Verksamhetsberättelse 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2013"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Familjerättsnämnden FRN/2014:7 Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva tillsyn, följa upp och utvärdera kvaliteten. Våra kontakter med invånare kännetecknas av respektfullt bemötande och vi bidrar till ett tryggt samhälle med goda uppväxt- och levnadsvillkor. Genom goda relationer med kommunens utförare skapar vi förutsättningar för välfärdstjänster som präglas av kvalitet och valfrihet. Vi arbetar på uppdrag av Utbildningsnämnden, Social- och äldrenämnden, Kultur och Fritidsnämnden samt Familjerättsnämnden. Denna verksamhetsberättelse redovisar Familjerättsnämndens resultat för.

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde Uppföljning av målen Kund - nöjd väsbybo Samhälle och miljö - hållbart Väsby Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Ekonomi god ekonomisk hushållning Avstämning av nämndspecifika uppdrag Omvärldsanalys Framåtblick Riskbedömning Känslighetsanalys Bilagor Bilaga 1: Fördelning av resultat bokslut Bilaga 2: verksamhetsmått Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 2(17)

3 1 Sammanfattning Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner har under fortsatt utveckla verksamheten utifrån de möjligheter som sammanslagningen av de tre kommunernas familjerättsliga delar ger. Under året har två grupper för barn till separerade föräldrar genomförts. Umgängesstödsverksamheten som i sin nuvarande form bedrivits sedan 2011 i Öppna förskolans lokaler har fortsatt att utvecklas. Arbetet med att ta fram ett utvärderingsverktyg har slutförts under året och riktlinjer för verksamhetens fortsatta utveckling och organisering har dragits upp. För att bättra kvalitén i verksamheten har en arbetsgrupp tillsatts för att se över rutinerna för introduktion och uppföljning. Beslut om att öka tillgängligheten har fattats utifrån ett ökat behov. Samverkan med övriga relevanta instanser har skett under året. Samrådsmöten har hållits med de tre kommunernas familjecentraler samt socialtjänsternas barn- och ungdomsverksamheter, bl.a. i samband med frukostmöte som familjerättsbyrån inbjudit till. Familjerättsbyråns nyhetsbrev har givits ut vid två tillfällen under året. Representanter från familjerättsbyrån har bjudits in och medverkat i två olika utvecklingsprojekt i socialstyrelsens regi. Familjerättsbyrån deltog tillsammans med familjerätten i Danderyds kommun i projektet Öppen domstol som syftade till att informera allmänheten om domstolens arbete bl.a. med familjerättsliga frågor. Regelbunden metodutveckling och olika kompetenshöjande insatser har gjorts under året. Två metoddagar och två planeringsdagar har hållits. Mätmetoder för att skapa bättre insyn och större kunskap inom områdena vårdnadsutredningar och samarbetssamtal har införts. Arbetet med att utveckla kvalitetsledningssystem enligt gällande föreskrifter har tagit fart och pågått under året. Arbetet kommer att fortgå kontinuerligt under Två medarbetare har under hösten arbetat med ett forskningsprojekt i FoU:s regi som syftat till att öka kunskapen och förståelsen inom området samarbetssamtal. Projekten kommer att redovisas i början av Under hösten påbörjades införandet av nytt IT-stöd och sedan årsskiftet sker all ärendehandläggning med hjälp av det nya verksamhetssystemet. Hög tillgänglighet och gott bemötande för de som kommer i kontakt med familjerättsbyråns verksamheter har varit fortsatt prioriterade frågor. De mätningar som under året gjorts med hjälp av brukarenkät visar ett gott resultat. Kvalitetsmålen för verksamheten har uppfyllts. Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor redovisar ett positivt resultat mot budget per sista december med 721 tusen kronor. Överskottet beror i huvudsak på lägre personalkostnader samt lägre kostnader för tillsättande av umgängesstöd. Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 3(17)

4 2 Ansvarsområde Ordförande: Kontorschef: Lennart Gabrielsson Eva Dahlgren Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner har fr.o.m. 1 januari 2005 inrättat en gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i de tre kommunerna. Verksamheten bedrivs under benämningen Familjerättsbyrån för Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner med den sistnämnda kommunen som värdkommun för verksamheten. Familjerättsbyråns ansvarsområden är reglerade i lagstiftning och avser främst frågor rörande faderskap, adoption samt vårdnad, boende, umgänge. 3 Uppföljning av målen 3.1 Kund - nöjd väsbybo Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god tillgänglighet, inbjuder till delaktighet och att alla får ett gott bemötande All handläggning ska vara rättssäker. Målet är uppfyllt För att säkerställa hög kvalité har målarbetet vid familjerättsbyrån sin utgångpunkt i hög rättssäkerhet, gott bemötande och korta handläggningstider. Vidare skall verksamheten präglas av ett tydligt barnperspektiv och hög kompetens hos personalen. Rättssäkerheten mäts utifrån handläggningstider för tre olika ärendetyper - vårdnadsutredningar, adoptionsutredningar och fastställande av faderskap. Under har målet uppfyllts helt avseende två av ärendetyperna och nästan helt avseende den tredje typen. Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 4(17)

5 Nyckeltal Andel remisser från tingsrätten avs. vårdnadsfrågor där handläggningstiden inte överstiger fyra månader, i procent Andel ärenden avseende fastställande av faderskap där handläggningstiden inte överstiger fyra månader, i procent Andel medgivandeutredningar vid adoption där handläggningstiden inte överstiger sex månader, i procent Mål Handlingsplan Säkra att besökare får information om handläggning De som kommer i kontakt med familjerättsbyrån ska vid sitt första besök få information om handläggning, rättigheter och klagomålshantering. Mätning avseende information om handläggning m.m. sker med hjälp av brukarenkät under två perioder per år. Under har mätningar skett i april och november Familjerättsbyrån ska vara tillgänglig och alla ska få ett gott bemötande. Målet är uppfyllt Följs upp varje vår och höst då samtliga besökare under en tvåveckorsperiod erhåller en enkät med frågor gällande bemötande och tillgänglighet. Enkäten besvaras anonymt och kan lämnas i receptionen eller skickas in vid senare tillfälle. Vid årets mätningar har i genomsnitt 90 procent av de tillfrågade svarat att de är helt nöjda med bemötandet. Ytterligare 8 procent har svarat att de är nästan helt nöjda. Tillgänglighet mäts genom frågorna "jag fick en besökstid inom rimlig tid" samt "det var lätt att ta sig till familjerättsbyrån". I genomsnitt 90 procent har på respektive fråga svarat att de är helt eller nästan helt nöjda. Svarsfrekvensen har varit hög, 92 procent (av totalt 136 utlämnade enkäter). Nyckeltal Andel besökare som är nöjda med bemötandet, i procent Mål Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 5(17)

6 Handlingsplan Säkra att besökare får ett gott bemötande De som kommer i kontakt med familjerättsbyrån ska få ett gott bemötande. Korta väntetider ska eftersträvas. Gemensam genomgång av mätresultat i arbetsgruppen. Mätning avseende bemötande och tillgänglighet m.m. sker med hjälp av brukarenkät vid två perioder per år om vardera två veckor Kvalitetsutveckling Hög rättssäkerhet, korta handläggningstider, gott bemötande, hög tillgänglighet samt ett tydligt barnsperspektiv skall genomsyra verksamheten och göras synligt i mål och nyckeltal som regelbundet följs upp och utvecklas. Detta sker bl.a. i samband med de metoddagar som hålls regelbundet vid några tillfällen per år då all personal i verksamheten är delaktig. I kontakten med brukarna fångas synpunkter och önskemål upp. I samband med väntrumsenkät finns möjlighet för brukarna att lämna synpunkter på verksamheten vilket sedan används i fortsatta metodutvecklingssamtal. Familjerättsbyrån deltar regelbundet några gånger per år i samverkansmöten med övriga familjerätter i Stockholm norrort. Det ger möjlighet till viktigt informations- och erfarenhetsutbyte som i sin tur leder till fortsatta metoddiskussioner och samtal kring kvalitetsfrågor internt i verksamheten. Omvärldsorientering är en stående punkt på avdelningsmöten. Familjerättsbyrån har under året haft representation i två utvecklingsprojekt i socialstyrelsens regi. Det enda har syftat till att utvärdera olika arbetsmetoder för umgängesstöd och det andra till att uppdatera befintligt nationellt utbildningsmaterial för blivande adoptivföräldrar. Arbetet med att ta fram ledningssystem för kvalitetsarbetet intensifierades under hösten och kommer att fortgå under Under året har verksamheten i samråd med FoU arbetat fram ett utvärderingsverktyg för insatsen umgängesstöd som kommer att börja användas fr.o.m Detta i syfte att kunna utveckla och förbättra stödet. Kartläggning har under året gjorts gällande olika insatser i vårdnadsutredningar och samarbetssamtal. Materialet kommer att sammanställas och utvärderas under våren Syftet är att säkerställa god kvalité och skapa en bättre bild av effektiviteten i arbetet med de olika ärendetyperna Kommunen ska erbjuda ett tryggt samhälle med goda uppväxt- och levnadsvillkor och förutsättningar för en god hälsa Barn som kommer i kontakt med familjerättsbyrån ska erbjudas stöd Målet är uppfyllt Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 6(17)

7 Av målen för gemensamma nämndens verksamhet framgår att barn som kommer i kontakt med familjerättsbyrån skall erbjudas stöd. Som ett led i detta erbjuds barn till separerade föräldrar möjlighet att delta i en gruppsverksamhet som följer ett för ändamålet framarbetat program. Gruppledarna har särskild utbildning på området. Under året har två grupper hållits med sammanlagt 13 deltagande barn i åldern 8-12 år. Nyckeltal Antal uppstartade barngrupper Mål Handlingsplan Starta fler barngrupper Under har en barngrupp per termin hållits Barn ska ha rätt att uttrycka sin mening i frågor som rör dem Målet är uppfyllt Barn som är aktuella för utredning avseende vårdnad, boende och umgänge skall beredas möjlighet till enskilt samtal med ansvarig utredare. De barn som inte uppnått sådan ålder och mognad att enskilda samtal är möjligt/lämpligt skall beredas möjlighet att träffa utredaren under andra former - vanligtvis vid hembesök i förälders närvaro. Av barn fyra år och äldre som varit aktuella för utredning under året har samtliga utom tre haft enskilt samtal med utredaren. Avvikelserna beror antingen på att barnet själv avböjt samtal eller på att samtycke saknats från vårdnadshavare. Samtliga barn som varit aktuella för utredning har haft minst ett möte med utredaren. Nyckeltal Andelen dokumenterade samtal med barn i vårdnadsutredningar, i procent Mål Handlingsplan Vidareutveckla metoder för samtal med barn Metoder ska vidareutvecklas för barnets rätt att komma till tals. Samtliga möten med barn i vårdnadsutredningar skall dokumenteras i särskilt formulär. Eventuella avvikelser samt orsak antecknas. Två medarbetare kommer i början av 2014 att påbörja en längre utbildning i samtalsmetodik inriktad mot barn, avancerad nivå. Detta förväntas leda Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 7(17)

8 Handlingsplan till ytterligare metodutveckling. 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Kommunen ska vara ett föredöme inom miljöområdet genom att bedriva ett systematiskt miljöarbete som leder till ett hållbart samhälle. Familjerättsbyråns verksamhet bedrivs i vanliga kontorslokaler. Läget underlättar för de brukare som önskar ta sig till och från möten med allmänna färdmedel. Energianvändning är regelbundet föremål för diskussion i arbetsgruppen i syfte att hålla den på så låg nivå som möjligt. Avfall sorteras och systemet har förbättrats under året. Dock borde ytterligare en viss förbättring kunna ske. Resor i tjänsten förekommer, främst lokala sådana, och sker i första hand med allmänna färdmedel. Kommunens bilpool används då det bedöms lämpligt. Verksamheten hade ingen anmärkning vid intern miljörevision I upphandlingar, beställningar och uppdragsgivande ska krav ställas på efterlevnad av kommunens miljöpolicy och beaktande av betydande miljöaspekter Målet är uppfyllt Nyckeltal Mål Andel upphandlingar, beställningar och uppdrag där krav ställs på efterlevnad av kommunens miljöpolicy, i procent Handlingsplan Miljöpolicyn efterlevs Genom att ställa krav och följa upp i alla avtal att kommunens miljöpolicy efterlevs. 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare med stolta medarbetare. Alla kommunalt finansierade tjänster ska präglas av hög kompetens och gott bemötande. Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 8(17)

9 De vakanser som uppstått under de senaste åren har i huvudsak berott på pensionsavgångar och föräldraledigheter. Under innevarande år har endast en personal slutat sin anställning. Måluppfyllelsen vid familjerättsbyrån hänger intimt samman med hög bemanningsgrad och kompetens vilket i sin tur ställer krav på kommunen som arbetsgivare, särskilt eftersom tillgången på erfaren personal är begränsad. Den interna organisationen vid familjerättsbyrån ses över och följs upp regelbundet för att säkerställa att alla medarbetare skall kunna uppleva ett gott arbetsledande stöd, möjlighet till delaktighet och individuell utveckling. et av årets medarbetarenkät överstiger kommunens genomsnitt Familjerättsnämnden ska vara en föregångare och förebild som arbetsgivare. Målet är uppfyllt Enligt målen för gemensamma nämnden skall den vara en föregångare och förebild som arbetsgivare. För att garantera kvalité och utveckling i verksamheten skall alla anställda ges kompetensutveckling under motsvarande minst tre dagar per år. Alla anställda skall ha en individuell kompetensutvecklingsplan. Målen har följts upp i samband med medarbetarsamtal under hösten. Individuella utvecklingsplaner har upprättats och medarbetare som varit anställda under hela året har erhållit kompetensutveckling i enlighet med målet. Nyckeltal Andel anställda som får den kompetensutveckling som man anser sig behöva för att kunna utföra arbetet på ett bra sätt, i procent Mål Handlingsplan Kompetensutvecklingsplan Alla anställda ska ha en kompetensutvecklingsplan. Upprättas vid medarbetarsamtalet. Ärendehandledning med extern handledare har hållits kontinuerligt under året. Två medarbetare har under året avslutat en längre utbildning i samarbetssamtal, avancerad nivå. En medarbetare har påbörjat en längre utbildning i utredningsmetodik, avancerad nivå. All personal har genomgått grundutbildning i verksamhetssystemet Pulsen Combine. Två metoddagar och två planeringsdagar har ägt rum under året. Flera medarbetare har deltagit i olika seminarier eller kortare utbildningstillfällen. Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 9(17)

10 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning Kommunens ekonomiska resultat ska över en budgetperiod, genomsnittligt, uppgå till minst 2 % av skatteintäkterna Nämndens ekonomi ska vara i balans Målet är uppfyllt Gemensamma nämndens ekonomi är i balans. et visar ett överskott för. Nyckeltal Mål avvikelse av omslutning, i procent 3, per verksamhet Budget Intäkter Kostnader Verksamhet Kom. ers. Fsg av verksam. Övr. int. Summ a Övr. kostn. Summ a Köp av verksam. Gemensam familjerätt Summa verksamheter 2,8 6,6 9,4 0,0-9,4-9,4 0,0 2,8 6,6 9,4 0,0-9,4-9,4 0,0 Intäkter Kostnader Verksamhet Kom. Ers. Fsg av verksam. Övriga int. Summ a Köp av verksam. Övriga kost. Summ a Gemensam familjerätt 2,8 6,2 9,0 0,0-8,6-8,6 0,4 Summa Verksamheter 2,8 6,2 9,0 0,0-8,6-8,6 0,4 till verksamhetsresultaten Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor redovisar ett överskott mot budget per sista december med 721 tusen kronor. Efter fördelning visar resultatet Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 10(17)

11 för Upplands Väsby kommuns del ett överskott på 356 tusen kronor. Överskottet beror på i huvudsak på vakanser under första och sista kvartalet. Detta har i sin tur till största delen berott på föräldraledigheter samt följderna av en pensionsavgång. Ett underskott mot budget inom övrigt material och tjänster beror bl.a. på kostnader för inhyrd personal för att täcka en del av vakanserna samt ytterligare förnyelse av inventarier. Kostnaden för nämndens verksamhet fördelas mellan de tre kommunerna enligt följande: Hälften av kostnaden fördelas utifrån antalet invånare i respektive kommun per den 1 november före verksamhetsår. Den andra hälften fördelas utifrån nyttjandegrad året före verksamhetsåret. I Upplands Väsby kommun beslutas om intern ersättning i form av kommunersättning i juni månad före verksamhetsåret. Det gör att fördelningen av kostnaderna är preliminär. Hänsyn tas till detta vid fördelning av resultatet räkning Intäkter/kostnader (belopp i mkr) INTÄKTER (+) Intern kommunersättning Intern täckningsbidrag Försäljning och avgifter Hyror och arrenden Bokslut Budget Avvik. 2,7 2,8 2,8 0,0 Bidrag 6,1 6,6 6,2-0,4 Försäljn verksamhet / entreprenad Summa intäkter 8,8 9,4 9,0-0,4 KOSTNADER (-) Buffert Bidrag Entreprenad / köp av verksamhet -0,0 0,0 0,0 0,0 Personalkostnader -6,4-7,6-6,5 1,1 Lokal- och markhyror -0,6-0,6-0,6 0,0 Övriga fastighetskostnader Övrigt material och tjänster -0,0-0,0-0,0 0,0-1,1-1,2-1,5-0,3 Avskrivningar -0,0-0,0-0,0 0,0 Intern ränta -0,0-0,0-0,0 0,0 Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 11(17)

12 Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Bokslut Budget Avvik. Intern täckningsbidrag Intern kommunersättning -0,4 0,0 0,0 Summa kostnader -8,5-9,4-8,6 0,8 Finansiering 0,3 0,0 0,4 0,4 till resultaträkningen Den gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor visar en positiv avvikelse mot budget med 721,5 tkr. Efterfördelning mellan de tre kommunerna av det totala överskottet redovisas för Upplands Väsby kommun ett överskott på 356 tkr. Fördelningen mellan kommunerna framgår av bilaga. Överskottet beror på lägre kostnader för personal vilket beror på vakanser i början av året. Underskottet för övrigt material och tjänster beror i huvudsak på kostnad för inhyrd personal Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Verksamhetsmått Bokslut Budget Bokslut Budgetavvik. Totalt antal barn vars föräldrar någon gång varit aktuella i samarbetssamtal, snabbyttrande, vårdnads-, boende- eller umgängesutredning Antal medgivandeutredningar i samband med adoptioner Antal barn för vilka fastställande av faderskap skett genom bekräftelse till volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Antalet barn som kommit i kontakt med familjerättsbyråns verksamhet har ökat något jämfört med föregående år. Ökningen rör främst området faderskapsärenden. Antalet adoptionsärenden fortsätter i gengäld att minska. Ärendemängden Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 12(17)

13 hålls inom ramen för vad som budgeterats. Vad gäller antalet inkomna ärenden under året har samarbetssamtal enligt befintlig statistik minskat med ca 20 procent. Minskningen är i praktiken mindre och skillnaden kan förklaras med att byte av verksamhetssystem medfört vissa brister i statistiken avseende denna ärendetyp under årets sista kvartal. Snabbupplysningar har ökat med ca 10 procent medan antalet utredningar i vårdnadsärenden är i det närmaste oförändrat jämfört med föregående år. För att klara målen för verksamheten är familjerättsbyrån i behov av hög bemanningsgrad. Tillfälliga vakanser under året har gjort att tre utredningar i vårdnadsärenden har gjorts av extern utredare Investeringsuppföljning Det finns inga investeringar att rapportera Kommunalt finansierade tjänster ska hålla hög kvalitet och utföras på ett effektivt sätt. Målen för verksamheten har uppnåtts. Hög rättsäkerhet och korta handläggningstider skall eftersträvas. Brukarna skall ha insyn och få tillräcklig information om hanteringen av sitt ärende. Årets mätningar visas att 92 procent är nöjda med informationen de fått om ärendehandläggningen. 89 procent anser att de fått tillräcklig information om eventuell klagomålshantering Kvalitetsgaranti ska införas inom nämndens samtliga verksamhetsområden. Målet är uppfyllt Kvalitetsgarantier finns inom de tre huvudsakliga verksamhetsområdena faderskap, adoption samt vårdnad, boende och umgänge. All personal har varit delaktiga i att arbeta fram dessa. Väntetiderna för fastställande av faderskap samt informationssamtal vid adoption återrapporteras i verskamhetsberättelse. Nyckeltal Andel verksamheter som infört kvalitetsgarantier, i procent Andel som fått tid för Mål Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 13(17)

14 Nyckeltal fastställande av faderskap inom en vecka (avs.sammanboende föräldrar), i procent Andel som fått tid för information om adoption inom två veckor, i procent Mål Handlingsplan Införa tre kvalitetsgarantier Kvalitetsgarantierna ska var kända i verksamheten. Information ska finnas på kommunens hemsida. Samtliga kvalitetsgarantier har under året blivit publicerade på kommunens hemsida Internkontroll Kontorschefens rapport Kontrollområde Kontrollmoment Senaste kommentaren Användandet av köpkort (personliga) av kontrollmoment: Det finns inget köpkort registrerat hos familjerättsnämnden. Noterade avvikelser: Upphandling, leverantörsavtal och inköp Åtgärder: av kontrollmoment: Kontroll att inköps görs med av kommunen upphandlad leverantör. Köptrohet till gällande ramavtal Noterade avvikelser: 69% av inköpen har gjorts med leverantör som är upphandlad. Kurser, konferenser och resor Att deltagarlistor, program/syfte framgår för kostnader gällande kurs/konferens Åtgärder: Meddela upphandlingsenheten om nya leverantörer. av kontrollmoment: Kontroll att syfte/program samt deltagarförteckning finns med vid kostnader gällande kurser/konferenser. Noterade avvikelser: Samtliga 19 fakturor som avser kurser och konferenser har granskats varav 3 saknade komplett underlag. Åtgärder: Återkoppling till berörda om gäl- Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 14(17)

15 Kontrollområde Kontrollmoment Senaste kommentaren lande reglemente. Internkontroll Uppföljning av rutin för introduktion till nyanställd om vad intern kontroll innebär av kontrollmoment: Dokumenterad rutinbeskrivning finns. Under året har två vikarier anställts. Dessa har introducerats i verksamheten med stöd av skriftlig individuell introduktionsplan. Denna innefattar bl.a. information om internkontroll. Noterade avvikelser: Delegationsbeslut Fastställande av faderskap Att domstolsbeslut verkställs Åtgärder: av kontrollmoment: 80 ärenden avseende fastställande av faderskap har granskats. I 17 av dessa saknas anteckning om att kontroll av legitimation har genomförts. I lika många ärenden saknas kopia på legitimationshandling. Noterade avvikelser: Kopia på legitimationshandling saknas i 17 akter. I lika många akter saknas anteckning om att legitimationskontroll har genomförts. Åtgärder: Påminna medarbetare om gällande regelverk. av kontrollmoment: I samtliga ärenden där domstol fattat beslut om insats i form av umgängesstöd har insatsen verkställts genom beslut om att utse en umgängesstödjare. Noterade avvikelser: Åtgärder: 4 Avstämning av nämndspecifika uppdrag 5 Omvärldsanalys 5.1 Framåtblick Familjerättsbyrån fortsätter att utveckla verksamheten utifrån de möjligheter som sammanslagningen av de tre kommunernas familjerättsliga delar ger. Ett gott exempel på vidareutveckling är bl.a. de barngrupper för barn till separerade föräldrar som idag är ett etablerat komplement till kärnverksamheten. Ett annat exempel är Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 15(17)

16 samordningen av umgängesstödet som idag bedrivs i öppna förskolans lokaler i Upplands Väsby centrum. Två utvärderings- och utvecklingsprojekt har under året pågått i samverkan med FoU och kommer att avslutas under första kvartalet Ett forskningsarbete syftar till att utveckla och förfina metoderna för samarbetssamtal. et kommer att publiceras offentligt. Det andra handlar om att utvärdera och förbättra arbetet med umgängesstöd. Ett uppföljningsverktyg har tagits fram och kommer inom kort att börja användas och resultatet ligga till grund för fortsatt utveckling av insatsen. Två personer kommer under nästa år att genomgå utbildning i samtal med barn, avancerad nivå, vilket förväntas bidra till ökad kunskap och metodutveckling på området. Arbetet med kvalitetsledningssystemet fortsätter. Metoddagar har planerats in under våren, vilka bl.a. kommer att ägnas åt dessa delar. Arbetet med att ytterligare öka tillgängligheten för medborgarna och att alla skall få ett gott bemötande kommer att vara prioriterade frågor också fortsättningsvis tillsammans med utvecklandet av effektivare samverkansformer med andra instanser som kan komma i kontakt med familjerättsbyråns målgrupp, bl.a. socialtjänstens olika verksamheter i de tre kommunerna. Under hösten inbjöd familjerättsbyrån till ett informationstillfälle för berörd socialtjänstpersonal i de tre kommunerna. Arrangemanget var välbesökt och uppskattat vilket gör att en fortsättning planeras kommande år. Familjerättsbyråns nyhetsbrev infördes under förra året. Det har visat sig vara ett bra komplement till övriga informationskanaler och kommer fortsättningsvis att ges ut minst varje halvår. Antalet vårdnadstvister i domstol har ökat markant den senaste tioårsperioden vilket bl.a. kan förklaras av en förändrad och modernare syn på föräldraskapet. Detta ställer högre krav på familjerättsbyråns verksamhet. Metoder behöver utvecklas för att snabbare nå ut med information om verksamheten till berörda grupper. Högre krav ställs också på kunskap om vilka insatser samhället i stort kan erbjuda. En lagändring genomförs vid kommande halvårsskifte som kommer att medföra krav på större kunskap inom området samarbetssamtal. Antalet barn som omfattas av insatsen umgängesstöd har ökat under den senaste treårsperioden. För att kunna möta behovet och hålla god kvalite i verksamheten kommer insatsen sannolikt att behöv utökas redan under Antalet adoptionsärenden har minskat de senaste åren och inget talar för något trendbrott inom nära framtid. De barn som adopteras har dock i högre grad än tidigare olika typer av särskilda behov vilket ställer höga krav på adoptivföräldrar och familjerättsbyråns bedömningar i adoptionsärenden. Familjerättsbyrån kommer att ha en central roll när det gäller information om samhällets olika hjälp- och stödinsatser med anknytning till adoption. Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 16(17)

17 5.2 Riskbedömning Risken för att inte nå de uppställda målen för verksamheten är vid familjerättsbyrån intimt förknippad med arbetsbelastning och bemanning. Arbetsbelastningen påverkas av flera faktorer, bl.a. lågkonjunktur. Arbetslöshet och ekonomiska svårigheter medför ofta påfrestningar för familjer vilket i sin tur leder till större efterfrågan på familjerättsbyråns stöd och insatser. Verksamheten påverkas av lagändringar och ändrade riktlinjer. Beslut angående tillsättande av umgängesstöd fattas av domstol och skall därefter verkställas av familjerättsnämnden. Ett ökat antal domstolsbeslut medför ökad arbetsinsats och merkostnad för familjerättsnämnden. Sedan 2010 då senaste lagändring gällande umgängesstöd genomfördes har antalet sådana ärenden ökat med ca 20 procent. Fr.o.m planeras en lagändring som i så fall kommer att ålägga familjerättsbyrån ytterligare ansvar inom området samarbetssamtal. Detta kommer sannolikt att medföra behov av viss kompetensutveckling på området. Genom bevakning av rättsläget inom det familjerättsliga området och genom månatliga uppföljningar av inkomna uppdrag bedöms riskerna för förändring inom nämndens verksamhetsområde. T.ex. kommer ett ökat antal ärenden gällande umgängesstöd sannolikt att medföra behov av omfördelning av resurser under det kommande året. Det är viktigt att tjänsterna vid familjerättsbyrån är besatta med kompetent personal och att det inte uppstår längre vakanser. De senaste åren har det blivit svårare att rekrytera personal med erfarenhet inom området. I händelse av brist på kvalificerad personal kommer det att vara svårt att nå nämndens mål för verksamheten. 5.3 Känslighetsanalys Gemensamma nämndens budget är liten i förhållande till övriga nämnders budget. En mindre procentuell ökning av priser och löner slår hårt mot budgeten. Känsligheten för volymökningar är hög. Någon buffert för att hantera sådana finns inte. Nämndens budget består till närmare 85 procent av lönekostnader. Förändrade uppdrag på grund av t.ex. lagändringar kan påverka arbetsbelastningen och i sin tur medföra behov av personalökning. Utökning med en tjänst medför en merkostnad på omkring 500tkr. En löne- och prisökning på en procent motsvarar en kostnadsökning på drygt 90 tkr. En utökning av umgängesstödsverksamheten med 20 procent i tid räknat innebär en kostnadsökning på omkring 50 tkr. Familjerättsnämnden, Verksamhetsberättelse 17(17)

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse Familjerättsnämnden FRN/2015:8 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 2.1 Ansvariga... 4 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle

Läs mer

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14 Delårsrapport 2 Familjerättsnämnden FRN/:14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 3 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 3 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

Förutsättningar till Flerårsplan 2015-2017

Förutsättningar till Flerårsplan 2015-2017 Förutsättningar till Flerårsplan - FRN/:5 Familjerättsnämnden Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva

Läs mer

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018 Förutsättningar till Flerårsplan - Familjerättsnämnden FRN/:13 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö -

Läs mer

Årsredovisning 2016 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN

Årsredovisning 2016 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN Årsredovisning 2016 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Nämndens ansvarsområden... 3 Viktiga händelser... 3 Solna stads styrning... 3 Mål och uppdrag... 4 Nämndmål... 4 Ekonomisk

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Familjerättsnämnden - Årsredovisning Årsredovisning 2017 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN. GFN/2016:12. Behandlas på familjerättsnämnden i mars.

Familjerättsnämnden - Årsredovisning Årsredovisning 2017 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN. GFN/2016:12. Behandlas på familjerättsnämnden i mars. Årsredovisning 2017 FAMILJERÄTTSNÄMNDEN GFN/2016:12. Behandlas på familjerättsnämnden i mars. 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Nämndens ansvarsområden... 3 Viktiga händelser... 3 Mål och uppdrag...

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M)

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M) Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2014-10-14 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Tisdagen den

Läs mer

Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner

Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner överenskommer om att från och med den 1

Läs mer

Årsredovisning och bokslut för gemensamma familjerättsnämnden

Årsredovisning och bokslut för gemensamma familjerättsnämnden Socialförvaltningen Björn Löfholm Jennie Enström 2016-01-25 SID 1 (6) GFN/2016:1 TJÄNSTESKRIVELSE Familjerättsnämnden för Solna, Sundbyberg och Ekerö Årsredovisning och bokslut för gemensamma familjerättsnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2010-10-19 1 Plats och tid Familjerättsbyrån, Industrivägen 2, Plan 3 Tisdagen den 19 oktober 2010, klockan

Läs mer

Verksamhetsberättelse resultatenheter Väsby skola

Verksamhetsberättelse resultatenheter Väsby skola Verksamhetsberättelse resultatenheter 2011 Väsby skola Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Ansvarsområde... 4 3 Viktiga händelser under året (ur ett verksamhetsperspektiv)... 4 4 Uppföljning av

Läs mer

Delårsrapport 1 2014. Stöd & process

Delårsrapport 1 2014. Stöd & process Delårsrapport 1 Stöd & process Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby... 6 3.3

Läs mer

Svar på remiss om betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6)

Svar på remiss om betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Tjänsteutlåtande Familjerättschef 2017-06-09 Tommy Åsbacka 08-590 977 78 Dnr: Tommy.Asbacka@upplandsvasby.se FRN/2017:6 33701 Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2012-12-11 1 Plats och tid Kommunhuset i Sigtuna, Södergatan 20, Märsta, lokal: Skölden Tisdagen den 11

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Stöd & process

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Stöd & process Verksamhetsplan med budget - Stöd & process Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg Verksamhetsplan med budget - Individ- och familjeomsorg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Projektet Konflikt och Försoning

Projektet Konflikt och Försoning Projektet Konflikt och Försoning Ett nytt sätt att handlägga vårdnads-, boende- och umgängestvister i tingsrätten och på familjerätten med syfte att sätta barnets behov i fokus och hjälpa föräldrarna att

Läs mer

Delårsrapport Stöd & process

Delårsrapport Stöd & process Delårsrapport 2 Stöd & process 1 Sammanfattning Stöd och process andra delårsrapport för visar på ett fortsatt arbete med att förbättra bemötandet gentemot våra kunder. Under första delåret skickades en

Läs mer

V erksamhetsberättelse för Överförmyndarnämnden 2016

V erksamhetsberättelse för Överförmyndarnämnden 2016 Tjänsteskrivelse 2017-02 - 14 Handläggare Maria Blomqvist Controllerenheten Diarienummer 2017ÖFN/0008 Överförmyndarnämnden V erksamhetsberättelse för Överförmyndarnämnden 2016 Förslag till beslut V erksamhetsberättelse

Läs mer

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Verksamhetsberättelse Utgåva: Rapportperiod: -12-31 Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Uppdrag enligt budget Överförmyndarnämnden har till uppgift att efter anmälan utreda behovet av

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Projektet Konflikt och Försoning

Projektet Konflikt och Försoning Projektet Konflikt och Försoning Ett nytt sätt att handlägga vårdnads-, boende- och umgängestvister i tingsrätten och på familjerätten med syfte att sätta barnets behov i fokus och hjälpa föräldrarna att

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

2 Familjerättsnämnden för Solna, Sundbyberg och Ekerös årsredovisning 2018 (GFN/2017:7)

2 Familjerättsnämnden för Solna, Sundbyberg och Ekerös årsredovisning 2018 (GFN/2017:7) PROTOKOLLSUTDRAG 2019-03-05 Familjerättsnämnden för Solna, Sundbyberg och Ekerö 2 Familjerättsnämnden för Solna, Sundbyberg och Ekerös årsredovisning 2018 (GFN/2017:7) Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer

Familjerätten och barnet i vårdnadstvister

Familjerätten och barnet i vårdnadstvister Familjerätten och barnet i vårdnadstvister uppföljning av hur 2006 års vårdnadsreform slagit igenom i socialtjänstens arbete Susanna Dellans Gunilla Cederström Eva Elfver-Lindström Dagens presentation

Läs mer

Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012. Gunilla Cederström

Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012. Gunilla Cederström Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012 Gunilla Cederström Barn i Sverige år 2011 Cirka 2 miljoner barn Cirka 50.000 barn berörs varje år av föräldrarnas separation Samförståndslösningar

Läs mer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer 2014 1. Inledning Arbetet med våld i nära relationer är ett högt prioriterat område utifrån regeringens skrivelse 2007/08:39. Familjefridssamordnarens

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Kommunfullmäktige (5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare

Kommunfullmäktige (5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare Kommunfullmäktige 2015-05-18 1(5) 18 Ändring av social- och äldrenämndens reglemente med anledning av att kommunstyrelsens välfärdsutskott upphör och inrättande av social- och omsorgskontor (KS/2015:143)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2012-05-22 1 Plats och tid Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby kommun Tisdagen den 22

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(8) Reglemente för socialnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Socialnämndens verksamhetsområde 1 Ansvar

Läs mer

56 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget för 2018 med inrikting för (GFN/2017:7)

56 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget för 2018 med inrikting för (GFN/2017:7) PROTOKOLLSUTDRAG 2017-10-26 Familjerättsnämnden för Solna, Sundbyberg och Ekerö 56 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget för 2018 med inrikting för 2019-2020 (GFN/2017:7) Sammanfattning Familjerätten

Läs mer

Kommunhuset, Dragonvägen 86, Upplands Väsby

Kommunhuset, Dragonvägen 86, Upplands Väsby Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2014-02-24 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Måndagen den

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Sammanfattning Miljö och bygg Ove Johansson, verksamhetschef "Vi är mycket stolta över att vi lyckades med nämndens mål för bra bemötande och tillgänglighet. Det gav

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Avtal om gemensam överförmyndarnämnd mellan Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby och Vallentuna kommuner Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner överenskom 2010 att från och med 1 januari 2011 inrätta

Läs mer

Månadsrapport september

Månadsrapport september Månadsrapport september Socialnämnden Sep Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet 2017-02-07 1 (5) BILAGA NR 2 SOCN 2015 551/041 Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet Socialt stöd och omsorg Människor som behöver stöd och hjälp på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2014-08-27 BUN 2013.0517 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning I juni 2010 antogs en principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse Social- och äldrenämnden Kundvalskontoret Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva

Läs mer

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Familjeenheten - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Hofors kommun 2009 Vad är familjenheten? Familjenheten är en enhet inom individ- och familjeomsorgen som arbetar med stödinsatser

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN - ÅRSBOKSLUT (T3): 2012 Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten; 4,5 (5-gradig skala) Fortsatt hög andel som är nöjda

Läs mer

Bilaga 1 Nyckeltal och mått

Bilaga 1 Nyckeltal och mått 2016-01-31 1 (6) BILAGA NR 1 2015 551/041 Bilaga 1 Nyckeltal och mått IFO barn och unga Mått IFO Barn och unga 2016 Per 2015 2014 dec 2016 Antal aktualiseringar barn och unga Cirka 2 300 2 291 2 088 Antal

Läs mer

Familjerättsdagarna Eskilstuna den mars Gunilla Cederström

Familjerättsdagarna Eskilstuna den mars Gunilla Cederström Familjerättsdagarna Eskilstuna den 20-21 mars 2013 Gunilla Cederström Socialstyrelsen förändringar Tillsynsavdelningen - Inspektionen för vård och omsorg 1 juni 2013 Avdelningen för regler (och tillstånd)

Läs mer

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Arbetsmarknadsenheten Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1-002-2014 Sid 1 (8) Handläggare: Lena Hallqvist Telefon: Till Arbetsmarknadsenheten Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Förslag till beslut

Läs mer

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd Förslag till Delårsbokslut 31 augusti 2018 Bokslutsprognos 2018 1 BRÄCKE OCH ÅNGE BYGG- OCH MILJÖNÄMND Ordförande: Peter Edling (l) Vice ordförande: Per-Anders Andersson

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders

Läs mer

Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice

Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice Östersunds kommuns kvalitetspris Återföringsrapport 2008-10-03 Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice Sammanfattande bedömning Östersunds Städ och Hemservice arbetar med kundorienterad verksamhetsutveckling

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden ÅRSREDOVISNING 2009 Plan- och byggnadsnämnden 1 Plan- och byggnadsnämnden Verksamhet Uppföljning av uppdrag Huvudverksamhet: Bygglov och detaljplaner Grunduppdrag Plan- och byggnadsnämnden ska svara för

Läs mer

Årsrapport Överförmyndarnämnden 2015

Årsrapport Överförmyndarnämnden 2015 Årsrapport Överförmyndarnämnden 1 Verksamhet 1.1 Uppföljning av uppdrag Kommunfullmäktige har fastställt grunduppdrag för varje nämnd/styrelse. Dessa följs upp utifrån hur nämnden/styrelsen bedömer att

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Resultat från uppföljning av internkontrollplan 2016

Resultat från uppföljning av internkontrollplan 2016 2017-02-02 1 (5) BILAGA NR 5 SOCN 2015 551/041 av internkontrollplan 2016 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar till måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt och säkert. I

Läs mer

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF:

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: Formulär för kvalitetsuppföljning av verksamheten Fyll i formuläret så korrekt och sanningsenligt som möjligt. Syftet är inte bara att kvalitetssäkra verksamheten utan

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2011 Samrehabnämnden 1 Samrehabnämnden Brukar/medborgarperspektiv Grunduppdrag Samrehabnämnden ska bedriva och utveckla rehabilitering och habilitering avseende arbetsterapi, sjukgymnastik

Läs mer

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får de behov

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2012 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 5 3.1 Resultat... 5 3.2 Budgetavvikelse... 6 3.3 Verksamhetsanalys...

Läs mer

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER SOCIALFÖRVALTNINGEN Pm och riktlinjer Dokumentnamn Kvalitetsdokument och kvalitetsrutiner Utarbetad av Pia Berg med PLU som arbetsgrupp Fastställd av Socialnämnden 2011-02-23 Godkänd Gäller från 2011-03-01

Läs mer

Tjänsteskrivelse SON 2017/91 20 mars 2017

Tjänsteskrivelse SON 2017/91 20 mars 2017 SON 2017/91 20 mars 2017 Socialnämnden Remiss - Betänkande av 2014 års Vårdnadsutredning "Se barnet!" (SOU 2017:6) (Ju2017/01226/L2) Förslag till beslut Socialnämnden överlämnar föreliggande synpunkter

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Delårsbokslut Kommunledningsstab

Delårsbokslut Kommunledningsstab Delårsbokslut 2018 Kommunledningsstab Delårsbokslut 2018 2(8) Innehållsförteckning Viktiga händelser...4 Ekonomikontor...4 Kommunledningskontor...4 Personalkontor...4 Ekonomiskt utfall/finansiell analys...4

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Ledsagare, avlösare, stödfamilj och kontaktperson (LSS) 2014-01-17

Verksamhetsuppföljning Ledsagare, avlösare, stödfamilj och kontaktperson (LSS) 2014-01-17 Verksamhetsuppföljning Ledsagare, avlösare, stödfamilj och kontaktperson (LSS) 2014-01-17 Malin Rehnstam Kvalitetscontroller Sofia Spetz Avdelningschef Handläggarenheten 1 INFORMATION OM VERKSAMHETEN Verksamheten

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Deltagande i kvalitetsutmärkelsen 2019

Deltagande i kvalitetsutmärkelsen 2019 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (4) 2019-02-05 Handläggare Carina Cronwall Telefon: 0850822310 Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-02-21 Deltagande

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE (2) Sociala nämndernas förvaltning 205-02- Dnr: 205/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Uppföljning av nätverksmöten och föräldrautbildning,

Läs mer

Ledningssystem inom Äldre- och handikappomsorg Vellinge kommun. 2010-04-19 Reviderat 2011-04-14

Ledningssystem inom Äldre- och handikappomsorg Vellinge kommun. 2010-04-19 Reviderat 2011-04-14 Ledningssystem inom Äldre- och handikappomsorg Vellinge kommun 2010-04-19 Reviderat 2011-04-14 1 Inledning Socialstyrelsen gav 2006 ut föreskrifter om ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SOL,

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2019-02-18 Dnr 18ON63 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december Resultaträkning

Läs mer

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF Version 3, 2015:01 Det enskilda barnets bästa riskerar ofta att hamna i skymundan. Barn med föräldrar i vårdnadstvister Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har varje

Läs mer

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDEN UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Vård- och omsorgsstyrelsen BUP Kvartal

Vård- och omsorgsstyrelsen BUP Kvartal Vård- och omsorgsstyrelsen BUP 3 2014 Kvartal 3 2014 Utskriftsdatum: 4 november 2014 Innehållsförteckning 1 Vård- och omsorgsstyrelsen... 3 1.1 Sammanfattning... 3 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden...

Läs mer

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete 1/12 Beslutad: 2018-08-28, 85 Myndighet: Diarienummer: Socialnämnden SN/2018:361-003 Ersätter: beslutad av socialnämnden 2013-10-29 127 Gäller för: Gäller fr o m: 2018-09-03 Gäller t o m: Dokumentansvarig:

Läs mer

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012 2012-03-28 1 (5) Individ- och omsorgsnämnden Förstärkt tillsyn av kommunens insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning i Sundbybergs stad enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service

Läs mer

Månadsrapport oktober

Månadsrapport oktober Månadsrapport oktober Socialnämnden Okt Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Bilaga 9, SN Karlsborgs kommun. iiiaiiii Soclai!O" 'OIInlngen. Delårsrapport Socialnämnden

Bilaga 9, SN Karlsborgs kommun. iiiaiiii Soclai!O 'OIInlngen. Delårsrapport Socialnämnden Karlsborgs kommun iiiaiiii Soclai!O" 'OIInlngen Delårsrapport 2017 Socialnämnden Innehållsförteckning Bilaga 9, SN 2017-09-06 98 VERKSAMHETSBERÄTTELSE... ~~~~?~ -:-: :. : ~- :;.; -: ::;: : ::.~ : -:; _:..

Läs mer

53 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget 2019 (GFN/2018:1)

53 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget 2019 (GFN/2018:1) PROTOKOLLSUTDRAG 2018-10-25 Familjerättsnämnden för Solna, Sundbyberg och Ekerö 53 Familjerättsnämndens verksamhetsplan och budget 2019 (GFN/2018:1) Sammanfattning Familjerätten fortsätter under 2019 arbetet

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

När uppdragsplanen formuleras ska följande beaktas: Nämndens ansvarsområden enligt lagstiftning. Ekonomiska förutsättningar enligt budget

När uppdragsplanen formuleras ska följande beaktas: Nämndens ansvarsområden enligt lagstiftning. Ekonomiska förutsättningar enligt budget ALLMÄN 1(7) ÖVERFÖRMYNDARENHETEN (ÖFM) 2016-12-16 190 Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, Uppdragsplan 2017 1 Inledning Uppdragsplanen uttrycker överförmyndarnämndens politiska ambition inom nämndens

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Uppdrag Svarar för Gymnasieutbildning Gymnasiesärskola Uppföljningsansvar för ungdomar Gymnasial

Läs mer

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Dnr SN13/38 RIKTLINJER för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Socialnämnden 2013-12-19 Dnr SN13/38 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målgrupper... 3 2.1 Målgrupp för insats enligt

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Det sägs att tiden förändrar saker, men man måste faktiskt ändra dem själv. Andy Warhol INNEHÅLL Den här skriften beskriver hur Upplands Väsby kommun leds och styrs

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process)

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process) Verksamhetsplan med budget - Allmänna utskottet (Stöd & process) 1 Sammanfattning Inför år och framåt har stöd & process utökat antalet nyckeltal gällande kunder. Förutom tidigare mätningar av Väsby Direkt

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2013 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 2.1 Handläggningstider... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 6 3.1 Resultat... 6 3.2 Budgetavvikelse...

Läs mer

Familjerätt Sydost Enheten arbetar på uppdrag av stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck

Familjerätt Sydost Enheten arbetar på uppdrag av stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Familjerätt Sydost Enheten arbetar på uppdrag av stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck All delegation förutsätter att handläggare har 6 månaders

Läs mer

Verksamhetens plan 2015

Verksamhetens plan 2015 Grästorps kommun Verksamhetens plan 2015 Miljö- och byggnämnd Fastställd av.. 20XX-XX-XX, XX-XX Innehållsförteckning 1 Vision 2020... 3 2 Nuläge och framtid... 3 3 Prioriterade mål... 4 3.1 Kund/medborgare...

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Karlslund och Åkerbo 2013 Övergripande och nämndspecifika mål EKONOMI Kommunen ska kännetecknas av god ekonomisk hushållning, vilket betyder att kommunen ska hushålla

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 2018-06-28 1 (7) KVALITETSDEKLARATION Statistik om familjerätt 2017 Ämnesområde Socialtjänst Statistikområde Familjerätt Produktkod SO0201 Referenstid 31 december och hela året 2017 2018-06-28 2 (7) Statistikens

Läs mer