Verksamhetsplan med budget Kultur- & fritidsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Kultur- & fritidsnämnden"

Transkript

1 Verksamhetsplan med budget - Kultur- & fritidsnämnden

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde och nyckeltal Kund - nöjd väsbybo Samhälle och miljö - hållbart Väsby Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Ekonomi god ekonomisk hushållning Uppdrag och ägardirektiv Omvärldsanalys Framåtblick Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 2(26)

3 1 Sammanfattning Inledning Kultur- och fritidsnämndens uppdrag är att möjliggöra för ett attraktivt kultur- och fritidsutbud för kommuninvånarna. Nämnden ska säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade tjänster, svara för finansiering, utöva tillsyn, följa upp och utvärdera kvaliteten i de verksamheter som ligger under nämndens ansvar. Våra kontakter med invånare kännetecknas av respektfullt bemötande och vi bidrar till ett tryggt samhälle med goda uppväxt- och levnadsvillkor. Genom goda relationer med kommunens utförare skapar vi förutsättningar för välfärdstjänster som präglas av kvalitet och valfrihet. Ekonomi Till går nämnden upp med önskemål om en kommunersättning på 96,4 mkr, jämfört med års kommunersättning på 89,2. Merparten av den ökade kommunersättningen ska finansiera ett nytt kulturhus och nya lokaler till Vega. Kostnad för nytt kulturhus beräknas till 8,0 mkr per år, och kostnad för nya lokaler till Vega till 1,0 mkr per år - båda med halvårseffekt. Samtidigt minskar nämndens kostnader för det befintliga kulturhuset med motsvarande 2,7 mkr för helår. Utifrån den flerårsplan som beslutats av kommunstyrelsen för - kommer kultur- och fritidsnämnden behöva ytterligare medel för att bekosta de investeringar som antagits i investeringslistan. Dessa investeringar gäller huvudsakligen - och är tillkommande kostnader utifrån investering i nytt konstgräs på Södervik, kaptjänst/avskrivning utifrån investering i Vilundaparken samt ett årligt tillskott om 2,5 mkr för ny tennisanläggning. Höjd för dessa kostnader måste tas i ny flerårsplan med budget för Under perioden kommer nämnden att arbeta aktivt med effektivisering för att nå en budget i balans. Nämnden har genom beslut under 2012 och borgat för minskade lokalkostnader, mindre städkostnader och ökad säkerhet i prestationsersättningssystemen. Dessa beslut har rustat nämnden väl för åren som kommer och de större investeringar i tennis, kulturhus och Vilundaparken som planeras. Ekonomisk återhållsamhet och kvalitetsfokus på kärnverksamheter präglar nämndens flerårsplan. Nytt kulturhus En av nämndens mest spännande uppgifter under året är utvecklingen av det nya kulturhuset. Kulturhuset och Messingenhuset planeras att integreras för att skapa ett attraktivt kulturnav i centrala Väsby med en scen för såväl scen- som musikframträdanden och utökade ytor för biblioteksverksamhet. Det nya kulturhuset ska ge såväl nuvarande som framtida Väsbybor en spännande mötesplats och bidra till en än mer levande kulturkommun. Kultur- och fritidsnämnden har ett viktigt uppdrag i att vara drivande i programprocessen och efter dess uppförande att fylla det med spännande aktiviteter. Nämnden har en utmaning i att säkerställa en smidig resa för verksamheter och föreningar från det gamla kulturhuset till nya, attraktiva lokalerna. Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 3(26)

4 Utveckling av kvalitet Nämnden har arbetat mycket med att hitta nya sätt att främja och mäta kvalitet inom sina verksamhetsområden. Detta arbete kommer även fortsättningsvis att vara i fokus. Ett av nämndens kvalitetsstyrmedel är ersättningssystemen. Nämnden har därför infört flera unika prestationsersättningar med så kallad "kvalitetskrydda". Det innebär att utförarna får extra ersättning om de har nöjda kunder, det vill säga ett bra resultat på Nöjd-Kund-Indexmätningarna som genomförs årligen. Syftet med "kvalitetskryddan" är att just ge något extra till den utförare som levererar en verksamhet med kvalitet och vars kunder är nöjda. Överlag är nöjdheten med nämndens verksamheter mycket hög. I flera av NKI-mätningarna uppvisas resultat på över 80, vilket måste anses vara mycket goda resultat. Under planperioden ska nämnden genom nogsam uppföljning och tydliga avtal och överenskommelser ställa fortsatt mycket höga krav på kvalitet. 2 Ansvarsområde Kultur- och fritidsnämnden kan genom att vara lyhörda, möta sina kunder och noga följa omvärlden planera för samt vidmakthålla funktioner som sätter Upplands Väsby på kartan. Inom nämndens ansvarsområde ligger följande uppgifter: Kulturverksamhet (bibliotek, musikskola, Gunnes gård, ungdomskultur, allmänkultur, konst, föreningar, bidrag). Fritidsverksamhet (idrottsanläggningar, friluftsanläggningar, föreningar, bidrag). Ungdomsverksamhet (fritidsgårdar, Vega, vänortsutbyte). 3 och nyckeltal Huvuddelen av verksamhetsplanen omfattar mål, nyckeltal och handlingsplaner utifrån strukturen i kommunens ledningssystem. en sorteras in i fyra perspektiv - kund, samhälle & miljö, medarbetare samt ekonomi. Perspektiv: 3.1 Kund - nöjd väsbybo Kommunfullmäktiges mål: Kunden i fokus Kultur- och fritidsnämnden har överlag verksamheter med mycket nöjda kunder enligt den NKI-undersökning och Våga Visa-samarbetet som genomförts under tidigare år. Vissa förbättringar har skett sedan nämnden börjat mäta NKI i verksamheterna, vilket indikerar att nämndens högt ställda krav gett vissa resultat. Nämnden kommer fortsatt under planperioden ställa höga krav på kvalitet inom sina verksamheter Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 4(26)

5 Nämndmål Väsbyborna ska uppleva att de tjänster nämnden finansierar har god tillgänglighet, inbjuder till delaktighet och att alla får ett gott bemötande. Nyckeltal Länssnitt NKI Bibliotek NKI Fritidsgårdar NKI Vega NKI Gunnes Gård Andelen nöjda kunder i musikskolan, i procent Helhetsbetyg Vilundabadet ,9 3,9 3,9 3,9 4 4 NKI mäts årligen genom enkätundersökningar. Från och med har kundvalskontoret anlitat ett externt företag för undersökningarna. För att förbättra resultaten från tidigare år för bibliotek och Runby fritidsgård har Väsby Välfärd inkommit med handlingsplaner, vilka har godkänts av nämnd. För bibliotekets del har Väsby Välfärd utarbetat en strategi som innebär ökad tillgänglighet och ett tydligare arbete med bemötandefrågor. Dessutom väntas kommande utökning av bibliotekets yta resultera i nöjdare kunder, och möjlighet till en tyst avdelning, vilket är mycket efterfrågat av nuvarande kunder. För fritidsgårdarna har nämnden ställt ett mål på starkt förbättrat NKI jämfört med och de tre nya utförare som driver gårdarna. Nöjdhet i Musikskola mäts i den årliga Våga Visa-undersökningen. Nöjdheten är överlag mycket god. För nyckeltalet antal nöjda kunder i musikskola ligger Upplands Väsby marginellt väl i linje med resultaten hos andra medverkande kommuner. Väsby har 94 procent nöjda kunder, medan medeltalet var 96 procent. Medley gör en årlig enkätundersökning för samtliga sina badanläggningar. Mätningen görs på en femgradig skala. På frågan om helhetsbetyg för anläggningen fick Vilundabadet ett betyg på 3,9. För samtliga Medleys anläggningar var medelbetyget 4,0. Vilundabadets betyg får därför anses ligga i linje med övriga anläggningar. Handlingsplan Uppföljning och handlingsplaner NKI NKI är ett viktigt mått för nämnden, då det mäter kundnöjdheten med flera av nämndens verksamheter. Vid avvikelser från målnivåerna begär kundvalskontoret in handlingsplaner av utföraren i fråga där det ska framgå dels en analys av resultatet och dels en strategi för hur kundnöjdheten ska öka. NKI kommer att mätas också hos de nya fritidsgårdsutförarna. Sedan anlitas ett externt företag för att genomföra alla NKI-undersökningar. Kvalitetskrydda för god nöjdhet Flera av nämndens verksamheter har så kallad prestationsersättningssystem med kvalitetskrydda. Ju nöjdare kunder verksamheterna har, desto högre kvalitetskryddeersättning erhåller de. Möjligheten till ersättning utifrån kundnöjdhet bör främja god kvalitet i verksamheterna. Uppföljning handlingsplan bibliotek Utifrån NKI-resultaten inkom biblioteket med en handlingsplan kring resultaten. Viktiga Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 5(26)

6 Handlingsplan synpunkter som framkom var behov av tysta rum och mindre buller, samt utökade ytor och mer tillgängliga bokhyllor. Dessa synpunkter finns med i arbetet med utökade ytor för biblioteket Utmaningar och risker Många av nämndens verksamheter har idag en så pass hög nöjdhet att det är svårt att kräva en ökning. Utmaningen för dessa verksamheter är att kvarhålla den goda nöjdheten. Fritidsgårdarna har sedan 1 januari helt nya aktörer, som inte tidigare haft verksamhet i kommunen. Det innebär att det är svårt att prognostisera nöjdheten.nämnden ställer dock krav på en hög nivå, som innebär förbättrad nöjdhet gentemot resultatet för. De nya kvalitetskryddorna i ersättningsmodellerna, där utförarna får extra betalt om de har nöjda kunder, kommer troligtvis hjälpa till att motivera och premiera goda resultat. Kommunfullmäktiges mål: Valfrihet och mångfald Kultur- och fritidsnämnden har i och med konkurrensutsättningen av fritidsgårdarna ökat antalet utförare inom nämndens verksamhetsområden. Under kommer nämnden fatta beslut kring huruvida fritidsgårdarna ska drivas i fristående eller i kommunal regi. Mångfald står också för allas möjligheter att ta del av kultur- och fritidsnämndens aktiviteter. Ett jämställt föreningsliv, generösa öppettimmar och utbud som lockar personer med olika bakgrunder och socio-ekonomiska förutsättningar är alla viktiga grundbultar. Nämndmål Mångfalden av utförare inom kultur- och fritidsområdet ska säkerställas Nyckeltal Antal verksamheter/aktiviteter i annan regi Länssnitt Under har nämnden genomfört en konkurrensutsättning av kommunens fyra fritidsgårdar. et blev tre nya aktörer som driver fritidsgårdar från och med 1 januari. Det nystartade företaget Ungdom Väsby AB driver Runbygården, Unga Örnar driver Smedbygården samt Grimbogården och Stockholms Stadsmission driver Väsbygården. Därmed har nämndens verksamheter i annan regi fördubblats, från de tidigare tre utförarna Medley, Stockholm Wintergames och SISU, till ytterligare tre. Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 6(26)

7 Handlingsplan Konkurrensutsättningsplan Nämnden har under konkurrensutsatt fritidsgårdsverksamheten, vilket resulterat i tre nya utförare. Under kommer nämnden fatta beslut om fritidsgårdarna ska utföras i kommunal eller extern regi framgent Utmaningar och risker Antalet verksamheter i annan regi är helt avhängig av beslut om fortsatt drift av verksmhet för externa aktörer eller i kommunal regi. Kommunfullmäktiges mål: Kunskap och lärande Nämndens bidrag till förutsättningar för livslångt lärande är bland annat bidrag till studieförbund och föreningar, en högkvalitativ musikskola samt den pedagogiska verksamheten vid Gunnes gård. Nämnden bidrar på olika sätt till en fortsatt skolutveckling i Väsby: Läsprojekt Bokkicken för pojkar i samarbete med biblioteket och idrottsföreningar. Syftet med projektet är att främja unga pojkars läsande för att bidra till att förbättra inlärningsförmåga och därmed skolresultaten. Forskning har visat att pojkar i åldern ofta ligger något efter i läskunskap gentemot flickor. En viktig del i att främja läsning är att se vuxna i omgivningen läsa, varvid även föräldrar till barnen blivit inbjudna till att delta. Då allmänhet och föreningar varit mycket positiva till denna satsning har nämnden beslutat att projektet skall bli årligen återkommande. Läxläsning i fritidsgårdarna: föra en kontinuerlig dialog med de nya utförarna för att säkerställa att de också tar ansvar för de ungas lärande. "Kulturskoleprojekt" konst och teater: en meningsfull, skapande fritid förbättrar ungdomarnas förmåga att lära. Detta projekt har nämnden beslutat göra permanent - en årlig överenskommelse görs om fortsättningen med Väsby Välfärd som utförare. Fortsatt dialog med idrottslärare om optimala idrottslokaler, inventarier mm för att säkerställa en god miljö för idrottsundervisning. Nämndmål Nämnden ska skapa förutsättningar för ett livslångt lärande Nyckeltal Andel elever i musikskolan som anser att de lär sig mycket (procent) NKI för skolbesökare Gunnes gård Länssnitt NKI för skolbesöken vid Gunnes gård är mycket höga, vilket indikerar att elever- Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 7(26)

8 na som besöker verksamheten upplever sin vistelse som lärorik och betydelsefull. Även andel elever i musikskolan som anser att de lär sig något är högt. et från den senaste kundundersökningen som genomfördes visar att 92 procent anser sig lära sig väl. Jämfört med övriga kommuner i Våga Visa-samarbetet ligger Väsby väl i linje med resultaten, då medeltalet för samtliga kommuner är 93 procent. Nämnden siktar på att bibehålla en hög nöjdhet i verksamheterna under planperioden. Handlingsplan Fortsatt kulturutveckling Kultur- och fritidsnämnden skapar förutsättningar för livslångt lärande genom flera av sina verksamheter, inte minst Gunnes gård och musikskola. Fler mindre projekt har startats med syfte att ytterligare främja detta, såsom projektet Bokkicken och nya konst- och teaterverksamheter. Under planperioden är en målsättning att dessa projekt permanentas Utmaningar och risker Då resultaten för andelen elever i musikskola som anser att de lär sig mycket och NKI för skolbesökare på Gunnes gård är mycket goda kan det bli svårt att kraftigt förbättra dessa ytterligare. Nämnden siktar mot att hålla kvar den höga nivån, och stiga något under slutet av planperioden. Kommunfullmäktiges mål: Social hållbarhet, trygghet och hälsa Nämndens mål om trygghet och hälsa har under de senaste åren fallit väl ut. Nämndens högt ställda mål på trygghet på fritidsgårdarna har resulterat i en upplevd trygghet på hela 97% under. Likaledes har utvecklingen av fritidsverksamheter för barn och unga med funktionsnedsättning fortsatt under året. Väsby ligger även i topskiktet i riket vad gäller tillgänglighet enligt KKIK. Kultur- och fritidsnämnden har ett viktigt uppdrag i att främja jämställdhet och likabehandling inom sina områden. Ett arbete i att utveckla jämstäldhetarbetet i föreningslivet har inletts, och nämnden har gett kultur- och fritidskontoret i uppdrag att utreda om ytterligare metoder finns för att stärka jämstäldhetsarbetet. Nämndmål Nämnden ska tillhandahålla trygga mötesplatser/arenor med prioritering på barn- och ungdom och verka för ökade hälsofrämjande Nyckeltal Antal timmar/vecka som huvudbiblioteket, simhallen och återvinningsstationen öppet utövertiden på vardagar (ranking KKIK) Länssnitt Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 8(26)

9 Nämndmål aktiviteter för barn och ungdomar med funktionshinder. Nyckeltal Andel fritidsgårdsbesökare som upplever trygghet i verksamheten (procent) Antal föreningar/förbund i kommunen med aktiviteter för funktionshindrade Länssnitt Nämnden har en viktig uppgift att fylla i att erbjuda trygga och attraktiva mötesplatser i Väsby och har hittills levererat mycket goda resultat. Antal timmar/vecka som huvudbiblioteket, simhallen och återvinningsstationen öppet utöver tiden på vardagar är ett mått i KKIK-mätningen, som syftar till att mäta anläggningarnas tillgänglighet. Väsby ligger i topp i hela landet, med placering 4. Då Väsby redan ligger mycket bra till i kommunrankingen, satsar nämnden på att kvarhålla de nuvarande placeringarna i de delar som kultur- och fritidsnämnden kan påverka. Nämnden har ett särskilt uppdrag att främja fler aktiviteter för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Under de senaster åren har fler och fler verksamheter öppnat upp för särskilda satsningar för målgruppen. Planen är att det ska öka med minst en förening per år. Antalet fritidsgårdsbesökare som upplever trygghet i verksamheten var 97 % vilket är ett mycket högt resultat. Under planperioden kommer nämnden att fortsätta med höga målsättningar inom området. Handlingsplan Trygghet på fritidsgårdarna En hög andel av ungdomarna som besöker fritidsgårdarna är trygga. För att fortsatt främja en trygg fritid har nämnden i konkurrensutsättningen särskilt betonat betydelsen av trygghet i verksamheterna. Samtliga utförare inkom med mycket väl genomarbetat tänk kring trygghet och samverkan. Detta följs upp i tillsyner och uppföljningssamtal, samt i kundenkäten. Ökade aktiviteter för barn och ungdomar med funktionshinder Nämnden forsätter sin satsning för aktiviteter för barn och ungdomar med funktionshinder. En särskild fritidssamordnare arbetar aktivt med dessa frågor. Främjande åtgärder som pågår är aktiv dialog med föreningar och förbund, nyhetsbrev till de kommuninvånare som berörs samt ett kommungemensamt nätverk och hemsida. Nämnden kommer fortsatt aktivt arbeta för att fler aktörer och föreningar uppmärksammar och skapar aktiviteter för målgruppen Utmaningar och risker Nämnden har mycket hög ranking för öppettimmar bibliotek och badanläggning, varför nämnden under planperioden satsar på att kvarhålla det goda resultatet. Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 9(26)

10 Nämndens ambitiösa målsättning att antalet aktörer som tillhandahåller aktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättning ska öka med en varje år kan endast genomföras om intresset och förutsättningarna från föreningsliv och övriga aktörer är fortsatt lika gott som idag. Det finns också en begränsad målgrupp, vilket kan innebära att antalet aktörer som tillhandahåller aktiviteter kan nå ett "tak" under åren som kommer. Perspektiv: 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Kommunfullmäktiges mål: Hållbar tillväxt Ett av kultur- och fritidsnämndens stora bidrag till ett attraktivt Väsby är att främja ett starkt och rikt föreningsliv. Under planperioden ska nämndens tjänstemän träffa ett stort antal föreningar, säkerställa att föreningslivet är fortsatt mycket nöjda med dialogen samt verka för ett välmående föreningsliv. Nämndmål Nämnden ska verka för att främja ett starkt kultur- och föreningsliv och därigenom bidra till ett attraktivare Väsby. Nyckeltal Andel föreningar som är nöjda med dialogen (procent) Andel föreningar som kundvalskontoret träffat (procent) Antal bidragsberättigade föreningar Länssnitt Ett rikt föreningsliv är viktigt för ett hållbart och attraktivt samhälle i Väsby. Nämnden arbetar kontinuerligt för att främja och underlätta för föreningslivet. Under året har två nya föreningar blivit bidragsberättigade; Öppet hus för Unga Romer och Biografföreningen Sober. Kundvalskontoret har kontinuerlig kontakt med föreningarna, och det nyckeltalet följs upp vid helår. Andel föreningar som är nöjda med dialogen mäts genom enkäter i slutet av året. var 100 procent av de i en enkätundersökning tillfrågade föreningarna nöjda med dialogen med kundvalskontoret. Nämnden satsar på en fortsatt hög nöjdhet, dock är inte 100 procent rimligt att satsa på. Kundvalskontoret träffar årligen ett stort antal föreningar, och har sedan 2011 satsat på att träffa minst 25 procent av föreningarna varje år. Dessutom arrangerar nämnden årligen en föreningsmässa där ett stort antal föreningar medverkar för att visa upp sina verksamheter och knyta värdefulla kontakter. Handlingsplan Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 10(26)

11 Handlingsplan Rikt och levande föreningsliv Kultur- och fritidsnämnden kommer under åren att lägga särskild tonvikt vid samarbetet mellan kommunen och föreningslivet, bland annat genom regelbundna dialoger. Detta sker dels genom att vara ute i verksamheten och möta föreningarna/kunderna på deras hemmaplan, dels genom dialog där föreningarna enskilt bjuds in till kommunen. Under ett år ska minst en fjärdedel av kommunens föreningar träffa kundvalskontoret varje år för att ge nämnden en god inblick i föreningarnas verksamheter och ta emot synpunkter och förslag. Levande dialog En betydelsefull faktor för ett levande föreningsliv är tydliga ramverk för informationsutbyte och möjligheter att lyfta såväl nya idéer som problematiska områden. Det personliga mötet med tjänstemän är en värdefull del i detta, och därför siktar kommunens tjänstemän på en frekvent dialog med föreningslivet. Föreningsutbildningar Ett sätt att främja föreningslivet och skapa förutsättningar för fler föreningar att bildas är tillhandahållandet av föreningsutbildning. Nämnden ska genom sina samarbetesparterns tillhandahålla grundläggande föreningsutbildning avseende rutiner, föreningskunskap och ekonomi i syfte att möjliggöra för bildadet av flera livskraftiga föreningar Utmaningar och risker Kultur- och fritidskontoret-/enheten arbetar aktivt för att träffa ett stort antal föreningar årligen. Exempelvis har kontoret dialog med samtliga "övriga föreningar" inför beslut om verksamhetsbidrag. Under var samtliga tillfrågade "övriga föreningar" nöjda med dialogen. En fortsatt hög nöjdhet är prognostiserat under perioden framåt. För antalet bidragsberättigade föreningar i kommunen är målsättningen att dessa ska öka med en förening per år. Det är svårt för nämnden att direkt påverka måluppfyllelsen, dock är det ett viktigt mått att följa då det är nämndens uppdrag att skapa förutsättningar för ett rikt och levande föreningsliv. Dock har kundvalkontoret inlett ett samarbete med ett studieförbund som erbjuder studiecirklar i föreningsadministration, föreningsekonomi och andra delar som föreningslivet kan tänkas behöva utbildning i, just i syfte att underlätta för föreningslivet och möjliggöra fler att bli föreningsaktiva. Kommunfullmäktiges mål: Näringsliv och arbete Nämnden har ett stort antal samverkanspartners som tillsammans verkar för att Väsbyborna ska ha ett varierande och intressant utbud av aktiviteter. Nämndmål Nämnden ska aktivt samverka med såväl före- Nyckeltal Antal externa samarbetspartners Länssnitt Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 11(26)

12 Nämndmål ningsliv som näringsliv i syfte att skapa kvalitet för Väsbyborna. Nyckeltal Länssnitt Upplands Väsby Promotion, är en samverkansorganisation för näringslivet i Väsby, en kanal att möta upp etablerade företag i Väsby inom välfärdsområdet i annat forum utöver den regelbundna kontakten tjänstemännen har inom respektive verksamhetsområde. Kultur- och fritidskontoret-/enheten är även med i kommunens övergripande arbete där man tillsammans med näringslivet träffas varje år för att lyfta fram specifika utvecklingsområden för att stärka näringslivets förutsättningar i Väsby. Nämndens externa samverkanspartners ökar sakta med säkert utifrån målsättningen att främja ett spännande utbud av aktiviteter inom nämndens ansvarsområden. Handlingsplan Utveckling av nya verksamheter Nämnden arbetar kontinuerligt med att utreda framtida driftsformer, säkra en mångfald av utförare och via omvärldsorientering finna inspiration och samla erfarenheter. För - ligger fokus på att i det nya Messingenhuset stimulera till att få olika aktörer intresserade av huset som på sikt kan berika kultur- och fritidsutbudet i kommunen. Nämnden arbetar aktivt för att ge föreningslivet förutsättningar att nyttja lokaler i Messingen. I planering av nytt kulturhus ska nämnden planera för lokaler som kan främja en mångfald av aktörer Utmaningar och risker Om det blir en ökning i antalet externa samverkanspartners är i hög utsträckning beronede på om det från exempelvis föreningsliv eller andra finns intresse av att samverka med kommunen på olika sätt, och om det finns något nytt område att samverka kring. Kommunfullmäktiges mål: Miljö och klimat Förutom att nämnden ställer krav inom miljöområdet i avtal och upphandlingar har nämnden som uppdrag att främja och marknadsföra Klimatavtal Väsby. Under året har en av nämndens externa utförare, Medley, valt att teckna klimatavtalet. Förutom detta har kundvalskontoret administrerat nyinrättade miljöbidrag till föreningslivet, vilket blivit ett nytt nycketal för nämnden. Nämndmål Utförare inom nämndens verksamhetsområde Nyckeltal Antal utförare inom nämndens verksamhetsområ- Länssnitt Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 12(26)

13 Nämndmål ska aktivt arbeta med miljöfrågor. Nyckeltal den som anslutit sig till Klimatavtal Väsby Antal föreningar som sökt miljöstöd Länssnitt Nämndens utförare i Vilundabadet, Medley AB, har anslutit sig till Klimataavtal Väsby, vilket innebär att nämnden redan under årets första månader uppnått det uppsatta målet. För att nämnden ska kunna uppnå ytterligare högre mål krävs fler stora leverantörer inom nämndens verksamhetsområden. Kultur- och fritidskontoret-/enheten har ett nära och väl fungerande samarbete med kontoret för samhällsbyggnad, bland annat vad gäller anläggningsdrift. Kontoret för samhällsbyggnad har ett väl genomarbetat miljöarbete, framförallt i Vilundaparken, där det finns många och tydliga miljörutiner. Ett framstående exempel ur miljösynpunkt är det miljövänliga granulat som kommunen investerar i på konstgräsplanen i Vilunda. Kommunen tillhandahåller möjlighet för föreningar att söka miljöstöd för olika typer av miljöprojekt. Kundvalkontoret är med och administrerar och följer upp miljöstödet, och kommer under perioden arbeta för att fler föreningar ska söka. Handlingsplan Klimatavtal Väsby Klimatavtal Väsby är en viktig satsning för att förbättra miljö och miljömedvetenhet bland företag verksamma i kommunen. Nämnden ska verka för att informera utförare om fördelarna med avtalet och framhålla att det ses som positivt att utförarna går med i samarbetet. Första steget är att kundvalskontorets personal ska fortbilda sig för att få större kunskap i vad klimatavtalet innebär. Då nämnden under fått flera nya utförare kommer dessa informeras om klimatavtalet. Möjligtvis kan någon av dessa vara intresserade av att ansluta under planperioden. Miljöstipendier Nämnden ska aktivt arbeta med att marknadsföra miljöstipendierna för kommunens föreningar. Detta sker genom dialog och informationsutskick Utmaningar och risker Då nämnden inte har lika många externa utförare som övriga välfärdsnämnder är målsättningen att under perioden arbeta för att de aktörer som finns känner till och tecknar klimatavtalet. Kultur- och fritidskontoret-/enheten kommer att i dialog med samtliga utförare informera om avtalet och dess fördelar. Beroende på huruvida fritidsgårdarna kommer att drivas i fristående eller kommunal regi kommer kan det fortsatta arbetet med att förankra klimatavtalet fortlöpa. Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 13(26)

14 Perspektiv: 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Kommunfullmäktiges mål: Stolta medarbetare Komunens alla medarbetare har årligen möjlighet att delta i medarbetarundersökningen Hållbart medarbetarengagemang. Mätningarna som hittills genomförts presenteras på övergripande nivå för hela det föredetta kundvalskontoret, då kultur- och fritidskontoret-/enheten är för liten för att erhålla ett eget resultat. Mätningar hittills har visat på att medarbetare är nöjda, känner att de utvecklas men att de ibland saknar tid att utföra sin arbetsuppgifter. Delområden där f.d. kundvalskontoret som helhet kan förbättra sig är att fortsatt tala om arbetsplatsens mål och uppföljning därav. Kultur- och fritidsnämndens kontor/enhet har motsvarande fyra heltidstjänster, varav två av medarbetarna har uppdrag också åt andra nämnder. Under har en person gått i pension och en nyanställts. Under planperioden är viktiga nyckeltal för nämnden huvudsakligen hämtade ur den årliga medarbetarundersökningen, bland annat bemötandeindex och hållbart medarbetarengagemang. Nämndmål Kultur- och fritidskontoret- /enheten ska vara en föregångare och förebild som arbetsgivare. Nyckeltal Bemötandeindex (BMI) Hållbart medarbetarengagemang (HME) Frisknärvaro, andelen medarbetare som har en sjukfrånvaro på 40 timmar eller mindre på ett år Sjukfrånvaro, sjukdagar per anställd Länssnitt ,1% 80% 81% 82% 83% 6,8 6,6 6,4 6,2 6 en som presenteras i tabellen är på "kundvalsnivå" (det vill säga att det inkluderar hela det föredetta kundvalskontoret, inklusive utbildning, social & äldre med biståndsbedömning mm), då antalet medarbetare på kultur- och fritidskontoret-/enheten är så få att inget eget värde kan erhållas i de medarbetarundersökningar som årligen genomförs. Bemötandeindex (BMI) och hållbart medarbetarengagemang (HME) är två nya medarbetarmått som återfinns i kommunens medarbetarenkät. F.d. kundvalskontorets medarbetare uppvisar i års enkät höga resultat för såväl bemötandein- Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 14(26)

15 dex och det hållbara medarbetarengagemanget. Under planperioden prognostiseras indexet för kontoret att öka ytterligare. Nya nyckeltal för - är frisknärvaro och sjukfrånvaro. Då kultur- och fritidsnämnden är så pass liten är det även här resultatet för hela f.d. kundvalkontoret som redovisas. Eftersom nyckeltalen är nya finns inga målnivåer för. Avdelningen arbetar aktivt för att tillhandahålla meningsfull kompetensutveckling för medarbetare. Samtliga medarbetare erbjuds goda möjligheter till utvecklig i olika former. Kompetensutveckling kan ske i form av kurser, studieresor, utbildningar eller konferenser. Handlingsplan Rutinbeskrivningar Nämndens tjänstemän arbetar aktivt för att säkerställa rutinbeskrivningar för sina olika uppdrag och uppgifter, detta för att minimera avdelningens känslighet. Individuella utvecklingsplaner Individuella utvecklingsplaner ska utarbetas för samtliga medarbetare som så önskar. Detta i syfte att möjliggöra kontinuerlig utveckling för medarbetare Utmaningar och risker Bemötandeindex och hållbart medarbetarengagemang är mycket viktiga mått som visar på såväl arbetsklimat, ledarskap och motivation inom arbetsgruppen. Nyckeltalen fhar hittills följts upp upp på f.d. kundvalskontorsnivå och inte på avdelningsnivå vilket innebär att det finns en risk att resultatet inte är helt rättvisande gentemot kultur- och fritidskontoret-/enhetens arbetsgrupp. Perspektiv: 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning Kommunfullmäktiges mål: Ekonomiskt resultat Nämndmål Nämndens ekonomi ska vara i balans Nyckeltal avvikelse av omslutning (procent) Länssnitt Kultur- och fritidsnämnden har som målsättning att under planperioden klara en ekonomi i balans. Detta möjliggörs genom regelbunden och tydlig uppföljning, löpande prioriteringar samt en fortsatt kostnadsmedvetenhet. Handlingsplan Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 15(26)

16 Handlingsplan Välfungerande prestationsersättningssystem Flera av nämndens verksamheter finansieras genom prestationsersättningssystem. Under de senaste åren har det inneburit stora risker för nämnden genom volymökningar som inneburit stegrande kostnader. Från och med har alla prestationersättningar tak för att säkerställa ekonomisk trygghet, men ändå ge utförare incitament till att prestera. Under har nya prestationsersättningssystem med kvalitetskrydda införts i syfte att premiera god kvalitet hos utförarna Utmaningar och risker Kultur- och fritidsnämndens kommunersättning är i mycket hög utsträckning bundna i avtal, överenskommelser och hyror. Det innebär att nämnden fortsatt har ett förhållandevis litet handlingsutrymme att omlokalisera pengar, eller göra särskilda satsningar inom områden som efterfrågas speciellt. En stor del av nämndens verksamheter ersätts med prestationsersättning. Detta skapar förutsättningar för verksamheterna att utvecklas och om de presterar bra blir de också belönade för detta. För att minimera riskerna i prestationsersättningssystemen har intervall införts i ersättningarna, med tydliga minimi- och maximivolymer som finansieras av nämnden. Det ger ökad trygghet och tillförlitlighet för både beställare och utförare. Genom att nämnden har tak på sina prestationsersättningar minskar känsligheten för volymökningar och volymminskningar, vilket ger nämnden en möjlighet att kontrollera utgifter på ett annat sätt än tidigare. Nämnden är fortfarande mycket känslig för hyreshöjningar, då en stor del av budgeten är knuten till hyror. En hyreshöjning om 2 % från fastighetsägaren renderar i att nämnden måste höja sina hyror ut mot brukare med motsvarande 10 % för att inte urlaka budget. Nämnden planerar för stora anläggningsprojekt, såsom nytt kulturhus/scenhus och nya tennisbanor. Dessa projekt är svåra att kostnadsberäkna, och det finns alltid risk för fördyringar i stora anläggningsprojekt. För att följa och se risker för fördyringar redan på ett tidigt skede jobbar kundvalskontoret nära kontoret för samhällsbyggnad i dessa frågor Ekonomisk översikt Kultur- och fritidsnämnden utgår ifrån samma förusättningar som presenterades i kommunfullmäktiges Flerårsplan med budget -, och de förutsättningar som antogs i kommunfullmäktiges plan. I fullmäktiges Flerårsplan med buget - beslutades i december om en investeringslista som har konsekvenser för kultur- och fritidsnämndens ekonomi. Om de investeringar som tagits upp i investeringslistan ska kunna genomfö- Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 16(26)

17 ras behöver kultur- och fritidsnämnden ytterligare medel för kapitaltjänst, avskrivning och drift för och. Det är medel som inte inkluderades i kultur- och fritidsnämndens budget, och som således behövs utöver de medel som listas i tabellerna i denna rapport. De större investeringar som inkluderades i kommunfullmäktiges plan är: - Ny tennisanläggning, planerat färdigställande. Ny tennisanläggning väntas bli klar halvåret och den ökade hyreskostnad det medför beräknas bli 2,5 mkr per år med halvårseffekt. - Nytt konstgräs Södervik,. För anläggning av nytt konstgräs på Södervikplanen behöver nämnden ett tillskott på 0,71 mkr per år från. - Förbättringsåtgärder Vilundaparken, -. Investeringar på 10 mkr i Vilundaparkens utveckling medför en ökad kapitaltjänstkostnad på 1,24 mkr för och ytterligare 1,2 mkr för. Detta är alltså medel som behöver tillskapas ytterligare till nämndens budget i ny Flerårsplan för att investeringarna ska kunna genomföras. För ingår inte hyran för gamla kulturhuset i kommunersättningen utan erläggs nämnden som en prestationsersättning. Denna intäkt halveras under för att försvinna helt under precis som kostnaden för gamla kulturhuset. Nämnden har dock ett fortsatt behov av 1,35 mkr i intäkt/projektmedel för första halvåret, i likhet med vad som presenterades i Förutsättningar till Flerårsplan -. Ny befolkningsprognos - konsekvenser Ökad antal Väsbybor innebär ett ökat nyttjande av nämndens verksamheter, men har i övrigt ingen direkt påverkan på de volymer som presenterades i Förutsättningar till Flerårsplan. Volymförändring /verksamhet Förändr Förändr Förändr Förändr Förändr Förändr Antal Mkr Antal Mkr Antal Mkr Summa Volymer och kostnadsnyckeltal Kultur- och fritidsnämndens volymer väntas vara stabila under planperioden. Musikskolans elever väntas öka något, och öppettimmar i de olika verksamheterna väntas kvarstå. Volym/mått Bokslut Bibliotek, utlån Bibliotet, öppettimmar Gunnes gård, besök Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 17(26)

18 Volym/mått Gunnes gård, öppettimmar Gunnes Gård, samverkanspartners Musikskolan, elever Bokslut Fritidsgårdar, besök Fritidsgårdar, öppettimmar Kostnadsnyckeltal Kostnad/besök Gunnes gård Kostnad/elev musikskola Kostnad/öppettimme Gunnes Kostnad/öppettimme bibliotek Kostnad/utlån bibliotek Kostnad/besök fritidsgård Kostnad/öppettimme fritidsgård budget Intäkter/kostnader (belopp i mkr) INTÄKTER (+) Bokslut Progn Kommunersättning 87,2 89,2 89,2 96,4 101,6 101,6 Täckningsbidrag 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Försäljning och avgifter 1,3 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4 Hyror och arrenden 21,6 21,9 21,7 21,6 21,6 21,6 Bidrag 0,0 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 Försäljn verksamhet/entreprenad 3,3 2,7 2,7 1,4 0,0 0,0 Summa intäkter 113,4 115,6 115,4 121,2 125,0 125,0 KOSTNADER (-) Buffert 0,0-0,2 0,0-0,2-0,2-0,2 Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 18(26)

19 Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Bokslut Progn Bidrag -6,0-5,9-5,9-6,3-6,3-6,3 Entreprenad/köp av verksamhet Övrigt material och tjänster -46,1-47,5-46,0-47,5-48,0-48,2-3,8-2,7-6,9-8,0-8,0-8,0 Personalkostnader -48-4,6-3,9-4,2-4,2-4,2 Lokal- och markhyror -0,1-48,4-47,8-51,6-54,9-54,7-0,1-3,0-0,2-0,3-0,3-0,3 Avskrivningar -2,6-2,7-2,7-2,7-2,7-2,7 Intern ränta -0,6-0,6-0,5-0,4-0,4-0,4 Täckningsbidrag 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Summa kostnader -107,3-115,6-113,9-121,2-125,0-125,0 6,1 0,0 1,5 0,0 0,0 0,0 Kultur- och fritidsnämnden utgår i budget ifrån Förutsättningar till Flerårsplan - och de där inkluderade uppräkningarna och förändringarna. per verksamhet Verksamhet Kom ers Intäkter Förs av verks Övr int S:a Köp verks Kostnader Övr kostn S:a Buffert 0,6 0,0 0,0 0,6 0,0-0,6-0,6 0,0 Övriga fastighetskostnader Nämndadministration Allmän fritidsverksamhet Ledning och administration Stöd studieorg.allmänkultur 0,2 0,0 0,0 0,2 0,0-0,2-0,2 0,0 3,2 0,0 0,0 3,2 0,0-3,2-3,2 0,0 6,5 0,0 0,0 6,5 0,0-6,5-6,5 0,0 13,3 1,4 0,1 14,8-4,1-10,7-14,8 0,0 Bibliotek 12,0 0,0 0,0 12,0-9,3-2,7-12,0 0,0 Musikskola 7,0 0,0 1,4 8,4-8,4 0,0-8,4 0,0 Idrotts- och fritidsanläggningar Fritidsgårdar allmän ungdom Stöd till funktionsnedsatta 45,8 0,0 21,5 67,3-19,3-48,0-67,3 0,0 7,7 0,0 0,4 8,1-6,4-1,7-8,1 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0-0,1-0,1 0,0 Summa verk- 96,4 1,4 23,4 121,2-47,5-73,7-0,0 Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 19(26)

20 Intäkter Kostnader samheter 121,2 Kultur- och fritidsnämnden behöver ökad kommunersättning för verksamheten idrotts- och fritidsanläggningar då det är där investeringarna görs. Investeringar Kontoret för samhällsbyggnad hanterar samtliga av nämndens investeringskostnader i sin investeringsbudget. I fullmäktiges Flerårsplan med buget - beslutades i december om en investeringslista som har konsekvenser för kultur- och fritidsnämndens ekonomi. Om de investeringar som tagits upp i investeringslistan ska kunna genomföras behöver kultur- och fritidsnämnden ytterligare medel för kapitaltjänst, avskrivning och drift för och. Det är medel som inte inkluderades i kultur- och fritidsnämndens budget, och som således behövs utöver de medel som listas i tabellerna i denna rapport. De större investeringar som inkluderades i kommunfullmäktiges plan är: - Ny tennisanläggning, planerat färdigställande. Ny tennisanläggning väntas bli klar halvåret och den ökade hyreskostnad det medför beräknas bli 2,5 mkr per år med halvårseffekt. - Nytt konstgräs Södervik,. För anläggning av nytt konstgräs på Södervikplanen behöver nämnden ett tillskott på 0,71 mkr per år från. - Förbättringsåtgärder Vilundaparken, -. Investeringar på 10 mkr i Vilundaparkens utveckling medför en ökad kapitaltjänstkostnad på 1,24 mkr för och ytterligare 1,2 mkr för. Detta är alltså medel som behöver tillskapas ytterligare till nämndens budget i ny Flerårsplan för att investeringarna ska kunna genomföras. Känslighetsanalys Kultur- och fritidsnämndens kommunersättning är i mycket hög utsträckning bundna i avtal, överenskommelser och hyror. Det innebär att nämnden fortsatt har ett förhållandevis litet handlingsutrymme att omlokalisera pengar, eller göra särskilda satsningar inom områden som efterfrågas speciellt. En stor del av nämndens verksamheter ersätts med prestationsersättning. Detta skapar förutsättningar för verksamheterna att utvecklas och om de presterar bra blir de också belönade för detta. För att minimera riskerna i prestationsersättningssystemen har intervall införts i ersättningarna, med tydliga minimi- och maximivolymer som finansieras av nämnden. Det ger ökad trygghet och tillförlitlighet för både beställare och utförare. Genom att nämnden har tak på sina prestationsersättningar minskar känsligheten för volymökningar och volymminskningar, vilket ger nämnden en möjlighet att kontrollera utgifter på ett annat sätt än tidigare. Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 20(26)

21 Nämnden är fortfarande mycket känslig för hyreshöjningar, då en stor del av budgeten är knuten till hyror. En hyreshöjning om 2 % från fastighetsägaren renderar i att nämnden måste höja sina hyror ut mot brukare med motsvarande 10 % för att inte urlaka budget. Nämnden planerar för stora anläggningsprojekt, såsom nytt kulturhus/scenhus och nya tennisbanor. Dessa projekt är svåra att kostnadsberäkna, och det finns alltid risk för fördyringar i stora anläggningsprojekt. För att följa och se risker för fördyringar redan på ett tidigt skede jobbar kundvalskontoret nära kontoret för samhällsbyggnad i dessa frågor. Kommunfullmäktiges mål: Effektivitet Nämnden har efterfrågade sporthallar och gymnastiksalar, och medan efterfrågan på sporthallar är liknande som tidigare år har beläggningen i gymnastiksalar ökat kraftigt. Ett utvecklingsarbete som vore intressant är att samverka med grannkommunerna när det kommer till att mäta nyttjandegrader i anläggningar. Om fler kommuner mätte nyttjandegrader på samma sätt skulle intressanta jämförelsenyckeltal kunna utvecklas. Tjänstemännen kommer lyfta detta i nätverken under. Nämndmål Kultur- och fritidsnämndens verksamheter ska präglas av såväl hög kvalitet som hög effektivitet. Nyckeltal Nyttjandegrad sporthallar (procent) Nyttjandegrad gymnastikhallar (procent) Nyttjandegrad gräsplaner (procent) Länssnitt Nyttjandegraden för nämndens anläggningar är ett viktigt mått som vittnar om hur effektivt anläggningarna används. Sedan nämndens övertagande av det övergripande anläggningsansvaret har nyttjandegraderna beräknats på ett nytt sätt. Inom sporthallarna ligger nyttjandegraden på i princip samma nivå som året innan medan gymnastiksalarnas nyttjande ökat kraftigt. Fler föreningar som nyttjar Messingens multihall (som inte ingår i nämndens anläggningsbestånd) har inneburit en något minskad efterfrågan på tider i sporthallar; dock är samtliga sporthallar idag fullbelagda under de attraktivare kvällstiderna. Handlingsplan Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 21(26)

22 Handlingsplan Effektivt lokalnyttjande Genom att ha ett samlat grepp över lokalnyttjandet i hallarna har nämnden ett stort ansvar i att se till att de anläggningar som finns används på ett effektivt sätt. För att öka effektiviteten kommer anläggningar som inte har hög nyttjandegrad att ses över och sägas upp. Nämndens grusplaner har mycket dålig nyttjandegrad. I ett längre perspektiv bör nämnden verka för att omvandla vissa grusplaner till konstgräsplaner, vilka har stor efterfrågan Utmaningar och risker Nämnden följer aktivt nyttjandegrader i de olika anläggningarna, då en stor del av nämndens resurser går just till lokalhyror. De anläggningar som har låg nyttjandegrad behöver ses över. Utmaningen i anläggningsfrågan är att hitta alternativa möjliga lösningar för föreningar och skolor, som idag är huvudsakliga hyresgäster Internkontrollplan Följs upp i: Kontrollområde Kontrollmoment Kontrollmetod Riskbedömning Typ av skada: Miljörutiner Kontroll av kännedom om avfallshantering T1 Stickprov Att medarbetare inte känner till och följer riktlinjer för avfallshantering inom kontoret Förtroendeskada Representation Efterlevnad av regler, deltagarlista och syfte vid representationsfakturor T2 Stickprov Att redovisningen vid representation är bristfällig Ekonomisk skada, Förtroendeskada Mutor och bestickning Att handlingsplan för förhindrande av mutor och bestickning är känd bland medarbetarna T2 Intervju Att handlingsplanen inte är känd Ekonomisk skada, Förtroendeskada Upphandling, leverantörsavtal och inköp Att inköp inte görs av annan leverantör än kommunen har avtal med ÅR QlikView köptrohet Att köp görs av annan leverantör än de kommunen har avtal med Ekonomisk skada, Förtroendeskada Attester och firmateckning Attest av leverantörsfakturor T2 Stickprov Att attestreglementet ej följs Ekonomisk skada, Förtroendeskada Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 22(26)

23 Följs upp i: Kontrollområde Kontrollmoment Kontrollmetod Riskbedömning Typ av skada: Riktlinjer efterlevs och korrekta underlag finns som styrker uttag/användand e av köpkort (personliga) ÅR Stickprov Att riktlinjerna inte efterlevs Ekonomisk skada, Förtroendeskada Kurser, konferenser och resor Att deltagarlistor, program/syfte framgår för kostnader gällande kurs/konferens ÅR Samtliga verifikationer Att deltagarlistor, program/syfte inte framgår för kostnader gällande kurs/konferen s Ekonomisk skada, Förtroendeskada Inventering Att säkerställa att rutiner för kontroll av utlånad konst efterlevs ÅR Stickprov Att rutinerna för utlån av konst inte fungerar Förtroendeskada Internkontroll T1 ÅR Kontroll mot gällande rutin Uppföljning av rutin för introduktion till nyanställd om vad intern kontroll innebär Utvecklingsåtgärd Att rutinen inte fungerar Att introduktionen till nyanställd inte fungerar Uppföljning av rutin för planering/rapporteri ng av internkontrollarbetet Förtroendeskada Förtroendeskada Delegationsbeslut Att delegationsbeslut fattas av rätt delegat och återrapporteras till nämnd T2 Stickprov Att delegationsordning inte följs Ekonomisk skada, Förtroendeskada Ersättningar Att grundbidrag och aktivitetsbidrag betalas ut på ett korrekt sätt och utifrån rätt underlag ÅR Stickprov Att utbetalning sker på felaktiga underlag Ekonomisk skada, Förtroendeskada Att utbetalning av pro- T2 Stickprov Att projektbidrag betalas Ekonomisk skada, Förtro- Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 23(26)

24 Följs upp i: Kontrollområde Kontrollmoment Kontrollmetod Riskbedömning Typ av skada: jektbidrag sker på ett korrekt sätt och rapporteras som delegationsbeslut till nämnd ut utan korrekt delegationsbeslut endeskada 4 Uppdrag och ägardirektiv Kultur- och fritidsnämnden har i kommunens förutsättningar till flerårsplan med budget - erhållit tre nämndspecifika uppdrag: Det nya kulturhuset som projekteras beräknas vara färdigt till och kommer, tillsammans med Messingenhuset, att utgöra ett kulturnav i Väsby. Ett lokal- och funktionsprogram har antagits av kommunstyrelse och kommunfullmäktige och upphandling av totalentreprenör är färdig. Första spadtag väntas under hösten. Parallellt med arbetet kring det nya kulturhuset arbetar kundvalskontoret för att säkerställa ersättningslokaler till de verksamheter som håller till i nuvarande kulturhus. En stor del av verksamheterna kommer att kunna omlokaliseras till nya, fräscha lokaler i Messingen/det nya kulturhuset. För Vega har kultur- och fritidsnämnden fått i uppdrag av kommunstyrelsen att säkerställa nya lokaler. Kundvalskontoret har lämnat en beställning av lokaler till kontoret för samhällsbyggnad, vilka har införskaffat villan i Suseboparken för detta ändamål. Enligt gällande kulturpolitiska program har kommunen åtagit sig att ta fram ett nytt kulturmiljöprogram. Tanken är att det nya programmet kommer att vara en del av den nya översiktsplanen och synkroniseras med stadsbyggnadskontorets projekt kring renovering av detaljplaner. Projektgruppen för kulturmiljöprogrammet arbetar för närvarande med en projektbeskrivning. Extra medel om 0,5 mkr behöver tillskapas för framtagandet av programmet. Uppdrag Invigning av det nya kulturhuset Tidsperiod Säkerställa möjliga ersättningslokaler till verksamheter i det gamla kulturhuset Aktualisera kommunens kulturmiljöprogram 5 Omvärldsanalys 5.1 Framåtblick Kommunen planerar för ett nytt kulturhus/scenhus som, genom en integrering Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 24(26)

25 med Messingenhuset, kommer att erbjuda attraktiva kulturlokaler för nuvarande och framtida Väsbybor. Den nya scenen väntas kunna ge helt nya möjligheter för konserter, teater och andra typer av evenemang, och kommer att öppna upp för helt nya kulturupplevelser i Väsby. I augusti invigdes en utställning med en modell av det nya huset på torget framför Messingen. Under hösten kommer en bred grupp med kompetenser gemensamt titta på upphandling av drift i Messingen/kulturhuset/äldreboendet som kommer att stå på platsen. Kultur- och fritidsnämnden finansierar idag kurser inom teater och konst, och på längre sikt vore det intressant att i det nya kulturnavet i Messingen utveckla kulturskoleverksamheter. Bibliotekets ytor kommer också att expandera och utgöra ett hjärta i kulturhuset/messingenhuset. Den stora satsningen väntas öka bibliotekets popularitet och kundnöjdhet under åren som kommer, och förstärka bibliotekets, litteraturens och informationens position i kommunen. Det första stegen kommer att bli en flytt av personalens yta och nya tysta rum för besökarna. En biblioteksfråga som alltmer kommit i ljuset är den om e-böcker. Under de senaste åren har det skett en explosionsartad efterfrågan på mycket kostnadsdrivande e-böcker på bibliotek runt om i landet; så också i Väsby. För närvarande pågår det gemensamma diskussioner i biblioteksnätverk över landet kring hur denna fråga ska hanteras i framtiden. Tydligare nätverk håller också på att bildas i anläggningsfrågorna. Det pågår en regional översyn av Storstockholms olika anläggningar, i syfte att ge en tydlig bild av hur anläggningsbeståndet ser ut, samt att i framtiden hitta synergieffekter. Ett uttalat mål är att öka samverkan mellan kommuner, så att inte "unika anläggningar" behöver anläggas i varje kommun. En annan trend på anläggningssidan är ett ökat engagemang för investeringar i anläggningar från enskilda föreningar. Kommunen för idag dialog med ett par föreningar kring möjligheten för föreningarna att erhålla mark för att bygga en anläggning för egna investeringsmedel. Det kan innebära att ägar- och investeringsstrukturen på anläggningssidan kan komma att förändras i framtiden. En av kultur- och fritidsnämndens viktigaste frågor under kommande år är Vilundaparkens utveckling. Utifrån det planprogram som är antaget för parken kommer tjänstemän från kundvalskontoret och kontoret för samhällsbyggnad ta ett förnyat grepp kring parken. Flera nya aktörer och föreningar har visat ett intresse för olika typer av anläggningar i området, vilket nämnden och kommunen framgent kommer att behöva ta ställning till. Viktiga anläggningsfrågor under åren som kommer är att titta på möjligheter till en ny tennisanläggning och ridhus. En tydlig trend för föreningslivet är att allt fler nystartade föreningar verkar i en "gråzon" mellan kulturliv och samhällsengagemang. Ett antal nystartade föreningar för olika typer av nationella minoriteter arbetar med kultur i syfte att främja ökad social gemenskap och ta itu med "samhällsproblem". Flera av kommunens föreningar använder idag idrott och kultur som en metod för att göra gott i samhället och ge stöd och meningsfull fritid åt personer som annars skulle ha svårt att Kultur- & fritidsnämnden, Verksamhetsplan med budget - 25(26)

Delårrapport 1 2016. Kultur- & fritidsnämnden

Delårrapport 1 2016. Kultur- & fritidsnämnden Delårrapport 1 Kultur- & fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund... 4 3.2 Samhälle och miljö... 12 3.3 Medarbetare... 16 3.4

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden Verksamhetsplan 1(13) VERKSAMHETSPLAN Kultur- och Fritidsnämnden Framtagen av: Annica Skog Datum: -11-25 Version: 1 Diarienummer: /ULN 067 Verksamhetsplan 2(13) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 Vision...

Läs mer

Utredning av fotbollsanläggning med tältlösning

Utredning av fotbollsanläggning med tältlösning Tjänsteutlåtande Kundvalskontoret 2014-03-20 Mats Grufman 08-590 973 03 Dnr: mats.grufman@upplandsvasby.se KFN/2013:57 Kultur- och fritidsnämnden Utredning av fotbollsanläggning med tältlösning Förslag

Läs mer

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Beslutad 2008-01-30 www.hassleholm.se HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 (8) Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Hässleholms

Läs mer

5. Stimulanspaket för elever och pedagoger i grundskolan

5. Stimulanspaket för elever och pedagoger i grundskolan Förslag till beslut Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 21-5-2 Ärende Beteckning 1. Informations- och frågestund BUN/21:4 Eftersom det saknades sidor i revisionsrapporten Skydd mot mutor och

Läs mer

Bidrag och Riktlinjer

Bidrag och Riktlinjer Fritidsenheten Till föreningar/organisationer verksamma i Ånge kommun Uppdaterad 2015-11-25 Innehåll Målsättning/policy 1-2 Allmänna bestämmelser 3-4 Trygga ungdomsmiljöer 4 Lokalt aktivitetsbidrag 5 Startbidrag

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg Verksamhetsplan med budget - Individ- och familjeomsorg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar

Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar Kompletterande utskick -09-24 Tjänsteutlåtande Nämndsekreterare -09-24 Ewa-Marie Ås 08-590 972 18 Dnr: KFN/:21 ewa-marie.as@upplandsvasby.se Kultur- och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

RAPPORT. Datum 2015-05-21. Bilaga 1

RAPPORT. Datum 2015-05-21. Bilaga 1 RAPPORT 1(5) Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Aguilar, 0225-34162 ylva.aguilar@hedemora.se Bilaga 1 Kommunkoncernens uppföljning 2015 av arbetet med handlingsplanen till CEMR, Den Europeiska deklarationen

Läs mer

Konkurrensutsättning av verksamheter inom kultur och fritidsnämnden

Konkurrensutsättning av verksamheter inom kultur och fritidsnämnden Tjänsteskrivelse Tyresö kommun Utvecklingsförvaltningen 1 (6) Utredare: Marita Sirviö, 08-5782 9509 2013-01-22 Diarienr: 2012 KFN Kultur och fritidsnämnden Konkurrensutsättning av verksamheter inom kultur

Läs mer

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018 Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

AB Svenska Bostäder. Granskningspromemoria. från Stadsrevisionen. Nr 4, 2015. Dnr 3.1.2-5/2015 2015-02-06

AB Svenska Bostäder. Granskningspromemoria. från Stadsrevisionen. Nr 4, 2015. Dnr 3.1.2-5/2015 2015-02-06 Granskningspromemoria 2014 AB Svenska Bostäder Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 4, 2015 Dnr 3.1.2-5/2015 2015-02-06 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

DNR 2010/BUN 0219-10. Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011

DNR 2010/BUN 0219-10. Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011 DNR 2010/BUN 0219-10 Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011 2 (11) Budgetramar 2011 Kommunfullmäktige fastställer genom politiska prioriteringar de ekonomiska ramarna för kommunens

Läs mer

Utredning av möjligheterna att införa kulturskola och konkurrensutsättning av musikskola i Upplands Väsby kommun

Utredning av möjligheterna att införa kulturskola och konkurrensutsättning av musikskola i Upplands Väsby kommun Tjänsteutlåtande Avdelningschef 2013-10-21 Maria Röstberg 08 590 971 56 Dnr: KFN/2012:110 KFN/2012:123 maria.rostberg@upplandsvasby.se Kultur- och fritidsnämnden Utredning av möjligheterna att införa kulturskola

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd

Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd Innehållsförteckning VISION OCH UPPDRAG 2014... 3 SEKTORNS PRIORITERADE OMRÅDEN 2014... 3 RESULTAT... 4 UPPDRAG 2014... 4 INTERN KONTROLL... 11 SAM... 11 HME...

Läs mer

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-05-26 Diarienummer N131-0259/14 Sektor Kultur och fritid Hasse Ohlson Telefon 031-365 27 05 E-post: hasse.ohlson@angered.goteborg.se Ansökan från Kooperativet Fjället avseende

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

Utökad kunskap om arbetslivet inom kommun och näringsliv samt att konkret arbeta med att stärka sin självkänsla.

Utökad kunskap om arbetslivet inom kommun och näringsliv samt att konkret arbeta med att stärka sin självkänsla. Barn- och utbildningsnämnden Uppdrag Vi ansvarar för att verkställa kommunfullmäktiges mål och statens krav på styrning av verksamheten utifrån skollagen, läroplan för förskola och läroplan och kursplaner

Läs mer

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender -nämndens Verksamhetsplan 2017-2019 Nämndsordförande: () Förvaltningschef: Innehållsförteckning Sidnr Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Förändring, utveckling och trender Mål och uppföljning

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Inledning Högskolan i Halmstads 1 kvalitetsarbete vilar på ett flerdimensionellt kvalitetsbegrepp:

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Verksamhetsberättelse 2007. Fritidsnämnden. Ordförande: Marge Aab Svensson (m) Bruttokostnad*: Antal ledamöter: Förvaltningschef:

VALLENTUNA KOMMUN Verksamhetsberättelse 2007. Fritidsnämnden. Ordförande: Marge Aab Svensson (m) Bruttokostnad*: Antal ledamöter: Förvaltningschef: VALLENTUNA KOMMUN Verksamhetsberättelse 2007 Fritidsnämnden Ordförande: Marge Aab Svensson (m) Bruttokostnad*: Antal ledamöter: Förvaltningschef: 9 Jan-Åke Bredberg Nettokostnad: Budgetavvikelse 2007-100

Läs mer

BiLD KVALITETSREDOVISNING. Verksamhetsövergripande

BiLD KVALITETSREDOVISNING. Verksamhetsövergripande BiLD KVALITETSREDOVISNING Verksamhetsövergripande 2013 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET BUDGETENHET Verksamhetsövergripande TIDSPERIOD 2013 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Verksamhetsövergripande Verksamhetsövergripande

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN. Mål fritid för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN. Mål fritid för barn och ungdomar med funktionsnedsättning SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING SID 1 (5) 2009-03-01 FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN Bakgrund Staden gjorde 2005 en utredning om var samordnings-

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Välfärdsutskottet

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Välfärdsutskottet Verksamhetsplan med budget - Välfärdsutskottet Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat.

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsplan Mälaröarnas ridklubb (MäRK) 2013 Innehåll Allmänt... 3 Verksamhetsidé... 4 Mål... 4 Verksamhet 2013... 6 Ridskolan... 6 Anläggning... 6 Utevolt... 6 Parkering... 6 Ridhus... 6 Klubbhus...

Läs mer

Enhetsplan 2016. Biblioteket

Enhetsplan 2016. Biblioteket Enhetsplan 2016 Biblioteket 2 Innehållsförteckning 1 Biblioteket...3 1.1 Verksamhetsområde 9: Bibliotek, kultur och fritid (inklusive fritidsgårdar)...3 1.1.1 Verksamhet och syfte...3 1.1.2 Verksamhetens

Läs mer

Årsbudget 2016. Fritidsnämnden. Bilaga 2 KFN 68/2015 Sidan 1 av 7

Årsbudget 2016. Fritidsnämnden. Bilaga 2 KFN 68/2015 Sidan 1 av 7 Sidan 1 av 7 Årsbud 2016 Fritidsnämnden Postadress Besöksadress/Reg.office Telefon Telefax Organisationsnummer Bankgiro Box 66 Stångörsgatan 10 Nat 0173-860 00 Nat 0173-175 37 212000-0290 233-1361 S-742

Läs mer

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Ett Kinda fyllt av framtidstro, harmoni och närhet som bygger på god livsmiljö, möten och upplevelser Centerpartiet Moderaterna Miljöpartiet Kristdemokraterna

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst Årsredovisning verksamheter 2013 Räddningstjänst Räddningstjänst, Årsredovisning verksamheter 2013 2(9) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Dals Eds kommun, omfattar en yta av 730 km2 och har ett invånarantal på ca 4

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Idrott och fritid

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Idrott och fritid MÖJLIGHETERNAS TÄBY Idrott och fritid Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Det behövs rejäla upprustningar av Täby lokaler och anläggningar för fritidsaktiviteter. Inte minst är sportcentrum,

Läs mer

Utredning av barnomsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning i Upplands Väsby kommun

Utredning av barnomsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning i Upplands Väsby kommun Utbildningsavdelningen 2014-05-21 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr UBN/2014:26 Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se Utbildningsnämnden Utredning av omsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning

Läs mer

2012-09-14 [1] 12UAN42 Dokumentnr147044. Målindikator 2013. Indikator 1 Utfall 2011 Målindikator 2012. Målindikator 2014 84,2. år 2012.

2012-09-14 [1] 12UAN42 Dokumentnr147044. Målindikator 2013. Indikator 1 Utfall 2011 Målindikator 2012. Målindikator 2014 84,2. år 2012. 2012-09-14 [1] 12UAN42 Dokumentnr147044 Verksamhetsplan för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Det övergripande strategiska et för Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Gävle är att medverka till

Läs mer

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2014-09-18 Barn- och ungdomsnämnden Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. För kultur- och fritidsnämnden. Vägarna är öppna i kontrasternas stad

Verksamhetsplan 2012. För kultur- och fritidsnämnden. Vägarna är öppna i kontrasternas stad Verksamhetsplan 2012 För kultur- och fritidsnämnden Vägarna är öppna i kontrasternas stad Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 26 januari 2012 1 Innehåll sida Inledning 3 Verksamhetsidé, värdegrund

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Modell för attraktiv skola Policy 2013-12-16, 222 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2012-02-23 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Skolstrukturutredning

Skolstrukturutredning LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) Mikael Carstensen Social- och utbildningsnämnden Skolstrukturutredning Bakgrund Under augusti och september 2015 så genomförde två representanter från SKL (Sveriges

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45

Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45 Produktionsstyrelsen 2011-05-18 1 Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45 Beslutande Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordförande Kent Hjalmarsson

Läs mer

Kallelse till sammanträde med kultur- och fritidsnämnden

Kallelse till sammanträde med kultur- och fritidsnämnden Kallelse till sammanträde med kultur- och fritidsnämnden 2012-02-23 Tid: Torsdagen den 1 mars 2012 Nämndens ledamöter och ersättare samlas: Kl. 14.30 Kaffe Måldiskussion Smörgås Kl. 19.00 Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Linnéuniversitetet. Prestationsanalys 2015

Linnéuniversitetet. Prestationsanalys 2015 Linnéuniversitetet Prestationsanalys 2015 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 BEGREPPSFÖRKLARING 3 TOLKNINGSMALL FÖR STAPLAR 4 ELVA FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN OCH PRESTATIONSNIVÅN 4 BESKRIVNING AV FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN

Läs mer

Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014. Kvalitetsuppföljning ht 2014

Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014. Kvalitetsuppföljning ht 2014 Förskola/Skola Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014 Stenhamra och Uppgårdskolan Rektor: Lillemor Bergquist Tel: 08-124 57 804 1. Inledning Kvalitetsuppföljning ht 2014 Uppgårdskolan

Läs mer

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015 1 [17] -01-13 Handlingsplan Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 2 [17] -01-13 Handlingsplan

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning

Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning Drift och investeringar Utfall Budget Budget Plan Plan 2012-2014, tkr 2010 2011 2012 2013 2014 Driftbudget Intäkter 35 021 25 671 25 671 25 671 25 671

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2012-02-14 Diarienummer Kommunledningskontoret Handläggare Gerd Olofsson 0910-73 59 68 Utvärdering av kommunsamarbetet 2011 Sammanfattning Som ett led i arbetet med att formulera mätbara

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning preliminär budget 2013 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars

Läs mer

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011.

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsbeskrivning Hässlehus fritidsgård är centralt placerad vid Hässletorg. Fritidsgården delar lokaler med kommundelens bibliotek. Fritidsgården ansvarar

Läs mer

Fritidsnämnden fastställer tertialbokslut 1 för perioden januari april år 2015.

Fritidsnämnden fastställer tertialbokslut 1 för perioden januari april år 2015. 2015-05-05 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/140-041 Fritidsnämnden Tertialbokslut 1 Förslag till beslut Fritidsnämnden fastställer tertialbokslut 1 för perioden januari april år 2015. Sammanfattning Fritidsnämnden

Läs mer

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ 2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ årsarbetare 2014; 13,1 elev/ anställd 2014; 41,1 elev/avdelning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2012/2013 Förskolor Tokarp Nykil Ulrika Sjögestad Ansvariga för Kvalitetsrapporten är: Marie Sturehed förskolechef & Maria Fors biträdande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens svar på revisorernas årliga granskning för år 2011

Barn- och ungdomsnämndens svar på revisorernas årliga granskning för år 2011 Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: 2011-12-05 Revisorerna i Handläggare: Cecilia Knutsson Ann-Britt Johansson Direktnr: 0322-61 64 22 Beteckning: 2011.352 BUN Barn- och ungdomsnämndens svar på revisorernas

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning.

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning. Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning Veronica Blank Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET...

Läs mer

Stöd till föreningar och arrangemang. Tanums kommun

Stöd till föreningar och arrangemang. Tanums kommun 0(10) Stöd till föreningar och arrangemang i Tanums kommun Kommunfullmäktige beslutade 2014-03-31 28 att fastställa nedanstående bidragsnormer för föreningslivet i Tanums Kommun. Innehållsförteckning Sid

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

62 KoF.2013.0241. Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018

62 KoF.2013.0241. Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018 ESLÖVS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sida 4 (11) Sammanträdesdatum 2013-09-04 Kultur- och fritidsnämnden 62 KoF.2013.0241 Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018 Ärendebeskrivning

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar

Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar 2013-02-26 Informations- och frågestund Ärendebeskrivning 1. Hanna Björklund, föreningskonsulent kundvalskontoret, presenterar sig och sitt arbete som

Läs mer

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö GRUNDSKOLA: 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva hur vi tar

Läs mer

Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416. Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416. Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416 Årsredovisning 2014 Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanfattning Årsredovisningen innehåller avsnitt om händelser av

Läs mer

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Socialdemokraterna 123 förslag som förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Vår kommun behöver nya tag, ett nytt ledarskap och en handlingskraftig ledning, som sätter kommunens intressen före

Läs mer

Regler - Föreningsbidrag och bidrag till arrangemang Kultur- och fritidsnämnden

Regler - Föreningsbidrag och bidrag till arrangemang Kultur- och fritidsnämnden 2014-02-18 Regler - Föreningsbidrag och bidrag till arrangemang Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens uppdrag är att bidra till kommuninvånarnas hälsa och välbefinnande. Vi vet att en

Läs mer

Detaljbudget 2016 Sahlgrenska International Care AB

Detaljbudget 2016 Sahlgrenska International Care AB Detaljbudget 2016 Sahlgrenska International Care AB Innehållsförteckning Detaljbudget 2016 Sahlgrenska International Care AB... 1 1. Sammanfattning... 2 2. Verksamheten... 2 2.1. Verksamhetens övergripande

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Bilaga 2- Nämndernas mål och nyckeltal 2016-2018

Bilaga 2- Nämndernas mål och nyckeltal 2016-2018 Bilaga 2- Nämndernas och nyckeltal - Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges Kunden i fokus Mångfald Kunskap och lärande Trygghet och hälsa Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden föreslås anta kultur- och fritidskontorets förslag till verksamhetsplan för 2011.

Kultur- och fritidsnämnden föreslås anta kultur- och fritidskontorets förslag till verksamhetsplan för 2011. 1 (1) 2011-01-14 Tjänsteskrivelse Dnr Skriv här Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Olle Lindström 08-523 031 10 olle.lindstrom@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Mål&Budget 2011 - Verksamhetsplan

Läs mer

6 Kultur- och fritidsnämnden

6 Kultur- och fritidsnämnden 6 Kultur- och fritidsnämnden Under kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde ligger kulturverksamheter (bibliotek, musikskola, Gunnes gård, allmänkultur, kommunens konstsamling, föreningar och bidrag),

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2010

Verksamhetsplan och budget 2010 SERVICEFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSOMRÅDE LÖNER Verksamhetschef: Ann-Christin Nordin Enhetschefer: Lena Thimm enhet 301 Maud Kalin enhet 302 Ingela Björklund enhet 303 Eva Andersen enhet 304 Verksamhetsplan

Läs mer

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(7) Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG VAD ÄR FÖRSTUDIE: MEDBORGAR Jagvillhabostad.nu erhöll under våren 2010 ekonomiska medel från Allmänna Arvsfondens satsning Vi deltar för att under ett års tid genomföra en förstudie

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsberättelse

Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsberättelse SALA KOMMUN Kultur & Fritid l".>;. Ink. 2012-01~ l' 9 Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsberättelse VERKSAMHETSANSVAR Vad som står i reglementet för kultur- och fritidsnämnden finns på kommunens hemsida,

Läs mer

Utredning av förutsättningarna för konkurrensutsättning av anläggningsdrift i Upplands Väsby kommun

Utredning av förutsättningarna för konkurrensutsättning av anläggningsdrift i Upplands Väsby kommun Tjänsteutlåtande Avdelningschef 2013-11-20 Maria Röstberg 08 590 971 56 Dnr: KFN/2012:110 maria.rostberg@upplandsvasby.se Kultur- och fritidsnämnden Utredning av förutsättningarna för konkurrensutsättning

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Bestämmelser för stöd till föreningar i Täby kommun

Bestämmelser för stöd till föreningar i Täby kommun PROMEMORIA 2009-10-15 Planeringsavdelningen Mårthen Gunnarsson 08-5555 93 49 marthen.gunnarsson@taby.se Bestämmelser för stöd till föreningar i Täby kommun Innehåll: 1. Allmänna bestämmelser: Berättigade

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2011-02-22. 5,gäller från 2011-03-28. Ändringar antagna av KF 2012-02-28, gäller från 2012-01-01.

Läs mer

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Här redovisas hur den gemensamma verksamheten ska se ut och genomföras för att vi ska uppnå målen. Med vi avses parterna

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar

Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar 2010-05-25 Tjänsteutlåtande Nämndsekreterare 2010-04-28 Emelie Cederqvist 08-590 977 08 Dnr: Fax 08-590 733 40 KFN/2010:4 Emelie.Cederqvist@upplandsvasby.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2016-2018 Budget 2016 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer