VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(42) Kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(42) Kommunfullmäktige"

Transkript

1 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(42) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 10 juni 2013, Kl Beslutande K G Abramsson, ordf. Viveka Abramsson Åke Nilsson Tony Mannelqvist Jonny Kärkkäinen Inga Jonsson Katharina Hahlin Mattias Ihrström Anita Johansson Maria Lundqvist Eva Norman Mikael Danielsson, Saxnäs Mikael Österberg Rune Andersson Lillemor Jonsson Anette von Walden-Nilsson Robert Svensson Göran Jonzon Ulf Hansson t o m 39 Birgitta Johansson Gunilla Prång Agneta Lindström-Berg Kerstin Bergsten Kristina Norman t o m 37 Rickard Norberg Joakim Sandqvist Ewa Hed Petra Jonsson Annika Andersson t o m 38 Kenneth Jacobsson t o m 30 Mikael Danielsson, Vma Margaretha Löfgren Övriga deltagande Utses att justera Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef Mikael Danielsson, Saxnäs och Jonny Kärkkäinen Underskrift Sekreterare Göran Lidström Ordförande... Karl Gustav Abramsson Justerande... Mikael Danielsson, Saxnäs Jonny Kärkkäinen BEVIS OM ANSLAG Kommunfullmäktiges protokoll har justerats och anslagits på kommunens anslagstavla Sammanträdesdag Anslaget uppsatt Anslaget nedtages Protokollet förvaras på kommunkansliet, Vilhelmina Underskrift...

2 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 2 Mikael Österberg Kfm 26 Dnr 13/Ks Valärende Ärendebeskrivning Kfm Max Fredriksson, S, avsäger sig i skrivelse sina uppdrag med omedelbar verkan Ledamot i fullmäktiges valberedning tillika dess ordförande Ordförande förslår att detta ärende behandlas som första ärende vid dagens sammanträde. att behandla detta ärende som första ärende vid dagens sammanträde. Åke Nilsson förslår att Mikael Österberg utses till ledamot i fullmäktiges valberedning samt tillika dess ordförande. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat att bifalla Nilssons förslag. att entlediga Max Fredriksson, S från uppdraget som ledamot i fullmäktiges valberedning tillika dess ordförande att utse Mikael Österberg till ledamot i fullmäktiges valberedning samt tillika dess ordförande.

3 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 3 Kfm 27 Pärm Information Vilhelmina Amatörteater Ärendebeskrivning Kfm Jan-Olav Sivertsen lämnar en information om Vilhelmina amatörteaterförening. Föreningen bildades av Elis Essegård 29 september Inledningsvis verkade teatern från Meselefors men flyttade sedan sin scen till Vilhelmina. De egna förställningarna Gammel-Kristian och Skogen faller, var stora framgångar för föreningen. Mäster Olof och Jeppe på berget var andra produktioner som sattes upp. Vilhelmina amatörteater har bl.a. gett förställningar på Uppsala nation och i Wien. Under årets Nybyggarvecka kommer föreningen att framföra tre korta pjäser av Anton Tjechov. Avslutningsvis erhåller ledamöterna var sitt exemplar av ett faksimiltryck av originalmanuskriptet till krönikespelet Gammel-Kristian av Elis Essegård som trycktes av gavs ut Yttrande i ärendet avges av K G Abramsson, Viveka Abramsson, Göran Jonzon och Ewa Hed. att notera informationen.

4 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 4 Kfm 28 Kfm 1 Dnr 13/Ks Interpellation ställd till kommunalrådet Åke Nilsson gällande omprövningen av Vojmsjöns och Vojmåns regleringstillstånd. Ärendebeskrivning Kfm Alliansen i Vilhelmina genom Göran Jonzon, KD, inkommer med interpellation ställd till kommunalrådet Åke Nilsson gällande omprövningen av Vojmsjöns och Vojmåns regleringstillstånd. Efter avslutad folkomröstning beträffande förslaget om överledning av 80 % av Vojmåns vatten till Stalons turbiner, tog Gunnar Hörnlund och Åke Nilsson initiativ för att få till stånd en omprövning av rådande tappningsregimer, och för att tillskapa fri förbivandring för fisk förbi dammbyggnaden i Nyluspen. En resa till Kammarkollegiet blev för dessa båda kommunens företrädare den första åtgärden, för att tillmötesgå den röstmajoritet som undanbad sig vidare exploatering av Vojmån. Därefter har frågan inte varit föremål för någon avrapportering i fullmäktige. För bevarande och restaurering inom hela avrinningsområdet, har det bildats en paraplyorganisation under namnet ÅFF Fiskeråd (ideell fng.), dit många av Ångermanälvens ca 150 fiskevårdande organisationer anslutit sig. Saken: ÅFF Fiskeråd har under 2012 uppvaktat tillsynsmyndigheterna inom Länsstyrelserna i både Västerbotten och Västernorrland ihop med respektive Länsråd, för att få till stånd en fungerande tillsyn över regleringsföretagets ageranden. Som vi länge har anat, har regleringsföretaget ÅVF överträtt givet åläggande och åsidosatt regleringsbestämmelserna i regleringstillståndet.

5 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 5 Kfm 28 (forts) Kfm 1 (forts) Dnr 13/Ks Interpellation ställd till kommunalrådet Åke Nilsson gällande omprövningen av Vojmsjöns och Vojmåns regleringstillstånd. Detsamma har även konstaterats av både Kammarkollegiets och Länsstyrelsens jurister, varför Lst Västerbotten nu utfärdat föreläggande för ÅVF att inkomma med ny tillståndsansökan, i enlighet med bestämmelserna i tidigare domar. Senaste datum för ny tillståndsansökan är satt till 20 dec Saken kommer därmed att prövas enligt 1999 års miljöbalk i Mark- och miljödomstolen och icke längre enligt den föråldrade 1918 års vattenlagen. Vi har därför en unik möjlighet att ställa krav på miljöanpassningar som kan återskapa förstörda habitat längs Vojmån och införande av ekologiska tappningsregimer för Vojmsjön. Vår fråga till kommunalrådet: Vad har sittande majoritet gjort för att föra omprövningen framåt sedan besöket på kammarkollegiet och vad avser Vilhelmina kommun att göra med anledning av Länsstyrelsens föreläggande? att interpellationen får ställas. Åke Nilsson meddelar att interpellationen kommer att besvaras vid kommunfullmäktiges kommande sammanträde Kfm Skriftligt interpellationssvar har upprättats av kommunstyrelsens ordförande Åke Nilsson. Ordföranden lämnar sammanfattande information om vilka regler som gäller för interpellationer. Reglerna finns angivna i Kommunallagen och i kommunfullmäktiges arbetsordning. Göran Jonzon redovisar sin interpellation och tackar för svaret. Då ingen ytterligare begär ordet förklarar ordföranden interpellationsdebatten avslutad.

6 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 6 Au Kfm 29 Dnr 13/Ks Motion Saxnäsgården seniorboende, ett unikt fjällnära! S. Ärendebeskrivning Kfm Mikael Danielsson, S, Saxnäs inkommer med motion ang. Saxnäsgården seniorboende, ett unikt fjällnära! Många i Kultsjödalen har under lång tid oroat sig över den negativa utvecklingstrend som råder vid Saxnäsgårdens äldreboende. Avvecklingen och neddragningarna får inte fortsätta längre! Den bakomliggande problematiken och svårigheterna vi brottas med är givetvis kända, men det påvisar bara nödvändigheten att våga tänka nytt för att finna framgång. Problemet är att hälften av de totalt 25 lägenheterna som finns idag på Saxnäsgårdens äldreboende står tomma eller används till förrådsutrymme och annat. Samtidigt som underlaget av äldre ortsbor i dalgången är för litet för att kunna fylla upp platserna. Även om ortsborna alltid ska stå i förtur. Förslaget innebär att Vilhelmina kommun i samarbete med Saxnäsgården, kompletterar dagens äldreboende med ett seniorboende. Ett tryggt boende i den unika fjällmiljö som kan erbjudas på Saxnäsgården. Till detta boende bör det ges möjlighet att ansöka från olika delar av landet. Lyckas vi med föresatsen så skapas en naturlig cirkulation från pigga och självgående pensionärer med eget seniorboende, till mera vårdnadskrävande äldre i livets slutskede. Ökar beläggningen på äldreboendet säkras dagens hotade vårdplatser och jobb inom yrket, samtidigt som man lägger grunden för nya arbetstillfällen i dalgången och kommunen. Till en början lär det vara sportstugeärende och hemvändare med anknytning till området som först söker sig hit, men det finns många runtom i landet som lockas av att framleva sin ålderdom i det unika seniorboende i fjällmiljö som skapas här.

7 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 7 Kfm 29 (forts) Dnr 13/Ks Motion Saxnäsgården seniorboende, ett unikt fjällnära! S. Ägarna till Saxnäsgården, som vill medverka till att seniorboende förverkligas erbjuder därför inflyttande seniorer att nyttja turistanläggningens alla befintliga aktiviteter och bekväma faciliteter som restaurang, spa, hobbylokal, träningslokal, badbassäng m m. Sedan har vi fjällnaturen runt knuten med all dess rekreation och avkoppling. Men för att lyckas behövs ett samarbete mellan kommunen och upplåtaren av boendet. Tanken är att pensionärerna slussas in allt eftersom det finns lediga lägenheter. De första åren så räknar vi med att brukaren klarar sin vardag själv i ett aktivt seniorboende, men med stor möjlighet till uppköp av olika sorters servicetjänster att välja på. Den dag åldern och hälsan börjar svikta hos brukaren, ökar graden av vård och omsorg för att slutligen övergå till normal äldrevård på boendet. På detta sätt säkras en mycket viktig arbetsplats i dalgången, samtidigt som våra äldre kan se fram emot vård i närområdet och en chans för folk utifrån att flytta hit. Mot bakgrund av ovan yrkar jag Att: Vilhelmina kommun prioriterar frågan om ett seniorboende på Saxnäsgården för att utveckla och trygga verksamheten. Att: Vilhelmina kommun tar med frågan vid nästa upphandling av Saxnäsgårdens äldreboende med ägarna till anläggningen för att se om detta är möjligt att utveckla. att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

8 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 8 Au Kfm 30 Dnr 13/Ks Motion om entreprenörsjobb. Ärendebeskrivning Kfm Motion om entreprenörsjobb har inlämnats av Roberts Svensson, C. Att erbjuda sommarjobb för unga har under många år varit en självklarhet för de flesta kommuner. Det ger unga en möjlighet att tjäna egna pengar men de ger även ungdomar självförtroende och kontakter för framtida jobb. Sommarjobben ger en god introduktion till arbetslivet och är något som jag hoppas Vilhelmina kommun fortsättningsvis skall kunna erbjuda sina unga invånare. Jag tror att nuvarande koncept med sommarjobb kan utvecklas och förbättras för de som så önskar och vill. Genom att satsa på ungas entreprenörsanda kan ungdomar, istället för att bli tilldelade ett sommarjobba av kommunen, ges möjligheten att starta ett eget företag. Detta kan de göra med hjälp av ett startbidrag från kommunen, en introduktionskurs i kommunens regi i att starta eget företag samt en handledare som bistår med stöd under sommaren. Det här tror jag, förutom att det ger unga kunskaper i entreprenörskap, också kan leda till ökad initiativ förmåga. Det leder troligtvis även till att feriearbetarna presterar bättre, har roligare och skapar ett gott kontaktnät när de arbetar inom något de finner intressant och är skapat av dem själva. Förutom intresset som drivkraft så är även möjligheten att tjäna pengar ett starkt incitament då lönen är företagets vinst. Inte bara de unga feriearbetarna/entreprenörerna tjänar på detta arrangemang, utan även kommunen. Satsningen på entreprenörsskap hos unga leder förhoppningsvis till att några fortsätter med sina företag även efter sommarlovet. Steget, att efter skolans slut starta eget blir heller inte lika stort när man redan tidigare testat på att driva ett eget företag. Olika sådana projekt förekommer redan idag i åtskilliga kommuner i Sverige med gott resultat och borde enligt min mening vara en självklarhet även i Vilhelmina kommun. Som exempel kan nämnas att i Kävlinge har kommunen jobbat tillsammans med Almi med entreprenörsjobb/sommarjobb. I konceptet Roligaste sommarjobbet har flera kommuner deltagit. Vi kanske kan

9 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 9 Kfm 30 (forts) Dnr 13/Ks Motion om entreprenörsjobb. utveckla UF-företagande som redan bedrivs av Malgomajskolan. Listan på exempel kan göras lång och vi bör ta del av de många framgångsrika koncepten som ett led i att skapa en möjlighet till entreprenörsjobb i Vilhelmina kommun. Detta behöver alltså inte bara bli en kortsiktig satsning för en sommar utan kan bli en investering för framtiden och bidra till att skapa morgondagens entreprenörer och företagare i Sverige och inte minst i Vilhelmina kommun. Det ligger dessutom helt i kommunens linje och vilja lyfta fram småföretagande och företagsamhet som en stark motor och en viktig kugge för Vilhelminas framtid. Därför föreslår jag att kommunfullmäktige beslutar följande: Att satsa på entreprenörsjobb för unga feriearbetare. Att erbjuda ett alternativ till traditionellt sommarjobb genom att ekonomiskt stödja unga entreprenörer som startar ett eget företag. Att uppdra till kommunledningen att ta fram riktlinjer för entreprenörsjobb i vår kommun. att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

10 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 10 Ekonomi Kfm 31 Ks 65 Au 104 Dnr13/Ks Årsredovisning Budget 2013 Ärendebeskrivning Au ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att behandla årsredovisning 2012 vid ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde kl att vid detta sammanträde även göra en uppföljning av innevarande års budget. Ks Under överläggning i ärendet lämnas en sammanfattande redovisning av 2012 års resultat och utsikter för 2013 av verksamhetsföreträdarna Christer Staaf, Lars Ekbäck, Jonas Örnberg, Jan-Ola Borg, Sören Hagenvald, Gun-Inger Fryklund, Johan Hagelberg, Ingemar Samuelsson, Margaretha Löfgren, Gunnel Karlsson och Göran Lidström. Därefter lämnar ekonomichef Lars Ekbäck en redovisning av upprättad årsredovisning. Ekbäck uppger att resultatet för 2012 uppgår till :- Soliditeten uppgår till 71 %, nettokostnaden som andel av skatteintäkter och generella statsbidrag är 99,9 %. Låneskulden uppgår till tkr. Yttrande i ärendet avges av Åke Nilsson, Mikael Österberg, Ingrid Ericsson, Katharina Hahlin, Anita Johansson, Gunilla Prång, Ewa Hed och Rickard Norberg

11 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 11 Kfm 31 (forts) Ks 65 (forts) Dnr13/Ks Årsredovisning Budget 2013 KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att notera redovisningen att fastställa årsredovisningen för 2012 att överlämna årsredovisningen till kommunfullmäktige. Kfm Behandlingen av ärendet inleds med en allmänpolitisk debatt. Debatten inleds av kommunstyrelsens ordförande Åke Nilsson. Därefter avges yttrande av oppositionens företrädare Jonny Kärkkäinen. Sedan avges yttranden av Göran Jonzon, Margaretha Löfgren, Kerstin Bergsten, Katharina Hahlin, Maria Lundqvist, Annika Andersson, Viveka Abramsson, Rickard Norberg och Robert Svensson. att ajournera sammanträdet för lunchuppehåll mellan till Sedan sammanträdet återupptagits lämnar ekonomichef Lars Ekbäck en sammanfattande redogörelse avseende årsredovisningen för Det konstateras av ledamoten Kennet Jacobsson inte är närvarande. Jacobsson återkommer Yttrande avges av Göran Jonzon.

12 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 12 Kfm 31 (forts) Dnr13/Ks Årsredovisning Budget 2013 Ordförande överlämnar därefter ordförandeskapet till kommunfullmäktiges andre vice ordförande. Yttrande i ärendet avges av K G Abramsson. Ordförandeskapet återtas av K G Abramsson. Yttrande avges av Annika Andersson, Åke Nilsson och Jonny Kärkkäinen. Ordförande Kurt Ekbäck i Kommunrevisionen lämnar en redovisning över revisorernas granskningsarbete. Kommunrevisionen tillstyrker i revisionsberättelse att fullmäktige beviljar ledamöterna i styrelsen, nämnder och beredningar ansvarsfrihet. Kommunrevisionen tillstyrker att kommunens årsredovisning för 2012 godkänns. Kenneth Jacobsson lämnar sammanträdet kl Därefter föreslår ordförande att årsredovisningen behandlas i denna ordning: Miljö- och byggnadsnämnden Socialnämnden Utbildningsnämnden Överförmyndaren Valnämnden Kommunstyrelsen Inför behandlingen av årsredovisningen anmäls jäv enligt följande: Miljö- och byggnadsnämnden Lillemor Jonsson, Anette von Walden Nilsson och Mikael Danielsson (Saxnäs). Ordförande frågar om kommunfullmäktige är beredd att besluta att bevilja ledamöter och ersättare i miljö- och byggnadsnämnden ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ordföranden finner, efter genomförd proposition, att fullmäktige beslutat bevilja ledamöterna och ersättarna i miljö- och byggnadsnämnden ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2012.

13 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 13 Kfm 31 (forts) Dnr13/Ks Årsredovisning Budget 2013 att bevilja ledamöter och ersättare i miljö- och byggnadsnämnden ansvarsfrihet för verksamhetsåret Socialnämnden Katharina Hahlin, Per Vedbring, Kristina Norman, Tony Mannelqvist, Eva Norman, Viveka Abramsson, Ulf Hansson, Inga Jonsson, Petra Jonsson och Mikael Österberg anmäler jäv. Ordförande frågar om kommunfullmäktige är beredd att besluta att bevilja ledamöter och ersättare i socialnämnden ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ordföranden finner, efter genomförd proposition, att fullmäktige beslutat bevilja ledamöterna och ersättarna i socialnämnden ansvarsfrihet för verksamhetsåret att bevilja ledamöter och ersättare i socialnämnden ansvarsfrihet förverksamhetsåret Utbildningsnämnden K G Abramsson anmäler jäv. Ordförandeskapet övertas därför av andre vice ordförande Anita Johansson. Jäv anmäls dessutom av Viveka Abramsson, Annika Andersson, Robert Svensson, Katharina Hahlin, Maria Lundqvist, Kerstin Bergsten, Joakim Sandqvist, Mikael Österberg, Inga Jonsson, Birgitta Johansson, Helen Gavelin, Jonny Kärkkäinen, Rickard Norberg och Eva Norman. Ordförande frågar om kommunfullmäktige är beredd att besluta att bevilja ledamöter och ersättare i utbildningsnämnden ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2012 Ordföranden finner, efter genomförd proposition, att fullmäktige beslutat bevilja ledamöterna och ersättarna i utbildningsnämnden ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2012.

14 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 14 Kfm 31 (forts) Dnr13/Ks Årsredovisning Budget 2013 att bevilja ledamöter och ersättare i utbildningsnämnden ansvarsfrihet för verksamhetsåret Överförmyndaren K G Abramsson, Viveka Abramsson och Eva Norman, Petra Jonsson och Ewa Hed anmäler jäv. Ordförandeskapet behålls därför av andre vice ordförande Anita Johansson. Ordförande frågar om kommunfullmäktige är beredd att besluta att bevilja överförmyndaren ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ordföranden finner, efter genomförd proposition, att fullmäktige beslutat bevilja överförmyndaren ansvarsfrihet för verksamhetsåret att bevilja överförmyndaren ansvarsfrihet för verksamhetsåret K G Abramsson övertar ordförandeskapet. Valnämnden Rune Andersson, Ulf Hansson, Margaretha Löfgren, Ewa Hed, Petra Jonsson och Kristina Norman anmäler jäv. Ordförande frågar om kommunfullmäktige är beredd att besluta att bevilja ledamöter och ersättare i valnämnden ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ordföranden finner, efter genomförd proposition, att fullmäktige beslutat bevilja ledamöter och ersättare i valnämnden ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2012.

15 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 15 Kfm 31 (forts) Dnr13/Ks Årsredovisning Budget 2013 Kommunstyrelsen Mattias Ihrström, Rickard Norberg, Katharina Hahlin, Gunilla Prång, Åke Nilsson, Ewa Hed, Mikael Danielsson,Vilhelmina, Inga Jonsson, Mikael Österberg, Anita Johansson, Petra Jonsson, Joakim Sandqvist, Kerstin Bergsten och Margaretha Löfgren anmäler jäv. Ordförande frågar om kommunfullmäktige är beredd att besluta att bevilja ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ordföranden finner, efter genomförd proposition, att fullmäktige beslutat bevilja ledamöterna och ersättarna i kommunstyrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret att bevilja ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ordförande frågar avslutningsvis om kommunfullmäktige därmed kan besluta att godkänna årsredovisningen för att godkänna årsredovisningen för

16 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 16 Ekonomi Kfm 32 Ks 116 Au 204 Dnr13/Ks Delårsrapport. Ärendebeskrivning Au Under överläggning i ärendet deltar ekonomichef Lars Ekbäck. Ekbäck uppger att resultatet 2013 har prognosticerats till -22,1 Mkr. Nettokostnadsandelen uppgår till 109 % (114 % år 2012 ) Soliditeten uppgår till 72 % (71 % 2012 ) Likviditeten uppgick per balansdagen till 32,9 Mkr. Omfattningen av värdepappersportföljen var vid samma tillfälle 74,1 Mkr. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att överlämna delårsrapporten till kommunstyrelsen. Ks Åke Nilsson yrkar att kommunstyrelsen bör besluta att uppdra till kommunchefen att vidta åtgärder så att budget 2013 i möjligaste mån inte överskrids. att uppdra till nämnderna att vidta åtgärder så att budget 2013 i möjligaste mån inte överskrids. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordförande att kommunstyrelsen beslutat bifalla Nilssons förslag. KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att uppdra till kommunchefen att vidta åtgärder så att budget 2013 i möjligaste mån inte överskrids. att uppdra till nämnderna att vidta åtgärder så att budget 2013 i möjligaste mån inte överskrids. att överlämna delårsrapporten till kommunfullmäktige.

17 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 17 Kfm 32 (forts) Dnr13/Ks Delårsrapport. Kfm Under överläggning i ärendet deltar ekonomichef Lars Ekbäck som lämnar en redovisning av delårsrapporten. Yttrande i ärendet avges av Göran Jonzon och Viveka Abramsson. att lägga delårsrapporten till handlingarna.

18 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 18 Mbn Ekonomi Kfm 33 Ks 123 Dnr13/Ks Livsmedelstaxa. Ärendebeskrivning Ks Miljökontoret föreslår justering av livsmedelstaxan till nivå jämställd med miljötaxan som tidigare fastställts till 680 kr/tim. Miljö- och byggnadsnämnden har , 38 beslutat att hos kommunfullmäktige begära att livsmedelstaxan fastställs till 680 kronor/timme. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att fastställa livsmedelstaxan till 680 kronor/timme. Kfm att fastställa livsmedelstaxan till 680 kronor/timme.

19 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 19 Socialnämnden Kfm 34 Ks 69 Au 112 Dnr 13/Ks Redovisning av Socialnämnden Ärendebeskrivning Au Socialnämndens arbetsutskott har , 48 beslutat att redovisa till kommunfullmäktige 2 st beslut, en kontaktperson från och ett 9:9 boende från Redovisningen sker enligt Socialtjänstlagen 16 kap 6 och Kommunallagen 3 kap 15, som bl.a. innebär att icke verkställda beslut ska redovisas till kommunfullmäktige, ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunfullmäktige beslutar att notera redovisningen. Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att notera redovisningen. Kfm att notera redovisningen.

20 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 20 Socialnämnden Ekonomi Kfm 35 Ks 108 Au 186 Dnr 13/Ks Överföring av medel för Hemsjukvård. Ärendebeskrivning Au Kommunfullmäktige beslutade , 59 bl a att från den 1 januari 2013 med ikraftträdande 1 september 2013 från Västerbottens läns landsting överta hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende i enlighet med alternativ 2 dvs hemsjukvård för vuxna, hembesök av distriktssköterska samt rehabiliterings- och habiliteringsinsatser i ordinärt boende, förskrivning av kostnader för hjälpmedel i ordinärt boende samt utredning och bedömning som underlag för ansökan om bostadsanpassning Den ekonomiska regleringen sker genom skatteväxling, skattesatsen är 20 öre Socialnämnden har , 97 beslutat att begära att skatteväxlade medlen för hemsjukvården överförs till socialnämndens budget omgående. att begära tilläggsanslag, kr, för uppstart av hemsjukvården, att särskilt budgetera och redovisa hemsjukvården för att lättare kunna göra uppföljning och utvärderingar, att uppdra till förvaltningschefen att rekrytera erforderlig personal för hemsjukvården om erforderliga beslut tas. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att hänskjuta ärendet till kommunstyrelsens sammanträde utan eget yttrande.

21 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 21 Kfm 35 (forts) Ks 108 (forts) Dnr 13/Ks Överföring av medel för Hemsjukvård. Ks Socialnämnden beslutade om att begära tilläggsanslag med kronor utöver skatteväxlingen för perioden 1 september december Yttrande i ärendet avges av Anita Johansson, Åke Nilsson och Bengt Bergsten. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att att avslå framställningen om tilläggsanslag. att fr.o.m överföra skatteväxlingen till socialnämnden att verksamheten i övrigt ska drivas inom tilldelad budget. Kfm Kerstin Bergsten yrkar att kommunfullmäktige bör bifalla framställningen från socialnämnden samt att tilläggsanslaget bör finansieras ur det egna kapitalet. Åke Nilsson, Katharina Hahlin, Jonny Kärkkäinen och Göran Jonzon yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat att bifalla kommunstyrelsens förslag. att avslå framställningen om tilläggsanslag, att fr.o.m överföra skatteväxlingen till socialnämnden.

22 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 22 Kfm 35 (forts) Dnr 13/Ks Överföring av medel för Hemsjukvård. att verksamheten i övrigt ska drivas inom tilldelad budget. Reservation mot beslutet anförs av Kerstin Bergsten och Maria Lundqvist, båda PA.

23 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 23 Utvecklingsenheten Kfm 36 Ks 111 Au 191 Ks /28-32 Au 18 Dnr12/Ks Strategidokument för Vilhelmina Turistbyrå och STF Vandrarhem Vilhelmina Kyrkstad Ärendebeskrivning Au Vilhelmina kommun äger och driver verksamheten turistbyrå och vandrarhem. För dessa verksamheter finns det ej några beslutade styrdokument från kommunfullmäktige. Idag finns ej några överblickbara konsekvenser. Alla aktiviteter tas inom den rambudget som beslutats. För det målstyrda arbetet så behövs styrdokument som kan utvärderas och följas upp så att verksamheterna arbetar på ett så effektivt sätt som möjligt vad gäller innehåll och kostnader. Förslag till beslut att utlämna strategidokument för partiremisshantering. att inkomma med remiss till kommunstyrelsens sammanträde den 27 mars för hantering av ärendet i kommunfullmäktige 22 april. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att remittera förslaget till partierna med en remisstid fram till Ks Allians för Vilhelmina inkommer med yttrande. Under överläggning i ärendet yrkar Åke Nilsson att kommunstyrelsen bör besluta att återremittera planen för en konkretisering av planens verksamhetsmål.

24 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 24 Kfm 36 (forts) Ks 111 (forts) Au 191 (forts) Ks 53 (forts) Dnr12/Ks Strategidokument för Vilhelmina Turistbyrå och STF Vandrarhem Vilhelmina Kyrkstad Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordförande att kommunstyrelsen beslutat bifalla Åke Nilssons förslag. KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att återremittera planen för en konkretisering av planens verksamhetsmål. Au Yttrande i ärendet har upprättats av Christer Staaf. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att hänskjuta ärendet till kommunstyrelsen utan eget yttrande. Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att fastställa upprättat Strategidokument för Vilhelmina Turistbyrå och STF Vandrarhem Vilhelmina Kyrkstad Kfm att fastställa upprättat Strategidokument för Vilhelmina Turistbyrå och STF Vandrarhem Vilhelmina Kyrkstad

25 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 25 Ekonomi Skogssällskapet Kfm 37 Ks 113 Au 198 Kfm 12 Ks /33-37 Au 28 Dnr 13/Ks Årsredovisning 2012 Skogssällskapet Ärendebeskrivning Au Skogssällskapet överlämnar årsredovisning avseende kommunens skogar för Årets resultat uppgår till kronor. Av balansräkningen framgår att de likvida medlen uppgår till kronor. Av de likvida medlen kan kronor överföras till kommunens konto, utan att detta inverkar på skogsförvaltningen för Detta enligt uppgift från Skogssällskapet. Ekonomienheten föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna Skogssällskapets årsredovisning för år 2012, att överföra kronor till kommunens konto, att delge kommunfullmäktige årsredovisningen. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att godkänna Skogssällskapets årsredovisning för år 2012, att överföra kronor till kommunens konto, att delge kommunfullmäktige årsredovisningen.

26 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 26 Kfm 37 (forts) Ks 113 (forts) Au 198 (forts) Kfm 12 (forts) Ks 29 (forts) Dnr 13/Ks Årsredovisning 2012 Skogssällskapet KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att godkänna Skogssällskapets årsredovisning för år 2012, att överföra kronor till kommunens konto, att delge kommunfullmäktige årsredovisningen. Kfm Göran Jonzon yrkar att kommunfullmäktige bör uppdra till kommunstyrelsen att upprätta en jämförande s.k. benchmarking gentemot motsvarande förvaltningsvolymer. Åke Nilsson yrkar att kommunfullmäktige bör återremittera ärendet för komplettering/utsändning av årsredovisningshandlingar till kommande sammanträde. Yttrande i ärendet avges vidare av Kenneth Jacobsson och Jonny Kärkkäinen. Kärkkäinen yrkar bifall till återremissyrkandet. Efter avslutad överläggning prövar ordförande om ärendet ska avgöras idag eller om det ska återremitteras. Efter genomförd proposition finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat att återremittera ärendet. Därefter ställer ordförande Göran Jonzons förslag under proposition. Efter genomförd proposition finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat att bifalla förslaget.

27 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 27 Kfm 37 (forts) Kfm 113 (forts) Au 198 (forts) Kfm 12 (forts) Dnr 13/Ks Årsredovisning 2012 Skogssällskapet att återremittera ärendet för komplettering/utsändning av årsredovisningshandlingar till kommande sammanträde, att uppdra till kommunstyrelsen att upprätta en jämförande s.k. benchmarking gentemot motsvarande förvaltningsvolymer. - Au ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att godkänna Skogssällskapets årsredovisning för år 2012, att överföra kronor till kommunens konto, att delge kommunfullmäktige årsredovisningen. Ks Kommunchef Karl-Johan Ottosson redovisar i skrivelse en jämförelse av förvaltningskostnaderna med två andra kommuner. KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att godkänna Skogssällskapets årsredovisning för år 2012, att överföra kronor till kommunens konto, att delge kommunfullmäktige årsredovisningen.

28 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 28 Kfm 37 (forts) Dnr 13/Ks Årsredovisning 2012 Skogssällskapet Kfm Göran Jonzon yrkar att kommunfullmäktige bör återremittera ärendet för en kompletterande analys i form av avkastning i skogskubikmeter. Efter avslutad överläggning prövar ordförande Jonzons återremissyrkande. Efter gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat att avslå yrkandet. att lägga redovisningen till handlingarna.

29 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 29 Kostchefen Kfm 38 Ks 121 Dnr13/ks Gemensam livsmedelspolicy för avtalsklustret Lycksele, Vilhelmina, Åsele, Dorotea, Storuman och Sorsele kommun samt delar av Västerbottens läns landsting. Ärendebeskrivning Ks Upphandlare Eric Lundström har tillsammans med kostchefer inom avtalsklustret tagit fram ett förslag till en livsmedelspolicy, som vi gemensamt kommit fram till ska underlätta upphandlingsprocessen avsevärt. Livsmedelspolicy Mat som serveras inom kommunens verksamheter ska köpas och tillägas på effektivast möjliga sätt och med så hög andel obearbetade råvaror som möjligt. Våra barn och unga ska erbjudas bra mat som är näringsriktig och anpassad till var och ens behov, oavsett ålder, kön eller etnicitet. Våra äldre ska erbjudas näringsriktig mat som smakar och känns hemvant och bekant, oavsett ålder, kön eller etnicitet. Där så är utförbart ska matsedeln anpassas efter säsongens råvaror i syfte att förminska kommunens ekologiska fotavtryck. Produkter som kan intygas skapa förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor ska i mesta möjliga mån premieras. Kommunens kostverksamhet bör med utgångspunkt i lagstiftning och livsmedelspolicy skapa riktlinjer för den mat som lagas och serveras i verksamheten. Kostverksamheten föreslår ks besluta att godta ovanstående gemensamma livsmedelspolicy. Yttrande i ärendet avges av Bengt Bergsten. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att anta upprättad livsmedelspolicy

30 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 30 Kfm 38 (forts) Dnr13/ks Gemensam livsmedelspolicy för avtalsklustret Lycksele, Vilhelmina, Åsele, Dorotea, Storuman och Sorsele kommun samt delar av Västerbottens läns landsting. Kfm att anta upprättad livsmedelspolicy.

31 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 31 Kfm 39 Ks 124 Dnr13/Ks Inrättande av gemensam vårdavdelning. Ärendebeskrivning Ks Vilhelmina kommun och Västerbottens läns landsting har startat ett projekt som understryker möjligheterna att skapa en gemensam vårdavdelning och familjecentral. Socialnämndens arbetsutskott har , 132 beslutat Att föreslå kommunfullmäktige att besluta inrätta en gemensam vårdavdelning med 8 platser vardera kommun/landsting. Att begära tilläggsanslag för denna verksamhet med 3 839,7 tkr, Katharina Hahlin, Ewa Larsson, Else Westerlund och Gunder Lindgren reserverar sig mot beslutet. Yttrande i ärendet avges av Bengt Bergsten. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att godkänna att en gemensam vårdavdelning med åtta platser vardera kommun/landsting inrättas under förutsättning att det sker inom socialnämndens budgetram samt att Västerbottens landsting beslutar om att inrätta en familjecentral i Vilhelmina. Kfm Katharina Hahlin och Jonny Kärkkäinen yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Yttrande i ärendet avges vidare av Åke Nilsson, som också yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Det noteras att socialnämnden beslutat i ärendet

32 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 32 Kfm 39 Dnr13/Ks Inrättande av gemensam vårdavdelning. att godkänna att en gemensam vårdavdelning med åtta platser vardera kommun/landsting inrättas under förutsättning att det sker inom socialnämndens budgetram samt att Västerbottens landsting beslutar om att inrätta en familjecentral i Vilhelmina.

33 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 33 Mbn Mikael Danielsson, Saxnäs Kjell-Viking Johansson Kfm 40 Kfm 23 Dnr 13/Ks Valärende. Ärendebeskrivning Kfm Conny Olofsson, S, avsäger sig sina politiska uppdrag på grund av sjukdom. Ersättare i kommunfullmäktige, ledamot och 2:e vice ordförande i miljöoch byggnadsnämnden samt ledamot i miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott. VALBEREDNINGENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att godkänna avsägelsen, att hos länsstyrelsen begära ny sammanräkning. att bifalla valberedningens förslag. Kfm Valberedningens ordförande Mikael Österberg redovisar valberedningens förslag till kommunfullmäktige: Mikael Danielsson, S Saxnäs begär under överläggning i ärendet Entledigande från uppdraget som ersättare i miljö- och byggnadsnämnden att utse Mikael Danielsson S, Saxnäs som 2:e vice ordförande i Miljöoch byggnadsnämnden samt som ledamot i dess arbetsutskott, att som ny ersättare utse Kjell-Viking Johansson S, Vilhelmina.

34 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 34 Kfm 40 (forts) Dnr 13/Ks Valärende. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat bifalla valberedningens förslag. att entlediga Mikael Danielsson, S Saxnäs som ersättare i miljö- och byggnadsnämnden, att utse Mikael Danielsson S, Saxnäs som 2:e vice ordförande i Miljöoch byggnadsnämnden samt som ledamot i dess arbetsutskott, att som ny ersättare utse Kjell-Viking Johansson S, Vilhelmina.

35 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 35 Mbn Stig Ahlenius Kfm 41 Kfm 24 Dnr 13/Ks Valärende. Ann-Kristin Norman, S, avsäger sig i skrivelse uppdraget som ersättare i miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott. VALBEREDNINGENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att godkänna avsägelsen. att bifalla valberedningens förslag. - Kfm Valberedningens ordförande Mikael Österberg redovisar valberedningens förslag till kommunfullmäktige: att utse Stig Ahlenius, S, Dikanäs som ny ersättare i miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat bifalla valberedningens förslag. att utse Stig Ahlenius, S, Dikanäs som ny ersättare i miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott.

36 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 36 Kfm Kfm 42 Dnr 13/Ks Bengt Ivan Lidqvist Valärende Mikael Fjällstedt Socialnämnden Ärendebeskrivning Kfm Max Fredriksson, S, avsäger sig i skrivelse sina uppdrag med omedelbar verkan Ledamot i Kommunfullmäktige Ledamot i fullmäktiges valberedning tillika dess ordförande Ersättare i socialnämnden tillika ersättare i socialnämndens arbetsutskott. Ersättare i valnämnden. Valberednings ordförande Mikael Österberg redovisar valberedningens förslag till kommunfullmäktige: att utse Mikael Fjällstedt, S som ersättare i valnämnden. att utse Bengt-Ivan Lidqvist, S som ersättare i socialnämndens arbetsutskott. att uppta valet som ersättare i socialnämnden vid kommande fullmäktigesammanträde. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat bifalla valberedningens förslag. Att entlediga Max Fredriksson, S från uppdraget som ersättare i socialnämnden tillika ersättare i socialnämndens arbetsutskott samt ersättare i valnämnden, att begära ny sammanräkning hos länsstyrelsen, att utse Mikael Fjällstedt, S som ersättare i valnämnden, att utse Bengt-Ivan Lidqvist, S som ersättare i socialnämndens arbetsutskott, att uppta valet som ersättare i socialnämnden vid kommande fullmäktigesammanträde. -

37 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 37 Bengt Bergsten Åsa Össbo Kfm 43 Dnr 13/Ks Valärende Ärendebeskrivning Kfm Tommy Streling PA avsäger sig uppdraget som ledamot i kommunstyrelsen med omedelbar verkan. Valberednings ordförande Mikael Österberg redovisar valberedningens förslag till kommunfullmäktige: att utse Bengt Bergsten, PA som ledamot i kommunstyrelsen, att utse Åsa Össbo, PA som ersättare i kommunstyrelsen. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat bifalla valberedningens förslag. att entlediga Tommy Streling, PA från uppdraget som ledamot i kommunstyrelsen. att entlediga Bengt Bergsten från uppdraget som ersättare i kommunstyrelsen, att utse Bengt Bergsten, PA som ledamot i kommunstyrelsen, att utse Åsa Össbo, PA som ersättare i kommunstyrelsen.

38 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 38 Länsstyrelsen Socialnämnden Kfm 44 Dnr13/Ks Valärende Birgitta Hedsell, FP, avsäger sig i skrivelse sina uppdrag som Ordinarie ledamot i Folkets Husföreningen Ersättare i socialnämnden Ersättare i kommunfullmäktige Valberednings ordförande Mikael Österberg redovisar valberedningens förslag till kommunfullmäktige: att begära ny sammanräkning hos länsstyrelsen. att uppta resterande val vid kommande sammanträde. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat bifalla valberedningens förslag. att begära ny sammanräkning hos länsstyrelsen, att uppta resterande val vid kommande sammanträde.

39 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 39 Länsstyrelsen Kfm 45 Dnr 13/Ks Valärende Johnny Holmgren avsäger sig i skrivelse uppdraget som ersättare i komunfullmäktige då han är vald till kommunrevisor. Detta strider mot KL 4 kap 6. att godkänna avsägelsen, att begära ny sammanräkning hos länsstyrelsen.

40 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 40 Kfm 46 Delgivningar Pärm 1. Länsstyrelsen Ny ersättare i kfm för Conny Olofsson ny Petra Jonsson. 2. Länsstyrelsen Ny ersättare i kfm för Gun Inger Fryklund Johnny Holmgren. 3. Länsstyrelsen Ny ersättare i kfm för Conny Lövgren Patrick Willems. 4. Länsstyrelsen Ny ledamot för Göran Lengqvist Maria Lundqvist. Ny ersättare Douglas Pettersson. 5. Länsstyrelsen Ny ledamot för Rolf von Walden Patrik Nilsson. Ny ersättare Göran Hahlin. att lägga delgivningarna till handlingarna.

41 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 41 Ekonomi Nämnder Kfm 47 Ks 135 Dnr13/Ks Ombudgetering 2013 avseende 2012 års verksamhet Ärendebeskrivning Ks Ekonomichef Lars Ekbäck redovisar i skrivelse sammanställning på nämndernas anhållan om tilläggsanslag ur kvarvarande medel avseende 2012 års verksamhet. KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att godkänna följande tilläggsanslag: INVESTERINGAR Utbildningsnämnden: 0 Socialnämnden: 0 Kommunstyrelsen: Kod 2227 Avloppsverk tätort Kod 2239 Upprustning Kyrkstan DRIFT Utbildningsnämnden: Leonardo da Vinci Yrkeshögskola Socialnämnden: 0 Kommunstyrelsen: Kod

42 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 42 Kfm 47 (forts) Dnr13/Ks Ombudgetering 2013 avseende 2012 års verksamhet Kfm Ekonomienheten har upprättat reviderad sammanställning. Då ärendet inte har kungjorts i förskriven ordning, frågar ordföranden om fullmäktige kan besluta om att ta upp ärendet till behandling vid dagens sammanträde. Efter gjorda propositioner finner ordföranden att fullmäktige enhälligt beslutat att ta upp ärendet till behandling vid dagens sammanträde. Yttrande i ärendet avges av Annika Andersson, Göran Jonzon och Jonny Kärkkäinen. ENHÄLLIGT att bifalla upprättat förslag till ombudgetering.

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Plats och tid Förvaltningshuset, Onsdagen den 7 september 2011, kl. 15.00-17.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Plats och tid Folkets hus, Måndagen den 16 december 2013, kl. 09.00 09.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed Gunilla

Läs mer

Göran Lidström, sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Underskrift Sekreterare... 59-60 Göran Lidström. Justerande... Gunilla Prång Helen Gavelin

Göran Lidström, sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Underskrift Sekreterare... 59-60 Göran Lidström. Justerande... Gunilla Prång Helen Gavelin VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 24 september 2012, kl. 15.00-17.15 Beslutande K G Abramsson, ordf. Tony Mannelqvist Åke Nilsson Inga Jonsson Maria Kristoffersson

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Plats och tid Folkets Hus, Tisdagen den 26 april 2011, kl. 08.00-08.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed Gunilla

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Fjällgården Saxnäs, Måndagen den 3 december 2007, kl. 09.45-10.00 Beslutande Övriga deltagande Gunnar Hörnlund, ordf. Joakim Risberg Rickard Norberg Conny

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, tisdagen den 23 april 2013, kl ,

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, tisdagen den 23 april 2013, kl , VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, tisdagen den 23 april 2013, kl. 08.00 09.00, 12.00 14.30. Beslutande Bengt Ivan Lidqvist Willy Nilsson Petra Jonsson, 106-108, Gunnar

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Folkets Hus Måndagen den 15 februari 2010 kl. 09.00-10.50 Beslutande Maria Kristoffersson, ordf. Åke Nilsson Joakim Risberg Rickard Norberg Göran Hahlin

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Plats och tid Förvaltningshuset, Tisdagen den 20 december 2005, kl. 13.00-15.10 Beslutande Åke Nilsson, ordf. Lars Petersson Ewa Hed Anita Johansson Rickard Norberg Rune

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Folkets Hus, onsdagen 8 maj 2019, kl. 15.50-16.30 Ajournering 16.05-16.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagande

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(10) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(10) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(10) Plats och tid Folkets hus, onsdagen den 1 oktober 2014, kl 09.00 11.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Gunilla Prång

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(23) Kommunfullmäktige 2014-02-03

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(23) Kommunfullmäktige 2014-02-03 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(23) Plats och tid Vilhelmina Folkets hus,måndagen 3 februari 2014, kl 10.00-11.50 Beslutande K G Abramsson,ordf Viveka Abramsson Åke Nilsson Tony Mannelqvist Jonny Kärkkäinen

Läs mer

Göran Lidström, sekr. Rickard Norberg

Göran Lidström, sekr. Rickard Norberg VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Vilhelmina folkets hus, torsdagen 16 juni 2011 15.00-18.45 Beslutande Åke Nilsson, ordf. Ewa Hed Gunilla Prång Mikael Österberg Inga Jonsson Mikael Danielsson

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Kultur- och utbildningsnämnden

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Kultur- och utbildningsnämnden VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Plats och tid Vilhelmina Folkets hus, rum 1, 2011-04-14 Kl 13.00-16.00 Beslutande Viveka Abramsson, Ordförande (S) Birgitta Ohlsson, (S) Joakim Sandqvist, (S) Bengt Göran

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(19) Kommunfullmäktige 2002-02-18

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(19) Kommunfullmäktige 2002-02-18 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 18 februari 2002, kl. 14.00-15.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera K G Abramsson, ordf. S Åke Nilsson Per-Olof Nilsson

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Kommunfullmäktige 2014-04-28

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Kommunfullmäktige 2014-04-28 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Plats och tid Folkets hus, Måndagen 28 april 2014, kl 10.00-11.10 Beslutande K G Abramsson, ordf. Viveka Abramsson Åke Nilsson Tony Mannelqvist Tommy Streling Inga Jonsson

Läs mer

Annika Andersson Joakim Sandqvist Margaretha Löfgren Maria Lundqvist Viveka Abramsson Kenneth Jacobsson. Anita Johansson och Jonny Kärkkäinen

Annika Andersson Joakim Sandqvist Margaretha Löfgren Maria Lundqvist Viveka Abramsson Kenneth Jacobsson. Anita Johansson och Jonny Kärkkäinen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Plats och tid Folkets Hus, tisdag den 26 april 2011, kl. 10.00-15.30 Beslutande K G Abramsson, ordf Tony Mannelqvist Åke Nilsson Inga Jonsson Maria Kristoffersson Mattias

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(39) Kommunfullmäktige 2016-04-18

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(39) Kommunfullmäktige 2016-04-18 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(39) Plats och tid Saxnäsgården, Saxnäs. Måndag 18 april 2016, kl.11.00-15.35 Beslutande Åke Nilsson Annika Andersson Annika Wibrell Kenneth Jacobsson K G Abramsson Göran Jonzon

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen 2004-05-06

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen 2004-05-06 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen 2004-05-06 Plats och tid Förvaltningshuset, torsdagen den 6 maj 2004,. kl. 13.00-17.00. Beslutande Åke Nilsson, ordf. Lars Pettersson Eva Hed Anita Johansson

Läs mer

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef Rune Andersson och Jonny Kärkkäinen. Underskrift Sekreterare Göran Lidström

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef Rune Andersson och Jonny Kärkkäinen. Underskrift Sekreterare Göran Lidström VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(57) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 23 april 2012, kl. 10.00-18.10 Beslutande K G Abramsson, ordf. Inga Jonsson Åke Nilsson Mattias Ihrström Jonny Kärkkäinen Rolf

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Plats och tid Vilhelmina Folkets hus, måndagen den 15 juni 2015, kl. 10.00-11.45 Beslutande K G Abramsson Åke Nilsson, ej 25 Annika Andersson Bengt Bergsten Göran Jonzon

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Plats och tid Förvaltningshuset, tisdagen den 9 juli 2002, kl. 09.30-10.45. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Agneta Lindström Berg, ordf. S Åke Nilsson Thord

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Folkets hus, tisdagen 17 februari 2015, kl. 08.00 16.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordförande Suzanne Sellin Magnus Johansson

Läs mer

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Per Vedbring och Jonny Kärkkäinen. Underskrift Sekreterare... 73-88 Göran Lidström

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Per Vedbring och Jonny Kärkkäinen. Underskrift Sekreterare... 73-88 Göran Lidström VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(63) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 26 november 2012, kl. 10.00-16.35 Beslutande K G Abramsson, ordf. Inga Jonsson Åke Nilsson Mattias Ihrström Maria Kristoffersson

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Plats och tid Folkets Hus, måndag den 17 juni 2019, kl. 08.00-09.05 Beslutande Tjänstgörande ersättare Annika Andersson (C), ordförande Mattias Ihrström (C) Monica Nilsson

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(67) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(67) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(67) Plats och tid Folkets Hus, måndag den 17 juni 2019, kl. 10.00-21.00 Ajournering 10.10-11.10, 12.05-13.05, 14.50-15.20, 15.55-16.05, 16.50-18.00, 19.45-20.15 Beslutande

Läs mer

Annika Andersson Kenneth Jacobsson Mikael Danielsson, V-mina Margaretha Löfgren Viveka Abramsson. Göran Lidström, sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef

Annika Andersson Kenneth Jacobsson Mikael Danielsson, V-mina Margaretha Löfgren Viveka Abramsson. Göran Lidström, sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(31) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 15 oktober 2012, kl. 10.00-12.10 Beslutande K G Abramsson Inga Jonsson Åke Nilsson Mattias Ihrström Jonny Kärkkäinen Ulrica Johansson

Läs mer

Göran Lidström, sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Tony Mannelqvist och Helen Gavelin. Underskrift Sekreterare... 1-20 Göran Lidström

Göran Lidström, sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Tony Mannelqvist och Helen Gavelin. Underskrift Sekreterare... 1-20 Göran Lidström VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(39) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 13 februari 2012, kl. 10.00-11.46 K G Abramsson, ordf. Inga-Lena Larsson Åke Nilsson Ulrica Johansson Anita Johansson Mikael Danielsson,

Läs mer

Kfm 84 Ks 241 Au 367 Dnr 10/Ks344 940 Nyemission Cloudberry Village AB. Ett förslag har framtagits som innebär

Kfm 84 Ks 241 Au 367 Dnr 10/Ks344 940 Nyemission Cloudberry Village AB. Ett förslag har framtagits som innebär VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 28 Ekonomi Karl-Johan O Kfm 84 Ks 241 Au 367 Dnr 10/Ks344 940 Ärendebeskrivning Au 2010-10-20 Kommunchefen redovisar i PM 2010-10-18 sammanfattningsvis följande: Förberedelser

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(17) Kommunstyrelsen 2004-07-01

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(17) Kommunstyrelsen 2004-07-01 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(17) Plats och tid Förvaltningshuset, torsdagen den 1 juli 2004, kl. 09.00-12.00. Beslutande Åke Nilsson, ordf. Lars Petersson Ewa Hed Anita Johansson Rickard Norberg Gunnar

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(51) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(51) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(51) Plats och tid Folkets Hus, Måndag 16 juni 2014, kl.10.00-18.45 Beslutande KG Abramsson, ordf. Viveka Abramsson Åke Nilsson Kristina Norman Maria Kristoffersson Patrick

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning PROTOKOLL 2014-09-17 09-23 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2014-09-14 Kommun: VILHELMINA Plats: Sessionssalen Dnr: 201-6942-2014 Rösträkningen och fördelningen av mandaten

Läs mer

Annika Andersson Jan Granström Margaretha Löfgren Monika Nilsson Viveka Abramsson Maria Lundqvist Tony Mannelqvist Kenneth Jacobson Inga Jonsson

Annika Andersson Jan Granström Margaretha Löfgren Monika Nilsson Viveka Abramsson Maria Lundqvist Tony Mannelqvist Kenneth Jacobson Inga Jonsson VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(40) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 11 juni 2012, kl. 10.00-14.30 Beslutande K G Abramsson, ordf. Rolf von Walden Åke Nilsson Hans Eriksson Jonny Kärkkäinen fr 10.50Göran

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(31) Kommunstyrelsen 2007-06-12. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(31) Kommunstyrelsen 2007-06-12. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(31) Plats och tid Förvaltningshuset, tisdagen den 12 juni 2007, kl. 15.30-17.00. Beslutande Gunnar Hörnlund, ordf. Joakim Risberg Rickard Norberg Katarina Hahlin Conny Lövgren

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(8) Kultur- och utbildningsnämnden

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(8) Kultur- och utbildningsnämnden VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(8) Plats och tid Hotell Wilhelmina, lilla konferensen, 2011-03-08, Kl 08.00-16.00 Beslutande Övriga deltagande Viveka Abramsson, Ordförande (S) Birgitta Ohlsson, (S) Joakim

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(43) Kommunfullmäktige 2015-12-14

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(43) Kommunfullmäktige 2015-12-14 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(43) Plats och tid Vilhelmina folkets hus, måndagen 14 december 2015, kl. 10.00-16.25 Beslutande Åke Nilsson Annika Andersson Annika Wibrell Bengt Bergsten K G Abramsson Göran

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Lars Bäckström. Kommunstyrelsen 2015-06-08

Lars Bäckström. Kommunstyrelsen 2015-06-08 Plats och tid Centrumhuset 2015-06-08, kl 12.15 13.00 Beslutande Patrik Nilsson (s) Lars Bäckström (c) Hans Lindgren (s) Ove Lindström (s), ersättare för Gun Ivesund (s) Kenneth Isaksson (m) Sandra Brändström

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(18) Kommunstyrelsen 2009-02-23

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(18) Kommunstyrelsen 2009-02-23 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(18) Plats och tid Folkets Hus, måndagen den 23februari 2009, kl. 11.30-12.10. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gunnar Hörnlund, ordf. Joakim Risberg Rickard

Läs mer

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare SAMMATRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag, kl. 19.00-20.30 Beslutande Övriga deltagare 29 ordinarie ledamöter och 6 tjänstgörande ersättare, totalt 35 beslutande Se bifogade närvaro-

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Plats och tid Dikanäs byagård, måndagen 12 december 2016, kl. 11.00-15.15 Beslutande Åke Nilsson Annika Andersson Annika Wibrell Anna-Leena Danielsson K G Abramsson Göran

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(48) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(48) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(48) Plats och tid Folkets Hus, måndagen den 19 april 2010, kl. 14.00-20.45 Beslutande Leif Ahlmark, ordf. Conny Lövgren Åke Nilsson Mikael Österberg Maria Kristoffersson Emil

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(65) Kommunfullmäktige 2015-10-19

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(65) Kommunfullmäktige 2015-10-19 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(65) Plats och tid Vilhelmina Folkets hus, måndagen 19 oktober 2015, kl. 10.00 18.30 Beslutande Åke Nilsson Annika Andersson, 10.00-16.15 Annika Wibrell Bengt Bergsten K G

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(37) Kommunfullmäktige 2015-04-27

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(37) Kommunfullmäktige 2015-04-27 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(37) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 27 april 2015, kl. 10.00 16.50 Beslutande K G Abramsson Åke Nilsson Annika Andersson Annika Wibrell Bengt Bergsten Göran Jonzon

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2004-11-29 1 (19) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2004-11-29 kl. 19.00-22.30. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Marie Irbladh (C) Annie Karlsson (S) Martin Cervin (SD) Linn Alenius Wallin (FI) Angelie Fröjdh (M) Håkan Andersson (C) Anders Svärd (S)

Marie Irbladh (C) Annie Karlsson (S) Martin Cervin (SD) Linn Alenius Wallin (FI) Angelie Fröjdh (M) Håkan Andersson (C) Anders Svärd (S) 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 18.30 19.00 Beslutande Anette Hallberg (S) Teddy Nilsson (SD) Fredrik Jönsson (C) Olof Röstin (M) Ann Böndergaard (S), tjg ers för Karl-Erik Kruse (S) Joakim

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18 2009-01-28 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.30 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Tf kommunchef Jeanette Lämmel Kommunsekr Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(15) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(15) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(15) Plats och tid Förvaltningshuset tisdagen 11 april 2017, kl. 13.00-15.45 Beslutande Övriga deltagande Åke Nilsson Tony Mannelqvist Andreas Eliasson Mikael Österberg Ingela

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 24 september 2014 1(12) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.50 Ajournering kl. 14.47-15.00, 15.23-15.45 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Marina

Läs mer

Göran Lidström, Sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef

Göran Lidström, Sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(84) Plats och tid Förvaltningshuset, Onsdagen den 28 mars 2012, kl. 10.00-18.20 Beslutande Åke Nilsson, ordf. 10.00-15.45 Anita Johansson Ewa Hed Gunilla Prång, ordf. 15.45

Läs mer

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S)

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S) 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Lokal: Gnosjösalen, kl. 18.30-19.40 Beslutande Ledamöter Sture Jonsson (M), ordf Lizbeth Johansson (C), 1:e vice ordf Stig Axelsson (S), 2:e vice ordf Ingmar Johansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 9 maj 2001 klockan 17.00 17.15 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Per Holm (kd) Annica Eriksson (s) Peter Agerhäll (fp) Sven-Ove Cederstrand (s) Göran Arveståhl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2003-12-15 1 (16) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2003-12-15 kl. 19.00-19.30. Beslutande Utses att justera Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(46) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(46) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(46) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 23 april, 2007 kl. 10.00-14.45. Ajournerat kl. 12.00-13.00, kl. 14.15-14.25. Beslutande Leif Ahlmark, ordf. Roger Jönsson Åke Nilsson

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

PROTOKOLL Kommunfullmäktige

PROTOKOLL Kommunfullmäktige PROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2016-10-25 Sida 1 (13) Paragrafer 85-92 Plats och tid Musikskolans lokaler, Storgatan 9, Klippan, tisdag 25 oktober 2016 kl.19.00-20.20 Beslutande Enligt till

Läs mer

Eva Marklund, sekreterare. Lars Bäckström. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Eva Marklund, sekreterare. Lars Bäckström. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Kommunkontoret 2014-12-03, kl 20.40 20.55 Beslutande Patrik Nilsson (s) Lars Bäckström (c) Hans Lindgren (s) Ingrid Sundbom (c) Gun Ivesund (s) Kenneth Isaksson (m) Sandra Brändström (s)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

SAMMANTRÄDEPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige. Innehåll

SAMMANTRÄDEPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige. Innehåll Innehåll 49 Godkännande av ärendelista 90 50 Årsredovisning, revisionsberättelse för år 2015 samt hemställan om ansvarsfrihet, avseende Kommunalförbundet Mediacenter önköpings län 91 51 Köp av socialjour

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e

Läs mer

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist.

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 19-19.35 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2016-09-13 Kommunstyrelsen Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl. 09.45 09.55 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Agneta Hansson (V) Andreas Löwenhöök (M), ej 404 Andreas

Läs mer

Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 20 januari 1992, kl

Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 20 januari 1992, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1992-01-20 Plats och tid Beslutande Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 20 januari 1992, kl 18.30-18.52 Samtliga ledamöter

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(9) Kultur- och utbildningsnämnden

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(9) Kultur- och utbildningsnämnden VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(9) Plats och tid Folkets Hus, Lokal 2, 2010-05-11, Kl 13.00-17.10 Beslutande Övriga deltagande Jonny Kärkkäinen, Ordförande (KD) Sanja Tadic (FP) Dajana Tadic (FP) Ingrid

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 25 februari 1991, kl

Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 25 februari 1991, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1991-02-25 Plats och tid Beslutande Tjg suppl Övriga Justerare Plats och tid Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 25 februari

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(103) Kommunfullmäktige 2010-12-20

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(103) Kommunfullmäktige 2010-12-20 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(103) Plats och tid Folkets Hus Måndagen den 20 december 2010, kl. 10.00-23.30 Beslutande K G Abramsson, ordf. Viveka Abramsson Åke Nilsson Tony Mannelqvist Maria Kristoffersson

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(10) Kultur- och utbildningsnämnden

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(10) Kultur- och utbildningsnämnden Document 20070621 Namn: 20070621 Författare: Christer Staaf Ärende: KUN 20070621 Nyckelord: Kategori: VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(10) Kultur- och utbildningsnämnden 2007-06-21 Utdragsbestyrkande Plats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2003-02-24 1 (20) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2003-02-24 kl. 19.00-20.30. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Per Eriksson

Läs mer

Bengt Svensson (s) Annika Kuparinen Larsson (s) Martin Johansson (s) Hagart Valtersson (c) 20d-26 Monica Knutsson (c)

Bengt Svensson (s) Annika Kuparinen Larsson (s) Martin Johansson (s) Hagart Valtersson (c) 20d-26 Monica Knutsson (c) NÄMNDEN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-11 1(12) Plats och tid: Kontoret för arbete och lärande, Parkg. 6, lokal K1, kl. 13.15 16.40 Ajournering 14.25-14.45 Beslutande Siv

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(30) Kommunfullmäktige 2009-06-15

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(30) Kommunfullmäktige 2009-06-15 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(30) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 15 juni 2009 Kl. 14.00-17.15 Beslutande Leif Ahlmark, ordf Mikael Österberg Åke Nilsson Inga-Lena Larsson Maria Kristoffersson

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Ajournering

Ajournering 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Roten, Kommunhuset, Svalöv, kl 16.30-17.15 Ajournering 16.50-16.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S), ordförande Fredrik Jönsson

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2011-04-26 2 KF 25 Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågestund har närvarande åhörare möjlighet att ställa frågor till kommunfullmäktiges ledamöter och tjänstgörande ersättare.

Läs mer

Ulf Fjällström. Randi Hansson. Anders Jonsson. Maria Klingborg. Brynolf Nilsson. Lars Petersson. Hans-Erik Prång. Torvald Skoglund

Ulf Fjällström. Randi Hansson. Anders Jonsson. Maria Klingborg. Brynolf Nilsson. Lars Petersson. Hans-Erik Prång. Torvald Skoglund VILHELMINA ARBETAREKOMMUNS REPRESENTANTSKAP 2007 (t o m årsmötet 2008) Dalasjö/Bäsksele s-förening Jan Erik Jonsson Bengt Bergsten Dalasjö 22 Dalasjö 37 Tel 310 85 Tel 310 00 Bengt Eriksson Margareta Wistemar

Läs mer

Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 28 maj 1990, kl

Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 28 maj 1990, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1990-05-28 Plats och tid Beslutande Tjg suppl Övriga Justerare Plats och tid Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 28 maj 1990,

Läs mer

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 15-16.10, Ajournering kl 15.40-15.55 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Kerstin Sjöström (c) Kent

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2005-12-19 1 (10) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2005-12-19 kl. 19.00-19.10. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson PROTOKOLL 1(15) Tid: Kl 13:00-13:40 Plats: Forsen (A-Salen) Ledamöter: Se närvarolista Övriga: Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare Justeringsdag: 2008-02-18 Paragrafer:

Läs mer

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-18.20 Protokoll 1 Beslutande Övriga närvarande Se bilagd uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Yvonne Westerlund, ekonomichef Sten Ekström, revisionens ordförande

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(21) Kommunstyrelsen 2015-12-01

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(21) Kommunstyrelsen 2015-12-01 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(21) Plats och tid Förvaltningshuset, tisdag 1 december 2015, kl. 13.00-16.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson Suzanne Sellin Ingela Gustavsson Mikael

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kumla Folkets hus, måndagen den 13 december 1999, klockan 18.30-18.55 Beslutande Samtliga ledamöter utom Tjänstgörande ersättare Dan-Åke Moberg Carl-Gustav Thunström Kjell Hellberg Johan

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Eva Engström Sekreterare. Åke Bertils (S) och Carina Omsorgsutskottet

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Eva Engström Sekreterare. Åke Bertils (S) och Carina Omsorgsutskottet NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson Ulf

Läs mer

EKERÖ KOMMUN. Kommunstyrelsen Ks 30. Extra sammanträden kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

EKERÖ KOMMUN. Kommunstyrelsen Ks 30. Extra sammanträden kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 2 Ks 30 Extra sammanträden kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Ordföranden informerade att det blir extra sammanträde i kommunstyrelsen den 14 maj och i kommunfullmäktige den 28 maj. _ 3 Ks 31 Dnr 02/KS26

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(45) Kommunstyrelsen 2003-05-27

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(45) Kommunstyrelsen 2003-05-27 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(45) Plats och tid Förvaltningshuset, tisdagen den 27 maj 2003, kl. 10.00-17.00 Beslutande Åke Nilsson, ordf., 126,132-138 Lars Pettersson Eva Hed Anita Johansson Rickard Norberg

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(59) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(59) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(59) Plats och tid Vilhelmina Folkets Hus, måndag 7 maj 2018, kl. 10.00-17.40 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Annika Wibrell K G Abramsson

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 5 november 2018 klockan 18.30 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Anders Griph (KD), Isabelle Tiderblom (KD), Ludwig

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL. Sammanträdesdatum Stadshuset, kl , ajournering kl

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL. Sammanträdesdatum Stadshuset, kl , ajournering kl t1hjo SAMMANTRÄDES PROTOKOLL l Plats och tid Stadshuset, kl 16.00-17.20, ajournering kl 16.40-17.00 Beslulande Ledamöter Catrin HuImarker (M), ordförande Tore Nolberger (M) Ewa F Thorstenson (M) Britt-Marie

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer