VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(59) Kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(59) Kommunfullmäktige"

Transkript

1 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(59) Plats och tid Vilhelmina Folkets Hus, måndag 7 maj 2018, kl Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Annika Wibrell K G Abramsson Göran Jonzon Maria Kristoffersson kl Rune Andersson Lillemor Jonsson Robert Svensson Kenneth Jacobsson Viveka Abramsson Rickard Norberg Mikael Österberg Marita Stinnerbom Monica Nilsson Eric Axelsson Ingela Johansson Ulf Hansson Gunder Lindgren Mattias Ihrström Olga Makarycheva Gunilla Prång Per Vedbring Else Westerlund Ann-Kristin Norman Monika Gebart Gunilla Eliasson-Lindgren Magnus Johansson Göran Hahlin Ulf Grahn kl Niklas Vilhelmsson, ekonomichef Lars Sjölin, kommunrevisor Ulf Hansson och Olga Makarycheva Underskrift Sekreterare Ulrika Österström Ordförande... K G Abramsson Justerande... Ulf Hansson Olga Makarycheva

2 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 2 BEVIS OM ANSLAG Kommunfullmäktiges protokoll har justerats och anslagits på kommunens anslagstavla Sammanträdesdag Anslaget uppsatt Anslaget nedtages Protokollet förvaras på kommunkansliet, Vilhelmina Underskrift... Ulrika Österström

3 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 3 Innehållsförteckning 30 Upprop 31 Val av justerare 32 Justering av dagordning 33 Allmänhetens frågestund 34 Motion Bygg flyttbara lägenheter i byar och fjälldalar 35 Motion om skrivelse till Finska regeringen 36 Interpellationer 37 Medborgarförslag anställ utbildad personal i första hand 38 Medborgarförslag storsatsning på laddstolpar, inte bara för klimatet 39 Allmänpolitisk debatt 40 Årsredovisning Lokala riktlinjer för resultatutjämningsreserv (RUR) 42 Ägardirektiv Vilhelmina Bostäder AB 43 Ägardirektiv Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB 44 Ändring av bolagsordning Vilhelmina Bostäder AB 45 Kommunstyrelsens egna kapital 46 Behov av karttekniker 47 Länsgemensam analys och handlingsplan rörande psykisk hälsa 2017 Västerbottens län 48 Remiss Likvidation av Regionförbundet Västerbottens län 49 Fullmäktigeberedning utbildningsnämndens lokaler 50 Beredning Barn och Unga 51 Valärende avsägelse och val av revisor 52 Valärende 53 Delgivningar

4 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 4 Kfm 30 Upprop Ärendebeskrivning Kfm Upprop genomfördes. Närvaro enligt närvarolista.

5 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 5 Kfm 31 Val av justerare Ärendebeskrivning Kfm att utse Ulf Hansson (S) och Olga Makarycheva (KD) att justera dagens protokoll.

6 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 6 Kfm 32 Justering av dagordning Ärendebeskrivning Kfm Ordförande föreslår att kommunfullmäktige vid dagens sammanträde behandlar avsägelse och val av ny revisor. Efter avslutad överläggning finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat bifalla förslaget till korrigering av dagordningen.

7 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 7 Kfm 33 Allmänhetens frågestund Ärendebeskrivning Kfm Allmänhetens frågestund genomförs då kommunfullmäktige behandlar årsredovisningen för kommunen. En fråga har inkommit från Tanya Burström, Anna-Sara Karlsson och Sandra Svensson. Frågan är om barn som tillhör Vilhelminas upptagningsområde kan erbjudas skolskjuts för att ges möjlighet att gå i en byaskola ex. Malgovik eller Nästansjö. Ordförande läser upp frågan då frågeställarna inte är närvarande. Utbildningsnämndens ordförande Viveka Abramsson svarar på frågan. Yttrande avges vidare av Magnus Johansson, Rickard Norberg, Monica Nilsson, Marita Stinnerbom och Göran Jonzon. att förklara allmänhetens frågestund avslutad.

8 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 8 Kfm 34 Dnr18/Ks Motion Bygg flyttbara lägenheter i byar och fjälldalar Ärendebeskrivning Kfm Motion har inlämnats av Annika Andersson, C. Glädjande nog så verkar trenden om urbanisering inte råda i Vilhelmina kommun. Det är stor efterfrågan på bostäder i våra fjälldalar och byar. Bodens kommun har jobbat med flyttbara hyreslägenheter och det kanske kan vara ett alternativ för Vilhelmina kommun. Tyvärr säger bankerna nej till i stort sett alla former av bostadsbyggande i glesbygd. Banken anser att risken är för stor för att de inte ska få tillbaka pengarna de lånar ut. Samtidigt finns det en bostadsbrist i byarna som hindrar inflyttning av nya människor. Och utan inflyttning riskeras skolan, affären och möjligheten att driva både service och företag. Vi ser en efterfrågan i både Saxnäs, Klimpfjäll och Kittelfjäll. Likväl som det finns efterfrågan på boenden i byar inom pendlingsavstånd till tätorten. Den ökade tillväxten vi ser i våra fjälldalar gör att antalet anställda ökar inom service, turism och i små företag likväl som inom kommunal verksamhet. Antalet människor som vill bo i byarna ökar men det finns ingenstans att bo. Att bygga flyttbara lägenheter gör att man kan flytta bostäderna utifrån den by där behovet är som störst. I Bodens kommun har man satsat på att utreda möjligheten att bygga flyttbara hyreslägenheter i byarna. Modulerna som Bodens kommun just nu tittar på skulle komma att kosta mellan kronor per månad att hyra. Det här kanske kan vara något för vår kommun också. Jag föreslår därför kommunfullmäktige besluta -att utreda möjligheten att bygga flyttbara lägenheter i kommunens byar.

9 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 9 Kfm 34 (forts) Dnr18/Ks Motion Bygg flyttbara lägenheter i byar och fjälldalar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

10 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 10 Kfm 35 Dnr18/Ks Motion om skrivelse till Finska regeringen Ärendebeskrivning Kfm Motion har inlämnats av Annika Andersson och Ulf Grahn, C. Med bakgrund i det tillkännagivande som Kommunfullmäktige i Vilhelmina mottagit föreslår Centerpartiet i Vilhelmina att skriva till den finska regeringen för att protestera mot att ett nytt kärnkraftverk byggs i Pyhäjoki vid Bottenviken. Vi som bor i Vilhelmina minns Tjernobylolyckan 1985 som drabbade oss så hårt. Rennäringen slogs i princip ut. Bär och svampplockning blev hett plötsligt lönlöst pga. för höga cesiumhalter. Älgjakt, fiske och de gröna näringarna drabbades hårt. Många var de medborgare som fick mäta cesiumhalten i sina kroppar under flera år med oro för sjukdomar såsom cancer. Vi fick under några år ändra vår livsstil utifrån en kärnkraftsolycka flera hundra mil bort. Nu planeras ett nytt kärnkraftverk i Finland - inte ens 50 mil bort. Det skapar en stor oro för många Vilhelminabor. För Centerpartiet är målet ett samhälle som, inom en generation, är helt fritt från kärnkraft och istället drivs med förnybar energi. Vi vill se ett långsiktigt hållbart energisystem. Sedan Alliansen slöt den unika energiöverenskommelsen har vi sett hur det förnybara har växt kraftigt i vårt land. Att Vattenfall stänger kärnkraftsreaktorer i förtid är ytterligare en effekt av de medvetna satsningarna på mer förnybar energi. Det är märkligt att den Finska regeringen då väljer kärnkraft med gammal metodik utifrån de risker det innebär. I Sverige och i övriga världen ser vi att de senaste årens kraftiga ökning av förnybar energi gör kärnkraften allt mer olönsam. Frågan om säker slutförvaring är heller inte löst tidshorisonten är hisnande år innan avfallet är säkert att hantera!

11 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 11 Kfm 35 (forts) Dnr18/Ks Motion om skrivelse till Finska regeringen Det är även märkligt att den Finska regeringen vill sätta sig i en sådan beroendeställning till Ryssland då det är ryska bolag som ska bygga kärkraftverket och förse det med bränsle. För Centerpartiet är kärnkraft som vi känner den i dag inget alternativ. Vi vill inte utsätta människor för de risker som ett kärnkraftverk så nära inpå oss skulle innebära. Därför är det mycket allvarligt att se den finska regeringens planer. Det är helt fel väg att gå om vi ska nå ett hållbart samhälle med 100 procent förnybar energi, som ändå torde vara alla länders målsättning. Centerpartiet föreslår därför kommunfullmäktige i Vilhelmina att skriva till den finska regeringen för att protestera mot att ett kärnkraftverk byggs i Pyhäjoki vid Bottenviken. Detta skickas som pressmeddelande samt till berörda myndigheter i Sverige och Finland. Förslag till skrivelse bifogas. att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

12 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 12 Kfm 36 Interpellationer Ärendebeskrivning Kfm Till dagens sammanträde hade inga interpellationer anmälts.

13 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 13 Kfm 37 Dnr18/Ks Medborgarförslag anställ utbildad personal i första hand Ärendebeskrivning Kfm Medborgarförslag har inlämnats av Christine Svensson. Förslag: Anställ i första hand utbildad personal inom vård, skola och omsorg före personer icke utbildad för uppdraget. Bakgrund: Det är inte utbildning som talar för att du ska få jobb inom kommunens verksamheter. Det finns andra faktorer som påverkar ens anställningsmöjligheter. Jag vet att i många fall går människor med icke adekvat utbildning före personer med rätt utbildning vid anställning. Att som utbildad ställas i jämförelse mot en icke utbildad tidigare vikarie, känns för mig helt obefogat. Det söks alltid behörig personal men när det kommer till kritan anställs ofta personer som har rätt kontakter, i mina ögon sett. Vill vi att folk ska bo kvar och hjälpa till att bygga kommunen? Eller ska vi sitta och fundera över varför många flyttar? att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för besvarande.

14 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 14 Kfm 38 Dnr18/Ks Medborgarförslag storsatsning på laddstolpar, inte bara för klimatet Ärendebeskrivning Kfm Medborgarförslag har inlämnats av Tommy Streling. Bästa kommunpolitiker! Två genombrott, för förutsättningar för elbilar såsom verkliga nyttofordon, ägde rum under Dels beslutades att Sverige skulle välja den standard som stora delar av Europa valt som blir EU-standard, s.k. Typ-2-kontakt, vilken medger laddningsström för 63A (gränsvärde 70 A). Dels finns nu en mängd bilfabrikanter, vilka tillverkar elbilsmodeller med hög batterikapacitet samt snabbladdningsmöjlighet. När räckvidden för eldrivna fordon nu ligger kring km (med hyfsade vinterprestanda), och snabbladdning kan ske på en timme, innebär det ett revolutionerande steg, även för landsbygden i Norrland. Pendling, tjänsteärenden och bilturism, kan alla inrymmas, om laddstationer etableras i tillräcklig utsträckning. Det blir inget problem att åka till Klimpfjäll, Lycksele eller Umeå längre. Men det kräver en strategi och samverkan, i uppbyggnadsskedet liksom för att snabbt komma över en tröskelnivå, där tillgänglighet sedan snabbt ökar efterfrågan med minskade driftskostnader (samt kostnad per tankad kwh) Strategiska centrala platser i Vilhelmina är Folkets hus, Kommunhuset, Sjukstugan, varuhusparkeringar samt parkering för kyrkstadsboende (vandrarhem). Bensinmackar och hotell är näringsverksamheter som har ett egenansvar i detta, men bör självklart finnas med i en nära samverkan mellan kommun och företagare. När det gäller orter som Klimpfjäll, Saxnäs, Stalon, Dikanäs, Kittelfjäll, måste ett samarbete med Länsstyrelsen ske, för att investeringsstödet i glesbygd ska säkras. Om ett 85% investeringsstöd ges, finns goda chanser till en gynnsam etablering. Man måste ju kunna åka till både Frostviken, Mosjön och Tärna. Som boende, besökare, företagare, tjänsteman eller turist.

15 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 15 Kfm 38 (forts) Dnr18/Ks Medborgarförslag storsatsning på laddstolpar, inte bara för klimatet Ett brett utbud och god tillgänglighet, är förutsättningarna, där Vilhelmina kommun går i bräschen för att förverkliga visionen om ett fossilbränslefritt samhälle Laddhybrider i alla ära, men graden av emissioner kvarstår och ökade cancerogena ämnen för E85-drift, är inget hållbart alternativ. Vätgasdrift kräver en helt annan infrastruktur med mycket omfattande investeringskostnader. Ett väl utbyggt laddstolpsystem, en fordonsladdnings-infrastruktur, innebär även att Vilhelmina kommun kan börja utrangera sina egna (eller leasade) bensin/dieselfordon. Miljövinsterna är både betydande och nödvändiga, samtidigt som både driftkostnader (samt beskattning) minskar. Laddstolpar vid Sagagården, Saxnäsgården och t.ex. Ricklundgården är också viktiga att etablera (hemtjänst, äldreboende, distriktsläkarmottagning). Fastigheter med säkringnivå 32 eller 63 amper är mest fördelaktigt, både för normalladdning och snabbladdning. Laddstationer i egen ägo/regi, är ekonomiskt mest fördelaktigast. Samtidigt kan upphandling ske inom Region8 eller på länsnivå. Goda exempel, finns hos Umeå Energi, som förutom laddstolpar, kan tillhandahålla s.k. laddboxar och utrustning till sina kunder. Undertecknads förslag, är att Vilhelmina kommun omgående inleder ett arbete, att genom samverkan och samarbete, starta planering och uppbyggnad av en ladd-infrastruktur, med god tillgänglighet i hela kommunen. att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för besvarande.

16 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 16 Kfm 39 Allmänpolitisk debatt Ärendebeskrivning Kfm Enligt fullmäktiges arbetsordning inleds behandling av årsredovisning för senaste verksamhetsåret med en allmänpolitisk debatt. Den får pågå under högst två timmar. Kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande inleder debatten, och därefter kan ledamöter fritt begära ordet. Debatten inleds med anförande av kommunstyrelsens ordförande Magnus Johansson. Därefter avges anföranden av Else Westerlund, Rickard Norberg, Marita Stinnerbom, Mikael Österberg, Maria Kristoffersson, Viveka Abramsson, Göran Hahlin, Gunder Lindgren, Göran Jonzon, Eric Axelsson, Olga Makarycheva och Rune Andersson. att förklara den allmänpolitiska debatten avslutad.

17 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 17 Nämnder Kfm 40 Ks 82 Au 88 Dnr17/Ks Årsredovisning 2017 Ärendebeskrivning Au Ekonomienheten presenterar förslag till årsredovisning för ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att fastställa verksamhetsberättelsen för kommunstyrelsen att fastställa årsredovisningen för 2017 att överlämna årsredovisningen till kommunfullmäktige Ks Ekonomichef Niklas Vilhelmsson uppger att resultat för 2017 har korrigerats från +21,6 mkr till +5,6 mkr, detta med anledning av att det tilläggsanslag på 21 mkr för 2017 har hanterats på ett sätt som inte överensstämmer med god redovisningssed. Vilhelmsson rekommenderar kommunstyrelsen besluta att föreslå kommunfullmäktige att den fondering på 21 mkr som gjordes 2016 flyttas från avsättning, till Resultatutjämningsreserven (RuR). KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att fastställa verksamhetsberättelsen för kommunstyrelsen att fastställa årsredovisningen för 2017 att överlämna årsredovisningen till kommunfullmäktige

18 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 18 Kfm 40 (forts) Ks 82 (forts) Dnr17/Ks Årsredovisning 2017 att föreslå kommunfullmäktige att den fondering på 21 mkr som gjordes 2016 flyttas från avsättning, till Resultatutjämningsreserven (RuR). Kfm Ekonomichef Niklas Vilhelmsson lämnar en redovisning över årsredovisningen. Resultatet för Vilhelmina kommun är + 5, 6 Mkr, vilket innebär att kommunen når det ekonomiska målet om 1% av skatter och generella bidrag. Yttranden i ärendet avges av Göran Jonzon, Viveka Abramsson och Else Westerlund. att ajournera sammanträdet för lunchuppehåll mellan Efter att sammanträdet återupptagits yrkar Göran Jonzon, Gunder Lindgren, Magnus Johansson och Else Westerlund att fullmäktige ska godkänna årsredovisningen. Yttrande i ärendet avges av Monica Nilsson. Kommunrevisionen har i sin revisionsberättelse tillstyrkt att kommunfullmäktige godkänner kommunens årsredovisning för att godkänna årsredovisningen för 2017, att den fondering på 21 mkr som gjordes 2016 flyttas från avsättning, till Resultatutjämningsreserven (RuR).

19 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 19 Kfm 40 (forts) Dnr17/Ks Årsredovisning 2017 Lars Sjölin från kommunrevisionen redogör för revisorernas granskningsarbete och revisionsrapport: Kommunrevisionen tillstyrker: att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för kommunstyrelsen och nämnderna samt de enskilda ledamöterna i dessa organ med undantag som anges nedan. Kommunrevisionen riktar anmärkning: mot kommunstyrelsen i sin helhet mot bakgrund av bristande styrning, ledning, uppföljning och kontroll, otillräcklig beredning av enskilt ärende, obehörigt beslutsfattande samt risk för förtroendeskada respektive ekonomisk skada för Vilhelmina kommun (Hermelinen 1). Kommunrevisionen avstyrker ansvarsfrihet: mot kommunstyrelsens tidigare ordförande (perioden januari-september 2017) utöver den kritik som lämnas för kommunstyrelsen, och även mot bakgrund av avsteg mot kommunallagens jävsregler. Yttranden avges av Mikael Österberg, Göran Jonzon, Magnus Johansson och Else Westerlund. Det konstateras att närvarande ledamöter och ersättare i berörda organ inte deltar i beslutet avseende ansvarsfrihet

20 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 20 Kfm 40 (forts) Dnr17/Ks Årsredovisning 2017 Kommunstyrelsen Jäv anmäls av Annika Wibrell, Göran Jonzon, Rune Andersson, Rickard Norberg, Mikael Österberg, Marita Stinnerbom, Monica Nilsson, Ingela Johansson, Mattias Ihrström, Else Westerlund, Göran Hahlin och Magnus Johansson. att bevilja ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen ansvarfrihet för verksamhetsåret 2017 med undantag av kommunstyrelsens tidigare ordförande avseende perioden januari-september Socialnämnden Jäv anmäls av Annika Wibrell, Ulf Hansson, Per Vedbring, Monica Gebart, Rickard Norberg, Gunder Lindgren, Gunilla Eliasson-Lindgren, Else Westerlund och Mikael Österberg. att bevilja ledamöter och ersättare i socialnämnden ansvarfrihet för verksamhetsåret Utbildningsnämnden Jäv anmäls av K G Abramsson, Mikael Österberg, Annika Wibrell, Viveka Abramsson, Ingela Johansson, Robert Svensson, Göran Hahlin, Gunder Lindgren, Gunilla Eliasson-Lindgren, Rickard Norberg och Rune Andersson. att bevilja ledamöter och ersättare i utbildningsnämnden ansvarfrihet för verksamhetsåret 2017.

21 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 21 Kfm 40 (forts) Dnr17/Ks Årsredovisning 2017 Miljö- och byggnadsnämnden Jäv anmäls av Lillemor Jonsson, Ann-Kristin Norman, Kenneth Jacobsson och Marita Stinnerbom. att bevilja ledamöter och ersättare i miljö- och byggnadsnämnden ansvarfrihet för verksamhetsåret Överförmyndaren K G Abramsson anmäler jäv. Ordförandeskapet övertas av förste vice ordförande Maria Kristoffersson. Jäv anmäls även av Viveka Abramsson. att bevilja överförmyndaren ansvarfrihet för verksamhetsåret K G Abramsson återtar ordförandeskapet. Beredningar och övriga organ att bevilja beredningar och övriga organ ansvarsfrihet för verksamhetsåret I revisionsberättelsen riktas anmärkningar mot kommunstyrelsen samt mot kommunstyrelsens tidigare ordförande. Kommunstyrelsens tidigare ordförande, som av fullmäktiges presidium har beretts tillfälle att lämna synpunkter på revisorernas kritik och förslag, har överlämnat ett yttrande över revisionsberättelsen.

22 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 22 Kfm 40 (forts) Dnr17/Ks Årsredovisning 2017 Kommunstyrelsen, som av fullmäktiges presidium har beretts tillfälle att lämna synpunkter på revisorernas kritik och förslag, har överlämnat ett yttrande till kommunfullmäktige där revisorernas kritik kommenterats. Ordförande frågar kommunfullmäktige om kommunfullmäktige är redo att ta beslut om revisionens förslag att avstyrka ansvarsfrihet för kommunstyrelsens tidigare ordförande (perioden januari-september 2017) utöver den kritik som lämnas för kommunstyrelsen, och även mot bakgrund av avsteg mot kommunallagens jävsregler. Jäv anmäls av: Annika Wibrell, Göran Jonzon, Rune Andersson, Rickard Norberg, Mikael Österberg, Marita Stinnerbom, Monica Nilsson, Ingela Johansson, Mattias Ihrström, Else Westerlund, Magnus Johansson och Göran Hahlin. att inte bevilja kommunstyrelsens tidigare ordförande ansvarsfrihet avseende perioden januari-september 2017 med anledning av bristande styrning, ledning, upföljning och kontroll, otillräcklig beredning av enskilt ärende, obehörigt beslutsfattande samt risk för förtroendeskada respektive ekonomisk skada för Vilhelmina kommun (Hermelinen1) samt även mot bakgrund av avsteg mot kommunallagens jävsregler. Ordförande frågar vidare om kommunfullmäktige är redo att ta beslut om revisionens anmärkningar mot kommunstyrelsen i sin helhet med anledning av revisorernas förslag. Jäv anmäls av: Annika Wibrell, Göran Jonzon, Rune Andersson, Rickard Norberg, Mikael Österberg, Marita Stinnerbom, Monica Nilsson, Ingela Johansson, Mattias Ihrström, Else Westerlund, Magnus Johansson och Göran Hahlin.

23 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 23 Kfm 40 (forts) Dnr17/Ks Årsredovisning 2017 att rikta anmärkning mot kommunstyrelsen i sin helhet mot bakgrund av bristande styrning, ledning, uppföljning och kontroll, otillräcklig beredning av enskilt ärende, obehörigt beslutsfattande samt risk för förtroendeskada respektive ekonomisk skada för Vilhelmina kommun (Hermelinen 1).

24 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 24 Ekonomi Kfm 41 Ks 91 Dnr18/Ks Lokala riktlinjer för resultatutjämningsreserv (RUR) Ärendebeskrivning Ks Ekonomichefen lämnar i skrivelse förslag till revidering av Lokala riktlinjer för resultatutjämningsreserv (RUR). KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att anta reviderade Lokala riktlinjer för resultatutjämningsreserv (RUR). Kfm Göran Jonzon yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. att anta reviderade Lokala riktlinjer för resultatutjämningsreserv (RUR).

25 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 25 Kfm 42 Ks 83 Au 90 Dnr18/Ks Ägardirektiv Vilhelmina Bostäder AB Ärendebeskrivning Au Förslag till ägardirektiv för Vilhelmina Bostäder AB har upprättats, förslaget ersätter nuvarande direktiv som antagits av kommunfullmäktige. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta reviderade ägardirektiv för Vilhelmina Bostäder AB. Ks Under överläggning i ärendet yrkar Magnus Johansson att kommunstyrelsen bör göra följande tillägg i arbetsutskottets förslag: Punkt 3 Hänvisning till kommunallagen ändras till 6 kap 9. Punkt 5 att följande stycke tillförs: Rivningar i Bolagets fastighetsbestånd ska anmälas till kommunfullmäktige för fullmäktiges ställningstagande. Bolaget ska vid upphandling av varor och tjänster i möjligaste mån anpassa underlag, föreskrifter och andra villkor på sådant sätt att inom kommunen verksamma företag ges tillträde till förekommande upphandlingar. Bolaget får dock inte göra avkall på de tvingande regler som Lag (2016:1145) om offentlig upphandling förskriver. Annika Andersson yrkar bifall till Johanssons förslag till justering avseende punkt 3 samt avslag till tillägget under punkt 5. Andersson yrkar i övrigt bifall till arbetsutskottets förslag.

26 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 26 Kfm 42 (forts) Ks 83 (forts) Dnr18/Ks Ägardirektiv Vilhelmina Bostäder AB Göran Jonzon yrkar bifall till Johanssons förslag. Efter avslutad överläggning prövar ordförande först arbetsutskottets förslag. Efter gjorda propositioner finner ordförande att kommunstyrelsen beslutat bifalla arbetsutskottets förslag. Därefter ställer ordförande Magnus Johanssons tilläggsförslag under omröstning. Efter gjorda propositioner finner ordförande att kommunstyrelsen beslutat bifalla Magnus Johanssons förslag. Votering begärs emellertid och följande propositionsordning uppläses och godkänns: Den som bifaller Magnus Johanssons förslag röstar ja, den som bifaller Annika Anderssons förslag röstar nej. Verkställd votering utfaller med 7 ja och 4 nej på sätt till detta protokoll närmare utvisar. Kommunstyrelsen har således bifallit Magnus Johanssons förslag. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att anta reviderade ägardirektiv för Vilhelmina Bostäder AB. Annika Andersson och Mattias Ihrström, båda (C), Katharina Hahlin (M) och Åsa Össbo (PA) reserverar sig mot beslutet. Kfm Maria Kristoffersson yrkar på återremiss till kommunstyrelsen att ta fram en policy för upphandling avseende kommunen och dess bolag.

27 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 27 Kfm 42 (forts) Dnr18/Ks Ägardirektiv Vilhelmina Bostäder AB Göran Jonzon, Gunder Lindgren, Eric Axelsson, Else Westerlund yrkar bifall till Maria Kristofferssons förslag. Mikael Österberg yrkar avslag på Maria Kristofferssons förslag och bifall till kommunstyrelsens förslag. Viveka Abramsson och Rune Andersson yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Yttranden avges även av Magnus Johansson, K G Abramsson, Göran Hahlin och Rickard Norberg. Magnus Johansson yrkar avslag på Maria Kristoffersons förslag och yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag med tillägg att gällande mening arbetas in kommunens policy-dokument gällande upphandling. Maria Kristoffersso yrkar att kommunfullmäktige bör besluta att ajournera sammanträdet under 10 minuter. att ajournera sammanträdet under 10 minuter. Efter att sammanträdet återupptagits prövar ordföranden om ärendet ska avgöras idag eller om det ska återremitteras. Efter gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat att avgöra ärendet idag. Votering begärs emellertid och följande propositionsordning uppläses och godkänns: Den som bifaller förslaget om att ärendet ska avgöras idag röstar ja, den som bifaller återremissyrkande röstar nej. Vinner nej har fullmäktige beslutat om återremiss.

28 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 28 Kfm 42 (forts) Dnr18/Ks Ägardirektiv Vilhelmina Bostäder AB Verkställd votering utfaller med 13 ja och 14 nej som enligt till protokollet särskilt fogat omröstningsprotokoll visar. att återremittera ärendet till kommunstyrelsen, att ta fram en policy för upphandling avseende kommunen och dess bolag. Reservation mot beslutet anförs av Annika Wibrell, K G Abramsson, Lillemor Jonsson, Viveka Abramsson, Mikael Österberg, Ingela Johansson, Ulf Hansson, Gunilla Prång, Per Vedbring, Magnus Johansson och Ann- Kristin Norman samtliga (S) samt av Rune Andersson (V) och Monica Nilsson (-).

29 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 29 Kfm 43 Ks 84 Au 91 Dnr18/Ks Ägardirektiv Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB Ärendebeskrivning Au Förslag till ägardirektiv för Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB har upprättats och ersätter nuvarande direktiv som antagits av kommunfullmäktige. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta reviderade ägardirektiv för Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB. Ks Under överläggning i ärendet yrkar Magnus Johansson att kommunstyrelsen bör göra följande tillägg i arbetsutskottets förslag: Punkt 7 Särskilda skyldigheter Bolaget ska vid upphandling av varor och tjänster i möjligaste mån anpassa underlag, föreskrifter och andra villkor på sådant sätt att inom kommunen verksamma företag ges tillträde till förekommande upphandlingar. Bolaget får dock inte göra avkall på de tvingande regler som Lag (2016:1145) om offentlig upphandling föreskriver. Annika Andersson yrkar avslag till Johanssons tilläggsförslag. Andersson yrkar i övrigt bifall till arbetsutskottets förslag. Göran Jonzon yrkar bifall till Johanssons förslag.

30 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 30 Kfm 43 (forts) Ks 84 (forts) Dnr18/Ks Ägardirektiv Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB Efter avslutad överläggning prövar ordförande först arbetsutskottets förslag. Efter gjorda propositioner finner ordförande att kommunstyrelsen beslutat bifalla arbetsutskottets förslag. Därefter ställer ordförande Magnus Johanssons tilläggsförslag under omröstning. Efter gjorda propositioner finner ordförande att kommunstyrelsen beslutat bifalla Magnus Johanssons förslag. Votering begärs emellertid och följande propositionsordning uppläses och godkänns: Den som bifaller Magnus Johanssons förslag röstar ja, den som bifaller Annika Anderssons förslag röstar nej. Verkställd votering utfaller med 7 ja och 4 nej på sätt till detta protokoll närmare utvisar. Kommunstyrelsen har således bifallit Magnus Johanssons förslag. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att anta reviderade ägardirektiv för Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB. Annika Andersson och Mattias Ihrström, båda (C), Katharina Hahlin (M) och Åsa Össbo (PA) reserverar sig mot beslutet. Kfm Maria Kristoffersson yrkar på återremiss till kommunstyrelsen att ta fram en policy för upphandling avseende kommunen och dess bolag.

31 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 31 Kfm 43 (forts) Dnr18/Ks Ägardirektiv Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB Mikael Österberg yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Ordföranden prövar om ärendet ska avgöras idag eller om det ska återremitteras. Efter gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat att åtterremittera ärendet. att återremittera ärendet till kommunstyrelsen, att ta fram en policy för upphandling avseende kommunen och dess bolag. Reservation mot beslutet anförs av Annika Wibrell, K G Abramsson, Lillemor Jonsson, Viveka Abramsson, Mikael Österberg, Ingela Johansson, Ulf Hansson, Gunilla Prång, Per Vedbring, Magnus Johansson och Ann- Kristin Norman samtliga (S) samt av Rune Andersson (V) och Monica Nilsson (-).

32 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 32 VIBO AB Kfm 44 Ks 85 Au 92 Dnr18/Ks Ändring av bolagsordning Vilhelmina Bostäder AB Ärendebeskrivning Au Styrelsen för Vilhelmina Bostäder AB föreslår i skrivelse att föremålet för bolagets verksamhet enligt 3 i bolagsordningen beskrivs enligt följande: "Bolaget har till föremål för sin verksamhet att inom Vilhelmina kommun förvärva, äga. bebygga, förvalta, förädla och försälja fastigheter med bostadslägenheter och därtill hörande kollektiva anordningar samt även avseende lokaler i de fall lokalerna utgör en mindre del av dessa fastigheter, används för kommunal verksamhet eller är kommersiella lokaler." ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att bolagsordningen för Vilhelmina Bostäder AB 3 beskrivs enligt följande: "Bolaget har till föremål för sin verksamhet att inom Vilhelmina kommun förvärva, äga. bebygga, förvalta, förädla och försälja fastigheter med bostadslägenheter och därtill hörande kollektiva anordningar samt även avseende lokaler i de fall lokalerna utgör en mindre del av dessa fastigheter, används för kommunal verksamhet eller är kommersiella lokaler."

33 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 33 Kfm 44 (forts) Ks 85 (forts) Dnr18/Ks Ändring av bolagsordning Vilhelmina Bostäder AB Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att föremålet för bolagets verksamhet enligt 3 i bolagsordningen beskrivs enligt följande: "Bolaget har till föremål för sin verksamhet att inom Vilhelmina kommun förvärva, äga. bebygga, förvalta, förädla och försälja fastigheter med bostadslägenheter och därtill hörande kollektiva anordningar samt även avseende lokaler i de fall lokalerna utgör en mindre del av dessa fastigheter, används för kommunal verksamhet eller är kommersiella lokaler." Kfm att föremålet för bolagets verksamhet enligt 3 i bolagsordningen beskrivs enligt följande: "Bolaget har till föremål för sin verksamhet att inom Vilhelmina kommun förvärva, äga. bebygga, förvalta, förädla och försälja fastigheter med bostadslägenheter och därtill hörande kollektiva anordningar samt även avseende lokaler i de fall lokalerna utgör en mindre del av dessa fastigheter, används för kommunal verksamhet eller är kommersiella lokaler."

34 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 34 Ekonomi Kfm 45 Ks 73 Au 67 Dnr18/Ks Kommunstyrelsens egna kapital Ärendebeskrivning Au Kommunchefen rekommenderar kommunstyrelsen att hemställa hos kommunfullmäktige om att ur det egna kapitalet anvisa 1,0 Mkr till kommunstyrelsens egna kapital. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att hos kommunfullmäktige hemställa om att ur det egna kapitalet anvisa 1,0 Mkr till kommunstyrelsens egna kapital. Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att ur det egna kapitalet anvisa 1,0 Mkr till kommunstyrelsens egna kapital. Kfm Mikael Österberg yrkar på att anvisa 1,5 Mkr ur det egna kapitalet till kommunstyrelsens egna kapital. Efter avslutad överläggning ställer ordförande kommunstyrelsens förslag mot Mikael Österbergs förslag. Efter gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat bifalla Mikael Österbergs förslag.

35 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 35 Kfm 45 (forts) Dnr18/Ks Kommunstyrelsens egna kapital Votering begärs och följande propositionsordning uppläses och godkänns: Den som bifaller Mikael Österbergs förslag röstar ja, den som bifaller kommunstyrelsens förslag röstar nej. Vinner nej har fullmäktige beslutat att bifalla kommunstyrelsens förslag. Verkställd votering utfaller med 19 ja, 1 nej och 7 avstår som till detta protokoll fogade närvarolistan närmare utvisar. Kommunfullmäktige har således beslutat att bifalla Mikael Österbergs förslag. att ur det egna kapitalet anvisa 1,5 Mkr till kommunstyrelsens egna kapital.

36 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 36 Tekniska enheten Ekonomi Kfm 46 Ks 70 Au 49 Dnr18/Ks Behov av karttekniker Ärendebeskrivning Au Miljö- och byggnadsavdelningen har tillsammans med tekniska avdelningen under en tid haft problem med att få fram kartor vid framtagande av detaljplaner och olika projekt. Lantmäteriet kan inte längre bistå kommunen med den typen av tjänst. Informationen i de kartbaser som finns har under åren förfallit i brist på underhåll och behöver på många håll helt nyproduceras för att fungera. Behovet av inmätning ökar hela tiden för att ha aktuella digitala kartor. De verksamheter som är i behov av kartor ser ingen annan lösning än att kommunen själv skaffar sig den kompetensen för att klara framtidens kartförsörjning. Tekniska avdelningen förslår kommunstyrelsen besluta att inrätta en tjänst som karttekniker inordnad under tekniska avdelningen att förstärka ramen för kartförsörjning med :- för 2018 att omfördela kr från investeringsbudgeten, projekt Utredning Saxnäs till inköp av utrustning för kartförsörjning. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunfullmäktige beslutar att inrätta en tjänst som karttekniker inordnad under tekniska avdelningen att bevilja kommunstyrelsen tilläggsanslag med :- för kartförsörjning att disponera erforderliga medel ur det egna kapitalet att omfördela kr från investeringsbudgeten, projekt Utredning Saxnäs till inköp av utrustning för kartförsörjning.

37 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 37 Kfm 46 (forts) Ks 70 (forts) Dnr18/Ks Behov av karttekniker Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att inrätta en tjänst som karttekniker inordnad under tekniska avdelningen att bevilja kommunstyrelsen tilläggsanslag med :- för kartförsörjning att disponera erforderliga medel ur det egna kapitalet att omfördela kr från investeringsbudgeten, projekt Utredning Saxnäs till inköp av utrustning för kartförsörjning. Kfm att inrätta en tjänst som karttekniker inordnad under tekniska avdelningen, att bevilja kommunstyrelsen tilläggsanslag med kr för kartförsörjning, att disponera erforderliga medel ur det egna kapitalet, att omfördela kr från investeringsbudgeten, projekt Utredning Saxnäs till inköp av utrustning för kartförsörjning.

38 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 38 RV Kfm 47 Ks 77 Au 83 Dnr18/Ks Länsgemensam analys och handlingsplan rörande psykisk hälsa 2017 Västerbottens län Ärendebeskrivning Au På uppdrag av AC-konsensus, Region Västerbotten, har en Länsgemensam analys och handlingsplan rörande Psykisk Hälsa 2017 Västerbottens län tagits fram i samverkan mellan landstinget, kommunerna, länsföreningen Hjärnkoll och Region Västerbotten. Utifrån ett befolkningsperspektiv med stöd av Länsplanen arbeta för att skapa jämlik och jämställd hälsa inom området. AC konsensus rekommenderar Landstinget och de 15 kommunerna i Västerbotten att anta hela eller delar av: Länsgemensam analys och handlingsplan rörande Psykisk Hälsa 2017 Västerbottens län i kommunfullmäktige respektive landstingsfullmäktige under våren Yttranden har inkommit från socialnämnden samt utbildningsförvaltningen. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att rekommendera kommunfullmäktige att anta Länsgemensam analys och handlingsplan rörande psykisk hälsa 2017 Västerbottens län. Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att anta Länsgemensam analys och handlingsplan rörande psykisk hälsa 2017 Västerbottens län.

39 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 39 Kfm 47 (forts) Dnr18/Ks Länsgemensam analys och handlingsplan rörande psykisk hälsa 2017 Västerbottens län Kfm att anta Länsgemensam analys och handlingsplan rörande psykisk hälsa 2017 Västerbottens län.

40 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 40 Kfm 48 Ks 57 Au 46 Dnr18/Ks Remiss Likvidation av Regionförbundet Västerbottens län Ärendebeskrivning Au Västerbottens läns landsting har under 2017 ansökt hos regeringen om att Västerbottens läns landsting och kommunalförbundet/samverkansorganet Regionförbundet Västerbottens län ska gå samman den 1 januari 2019 och bilda en ny regionkommun. Under förutsättning att ansökan godkänns av riksdagen ska Regionförbundet Västerbottens län, organisationsnummer , träda i likvidation och upphöra den 31 december I förbundsordningen för Regionförbundet Västerbottens län regleras förbundets likvidation. Varje medlems fullmäktige måste besluta om att Regionförbundet Västerbottens län ska avvecklas den 31 december Inriktningen är därefter att förbundsfullmäktige den 30 maj 2018 ska godkänna likvidationen. Medlemmarna måste också godkänna att förbundets tillgångar, egna kapital, skulder och åtaganden per den 31 december 2018 överförs till den nya regionkommunen så att förbundsfullmäktige den 30 maj 2018 kan besluta även om det. Den 31 december 2017 uppgick det egna kapitalet till tkr. En reservering för kostnader i samband med likvidationen görs i förbundets sista bokslut (per ). Enligt förbundsordningen är det förbundsstyrelsen som ska verkställa likvidationen i egenskap av likvidator. För att fullfölja förbundsordningens regler om avveckling och likvidation behöver en ny styrelse utses vilket innebär att Regionförbundet Västerbottens län kommer att ha fortsatta intäkter och kostnader efter likvidationsdatumet samt måste upprätta en årsredovisning för kommande år (åtminstone för 2019).

41 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 41 Kfm 48 (forts) Ks 57 (forts) Au 46 (forts) Dnr18/Ks Remiss Likvidation av Regionförbundet Västerbottens län För att förenkla likvidationsprocessen skulle förbundsstyrelsen istället kunna tillåtas utse en likvidator, vilket kräver en justering av 25 i förbundsordningen. Region Västerbotten ska behandla ärendet vid förbundsstyrelsen Kommunstyrelsen rekommenderas därför föreslå kommunfullmäktige att direktjustera ärendet. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunfullmäktige beslutar att, under förutsättning att riksdagen beslutar bifalla ansökan om att bilda regionkommun den 1 januari 2019, Regionförbundet Västerbottens län avvecklas den 31 december att förbundets tillgångar, egna kapital, skulder och åtaganden per den 31 december 2018 överförs till den nya regionkommunen. att förbundsordningen, 25, justeras enligt följande, där understruken text är nytillkommen och överstruken text utgår: Om medlem utträtt ur förbundet eller om medlemmarna beslutat att förbundet ska avvecklas ska förbundet träda i likvidation. Likvidationen verkställs av styrelsen i egenskap av likvidator, alternativt av den som styrelsen utser som likvidator. När förbundet trätt i likvidation ska skulder betalas och egendom avyttras eller fördelas enligt principerna i 23. När styrelsen likvidatorn fullgjort sitt uppdrag som likvidator skall denne avge slutredovisning för sin förvaltning. Redovisningen sker genom en förvaltningsberättelse som rör likvidationen i sin helhet med redovisning av skiftet av tillgångar och betalning av skulder. Till berättelsen fogas redovisningshandlingar för hela likvidationen.

42 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 42 Kfm 48 (forts) Ks 57 (forts) Au 46 (forts) Dnr18/Ks Remiss Likvidation av Regionförbundet Västerbottens län Till slutredovisningen ska fogas beslut om vilken av förbundets medlemmar som ska överta och vårda de handlingar som tillhör förbundets arkiv. När förvaltningsberättelsen och redovisningshandlingarna delgetts förbundsmedlemmarna är förbundet upplöst. att förklara ärendet direktjusterat Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att, under förutsättning att riksdagen beslutar bifalla ansökan om att bilda regionkommun den 1 januari 2019, Regionförbundet Västerbottens län avvecklas den 31 december att förbundets tillgångar, egna kapital, skulder och åtaganden per den 31 december 2018 överförs till den nya regionkommunen. att förbundsordningen, 25, justeras enligt följande, där understruken text är nytillkommen och överstruken text utgår: Om medlem utträtt ur förbundet eller om medlemmarna beslutat att förbundet ska avvecklas ska förbundet träda i likvidation. Likvidationen verkställs av styrelsen i egenskap av likvidator, alternativt av den som styrelsen utser som likvidator. När förbundet trätt i likvidation ska skulder betalas och egendom avyttras eller fördelas enligt principerna i 23.

43 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 43 Kfm 48 (forts) Ks 57 (forts) Dnr18/Ks Remiss Likvidation av Regionförbundet Västerbottens län När styrelsen likvidatorn fullgjort sitt uppdrag som likvidator skall denne avge slutredovisning för sin förvaltning. Redovisningen sker genom en förvaltningsberättelse som rör likvidationen i sin helhet med redovisning av skiftet av tillgångar och betalning av skulder. Till berättelsen fogas redovisningshandlingar för hela likvidationen. Till slutredovisningen ska fogas beslut om vilken av förbundets medlemmar som ska överta och vårda de handlingar som tillhör förbundets arkiv. När förvaltningsberättelsen och redovisningshandlingarna delgetts förbundsmedlemmarna är förbundet upplöst. att förklara ärendet direktjusterat Kfm att, under förutsättning att riksdagen beslutar bifalla ansökan om att bilda regionkommun den 1 januari 2019, Regionförbundet Västerbottens län avvecklas den 31 december att förbundets tillgångar, egna kapital, skulder och åtaganden per den 31 december 2018 överförs till den nya regionkommunen. att förbundsordningen, 25, justeras enligt följande, där understruken text är nytillkommen och överstruken text utgår: Om medlem utträtt ur förbundet eller om medlemmarna beslutat att förbundet ska avvecklas ska förbundet träda i likvidation. Likvidationen verkställs av styrelsen i egenskap av likvidator, alternativt av den som styrelsen utser som likvidator. När förbundet trätt i likvidation ska skulder betalas och egendom avyttras eller fördelas enligt principerna i 23.

44 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 44 Kfm 48 (forts) Dnr18/Ks Remiss Likvidation av Regionförbundet Västerbottens län När styrelsen likvidatorn fullgjort sitt uppdrag som likvidator skall denne avge slutredovisning för sin förvaltning. Redovisningen sker genom en förvaltningsberättelse som rör likvidationen i sin helhet med redovisning av skiftet av tillgångar och betalning av skulder. Till berättelsen fogas redovisningshandlingar för hela likvidationen. Till slutredovisningen ska fogas beslut om vilken av förbundets medlemmar som ska överta och vårda de handlingar som tillhör förbundets arkiv. När förvaltningsberättelsen och redovisningshandlingarna delgetts förbundsmedlemmarna är förbundet upplöst. att förklara ärendet direktjusterat.

45 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 45 Kfm 49 Ks 80 Au 87 Au 60 Kfm 27 Ks 41 Au 35 Dnr18/Ks Fullmäktigeberedning utbildningsnämndens lokaler Ärendebeskrivning Au Kommunchefen uppger att det är behov av en total översyn av lokalbehovet inom utbildningsnämndens område och att denna översyn lämpligen kan ske i form av en fullmäktigeberedning. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att uppdra till ordförande att utarbeta förslag till direktiv, budget och finansiering av beredningen ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunfullmäktige beslutar att inrätta en fullmäktigeberedning med uppdrag att göra en översyn av utbildningsnämndens lokaler. Ks Ordförande redogör för de direktiv som upprättats samt föreslår att medelsanvisningen sker genom en disposition ur det egna kapitalet. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att inrätta en fullmäktigeberedning med uppdrag att göra en översyn av utbildningsnämndens lokaler. att fastställa förslag till direktiv att för kostnader som är förknippade med beredningen, ur det egna kapitalet anvisa :-

46 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 46 Kfm 49 (forts) Ks 80 (forts) Au 87 (forts) Au 60 (forts) Kfm 27 (forts) Dnr18/Ks Fullmäktigeberedning utbildningsnämndens lokaler Kfm Yttrande i ärendet avges av Göran Hahlin, Annika Andersson, Gunder Lindgren, Magnus Johansson, Rune Andersson, Rickard Norberg, Mikael Österberg och Göran Jonzon. Robert Svensson yrkar att kommunfullmäktige bör ajournera sammanträdet under 15 minuter. att ajournera sammanträdet mellan Efter sammanträdet återupptagits yrkar Robert Svensson följande förändringar i utredningsdirektivet: P1: Utgår P5: En ledamot per parti samt en personlig ersättare P8: Beredningen ska redovisa sitt betänkande vid junifullmäktige Övriga punkter i direktivet biträds. Göran Jonzon yrkar bifall till Svenssons förslag. Yttrande i ärendet avges vidare av Göran Hahlin, Magnus Johansson, Mattias Ihrström, Viveka Abramsson, Mikael Österberg, Rune Andersson och Rickard Norberg. Mikael Österberg yrkar att kommunfullmäktige bör ajournera sammanträdet under 10 minuter. att ajournera sammanträdet mellan

47 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 47 Kfm 49 (forts) Ks 80 (forts) Au 87 (forts) Au 60 (forts) Kfm 27 (forts) Dnr18/Ks Fullmäktigeberedning utbildningsnämndens lokaler Efter sammanträdet återupptagits yrkar Mikael Österberg: att återremittera ärendet till kommunstyrelsen med uppgift att utreda konsekvenserna av att stryka punkt 1 i direktiven samt att särskilt belysa frågeställningarna avseende Malgomajskolan 3. Efter avslutad överläggning prövar ordföranden om ärendet ska avgöras idag eller om det ska återremitteras. Efter gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat återremittera ärendet. Votering begärs emellertid och följande propositionsordning uppläses och godkänns: Den som bifaller återremissyrkande röstar ja, den som bifaller förslaget om att ärendet ska avgöras idag röstar nej. Verkställd votering utfaller med 13 ja och 14 nej som enligt till protokollet särskilt fogat omröstningsprotokoll visar. Kommunfullmäktige har således beslutat att återremittera ärendet. att återremittera ärendet till kommunstyrelsen med uppgift att utreda konsekvenserna av att stryka punkt 1 i direktiven samt att särskilt belysa frågeställningarna avseende Malgomajskolan 3. Reservation mot beslutet anförs av Annika Andersson, Monica Gebart, Robert Svensson, Marita Stinnerbom, Mattias Ihrström samt Else Westerlund, samtliga (C), Anna-Leena Danielsson, Kenneth Jacobson och Gunder Lindgren, samtliga (PA), Göran Jonzon, Rickard Norberg och Olga Makarycheva, samtliga (KD), Göran Hahlin (M) och Eric Axelsson (SD).

48 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 48 Kfm 49 (forts) Ks 80 (forts) Au 87 (forts) Au 60 (forts) Dnr18/Ks Fullmäktigeberedning utbildningsnämndens lokaler Au ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att uppdra till kommunchefen att bereda ärendet avseende Malgomajskolans lokalbehov tillsammans med utbildningsförvaltningen. att i övrigt bereda ärendet vidare. Au ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att att konstatera att uppgifter om barnantal och elevunderlag är basala uppgifter för att beredningen ska kunna fullgöra sin uppgift. Denna punkt måste således inrymmas i direktiven för beredningen. Ks Kommunchefen redovisar det arbete som bedrivs för att skapa alternativa lokaler för verksamheten vid Malgomajskolan 3. Göran Jonzon yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige beslutar att konstatera att uppgifter om barnantal och elevunderlag är basala uppgifter för att beredningen ska kunna fullgöra sin uppgift. Denna punkt måste således inrymmas i direktiven för beredningen.

49 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 49 Kfm 49 (forts) Dnr18/Ks Fullmäktigeberedning utbildningsnämndens lokaler Kfm Yttranden i ärendet avges av Magnus Johansson, Mattias Ihrström, Rune Andersson, Mikael Österberg och Monica Nilsson. Viveka Abramsson yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Mattias Ihrström yrkar att kommunfullmäktige bör ajournera sammanträdet under 5 minuter. att ajournera sammanträdet mellan Efter att sammanträdet återupptagits avges yttranden av Eric Axelsson Mikael Österberg, Mattias Ihrström, Viveka Abramsson, Göran Jonzon, Magnus Johansson och Marita Stinnerbom. Rune Andersson yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. att ajournera sammanträdet mellan Efter att sammanträdet återupptagits avges yttranden av Eric Axelsson, Gunilla Eliasson-Lindgren, Magnus Johansson, Viveka Abramsson och Göran Jonzon. Monica Nilsson yrkar på att fullmäktige ska fatta beslut om att inrätta den föreslagna beredningen enligt förslag. Göran Hahlin yrkar att kommunfullmäktige bör ajournera sammanträdet under 10 minuter.

50 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 50 Kfm 49 (forts) Dnr18/Ks Fullmäktigeberedning utbildningsnämndens lokaler att ajournera sammanträdet mellan Efter att sammanträdet återupptagits avges yttranden av Mattias Ihrström, Mikael Österberg, Marita Stinnerbom, Magnus Johansson, Gunilla Eliasson-Lindgren och Göran Jonzon. Gunder Lindgren yrkar att kommunfullmäktige bör ajournera sammanträdet under 15 minuter. att ajournera sammanträdet mellan Sammanträdet återupptas och yttrande avges av Mattias Ihrström. att ajournera sammanträdet mellan Efter det att överläggningarna återupptagits yrkar Mattias Ihrström att inte fatta beslut om utredningen idag, utan återremittera till kommunstyrelsen för att ta fram nya direktiv. Punkter att beakta. P1. Att med utgångspunkt i de förslag på direktiven, och se över P1 och P5 i ursprungsförslaget till direktiv. P2. Att se det totala behovet av lokaler för samtliga nämnder och styrelser och bedöma lämpligheten i att ha det i samma utredning. P3. Att se över en lämplig etappindelning av utredningen. Yttranden avges av Mikael Österberg, Magnus Johansson, Rickard Norberg, Gunder Lindgren, Göran Hahlin ochviveka Abramsson. Efter avslutad överläggning prövar ordföranden om ärendet ska avgöras idag eller om det ska återremitteras.

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Folkets Hus, onsdagen 8 maj 2019, kl. 15.50-16.30 Ajournering 16.05-16.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagande

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Plats och tid Folkets Hus, måndag den 17 juni 2019, kl. 08.00-09.05 Beslutande Tjänstgörande ersättare Annika Andersson (C), ordförande Mattias Ihrström (C) Monica Nilsson

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Fjällgården Saxnäs, Måndagen den 3 december 2007, kl. 09.45-10.00 Beslutande Övriga deltagande Gunnar Hörnlund, ordf. Joakim Risberg Rickard Norberg Conny

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Plats och tid Folkets hus, Måndagen den 16 december 2013, kl. 09.00 09.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed Gunilla

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(67) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(67) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(67) Plats och tid Folkets Hus, måndag den 17 juni 2019, kl. 10.00-21.00 Ajournering 10.10-11.10, 12.05-13.05, 14.50-15.20, 15.55-16.05, 16.50-18.00, 19.45-20.15 Beslutande

Läs mer

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Plats och tid Förvaltningshuset, Onsdagen den 7 september 2011, kl. 15.00-17.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Plats och tid Folkets Hus, Tisdagen den 26 april 2011, kl. 08.00-08.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed Gunilla

Läs mer

Göran Lidström, sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Underskrift Sekreterare... 59-60 Göran Lidström. Justerande... Gunilla Prång Helen Gavelin

Göran Lidström, sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Underskrift Sekreterare... 59-60 Göran Lidström. Justerande... Gunilla Prång Helen Gavelin VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 24 september 2012, kl. 15.00-17.15 Beslutande K G Abramsson, ordf. Tony Mannelqvist Åke Nilsson Inga Jonsson Maria Kristoffersson

Läs mer

Göran Lidström, sekr. Rickard Norberg

Göran Lidström, sekr. Rickard Norberg VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Vilhelmina folkets hus, torsdagen 16 juni 2011 15.00-18.45 Beslutande Åke Nilsson, ordf. Ewa Hed Gunilla Prång Mikael Österberg Inga Jonsson Mikael Danielsson

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Folkets Hus Måndagen den 15 februari 2010 kl. 09.00-10.50 Beslutande Maria Kristoffersson, ordf. Åke Nilsson Joakim Risberg Rickard Norberg Göran Hahlin

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Luspengymnasiet, Storuman 2018-02-27, kl. 08.45-09.30 Beslutande Se närvarolista sid. 2 Övriga Maria Mickelsson kommunsekreterare Peter Persson koncernchef

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Plats och tid Vilhelmina Folkets hus, måndagen den 15 juni 2015, kl. 10.00-11.45 Beslutande K G Abramsson Åke Nilsson, ej 25 Annika Andersson Bengt Bergsten Göran Jonzon

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(10) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(10) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(10) Plats och tid Folkets hus, onsdagen den 1 oktober 2014, kl 09.00 11.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Gunilla Prång

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(23) Kommunfullmäktige 2014-02-03

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(23) Kommunfullmäktige 2014-02-03 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(23) Plats och tid Vilhelmina Folkets hus,måndagen 3 februari 2014, kl 10.00-11.50 Beslutande K G Abramsson,ordf Viveka Abramsson Åke Nilsson Tony Mannelqvist Jonny Kärkkäinen

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Plats och tid Dikanäs byagård, måndagen 12 december 2016, kl. 11.00-15.15 Beslutande Åke Nilsson Annika Andersson Annika Wibrell Anna-Leena Danielsson K G Abramsson Göran

Läs mer

Avveckling av Regionförbundet Uppsala län

Avveckling av Regionförbundet Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2016-06-07 Diarienummer KSN-2016-0810 Kommunstyrelsen Avveckling av Regionförbundet Uppsala län Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Kalmarsundsregionens Renhållare KSRR Fastställd på KSRR Förbundsfullmäktiges möte 2010-11-26

Förbundsordning för Kommunalförbundet Kalmarsundsregionens Renhållare KSRR Fastställd på KSRR Förbundsfullmäktiges möte 2010-11-26 1 Medlemmar Kalmarsundsregionens Renhållare är ett kommunalförbund enligt kommunallagen (1991:900), (KL). Medlemmar i kommunalförbundet är de fyra kommunerna Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås. Kommunalförbundet

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Kultur- och utbildningsnämnden

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Kultur- och utbildningsnämnden VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Plats och tid Vilhelmina Folkets hus, rum 1, 2011-04-14 Kl 13.00-16.00 Beslutande Viveka Abramsson, Ordförande (S) Birgitta Ohlsson, (S) Joakim Sandqvist, (S) Bengt Göran

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Plats och tid Förvaltningshuset, Tisdagen den 20 december 2005, kl. 13.00-15.10 Beslutande Åke Nilsson, ordf. Lars Petersson Ewa Hed Anita Johansson Rickard Norberg Rune

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(15) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(15) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(15) Plats och tid Förvaltningshuset tisdagen 11 april 2017, kl. 13.00-15.45 Beslutande Övriga deltagande Åke Nilsson Tony Mannelqvist Andreas Eliasson Mikael Österberg Ingela

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(43) Kommunfullmäktige 2015-12-14

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(43) Kommunfullmäktige 2015-12-14 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(43) Plats och tid Vilhelmina folkets hus, måndagen 14 december 2015, kl. 10.00-16.25 Beslutande Åke Nilsson Annika Andersson Annika Wibrell Bengt Bergsten K G Abramsson Göran

Läs mer

Förbundsordning 2011-01-01

Förbundsordning 2011-01-01 1 Förbundsordning 2011-01-01 2 FÖRBUNDSORDNING för Regionförbundet Uppsala län Fr.o.m. 2003-01-01 Reviderad 2004-07-01; 2005-07-01; 2007-01-01; 2011-01-01 Förbundet är ett Kommunalförbund enligt Kommunallagen

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(39) Kommunfullmäktige 2016-04-18

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(39) Kommunfullmäktige 2016-04-18 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(39) Plats och tid Saxnäsgården, Saxnäs. Måndag 18 april 2016, kl.11.00-15.35 Beslutande Åke Nilsson Annika Andersson Annika Wibrell Kenneth Jacobsson K G Abramsson Göran Jonzon

Läs mer

Kfm 84 Ks 241 Au 367 Dnr 10/Ks344 940 Nyemission Cloudberry Village AB. Ett förslag har framtagits som innebär

Kfm 84 Ks 241 Au 367 Dnr 10/Ks344 940 Nyemission Cloudberry Village AB. Ett förslag har framtagits som innebär VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 28 Ekonomi Karl-Johan O Kfm 84 Ks 241 Au 367 Dnr 10/Ks344 940 Ärendebeskrivning Au 2010-10-20 Kommunchefen redovisar i PM 2010-10-18 sammanfattningsvis följande: Förberedelser

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, tisdagen den 23 april 2013, kl ,

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, tisdagen den 23 april 2013, kl , VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, tisdagen den 23 april 2013, kl. 08.00 09.00, 12.00 14.30. Beslutande Bengt Ivan Lidqvist Willy Nilsson Petra Jonsson, 106-108, Gunnar

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl. 18.15 Sammanträdet inleds med Allmänhetens frågestund som pågår under ca 30 minuter.

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Kalmarsundsregionens Renhållare KSRR

Förbundsordning för Kommunalförbundet Kalmarsundsregionens Renhållare KSRR 1 Medlemmar Kalmarsundsregionens Renhållare är ett kommunalförbund enligt kommunallagen (1991:900), (KL). Medlemmar i kommunalförbundet är kommunerna Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn och Torsås. Kommunalförbundet

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Folkets hus, tisdagen 17 februari 2015, kl. 08.00 16.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordförande Suzanne Sellin Magnus Johansson

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(65) Kommunfullmäktige 2015-10-19

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(65) Kommunfullmäktige 2015-10-19 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(65) Plats och tid Vilhelmina Folkets hus, måndagen 19 oktober 2015, kl. 10.00 18.30 Beslutande Åke Nilsson Annika Andersson, 10.00-16.15 Annika Wibrell Bengt Bergsten K G

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning PROTOKOLL 2014-09-17 09-23 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2014-09-14 Kommun: VILHELMINA Plats: Sessionssalen Dnr: 201-6942-2014 Rösträkningen och fördelningen av mandaten

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen 2004-05-06

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen 2004-05-06 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen 2004-05-06 Plats och tid Förvaltningshuset, torsdagen den 6 maj 2004,. kl. 13.00-17.00. Beslutande Åke Nilsson, ordf. Lars Pettersson Eva Hed Anita Johansson

Läs mer

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 (Godkänd av styrelsen den 2015-01-01, 8) Regionförbundet skall vara ett kommunalförbund enligt kommunallagen och bildas för obestämd tid. 1 Förbundets

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 23 juni 2014 klockan 19.00 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson (KD), Ludwig Axelsson (KD), Hugo

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Ugglehallen kl. 18:00-19:25, 19:55-20:45 Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Ulf Bengtsson, kommundirektör Cecilia Håkansson, kommunsekreterare Anders Ottosson, ekonomichef

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-18.20 Protokoll 1 Beslutande Övriga närvarande Se bilagd uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Yvonne Westerlund, ekonomichef Sten Ekström, revisionens ordförande

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2016-11-16, kl. 18.00 18.15 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Justerade

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Plats och tid Förvaltningshuset, tisdagen den 9 juli 2002, kl. 09.30-10.45. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Agneta Lindström Berg, ordf. S Åke Nilsson Thord

Läs mer

Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå.

Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå. UTKAST 2014-06-25 Förbundsordning för Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå. 2 Medlemmar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2018-09-17, kl. 18:34-19.27 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Alf Michelsen (M) Lennart Månsson (M) Rune Netterlid (S) Monica Thomhave

Läs mer

Förbundsordning för Sjuhärads kommunalförbund

Förbundsordning för Sjuhärads kommunalförbund Förbundsordning för Sjuhärads kommunalförbund Godkänd av Kommunfullmäktige, Bollebygds kommun 2013-01-31 Borås Stad 2013-02-21 Herrljunga kommun 2013-02-19 Marks kommun 2013-02-21 Svenljunga kommun 2013-02-11

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Gästrikeregionens Återvinnare

Förbundsordning för Kommunalförbundet Gästrikeregionens Återvinnare Förbundsordning för Kommunalförbundet Gästrikeregionens Återvinnare Förslag från Gästrike Återvinnare Godkänt av kommunfullmäktige den 25 april 2005. Dnr KS2006/476 Kommunkansliet gak_05.doc Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 1 Förbundets namn Förbundets namn är Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. 2 Förbundets säte Förbundet har sitt

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2015-05-19, 54. Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med Dnr 48/2013 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige, 3 att gälla från och med 2014-10-15. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(17) Kommunstyrelsen 2004-07-01

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(17) Kommunstyrelsen 2004-07-01 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(17) Plats och tid Förvaltningshuset, torsdagen den 1 juli 2004, kl. 09.00-12.00. Beslutande Åke Nilsson, ordf. Lars Petersson Ewa Hed Anita Johansson Rickard Norberg Gunnar

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(38) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(38) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(38) Plats och tid Vilhelmina Folkets hus, måndag 27 februari 2017 kl. 10.00-11.30 Beslutande Suzanne Sellin Monika Gebart Annika Wibrell Anna-Leena Danielsson K G Abramsson

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Samordningsförbundet i Kalmar län.

Samordningsförbundet i Kalmar län. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2019-03-20 KS 2019/0237 Kommunfullmäktige Revidering av förbundsordning för Samordningsförbundet i Kalmar län Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner

Läs mer

REGLEMENTE MILJÖNÄMND

REGLEMENTE MILJÖNÄMND REGLEMENTE MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Antagen av Förbundsfullmäktige 2012-11-28, 52 Dnr: 12RV0269 Inledning Revisorerna är förbundsfullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2011-04-26 2 KF 25 Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågestund har närvarande åhörare möjlighet att ställa frågor till kommunfullmäktiges ledamöter och tjänstgörande ersättare.

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

Annika Andersson Joakim Sandqvist Margaretha Löfgren Maria Lundqvist Viveka Abramsson Kenneth Jacobsson. Anita Johansson och Jonny Kärkkäinen

Annika Andersson Joakim Sandqvist Margaretha Löfgren Maria Lundqvist Viveka Abramsson Kenneth Jacobsson. Anita Johansson och Jonny Kärkkäinen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Plats och tid Folkets Hus, tisdag den 26 april 2011, kl. 10.00-15.30 Beslutande K G Abramsson, ordf Tony Mannelqvist Åke Nilsson Inga Jonsson Maria Kristoffersson Mattias

Läs mer

Avslut av Regionförbundet i Kalmar län

Avslut av Regionförbundet i Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Saur 2018-10-10 KS 2018/0964 50010 Kommunfullmäktige Avslut av Regionförbundet i Kalmar län Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att:

Läs mer

Nedansiljans Samordningsförbund

Nedansiljans Samordningsförbund NedanSIIJans Samordningsförbund 2013-12- 11 Dlerfenr ";;looq. 3 \ Diarieplanbetäckning (J() Nedansiljans Samordningsförbund FINSAM FÖR GAGNEF LEKSAND RÄTTVIK FÖRBUNDSORDNING FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM-Gagnef-

Läs mer

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef Rune Andersson och Jonny Kärkkäinen. Underskrift Sekreterare Göran Lidström

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef Rune Andersson och Jonny Kärkkäinen. Underskrift Sekreterare Göran Lidström VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(57) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 23 april 2012, kl. 10.00-18.10 Beslutande K G Abramsson, ordf. Inga Jonsson Åke Nilsson Mattias Ihrström Jonny Kärkkäinen Rolf

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida.

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger kommunhuset, 2017-04-13, kl. 11.00 11.59 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Cornelia Englén,

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(51) Kommunfullmäktige

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(51) Kommunfullmäktige VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(51) Plats och tid Folkets Hus, Måndag 16 juni 2014, kl.10.00-18.45 Beslutande KG Abramsson, ordf. Viveka Abramsson Åke Nilsson Kristina Norman Maria Kristoffersson Patrick

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1999-05-17 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

Förbundsordning för Boråsregionen, Sjuhärads kommunalförbund. Utöver vad som anges i Kommunallagen (KL) gäller nedanstående bestämmelser

Förbundsordning för Boråsregionen, Sjuhärads kommunalförbund. Utöver vad som anges i Kommunallagen (KL) gäller nedanstående bestämmelser 2018-01-26 Förbundsordning för Boråsregionen, Sjuhärads kommunalförbund Godkänd av Kommunfullmäktige Bollebygds kommun 2018-04-26 Borås Stad 2018-09-20 Herrljunga kommun 2018-09-04 Marks kommun 2018-05-17

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling. Förbundsordning för Västra Sörmlands Räddningstjänstförbund

Katrineholms kommuns författningssamling. Förbundsordning för Västra Sörmlands Räddningstjänstförbund Katrineholms kommuns författningssamling Nr 5.03 Förbundsordning för Västra Sörmlands Räddningstjänstförbund Ändrad av kommunfullmäktige 2003-06-16, 164, 2004-10-18, 149, 2006-12-18, 33, 2009-05-18, 84

Läs mer

Frågestund på kommunfullmäktige - allmänheten och ledamöter

Frågestund på kommunfullmäktige - allmänheten och ledamöter 1(15) Kf 22 Dnr 2019/000036 Frågestund på kommunfullmäktige - allmänheten och ledamöter Allmänhetens frågestund är en stående punkt på fullmäktiges dagordning i enlighet med i kommunfullmäktiges arbetsordning

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(19) Kommunfullmäktige 2002-02-18

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(19) Kommunfullmäktige 2002-02-18 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 18 februari 2002, kl. 14.00-15.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera K G Abramsson, ordf. S Åke Nilsson Per-Olof Nilsson

Läs mer

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare SAMMATRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag, kl. 19.00-20.30 Beslutande Övriga deltagare 29 ordinarie ledamöter och 6 tjänstgörande ersättare, totalt 35 beslutande Se bifogade närvaro-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2018-12-12 227 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 19.00-20.20. Beslutande Samtliga kommunfullmäktigeledamöter med undantag av: Samuel Wigenstam, Kristina Taimi, Marcus

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Utöver vad som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. SID 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT Kf 42/17 Ändring 2017-02-20 Kf 125/17 Ändring 2017-06-12 Kf 167/17 Ändring 2017-10-02 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Utöver vad som föreskrivs om kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

Kommunfullmäktiges arbetsordning

Kommunfullmäktiges arbetsordning Kommunfullmäktiges arbetsordning Dokumentets namn Kommunfullmäktiges arbetsordning Diarienr KS 2018/439 Dokumenttyp Fastställd av Kommunfullmäktige Datum och 2018-10-22 162 paragraf Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Protokoll 1 (7) Sammanträdesdatum 2015-03-23

Protokoll 1 (7) Sammanträdesdatum 2015-03-23 Protokoll 1 (7) ammanträdesdatum Plats och tid Folkets Hus, kl. 17.30-17.55 Beslutande V C M KD D D ara Rudolfsson, ordf Kjell-Åke Karlsson Kaj Joelsson Patrik jöstedt ersätter Anita karphagen Karmen Björkman

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.25 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson,

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Värmdö kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Värmdö kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Värmdö kommun Obligatoriskt för samtliga styrdokument Beslutsnivå- och datum Kommunfullmäktige 2018-12-19 Diarienummer 2018KS/1176 Reviderat - Ersätter styrdokument

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Ägarsamverkan i Norrtäljes Sjukvård och Omsorg

Förbundsordning för Kommunalförbundet Ägarsamverkan i Norrtäljes Sjukvård och Omsorg Bilaga 3 Förbundsordning för Kommunalförbundet Ägarsamverkan i Norrtäljes Sjukvård och Omsorg 1 Benämning och säte Kommunalförbundet benämns Kommunalförbundet Ägarsamverkan i Norrtäljes Sjukvård och Omsorg

Läs mer

U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/288 2018/11 2014-11-03 2018-01-29 Kf 2014-11-03 96 Kf 2018-01-29 14 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-02-12 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Arbetsordning för kommunfullmäktige Dnr: KS 2018-67 Typ av dokument: Arbetsordning Handläggare: Linda Ökvist, kommunsekreterare Antagen av: Kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Regionförbundet Örebro län

Regionförbundet Örebro län Regionförbundet Örebro län för Regionförbundet Örebro län Innehållsförteckning Förbundets namn... 1 Förbundets säte... 1 Förbundets medlemmar...1 Förbundets ändamål... 1 Förbundets uppgifter... 1 Förbundsfullmäktige...

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 003.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 003.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 003.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2010-04-26 37 2011-01-01 2010/224-001 Kf 2018-09-24 122 2018-10-15 2018/541 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef ( 52-54) Håkan Engström, ordförande kommunrevisionen ( 52-54)

Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef ( 52-54) Håkan Engström, ordförande kommunrevisionen ( 52-54) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.55 1 (12) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef

Läs mer

Dnr RD 2005/176. Förbundsordning för Region Dalarna

Dnr RD 2005/176. Förbundsordning för Region Dalarna Dnr RD 2005/176 Förbundsordning för Region Dalarna 1 Förbundets ändamål Kommunalförbundets ändamål är att vara ett samverkansorgan för kommunerna och landstinget i Dalarnas län för att tillvarata länets

Läs mer

Arbetsordning för Laxå kommunfullmäktige

Arbetsordning för Laxå kommunfullmäktige Arbetsordning för Laxå kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 12 december 2017, 183 Utöver det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 255 Dnr: KS 2014/740 Första gången antagen av kf 1992-01-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S)

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S) 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Lokal: Gnosjösalen, kl. 18.30-19.40 Beslutande Ledamöter Sture Jonsson (M), ordf Lizbeth Johansson (C), 1:e vice ordf Stig Axelsson (S), 2:e vice ordf Ingmar Johansson

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Förbundsordning för kommunalförbundet Medelpunkten Fastställd

Förbundsordning för kommunalförbundet Medelpunkten Fastställd Sida 1 (6) Förbundsordning för kommunalförbundet Medelpunkten Fastställd 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är kommunalförbundet Medelpunkten. Förbundet har sitt säte i Helsingborg. 2 Medlemmar Medlemmarna

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ORSA KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ORSA KOMMUN ORSA KOMMUN Sidan 1 (11) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ORSA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2012-03-26, 21, att gälla från och med 2012-05-01. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige

Läs mer

Plats och tid Furåsen, Färgelanda onsdag kl

Plats och tid Furåsen, Färgelanda onsdag kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Furåsen, Färgelanda onsdag kl. 19.00 19.45 Beslutande Övriga deltagare 24 ordinarie ledamöter och 3 tjänstgörande ersättare, totalt 27 beslutande Se närvarolistan

Läs mer