SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult"

Transkript

1 av nedlagd bensinstation Bellona 5, S Långgatan 23, Solna Kommun SPIMFAB Arbetsnr: sandström.se Projektnummer: Uppdragsgivare: SPI Miljösaneringsfond AB Upprättad av: Josef Bjuhr Granskad av: Jenny Rönnegård Sandström AB, Exportgatan 38 C, Hisings Backa, Telefon , Fax , Org nr

2 Sammanfattning Sandström AB har på uppdrag av SPI Miljösaneringsfond AB, SPIMFAB genomfört en miljöteknisk markundersökning av en nedlagd bensinstation inom fastigheten Bellona 5 i Solna kommun. Drivmedelsverksamheten är nedlagd sedan Tidigare oljebolag var Nynäs Petroleum. Fastigheten är detaljplanerad för handel enligt en detaljplan från Markanvändningen bedöms i dagsläget som mindre känslig mark. En inledande geofysisk undersökning utfördes av Josef Bjuhr, Sandström AB. Fältarbetena genomfördes av Josef Bjuhr och Lars Carlsson, Sandström AB. Jordprovtagning utfördes i sammanlagt fem stycken borrpunkter. Porgasmätningarna i fält påvisade inga halter av flyktiga kolväten i någon av provtagningspunkterna. Sammanlagt insamlades fem stycken jordprov varav tre utvalda sändes till ackrediterat laboratorium för analys avseende petroleumprodukter. Laboratorieanalyserna påvisade inte någon förekomst av petroleumföroreningar som översteg riktvärdet för MKM. Metalldetektorn gav inget utslag som indikerar en cistern inom undersökt område. Eftersom koncentrationen av petroleumföroreningar enligt laboratorieresultaten inte översteg riktvärdet för MKM bedöms fastigheten ej utgöra någon risk för miljö eller hälsa till följd av den försäljning av drivmedel som förekommit. Ingen vidare åtgärd rekommenderas för fastigheten. 2(11)

3 Sammanfattning 2 1 Inledning och syfte 4 2 Bakgrundsinformation Generell områdesbeskrivning Detaljplan och ägarförhållanden Beskrivning av undersökningsområdet och nuvarande verksamhet Branschspecifika föroreningar 6 3 Fältarbete Geofysisk undersökning Lokalisering av provtagningspunkter Jordprovtagning och fältanalys Grundvattenprovtagning 8 4 Riktvärden 8 5 Resultat Geofysisk undersökning Resultat av fältanalyser Analysresultat jordprover 9 6 Samlad riskbedömning Föroreningssituation Spridningsförhållanden Riskbedömning 10 7 Åtgärds- och undersökningsbehov 10 Referenser 11 Bilagor Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Planskiss med lokalisering av provtagningspunkter samt undersökningsområde för den geofysiska undersökningen Provtagningsprotokoll Analysrapporter 3(11)

4 1 Inledning och syfte Sandström AB har på uppdrag av SPI Miljösaneringsfond AB, SPIMFAB genomfört en miljöteknisk markundersökning av en nedlagd bensinstation inom fastigheten Bellona 5 i Solna kommun. Lagfaren ägare är Nisses hus nr 1 handelsbolag och drivmedelsverksamheten är nedlagd sedan Tidigare oljebolag var Nynäs Petroleum. Syftet med den miljötekniska markundersökningen var att: Identifiera potentiella föroreningskällor till följd av den distribution av drivmedel som bedrivits inom fastigheten, transportmekanismer och riskobjekt på eller i närheten av industriområdet. Identifiera och avgränsa områden förorenade av petroleumkolväten i mark och grundvatten. Bedöma om en eventuell petroleumförorening utgör en risk för människors hälsa och för miljön. Ta fram åtgärdsförslag för eventuellt kvarvarande installationer Ta fram åtgärdsförslag för eventuella petroleumföroreningar i marken och grundvattnet. 2 Bakgrundsinformation Uppgifterna som sammanställts är hämtade från Solna kommun Miljö- och hälsoskyddskontoret samt bygglov/arkiv, SPIMFABs anmälningsformulär, jordartskartan, Lantmäteriet, Eniro samt intervjuer med berörda personer. Uppgifter kommer även från iakttagelser som gjorts vid platsbesök och fältarbetet som utfördes i samband med den miljötekniska markundersökningen. 2.1 Generell områdesbeskrivning Den undersökta fastigheten, Bellona 5, är belägen på södra Långgatan 23 i Solna kommun. Fastigheten ligger inom tätbebyggt område, Figur 1. Topografin på det undersökta området är relativt plan och det är svårt att avgöra den naturliga grundvattenriktnigen på grund av dränerande ledningsgravar och dagvattenbrunnar. Fastigheterna i området är anslutna till kommunalt vatten. Enligt jordartskartan domineras de naturliga jordarterna i området av morän och lera (SGU 2007). Inom fastigheten påträffades ett grusigt sandigt fyllnadsmaterial. 4(11)

5 Figur 1 Lokalisering av den nedlagda bensinstationens tidigare läge. Undersökningsområdet är inringat med rött (Eniro 2007). 2.2 Detaljplan och ägarförhållanden Fastigheten är detaljplanerad för handel enligt en detaljplan från 1958 (Solna kommun, 2007). Lagfaren ägare är Nisses hus nr1 Handelsbolag. 2.3 Beskrivning av undersökningsområdet och nuvarande verksamhet Den nedlagda bensinstationen var enligt ett utdrag av leveransställen från Nynäs Petroleum belägen på Södra Långgatan 23 (Figur 1). Läget bekräftades även av en person som bott på området i 50 år. Det är svårt att avgöra exakt läge för de dåtida drivmedelsinstallationerna. Ett flygfoto från 1965 beställdes men det går inte att se några pumpar eller andra installationer (Figur 2). Eventuellt var pumparna under tak i byggnaden. Ett parkeringsgarage är beläget under fastigheten och borrstopp erhölls mot betong mellan 0,7 och 3 meters djup inom undersökt område. 5(11)

6 Figur 2 Flygfoto från 1965 över fastigheten Bellona 5. Aktuellt område är markerat med rött. (lantmäteriet flygfoto, 2007) Figur 3 Vy över Södra Långgatan 23 Figur 4 Borrprovtagningspunkterna sattes mellan byggnadens fasad och underjordiska ledningar som gick längs trottoaren. 2.4 Branschspecifika föroreningar De föroreningar som kan förekomma på områden där drivmedelshantering skett är petroleumkolväten som kan indelas i två huvudgrupper: alifatiska kolväten och aromatiska kolväten. Alifatiska kolväten består av alkaner, alkener och alicykliska kolväten (mättade ringstrukturer av kolatomer). Aromatiska kolväten är omättade cykliska kolväten som bygger på en eller flera bensenmolekyler. Exempel på varianter med en bensenring är förutom bensen, toluen, xylen och etylbensen, dessa ämnen betecknas ofta BTEX. Flera sammansatta bensenringar kallas polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Petroleumkolväten kännetecknas av en minskande flyktighet och vattenlöslighet med stigande antal kolatomer. Förmågan att bindas till organiskt material ökar med antalet kolatomer. Generellt har aromatiska 6(11)

7 kolväten högre vattenlöslighet och sämre förmåga att bindas till organiskt material än alifatiska kolväten. De är därför mer mobila (Naturvårdsverket 1998). Bensin består till största delen av alifater och monoaromater. Bly tillsattes till bensinen fram till 1993/94 som ett smörjmedel till motorerna. Bensin med metyltertiärbutyleter, MTBE, infördes på den svenska marknaden MTBE är helt eller delvis vattenlöslig och drar därigenom med sig kolväten över i vattenfasen (Naturvårdsverket 1998). Diesel och lätt eldningsolja består till största delen av alifater, (Naturvårdsverket 1998). Övriga ämnen som kan påträffas på bensinstationer är till exempel smörjmedel, rostskyddsmedel och avfettningsmedel, (Naturvårdsverket 1998). 3 Fältarbete Som förberedelser inför fältarbetet underrättades miljö- och hälsoskyddskontoret på Solna kommun samt fastighetsägare. Innan provtagningstillfället gjordes en anmälan för utsättning av el-, tele- och VAledningar. En inledande geofysisk undersökning utfördes av Josef Bjuhr, Sandström AB. Fältarbetena genomfördes av Josef Bjuhr och Lars Carlsson, Sandström AB. Samtliga fält- och provtagningsarbeten är utförda i enlighet med de rekommendationer och riktlinjer som SGF utarbetat (SGF 2004). Provtagningspunkterna borras med skruvborr med hjälp av borrvagn Geotech Geofysisk undersökning För att fastställa förekomst av cisterner i marken undersöktes läget för den nedlagda bensinstationen med en metalldetektor. Vid undersökningen användes Gemini-3 (Fisher) som är känslig för stora metallföremål ner till 6 meters djup. 3.2 Lokalisering av provtagningspunkter Utifrån information från arkivstudier, intervjuer, platsbesök samt den geofysiska undersökningen upprättades en provtagningsplan. Provtagningen riktades i första hand mot de misstänkta källorna. Om fältanalyserna påvisade förhöjda halter av petroleumkolväten bestämdes att provtagningen skulle utökas i syfte att klarlägga föroreningssituationen. 3.3 Jordprovtagning och fältanalys Jordprovtagning utfördes i sammanlagt fem stycken provtagningspunkter. Betongfundament påträffades i borrpunkt 3-5 på ett djup mellan 0,70 och 7(11)

8 0,85 meter under markytan. Detta hindrade en borrprovtagning till större djup. Underjordiska ledningar i trottoaren och vägbanan på den smala gatan begränsade möjligheten att flytta borrpunkterna mer an någon enstaka meter. Provtagningspunkternas lokalisering redovisas på plankarta i bilaga 1. En okulär jordartsbestämning och kontinuerlig mätning av porgas (flyktiga kolväten) med PID-instrument (Photovac 2020 Pro) gjordes i varje provtagningspunkt. Lagerföljder för varje provtagningspunkt och övrig borrhålsinformation redovisas i bilaga 2. Jordprov togs ovan eventuellt tätare jordlager eller vid lämpligt djup med avseende på tidigare drivmedelsinstallationer. Sammanlagt insamlades fem stycken jordprov varav tre utvalda sändes till ackrediterat laboratorium (Lantmännen AnalyCen AB) för analys avseende petroleumprodukter. Alla jordprover förpackades i glasburkar med diffusionstäta lock samt förvarades kallt och mörkt i fält, under transporter och på laboratorium. 3.4 Grundvattenprovtagning Inget grundvatten påträffades vid undersökningstillfället. 4 Riktvärden Naturvårdsverket har utarbetat generella riktvärden för bedömning av förorenad mark (Naturvårdsverket 1997). I samarbete med Svenska Petroleum Institutet har Naturvårdsverket även utarbetat riktvärden för mark och grundvatten på förorenade bensinstationer, så kallade branschspecifika riktvärden (Naturvårdsverket 1998). De generella riktvärden har utarbetats för tre olika typer av markanvändning, där exponeringsvägar och exponerade grupper samt skyddsvärdet för miljön varierar. De tre markanvändningarna är känslig markanvändning (KM), mindre känslig markanvändning med grundvattenuttag (MKM GV) och mindre känslig markanvändning (MKM). För markanvändningarna beaktas olika exponeringsvägar för människa såsom intag av jord, hudkontakt, inandning av ångor och damm, intag av grönsaker från området, intag av fisk från intilliggande sjöar, samt dricksvatten som tagits ur grundvattnet. För miljön gäller att markens funktioner skall upprätthållas och alla former av liv i ytvatten skall skyddas. För de branschspecifika riktvärdena har två markanvändningar lagts till som är aktuella för nedlagda bensinstationer Parkmark (Park) och mark med litet utnyttjande (MLU). Byggnaden på det aktuella området är ett flerbostadshus och handelsverksamhet bedrivs i dagsläget på bottenplan. Fastigheten är detaljplanerad för handel enligt en detaljplan från Undersökt markområde används till väg och trottoar. Markanvändningen bedöms i dagsläget som MKM. 8(11)

9 5 Resultat 5.1 Geofysisk undersökning Metalldetektorn gav inget utslag som indikerar en cistern inom undersökt område. Däremot finns det många underjordiska ledningar som ger utslag på metalldetektorn. 5.2 Resultat av fältanalyser Porgasmätningarna i fält påvisade inga halter av flyktiga kolväten i någon av provtagningspunkterna, bilaga Analysresultat jordprover I Tabell 1 visas resultatet av analyserade petroleumämnen i jord tillsammans med Naturvårdsverkets föreslag till riktvärden för MKM. Analysprotokoll med uppgift om analysmetod och mätosäkerhet redovisas i bilaga 3. Tabell 1 Analysresultat av jordprov. Torrsubstanshalten TS anges i %, övriga analyser anges i mg/kg TS. Halter som överstiger riktvärdena för MKM är markerade med gul färg. Beteckning: Riktvärde MKM BH1 BH1 BH2 Djup (m): <0,7 0,7-2 >2 1,8-2,0 2,8-3,0 0,8-1,0 Alifater > C5-C8 200 <5 <5 <5 >C8-C10 normaltäta 350 täta 500 genomsläppliga 35 <5 <5 <5 >C10-C12 normaltäta, täta 500 genomsläppliga 120 <5 <5 <5 >C12-C <5 <5 <5 Summa >C5-C Ej påvisad Ej påvisad Ej påvisad >C16-C <10 <10 Aromater Bensen normaltäta 0,4 3 täta 1,2 20 genomsläppliga 0,04 0,04 <0,01 <0,01 <0,01 Summa normaltäta, täta 60 toluen, etylbensen, genomsläppliga 30 <0,1 <0,1 <0,1 xylen >C8-C10 normaltäta, täta 200 genomsläppliga 30 <5 <5 <5 >C10-C35 40 <10 <10 <10 Summa cancerogena PAH 8 40 <0,3 <0,3 <0,3 Summa övriga PAH 40 <0,3 <0,3 <0,3 Övriga MTBE normaltäta, täta 120 genomsläppliga " Bly (oorganiskt) 300 5,0 5,2 7,2 Torrsubstanshalt (%) 96,6 95,5 95,4 9(11)

10 6 Samlad riskbedömning 6.1 Föroreningssituation Några petroleumföroreningar som översteg riktvärdet för MKM påträffades inte under den miljötekniska markundersökningen. I borrhål 1 (1,8-2,0 m) var koncentrationen >C16-C35 16 mg/kg TS. Riktvärdet för >C16-C35 vid MKM är 1000 mg/kg TS. 6.2 Spridningsförhållanden Enligt genomförda skruvborrprovtagningar utgörs jordlagren av grusigt sandigt fyllnadsmaterial som är ett genomsläppligt material. Fyllningen ligger på betong som begränsar en eventuell infiltration med djupet. Det är svårt att avgöra hur en eventuell förorening skulle transporteras i marken eftersom det finns många dränerande ledningsgravar i området. Markytan är asfalterad och grundvattenytan påträffades inte inom undersökt djup. 6.3 Riskbedömning Eftersom koncentrationen av petroleumföroreningar enligt laboratorieresultaten inte översteg riktvärdet för MKM bedöms fastigheten ej utgöra någon risk för miljö eller hälsa till följd av den försäljning av drivmedel som förekommit. 7 Åtgärds- och undersökningsbehov Ingen åtgärd rekommenderas i dagsläget för fastigheten Sandström AB Granskad av: Josef Bjuhr Jenny Rönnegård 10(11)

11 Referenser Solna Kommun, 2007: muntl. Platsbesök Miljö- och hälsoskyddkontoret. Anna Johansson, ( ) Solna Kommun, 2007: muntl. Platsbesök Bygglov/arkiv ( ) Solna Kommun, 2007: muntl. Tel. samtal Plankontoret, Anneli Melin, ( ) Eniro, ( ) Lantmäteriet, 2007: FastighetSök. ( ) Lantmäteriet, 2007: Flygfoto. ( ) Naturvårdsverket 1997, Generella riktvärden för förorenad mark beräkningsprinciper och vägledning för tillämpning, Naturvårdsverket, SNV rapport 4638 Naturvårdsverket, 1998: Förslag till riktvärden för förorenade bensinstationer. Naturvårdsverket och Svenska Petroleum Institutet. SNV rapport 4889 Naturvårdsverket, 1999: Bedömningsgrunder för miljökvalitet - Metodik för inventering av förorenade områden, Naturvårdsverket, SNV rapport 4918 SGU, 2007: SGU:s jordartskarta. ( ) 11(11)

12

13 Bilaga 2 Provtagningsprotokoll Datum: Väderlek : moln Temperatur: 16ºC Provtagare: J Bjuhr 2 asfalt 0-0,05 0,05-2,0 grsaf 0,05-1,0 <5 0,8-1,0 1,0-2,0 <5 1,8-2,0 3 asfalt 0-0,05 0,05-0,7 grsaf 0,05-0,7 <5 4 asfalt 0-0,05 0,05-0,7 grsaf 0,05-0,7 <5 5 asfalt 0-0,05 0,05-0,85 grsaf 0,05-0,85 <5 Beteckning m.u.my benämning m.u.my m.u.my (ppm) prov Avser Geoteknisk GW-yta Prov PID Jord- Markyta 1 asfalt 0-0,05 0,05-3,1 grsaf 0,05-1,0 <5 0,8-1,0 1,0-2,0 <5 1,8-2,0 2,0-3,0 <5 2,8-3,0 Vattenprov Anmärkning De analyserade halterna i jordprovet överskrider inte Naturvårdsverkets föreslagna riktvärden för MKM De analyserade halterna i jordprovet överskrider Naturvårdsverkets föreslagna riktvärden för MKM Beteckningar enl. SGF/BGS Beteckningssystem Version 2001:2

14 Bilaga 2:1 Teckenförklaring SGF/BGS Beteckningssystem för geotekniska utredningar, bilaga 1 förkortningar (SGF/BGS Beteckningssystem, version 2001:2) Huvudord Tilläggsord Skikt/lager B Bl Br berg blockjord rösberg bl Blockig Dy Cs F Gy Gy/Le Gr J Le Mn BlMn StMn GrNn SaMn SiMn LeMn Mu Sa Si Sk Skgr Sksa St Su SuLe SuSi T Tl Tm Th Vx dy misstänkt förorenad jord enligt rutinbedömning i fält fyllning gyttja kontakt, gyttja överst, lera underst grus jord lera morän block- och stenmorän stenmorän grusmorän sandmorän siltmorän lermorän (moränlera) mulljord (mylla, matjord) sand silt skaljord skalgrus skalsand stenjord sulfidjord sulfidlera sulfidsilt torv lågförmultnad torv (tidigare benämnd filttorv) mellantorv högförmultnad torv (tidigare benämnd dytorv) växtdelar (trärester) dy cs dyig lokalt förekommande föroreningar gy gyttjig ( ) något, t ex(sa)=något sandig gr grusig le mu sa si sk st su vx lerig mullhaltig sandig siltig med skal stenig sulfidjordshaltig med växtdelar dy cs dyskikt föroreningar finns som tunnare skikt gy gyttjeskikt ( ) tunnare skikt gr le mu sa si sk st su t grusskikt lerskikt mullskikt sandskikt siltskikt skalskikt stenskikt sulfidjordsskikt torvskikt t (efterhuvudord) torrskorpa, Let och Sit = torrskorpa av lera resp silt v varvig, t ex vle=varvig lera (beteckningen varvig bör förbehållas glaciala avlagringar) Tilläggsord är placerade före huvudord och så, att den kvantitativt större fraktionen står efter den mindre. Skiktangivelsen står efter huvudordet. Exempel: sisale si = siltig, sandig lera med siltskikt. Mineraljordarterna kan indelas i grupperna fin-, mellan- och grov-, resp f, m, och g, t ex Saf = finsand. SGF/BGS Beteckningssystem Version 2001:2 vx växtdelskikt

15 Bilaga 3 Analysrapporter Lantmännen Analycen AB

16

17

18

19

20

21

SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult

SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult SANDSTRÖM Miljö & Säkerhetskonsult Översiktlig miljöteknisk markundersökning Borås Solrosen 7 och 8, Borås Stad sandström.se Datum: 08-06-12 Projektnummer: 18080 Uppdragsgivare: PEAB Sverige AB Upprättad

Läs mer

PM Kompletterande miljöteknisk markundersökning Diseröd centrum, Kungälvs kommun

PM Kompletterande miljöteknisk markundersökning Diseröd centrum, Kungälvs kommun SANDSTRÖM Kompletterande miljöteknisk markundersökning Diseröd centrum Kungälvs kommun Projektnr: 141050 2014-06-16 PM Kompletterande miljöteknisk markundersökning Diseröd centrum, Kungälvs kommun Inledning

Läs mer

PM Kompletterande miljöteknisk markundersökning Diseröd centrum, Kungälvs kommun

PM Kompletterande miljöteknisk markundersökning Diseröd centrum, Kungälvs kommun SANDSTRÖM Kompletterande miljöteknisk markundersökning Diseröd centrum Kungälvs kommun Projektnr: 141050 2014-08-19 PM Kompletterande miljöteknisk markundersökning Diseröd centrum, Kungälvs kommun Inledning

Läs mer

LÅNGASJÖ VATTENVERK Karlshamns kommun Nybyggnation. Markteknisk undersökningsrapport MUR/Geoteknik Geoteknisk undersökning

LÅNGASJÖ VATTENVERK Karlshamns kommun Nybyggnation. Markteknisk undersökningsrapport MUR/Geoteknik Geoteknisk undersökning LÅNGASJÖ VATTENVERK Karlshamns kommun Nybyggnation Markteknisk undersökningsrapport 2015-10-23 Uppdragsnummer: 10217059 Upprättad av: Lars Marboe Granskad av: Evelina Nilsson Uppdragsnr: 10217059 Daterad:

Läs mer

PM Provtagning av grundvatten inom Lilla Sältan 1, Göteborgsvägen 16, Uddevalla kommun

PM Provtagning av grundvatten inom Lilla Sältan 1, Göteborgsvägen 16, Uddevalla kommun Provtagning av grundvatten Projektnr: 11314900 2014-12-09 PM Provtagning av grundvatten inom Lilla Sältan 1, Göteborgsvägen 16, Uddevalla kommun 1 Inledning Sandström Miljö och Säkerhetskonsult AB (Sandström)

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning

Miljöteknisk markundersökning Miljöteknisk markundersökning Klocktornet 36, Gärdet 1:3 m.fl. Liljedalsgatan, Kungälvs kommun Datum: 2015-06-02 Projektnummer: 151113 Uppdragsgivare: Kungälvs kommun Upprättad av: Linn Carlström Ödegaard

Läs mer

KUNGSPLAN, KARLSKRONA

KUNGSPLAN, KARLSKRONA KARLSKRONA KOMMUN KUNGSPLAN, KARLSKRONA Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik (MUR/Geoteknik) 2017-10-25 KUNGSPLAN, KARLSKRONA Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik (MUR/Geoteknik) KUND Kommunledningsförvaltningen,

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning

Miljöteknisk markundersökning Miljöteknisk markundersökning Diseröd 1:1 m fl. Diseröd centrum, Kungälvs kommun Datum: 2014-05-28 Projektnummer: 141050 Uppdragsgivare: Kungälvs kommun Upprättad av: Granskad av: Mattias Andersson Sandström

Läs mer

BILAGA NR 1. Borrprofiler med PID-analyser

BILAGA NR 1. Borrprofiler med PID-analyser Utredning 1, Fd fabrikstomten, Valdemarsvik Projektnr. 30027-002 BILAGA NR 1 Borrprofiler med PID-analyser v:\_uppdrag\30027002\n_miljögeoteknik\n_txt\rapport_bilagor\bilagsflikar ny logo.doc Utredning

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Selma Lagerlöfs torg inom stadsdelen Backa i Göteborg.

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Selma Lagerlöfs torg inom stadsdelen Backa i Göteborg. Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Selma Lagerlöfs torg inom stadsdelen Backa i Göteborg. Datum: 2013-03-25 Projektnummer: 11301000 Upprättad av Jenny Reinholdsson Godkänd

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Översiktlig miljöteknisk markundersökning Utfyllnadsområde vid Askims Domarringsväg Göteborg Stad Datum: 2012-05-31 Projekt nr: 11204900 Uppdragsgivare: Fastighetskontoret, Göteborg Stad Upprättad av:

Läs mer

PM Miljö, Omvandling av detaljplan avsedd för småindustri, kontor och handel till bostadsändamål

PM Miljö, Omvandling av detaljplan avsedd för småindustri, kontor och handel till bostadsändamål PM Miljö, Omvandling av detaljplan avsedd för småindustri, kontor och handel till bostadsändamål Lysekil Slätten 1:34 Landsvägsgatan 21, Lysekil PROJEKTNR: 161244 Datum: 2017-03-24 Orbicon AB Telefon Internet

Läs mer

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl LKAB Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl Slutlig Kiruna 2016-12-05 Datum 2016-12-05 Uppdragsnummer 1320021273 Utgåva/Status Slutlig Anneli Jonsson Laila Olsson Kristin Stadling Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Provtagningsprotokoll

Provtagningsprotokoll Miljöteknisk markundersökning Bilaga 2 Datum: 3, 5-7/12-2012 och 9,10,14,17/1-2013 Beteckning (Markyta) Grundvattenni vå Avser Väderlek : Sol, snö, moln Geoteknisk benämning Provtagningsprotokoll Prov

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16 VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning Bostadsbolaget Åbyängskolan Katedern 11 Västerviks Kommun PCB utredning mark inför byggnation Antal sidor: 5 Helsingborg : Bengt Dahlgren

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning

Miljöteknisk markundersökning Miljöteknisk markundersökning Holmen Jonsered Partille kommun Datum: 20120612 Projekt nr: 11204400 Uppdragsgivare: JM AB Upprättad av: Helena Thulé Granskad av: Markus Nilsson Sandström Miljö & Säkerhetskonsult

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Översiktlig provgropsgrävning

Översiktlig provgropsgrävning Översiktlig provgropsgrävning Hult 2:26, Hult 2:27 m.fl. Norr om Askimsviken, Göteborgs kommun Göteborg: 2014-09-08 Projekt nr: 141014 Uppdragsgivare: Göteborgs Stad, Fastighetskontoret Upprättad av: Ödegaard

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

NORRKÖPING. Södra Vrinnevi ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING. Uppdrag. Området. Geotekniska förhållanden

NORRKÖPING. Södra Vrinnevi ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING. Uppdrag. Området. Geotekniska förhållanden Uppdragsnr: 10100845 1 (4) 2008-01-16 NORRKÖPING Södra Vrinnevi ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING Uppdrag På uppdrag av Fastighets AB L E Lundberg har WSP utfört översiktlig geoteknisk utredning inom Södra

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning

Miljöteknisk markundersökning Miljöteknisk markundersökning Kvarngärdet 9:3 Råbyvägen, Uppsala Uppsala kommun Projekt nr: 213 040 00 Uppdragsgivare: JM AB/St1 Sverige AB Upprättad av: Tommi Soveri Granskad av: Christian Lindmark Godkänd

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning

Kompletterande miljöteknisk markundersökning Kompletterande miljöteknisk markundersökning Klocktornet 36, Gärdet 1:3 m.fl. Liljedalsgatan, Kungälvs kommun Datum: 2015-11-03 Projektnummer: 151252 Uppdragsgivare: Kungälvs kommun Upprättad av: Linn

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Gårdsten, Göteborgs kommun.

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Gårdsten, Göteborgs kommun. Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Gårdsten, Göteborgs kommun. Datum: 2014-09-15 Projektnummer: 141058 Upprättad av: Jenny Reinholdsson Godkänd av: Markus Nilsson Uppdragsgivare:

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning

Kompletterande miljöteknisk markundersökning Kompletterande miljöteknisk markundersökning Klocktornet 35 Strandgatan, Kungälvs kommun Projektnummer: 151114 Uppdragsgivare: Kungälvs kommun Upprättad av: Linn Carlström Ödegaard Medförfattare: Mattias

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Golder Associates AB Mårtenstorget 7 223 51 Lund Tel: [+46] 46 400 49 00 Fax: [+46] 46 400 49 01 http://www.golder.se PM Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Bryggeriet 5, Klippans kommun

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning

Miljöteknisk markundersökning Miljöteknisk markundersökning Klocktornet 35 Strandgatan, Kungälvs kommun Datum: 2015-05-26 Projektnummer: 151114 Uppdragsgivare: Kungälvs kommun Upprättad av: Linn Carlström Ödegaard Medförfattare: Mattias

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Översiktlig miljöteknisk markundersökning Partille 11:8 och 11: Gamla Kronvägen 35 och 37, Partille kommun Datum: 10-08-26 Upprättad av: Cecilia Mellander Projekt nr: 11004900 Granskad av: Helena Thulé

Läs mer

Situationsplan

Situationsplan SWECO Environment AB Skånegatan 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Org.nr. 556346-0327, säte Stockholm www.sweco.se UPPDRAGSNUMMER DATUM Situationsplan 2018-02-08 Detaljplaneområdet Järnbrottsmotet Översiktlig

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser del av fastigheten Norrstrand 1:1, Karlstad. Grontmij AB Karlstad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser del av fastigheten Norrstrand 1:1, Karlstad. Grontmij AB Karlstad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Utredningen avser del av fastigheten Norrstrand 1:1, Karlstad Grontmij AB Karlstad Markundersökning Norrstrand 1:1 Datum 2014-11-07 Uppdragsnr 10015508 Innehållsförteckning

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Översiktlig miljöteknisk markundersökning Inför ny detaljplan på fastigheterna Krokslätt 33:1, 33:4 och 33:5 Göteborg Stad Datum: 2012-06-27 Projekt nr: 11207300 Uppdragsgivare: Fastighetskontoret, Göteborg

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING UPPDRAGSNAMN MMU Kungsladugård FÖRFATTARE Johan Burman UPPDRAGSNUMMER DATUM 10270750 2018-11-27 PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Inför upprättande av ny förskola och studentbostäder i området

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning

Miljöteknisk markundersökning Miljöteknisk markundersökning Krokslätt 102:9 Eklandagatan 82 Göteborgs Stad Datum: 2012-02-09 Projekt nr: 11115600 Uppdragsgivare: Eklandia Fastighets AB Upprättad av: Ann-Sofie Östlund Granskad av: Helena

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka PM miljöteknisk markundersökning www.bjerking.se Sida 1 (5) PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsnamn Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka VAP VA-projekt

Läs mer

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2009-07-02 Upprättad av: Ingegerd Ask Granskad av: Jenny Forsberg WSP uppdrag: 10124144 RAPPORT Haninge

Läs mer

KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplanen för del av Mörrum 73:1 & 73:4 m. fl.

KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplanen för del av Mörrum 73:1 & 73:4 m. fl. KARLSHAMNS KOMMUN Detaljplanen för del av Mörrum 73:1 & 73:4 m. fl. Markteknisk undersökningsrapport 2015-09-30 Uppdragsnummer: 10216922 Upprättad av: Lars Marboe Granskad av: Evelina Nilsson Uppdragsnr:

Läs mer

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 Uppdrag och syfte WSP Sverige AB har på uppdrag av Järfälla kommun utfört en kompletterande miljöteknisk markundersökning i anslutning

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson 2018-12-13, s 1 (6) Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson Del av Hornafjord 3 Kista 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av Memory Hotel AB (genom Structor Geoteknik

Läs mer

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise.

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise. Nacka, Nya Gatan PM / Miljö Nacka Kommun 30 oktober 2016 Atkins Ltd except where stated otherwise. The Atkins logo, Carbon Critical Design and the strapline Plan Design Enable are trademarks of Atkins

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun Miljötekniskk markundersökning i Matvikshamn Miljöteknisk marku ndersökning i Matvikshamn 20121009 Figur 1. Markundersökning och provtagning av jord med borrbandvagn. Beställare: Karlshamn kommun Beställarens

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad Brösarp 2014-01-20 Beställare: Ystads kommun Utförd av: Lisa Lindberg Granskad av: Peter Nilsson vavatten.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND

Läs mer

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö PM 2016-09-12 Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö KUND

Läs mer

FASTIGHETSKONTORET, GÖTEBORGS STAD

FASTIGHETSKONTORET, GÖTEBORGS STAD GEOSIGMA MARK BERG VATTEN Grap 8261 FASTIGHETSKONTORET, GÖTEBORGS STAD Miljöteknisk markundersökning av båtuppläggningsplats på fastigheten Brottkärr 2:68, Göteborgs kommun Uppdragsgivare: Göteborgs Stad,

Läs mer

Rapport Mellingeholm, Norrtälje

Rapport Mellingeholm, Norrtälje Mellingeholm Rapport Mellingeholm, Norrtälje Resultat och bedömning från miljötekniska markundersökningar Grontmij AB Västerås Vår referens Västerås Mark & Miljö, Anna Berg Rapport Namnteckning Granskad

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN RITAREN

PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN RITAREN BLUE WALL CONSTRUCTION AB UPPDRAGSNUMMER 300006 PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN VERSION.0 205-02-03 SWECO ENVIRONMENT AB JÖNKÖPING VATTEN OCH MILJÖ ANDREAS

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING FÖR LOGISTIK- ETABLERING SAMT NY VÄG

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING FÖR LOGISTIK- ETABLERING SAMT NY VÄG Uppdragsnr: 10137486 1 (3) 2010-11-15 ÖDESHÖG Backasand ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING FÖR LOGISTIK- ETABLERING SAMT NY VÄG Uppdrag På uppdrag av Ödeshögs kommun har WSP utfört översiktlig geoteknisk

Läs mer

Provtagningsplan Miljöteknisk markundersökning Stadsliden 8:1, Umeå

Provtagningsplan Miljöteknisk markundersökning Stadsliden 8:1, Umeå Handläggare Malin Dahlgren Tel +46105055331 Mobil +46701938376 E-post malin.dahlgren@afconsult.com Mottagare Umeå kommun, detaljplanering Anna Herzog Datum 2019-06-11 Projekt-ID 766315 Provtagningsplan

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv Översiktlig miljöteknisk markundersökning Beställare: Kungälvs kommun Planering, Samhällsbyggnad 442 81 Kungälv Beställarens representant: Mikaela Ranweg Konsult: Teknikansvarig Handläggare Norconsult

Läs mer

FALAB Lindesbergsbostäder AB. Kristinaskolan. Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö. Uppdragsnr: Version: AB TERRAFORMER

FALAB Lindesbergsbostäder AB. Kristinaskolan. Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö. Uppdragsnr: Version: AB TERRAFORMER FALAB Lindesbergsbostäder AB Kristinaskolan Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö 2018-10-29 AB TERRAFORMER Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: FALAB Lindesbergsbostäder AB Jesper

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 2014-10-30 2014-10-30 Beställare: Eskilstuna Kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Hans Ollman Konsult: Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

SYRÉNEN 1, NYBRO KOMMUN Utbyggnad förskola. Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik (MUR/Geoteknik)

SYRÉNEN 1, NYBRO KOMMUN Utbyggnad förskola. Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik (MUR/Geoteknik) SYRÉNEN 1, NYBRO KOMMUN Utbyggnad förskola Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik (MUR/Geoteknik) 2015-03-27 Upprättad av: Martin Holmberg Granskad av: Petter Liljegren Uppdragsnummer: 10207475 Uppdragsnr:

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

Översiktlig markundersökning Prästlyckan

Översiktlig markundersökning Prästlyckan Översiktlig markundersökning Prästlyckan Norra Ringgatan/Prästgårdsvägen i Alingsås kommun Miljöteknisk undersökningsrapport, Centrum 1:6 och 1:9 Göteborg 2018-12-27 Uppdrag nr. 18.186 Handläggare Marie

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning. Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr

RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning. Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr 575-5408-10-1291 2011-10-28 Upprättad av: Suzanne Näckdal Granskad av: Lars Davidsson Godkänd av: Kristina Ståhl-Gustafsson

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning ALBY TORGHUS

PM Miljöteknisk markundersökning ALBY TORGHUS PM Miljöteknisk markundersökning ALBY TORGHUS 2016-12-22 UPPDRAG 269343, Nybyggnation Alby Centrum Titel på rapport: PM Miljöteknisk markundersökning Alby Torghus Status: Slutlig version Datum: 2016-12-22

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad Markundersökning Tältetområdet Datum 2015-01-15 Uppdragsnr

Läs mer

PM GEOTEKNIK 405-81 Hentorp Södra Skövde kommun ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

PM GEOTEKNIK 405-81 Hentorp Södra Skövde kommun ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK 405-81 Hentorp Södra Skövde kommun ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING Innehåll: Utlåtande sid 1-3 SGF-blad 1-12 Ritning G:1 G:2 Bilaga 1 (Provtabell) Bilaga 2 (Radonprov) Skövde den 26 september

Läs mer

PM Geoteknik Del av Kungslena 29:10 Tidaholms Kommun

PM Geoteknik Del av Kungslena 29:10 Tidaholms Kommun PM Geoteknik Del av Kungslena 29:10 Tidaholms Kommun Datum: 2018-09-06 Rev. Datum: Uppdragsnummer: 831136 Upprättad av: Granskad av: Emil Svahn Johan Ericsson Mitta Geoteknik, Vatten & Miljö, Vältvägen

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening 13U23042 PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening Jakobsberg 2:926 m.fl. Järfälla kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211

Läs mer

Miljötekniskt PM. Lunds Kommun. Helgonagården 7:10. Slutversion. Malmö 2014-12-16

Miljötekniskt PM. Lunds Kommun. Helgonagården 7:10. Slutversion. Malmö 2014-12-16 Lunds Kommun Slutversion Malmö 2014-12-16 Datum 2014-12-16 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion Anna Falk Ida Sandberg Sofia Bergström Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik. Litt. A Planerad bebyggelse inom Kv. Gamlebo 5, Stockholms Stad.

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik. Litt. A Planerad bebyggelse inom Kv. Gamlebo 5, Stockholms Stad. GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

Ange företag. Ange uppdrag Ange UNR/PNR Ange FI Ange MA. Ange utr. Miljötekniska fältundersökningar. Fältrapport/Förorenad mark.

Ange företag. Ange uppdrag Ange UNR/PNR Ange FI Ange MA. Ange utr. Miljötekniska fältundersökningar. Fältrapport/Förorenad mark. Miljötekniska fältundersökningar Fältrapport/Förorenad mark Marktekniska undersökningar i fält utförd enligt SSEN 19972 samt SGF Fälthandbok Undersökning av förorenade områden /Ver. SGF 2014:1 Rapport

Läs mer

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Uppdragsnr: 10211646 1 (11) LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Sammanställning av utförda miljöundersökningar Innehåll 1. Inledning... 2 2. Tidigare undersökningar... 2 3. Områdesbeskrivning... 2 4. Undersökningsresultat...

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Detaljplan Rökland 1:156, 1:157 samt del av 1:144

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Detaljplan Rökland 1:156, 1:157 samt del av 1:144 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Detaljplan Rökland 1:156, 1:157 samt del av 1:144 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Detaljplan Rökland 1:156, 1:157 samt del av 1:144 Beställare: Drakfastigheter

Läs mer

Del av Skiftinge 1:3 Översiktlig miljöteknisk undersökning

Del av Skiftinge 1:3 Översiktlig miljöteknisk undersökning 22 Beställare: Kungsleden AB Box 70414 10725 Stockholm Beställarens representant: Krister Johansson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Hantverkargatan 5 112 21 Stockholm Ksenija O Köll Caroline

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN

ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN ARVIKA FASTIGHET AB A Ar ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN 2018-05-11 ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN KUND Arvika Fastighets AB Administration 671 81 Arvika (Besöksadress:

Läs mer

Kv. Släpvagnen miljöundersökning

Kv. Släpvagnen miljöundersökning Rapport ÖSTERSUNDS KOMMUN Kv. Släpvagnen miljöundersökning Version 2 Sundsvall 2010 03 03 Kv. Släpvagnen miljöundersökning Version 2 Datum 2010 03 03 Uppdragsnummer 61811037422 Utgåva/Status Version 2

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING Tingstorget, Botkyrka kommun 2015-04-29 Upprättad av: Sanna Uimonen Granskad av: Inger Johansson Godkänd av: Maria Lindberg G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING, TINGSTORGET, BOTKYRKA

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Sida 1 (10) Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

Anmälan-enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan-enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan-enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Datum 2017-09-27 Ramböll Sverige AB Efterbehandling av förorenat område inom Hospitalsgatan 20 fastigheten Nikolai 3:311 m.fl., Örebro

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Vadstena kommun 2017-06-16 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 2017-06-16 Medverkande Maria Sandström, VoS, handläggare,

Läs mer

BÄCKASLÖV ETAPP 2, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning

BÄCKASLÖV ETAPP 2, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning BÄCKASLÖV ETAPP 2, VÄXJÖ KOMMUN PM 2015-04-08 Upprättad av: Jerry Forsberg Granskad av: Mats Waern Godkänd av: Jerry Forsberg KUND Växjö kommun Planeringskontoret Box 1222 351 12 Växjö KONSULT WSP Environmental

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning, fastigheten Maskinisten 1, Ystad kommun

Miljöteknisk markundersökning, fastigheten Maskinisten 1, Ystad kommun RAPPORT Miljöteknisk markundersökning, fastigheten Maskinisten 1, Ystad kommun Sydslipers AB 2012-07-04 Uppdragsnr: 410805 Dokumentnr: 353012 Vår kontakt: Johan Kleman Tel: 0706-171 091 E-post: johan.kleman@dge.se

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Hageby 4:2 FSK

Miljöteknisk markundersökning Hageby 4:2 FSK RAPPORT Handläggare Elin Abrahamsson Tel +4610-505 78 17 Mobil +4672-244 70 78 E-post elin.abrahamsson@afconsult.com Datum 2018-11-06 Projekt-ID 747854 Kund Structor Östergötland Miljöteknisk markundersökning

Läs mer

PM Geoteknik Kv. Kaplanen Tidaholms Kommun

PM Geoteknik Kv. Kaplanen Tidaholms Kommun PM Geoteknik Kv. Kaplanen Tidaholms Kommun Datum: 2013-02-26 Rev. Datum: Uppdragsnummer: 512-337 Upprättad av: Peter Nilsson Sign. Granskad av: Johan Ericsson Sign. Kv. Kaplanen, Tidaholms kommun PM Geoteknik

Läs mer

RAPPORT. Kv Fabriken Växjö VÖFAB VÄXJÖ GEOTEKNISKT UTLÅTANDE UPPDRAGSNUMMER MARTIN HOLMBERG HENRIK MALMBERG

RAPPORT. Kv Fabriken Växjö VÖFAB VÄXJÖ GEOTEKNISKT UTLÅTANDE UPPDRAGSNUMMER MARTIN HOLMBERG HENRIK MALMBERG VÖFAB Kv Fabriken Växjö UPPDRAGSNUMMER 11002737 GEOTEKNISKT UTLÅTANDE VÄXJÖ HENRIK MALMBERG MARTIN HOLMBERG Sweco Lineborgsplan 3 SE 352 33 Växjö, Sverige Telefon +46 (0)470 73 51 00 Fax +46 (0) 470 73

Läs mer

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun 16U31448 PM Miljöteknisk markundersökning Kv Hästen 19 Botkyrka kommun Uppdrags nr. 16U31448 Sida 1 (8) Uppdragsnamn Kv Hästen 19 Botkyrka kommun PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsgivare Bothwidia

Läs mer

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Lunds kommun Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Slutversion Malmö 2014-12-08 Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Datum 2014-12-08 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion

Läs mer

MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGSRAPPORT (MUR/GEO)

MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGSRAPPORT (MUR/GEO) NORRTÄLJE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 3412237-002 MELLINGEHOLM, NORRTÄLJE VÄSTERÅS 1(7) Sweco Ingenjör Bååths Gata 17 Box 8 SE-721 03 Västerås, Sverige Telefon +46 (0)21 4954100 Fax +46 (0)21 4954183 www.sweco.se

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning av nedlagd bensinstation

Översiktlig miljöteknisk markundersökning av nedlagd bensinstation Översiktlig miljöteknisk markundersökning av nedlagd bensinstation Del av Järnbrott 758:66, Distansgatan, Frölunda, Göteborg, sandstrom.se Datum: 09-01-22 Projektnummer: 18800 Uppdragsgivare: idl Sverige

Läs mer

ULLNA STRAND, TÄBY. Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Geoteknik Uppdragsnummer: 10194158 2014-04-11

ULLNA STRAND, TÄBY. Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Geoteknik Uppdragsnummer: 10194158 2014-04-11 ULLNA STRAND, TÄBY Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Geoteknik Uppdragsnummer: 10194158 2014-04-11 MUR upprättad av: Anna-Lisa Mårtensson Granskare: Björn Sjögren Uppdragsnr: 10194158 Daterad: 2014-04-11

Läs mer