Verksamhetsförlagd utbildning i förändring för praktiska yrkesfärdigheter på vetenskaplig grund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsförlagd utbildning i förändring för praktiska yrkesfärdigheter på vetenskaplig grund"

Transkript

1 Verksamhetsförlagd utbildning i förändring för praktiska yrkesfärdigheter på vetenskaplig grund Solveig Sotevik Studierektor för verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarprogrammet Solveig.Sotevik@ped.gu.se

2 Kommunerna i Storgöteborg som ingår i projektet Göteborgs stad med tio olika stadsdelar Ale Härryda Kungsbacka Kungälv Lerum Mölndal Partille Stenungsund Alingsås Öckerö Annika Lilja är GR:s representant annika.lilja@partille.se I dagsläget inte Tjörn och Lilla Edet Viktigt att just er stadsdel/kommun syns här:

3 Samverkanskonferens varje vår och kvalitetskonferens varje höst Intentionen med samverkanskonferensen den 17 juni i år är att stärka samverkan och gemensamt ta oss an de utmaningar och möjligheter vi står inför. Målgruppen är lokala lärarutbildare, koordinatorer, kurslärare, kursledare, förskolechefer, områdeschefer, sektorchefer och studentrepresentanter. Samverkansgruppen för projektet anordnar dagen: Susanna Hanson och Suzanne Lind, Göteborgs Stad; Annika Lilja, Göteborgsregionens kommunalförbund (GR); Solveig Sotevik och Elisabeth Mellgren, Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet; Mats d Hermansson och Lena Lundholm Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet. Anmälan: med-ovningsforskoleomraden---utmaningar-och-mojligheter-- samverkansdag-17-juni-2015.cid

4 Terminologi I Göteborg har vi valt att benämna nedanstående enligt följande: Verkasamhetsförlagd utbildning VFU. Handledaren på förskolan benämns lokal lärarutbildare LLU. Dessa är anställda av kommunen. Lärare på lärosäte som ansvarar för studenternas lärande och bedömning i samband med VFU benämns VFUkurslärare. Dessa har oftast en kombinationstjänst i kommun och vid lärosätet. De som placerar studenter på respektive förskola benämns koordinator. Dessa är anställda av kommunerna.

5 Regeringens olika insatser för att stärka VFU Regeringen vidtar under åren olika åtgärder för att höja kvaliteten på lärarstudenters verksamhetsförlagda utbildning. Medlen för detta är flera: högre krav på VFU i examensbeskrivningarna i nya lärar- och förskollärarutbildningarna från och med 2011, tydliga krav ställs på att de nya lärar- och förskollärarutbildningarna ska omfatta 30 högskolepoäng VFU inom relevant verksamhet och ämne, regeringen satsar extra medel för att höja kvaliteten inom VFU från och med 2013 huvudsakligen i form av ett högre ersättningsbelopp för VFU, regeringen inför också en flergradig betygsskala för alla kurser i VFU som omfattar mer än 3 högskolepoäng, regeringen genomför via universitetskanslersämbetet en särskild uppföljning av VFU våren 2015.

6 Regeringens olika insatser för att stärka VFU forts. Slutligen lanserar regeringen en försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor i hela landet mellan för att höja kvaliteten på studenternas verksamhetsförlagda utbildning bland annat genom att: säkerställa kvaliteten på handledningen, öka kontakter mellan lärosäte och övningsskola respektive övningsförskola, klargöra hur bedömning av prestationer inom VFU kan förtydligas inom lärar- och förskollärarutbildningarna, bidra till skol- och förskoleutveckling, bidra till utveckling av hela förskollärarutbildningen.

7 Försöksverksamhet med övningsförskoleområden i kommunerna i Storgöteborg Samtliga studenter antagna till förskollärarprogrammet vid Göteborgs universitet från och med höstterminen 2014 ingår i försöksverksamheten med övningsförskoleområden. HT14 omfattade projektet ca 200 studenter och nu denna termin har det tillkommit ytterligare 200 studenter. Försöksverksamheten kommer på detta sätt att utökas med alla nya studenter varje termin under fem år vilket ger ca 2000 studenter totalt 2019.

8 Att kombinera en forskningsanknuten utbildning med praktiska yrkesfärdigheter Säljö & Södling (2006) visade i en studie att lärarstudenter tecknar bilden av en konflikt mellan forskningsanknytning och yrkesförberedelse. Forskning beskrivs som teori och yrkeslivet som praktik. I valet däremellan prioriterar man gärna nyttiga, yrkesförberedande moment före vad man uppfattar som abstrakta och verklighetsfrämmande (Säljö & Södling, 2006, s. 57). I försöksverksamheten kommer vi att arbeta med att överbrygga klyftan mellan högskoleförlagd och verksamhetsförlagd utbildning. Syftet är att de förskollärare som utexamineras ska ha goda praktiska yrkesfärdigheter och fungerar väl som förskollärare utifrån beprövad erfarenhet och med fötterna stadigt på en vetenskaplig grund där de kan ta stöd och på så sätt motivera sitt arbete i förskolan.

9 Gemensam planering av VFU-kurser mellan förskola och universitet Skapa jämvikt mellan universitet och förskoleverksamhet där den verksamhetsförlagda utbildningen blir ett resultat av en planering som förskola och universitet gemensamt genomför på utförandenivå mellan LLU och VFU-kurslärare. Fortfarande har universitetet ansvaret för att utforma innehållet i VFU-kurserna gentemot de nationella examenmålen för förskollärarutbildningen och för att examinera studenterna på de fyra VFU-kurserna.

10 Vision Höjd kvalitet på studenters verksamhetsförlagda utbildning. Kvalitetssäkra bedömning och examination i samverkan mellan kommun och universitet. Integrering av innehåll i högskoleförlagda och verksamhetsförlagda kurser på vetenskaplig grund. Bidra till verksamma förskollärares kompetensutveckling. Stimulera till gemensamt forsknings- och utvecklingsarbete mellan kommun och universitet. Höjd status på förskolläraryrket och på förskollärarutbildningen.

11 Aktivitetsmål som planeras övergå i reguljär verksamhet GU och kommuner Revidera samverkansavtal. Kommuner Utarbeta kriterier för uppdraget som LLU. Utarbeta förutsättningar och villkor för LLU. Förskolechefer Kvalitetssäkra förskolechefernas utökade ansvar att utse lokala lärarutbildare på kvalificerade grunder. Lokala lärarutbildare 400 lokala lärarutbildare skall genomgå handledarutbildning om 7,5 högskolepoäng.

12 Aktivitetsmål som planeras övergå i reguljär verksamhet forts. VFU-kurslärare Eventuellt genomgå handledarutbildning om 7,5 högskolepoäng. 20 nätverk knutna till 20 fasta studentgrupper Kontinuitet för studenterna genom att fasta nätverk följer varje student genom hela utbildningen. Ca 12 studenter, 12 LLU, 1 koordinator och 1 VFU-kurslärare följer studenterna genom alla fyra VFU-kurserna. Nätverksträff inför varje kurs för samtal om kursinnehåll, lärandemål, handledning för att stötta studenterna mot lärandemålen, omdöme gentemot lärandemål. Nätverksträff efter varje avslutad kurs ger stöd i LLU:s omdöme av studentens prestationer gentemot lärandemålen samt kursutvärdering.

13 Aktivitetsmål som planeras övergå i reguljär verksamhet forts. Kurserna Kursinnehåll diskuteras och utvärderas under samverkanskonferenser i de 20 olika nätverken varje år. Denna vår den 17 juni. Kurserna planeras på en nätverksträff i varje område före varje kurs. Kursuppstart kursens första dag på lärosätet på förmiddagen och i stadsdel/kommun under eftermiddagen. Praxisseminarium och avslutande examination sker ute i varje stadsdel/kommun med LLU, VFU-kurslärare och studenter. Samtal om LLU:s omdöme av studentens prestationer gentemot lärandemålen samt kursutvärdering sker efter examinationen i nätverket. Rättsäker bedömning sker genom att LLU och VFU-kurslärare gemensamt deltar i Trepartssamtal vid VFU-kurslärarens besök på förskolan Muntlig och skriftlig examination Underlag för bedömning diskuteras

14 Detta görs redan i dag Förskollärarprogrammet har en studierektor anställd med ansvar för form, och innehåll i VFU-kurser samt för samverkan med fältet och med övriga förskollärarutbildningen och dess studierektorer och kursledare. Detta är en viktig faktor för att VFU-kurser som görs inom två olika praktiker ska upplevas som en helhet av studenterna. Programmet har ett fast team om fyra VFU-kursledare, vilket borgar för kontinuitet samt kollegialt lärande och ständig revidering och förbättring av VFU-kurserna. GU bjuder in till koordinatorträff för alla 20 koordinatorer varje termin. Koordinatorer och VFU-kurslärare har startat upp närmre samarbete före, under och efter varje kurs.

15 Detta görs redan i dag forts. Handledarutbildningen om 7,5 högskolepoäng finansieras av Göteborgs universitet inom lärarutbildningens grundutbildningsanslag. Göteborgs universitet erbjuder fortbildningen varje termin för LLU. Den har tre delar och omfattar totalt 6 8 timmar. När alla tre delar är genomförda, får den lokala lärarutbildaren ett intyg. Del 1: Introduktion till lärarutbildningen med fokus på verksamhetsförlagd utbildning. Del 2: Uppdraget som lokal lärarutbildare. Del 3: Samtalsmetodik. Praxiseminarium och examination förläggs oftast ute i stadsdelar/kommuner.

16 Detta görs redan i dag forts. Programmets VFU-kurslärare är väl etablerade med erfarenhet från förskoleverksamhet eftersom de flesta är adjungerade ca 50 % på universitetet och arbetar kvar i förskolan 50 %. I kurslaget finns även disputerade universitetslärare, adjunkter och doktorander med längre erfarenhet. Tillsammans bildar lärarna ett starkt kursteam. De 20 fast VFU-kurslärarna är knutna till var sitt av de 20 stadsdelarna/kommunerna. LLU har endast en placerad student i varje kurs. Samma VFU-kurslärare ansvarar för alla betygsgrundande moment i alla VFUkurser, vilket borgar för stöd till studenters progression och för kontinuitet. Det blir även synligt när studenter behöver extra stöd eller behöver gå om en kurs pga. otillräckliga prestationer. Detta hade varit mycket svårare att upptäcka om flera lärare varit inne i samma kurs eller om det varit olika lärare i varje kurs. Trepartssamtal/utvecklingssamtal mellan student, lokal lärarutbildare och VFUkurslärare sker i samband med VFU-besök i VFU-kurs 2, 3 och 4.

17 Handlingskompetens på vetenskaplig grund Vi hoppas att finna former för verklig samverkan mellan förskola och universitet på jämlika villkor i VFU-kurserna och att vi på vägen lär oss vilka som är de viktigaste framgångsfaktorerna för att skapa VFUkurser som ger handlingskompetens på en vetenskaplig grund. Att utarbeta sådana samverkansformer kommer att ta tid och därför har också Utbildningsdepartementet mycket medvetet beslutat om en försöksverksamhet som kommer att pågå under fem år och vi är just nu bara i slutet på första året. Vi hoppas att vi om fem år tillsammans har höjt kvalitén på förskollärarutbildningen genom att vi funnit former för ett samarbete som kontinuerligt bidrar med både skolutveckling i förskolan likaväl som utveckling av förskollärarutbildningen. Med den förhoppningen vill jag tacka för mig.

18 Här under följer ytterligare information om VFUkurserna

19 Vetenskaplig grund Förskollärarprogrammet eftersträvar att införliva forskning och vetenskap i yrkesmässig kunskap i enlighet med att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. I utbildningen eftersträvas att forskning är den bas som all undervisning vilar på, även VFU, och inte att forskning är något parallellt som anknyts till undervisningen då och då. Vetenskaplig grund i sin tur är tänkt dels som forskningsbaserad utbildning, dels som en utbildning där förskollärarstudenter ska utbildas i ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt. Det senare sker i progression genom hela utbildningen men i VFUkurser främst i VFU-kurs 3 och 4.

20 Vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt Ett arbetssätt där vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt kan utvecklas erbjuds i VFU-kurser genom att studenterna tränas i att utveckla kunskap systematiskt genom att dels producera en akademisk text samt ett avslutande akademiskt samtal vid examination där lärarstudenter ända från VFU-kurs 1 tränas i att se skäl för och emot olika ståndpunkter. Dessa akademiska samtal befrämjar även att studenterna bygger upp ett yrkesspråk som förskollärare främst genom att studenterna tillägnar sig ämnesdisciplinens kunskaper och författares sätt att problematisera och argumentera i vetenskaplig litteratur.

21 VFU-loggbok I alla VFU-kurser använder varje student en digital loggbok. En VFU-loggbok är ett pedagogiskt verktyg där studenten dokumenterar, beskriver och analysera specifika situationer på förskolan samt sitt eget arbete. Studenterna utvärderar och reflekterar också över det egna lärandet och den professionella utvecklingen. Loggbokens syfte är dels att vara ett handledningsverktyg där VFUkursläraren ger respons två gånger under varje kurs men också ett verktyg för att skapa sammanhang och progression i utbildningen genom att stödja integrering av HFU och VFU. I loggboken sparar studenten också angivet material till högskoleförlagda kurser för att använda reflektioner från VFU i högskoleförlagda kurser.

22 Samverkan mellan VFU- och HFU-kurser Alla VFU-kurser i förskollärarutbildningen bygger vidare på HFUkurser och de kunskaper studenten förväntas ha förvärvat i dem och omvänt men i det senare är det inte formaliserat mer än i två HFUkurser. Kursuppgifter är utformade så att studenten ges möjlighet att, utöver att öka sin handlingskompetens i den vardagliga pedagogiska verksamheten, också utveckla sin förmåga att formulera sin kompetens, reflektera över den och kommunicera den i olika sammanhang med vetenskapligt stöd från litteratur. Studenter använder sig av erfarenheter och uppgifter de gjort i VFU i senare HFU-kurser. I VFU-kurs 1 skaffar studenten sig till exempel information om hur digitala verktyg används i det pedagogiska arbetet för att i kommande HFU-kurs kunna arbeta vidare med detta. I VFUkurs 2 gör studenterna observationer som analyseras i en senare HFU-kurs.

23 Innehåll i första VFU-kursen VFU-kurs 1: Fokus på läraruppdraget och lärarrollen samt att studera och pröva att leda barns lek I den första VFU-kursen ges studenten möjlighet att orientera sig i och om förskolans verksamhet och förskollärarens ansvar utifrån uppdraget som det är formulerat i styrdokument. Vidare ges studenterna möjlighet att med olika verktyg observera både sina lokala lärarutbildare och sig själv i situationer där de medvetet skapar lärandesituationer i barnens lek. Verksamhetens hållbarhet över tid undersöks utifrån hur den organiseras och planeras för att alla barn ska ges förutsättningar att utvecklas, lära och vara delaktiga i det som sker.

24 Innehåll i andra VFU-kursen VFU-kurs 2: Fokus på verksamheten, didaktiska frågor och olika teorier om barns lärande samt eget ledarskap I den andra VFU-kursen ges studenten möjlighet att pröva lärarrollen genom att planera, genomföra, dokumentera, analysera och värdera ett mindre tematiskt arbete där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet samtidigt som det enskilda barnets lärande utmanas och stimuleras. Delar av förskollärarens arbete tas över av studenten som även prövar viss föräldrasamverkan.

25 Innehåll i tredje VFU-kursen VFU-kurs 3: Fokus på dokumentation och systematiskt kvalitetsarbete, fördjupat ledarskap och att i slutet av kursen fungera självständigt i delar av verksamheten samt att ha utvecklat ett professionellt förhållningssätt i samverkan med barn, kollegor och föräldrar I den tredje VFU-kursen ges studenten möjlighet att utveckla förmåga att delta i och driva utveckling av förskolans/förskoleklassens verksamhet. Kursuppgift består i att dokumentera hur lekmiljö kan bidra till barns lärande i lek samt föreslå utveckling av den valda lekmiljön med stöd i egna erfarenheter, barns perspektiv och vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt.

26 Innehåll i fjärde VFU-kursen VFU-kurs 4: Fokus på helheten i verksamheten samt utveckling i pedagogiskt ledarskap för att hantera komplexiteten i det dagliga pedagogiska arbetet genom ett övertagande av förskollärares arbetsuppgifter. Studenten medverkar även till gemensam utveckling av verksamheten. I den fjärde och sista VFU-kursen ges studenten möjlighet att ytterligare utveckla sitt pedagogiska ledarskap genom att i stort sett ta över den lokala lärarutbildarens roll och uppgifter. Kursen fördjupar tolkning och problematisering av förskollärares uppdrag och profession i ett samhällsperspektiv. I kursen ska studenten identifiera ett dilemma kring förskolans uppdrag att erbjuda alla barn jämlika förutsättningar till lärande och utveckling. Studenten använder sig av sina under utbildningen förvärvade kunskaper i en presentation av egna pedagogiska ställningstaganden där hen utgår ifrån i förslag till utveckling av verksamheten för att ge barn jämlika förutsättningar.

27 Rättssäker bedömning I VFU-kurs två, tre och fyra gör studenten en skriftlig självvärdering mot utvalda examensmål. Denna läggs som en del av dokumentationsverktyget loggbok. Studenten skattar sin kunskap och förmåga mot utvalda examensmål, relevanta för VFU-kursen. Studenten ombeds där ge exempel på hur kunskapen och förmågan används i kursen och peka på behov av utvecklad handledning. Vid VFU-lärarens besök observeras studentens undervisning med stöd i självvärdering och loggbokens dokumentation. I ett trepartssamtal utgör loggboken med självvärderingen ett viktigt underlag. I kommande VFU-kurser uppmanas studenten att ta utgångspunkt i självvärderingar och bedömningar från tidigare VFU-kurser.

28 Rättssäker bedömning forts. För att stärka rättssäkerheten vid betygssättning träffas kurslaget på betygskonferens och delar upp sig i grupper där alla betyg där det finns tveksamheter diskuteras. Detta gör att likvärdigheten mellan olika VFU-kurslärares bedömning hela tiden förädlas genom kollegialt lärande. VFU-kursläraren ger därefter ett skriftligt samlat omdöme om studentens prestationer gentemot lärandemålen i kursen, samt betyg, och sammanväger då följande: prestationer under VFU loggboksskrivande individuell skriftlig inlämningsuppgift muntlig redovisning vid examinationstillfälle.

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

SAMVERKANSKONFERENS I ÖFSO VÅREN 2016 PROCESSLEDARE SOLVEIG SOTEVIK

SAMVERKANSKONFERENS I ÖFSO VÅREN 2016 PROCESSLEDARE SOLVEIG SOTEVIK SAMVERKANSKONFERENS I ÖFSO VÅREN 2016 PROCESSLEDARE SOLVEIG SOTEVIK SOLVEIG.SOTEVIK@PED.GU.SE Kära vänner vi har kärnan till en vision för en varaktigt hållbar verksamhetsförlagd utbildning för förskollärare

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Ansökan avseende försöksverksamhet med övningsförskolor

Ansökan avseende försöksverksamhet med övningsförskolor Lärarutbildningsnämndens kansli Mats d Hermansson Utbildningsledare, FD mats.hermansson@gu.se ANSÖKAN 1 / 7 2014-03-26 Dnr GU: V 2014/19 Universitets- och högskolerådet Box 45093 104 30 STOCKHOLM Dnr UHR:

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 1 Umeå universitet Fakultetsnämnden för lärarutbildning Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Studentens namn: Lokal lärarutbildare: Ansvarig universitetslärare: Kurs: Termin: Partnerområde/skola:

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 170125 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Fo rskolla rarprogrammet Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2018-01-15 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 151006 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap Ht- 2015 Mia Paulsson maria.paulsson@hh.se

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. Ht-18

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. Ht-18 180903 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor Ht-18 VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522 1 Verksamhetsförlagd utbildning,

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15 Riktlinjer för VFU 150921 Yvonne P-Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor ht-15 Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522, 0735-251836

Läs mer

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Studenten ges utrymme att utveckla handlingskompetens genom att pröva, lyckas, misslyckas och utvecklas vidare i en självreflekterande process. Undersökande

Läs mer

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Följande blanketter är samlade här (ett blad vardera): 1. Självvärdering - ifylls av den studerande. 2. VFU-besök - ifylls av besökande

Läs mer

Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden Maria Jansdotter Samuelsson

Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden Maria Jansdotter Samuelsson Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden 2016-03-17 Maria Jansdotter Samuelsson Reviderade lärandemål för VFU. Förskollärarprogram, grundlärarprogram, ämneslärarprogram, yrkeslärarprogram samt Kompletterande

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor Rev. 2019-08-16 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson Yvonne.hildingsson@hh.se 035 167522 1 Verksamhetsförlagd

Läs mer

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp Studiehandledning HT 2016 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 1 Kursens syfte och mål Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA! Informationsträff för lokala lärarutbildare

VARMT VÄLKOMNA! Informationsträff för lokala lärarutbildare VARMT VÄLKOMNA! Informationsträff för lokala lärarutbildare 2017-02-03 1 Presentationer Vilka är vi? Anita Ward, Programledare YRK, VFU-ansvarig korta lärarprogrammet: anita.ward@kau.se Susanne Mellerskog,

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Riktlinjer för VFU5 15 03 26 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Camilla Kristén Camilla.Kristen@hh.se

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2016-12-19 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Förskolepedagogik: Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5hp Kurskod 970G31 Studiehandledning Ht. 2015 0 Förord Välkommen till kursen Innehållet i denna studiehandledning har utarbetats

Läs mer

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden.

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden. Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden 1 Lärarutbildning Lärarfortbildning Skolutveckling 2 Lärarutbildningens omfattning vid Göteborgs universitet Ca 4 000 studenter Ca 30 medverkande institutioner

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen, VFU3. Inom kursen UVK3: Specialpedagogik, UV6055

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen, VFU3. Inom kursen UVK3: Specialpedagogik, UV6055 Rev. 190826 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen, VFU3 Inom kursen UVK3: Specialpedagogik, UV6055 VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson yvonne.hildingsson@hh.se

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LAU935 Professionell förändring i läraryrket, 30 högskolepoäng Professional Development in the Teacher Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA! Samverkansträff för lokala lärarutbildare

VARMT VÄLKOMNA! Samverkansträff för lokala lärarutbildare VARMT VÄLKOMNA! Samverkansträff för lokala lärarutbildare 2018-08-23 1 Presentation Vilka är vi? Anita Ward, Programledare Yrkeslärarprogrammet (YRK) anita.ward@kau.se Elisabet Olsson, Programledare Kompletterande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar Anna-Karin Björling, Planeringsavdelningen, Stockholms universitet Samverkanskonferensen 2013-10-10 Syfte Likvärdighet vad gäller förväntade studieresultat

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun Antaget av barn- och utbildningschef 2017-10-20 Den lokala handlingsplanen för den verksamhetsförlagda undervisningen (VFU)

Läs mer

Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april

Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april Malmö högskola 2012-05-04 Fakulteten för lärande och samhälle Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april 2012-04-23 Under dagen fördes samtal partnerområdesvis som byggde på förmiddagens

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU Verksamhetsförlagd utbildning, VFU Cecilia Netje, 2018 VFU-ansvarig, VFU-gruppen SU Regionansvarig Projektledare övningsskolor 2018-03-08 VFU där teori och praktik möts Personlig VFU-handledning och coaching,

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Antagen av barn- och utbildningschefen 2017-10-20 Reviderad 2019-01-09 Delgavs barn-och utbildningsförvaltningens samverkansgruppen

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: UVK 2 Förskolan och samhällsuppdraget Kurskod: UV4017 Vfu-period: vt-18 vecka 4 och 5, 10 dagar Vfu ansvarig: Lotte Sandström, tel : 0709-229568,

Läs mer

Lärandemål för verksamhetsförlagd utbildning inom förskollärarprogrammet

Lärandemål för verksamhetsförlagd utbildning inom förskollärarprogrammet Lärandemål för verksamhetsförlagd utbildning inom förskollärarprogrammet (from vt 2017) Programledare Katarina Ribaeus VFU-kursansvariga Anette Haglund och Irene Olsson VFU-kursernas syften VFU 1: Kursen

Läs mer

Förskollärarprogrammet 210 hp

Förskollärarprogrammet 210 hp Förskollärarprogrammet 210 hp Elisabeth Mellgren Programledare elisabeth.mellgren@ped.gu.se tel. 031 7862197 Utbildningen omfattar tre olika områden: Utbildningsvetenskaplig kärna (K 60 hp) Förskolepedagogik

Läs mer

Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor

Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor Malmö högskola har sedan 2014 en femårig försöksverksamhet med övnings(för)skolor i verksamhetsförlagd

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel. Vt-17

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel. Vt-17 Riktlinjer för VFU4 170201 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel Vt-17

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursbeskrivning UM7026

Kursbeskrivning UM7026 Kursbeskrivning UM7026 Verksamhetsförlagd utbildning IV Grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurs 4-6 VT 2019 Version 2018-12-03 1 Kursansvarig, lärare och administrativ personal Kursansvarig: Inger

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning 2017-03-30 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15 Riktlinjer för VFU 141212 Yvonne P Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor vt 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se 035 167522, 0735

Läs mer

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Vt-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

ÖFSO HÅLLER KURSEN. Resultat från utvärderingsomgång 3

ÖFSO HÅLLER KURSEN. Resultat från utvärderingsomgång 3 ÖFSO HÅLLER KURSEN Resultat från utvärderingsomgång 3 Diarienummer: V 2018/990 Göteborg, oktober 2018 Ansvarig utredare Daniel Berlin: daniel.berlin@gu.se Göteborgs universitet Enheten för utredning och

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 Utvecklingsguiden som redskap för lärande Syftet med den här utvecklingsguiden är att tydliggöra utvecklandet

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling!

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Utöver dig själv som handledare är en ytterligare person involverad i VFU-kursen: VFU-lärare är lärare vid Södertörns högskola och

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Till dig som är handledare för förskollärarstudenter under VFU termin 5 på Förskollärarprogrammet vid LiU

Till dig som är handledare för förskollärarstudenter under VFU termin 5 på Förskollärarprogrammet vid LiU Linköpings universitet HT 2017 ISV Maria Simonsson Maria.simonsson@liu.se 011-363062 Till dig som är handledare för förskollärarstudenter under VFU termin 5 på Förskollärarprogrammet vid LiU Tack för att

Läs mer

Malmö högskola - försöksverksamhet med övningsskola och övningsförskola

Malmö högskola - försöksverksamhet med övningsskola och övningsförskola Malmö högskola - försöksverksamhet med övningsskola och övningsförskola Informationsmöte Försöksverksamhetens syfte Kriterier Handledarutbildning VFU-lärare LS-kontakt Handlingsplan - seminarier Diskussion

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT- analys 2017 Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng 1 / 5 Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng Children's early learning in Language, Emergent Literacy

Läs mer

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015 Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Anders Linde-Laursen Dekan 2015-09-01 Dnr För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel Kurskod: UV6015 Vfu-period: v. 15-17 Vfuansvarig: Mia Paulsson Examinator: Monica Frick LHS Akademin för lärande

Läs mer

VFU Verksamhets Förlagd Utbildning en del av utbildningarna vid Barn- och ungdomsvetenskapliga Institutionen, BUV

VFU Verksamhets Förlagd Utbildning en del av utbildningarna vid Barn- och ungdomsvetenskapliga Institutionen, BUV VFU Verksamhets Förlagd Utbildning en del av utbildningarna vid Barn- och ungdomsvetenskapliga Institutionen, BUV Studierektor VFU-frågor, BUV Ulrika Munck Sundman Studierektor VFU ulrika.munck.sundman@buv.su.se

Läs mer

Förskollärarprogrammet 210hp

Förskollärarprogrammet 210hp Akademin för utbildning och ekonomi Faculty of Education and Business Studies UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Lärarutbildningsnämnden Förskollärarprogrammet 210hp Preschool Teacher Education Programme 210cr

Läs mer

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 Välkommen Lärare: Maria Johansson, Ulla-Britt Bergdahl, Ewa-Charlotte Faarinen Examinator: Maria Johansson VÄLKOMMEN TILL VFU INFORMATION Planeringsunderlag Loggboken Bedömningsformulär

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Underlag för självvärdering

Underlag för självvärdering Underlag för självvärdering Se nedanstående rubriker och frågor som stöd när du gör din självvärdering. Det är inte vad du bör tänka/göra/säga utan det du verkligen tänker/gör/säger/avser. Skriv gärna

Läs mer

Kurs U0035P 7,5 hp. VFU 4, förskola. Studiehandledning VT17

Kurs U0035P 7,5 hp. VFU 4, förskola. Studiehandledning VT17 Kurs U0035P 7,5 hp VFU 4, förskola Studiehandledning VT17 U0035P VFU4, förskola Välkommen till kursen! VFU 4, förskola är den avslutande VFU-perioden i förskollärarutbildningen. Den omfattar 5 veckor,

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel. Vt 16

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel. Vt 16 Riktlinjer för VFU4 160222 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Carina Stenberg Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

VFU-handbok FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET, 90 HP. Institutionen för Individ och samhälle

VFU-handbok FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET, 90 HP. Institutionen för Individ och samhälle 2012 09 18 VFU-handbok FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET, 90 HP Institutionen för Individ och samhälle 1 Innehåll Inledning... 3 Syftet med VFU... 3 Principer för organiseringen av VFU... 5 VFU-organisationen...

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK2: Förskolan och samhällsuppdraget HT-15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK2: Förskolan och samhällsuppdraget HT-15 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK2: Förskolan och samhällsuppdraget HT-15 Charlotte Sandström 1 Verksamhetsförlagd utbildning inom UVK2 Jag som kommer att möta

Läs mer

Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning Kurs: UVK 2 Förskolan och samhällsuppdraget Kurskod: UV4017 Vfu-period: vecka 38-39 2019 Vfu ansvarig: Lotte Sandström Examinator: Lotta Fritzdorf LHS

Läs mer

Högskolan Dalarnas lärarutbildning söker partnerförskolor och partnerskolor

Högskolan Dalarnas lärarutbildning söker partnerförskolor och partnerskolor s lärarutbildning söker partnerförskolor och partnerskolor inledde hösten 2013 ett fördjupat samarbete med PUD-regionens förskolor och skolor gällande den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) för lärarutbildningarna.

Läs mer

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Ht-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna VFU-dokumentation

Läs mer

LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng

LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng Kursplan LAU270 Gäller från och med vt 16 LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng General Education Field

Läs mer

Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering

Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering Senast reviderad: 2019-04-29 Dnr MIUN 2019/847 (Till RBM för beslut i juni 2019) Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering Med kriterier för meriterad respektive excellent lärare Innehåll

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II,

Verksamhetsförlagd utbildning II, 2019-02-22 Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik KURSBESKRIVNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II, Kompletterande pedagogisk utbildning 7,5 hp (kurskod

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Grundla rarprogrammet 4-6 Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen.

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. KVALITETSKRITERIER för den gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. Uppsala kommun och Uppsala Universitet 2009 01 01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning.. 3 Studentcentrerat

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer

UTVÄRDERING AV FÖRSÖKS- VERKSAMHET MED ÖVNINGS- FÖRSKOLEOMRÅDEN. Resultat från utvärderingsomgång 2

UTVÄRDERING AV FÖRSÖKS- VERKSAMHET MED ÖVNINGS- FÖRSKOLEOMRÅDEN. Resultat från utvärderingsomgång 2 UTVÄRDERING AV FÖRSÖKS- VERKSAMHET MED ÖVNINGS- FÖRSKOLEOMRÅDEN Resultat från utvärderingsomgång 2 Diarienummer: V 2017/837 Göteborg, oktober 2017 Ansvarig utredare Daniel Berlin: daniel.berlin@gu.se Göteborgs

Läs mer

Fortbildning för förskolechefer MÅLDOKUMENT

Fortbildning för förskolechefer MÅLDOKUMENT Fortbildning för förskolechefer MÅLDOKUMENT Beställningsuppgifter: Wolters Kluwers kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@wolterskluwer.se www.skolverket.se/publikationer

Läs mer

SWOT-analys. Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT-analys. Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT-analys Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte Dagens innehåll Inledning Kort presentation Studiegång Förskollärarprogrammet Kursens innehåll och lärandemål Diskussion och erfarenhetsutbyte Studiegång Förskollärarprogramm I lärarutbildningen finns

Läs mer

lärare verksamma i kommunens skolor. Det är vad Södertörns högskola avser att skapa inom ramen för försöksverksamheten med övningsskolor.

lärare verksamma i kommunens skolor. Det är vad Södertörns högskola avser att skapa inom ramen för försöksverksamheten med övningsskolor. DNR 1.2.3-00143-2014 CENTRUM FÖR PROFESSIONSUTVECKLING I SKOLAN OCH FÖRSKOLAN FÖRSÖKSVERKSAMHET MED ÖVNINGSSKOLOR OCH ÖVNINGSFÖRSKOLOR VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLAS LÄRARUTBILDNING Härmed ansöker Södertörns

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LAU985, Professionell förändring i läraryrket 30 högskolepoäng

LAU985, Professionell förändring i läraryrket 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 10 LAU985, Professionell förändring i läraryrket 30 högskolepoäng Professional development in the teacher profession, 30 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling!

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Utöver dig själv som handledare är en ytterligare person involverad i VFU-kursen: VFU-lärare är lärare vid och utformar kursen utifrån

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit3: Society and Individual, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1.

Läs mer

UTVÄRDERING VFU KURS

UTVÄRDERING VFU KURS UTVÄRDERING VFU KURS respondenter: : Svarsfrekvens: 9,1 % Inför VFU kursen (värde 1: Instämmer inte alls, värde : Instämmer helt) Det inledande seminariet har gett mig stöd för att utvecklas och därmed

Läs mer