Verksamhetsplan med budget Social- och äldrenämnden Äldre- och omsorgsenheten/kontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget Social- och äldrenämnden Äldre- och omsorgsenheten/kontoret"

Transkript

1 Verksamhetsplan med budget - Social- och äldrenämnden Äldre- och omsorgsenheten/kontoret

2 1 Sammanfattning Kundperspektivet: Social- och äldrenämndens kunder är överlag mycket nöjda och nämnden arbetar med att bibehålla kundnöjdheten samtidigt som vi vill erbjuda rättsäkra biståndsbedömningar, utförda med en bra kvalitet och effektivitet under perioden -. Redan under införs en ny biståndsbedömningsmodell inom hemtjänst vilken möjliggör att kunden i än större utsträckning kan påverka upplägget av den biståndsbedömda insatsen tillsammans med sin utförare. Under planperioden förslår nämnden flera förbättringar och kvalitetshöjande insatser för andra grupper. Under planperioden kommer det nya vård- och omsorgsboendet för äldre stå klart och möjliggör för fler kunder att bo i en trygg miljö. Valfrihet inom vård- och omsorgsboende genomförs. Samhälls-/miljöperspektivet: Tillsammans med intresseorganisationer spår nämnden de äldre och funktionsnedsatta Väsby-bornas framtida behov, vilket kommer ligga till grund för Väsbys framtida utveckling av tex boenden och omsorgsformer. Under planperioden kommer nämnden att byta teknisk lösning för trygghetslarm, från dagens digitala modell till en digital modell, vilket ska ge ökad trygghet för äldre i ordinärt boende. Nämnden kommer fortsätta att ställa krav på utförarna systematiska miljöarbete genom bland annat krav i förfrågningsunderlag. Social- och äldrenämnden deltar i ett samarbete med Stockholms läns nordvästkommuner där syftet är att utveckla metoder och tekniker för vårdplanering med landstinget. Under är det nya särskilda boendet, Brobacken, färdigställt med drygt 70 boendeplatser. Medarbetarperspektivet: Vi fokusera på att få en högre frisknärvaro, ett led i detta är att stärka ledarskapet och dela den stora gruppen om drygt 20 medarbetare i mindre grupper och med mer närhet till en chef. Idag är det brist på kvalificerade biståndshandläggare i Stockholmsområdet och därför blir det naturligt att en av utmaningarna är att hitta metoder för hitta och behålla kvalificerade biståndshandläggare. Med start startar vi ett trainéeprogram för en förstärkt introduktion av nya LSS-handläggare Ekonomiperspektivet: Nämnden har under en tid uppvisat negativ resultat. Orsaken är stora avvikelser i volymerna, det vill säga behovet och efterfrågan hos Väsbyborna har varit större än vad som först beräknats. Under planperioden arbetar nämnden hårt med att få ekonomin i balans. Ekonomistyrningen har stärkts och en effektivare mätmetod för utförd tid hos hemtjänstkunder, snabbare och tätare uppföljning av biståndsbeslut ska bidra till något lägre kostnader, men framför allt säkrare beräkningar. Det finns delar av verksamheterna som är svårare än andra att prognostisera som kommunen inte heller kan styra över, tex inom personlig assistans. Det nya äldreboendet Brobacken kommer stå klart under, idag finns flera poster som kan ge kostnader men är så pass osäkra att de inte idag kan beräknas. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 2(31)

3 2 Ansvarsområde Äldre- och omsorgsavdelnings uppdrag är att inom äldreomsorg och omsorg om funktionsnedsatta: möjliggöra och säkerställa mångfald och kundval finansiering, planering och utveckling uppföljning, utvärdering och tillsyn allsidig och konkurrensneutral information om verksamheterna rättsäker myndighetsutövning. 3 och nyckeltal Huvuddelen av verksamhetsplanen omfattar mål, nyckeltal och handlingsplaner utifrån strukturen i kommunens ledningssystem. en sorteras in i fyra perspektiv - kund, samhälle & miljö, medarbetare samt ekonomi. 3.1 Kund - nöjd väsbybo Genom att kvalitetssäkra välfärden hos våra utförare i form av kvalitetsrevisioner och granskningar, uppföljningar och avstämningar gentemot avtal, överenskommelser, lagar och förordningar bidrar nämnden till en att Väsbybon blir nöjd med kommunens finansierade tjänster. Inom ramen för tre- kommun-projektet har Täby, Vaxholm och Upplands Väsby tagit fram ett antal kvalitetsindikatorer inom vård- och omsorgsboenden och hemtjänst. Indikatorerna kommer under implementeras i förfrågningsunderlag och uppföljningar. För att stödja skolprojektet "Ett lärande Väsby" och barns inlärning i skolan kommer nämnden aktivt söka nämndens kunder med barn och se hur vår insats kan stödja barn i familjer med biståndsbedömd omsorg, främst inom socialpsykiatrin Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet. Under kommer vi fortsätta att införa kvalitetsgarantier inom biståndsbedömning. Kunden ska genom kvalitetsgarantier veta hur lång tid handläggningstiden vid en ansökan om bistånd längst får ta. Tiden från ansökan till erbjudan om plats på särskilt boende är för lång. Den långa väntetiden beror på avsaknad av attraktiva boendeplatser i och i närheten av Upplands Väsby. et är fram till att det nya äldreboendet står klart, att bibehålla samma väntetid som under 2012 fram till att det nya boendet står klart. Det nya boendet kommer att ha 76 platser varav 34 platser är ersättningsplatser för Marieborg och Korpkulla som avvecklas. Genom att införa valfrihet inom särskilt boende tror vi att fler förtag kommer att vilja etablera sig i Upplands Väsby. En balans mellan utbud och efterfrågan kommer att öka möjligheterna för kunderna att Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 3(31)

4 Nämndmål Kunder inom äldreomsorg ska uppleva tillgänglighet, ett respektfullt bemötande, inflytande och trygghet Kunder inom omsorg för funktionsnedsatta ska uppleva tillgänglighet, ett respektfullt bemötande, inflytande och trygghet Nyckeltal Andel som sammantaget är mycket eller ganska nöjd med hemtjänsten. Andel som sammantaget är mycket eller ganska nöjd med sitt särskilda boende Informationsindex för kommunens webbplats - Äldreomsorg Kvalitetsindex för Servicebostad enligt Kvalitetsbrometern Kvalitetsindex för gruppbostad enligt LSS enligt Kvaltitetsbarometern Kvalitetsindex för daglig verksamhet enligt LSS enligt Kvalitetsbarometern Informationsindex för kommunens få sitt förstahandsval. Genom att föra in mål från kvalitetspolicyn i förfrågningsunderlag säkerställs ytterligare att kvalitetspolicyn får genomslagskraft i verksamheterna. Första förfrågningsunderlaget där vi fört in mål från kvalitetspolicyn är inom hemtjänst. Vi arbetar inom olika samarbetsprojekt för att förbättra våra uppföljningar. Inom ramen för tre kommunprojektet är vi med och tar fram gemensamma kvalitetsindikatorer för äldreomsorg. Sedan deltar Kundvalskontoret även i ett av SKL:s kvalitetsnätverk för uppföljning. Nätverket har bidragit till en bättre planering och prioritering av uppföljningarna. Under kommer vi att redovisa uppföljningar i en rapportmall skapad i Stratsys. Rapportmallen är utvecklad för att göra resultatet från uppföljningarna lätta att förstå och för att öka jämförbarheten mellan olika enheter. Inför föreslår vi nya ersättningsmodeller inom daglig verksamhet enligt LSS och dagverksamhet för äldre. De nya modellerna ska bättre styra mot kvalitet och anpassas efter individens behov samt vara flexibla för volymförändringar. I samband med att förfrågningsunderlaget för LOV, särskilt boende, tas fram kommer vi att fokusera på effektmål och samtidigt ge utrymme för innovation och kvalitetsutveckling. Resultat Länssnitt Prognos ,2 1,2 1,2 1,25 1,25 1,15 1,15 1,15 1,2 1,2 1,41 1,41 1,41 1,42 1, Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 4(31)

5 Nämndmål Utredning och verkställande av beslut ska ske på ett rättsäkert sätt Nämndens verksamheter ska utföras med god kvalitet Nyckeltal webbplats - Personer med funktionsnedsättning Antal dagar i snitt från ansökningsdatum till erbjudet inflyttningsdatum i särskilt boende Antal verksamheter som infört kvalitetsgarantier Resultat Länssnitt Prognos Informationsindex redovisas inte ovan, men är lägre för båda nyckeltalen ovan, varför målet - är lägre än utfallet. Handlingsplan Säkra att kunderna upplever god tillgänglighet, delaktighet och gott bemötande. Genom SCB:s kundundersökning följs varje år hur kunderna upplever ställda mål. Undersökningarnas resultat används för förbättringsåtgärder. Regelbundna utförarmöten. Implementera de kvalitetsindikatorer inom äldreomsorgen som tagits fram i Tre-kommunprojektet Kundundersökning inom området funktionsnedsättning När resultatet kommer för Kvalitetsbarometern begär kundvalskontoret in analys handlingsplaner för de enheter som har låga resultat. Kundvalskontoret kontaktar även de enheter med bra resultat för att lära av goda exempel. Minska antalet dagar från komplett ansökan om särskilt boende till erbjudan om inflyttningsdatum Boendesamordnare på utredningsenheten bistår kunderna att hitta boendeplatser inom LOVavtal Säkra att kvalitetsgarantier tas fram Uppdatera och revidera befintliga kvalitetsgarantier Utmaningar och risker Inom såväl äldreomsorg som omsorg om funktionsnedsatta är kundnöjdheten god. En utmaning är att öka nöjdheten ytterligare Utbudet av välfärdstjänster präglas av valfrihet och mångfald med utförare som alla erbjuder hög kvalitet. Bostadsmarknaden ska präglas av många aktörer och olika upplåtelseformer. Social- och äldrenämnden reviderar sin konkurrensutsättningsplan varje år i sam- Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 5(31)

6 band med verksamhetsplan. Hemtjänst dagtid och korttidsplatser utomlands är upphandlade enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV). Hemtjänstkunderna har ett tjugotal utförare att välja mellan. I mars fattas beslut om att införa valfrihet inom vård- och omsorgsboenden. Modellen för att öka valfriheten innebär att äldreboenden kommer att kunna drivas genom upphandling enligt LOV och LOU eller genom överenskommelser med egen regi. Modellen kommer att öka incitamenten för externa aktörer att etablera sig i Upplands Väsby vilket ger förutsättningar för ett varierat utbud av boenden för äldre. Välfärdstjänster med hög kvalitet förutsätter en fungerande marknad. Äldre- och omsorgsavdelningen arbetar med ständiga förbättringar av förfrågningsunderlag och uppföljningar. Vi har regelbundna utförarträffar för de utförare som är etablerade i Upplands Väsby. Inom äldreboenden har vi även att ha så kallade branschråd för att möjliggöra erfarenhetsutbyte mellan boenden med olika utförare. Vi träffar även våra utförare enskilt. Många företag som är intresserade av att etablera sig i Upplands Väsby. Det senaste året har intresset varit stort för hur behoven inom äldreomsorg ser ut på lång och kort sikt. En förutsättning för valfrihet är att det finns lättillgänglig information för den kund som ska välja utförare. Vi kommer fortsätta att utveckla innehållet på Väsbyjämföraren så att informationen är den som kunderna efterfrågar. Merparten av de som får beslut om hemtjänst utnyttjar möjligheten att välja utförare. För de som inte vill välja finns det en turordningslista. Genom att införa valfrihet inom vård- och omsorgsboenden samtidigt som nya boendet Brobacken står klart, bedömer vi att möjligheten för kunden att få sitt förstahandsval är i balans Verksamheterna inom funktionsnedsättning drivs genom överenskommelser med Väsby välfärd, på entreprenad upphandlad enligt LOU eller genom ramavtal för enstaka platser. Kunnen har en digital jämförelsetjänst, Väsby Jämföraren, där kunderna kan läsa om och jämföra utförare av kommunalt finansierade välfärdstjänster. Kostnader för system och resurser för att vidareutveckla Väsby Jämföraren belastas Kundvalskontet och Social och -äldrenämnden får en ökad årlig kostnad på ca 200 Tkr under -. Under hösten genomförs två seminarium om teknikens möjligheter i vård och äldreomsorg. Tillsammans med förtroendevalda i social- och äldrenämnden, brukarrepresentanter, medarbetare och chefer diskuteras visioner, möjligheter och farhågor kring ny teknik inom äldreomsorg och omsorg om funktionsnedsatta. Seminarierna är en del i förverkligandet av den plan för ehälsa som social- och äldrenämnden beslutade om i mars i år (Långsiktig plan för finansiering, organisation och samverkan inom området för ehälsa). Nämndmål Mångfalden av utförare inom de verksamheter som kommunen finansierar och som inte är myndighetsutö- Nyckeltal Andel kunder som anser att de får den information de behöver via Väsby jämföraren för att kunna göra ett val av utförare Resultat Länssnitt Prognos % 50% Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 6(31)

7 Nämndmål vande ska säkerställas Nyckeltal Andel hemtjänstkunder som gör ett aktivt val av utförare vid nyval Andel kunder inom särskilt boende som får sitt förstahandsval Resultat Länssnitt Prognos % 90% 90% 92% 95% % 50% 50% 60% 75% Handlingsplan Säkra att adekvat information finns tillgänglig på kommunens hemsida Granska och uppdatera kommunens hemsida regelbundet. Tydliga rutiner och beskrivningar till utförare som ska anmäla förändringar till hemsidan. Utveckla informationen på Väsbyjämföraren med resultat från avtalsuppföljningar. Fokusgrupper i november i syfte att utveckla innehållet i Väsbyjämföraren. Verka för att fler utförare etablerar sig i Väsby inom ramen för LOV säbo (vård- och omsorgsboende) Genom information och ett öppet klimat med alla intressenter ska nämnden bidra till ytterligare mångfald och valfrihet Utmaningar och risker En utmaning, som Upplands Väsby delar med de flesta kommuner som infört valfrihet, är att utveckla informationen så att den blir ett bra verktyg för kunden som ska välja utförare samtidigt som informationen är konkurrensneutral. Som exempel på en utmaning är mått på kundnöjdhet. Mindre företagen med få kunder får inte något resultat i de nationella kundundersökningarna, och utan resultat blir de inte lika attraktiva att välja. En förutsättning för att få sitt förstahandsval är att det finns balans mellan utbud och efterfrågan. Brist på äldreboenden i och i närheten av Upplands Väsby gör att få personer kommer att få plats på önskat boende. Genom det nya boendet Brobacken kommer tillgång och efterfrågan vara i balans under. Befolkningsutvecklingen i åldersgruppen 80 år och äldre gör att ytterligare boenden kommer att behövas inom en tioårsperiod Kommunen ska verka för ett socialt hållbart samhälle där trygghet samt goda uppväxt- och levnadsförhållanden ger förutsättningar för en god hälsa. Under målet "Invånare i Upplands Väsby ska kunna åldras i trygghet och få det stöd de behöver för att kunna bo kvar hemma" följer vi kundnöjdhet och kontinuitet inom hemtjänsten men även det förebyggande arbetet. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 7(31)

8 Den nyligen antagna värdegrunden för alla utförare inom äldreomsorgen kommer att tillsammans med utförarna gås igenom och börja tillämpas under. Ett viktigt verktyg i det förebyggande arbetet inom äldreomsorgen är de nationella kvalitetsregisterna och användningsgraden följs därför upp regelbundet. Senior Alert tillhandahåller metoder för riskbedömningar och planering och uppföljning av åtgärder. Palliativa registret syftar till att mäta hur väl olika enheter lever upp till definierade kriterier för god vård i livets slutskede och på så sätt bidra till att stödja kvalitetsutveckling. BPSD-registret är ett kvalitetsregister för Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid demens. Registret syftar till att kvalitetssäkra vården av personer med demenssjukdom. Nämndmål Invånare i Upplands Väsby ska kunna åldras i trygghet och få det stöd de behöver för att kunna bo kvar hemma Invånare i Upplands Väsby med funktionsnedsättning ska känna trygghet och efter behov erhålla det stöd de behöver Nyckeltal Andel som uppger att handläggarens beslut är anpassat efter dina behov Andel som uppger att det känns tryggt att bo hemma med stöd av hemtjänsten Antalet insatser/aktiviteter för anhöriga som kommunen erbjuder själva eller tillsammans med andra Genomsnittligt antal vårdare som besöker en äldre person med hemtjänst under 14 dagar Andel personer över 80 år som erbjuds förebyggande hembesök Antalet insatser/aktiviteter för anhöriga till funktionsnedsatta som kommunen erbjuder själva eller tillsammans med andra Genomsnittligt antal boenstödjare som besöker en person med boendestöd under en Resultat Länssnitt Prognos Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 8(31)

9 Nämndmål Nyckeltal 14-dagarsperiod. Resultat Länssnitt Prognos Boenden för äldre arbetar förebyggande för att minska skada och ohälsa Andel registreringar i Palliativa registret i förhållande till antalet dödsfall Andel äldre som erhållit en riskbedömning med registrering i Senior Alert Antalet äldre som bedömts lida av BPSD och som är registrerade i BPSD-registret Handlingsplan Säkra möjligheten att kunna bo kvar hemma Genom att erbjuda hembesök för information till alla över 80 år som inte har någon insats från kommunen. Att genom systematiskt arbete med klagomålshantering och Lex Sarah ständigt arbeta med förbättringsåtgärder. Att ställa krav i avtal och överenskommelser att schema planeras så att antalet vårdare minimeras. Tillsammans med såväl kommunalt och landstingsfinansierade verksamheter forsätta implementering av modellen för demensvård. Fortsätta arbetet tillsammans med landstinget med att ta fram rutiner för utskrivningsklara. Säkra att personer med funktionsnedsättning ska känna trygghet och efter behov erhålla det stöd de behöver Kundundersökningar för att följa kundnöjdhet Dialog med intresseorganisationer och utförare Kompetensutveckling för anställda via Carpe Säkra att boenden för äldre arbetar förebyggande för att minska skada och ohälsa Säkerställa genom ledningssystem för kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 att ett systematiskt förbättringsarbete sker för att förebygga skada och ohäsa Dialog med utförare kring förebyggande arbete Utmaningar och risker Under de senaste åren har kvaliteten i äldreomsorgen ifrågasatts i medierna. Rapportering om vanvård och vinstdebatten riskerar att skapa otrygghet hos äldre och deras närstående. Utmaningen består i att vända synen på kvaliteten i äldreomsorgen och föra fram all den positiva utveckling som sker inom området. Vi ser även en ökad klyfta mellan förväntad omfattning på omsorgen och den skäliga levnadsnivå som socialtjänstlagen anger. Även här finns en utmaning i informationen om vad lagstiftaren anger som skälig levnadsnivå inom Socialtjänst- Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 9(31)

10 lagen och vad som menas med goda levnadsvillkor inom lagen om stöd för vissa funktionsnedsatta (LSS). Vi behöver utveckla vårt samarbete med frivilligorganisationer för att om möjligt utveckla aktiviteter som kan komplettera de skattefinansierade insatserna. 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Inom kommunen finns ett bra samarbete mellan de olika kontoren för en långsiktig planering av bostadsområden. Vi deltar aktivt i arbetet med översiktsplan för att våra målgruppers intressen ska tillvaratas. Vi kommer att behöva utveckla former för att säkerställa att det i framtida projekt avsätts en viss andel av bostäderna för personer som av olika skäl inte kommit in på den ordinarie bostadsmarknaden. Det kan röra sig om servicebostäder för personer med funktionsnedsättning eller försöksboenden för personer med psykisk ohälsa. Behovet delas med Individ- och familjeomsorgens målgrupper och vi kommer att arbeta tillsammans med frågan Genom en hållbar tillväxt ska fler människor vilja bo, verka och utvecklas i kommunen KPR har vid sitt sammanträde den 29 maj 16 ställt sig positiv till att äldreomsorgsplanen ersätts med ett nytt arbetssätt vilket innebär att intresseorganisationerna ska bidra med rollen som omvärldsbevakare i aktuella frågor. Under utarbetade Kundvalskontoret tillsammans med Finska PRO, PRO och SPF ett nytt samverkansforum, "tio-år-framåt-gruppen". När gruppen träder in i rollen som omvärldsbevakare är tanken att föreställa sig hur äldreomsorgen ska se ut om 10 år. I gruppens arbete står det fritt att spåna kring nya idéer, men även att titta på lyckade exempel i andra kommuner eller i andra länder. Temat för var hemtjänst. Gruppen kom gemensamt fram till att följande områden vore önskvärda att ta med inför arbetet med flerårsplan med budget; Uppföljning av hemtjänstutförare förbättra redovisningen styrning så att uppföljningarna bidrar till en ökad kompetensnivå hos utförarna. Trygghetsskapande teknik Personlig assistent istället för hemtjänst, ex flera personer går samman och anställer hemtjänstpersonal som de förfogar över. Kundvalskontoret har en pågående utveckling för att göra våra uppföljningar bättre och förbättra formerna för redovisning. Vi kommer att samverka kring dessa utvecklingsfrågor inom ramen för KPR:s arbetsgrupper. Under kommer ett mindre antal digitala trygghetslarm testas i Upplands Väsby. Inför kommer digitala larm att upphandlas för att möjliggöra en övergång från analoga larm till digitala larm. Teknikutvecklingen går ständigt framåt och vi kommer följa teknikutvecklingen för att efter hand införa den teknik som skapar ökad trygghet och självbestämmande för våra målgrupper. "10-år-framåt-gruppen" önskar en mer flexibel hemtjänst. De vill kunna styra över sina beviljade timmar och ha ett större inflytande över vilken personal som kom- Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 10(31)

11 mer hem till dem. En grupp som bor nära varandra skulle kunna anställa någon som jobbar hos dem, delvis som hemtjänst men även hjälpa till med andra saker. Den nya modellen för biståndsbedömning kommer bidra till att kunden får större inflytande över hur och när insatsen utförs. Den nya modellen tillgodoser inte hela tanken med en mer flexibel hemtjänst. Frågan om att arbeta mot en hemtjänst som mer liknar personlig assistans och där kunden själv anställer sin personal kräver en omfattande utredning. Frågor som behöver utredas är vad som ska skattefinansieras, hur ska insatsen följas upp och ansvarsfrågor. Under planperioden kommer vi att pröva att ha 10-år-framåt-grupp för funktionsnedsatta för att få hjälp att planera framtida boenden. Upplands Väsby kommun står inför utmaningen att byta ut icke-fullvärdiga-boende och en nära samverkan med målgruppen och deras anhöriga bidrar till hållbara lösningar. Social- och äldrenämnden har en lång tradition att samverka med den idéella sektorn. Vänner i Väsby har två verksamheter, Rubinen och Väntjänsten. I Rubinens lokal bjuds på kultur, samhällsnyttig information och en stund av gemenskap. Väntjänsten erbjuder äldre ett telefonsamtal då och då, sällskap på promenad eller vid ärenden eller regelbundna besök. Vänner i Väsby består av: Sveriges pensionärsförbund - SPF Pensionärernas Riksorganisation - PRO Finska PRO Röda korset Fresta och Hammarby och Eds församling Andra intresserade tillsammans med Upplands Väsby kommun Nämndmål Nyckeltal Resultat Länssnitt Prognos Ansvar för marknadens framtida utveckling inom ramen för social- och äldrenämndens uppdrag. Engagera och underlätta för ideella krafter inom vård och omsorg Handlingsplan Långsiktig planering Säkerställa kapacitetshöjningar eller nyetableringar för att tillgodose Väsbys växande befolknings framtida behov av vård och omsorg. Fortsatt och utvecklad samverkan Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 11(31)

12 Handlingsplan Samverkansforumet 10-år-framåt-gruppen inom äldreomsorg tillsammans med PRO, Finska PRO och SPF. Ny 10-år-framåt-grupp inom funktionsnedsättning. Vänner i Väsby i samarbete med SPF, PRO, Finska PRO, Röda korset, Fresta, Hammarby och Eds församlingar mfl Utmaningar och risker Intresseorganisationer och andra ideella föreningar bidrar till ett rikt utbud av aktiveter för Social-och äldrenämndens målgrupper. Samarbetet mellan de offentligt finansierade verksamheterna och de ideella föreningarna kan utökas och fördjupas. Utmaningen är att utveckla samverkansformer som tar hänsyn till alla parters förutsättningar och uppdrag Genom en aktiv samverkan med näringslivet och en god service skapas förutsättningar för ett starkt näringsliv och en lokal arbetsmarknad. Inom äldreomsorg och omsorg om funktionsnedsatta har Social- och äldrenämnden avtal eller överenskommelser med ett stort antal utförare. Bara inom hemtjänst finns ett tjugotal utförare. En hög andel av våra företagare är kvinnor och merparten av deras anställda är kvinnor. Inom EU är Sverige det land som lägger högst andel av BNP på äldreomsorg och omsorg om funktionsnedsatta. Det har medfört att Sverige även har den högsta förvärvsfrekvensen bland medelålderkvinnor (Källa: Szebehely, Marta och Ulmanen, Petra (2012)). I enlighet med förfrågningsunderlaget för hemtjänst godkänns numera anhöriganställningar enbart i undantagsfall. Skälen till att begränsa anhöriganställningar är inte enbart för att öka kvalitet och insyn, det är även för att anhöriganställningar riskerar bli en kvinnofälla och bidrar till ökad segregation. Argumenten för anhöriganställningar har oftast varit språk och kultur, men eftersom våra företag har kompetens inom de flesta språk har de nya reglerna inte medfört några större problem för våra kunder. Kundvalskontoret har olika kanaler för dialog, information och verksamhetsutveckling. Vi träffar utförare enskilt, genom utförarmöten och branschråd. Som exempel kan nämnas det täta dialogerna vi har med hemtjänstutförare inför ny modell för biståndsbedömning och seminarium för att ta fram etiska förhållningsregler för marknadsföring inom hemtjänst. introduceras även leverantörssidan för att samla information på en lättillgänglig plats för utförarna. Många kommuner väljer att ha perioder då de tar mot och godkänner LOVansökningar. Vi har valt att ta mot ansökningar kontinuerligt och att en fullständig ansökan ska behandlas inom 2 månader, Under det senaste året har vi dock haft en snabbare handläggning. Tillsammans med Individ- och familjeomsorgen medverkar vi ett nätverk med Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 12(31)

13 representanter för arbetsförmedlingen, försäkringskassan och psykiatriska öppenpsykiatrin. Syftet med nätverket är att samverka kring personer som har svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden. Genom FOU.nu kan vi tillhandahålla stöd till verksamhetsutveckling hos våra utförare. Ett lyckat exempel där FOU.nu har varit sammanhållande och drivande är att samverka för en sammanhållen vård för demenssjuka. Nämndmål Företag inom vård och omsorg ska uppleva god service och ett gott samarbetsklimat Nyckeltal NKI företag inom vård och omsorg Resultat Länssnitt Prognos Handlingsplan Nytt verksamhetssystem Stabilisera och utveckla rutiner kring det nya verksamhetssystemet Pulsen Combine för att underlätta för våra utförare Utmaningar och risker Många av utförarna verkar i flera kommuner och behöver därför förhålla sig till de olika kommunernas olika system för uppföljning, insatsrapportering och kvalitetskrav. Kundvalskontoret kommer att behöva fortsätta att utveckla enkla och effektiva former för dialog och samverkan med utförarna. En utmaning är att hitta former för att tillsammans med andra kommuner hitta gemensamma kvalitetsindikatorer och uppföljningar Kommunen ska vara ett föredöme inom miljöområdet och bedriva ett systematiskt miljöarbete som leder till ett hållbart samhälle. Genom ett fördjupat samarbete med medborgare, företagare och andra aktörer ska vår gemensamma miljö- och klimatpåverkan minska. I våra avtal och överenskommelser ställer vi krav på utförarna att ha ett systematiskt miljöarbete. Som exempel finns det i nya förfrågningsunderlaget för hemtjänst krav på att det ska finnas rutiner för avfallshantering hos den enskilde. Rutinerna får dock inte inkräkta på den enskildes självbestämmande. I samarbete med FOU (nätvärk av nordvästkommunerna i Stockholms län och landstinget) kommer kommunen delta i ett utvecklingsprojekt som syftar till att utveckla metoder och tekniker för vårdplaneringar med landstinget, tex genom videomöten. Detta kommer ge en mer effektiv process och minskar samtidigt de fysiska resorna och miljöpåverkan blir mindre. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 13(31)

14 Vi kommer att aktivt arbeta med information och stöd till utförare för att fler ska teckna klimatavtal Väsby. Nämndmål Utförare inom nämndens verksamhetsområde ska aktivt arbeta med miljöfrågor Nyckeltal Antal utförare inom nämndens verksamhetsområden som anslutit sig till Klimatavtal Väsby Resultat Länssnitt Prognos Handlingsplan Klimatavtal Väsby Klimatavtal Väsby är en viktig satsning för att förbättra miljö och miljömedvetenhet bland företag verksamma i kommunen. Nämnden ska verka för att informera utförare om fördelarna med avtalet och framhålla att det ses som positivt att utförarna går med i samarbetet. Första steget är att kundvalskontorets personal ska fortbilda sig för att få större kunskap i vad klimatavtalet innebär Utmaningar och risker Den övervägande delen av de välfärdstjänster som Social- och äldrenämnden finansierar utförs i kundens hem. Krav på avfallssortering måste ske med viss försiktighet för att värna om kundens integritet och självbestämmande. 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Alla medarbetare på äldre- och omsorgsavdelningen har årligen möjlighet att delta i medarbetarundersökningen Hållbart medarbetarengagemang, HME. Mätningar hittills har visat på att medarbetare är nöjda och känner att de utvecklas. En stor utmaning är hög arbetsbelastning och att det är svårt att rekrytera handläggare med erfarenhet till utredningsenheten. Omvårdnadslyftet, en statlig satsning på kompetensutveckling inom äldreområdet avslutades. Många utförare har tack vare satsningen haft möjighet att låta personal som inte haft den formella kompetensen utbilda sig. Vi ser svårigheter för våra utförare att fortsätta utbilda sin personal i samma omfattning nu när omvårdnadslyftet är avslutat Kommunkoncernen och dess samarbetspartners ska vara attraktiva arbetsgivare med stolta medarbetare. Alla kommunalt finansierade tjänster ska präglas av hög kompetens och gott bemötande. Inom utredningsenheten är frisknärvaro lägre och sjukfrånvaron högre än på Kundvalskontoret i stort. På utredningsenheten finns drygt 20 medarbetare som arbetar med myndighetsutövning inom äldreomsorg och omsorgs om funktions- Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 14(31)

15 nedsatta. Under har vi delat enheten i två med en enhetschef för varje enhet. Genom delningen av enheterna har ledningsfunktionen stärkts. Det har ger ökade möjligheter för cheferna att fånga upp idéer för verksamhetsutveckling från medarbetarna och även följa upp att de omsätts i praktiken. Den dagliga handledningen och arbetsledningen stärks vilket ger positiva effekter på arbetsmiljön. Sedan har ledningen för utredningsenheten chefshandledning. Medarbetarna inom utredningsenheten äldre är sedan juni, uppdelade i två team, där varje team har ett gemensamt ansvar för kunderna. Detta för att minska sårbarheten vid frånvaro och att handläggarna alltid ska finnas tillgänglig för kunden. För närvarande finns inga vakanser på utredningsenheten äldre. På utredningsenheten för LSS och socialpsykiatri har medarbetarna vid flera tillfällen deltagit vid olika, för målgruppen relevanta, föreläsningar via Carpe. Samtliga medarbetare har eller ska gå på SIP-utbildning (samordnad individuell plan) inom respektive målgrupp. Under hösten kommer även samtliga medarbetare inom teamet att gå en heldagsutbildning gällande barnperspektivet, tillsammans med IFO. Medarbetarna har kontinuerlig handledning. Det är för närvarande två vakanta tjänster inom LSS, rekrytering pågår. Då det är väldigt få sökande som har praktisk erfarenhet av handläggning har ett traineeprogram startats upp som ett projekt. Syftet är att stärka upp kring nya medarbetares introduktion vilket på sikt förväntas ge trygga och säkra medarbetare. Det råder fortsatt hög arbetsbelastning inom både LSS och socialpsykiatrin, till följd av ett ökat inflöde av kunder. Inom välfärdsområdet sker en ständig utveckling. För att följa med i utvecklingen krävs en aktiv omvärldsbevakning och kontinuerlig kompetensutveckling. Under de närmaste åren kommer vi bland annat fokusera på utvecklingen inom trygghetsskapande teknik, demenssjukdomar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Kundvalskontoret möter dagligen kunder, utförare, externa och interna samarbetspartners. Ett av våra viktigaste verktyg för att lyckas med vårt uppdrag är ett gott bemötande. Bemötande- och kommunikationsfrågor är därför något som ständigt diskuteras och utvecklas. Kundvalskontoret följer upp de verksamheter som Social- och äldrenämnden finansierar. Utbildningsnivå och kontinuitet är viktiga komponenter för kundens upplevelse av kvalitet. I våra uppföljningar följer vi därför utbildningsnivå och personalomsättning hos våra utförare. Vi vill bidra till en kommun där utbildning värdesätts. Detta gör vi genom att ställa krav på och stödja utvecklingen mot adekvat utbildning inom de verksamheter som nämnden finansierar. Nämndmål Kundvalskontoret ska vara en föregångare och förebild som arbetsgivare. Nyckeltal Bemötandeindex (BMI) för kundvalskontoret Hållbart medarbetarengagemang (HME) för kundvalskontoret Resultat Länssnitt Prognos Frisknärvaro, 60,6% 61% 62% 63% 64% Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 15(31)

16 Nämndmål Personal inom verksamheter som Social- och äldrenämnden finansierar ska ha en adekvat utbildning. Nyckeltal andel medarbetare som har en sjukfrånvaro på 40 timmar eller mindre på ett år Resultat Länssnitt Prognos Sjukfrånvaro 6,8 6,6 6,4 6,2 6 Andel chefer som uppfyller utbildningkraven i förfrågningsunderlag och överenskommelser 90% 95% 100 % Handlingsplan Hållbart medarbetarengagemang för Kundvalskontoret Utveckla och färdigställa Handboken (Social- och äldrenämndens ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9). Processer och arbetsmetoder ska förbättras och förenklas så att de håller även vid tillfälliga vakanser och arbetstoppar. Införa så kallade budgetgrupper där både ledning och medarbetare deltar för att öka delaktighet i verksamhetsplanering och budgetuppföljning. Båda teamen/enheterna har planeringsdagar, minst en dag/termin, med fokus på verksamhetsutveckling samt att följa upp fastställda mål. Kontinuerlig kompetensutveckling med juridisk utbildning samt att samtliga medarbetare har eller ska genomgå "Våld i nära relationer", med inriktning på resp. målgrupp. Satsa på kompetensutveckling Möjlighet till kompetensutveckling bidrar till att göra yrken inom äldreomsorgen mer attraktiva. Fortsatta dialoger med utförare för att hitta fortsatta möjligheter till kompetensutveckling Utmaningar och risker En utmaning som Upplands Väsby delar med resten av Stockholms län är att rekrytera och behålla personal inom biståndsbedömning. En hög personalomsättning försvårar utvecklingsarbetet och skapar ständiga avbrott i planeringen. Vakanser skapar en högre arbetsbelastning för medarbetarna och kunderna upplever en försämrad kvalitet vid handläggarbyte. Inom biståndsbedömningen LSS har ärendemängden ökat med 17% mellan 2011 och. Motsvarande ökning finns även för biståndshandläggning inom psykisk ohälsa. Arbetsbelastningen har ökat eftersom antalet handläggare idag är samma antal som Under har ett nytt it-system införts som initialt har ökat arbetsbelastningen för så gott som alla inom avdelningen. Bemötandeindex och hållbart medarbetarengagemang är mycket viktiga mått som visar på såväl arbetsklimat, ledarskap och motivation inom arbetsgruppen. Då kundvalskontoret har ett gott resultat redan 2012 är utmaningen att höja resultatet ytterligare under planperioden. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 16(31)

17 Under de senaste åren har regeringen avsatt medel för kompetensutveckling inom omvårdnadslyftet. Ett flertal utförare har utnyttjat möjligheten att kompetensutveckla sin personal. Satsningen avslutas vid halvårsskiftet. Vi ser en risk att utförarna inte kommer att ha möjlighet att kompetensutveckla sin personal i samma omfattning utan ekonomiskt stöd via omvårdnadslyftet. 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning Nämnden har under de senaste åren dragits med stora underskott som till största del varit relaterat till ökade volymer. Det betyder att nämnden haft fler kunder än som budgeterats. En av de viktigaste målen för - är att nämndens ekonomi ska vara i balans samtidigt som biståndsbedömningen ska vara rättssäker och bedömningen korrekt gjord. Detta är en stor utmaning. Genom en bättre ekonomistyrning kommer det finnas bättre underlag för analys som en del i utvecklingen mot bland annat en ekonomi i balans. Det möjliggör också möjligheten att kunna mäta kvalitet och effektivitet i nämndens arbete. Under har ett nätverk för controllers inom äldreomsorg och omsorg om funktionsnedsatta startats bland Nordvästkommunerna. Nätverkets första uppgift är att ta fram kvalitetssäkrade verksamhetsmått och kostnadsnyckeltal för hemtjänst. Syftet är en bättre jämförelse mellan kommunerna för en fördjupad analys av utvecklingen inom hemtjänst Kommunens ekonomiska resultat ska över en budgetperiod, genomsnittligt, uppgå till minst 2,5 % av skatteintäkterna et är långsiktig ekonomisk balans och kunna bidra till kommunens 2,5%-iga avkastningskrav. Under närmsta tiden är målet att hitta rätt ekonmiska kostym och uppnå noll-resultat. Nämndmål Nämndens ekonomi ska vara i balans. Nyckeltal Resultatavvikelse av omslutning, i procent Resultat Länssnitt Prognos -3,9 0-3, Handlingsplan Uppföljning av volymer månadsvis Säkerställa rutiner och processer för volymuppföljning. Volymer inom externa och interna köp av övriga verksamheter följs upp månadsvis. Arbeta med nya ersättningsmodeller och biståndsbedömningsmodeller för att säkerställa att resurserna används effektivt. Nya former och metoder att skapa och följa nämndens tjänsteområdens och dess utveckling Uppdatera och identifiera nya former som kan användas som prognosverktyg Utifrån nuvarande prisnivåer och önskade prisnivåer kartlägga och lägga grund för planering för alternativ till externa insatser Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 17(31)

18 Utmaningar och risker Även små volymer utöver budget kan ge stora effekter på kostnader, speciellt märkbart är detta inom omsorg av pesoner med funktionsnedsättning. Vi har de senaste åren även sett att Försäkringskassans förändrade bedömningar av rätten till stöd enligt Socialförsäkringsbalken (fd LASS) gett stora effekter för kostnaderna för personlig assistans enligt LSS. Inom äldreomsorgen har vi stora volymer inom hemtjänst. Det innebär att förändrade arbetssätt inom landstinget får konsekvenser för medelbiståndstiden per kund och månad. Tidigare utskrivning från sjukhus ökar behovet av hemtjänst då de personer som kommer hem från sjukhus har ett allt mer omfattande omvårdnadsbehov. De senaste åren har även prisjusteringarna varit högre än prognostiserat vilket har bidragit till sämre resultat för äldre- och omsorgsavdelningen. Orsaken är att de indexens faktiska utfall och dess prognos har haft stora avvikelser. Social- och äldrenämnden noterar att kommunens egen regi Väsby Välfärd visar underskott för sina särskilda boenden för äldre. Nämnden följer utvecklingen under och framöver under Ekonomisk översikt Social- och äldrenämnden har under de senaste åren haft ett betydande budgetöverskridande. Främst rör det sig om volymökningar inom hemtjänst och inom funktionsnedsättning men även kostnader för brandskydd. Under gav revisorerna EY i uppdrag att granska ekonomistyrningen inom hemtjänst. Resultatet presenterades i Revisionsrapport 4/ - Ekonomistyrning inom hemtjänsten. Revisonen identifierade ett antal brister och utvecklingsområden. Revisorernas rekommendationer är inom områden som rör färdigställande och implementering av Pulsen Combine, budget- och prognosarbetet, delaktighet för medarbetare och kvalitetsuppföljning. Nämnden arbetar med samtliga identierade förbättringsområdena. Vi har tagit till oss den kritik som framkommit kring alltför optimistiska prognoser av volymer inom hemtjänst. Den minskning av hemtjänsttimmar som låg till grund för budget har nu reviderats. Vi fortsätter samtidigt att utveckla våra prognosverktyg för att bättre kunna följa de faktorer i omvärlden som påverkar omvårdnadsbehovet hos våra kunder. Ny befolkningsprognos - konsekvenser Ett led i att på bästa sätt möta våra kunders behov är att följa befolkningsutvecklingen. Behovet styrs inte enbart av befolkningsutveckling utan även av utvecklingen inom andra områden i samhället. Det kan till exempel vara olika generationer med nya förväntningar, kapacitet hos landstinget att utreda autism och neuropsykiatriska diagnoser eller tillgången till bostäder. Många kommuninvånare är friska långt upp i åldern, men antalet personer i behov av vård och omsorg ökar över tid. Upplands Väsby kommun strävar efter att kunna tillgodose invånare med behov av särskilt boende en boendeplats i kommunen och under kommer ett nytt särskilt boende för äldre att färdigställas och ca 35 nya boendeplatser kommer att skapas. Boendet kommer också få kunder Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 18(31)

19 som flyttar från nuvarande icke verksamhetsändamålsenliga lokaler. Detta kommer också att göra att väntetiden för särskilt boenden för äldre blir kortare. Andel kommuninvånare över 65 år som idag bor i särskilt boenden är 2,77 %. Genomsnittlig andel invånare över 65 år i riket som 2012 bodde i särskilt boende var 4,9% (Koll på Hemtjänsten (SKL/RKA ). I Uppland Väsby motsvarar 4,9% av invånarna över 65 år 359 personer (). Under perioden - kommer användningen av och på vilket sätt korttidsplatserna idag används att ses över. et är att minska antalet korttidsplatser när tillgången till vård- och omsorgsplatser ökar. För närvarande befinner sig ett antal personer på korttidsplats som väntar på plats på vård- och omsorgsboende. Antalet hemtjänstkunder har ökat under de senaste åren. Per sista december hade kommunen 617 hemtjänstkunder och 143 kunder med enbart trygghetslarm. En enkel beräkning visar att 10,4% av befolkningen över 65 år idag har någon form av beviljad hemtjänst inkl trygghetslarm. Ökningstakten av invånare i de äldre ålderskategorierna antas minska mer än vad som prognostiserats. Men ökar alltjämt ytterligare de närmsta åren. Befolkningsprognos äldre Den senaste befolkningsprognosen visar på färre antal äldre, 65-w, än tidigare prognos. Tabellen nedan illustrerar förändring mellan nuvarande prognos och tidigare. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 19(31)

20 Den lägre befolkningsprognosen påverkar inte det faktiska behovet av omsorg och stöd till de äldre. Befolkningsprognos invånare upp till 64 Vår analys visar inte på lägre behov av biståndsbedömnda insatser till kommuninvånarna trots den lägre befolkningsprognosen. Volymförändring /verksamhet Förändr Förändr Förändr Förändr Förändr Förändr Antal Mkr Antal Mkr Antal Mkr Boende enligt LSS, årsplatser 7 7,8 7 7,8 7 7,8 Psykiatriboende, årsplatser 4 2,5 4 2,5 4 2,5 Personlig ass. enligt LSS tim , , ,1 Boendestöd samt dagverksamhet pykiatri 0,9 0,9 0,9 LASS ersättning FK -3-0,9-3 -0,9-3 -0,9 Daglig verksamhet enligt LSS Korttidsvistelse snligt LSS -0,6-0,6-0,6 Korttidsplatser äldre, årsplatser 4 3,1 4 3,1 4 3,1 Hemtjänst, antal utförda timmar , , ,4 Larminstallationer samt övergång från analogt till digitalt 1,2 1,2 1,2 Lokalkostnader 2,5 2,5 2,5 Turbundna resor, funktionsnedsatta Brandtillsyn i form av kostnader för personal eller brandåtgärder Ökade kostnader för ersättning till S&P inkl Pulsen Combine Köp av administrativ hjälp fastigheter KSB 2,2 2,2 2,2 1,0 1,0 1,0 1,8 1,8 1,8 0,5 0,5 0,5 Summa 31,5 31,5 31,5 Volymer och kostnadsnyckeltal Utifrån ny fakta och hänsyn taget till utveckling hos kommuninåvnarnas behov bedömer vi följande justerade behov under -. Förändringen mellan poster visas i tabellen Ny befolkningsprognos - konsekvenser. *Till nedan tabell bör noteras att antal utförda hemtjänsttimmar är angivet i två Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 20(31)

21 nivåer, den lägre nivå är beräknad utifrån att elektronisk tidmätning införs. ** När denna verksamhetsplan skrivs finns inga tal för antal utförda timmar per månad och kund inom hemstjänsten. Så snart det nya verksamhetssystemet medgör att statistik kan tas ut kommer tal att publiceras. Volym/mått Hemtjänst, antal kunder, genomsnitt per år Hemtjänst, antal kunder med trygghetslarm Hemtjänst, antal tim larmutryckning tom aug-13 Hemtjänst kostnad för larmutryckningar samt larminstallationer* Hemtjänst, antal utförda tim omvårdn. & serviceinsatser Antal utförda timmar per kund och månad Korttidsplatser äldre, antal årsplatser i snitt under året, hittills. - Varav Växelvårdsplatser Särskilt boende äldre, antal årsplatser Boendestöd, antal kunder Boendestöd, beviljade timmar Boende LSS och SoL, antal platser per rapportering - varav LSSboenden - varav LSS personer med SoL boende Bokslut Prognos /225500* /225500* /22500* 31 -** -** -** varav psykiatribo Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 21(31)

22 Volym/mått ende Daglig verksamhet LSS, antal platser Korttidstillsyn över 12 år och vuxna LSS, antal platser Personlig ass. enligt LSS, antal timmar LASS, ersättning till FK, antal personer Dagverksamhet äldre Bostadsanpassning antal ärenden Bokslut Prognos Resultatbudget Intäkter/kostnader (belopp i mkr) INTÄKTER (+) Bokslut Progn Kommunersättning 471,3 489,2 489,2 524,0 540,8 549,2 Täckningsbidrag Försäljning och avgifter 19,3 19,2 22,6 19,7 19,9 20,2 Hyror och arrenden 15,6 15,4 15,5 16,4 16,8 17,1 Bidrag 21,7 19,5 23,3 20,2 19,5 20,0 Försäljn verksamhet/entreprenad Summa intäkter 527,9 543,3 550,6 580,3 597,0 606,5 KOSTNADER (-) Buffert -2,7 0,0-2,7-2,7-2,7 Bidrag -28,0-26,0-26,7-26,6-26,6-26,6 Entreprenad/köp av verksamhet Övrigt material och tjänster -456,9-448,0-476,8-494,5-507,5-517,0-22,4-17,5-22,6-27,0-28,7-28,7 Personalkostnader -18,2-20,3-20,7-22,7-22,7-22,7 Lokal- och markhyror -28,9-28,0-31,5-37,3-39,2-39,2 Övriga fastighetskostnader -0,1-0,3-0,2-0,4-0,5-0,5 Avskrivningar -0,6-0,4-0,5-0,6-0,6-0,6 Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 22(31)

23 Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Bokslut Progn Intern ränta -0,1-0,1-0,1-0,0-0,0-0,0 Täckningsbidrag Summa kostnader -555,2-543,3-579,1-611,8-628,5-638,0 Resultat -27,3 0,0-28,5-31,5-31,5-31,5 innehåller högre kostnader än vad som angivits i flerårsplan med budget med 31,5 mkr. Kommentarer finns under tabell budget per verksamhet. Detta underskott kvarstår för åren -, då nämnden ser samma utveckling som tidigare angivits. Intäkterna beräknas inte förändras i förhållande till beräkningar i Flerårsplan - med undantag från momsersättning som återsöks i form av bidrag. Där har hänsyn tagits till volymförändringar i extern regi som ligger till grund för just momsbidrag. Nämndens ersättning till försäkringskassan för personer som biståndsbedömts enligt SFB (fd LASS) har minskats med tre ärenden vilket ger en nettoeffekt på 0,9 mkr. Kostnaden för bostadsanpassning har höjts med 1,6 mkr i enlighet med flerårsplan med budget. Kostnaden för köp av verksamhet har i jämförelse med flerårsplan med budget ökat de beräknade kostnaderna med 23,2 mkr. De största avvikelserna är följande: Volymökning boende platser för funktionsnedsatta med 11 platser ger en beräknad kostnadsökning på 11 mkr. Volymökning med timmar för personlig assistans enligt LSS ger en beräknad kostnadsökning på 3,3 mkr. Denna ökning beror bland annat på Försäkringskassans lägre beviljande av personlig assistans enligt SFB (fd LASS). Volymökning med 7 platser inom daglig verksamhet LSS beräknas ge en kostnadsökning med 2 mkr Kostnaden för boendestöd och dagverksamhet inom psykiatrin beräknas ge en kostnadsökning med 0,9 mkr Minskade kostnader för korttidsvistelse enligt LSS beräknas ge en minskning av 0,6 mkr Volymökning med 4 platser för korttidsboende för äldre beräknas öka kostnaden med drygt 3,3 mkr. Behov av ytterligare timmar för hemtjänst under beräknas öka kostnaden med 4,7 mkr. Skillnaden mellan ovanstående och ökade/minskade volymer beror på genomgång av de befintliga verkliga kostnader som finns inom omsorgen och äldreomsorgen vilket kan skilja markant mellan genomsnittskostnad och verklig kostnad. Även skiftet mellan tillgången till särskilda boendeplatser för äldre och korttidsplatser betyder en positiv påverkan på den totala kostnaden. Den ökade kostnaden för övrigt material och tjänster med ca 4,9 mkr jämfört med budget beror i huvudsak på ökade kostnader för turbundna resor för personer med funktionsnedsättning med 2,2 mkr, resterande kostnader för åtgärd av brandtillsyn med 1 mkr jämfört med budgeterade kostnader. Byte från analogt till digitalt larm samt byte till nya larm beräknas påverka kost- Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 23(31)

24 naderna med drygt 1 mkr. Resterande kostnader beror på högre kostnader för verksamhetssystemet Pulsen Combine. De högre kostnaderna för lokaler beror bl. a större ytor för administrativa lokaler och därmed högre kostnader, högre hyror på vissa lokaler än vad som förväntades i flerårsplan med budget samt förlängd lokalhyra för Särskilda boendet Korpkulla. - ingen förändring inom kostnadsslagen än de beräknade kostnaderna i budget. per verksamhet Verksamhet Kom ers Intäkter Förs av Övr int verks S:a Köp verks Kostnader Övr kostn S:a Resultat Nämnd, ledning samt biståndsbedömning 34,8 34,8-0,5-35,1-35,6-0,8 Buffert 2,7 2,7-2,7-2,7 0,0 Omsorg om funktionsnedsatta ,6 267,6-248,9-42,7 Äldreomsorg 233,5 41,7 275,2-245,1-36,8 Summa verksamheter 524,0 56,3 580,3-494,5-117,3-291,6-281,9-611,8-24,0-6,7-31,5 Nämnd, ledning samt biståndsbedömning (-0,8 mkr) Det negativa resultatet utifrån kommunersättningen i flerårsplan med budget med 0,8 mkr beror på högre kostnader för verksamhetssystemet Pulsen Combine än vad som förväntades. Buffert (0) Nollresultatet beror på att eventuella volymförändringar/kostnadsförändringar kompenseras av buffert. Om nämnden får tillräckligt med medel för att finansiera volymförändringar i denna verksamhetsplan kan man skriva ner det beräknade totala underskottet med 2,7 mkr till 28,8 mkr. Omsorg om funktionsnedsatta (-24,0 mkr) Det negativa resultatet verksamheter inom omsorg om funktionsnedsatta i förhållande till flerårsplan med budget - beror i huvudsak på följande: Inom boende LSS och SoL har vi i dagsläget fler placeringar än det volymtillskott som fanns med i flerårsplan. Det beräknade behovet är 11 fler platser under till en bruttokostnad av 11 mkr. Då antalet personer med SFB-beslut beräknas minska med 3 pga försäkringskassans restriktiva bedömning betyder det en kostnadsminskning med 0,9 mkr. Med anledning av denna bedömning samt större inflöde beräknas antalet utförda timmar inom personlig assistent öka med till en kostnad av 3,3 mkr. Antalet deltagare inom daglig verksamhet enligt LSS beräknas öka med 7 utöver flerårsplan till en kostnad av 2 mkr. Kostnaden för korttidsvistelse enligt LSS beräknas bli 0,6 mkr lägre än den kostnad som redovisades i flerårsplan. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 24(31)

Verksamhetsplan med budget Social- och äldrenämnden

Verksamhetsplan med budget Social- och äldrenämnden Verksamhetsplan med budget - Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Delårsrapport 1 2014

Delårsrapport 1 2014 Delårsrapport 1 Social- och äldrenämnden Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva tillsyn, följa upp

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse Social- och äldrenämnden Äldre- och omsorgsenheten/kontoret 1 Sammanfattning var året då Social- och äldrenämnden fattade en rad beslut i syfte att öka kvalitet och effektivitet inom

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse Social- och äldrenämnden Kundvalskontoret Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Delårsrapport Social- och äldrenämnden. Äldre- och omsorgskontoret/enheten

Delårsrapport Social- och äldrenämnden. Äldre- och omsorgskontoret/enheten Delårsrapport 1 Social- och äldrenämnden Äldre- och omsorgskontoret/enheten 1 Sammanfattning I delårsrapport 1 per den 30 april redovisas måluppfyllelse, ekonomiskt resultat och prognos för Social- och

Läs mer

Ange datum. 1 (6) DELÅRSRAPPORT 2014 NÄMND: Socialnämnd FÖRVALTNING: Socialförvaltning Ordförande: Bo Brantmark Förvaltningschef: Lena Landström VERKSAMHET Vård och omsorg har ansvar för kommunens vårdboenden,

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen oktober 2017

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen oktober 2017 Ekonomisk uppföljning Socialförvaltningen oktober 2017 Socialförvaltningen per oktober 2017 Socialförvaltningen Tkr Intäkt Kostnad Resultat Prognos Fg. Prognos förändr. Pr. IFO myndighet 141 463-164 463-23

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 30 november 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 264 837-258 627 6 210

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Nyckeltal. Omsorgsförvaltningen

Nyckeltal. Omsorgsförvaltningen Nyckeltal Omsorgsförvaltningen Invånare 65-79 år, andel (%) (N1812) Antal invånare 65-79 år dividerat med antal invånare totalt 31/12. Källa: SCB. Invånare 8+ andel (%) Sammanfattning OMS Hemtjänst Kvalitet

Läs mer

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får de behov

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2014-09-08 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2013-09-11 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET VON 2016/0924 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 7 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Innehåll

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer

Social- och äldrenämndens väsentlighets- och riskanalys med mål och nyckeltal 2012

Social- och äldrenämndens väsentlighets- och riskanalys med mål och nyckeltal 2012 Bilaga Social- och äldrenämndens väsentlighets- och riskanalys med och nyckeltal 2012 Väsentligt område Risk/möjlighet Strategi Strategiskt Nyckeltal Målvärde Utfall Övergripande Rätt insats till rätt

Läs mer

Omvårdnad Gävle. Bokslutsdagen. 27 mars 2015

Omvårdnad Gävle. Bokslutsdagen. 27 mars 2015 Omvårdnad Gävle Bokslutsdagen 27 mars 2015 Omvårdnad Gävle Omvårdnad Gävle ansvarar för stöd och omsorg till äldre och personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning i Gävle kommun. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg Verksamhetsplan med budget - Individ- och familjeomsorg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024

SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024 SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024 1 Inledning I din hand håller du en sammanfattning av Sigtuna kommuns äldreomsorgsplan. Äldreomsorgsplanen ska vara ett verktyg för att styra och

Läs mer

Managementrapport 2014

Managementrapport 2014 Social- och omsorgskontoret Managementrapport 2014 Nämnd: Äldreomsorgsnämnden Månad: oktober Ekonomi tkr Resultat perioden Rättvisande resultat efter korrigeringar helårsresultat efter beslutade åtgärder

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping.

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping. Uppdragsplan 2018 Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december 2017 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 I årets uppdragsplan uttrycker vård-

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2016-2018. Social- och äldrenämnden

Verksamhetsplan med budget 2016-2018. Social- och äldrenämnden Verksamhetsplan med budget - Social- och äldrenämnden 1 Sammanfattning Arbeta med nämndens besparingskrav, vilket uppgår till totalt 9,5 mkr, varav 7 mkr avser besparingskrav enligt Flerårsplan och 2,5

Läs mer

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen Haninge kommun Anna-Carin Wallin Anna Sjösten Yderhag Postadress Besöksadress

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Månadsrapport november Social- och äldrenämnden

Månadsrapport november Social- och äldrenämnden Månadsrapport november Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 11 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden -04-14 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) % Verksamhetens intäkter Avgifter

Läs mer

Yttrande över motion om rätt till boende

Yttrande över motion om rätt till boende Tjänsteutlåtande Handläggare 2016-11-10 Sandra Odenberg 08-590 972 77 Dnr: Sandra.Odenberg@upplandsvasby.se SÄN/2016:263 20354 Yttrande över motion om rätt till boende Förslag till beslut 1. Social- och

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL...

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-11-11 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Nämnden beställer verksamhet Från Division Social omsorg i Internöverenskommelsen Från hemtjänstleverantörer enligt LOV (privata och DSO) Från privata särskilda boenden

Läs mer

Översyn av anhöriganställningar inom hemtjänsten Dnr SN17/

Översyn av anhöriganställningar inom hemtjänsten Dnr SN17/ 2018-01-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Översyn av anhöriganställningar inom hemtjänsten Dnr SN17/139-511 Bakgrund Inom vissa delar av socialtjänsten förekommer

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-12-07 Sida 1(1) Vård och omsorg Kenneth Lindhe 0479528233 kenneth.lindhe@osby.se Budgetuppföljning 2018 Dnr VON/2018:34 042 Vård och omsorg förslag till Vård och omsorgsnämnden

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per juli 2016

Ekonomiskt bokslut per juli 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-08-12 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per juli 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN - ÅRSBOKSLUT (T3): 2012 Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten; 4,5 (5-gradig skala) Fortsatt hög andel som är nöjda

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per september 2016

Ekonomiskt bokslut per september 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-10-14 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per september 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Verksamhetsplan Omvårdnadsnämnd

Verksamhetsplan Omvårdnadsnämnd Verksamhetsplan - Omvårdnadsnämnd Innehållsförteckning 1 Balanserad styrning modell för verksamhetsplanering... 3 2 Balanserad styrning i kommunen... 3 3 Balanserad styrning i omvårdnadsnämnden... 4 4

Läs mer

Kvalitetsuppföljning av hemtjänst 2015

Kvalitetsuppföljning av hemtjänst 2015 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-07-07 AN-2016/322.731 1 (2) HANDLÄGGARE Sofia Nenzelius 08-535 378 41 sofia.nenzelius@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kvalitetsuppföljning av

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämndens sammanfattning till kommunstyrelsen för perioden jan-juni samt prognos Liksom under tidigare prognoser under året

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING -03-10 DNR SN.065 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per

Läs mer

Omsorgsförvaltningennyckeltal

Omsorgsförvaltningennyckeltal Omsorgsförvaltningennyckeltal Budgetberedningen våren 215 Analysgruppen 215-4-8 Särskilt boende 1 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Invånare 65+ i särskilda boendeformer, andel (%) 5,5 5,5 4,7 4,2 3,7 5,9 4,3 4,4 4,3

Läs mer

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen november 2017

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen november 2017 Ekonomisk uppföljning Socialförvaltningen november 2017 Socialförvaltningen per november 2017 Socialförvaltningen Tkr Intäkt Kostnad Resultat Prognos Fg. Prognos förändr. Pr. IFO myndighet 156 340-181

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 1, 2014

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 1, 2014 MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 1, 2014 En måluppföljning ska göras per första tertialet i april. Samtliga mål som ska mätas under 2014 och finns i Kommunplanen ska följas upp och kommenteras. Samtliga

Läs mer

Presentation av budget 2013-2015

Presentation av budget 2013-2015 Presentation av budget 2013-2015 2012-04-25 Omsorgsförvaltningen 1 Hur gick det 2011? Resultat: 5,94 Mkr Verksamhetsnetto (fem områden samt bistånds- och vårdenheten) 1,60 Mkr Personlig assistans -2,4

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Ordförande: Tony Hansson Förvaltningschef: Ann Letorp Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Omflyttning av medel rapport till kommunstyrelsen I nuläget inget

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 Ordförande Förvaltningschef Anna-Lena Andersson Denise Wallén Uppdrag Socialnämndens uppdrag är att verka för ekonomisk och social trygghet för kommunens invånare. Socialnämnden

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014 MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014 En måluppföljning ska göras per tertial 2 augusti 2014. Samtliga mål som ska mätas under 2014 och finns i Kommunplanen ska följas upp och kommenteras. Samtliga

Läs mer

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Verksamhetsplan 2018-03-16 Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/1130-4 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (7) Ansvarsområde Verksamheter som verksamhetsplanen omfattar: Myndighetsutövning Lagen om stöd

Läs mer

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Omsorgsnämnden Det ekonomiska resultatet för 2013 visar ett underskott mot budget med 10 Mkr. Personalkostnaderna inom Vård och omsorg står för den största delen av budgetunderskottet.

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden -03-23 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) perioden % Verksamhetens

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

FRAMTIDSPLAN. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Social verksamhet 2014-05-15. Framtidsplan. Social verksamhet 2014-2020 1/5

FRAMTIDSPLAN. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Social verksamhet 2014-05-15. Framtidsplan. Social verksamhet 2014-2020 1/5 2014-2020 1/5 för 2014-2020 ens ambition är att ge en tydlig inriktning för verksamhets utveckling på kortare och längre sikt fram till år 2020. Utmaningen handlar i grunden om hur vi ska kunna vidareutveckla

Läs mer

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer)

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Bilaga till Dnr: VoO.2015.0042 1 (6) 2015-02-17 Vård och Omsorg Johanna Elfsberg Bokslutsanalys 2014 Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Volymökningar

Läs mer

Förutsättningar till Flerårsplan 2015-2017

Förutsättningar till Flerårsplan 2015-2017 Förutsättningar till Flerårsplan - FRN/:5 Familjerättsnämnden Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Det sägs att tiden förändrar saker, men man måste faktiskt ändra dem själv. Andy Warhol INNEHÅLL Den här skriften beskriver hur Upplands Väsby kommun leds och styrs

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden

Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden RAPPORT/REDOVISNING Socialkontoret Handläggare Karolina Blomqvist Tel. 0152-29331 Socialnämnden Dnr SN/2015:110-042 2015-03-11 1/7 Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden Ekonomi och verksamhet Drift

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för november 2010

Ekonomisk månadsrapport för november 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-14 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-12-16

Läs mer

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 ABCD Värmdö kommun Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte

Läs mer

Se mig! Äldreplan för Ale kommun

Se mig! Äldreplan för Ale kommun Se mig! Äldreplan för Ale kommun 2019 2026 Samhället står inför omfattande förändringar i den äldre befolkningen. Detta ställer stora krav på kommunernas förmåga att anpassa sina verksamheter efter förändrade

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 Bakgrund Verksamheten på Skoga vård- och omsorgsboende drivs av Humaniora vård och omsorg i kommunens egen regi. Skoga har 100 lägenheter

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880)

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) Bilaga 4 Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) 2011-03-15 ARBETSLIV OCH STÖD VÅRD OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON

Läs mer

Branschråd Gunn-Henny Dahl, 10 februari 2017

Branschråd Gunn-Henny Dahl, 10 februari 2017 Branschråd Gunn-Henny Dahl, 10 februari 2017 1 Agenda Program Kommunal finansierad verksamhet Nämndens verksamhetsplan Mål och Budget 2017-2019 På vilket sätt kan ni alla bidra till kommunens fortsatta

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning HÄRNÖSANDS KOMMUN Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning RÄTTIGHETSFÖRKLARING Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att socialnämnden skall verka för att äldre

Läs mer

Månadsrapport september

Månadsrapport september Månadsrapport september Socialnämnden Sep Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

BILAGA 1. Månadsrapport

BILAGA 1. Månadsrapport BILAGA 1 Månadsrapport Socialnämnden Mars Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Åtgärdsprogram för att få verksamhet och ekonomi i balans. Överlag betonar socialnämnden vikten av återhållsamhet i verksamheten.

Åtgärdsprogram för att få verksamhet och ekonomi i balans. Överlag betonar socialnämnden vikten av återhållsamhet i verksamheten. Åtgärdsprogram för att få verksamhet och ekonomi i balans Överlag betonar socialnämnden vikten av återhållsamhet i verksamheten. Åtgärder godkända av socialnämnden Inhyrd sjukvårdspersonal minskas och

Läs mer

System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV

System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV Bilaga 7 System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV 2010-10-26 1 Innehåll 1. System för uppföljning och granskning... 3 Styrdokument... 3 Grundsyn för uppföljning...

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer