FASTIGHETSKONTORET, GÖTEBORGS STAD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FASTIGHETSKONTORET, GÖTEBORGS STAD"

Transkript

1 GEOSIGMA MARK BERG VATTEN Grap 8261 FASTIGHETSKONTORET, GÖTEBORGS STAD Miljöteknisk markundersökning av båtuppläggningsplats på fastigheten Brottkärr 2:68, Göteborgs kommun Uppdragsgivare: Göteborgs Stad, Fastighetskontoret Upprättad av: Lars Ronnert och Linda Harald GEOSIGMA AB Göteborg

2

3 GEOSIGMA Grapnummer 8261 Uppdragsnummer Version 1. Sammanfattning Geosigma AB (Geosigma) har på uppdrag av Fastighetskontoret, Göteborgs Stad, genomfört en översiktlig miljöteknisk markundersökning av båtuppläggningsplats på fastigheten Brottkärr 2:68, Göteborgs kommun. Området ligger i anslutning till Lilla och Stora Amundöarna. Huvuddelen av området avrinner ut i Brottkärrsviken via en kulverterad bäck. Området utgörs av flacka dalar med lera mellan omgivande berg. Borrning utfördes av Sandströms Miljö- och säkerhetskonsult AB under ledning av Geosigma AB. Kemiska analyser utfördes av Eurofins i Lidköping. Syftet med uppdraget är att översiktligt undersöka eventuell förorening i mark, samt fastställa och dokumentera förekomst av eventuella föroreningar relaterade till den verksamhet som försiggått på fastigheten. Totalt borrades 12 undersökningshål och 14 prover från olika nivåer ut valdes ut för laboratorieanalys. Analyser utfördes med avseende på alifater, aromater och metaller. Dessutom skickades två prover för analys med avseende på PCB och tre prover för analys med avseende på organiska tennföreningar. I en punkt uppmättes en halt av cancerogena PAHer över Naturvårdsverkets generella riktvärden för Känslig Markanvändning (KM). I övrigt uppmättes inga halter över KM med avseende på alifater, aromater och metaller. Två av tre analyserade prover har halter av TBT (tribetyltenn) över använt gränsvärde och en av två analyser med avseende på PCB har en halt i nivå med Naturvårdsverkets generella riktvärden för KM. De här presenterade resultaten ger inte tillräckligt underlag för att kunna dra några säkra slutsatser avseende föroreningsutbredning med avseende på tennorgansiska föreningar eller PCB. Mot bakgrund av ovanstående resultat bedömer Geosigma AB att kompletterande undersökning bör utföras för att kontrollera om de ytliga lagren är generellt förorenade med avseende på tennorganiska föreningar och PCB till vilka djup tennorganiska föroreningar och PCB sträcker sig förekomsten av tennorganiska föreningar i vallen är generell och kan ha sitt ursprung i tidigare ytliga lager på båtuppställningsplatsen som har schaktats upp för att bilda dagens vall Dessutom anser Geosigma AB att en riskbedömning med avseende på tennorganiska föreningar (och eventuellt även för PCB om det visar sig att PCB förekommer i oacceptabla halter inom området) bör göras. Här bör inkluderas halternas farlighet för hälsa och miljö, spridningsbenägenhet och spridningsrisk samt närliggande områdes känslighet för eventuell belastning av undersökta ämnen. Sidan 3 (9)

4 GEOSIGMA Grapnummer 8261 Uppdragsnummer Version 1. Innehåll Sammanfattning 3 1 Inledning Uppdrag och syfte Bakgrund 5 2 Undersökning 6 3 Resultat 6 4 Utvärdering 7 5 Slutsats och rekommendation 8 6 Bilagor 9 Sidan 4 (9)

5 GEOSIGMA Grapnummer 8261 Uppdragsnummer Version 1. 1 Inledning Geosigma AB (Geosigma) har på uppdrag av fastighetskontoret, Göteborgs Stad, genomfört en översiktlig miljöteknisk markundersökning av båtuppläggningsplats på fastigheten Brottkärr 2:68, stadsdelen Askim i Göteborgs kommun. På platsen vinterförvaras fritidsbåtar och på sommaren nyttjas planen som parkeringsplats. Området ligger i anslutning till Lilla och Stora Amundöarna. Huvuddelen av området avrinner ut i Brottkärrsviken via en kulverterad bäck. Området utgörs av flacka dalar med lera mellan omgivande berg. 1.1 Uppdrag och syfte Geosigma utförde en översiktlig miljöteknisk markundersökning inom delar av fastigheten Brottkärr 2:68 i Göteborgs kommun. Syftet med uppdraget är att översiktligt undersöka eventuell förorening i mark, samt fastställa och dokumentera förekomst av eventuella föroreningar kopplat till verksamheten på fastigheten. 1.2 Bakgrund Sammanlagt vinterförvaras ca 6 båtar på den grusade planen och på sommaren nyttjas den som bilparkering. Polyklorerade bifenyler (PCB) är en grupp miljö- och hälsoskadliga industrikemikalier som utvecklades på 192-talet. De har använts som tillsats i bland annat båtbottenfärg och som mjukgörare i plaster och fogar. Användningen av PCB förbjöds i Sverige 1972, men ämnet finns fortfarande kvar i miljön på grund av dess långa nedbrytningstid. Tributyltenn (TBT) har länge använts som bekämpningsmedel i bottenfärger för att skydda fartyg och hamnkonstruktioner, liksom anläggningar och redskap för vattenbruk och fiske, från påväxt av alger och djur. Tennorganiska föreningar, som är fettlösliga, är akut giftiga för de organismer man vill ta död på, men även för andra växt- och djurarter, däribland plankton, bottendjur, snäckor och ostron. I Sverige förbjöds användning av TBT-haltiga färger på småbåtar år Det finns inte några generella riktvärden för organiska tennföreningar. I denna rapport används nivåer från en dom i Miljööverdomstolen (MÖD, Mål nr M 92-5). Gränsvärdet i domen gäller muddermassor men bör även kunna användas på jord. Det finns endast gränsvärde för parametern TBT, för övriga tennorganiska föreningar saknas jämförelsevärden. Sidan 5 (9)

6 GEOSIGMA Grapnummer 8261 Uppdragsnummer Version 1. 2 Undersökning Borrning utfördes av Sandströms Miljö- och säkerhetskonsult AB under ledning av Geosigma AB. Kemiska laboratorieanalyser utfördes av Eurofins i Lidköping. Totalt valdes 12 punkter ut för undersökning med borrbandvagn där prover togs för fältanalys med hjälp av PID-instrument. Mot bakgrund av ovanstående togs 14 prover från olika nivåer ut för analys. Analyser utfördes med avseende på alifater, aromater och metaller, två prover valdes ut för analys med avseende på PCB och tre prover för analys med avseende på organiska tennföreningar. Den nordöstra delen av området har använts som båtuppställningsplats under längst tid och mer frekvent under de senare åren. Antalet borrhål (GJ5- GJ8) var därför fler inom det området. Prover togs ut i diffusionstäta påsar (rilsan), för fältanalys med PID-instrument (Photo Ionisation Detector). PID-instrumentet är kalibrerat för 1 ppm isobutylen och visar en relativ koncentration av Volative Organic Compounds (VOC). Detta innebär att resultaten av PID-mätningarna redovisas enhetslöst. Prov GJ1, GJ2, GJ4, GJ6, GJ8, GJ9 samt GJ1 analyserades med avseende på BTEX, alifater, aromater och metaller (inklusive tenn). Prov GJ3, GJ5 och GJ7 analyserades förutom ovanstående även för PAH:er. Ytliga prov från borrpunkterna GJ2 och GJ6 analyserades med avseende på PCB. Prov GJ11 och GJ12 analyserades med avseende på PAH:er och metaller (inklusive tenn). För att kontrollera eventuell förekomst av TBT valdes tre prover ut, ett taget i den upplagda vallen (GJ11), ett från ytan (GJ6, djup= -,5) och ett från djupare liggande lager (GJ1, djup= 7,-1,), se bilaga 1. 3 Resultat Jordlagren på fastigheten utgörs av grusigt sandigt fyllnadsmaterial och sprängsten som underlagras av lera från ca 1 meter och nedåt. Största borrdjup var 2, meter. Fältanalysresultaten visar inte på några förhöjda halter av volatila petroleumprodukter i de tolv undersökningspunkterna (se bilaga 2). Laboratorieanalyser utfördes med avseende på alifater, aromater och metaller. Två prover valdes ut för analys med avseende på PCB och tre prover för analys med avseende på organiska tennföreningar. Resultaten av kemiska analyser på jordproven framgår av Eurofins rapporter nr A A samt A A , se bilaga 3. Resultaten av laboratorieanalyserna har sammanställts tillsammans med Naturvårdsverkets riktvärden för KM och MKM i bilaga 4. Resultatet av laboratorieanalyserna avseende de organiska tennföreningarna har sammanställts tillsammans med Miljööverdomstolens gränsvärde för TBT i tabell 4.1. Sidan 6 (9)

7 GEOSIGMA Grapnummer 8261 Uppdragsnummer Version 1. Tabell 4.1 Koncentrationer av organiska tennföreningar i mark. Ämne Tennföreningar Riktvärde MÖD (µ/kg TS) Provpunkt/ Djup (m u my) GJ1/,7-1, GJ6/-,5 GJ11/-,5 Monobutyltenn, MBT Dibutyltenn, DBT Tributyltenn, TBT 2* Trifenyltenn, TPT *Miljöministeriets rekommenderade gränsvärde för den högsta halten av TBT i muddermassor (enligt dom i Miljööverdomstolen, Mål nr M 92-5). För övriga tennorganiska föreningar saknas jämförelsevärden. markerar att det rekommenderade gränsvärdet för muddermassor har överskridits. 4 Utvärdering Laboratorieanalyserna visar att det i en provpunkt (GJ2, djup=-,5 m) finns halter av PCB i nivå med gällande riktvärde för KM. I provpunkt GJ11 (djup=-,5 m) finns halter av cancerogena PAH överstigande gällande riktvärde för KM. Inget av proven visar på halter överstigande gällande riktvärden för MKM. Resterande prover visar på halter understigande gällande riktvärden för KM vad gäller alifater, aromater, metaller samt PCB. I två (GJ6, djup -,5 och GJ11, djup=-,5) av de tre proverna som analyserades med avseende på organiska tennföreningar finns halter överstigande gränsvärdet för TBT (gränsvärde enligt Miljööverdomstolens dom Mål nr M 92-5). I GJ1 visar analysresultat på halter understigande gränsvärdet för TBT. Sidan 7 (9)

8 GEOSIGMA Grapnummer 8261 Uppdragsnummer Version 1. 5 Slutsats och rekommendation I en punkt uppmättes en halt av cancerogena PAHer över Naturvårdsverkets generella riktvärden för Känslig Markanvändning (KM). I övrigt uppmättes inga halter över KM med avseende på alifater, aromater och metaller. Två av tre analyserade prover har halter av TBT (tributyltenn) över använt gränsvärde och en av två analyser med avseende på PCB har en halt i nivå med Naturvårdsverkets generella riktvärden för KM. De här presenterade resultaten ger inte tillräckligt underlag för att kunna dra några säkra slutsatser avseende föroreningsutbredning med avseende på tennorganiska föreningar eller PCB. Mot bakgrund av ovanstående resultat bedömer Geosigma AB att kompletterande undersökning bör utföras för att kontrollera om de ytliga lagren är generellt förorenade med avseende på tennorganiska föreningar och PCB till vilka djup tennorganiska föroreningar och PCB sträcker sig förekomsten av tennorganiska föreningar i vallen är generell och kan ha sitt ursprung i tidigare ytliga lager på båtuppställningsplatsen som har schaktats upp för att bilda dagens vall Dessutom anser Geosigma AB att en riskbedömning med avseende på tennorganiska föreningar (och eventuellt även för PCB om det visar sig att PCB förekommer i oacceptabla halter inom området) bör göras. Här bör inkluderas halternas farlighet för hälsa och miljö, spridningsbenägenhet och spridningsrisk samt närliggande områdes känslighet för eventuell belastning av undersökta ämnen. Sidan 8 (9)

9 GEOSIGMA Grapnummer 8261 Uppdragsnummer Version 1. 6 Bilagor Bilaga 1: Situationsplan med provpunkter Bilaga 2: Borrprotokoll Bilaga 3: Analysrapporter från Eurofins Bilaga 4: Sammanställning laboratorieanalyser avseende petroleumkolväten samt PCB Bilaga 5: Fotodokumentation Sidan 9 (9)

10 Bilaga 1

11 Situationsplan med provpunkter Översiktlig miljöteknisk undersökning Båtuppläggningsplats Brottkärr 2:68 GJ8 GJ7 GJ6 GJ5 GJ9 GJ1 GJ11 GJ12 GJ3 GJ4 GJ2 GJ1 N

12 Bilaga 2

13 Geosigma AB Uppdragsnummer Uppdragsnamn Göteborgs Stad, Fastighetskontoret, Båtuppläggningsplats, Brottkärr 2:68 Datum Provtagningsansvarig Lars Ronnert Provpunkt GJ1 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå,7-1, m Djup Djup m m, -,5-1, - 1,5-2, -,,7 1, 1,8 2, Jordart (enligt SGF) F, St F, legrsa Let Le PID Övrigt Sprängsten, nästan ingenting följde med skruven upp Grå Grå Provpunkt GJ3 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå 1,1-1,3 m Djup Djup m m, -,5-1, - 1,5-2, -,,5 1,1 1,7 2, Jordart (enligt SGF) F, grsa F, grsa Let Le PID Övrigt 2 dm sprängsten, brun Brun Grå grå Provpunkt GJ2 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå -,5;,9-1, m Djup Djup m m, -,5-1, - 1,5-2, -,,5,9 1, 1,7 2, Jordart (enligt SGF) F, stgrsa F, grsa Let Let Le PID Övrigt Sprängsten Grå Grå Grå Provpunkt GJ4 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå 1,-1,1 m Djup m, -,5-1, - 1,5-2, - Djup m,,5,9 1,1 1,5 2, Jordart (enligt SGF) F, grsa F, grsa musi Let Le PID Övrigt Sprängsten, endast lite följer med skruven upp Brun Grå grå

14 Geosigma AB Uppdragsnummer Uppdragsnamn Göteborgs Stad, Fastighetskontoret, Båtuppläggningsplats, Brottkärr 2:68 Datum Provtagningsansvarig Lars Ronnert Provpunkt GJ5 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå 1,-1,2 m Djup Djup m m, -,5-1, - 1,5-2, -,,8 1, 1,4 2, Jordart (enligt SGF) F, grsa Sa Let Le PID Övrigt Översta 2 dm med sten, lite grus genom hela sekvensen, brun grå Grå Grå Provpunkt GJ7 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå,7-1, m Djup Djup m m, -,5-1, - 1,5-2, -,,7 1, 1,3 2, Jordart (enligt SGF) F, grsa Let Let Le PID Övrigt brun Tunt sandlager högst upp Grå grå Provpunkt GJ6 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå -,5;,8-1, m Djup Djup m m, -,5-1, - 1,5-2, -,,8 1,1 1,5 2, Jordart (enligt SGF) F, grsa Mu Let Le PID Övrigt brun svart Grå Grå Provpunkt GJ8 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå,5-,8 m Djup Djup Jordart m m (enligt SGF) PID Övrigt, -,5-1, - 1,5-2, -,,2,6,7 1, 1,3 2, F, stgrsa F, grsa Sa Let Let Le Brun Grå (finare sand än den bruna ovan) Grå Grå grå

15 Geosigma AB Uppdragsnummer Uppdragsnamn Göteborgs Stad, Fastighetskontoret, Båtuppläggningsplats, Brottkärr 2:68 Datum Provtagningsansvarig Lars Ronnert Provpunkt GJ9 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå,5-,7 m Djup Djup m m, -,5-1, - 1,5-2, -,,6 1, 1,7 2, Jordart (enligt SGF) F, grsa Let Let Le PID Övrigt Grå och brun grå Grå Grå Provpunkt GJ11 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå -,5 m Djup Djup m m, -,5-1, - 1,5-2, -,,5 1, Jordart (enligt SGF) F, musa F, musa PID Övrigt Mörkt grå, inslag av tegel Mörkt grå, inslag av tegel och träbit. Med lerklumpar Provpunkt GJ1 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå,4-,6 m Djup Djup m m, -,5-1, - 1,5-2, -,,4 1, 1,3 2, Jordart (enligt SGF) F, Sa Let Let Le PID Övrigt brun grå Grå Grå Provpunkt GJ12 Provtagningsmetod Skruvprovtagning Typ Borrbandvagn, 1 mm skruv Jordprov, laboratorieanalys Ja Nivå,5-1, m Djup m, -,5-1, - 1,5-2, - Djup m,,5 1, Jordart (enligt SGF) F, grsa F, mugrsa PID Övrigt Mörkt grå, med inslag av tegel och asfalt Mörkt grå, mullhaltig med inslag av tegel

16 Bilaga 3

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Bilaga 4

40 GEOSIGMA AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LABORATORIEANALYSER: JORD Brottkärr 2:68 Ämne TS 15 o (%) Alifater Riktvärde KM* (mg/kg TS) Riktvärde Provpunkt/ MKM* Djup (m u (mg/kg TS) my) <,7/,7-2,/>2, GJ1/,7-1, GJ2/-,5 GJ2/,9-1, GJ3/1,1-1,3 GJ4/1,-1,1 GJ5/1,-1,2 GJ6/-,5 GJ6/,8-1, GJ7/,7-1, GJ8/,5-,8 GJ9/,5-,7 GJ1/,4-,6 GJ11/-,5 GJ12/,5-1, >C5-C8 5 2 <5 --- <5 <5 <5 <5 --- <5 <5 <5 <5 <5 <5 <5 >C8-C <5 --- <5 <5 <5 <5 --- <5 <5 <5 <5 <5 <5 <5 >C1-C <5 --- <5 <5 <5 <5 --- <5 <5 <5 <5 <5 <5 <5 >C12-C <5 --- <5 <5 <5 <5 --- <5 <5 <5 <5 <5 <5 <5 >C16-C <1 --- <1 <1 <1 <1 --- <1 <1 <1 <1 <1 <1 <1 Aromater Bensen,8,4/,4/3 <,1 --- <,1 <,1 <,1 <,1 --- <,1 <,1 <,1 <,1 <,1 <,1 <,1 Summa TEX 1 6 <,1 --- <,1 <,1 <,1 <,1 --- <,1 <,1 <,1 <,1 <,1 <,1 <,1 >C8-C1 4 2 <5 --- <5 <5 <5 <5 --- <5 <5 <5 <5 <5 <5 <5 >C1-C <1 --- <1 <1 <1 <1 --- <1 <1 <1 <1 <1 <1 <1 S:a cancerogena PAH,3 8/4/ <,3 --- <, <, , <,3 S:a övriga PAH <,3 --- <, <, , <,3 Metaller Arsenik 15 4 <2,2 --- <2, 3,2 3,5 4, ,4 2,7 <2,1 2,9 6,5 2,3 <2,2 Kadmium,4 12 <, <,2 <,24 <,23 <, <,23 <,23 <,21 <,21 <,22 <,21 <,22 Krom , Kobolt , ,3 11 5, ,3 9,5 2, 7,1 12 6,2 6,1 Koppar , , Kvicksilver 1 7 <,5 --- <,5 <,5,64 <,5 --- <,5 <,5 <,5 <,5 <,5,13 <,5 Nickel , ,6 18 3, ,6 8,4 Bly 8 3 9, , Tenn ,69 ---,41 <,3,33 <,3 --- <,29 <,29 <,27 <,27 <,29 4,2 1,2 Vanadin , Zink , Övriga PCB (tot), , , Oljetyp i.p, --- i.p. i.p. i.p. i.p. --- i.p. i.p. i.p. i.p. i.p. i.p. ospec *Riktvärdet avser normaltäta jordarter vid MKM och KM, (SNV och SPI, 1998; SNV 1997). i.p. = inte påvisat markerar att det generella riktvärdet för KM, känslig markanvändning, överskrids markerar att det generella riktvärdet för MKM, mindre känslig markanvändning, överskrids

41 Bilaga 5

42 Foto taget mot vallen i öster Foto taget mot väster visar båtuppställning på grusplanen

Situationsplan

Situationsplan SWECO Environment AB Skånegatan 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Org.nr. 556346-0327, säte Stockholm www.sweco.se UPPDRAGSNUMMER DATUM Situationsplan 2018-02-08 Detaljplaneområdet Järnbrottsmotet Översiktlig

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Uppdragsnr: 10211646 1 (11) LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Sammanställning av utförda miljöundersökningar Innehåll 1. Inledning... 2 2. Tidigare undersökningar... 2 3. Områdesbeskrivning... 2 4. Undersökningsresultat...

Läs mer

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening 13U23042 PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening Jakobsberg 2:926 m.fl. Järfälla kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211

Läs mer

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utfört av:, Suez Recycling AB Datum: 2017-03-09 I samband med en geoteknisk utredning inför eventuell kommande byggnation

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Sida 1 (10) Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

Sammanställning fältnoteringar och analyser

Sammanställning fältnoteringar och analyser Bilaga 1.1 Sammanställning fältnoteringar och analyser Kommentarer: Analyser: Uppdragsnr: 10200511 1. Preliminär geoteknisk benämning enligt SGF:s beteckningssystem. ORGNV=BTEX, fraktionerade alifter,

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult

SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult SANDSTRÖM Miljö & Säkerhetskonsult Översiktlig miljöteknisk markundersökning Borås Solrosen 7 och 8, Borås Stad sandström.se Datum: 08-06-12 Projektnummer: 18080 Uppdragsgivare: PEAB Sverige AB Upprättad

Läs mer

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun Miljötekniskk markundersökning i Matvikshamn Miljöteknisk marku ndersökning i Matvikshamn 20121009 Figur 1. Markundersökning och provtagning av jord med borrbandvagn. Beställare: Karlshamn kommun Beställarens

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö PM 2016-09-12 Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö KUND

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

Rappod Miljöteknisk markundersökning

Rappod Miljöteknisk markundersökning I I 1 Arkitekter Ingenjörer ocluio stadsbyggnads kontoret Inkom 2014-09- 0 3 Reg. Dnr: 2014-0 2 ij ;)C-515 Rappod Miljöteknisk markundersökning Blommenbergs bollplan Vinterviken, Stockholms stad www.bjerking.se

Läs mer

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation Uppdrag: Översiktlig miljöteknisk utredning för detaljplan för kvarteret Alen, fastighet

Läs mer

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Uppdragsnummer Sweco 1146009000 Projektnummer: 957 Diarienummer Norrvatten: 2013-03-04_0210 Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Sweco Environment AB Rev. 2014-03-19

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

FÖRBEREDELSER FÖR SANERING AV VILLATRÄDGÅRDAR

FÖRBEREDELSER FÖR SANERING AV VILLATRÄDGÅRDAR KLIPPANS KOMMUN FÖRBEREDELSER FÖR SANERING AV VILLATRÄDGÅRDAR Miljöteknisk markundersökning Resultatrapport Malmö 2010-12-08 Sweco Environment AB Södra regionen Uppdragsnummer 1270355 ra02s 2008-06-03

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Vadstena kommun 2017-06-16 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 2017-06-16 Medverkande Maria Sandström, VoS, handläggare,

Läs mer

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Lunds kommun Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Slutversion Malmö 2014-12-08 Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Datum 2014-12-08 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion

Läs mer

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Golder Associates AB Mårtenstorget 7 223 51 Lund Tel: [+46] 46 400 49 00 Fax: [+46] 46 400 49 01 http://www.golder.se PM Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Bryggeriet 5, Klippans kommun

Läs mer

Delområde 1/parkmark (mg/kg Ts) Platsspecifika riktvärden beroende på djup (m)

Delområde 1/parkmark (mg/kg Ts) Platsspecifika riktvärden beroende på djup (m) Sammanställning av platsspecifika riktvärden jord, Mölnlycke fabriker Fördjupad riskbedömning och platsspecifika riktvärden. ÅF Infratsructure AB. Uppdragsnr: 712855 Bilaga 2.1 Delområde 1/parkmark KM

Läs mer

Vallentuna-Mörby 1:115 Vallentuna kommun

Vallentuna-Mörby 1:115 Vallentuna kommun Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Vallentuna kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. Sida 1 (6) Uppdragsnamn Vallentuna

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN

ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN ARVIKA FASTIGHET AB A Ar ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN 2018-05-11 ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN KUND Arvika Fastighets AB Administration 671 81 Arvika (Besöksadress:

Läs mer

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl.

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl. KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD PM Översiktlig Miljöteknisk Antal sidor: 8 (inkl. denna) PM Översiktlig miljöteknisk Ör förskola, Sundbybergs stad 1 (4) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning SLUTRAPPORT 2013-07-23 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 1.1 BAKGRUND... 1 1.2 SYFTE OCH AVGRÄNSNING... 1 1.3 GENOMFÖRANDE... 2 1.4 HISTORIA...

Läs mer

Miljöteknisk undersökning av sediment, Varbergs hamn

Miljöteknisk undersökning av sediment, Varbergs hamn Miljöteknisk undersökning av sediment, Varbergs hamn Rapport avseende sjömätningar samt provtagning av sediment utförda april 2017 För: Varbergs kommun Upprättad: 2017-06-12 Uppdrag: 1217-057 Varbergs

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk undersökning Norra Hamnplan, Stenungsunds kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk undersökning Norra Hamnplan, Stenungsunds kommun PM - Översiktlig miljöteknisk undersökning Beställare: Stenungsunds kommun Strandvägen 15 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Magnus Stenberg Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB

Läs mer

Uppdrag nr. 12U PM Miljöteknik. KV Ståthållaren 5 m fl Bagarmossen, Stockholms stad.

Uppdrag nr. 12U PM Miljöteknik. KV Ståthållaren 5 m fl Bagarmossen, Stockholms stad. Uppdrag nr. 12U20653 PM Miljöteknik KV Ståthållaren 5 m fl Bagarmossen, Stockholms stad www.bjerking.se Uppdrag nr.12u20653 Sida 2 (6) PM Miljöteknik Uppdragsnamn Kv Ståthållaren 5 m fl Stockholms Stad

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL

RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL 6 MAJ 2013 Uppdrag:, Titel på rapport: Miljöteknisk markundersökning Köpmanberget område N Status: Färdig rapport Datum: 2013-05-06

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

Kompletterande analyser - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Valören 1 och 2 Eskilstuna kommun

Kompletterande analyser - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Valören 1 och 2 Eskilstuna kommun Kompletterande analyser - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Valören 1 och 2 Eskilstuna kommun 2016-08-03 Kompletterande analyser - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Valören 1 och 2 Eskilstuna

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad Markundersökning Tältetområdet Datum 2015-01-15 Uppdragsnr

Läs mer

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna 100928 Kvarteret Översten, Västerås Nyetablering av bostäder Beläget vid E18 Försvarsmakten haft området

Läs mer

Grap Miljöteknisk markundersökning av en f.d. banvall, Bålbroskogen, Rimbo

Grap Miljöteknisk markundersökning av en f.d. banvall, Bålbroskogen, Rimbo Grap 17069 Miljöteknisk markundersökning av en f.d. banvall, Bålbroskogen, Rimbo Geosigma AB Mars 2017 Grapnummer Uppdragsnummer Version 17069 604679 1.0 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Uppdragsnr:

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv Översiktlig miljöteknisk markundersökning Beställare: Kungälvs kommun Planering, Samhällsbyggnad 442 81 Kungälv Beställarens representant: Mikaela Ranweg Konsult: Teknikansvarig Handläggare Norconsult

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Resultatrapport 10 Båtuppläggningsplatser vid Stallmästaregårdens båtsällskap, Brunnsviken

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Resultatrapport 10 Båtuppläggningsplatser vid Stallmästaregårdens båtsällskap, Brunnsviken Miljöförvaltningen, Stockholms stad Översiktlig miljöteknisk markundersökning Resultatrapport 10 Båtuppläggningsplatser vid Stallmästaregårdens båtsällskap, Brunnsviken Datum: 2017-12-20 Liljemark Consulting

Läs mer

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar Bilaga. Fältprotokoll med XRF- och -mätningar 3 4 5 6 7 8 Nivå Jordart/material Färg Arsenik Koppar Bly Zink 0-0, 0,- Asfalt Svart Bitumen 0-0, 0,-0,5

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV INFORMATION OM FÖRORENINGAR VID BÅTUPPSTÄLLNINGSPLATSER I STOCKHOLM

SAMMANSTÄLLNING AV INFORMATION OM FÖRORENINGAR VID BÅTUPPSTÄLLNINGSPLATSER I STOCKHOLM Bilaga 3 MILJÖFÖRVALTNINGEN M I L J Ö ANALYS SID 1 (6) 2013-04-19 pm SAMMANSTÄLLNING AV INFORMATION OM FÖRORENINGAR VID BÅTUPPSTÄLLNINGSPLATSER I STOCKHOLM Sammanfattning Undersökningar av markföroreningar

Läs mer

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation Uppdrag: Översiktlig miljöteknisk utredning för detaljplan för kvarteret Alen, fastighet

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf PM UPPDRAG Magelungsvägen Masshantering UPPDRAGSNUMMER 1170048100 UPPDRAGSLEDARE My Ekelund UPPRÄTTAD AV Anders Lindelöf DATUM 2017-05-04 PM avseende hantering av upplagda fyllnadsmassor Bakgrund På fastigheten

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, KVARTERET BREDABLICK, UPPSALA

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, KVARTERET BREDABLICK, UPPSALA ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, KVARTERET BREDABLICK, UPPSALA FÖRHANDSKOPIA Geosigma AB Maj, 2013 Grapnummer 13071 Uppdragsnummer Version 1 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Sofie

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning på Förrådet 2, 3, 4, 5 och 7 i Norrtälje kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning på Förrådet 2, 3, 4, 5 och 7 i Norrtälje kommun Grap 14180 Kompletterande miljöteknisk markundersökning på Förrådet 2, 3, 4, 5 och 7 i Norrtälje kommun, Sofie Lücke Geosigma AB 2014-09-11 Grapnummer Uppdragsnummer Version 14180 603545 1.0 Uppdragsnr

Läs mer

Grap PM Miljöteknisk markundersökning på Förrådet 1, Norrtälje kommun. Etapp 1 och 2. Jenny Korinth. Geosigma AB

Grap PM Miljöteknisk markundersökning på Förrådet 1, Norrtälje kommun. Etapp 1 och 2. Jenny Korinth. Geosigma AB Grap 14123 PM Miljöteknisk markundersökning på Förrådet 1, Norrtälje kommun Etapp 1 och 2 Jenny Korinth Geosigma AB 2014-09-11 Grapnummer Uppdragsnummer Version 14123 603545 2.0 Sidan 2 (13) 08.01.03 Rapportmall

Läs mer

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2009-07-02 Upprättad av: Ingegerd Ask Granskad av: Jenny Forsberg WSP uppdrag: 10124144 RAPPORT Haninge

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2 PM UPPDRAG Sandtorp, kompletterande miljöundersökning UPPDRAGSNUMMER 13004897 UPPDRAGSLEDARE Yvonne Stiglund UPPRÄTTAD AV Ingrid Franzen, Hilda Björn DATUM 2018-03-21 GRANSKAD AV Anna Munktell Flarup Kompletterande

Läs mer

Göteborgs stad, Gårda 2:12 PM Miljöteknik: Stickprovtagning av jord

Göteborgs stad, Gårda 2:12 PM Miljöteknik: Stickprovtagning av jord Göteborgs stad, Gårda 2:12 PM Miljöteknik: Stickprovtagning av jord 2011-02-17 Göteborgs stad, Gårda 2:12 PM Miljöteknik: Stickprovtagning av jord 2011-02-17 Beställare: KB Platzer Gårda 2:12 Box 211 401

Läs mer

Gifter i havsmiljön Hur onödig användning kan minskas till gagn för hälsa och miljö.

Gifter i havsmiljön Hur onödig användning kan minskas till gagn för hälsa och miljö. Gifter i havsmiljön Hur onödig användning kan minskas till gagn för hälsa och miljö. Britta Eklund Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Stockholms universitet Risk/nytta analys 1992 o 1998

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 2014-10-30 2014-10-30 Beställare: Eskilstuna Kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Hans Ollman Konsult: Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning av Skogsstjärnan, Hässelby, Stockholm

Översiktlig miljöteknisk markundersökning av Skogsstjärnan, Hässelby, Stockholm Grap 11084 Översiktlig miljöteknisk markundersökning av Skogsstjärnan, Hässelby, Stockholm, Fredrik Stenemo Geosigma AB, maj 2011 Grapnummer 11084 Uppdragsnummer 602361 Version 1.0 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING UPPDRAGSNAMN MMU Kungsladugård FÖRFATTARE Johan Burman UPPDRAGSNUMMER DATUM 10270750 2018-11-27 PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Inför upprättande av ny förskola och studentbostäder i området

Läs mer

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar Uppdragsnr: 10106430 1 (4) PM Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009 1 Sammanfattning Halmstads kommun planerar för en ny deponi på Kistinge söder om Halmstad. I samband med detta har

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet Handläggare Emma Klashed Tel +46 10 505 29 08 Mail Datum 2014-08-29 Uppdragsnr 588784 Nyköpings kommun / Trafikverket Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet ÅF-Infrastructure

Läs mer

VASSARA 10, GÄLLIVARE. Markteknisk undersökningsrapport (MUR)

VASSARA 10, GÄLLIVARE. Markteknisk undersökningsrapport (MUR) VASSARA 10, GÄLLIVARE Markteknisk undersökningsrapport (MUR) 2017-01-23 VASSARA 10, GÄLLIVARE Markteknisk undersökningsrapport (MUR) KUND Gällivare kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad Smedjegatan 24 972

Läs mer

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor Uppdragsnr: 10139020 1 (6) PM Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad Innehåll 1 Bakgrund 2 2 Undersökningens omfattning 2 3 Områdes- och verksamhetsbeskrivning

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

S1C N1 E1 E2 S1B E3 E4 S1A E9 P4 E5 E6 i S2A P6 E12 S2B E7 P5 E10 E11 N10 6 m N5 s to F ör ring N1 B8 B9 E1 E30 B7 E31 B6 N3 S3C N2 S2C S1B P5 S1A P4 E8 S2B E7 N4 1703 1702 S1C N8 N6 N9 N7 Anmälan enligt

Läs mer

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise.

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise. Nacka, Nya Gatan PM / Miljö Nacka Kommun 30 oktober 2016 Atkins Ltd except where stated otherwise. The Atkins logo, Carbon Critical Design and the strapline Plan Design Enable are trademarks of Atkins

Läs mer

Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning

Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning Rapport Jernhusen AB Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning Sundsvall 2012-06-26 Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning Rapport Datum 2012-06-26 Uppdragsnummer

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona För: Stadsbyggnadsförvaltningen, Landskrona Stad Upprättad: 2018-06-29 Uppdrag: 1318-091 Org nr 556747 0181 Kungsgatan 18

Läs mer

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka PM miljöteknisk markundersökning www.bjerking.se Sida 1 (5) PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsnamn Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka VAP VA-projekt

Läs mer

RAPPORT SWECO ENVIRONMENT AB GÖTEBORG FÖRORENADE OMRÅDEN. Kungsladugård 73:1 GÖTEBORGS STAD FASTIGHETSKONTORET

RAPPORT SWECO ENVIRONMENT AB GÖTEBORG FÖRORENADE OMRÅDEN. Kungsladugård 73:1 GÖTEBORGS STAD FASTIGHETSKONTORET repo001.docx 2012-03-2914 RAPPORT GÖTEBORGS STAD FASTIGHETSKONTORET Kungsladugård 73:1 UPPDRAGSNUMMER 1312003.000 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING 2015-03-25 SWECO ENVIRONMENT AB GÖTEBORG FÖRORENADE

Läs mer

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 Bilaga 4 PM Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 2015-09-02 1 Bakgrund Tyréns har på uppdrag av Klippans kommun utfört en provtagning inom fastigheterna Klippan 3:107 och Klippan 3:115

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Bayer CropScience UPPDRAGSNUMMER 1275544 Avgränsning av förorenat område E SLUTGILTIG MALMÖ 1 (30) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

Läs mer

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD Järnbrottsmotet, Västra Frölunda UPPDRAGSNUMMER 13004398.000 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SWECO ENVIRONMENT AB FÖRORENADE OMRÅDEN OCH KEMIKALIER, GÖTEBORG

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Selma Lagerlöfs torg inom stadsdelen Backa i Göteborg.

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Selma Lagerlöfs torg inom stadsdelen Backa i Göteborg. Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Selma Lagerlöfs torg inom stadsdelen Backa i Göteborg. Datum: 2013-03-25 Projektnummer: 11301000 Upprättad av Jenny Reinholdsson Godkänd

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AB RONNEBY INDUSTRIFASTIGHETER ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SVARVEN 1, RONNEBY KOMMUN 2018-11-01 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Svarven 1, Ronneby kommun Kund AB Ronneby Industrifastigheter

Läs mer

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20 SKANSKA NYA HEM AB Stockholm 2011-06-20 Datum 2011-06-20 Uppdragsnummer 61151145372 Utgåva/Status Utredning Joakim Persson Uppdragsledare Jeanette Winter Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Sammanställning av provtagningsnivåer, fältanteckningar och labanalys, provtagning med skruvborr och grävmaskin

Sammanställning av provtagningsnivåer, fältanteckningar och labanalys, provtagning med skruvborr och grävmaskin Sida 1 (10) Sammanställning av provtagningsnivåer, fältanteckningar och labanalys, provtagning med skruvborr och grävmaskin De prover som markerats med färg har inlämnats till laboratorium för analys.

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDER- SÖKNING PROJEKT YSTAD ARENA

MILJÖTEKNISK MARKUNDER- SÖKNING PROJEKT YSTAD ARENA SAMHÄLLSBYGGNAD YSTAD KOMMUN MILJÖTEKNISK MARKUNDER- SÖKNING PROJEKT YSTAD ARENA Fastigheterna Vallgraven 24 m.fl. UTVÄRDERING BRÖSARP 2009-07-08 Peter Nilsson Marie Karlsson BAKGRUND Ystad kommun, Samhällsbyggnad

Läs mer

Övriga antagandehandlingar tillhörande detaljplan för Seaside del av Björkö 1:110

Övriga antagandehandlingar tillhörande detaljplan för Seaside del av Björkö 1:110 Övriga antagandehandlingar tillhörande detaljplan för Seaside del av Björkö 1:110 Miljöteknisk markundersökning Kompletterande miljöteknisk markundersökning Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik Geotekniskt

Läs mer

PM Miljöteknisk undersökning

PM Miljöteknisk undersökning Uppdragsnummer 15U28490 PM Miljöteknisk undersökning Norrbacka 1:32-1:36 Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. 15U28490 Sida 1 (7)

Läs mer

Kompletterande markundersökning för avgränsning av åtgärdsområden

Kompletterande markundersökning för avgränsning av åtgärdsområden PM KATRINEHOLMS FASTIGHETS AB UPPDRAGSNUMMER 13006911 2018-11-21 Kompletterande markundersökning för avgränsning av åtgärdsområden SWECO ENVIRONMENT Upprättad av Malin Ellbrant Granskad av Anna Munktell

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Tyresö kommun. Tyresö Strand. Stockholm 2013-07-02

PM Miljöteknisk markundersökning. Tyresö kommun. Tyresö Strand. Stockholm 2013-07-02 PM Miljöteknisk markundersökning Tyresö kommun Tyresö Strand Stockholm 2013-07-02 Tyresö Strand PM Miljöteknisk markundersökning Datum 2013-07-02 Uppdragsnummer 1320000927 Utgåva/Status Undersökningsrapport

Läs mer

LOMMARSTRANDEN, NORRTÄLJE PROVTAGNING BERGMASSOR PROVTAGNING BERGMASSOR. ÅF-Infrastructure AB. Handläggare Irene Geuken. Granskare Niclas Larsson

LOMMARSTRANDEN, NORRTÄLJE PROVTAGNING BERGMASSOR PROVTAGNING BERGMASSOR. ÅF-Infrastructure AB. Handläggare Irene Geuken. Granskare Niclas Larsson Handläggare Irene Geuken Tel +46 10 505 15 56 Mobil 072-238 30 99 E-post irene.geuken@afconsult.com Datum 2019-02-01 Projekt-ID 75393903 Rapport-ID Lommarstranden, Norrtälje Kund Norrtälje Kommun ÅF-Infrastructure

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Översiktlig miljöteknisk markundersökning Partille 11:8 och 11: Gamla Kronvägen 35 och 37, Partille kommun Datum: 10-08-26 Upprättad av: Cecilia Mellander Projekt nr: 11004900 Granskad av: Helena Thulé

Läs mer

Miljöteknisk undersökningsrapport avseende föroreningar Utsäljeskolan.

Miljöteknisk undersökningsrapport avseende föroreningar Utsäljeskolan. Uppdragsledare Uppdragsnummer Camilla Rydén/073-347 12 67 Datum 230 543 Uppdragsnamn 2017-04-18 Huge Utsäljeskolan Miljöteknisk undersökningsrapport avseende föroreningar Utsäljeskolan. Uppdragsnamn: Huge

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN RITAREN

PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN RITAREN BLUE WALL CONSTRUCTION AB UPPDRAGSNUMMER 300006 PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN VERSION.0 205-02-03 SWECO ENVIRONMENT AB JÖNKÖPING VATTEN OCH MILJÖ ANDREAS

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För:

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För: Resultatrapport Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun För: Varbergs kommun Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-05-17 Uppdrag: 1116-133

Läs mer

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10 Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, 1 Inledning Skjutbanan vid Trumtorp i Eskilstuna

Läs mer

1. Bakgrund och syfte. 2. Översiktlig markundersökning. Bohmans Fanerfabrik. Resultat (även resultat från tidigare undersökning med i utvärderingen)

1. Bakgrund och syfte. 2. Översiktlig markundersökning. Bohmans Fanerfabrik. Resultat (även resultat från tidigare undersökning med i utvärderingen) Kalmar 2016-04-26 Bohmans Fanerfabrik, 15032 Bohmans Fanerfabrik 1. Bakgrund och syfte Området, fastigheten Laxen 10 har varit industriområde sedan mitten av 1800-talet. Fram till 1909 var det varvsområde.

Läs mer

Landskapsförordning (2006:124) om hantering av jord- och muddermassor

Landskapsförordning (2006:124) om hantering av jord- och muddermassor Landskapsförordning (2006:124) om hantering av jordoch muddermassor 2006:124 Landskapsförordning (2006:124) om hantering av jord- och muddermassor LF (2006:124) om hantering av jord- och muddermassor 1.

Läs mer

Föroreningsproblematiken vid marinor, varv och båtuppläggningsplatser

Föroreningsproblematiken vid marinor, varv och båtuppläggningsplatser SIDAN 1 Föroreningsproblematiken vid marinor, varv och båtuppläggningsplatser Maria Pettersson, Miljöförvaltningen i Stockholm Ca 1 miljon fritidsbåtar i Sverige SIDAN 2 Östersjön Få arter för varje funktion

Läs mer