Förutsättningar till Flerårsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förutsättningar till Flerårsplan 2015-2017"

Transkript

1 Förutsättningar till Flerårsplan - FRN/:5 Familjerättsnämnden Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva tillsyn, följa upp och utvärdera kvaliteten. Våra kontakter med invånare kännetecknas av respektfullt bemötande och vi bidrar till ett tryggt samhälle med goda uppväxt- och levnadsvillkor. Genom goda relationer med kommunens utförare skapar vi förutsättningar för välfärdstjänster som präglas av kvalitet och valfrihet. Vi arbetar på uppdrag av Utbildningsnämnden, Social- och äldrenämnden, Kultur och Fritidsnämnden samt Familjerättsbyrån. Dessa Förutsättningar till flerårsplan avser Familjerättsbyrån för perioden -.

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde och nyckeltal Kund - nöjd väsbybo Samhälle och miljö - hållbart Väsby Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Ekonomi god ekonomisk hushållning Uppdrag och ägardirektiv Omvärldsanalys Framåtblick Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 2(15)

3 1 Sammanfattning Familjerättsbyrån fortsätter att utveckla verksamheten utifrån de förutsättningar som sammanslagningen av de tre kommunernas familjerättsliga delar ger. Bedömning görs att antalet barn som kommer i kontakt med verksamheten fortsätter att öka måttligt under de kommande åren. Främst gäller detta inom verksamhetsområdet vårdnad-, boende- och umgänge medan ingen större förändring är att förvänta inom området adoption. Domstolsverkets årliga statistik visar ett stadigt ökat antal vårdnadsärenden i domstol de senaste åren och inget talar för något trendbrott inom nära framtid. Kund Gott bemötande, hög rättssäkerhet och god tillgänglighet kommer att vara fortsatt prioriterade mål under den kommande perioden. Familjerättsbyrån kommer aktivt att verka för god samverkan med andra instanser som kommer i kontakt med målgruppen. Det är av stor vikt i förebyggande sammanhang att så snabbt som möjligt nå ut till aktuell målgrupp med relevant information om vilken hjälp som kan erbjudas. Barn som är föremål för föräldrars konflikter skall erbjudas relevant stöd och ha rätt att komma till tals. Ett av målen för den kommande perioden är en utökning av befintlig gruppverksamhet för barn till separerade föräldrar. Familjerättsbyrån skall inom sitt verksamhetsområde verka för att främja barns mående i stort och därmed delta i skapandet av en god uppväxtmiljö med fungerande social tillvaro, skolgång m.m. Medarbetare familjerättsbyrån är beroende av kompetenta och engagerade medarbetare för att kunna uppnå målen med verksamheten. Möjlighet till delaktighet och inflytande över verksamhetens och den egna utvecklingen, liksom ett bra arbetsledande stöd, är viktigt för att kunna behålla personal. Individuella kompetensutvecklingsplaner skall upprättas och följas upp kontinuerligt. Medarbetarenkät genomförs årligen. et följs upp och handlingsplaner upprättas vid behov. Även sjukfrånvaro skall följas upp årligen på verksamhetsnivå. Samhälle/miljö familjerättsbyrån skall inom ramen för sin verksamhet verka för ett hållbart samhälle. Verksamheten är i huvudsak kontorsbunden. Merparten av hushållsavfallet sorteras men systemet kan förbättras ytterligare. Under kommande period kommer åtgärder att vidtas för att ytterligare försöka minska energioch materialförbrukningen i verksamheten. Ekonomi Ingen uppräkning av kommunersättningen gjordes inför mot bakgrund av tidigare års överskott. En aviserad höjning av lokalhyran beräknades klaras inom befintlig ram innevarande år. En uppräkning kommer sannolikt att behöva göras inför för att kompensera för fortsatta pris- och löneökningar. T.ex. fortsätter lokalhyran att öka gradvis årligen fram till då den totala höjningen kommer att motsvara drygt 40 procent. Kostnaden för systemförvaltning beräknas också öka med 300 tkr fr.o.m nästa år med anledning av införandet av det nya IT-stödet Pulsen Combine. Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 3(15)

4 2 Ansvarsområde Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner har fr.o.m. 1 januari 2005 inrättat en gemensam nämnd för familjerättsliga frågor. Verksamheten bedrivs under benämningen Familjerättsbyrån för Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner och är belägen i gemensamma lokaler i Upplands Väsby med Upplands Väsby kommun som värdkommun. Familjerättsbyråns ansvarsområden är reglerade i föräldrabalken samt socialtjänstlagen och avser följande områden: - Råd och stöd till separerade föräldrar - Samarbetssamtal avseende barns vårdnad, boende, umgänge samt ekonomi - Avtal rörande barns vårdnad, boende och umgänge - Upplysningar till domstol i mål gällande barns vårdnad, boende och umgänge - Utredningar till domstol i mål avseende barns vårdnad, boende och umgänge - Yttranden till domstol rörande ändring av barns efternamn - Fastställande av faderskap för barn där föräldrarna inte är gifta med varandra - Medgivandeutredningar för internationella adoptioner - Prövning av samtycke till fortsatt adoptionsförfarande - Yttrande till domstol vid ansökan om adoption - Uppföljningsrapporter till barnets ursprungsland efter beviljad adoption - Förordnande av umgängesstöd efter beslut av domstol 3 och nyckeltal 3.1 Kund - nöjd väsbybo Gemensamma nämndens verksamhet ska präglas av god kvalitet och kännetecknas av hög rättssäkerhet, gott bemötande, god tillgänglighet, tillvaratagande av barnperspektivet, samverkan med intressenter och adekvat kompetens hos personalen. Klagomål besvaras skyndsamt. Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 4(15)

5 3.1.1 Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god tillgänglighet, inbjuder till delaktighet och att alla får ett gott bemötande. Nämndmål Familjerättsbyrån ska vara tillgänglig och alla ska få ett gott bemötande. Andel besökare som är nöjda med bemötandet, i procent Andel besökare som är nöjda med tillgängligheten, i procent Utmaningar och risker Riskerna för att målen inte nås hänger samman med arbetsbelastningen vid familjerättsbyrån. En eventuell ökad ärendemängd i kombination med svårigheter att besätta tjänster med kompetent personal skulle kunna leda till att målen inte nås. Risken för att det skall inträffa bedöms som möjlig och konsekvenserna som allvarliga Kommunen ska verka för ett socialt hållbart samhälle där trygghet samt goda uppväxt- och levnadsförhållanden ger förutsättningar för en god hälsa. Inom ramen för sin verksamhet skall familjerättsbyrån sträva efter att barn i målgruppen har en god familjesituation och mår så bra som möjligt. Verksamheten skall genomsyras av ett tydligt barnperspektiv. Familjerättsbyrån skall verka för att barn till separerade föräldrar vid behov erbjuds stöd. Det sker bl.a. genom möjlighet att delta i barngruppsverksamhet. Barn som kommer i kontakt med familjerättsbyråns verksamhet skall ha rätt att komma till tals. Nämndmål Barn som kommer i kontakt med familjerättsbyrån ska erbjudas stöd Barn ska ha rätt att uttrycka sin mening i Antal uppstartade barngrupper Andel barn som upplevt att de har mått bättre efter deltagande i barngrupp, i procent Andelen dokumenterade samtal med barn i vård Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 5(15)

6 Nämndmål frågor som rör dem nadsutredningar, i procent Utmaningar och risker Risken för att barn inte skall erhålla tillräckligt stöd och/eller få rätt att uttrycka sin mening hänger samman med arbetsmängden och tillgången på kvalificerad personal. Om ärendemängden ökar i större omfattning och tillgången på kompetent personal begränsas föreligger risk för att målen inte nås vilket i så fall får allvarliga konsekvenser. Risken för att inte nå målet med barngruppsverksamheten är också kopplad till arbetsbelastning och bedöms som möjlig. Om målet med barngrupperna inte nås blir konsekvensen kännbar. et är att fr.o.m. öka antalet uppstartade barngrupper per år. Varje grupp beräknas ta ca 130 arbetstimmar i anspråk. 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Familjerättsbyråns verksamhet är i huvudsak kontorsbunden. Resor i tjänsten förekommer och skall i första hand företas med allmänna färdmedel. Merparten av hushållsavfallet sorteras. Material- och energiförbrukning skall regelbundet ses över och i möjligaste mån minskas Kommunen ska vara ett föredöme inom miljöområdet och bedriva ett systematiskt miljöarbete som leder till ett hållbart samhälle. Genom ett fördjupat samarbete med medborgare, företagare och andra aktörer ska vår gemensamma miljö- och klimatpåverkan minska. Nämndmål I upphandlingar, beställningar och uppdragsgivande ska krav ställas på efterlevnad av kommunens miljöpolicy och beaktande av betydande miljöaspekter Andel upphandlingar, beställningar och uppdrag där krav ställs på efterlevnad av kommunens miljöpolicy, i procent 100 % 100% 100 % 100 % 100 % Material- och energiförbrukning skall hållas på så låg nivå som möjligt. Förbrukning av kontorspapper, minskning i procent 5% 10% 10% Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 6(15)

7 Utmaningar och risker Risken för att kommunens miljöpolicy inte efterlevs uppstår om kravspecifikation avseende miljöpolicy saknas vid upphandlingar, i avtal eller överenskommelser. Risken bedöms som mindre sannolik men konsekvenserna som kännbara. Olika åtgärder för att i möjligaste mån minska energiförbrukningen har tidigare vidtagits och följs upp kontinuerligt. En satsning på att minska förbrukningen av kontorspapper skall påbörjas. Risken för att inte nå målet avseende detta bedöms också som mindre sannolik och konsekvenserna som kännbara. 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Samtliga medarbetare har årligen möjlighet att delta i medarbetarundersökningen Hållbart medarbetarengagemang, HME. Mätningar hittills har visat på att medarbetare är nöjda, känner att de utvecklas men att de ibland saknar tid att utföra sina arbetsuppgifter. Kunskapen om verksamhetens olika mål är förhållandevis god Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare med stolta medarbetare. Alla kommunalt finansierade tjänster ska präglas av hög kompetens och gott bemötande. Familjerättsbyråns verksamhet omfattar 13 heltidstjänster. Personalomsättningen har varit liten de senaste åren och sjukfrånvaron låg. För att garantera kvalité i verksamheten skall alla anställda ges nödvändig kompetensutveckling och individuella kompetensutvecklingsplaner skall finnas och följas upp årligen. från kommunens årliga medarbetarenkät sammanfattas i bemötandeindex (BMI) samt hållbart medarbetarengagemang (HME). Nämndmål Bemötandeindex (BMI) för familjerättsbyrån 85% 85% 86% 86% 87% Familjerättsnämnden ska vara en föregångare och förebild som arbetsgivare. Hållbart medarbetarengagemang (HME) för familjerättsbyrån Frisknärvaro, andel medarbetare som har sjukfrånvaro 40 timmar eller mindre på ett år 84% 84% 84% 85% 86% 67% sjukfrånvaro i procent 5,4% attraktiv arbets- Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 7(15)

8 Nämndmål givarindex Utmaningar och risker Om ärendemängden ökar i större omfattning och/eller stora oförutsedda kostnader uppstår bedöms risken som möjlig att målet inte kan uppnås. Konsekvensen blir i så fall kännbar. 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning bygger på en budget i balans utifrån kända volymer och fakta. er analyseras och revideras inför varje år. Analyser av eventuella budgetavvikelser ska ske kontinuerligt. Nämnden har under de senaste åren haft en bra ekonomi i balans vilket också är ett av de viktigaste målen under planperioden Kommunens ekonomiska resultat ska över en budgetperiod, genomsnittligt, uppgå till minst 2,5 % av skatteintäkterna Nämndmål Nämndens ekonomi ska vara i balans avvikelse av omslutning, i procent Utmaningar och risker Riskfaktorer för nämndmålet ekonomi i balans är kopplade till ärendebelastning, tillgång på personal, eventuella lagändringar samt befolkningsprognosen i de tre kommunerna. En möjlig risk är att det uppstår svårigheter att rekrytera kompetent personal till familjerättsbyrån vilket då genererar kännbar konsekvens i form av ökade kostnader för inhyrd personal. Beslut angående tillsättande av umgängesstöd fattas av domstol och ska därefter verkställas av familjerättsnämnden. Sedan senaste lagändring 2010 har antalet beslut om umgängesstöd ökat med ca 20 procent. Redan under föreligger därför behov av en mindre utökning av insatsen med viss kostnadsökning som följd. Risken för ytterligare kostnadsökning beroende på en större ärendemängd bedöms som möjlig och konsekvensen kan i så fall bli kännbar. Inför planeras en utökning av barngruppsverksamheten i enlighet med uppställda mål vilket kan komma att föranleda ett visst behov av omprioriteringar. Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 8(15)

9 Lagändringar och ändrad befolkningsprognos kan resultera i oförutsedda och kännbara kostnader. Sannolikheten för detta på kortare sikt bedöms i nuläget som mindre sannolik Ekonomisk översikt Familjerättsnämndens ekonomi är stabil, men kommer få ökade hyreskostnader under planperioden. Det finns idag inga korrelationer mellan kundernas behov av Familjerättsnämndens tjänster och det ekonomiska läget i eller utanför Sverige. Ekonomiskt läge Den gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor redovisade ett positivt utfall mot budget per sista december med 721 tusen kronor. Efter fördelning av överskottet mellan de tre kommunerna redovisades för Upplands Väsby kommun ett överskott med 356 tusen kronor. Överskottet berodde huvudsakligen på lägre personalkostnader jämfört med vad som budgeterats. Under har temporära vikariat vid föräldraledigheter och sjukfrånvaro inte varit tillsatta. Hög bemanningsgrad kommer att prioriteras under innevarande år. Genom omorganisering av verksamheten har också kostnaderna för umgängesstöd varit lägre än vad som budgeterats. Kostnaden förväntas bli något högre under beroende på en viss utökning av insatsen. Tidigare års överskott har gjort att ingen uppräkning skett inför i år trots bl.a. ökad lokalhyra som aviserades under. Verksamhetsförändringar - Gemensamma nämnden bedriver verksamhet riktat mot tre kommuner. Befolkningsprognoserna i samtliga tre kommuner påverkar verksamheten. erna för de närmaste åren visar en måttlig men stadig ökning av antalet barn i skolåldern. Utifrån detta bedöms volymerna inom framförallt verksamhetsområdet vårdnad, boende och umgänge (utredningar, yttranden och samarbetssamtal) öka något. Domstolsverkets årliga statistik visar inte på någon vikande trend vad gäller de senaste årens ökning av antalet vårdnadstvister på riksnivå (nio procent förra året och ca 30 procent den senaste femårsperioden). Inom området adoption är trenden ett minskat antal ärenden de senaste åren. Inget talar i nuläget för någon betydande volymökning på kort sikt. Orsaken är att färre barn finns tillgängliga för adoption med betydligt längre adoptionsköer som följd. En annan följd är att de barn som adopteras i högre grad än tidigare har någon form av särskilda behov. Detta ställer i sin tur högre krav på de blivande adoptivföräldrarna och på verksamhetens kompetensutveckling inom området. Familjerättsbyrån tillhandahåller sedan 2009 gruppverksamhet för barn till separerade föräldrar. Enligt målen för skall barngruppsverksamheten utökas med en gruppomgång vilket motsvarar ca 130 arbetstimmar. För att möjliggöra detta och samtidigt uppfylla övriga mål kommer omprioriteringar sannolikt att behöva göras. Efterfrågan på insatsen umgängesstöd har ökat under den senaste treårsperioden. Insatsen är lagstyrd och för att möta behovet har verksamhetens öppettider utökats något fr.o.m. Åtgärder har också vidtagits för att öka kvalitén och effektivisera insatsen och ytterligare åtgärder kommer att bli nödvändiga om efterfrågan fortsätter att öka. Ekonomiska konsekvenser uppstår om ärendemängden ökar i sådan omfattning att Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 9(15)

10 ytterligare personal behöver anställas. Fler faktorer kan påverka volymerna. Utöver befolkningsprognoser och eventuella lagändringar bedöms lågkonjunktur vara en sådan faktor av betydelse. Ekonomiska svårigheter och arbetslöshet medför påfrestningar på familjer vilket i sin tur leder till ökad efterfrågan på stöd och insatser från familjerättsbyrån. Volymer och kostnadsnyckeltal Gemensamma nämndens verksamhet riktar sig till tre kommuner. Befolkningsprognoserna för de tre kommunerna visar sammantaget att barnafödandet under den kommande tioårsperioden förväntas ligga kvar på ungefär samma nivåer under hela perioden. Andelen barn i skolåldern kommer troligtvis att öka, delvis beroende på de senaste årens ökade barnafödande. Utifrån prognosen beräknas volymerna öka något inom verksamhetsområdet vårdnad, boende och umgänge. Det innebär då en ökning av antalet yttranden/utredningar till domstol, samarbetssamtal och tillsättande av umgängesstöd. Inom området faderskap bedöms ökningen bli av mindre omfattning. Inom området adoption har antalet medgivandeutredningar minskat de senaste åren. I dagsläget finns inget som talar för någon betydande volymökning inom området. Volym/mått Totala antalet barn vars föräldrar varit aktuella i samarbetssamtal, snabbyttrande, vårdnads-, boende- och/eller umgängesutredning Antal medgivandeutredningar i samband med adoption antal barn där faderskapet fastställts genom bekräftelse Bokslut Ekonomiska konsekvenser av förändringar - Förändring/verksamhet Netto Netto Volymförändr Volymförändr Volymförändr Netto Antal Mkr Antal Mkr Antal Mkr Kommunersättning -2,80-2,80-2,80 Volymförändringar: Fler umgängsetimmar -0,02-0,05-0,05 Summa volymförändringar -0,02-0,05-0,05 Övriga förändringar: Hyreshöjning enligt avtal inkl -0,01-0,04-0,05 Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 10(15)

11 Förändring/verksamhet indexering enl KPI Kostnader för systemförvaltning och Pulsen Combine -0,33-0,27-0,27 Lönerevidering 2% -0,14-0,14-0,14 Övriga kostnader 1% prisjustering Intäkter från Sollentuna och Sigtuna -0,01-0,01-0,01 0,37 0,37 0,37 Summa övr förändringar -0,13-0,10-0,11 Summa förändringar -0,15-0,15-0,16 Summa kommunersättning -2,95-2,95-2,96 I ovan tabell är priser beräknade i års nivå och indexering är beräknad efter kommunens antagande om KPIs utveckling. Antalet öppettimmar i umgängesstödsverksamheten har utifrån efterfrågan bedömts öka med 1 tim/helg och ge en kostnadseffekt per helår med 25 tkr år. Inför har ytterligare öppettimmar prognostiserats till det dubbla vilket medför 50 tkr i årskostnad. Insatsen är lagstyrd. Införandet av det nya verksamhetssystemet Pulsen Combine beräknas öka kostnaderna för systemförvaltning med 330 tkr, 270 tkr per år och. Lönerna har räknats upp med 2% helår. Övriga kostnader utöver lokalhyra, personalkostnader samt umgängesstöd har beräknats till en genomsnittlig prisjustering med 1%. Förändringarna enligt ovan betyder ett kostnadspåslag i förhållande till års budget med 0,52 tkr för vardera åren -. Förändringen i flerårsplan med budget ska fördelas mellan Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna kommuner. Om samma fördelning tillämpas - som den fördelning som gäller skulle följande andelar tillämpas: Upplands Väsby 29,5%, Sollentuna 40,7%, Sigtuna 29,8%. Detta innebär att den kostnadsökning som redovisas ovan skulle motsvara ökade externa intäkter från Sollentuna och Sigtuna med 367 tkr åren - (Sigtuna 156 tkr och Sollentuna 211 tkr). För Upplands Väsby kommun innebär det en ökad kommunersättning med 150 tkr för år och (för år en kommunersättning på 151 tkr.). Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 11(15)

12 budget Intäkter/kostnader (belopp i mkr) INTÄKTER (+) Bokslut Progn Kommunersättning 2,80 2,80 2,80 2,95 2,95 2,96 Täckningsbidrag Försäljning och avgifter Hyror och arrenden Bidrag 6,24 6,60 6,60 6,97 6,97 6,97 Försäljn verksamhet/entreprenad Summa intäkter 9,04 9,40 9,40 9,92 9,92 9,93 KOSTNADER (-) Buffert Bidrag Entreprenad/köp av verksamhet Personalkostnader -6,51-7,63-7,63-7,79-7,81-7,81 Lokal- och markhyror -0,56-0,76-0,76-0,77-0,81-0,82 Övriga fastighetskostnader -0,03-0,03-0,03-0,03-0,03-0,03 Övrigt material och tjänster -1,56-0,96-0,96-1,31-1,25-1,25 Avskrivningar -0,02-0,02-0,02-0,02-0,02-0,02 Intern ränta -0,00-0,00-0,00-0,00-0,00-0,00 Täckningsbidrag Summa kostnader -8,68-9,40-9,40-9,92-9,92-9,93 0,36 0,00 0,00-0,00-0,00-0,00 Kommunersättning per verksamhet Verksamhet, mkr Bokslut Gemensam familjerätt 0,36 2,80 2,95 2,95 2,96 Summa 0,36 2,80 2,95 2,95 2,96 Ingen uppräkning av kommunersättningen gjordes inför mot bakgrund av tidigare års överskott. Under planperioden kommer en uppräkning att behöva göras för att täcka bl.a. ökade lokalkostnader samt övriga löne- och prisökningar. Kommunersättningen är även beroende av antalet invånare samt antalet ärenden i Sigtuna och Sollentuna kommuner vilket gör det svårt att bedöma hur stor kom- Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 12(15)

13 munersättningen blir för Upplands Väsby kommun. 50 procent grundas på respektive kommuns invånarantal 1 november föregående år. 50 procent grundas på antalet ärenden i respektive kommun föregående år. Ett eventuellt överskott skall fördelas på samma sätt, liksom ett eventuellt underskott. Kommunersättningen beräknas öka med 150 tkr inför budget. Investeringar Familjerättsnämnden har inga planerade investeringar under perioden -. Känslighetsanalys 1 procent löne- och prisökning innebär att kostnaden ökar med 96 tusen kronor för familjerättsnämnden. Förändrade uppdrag på grund av ändringar i lagstiftning kan påverka arbetsbelastningen på sådant sätt att personalantalet behöver ökas. Utökning av en tjänst medför en merkostnad på drygt 500 tkr Kommunalt finansierade tjänster ska hålla hög kvalitet och utföras på ett effektivt sätt Nämndmål Korta handläggningstider skall eftersträvas Andel ärenden avseende fastställande av faderskap där handläggningstiden inte överstiger fyra månader, i procent Andel medgivandeutredningar vid adoption där handläggningstiden inte överstiger fyra månader, i procent Andel remisser från tingsrätten avs. vårdnadsfrågor där handläggningstiden inte överstiger fyra månader, i procent Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 13(15)

14 Utmaningar och risker Risken för att inte nå målet är kopplat till ärendemängd i förhållande till bemanning. Ökade volymer i kombination med svårigheter att rekrytera kompetent personal kan leda till att effektiviteten minskar. Risken bedöms som möjlig och konsekvenserna som allvarliga. 4 Uppdrag och ägardirektiv Familjerättsnämnden har inga nämndspecifika uppdrag att redovisa. 5 Omvärldsanalys 5.1 Framåtblick Familjerättsbyrån fortsätter att utveckla verksamheten utifrån de förutsättningar som sammanslagningen av de tre kommunernas familjerättsliga delar ger. Samtalsgrupperna för barn är idag en etablerad del av verksamheten och ett bra exempel på möjlighet till utveckling. Inför planeras en utökning av verksamheten. Ett annat exempel är den omorganisering av umgängesstödsverksamheten som genomfördes För att ytterligare höja effektiviteten och kvalitén i umgängesstödet kommer en utvärdering att påbörjas under. Behovet av insatsen har ökat, till följd av ett ökat antal domstolsbeslut om umgängesstöd, vilket har resulterat i en mindre utökning av insatsen fr.o.m. detta år. Ytterligare utökning kan komma att behövas. Antalet vårdnadstvister i domstol har ökat markant på riksnivå de senaste åren och trenden förutspås fortsätta. Det är ur barnperspektiv av stor vikt att försöka minimera antalet svåra vårdnadskonflikter och verksamhetens förebyggande del behöver därför fortsätta att utvecklas, främst vad gäller området frivilliga samarbetssamtal. Barn som under längre period är föremål för föräldrars konflikter och utdragna vårdnadstvister löper stor risk att drabbas av ohälsa, svårigheter i skolgång m.m. En betydande del av familjerättsbyråns målgrupp är också föremål för andra insatser inom socialtjänsten. Samverkan med andra relevanta instanser är därför av betydelse och kan leda både till samordningsvinster och bättre stöd för de familjer som behöver. Detta kommer att vara ett område i fortsatt fokus där familjerättsbyråns ambition är att så effektivt som möjligt nå ut med information om verksamhetens olika möjligheter samt delta i olika samverkansdialoger. Under början av året avslutas ett forskningsprojekt inom området samarbetssamtal som familjerättsbyråns medarbetare drivit tillsammans med FoU nordväst. et förväntas leda till viss metodutveckling. Kommande lagändringar kan komma att påverka familjerättsbyråns verksamhet. Skyldigheten för familjerättsbyrån att kunna erbjuda separerade föräldrar viss ekonomisk rådgivning stärks i lagtext fr.o.m. detta år. Till det skall läggas aktuell ändring i bidragssystemet som ger möjlighet för en förälder att begära delning av barnbidraget vilket förväntas leda till ytterligare behov av familjerättens medverkan i samtal kring familjeekonomi. En statlig översyn pågår inom adoptionsområdet som kan få som Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 14(15)

15 följd att den redan nu obligatoriska utbildningen för blivande adoptivföräldrar kompletteras med en frivillig fortsättningsutbildning som kommunen är skyldig att kunna anvisa till. Efterfrågan på olika råd och stödinsatser för de föräldrar som redan har adopterat barn kan komma att öka som följd av att fler av dessa barn har olika särskilda behov. Sammanfattningsvis kommer hög tillgänglighet, rättsäkerhet och gott bemötande liksom tidigare att vara prioriterade områden. Familjerättsnämnden, Förutsättningar till Flerårsplan - 15(15)

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018 Förutsättningar till Flerårsplan - Familjerättsnämnden FRN/:13 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö -

Läs mer

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14 Delårsrapport 2 Familjerättsnämnden FRN/:14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 3 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 3 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse Familjerättsnämnden FRN/2015:8 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 2.1 Ansvariga... 4 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse Familjerättsnämnden FRN/2014:7 Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva tillsyn,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2010-10-19 1 Plats och tid Familjerättsbyrån, Industrivägen 2, Plan 3 Tisdagen den 19 oktober 2010, klockan

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M)

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M) Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2014-10-14 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Tisdagen den

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Stöd & process

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Stöd & process Verksamhetsplan med budget - Stöd & process Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

Årsredovisning 2016 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN

Årsredovisning 2016 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN Årsredovisning 2016 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Nämndens ansvarsområden... 3 Viktiga händelser... 3 Solna stads styrning... 3 Mål och uppdrag... 4 Nämndmål... 4 Ekonomisk

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Familjeenheten - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Hofors kommun 2009 Vad är familjenheten? Familjenheten är en enhet inom individ- och familjeomsorgen som arbetar med stödinsatser

Läs mer

Projektet Konflikt och Försoning

Projektet Konflikt och Försoning Projektet Konflikt och Försoning Ett nytt sätt att handlägga vårdnads-, boende- och umgängestvister i tingsrätten och på familjerätten med syfte att sätta barnets behov i fokus och hjälpa föräldrarna att

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL...

Läs mer

Projektet Konflikt och Försoning

Projektet Konflikt och Försoning Projektet Konflikt och Försoning Ett nytt sätt att handlägga vårdnads-, boende- och umgängestvister i tingsrätten och på familjerätten med syfte att sätta barnets behov i fokus och hjälpa föräldrarna att

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner

Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner överenskommer om att från och med den 1

Läs mer

ÅTAGANDE. Hit vänder du dig Kontakta kommunens servicecenter för mer information, tfn

ÅTAGANDE. Hit vänder du dig Kontakta kommunens servicecenter för mer information, tfn Stöd till familjer Barn och unga ska växa upp under trygga förhållanden och leva i goda miljöer. De barn och unga som riskerar att utvecklas ogynnsamt ska få skydd och stöd. Det är socialtjänstens uppgift

Läs mer

Svar på remiss om betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6)

Svar på remiss om betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Tjänsteutlåtande Familjerättschef 2017-06-09 Tommy Åsbacka 08-590 977 78 Dnr: Tommy.Asbacka@upplandsvasby.se FRN/2017:6 33701 Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands

Läs mer

Familjerätten och barnet i vårdnadstvister

Familjerätten och barnet i vårdnadstvister Familjerätten och barnet i vårdnadstvister uppföljning av hur 2006 års vårdnadsreform slagit igenom i socialtjänstens arbete Susanna Dellans Gunilla Cederström Eva Elfver-Lindström Dagens presentation

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Stockholm den 29 maj 2017

Stockholm den 29 maj 2017 R-2017/0385 Stockholm den 29 maj 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/01226/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 februari 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Se barnet!

Läs mer

Delårsrapport 1 2014. Stöd & process

Delårsrapport 1 2014. Stöd & process Delårsrapport 1 Stöd & process Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby... 6 3.3

Läs mer

Årsredovisning och bokslut för gemensamma familjerättsnämnden

Årsredovisning och bokslut för gemensamma familjerättsnämnden Socialförvaltningen Björn Löfholm Jennie Enström 2016-01-25 SID 1 (6) GFN/2016:1 TJÄNSTESKRIVELSE Familjerättsnämnden för Solna, Sundbyberg och Ekerö Årsredovisning och bokslut för gemensamma familjerättsnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer)

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Bilaga till Dnr: VoO.2015.0042 1 (6) 2015-02-17 Vård och Omsorg Johanna Elfsberg Bokslutsanalys 2014 Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Volymökningar

Läs mer

Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012. Gunilla Cederström

Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012. Gunilla Cederström Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012 Gunilla Cederström Barn i Sverige år 2011 Cirka 2 miljoner barn Cirka 50.000 barn berörs varje år av föräldrarnas separation Samförståndslösningar

Läs mer

Utifrån kommunens vision Kil på rätt spår har kommunfullmäktige

Utifrån kommunens vision Kil på rätt spår har kommunfullmäktige socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Bilaga 1 Nyckeltal och mått

Bilaga 1 Nyckeltal och mått 2016-01-31 1 (6) BILAGA NR 1 2015 551/041 Bilaga 1 Nyckeltal och mått IFO barn och unga Mått IFO Barn och unga 2016 Per 2015 2014 dec 2016 Antal aktualiseringar barn och unga Cirka 2 300 2 291 2 088 Antal

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Prognos 2018 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är likt de senaste åren endast ett uppfyllt, ekonomimålet. Målen för utbildning,

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process)

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process) Verksamhetsplan med budget - Allmänna utskottet (Stöd & process) 1 Sammanfattning Inför år och framåt har stöd & process utökat antalet nyckeltal gällande kunder. Förutom tidigare mätningar av Väsby Direkt

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010 Datum -04-16 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-mar jan-feb Prognos helår Budget jan-dec 2009 Intäkter 101 851

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige.

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige. Miljöpartiets förslag till preliminär årsplan för år 2020 Prognos 2019 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är enligt indikatorerna endast två uppfyllda, ekonomimålet och målet för vård och omsorg.

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010 Datum -06-04 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-maj jan-apr jan-mar Budget jan-dec 2009 Intäkter 163 507 133 508

Läs mer

Titel. Innehåll. När ni som föräldrar är överens kan ni skriva avtal om vårdnad, boende och umgänge för barnet eller barnen.

Titel. Innehåll. När ni som föräldrar är överens kan ni skriva avtal om vårdnad, boende och umgänge för barnet eller barnen. Avtal Avtal Ni som föräldrar kan skriva avtal om vårdnad, boende och umgänge när ni är överens om hur avtalet ska utformas och när barnet eller barnen är folkbokförda i Helsingborg. När ni som föräldrar

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per 30 april 2017...3 1 Viktiga händelser...3 2 Uppföljning och analys...3 Blomstrande näringsliv...3 Arbetslösheten

Läs mer

Månadsrapport september

Månadsrapport september Månadsrapport september Socialnämnden Sep Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2012-05-22 1 Plats och tid Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby kommun Tisdagen den 22

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011 Handläggare Datum Åsa Ottosson -05-02 0480-45 30 32 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april Verksamhet Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt

Läs mer

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDEN UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2014-08-27 BUN 2013.0517 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning I juni 2010 antogs en principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(8) Reglemente för socialnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Socialnämndens verksamhetsområde 1 Ansvar

Läs mer

Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6

Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6 Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Sida 1 (5) 2017-03-24 Handläggare Sarah Adewale Chaara Telefon: 08-508 24 953 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6 Svar på remiss

Läs mer

Familjerättsnämnden - Årsredovisning Årsredovisning 2017 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN. GFN/2016:12. Behandlas på familjerättsnämnden i mars.

Familjerättsnämnden - Årsredovisning Årsredovisning 2017 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN. GFN/2016:12. Behandlas på familjerättsnämnden i mars. Årsredovisning 2017 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN GFN/2016:12. Behandlas på familjerättsnämnden i mars. 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Nämndens ansvarsområden... 3 Viktiga händelser... 3 Mål och uppdrag...

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning Överförmyndarnämnd 2014

Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning Överförmyndarnämnd 2014 Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning 2014 Överförmyndarnämnd 2014 Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 Vision... 3 Kommunfullmäktiges mål... 3 All vård, skola och omsorg ska vara god

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Antaget av kommunfullmäktige i Sollentuna 2004-12-06, 176 Reviderat av kommunfullmäktige i Sollentuna

Läs mer

Social- och äldrenämndens väsentlighets- och riskanalys med mål och nyckeltal 2012

Social- och äldrenämndens väsentlighets- och riskanalys med mål och nyckeltal 2012 Bilaga Social- och äldrenämndens väsentlighets- och riskanalys med och nyckeltal 2012 Väsentligt område Risk/möjlighet Strategi Strategiskt Nyckeltal Målvärde Utfall Övergripande Rätt insats till rätt

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Prognos 2017 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är likt föregående år endast ett uppfyllt, ekonomimålet. Målen för utbildning, vård

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Resultat- och kvalitetsberättelse

Resultat- och kvalitetsberättelse Pool hemtjänst Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Pool hemtjänst Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför en resultat- och kvalitetsberättelse?... 3 Vår enhet...

Läs mer

Familjerättsdagarna Eskilstuna den mars Gunilla Cederström

Familjerättsdagarna Eskilstuna den mars Gunilla Cederström Familjerättsdagarna Eskilstuna den 20-21 mars 2013 Gunilla Cederström Socialstyrelsen förändringar Tillsynsavdelningen - Inspektionen för vård och omsorg 1 juni 2013 Avdelningen för regler (och tillstånd)

Läs mer

5. Stimulanspaket för elever och pedagoger i grundskolan

5. Stimulanspaket för elever och pedagoger i grundskolan Förslag till beslut Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 21-5-2 Ärende Beteckning 1. Informations- och frågestund BUN/21:4 Eftersom det saknades sidor i revisionsrapporten Skydd mot mutor och

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Prognos 2017 Läget i flera av kommunens verksamheter är under hård ekonomisk press. Kommunen tappar kompetens och kontinuitet då flera

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Överförmyndarenheten bistår överförmyndarnämnden med förberedelser inför beslut, genomförande, uppföljningar och utvärderingar.

Överförmyndarenheten bistår överförmyndarnämnden med förberedelser inför beslut, genomförande, uppföljningar och utvärderingar. 1(6) Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, enhetschef 011-15 13 72 Uppdragsplan 2016 1 Inledning Uppdragsplanen uttrycker överförmyndarnämndens politiska ambition inom nämndens ansvarsområde. Det

Läs mer

Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår till 555 tkr.

Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår till 555 tkr. MÅNADSRAPPORT MAJ 2015 Nämnd: DN ADH (Hälsa och funktionsstöd) Period: Jan-maj 2015 Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår

Läs mer

Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Socialnämnden

Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Socialnämnden Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Innehållsförteckning Inledning... 3 Styrkort... 3 Verksamhetsidé... 3 Mål, mätetal och målvärden... 3 Nämndens strategier till målen... 4 Kommentar till

Läs mer

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Anki Lysén 085 912 64 71, 070 608 78 09 anki.lysen@sigtuna.se 2011-04-27 Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunfullmäktige 2010-11-25.

Läs mer

Avstämning budget 2015

Avstämning budget 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-20 Dnr: 2015/53-IFN-041 Urban Soneryd - aj744 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Avstämning budget 2015

Läs mer

Tjänsteskrivelse SON 2017/91 20 mars 2017

Tjänsteskrivelse SON 2017/91 20 mars 2017 SON 2017/91 20 mars 2017 Socialnämnden Remiss - Betänkande av 2014 års Vårdnadsutredning "Se barnet!" (SOU 2017:6) (Ju2017/01226/L2) Förslag till beslut Socialnämnden överlämnar föreliggande synpunkter

Läs mer

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Det sägs att tiden förändrar saker, men man måste faktiskt ändra dem själv. Andy Warhol INNEHÅLL Den här skriften beskriver hur Upplands Väsby kommun leds och styrs

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg Verksamhetsplan med budget - Individ- och familjeomsorg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 30 november 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 264 837-258 627 6 210

Läs mer

Uppdragsplan Överförmyndarnämndens uppdrag till överförmyndarenheten ÖFM 2018/ Antagen av nämnden den 17 januari 2019.

Uppdragsplan Överförmyndarnämndens uppdrag till överförmyndarenheten ÖFM 2018/ Antagen av nämnden den 17 januari 2019. ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Uppdragsplan 2019 Överförmyndarnämndens uppdrag till överförmyndarenheten ÖFM 2018/0060-1. Antagen av nämnden den 17 januari 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 UPPDRAGSPLAN

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets första uppföljning för perioden januari mars med årsprognos visar på ett resultat på 20,6 mnkr vilket är 15,6 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos

Läs mer

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011.

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunalfullmäktige 2010-11-25 Barn och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Dnr SN13/38 RIKTLINJER för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Socialnämnden 2013-12-19 Dnr SN13/38 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målgrupper... 3 2.1 Målgrupp för insats enligt

Läs mer

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Verksamhetsberättelse Utgåva: Rapportperiod: -12-31 Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Uppdrag enligt budget Överförmyndarnämnden har till uppgift att efter anmälan utreda behovet av

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd Förslag till Delårsbokslut 31 augusti 2018 Bokslutsprognos 2018 1 BRÄCKE OCH ÅNGE BYGG- OCH MILJÖNÄMND Ordförande: Peter Edling (l) Vice ordförande: Per-Anders Andersson

Läs mer

Månadsuppföljning. Maj 2012

Månadsuppföljning. Maj 2012 A Månadsuppföljning Maj 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 31 maj 2012 Skatteunderlagsprognosen per april pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både för 2011

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd Strategisk Plan och Budget 2018-2020 Socialnämnd Socialnämnd, Strategisk Plan och Budget 2018-2020 2(10) Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Nämnder... 4 1.1 Uppdrag... 4 1.2 Verksamhet... 4 1.3

Läs mer

Beslutsunderlag Beräknade kostnader för Överförmyndarnämnden Tillägg som nämnden har att ta ställning till.

Beslutsunderlag Beräknade kostnader för Överförmyndarnämnden Tillägg som nämnden har att ta ställning till. E S LÖ VS KO M v Sammanträdesprotoked Sida 8 (18) 2013-09-04 7013-09- 18 39 C517-N, 000,00i ( udget 2014, plan 2015-2016 Ärendebeskrivning Enligt budgetprocessen har att senast den20 september lämna sitt

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets uppföljning för perioden januari mars med årsprognos visar på ett resultat på 6,5 mnkr vilket är 2,9 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos och budget

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2011 Samrehabnämnden 1 Samrehabnämnden Brukar/medborgarperspektiv Grunduppdrag Samrehabnämnden ska bedriva och utveckla rehabilitering och habilitering avseende arbetsterapi, sjukgymnastik

Läs mer

IFO-plan för Ydre kommun

IFO-plan för Ydre kommun IFO-plan för Ydre kommun 2009-2014 Antagen i Kommunfullmäktige 2008-12-15 66 1 Innehåll sida 1. Inledning 3 2. Mål 3 3. Nuläge 3 4. Särskilda grupper och områden 4 5. Samverkan 5 6. Framtida utmaningar

Läs mer

Policy för god ekonomisk hushållning

Policy för god ekonomisk hushållning Datum hushållning Antagen av kommunfullmäktige Antagen av: KF 271/2016 Dokumentägare: Ekonomidirektör Ersätter dokument: hushållning, antagen av KF 41/2014 Relaterade dokument: Ekonomistyrningspolicy Målgrupp:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2012-12-11 1 Plats och tid Kommunhuset i Sigtuna, Södergatan 20, Märsta, lokal: Skölden Tisdagen den 11

Läs mer

Familjerätt Sydost Enheten arbetar på uppdrag av stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck

Familjerätt Sydost Enheten arbetar på uppdrag av stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Familjerätt Sydost Enheten arbetar på uppdrag av stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck All delegation förutsätter att handläggare har 6 månaders

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Socialnämnden bokslut

Socialnämnden bokslut - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Socialnämnden bokslut 2015 2016-01-15 1) Resultatavstämning (måluppfyllelse) 2) Ekonomi 3) Statistik/nyckeltal - attraktiv och hållbar i alla delar, hela

Läs mer

Hur får vi balans mellan krav och resurser?

Hur får vi balans mellan krav och resurser? mars 2017 Hur får vi balans mellan krav och resurser? Insatser för minskad arbetsbelastning i socialtjänsten Hur får vi balans mellan krav och resurser? Vision arbetar för ett hållbart och mänskligt arbetsliv.

Läs mer