för bastjänst. 9 REFERENSER Här följer en lista på de dokument som det finns referenser till i projektdefinitionen. Rapporter och underlag från projektet E-arkiv Kronoberg och Blekinge. Förstudierapport Labb Consultative Committee for Space Data Systems, Reference Model for an Open Archival Information System (OAIS), Recommended practice CCSDS M-2, Magenta Book 2011 Mål och inriktning för verksamheten och verksamhetsplan för 2015 (Dnr SARK ) SKL's förfrågningsunderlag till nuvarande ramavtal för e-arkiv

ETABLERING DIGITAL BEVARANDEPLATTFORM

ETABLERING DIGITAL BEVARANDEPLATTFORM ETABLERING DIGITAL BEVARANDEPLATTFORM SLUTRAPPORT SYDARKIVERA.SE 0470-34 96 30 Sandgärdsgatan 23 52 30 Växjö, Sverige SIDAN 1 (17) 2 1 Innehåll 2 Bakgrund... 3 2.1 Allmänt... 3 2.2 Uppdragsgivare och uppdragstagare...

Läs mer

PROJEKTDEFINITION. Etablering digital bevarandeplattform, genomförande: Etapp 1 September - december 2016

PROJEKTDEFINITION. Etablering digital bevarandeplattform, genomförande: Etapp 1 September - december 2016 PROJEKTDEFINITION DATUM 16--2 HANDLÄGGARE PROJEKTDEFINITION Etablering digital bevarandeplattform, genomförande: Etapp 1 September - december 216 Lansering och produktionssättning av s bevarandeplattform

Läs mer

FÖRSTUDIERAPPORT - SYDARKIVERA LABB

FÖRSTUDIERAPPORT - SYDARKIVERA LABB 1.0 1 FÖRSTUDIERAPPORT - SYDARKIVERA LABB SAMMANFATTNING OCH REKOMMENDATIONER Labbmiljö för att testa programvaror och metoder för digitalt bevarande är det första steget på vägen mot att införa ett gemensamt

Läs mer

ETABLERING DIGITAL BEVARANDEPLATTFOM

ETABLERING DIGITAL BEVARANDEPLATTFOM RAPPORT DATUM DNR HANDLÄGGARE MÅRTEN LINDSTRAND ETABLERING DIGITAL BEVARANDEPLATTFOM Etablering - genomförande: Etapp 1 SYDARKIVERA.SE 0470-34 96 30 Båtsmanstorget 2 352 30 Växjö, Sverige SIDAN 1 (18)

Läs mer

Ett e arkiv värt att lita på

Ett e arkiv värt att lita på Ett e arkiv värt att lita på Arkivering i olika steg Medborgare Myndigheter Företag Verksamhetssystem Verksamhetsnära arkiv Slutarkiv Internationell standard Audit and Certification of Trustworthy Digital

Läs mer

E-arkiv Kronoberg och Blekinge

E-arkiv Kronoberg och Blekinge Dnr Elin Jonsson arkivarie Tel. 0470-413 07 Förstudie E-arkiv Kronoberg och Blekinge - Projektplan KOMMUNKANSLIET Kommunledningsförvaltningen 1 (12) Postadress Box 1222, 351 12 Växjö Besöksadress Västra

Läs mer

Hur Sydarkivera långtidsbevarar digital information på ett säkert sätt

Hur Sydarkivera långtidsbevarar digital information på ett säkert sätt Hur Sydarkivera långtidsbevarar digital information på ett säkert sätt Tillit och system av säkerhetsåtgärder E-arkivorganisationen Sydarkivera Skyddsnivåer och skyddsåtgärder Workshopar, informationskartläggningar

Läs mer

Moment 5: Vad är ett e-arkiv och vad krävs för att införa det i min verksamhet?

Moment 5: Vad är ett e-arkiv och vad krävs för att införa det i min verksamhet? Moment 5: Vad är ett e-arkiv och vad krävs för att införa det i min verksamhet? Arkivering i olika steg Medborgare Myndigheter Företag Leverans utifrån dokumenthanteringsplan Verksamhetssystem Verksamhetsnära

Läs mer

Utveckling av Förvaltningsgemensam Specifikation (FGS) för personakter och patientjournaler. Projektdirektiv

Utveckling av Förvaltningsgemensam Specifikation (FGS) för personakter och patientjournaler. Projektdirektiv Anna Gillquist Sida: 1 (8) Utveckling av Förvaltningsgemensam Specifikation (FGS) för personakter och patientjournaler Projektdirektiv Anna Gillquist Sida: 2 (8) Godkännande av projektdirektiv Beställare/uppdragsgivare:

Läs mer

PROJEKTDEFINITION. Förstudie Persondatabas

PROJEKTDEFINITION. Förstudie Persondatabas Sidan: 1 (18). PROJEKTDEFINITION Förstudie Persondatabas Sidan: 2 (18) INNEHÅLL 1. BASFAKTA...4 1.1 Godkännande...4 1.2 Revisionsinformation...4 1.3 Terminologilista...5 2. IDÈ OCH MÅL...6 2.1 Bakgrund...6

Läs mer

RFI ARKIVREDOVISNING. Kort beskrivning av Sydarkivera

RFI ARKIVREDOVISNING. Kort beskrivning av Sydarkivera RFI ARKIVREDOVISNING Kommunalförbundet Sydarkivera (Sydarkivera) inbjuder härmed till inlämnande av svar på denna RFI (Request for Information) avseende itstöd för arkivförteckning/arkivredovisning som

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Trygg och säker i hemmet

Trygg och säker i hemmet Trygg och säker i hemmet Projektplan Agneta Aldor 2014-05-09 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Syfte med dokumentet 3 1.2 Ändringshistorik 3 2 Projektet, sammanfattning 3 2.1 Projektets omfattning

Läs mer

Vad är arkiv? Vem äger och ansvarar för informationen i arkiven?

Vad är arkiv? Vem äger och ansvarar för informationen i arkiven? Vad är arkiv? Vem äger och ansvarar för informationen i arkiven? och består av.. Arkivet är Myndighetens allmänna handlingar och sådana handlingar som avses i 2 kap 9 TF, om myndigheten beslutar att de

Läs mer

Förstudie e-arkiv. Kronoberg och Blekinge

Förstudie e-arkiv. Kronoberg och Blekinge Förstudie e-arkiv Kronoberg och Blekinge Uppstartsmöte i Växjö 15 januari 2013 Marianne Dalesjö, kanslichef och Elin Jonsson, arkivarie Dagordning Mötet inleds (Marianne) Presentation av deltagare Presentation

Läs mer

FGS:erna i dag och hur får vi dem att bli fler (FGS = Förvaltningsgemensamma specifikationer)

FGS:erna i dag och hur får vi dem att bli fler (FGS = Förvaltningsgemensamma specifikationer) FGS:erna i dag och hur får vi dem att bli fler (FGS = Förvaltningsgemensamma specifikationer) 2016-10-13 Karin Bredenberg, Teknisk rådgivare, metadata, Riksarkivet Elin Jonsson, Bevarandestrateg, Sydarkivera

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

DoÄr E-arkivering. Projektplan

DoÄr E-arkivering. Projektplan Håkan Svensson Sida: 1 (6) DoÄr Projektplan Håkan Svensson Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Projektidé och mål... 3 2.1 Bakgrund och projektidé... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 VERKSAMHETSPLAN Växjö, Sverige Båtsmanstorget 2 SYDARKIVERA.SE

Verksamhetsplan 2017 VERKSAMHETSPLAN Växjö, Sverige Båtsmanstorget 2 SYDARKIVERA.SE VERKSAMHETSPLAN DATUM DNR SARK 2016:4 Användare Mats Porsklev Verksamhetsplan 2017 SYDARKIVERA.SE 0470-34 96 30 Båtsmanstorget 2 352 30 Växjö, Sverige SIDAN 1 (14) 0.7 2 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 VISION...

Läs mer

Projektdirektiv. AD-Data

Projektdirektiv. AD-Data Projektdirektiv AD-Data 2013-09-04 Innehåll Revisionsinformation... 3 Målbeskrivning... 3 Bakgrund... 3 Projektidé... 3 Mål... 4 Avgränsningar... 4 Etapper... 5 Budget... 5 Organisation... 5 Projektorganisation...

Läs mer

Förbundsstyrelsen (17)

Förbundsstyrelsen (17) KOMMUNALFÖRBUNDET Förbundsstyrelsen 2015-12-04 1 (17) Plats och tid Sydarkivera sammanträdesrum fredagen den 4 december 2015 kl.09.15-11.35 Beslutande Övriga deltagande Per Ribacke (S), Alvesta, ordförande

Läs mer

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter Projektorganisation, roller Ladok3-införande Sida: 1 (5) Ladok3-införande Projektorganisation, roller och befogenheter Ladok3-införande Sida: 2 (5) 1 Beställare Förvaltningschef Joakim Malmström Definiera

Läs mer

Mats Porsklev, Sekreterare Magdalena Nordin, tillsynsarkivarie Elin Jonsson, bevarandestrateg

Mats Porsklev, Sekreterare Magdalena Nordin, tillsynsarkivarie Elin Jonsson, bevarandestrateg SIDAN 1 (11) Plats och tid Sydarkivera sammanträdesrum Växjö fredagen den 13 maj 2016 kl.10.00 12.00 Beslutande och närvarande ersättare Per Ribacke (S), ordf., Alvesta Annika Stacke (L) Växjö Nils-Ingmar

Läs mer

SYDARKIVERA Sammanträdesdatum Sida

SYDARKIVERA Sammanträdesdatum Sida Kommunalförbundsfullmäktige 2015-10-23 1 (14) Plats och tid Sydarkivera sammanträdesrum Växjö fredagen den 23 oktober 2015 kl.10.00 11.40. Beslutande och närvarande ersättare Börje Dovstad (FP), Karlskrona,

Läs mer

PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet.

PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. Sidan: 1 (21) PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. PROJEKTDEFINITION Basdatorarbetsplatstjänst på Chalmers fas 1 BAT Sidan:

Läs mer

Karin Bredenberg Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen. Karin Bredenberg,

Karin Bredenberg Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen. Karin Bredenberg, Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen Karin Bredenberg, 2014-06-03 1 Inledning Jag gör en presentation och sedan får ni ta vid i diskussionen efter en kort paus!

Läs mer

Projektplan, åtagandet

Projektplan, åtagandet Sida 1 Projektplanen utgör ett huvudresultat av förberedelserna och kan ses som kontraktet mellan projektledningen och projektägaren för projektets genomförande. Om projektplan, åtagandet Syftet med att

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING Fas 2 Förankring

PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING Fas 2 Förankring Sidan 1 av 19 PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING Fas 2 Förankring Sidan 2 av

Läs mer

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess Vägledning Utvecklingsprocess Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess Vägledning för arbetet med förvaltningsgemensamma specifikationer RAFGS1D1A20171025 Kontakta oss Information om

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Innehåll

Verksamhetsplan 2015. Innehåll Verksamhetsplan 2015 Den första tvåårsperioden med början 2015 används till att bygga upp och etablera verksamheten. Fokus under 2015 är i första hand att komma igång med det förebyggande arbetet med utbildning,

Läs mer

Allmänhet Myndighet Riksarkivet Sökning via NAD Riksarkivet och SVAR:s webbplats ARKIS Data Management RALF KRAM Myndighetsverktyg för kontroll och SIP-generering Access Dissemination Ingest Digitala Kedjan

Läs mer

Förvaltning av FGS:er (Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium) Karin Bredenberg /

Förvaltning av FGS:er (Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium) Karin Bredenberg / Förvaltning av FGS:er (Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium) Karin Bredenberg / 2014-10-16 Visionen för information Det ska vara enkelt att återsöka, återanvända och arkivera

Läs mer

Förvaltning av FGS:er

Förvaltning av FGS:er Förvaltning av FGS:er Karin Bredenberg 2015-10-01 Vad har hänt? 2 FGS:erna underlättar informationsförsörjningen Vid informationsutbyte mellan olika verksamhetssystem Vid upphandling av system Vid överföring

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram HANDLINGSPROGRAM DATUM DNR SARK 2015:75 Användare Mats Porsklev Handlingsprogram 2017-2022 2015-2016 2017-2018 2019-2020 2021-2022 Digitalisering och forskarservice Förbättrat verksamhetsstöd Förbättrad

Läs mer

Förbundsstyrelsen Datum för anslags nedtagande. Sydarkiveras kontor. Utdragsbestyrkande

Förbundsstyrelsen Datum för anslags nedtagande. Sydarkiveras kontor. Utdragsbestyrkande SIDAN 1 (16) Plats och tid Sydarkivera sammanträdesrum Växjö fredagen den 2 juni 2017 kl.10.00 12.00 Beslutande och närvarande ersättare Per Ribacke (S), ordf., Alvesta Magnus Gunnarsson (M), Ljungby 14-24

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (6) Ekonomiavdelningen Bilaga 2 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet.

PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. Sidan: 1 (21) PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. PROJEKTDEFINITION Basdatorarbetsplatstjänst på Chalmers fas 2 BAT Sidan:

Läs mer

Processbeskrivning Projektstyrning

Processbeskrivning Projektstyrning ProcIT-P-004 Processbeskrivning Projektstyrning Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Projektstyrningsprocessen

Läs mer

Förbundsstyrelsen (14)

Förbundsstyrelsen (14) Förbundsstyrelsen 2015-09-18 1 (14) Plats och tid Sydarkivera sammanträdesrum fredagen den 18 september 2015 kl.09.15-11.45. Beslutande Övriga deltagande Per Ribacke (S), Alvesta, ordförande Nils Ingmar

Läs mer

Projektorganisation. Tieto PPS AH003, 6.8.0, Sida 1

Projektorganisation. Tieto PPS AH003, 6.8.0, Sida 1 Sida 1 Om projektorganisation en beskriver fördelningen av ansvar och befogenheter mellan olika roller inom projektet. Här beskrivs även överenskommen fördelning av ansvar mellan projektet och basorganisationen.

Läs mer

E-arkiv Kronoberg och Blekinge

E-arkiv Kronoberg och Blekinge Elin Jonsson arkivarie Tel. 0470-413 07 Fördjupad förstudie hösten 2013 Reviderad version E-arkiv Kronoberg och Blekinge - Projektplan KOMMUNKANSLIET Kommunledningsförvaltningen 1 (20) Postadress Box 1222,

Läs mer

ESSArch vid Riksarkivet i Sverige

ESSArch vid Riksarkivet i Sverige NorDig 2014 2014-06-03 ESSArch vid i Sverige Mats Berggren / 1 ESSArch vid i Sverige s digitala bevarande - bakgrund RADAR och ESSArch Erfarenheter och planer 2 1 ESSArch vid i Sverige s digitala bevarande

Läs mer

Projektplan. Elektroniskt bevarande

Projektplan. Elektroniskt bevarande Elektroniskt bevarande etapp 2 Projektnamn: Elektroniskt bevarande etapp 2 Projektägare: Sambruk Styrgrupp: Inte bestämd Projektledare: Caspar Gielissen Tel. 073-950 42 10 Epost cas.gielissen@eskilstuna.se

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Digital arkivering och historiklagring 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Generella principer för arkivering Informationsbärare: Analogt (papper) Digitalt (ettor och nollor på t ex ett

Läs mer

Hela dokumentet Guide till handlingsalternativ kan hämtas via adressen http://www.vaxjo.se/e arkiv

Hela dokumentet Guide till handlingsalternativ kan hämtas via adressen http://www.vaxjo.se/e arkiv Guide till handlingsalternativ är ett utbildningsmaterial som tagits fram inom ramen för förstudien som genomfördes i samverkan mellan kommuner, landsting och regionförbund i Kronoberg och Blekinge våren

Läs mer

Förbundsstyrelsen (21)

Förbundsstyrelsen (21) Förbundsstyrelsen 2015-05-29 1 (21) Plats och tid Sydarkivera sammanträdesrum fredagen den 29 maj 2015 kl.09.15-11.00. Beslutande Per Ribacke (S), Alvesta, ordförande Nils Ingmar Thorell (FP), Ronneby,

Läs mer

Mats Porsklev, sekreterare Magdalena Nordin, tillsynsarkivarie Elin Jonsson, bevarandestrateg

Mats Porsklev, sekreterare Magdalena Nordin, tillsynsarkivarie Elin Jonsson, bevarandestrateg SIDAN 1 (16) Plats och tid Sydarkivera sammanträdesrum Växjö fredagen den 7 oktober 2016 kl.10.00 12.25 Beslutande och närvarande ersättare Per Ribacke (S), ordf., Alvesta Magnus Gunnarsson (M), Ljungby

Läs mer

Förenklad förstudie och samarbetsförslag

Förenklad förstudie och samarbetsförslag Tjänsteskrivelse -02-21 KFN 2013.0096 Handläggare: Annelie Henriksson Förenklad förstudie och samarbetsförslag Sammanfattning Arbetet med införande av e-arkiv i Karlskoga kommun har påbörjats under hösten

Läs mer

Sydarkivera - Verksamhetsbeskrivning

Sydarkivera - Verksamhetsbeskrivning - Verksamhetsbeskrivning Kommunalförbundet har bildats av kommunerna Alvesta, Karlskrona, Karlshamn, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Ronneby, Tingsryd, Växjö, Älmhult samt Region Blekinge. Förbundets uppdrag

Läs mer

PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING

PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING Sidan 1 av 25 PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING Sidan 2 av 25 INNEHÅLL 1. BASFAKTA...4

Läs mer

Senaste nytt om arbetet med e-arkiv och e-diarium (eard) Arkivforum, 6 november 2013

Senaste nytt om arbetet med e-arkiv och e-diarium (eard) Arkivforum, 6 november 2013 Senaste nytt om arbetet med e-arkiv och e-diarium (eard) Arkivforum, 6 november 2013 Ur innehållet Hur kommer det bli när allt är klart? Vad behöver din organisation förbereda sig på? Vad menas med - mellanarkiv

Läs mer

ADDML vid Riksarkivet i Sverige

ADDML vid Riksarkivet i Sverige NorDig 2014 2014-06-03 ADDML vid Riksarkivet i Sverige Mats Berggren / Riksarkivet 1 ADDML vid Riksarkivet i Sverige Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Bevarande av databaser Erfarenheter av

Läs mer

E-arkiv Kronoberg och Blekinge

E-arkiv Kronoberg och Blekinge ÄRENDE Dnr KS/2014:68 Konceptstudie 2014 E-arkiv Kronoberg och Blekinge - plan KOMMUNKANSLIET Kommunledningsförvaltningen 1 (19) Postadress Box 1222, 351 12 Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel.

Läs mer

E-arkiv, eardoch Pre-pre-ingest

E-arkiv, eardoch Pre-pre-ingest E-arkiv, eardoch Pre-pre-ingest Agenda Intro: vilkaärvi och vadvillvi prataom? Teori, praktik, exempel Ställ frågor! Övningar Börja från början OAIS -En snabb repetition arbete, långsiktig bevarandeplanering

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

Slutrapport DP4 & 6. Vägledning och funktionella krav

Slutrapport DP4 & 6. Vägledning och funktionella krav Slutrapport DP4 & 6 Vägledning och funktionella krav Tove Engvall 2013-06-11 03 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING... 2 2. INLEDNING... 2 2.1 BAKGRUND... 2 2.2 PROJEKTMÅL... 2 2.3 BESTÄLLARE...

Läs mer

Statens servicecenter. - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01

Statens servicecenter. - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01 Statens servicecenter - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01 Effektiv statsförvaltning måste bli effektivare Statsförvaltningen har på 25 år minskat från ca 650 000 anställda till ca 240 000 idag Litet utrymme för

Läs mer

Ett e-arkiv värt att lita på UTKAST för synpunkter

Ett e-arkiv värt att lita på UTKAST för synpunkter Ett e-arkiv värt att lita på UTKAST för synpunkter Checklistan är ett verktyg som kan användas för att utvärdera om organisationen har säkert och pålitligt e-arkiv. Checklistan är en måttstock för att

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium

Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium Visionen för information Det ska vara enkelt att återsöka, återanvända och arkivera information hos offentliga myndigheter oavsett var och

Läs mer

FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV

FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV 30 MAJ 2017 Riksarkivet, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Kommunalförbundet Sydarkivera bjuder in till en spännande nätverksdag i anslutning till Offentliga rummet

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Verksamhetsplan Innehåll

Verksamhetsplan Innehåll Verksamhetsplan 2016 1 Den första tvåårsperioden 2015-2016 används till att bygga upp och etablera verksamheten. Från och med 2016 tar även över ansvaret som arkivmyndighet när det gäller tillsyn. Fokus

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer. 11 juni 2013

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer. 11 juni 2013 Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer 11 juni 2013 eard Aktuell information A Aktuell information B Mellanarkiv Slutarkiv Aktuell information C Bakgrund Behov för

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Stadsarkivet Dnr 9.0 7389/08 Sida 1 (8) 2016-03-17 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (8) Innehåll POLICY... 1 FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

METADATASTANDARDER EN ORIENTERING

METADATASTANDARDER EN ORIENTERING METADATASTANDARDER EN ORIENTERING FREDRIK SAMSON 29 NOVEMBER 2016 Innehåll Översikt över standarder som hanterar metadata Hur förhåller sig standarderna till varandra Praktiska erfarenheter 2 Standarder

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET SYDARKIVERA

KOMMUNALFÖRBUNDET SYDARKIVERA KOMMUNALFÖRBUNDET SYDARKIVERA RAPPORT FRÅN VERKSAMHETEN 2015 Kommunalförbundet bildades den 1 januari 2015. Under året har organisationen byggts upp med förtroendevalda, sammanträden, anställda, kontor

Läs mer

Projektförslag e-arkiv

Projektförslag e-arkiv Projektförslag e-arkiv 2016-11-01 Innehåll Bakgrund Presentation av projektidé Varför kommunalförbund? Funktion för mellan- och slutarkiv Synergieffekter Syfte, mål och metoder Vem gör vad - projektorganisation

Läs mer

Strukturerad informationshantering

Strukturerad informationshantering Strukturerad informationshantering Sydarkivera Kommunalförbundet Sydarkivera är en gemensam arkivförvaltning och gemensam arkivmyndighet för Alvesta, Karlshamn, Karlskrona, Lessebo, Ljungby, Markaryd,

Läs mer

E-arkiv på SLL landstingsarkivet

E-arkiv på SLL landstingsarkivet E-arkiv på SLL landstingsarkivet Martin Olsson, förvaltningsledare E-tjänster för arkivering Stockholms läns landsting Ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och regionplanering samt bidrar

Läs mer

Informationskartläggning och Säkerhetsklassning

Informationskartläggning och Säkerhetsklassning Informationskartläggning och Säkerhetsklassning Medlemmar Nuvarande: Alvesta, Ljungby, Lessebo, Karlshamn, Karlskrona, Markaryd, Ronneby, Tingsryd, Växjö, Älmhult, Region Blekinge Anslutande: Bromölla,

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Elektroniskt bevarande, etapp 2. Caspar Gielissen, projektledare

Elektroniskt bevarande, etapp 2. Caspar Gielissen, projektledare Elektroniskt bevarande, etapp 2 Caspar Gielissen, projektledare 47 Agenda Våra utmaningar Projektet Elektroniskt bevarande - Mål - Vårt arbete hittills - Hinder och problem - Erfarenheter - Fortsättning

Läs mer

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektbeställare Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Kristina Eriksson Datum 2016-04-18 Version 2.0 Projekt-, ärendenr. KS

Läs mer

Begrepp för elektroniska arkiv och digitalt bevarande. Översättning av OAIS & Begrepp för arkivenheter i olika standarder

Begrepp för elektroniska arkiv och digitalt bevarande. Översättning av OAIS & Begrepp för arkivenheter i olika standarder Nordiskt Arkivakademi Boden 0- november 2009 Begrepp för elektroniska arkiv och digitalt bevarande Översättning av OAIS & Begrepp för arkivenheter i olika standarder 2009-- Magnus Geber OAIS på svenska

Läs mer

RADAR. Mats Berggren / 2013-05-15

RADAR. Mats Berggren / 2013-05-15 RADAR Mats Berggren / 2013-05-15 1 RADAR Varför digitalt bevarande? Riksarkivets digitala arkiv (RADAR) RADAR och eard 2 RADAR Varför digitalt bevarande? Riksarkivets digitala arkiv (RADAR) RADAR och eard

Läs mer

Stockholms läns landstings projektmodell. PROJEKTiL. Programdirektiv SLL Miljö för Bevarande

Stockholms läns landstings projektmodell. PROJEKTiL. Programdirektiv SLL Miljö för Bevarande Stockholms läns landstings projektmodell PROJEKTiL Programdirektiv SLL Miljö för Bevarande Innehåll 1 Grundläggande information... 5 1.1 Idé och bakgrund... 5 1.2 Syfte... 5 1.3 Strategier... 6 2 Programägare,

Läs mer

Digitala arkivleveranser

Digitala arkivleveranser Digitala arkivleveranser Hur Sydarkivera arbetar praktiskt inför leveranser Vad står vi inför? Vad behöver vi veta? Informationskartläggning Skyddsnivåer och skyddsåtgärder Workshopar Informationsplan

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Plan PROJEKTiL Sida 1 (9) [Titel] Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2 Mål och Verksamhetsnytta... 4 2.1

Läs mer

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Vägledning Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Vägledning för arbetet med förvaltningsgemensamma specifikationer RAFGS1D20150815 Kontakta oss Information om arbetet med FGS:er hittar du på vår webbplats:

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Dnr 9.0 7389/08 Vers. 4.0 Sida 1 (9) 2018-05-24 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (9) Innehåll POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR

REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Arkiv och diarium Ansvarig förvaltningsenhet: Universitetsledningens kansli

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Elektronisk arkivering

Elektronisk arkivering Elektronisk arkivering Information om pågående projekt Riksarkivet och SKL Caspar Almalander Agenda 1. Sambruks projekt Elektroniskt bevarande etapp 2 2. Riksarkivets projekt e-arkiv och e-diarium 3. SKL:s

Läs mer

Projekt earkiv

Projekt earkiv Projekt earkiv 2012-10-01 Agenda - Bakgrund till projektet - Status Vad har hänt hittills? - Checklista - Vad händer närmast? - Delprojekt Upphandling - Frågor SKL har beslutat om Strategi för esamhället

Läs mer

SSC:s e-arkiv-tjänst gällande mellanarkiv för statliga myndigheter

SSC:s e-arkiv-tjänst gällande mellanarkiv för statliga myndigheter NorDig 2017 SSC:s e-arkiv-tjänst gällande mellanarkiv för statliga myndigheter Magnus Geber magnus.geber@riksarkivet.se Riksarkivet deltar som resurs gällande olika aktuella kompetenser Arkivregler E-arkiv

Läs mer

Leveranshandledning. Tillhörande Vägledning och funktionella krav

Leveranshandledning. Tillhörande Vägledning och funktionella krav Leveranshandledning Tillhörande Vägledning och funktionella krav Magdalena Nordin och Elin Jonsson 2013-06-11 1.0 1(39) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 2 1.1 GRUNDLÄGGANDE BEGREPP... 3 2 BAKGRUND...

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin Agenda Vad är en FGS? Blir det några FGS:er? Förvaltningsorganisationen Internationellt FGS Arkivredovisning 2 Vad är en FGS?

Läs mer

Verksamhetsplan med långsiktigt handlingsprogram

Verksamhetsplan med långsiktigt handlingsprogram VERKSAMHETSPLAN DATUM DNR SARK 2016:4 Användare Mats Porsklev Verksamhetsplan 2017 - med långsiktigt handlingsprogram SYDARKIVERA.SE 0470-34 96 30 Båtsmanstorget 2 352 30 Växjö, Sverige SIDAN 1 (39) 2

Läs mer

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget.

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.6.-456-2016 Sida 1 (9) Reviderat 2017-03-27 Handläggare Sandra Wetterstrand 08-508 033 79 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Förbundsstyrelsen Datum för anslags nedtagande. Sydarkiveras kontor. Utdragsbestyrkande

Förbundsstyrelsen Datum för anslags nedtagande. Sydarkiveras kontor. Utdragsbestyrkande SIDAN 1 (5) Plats och tid Sydarkivera sammanträdesrum Alvesta fredagen den 1 december 2017 kl.10.00 11.40 Beslutande och närvarande ersättare Per Ribacke (S), ordf., Alvesta Nils Ingmar Thorell (L), Ronneby

Läs mer

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_ Sida: 1 (6) Projektplan Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Idé och mål... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans och överlämning... 4 3.1 Leveransobjekt och godkännande...

Läs mer

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart]

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart] Redovisande dokument Rapport PROJEKTiL Sida 1 (6) [Titel] Sida 2 (6) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Effekterna av projektets resultat/verksamhetsnytta... 3

Läs mer

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Projektdirektiv Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektdirektiv 1.0 130930 Ursprunglig version Projektdirektiv 1.1 131004 Möte

Läs mer

Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island maj E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium

Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island maj E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island 25-27 maj 2011 E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium Målbilder Målet för svensk e-förvaltning är att den ska vara så enkel som möjligt

Läs mer

SAMARBETE MELLAN 9 LANDSTING R7E-PROJEKTETETS RESA TILL GEMENSAMT E-ARKIV 29/ Flera landsting ett gemensamt e-arkiv

SAMARBETE MELLAN 9 LANDSTING R7E-PROJEKTETETS RESA TILL GEMENSAMT E-ARKIV 29/ Flera landsting ett gemensamt e-arkiv SAMARBETE MELLAN 9 LANDSTING R7E-PROJEKTETETS RESA TILL GEMENSAMT E-ARKIV 29/11 2016 Utgångspunkt, frågeställningar Vad har vi egentligen gjort för resa? Hur har resan varit, vad har vi gjort? Hur ser

Läs mer

PPS ett praktiskt verktyg som fungerar för mig

PPS ett praktiskt verktyg som fungerar för mig PPS ett praktiskt verktyg som fungerar för mig Jarkko Erikshammar 2009-03-02 35 minuter Jarkko Erikshammar. Tel 0920 492 18 60, 070-668 97 72, e-post: jarkko.erikshammar@ltu.se Luleå tekniska universitet.

Läs mer