Verksamhetsberättelse 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2013"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Social- och äldrenämnden Kundvalskontoret Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva tillsyn, följa upp och utvärdera kvaliteten. Våra kontakter med invånare kännetecknas av respektfullt bemötande och vi bidrar till ett tryggt samhälle med goda uppväxt- och levnadsvillkor. Genom goda relationer med kommunens utförare skapar vi förutsättningar för välfärdstjänster som präglas av kvalitet och valfrihet. Vi arbetar på uppdrag av Utbildningsnämnden, Social- och äldrenämnden, Kultur och Fritidsnämnden samt Familjerättsbyrån. Denna verksamhetsberättelse redovisar Social- och äldrenämndens resultat för.

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde Uppföljning av målen Kund - nöjd väsbybo Samhälle och miljö - hållbart Väsby Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Ekonomi god ekonomisk hushållning Avstämning av nämndspecifika uppdrag SÄN Omvärldsanalys Framåtblick Riskbedömning Känslighetsanalys Bilagor Bilaga 1: Åtgärdsplan för budget i balans Social och äldreavdelningen, reviderad dec. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 2(27)

3 1 Sammanfattning Under har nämnden ordnat med att 617 hemtjänstkunder fått omsorg och service i sitt hem, granskat och följt upp särskilda boenden där närmare 400 invånare bor, säkerställt daglig verksamhet och sysselsättning för över 200 Väsbybor med funktionsnedsättning och äldre. Vid årets slut hanterade nämnden ca 20 hemtjänstföretag, ett 15-tal särskilda boende. Kunderna har varit nöjda med tjänsterna vilket syns i kundnöjdhetsindex. Kundvalskontorets Social-och äldrenämnd visar i bokslutet ett underskott på - 27,3 mkr. Individ och familjeomsorgens resultat med ett överskott på +10,9 mkr redovisas i Individ- och familjeomsorgens verksamhetsberättelse. Totalt resultat för Social och äldrenämnden är -16,4 mkr för. I förhållande till tilldelad kommunersättning på 687,7 mkr är avvikelsen -3,9 %. Individ- och familjeomsorgen redovisar resultat i separat rapport. Det negativa resultatet beror främst på volymökningar, med fler antal utförda timmar än budgeterat inom hemtjänst och för omsorg om funktionsnedsatta. Inom omsorg om funktionsnedatta är det fortfarande höga kostnader för extra personal för att kompensera för bristande brandskydd i särkskilda boenden. Arbetet med att bygga bort brister i boenden har fortlöpt under hela och fortsätter under I april antog Social- och äldrenämnden en åtgärdsplan för budget i balans. I rapporten finns en reviderad åtgärdsplan för budget i balans. Inom perspektvien Kund och medarbetare bedömer vi att måluppfyllelsen vid årets slut är mycket god. 2 Ansvarsområde Ordförande: Kontorschef: Maria Fälth Eva Dahlgren Kundvalskontorets äldre- och omsorgsavdelning ansvarar för biståndsbedömning, kvalitet, finansiering, uppföljning och utvärdering inom: Individ- och familjeomsorg äldreomsorg omsorg om funktionshindrade Myndighetsutövningen inom dessa områden sker inom utredningsenheten. Väsby Välfärd ansvarar för Individ-och familjeomsorgen (Sociala tjänster) Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 3(27)

4 3 Uppföljning av målen 3.1 Kund - nöjd väsbybo Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god tillgänglighet, inbjuder till delaktighet och att alla får ett gott bemötande. Under har vi arbetat vi med olika delar för att öka väsbybornas upplevelse av god tillgänglighet, delaktighet och gott bemötande. De områden som vi fokuserar på är: Social- och äldrenämdnens handbok (ledningssystem enligt SOSFS 2011:9) Utveckling av förfrågningsunderlag och överenskommelser Tydlig struktur för uppföljning och rapportering av verksamheter som nämnden finansierar Ny modell för biståndsbedömning för hemtjänst Utveckla e-tjänster för ökad tillgänglighet Målet är delvis uppfyllt Arbetet i det nya verksamhetssystemet Pulsen Combine påbörjades under hösten, fortsatt arbete med att få in alla verksamheter i systemet fortsätter under Kundens sida där kunden kan ansöka och följa sitt ärende kommer först under andra halvan av Nyckeltal Antal verksamheter Mål Handlingsplan Säkra tillgänglighet via e-tjänster I samband med införandet av Pulsen Combine erbjuds Väsbyborna ökade möjligheter till e- kontakt vid tex. ansökan om välfärdstjänster. Myndighetsdelarna inom funktionsnedsättning arbetar från och med december i verksamhetssystemet combine. Under våren 2014 kommer även myndighetsutövningen inom äldreomsorg att använda sig av combine. Först efter att utförarna börjat ta emot kunder och återrapportera i combine kommer kundens sida införas. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 4(27)

5 Kunder inom äldreomsorg ska uppleva ett respektfullt bemötande, inflytande och trygghet Målet är uppfyllt Sedan nyckeltalen fastställdes har enkätfrågorna och redovisningsmetoden förändrats. Under maj genomförs SCB:s årliga nationella kundundersökning inom äldreomsorg. et av undersökningen redovisas i november. Nyckeltal Andel kunder som är nöjda med bemötandet inom hemtjänst Andel kunder som är nöjda med inflytandet inom hemtjänst Andel kunder som är nöjda med tryggheten inom hemtjänst Andel kunder som är nöjda med bemötandet inom äldreboenden Andel kunder som är nöjda med inflytandet inom äldreboende Andel kunder som är nöjda med tryggheten inom äldreboende Mål Handlingsplan Säkra att kunderna upplever god tillgänglighet, delaktighet och gott bemötande. Genom SCB:s kundundersökning följs varje år hur kunderna upplever ställda mål. Undersökningarnas resultat används för förbättringsåtgärder. Kvalitetsdialoger med utförare Vi arbetar med att förtydliga kraven på kvalitet i överenskommelser och förfrågningsunderlag. Vi utvecklar även metoder för uppföljning och rapportering av resultaten av uppföljningarna Vi fortsätter att förtydliga rutiner kring Lex-Sarah, Lex-Maria och klagomål. Dessa delar är centrala i det systematiska kvalitetsarbetet. Den nationella brukarundersökningen genomförs årligen. Sedan målnivåerna fastställdes har redovisningen av resultatet delvis ändrats, därför kan målsättningen verka låg i förhållande till utfallet. Kundnöjdheten är god inom äldreomsorgen, Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 5(27)

6 Kunder inom omsorg om funktionsnedsatta ska uppleva ett respektfullt bemötande, inflytande och trygghet Målet kan ej bedömas Under mättes kundnöjdhet inom boende med särskild service och daglig verksamhet enligt LSS med stöd av Kvalitetsbarometern. Undersökningen kommer att genomföras vartannat år. Nästa mätning blir under våren et från Kvalitetsbaromern visade på god kundnöjdhet för kunder med funktionsnedsättning. Nyckeltal Andel kunder som är nöjda med inflytande och delaktighet inom området funktionsnedsatta Andel kunder som är nöjda med personalens tillgänglighet inom området funktionsnedatta Andel kunder som är nöjda med självbestämmande inom området funktionsnedsatta Mål Handlingsplan Kundundersökning inom området omsorg om funktionsnedsatta Beställa kundundersökning anpassad efter målgruppen. Efted upphandling kan nyckeltalen delas upp i boende och sysselsättning. Kvalitetsbarometern genomförs vartannat år och nästa undersökning kommer att göras under våren Vi förtydligar kvalietskraven i våra överenskommelser och i det nya förfrågningsunderlaget för boende, boendestöd och sysselsättning inom socialpsykiatrin Kvalitetsutveckling Under våren påbörjades arbetet med ett nytt ledningssystem för det systematiska kvalitetsarbetet. Ledningssystemet har fått namnet Social- och äldrenämndens handbok. Handboken syftar till att nämndens verksamheter ska arbeta utifrån ett systemperspektiv, där betoningen ligger på att skapa och ständigt förbättra strukturer för ledning och styrning, i detta arbete ingår att kontinuerligt identifiera brister och utvecklingsområden. I ledningssystemet ingår exempelvis rutiner för klagomålshantering, Lex-Sarah och Lex- Maria. Under lades grunden till ledningssystemets övergripande struktur. Under år har verksamheterna inom nämndens område fortsatt att arbeta fram sina lokala processer och rutiner. Socialoch äldrenämndens ledningssystem följer och är en del av kommunens övergri- Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 6(27)

7 pande ledningssystem. Social- och äldrenämnden styr sina verksamheter genom avtal och överenskommelser. Under upphandlades larmmottagning och hemtjänst natt. Ersättningsmodellen för larmmottagning hara förändrats från en ersättning för varje larmutryckning till fast ersättning för installerat larm per månad. Ersättningsmodellen premierar samarbete mellan de olika aktörena för tryggare kunder. Trygga kunder med rätt insatser från ordinarie hemtjänsten larmar mer sällan. I augusti fattade Social- och äldrenämnden beslut om nytt förfrågningsunderlag för hemtjänst som gäller från 1 januari Kvalitetskraven har förtydligats och utvecklats. Dessutom har ersättningen som utförarna fått för nya kunder ersatts med två målrelaterade ersättningar. En av ersättningarna premierar de utförare som kommer in med en godkänd genomförandeplan inom 14 dagar efter att de tagit mot en ny kund. Den andra är kopplad till att personer över 80 år som lever ensamma och har beslut om måltidshjälp ska ha en utförlig plan för måltidssituationen. Från och med 1 februari gäller ett nytt avtal för produktionen av måltidslådor inom hemtjänsten. Leverantören är densamma som förut, Fazer Food Service AB. Det nya avtalet innebär att kommunen ställer högre krav på kvaliteten på maten, bl.a. att minst 15 procent av råvarorna ska vara ekologiska och minst 60 procent av maten ska vara lagad från grunden med så få tillsatser som möjligt. Kunden har även möjlighet att välja portionsstorlek. Maten ska följa livsmedelsverkets och Socialstyrelsens krav på näringsriktig mat inom äldreomsorgen och matsedeln ska vara varierad och kunna erbjuda all specialkost. Under hösten genomförde kundvalskontoret en avtalsuppföljning vilket gav bra resultat. 80 procent av maten lagas från grunden och 26 procent av råvarorna är ekologiska. I uppföljningen ingick även en provsmakning som utfördes av representanter från pensionärsorganisationerna samt personal från kundvalskontoret vilket gav mycket bra betyg på maten avseende såväl syn- lukt- och smakupplevelse. Nuvarande avtal sträcker sig över två år med möjlighet till ytterligare års förlängning. Inom Socialpsykiatrin har nytt förfrågnignsunderlag tagits fram för boende på Lokevägen, boendestöd och sysselsättning. Även i denna upphandling har vi förtydligat och utvecklat kvaltietskraven. Metoderna och rutinerna för uppföljning av de verksamheter som Social- och äldrenämnden finansierar har utvecklats. Bland annat har vi utvecklat system inom Stratsys för rapportering av resultat från uppföljningarna. Syftet är att resultatet ska på ett pedagogiskt och systematiskt sätt kunna kommuniceras med utförare, nämnd och kommuninvånare. Vi deltar i ett av SKL:s kvalitetsnätverk kring uppföljning. I nätverket deltar kommuner från olika delar av Sverige. Införandet av en ny modell för biståndsbedömning har påbörjats under hösten. Besluten kommer att bli mindre detaljstyrda vad gäller tidsåtgång för varje enskild insats. Modellen kommer att öka kundens inflytandet över insatsens utförande. Administrationen kommer att minska och det kommer att innebära att biståndsbedömarna kommer att kunna göra tätare uppföljningar med fokus på upplevd kvali- Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 7(27)

8 tet. Kundvalskontoret följer kundnöjdheten genom olika kundundersökningar. Inom området omsorg om funktionsnedsatta har kundnöjdhet undersökts genom Kvaltietsbarometern och inom äldreområdet genom SCB:s nationella brukarundersökning. Kundvalskontoret samarbetar med olika intresseorganisationer i utvecklingsfrågor som rör främst äldreomsorgen för att identifiera deras erfarenheter och synpunkter. En gång per termin deltar kundvalskontoret i träffar på Rubinen där deltagarna framför krav, önskemål och andra synpunkter. Även genom de förebyggande hembesöken för personer över 80 år fångas önskemål och behov upp. I nära samarbete med utförare inom omsorg om funktionsnedsatta följer kundvalskontoret målgruppens förändrade behov för att utveckla insatserna. Social- och äldrenämnden ingår i FOU.nu som är en forsknings- och utvecklingsavdelning finansiserad av landstinget och sju nordvästkommuner. Vi deltar även i Carpe som är ett projekt för att öka kompetensen hos dem som arbetar med funktionsnedsatta Utbudet av välfärdstjänster ska präglas av valfrihet och mångfald av utförare som erbjuder hög kvalitet. Utbudet av bostäder ska präglas av flera aktörer och upplåtelseformer. En förusättning för kunder ska kunna göra val av välfärdstjänster är att det finns bra och tillgänglig information. Inom de område där Lagen om valfrihet är införd finns samtliga valbara utförare med i Väsbyjämföraren. Det pågår en ständig utveckling av övrigt informationsmaterial för de verksamheter som Social- och äldrenämnden finansierar Mångfalden av utförare inom de verksamheter som kommunen finansierar och som inte är myndighetsutövande ska säkerställas Målet är delvis uppfyllt På Väsbyjämföraren finns de två verksamheter där Lagen om valfrihet tillämpas, hemtjänst och vård- och omsorgsboende. Vårdföretagarna har arbetat med att ta fram en modell för nationell uppföljning med målet att lösa bristen på lättillgänglig, lättförståelig och relevant information om äldreomsorgen till äldre, anhöriga och allmänheten. Tanken är att modellen ska kunna implementeras i hela Sverige och bidra till att kvalitetssäkra den data som presenteras kring de verksamheter som utför äldreomsorg. Upplands Väsby har som en av tre kommuner samarbetat med Vårdföretagarna genom att bidra med information från kommunens egna uppföljningar och låtit Vårdföretagarna testa sin modell på en av kommunens verksamheter. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 8(27)

9 Under har Kundvalskontoret undersökt möjligheten att publicera resultatet kundundersökningen inom omsorg om funktionsnedsatta. Då valfrihet inte är genomfört inom omsorg om funktionsnedsatta har vi valt att inte publicera resultatet i Väsbyjämföraren. Den övergripande rapporten finns att läsa på komunens hemsida. Nyckeltal Mål Antal verksamheter som det finns jämförelseverktyg för på kommunens hemsida 2 6 Handlingsplan Säkra att adekvat information finns tillgänglig på kommunens hemsida Granska och uppdatera kommunens hemsida regelbundet. Vid de senaste utförarnmöten för hemtjänsten har vi informerat utförarna om hur de uppdaterar sina uppgifter i Väsbyjämföraren. Vi erbjuder även support via telefon. Vi har utvecklat rutiner för hur vi säkerställer att information om nya utförare kommer in i Väsbyjämföraren. Tillsammans med kvalitetsstrateg ser vi över hur vi kan arbeta med Väsbyjämföraren inom området för funktionsnedsatta. Medverka i tre-kommun-projektet för att ta fram kvalitetsindikatorer inom äldreomsorg som i förlängningen kommer att kunna användas i Väsbyjämföraren Kommunen ska erbjuda ett tryggt samhälle med goda uppväxt- och levnadsvillkor och förutsättningar för en god hälsa. Inom de områden där vi har resultat har vi en god måluppfyllelse. Registrering i det nationella kvalitetsregistret BPSD är något försenat. Utbildning i registret pågår för personal på vård- och omsorgsboenden pågår och målet bedöms delvis vara uppnått vid årets slut Inom kommunalt finansierade verksamheter inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade ska en säkerhetskultur råda, dvs brister uppmärksammas och åtgärdas Målet är uppfyllt Valet att mäta andel av verksamheter som har rutiner för Lex Sarah grundar sig på att Lex Sarah är central i arbetet med att uppmärksamma och åtgärda brister. Av de verksamheter som hittills följts upp har alla rutiner för Lex Sarah, vi ser dock att vissa verksamheters rutiner behöver utvecklas och förtydligas. Nyckeltal Mål Andel verksamheter inom äldreomsorg som Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 9(27)

10 Nyckeltal har lokala rutiner för Lex Sarah Mål Andel verksamheter inom funktionsnedsättning som har lokala rutiner för Lex Sarah Handlingsplan Säkra att en säkerhetskultur råder inom nämndens verksamheter Utveckling av ledningssystem för kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9 vilket bland annat innebär förtydligande och förbättring av rutiner för LEX-Sarah Rutiner finns för Lex-Sarah. Vi arbetar kontinuerligt med förbättringar och förtydligande. Nu fortsätter vi med att i våra avtalsuppföljningar följa upp antalet rapporter enligt Lex-Sarah. Det viktigta i uppföljningen är att se om verksamheterna använder sig av rapporterna för att förbättra och utveckla verksamheten Boenden för äldre arbetar förebyggande för att minska skada och ohälsa Målet är delvis uppfyllt Registeringen i de nationella kvalitetsregisterna görs regelmässigt gällande Palliativa registret och Senior Alert. Perrsonalen på vård- och omsorgsboende gick i slutet av året en utbildning i hur bedömning och registrering görs i registret. Registrering i BPSD-registret påbörjades efter utbildningen. Nyckeltal Andel registreringar i Palliativa registret i förhållande till antalet dödsfall Antalet äldre som erhållit en riskbedömning med registrering i Senior Alert Antalet äldre som bedömts lida av BPSD och som är registrerade i BPSD-registret Mål Handlingsplan Säkra att boenden för äldre arbetar förebyggande för att minska skada och ohälsa Säkerställa genom ledningssystem för kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 att ett systematiskt förbätt- Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 10(27)

11 Handlingsplan ringsarbete sker för att förebygga skada och ohäsa Dialog med utförare kring förebyggande arbete Under hösten genomfördes utbildning i BPSD-registret. Vi kommer att fortsätta att följa registreringarna i kvalitetsregistren och utreda hur vi med hjälp av registreringarna ska bedriva ett kvalietsutvecklingsarbete utifrån resultatet Invånare i Upplands Väsby ska kunna åldras i trygghet och få det stöd de behöver för att kunna bo kvar hemma Målet är uppfyllt Sedan nyckeltalen fastställdes har enkätfrågorna och redovisningsmetoden förändrats. Under maj genomförs SCB:s årliga nationella kundundersökning inom äldreomsorg. et av undersökningen redovisades i december. SCB har valt att ändra i sitt redovisningssätt av resultat. Därav är målet lägre för än resultatet. Kundnöjdheten är god inom hemtjänst och äldreboenden. Genom avtal och överenskommelser fortsätter vi att arbeta för att kundnöjdheten ska öka. et av årets kontinuitetsmätning inom hemtjänsten visar även i år på goda resultat och är bland de lägsta i landet. Vi har kunnat utöka antalet instser för anhöriga tack vare att en demenssamordnare anställdes inför. Har utökats med ytterligare grupper eftersom Demenssamordnaren har information om närstående till personer med demenssjukdom, och stöttar dessa. Nyckeltal Mål Nöjdkundindex äldreboende Nöjdkundindex hemtjänst Antalet insatser/aktiviteter för anhöriga som kommunen erbjuder själva eller tillsammans med andra Genomsnittligt antal vårdare som besöker en äldre person med hemtjänst under 14 dagar Andel personer över 80 år som erbjuds förebyggande hembesök Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 11(27)

12 Handlingsplan Säkra möjligheten att kunna bo kvar hemma Genom att erbjuda hembesök för information till alla över 80 år som inte har någon insats från kommunen. Att genom systematiskt arbete med klagomålshantering och Lex Sarah ständigt arbeta med förbättringsåtgärder. Att ställa krav i avtal och överenskommelser att schema planeras så att antalet vårdare minimeras. Tillsammans med upphandlingsenheten arbetar vi med upphandlng av digitala trygghetslarm. Preliminär tidplan är att avtal om digitala larm kommer att finnas i slutet av första halvåret Inför införandet av digitala larm har vi under december installerat två digitala larm för att testa den nya tekniken. Satsa på kompetensutveckling Genom att ansöka om medel för omvårdnadslyftet och stimulansmedel inom andra utvecklingområden bidra till kompetensutveckling inom äldreområdet. Prioriterade utvecklingsområden identifieras i samverkan med utförarna. Möjlighet till kompetensutveckling bidrar till att göra yrken inom äldreomsorgen mer attraktiva. Social- och äldrenämnden beviljades medel inom ramen för omfårdnadslyftet. I år har ett flertal utförare utnyttjat möjligheten. Vi för kontinuerliga dialoger med utförarna för att öka utnyttjandegraden ytterligare. Under har Social- och äldrenämnden betalat ut 505 tkr till utförare vars personal har utbildat sig Invånare i Upplands Väsby med funktionsnedsättning ska känna trygghet och efter behov erhålla det stöd de behöver Målet är uppfyllt Antalet aktiviteter överstiger såväl målet för som utfallet. Anhörigarbetet har utökats med ytterligare grupper eftersom Demenssamordnaren har information om närstående till personer med demenssjukdom, och stöttar dessa. Detta frigör ytor för anhörigkonsulenten att arbeta med andra målgrupper, och möjlighet att utöka informationsinsatser mot varierande intresseorganisationer. Aktiviteterna är tex anhöriggrupper och föreläsningar på olika teman.. Nyckeltal Antalet insatser/aktiviteter för anhöriga till funktionsnedsatta som kommunen erbjuder själva eller tillsammans med andra Genomsnittligt antal vårdare som besöker en person med hemtjänst under 14 dagar Mål Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 12(27)

13 Handlingsplan Säkra att personer med funktionsnedsättning ska känna trygghet och efter behov erhålla det stöd de behöver Kundundersökningar för att följa kundnöjdhet Dialog med intresseorganisationer och utförare Kompetensutveckling för anställda via Carpe Vi fortsätter att utveckla våra förfrågningsunderlag och överenskommelser för att ställa tydliga krav på kvalitet. 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Kommunen ska vara ett föredöme inom miljöområdet genom att bedriva ett systematiskt miljöarbete som leder till ett hållbart samhälle. Kundvalskontoret har tillsammans med miljöstrategerna erbjudit personal på boenden miljöutbildning. Vi har för avsikt att fortsätta samarbetet för att erbjuda fler miljöutbildningar till våra utförare. I våra upphandlingar ställer vi krav på utförarna att de ska ha ett systematiskt miljöarbete. För de olika verksamhetsområdena ställer vi anpassade krav. Som exempel kan nämnas att det i nya förfrågningsunderlaget för hemtjänst ställs krav att det ska finnas rutiner för hantering av avfall hos den enskilde. Vi arbetar tillsammans med kontoret för samhällsbyggnad när det gäller planering av framtida behov av välfärdstjänster, både genom remissyttranden och genom lokalförsörjningsplanen Utförare inom nämndens verksamhetsområde ska aktivt arbeta med miljöfrågor Målet är ej uppfyllt Kundvalskontoret arbetar med miljöfrågor genom krav i våra förfrågningsunderlag. Under 2014 kommer vi vid utförarträff informera om Klimatavtal Väsby. Nyckeltal Antal utförare inom nämndens verksamhetsområden som anslutit sig till Klimatavtal Väsby 0 1 Mål Handlingsplan Klimatavtal Väsby Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 13(27)

14 Handlingsplan Klimatavtal Väsby är en viktig satsning för att förbättra miljö och miljömedvetenhet bland företag verksamma i kommunen. Nämnden ska verka för att informera utförare om fördelarna med avtalet och framhålla att det ses som positivt att utförarna går med i samarbetet. Första steget är att kundvalskontorets personal ska fortbilda sig för att få större kunskap i vad klimatavtalet innebär. Vid varje ny upphandlng förtydligar vi miljökraven. Vi planerar att tillsammans med miljöstrateg undersöka om vi kan erbjuda våra utförare olika miljöutbildningar anpassat efter verksamhet. 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare med stolta medarbetare. Alla kommunalt finansierade tjänster ska präglas av hög kompetens och gott bemötande. Inom verksamheter som drivs genom avtal eller överenskommelser ställs krav på kompetens hos ledning och medarbetare. Social- och äldrenämnden har beviljats stimulansmedel inom ramen för omvårdnadslyftet. Under har ett flertal medarbetare hos utförare inom äldreomsorgen utnyttjat möjligheten till kompetensutveckling. Under hösten kommer ett nytt verkamhetssystem och ny modell för biståndsbedömning införas inom utredningsenheten. Det tillsammans med åtgärdsplanen för budget i balans gör att vi har valt att tillfälligt stärka ledningsfunktionen på enheten. Syftet är att öka stödet till medarbetarna och samtidigt utveckla arbetsmetoder och rutiner som håller även vid tillfälliga arbetsanhopningar och tillfälliga vakanser Kundvalskontoret ska vara en föregångare och förebild som arbetsgivare. Målet är uppfyllt Kommunen har sedan slutet av en ny medarbetarenkät. Det innebär att de tre första nyckeltalen, andel som får den kompetensutveckling som de anser sig behöva, andel medarbetare som har kännedom om de övergripande målen samt antel medarbetare som hinner utföra sina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid, inte längre kan följas upp. Istället för detta presenteras här, de två nya nyckeltal som antogs av nämnden i flerårsplanen för , men som också föreslås gälla under. Bemötandeindex (BMI) och hållbart medarbetarengagemang (HME) är två nya medarbetarmått som återfinns i kommunens nya medarbetarenkät. en som Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 14(27)

15 presenteras är på kundvalsnivå. Kundvalskontorets medarbetare uppvisar i års enkät höga resultat för såväl bemötandeindex och det hållbara medarbetarengagemanget. Nyckeltal Andel anställda på utredningsenheten som får den kompetensutveckling som anser sig behöva för att kunna utföra arbetet på ett bra sätt, i procent Andel av medarbetarna som har kännedom om kommunens övergripande mål för verksamheten, i procent Andel av medarbetarna som hinner utföra sina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid, i procent Bemötandeindex (BMI) för kundvalskontoret Hållbart medarbetarengagemang (HME) för kundvalskontoret Mål , De tre första nyckeltalen är historiska och mäts inte med kommunens nya medarbetarunderökning, HME. Därför ingår de inte i bedömning om måluppfyllnad. Handlingsplan Personalomsättning Mål kring personalomsättning kommer utformas inför underlag till budget Detta kommer göras genom benchmarking med andra kommuner och i samverkan med facket. Under hösten utökades ledningsfunktionen på utredningenheten för att förstärka den dagliga arbetsledningen. Fokus är utveckla rutiner och arbetsprocesser som är robusta och håller även vid arbetstoppar och tillfälliga vakanser. Utökningen kommer att peramanentas. 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning Kommunens ekonomiska resultat ska över en budgetperiod, genomsnittligt, uppgå till minst 2 % av skatteintäkterna. Volymökningar och brister i brandskydd genererar ett negativt resultat Nämndens ekonomi ska vara i balans. Målet är ej uppfyllt Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 15(27)

16 Volymökningar inom främst hemtjänst och personlig assistans orsakar budgetavvikelsen samt bemanning på grund av brandskyddsbrister. Åtgärdsplan för budget i balans redovisas i bilaga. Nyckeltal Mål avvikelse av omslutning, i procent -2,9-3,9 0 Handlingsplan Uppföljning av volymer månadsvis Antalet beviljade och utförda hemtjänsttimmar följs upp varje månad. Volymer inom externa och interna köp av övriga verksamheter följs upp månadsvis. Se reviderad åtgärdsplan för budget i balans som är bilagd rapporten. Under 2014 kommer verksamhetsmått och kostnadsnyckeltal att utvecklas med fokus inom funktionsnedsättning per verksamhet Budget Intäkter Kostnader Verksamhet Kom. ers. Fsg av verksam. Övr. int. Summ a Övr. kostn. Summ a Köp av verksam. Nämnd, ledning, biståndsbedömning samt köp av S&P 29,1 29,1-0,6-28,5-29,1 0,0 Buffert 2,7 2,7-2,7-2,7 0,0 Individ- och familjeomsorg Omsorg om funktionshindrade 159,2 2,9 162,1-162,1-162,1 0,0 223,1 13,1 236,2-196,8-39,4-236,2 0,0 Äldreomsorg 216,4 37,7 254,1-231,2-22,9-254,1 0,0 Summa verksamheter 630,5 53,7 684,2-590,7-93,5-684,2 0,0 Ovan tabell beskriver års budget. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 16(27)

17 Intäkter Kostnader Verksamhet Kom. Ers. Fsg av verksam. Övriga int. Summ a Köp av verksam. Övriga kost. Summ a Nämnd, ledning, biståndsbedömning samt köp av S&P 29,1 0,6 29,7-0,3-32,1-32,4-2,7 Buffert 2,7 2, ,7 Individ- och familjeomsorg Omsorg om funktionsnedsatta 159,2 2,4 161,6-162,1-162,1-0,5 223,1 13,3 236,4-214,9-39,8-254,7-18,3 Äldreomsorg 216,4 40,4 256,8-238,5-26,8-265,3-8,5 IFO:s resultat* 164,1 32,2 196,3-51,6-133,8-185,4 10,9 Summa Verksamheter 630,5 164,1 88,9 883,5-667,4-232,5-899,9-16,4 till verksamhetsresultaten Kundvalskontorets Social-och äldrenämnd visar i bokslutet ett underskott på - 27,3 mkr. Individ och familjeomsorgens resultat med ett överskott på +10,9 mkr redovisas i Individ- och familjeomsorgens verksamhetsberättelse. Totalt resultat för SÄN är -16,4 mkr för. Nämnd, ledning, biståndsbedömning samt köp av stöd- och processverksamhet et i bokslut är negativt -2,7 mkr. De högre kostnaderna i förhållande till budget och prognos beror på kostnader för konsulter i samband med framtagande och införande av ny biståndsbedömningsmodell inom äldreomsorgen, dels på förstärkt ledarskap inom utredningsenheten, där det tidigare endast funnits en chef för 20 medarbetare. Vidare har utredningar beställda av nämnd utförts av konsulter både för att få en objektiv bild och andra kompetenser än vad som idag finns inom avdelningen men också för det inte funnits tillräckligt med anställda resurser under året. Buffert Ett överskott med 2,7 mkr som kompenserar en del av det underskott i de verksamheter som går med underskott. Individ- och familjeomsorg Visar en negativ avvikelse mot budget med -0,5 mkr vilket beror på lägre momskompensation eftersom inköpen inom IFO varit längre kan kommunen inte återsöka moms till det belopp som budgeterats. Omsorg om funktionsnedsatta Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 17(27)

18 Verksamheten omsorg om funktionsnedsatta visar ett underskott om -18,3 mkr. 1,2 mkr av dessa är ett mycket sent domslut ang personlig assistans som påverkar resultatet negativt. Detta är ett ärende med en överklagandeprocess som pågått i fler år. Domstolen konstaterar nu att kunden tillhör personkretsen för LSS och därmed har rätt till sökt insats. Kostnaderna avser insatser under flera år. Övriga avvikelser finns beskrivet nedan. Boende enligt LSS och SoL Kostnaderna för boende enl LSS och SoL överskred budget med -10 mkr. Orsaker är kostnader (-6,8 mkr) för så kallad brandtillsyn i boenden LSS med bristande brandskydd enl nya normer för brandmyndigheterna. Kostnaderna ökar också på grund av ökat behov hos kunderna samt dyrare placeringar än vad som budgeterats. Tex har medelkostnaden för den yngre gruppen stigit med kr under året. En annan orsak till underskott är de ovan nämnda -1,2 mkr för ett domslut som ger kommunen en retroaktiv kostnad. Daglig verksamhet enligt LSS samt tillsyn över 12 år enligt LSS Ger ett mindre underskott på -0,3 mkr pga fler placeringar. Assistans enl Socialförsäkringsbalken (SFB) (de 20 första timmarna till försäkringskassan) På grund av färre beslut hos Försäkringskassan om assistans enl Socialförsäkringsbalken (SFB, tidigare benämnt LASS) har kostnaden minskat under året och ger ett överskott i förhållande till budget med 1,6 mkr. Däremot ökar kostnaderna hos kommunen då dessa individer istället får personlig assistans inom rättighetslagstiftningen LSS. Personlig assistans, ledsagning, kontaktpersoner, avlösarservice Det totala kostnadsöverskridandet ger ett resultat på -8,6 mkr. Personer i behov av personlig assistans har ökat under året, främsta förklaringen är försäkringskassans bedömningar om rätt till stöd enligt Socialförsäkringsbalken (SFB, fd LASS) samt fler beslut om ökat anta beviljat timmar inom LSS. Den senare posten följs nu mycket nogsamt och ett arbete med denna del har påbörjats under slutet av. Boendestöd samt daglig verksamhet inom psykiatrin Boendestöd samt dagverksamhet ger ett underskott med -0,1 mkr på helåret på grund av något fler personer samt fler beslutade timmar om boendestöd. Korttidsvistelse enligt LSS Korttidsvistelser enl LSS ger ett överskott om 0,6 mkr. Turbundna resor LSS Turbundna resor inom LSS avviker negativt mot budget med -1,1 mkr. Kostnaderna för turbundna resor har ökat under året eftersom behovet hos kunderna ökat. Intäkterna inom verksamheten för funktionsnedsatta ger ett överskott på totalt 0,2 mkr. Övriga kostnader SoL-psykiatri Pengar budgeterat för hyror ger ett överskott på grund av sent tillträde till ny lokal. Detta budgetutrymme har istället täckt kostnaden för brandtillsyn. Brandtillsyn på Allahelgonavägen har under året kostnat 1,4 mkr. I det totala underskott på finns också flera mindre poster -0,7 mkr. I övrigt små differenser mot budget med -0,2. Den totala kostnaden för nämnden gällande brandtillsyn under uppgår till närmare 8,2 mkr. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 18(27)

19 Äldreomsorg Kommunens äldreomsorg uppvisar ett negativt resultat på -8,5 mkr. Avvikelserna förklaras nedan. Hemtjänst Ersättning för trygghetslarm har under hösten ersatts med annan modell vilket kommer att leda till lägre kostnader än tidigare. Kostnaden beräknas inte längre på antalet timmar utan antalet larm som ska bevakas. Ökningen beror på att den biståndsbedömda tiden har ökat samtidigt som en allt högre grad av den biståndsbedömda tiden utförs. Antalet utförda hemtjänsttimmar har ökat under, fler utförda timmar utöver budgeterat och bidrar med ett underskott på -16,0 mkr mer än budgeterat för hemtjänsten. Däremot har antalet boende på särskilt boende inom äldreomsorgen varit lägre än prognostiserat på grund av för få attraktiva boenden i och i närheten av Väsby, men också till möjligheten att själv få välja att bo kvar. Särskilda boenden för äldre Kostnaden för särskilda boenden för äldre ger ett överskott på 10,0 mkr beroende på färre verkställda beslut under. Förklaringen är att tillgången till attraktiva platser i och i närheten av Väsby är bergränsad och/eller att kunden tackat nej till en beviljad plats. Korttidsboende för äldre Kostnaden för korttidsboenden för äldre ger ett underskott på -1,1 mkr pga dyrare placeringar än budget. Underskottet har dock minskat under året från kostnader för 39 platser i januari till 30 platser i december. Övriga kostnader inom äldreomsorgen Lokalhyror samt kostnaden för larmarmapparaturen och matlådor ger ett underskott på -1,5 mkr vilket beror på ökade kostnader för inre underhåll av fastigheter där underhållet tyvärr varit eftersatt samt ökade kostnader för trygghetslarm ( +770 timmar fler utfört tom augusti än budgeterat) och fler matlådor. Matlådorna ger i också ökad intäkt. Kostnaden för bostadsanpassning ger ett underskott med -2,2 mkr pga fler verkställda beslut om bostadsanpassning. De totala intäkterna inom äldreomsorgen ger ett överskott på 2,7mkr. Under höjdes avgiften samtidigt som kunderna idag har fler utförda timmar och då får de betala en högre avgift samt en liten del på ökad momskompensation, då Hedvigsården har en verksamhet i extern regi räkning Intäkter/kostnader (belopp i mkr) INTÄKTER (+) Intern kommunersättning Intern täckningsbidrag Bokslut Budget Avvik. 591,7 630,5 630,5 0,0 Försäljning och av- 25,8 18,2 19,3 1,1 Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 19(27)

20 Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Bokslut Budget Avvik. gifter Hyror och arrenden 14,3 14,3 15,6 1,3 Bidrag 19,6 21,2 21,7 0,5 Försäljn verksamhet / entreprenad 0,5 0,0 0,0 Summa intäkter 651,9 684,2 687,1 2,9 KOSTNADER (-) Buffert 0-2,7 0 2,7 Bidrag -33,7-26,9-28,0-1,1 Entreprenad / köp av verksamhet -575,7-590,7-616,1-25,4 Personalkostnader -15,8-18,4-18,2 0,2 Lokal- och markhyror -27,7-27,8-28,9-1,1 Övriga fastighetskostnader Övrigt material och tjänster -0,0-0,3-0,1 0,2-15,3-16,9-22,4-5,5 Avskrivningar -0,4-0,4-0,6-0,2 Intern ränta -0,1-0,1-0,1 0,0 Intern täckningsbidrag Intern kommunersättning Summa kostnader -668,7-684,2-714,4-30,2 Finansiering -16,8 0,0-27,3-27,3 till resultaträkningen För kommentarer och analys av resultat se avsnitt Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Verksamhetsmått Bokslut Budget Bokslut Budgetavvik. Hemtjänst, antal tim larmutryckningar Hemtjänst kostnad för larm Hemtjänsttimmar, Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 20(27)

21 Verksamhetsmått antal utförda timmar Korttidsplatser, antal årsplatser Särskilt boende, antal årsplatser Boendestöd, antal brukare Boende LSS och SoL, antal årsplatser Daglig verksamhet enligt LSS, antal platser Tillsyn över 12 år enligt LSS, antal personer Ersättning till FK enl SFB, antal personer Personlig assistans enl LSS, antal timmar Bokslut Budget Bokslut Budgetavvik till volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Larmutryckning och hemtjänst natt har upphandlats under. En ny ersättningsmodell har införts som innebär en fast ersättning för varje installerat larm. Den nya modellen gäller från 2 september. Kostnaden för detta har beräknats till 2 mkr de fyra sista månaderna på året. Snittkostnaden per månad med gamla ersättningsmodellen har under varit 0,835 kr per månad att jämföra med 0,5 mkr/månad med nya ersättningsmodellen. Hemtjänst. Från och med september har Social och äldreavdelningen fått kontroll på de tidigare ökande antalet hemtjänsttimmar. Vår bedömning är den nya ledningstrukturen inom utredningshenheten har bidragit till nuvarande kontrollerade nivå. Åtgärsplanen för budget i balans har inte gett önskade effekter. I slutet augusti har förstärkningar gjorts i ledningen för utredningsenheten för att uppnå önskade resultat. Ökningen av hemtjänsttimmar beror till stor del på att hemtjänstutförarna numera utför nära 100 % av den beviljade tiden var utförargraden ca 80%. Vi ser också att nytt arbetssätt kring korttidsplatser som ökar i antalet beviljade timmar. Personer kommer hem från sjukhus med mer omfattande omvårdnadsbehov och det bedrivs mer palliativ vård i hemmet än tidigare. Det finns även personer som bor hemma med omfattande hemtjänstinsatser under tiden som de väntar på särskilt boende. I rapporten "Tillståndet och utvecklingen inom hälso- och sjukvård och socialtjänst Lägesrapport " framgår det att personer med omfattande omvårdnadsbehov inom hemtjänsten ökar i hela riket medan antalet personer med litet omvårdnadsbehov minskar. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 21(27)

22 Korttidsplatser Under har åtgärder med nya arbetssätt vid utskrivning från sjukhus gett en positiv effekt på antalet årsplatser för korttidsvistelse. Vid bokslut var antalet årsplatser 39 och i december var de 30. Ungefär 15 av platserna utnyttjas av personer som väntar på permanent plats på Säbo. Särskilt boende (vård och omsorgsboende) Det råder brist på platser inom vård- och omsorgsboende i och i närheten av Väsby. Ett trettiotal personer har beslut om plats på särskilt boende. Ett nytt vård och omsorgsboende är planerat att står klart första halvåret Boendestöd Boendestödet riktar sig till personer med psykisk ohälsa. Antalet personer inom socialpsykiatrin har stadigt ökat under senare år. Vi arbetar aktivt för att undvika placeringar på HVB och då är boendestöd en viktig förutsättning för att vardagen för den psykiskt sjuka ska fungera. Enligt Socialstyrelsens rapport: "Tillståndet och utvecklingen inom hälso- och sjukvård och socialtjänst Lägesrapport " har andelen besök inom öppenpsykiatrin per 1000 invånare och antalet personer inom den slutna psykiatriska vården ökat. De vanligaste psykiatriska tillstånden som behandlas i den öppna vården är depression och ångest, och den största gruppen som behandlas är kvinnor i åldrarna år. Det är också vanligt med behandling för neuropsykiatriska tillstånd, och här är den största gruppen som behandlas pojkar upp till 17 år. Men antalet för dessa tillstånd har ökat i alla åldrar upp till 65 år. Ökningarna inom hälso- och sjukvården ser vi effekterna av inom kommunens verksamheter. Vi arbetar därför för att hitta så bra och kostnadseffektiva lösningar för varje individ. Boende SoL och LSS, daglig verksamhet enligt LSS Antalet personer med omsorg för funktionsnedsättning har ökat. Ökningen ligger i linje med utvecklingen i övriga landet. Enligt statistik hämtad från Socialstyrelsens rapport: "Tillståndet och utvecklingen inom hälso- och sjukvård och socialtjänst Lägesrapport, ökade behovet av LSS-boende vuxna med 11% och daglig verksamhet med 15% under perioden 2007 till Det finns i Väsby inget som tyder på att ökningen har avstannat. Ersättning till Försäkringskassan enligt SFB (fd LASS) och Personlig assistans enligt LSS. Försäkringskassan har ändrat praxis kring när de bevilkar ersättning enligt SFB. Det har inneburit minskade volymer för SFB men ökat volymerna för personlig assistans enligt LSS. Hela ansvaret för att tillgodose behovet för de personer inte har rätt till SFB är nu kommunens. Volymökningarna inom personlig assistans enligt LSS beror inte bara på ändrad praxis hos Försäkringskassan utan även en generell ökning av personer som har rätt till insatser enlligt LSS. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 22(27)

23 Investeringsuppföljning Kundvalskontorets social- och äldrenämnd har inga investeringar att rapportera Kommunalt finansierade tjänster ska hålla hög kvalitet och utföras på ett effektivt sätt. Kundvalskontoret har under arbetat med att ta fram lokala rutiner inom ramen för Handboken, Social- och äldrenämndens ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9. Tydliga och kända rutiner inom handläggning kommer att ge goda förutsättningar för bra kvalitetsgarantier och ännu kortare utredningstider från ansökan till beslut om Säbo. I Handboken kommer även rutiner för hur statistik i nya verksamhetssystemet combine ska tas fram Kvalitetsgaranti ska införas inom nämndens samtliga verksamhetsområden. Målet är delvis uppfyllt Vid revisorernas senaste granskning av myndighetsutövningen framkom att kvalitetsgarantier saknas för utredningstid. Bristen är nu åtgärdad och under hösten infördes kvalietsgarantier inom utredningsenheten. Inom hemtjänsten finns sedan 2010 kvalitetsgarantin förenklad biståndsbedömning. I samband med införande av ny modell för biståndsbedömning kommer en översyn att ske för att utreda om fler kan omfattas av förenklad biståndsbedömning Nyckeltal Antal verksamheter som infört kvalitetsgarantier Mål Handlingsplan Säkra att kvalitetsgarantier tas fram Utveckling av kvalitetsgarantier för att spegla nämndens avtal och överenskommelser med utförare Under 2014 kommer kvalitetsgarantier tas inom exempelvis dagverksamhet för äldre, dagligverksamhet LSS och bostad med särskild service LSS. Vi komme även att revidera de inom hemtjänst och särkskilt boende. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 23(27)

24 Utredning och verkställande av beslut ska ske på ett rättsäkert sätt Målet är uppfyllt Utredningstiden från ansökan till beslut om särskilt boende är 68 dagar. Målet är med andra ord uppfyllt. För närvarande finns dock ett trettiotal personer som har fått beslut om särskilt boende och som väntar på en plats. Nyckeltal Mål Antal dagar från komplett ansökan till beslut om särskilt boende Internkontroll Kontorschefens rapport Kontrollområde Kontrollmoment Senaste kommentaren Upphandling, leverantörsavtal och inköp Kurser, konferenser och resor Användandet av köpkort (personliga) Köptrohet till gällande ramavtal Att deltagarlistor, program/syfte framgår för kostnader gällande kurs/konferens av kontrollmoment: kontroll att riktlinjer för betalkort efterlevs och underlag finns som styrker användandet av betalkort. Det finns inga betalkort registrerade direkt på SÄN utan det betalkort som använts finns centralt inom KVK. Noterade avvikelser: Kostnader som har belastats SÄN med betalkort har varit kompletta. Åtgärder: Inga åtgärder nödvändiga. av kontrollmoment: Kontroll att inköp görs av kommunen upphandlad leverantör. Noterade avvikelser: 91% av köpen har gjorts med leverantör som är upphandlad. Hemtjänst samt personlig assistans upphandlas inte, utan där tillämpas LOV, Lagen om valfrihetssystem, och vid personlig assistans äger inte kommunen ansvaret att upphandla den tjänstten. Om man justerar kostnader som avser dessa områden blir utfallet 98%. Åtgärder: Att alla nya leverantörer ska anmälas till upphandlingsenheten. Eventuellt även justera rapporten beroende på ovanstående. av kontrollmoment: Kontroll att syfte/program samt deltagarförteckning finns med vid kostnader gällande kurser/konferenser. Noterade avvikelser: Samtliga fakturor gällande kurser/konferenser har granskats varav 3 saknar korrekta underlag. 8% av fakturorna blev därför ej godkända. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 24(27)

25 Kontrollområde Kontrollmoment Senaste kommentaren Åtgärder: Återkoppling till berörda om gällande reglemente. 4 Avstämning av nämndspecifika uppdrag 4.1 SÄN Uppdrag Säkerställa genomförandet av Anna-projektet Nytt vård- och omsorgsboende för äldre samt ett boende för personer med funktionsnedsättning. Senaste kommentaren Tidsperiod Klart år. Klart år Säkerställa genomförandet av Anna-projektet och verkställa planerade effektiviseringar Anna-projektet har tillkommit i syfte att säkerställa en god kvalitet och rättsäkerhet i handläggningen av individärenden samt med möjlighet till en förbättrad kommunikation för kunden. Utvecklingsprojektet Anna har resulterat i verksamhetssystemet Pulsen combine. Försening och bristande kvalitet i leveranser av verksamhetssystemet Pulsen combine gör att införandet är försenat. Verksamhetssystemet påbörjades för funktionsnedsättning i december och under våren 2014 införs combine inom äldreomsorgen. Skapa ett vård- och omsorgsboende för äldre Ett nytt vård-och omsorgsboende för äldre ska stå klart i En projektorganisation bestående av styrgrupp, referensgrupp och arbetsgrupp påbörjade arbetet i början av. Under våren fattade Social- och äldrenämnden beslut om att erbjuda Väsby välfärd att driva boendet. I samband med att det nya boendet står klart kommer Marieborg och Korpkulla att avvecklas. I november togs första spadtaget för det nya vård- och omsorgsboendet Brobacken. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 25(27)

26 5 Omvärldsanalys 5.1 Framåtblick Arbetet med att kommunalisera hemsjukvården har tagit en ny riktning. I uppdraget nu ingår att undersöka förutsättningarna för en sammanhållen vård och omsorg i hemmet utan den kommunalisering av hemssjukvården som tidigare föreslagits. Senast den 31 mars 2014 ska det finnas en projektplan framtagen som innehåller en tidplan, prioriteringar och inriktning. Beslut har fattats att Principöverenskommelsen om sjukvården i LSS-boende från ska avvecklas. Syftet är att kommunerna fullt ut ska ansvara för hälso-och sjukvårdsinsatserna för målgruppen enligt Hälso- och sjukvårdslagen och att landstinget överför de insatser de idag finansierar. Senast den 31 mars 2014 ska ansvarsområdena vara utredda och ett förslag på skatteväxlingsnivå presenteras. Inspektionen för vård och omsorg är namnet på den nya myndigheten som ska kontrollera all hälso- och sjukvård samt kommunernas socialtjänst där exempelvis äldreomsorgen ingår. Kontrollerna ska göras i både offentlig och privata verksamheter och målet är att tillsynen ska skärpas. Tillsyn har tidigare legat under Socialstyrelsen. Västerås stad har beslutat erbjuda så kallad ehemtjänst till sina vårdtagare med behov av hemtjänst. Därmed kan enstaka besök ersättas med en kontakt via bildtelefoni. Upplands Väsby utforskar vilka tekniska lösningar som finns på marknaden som skulle kunna underlätta och vara ett stöd för kunder som har hemtjänst/larm. Inom de närmaste åren kommer personer över 80 år i kommunen att öka vilket ställer krav på att fler äldreboende skapas. Samtidigt visar nationella mätningar att allt färre personer bor i äldreboende. Den 1 april bodde personer i åldern 65 år eller äldre permanent i särskilda boendeformer. Det betyder att den långsiktiga minskningen fortsätter: vid den föregående mätningen i oktober 2011 fanns äldre i särskilt boende. Ett resultat av färre platser på äldreboende är ett ökat behov av hemtjänst. Socialstyrelsens föreskrifter för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden börjar gälla från den 1 januari Föreskrifterna ställer högre krav på bemanning på boenden men även på biståndsbedömningen. För varje person som befinner sig på särskilt boende ska kontinuerliga bedömningar av omvårdnadsbehov göras. I takt med att fler och fler områden upphandlats enligt LOV eller LOU ställs allt högre krav på uppföljning av verksamheter. Medialt uppmärksammade missför- Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 26(27)

27 hållanden inom äldreboenden har visat på vikten av tydliga avtal och regelbundna uppföljningar för att säkerställa kvalitet och säkerhet för kund. En trolig utveckling är att kommuner i allt större utsträckning går samman vid upphandling och avtalsuppföljning. Ett allt större antal personer får diagnos inom autismsprektrat. Verksamheterna inom omsorg med funktionsnedsättning kommer att behöva anpassas för att bättre motsvara denna växande målgrupps behov. 5.2 Riskbedömning Det finns risker för volymökningar inom främst: korttidsboenden för äldre hemtjänsttimmar psykiatriboenden personlig assistans enligt LSS Anpassning av LSS-boenden för att uppfylla brandkraven är under planering tillsammans med Teknik och fastighet. Eventuella fördröjningar av anpassningarna gör att vi måste behålla dubbelbemanning och därmed ökar även kostnaderna. Under har byggnadsekniska svårigheter uppdagats och åtgärderna kan inte åtgärdas i den takt som är önskvärd. Inom biståndsbedömning för hemtjänst pågår olika utvecklingsarbeten som tillsammans kan ge konsekvenser för utförarna. Ny biståndsbedömningsmodell och elektronisk tidsmätning kan minska företagens möjlighet till lönsamhet. En höjning av ersättningen till utförarna kan bli nödvändig. 5.3 Känslighetsanalys De största riskerna inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade är volymökningar inom hemtjänst, psykiatriboenden och personlig assistans. En ökning med 1000 timmar utförd hemtjänst genererar en ökad kostnad på 0,32 mkr Varje yttterligare årsplats korttidsvistelse kostar 0,7 mkr Varje ytterligare årsplats särskilt boende extern regi kostar 0,74 mkr Varje ytterligare årsplats psykiatriboende (HVB) kostar 0,56 mkr Ökad bemanning på grund av brandskyddskrav i LSS-boenden ökar kostnaderna med 0,65 mkr/månad Ersättningsnivån för utförd timme är under kr. I nordvästkommunerna är ersättningen högre och ligger kring 360 kr. Social- och äldrenämnden, Verksamhetsberättelse 27(27)

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Delårsrapport 1 2014

Delårsrapport 1 2014 Delårsrapport 1 Social- och äldrenämnden Kundvalskontorets uppdrag är att säkerställa Väsbybornas tillgång till kommunalt finansierade välfärdstjänster, svara för finansiering, utöva tillsyn, följa upp

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse Social- och äldrenämnden Äldre- och omsorgsenheten/kontoret 1 Sammanfattning var året då Social- och äldrenämnden fattade en rad beslut i syfte att öka kvalitet och effektivitet inom

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2014-09-08 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Nämnden beställer verksamhet Från Division Social omsorg i Internöverenskommelsen Från hemtjänstleverantörer enligt LOV (privata och DSO) Från privata särskilda boenden

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2013-09-11 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 30 november 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 264 837-258 627 6 210

Läs mer

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får de behov

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vård- och omsorgsnämndens Uppdragsplan 2015 Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan för vård- och omsorgsnämnden 2015 Inledning Vård- och omsorgsnämnden vill med uppdragsplanen för 2015

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer)

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Bilaga till Dnr: VoO.2015.0042 1 (6) 2015-02-17 Vård och Omsorg Johanna Elfsberg Bokslutsanalys 2014 Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Volymökningar

Läs mer

Månadsrapport november Social- och äldrenämnden

Månadsrapport november Social- och äldrenämnden Månadsrapport november Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 11 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mats Ståhl Elgström Datum SN-2017/104 Socialchef 2017-04-26 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2017-2018 SN-2017/104 Förslag

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse Familjerättsnämnden FRN/2015:8 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 2.1 Ansvariga... 4 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle

Läs mer

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Ange datum. 1 (6) DELÅRSRAPPORT 2014 NÄMND: Socialnämnd FÖRVALTNING: Socialförvaltning Ordförande: Bo Brantmark Förvaltningschef: Lena Landström VERKSAMHET Vård och omsorg har ansvar för kommunens vårdboenden,

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-11-11 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2015-04-08, kl. 09:00 12:00 Beslutande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Anita Sköld, M Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf,

Läs mer

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 Bakgrund Verksamheten på Skoga vård- och omsorgsboende drivs av Humaniora vård och omsorg i kommunens egen regi. Skoga har 100 lägenheter

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga inom socialtjänsten i Upplands Väsby kommun. Gäller från och med

Riktlinjer för stöd till anhöriga inom socialtjänsten i Upplands Väsby kommun. Gäller från och med Styrdokument, riktlinjer 2017-03-24 Dnr SÄN/2017:266 Riktlinjer för stöd till anhöriga inom socialtjänsten i Upplands Väsby kommun. Gäller från och med 2018-01-01. Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen:

Läs mer

Avdelningen ger insatser enligt socialtjänstlagen (SOL) eller enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Avdelningen ger insatser enligt socialtjänstlagen (SOL) eller enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). 0 Innehållsförteckning 1. Årets verksamhet... 2 2. Verksamhetens resultat... 3 3. Måluppfyllnad 2015... 5 4. Riskhantering... 7 5. Framtiden - Nya mål och prioriteringar... 7 1 1. Årets verksamhet Avdelningen

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Ordförande: Tony Hansson Förvaltningschef: Ann Letorp Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Omflyttning av medel rapport till kommunstyrelsen I nuläget inget

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1

Sammanträdesprotokoll. Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1 Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, rum Alfven Måndag den 26 mars 2012, klockan 18:00-19.50 Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Lena Kanström

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2019-02-18 Dnr 18ON63 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december Resultaträkning

Läs mer

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen Haninge kommun Anna-Carin Wallin Anna Sjösten Yderhag Postadress Besöksadress

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14 Delårsrapport 2 Familjerättsnämnden FRN/:14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 3 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 3 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET VON 2016/0924 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 7 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Innehåll

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning 2014-05-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/96 Social- och äldrenämnden Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning Förslag till beslut Social- och äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden -04-14 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) % Verksamhetens intäkter Avgifter

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämnden Reviderad 17 december 2013 Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämndens ansvar Vård och omsorgsnämnden tillhandahåller tjänster bl.a. i form av

Läs mer

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-26 Sida 1 (2) Diarienr NF 2018/00048-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Aros Stödgrupp AB Nämnden för

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ADELA OMSORG 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 5 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Adela Omsorg har varit

Läs mer

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 Bakgrund Verksamheten på Ametistens vård- och omsorgsboende drivs av Vardaga. Ametisten har 80 lägenheter uppdelade på fem våningar med två

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden har fått i uppdrag av Kommunstyrelsen att göra en analys av orsakerna till underkottet i bokslut 2013.

Vård- och omsorgsnämnden har fått i uppdrag av Kommunstyrelsen att göra en analys av orsakerna till underkottet i bokslut 2013. Analys av Vård- och omsorgsnämndens underskott 2013 2014-03-31 Vård- och omsorgsnämnden har fått i uppdrag av Kommunstyrelsen att göra en analys av orsakerna till underkottet i bokslut 2013. Underskottet

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen 12 Tjänsteutlåtande Madeleine H Nordholm Systemförvaltare 2011-11-10 Sidan 1 av 1 Dnr 2011/6 VON.023 Vård- och omsorgsnämnden Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Läs mer

Presentation av budget 2013-2015

Presentation av budget 2013-2015 Presentation av budget 2013-2015 2012-04-25 Omsorgsförvaltningen 1 Hur gick det 2011? Resultat: 5,94 Mkr Verksamhetsnetto (fem områden samt bistånds- och vårdenheten) 1,60 Mkr Personlig assistans -2,4

Läs mer

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av kvalitetsgarantier inom socialförvaltningen 2009 Bakgrund Socialnämnden införde kvalitetsgarantier inom äldreomsorgen, individ-

Läs mer

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd 2015-05-17 1 (6) PM Anna Spångmark och Susanna Dennerlöv Sociala kvalitetsenheten Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd Uppföljning genomförd genom: Besök 2015-03-23 Intervju med arbetsledare

Läs mer

BILAGA 1. Månadsrapport

BILAGA 1. Månadsrapport BILAGA 1 Månadsrapport Socialnämnden Mars Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016-11-09 Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016 2017 Diarienummer: VON 2016/0417 003 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 15 juni 2016, reviderad 9 november 2016. Uppföljningsplanen omfattar

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Granskning av hemtjänst/lov 2014

Granskning av hemtjänst/lov 2014 Granskning av hemtjänst/lov 2014 Sammanställd av Margareta Sjögren, kvalitetsuppföljare/utredare Kvalitets- och utvecklingsenheten 2014-08-28 Bakgrund Lagen om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som ska

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden -03-23 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) perioden % Verksamhetens

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ATTENDO 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 4 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Attendo har varit verksam

Läs mer

Forum Carpe 4 juni 2014. Kristina Söderborg Utredare Avdelningen för analys och utveckling

Forum Carpe 4 juni 2014. Kristina Söderborg Utredare Avdelningen för analys och utveckling Forum Carpe 4 juni 2014 Kristina Söderborg Utredare Avdelningen för analys och utveckling Avdelningen för analys och utveckling Temarapporter Riskanalyser Metodutveckling Statistikutveckling Register registerfragor@ivo.se

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Bilaga till verksamhetsberättelse

Bilaga till verksamhetsberättelse SOLLENTUNA KOMMUN Bilaga 1 Bilaga till verksamhetsberättelse Verksamhetsmått 2014-12-31 Verksamhetsmått Bokslut Budget Bokslut* Budget* Prognos Bokslut*2 I Vård- och omsorgsnämnden 2012 2013 2013 2014

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Delårsrapport 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG

Delårsrapport 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Delårsrapport 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...4 - Prognos...4 Effektivisering...5

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN - prognos Nämnd: 7 Socialnämnden Projekttyp: Drift

SOCIALNÄMNDEN - prognos Nämnd: 7 Socialnämnden Projekttyp: Drift SOCIALNÄMNDEN - prognos 201712 Nämnd: 7 Projekttyp: Drift Ack. 201701-201712 Helår 2017 Prognos 2017 Ansvar Utfall Budget Avvikelse Budget December November Kommentar 7000 Förvaltningschef Socialtjänsten

Läs mer

Sammanfattning till årsredovisning 2017

Sammanfattning till årsredovisning 2017 2018-02-19 Dnr: 17ON394 Sammanfattning till årsredovisning 2017 Omvårdnadsnämnd Innehållsförteckning 1 Ordförande och förvaltningschef... 3 2 Resultat och investeringar... 3 3 Målanalys... 3 3.1 Medborgare

Läs mer

Socialtjänsten. Datum Budget Socialnämnd

Socialtjänsten. Datum Budget Socialnämnd Socialtjänsten Datum 2016-10-07 Budget 2017 Socialnämnd Nämndens mål Mål 1 Bygga framtidens äldreboende med ett större individuellt brukarfokus som bygger på förebyggande arbete, bibehållande av funktioner

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Halmstads kommun. Revisionsrapport. Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning

Halmstads kommun. Revisionsrapport. Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning Revisionsrapport Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning Halmstads kommun Christel Eriksson certifierad kommunal revisor Bo Thörn certifierad kommunal revisor Januari 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 1 (11) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Tomas Öberg 08-731 30 55-01-10 OSN/2016:195 Omsorgs- och socialförvaltningen Uppföljningsplan Omsorgs- och socialnämndens plan för uppföljning av privata leverantörers

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden Brukarundersökning vård- och omsorgsboende Vård- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Sammanfattning av brukarundersökning 2018... 3 1.2 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.3 Uppföljning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen, extra sammanträde

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen, extra sammanträde Produktionsstyrelsen, extra sammanträde 2011-10-24 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Industrivägen 20, lokal: Kohl Måndagen den 24 oktober 2011, klockan 18:00-18:40 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M),

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN - ÅRSBOKSLUT (T3): 2012 Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten; 4,5 (5-gradig skala) Fortsatt hög andel som är nöjda

Läs mer

Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst

Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Sida 1 (5) 2019-01-02 Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade år 2017 om ett nytt inriktningsbeslut gällande stadens uppföljningsmodell

Läs mer

Produktionsenhet omsorgs-verksamhetsredovisning per mars 2018 Dnr KS18/9-022

Produktionsenhet omsorgs-verksamhetsredovisning per mars 2018 Dnr KS18/9-022 2018-04-16 Åsa Fasth Prod.chef Äldre- och personer med funktionsnedsättning 08 124 57 369 asa.fasth@ekero.se Produktionsenhet omsorgs-verksamhetsredovisning per mars 2018 Dnr KS18/9-022 Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:19-012 Planering och administration 2018-09-03 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 Förslag till

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9 SID 1 (5) Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2018-07-02 Reviderad senast 2020-07-02 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Bokslut 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG

Bokslut 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Bokslut 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

Förslag om införande av lagen om valfrihet (LOV) inom vård- och omsorgsboende

Förslag om införande av lagen om valfrihet (LOV) inom vård- och omsorgsboende Tjänsteutlåtande Avdelningschef 2014-02-12 Stina Strid Hovmöller 08-590 973 06 Dnr: stina.strid.hovmoller@upplandsvasby.se KS/2013:433 20711 Kommunstyrelsen Förslag om införande av lagen om valfrihet (LOV)

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-12-07 Sida 1(1) Vård och omsorg Kenneth Lindhe 0479528233 kenneth.lindhe@osby.se Budgetuppföljning 2018 Dnr VON/2018:34 042 Vård och omsorg förslag till Vård och omsorgsnämnden

Läs mer