Ansökan avseende försöksverksamhet med övningsförskolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan avseende försöksverksamhet med övningsförskolor"

Transkript

1

2 Lärarutbildningsnämndens kansli Mats d Hermansson Utbildningsledare, FD mats.hermansson@gu.se ANSÖKAN 1 / Dnr GU: V 2014/19 Universitets- och högskolerådet Box STOCKHOLM Dnr UHR: Ansökan avseende försöksverksamhet med övningsförskolor 1. Hur högskolan planerar att lägga upp försöksverksamheten så att studenterna fullgör huvuddelen av sin verksamhetsförlagda utbildning vid särskilda övningsskolor (grund- eller gymnasieskolor) eller övningsförskolor (jfr 5 i förordningen). Följande modell för övningsförskolor har som mål att höja kvaliteten på studenternas utbildning, både den högskoleförlagda delen och den verksamhetsförlagda delen. Ett ytterligare mål är att öka betydelsen av den verksamhetsförlagda utbildningen för medverkande förskolor. En avgörande kvalitetsutvecklande faktor är ökad samverkan mellan universitetet och medverkande förskolor. Den nedan presenterade övningsförskolemodellen är utformad för att uppnå dessa mål genom att studenterna placeras vid förskolor med särskilt goda förutsättningar för samverkan mellan akademi och skolverksamhet. VFU-kursläraren, som är anställd vid universitetet, och den lokala lärarutbildaren (LLU), studentens handledare anställd i förskolan, är de lärarutbildare studenten möter återkommande under förskollärarutbildningen vid Göteborgs universitet. Dessa lärarutbildare är nyckelpersoner som på olika sätt utgör resurser för studentens utveckling mot examensmålen, och samverkan dem emellan är central för en kvalitativ verksamhetsförlagd utbildning. Med tanke på att flertalet förskoleenheter är små är det ofta svårt att placera ett större antal studenter så att de har VFU samtidigt på en förskola eftersom det då skapas en obalans mellan antalet barn och antalet vuxna. Den övningsförskolemodell som presenteras här är utformad som en lösning på denna problematik. Lärarutbildningsnämnden (LUN) Skolgatan 2, Box 135, Göteborg , (fax) info@lun.gu.se

3 Lärarutbildningsnämnden (LUN) 2 / 7 Modellen utgår från att övningsförskoleområden bildas av förskolor som organisatoriskt leds av en förskolechef. Det är centralt för en fungerande samverkan att förskolecheferna inom respektive område är involverade i samverkan kring den verksamhetsförlagda utbildningen. Utifrån förutsättningar som storlek och antal förskolor inom varje övningsförskoleområde placeras ett visst antal studenter på förskolor inom området. Detta görs i samverkan mellan medarbetare vid universitetet och kommunalanställda VFU-koordinatorer. Ett lämpligt antal handledare (lokala lärarutbildare, LLU) utses inom övningsförskoleområdet av respektive förskolechef och dessa LLU får ansvar för nya studenter varje eller varannan termin. Fördelning av studenter på respektive förskola inom området görs av VFUkoordinatorerna i samverkan med förskolechefen. Det finns också planer på att ett övningsförskoleområde skall utgöras av ett antal fristående förskolor genom samverkansorganisationen Fria Förskolor, FSO, som Göteborgs universitet har en särskild samverkansöverenskommelse med. Lärarutbildningsnämnden är ett universitetsgemensamt organ med det samlade ansvaret för lärarutbildning vid Göteborgs universitet. Lärarutbildningsnämnden har inom sitt uppdrag ett särskilt ansvar för verksamhetsförlagd utbildning. Kursansvar för den verksamhetsförlagda utbildningen inom Förskollärarutbildningen vid Göteborgs universitet ligger på Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande. Den verksamhetsförlagda utbildningen inom programmet genomförs i fyra särskilda VFU-kurser om 7,5 hp vardera, fördelade under utbildningstiden. De VFU-kurslärare som arbetar inom kurserna utgörs till stor del av förskollärare som är adjungerade vid universitetet och som också är verksamma som förskollärare. Detta innebär att de dels är verksamma som förskollärare inom skolväsendet, dels är verksamma inom universitetet som universitetslärare i VFU-kurser, men också i andra kurser inom Förskollärarprogrammet. Dessa lärare har genomgått högskolepedagogisk utbildning. Bland VFU-kurslärarna finns också reguljära universitetslektorer. VFU-kursläraren knyts till ett och samma övningsförskoleområde varje termin och arbetar inom området med lämpligt antal studenter och deras lokala lärarutbildare samt områdets VFU-koordinator i ett fast team. Det bildas på så sätt ett eller två team av VFU-kurslärare, lokala lärarutbildare, VFUkoordinatorer och aktuella studenter inom varje område. Ett reellt samarbete och växelverkan har förutsättningar att utvecklas genom fasta team förankrade i övningsförskoleområdet.

4 Lärarutbildningsnämnden (LUN) 3 / 7 Närmare koppling skapas mellan övningsförskolor och förskollärarutbildning i varje område genom stabila kontakter termin efter termin mellan samma lokala lärarutbildare, VFU-kurslärare och VFU-koordinator som följer och handleder studenterna genom alla utbildningens VFU-kurser. I normalfallet behåller studenten sin VFU-placering på övningsförskolan under hela utbildningstiden. Möjlighet finns att under några veckor av studietiden göra VFU vid en annan övningsförskola, i förskoleklass eller utomlands (det sista gäller ett mindre antal studenter). Se vidare under punkt Hur högskolan avser att bygga ut verksamheten med övningsskolor och övningsförskolor till dess att minst hälften av högskolans studenter vid de utbildningar som deltar i försöksverksamheten omfattas. I detta ska även ingå uppgift om hur många studenter det rör sig om totalt i de utbildningar som planeras ingå i försöksverksamheten och hur många av dessa studenter som kommer att delta i försöksverksamheten när den är fullt utbyggd (jfr 7 2 st. i förordningen). Enligt nuvarande dimensioneringsplanering för Förskollärarprogrammet vid Göteborgs universitet beräknas ca 200 nya studenter antas varje termin. Samtliga nyantagna studenter från och med höstterminen 2014 beräknas kunna ingå i övningsförskoleprojektet. Flera av de studenter som antagits till Förskollärarprogrammet tidigare terminer beräknas också kunna dra nytta av modellen eftersom de till stor del redan är VFU-placerade vid förskolor som kommer att ingå i övningsförskoleområden enligt den här presenterade modellen. De kommer inte att omfattas av övningsförskoleprojektet, men den ökade samverkan som projektet innebär vid övningsförskolorna beräknas öka kvaliteten på den verksamhetsförlagda utbildningen generellt vid övningsförskolorna. Det är en särskild styrka i modellen att samtliga studenter inom programmet efterhand kommer att omfattas. Från bland annat representanter från studentkåren har kritik riktats mot idén med övningsskolor med anledning av att studenter inom samma program skulle få olika förutsättningar. Även representanter för skolhuvudmän har uttryckt oro för ett A- och ett B-lag bland VFU-skolorna. Planerade antagningstal inklusive uppskattning av avhopp inom Förskollärarprogrammet under den period som försöksverksamheten med övningsförskolor pågår framgår av nedanstående tabell. Hänsyn har inte tagits till eventuell ökad antagning med anledning av de ökningar av antalet platser inom lärarutbildningen som nyligen aviserats av regeringen. Som framgår av tabellen beräknas 1200 studenter omfattas av modellen när den är fullt utbyggd från och med höstterminen 2017.

5 Lärarutbildningsnämnden (LUN) 4 / 7 Beräknade planeringstal för Förskollärarprogrammet fr.o.m. HT14 t.o.m. VT19 År Termin HT14 VT15 Ht15 VT16 HT16 VT17 HT17 VT18 HT18 VT Summa Hur högskolan avser att försäkra sig om att försöksverksamheten präglas av hög handledartäthet och god handledarkompetens (lärar- eller förskollärarutbildning och minst 7,5 högskolepoäng inom området handledarskap eller motsvarande krävs) (jfr 6 1 st. och 8 punkt 3 i förordningen). En målsättning är att varje lokal lärarutbildare inom övningsförskolorna endast handleder en student åt gången. En lokal lärarutbildare kan vara handledare för flera studenter men inte för studenter som har sin VFU-period förlagd samtidigt. De fyra VFU-kurserna inom programmet är förlagda till olika tidpunkter under terminen vilket möjliggör att en lokal lärarutbildare ändå kan handleda upp till åtta studenter på ett år. Samtliga lokala lärarutbildare verksamma inom övningsförskoleverksamheten har lärar- eller förskollärarutbildning. Inledningsvis kommer endast ett fåtal av de lokala lärarutbildarna att ha en särskild handledarutbildning. En omfattande utbildningsinsats kommer att genomföras för att alla involverade lärare skall erhålla en sådan utbildning under de första åren av försöksverksamheten. Se vidare punkt 4 nedan. 4. Hur högskolan, om det inte finns tillräckligt många utbildade handledare att tillgå, avser att bidra med handledarutbildning (jfr 6 2 st. i förordningen). Från och med höstterminen 2014 ger Göteborgs universitet en nyutformad handledarkurs om 7,5 hp för lokala lärarutbildare, mentorer och förstelärare. I samverkan mellan berörda skolhuvudmän och Göteborgs universitet kommer en plan att utformas så att de förskollärare som medverkar i försöksverksamheten successivt genomgår handledarutbildningen i den mån de inte redan har motsvarande högskolepoänggivande handledarutbildning.

6 Lärarutbildningsnämnden (LUN) 5 / 7 5. Hur högskolan avser att använda särskilt yrkesskickliga lärare och förskollärare i den verksamhetsförlagda utbildningen och i högskolans lärar- eller förskollärarutbildning i övrigt (jfr 6 3 st. i förordningen). Genom att skolhuvudmän och förskolechefer involveras tydligt i arbetet ses den lokala lärarutbildaren som en mer central resurs i utbildningen. Av en nyligen genomförd enkät bland lokala lärarutbildare inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet framgår tydligt att uppdraget som lokal lärarutbildare behöver synliggöras och förtydligas på ledningsnivå inom skolverksamheterna. Genom att VFU-kurslärarna till stor del utgörs av verksamma förskollärare som adjungerats vid universitetet uppstår ett ömsesidigt flöde av kompetensöverföring från akademi till förskoleverksamhet och vice versa. VFU-kurslärare, lokala lärarutbildare och VFU-koordinatorer erbjuds möjligheter att gå poänggivande handledarkurser enligt punkt 4 ovan och annan kontinuerlig påbyggnadsutbildning. 6. Hur högskolan avser att säkerställa att det vid högskolan finns lärare som har till uppgift att följa och bidra till studenternas utveckling under de verksamhetsförlagda delen av utbildningen samt ge handledarna stöd för bedömning av studenterna under den verksamhetsförlagda utbildningen (jfr 7 3 st. i förordningen). Som nämnt ovan är de VFU-kurslärare som arbetar inom kurserna till stor del förskollärare som dels är adjungerade vi universitetet, dels är verksamma som förskollärare. Flera av de adjungerade lärarna läser samtidigt masterutbildningar vid universitetet och några är doktorander. Bland VFU-kurslärarna finns också reguljära universitetslektorer. Vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande bedrivs internationellt mycket framstående forskning kring yngre barns lärande och utveckling vilket bidrar till en komplett vetenskapligt grundad miljö för förskollärarutbildningen och dess verksamhetsförlagda utbildning. För vidare information om forskning vid institutionen se följande länk: Såväl lokala lärarutbildare som VFU-kurslärare är engagerade och kompetenta reflektionspartner som stärker studenters handlingsförmågor och yrkesidentitet. De har ett nära samarbete vid VFU-besök och i praxisseminarier samt kring studenter som har behov av extra stöd. Obligatoriska praxisseminarier hålls i övningsförskoleområdet och förläggs till tider då lokala lärarutbildare och VFU-koordinatorer inom området kan medverka. VFU-kurslärare gör bedömningsbesök hos varje student i verksamheten och har där utvecklingssamtal tillsammans med de lokala lärarutbildarna. Lokala lärarutbildare och VFU-kurslärare har samråd runt bedömning och uppföljning

7 Lärarutbildningsnämnden (LUN) 6 / 7 av varje student innan betygssättning av studenten i relation till kursmålen sker. Betyget sätts av VFU-kursläraren. 7. Hur högskolan avser att försäkra sig om att: 1. övningsskolornas eller övningsförskolornas ledning, organisation, undervisning och kvalitets- och utvecklingsarbete håller god kvalitet, Inom lärarutbildning är erfarenheten sedan lång tid att studenter i för stor utsträckning ser yrkesrelevans som skild från forskningsanknytning. 1 En målsättning med övningsförskolemodellen är att studenter ska ges möjlighet att utveckla en mer integrativ syn på en vetenskapligt grundad yrkeskompetens. Ett mål med övningsförskolemodellen är därför att skapa jämvikt mellan akademi och skolverksamhet där den verksamhetsförlagda utbildningen är ett resultat av en planering som skola och universitet gemensamt har genomfört. Detta samarbete är nyckeln till att överbrygga den klyfta mellan teori och praktik (verksamhetsförlagda/högskoleförlagda delar) i utbildningen som studenter ofta uttrycker att de upplever. Detta realiseras genom samverkan och nätverk mellan lokala lärarutbildare, VFU-kurslärare, VFU-koordinator och studenter inom övningsförskoleområdet där man gemensamt reflekterar över VFU-uppdraget och gemensamt utvecklar mål, innehåll, uppgifter och praxisseminarium i de fyra VFU-kurserna med utgångspunkt i examensordningens mål för förskollärare Genom samverkan blir lokala lärarutbildare, VFU-koordinatorer, VFUkurslärare och studenter resurser för både förskoleutveckling och för utveckling av Förskollärarprogrammet. Som nämnts under punkt 1 ovan är förskolechefernas engagemang i den verksamhetsförlagda utbildningen av central betydelse för en kvalitativ VFU inom förskollärarutbildningen. Det är också betydelsefullt att övriga aktörer som VFU-koordinatorer och representanter för skolhuvudmän på central nivå involveras i arbetet. Göteborgs universitet har en omfattande samverkan kring lärarutbildning, lärarfortbildning och skolutvecklingsfrågor med skolhuvudmännen i Göteborgsregionen. En övergripande överenskommelse avseende VFU i lärarutbildningen vid Göteborgs universitet har tagits fram i samverkan mellan Lärarutbildningsnämnden, Göteborgs Stad och Göteborgsregionens kommunalförbund. En särskild samverkansgrupp för VFU (VFUSAMS), med representanter för universitetet och regionens skolhuvudmän, diskuterar och bereder kontinuerligt samverkansfrågor kring VFU. 1 Se till exempel Säljö, R. & Södling, M. (2006). Utbildning på vetenskaplig grund - röster från fältet. Högskoleverkets rapportserie 2006:46 R. Stockholm: Högskoleverket.

8 Lärarutbildningsnämnden (LUN) 7 / 7 Förankring hos regionens skolhuvudmän av den här presenterade övningsförskolemodellen har gjorts på olika sätt och förslaget har mottagits väl. I Lärarutbildningsnämnden ingår representanter för Göteborgs Stad och Göteborgsregionens kommunalförbund. Modellen har också diskuterats i den ovan nämnda VFU-samverkansgruppen VFUSAMS och med representanter för Center för skolutveckling i Göteborgs Stad. Modellen har även diskuterats och förankrats med ett flertal av VFUkoordinatorerna i de presumtiva övningsförskoleområdena i Göteborgs Stad och övriga kommuner i Göteborgsregionen och även de ser positivt på förslaget. 2. studenterna ges möjlighet att fullgöra verksamhetsförlagd utbildning vid övningsskolor eller övningsförskolor med olika förutsättningar (jfr 8 punkt 1-2 i förordningen). Möjlighet att fullgöra verksamhetsförlagd utbildning vid andra enheter än den där studenten är placerad kommer i första hand att erbjudas inom övningsförskoleområdet. Möjlighet att göra VFU i förskoleklass under någon del av den verksamhetsförlagda utbildningen kommer också att erbjudas. Det finns också möjlighet för studenterna att ansöka om att fullgöra VFU utomlands under några veckor. Övrigt Uppföljning och utvärdering All lärarutbildning vid Göteborg universitet följs upp utifrån av Lärarutbildningsnämnden fastställda styrdokument för systematiskt kvalitetsarbete. Vid en medverkan i försöksverksamheten med övningsförskolor kommer en särskild plan att upprättas för uppföljning av försöksverksamheten för kontinuerligt kvalitetsutveckling och inför kommande utvärdering. Möjligheten att koppla forskningsprojekt till verksamheten kommer också att undersökas.

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015 Fakulteten för lärande och samhälle 2015-01-22 Dnr LS 59-2015/132 Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015 Malmö högskola har efter Universitets-

Läs mer

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden.

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden. Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden 1 Lärarutbildning Lärarfortbildning Skolutveckling 2 Lärarutbildningens omfattning vid Göteborgs universitet Ca 4 000 studenter Ca 30 medverkande institutioner

Läs mer

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015 Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Anders Linde-Laursen Dekan 2015-09-01 Dnr För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

Läs mer

lärare verksamma i kommunens skolor. Det är vad Södertörns högskola avser att skapa inom ramen för försöksverksamheten med övningsskolor.

lärare verksamma i kommunens skolor. Det är vad Södertörns högskola avser att skapa inom ramen för försöksverksamheten med övningsskolor. DNR 1.2.3-00143-2014 CENTRUM FÖR PROFESSIONSUTVECKLING I SKOLAN OCH FÖRSKOLAN FÖRSÖKSVERKSAMHET MED ÖVNINGSSKOLOR OCH ÖVNINGSFÖRSKOLOR VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLAS LÄRARUTBILDNING Härmed ansöker Södertörns

Läs mer

Övningsskoleprojektet

Övningsskoleprojektet Övningsskoleprojektet Med start ht-14 kommer Grundlärarprogrammets studenter på campus att ingå i en försöksverksamhet med övningsskolor för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Projektledare Annelie Bodén

Läs mer

En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor

En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Promemoria 2013-07-03 U2013/4305/S Utbildningsdepartementet Enligt sändlista En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Sammanfattning Inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Fakulteten för lärande och samhälle 2014-05-19 Dnr LS 59-2014/498 Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Malmö högskola har efter Universitets- och

Läs mer

Högskolan Dalarnas lärarutbildning söker partnerförskolor och partnerskolor

Högskolan Dalarnas lärarutbildning söker partnerförskolor och partnerskolor s lärarutbildning söker partnerförskolor och partnerskolor inledde hösten 2013 ett fördjupat samarbete med PUD-regionens förskolor och skolor gällande den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) för lärarutbildningarna.

Läs mer

Tilläggsavtal om deltagande i försöksverksamhet med övningsskola

Tilläggsavtal om deltagande i försöksverksamhet med övningsskola Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Johan Elmfeldt Dekan 2014-09-01 Dnr LS 59-2014/498 Tilläggsavtal om deltagande i försöksverksamhet med övningsskola Utöver den överenskommelse som Ramavtal

Läs mer

Malmö högskola - försöksverksamhet med övningsskola och övningsförskola

Malmö högskola - försöksverksamhet med övningsskola och övningsförskola Malmö högskola - försöksverksamhet med övningsskola och övningsförskola Informationsmöte Försöksverksamhetens syfte Kriterier Handledarutbildning VFU-lärare LS-kontakt Handlingsplan - seminarier Diskussion

Läs mer

Parter. och xxx org.nr:.. Bakgrund. sätt. kommunalförbund. G 2017/691. Sida 1 av 8. lärarutbildning 30 Göteborg

Parter. och xxx org.nr:.. Bakgrund. sätt. kommunalförbund. G 2017/691. Sida 1 av 8. lärarutbildning 30 Göteborg Överenskommelse 2018-01-24 D.nr. G 2017/691 ENHETEN FÖR UTREDNING OCH LÄRARUTBILDNING Överenskommelse avseendee verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen vid Göteborgs Universitet Parter Överenskommelsen

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning i förändring för praktiska yrkesfärdigheter på vetenskaplig grund

Verksamhetsförlagd utbildning i förändring för praktiska yrkesfärdigheter på vetenskaplig grund Verksamhetsförlagd utbildning i förändring för praktiska yrkesfärdigheter på vetenskaplig grund Solveig Sotevik Studierektor för verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarprogrammet Solveig.Sotevik@ped.gu.se

Läs mer

Övningsskoleprojektet

Övningsskoleprojektet Övningsskoleprojektet Projektledare Annelie Bodén Med start ht-14 kommer Grundlärarprogrammets studenter på campus att ingå i en försöksverksamhet med övningsskolor för verksamhetsförlagdutbildning (VFU).

Läs mer

Ansökan 2014-03-27 Dnr SU FV-3.2.3-0650-14

Ansökan 2014-03-27 Dnr SU FV-3.2.3-0650-14 1 (1) Ansökan 2014-03-27 Dnr SU FV-3.2.3-0650-14 Per Båvner Utredare Planeringsavdelningen Universitets- och högskolerådet Box 45093 104 30 Stockholm Diarienummer 1.2.3-00143-2014 Härmed ansöker Stockholms

Läs mer

Övningsskoleprojektet

Övningsskoleprojektet Projektledning Terminsplanering Forsknings/utvecklingsprojekt Professionsseminarium Utbildningar Fördjupande handledning, seminarium VFU-avtal Didak;ska seminarium Rektorer & förskolechefer Fältstudier

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens

Barn- och utbildningsnämndens 1(5) Barn- och utbildningsnämnden den 22 oktober 2015 Barn- och utbildningsnämndens 2015-10-22 Ärendet Ansökan om övningsskola för att höja kvalitet och utveckla VFU, den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Högskolan Dalarnas lärarutbildning söker övningsförskolor och övningsskolor inom PUD-regionen

Högskolan Dalarnas lärarutbildning söker övningsförskolor och övningsskolor inom PUD-regionen 2013-10-08 Högskolan Dalarnas lärarutbildning söker övningsförskolor och övningsskolor inom PUD-regionen Högskolan Dalarna planerar att starta övningsförskolor och övningsskolor inför höstantagningen 2014

Läs mer

Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor

Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor Malmö högskola har sedan 2014 en femårig försöksverksamhet med övnings(för)skolor i verksamhetsförlagd

Läs mer

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT- analys 2017 Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-09-17 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

SAMVERKANSKONFERENS I ÖFSO VÅREN 2016 PROCESSLEDARE SOLVEIG SOTEVIK

SAMVERKANSKONFERENS I ÖFSO VÅREN 2016 PROCESSLEDARE SOLVEIG SOTEVIK SAMVERKANSKONFERENS I ÖFSO VÅREN 2016 PROCESSLEDARE SOLVEIG SOTEVIK SOLVEIG.SOTEVIK@PED.GU.SE Kära vänner vi har kärnan till en vision för en varaktigt hållbar verksamhetsförlagd utbildning för förskollärare

Läs mer

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter SWOT-analys 2018 Lärande och samhälle, Malmö universitet Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera

Läs mer

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU Ver. 4 dec 2017 1 Avtalsparter Detta avtal är upprättat mellan Fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet och Norrtälje kommun. 1 2 Syfte

Läs mer

SWOT-analys. Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT-analys. Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT-analys Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

UTVÄRDERING AV FÖRSÖKS- VERKSAMHET MED ÖVNINGS- FÖRSKOLEOMRÅDEN. Resultat från utvärderingsomgång 2

UTVÄRDERING AV FÖRSÖKS- VERKSAMHET MED ÖVNINGS- FÖRSKOLEOMRÅDEN. Resultat från utvärderingsomgång 2 UTVÄRDERING AV FÖRSÖKS- VERKSAMHET MED ÖVNINGS- FÖRSKOLEOMRÅDEN Resultat från utvärderingsomgång 2 Diarienummer: V 2017/837 Göteborg, oktober 2017 Ansvarig utredare Daniel Berlin: daniel.berlin@gu.se Göteborgs

Läs mer

ÖFSO HÅLLER KURSEN. Resultat från utvärderingsomgång 3

ÖFSO HÅLLER KURSEN. Resultat från utvärderingsomgång 3 ÖFSO HÅLLER KURSEN Resultat från utvärderingsomgång 3 Diarienummer: V 2018/990 Göteborg, oktober 2018 Ansvarig utredare Daniel Berlin: daniel.berlin@gu.se Göteborgs universitet Enheten för utredning och

Läs mer

Vikten av samverkan ur lärosätesoch lärarutbildningsperspektiv

Vikten av samverkan ur lärosätesoch lärarutbildningsperspektiv Vikten av samverkan ur lärosätesoch lärarutbildningsperspektiv Lena Boström Ordförande i RUN, Vice Dekan Professor i pedagogik Leg. Lärare årskurs 4 - gymnasiet i siffror 13 500 studenter 355 kurser 45

Läs mer

Manual VFU-webb för VFU-koordinatorer

Manual VFU-webb för VFU-koordinatorer 2016-01-13 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Manual VFU-webb för VFU-koordinatorer INLEDNING 3 INLOGGNING 3 UTLOGGNING 3 SÖK STUDENTER PÅ VFU-OMRÅDE 4 SÖK STUDENTER PÅ VFU-KURS 5 VFU-PLACERING AV STUDENTER PÅ VFU-OMRÅDE

Läs mer

PÅ RÄTT VÄG? En tidig avstämning av försöksverksamheten med övningsförskoleområden. Maj Ansvarig utredare: Daniel Berlin

PÅ RÄTT VÄG? En tidig avstämning av försöksverksamheten med övningsförskoleområden. Maj Ansvarig utredare: Daniel Berlin PÅ RÄTT VÄG? En tidig avstämning av försöksverksamheten med övningsförskoleområden Maj 2016 Ansvarig utredare: Daniel Berlin Forsknings- och innovationskontoret Diarienummer: V 2016/379 Innehåll Innehåll...

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA.

AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA. Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå REVIDERAT VFU-AVTAL 2016-06-09 Sid 1 (6) AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA. 1 Parter 1 Parter

Läs mer

Utbildningsbeskrivning

Utbildningsbeskrivning Diarienummer LUN2015/41 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsbeskrivning Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet

Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet VFU enheten 2001-09-03 1 Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet Bärande idéer, utgångspunkter Modellen för utformning och

Läs mer

Övningsskoleprojektet Försöksverksamhet

Övningsskoleprojektet Försöksverksamhet Övningsskoleprojektet Försöksverksamhet 2014-2019 Grundlärarprogrammets studenter på campus ingår i en försöksverksamhet med övningsskolor för verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Projektet pågår from

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-11-20 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP VT 2012 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Följande blanketter är samlade här (ett blad vardera): 1. Självvärdering - ifylls av den studerande. 2. VFU-besök - ifylls av besökande

Läs mer

VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare

VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare Malmö universitet Fakulteten för lärande och samhälle Juni 2018 Vid Malmö universitet utbildas lärare för verksamhet i alla skolformer, från förskola

Läs mer

En kort omvärldsspaning

En kort omvärldsspaning En kort omvärldsspaning Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50) Rådande och ökande lärarbrist hur används lärare; framväxt av nya funktioner i skolan

Läs mer

ÖS/ÖFS 8 oktober, Välkomna!

ÖS/ÖFS 8 oktober, Välkomna! ÖS/ÖFS 8 oktober, 2014 Välkomna! 1 Försöksverksamhet med övningsskolor (ÖS) och övningsförskolor (ÖFS) inom lärar- och förskollärarutbildningar Information Märtha Andersson, inriktningsansvarig, grundskolan

Läs mer

210 hp LUN DNR G 2011/38

210 hp LUN DNR G 2011/38 Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp Lärarutbildningsnämnden LUN 2011-08-24 DNR G 2011/38 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudsakligt område för utbildningen (huvudområde)... 2 2.

Läs mer

HANDBOK FÖR VFU. Verksamhetsförlagd utbildning

HANDBOK FÖR VFU. Verksamhetsförlagd utbildning HANDBOK FÖR VFU Verksamhetsförlagd utbildning Innehåll Inledning...4 Syfte...4 VFU-placering på partnerskola...5 Särskilda skäl för placering VFU i utlandet Belastningsregistret Hälsodeklaration Närvaro

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER

TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER 2016-2019 ÖVNINGSSKOLOR Regeringen (utbildningsdepartementet) genomför en försöksverksamhet i Sverige under en femårsperiod (1 januari 2014 31 december 2018)

Läs mer

Övningsskoleprojektet, ett samverkansprojekt

Övningsskoleprojektet, ett samverkansprojekt Övningsskoleprojektet, ett samverkansprojekt inför utvidgningen Samverkansgruppen 14 oktober 2015 Cecilia Netje, projektledare Bakgrund 2010 Fältskoleprojektet, rektorssatsning 2012 Övningsskoleprojektet,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Diarienummer LUN 2019/63 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att uppnå

Läs mer

UTBILdNINGSpLAN För VT FörSKOLLärArprOGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN

UTBILdNINGSpLAN För VT FörSKOLLärArprOGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp VT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Övningsskola/Övningsförskola i praktiken!

Övningsskola/Övningsförskola i praktiken! Övningsskola/Övningsförskola i praktiken! Övningsskola/Övningsförskola Övningsskoleprojektet är ett femårigt projekt som styrs av regeringskansliets promemoria U2013/4305/S. Projektet avslutas sommaren

Läs mer

Ny modell för övningsskolor vid LiU

Ny modell för övningsskolor vid LiU 2018-11-16 PROTOKOLL Delegationsbeslut SUVp del 2018-26 1(1) Styrelsen för utbildningsvetenskap Delegationsbeslut Närvarande: Jörgen Nissen Caroline Kelly Catarina Jeppsson dekan, ordförande koordinator,

Läs mer

Kvalitetsutveckling för verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Kvalitetsutveckling för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) UMEÅ UNIVERSITET Regionalt utvecklingscentrum Dnr: 505-97-10 Fastställd av USE:s styrelse: 2010-01-20 Kvalitetsutveckling för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Gerd Pettersson och Marie Oscarsson Regionalt

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Lärarhögskolan AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARUTBILDNINGENS PROGRAM MED FÖRKLARANDE TEXT

Lärarhögskolan AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARUTBILDNINGENS PROGRAM MED FÖRKLARANDE TEXT Lärarhögskolan AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARUTBILDNINGENS PROGRAM MED FÖRKLARANDE TEXT AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU). 1 Parter 1 Parter i detta

Läs mer

Policy. Verksamhetsförlagd utbildning VFU. Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning

Policy. Verksamhetsförlagd utbildning VFU. Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning sid 1 (5) Policy Verksamhetsförlagd utbildning VFU Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning Postadress: Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 45 www.karlstad.se

Läs mer

Yttrande från UHR:s sakkunniga för bedömning av ansökningar om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor

Yttrande från UHR:s sakkunniga för bedömning av ansökningar om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Yttrande från UHR:s sakkunniga för bedömning av ansökningar om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Inledning Universitets- och högskolerådets grupp av sakkunniga har bestått

Läs mer

Handbok för VFU-handledare vid CPU, aktuell läsåret 18/19

Handbok för VFU-handledare vid CPU, aktuell läsåret 18/19 Handbok för VFU-handledare vid CPU, aktuell läsåret 18/19 HANDBOK FÖR VFU-HANDLEDARE VID CPU AKTUELL LÄSÅRET 18/19 2 1. Centrum för professionsutveckling 2 2. Verksamhet inom CPU 2 3. VFU-handledare för

Läs mer

Särskilt utvalda övningsskolor. Lärarutbildningar vid Stockholms universitet

Särskilt utvalda övningsskolor. Lärarutbildningar vid Stockholms universitet Särskilt utvalda övningsskolor Lärarutbildningar vid Stockholms universitet Försöksverksamhet med särskilt utvalda övningsskolor Kort sammanfattning Stockholms universitet inledde hösten 2010 ett pilotprojekt

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-06-02 154 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) (BUN 2015.272) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen mellan Göteborgs universitet, org. nr 202100-3153, med adress Box 100, 405 30

Läs mer

F-3 studenten. Förstelärare i kommunen. Medstudenter. Rektor Kursmentorer. Handledarkollegium Fältmentorer. Handledare. Kursansvariga examinatorer

F-3 studenten. Förstelärare i kommunen. Medstudenter. Rektor Kursmentorer. Handledarkollegium Fältmentorer. Handledare. Kursansvariga examinatorer Medstudenter Förstelärare i kommunen Rektor Kursmentorer F-3 studenten Handledarkollegium Fältmentorer Kursansvariga examinatorer 2014-03-13/LF Handledare Lärare och forskare på LiU 2014-03-26 LiU dnr

Läs mer

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Bakgrund I Skåneregionen finns sedan 2011 en regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund,

Läs mer

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar U-Avtal Sid 1 (5) 1 Parter 1. Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå Kontaktperson: Boa Drammeh, kanslichef 2. ZZ kommun YY 999 99 XXXX Kontaktperson: XXXXX 2 Definitioner Med verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Utbildningsplan för. 210 hp. Lärarutbildningsnämnden

Utbildningsplan för. 210 hp. Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1 Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden alternativ studiegång för matematik och naturvetenskapliga ämnen Innehållsförteckning 1.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT YRKESLäRARPROGRAmmET HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT YRKESLäRARPROGRAmmET HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Projektförslag Didaktiska fördjupningskurser Lärarutbiildningsnämnden Sida: 1 (5) Projektförslag

Projektförslag Didaktiska fördjupningskurser Lärarutbiildningsnämnden Sida: 1 (5) Projektförslag Lärarutbiildningsnämnden Sida: 1 (5) Projektförslag för universitetslärare inom och utom lärarutbildningen Lärarutbiildningsnämnden Sida: 2 (5) 1 Projektförslagets namn för universitetslärare inom och

Läs mer

Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019)

Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019) Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019) Ramavtalet avser samverkan mellan skolhuvudmän i Skåne samt Blekinge och Lunds universitet, Högskolan Kristianstad

Läs mer

Plan för VFU i Älmhults kommun

Plan för VFU i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen 2015-05-25 Plan för VFU i Älmhults kommun Syfte och uppdrag för den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) I Linnéuniversitetets Handbok för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Läs mer

UFL:s kommentarer till policy och handlingsplan:

UFL:s kommentarer till policy och handlingsplan: Karin Fogelberg Tobias Pettersson UFL 2010 02 25 Dnr G 8 3348/08 UFL:s kommentarer till policy och handlingsplan: Forskning och utbildning i samspel: Utbildningens forskningsanknytning och forskningens

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

90 hp. Gäller från och med

90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med HT14 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

VFU VERKSAMHETSFÖRLAGD DEL AV UTBILDNINGEN

VFU VERKSAMHETSFÖRLAGD DEL AV UTBILDNINGEN VFU VERKSAMHETSFÖRLAGD DEL AV UTBILDNINGEN VFU-ansvariga Ämneslärarprogrammet 7-9 och gymnasiet Kristina Lindahl; kristina.lindahl@gu.se tel. 031-786 60 Liv Nilsen; liv.nilsen@gu.se tel. 031-786 5572 VFU-terminologi

Läs mer

Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet

Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet GR 16 mars 2011 Anna Brodin och Mats d Hermansson Lärarutbildningsnämnden (LUN) 1 Förändringsarbete inom lärarutbildningen Vad händer inom lärarutbildningen?

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU 2016-02-04 Dnr: ST 2015/210-1.1 A. Kompetensförsörjning I. Rekryteringsstöd vetenskapligt kompetenta lärare i undervisningen Målsättning: NLU ska

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg Aktuellt från lärarutbildningen RUC-råd 2018-03-01 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Samtliga lärarexamina vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Ansökan avseende försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor

Ansökan avseende försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2014-03-27 ANSÖKAN Sektionen för lärarutbildning Vårt dnr R 2014/31 Ert dnr 1.2.3-00143-2014 Ansökan avseende försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Lärarutbildningen vid Högskolan i

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15 Riktlinjer för VFU 150921 Yvonne P-Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor ht-15 Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522, 0735-251836

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Dnr: 254/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Teacher Education intended for Preschool and

Läs mer

(SOU 2018:17) U2018/01224/S

(SOU 2018:17) U2018/01224/S 2018-06-12 2018/0911 1 (4) Yttrande över slutbetänkandet Med undervisningsskicklighet i centrum ett ramverk för lärares och rektorers professionella utveckling (SOU 2018:17) U2018/01224/S Mälardalens högskola

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. Ht-18

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. Ht-18 180903 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor Ht-18 VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522 1 Verksamhetsförlagd utbildning,

Läs mer

Samverkansavtal om den verksamhetsförlagda delen av lärarutbildningen

Samverkansavtal om den verksamhetsförlagda delen av lärarutbildningen Samverkansavtal om den verksamhetsförlagda delen av lärarutbildningen Länets lärosäten och kommuner/skolhuvudmän är överens om att lärarutbildningarna är en gemensam angelägenhet. Med detta avtal fördjupas

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU Verksamhetsförlagd utbildning, VFU Cecilia Netje, 2018 VFU-ansvarig, VFU-gruppen SU Regionansvarig Projektledare övningsskolor 2018-03-08 VFU där teori och praktik möts Personlig VFU-handledning och coaching,

Läs mer

Utbildningsplan. Förskollärarprogrammet. 210 högskolepoäng. Preschool Teacher Programme. 210 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Förskollärarprogrammet. 210 högskolepoäng. Preschool Teacher Programme. 210 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Förskollärarprogrammet 210 högskolepoäng Preschool Teacher Programme 210 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-03-14 Gäller fr.o.m. 2012-03-14

Läs mer

VÄLKOMMEN! Introduktion till handledning

VÄLKOMMEN! Introduktion till handledning VÄLKOMMEN! Introduktion till handledning Inlogg till gästnärverk Anslut din dator till det trådlösa nätverket: GuestNet (SSID=GuestNet). Öppna din webbläsare. Fyll i Username: och Password: och tryck på

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Lärarutbildningsnämnden DATUM: 2014-10-29 BESLUTAD AV: Lärarutbildningsnämnden KONTAKTPERSON: Klas Ternblad, nämndsekreterare FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/290 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden. Gäller från och med

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole

Läs mer

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Dnr V 2013/480, 2013-11- 28. Arbetsordningen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden den 28 november 2013. Arbetsordningen träder i

Läs mer

Utbildningsplan för Specialpedagogiska programmet 90 hp

Utbildningsplan för Specialpedagogiska programmet 90 hp Utbildningsplan för Specialpedagogiska programmet 90 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

210 hp. Gäller från och med

210 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp Gäller från och med HT14 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1 Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskoleutbildning

Läs mer