Verksamhetsplan med budget Stöd & process

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Stöd & process"

Transkript

1 Verksamhetsplan med budget - Stöd & process

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde och nyckeltal Kund - nöjd väsbybo Samhälle och miljö - hållbart Väsby Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Ekonomi god ekonomisk hushållning Omvärldsanalys Framåtblick Stöd & process, Verksamhetsplan med budget - 2(12)

3 1 Sammanfattning Enligt Stöd & Process ägardirektiv ska affärsmässighet råda för ersättningsmodellerna. Prissättningen ska bygga på självkostnadskalkyl i och priset ska säkrandet för långsiktig kompetensutveckling ingå. En särskild fokus för är att arbeta vidare med säkrandet av långsiktig kompetensutveckling och tydlighet i hur vi beräknar självkostnadskalkylen. Stordriftsfördelar ska tas tillvara till nytta för ägare och interna kunder. Verksamheten levererar den volym som efterfrågas av övriga kontor. Det innebär att volymökning sker när kund utökar sin beställning. Stöd & Process intäkter består nästan uteslutande av interna ersättningar. Ersättning för datorarbetsplatser redovisas under övriga intäkter, men utgör även den en ersättning från övriga verksamheter i kommunen. För att inte redovisa ett underskott har inga kostnader räknats upp. Stöd & Process beräknas dock ha samma löneutveckling som övriga kommunsverige. En löneökning om 2,5% ger en kostnadsökning om 1,4 miljoner kronor. En allmän prisökning om 1% ger en Stöd & Process en kostnadsökning om 0,3 miljoner kronor. Detta måste regleras i kommande år via prishöjningar eller neddragningar och är en utmaning för kontoret. Stöd & Process är beroende av att räkna upp priserna med de pris-, hyres- och löneökningar som sker alternativt genomföra göra motsvarande kostnadssänkningar om vi skall undvika att kvaliteten i de tjänster som levereras tvingas sänkas. Det är en dialog som kontoret måste ha med processägare och kunder inför och under. Utöver relevanta mål i FÅP:en lägger S&P särskild vikt på följande under : Intern kundnöjdhet - för att snabbare plocka upp oklarheter och misnöjdhet och på så vid spendera mindre tid på reaktivt arbete. Mäts i "Intern kundnöjdhet". Vidareutveckla överenskommelser, tydliggöra prismodellen samt skapa en gemensam sätt att agera för alla enheter inom S&P i det konsultativa arbetet. Nyckeltalet är "beläggningsgrad". Övriga delar av PWC-rapporten som utfördes våren och den resulterande handlingsplanen, som uppföljning med kunder, förväntningar, och vidareutveckling av tjänstekatalogen för att förtydliga utbudet. Det övergripande målet är att kunderna i hög grad ska anse att Stöd & Process lever upp till affärsidén: Stöd & Process säkerställer leverans av konkurrenskraftiga tjänster så att kommunens verksamheter kan vara framgångsrika i sina uppdrag 2 Ansvarsområde Stöd & Process svarar för kommungemensamma stödprocesser och system och arbetar på uppdrag av kommunledningen och övriga verksamheter enligt följande: Stöd & process, Verksamhetsplan med budget - 3(12)

4 uppdragen är efterfråge- och intäktsstyrda och avropas som tjänst uppdragen bygger på långsiktig relation och fleråriga överenskommelser med de interna kunderna Stöd & Process ska främja en ökad helhetssyn, effektivitet, professionalitet och kvalitet avseende kommungemensamma stödprocesser och system. 3 och nyckeltal Stöd & Process tjänstekatalog inkluderar en årsplan för kunduppföljning och det årliga överenskommelsearbetet. Under våren kommer kontoret att gå igenom samtliga uppdrag för att säkerställa rätt prisnivå och ytterligare kvalitetssäkra kunddebiteringen. 3.1 Kund - nöjd väsbybo Kommunens kundkontaktcenter, Väsby Direkt, finns inom Stöd & Process. Väsby Direkt ska vara den första kontakten för medborgare som kontaktar kommunen och Väsby Direkt har en ständigt ökande antal interna kunder som de hanterar hela eller delar av kunddialogen åt Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god tillgänglighet, inbjuder till delaktighet och att alla får ett gott bemötande. Nämndmål Nyckeltal Kunderna får snabb återkoppling Elektronisk felanmälan ska användas av kunderna när det är möjligt Kunderna är nöjda med service och bemötande i Väsby Direkt Kunden ska få en första kontakt med Väsby direkt inom åtta arbetstimmar inom kontorstid Felanmälan via e-tjänst och app Andelen nöjda kunder Tillgänglighet, telefon (Väsby Direkt) Bemötande, telefon (Väsby 90% 92% 92% 93% 94% 95% 85% 85% 86% 87% 88% 81% 82% 82 83% 84% 85% 80% 90% Stöd & process, Verksamhetsplan med budget - 4(12)

5 Nämndmål Andel ärenden som avslutas i Väsby Direkt Nyckeltal Direkt) Tillgänglighet, epost (Väsby Direkt) Andel ärenden som avslutas i Väsby Direkt 85% 70% 72% 72% 72% 73% 73% Under slutet av /början införs ett nytt ärendehanteringsverktyg för Väsby Direkt, som utöver att ge bättre kvalitet för våra kunder även ger oss bättre underlag för rapporter/statistik. Vissa av målen kan komma att justeras när den nya rapporteringen är på plats. Handlingsplan Felanmälan skall helst ske via elektronisk självbetjäning Kundvägledarna uppmuntrar kunderna om att använda elektronisk felanmälan genom att upplysa om möjligheten och aktivt hjälpa kunderna. Nöjda kunder till Väsby Direkt Kundnöjdheten mäts och följs upp. Kunddialogen utvecklas fortlöpande genom det verktyg som medarbetarna fått i utbildningen i professionellt kundbemötande. Minst 70% av ärendena ska avslutas i Väsby Direkt Mätning görs kontinuerligt. Avvilkelser analyseras och åtgärder vidtas. DIalog förs med huvudprocessansvariga på övriga kontor. Historiskt har det inte funnits ett enhetligt sätt att mäta kundnöjdheten på men målet är att införa detta från och med Utmaningar och risker I nyckeltalen för "Kunden i fokus" listas KKiKs "Bemötande", "Tillgänglighet telefon" samt "Tillgänglighet e-post". Siffrorna beräknas ut ifrån ett underlag som inkluderar delar utanför Väsby Direkt (VD) och ger felaktig bild av VDs resultat. Därför är vårt nyckeltal omräknat enligt KKiKs formel och undersökningsunderlag som täcker VDs delar. Historiskt har vi sett att kontaktytor där VD finns med har högre siffror och denna kvalitetsskillnad är viktig att belysa i vårt interna säljarbete. Stöd & process, Verksamhetsplan med budget - 5(12)

6 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Kommunen ska vara ett föredöme inom miljöområdet och bedriva ett systematiskt miljöarbete som leder till ett hållbart samhälle. Genom ett fördjupat samarbete med medborgare, företagare och andra aktörer ska vår gemensamma miljö- och klimatpåverkan minska. Nämndmål Nyckeltal Energiförbrukning per kvadratmeter i kommunens egna lokaler ska minska. Upprätthålla miljöledningssystemet enligt ISO14001 Andel avstängda grenkontakter vid hemgång Mätning av grenkontakter sker via stickprov (10 slumpmässigt valda kontor efter arbetstid) med viss regelbundenhet. et rundas därför ner till en mer korrekt, mätbar siffra ("9 av 10"). Handlingsplan Släck alla lampor och stäng av all utrustning kring arbetsplatsen vid hemgång. Innan man går hem stänger man av all utrustning kring arbetsplatsen och släcker alla lampor. Koppla in all utrustning på grenuttaget med strömbrytare och stäng av den. Översyn av miljöaspekterna Den nuvarande miljöpåverkan som är kopplad till kommunens 8 miljöaspekter bedöms inte vara tillräckligt beskriven för kommunens olika behov. Dessutom behövs ett tydligare fokus på S&Ps interna miljöarbete. S&P har den unika positionen att vi är med i princip alla verksamheter i kommunen och alla enheter kan bidra med input i arbetet med mer täckande miljöpåverkan, i första hand för S&P men även för våra kunder. Detta mål drivs av strategiska miljöfunktionen med resurser från hela S&P och ska leverera en rapport samt uppdaterad och värderad miljöpåverkan i Stratsys för S&P år Utmaningar och risker "Upprätthålla miljöledningssystemet enligt ISO14001" antar vi som ett S&P-mål av två skäl; dels som beskrivet i handlingsplanen "Översyn av miljöaspekterna", men också för att genomföra ett gemensamt pilot-projekt inom S&P. Rent konkret arbetar vi med flera moment; resurshantering vid nyttjande av S&P-interna resurser kund-perspektiv följer med in från respektive enhet/kompetens, i detta fall respektive kontors miljömål. Stöd & process, Verksamhetsplan med budget - 6(12)

7 återförande av resultat till kund, för att se hur S&P bidrar med deras mål och för att etablera begreppet "kunds kund". Formen för hur det skall drivas är inte klar och är en fråga internt i S&P under hösten. Den huvudsakliga risken att projektet av tidsskäl prioriteras ner och aldrig kommer igång och detta mitigeras vid månatlig rapportering och uppföljning. 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare med stolta medarbetare. Alla kommunalt finansierade tjänster ska präglas av hög kompetens och gott bemötande. Nämndmål Nyckeltal Nöjda och stolta medarbetare Hållbart medarbetarindex (HME) Inga särskilda handlingsplaner för detta område; enhetschef ansvarar för att resultatet av undersökningen tas in i det löpande arbetet för respektive enhet Utmaningar och risker Tidigare har vissa enheter inte utfört undersökning på grund av för få medarbetare och det är en fråga som behöver tas inför nästa mätning (så alla röster blir hörda). 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning Kommunens ekonomiska resultat ska över en budgetperiod, genomsnittligt, uppgå till minst 2,5 % av skatteintäkterna Nämndmål Nyckeltal i balans et 0,1 0 0 Stöd & process, Verksamhetsplan med budget - 7(12)

8 Utmaningar och risker översikt - Ny befolkningsprognos - konsekvenser Volymförändring /verksamhet Förändr Förändr Förändr Förändr Förändr Förändr Antal Mkr Antal Mkr Antal Mkr Summa Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Volym/mått Bokslut budget Intäkter/kostnader (belopp i mkr) INTÄKTER (+) Bokslut Progn Kommunersättning 0 0 0,0 0,0 0,0 0,0 Täckningsbidrag 0,8 1,5 1,5 1,1 1,1 1,1 Försäljning och avgifter 0,2 0,3 0,3 0,2 0,2 0,2 Hyror och arrenden 10,5 10,2 11,4 11,3 11,3 11,3 Bidrag 0,3 0,3 0,4 0,4 0,4 0,4 Försäljn verksamhet/entreprenad 72,1 74,7 75,5 78,2 78,2 78,2 Summa intäkter 83,9 87,0 89,1 91,2 91,2 91,2 KOSTNADER (-) Buffert 0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Bidrag 0-0,1-0,2 0,0 0,0 0,0 Entreprenad/köp av verksamhet -3,4 0,0-0,7-0,7-0,7-0,7 Personalkostnader -54,1-57,5-58,6-60,5-60,5-60,5 Lokal- och markhyror -5,3-5,5-5,5-6,1-6,1-6,1 Övriga fastighetskostnader Övrigt material och tjänster 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0-20,2-22,4-22,6-22,8-22,8-22,8 Stöd & process, Verksamhetsplan med budget - 8(12)

9 Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Bokslut Progn Avskrivningar 0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Intern ränta 0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Täckningsbidrag -0,8-1,5-1,5-1,1-1,1-1,1 Summa kostnader -83,8-87,0-89,1-91,2-91,2-91,2 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Priser och löner har räknats upp enligt anvisning. per verksamhet Verksamhet 13 Övr politisk verks 14 Allmän kommun adm 15 Central ekonomiadm 16 Central personaladministration 18 Övr kommungem verksamhet 21 Fysisk och teknisk planering 22 Energirådgivn Kom ers Intäkter Förs av verks Övr int S:a Köp verks Kostnader Övr kostn S:a 1,6 0,0 1,6-1,6-1,6 0,0 27,9 0,0 27,9-27,9-27,9 0,0 15,0 0,2 15,2-15,2-15,2 0,0 8,6 0,0 8,6-8,6-8,6 0,0 23,3 11,3 34,6-34,6-34,6 0,0 0,1 0,0 0,1-0,1-0,1 0,0 0,4 0,0 0,4-0,4-0,4 0,0 26 Miljö 1,5 0,0 1,5-0,1-1,4-1,5 0,0 27 Räddningstjänst Summa verksamheter Känslighetsanalys 1,3 0,0 1,3-0,2-1,1-1,3 0,0 79,7 11,5 91,2-0,3-90,9-91,2 0,0 Stöd & Process är intäktsfinansierat. Övernskommelserna görs för ett år i taget och då sätts även volymnen. Lönesumman är 60,5 mkr för och 1% ökning motsvarar ca 0,6 mkr. Ersättningarna bygger på den löne- och prisbild som finns vid överenskommelsernas ingående och vid stora förändringar riskeras ett negativt resultat. En ytterligare risk är de efterslämningar som sker vid en minskad volym i beställningarna. Om Stöd & Process behöver minska sin personalstyrka finns det Stöd & process, Verksamhetsplan med budget - 9(12)

10 en risk att minskningen tar så lång tid att genomföra att finansiering saknas under en övergångsperiod. Stöd & Process köper en del tjänster från externa leverantörer, framför allt på informations- och kommunikationsområdet. Om priserna hos externa leverantörer ökar mer än vad Stöd & Process kan höja sina priser saknas full kostnadstäckning för sådana leveranser Kommunalt finansierade tjänster ska hålla hög kvalitet och utföras på ett effektivt sätt Nämndmål Nyckeltal Leverans av konkurrenskraftiga tjänster Nöjda interna kunder Tydliga kundöverenskommelser och uppföljning Beläggningsgrad 75% Övriga uppdrag I "Leverans av konkurrenskraftiga tjänster" ingår att vidareutveckla upphandlingsoch juridikprocesserna enligt särskilt uppdrag från kommunledningen. Se handlingsplan. Hittills har ingen systematiskt mätning av intern kundnöjdhet utförts, nyckeltalet är nytt för och i väntan på metod för mätning sätts inget mål ännu. Se handlingsplanerna nedan för de olika delar av verksamhetsutveckling vi vill driva med hjälp av att mäta "beläggningsgrad". I begreppet ligger "andel av tjänst som utförs för kunds räkning" alternativt "debiterbar tid av tjänst", övrig tid är exempelvis sjukfrånvaro, APT, interna möten/konferanser, stödja kolleger, täckning vid sjukfrånvaro, och så vidare. 75% är menat som ett riktvärde, när vi har etablerat vad nuläget faktiskt är kommer denna siffra fastställas. Handlingsplan Mätning av kundnöjdhet S&P behöver ta fram en gemensam modell för att mäta nöjda (och lyfta fram missnöjda) kunder på ett bra sätt. Överenskommelser och uppföljning Arbete påbörjas hösten för att etablera - överenskommelser med samtliga kunder - rutin för uppföljning med kund - resursstyrning och överblick för S&P - god kunskap om egen enhets ekonomiska situation Resurshantering och konsultativt arbetssätt För att definiera den beläggningsgrad som vi har i nuläget behöver vi arbeta med hur vi skall se på det konsultativa arbetssättet, särskild med tanke på resurshantering, hur vi arbetar i kunds uppdrag samt prismodellen. Stöd & process, Verksamhetsplan med budget - 10(12)

11 Handlingsplan Vidareutveckla upphandling- och juridik-processen Utreda "inköpsprocessen" I första hand består uppdraget i att definiera vad som ingår samt avgränsning för ett arbete kring förlängd upphandlingsprocess/"inköpsprocess". Därefter utveckla en process för detta. Samordningsvinster inom kommunkoncernen Utreda möjligheter för samarbete och effektivitetsvinster inom kommunkoncernen (primärt VäsbyHem och Bo i Väsby). I steg 1 är det inköp, upphandling samt juridik samt i förlängningen även ekonomi och IT Utmaningar och risker I arbetet med överenskommelser och uppföljning ser vi över befintlig debitering samt arbetar med prismodellen för framtida uppdrag. Sannolikt kommer den nya prismodellen visa till högre pris än i dag för att driva S&P enligt självkostnadskalkyl med allt ökande kostnader enligt budget. Utmaningen ligger i att hantera befintliga prisnivåer samt nya prisnivåer inom samma överenskommelser, både rent praktiskt men även hur detta kommuniceras Internkontrollplan Följs upp i: Kontrollområde Kontrollmoment Kontrollmetod Riskbedömning Typ av skada: Miljörutiner Att egenkontrollen av miljörutiner efterlevs ÅR Kontroll mot gällande rutin Egenkontrollen av miljörutiner efterlevs inte Personskada Representation Att syfte och deltagare framgår av underlag T2 Saknas syfte och deltagare vid representation skada, Förtroendeskada Mutor och bestickning Att policyn är känd bland personalen T2 Att policyn inte är känd hos personalen skada Upphandling, leverantörsavtal och inköp Betalkort, syfte med inköp T2 Syfte med inköp är oklart skada, Förtroendeskada Attester och firmateckning Att reglementet följs med avseende på jäv T2 Attestreglementet följs inte med avseende för jäv skada, Förtroendeskada Att giltiga förteckningar T1 Kontroll mot gällande rutin Att giltiga förteckningar skada, Förtro- Stöd & process, Verksamhetsplan med budget - 11(12)

12 Följs upp i: Kontrollområde Kontrollmoment Kontrollmetod Riskbedömning Typ av skada: finns hos ekonomienheten inte finns hos ekonomienheten endeskada Manuella leverantörsbetalningar T2 Fel i leverantörsbetalningar skada Internkontroll Rutin för planering, rapportering och introduktion T1 Ny rutin Rutinen är inte känd och följs inte. Personskada, skada, Förtroendeskada Kvittning och makulering T1 Felaktig kvittning eller makulering skada, Förtroendeskada Kundfakturering och kundavtal Egenkontroll av körkort T2 T1 Kontroll mot gällande rutin Uppdragsbeskrivning upprättas tillsammans med kund vid informationsinsats Uppdragsbeskrivning saknas för informationsinsats Förtroendeskada Körkort saknas Förtroendeskada Inlämning av handlingar sker enligt tidsplan T1, M10 Mätning Handlingar lämnas inte in enligt tidplan Förtroendeskada Tjänsteutlåtanden ska skrivas enligt kommunens riktlinjer T1, M10 Mätning Tjänsteutlåtanden skrivs inte enligt kommunens riktlinjer Förtroendeskada HR Säkra basuppgifter Registrering skild från signering, Attest avvikelser, Registrering av förändring, Avslut ÅR Uppgifter stämmer ej Förtroendeskada Behörigheter i Heroma T1, M10 Komplett Behörighet fel i Heroma Förtroendeskada 4 Omvärldsanalys 4.1 Framåtblick Stöd & process, Verksamhetsplan med budget - 12(12)

Verksamhetsplan med budget Stöd & process

Verksamhetsplan med budget Stöd & process Verksamhetsplan med budget - Stöd & process 1 Sammanfattning Stöd & process arbetar kontinuerligt med att främja en ökad helhetssyn och kvalitet i alla kommungemensamma stödprocesser och system som kontoret

Läs mer

Delårsrapport 1 2014. Stöd & process

Delårsrapport 1 2014. Stöd & process Delårsrapport 1 Stöd & process Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby... 6 3.3

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process)

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process) Verksamhetsplan med budget - Allmänna utskottet (Stöd & process) 1 Sammanfattning Inför år och framåt har stöd & process utökat antalet nyckeltal gällande kunder. Förutom tidigare mätningar av Väsby Direkt

Läs mer

Delårsrapport Stöd & process

Delårsrapport Stöd & process Delårsrapport 2 Stöd & process 1 Sammanfattning Stöd och process andra delårsrapport för visar på ett fortsatt arbete med att förbättra bemötandet gentemot våra kunder. Under första delåret skickades en

Läs mer

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14 Delårsrapport 2 Familjerättsnämnden FRN/:14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 3 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 3 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Förutsättningar till Flerårsplan 2015-2017

Förutsättningar till Flerårsplan 2015-2017 Förutsättningar till Flerårsplan - FRN/:5 Familjerättsnämnden Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Det sägs att tiden förändrar saker, men man måste faktiskt ändra dem själv. Andy Warhol INNEHÅLL Den här skriften beskriver hur Upplands Väsby kommun leds och styrs

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg Verksamhetsplan med budget - Individ- och familjeomsorg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-01-08 2013-005797- AD Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 Reglemente för intern kontroll 1 ger anvisningar för hur intern

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice

Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice Östersunds kommuns kvalitetspris Återföringsrapport 2008-10-03 Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice Sammanfattande bedömning Östersunds Städ och Hemservice arbetar med kundorienterad verksamhetsutveckling

Läs mer

Verksamhetsberättelse resultatenheter Väsby skola

Verksamhetsberättelse resultatenheter Väsby skola Verksamhetsberättelse resultatenheter 2011 Väsby skola Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Ansvarsområde... 4 3 Viktiga händelser under året (ur ett verksamhetsperspektiv)... 4 4 Uppföljning av

Läs mer

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2010-09-27 Giltighetstid: 2010-09-27 t o m 2014-12-31 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2010/0095 IT-strategi

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

5. Stimulanspaket för elever och pedagoger i grundskolan

5. Stimulanspaket för elever och pedagoger i grundskolan Förslag till beslut Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 21-5-2 Ärende Beteckning 1. Informations- och frågestund BUN/21:4 Eftersom det saknades sidor i revisionsrapporten Skydd mot mutor och

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag Manual Kvalitet och miljö enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag har för att tydliggöra vårt kvalitets- och miljöarbete valt att arbeta enligt ett väl dokumenterat kvalitets- och miljöledningssystem

Läs mer

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011.

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunalfullmäktige 2010-11-25 Barn och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Miljö- & hälsoskyddskontoret Verksamhetsplan med budget - Miljö- & hälsoskyddskontoret 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämndens utmaningar nu och framöver är att prioritera och ändå svara upp mot de förändringar som hela tiden

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Miljö- & hälsoskyddskontoret Verksamhetsplan med budget - Miljö- & hälsoskyddskontoret 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämndens utmaningar nu och framöver är att prioritera och ändå svara upp mot de förändringar som hela tiden

Läs mer

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018 Antagen KS 203 2017-11-28 Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018 Enligt Kommunallagen ska kommunen varje år upprätta en budget för nästa kalenderår (budgetår) med en plan

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Beslut HSN 2013-12-11 HSN 1212-1455 BILAGA 2 Intern kontrollplan för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2014

Beslut HSN 2013-12-11 HSN 1212-1455 BILAGA 2 Intern kontrollplan för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2014 Intern kontrollplan för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2014 Målkategori: Effektiv och ändamålsenlig verksamhetsstyrning Riskområde Riskbeskrivning Kontrollmoment Kontrollansvar Frekvens Rapportering

Läs mer

Beslutad av: Regionstyrelsen, Diarienummer: RS Giltighet: från till Riktlinje. Inköp

Beslutad av: Regionstyrelsen, Diarienummer: RS Giltighet: från till Riktlinje. Inköp Beslutad av: Regionstyrelsen, 2016-09-27 Diarienummer: RS-2016-03129 Giltighet: från 2017-01-01 till 2021-12-31 Riktlinje Inköp Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018 Förutsättningar till Flerårsplan - Familjerättsnämnden FRN/:13 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö -

Läs mer

Internbudget 2019 med plan Kommunens revisorer

Internbudget 2019 med plan Kommunens revisorer Internbudget med plan 2020-2022 Kommunens revisorer Linköpings kommun linkoping.se Innehåll Kommunens revisorers internbudget med plan för 2020-2022... 3 Inledning... 3 Nämndens uppdrag och prioriteringar...

Läs mer

EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020

EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020 Affärsplan EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020 Locum AB ägs av Stockholms läns landsting (SLL) och är en av Sveriges större fastighetsförvaltare med ett fastighetsbestånd på cirka två miljoner

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse Familjerättsnämnden FRN/2015:8 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 2.1 Ansvariga... 4 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle

Läs mer

Internkontrollplan 2015 för moderbolaget Stockholms Stadshus AB

Internkontrollplan 2015 för moderbolaget Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Koncernstyrelsen 2014-12-15 Ärende 7 Dnr 2014/1.2.1/150 Sid. 1 (5) 2014-11-24 Handläggare: Sara Feinberg, 08-508 29 097 Till Koncernstyrelsen Internkontrollplan 2015 för moderbolaget Stockholms

Läs mer

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och dess dokumentation.

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och dess dokumentation. Internkontrollplan för år 2013 Internkontroll syftar till att säkerställa styrbarhet, säkerhet och effektivitet i en organisation och verksamhet. Bolaget ska årligen uppföra ett samlat dokument, en plan,

Läs mer

Internkontrollplan 2018

Internkontrollplan 2018 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Liljestam Agneta 2017-12-05 KTN-2017-0493 Strömberg Annika Kulturnämnden Internkontrollplan 2018 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Utbildning Oxelösunds kommun

Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning för förtroendevalda/tjänstemän 17 november 2015 Agenda Vad är ett Kommunalt resultat? Vad säger Kommunallagen? Vad är Balanskravet? Vad betyder God ekonomisk hushållning?

Läs mer

Hemtjänst Danderyd Handlingsplan för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx

Hemtjänst Danderyd Handlingsplan för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx 1(5) för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx 2(5) Inledning Den kommunalt drivna hemtjänsten har under de senaste åren redovisat ett underskott i verksamheten.

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-11-10 Diarienummer: N137-0608/15 Förvaltningscontroller Jannicke Hansson Telefon: 366 10 59 E-post: jannicke.hansson@vastra.goteborg.se Redovisning av genomförd granskning

Läs mer

Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Socialnämnden

Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Socialnämnden Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Innehållsförteckning Inledning... 3 Styrkort... 3 Verksamhetsidé... 3 Mål, mätetal och målvärden... 3 Nämndens strategier till målen... 4 Kommentar till

Läs mer

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161.

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161. Riktlinje 2014-01-27 Attestreglemente för Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS 2013/0267-8 Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996,

Läs mer

Internkontrollrapport Socialnämnden 2018

Internkontrollrapport Socialnämnden 2018 s handling nr 3/2019 Internkontrollrapport 2018 Dnr: SOCN/2014:95-759 Antagen av socialnämnden 2019-02-20, 33 www.katrineholm.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Definition

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(8) Projektnamn: Hållbara Väsby Projektägare: Björn Eklundh Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell X referensgrupp) för hela projektet.

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2019-02-18 Dnr 18ON63 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december Resultaträkning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga 1 Internkontrollplan (5)

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga 1 Internkontrollplan (5) Internkontrollplan 2009 2009-06-01 1(5) Styrning och konsekvensanalyser Landstingsstyrelsens förvaltning har en fastställd budget/verksamhetsplan med mätbara mål Landstingsstyrelsens förvaltning tecknar

Läs mer

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen 2013-11-14 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/512-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Kultur- & fritidsnämnden

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Kultur- & fritidsnämnden Verksamhetsplan med budget - Kultur- & fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Anki Lysén 085 912 64 71, 070 608 78 09 anki.lysen@sigtuna.se 2011-04-27 Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunfullmäktige 2010-11-25.

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

KVALITETS- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM ÖVERSIKT

KVALITETS- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM ÖVERSIKT Tritech_presentation_mall, 14-08-15 KVALITETS- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM ÖVERSIKT Av: Förnamn Efternamn Datum: 20ÅÅ-MM-DD SYFTE MED UTBILDNINGEN Sida 2 En introduktion i ISO på Tritech Hur Tritech jobbar

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Susanne Karlsson

Handläggare Datum Ärendebeteckning Susanne Karlsson Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-11-16 Intern kontrollplan för 2017 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden godkänner förslaget till intern kontrollplan för 2017 och överlämnar den till Kommunstyrelsen

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hjort Susanna Datum 2018-01-30 Diarienummer OSN-2019-0033 Omsorgsnämnden Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Elektroniska inköp steget före e-fakturan. Stora e-upphandlingsdagen 15 maj 2008

Elektroniska inköp steget före e-fakturan. Stora e-upphandlingsdagen 15 maj 2008 Elektroniska inköp steget före e-fakturan Stora e-upphandlingsdagen 15 maj 2008 Bakgrund Politiska mål för e-förvaltning Strategi och nationell handlingsplan Förändringar inom upphandlingsområdet Enhet

Läs mer

Internkontrollrapport 2019

Internkontrollrapport 2019 Internkontrollrapport 2019 Utgåva: Internkontrollrapport Rapportperiod: 2019-03-31 Organisation: Bygg och miljö Internkontrollområden Internkontrollområde Informationssäkerhet Internkontrollområdet syftar

Läs mer

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18 Blekingesjukhuset Internkontroll 2014 Marie Edvardsson 2014-11-18 Rapport uppföljning av 2014 års interna kontrollplaner Utanordning av lön. Kontrollmoment att rätt person belastar rätt ansvar och period.

Läs mer

Förstudie inför eventuellt beslut angående upphandling företagshälsovård fortsatt utredning (LS/1644/2012)

Förstudie inför eventuellt beslut angående upphandling företagshälsovård fortsatt utredning (LS/1644/2012) Förslag till beslut Landstingsstyrelsen 1(2) Ledningsstab personal 2013-05-14 Annika Sörensdotter Tfn: 063-147508 E-post: annica.sorensdotter@jll.se Förstudie inför eventuellt beslut angående upphandling

Läs mer

www.miljonaren.se Verksamhetshandbok Kvalitet och Miljö Miljönären Lindfeldts Måleri AB

www.miljonaren.se Verksamhetshandbok Kvalitet och Miljö Miljönären Lindfeldts Måleri AB www.miljonaren.se Verksamhetshandbok Kvalitet och Miljö Lindfeldts Måleri AB Inledning Lindfeldts Måleri AB är Dalarnas största målerikoncern med 150 medarbetare och en omsättning på nästan 100 miljoner

Läs mer

Manual Kvalitet och Miljö

Manual Kvalitet och Miljö Manual Kvalitet och miljö enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag har för att tydliggöra vårt kvalitets- och miljöarbete valt att arbeta enligt ett väl dokumenterat kvalitets- och miljöledningssystem

Läs mer

Handbok Produktionssystem NPS

Handbok Produktionssystem NPS Handbok Produktionssystem KUNDFOKUS INDIVID PRODUKTIVITET LEDARSKAP ORGANISATION Affärsidé Nimo förser marknaden med högkvalitativa, energieffektiva och innovativa produkter för klädvårdsrummet. Vision

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-11-23 KTN-2016-0393 Kulturnämnden Internkontrollplan 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att anta förslag till

Läs mer

Kommunrevisionen Granskning av intern kontroll

Kommunrevisionen Granskning av intern kontroll OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Dahl Jessica Sporrong Anna-Terese Datum 2019-04-05 Diarienummer OSN-2019-0131 Omsorgsnämnden Kommunrevisionen Granskning av intern kontroll Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Missiv Slutrapport internkontroll 2016

Missiv Slutrapport internkontroll 2016 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs 2017-01-04 Socialförvaltningen Utveckling och innovation ÖFNES/2015:109 Elin Lindh /016-710 42 26/ 1 (2) Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Missiv Slutrapport

Läs mer

Planeringsförutsättning för budget och verksamhetsplan 2015 med plan för åren 2016 till 2017

Planeringsförutsättning för budget och verksamhetsplan 2015 med plan för åren 2016 till 2017 Koncernkontoret Koncernstaben för ekonomistyrning Enheten för budget, redovisning och finansiering Datum 2014-09-16 Anna Benemark Planeringsförutsättning för budget och verksamhetsplan 2015 med plan för

Läs mer

Rapport intern kontroll 2016

Rapport intern kontroll 2016 Rapport Dnr: 2016/13 2017-01-27 Kommunstyrelsen Rapport intern kontroll 2016 Bakgrund och sammanfattning Enligt reglementet för internkontroll ska varje nämnd årligen anta en plan för granskning samt uppföljning

Läs mer

GOODS SWEDEN AB MANUAL MILJÖ. enligt ISO 14001:2004. Ett sammandrag. Denna skrift är endast ämnad för externt bruk

GOODS SWEDEN AB MANUAL MILJÖ. enligt ISO 14001:2004. Ett sammandrag. Denna skrift är endast ämnad för externt bruk GOODS SWEDEN AB MANUAL MILJÖ enligt ISO 14001:2004 Ett sammandrag Denna skrift är endast ämnad för externt bruk har för att tydliggöra vårt miljöarbete valt att arbeta enligt ett väl dokumenterat miljöledningssystem

Läs mer

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden 1 (1) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-11-28 2013-005797- AD Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 10 december 2014 Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och

Läs mer

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 18 april 2012, klockan

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 18 april 2012, klockan Kommunstyrelsens allmänna utskott 2012-04-18 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 18 april 2012, klockan 8.30-10.50 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP),

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Rapport Dnr: BN2016/6 1 (6) 2016-11-22 Byggnadsnämnden Rapport intern kontroll 2016 Beslutsförslag Byggnadsnämnden beslutar: Att godkänna av förvaltningen upprättad skrivelse, daterad 2016-11-22, avseende

Läs mer

Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt

Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt En av våra största resurser vi har är vår personal Värdegrund, Orsa kommun Inledning. Varför arbetsgivarstrategi? Arbetsgivarstrategin beskriver

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

Remiss - Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss - Personalpolicy för Huddinge kommun BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-06-22 GSN-2015/406.199 1 (2) HANDLÄGGARE Tullgren, Elisabet 08-535 360 30 elisabet.tullgren@huddinge.se Grundskolenämnden Remiss

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 3 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Barbro Rinander 2016-12-14 GSN-2016-2735 Internkontrollplan 2017 Förslag till beslut föreslås besluta att att godkänna internkontrollplan för

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

Uppsala. BUK 3oiM-oi-4,3. Internkontrollplan för 2014 BUN Barn- och ungdomsnämnden. Förslag till beslut

Uppsala. BUK 3oiM-oi-4,3. Internkontrollplan för 2014 BUN Barn- och ungdomsnämnden. Förslag till beslut BUK 3oiM-oi-4,3 Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Henrik Säfström Danielsson 2013-12-20 Rev 2014-01-17 Diarienummer BUN-2013-2128 Barn- och ungdomsnämnden Internkontrollplan

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-07 DNR: 2007-000183 Antagen av KS den 15 maj 2007 133 Gäller tillsvidare Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner Inledning...

Läs mer

Internkontrollplan. Alla risker grupperade på kategori. Organisationsenhet: Omsorgsnämnd Rapportperiod:

Internkontrollplan. Alla risker grupperade på kategori. Organisationsenhet: Omsorgsnämnd Rapportperiod: Organisationsenhet: Omsorgsnämnd Rapportperiod: 2016-01-01 Internkontrollplan Alla risker grupperade på kategori Thomas Johansson, 2016-10-07 11:22 1 Omvärldsrisk Risk för att kommunens ekonomi försämras

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Medarbetarsamtal vid KI

Medarbetarsamtal vid KI Medarbetarsamtal vid KI Riktlinjer med kompletterande anvisningar för medarbetarsamtal vid KI Bilaga 1a Medarbetarsamtal 1; Mål och utveckling exempel på frågor - chefer Bilaga 1b Medarbetarsamtal 1; Mål

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer