Verksamhetsplan med budget Social- och äldrenämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget 2016-2018. Social- och äldrenämnden"

Transkript

1 Verksamhetsplan med budget - Social- och äldrenämnden

2 1 Sammanfattning Arbeta med nämndens besparingskrav, vilket uppgår till totalt 9,5 mkr, varav 7 mkr avser besparingskrav enligt Flerårsplan och 2,5 mkr uppskattade kostnader för uppräkningar utöver 1% enligt gällande avtal. Kommunala utförare arbetar med att anpassa kostnadsnivå utifrån de av nämnden fastställda ersättningsnivåerna. En lägre uppräkning jämfört med förväntad lönekostnadsökning innebär en effektiviseringsbeting på ca 1,5 mkr. En del kommer dock att kompenseras av lägre kostnader på grund av organisationsförändring, så att netto besparingskrav blir ca 0,7 mkr. Utveckla ersättningsmodeller. Utveckla kundundersökningar inom fler verksamhetsområden. Arbeta vidare med kvalitetsgarantier för att ge kunden rätt förväntningar av de tjänster och insatser som nämnden ansvarar för. Utveckla hur avdelningarna/enheterna under nämnden arbetar med planering och uppföljning. 2 Ansvarsområde Social- och äldrenämnden är huvudman för och ansvarar för att tillhandahålla och fullgöra kommunens uppgifter inom följande ansvarsområden: individ- och familjeomsorg äldreomsorg stöd till personer med funktionsnedsättning kommunal hälso- och sjukvård arbetsmarknadsinsatser flykting- och integrationsfrågor bostadsanpassning Social- och omsorgskontoret är uppdelat i tre verksamheter - beställaravdelningen för äldre och funktionsnedsatta, individ- och familjeomsorgen och Väsby stöd och omsorg som är den kommunala utföraren av tjänster inom nämndens ansvarsområde. Kontorets uppgifter omfattar bl.a. finansiering med pengsystem både för kommunala utförare och fristående huvudmän, säkerställa konkurrensneutralitet, regelbundet rapportera till fullmäktige hur välfärdstjänster utvecklas och hur den ekonomiska ställningen är under budgetåret, säkerställa balans i tillgång och efterfrågan utifrån kundbehov, konkurrensneutral information om tjänsteutbud, samråd med dem som nyttjar nämndens tjänster m.m. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 2(25)

3 3 och nyckeltal Huvuddelen av verksamhetsplanen omfattar mål, nyckeltal och handlingsplaner utifrån strukturen i kommunens ledningssystem. en sorteras in i fyra perspektiv - kund, samhälle & miljö, medarbetare samt ekonomi. Perspektiv: 3.1 Kund Kunden i fokus handlar om att ge medborgare och kunder inom nämndens olika verksamhetsområden god kvalitet inom områdena tillgänglighet, delaktighet och bemötande. I avtal och överenskommelser förtydligas även ytterligare villkor och kvalitetskrav utifrån lagkrav men även krav som utgår från den kvalitet nämnden beslutat ska gälla. Avtal och överenskommelser följs upp regelbundet och resultaten rapporteras till nämnden kontinuerligt under året. Kundundersökningar där kunden tillfrågas hur han/hon upplever kvaliteten ger viktiga fingervisningar om vad som kan förbättras och utvecklas ytterligare. Inom äldreomsorgen finns en årlig nationell undersökning som genomförs av Socialstyrelsen, och inom boende och daglig verksamhet LSS köper kommunen en undersökning som genomförs vartannat år och vars resultat kan jämföras med andra kommuner i Stockholmsområdet. För att utveckla kvaliteten vidare vill social- och omsorgskontoret arbeta för att genomföra kundundersökningar inom de områden där kommunen hittills saknar uppgifter om den kundupplevda kvaliteten. En handlingsplan har därför tagits fram för hur kontoret har tänkt att arbeta med detta under kommande tre år. Parallellt med detta finns en handlingsplan för att arbeta med att förtydliga vad kunden kan förvänta sig av de insatser som nämnden beviljat i så kallade kvalitetsgarantier. Om kunden upplever att den inte får det som den kan förvänta sig ska detta hanteras som en synpunkt/klagomål vilket bidrar till att felaktigheter eller kvalitetsbrister uppmärksammas och därmed kan åtgärdas, I kundundersökningen inom hemtjänst fanns det inget mått som var sämre än länsgenomsnittet. Däremot finns det förbättringsområden inom särskilt boende för äldre som ligger under länsgenomsnittet och vars resultat bör förbättras. et är att uppnå minst länsgenomsnittet, och beställaravdelningen kommer att jobbar för att möta upp de verksamheter som ligger under genomsnittet och kräva in handlingsplaner för hur de ska arbeta för att förbättra sina resultat. Kommunfullmäktiges mål: Kunden i fokus Nämndmål Medborgare och kunder inom social- och äldrenämndens ansvarsområde ska uppleva god tillgänglighet, delaktighet och ett gott bemötande. Nyckeltal Andel verksamhetsområden med undersökningar som mäter kunders upplevda kvalitet (av totalt 17 st) Andel verksamhetsområden som har kvalitetsgarantier Andelen som är nöjd med de aktiviteter som erbjuds på sitt äldreboende (totalt kommungenomsnitt) Länssnitt Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 3(25)

4 Nämndmål Nyckeltal Andel kunder som är nöjda med de aktiviteter som erbjuds på sitt särskilda boende (kommunal utförare) Andelen som tycker att maten på sitt äldreboende smakar bra (totalt kommungenomsnitt) Andelen som tycker att maten på sitt särskilda boende smakar bra (kommunal utförare) Andel som upplever att måltiden på sitt äldreboende är en trevlig stund på dagen (totalt kommungenomsnitt) Andel kunder som upplever att måltiden på sitt särskilda boende är en trevlig stund på dagen (kommunal utförare) Länssnitt Handlingsplan Utveckla kundundersökningar (IFO) Utveckla arbetet med kundundersökningar, kunddialoger och fokusgrupper för ökad delaktighet och medskapande kring kvalitetsfrågor i verksamheterna Vidareutveckling av kvalitetsgarantier inom omsorgen om äldre och funktionsnedsatta (Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta och IFO) Revidering och utveckling av kvalitetsgarantier för insatser som nämnden kan bevilja. Syftet är att ge kunden rätt förväntningar av vad tjänsten/insatsen innebär utifrån lagkrav, kommunens krav samt nämndens värdegrund. Samtliga garantier behöver ses över, därav påbörjas arbetet från grunden. - dagverksamhet äldre, daglig verksamhet LSS - daglig sysselsättning SoL, hemtjänst, särskilt boende äldre och ekonomiskt bistånd bostad med särskild service LSS, boendestöd och beroendeenheten - personlig assistans, kontaktperson, avlösarservice och barn och ungdom Kundundersökningar inom fler verksamhetsområden (Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Genomföra kundundersökningar för de verksamhetsområden som hittills inte mätt kundupplevd kvalitet. - dagverksamhet äldre, myndighetsutövning äldre - särskilt boende socialpsykiatri, daglig sysselsättning socialpsykiatri och myndighetsutövning socialpsykiatri - boendestöd samt personlig assistans och myndighetsutövning funktionsnedsättning De verksamhetsområden som redan har kundundersökningar är; hemtjänst, särskilt boende för äldre, bostad med särskild service LSS, daglig verksamhet LSS, ekonomiskt bistånd, utredning barn och ungdom, beroendeenheten, vägval vuxen och förebyggande och behandling. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 4(25)

5 Handlingsplan tidskoncept (Kommunal utförare) Ett måltidskoncept ska implementeras inom särskilt boende för att måltiden ska bli den bästa stunden på dagen. Övriga enheter ska framför allt arbeta med kundens delaktighet i måltidssituationen. - implementering av måltidskonceptet inom särskilt boende. - implementering av måltidskonceptet inom boende med särskild service. - implementering av måltidskonceptet inom daglig verksamhet och dagverksamhet för äldre. Delaktighet (Kommunal utförare) Kunderna ska uppmuntras att medverka i olika forum för att få möjlighet att påverka innehållet i verksamheten. Ett utvecklingsarbete ska påbörjas med att skapa forum för regelbundna möten mellan närstående, intresseorganisationer och ideella föreningar. - skapa forum i alla verksamheter för regelbundna möten med närstående - skapa forum för regelbundna möten med intresseorganisationer och ideella föreningar mål - skapa forum för regelbundna möten med intresseorganisationer och ideella föreningar Kommunfullmäktiges mål: Mångfald Mångfald inom nämndens verksamhetsområden handlar dels om att kunna erbjuda kunden möjlighet att välja mellan olika alternativ där kommunen beslutat införa LOV (Lagen om valfrihetssystem). Det handlar dels om att aktivt arbeta med att erbjuda olika inriktningar inom exempelvis särskilda boenden och sysselsättningar, vilka utgår från kundernas behov och önskemål. Nämndmål Nyckeltal Länssnitt Det ska finnas en mångfald av utförare som uppfyller nämndens kvalitetskrav. Handlingsplan Kvalitet hos utförare (IFO) Utveckla uppföljningen av utförarnas kvalitet inom individ och familjeomsorgen. Jämförelseverktyg på kommunens hemsida (Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Publicera och upprätthålla ett lättöverskådligt jämförelseverktyg för val av utförare på kommunens hemsida inom de verksamheter som infört LOV. Verktyget ska bestå av jämförelsedata av olika kvalitetsindikatorer som mäts genom kundundersökningar. Indikatorerna har valts ut i samarbete med Täby och Vaxholm som presenterar samma jämförelsedata som Upplands Väsby. - Verktyget publiceras - Uppföljning av att indikatorer är relevanta och uppdaterade - Uppföljning av att indikatorer är relevanta och uppdaterade Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 5(25)

6 Kommunfullmäktiges mål: Kunskap och lärande Att inte klara skolan är en stark riskfaktor i en människas liv. I allt arbete inom individ-och familjeomsorgen ska vi ha barn och deras skolsituation i fokus. Skolorna efterfrågar mer stöd från socialtjänsten kring elever i behov av särskilt stöd. Utmaningen är att upprätthålla ett stabilt samarbete med kontinuitet där alla parter har ett gemensamt mål, tydligt uppdrag samt realistiska förväntningar på varandra. Nämndmål Nyckeltal Länssnitt Social- och äldrenämnden ska bidra till barn och ungdomars skolutveckling samt funktionsnedsatta och äldres möjlighet till utveckling. Kännedom om stöd från familj och skolservice.* Andel personer inom daglig sysselsättning och daglig verksamhet som erbjuds möjlighet till praktik * På möten med föräldragrupper uppger ca en tredjedel idag att man känner till stödet från Familj- och skolservice. Under hösten startar aktiviteter för att nå ut till fler om att verksamheten finns. Kännedom om verksamheten kommer följas upp med enkät under. Handlingsplan Informera om familj- och skolservice (IFO) Öka kännedomen om vilket stöd föräldrar kan få från familj och skolservice. Ett lärande Väsby (IFO) Bidra med socialtjänstens kompetens i skolutvecklingsprojektet Ett lärande Väsby. Vägval ungdom (IFO) Vidareutveckla vägvalungdom med uppsökande arbete för att stödja ungdomar som varken studerar eller arbetar. Erbjudande om praktik inom daglig sysselsättning och daglig verksamhet (Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Se över och göra tillägg i avtal/överenskommelse med befintliga utförare om att införa mål om att fler personer inom daglig sysselsättning SoL och daglig verksamhet LSS ska erbjudas möjlighet till praktik. När detta finns dokumenterat i avtal/överenskommelser kan andelen som erbjuds praktik följas med nyckeltal. - et skrivs in i avtal och överenskommelser och en nulägesbild tas fram - Uppföljning om fler personer erbjudits möjlighet till praktik - Uppföljning om fler personer erbjudits möjlighet till praktik Öka kunskapen om äldres utveckling (Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Utveckla kunskapen om psykisk ohälsa, demenssjukdomar, bemötande och förhållningssätt för personal inom äldreomsorgen. - Genomföra utbildningsinsatser för att öka kunskapen om det naturliga åldrandet - Genomföra utbildningsinsatser för att öka kunskapen om sjukdomar som drabbar äldre - Genomföra utbildningsinsatser för att öka kunskapen om sjukdomar som drabbar äldre Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 6(25)

7 Handlingsplan Möjlighet till praktik (Kommunal utförare) Inom daglig verksamhet har Lotsens verksamhet inriktningen att kunna erbjuda praktik för kunderna. Flera arbetssätt används intensivt för att nå detta mål, däribland motiverande samtal och metoden Supported employment. Vi arbetar aktivt för att finna företag som är intresserade av att ta emot kunder för en praktik. Tillsammans med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen finns ett nätverk med en trappstegsmodell som ett ekonomiskt incitament för våra kunder. - - fortsätta arbetet med att motivera och hitta praktikplatser till våra kunder. Salutogent förhållningssätt (Kommunal utförare) Salutogent förhållningssätt används inom särskilt boende för att på grund av sjukdom stötta de äldre i utvecklingen av förlorad kunskap och fysisk kapacitet. Kommunfullmäktiges mål: Trygghet och hälsa Inom kommunen finns ett bra samarbete mellan de olika kontoren för en långsiktig planering av bostadsområden. Det behöver utvecklas former för att säkerställa att det i framtida projekt avsätts en viss andel av bostäderna för personer som av olika skäl inte kommit in på den ordinarie bostadsmarknaden. Det kan röra sig om försöksboenden för personer efter missbruksbehandling, mottagande av nyanlända familjer enligt avtal, barnfamiljer där det förekommer våld eller psykisk ohälsa samt boendekedja för unga vuxna där socialtjänsten har ett särskilt ansvar t ex ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som tidigare varit placerade. Intresseorganisationer och andra ideella föreningar bidrar till ett rikt utbud av aktiviteter för socialoch äldrenämndens målgrupper. Samarbetet mellan de offentligt finansierade verksamheterna och de ideella föreningarna kan utökas och fördjupas. Utmaningen är att utveckla samverkansformer som tar hänsyn till alla parters förutsättningar och uppdrag. Nämndmål Social- och äldrenämnden ska engagera och underlätta för ideella krafter inom vård och omsorg. Social och äldrenämnden ska stärka individens förmåga att leva ett självständigt liv och ha en trygg boendesituation. Nyckeltal Andel personer i % som fullföljer öppenvårdsprogrammen Fenix och KBT. Antal hushåll med långvarigt försörjningsstöd (minst10 av 12 månader) Andelen personer i % i försökslägenheter som får eget hållbart boende i förhållande till det totala antalet försökslägenheter Andel kunder som upplever en trygg boendesituation (Kommunal utförare) Länssnitt Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 7(25)

8 Nämndmål Social- och äldrenämnden ska arbeta förebyggande och erbjuda tidiga insatser. Nyckeltal Andel beslut i % om öppenvård för barn och ungdom Länssnitt Handlingsplan Ideella krafter (IFO) Föra en strukturerad dialog med ideella krafter inom social- och omsorgskontorets verksamhetsområde för att komplettera stödet till Väsbyborna. Samarbete med bostadsbolag (IFO) Samarbete med bostadsbolagen ska bibehållas och utvecklas. Innovativa tekniska lösningar (IFO och beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Utveckla och implementera tekniska lösningar för ökad trygghet och bättre livskvalitet för kunder inom särskilt boende och hemtjänst. - Införa möjlighet att få äthjälpmedel förskriven, roboten Bestic (pilot på Speldosan) - Planera införande av hjälpmedlet "Katten Justico" i särskilt boende för äldre (pilot på Hedvigsgården) - Införa nattkameraövervakning som ett frivilligt alternativ till nattillsyn inom hemtjänsten - införa videokonferens vid vårdplaneringar - Införa digitala hjälpmedlet "Katten Justico" i särskilt boende för äldre - Införa Wi-Fi, Apple-TV och läsplatta på särskilt boende för äldre och dagverksamhet äldre - Planera och införa digitala signeringslistor ((pilot på Speldosan) och digitalt dokumentationssystem i särskilt boende för äldre (pilot på Hedvigsgården) - Planering av införande av digitala hjälpmedel i ordinärt boende (t.ex. LED-belysning vid golvlister) - Planering för införande av digital bildtelefoni i ordinärt boende - Planering och införande av nyckelfria lås inom hemtjänsten Tillgänglighet dagverksamhet (Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Öka tillgängligheten inom dagverksamhet för äldre. - Ge förslag på revidering av riktlinjer som ökar tillgängligheten till dagverksamhet - Starta upp en samverkan med utföraren av dagverksamheten - Uppföljning om tillgängligheten har ökat - Uppföljning om tillgängligheten har ökat Genusperspektiv vid uppföljning av trygghet och hälsa (Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Utveckla metoder för att följa upp genusperspektivet i frågor som rör trygghet och hälsa. - Redovisa skillnader utifrån genusperspektiv vid presentation av kundundersökningsresultat - Redovisa skillnader utifrån genusperspektiv vid presentation av kundundersökningsresultat - Redovisa skillnader utifrån genusperspektiv vid presentation av kundundersökningsresultat Förebyggande arbete inom äldreomsorgen (Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Vidareutveckla förebyggande arbete för att minska risken för social isolering och ohälsa. - Starta upp en "Lunchbuss" en gång per månad som hämtar upp äldre och åker och äter en gemensam lunch - Kartlägga Väsbyfixarens funktion/insatser - Utvärdering av "Lunchbussen" - Ta fram förslag till hur Väsbyfixarens funktion kan breddas utifrån behovet som framkommit i års kartläggning Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 8(25)

9 Handlingsplan Trygg boendesituation (Kommunal utförare) Våra kunder ska uppleva respektfullt bemötande, delaktighet, inflytande och trygghet. Vi arbetar utifrån ett salutogent förhållningssätt. Detta innebär att vi möter våra kunder med fokus på deras behov, förmågor, möjligheter och styrkor. Våra kunder ska tillfrågas hur de upplever sin boendesituation. Kunderna ska uppmuntras att medverka i olika forum för att få möjlighet att påverka innehållet i verksamheten. Kundernas synpunkter ska ligga till grund för årets handlingsplan på förbättringsåtgärder. Ett utvecklingsarbete ska påbörjas med att skapa forum för regelbundna möten med närstående, intresseorganisationer och ideella föreningar för ökad delaktighet inflytande och trygghet. Hemlöshet IFO och beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Inventera och informera om hemlöshetssituationen i kommunen. - Ta fram en gemensam modell för att kartlägga hemlöshet Psykisk ohälsa unga (IFO) Kartlägga, utveckla och förstärka arbetet mot psykisk ohälsa. Perspektiv: 3.2 Samhälle och miljö Inom kommunen finns ett bra samarbete mellan de olika kontoren för en långsiktig planering av bostadsområden. Social- och omsorgskontoret deltar aktivt i arbetet med översiktsplan för att nämndens målgruppers intressen ska tillvaratas. Kommunfullmäktiges mål: Hållbar tillväxt Nämndmål Arbeta för att det ska finnas attraktiva boenden för social- och äldrenämndens målgrupper. Nyckeltal Mottagning av flyktingar enligt överenskommelse. Andel i procent av överenskommelse Andel kunder som väljer kommunal utförare inom särskilt boende. (Kommunal utförare) Länssnitt Upplands Väsby har en överenskommelse om att ta emot 52 flyktingar från migrationsverkets anläggningsboenden under. Till och med den 18 september har 42 st tagits emot. Under var överenskommelsen 14 flyktingar och sju togs emot. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 9(25)

10 Handlingsplan Samhällsutveckling (IFO) Aktiv deltagande i det strategiska samhällsutvecklingsarbetet genom att delta i befintliga forum och beskriva våra målgruppers behov. Attraktiva boendeformer (Kommunal utförare) Våra verksamheter inom särskilt boende har olika inriktningar för att attrahera nuvarande och kommande kunder. Inriktningarna ska utvecklas och förtydligas. Brobacken - Kultur och hälsa Hedvigsgården - Djur och natur samt finsk profil Speldosan Teknik - uppföljning av "Bestic" på Speldosan. Utveckla ytterligare en teknisk lösning. Utveckla de finska avdelningarna på Hedvigsgården. Kartläggning och uppstart av olika aktiviteter enligt kundernas önskemål. - uppföljning av befintliga tekniska lösningar och utveckla fler. Uppföljning och utveckling av den finska verksamheten på Hedvigsgården. Uppföljning och fortsatt utveckling av aktivitetsinsatser på Brobacken. - uppföljning av befintliga tekniska lösningar och utveckla fler. Uppföljning och utveckling av den finska verksamheten på Hedvigsgården. Uppföljning och fortsatt utveckling av aktivitetsinsatser på Brobacken. Kommunfullmäktiges mål: Näringsliv och arbete En viktig faktor för att stärka individers möjlighet att komma in på arbetsmarknaden är att samverkan med arbetsförmedlingen fungerar bra. En utmaning är att utveckla ändamålsenliga arbetsmarknadsåtgärder för utsatta grupper. Nämndmål Företag och samarbetspartners inom social- och äldrenämndens verksamhetsområde ska uppleva god service och ett gott samarbetsklimat. Social och äldrenämnden ska stärka individers möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Nyckeltal NKI hemtjänstutförare Andel personer i % år i egen försörjning efter insats på WorkCenter Andel personer i % över 25 år i egen försörjning efter insats på WorkCenter Andel som deltar i aktivitet med syfte att etablera sig på arbetsmarknaden efter aktualisering hos Vägval unga Länssnitt % 70% 70% 70% 70% Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 10(25)

11 Handlingsplan Mäta NKI hemtjänst (Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Beställaravdelningen ska mäta NKI (nöjd-kund-index) inom hemtjänsten med syfte att få en bild av hur utförarna ser på kommunen som samarbetspartner och beställare. När mätningen genomförts kommer detta att kunna följas upp med nyckeltal över utvecklingsområden. et är att mäta NKI även inom andra verksamhetsområden framöver. - Mätningen genomförs - Arbete med resultaten och vidareutveckla arbetet - Ny mätning genomförs och jämförs med års resultat Vidareutveckla arbetsmarknadsinsatser (IFO) Vidareutveckla arbetsmarknadsinsatser för utsatta grupper i samarbete med Arbetsförmedlingen, näringsliv och utbildningskontoret. Vägval ungdom (IFO) Genomföra särskilda insatser för att motverka arbetslöshet hos unga inom ramen för Vägval ungdom. Inventering av behov av sysselsättning/arbete för målgruppen personer med psykisk ohälsa (Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Under gjordes en inventering om den aktuella situationen för personer med psykisk ohälsa i Upplands Väsby. et visade bl. a. att 57 procent (av 223 personer) inte haft varken arbete eller sysselsättning under det senaste året. Inventeringen gav dock inget svar på orsaker till detta. - Undersöka målgruppens behov och önskemål om arbete och sysselsättning med syfte att förstå orsaker till resultatet från års inventering samt behov hos målgruppen. - Upprätta en handlingsplan för att öka sysselsättningsgraden. - Uppföljning av handlingsplanen och om det är möjligt att se något resultat av denna. Kommunfullmäktiges mål: Miljö och klimat Nämndmål Nyckeltal Länssnitt Social- och äldrenämnden ska verka för minskad miljöpåverkan och klimatsmarta lösningar. Andel enheter som har miljömål inklusive handlingsplaner och uppföljning Antal aktiviteter som genomförts för att öka kunskapen och medvetenheten hos våra kunder och medarbetare om vår miljöpåverkan. (Kommunal utförare) Handlingsplan Utveckla nyttjandet av digitala hjälpmedel (IFO och Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Utveckla nyttjandet av digitala hjälpmedel inom social- och omsorgskontoret för att minska fysiska resor och därmed minska klimatpåverkan. - Införa nattkameraövervakning som ett frivilligt alternativ till nattillsyn inom hemtjänsten - införa videokonferens vid vårdplaneringar - Planering för införande av digital bildtelefoni i ordinärt boende - Planering och införande av nyckelfria lås inom hemtjänsten Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 11(25)

12 Handlingsplan Öka medvetenhet och kunskap (Kommunal utförare) Våra enheter (30st) ska ta fram aktiviteter på olika områden i syfte att minska miljöpåverkan och öka kunskapen och medvetenheten hos våra kunder och medarbetare. Perspektiv: 3.3 Medarbetare Eftersom social- och omsorgskontoret är en sammanslagning av delar av kundvalskontoret och Väsby välfärd finns ingen statistik över kontorets samlade resultat inom HME och Bemötandeindex. Dessa nyckeltal kommer att finnas med till nästkommande års verksamhetsplan. Kommunfullmäktiges mål: Stolta medarbetare Nämndmål Medarbetarna inom social och äldrenämnden ska ha relevant kompetens, känna engagemang, må bra och vara nöjda med sin arbetssituation. Nyckeltal Länssnitt Hållbart medarbetarengagemang Bemötandeindex Personalomsättning myndighetsenheten för äldre 21,1 Personalomsätning myndighetsenheten för funktionsnedsatta 36,4% Personalomsättning ekonomiskt bistånd 12,5% % 11% 10% Personalomsättning barn och ungdom 13,5% 12% 11% 10% Handlingsplan Utveckla arbetet med att vara en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare (IFO och Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Utveckla personalstrategi för att rekrytera och behålla socialsekreterare och biståndshandläggare. Genomföra kompetenshöjande och arbetsmiljöstärkande insatser som till exempel uppdragsutbildningar enligt SKL:s nationella handlingsplan. Samarbete med socialhögskolan (IFO och Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Stärka samarbetet med socialhögskolan för att bland annat erbjuda bra praktikplatser. Utveckla arbetet med strategisk kompetensutveckling och personalförsörjning (Kommunal utförare) En personalstrategi för åren - kommer att arbetas fram med fokus på rekrytering, behålla/ utveckla våra medarbetare. En styrgrupp med en projektgrupp kommer att hålla i arbetet. En viktig faktor är att alla medarbetare ska ha kännedom om hela vår verksamhet, känna delaktighet på enheten och ha kunskap om hur vi påverkas av varandras arbetsinsatser. Projektet Hälsobefrämjande arbetsplats fortsätter där syftet är att medarbetarna erbjuds möjligheten att kunna på- Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 12(25)

13 Handlingsplan verka och förbättra sin fysiska och psykiska hälsa för att få en balans mellan arbete, socialt liv och egen tid. En enkät har genomförts och en analys visar att vi ska erbjuda föreläsningar om; ont i kroppen, stress, rökavvänjning i grupp, sömn och kost. Flera samverkansarbeten pågår tillsammans med FOU och kommunerna Solna, Sigtuna, Sollentuna, Järfälla, Ekerö och Upplands Bro. Inom verksamheten för personer med funktionsnedsättning har ett arbete påbörjats kring kundens självständighet hinder och möjligheter. Fördjupningsgrupper har bildats inom försörjning och utveckling samt delaktighet och inflytande. Ett annat arbete är att tillsammans med universitet och högskolor utveckla våra särskilda boendeformer till utvecklingsäldreboende. Syftet är att få forskning och praktik att samverka för ökad kvalitet. Nästa steg är att påbörja ett nätverksarbete mellan kommunerna. Likabehandling (Alla) Medvetandegöra och föra en dialog i verksamheterna kring genusperspektiv och likabehandling för att nå en jämställd och jämlik vård och andra insatser Perspektiv: 3.4 Ekonomi Kommunfullmäktiges mål: Ekonomiskt resultat Nämndmål Social- och äldrenämndens ekonomi ska vara i balans. Nyckeltal avvikelse av omslutning, i procent Länssnitt Handlingsplan Socialnämnden kommer att arbeta för budget i balans enligt nämnduppdrag:- utveckla uppföljning på enhetsnivå för rätt prioriteringar- säkerställa kostnadskontroll inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade Social- och omsorgskontoret kommer att arbeta utifrån kommunens ledningssystem vad gäller att bryta ner nämndens mål och handlingsplaner till aktiviteter på avdelnings-/enhetsnivå. Genom att arbeta på detta sätt kommer det vara lättare att följa upp såväl verksamheternas arbete och nämndens utveckling utifrån handlingsplanerna och ger därmed en bättre bild av måluppfyllelsen. Uppföljningen kommer även att ske genom att fler och mer specifika internkontrollmoment genomförs i verksamheterna för att säkerställa att avdelningarna/enheterna arbetar korrekt. Detta bidrar till att kvalitetssäkra nämndens verksamheter. Social- och omsorgskontoret kommer att arbeta med nyckeltal för att kunna följa kostnadsutvecklingen. I de månatliga ekonomiska uppföljningarna kommer ansvariga chefer, controller och ekonomer samarbeta för att kunna analysera ekonomiska konsekvenser av alla beslut. Jämförelse med andra kommuner kommer att göras för att kunna bedöma en rimlig kostnadsnivå. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 13(25)

14 Ekonomisk översikt Social- och äldrenämnden har tagit fram budget i enlighet med Flerårsplan, som beslutades av Kommunfullmäktige den 15 juni. Arbete med att sänka kostnader intensifierades redan under. Nämnden har tagit fram åtgärdsplan för budget i balans för att kunna hantera effektiviseringskrav på 7 mkr under. Under ska ytterligare ett besparingskrav på med 7 mkr genomföras. Därtill tillkommer ett effektiviseringskrav på 2,5 mkr vilket motsvarar den beräknade ekonomiska effekten som uppräkning av vissa avtal utöver 1% kostar. Det sammanlagda besparingskravet är 9,5 mkr. Fokus ligger främst på att hitta billigare alternativ på hemmaplan samt införa större restriktivitet i syfte att bromsa volymutvecklingen. Kontorets bedömning grundar sig på aktuell befolkningsprognos. Äldreomsorg När det gäller särskilt boende genomförs inventering av alla externa placeringar med syfte att erbjuda enskilda ett särskilt boende med LOV-ersättning, d v s till en lägre kostnad för kommunen än nuvarande placering. Större restriktivitet råder vid bedömning av och i samtliga beslut om särskilt boende, korttidsboende och hemtjänst. Tätare uppföljningsbesök görs för att se över behovet och omfattningen av insatserna. Inom hemtjänsten används ny modell för beräkning av insatstid i biståndsbedömningen, IBS. Rutinerna för ärendehandledningen har utvecklats, samt för tätare uppföljningar och hembesök, för att säkerställa en kostnadseffektiv insatsbild för enskilda. Volymer justeras utifrån nya restriktivare arbetssätt. Arbetet pågår för att kvalitetssäkra processen kring avgifts- och fakturahantering. Stöd till personer med funktionsnedsättning Fokus ligger på att arbeta med insatsanalyser, skapa bättre rutiner kring uppföljningar, samt ta fram åtgärder för kostnadseffektivare lösningar. Restriktivare biståndsbedömningar och tätare uppföljningar införs. Inom Boende enligt LSS föreslås en minskning av antalet årsplatser jämfört med flerårsplan. Detta bedöms vara rimligt och bygger på senare verkställande av redan fattade beslut, på grund av platsbrist. Under de senaste åren har det funnits ett underskott av boendeplatser i Upplands Väsby och kommunen har varit tvungen att köpa dyra platser utanför kommunen. I den nya strategiska lokalförsörjningsplanen inventerades framtida behov och på sikt kommer nya platser på hemmaplan att skapas. Inom personlig assistans enligt LSS ser man fortsatt utveckling av antalet personer som genom Försäkringskassans omprövningar enligt SFB (Socialförsäkringsbalken) övergår till kommunens ansvar enligt LSS. Detta kan medföra kostnadsökningar som är svåra att påverka. Under är ambitionen att se över ersättningsmodeller inom LSS-boende samt daglig verksamhet för att säkra rätt resursfördelning. Socialpsykiatri Inom socialpsykiatri kommer kostnader att minska under jämfört med flerårsplan. Man arbetar för att förkorta tiden för boendeplaceringar och kan därmed minska antalet årsplatser. Samtidigt förstärks resurser inom boendestöd och daglig sysselsättning för att stärka att fler personer inom socialpsykiatrin ska klara bo kvar hemma. Den öppna verksamheten behöver också stärkas för att svara upp mot samhällsutvecklingen. Uppgifter från Röda Korset, Centrum för kunskapsutveckling samt region Skånes team för krigs- och tortyrskadade, visar att den psykiska ohälsan bland flyktingar ökar i Sverige. Orsaken är att många flyktingar upplevt krig och svåra trauman varpå de utvecklar en psykisk ohälsa. Det är svårt att bedöma exakta volymer, men antalet personer som kommer vara i behov av socialpsykiatri kommer att öka på sikt. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 14(25)

15 Prisuppräkningar Social- och omsorgskontoret föreslår en generell prisuppräkning med 1 procent, förutom de externa avtal där uppräkningsklausul gäller samt kommunala utförare inom LSS-boende. Uppräkningar utöver 1 % beräknas till ca 2,5 mkr och behöver finansieras med effektiviseringar. Föreslagna förändringar om höjd omsorgsavgift och kommunalekonomisk utjämning Enligt Regeringens proposition /16:1 lämnas förslag till höjt avgiftstak för den omsorgsavgift som kommunen får ta ut for omsorg inom hemtjänst, särskilt boende och dagverksamhet. Med års prisbasbelopp innebär det att den maximala avgiften per månad höjs från till kronor. I förslaget ingår även höjd avgift för bostad i särskilt boende som inte omfattas av hyreslagen (t.ex. HVB eller korttidsboende) med års prisbasbelopp innebär att den maximala avgiften per månad höjs från till kronor. Enligt Regeringens proposition ingår även en minskning av anslaget för kommunalekonomisk utjämning till kommunerna med sammanlagt 148 miljoner kronor per år. För Upplands Väsbys del innebär det ett minskat anslag om kronor. Om förslaget antas börjar den nya lagen att gälla fr.o.m. 1 juni. Den ekonomiska effekten för Upplands Väsbys del är oklar men risk finns för totalt sett minskade intäkter. Individ- och familjeomsorg Volymförändringarna inom individ- och familjeomsorgen jämfört med flerårsplan består av minskning av försörjningsstöd med 16 hushåll per månad vilket innebär minskade kostnader med - 1,5 mkr. en för skyddat boende för våldsutsatta innebär samtidigt att budgeten behöver utökas med 1,0 mkr. Volymerna inom barn och ungdomsvården är höga i slutet av året och kommer vara höga i ingången av. Volymen höjs med -0,5 mkr. Beräknade volymer för köpt vård och försörjningsstöd är baserade på utfall och på idag kända behov. Risken finns att boendelösningarna och metoder på hemmaplan inte ersätter institutionsplaceringar i tänkt utsträckning. Risk finns att tillkommande behov behöver mer vårdintensiv insats. För att fortsätta att klara budgeten för placeringskostnader krävs också bland annat lyckade rekryteringar av familjehem. Alternativet är att köpa dyrare familjehemsvård trots att vårdbehovet inte kräver det. Oförutsedda kostnader för köpt vård och försörjningsstöd utgör en väsentlig risk och en buffert behövs som säkerhet. Individ och familjeomsorgen kommer också ha ökade kostnader för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn vilket finansieras med ersättning från Migrationsverkat placeringskostnaderna för detta är höjda med 50 procent i budget. Kommunala utförare Kommunala utförare arbetar med att anpassa kostnadsnivå utifrån de av nämnden fastställda ersättningsnivåerna. En lägre uppräkning jämfört med förväntad lönekostnadsökning innebär en effektiviseringsbeting på ca 1,5 mkr. En del kommer dock att kompenseras av lägre kostnader på grund av organisationsförändring, så att netto besparingskrav blir ca 0,7 mkr. Under kommer möjlighet att söka statliga bidrag för att förstärka personalbemanningen inom äldreomsorgen att finnas. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 15(25)

16 Volymer och kostnadsnyckeltal Äldreomsorg Volym Hemtjänst, kostnad för larmutryckningar samt larminstallation, tkr Hemtjänst, antal utförda timmar Korttidsplatser äldre, antal årsplatser i snitt under året Kostnad per årsplats, tkr Särskilt boende äldre, antal årsplatser varav kommunala utfrare Kostnad per årsplats, tkr varav kommunala utförare, tkr Bokslut Stöd till personer med funktionsnedsättning Volym Bokslut LSS-boende varav kommunala utfrare Kostnad per årsplats,tkr varav kommunala utförare, tkr LSS-personer med SoL-boende Kostnad per årsplats, tkr Psykiatriboende varav kommunala utfrare * * Kostnad per årsplats, tkr varav kommunala utförare, tkr * * Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 16(25)

17 Stöd till personer med funktionsnedsättning (forts) Daglig verksamhet enligt LSS, antal platser varav kommunala utörare Kostnad per plats, tkr varav kommunala utförare, tkr Personlig ass. enligt LSS, antal timmar varav kommunala utförare SFB, ersättning till FK, antal personer Individ och familjeomsorg Volym Bokslut Ekonomiskt bistånd Antal hushåll/månad Medelbistånd i kr per hushåll o månad Bruttokostnad totalt i mkr 26,1 25,5 22,0 22,2 22,2 22,2 Insatser Våld i nr mkr (-0,8)* 1,5 3,5 1,5 1,5 1,5 Institutionsplac. vuxn Antal årsplatser totalt 11,3 9 8,9 7,5 7,5 7,5 Kostnad per dygn totalt Bruttokostnad totalt i mkr 5,8 5,8 6,0 5,1 5,1 5,1 Institutionsplaceringar barn o ungdom Antal årsplatser 15,5 15,0 16,7 14,9 14,9 14,9 Kostnad per dygn i kr Familjehem Antal årsplatser 86,2 83,0 86,6 84,0 84,0 84,0 Kostnad per dygn i kr Bruttokostnad totalt i mkr 48,1 45,7 48,7 46,3 46,3 46,3 Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 17(25)

18 budget Intäkter/kostnader (belopp i mkr) INTÄKTER (+) Bokslut Progn Kommunersättning 644,3 699,9 699,9 717,2 724,8 730,0 Täckningsbidrag 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 Försäljning och avgifter 24,2 25,3 22,8 26,0 26,0 26,0 Hyror och arrenden 20,2 20,8 21,0 23,8 23,8 23,8 Bidrag 75,3 78,3 79,3 86,3 86,3 86,3 Försäljn verksamhet/entreprenad 2,5 4,1 4,0 4,1 4,1 4,1 Summa intäkter 766,6 828,5 827,1 857,5 865,1 870,3 KOSTNADER (-) Buffert 0,0-8,7 0,0-10,7-10,7-10,7 Bidrag -55,5-54,0-50,6-51,1-51,1-51,1 Entreprenad/köp av verksamhet -358,7-373,0-366,0-385,0-393,0-398,2 Övrigt material och tjänster -52,5-55,1-52,8-54,0-54,0-54,0 Personalkostnader -265,2-269,3-284,0-285,9-285,5-285,5 Lokal- och markhyror -51,2-57,4-58,0-62,1-62,1-62,1 Övriga fastighetskostnader -1,2-1,5-1,5-1,5-1,5-1,5 Avskrivningar -1,0-1,0-1,0-1,8-1,8-1,8 Intern ränta -0,1-0,1-0,1-0,1-0,1-0,1 Täckningsbidrag -7,8-8,4-10,1-5,3-5,3-5,3 Summa kostnader -793,2-828,5-824,1-857,5-865,1-870,3-26,6 0,0 3,0 0,0 0,0 0,0 är beräknad utifrån idag kända förutsättningar. I samband med detaljbudget kan vissa justeringar göras. Den slutgiltiga budgeten kommer att presenteras på första nämndssammanträde. Nämndens totala resultatbudget redovisas exklusive interna poster för kommunala utförare. för - är i års priser. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 18(25)

19 Kommunal regi Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Kommunal regi INTÄKTER (+) Bokslut Progn Kommunersättning Täckningsbidrag 6,6 26,6 24,9 25,4 25,4 25,4 Försäljning och avgifter 3,3 3,1 3,1 3,4 3,4 3,4 Hyror och arrenden 0,1 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 Bidrag 18,8 16,3 15,0 15,6 15,6 15,6 Försäljn verksamhet/entreprenad 172,0 179,0 194,7 189,8 189,4 189,4 Summa intäkter 200,8 225,1 237,8 234,2 233,8 233,8 KOSTNADER (-) Buffert 0,0-3,5 0,0-5,2-5,2-5,2 Bidrag -0,8-0,9-0,8-0,8-0,8-0,8 Entreprenad/köp av verksamhet -0,2 0,0-0,2-0,2-0,2-0,2 Övrigt material och tjänster -15,9-16,0-15,7-15,7-15,7-15,7 Personalkostnader -166,8-164,4-180,5-176,0-175,6-175,6 Lokal- och markhyror -7,7-8,1-8,4-8,5-8,5-8,5 Övriga fastighetskostnader -0,7-0,5-0,5-0,5-0,5-0,5 Avskrivningar -0,4-0,4-0,4-0,4-0,4-0,4 Intern ränta -0,1-0,1-0,1-0,1-0,1-0,1 Täckningsbidrag -10,7-31,2-31,2-26,8-26,8-26,8 Summa kostnader -203,3-225,1-237,8-234,2-233,8-233,8-2,5 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 är beräknad utifrån idag kända förutsättningar. I samband med detaljbudget kan vissa justeringar göras. Den slutgiltiga budgeten kommer att presenteras på första nämndssammanträde. för kommunala utförare inkluderar interna poster. för - är i års priser. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 19(25)

20 per verksamhet Verksamhet Kom ers Förs av verks Intäkter Övr int S:a Köp verks Kostnader Övr kostn S:a IFO 156,8 4,1 45,1 206,0-64,8-141,2-206,0 0,0 Äldreomsorg 265,1 2,0 49,0 316,1-158,7-157,4-316,1 0,0 Stöd till personer med funktionsnedsättning Kommunal regi Verksamhet Kommunal regi 295,3 17,0 23,1 335,4-161,5-173,9-335,4 0,0 717,2 23,1 117,2 857,5-385,0-472,5-857,5 0,0 Prest ersättn Intäkter Övr int S:a Summa verksamheter Personal Kostnader Lokaler Övrigt S:a Äldreomsorg 86,8 6,5 93,3-70,1-0,5-22,7-93,3 0,0 Stöd till personer med funktionsnedsättning Summa verksamheter 103,0 37,9 140,9-105,9-8,0-27,0-140,9 0,0 189,8 44,4 234,2-176,0-8,5-49,7-234,2 0,0 Investeringar Enligt Flerårsplan med budget - avsattes tkr årligen för Välfärdskontor för förnyelse av inventarier. Bedömningen är att Social- och äldrenämnden kommer att behöva 850 tkr år av de beslutade tkr. Känslighetsanalys De största riskerna inom äldreomsorg samt stöd till personer med funktionsnedsättning är volymökningar utöver budget. erade volymer antar stor restriktivitet vid biståndsbedömningar. Ett bistånd om hemtjänst till en kund med ett omvårdnadsbehov på 120 timmar per månad genererar en årskostnad på ca 475 tkr per år. Ytterligare en årsplats inom korttidsboende äldre ger en kostnadsökning på ca 640 tkr. Ytterligare en plats särskilt boende för äldre motsvarar en kostnad på ca 685 tkr. En årsplats inom boende enligt LSS ger ett kostnadspåslag med ca 900 tkr. En årsplats inom HVB psykiatri kostar ca 555 tkr. Ytterligare en kund med personlig assistans 20 timmar per vecka ger en kostnad på ca 300 tkr per år. En institutionsplacering av barn och unga, IFO, kostar ca 1020 tkr per år En placering i familjehem, IFO, kostar ca 370 tkr per år En institutionsplacering för vuxna kostar ca 675 tkr per år 1 procents prishöjning av den totala kostnaden för köp av verksamhet inom äldre- och funktionsnedsatta innebär en kostnadsökning mot budget med ca 4 mkr. 1 procents löneökning för kommunala utförare medför en årskostnad på ca 1,8 mkr Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 20(25)

21 Kommunfullmäktiges mål: Kvalitet och effektivitet Nämndmål Social- och äldrenämndens verksamheter ska utföras på ett effektivt sätt, med en hög kvalitet till en rimlig kostnad. Nyckeltal Vad kostar verksamheten särkskilt boende, ranking i länet Vad kostar verksamheten hemtjänst, ranking i länet Kostnaden för individ och familjeomsorg per invånare i % av snittet för Stockholms län.* Vad kostar verksamheten boende LSS, ranking i länet Länssnitt Handlingsplan Effektivitet - samverkan och nätverksarbete (IFO) Samverkan: Intern samverkan ska vara stående punkt på arbetsplatsträffar för att fånga goda idéer, följa upp och sprida kunskap. Nätverksarbete: Individ och familjeomsorgen genomför ett treårigt förändringsarbete med start för att allt mer mobilisera resurser i brukarens nätverk för att hitta hållbara effektiva lösningar. Översyn av effektivitet och kostnader inom barn och ungdomsvården (IFO) Kostnaderna för barn och ungdomsvården är relativt höga i Upplands Väsby jämfört med de flesta övriga kommunerna i länet. En djupare översyn över vilka kostnader det är som gör att kommunen skiljer ut sig och orsakerna till detta ska genomföras. Kvalitetsarbete inom social- och omsorgskontoret (Alla) Bedriva det systematiska kvalitetsarbetet i enlighet med SOSFS 2011:9 och redovisa en kvalitetsberättelse till nämnden en gång per år inom respektive verksamhet (beställaravdelning, individ- och familjeomsorgen samt egen regi). Åtgärdsplan Combine (Alla) Genomföra åtgärdsplanen för verksamhetsstödet Combines vad gäller kvalitet effektivitet och arbetsmiljö. Tidsmätningssystem hemtjänst (beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Införa tidsmätningssystem inom hemtjänsten. Vidareutveckla ersättningsmodeller (Beställaravdelningen äldre/funktionsnedsatta) Vidareutveckla ersättningsmodeller som stimulerar till kvalitetsutveckling i verksamheterna. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 21(25)

22 4 Uppdrag och ägardirektiv Arbete inom "Ung och Trygg" Social-och omsorgskontoret ansvarar för genomförandet av uppdragen inom Tryggt boende och Ung & Trygg. Uppdragen finansieras av kommunstyrelsen med 3,95 mkr per år och innebär att bedriva förebyggande och trygghetsskapande aktiviteter i boendemiljöerna i samarbete med Väsbyhem, polis, skolor och ideella organisationer m.fl. Tryggt boende arbetar med vräkningsförebyggande arbete och särskilt ungdomsstöd för att klara boende på egen hand samt genom en extra fältare förebygga brott och social oro. Ung&trygg arbetar med strukturellt och operativt preventivt arbete mot droger, psykisk ohälsa och brott, leder trygghetsråden i kommunen och finansierar sommaraktiviteter för ungdomar. Motverka arbetslöshet hos unga Social-och äldrenämnden ska genomföra särskilda insatser för att motverka arbetslöshet hos unga. I dagsläget finns en särskild verksamhet som utför det nämndspecifika uppdraget, Vägval ungdom, som söker upp och ger stöd till ungdomar år som varken arbetar eller studerar. Vägval ungdom samfinansieras med arbetsförmedlingen i projektform under -. I takt med att fler insatser utformas för ungdomar nationellt kan Vägval ungdom utveckla sin verksamhet om finansiering ges till insatserna efter beslut av kommunstyrelsen. Uppföljning på enhetsnivå Social- och omsorgskontoret kommer att arbeta utifrån kommunens ledningssystem vad gäller att bryta ner nämndens mål och handlingsplaner till aktiviteter på avdelnings-/enhetsnivå. Detta kommer att förenkla möjligheten att följa upp såväl verksamheternas arbete liksom nämndens utveckling utifrån handlingsplanerna, vilket därmed ger en bättre bild av måluppfyllelsen. Uppföljningen kommer även att ske genom att fler och mer specifika internkontrollmoment genomförs i verksamheterna för att säkerställa att avdelningarna/enheterna arbetar korrekt. Detta bidrar till att kvalitetssäkra nämndens verksamheter. Internkontrollmomenten kommer att förläggas löpande under året och presenteras i samband med nämndens delårsuppföljningar. Säkerställa kostnadskontroll Social- och omsorgskontoret kommer att arbeta med nyckeltal för att kunna följa kostnadsutvecklingen. I de månatliga ekonomiska uppföljningarna kommer ansvariga chefer, controller och ekonomer samarbeta för att kunna analysera ekonomiska konsekvenser av alla beslut. Jämförelse med andra kommuner kommer att göras för att kunna bedöma en rimlig kostnadsnivå. Uppdrag Tidsperiod Genomföra insatser för tryggare boendemiljöer inom projekten Tryggt boende och Ung & Trygg. Genomföra särskilda insatser för att motverka arbetslöshet hos unga Utveckla uppföljning på enhetsnivå för rätt prioriteringar. Säkerställa kostnadskontroll inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 22(25)

23 5 Risk och kontrollplan 5.1 Ekonomi Process Risk Kontrollmoment Inköp och avtal Mutor och bestickning Följ upp att policyn behandlats på APT på samtliga nivåer Aktuella individavtal Inköp görs utanför utanför gällande avtal. Fakturahantering Att det inte finns giltiga individavtal då avtalstiden löpt ut Slumpvis antal inköp kontrolleras Säkerställa att adekvata rutiner finns Genomgång av samtliga individavtal Följs upp i: T1 T2 T1 T2 Åtgärder 5.2 Kund Process Risk Kontrollmoment Följs upp i: Åtgärder Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Att processerna i ledningssystemet inte är aktuella. Genomgång av processerna T1 Att ledningssystemet inte är känt bland medarbetarna Gå igenom ledningssystemet på APT på samtliga nivåer T1 Aktuell och relevant information på kommunens hemsida Att felaktig information ligger ute alternativt att viktig och relevant information saknas. Att informationen under fliken "Omsorg stöd och hjälp" är aktuell och relevant T1, T2 Rättssäker handläggning Att ärenden inte handläggs på ett rättssäkert sätt och att likadana ärenden får olika beslut Kollegial aktgranskning genom att slumpvis utvalda ärenden plockas fram och en grupp tar ställning till vilket beslut som borde fattas utifrån kända underlag. Detta jämförs med det faktiskt fattade beslutet. T1 Kvalitetssäkra innehållet i genomförandeplanerna Att kundens genomförandeplan inte svarar upp till hur och på vilket sätt kunden vill ha hjälp med sina insatser som angivits i beslutet. Slumpvis utvalda genomförandeplaner plockas fram och jämförs med beställningarna samt om de ger svar på hur kunden vill att hjälpen ska utföras utifrån mål, syfte och omfattning. T2 Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 23(25)

24 5.3 Medarbetare Process Risk Kontrollmoment Följs upp i: Åtgärder Personalförsörjning Kvalitetsbrister i handläggning och onödigt höga kostnader för insatser på grund av avsaknad av personal. Kontroll av om myndighetsenheterna "ligger i fas" T2 Dålig arbetsmiljö för personalen på grund av hög arbetsbelastning Uppföljning av resultat i medarbetarundersökningen T1 6 Omvärldsanalys och framåtblick Arbetsmarknaden i regionen är starkare och sysselsättningen bedöms av arbetsförmedlingen öka. Sysselsättningsökningen bedöms dock till stor del ske i yrken som kräver eftergymnasial utbildning. Det innebär att utsatta grupper med svag ställning på arbetsmarknaden även fortsatt får det svårt att få ett arbete. Bland de utsatta grupperna finns utomeuropeiskt födda, personer med funktionsnedsättning, äldre (55-64 år) och personer med högst gymnasial utbildning. Regeringen har aviserat satsningar på ungdoms- och långtidsarbetslöshet i vårbudgeten genom traineejobb och utbildningskontrakt. De närmare detaljerna kring detta är ännu oklara och därmed även om det har någon påverkan på de arbetsmarknadsinsatser som kommunen anordnar. Bostadsmarknaden. Den stigande bostadsbristen i hela Stockholms län utgör ett stort hinder för etablering på bostadsmarknaden. Antalet tillgängliga bostäder ökar inte i samma takt som befolkningen. Hyresvärdarnas höga krav för att komma ifråga för ett förstahandskontrakt innebär att det är de mest socialt utsatta som har svårt att få en bostad. Kommunens bostadsplanering och ägardirektiv till bostadsbolagen är viktiga i sammanhanget. Kommunens samarbete med bostadsbolagen och privata hyresvärdar är framgångsrikt och flera utvecklingsfrågor är under diskussion. Flyktingmottagande. Under överskådlig framtid väntas flyktingmottagandet öka och därmed också behovet av olika boendeformer och introduktionsinsatser. Överenskommelsen med migrationsverket gällande ensamkommande barn utökades från 1 januari från 8 asylplatser till 20 asylplatser. Utöver de överenskomna platserna så anvisas barn i första hand på anknytning. Med de 20 asylplatserna och anknytningsanvisningarna så beräknades inför året ensamkommande barn att anvisas till Upplands Väsby under. Hittills har 44 barn tagits emot under. Kommunen ska ta emot och erbjuda 52 nyanlända flyktingar en bostad varje år. Hittills har 42 nyanlända flyktingar mottagits under. Våld i nära relationer är en problematik för vilken kommunen har stort ansvar för utredning, insatser och uppföljning. Arbetsmetoder för att möta behoven behöver fortsatt utvecklas och samarbetet med kvinnojouren är fastställt i ett samverkansavtal. Ju mer det blir känt att kommunen kan ge bistånd desto fler fall kan man räkna med kommer till kommunens kännedom. Äldreomsorg Uppgifter från Socialstyrelsen visar på att alltfler äldre får demenssjukdom. Nästan hälften av Sveriges 90-åringar och 1-2 procent av 65-åringarna har demenssjukdom. gruppen beräknas öka, framför allt efter år 2020 då antalet äldre ökar markant. Samtidigt är trenden att fler äldre bor kvar i ordinärt boende, även de med stort omsorgsbehov och/eller demenssjukdom. Uppgifter från Socialstyrelsen visar att andelen äldre med omfattande omsorgsinsatser som bor kvar hemma har ökat från 67 procent till 74 procent åren Det innebär att behovet av platser Social- och äldrenämnden, Verksamhetsplan med budget - 24(25)

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg Verksamhetsplan med budget - Individ- och familjeomsorg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-11-06. Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289. Beslut

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-11-06. Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289. Beslut Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-11-06 65 Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289 Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå socialnämnden att fastställa

Läs mer

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Omsorgsnämnden Det ekonomiska resultatet för 2013 visar ett underskott mot budget med 10 Mkr. Personalkostnaderna inom Vård och omsorg står för den största delen av budgetunderskottet.

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 Ordförande Förvaltningschef Anna-Lena Andersson Denise Wallén Uppdrag Socialnämndens uppdrag är att verka för ekonomisk och social trygghet för kommunens invånare. Socialnämnden

Läs mer

Ange datum. 1 (6) DELÅRSRAPPORT 2014 NÄMND: Socialnämnd FÖRVALTNING: Socialförvaltning Ordförande: Bo Brantmark Förvaltningschef: Lena Landström VERKSAMHET Vård och omsorg har ansvar för kommunens vårdboenden,

Läs mer

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018 Förutsättningar till Flerårsplan - Individ- och familjeomsorg LEX SÄN -03-31 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

Åtgärdsprogram för att få verksamhet och ekonomi i balans. Överlag betonar socialnämnden vikten av återhållsamhet i verksamheten.

Åtgärdsprogram för att få verksamhet och ekonomi i balans. Överlag betonar socialnämnden vikten av återhållsamhet i verksamheten. Åtgärdsprogram för att få verksamhet och ekonomi i balans Överlag betonar socialnämnden vikten av återhållsamhet i verksamheten. Åtgärder godkända av socialnämnden Inhyrd sjukvårdspersonal minskas och

Läs mer

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh Foto: Kristina Almén Foto: Kristina Almén Foto: Caroline Hagström Vellinge.se Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder

Läs mer

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010 Socialnämnden VERSAMHETSUPPFÖLJNING FÖRVALTNINGSCHEFENS SAMMANFATTNING Socialnämnden redovisar ett överskott på 5 400 tkr gentemot budget. En del av förklaringen

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Socialnämnden Budget 216 217 med plan för 218 219 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 216 217 Den stadiga befolkningsökningen i kommunen medför en ökning av antalet personer som är i behov av

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS)

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) STYRDOKUMENT 1(9) Beteckning Dnr Bas 2013/129 Godkänd/ansvarig Budgetförslag 1, 2014 Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) Uppdraget Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 ABCD Värmdö kommun Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte

Läs mer

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015 Månadsrapport Socialförvaltningen Juli 2015 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt...

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Budget 2014, Plan 2015-16

Vård- och omsorgsnämnden Budget 2014, Plan 2015-16 Vård- och omsorgsnämnden, -16 Ordförande: Mikael Ottosson Förvaltningschef: Anne Simmasgård -03-04 Ekonomisk sammanställning Driftredovisning per slag tkr exkl prisutv. exkl prisutv. Verksamhetens intäkter

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender -nämndens Verksamhetsplan 2017-2019 Nämndsordförande: () Förvaltningschef: Innehållsförteckning Sidnr Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Förändring, utveckling och trender Mål och uppföljning

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll s Socialnämndens arbetsutskott Tid och plats Beslutande Ledamöter Onsdagen den 12 september 2012 kl. 18.00 21.10 i Debatten, kommunhuset Staffan Strömbäck (M), ordförande Uma Ormont (M) Christina Blom

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018. Socialnämnden

Verksamhetsplan 2016-2018. Socialnämnden Verksamhetsplan 2016-2018 Socialnämnden Socialnämnden, december 2015 Verksamhetsplan 2016 2018 Nämndens ordförande Förvaltningschef Susanne Larsson 0515 88 53 33 susanne.larsson@falkoping.se Magnus Schedin

Läs mer

5. Stimulanspaket för elever och pedagoger i grundskolan

5. Stimulanspaket för elever och pedagoger i grundskolan Förslag till beslut Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 21-5-2 Ärende Beteckning 1. Informations- och frågestund BUN/21:4 Eftersom det saknades sidor i revisionsrapporten Skydd mot mutor och

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN September 2012

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN September 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN September 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN SEPT 2012 Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten Fortsatt hög andel som är nöjda med delaktigheten i handläggningsprocessen Fortsatt

Läs mer

Världens bästa land att åldras i

Världens bästa land att åldras i 2 Världens bästa land att åldras i 2006-06-28 2 Inledning Sverige ska bli världens bästa land att åldras i. Alla ska kunna se fram mot en givande och trygg tid som pensionär. (Socialdemokraternas valmanifest

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämnden

Arbetsmarknads- och socialnämnden sid 1 (6) Arbetsmarknads- och socialnämnden Budgetuppföljning med helårsprognos 2013 Prognos driftbudget Budgetbelopp anges inklusive eventuella tilläggsanslag Belopp i tkr Budget Prognos Avvikelse Nettokostnad

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 2015-03-16 Verksamhetsområde PUFF Diarienummer: VON 2014/1036-2 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör den 2015-03-16. Vård- och omsorgskontoret

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00 17.15 ande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Elisabeth Svensson (C) Mikael Larsson (C) ej närvarande vid efterföljande diskussion

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08 Verksamhetsplan 2015-04-08 Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 AVN 2015/0058-1 012 Antagen av chef för arbetsmarknadskontoret den 8 april 2015 ARBETSMARKNADSKONTORET 2 (21)

Läs mer

Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2025 för äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning samt individ- och familjeomsorg

Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2025 för äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning samt individ- och familjeomsorg Styrdokument 2015-09-03 Dnr SÄN/2015:77 Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2025 för äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning samt individ- och familjeomsorg Nivå: Nämndspecifikt Antagen:

Läs mer

Stora sammanträdesrummet, Björkarna

Stora sammanträdesrummet, Björkarna SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 23 september 2014 kl. 10:00 12:30 Stora sammanträdesrummet, Björkarna Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), Ordförande Ann Louise Brodén (S) Ann Mari Uppvall

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri 1 Datum Vårt diarienummer Sida 2015-11-05 2015/37656 1(7) Er beteckning Vår adress Adress Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Mette Gabrielsen 0243-736 69 mette.gabrielsen@borlange.se

Läs mer

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN Saxdalens förskola Ansvarig förskolechef under året Carola Michaelsdotter, skriven av Ulrika N Eriksson Innehåll

Läs mer

Vision. Övergripande mål. Kund / medborgare

Vision. Övergripande mål. Kund / medborgare Vision Övergripande mål Kund / medborgare Ekonomi Medarbetare Verksamhet Miljö Omsorgsnämndens vision Omsorgsförvaltningen ska ge det bästa individuella stödet för att skapa den största tryggheten för

Läs mer

Utförarstyrelsen Budget 2016 2017 med plan för 2018-2019

Utförarstyrelsen Budget 2016 2017 med plan för 2018-2019 1 Utförarstyrelsen Budget 2016 2017 med plan för 2018-2019 Nämndens viktigaste mål för 2016-2017 Kommunens verksamhet och service som är möjlig att konkurrensutsätta är samlad inom utförarstyrelsens organisation,

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN. BOKSLUT : T2 (AUGUSTI) 2011 ( i punktform)

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN. BOKSLUT : T2 (AUGUSTI) 2011 ( i punktform) SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN BOKSLUT : T2 (AUGUSTI) 2011 ( i punktform) SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T2: 2011 - Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten, - Fortsatt hög andel som är nöjda med delaktigheten

Läs mer

Nämndens ansvarsområde

Nämndens ansvarsområde 2013-01-04 Diarienr 2012/337-NF-003 Sid. 1 Nämnden för funktionshindrade För att ta vidare steg mot Vision 2026 Staden utan gränser ska nämnden för funktionshindrade aktivt planera för målgruppernas framtida

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av 2 problem för välfärdens finansiering. Att vi lever längre är inte ett problem, det är en glädjande utveckling. Men samtidigt som andelen äldre ökar blir fler blir den andel som ska stå för välfärdens

Läs mer

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-02-01 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2015:548 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås

Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås Enligt socialtjänstlagen (SoL) ska socialnämnden erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar en närstående som är långvarigt

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Plan för systematiskt kvalitetsarbete Äldreomsorg Funktionshinderverksamhet Individ- och familjeomsorg Socialpsykiatri Systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Anhöriga som ger omsorg till närstående

Anhöriga som ger omsorg till närstående www.pwc.se Revisionsrapport Christer Marklund Anhöriga som ger omsorg till närstående Haparanda stad Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015 1 [17] -01-13 Handlingsplan Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 2 [17] -01-13 Handlingsplan

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning 2014-02-17 Anna Spångmark Sofia Rooth Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Uppdraget... 3 2 Metod...

Läs mer

Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Dennis Byberg (M) Maj Stenson (FP) tj ers

Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Dennis Byberg (M) Maj Stenson (FP) tj ers 1( 12) Plats och tid, Socialkontoret, Hagfors, kl 09:00-10.15 ande Åsa Johansson (S) Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Dennis Byberg (M) Maj Stenson (FP) tj ers

Läs mer

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Social- och omsorgskontoret Riktlinjer för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Inga-Lena Palmgren utredare Stab Telefon (direkt):

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg Kvalitetsberättelse 2015 Kvalitetsberättelse Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015 Planera Förbättra Ansvarsfull Omsorg Genomföra Utvärdera Postadress

Läs mer

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3 Socialförvaltningen 2013-11-04 1(7 ) Dnr SO 20130644 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE 2014-2019 R EVIDERING 201 3 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD OCH SERVICE 2014-2019

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd

Riktlinjer för anhörigstöd Vård, omsorg och IFO Annelie Amnehagen annelie.amnehagen@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 1(7) Riktlinjer för anhörigstöd 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Anhörigas

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Nämnd: Omsorgsnämnden. Kontor: Social- och omsorgskontoret. Nämndens ordförande: Marie Heikkinen

Verksamhetsplan 2014. Nämnd: Omsorgsnämnden. Kontor: Social- och omsorgskontoret. Nämndens ordförande: Marie Heikkinen Verksamhetsplan 2014 Nämnd: Omsorgsnämnden Kontor: Social- och omsorgskontoret Nämndens ordförande: Marie Heikkinen Ansvarig kontorschef: Gilda Johansson Datum: 2014-03-03 Sid 1 av 20 Innehållsförteckning

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

Granskning av ekonomiskt bistånd

Granskning av ekonomiskt bistånd KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-11-21 Rev 2013-12-03 Diarienummer UAN-2013-0522 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Granskning av ekonomiskt bistånd Förslag

Läs mer

Äldrestrategi 2013-16

Äldrestrategi 2013-16 Äldrestrategi 2013-16 Socialnämndens vägval för att skapa förutsättningar för ett värdigt liv i välbefinnande 1 2 Innehåll Självbestämmande! 4 Ett rikt socialt liv och ett aktivt åldrande 5 Förebyggande

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 20f, 201 Ja/ 660 ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 Ärende Motion från folkpartiet med rubriken Barns rätt till en trygg uppväxt- har inkommit till Barnoch familjen den 23 maj 2011 för yttrande senast den 13 oktober.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR SOCIALFÖRVALTNINGENS STAB 2012-2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR SOCIALFÖRVALTNINGENS STAB 2012-2014 VERKSAMHETSPLAN FÖR SOCIALFÖRVALTNINGENS STAB 2012-2014 Upprättad 2010-05-28 Reviderad 2011-12-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA Inledning 3 Kommunfullmäktiges mål för socialnämnden 3 Organisation 4 Socialnämndens

Läs mer

BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012

BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄNERSBORG/MELLERUD Antagen: 2011-11-25 1 INLEDNING Samverkande parter i förbundet är Vänersborgs och Melleruds kommun, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning preliminär budget 2013 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2014-01-30 Kommunstyrelsen Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut om

Läs mer

Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013. Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013.

Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013. Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013. Verksamhetsplan 2013-02-14 Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013 ÖFM-4/2013 2013.12 Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013. Kommunens övergripande

Läs mer

Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll. Innehållsförteckning

Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll. Innehållsförteckning Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll Innehållsförteckning 2 3 12 17 18 Vård- och omsorgsnämnden kallas till extrasammanträde

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Välfärdsutskottet

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Välfärdsutskottet Verksamhetsplan med budget - Välfärdsutskottet Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018 Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Läs mer

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor. Bilaga 1 Stockholms stads upphandlingspolicy Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av taxor och avgifter inom omsorgen om äldre och funktionshindrade

Riktlinjer för handläggning av taxor och avgifter inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Tjänsteutlåtande Utredare 2015-09-24 Theresa Olsson 08-590 972 77 Dnr: Theresa.Olsson@upplandsvasby.se SÄN/2015:113 10271 Social- och äldrenämnden Riktlinjer för handläggning av taxor och avgifter inom

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Indianberget läsåret 2014-15. Ansvarig förskolechef Carola Michaelsdotter

Kvalitetsrapport för förskolan Indianberget läsåret 2014-15. Ansvarig förskolechef Carola Michaelsdotter 0 Kvalitetsrapport för förskolan Indianberget läsåret 2014-15 Ansvarig förskolechef Carola Michaelsdotter 1 2 Innehåll Styrkort 2014-2015... 1 KVALITETSARBETE... 2 MÅL... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Medarbetarperspektivet...

Läs mer

Ekonomi och verksamhet 2015

Ekonomi och verksamhet 2015 Ekonomi och verksamhet 2015 Funktionsnedsättning LSS-verksamheten ställs inför nya utmaningar med äldre brukare som har utökade behov samtidigt som den yngre generationen ställer allt högre krav på sin

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar av öppenvårdsinsatserna inom IFO-Barn och familj i Borås stad

Uppföljning av tidigare granskningar av öppenvårdsinsatserna inom IFO-Barn och familj i Borås stad 1 Uppföljning av tidigare granskningar av öppenvårdsinsatserna inom IFO-Barn och familj i Borås stad Rapport: Ledarskaparna Management, Ionie Oskarson, 2012-02-10 Uppföljning av granskningar av öppenvårdsinsatserna

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

2012-09-14 [1] 12UAN42 Dokumentnr147044. Målindikator 2013. Indikator 1 Utfall 2011 Målindikator 2012. Målindikator 2014 84,2. år 2012.

2012-09-14 [1] 12UAN42 Dokumentnr147044. Målindikator 2013. Indikator 1 Utfall 2011 Målindikator 2012. Målindikator 2014 84,2. år 2012. 2012-09-14 [1] 12UAN42 Dokumentnr147044 Verksamhetsplan för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Det övergripande strategiska et för Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Gävle är att medverka till

Läs mer

Presentation av budget 2012-2014 KS 2011-04-27. Medborgarnämnd

Presentation av budget 2012-2014 KS 2011-04-27. Medborgarnämnd Presentation av budget 2012-2014 KS 2011-04-27 Verksamhet Hur gick det 2010 Expansion inom samtliga sektioner exklusive invandrarbyrå Kvalitet Av 14 mätbara mål var 7 uppfyllda Familjehemsvården granskades

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende. Diarienummer: VON 2016/0056-10 009

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende. Diarienummer: VON 2016/0056-10 009 Verksamhetsplan Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende Diarienummer: VON 2016/0056-10 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör den 15 mars 2016 Verksamhetsplan framtagen

Läs mer

Datum 2015-06-01. Kommunfullmäktiges mål Livskvaliteten för medborgarna i Bengtsfors kommun ska förbättras.

Datum 2015-06-01. Kommunfullmäktiges mål Livskvaliteten för medborgarna i Bengtsfors kommun ska förbättras. 1(7) Mål för år 2016 Hållbar utveckling För att kommunen ska kunna växa och utvecklas krävs att vi tar tillvara hela befolkningens kunskaper och kompetens. Varje individ ska utifrån sina egna förutsättningar

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

Samspelet Stegen. Generell verksamhetsplan för Stegen med lokala förutsättningar per kommun

Samspelet Stegen. Generell verksamhetsplan för Stegen med lokala förutsättningar per kommun Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2011-12-18 1(8) Verksamhetsplan Samspelet Stegen Meta Fredriksson - Monfelt Förbundschef 054-540 50 44, 070-6909083 meta.fredriksson-monfelt@karlstad.se Samspelet

Läs mer

Omsorgsplan 2014 2020

Omsorgsplan 2014 2020 Omsorgsplan 2014 2020 Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-05-26, 67 Dnr KS 2013/491 1 Innehåll Sammanfattning sid 3 Inledning sid 4 Målgrupp sid 5 Insatser enligt LSS, utvecklingen under de senaste sex

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Socialnämndens verksamhetsplan med styrkort 2015-2017 Ordförande: Rita Poromaa (s) Ledamöter: 9 st + ersättare Förvaltningschef: Marika Rissanen-Korpi

Socialnämndens verksamhetsplan med styrkort 2015-2017 Ordförande: Rita Poromaa (s) Ledamöter: 9 st + ersättare Förvaltningschef: Marika Rissanen-Korpi 1 (7) Dokumentnamn Verksamhetsplan med styrkort 2015-2017 Dokumenttyp Diarienummer Plan för socialnämnden SN2014:154 113 Beslutad av Kontrollstation Socialnämnden Socialförvaltningen Beslutad Giltighetstid

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Jönköpings kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Helena Patrikson Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Marcus Wernborg Carin Jesenicnik Innehållsförteckning

Läs mer

Bertil Börjeson (HEL), ordförande Kristina Wang (HEL) Lars-Erik Andersson (C) Tommy Glader (S) Sofia Andersson (S)

Bertil Börjeson (HEL), ordförande Kristina Wang (HEL) Lars-Erik Andersson (C) Tommy Glader (S) Sofia Andersson (S) 1(14) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00 12.20 Beslutande Bertil Börjeson (HEL), ordförande Kristina Wang (HEL) Lars-Erik Andersson (C) Tommy Glader (S) Sofia Andersson

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Nämnd: Socialnämnden. Kontor: Social- och omsorgskontoret. Nämndens ordförande: Rose-Marie Jacobsson

Verksamhetsplan 2015. Nämnd: Socialnämnden. Kontor: Social- och omsorgskontoret. Nämndens ordförande: Rose-Marie Jacobsson Verksamhetsplan 2015 Nämnd: Socialnämnden Kontor: Social- och omsorgskontoret Nämndens ordförande: Rose-Marie Jacobsson Ansvarig kontorschef: Gilda Johansson Datum: 2015-03-06 Sid 1 av 22 Innehållsförteckning

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2010-10-27 2 SN 128 Dnr 136.10 700 Upphävande föreskrifter om tvångs- och skyddsåtgärder, muntlig information Den 15 juni 2010 upphörde Socialstyrelsens kungörelse (SOSFS 1980:87) med föreskrifter

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fastställd bun 20150901 77 dnr 2015/361-607 Plan för systematiskt kvalitetsarbete 2 Innehåll Utgångspunkt att öka barns och elevers måluppfyllelse. Kompetens för livet,

Läs mer

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 kortversion Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 Sammanfattning Allmänna förutsättningar Region Skåne är en permanent region med ett uppdrag att främja hållbarhet och tillväxt.

Läs mer

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Styrning... 3 Vision 2025... 3 Omvärldsanalys... 4 Befolkningsprognos... 7 Utvecklingsinriktning...

Läs mer

Socialnämnden Nämndsplan 2016

Socialnämnden Nämndsplan 2016 Socialnämnden Nämndsplan 2016 Nämndsordförande: Ann-Sofie Turesson Nämndsansvarig chef: Christin Johansson Inledning Socialnämndens verksamhetsområden består av hemvård, handikappomsorg, individoch familjeomsorg

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015 Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2010-02-08 1:0 REMISSUPPLAGA Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010- Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: post@kommun.finspong.se

Läs mer