BÄCKASLÖV ETAPP 2, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BÄCKASLÖV ETAPP 2, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning"

Transkript

1 BÄCKASLÖV ETAPP 2, VÄXJÖ KOMMUN PM Upprättad av: Jerry Forsberg Granskad av: Mats Waern Godkänd av: Jerry Forsberg

2 KUND Växjö kommun Planeringskontoret Box Växjö KONSULT WSP Environmental Arabygatan Växjö Tel: Org nr: Styrelsens säte: Stockholm KONTAKTPERSONER Jerry Forsberg, WSP Tel: E-post: jerry.forsberg@wspgroup.se 2 (9)

3 INNEHÅLL 1. BAKGRUND OCH SYFTE 4 2. OMRÅDESBESKRIVNING 4 3. GENOMFÖRD UNDERSÖKNING Jordprovtagning Grundvattenprovtagning Asfaltsprovtagning 6 4. RESULTAT Geologi och markförhållanden Riktvärden Föroreningar, jord Föroreningar, grundvatten Föroreningar i asfalt 8 5. SLUTSATSER OCH REKOMMENDATIONER 8 6. ÖVRIGT 8 Ritning 1. Översikt provpunkter m.m. Bilaga 1. Bilaga 2. Bilaga 3. Bilaga 4. Provtagningsprotokoll, jord och grundvatten Sammanställning analysresultat, jord Sammanställning analysresultat, grundvatten Originalprotokoll från laboratorium 3 (9)

4 1. BAKGRUND OCH SYFTE Bäckaslövsområdet i västra Växjö är ett av stadens utvecklingsområden. Inom området, som är ca 70 ha, planerar Växjö kommun bland annat bostäder, kontor, handel och parkområden. Utvecklingen av området är indelat i 3 etapper varav etapp 1 har en laga kraftvunnen detaljplan. Under 2015 ska detaljplanearbetet för etapp 2 påbörjas. Inom Bäckaslöv, etapp 2, har verksamheter förekommit som föranleder en misstanke om att marken kan var förorenad. Som underlag för detaljplanearbetet avser Växjö kommun därför utföra en miljöteknisk markundersökning. WSP har av Växjö kommun fått i uppdrag att utföra en översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Bäckaslöv, etapp 2. Syftet är att utreda om det, inom aktuellt område, förekommer föroreningar som kan medföra oacceptabla risker för människor eller miljö. Den miljötekniska undersökningen har föregåtts av en historisk inventering och en provtagningsplan, se PM, Bäckaslöv, etapp 2, Miljöhistorisk inventering samt provtagningsplan, WSP, OMRÅDESBESKRIVNING Aktuellt undersökningsområde är ca 13 ha och lokaliserat i västra Växjö, se figur 1 och ritning 1. Området gränsar i norr till järnvägen, i öster till Söderleden, i söder till Bokhultets naturreservat och i väster till skogs- och friluftsområden. Till planområdet hör även en sträckning av en ny väg som ska fungera som infart till området ifrån väster. Figur 1. Lokalisering av aktuellt område i Växjö (röd elips). (källa: 4 (9)

5 Närmaste naturmiljö med särskilt skyddsvärde är Bokhultets naturreservat som direkt gränsar till aktuellt område i söder. Dagvatten från området norr om järnvägen leds genom aktuellt område till dammen söder om Tekniska kontorets område. Därefter leds vattnet genom våtmarken och mynnar i Södra Bergundasjön. Inga enskilda avlopp eller dricksvattenbrunnar finns inom aktuellt område. Stora delar av aktuellt område har sedan början av 1900-talet tillhört försvarsmakten. Området har bland annat använts som exercisområde och bilparkering. Regementets avloppsreningsverk och kol- och vedupplag har varit lokaliserat inom området. Inga av försvarets verksamheter finns kvar idag. Den östra delen av området har sedan 1950-talet nyttjats av Växjö kommun. Kommunens område bestod inledningsvis av olika typer av verkstäder och förråd. Succesivt byggdes området ut med fler förråd, större verkstad, blästerhall, garage, kontor m.m. Inom området har det förmodligen sedan 1970-talet funnits drivmedelsförvaring med tillhörande tankstation för kommunens fordon. En mer detaljerad historik beskrivs i den historiska inventeringen. 3. GENOMFÖRD UNDERSÖKNING Provtagning har genomförts i tillämpliga delar enligt SGF Rapport 2:2013 Fälthandbok Undersökningar av förorenade områden. 3.1 Jordprovtagning Jordprovtagning har genomförts i 17 punkter med hjälp av jordskruv monterad på borrbandvagn. Provtagningen har utförts och av Ulf Hempel, WSP. Provpunkterna har placerats enligt framtagen provtagningsplan. Samtliga provpunkter har mätts in med GPS. Provtagning har utförts ner till naturliga jordlager eller till stopp mot berg, block eller betong. Prov har tagits ut från skruven generellt som samlingsprov för varje halvmeter, men anpassats efter förändringar i jordart, färg, lukt, eller dylikt. Proven har förvarats i diffusionstäta plastpåsar. Jordlagerföljder, material, färg, lukt och andra fältobservationer har antecknats i fält, se bilaga 1. Fältanalyser med PID-instrument av samtliga uttagna jordprover har utförts med avseende på flyktiga organiska kolväten. Ett urval av proverna har skickats till ackrediterat laboratorium för analys. Urvalet har baserats på genomförda fältanalyser med PID-instrument samt syn- och luktintryck i fält. Vilka prover som valts ut för laboratorieanalys samt vilka typer av analyser som utförts redovisas i bilaga Grundvattenprovtagning Grundvattenrör har etablerats i 3 av provpunkterna. Slitsad rördel har placerats i nivå med grundvattenytan. Rören har renspumpats i samband med etablering. Provtagning har genomförts av Jerry Forsberg, WSP. Samtliga rör har mätts in med GPS. 5 (9)

6 Innan prov tagits ut har grundvattennivån lodats och rören omsatts. Renspumpning och omsättning har genomförts med peristaltisk pump, medan provtagning har genomförts med bailer av engångstyp. Proven har förvarats kylda i avsedda kärl. Grundvattennivå, färg, lukt och andra fältobservationer har antecknats i fält, se bilaga 1. Samtliga vattenprover har skickats till ackrediterat laboratorium för analys. Analysomfattning framgår i bilaga Asfaltsprovtagning Asfaltsprov har tagits ut i 3 provpunkter i samband med jordprovtagning. I provpunkt 1504 har dubbla skikt av asfalt påträffats. Prov från det undre skiktet i denna punkt har skickats för laboratorieanalys med avseende på PAH-föreningar. 4. RESULTAT I ritning 1 redovisas provpunkternas placering. I bilaga 1 redovisas provtagningsprotokoll för jord- och grundvattenprovtagning inklusive resultat från PID-mätning och analysomfattning. I bilaga 2 redovisas en sammanställning av analysresultaten för jordprover tillsammans med tillämpade riktvärden. I bilaga 3 redovisas en sammanställning av analysresultaten för grundvattenprover tillsammans med tillämpade riktvärden. I bilaga 2 och 3 redovisas endast de ämnen eller ämnesgrupper som har detekterats vid analys. I bilaga 4 redovisas samtliga analysresultat i originalprotokoll från laboratoriet. 4.1 Geologi och markförhållanden Markytan inom parkeringsområdet i väster och tekniska kontorets område i öster är plan. Parkeringsområdets yta ligger dock ca 4 m högre än markytan inom tekniska kontorets område vilket ger en marklutning centralt inom området från väst till öst. Markytan inom tekniska kontorets område är i huvudsak asfalterad, förutom ett begränsat område kring provpunkt 1505 och 1506 där marken är stenlagd. Jorden består överst av fyllnadsmaterial som vilar på ett lager organisk jord (mull/torv), som i sin tur vilar på sand/silt eller morän. Fyllningen är ca 1 m mäktig och består i huvudsak av sand, grus och sten, med inslag av silt och mull. Det organiska jordlagret under fyllningen är ca 0,3 m mäktigt och är troligen ursprungligt, ytligt jordlager. Inom parkeringsområdet i öster är markytan grusad. Jordlagerföljden är liknande den som påträffas inom tekniska kontorets område, men fyllningens mäktighet tycks variera mer, mellan ca 0,4 1,8 m. Fyllningen inom detta område har inslag av tegel och murbruk. I det glesbevuxna skogsområdet vid provpunkt 1514 består markytan av gräs och mossa. Jorden består överst av ca 0,3 m aska som vilar på morän. Grundvattenytan påträffas mellan 1,2 och 2,2 m under markytan i de tre etablerade grundvattenrören. Enligt den inmätning som har gjorts lutar grundvattenytan åt öster. Utifrån topografin i området som helhet bedöms emellertid grundvattnets strömningsriktning vara söderut mot våtmarksområdet i Bokhultet. Den lägre grundvattennivån i provpunkt 1507 kan orsakas av genomsläppligt material i en förhållandevis stor ledningsgrav strax öster om provpunkten. 6 (9)

7 4.2 Riktvärden Resultat från laboratorieanalyser av jord jämförs med Naturvårdsverkets generella riktvärden för förorenad mark (NV, 2009). Naturvårdsverkets riktvärden är uppdelade i två typer av markanvändning: Känslig Markanvändning (KM): Markkvaliteten begränsar inte val av markanvändning och grundvattnet skyddas. Marken skall t.ex. kunna användas till bostäder, odling etc. Grundvatten inom området används till dricksvatten. De exponerade grupperna antas vara barn, vuxna och äldre som lever inom området under en livstid. De flesta typer av markekosystem skyddas. Ekosystem i närbeläget ytvatten skyddas. Mindre Känslig Markanvändning (MKM): Markkvaliteten begränsar val av markanvändning och grundvattnet skyddas. Marken kan t.ex. användas för kontor, industrier eller vägar. Grundvattnet skyddas som en naturresurs. De exponerade grupperna antas vara personer som vistas inom området under sin yrkesverksamma tid samt barn och äldre som tillfälligt vistas inom området. Vissa typer av markekosystem skyddas. Ekosystemet i närbeläget ytvatten skyddas. Analysresultaten för jord jämförts även med Naturvårdsverkets rekommenderade nivåer för mindre än ringa risk (MRR), avseende återvinning av avfall i anläggningsarbeten (Handbok 2010:1), samt med Avfall Sveriges rekommenderade haltgränser för klassificering av förorenade massor som farligt avfall (Avfall Sverige Rapport 2007:01). Resultat från laboratorieanalyser av grundvatten jämförs dels med riktvärden från SGU (SGU 2013:01) och dels med dricksvattennormer från Livsmedelsverket. 4.3 Föroreningar, jord Föroreningshalter över Naturvårdsverkets generella riktvärden för MKM har påträffats i 3 provpunkter, 1505, 1516 och De föroreningar som har uppmätts i halter över MKM är koppar och kvicksilver i punkt 1505, zink i punkt 1516 samt PAH i punkt Föroreningshalter över Naturvårdsverkets generella riktvärden för KM har påträffats i 5 provpunkter utöver de ovan nämnda punkterna med halter över MKM (1503, 1504, 1507, 1510 och 1513). De föroreningar som har uppmätts i halter över KM är alifater i punkt 1503 och 1507, kadmium i punkt 1504 och 1510 samt PAH i punkt 1504 och I provpunkt 1505 har hexaklorbutadien uppmätts strax över analysens detektionsgräns. 4.4 Föroreningar, grundvatten I provpunkt 1507 har en hög halt av bly uppmätts. I övrigt har måttliga halter av zink uppmätts i punkt 1504, måttliga halter av bly i punkt 1512 samt måttliga halter av krom, nickel och zink i punkt Inga analyserade ämnen har påträffats i halter som överskrider Livsmedelsverkets dricksvattennorm. 7 (9)

8 4.5 Föroreningar i asfalt Inga förhöjda PAH-halter har uppmätts i det analyserade asfaltsprovet. Analysresultat ses i bilaga SLUTSATSER OCH REKOMMENDATIONER I föreliggande undersökning har jord provtagits i 17 punkter, grundvatten i 3 punkter och asfalt i 1 punkt. Jorden inom området består i huvudsak av minerogent fyllnadsmaterial som vilar på ett lager av organisk jord, som i sin tur vilar på morän eller silt/sand. De centrala delarna av området består av gles skogsmark där ett lager aska påträffats i provpunkt Fyllnadsmaterialet inom Tekniska kontorets område innehåller ställvis förhöjda föroreningshalter. De föroreningar som påträffas är tungmetaller, PAH och oljekolväten. Några mönster avseende utbredning av förorening eller föroreningstyper kan inte ses. Halterna av koppar och kvicksilver i provpunkt 1505 är förhållandevis höga, men bedöms inte representera halterna i fyllnadsmaterialet som helhet inom området. Inom parkeringsområdet i väster har förhållandevis höga föroreningshalter uppmätts i 2 av 3 provpunkter. Det är dock olika typer av föroreningar, zink i punkt 1516 och PAH i punkt I den tredje punkten, 1515, påträffas inga förhöjda föroreningshalter. I grundvattnet uppmäts en förhöjd halt av bly i ett grundvattenrör. Halten är hög ur ett statistiskt perspektiv vid en jämförelse med halter generellt i grundvatten i Sverige. I urban miljö är det inte anmärkningsvärt att grundvatten innehåller något förhöjda halter av tungmetaller. Inga tungmetallhalter överskrider dricksvattennormen. Utifrån genomförd undersökning, går det inte utesluta en risk för negativa effekter på människa eller miljö inom aktuellt område. Undersökningen är dock av översiktlig karaktär och området är förhållandevis stort. För att ge en bättre bild av föroreningssituationen, miljö- och hälsorisker samt eventuellt åtgärdsbehov, rekommenderar WSP att en kompletterande utredning genomförs när den framtida markanvändningen är fastställd. En kompletterande utredning bör innefatta en förtätning av provtagningspunkter (främst inom parkeringsområdet) och en riskbedömning där representativa halter jämförs med generella eller platsspecifika riktvärden. 6. ÖVRIGT Provtagningsstrategi och urval av analysparametrar är grundade på erfarenhetsmässiga bedömningar och branschpraxis. Det kan dock inte uteslutas att det förekommer ämnen och föroreningar som inte har analyserats. Enligt Miljöbalken (1998:808) 10 kap 11 ska den som äger eller brukar en fastighet, oavsett om området tidigare ansetts förorenat eller inte, genast underrätta tillsynsmyndigheten om det upptäcks en förorening på fastigheten och denna kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Vi rekommenderar därför att denna PM delges tillsynsmyndigheten. 8 (9)

9 Efterbehandlingsåtgärder är anmälningspliktiga enligt Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) (9)

10 Provtagning, jord Provtagning, jord och grundvatten Undersökningsområde

11 Uppdragsnummer: Bilaga 1. Växjö kommun Bäckaslöv Fältprotokoll: Jordprovtagning, och Me: tungmetaller inkl. Hg O: fraktionerade alifater, aromater och BTEX PAH: polyaromatiska föreningar Screening: över 200 ämnen Punkt nr Nivå Jordart Färg Lukt Art Provt.nivå PID Analyserade m.u.my m.u.my ppm prover ,05 Asfalt 0,05-0,6 F / Sa, Gr, St brun ingen 0,05-0,6 < 3 Me, PAH 0,6-1,0 F / Sa, Gr, St brun-grå ingen 0,6-1,0 < 3 1,0-1,3 Mu mörkbrun ingen 1,0-1,3 < 3 1,3-1,7 Si ljusbrun ingen 1,3-1,7 < ,05 Asfalt 0,05-0,5 F / Sa, Gr, St grå-brun ingen 0,05-0,5 < 3 0,5-1,0 F / Sa, Gr, St brun-grå ingen 0,5-1,0 < 3 1,0-1,3 F / Sa, Gr, St brun-grå ingen 1,0-1,3 4 Me, PAH, O 1,3-1,6 T-Mu mörkbrun ingen 1,3-1,6 3 1,6-2,0 saf Si ljusbrun ingen 1,6-2,0 3 2,0-2,5 Si ljusgrå ingen 2,0-2,5 < 3 2,5-3,0 Si ljusgrå ingen 2,5-3,0 < 3 ca 2,7 Grundvattennivå ,1 F / Sa, Gr, St grå-brun ingen 0,1-0,6 F / Sa, Gr, St grå-brun svag diesel? 0,1-0,5 < 3 Me, PAH, O 0,6-1,0 F / Sa, Gr, Mu brun-mörkbrun ingen 0,5-1,0 < 3 1,0-1,4 T mörkbrun ingen 1,0-1,4 < 3 1,4-2,0 saf Si/ le Si brun-grå ingen 1,4-2,0 < 3 2,0-2,3 si Le brun-grå ingen 2,0-2,3 < 3 2,3-2,5 si Mn grå ingen ca 1,4 Grundvattennivå ,04 Asfalt PAH 0,05-0,5 F / Sa, Gr, St brun ingen 0,05-0,5 < 3 0,5-1,0 F / Sa, Gr, tegel, Mu brun-mörkbrun ingen 0,5-1,0 < 3 Me, PAH, O 1,0-1,5 Mu/ mu Si mörkbrun ingen 1,0-1,5 < 3 1,5-2,1 saf Si 1,5-2,0 < 3 2,1 Erhållet stopp 1,56 Grundvattennivå (1,44 m u ök rör) 1,1-2,1 Filterdel grundvattenrör ,1 Gatsten 0,1-0,5 F / Sa, Gr brun ingen 0,1-0,5 < 3 0,5-1,0 F / Sa, Gr, St, Mu brun/ mörkbrun-brun ingen 0,5-1,0 < 3 Screening 1,0-1,2 T-Mu (tegel) mörkbrun ingen 1,0-1,2 < 3 1,2-1,7 Si/ le si Sa brun-grå ingen 1,2-1,7 < 3 1,7-2,2 le si Sa grå-brun ingen 1,7-2,2 < 3 ca 1,7-1,8 Grundvattennivå ,1 Gatsten 0,1-0,5 F / Sa, Gr, Si brun ingen 0,1-0,5 < 3 Me, PAH 0,5-1,0 F / Sa, Gr, Si, St brun-grå ingen 0,5-1,0 < 3 1,0-1,4 T-Mu mörkbrun ingen 1,0-1,4 < 3 1,4-2,0 saf Si ljusbrun ingen 1,4-2,0 < 3 2,0-2,5 Si/ si Mn grå ingen 2,0-2,5 < ,05 Asfalt 0,05-0,4 F / Sa, Gr, St brun ingen 0,05-0,4 < 3 0,4-1,0 F / si Mn brun-grå ingen 0,4-1,0 < 3 Me, PAH 1,0-1,3 T-Mu mörkbrun ingen 1,0-1,3 < 3 1,3-2,0 si Mn brun-grå ingen 1,3-2,0 5 PAH, O 2,0-2,5 si Mn brun-grå ingen 2,0-2,5 < 3 2,5-3,2 sa si Mn brun-grå ingen 2,5-3,2 < 3 2,32 Grundvattennivå (2,19 m u ök rör) 1,0-3,0 Filterdel grundvattenrör

12 Uppdragsnummer: Bilaga 1. Punkt nr Nivå Jordart Färg Lukt Art Provt.nivå PID Analyserade m.u.my m.u.my ppm prover ,6 F / Sa, Gr, St brun ingen 0-0,5 < 3 Me, PAH, O 0,6-1,0 F / Sa, Si, Gr, St grå-brun ingen 0,5-1,0 < 3 1,0-1,3 F / Sa, Si, Gr, St grå-brun ingen 1,0-1,3 < 3 1,3-1,6 T-Mu mörkbrun ingen 1,3-1,6 < 3 1,6-2,0 si Saf ljusbrun-grå ingen 1,6-2,0 < 3 2,0-2,7 saf Si brun-grå ingen 2,0-2,7 < 3 ca 1,9-2,0 Grundvattennivå ,6 F / Sa, Gr, St brun ingen 0-0,6 < 3 0,6-1,0 F / Sa, Gr, Mu, T svart-mörkbrun-brun ingen 0,6-1,0 < 3 Me, PAH 1,0 Erhållet stopp (betongplatta?), provat i flera punkter ,05 Asfalt 0,05-0,5 F / Sa, Gr, St brun ingen 0,05-0,5 < 3 Me, PAH 0,5-1,0 T/ sa Si mörkbrun/grå ingen 0,5-1,0 < 3 1,0-1,4 si Mn brun-grå ingen 1,0-1,4 < 3 ca 0,8 Grundvattennivå ,4 F / Sa, Gr, makadam brun svag olja 0-0,4 < 3 0,4-0,8 F / Sa, Gr, (Mu) mörkbrun-brun svag? olja? 0,4-0,8 < 3 Me, PAH, O 0,8-1,1 F / Sa, Gr, St, (Mu) mörkbrun-brun ingen 0,8-1,1 < 3 1,1-1,4 Mu-T mörkbrun ingen 1,1-1,5 < 3 1,4-2,0 si Saf/ saf Si brun-grå ingen 1,5-2,0 < 3 ca 0,9-1,0 Grundvattennivå ,2 F / Sa, Gr brun ingen 0-0,5 < 3 0,2-1,0 F / Sa, Gr, St, Mu mörkbrun-brun ingen 0,5-1,0 3 Me, PAH, O 1,0-1,4 T mörkbrun ingen 1,0-1,4 5 1,4-2,1 si Mn grå ingen 1,4-2,1 9 PAH, O 1,26 Grundvattennivå (2,01 m u ök rör) 1,0-2,0 Filterdel grundvattenrör ,05 Asfalt 0,05-0,5 F / Sa, Gr, (Mu) brun ingen 0,05-0,5 < 3 0,5-1,0 F / Sa, Gr, St, Mu, Si brun ingen 0,5-1,0 4 Screening 1,0-1,4 T (tegel) mörkbrun ingen 1,0-1,4 3 1,4-1,7 T, St mörkbrun ingen 1,4-1,7 6 1,7 Erhållet stopp 1,3 Grundvattennivå ,3 F / aska svart ingen 0-0,3 < 3 0,3-0,7 (mu) sa si Mn mörkbrun-brun ingen 0,3-0,7 < 3 Me, PAH 0,7-1,4 sa si Mn 0,7-1,4 < 3 1,2? Grundvattennivå ,1 F / Sa, Gr brun ingen 0-0,4 < 3 0,1-0,4 F / Sa, Gr, Si, (Mu) brun ingen 0,4-0,6 Mu mörkbrun ingen 0,4-0,6 < 3 Me, PAH 0,6-1,2 saf Si/ si Mn brun-grå ingen 0,6-1,2 < 3 1,2-2,0 si Mn grå 1,2-2,0 < 3 ca 1,5? Grundvattennivå ,4 F / Sa, Gr, Si grå-mörkbrun-brun ingen 0-0,4 < 3 0,4-1,0 F / Mu, Sa, Gr, tegel brun-mörkbrun ingen 0,4-1,0 < 3 Me, PAH 1,0-1,8 F / Gr, Sa brun ingen 1,0-1,8 < 3 1,8-2,0 gy Si brun ingen 1,8-2,0 < 3 ca 1,0 Grundvattennivå ,3 F / Sa, Gr brun ingen 0-0,3 < 3 0,3-0,7 F / Sa, Gr, Mu, tegel, murbruk, Si mörkbrun-grå-brun ingen 0,3-0,7 < 3 Me, PAH 0,7-1,0 Mu mörkbrun ingen 0,7-1,0 < 3 1,0-1,5 gy Sa/ si Mn brun/ grå ingen 1,0-1,5 < 3 ca 0,5 Förmodligen ytvatten

13 Uppdragsnummer: Bilaga 1. Fältprotokoll: grundvattenprovtagning Punkt nr Nivå, gv-yta Avstånd gv under markyta Vattentillgång Färg Lukt Grumlighet Laboratorieanalyser ,62 1,6 m måttlig ljbrun ingen måttlig ,75 2,2 m måttlig ljbrun ingen måttlig Me, PAH, O Screening ,64 1,2 m god beige ingen liten Me, PAH, O

14 Uppdragsnummer: Bilaga 2 Prov Mindre än ringa risk* KM** MKM** FA*** Provtagningsdjup m 0,05-0,6 1,0-1,3 0,1-0,5 0,5-1,0 0,5-1,0 0,1-0,5 0,4-1 1,3-2,0 0,0-0,5 0,6-1 0,05-0,5 0,4-0,8 0,5-1,0 1,4-2,1 0,5-1,0 0,3-0,7 0,4-0,6 0,4-1,0 0,3-0, Torrsubstans % 95,9 90,9 97,1 91,6 91,8 91,8 79,7 92,5 81,9 91,3 92,3 87,3 83,1 90,8 88,4 76, , Arsenik, As mg/kg TS <2,5 <2,5 <2,2 <2,4 <4 <2,5 <2,5 <2,2 <2,4 <2,2 <2,1 <2,2 <4 <2,5 <2,4 5,8 3, Barium, Ba mg/kg TS Bly, Pb mg/kg TS 8, , , , Kadmium, Cd mg/kg TS 0,21 <0,2 0,45 1,1 0,44 0,25 0,21 <0,18 0,2 0,74 <0,17 <0,18 <0,2 <0,2 0,22 0,97 0,39 0,2 0, Kobolt, Co mg/kg TS 5,3 3,5 5,4 4,5 6,9 5,3 3,5 4,6 3,8 3,2 4,8 3 6,1 3,4 2,4 4,2 5, Koppar, Cu mg/kg TS , , Krom, Cr mg/kg TS ,1 11 5,9 7,6 7,4 20 7,9 12 8,5 9, Nickel, Ni mg/kg TS 4,1 4,9 5,4 6,4 16 6,3 4 4,3 5,3 3,6 4,1 4,2 9,8 3,8 3,6 6,1 7, Vanadin, V mg/kg TS Zink, Zn mg/kg TS Kvicksilver, Hg mg/kg TS <0,01 0,13 0,013 0,2 4,2 0,029 0,017 0,021 0,052 0,062 <0,01 0,028 0,06 0,015 0,12 0,067 0,012 0,1 0,25 2, Bensen mg/kg TS <0,003 <0,003 <0,003 <0,02 <0,003 <0,003 <0,003 <0,003 <0,003 <0,02-0,012 0,04 - Toluen mg/kg TS <0,1 <0,1 <0,1 <0,02 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0, Etylbensen mg/kg TS <0,1 <0,1 <0,1 <0,02 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0, Xylener mg/kg TS <0,1 <0,1 <0,1 <0,04 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0, TEX, Summa mg/kg TS <0,15 <0,15 <0,15 <0,15 <0,15 <0,15 <0,15 <0, Alifater >C5-C8 mg/kg TS <3 <3 <3 17 <3 <3 <3 < Alifater >C8-C10 mg/kg TS <5 <5 <5 10 <5 <5 <5 < Alifater >C10-C12 mg/kg TS <10 <10 <10 <10 <10 <10 <10 < Alifater >C12-C16 mg/kg TS 14 <10 <10 <10 <10 <10 <10 < Alifater >C16-C35 mg/kg TS Alifater summa >C5-C16 mg/kg TS 14 <10 <10 27 <10 <10 <10 < Aromater >C8-C10 mg/kg TS <1 <1 <1 <1 <1 <1 <1 < Aromater >C10-C16 mg/kg TS <1 <1 <1 <1 <1 <1 <1 < Aromater >C16-C35 mg/kg TS <1 <1 2,1 <1 <1 <1 <1 < Mineralolja >C21-C40 mg/kg TS PAH-L, summa mg/kg TS <0,03 <0,03 <0,03 0,21 <0,2 <0,03 <0,03 <0,03 <0,03 <0,03 <0,03 <0,03 <0,03 <0,03 <0,2 <0,03 <0,03 <0,03 0,51 0, PAH-M,summa mg/kg TS <0,05 0,17 0,14 3,1 1,4 0,063 0,22 <0,05 0,079 0,15 <0,05 <0,05 0,095 <0,05 1,3 0,15 <0,05 0, PAH-H,summa mg/kg TS <0,08 0,12 0,35 4,5 1,79 <0,08 <0,08 <0,08 <0,08 0,35 <0,08 <0,08 <0,08 <0,08 1,27 0,11 0,13 2,5 13 0, PAH,summa cancerogena mg/kg TS <0,2 <0,2 0,27 3,9 1,6 <0,2 <0,2 <0,2 <0,2 0,28 <0,2 <0,2 <0,2 <0,2 1,12 <0,2 <0, PAH,summa övriga mg/kg TS <0,3 <0,3 <0,3 3,8 1,69 <0,3 <0,3 <0,3 <0,3 <0,3 <0,3 <0,3 <0,3 <0,3 1,55 <0,3 <0,3 1, Hexaklorbutadien mg/kg TS 0,021 <0, *Mindre än ringa risk, NV Handbok 2010:1 **Naturvårdsverkets generella riktvärden för förorenad mark (NV 5976) känslig markanvändning (KM) och mindre känslig markanvändning (MKM) ***Farligt avfall (FA) Avfall Sverige 2007:

15 Uppdragsnummer: Bilaga 3. Provets märkning Bakgrundshalter opåverkat, ytliga jordgrundvattnet 1: mycket låg halt, ingen el obetydlig påverkan SGU 2013:01* 2: låg halt, måttlig påverkan 3: måttlig halt, påtaglig påverkan 4: hög halt, starkt påverkat 5: mycket hög halt, stark påverkat Livsmedelsverket** Dricksvatten, otjänligt Arsenik, As, filt µg/l 0,9 0,71 2 0,12 < >10 10 Barium, Ba, filt µg/l Bly, Pb, filt µg/l 0,093 1,3 2,6 0,03 <0,5 0, >10 10 Kadmium, Cd, filt µg/l 0,065 0,013 <0,4 0,12 <0,1 0,1-0,5 0,5-1,0 1-5 <5 5 Kobolt, Co, filt µg/l 16 0,83 8,9 0,06 Koppar, Cu, filt µg/l 2,8 2,3 3,7 0,88 < > Krom, Cr, filt µg/l 0,7 0,56 7 0,19 <0,5 0, >50 50 Nickel, Ni, filt µg/l 1,2 0,85 4,2 0,38 <0,5 0, >20 20 Vanadin, V, filt µg/l 1 0,82 9,8 0,22 Zink, Zn, filt µg/l 11 8,1 12 4,3 < >1000 Kvicksilver, Hg, filt µg/l <0,1 <0,1 <0,05 0, ,005 0,01 0,05 1 >1 1 *SGU, 2013, Bedömningsgrunder för grundvatten **Livsmedelsverket, föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

ÖPESTORP 3:4, GEMLA, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning

ÖPESTORP 3:4, GEMLA, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning ÖPESTORP 3:4, GEMLA, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-03-13 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Hanna Hällstrand Godkänd av: Jerry Forsberg Uppdragsnr:

Läs mer

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN PM 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson KUND Bysnickaren FV AB KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Tel: +46 10 7225000 WSP

Läs mer

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rapport 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

HOBY 1:26 M FL, RONNEBY. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

HOBY 1:26 M FL, RONNEBY. Översiktlig miljöteknisk markundersökning HOBY 1:26 M FL, RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2017-04-21 HOBY 1:26 M FL, RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND Ronneby kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Arabygatan

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AB RONNEBY INDUSTRIFASTIGHETER ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SVARVEN 1, RONNEBY KOMMUN 2018-11-01 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Svarven 1, Ronneby kommun Kund AB Ronneby Industrifastigheter

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö PM 2016-09-12 Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö KUND

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-07-31 Upprättad av Granskad av: Hanna Hällstrand Uppdragsnr: 1015 4949 Daterad: 2015-07-31 Reviderad: Handläggare Detaljplan

Läs mer

Sammanställning fältnoteringar och analyser

Sammanställning fältnoteringar och analyser Bilaga 1.1 Sammanställning fältnoteringar och analyser Kommentarer: Analyser: Uppdragsnr: 10200511 1. Preliminär geoteknisk benämning enligt SGF:s beteckningssystem. ORGNV=BTEX, fraktionerade alifter,

Läs mer

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Uppdragsnr: 10211646 1 (11) LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Sammanställning av utförda miljöundersökningar Innehåll 1. Inledning... 2 2. Tidigare undersökningar... 2 3. Områdesbeskrivning... 2 4. Undersökningsresultat...

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplan för del av Mörrum 73:4 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplan för del av Mörrum 73:4 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplan för del av Mörrum 73:4 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2015-09-30 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Magnus Runesson Uppdragsnr:

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING KARLSKRONA KOMMUN ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INGENJÖREN 13, KARLSKRONA KOMMUN 2018-05-22 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Ingenjören 13, Karlskrona kommun KUND Bo Klok Housing AB

Läs mer

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2009-07-02 Upprättad av: Ingegerd Ask Granskad av: Jenny Forsberg WSP uppdrag: 10124144 RAPPORT Haninge

Läs mer

RONNEBY VETERINÄRKLINIK AXEL 6 RONNEBY ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

RONNEBY VETERINÄRKLINIK AXEL 6 RONNEBY ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING RONNEBY VETERINÄRKLINIK AXEL 6 RONNEBY ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING 2018-02-12 AXEL 6 RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning Ronneby Veterinärklinik KONSULT Sverige Box 503 391

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

Situationsplan

Situationsplan SWECO Environment AB Skånegatan 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Org.nr. 556346-0327, säte Stockholm www.sweco.se UPPDRAGSNUMMER DATUM Situationsplan 2018-02-08 Detaljplaneområdet Järnbrottsmotet Översiktlig

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING Tingstorget, Botkyrka kommun 2015-04-29 Upprättad av: Sanna Uimonen Granskad av: Inger Johansson Godkänd av: Maria Lindberg G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING, TINGSTORGET, BOTKYRKA

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd

Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Kompletterande provtagning och riskbedömning Fastighets AB Sökvabäck Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Stockholm 2014-05-14 Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Kompletterande

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Törnström 12:1, Karlskrona kommun

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Törnström 12:1, Karlskrona kommun ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Törnström 12:1, Karlskrona kommun 2016-09-27 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Törnström 12:1, Karlskrona kommun KUND Utklippan Fastigheter i Blekinge

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor Uppdragsnr: 10139020 1 (6) PM Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad Innehåll 1 Bakgrund 2 2 Undersökningens omfattning 2 3 Områdes- och verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2 PM UPPDRAG Sandtorp, kompletterande miljöundersökning UPPDRAGSNUMMER 13004897 UPPDRAGSLEDARE Yvonne Stiglund UPPRÄTTAD AV Ingrid Franzen, Hilda Björn DATUM 2018-03-21 GRANSKAD AV Anna Munktell Flarup Kompletterande

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet Handläggare Emma Klashed Tel +46 10 505 29 08 Mail Datum 2014-08-29 Uppdragsnr 588784 Nyköpings kommun / Trafikverket Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet ÅF-Infrastructure

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK.

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK. ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING Undersökningsområde Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK AB Norra regionen Uppdragsnummer 1644249000 ra02s 2000-03-30 SWECO VIAK Ringvägen 2,

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning SHH Bostadsproduktion AB Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Linköping 2016-06-20 Skogsflyet kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning vid Kattvikskajen, SLUTVERSION. Upprättad av: Martin Eriksson Granskad av: Lars Gardfors

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning vid Kattvikskajen, SLUTVERSION. Upprättad av: Martin Eriksson Granskad av: Lars Gardfors RAPPORT, Hudiksvalls kommun 2016-12-21 SLUTVERSION Upprättad av: Martin Eriksson Granskad av: Lars Gardfors RAPPORT, Hudiksvalls kommun Kund Tekniska kontoret Hudiksvalls kommun Trädgårdsgatan 4 824 80

Läs mer

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise.

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise. Nacka, Nya Gatan PM / Miljö Nacka Kommun 30 oktober 2016 Atkins Ltd except where stated otherwise. The Atkins logo, Carbon Critical Design and the strapline Plan Design Enable are trademarks of Atkins

Läs mer

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Lunds kommun Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Slutversion Malmö 2014-12-08 Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Datum 2014-12-08 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion

Läs mer

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka PM miljöteknisk markundersökning www.bjerking.se Sida 1 (5) PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsnamn Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka VAP VA-projekt

Läs mer

Rappod Miljöteknisk markundersökning

Rappod Miljöteknisk markundersökning I I 1 Arkitekter Ingenjörer ocluio stadsbyggnads kontoret Inkom 2014-09- 0 3 Reg. Dnr: 2014-0 2 ij ;)C-515 Rappod Miljöteknisk markundersökning Blommenbergs bollplan Vinterviken, Stockholms stad www.bjerking.se

Läs mer

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Golder Associates AB Mårtenstorget 7 223 51 Lund Tel: [+46] 46 400 49 00 Fax: [+46] 46 400 49 01 http://www.golder.se PM Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Bryggeriet 5, Klippans kommun

Läs mer

BILAGA RA8:4 BILAGA RA8:3. Brunnar - dagvatten, mm Y10 DNB301 DNB293 DNB562 DNB561 DNB560. Klippans kommun

BILAGA RA8:4 BILAGA RA8:3. Brunnar - dagvatten, mm Y10 DNB301 DNB293 DNB562 DNB561 DNB560. Klippans kommun BILAGA RA8:3 Brunnar - dagvatten, mm Y10 Y9 DNB301 DNB293 BILAGA RA8:4 DNB562 DNB561 DNB560 0 25 50 75 100 125 150 175 200 225 250 m WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Klippans kommun Kompletterande

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Vadstena kommun 2017-06-16 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 2017-06-16 Medverkande Maria Sandström, VoS, handläggare,

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kabbarp 8:110, Åkarp

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kabbarp 8:110, Åkarp Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kabbarp 8:110, Åkarp 2016-06-02 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kabbarp 8:110, Åkarp KUND VFF Östgöta AB Östgötagatan 32 582 32 Linköping KONSULT Sverige

Läs mer

Miljötekniskt PM. Lunds Kommun. Helgonagården 7:10. Slutversion. Malmö 2014-12-16

Miljötekniskt PM. Lunds Kommun. Helgonagården 7:10. Slutversion. Malmö 2014-12-16 Lunds Kommun Slutversion Malmö 2014-12-16 Datum 2014-12-16 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion Anna Falk Ida Sandberg Sofia Bergström Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG

TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG Miljöteknisk markundersökning TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG SLUTRAPPORT 2018-04-30 UPPDRAG 274009, Helsingborgs stad, Triangelskogen Titel på rapport: Triangelskogen, Talldungen

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION RAPPORT MILJÖTEKNIK, WILLHEM AB Glasberget 23_Willhem UPPDRAGSNUMMER 13004195 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERÖSKNING, GLASBERGET 23 KARLSTAD MILJÖ Sweco Environment AB Cecilia Millner] Ändringsförteckning

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv Översiktlig miljöteknisk markundersökning Beställare: Kungälvs kommun Planering, Samhällsbyggnad 442 81 Kungälv Beställarens representant: Mikaela Ranweg Konsult: Teknikansvarig Handläggare Norconsult

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad Brösarp 2014-01-20 Beställare: Ystads kommun Utförd av: Lisa Lindberg Granskad av: Peter Nilsson vavatten.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND

Läs mer

KOMPLETTERANDE MARKMILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING

KOMPLETTERANDE MARKMILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING KOMPLETTERANDE MARKMILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING Äpplet 7 Laholms kommun Rapport 20160908 Uppdragsnr: 10233234 Upprättad av: Michelle Tryggvesson Granskad och godkänd av Uppdragsnr: 10233234 Kompletterande

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

ROSENHOLMS UDDE Översiktlig miljöteknisk markundersökning

ROSENHOLMS UDDE Översiktlig miljöteknisk markundersökning ROSENHOLMS UDDE Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-05-09 Upprättad av: Per Sander, Anna Nilsson Granskad av: Jerry Forsberg Godkänd av: Anna Nilsson ver 1.0 Uppdragsnr: 10221648 Daterad:

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN

ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN ARVIKA FASTIGHET AB A Ar ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN 2018-05-11 ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN KUND Arvika Fastighets AB Administration 671 81 Arvika (Besöksadress:

Läs mer

Rapport Miljöteknisk markundersökning Rifa (Flodhästen 5), Kalmar

Rapport Miljöteknisk markundersökning Rifa (Flodhästen 5), Kalmar Rapport Miljöteknisk markundersökning Rifa (Flodhästen 5), Kalmar Helsingborg, 2017-07-31 Provtagning: Johan Block Michell Leonhardt Persson Anna Olsson johan.block@areco.se michell.l.persson@areco.se

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

Vallentuna-Mörby 1:115 Vallentuna kommun

Vallentuna-Mörby 1:115 Vallentuna kommun Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Vallentuna kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. Sida 1 (6) Uppdragsnamn Vallentuna

Läs mer

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20 SKANSKA NYA HEM AB Stockholm 2011-06-20 Datum 2011-06-20 Uppdragsnummer 61151145372 Utgåva/Status Utredning Joakim Persson Uppdragsledare Jeanette Winter Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Rapport Mellingeholm, Norrtälje

Rapport Mellingeholm, Norrtälje Mellingeholm Rapport Mellingeholm, Norrtälje Resultat och bedömning från miljötekniska markundersökningar Grontmij AB Västerås Vår referens Västerås Mark & Miljö, Anna Berg Rapport Namnteckning Granskad

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008

Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008 Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008 2008-12-12 Reviderad 2009-02-17 Allren AB Miljöteknik Viktor Levin Charlotte

Läs mer

ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN Planerade byggnader Kontor, fabrik, lager. Översiktlig geoteknisk utredning

ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN Planerade byggnader Kontor, fabrik, lager. Översiktlig geoteknisk utredning ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN, lager 2016-05-31 Uppdragsnummer: 10221648 Upprättad av: Evelina Nilsson Granskad av: Göran Sätterström ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN, lager KUND Karlskrona kommun

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 2014-10-30 2014-10-30 Beställare: Eskilstuna Kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Hans Ollman Konsult: Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Hageby 4:2 FSK

Miljöteknisk markundersökning Hageby 4:2 FSK RAPPORT Handläggare Elin Abrahamsson Tel +4610-505 78 17 Mobil +4672-244 70 78 E-post elin.abrahamsson@afconsult.com Datum 2018-11-06 Projekt-ID 747854 Kund Structor Östergötland Miljöteknisk markundersökning

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LOMMA KOMMUN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Fastigheterna Bjärred 12:1, Bjärred 14:9 samt Bjärred 20:2, Bjärred centrum, Lomma kommun 2017-05-19 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Fastigheterna Bjärred 12:1,

Läs mer

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning SLUTRAPPORT 2013-07-23 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 1.1 BAKGRUND... 1 1.2 SYFTE OCH AVGRÄNSNING... 1 1.3 GENOMFÖRANDE... 2 1.4 HISTORIA...

Läs mer

Kompletterande jordprovtagning inom del av fastigheten Husensjö 9:25

Kompletterande jordprovtagning inom del av fastigheten Husensjö 9:25 PM UPPDRAG Husensjö 9:25 bostäder UPPDRAGSNUMMER 1210283000 UPPDRAGSLEDARE Josefin Andersson UPPRÄTTAD AV Josefin Andersson DATUM 2015-04-10 Kompletterande jordprovtagning inom del av fastigheten Husensjö

Läs mer

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar Bilaga. Fältprotokoll med XRF- och -mätningar 3 4 5 6 7 8 Nivå Jordart/material Färg Arsenik Koppar Bly Zink 0-0, 0,- Asfalt Svart Bitumen 0-0, 0,-0,5

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, FINLAND 19, SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, FINLAND 19, SÖLVESBORGS KOMMUN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, FINLAND 19, SÖLVESBORGS KOMMUN Rapport 2015-08-28 Upprättad av: Annie Jönsson och Magnus Runesson Granskad av: Hanna Hällstrand Uppdragsnr: 10216847 Daterad: 2015-08-28 Reviderad:

Läs mer

SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult

SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult SANDSTRÖM Miljö & Säkerhetskonsult Översiktlig miljöteknisk markundersökning Borås Solrosen 7 och 8, Borås Stad sandström.se Datum: 08-06-12 Projektnummer: 18080 Uppdragsgivare: PEAB Sverige AB Upprättad

Läs mer

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 Uppdrag och syfte WSP Sverige AB har på uppdrag av Järfälla kommun utfört en kompletterande miljöteknisk markundersökning i anslutning

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf PM UPPDRAG Magelungsvägen Masshantering UPPDRAGSNUMMER 1170048100 UPPDRAGSLEDARE My Ekelund UPPRÄTTAD AV Anders Lindelöf DATUM 2017-05-04 PM avseende hantering av upplagda fyllnadsmassor Bakgrund På fastigheten

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För:

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För: Resultatrapport Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun För: Varbergs kommun Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-05-17 Uppdrag: 1116-133

Läs mer

RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kärr 1:8, Stenungsunds kommun

RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kärr 1:8, Stenungsunds kommun RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kärr 1:8, Stenungsunds kommun 2007-08-30 Uppdragsnummer: 10093648 Upprättad av: Therese Häggström Granskad av: Sander Anfinset Godkänd av: Johan Alm RAPPORT

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1 Rapport 2015-03-26 Rev 2015-04-01 Upprättad av: Caroline Gärdsback Granskad av : Nina Andersson ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

Läs mer

RAPPORT. Myrens industriområde-kompletterande miljöteknisk undersökning på Trädgårdsgatan inför gatukostnadsutredning, Strömstad kommun

RAPPORT. Myrens industriområde-kompletterande miljöteknisk undersökning på Trädgårdsgatan inför gatukostnadsutredning, Strömstad kommun RAPPORT Myrens industriområde-kompletterande miljöteknisk undersökning på Trädgårdsgatan inför gatukostnadsutredning, Strömstad kommun 2016-05-18 RAPPORT Myrens industriområde-kompletterande miljöteknisk

Läs mer

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening 13U23042 PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening Jakobsberg 2:926 m.fl. Järfälla kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211

Läs mer

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utfört av:, Suez Recycling AB Datum: 2017-03-09 I samband med en geoteknisk utredning inför eventuell kommande byggnation

Läs mer

RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning. Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr

RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning. Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr 575-5408-10-1291 2011-10-28 Upprättad av: Suzanne Näckdal Granskad av: Lars Davidsson Godkänd av: Kristina Ståhl-Gustafsson

Läs mer

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation Uppdrag: Översiktlig miljöteknisk utredning för detaljplan för kvarteret Alen, fastighet

Läs mer

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl LKAB Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl Slutlig Kiruna 2016-12-05 Datum 2016-12-05 Uppdragsnummer 1320021273 Utgåva/Status Slutlig Anneli Jonsson Laila Olsson Kristin Stadling Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

Provtagning av mark och grundvatten Gunnesbogård, Lund 2014-10-20

Provtagning av mark och grundvatten Gunnesbogård, Lund 2014-10-20 Provtagning av mark och grundvatten Gunnesbogård, Lund 2014-10-20 Upprättad av: Safaa Gad Olausson och Maria Fransson Granskad av: Linda Johnsson Godkänd av: Maria Fransson Uppdragsnr: 10201528 Daterad:

Läs mer

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun 16U31448 PM Miljöteknisk markundersökning Kv Hästen 19 Botkyrka kommun Uppdrags nr. 16U31448 Sida 1 (8) Uppdragsnamn Kv Hästen 19 Botkyrka kommun PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsgivare Bothwidia

Läs mer

Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2015-01-30 Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2015-01-30 Beställare: Kungsbacka Kommun 434

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning, fastigheten Maskinisten 1, Ystad kommun

Miljöteknisk markundersökning, fastigheten Maskinisten 1, Ystad kommun RAPPORT Miljöteknisk markundersökning, fastigheten Maskinisten 1, Ystad kommun Sydslipers AB 2012-07-04 Uppdragsnr: 410805 Dokumentnr: 353012 Vår kontakt: Johan Kleman Tel: 0706-171 091 E-post: johan.kleman@dge.se

Läs mer

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun Miljötekniskk markundersökning i Matvikshamn Miljöteknisk marku ndersökning i Matvikshamn 20121009 Figur 1. Markundersökning och provtagning av jord med borrbandvagn. Beställare: Karlshamn kommun Beställarens

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING KARLSKRONA KOMMUN ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÄLTET 4, KARLSKRONA KOMMUN 2018-02-19 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Fältet 4, Karlskrona kommun KUND Karlskrona Kommun Hanna Olsson,

Läs mer

Laggkärlet 7, Linköping

Laggkärlet 7, Linköping Miljörapport HSB Produktion i Östergötland HB Laggkärlet 7, Linköping Linköping 2016-12-01 Laggkärlet 7, Linköping Miljörapport Datum 2016-12-01 Uppdragsnummer 1320022592 Märta Lidén Emma Backteman Martin

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Kv. Smedjan, Alingsås kommun

Miljöteknisk markundersökning av Kv. Smedjan, Alingsås kommun JULI 2018 TB-GRUPPEN Miljöteknisk markundersökning av Kv. Smedjan, Alingsås kommun Dnr LOV 2017-000784 Ankom 2019-01-03 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX

Läs mer