Nämndens årsredovisning 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nämndens årsredovisning 2011"

Transkript

1

2 Diarnr. PVN-HSF Nämndens årsredovisning 2011 Primärvårdsnämnden

3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Väsentliga förhållanden och händelser... 3 Sammanfattande analys... 3 Perspektiv... 5 Medborgare (patient, kund)... 5 Personal Förnyelse Miljö Ekonomi Specifik avrapportering Samlad analys - personal och ekonomi Intern kontroll Patientperspektivet Personalperspektivet Miljöperspektivet Ekonomiperspektivet Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

4 Inledning Sammanfattande analys Hälsoval Sörmland infördes 1 januari Detta innebär att invånarna får lista sig på vilken vårdcentral de vill i länet. Den landstingsdrivna primärvården har efter två års erfarenhet av ersättningsmodellen anpassat sig väl till de nya förutsättningarna. Verksamhetscheferna har lärt sig det nya systemet där man hela tiden måste tänka affärsmässigt med intäkter och kostnader. Det har blivit ett tydligt patientfocus. Under åren som gått har vissa snedfördelningar blivit uppenbara. Genom dialog med beställaren kommer dessa att rätas till för Primärvårdens resultat 2011 slutade med ett överskott på 10,5 mnkr. Efter att primärvården prognostiserade negativt årsresultat under våren sattes en rad åtgärder in för ekonomi i balans. Under året beslutades om ett nytt resultatkrav för primärvården och utfallet är 5 mnkr bättre än detta krav. Den positiva utvecklingen gällande telefontillgängligheten har fortsatt hela året och i december 2011 har de 17 landstingsdrivna vårdcentralerna en telefontillgänglighet på 99 % och av dessa har 14 vårdcentraler en tillgänglighet på 100 %. Det redovisade resultatet är bättre än riksgenomsnittet som var 89 % vid vårens nationella mätning. Även väntetiden till ett läkarbesök i primärvården visade vid vårens mätning ett resultat bättre än riksgenomsnittet. Resultat är en förbättring jämfört med Frågor om din hälsa finns tillgängligt på samtliga vårdcentraler och ett gemensamt sätt att förskriva och dokumentera FaR (Fysisk aktivitet på Recept) är också infört. Nya kompetensområden har utvecklats i primärvården, exempelvis hjärtsviktsmottagningar och KOL-mottagningar. Under året har antalet medarbetare minskat totalt i de landstingsdrivna vårdcentralerna, men förändringen varierar mellan de enskilda vårdcentralerna där vissa har fler anställda än föregående år. Glädjande nog har antalet ST-läkare ökat vilket på sikt torde medföra mindre behov av hyrläkare. Hjärtsviktsmottagning, delprojekt inom Från Bra till Bäst, finns eller är under uppbyggnad vid flertalet av vårdcentralerna. I stort sett alla vårdcentraler har nu även full tillgång avseende de uppsatta kompetensnivåerna psykoterapeuter, via SRS-kliniken, samt steg-1 kompetens inom KBT hos de egna beteendevetarna. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

5 Väsentliga förhållanden och händelser HBT-certifiering Vårdcentralen City i Eskilstuna blir pionjärer i Sörmland genom att bli länets första HBT-certifierade vårdcentral. Ett avtal mellan vårdcentralen och RFSL är klart. Den åtta månader långa utbildningen startar i höst. Ombyggnad vårdcentralen Strängnäs Under senvåren startade en omfattande ombyggnation och renovering av vårdcentralen för att anpassa lokalerna utifrån dagens verksamhet och uppdrag. Denna är uppdelad i fem etapper och beräknas klar innan sommaren Verksamheten har bedrivits parallellt med ombyggnationen vilket gjort att det dagliga arbetet bedrivits i provisoriska lokallösningar. Detta kan ha påverkat listningen. Ombyggnad vårdcentralen Bagaregatan i Nyköping Under 2011 har mycket tid och engagemang lagts på planering för nya lokaler och under senhösten även tid för planering av flytt till tillfälliga lokaler under ombyggnationen. Byggtid planeras till ett år. Ökad konkurrens i Flen Flens vårdcentral har fått ett minskat patientunderlag med cirka 500 listade under året. Vårdcentralen blev konkurrensutsatt i samband med att en privat vårdcentral startade i kommunen. Familjecentral i Vingåker Mödravård, barnavård, öppen förskola och socialtjänst är sedan hösten 2011 samlade under samma tak på Familjecentralen Vingåker. Nyetablering i Eskilstuna I september 2011 öppnades en ny privat vårdcentral i Eskilstuna, vilket ökat konkurrensen för de landstingsdrivna vårdcentralerna i Eskilstuna. Sommaranalys Sommarperioden är alltid skör och sårbar inom all hälso- och sjukvård, även primärvården. De senaste åren har utvärderingarna visat på stora variationer hur vårdcentralerna upplevt sommaren, både mellan olika primärvårdsområden och mellan olika år. För sommaren 2011 är dock rapporterna ovanligt samstämmiga i att primärvården i stort fungerat bra på alla orter i länet. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

6 Perspektiv Medborgare (patient, kund) Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Hälso- och sjukvården ska bedriva patientfokuserad verksamhet med god säkerhet och kvalitet dygnet runt samt systematiskt kontrollera, analysera och förbättra denna. Vården ska vara kunskapsbaserad Socialstyrelsen publicerade i juni en rapport Nationell utvärdering 2011 strokevård, Delrapport: Landstingets insatser. Rapporten är en uppföljning av de nationella riktlinjerna för strokesjukvård som presenterades hösten Socialstyrelsen ger i rapporten rekommendationer om vilka områden inom strokevården som behöver förbättras. I slutet av november publicerades delrapporten om kommunernas insatser som även avser att spegla samarbetet landsting och kommun. Landstinget har deltagit i den nationella strokekampanjen som startar under hösten. Under november publicerades också den sjätte upplagan av Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Ett analysarbete av detta material har påbörjats. Primärvården har tillsammans med Länssjukvården under de senaste åren arbetat fram övergripande rutiner för att på ett standardiserat sätt ta till vara nationellt etablerad kunskap inom vårdområdet. Resultatet av detta visas i årsredovisningen genom bl.a. förbättringsarbetet Från Bra till Bäst, införande av nationella riktlinjer och upprättande av landstingsgemensamma vårdöverenskommelser. Vården ska vara säker Den nya patientsäkerhetslagen, som trädde i kraft 2011, säger att vårdgivare ska bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Det innebär bland annat att utreda händelser som medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada och att ge patienter och närstående information och möjligheter att bidra till patientsäkerhetsarbetet. Målet är att minska antalet vårdskador, oavsett om bristerna beror på systemfel eller på att vårdpersonalen begått misstag. Patientsäkerhetsronder har genomförts med samtliga verksamheter i primärvården under året med deltagande från patientsäkerhetsenheten, chefsläkarna och divisionschefen. Målet har varit att få en kontinuerlig dialog kring och uppföljning av patientsäkerhetsarbetet inom varje verksamhet. Vid ronderna har bl a patientsäkerhetskulturenkätens resultat, arbetet med avvikelser, Lex Maria-, patientnämnds- och LÖF-ärenden, läkemedelsgenomgångar och introduktionen av SBAR (se nedan) gåtts igenom. Hälso- och sjukvården har ett generellt system för avvikelserapportering (Synergi 500). Avvikelsesystemet är även införts på de privata vårdcentralerna. Under 2011 har inom hälso- och sjukvården rapporterats 6553 avvikelser, varav 559 i Primärvården, alla kategorier (en ökning med 14%) varav 5339 (81 %) är avslutade, vilket är samma andel Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

7 som Arbetet med Synergi under 2011 har fokuserats på analyser, återföring och uppföljning av rapporterade avvikelser. Händelseanalyser genomförs bl.a. på Lex Maria ärenden och dessa genomförs i samarbete med chefsläkarna. Ofta intervjuas patienter och/eller närstående i samband med händelseanalys. SBAR (Situation Bakgrund - Aktuellt tillstånd - Rekommendation) är ett verktyg för strukturerad kommunikation i patientarbetet och som rätt använt ökar patientsäkerheten. Under första kvartalet 2011 genomfördes ett breddinförande av SBAR inom Hälso- och sjukvården. Vården ska vara patientfokuserad Under hösten 2011 har Nationella Patientenkäten genomförts för tredje gången på vårdcentralerna. Dessa resultat rapporteras första kvartalet Vården ska ges i rimlig tid Vårdgarantin enligt 3 g hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) ska innehålla en försäkran om att landstingen uppfyller tillgänglighetsgarantin samma dag som den enskilde söker kontakt med primärvården, besöksgarantin inom primärvården inom 7 dagar från det att den enskilde har sökt kontakt med primärvården, om vårdgivaren har bedömt att den enskilde behöver besöka läkare, Kontakt med vården samma dag Nationellt mäts vårdgaranti 0 (kontakt samma dag) via telefonframkomligheten två gånger om året och redovisas på den nationella väntetidsdatabasen. Den senaste nationella mätningen i mars visar en tillgänglighet på 98 % vid de landstingsdrivna vårdcentralerna vilket är en förbättring från föregående år. Motsvarande siffra för riket är 89 %. Landstingets interna kontinuerliga uppföljning redovisas månatligen. Den positiva utvecklingen har fortsatt hela året och i december 2011 har de 17 landstingsdrivna vårdcentralerna en telefontillgänglighet på 99 % och av dessa har 14 vårdcentraler en tillgänglighet på 100 %. Besök inom 7 dagar hos primärvårdsläkare Väntetiden till ett läkarbesök i primärvården följs upp vid de två nationella mätningarna. Resultaten från senaste mätningen i mars visar att 95 % av sörmlänningarna som behövde träffa en primärvårdsläkare vid de landstingsdrivna vårdcentralerna fick göra det inom sju dagar, vilket är en förbättring jämfört med föregående år och bättre än riksgenomsnittet som visar ett resultat på 93%. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

8 Under våren 2010 inledde landstinget även en intern månatlig uppföljning av läkarbesök inom sju dagar. Mätningen i december 2011 visar att 94 % av dem som behövt ett läkarbesök vid de landstingsdrivna vårdcentralerna har fått det inom 7 dagar. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Respektfullt bemötande av patienterna redovisas som patientupplevd kvalitet ska förbättras Andel höftfrakturpatienter som opereras inom ett dygn (24 timmar) 91 Nationella Patientenkäten genomförs hösten 2011 och redovisas >95% För att förhindra höftfrakturer genomför vårdcentralerna olika typer av aktiviteter i arbetet med fallprevention. Yrsel/balansgrupper startade hösten 2011 på VC Fröslunda och skall utvärderas för e v fortsättning och införlivande i den ordinarie verksamheten. Vårdcentralen City har tagit fram en handlingsplan för screening av fallrisk för patienter äldre än 65 år. Patienters väntetid till kontakt, enligt lagstadgad vårdgaranti, ska minska Patienters väntetid till besök i primärvården, enligt lagstadgad vårdgaranti, ska minska 98% 100% Kontakt samma dag med primärvården per telefon. 94% 100% Besök hos primärvårdsläkare inom 7 dagar Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Jämlikheten ska förbättras genom en ökad grad av standardisering och ökat införande av landstingsgemensamma rutiner. Nationella riktlinjer Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård, behandling och omsorg för olika sjukdomsgrupper baseras på vetenskap och/eller beprövad erfarenhet inom hälso- och sjukvården kompletterad med hälsoekonomiska bedömningar. De nationella riktlinjerna ligger sedan till grund för gemensamma vårdprogram i syfte att få en god och säker vård på likartat sätt för hela befolkningen. Nationella riktlinjer är förutom ett verktyg för att få en jämlik vård över hela landet också en höjning av ambitionsnivån i behandlingen av de aktuella diagnoserna, som kan ge patienterna ökade möjligheter att bli botade och få bättre livskvalitet. Det innebär på kort sikt behov av kompetensökning, fortbildning samt ökade insatser i tid mot patient och får till följd att kostnaderna för utredningar och behandling ökar. På lång sikt kan det däremot i många fall innebära kostnadsbesparingar. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

9 Under 2011 har komplettering av nationella riktlinjer för hjärt- och strokesjukvård genomförts. Implementering för hjärtriktlinjen är genomförd och riktlinjen används som underlag i den länsgemensam vårdöverenskommelse mellan primärvården och sjukhuset. En vägledning kost vid diabetes är framtagen som en komplettering av Nationella riktlinjer för diabetesvården. Slutversionen av riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metoder publicerades i december. Landstingsgemensamma vårdöverenskommelser Länsgemensamma vårdöverenskommelser tecknas mellan primärvården (offentlig och privat) och olika sjukhusspecialiteter för att tydliggöra vilken vård som ska tillhandahållas på respektive vårdnivå. Överenskommelserna gäller under två år och är ett stöd för läkare och andra yrkeskategorier i behandlingen av patienter. Pågående revideringar är kvinnosjukdomar, öronsjukdomar samt psykiatri. Sjukskrivningsprocessen Arbetet inom sjukskrivningsprocessen inkluderar främst överenskommelsen om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess s k Sjukvårdsmiljarden och Rehabiliteringsgarantin och ingår i uppdraget för styrgruppen för sjukskrivningsprocessen. Sjukvårdsmiljarden hanteras ekonomiskt inom finansförvaltningen och rehabiliteringsgarantin inom hälso- och sjukvården. Överenskommelser för Sjukvårdsmiljarden har funnits sedan 2006 och för Rehabiliteringsgarantin sedan 1 juli I bilaga om sjukskrivningsprocessen beskrivs området i sin helhet. Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete Arbetet med att omsätta innehållet i Policyn för det Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet i landstinget till konkret verksamhet kan hänföras till två huvudområden. Det ena är att bygga upp strukturer för att arbeta med levnadsvaneområden och det andra är att sörja för att utbildning tillhandahålls så att medarbetarna i landstinget har rätt kompetens och är rätt rustade för att utföra detta arbete. Samarbete pågår med andra aktörer inom hälsoområdet inom länet såsom Länsstyrelsen, kommuner, Sörmlandsidrotten och Korpen. Deltagande i nationella nätverk pågår kontinuerligt såsom HFS (Hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer) och det nationella nätverket för fysisk aktivitet och FaR (Fysisk aktivitet på Recept), där olika aspekter av hälsofrågor behandlas. Vidare pågår samarbete med Västmanlands och Uppsala läns landsting för utvecklandet av arbetet med hälsofrågor. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

10 Under året har Kollegiala granskningar inom HFS regi genomförts tillsammans med landstinget Västernorrland. Detta innebär att det hälsofrämjande arbetet har granskats och jämförelser har gjorts mellan Västernorrlands och vår egen landstingsdrivna primärvård. Erfarenheten från granskningen har tagits med i arbetet inför de kommande åren. I första prioritet för detta arbete ligger primärvården där hälsofrågorna lyfts på ett strukturerat sätt i mötet med patienten och arbete med att stötta patienten till förändring av levnadsvanor sker där detta är motiverat. Detta sker bl.a. genom användandet av Frågor om din hälsa. Under året har en struktur arbetats fram tillsammans med Hälsoval för att ersätta hälsofrämjande insatser som görs inom primärvården inom olika levnadsvaneområden, såsom fysisk aktivitet, matvanor, tobak och alkohol. Ersättning för dessa insatser startar 2012 på samma sätt inom de landstingsdrivna som de privata vårdcentralerna. Samtliga vårdcentraler har fått information om det hälsofrämjande arbetet. Frågor om din hälsa finns tillgängligt på samtliga vårdcentraler och ett gemensamt sätt att förskriva och dokumentera FaR (Fysisk aktivitet på Recept) är också infört. I år förskrevs recept, vilket är en ökning med drygt 550 recept jämfört med föregående år. Under året har hälsosamtal utifrån frågeformuläret Frågor om din hälsa genomförts. Detta är ca fler än föregående år. Hälsokoordinatorer Hälsokoordinatorskonceptet är infört på alla vårdcentraler i länet. Nätverk i länet för hälsokoordinatorerna är etablerat. Nätverk för respektive levnadsvaneområde finns och kontaktperson för respektive nätverk är utsedda och samarbetar med hälsosamordnaren i länet. Samtliga nätverk har kontinuerliga träffar och närvarofrekvensen på träffarna har varit god. Diplomerad hälsocentral Under 2011 har en möjlighet att bli diplomerad hälsocentral införts. Detta bygger på att ett antal kriterier i hälsokoordinatorskonceptet är uppnådda. Av de totalt 26 vårdcentraler som finns i länet uppnår 9 vårdcentraler kriterierna för att bli diplomerade hälsocentraler. Rökfrihet i samband med operation Arbetet med att införa ett strukturerat sätt att erbjuda stöd för rökavvänjning i samband med operation är infört på samtliga tre sjukhus i länet. Detta bygger på ett samarbete mellan tobaksavvänjare på vårdcentralerna och nyinrättade funktioner för tobaksavvänjning som finns på respektive sjukhus i länet. Hälsomottagningar på länets tre sjukhus Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

11 Arbete påbörjades med planering för start av hälsomottagningar på länets tre sjukhus, dit bl.a. tobaksavvänjarna på sjukhusen skulle vara tillhöriga och en arbetsgrupp la fram en struktur för detta. P.g.a. den ekonomiska situationen fick planerna skjutas på framtiden. En grund till hälsomottagning finns i den verksamhet som sker på Hälsotorget på Kullbergska sjukhuset. Hälsotorget är en utgångspunkt och förebild för hur motsvarande verksamheter skulle kunna byggas upp på Mälarsjukhuset och på Nyköpings lasarett. Nationella riktlinjer Under året har Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder presenterats och implementeringen av dessa har påbörjats, men kommer att intensifieras under En arbetsgrupp för detta implementeringsarbete finns. Utbildning inom Motiverande samtal Utbildningar i motiverande samtal (MI) omfattande 2 dagar har genomförts under året. Fördjupningsutbildning inom MI har också införts under året. Ca 60% av behandlande personal på vårdcentralerna har nu MI- utbildning. Medarbetare har gått MI-lärarutbildning under året vilket möjliggör intern utbildning inom detta område. Det innebär att verksamheter med egen MI-lärarkompetent personal har genomfört interna MI- utbildningar utöver ovan redovisade. Vidare har utbildning inom området tobaksavvänjning genomförts. Basfakta för respektive levnadsvana En arbetsgrupp har utarbetat kunskapsunderlag för respektive levnadsvana och dessa dokument finns nu tillgängliga på den interna webben. Likaså är en mindre omfattande kunskapsfolder Svar om din Hälsa utarbetad för respektive levnadsvana, som ett stöd till innehållet i Frågor om din hälsa. Samtliga dessa finns både på den interna och den externa webben. Webbsida Webbsidor som stöd till medarbetare i det hälsofrämjande arbetet finns på den interna webben och information om det hälsofrämjande arbetet för medborgare och patienter finns också på den externa webben. Samordning olika perspektiv inom policyn En arbetsgrupp finns med representanter för respektive perspektiv; patient, personal och medborgare som har till syfte att samordna insatser så att en förstärkning av effekten kommer till stånd gentemot de olika målgrupper som policyn omfattar. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

12 Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andel genomförda Frågor om din hälsa ska bli högre Under året har hälsosamtal utifrån frågeformuläret Frågor om din hälsa genomförts. Detta är ca fler än föregående år. Andel utskrivna FaR (Fysisk aktivitet på Recept) inom primärvården ska öka 2% I år förskrevs recept, vilket är en ökning med drygt 550 recept jämfört med föregående år. För 2012 kommer receptmodulen att förenklas betydligt, vilket bör resultera i en större ökning av antalet recept. Landstinget verksamheter arbetar aktivt för att vara öppet för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Antal könsuppdelade statistikmått. I Öppna Jämförelser redovisas 173 indikatorer där alla är könsuppdelade Hälso- och sjukvården ska genom olika aktiviteter såväl på förvaltningsnivå som verksamhetsnivå uppnå en likvärdig behandling för alla patienter. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Kompetenshöjande aktiviteter som främjar lika rättigheter, delaktighet och inflytande för alla På Fröslunda vårdcentral har somalisktalande undersköterskor haft provanställning i syfte att underlätta kontakterna med en av de större invandrargrupperna. På vårdcentralen City har all personal deltagit i kulturmöten och utbildning inför HBT-certifiering. Vårdcentralen Strängnäs har haft föräldragrupper med tolk under året och utökat kompetensen inom andra kulturer. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

13 Personal Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Hälso- och sjukvården skall vara en attraktiv arbetsgivare och genom olika aktiviteter bidra till att medarbetarnas kompetens utvecklas i en organisation som systematiskt tillvaratar och utvecklar kompetens. Bemanningsförändringar pågår i Primärvården utifrån fortsatt anpassning till Hälsovalsmodellen vilket innebär att personalens kompetens behöver utnyttjas optimalt. Vårdcentralerna behöver i större utsträckning än tidigare ta ställning till hur och om uppkomna vakanser skall bemannas. Nya kompetensområden har också utvecklats, exempelvis hjärtsviktsmottagningar och KOL-mottagningar. Under året har antalet medarbetare minskat totalt i Primärvården men varierar mellan vårdcentralerna där vissa har fler anställda än föregående år. Glädjande nog har antalet ST-läkare ökat vilket på sikt torde medföra mindre behov av hyrläkare. Hyrläkartimmarna har minskat under året vilket dessvärre inte återspeglas i kostnaderna som ökat. Ett antal annonseringar har gjorts utan resultat Bland annat har vi erbjudit anställning med möjlighet för distriktsläkare att huvudsakligen arbeta med handledning av utbildningsläkare och annonserat efter läkare beredda att arbeta som rörlig resurs över länet ( intern hyrläkare ). Via rekryteringsbolaget Medicarrera som upphandlats för rekrytering och språkutbildning av läkare inom Europa har hittills 1 läkare fastanställts och 3 är under provtjänstgöring inom Primärvården. De vårdcentraler som har flest vakanser arbetar målinriktat med rekrytering ur de grupper av utlandsutbildade läkare som sökt sig till Sverige och erbjuder, så långt handledningsresurserna möjliggör, provtjänstgöringar enligt Socialstyrelsens direktiv, vikariat som underläkare och ST-anställningar. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andelen verksamheter som har verksamhetsspecifika kompetensplaner. Andelen chefer som deltagit i av landstinget fastställt ledarutvecklingsprogram eller motsvarande. 60% Andelen kvinnliga chefer 92% Kompetensplaner finns på flera kliniker, för kliniken som helhet eller uppdelat per yrkeskategori eller individuella för varje anställd. Andra kliniker diskuterar i medarbetarsamtal kompetensbehov och utbildningsplaner Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

14 Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andelen kvinnor av samtliga anställda 86% Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Hälso- och sjukvården arbetar för att personalen skall uppleva en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Enskilda vårdcentraler söker koppling till forskning och uppmuntrar sina medarbetare att samverka med FoU, ingå i studier och se doktorandskap som en möjlighet. Några medarbetare är just i fas att börja som doktorander. Sjukfrånvaron har ökat något men måltalet för året har uppnåtts. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andelen verksamheter som under året haft hälsofrämjande aktiviteter utifrån "hälsofrämjande-policyn". Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. Basen i arbetet med arbetsmiljön är medarbetarsamtal, arbetsplatsträffar och samråd med skyddsrond. På flera vårdcentraler erbjuds möjligheter till massage och/eller träning. 4,8% Måltalet som ska vara 4,1% Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Hälso- och sjukvården arbetar systematiskt med förbättringsarbete i syfte att utveckla bl a vårdprocesser och vårdkedjor, i detta arbete är personalens delaktighet en förutsättning. Hjärtsviktsmottagning, delprojekt inom Från Bra till Bäst, finns eller är under uppbyggnad vid flertalet av vårdcentralerna. I stort sett alla vårdcentraler har nu även full tillgång avseende de uppsatta kompetensnivåerna psykoterapeuter, via SRS-kliniken, samt steg-1 kompetens inom KBT hos de egna beteendevetarna. Tre vårdcentraler har på initiativ av Folkhälsoinstitutet påbörjat det s k Plus 60-projektet tillsammans med fyra andra landsting. Det innebär att identifiera personer mellan 60 och 75 år som är i riskzonen för vissa sjukdomar och erbjuda hjälp med beteendeförändring. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

15 Flera vårdcentraler har påbörjat ombyggnationer/renovering för anpassning till nya verksamhetskrav. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andelen medarbetare som upplever att de är engagerade i utvecklingen av verksamheten. Personalenkät är under upphandling inför kommande år. Under 2011 har därför ingen mätning kunnat göras. Förnyelse Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Hälso- och sjukvården ska införa ett samlat ledningssystem för kvalitet, som ska ge en ökad tydlighet när det gäller ansvar på alla nivåer, dokumenterade rutiner för kvalitetsområden samt systematisk egenkontroll, uppföljning och återföring av resultat Ledningssystem I Landstinget Sörmland har under 2011 bedrivits ett övergripande arbete där samtliga förvaltningar deltagit för att ta fram ett gemensamt ledningssystem. Under hösten genomfördes två användartester av ledningssystemet i samarbete med Mälardalens högskola och fler tester kommer att genomföras under året. I börja på januari 2012 presenteras en prototyp för ledningssystemet på Insidan. Denna prototyp gör inte anspråk på att vara fulländat utan arbetet ska fortsätta under första halvåret 2012 både på övergripande nivå och i varje förvaltning för sig. Vårddatasystem Vårddatasystemet SYSteam Cross genomgår under 2010 till 2014 ett genomgripande utvecklingsarbete. Arbetet ska utmynna i helt nya versioner, 5 resp. 6, vilka inte bara förbättrar funktionaliteten i stödsystemet utan är ett stöd till ett mer processinriktat arbete i hälso- och sjukvården. De nya versionerna kommer att utgå från patientsituationen och fokusera på vårdprocesser istället för befintlig version som utgår från klinikstrukturen. Förbättra effektiviteten Förbättringsarbetet enligt modellen "Från Bra till Bäst" inleddes under Tekniken används för översyn inom prioriterade områden och innebär samtidigt att hälso- och sjukvården fortsättningsvis tillämpar en standardiserad och systematisk metodik för att förbättra effektiviteten. Nya prioriterade områden under 2011 var stroke och övervikt. Dessa två områden startades upp under hösten och arbete pågår. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

16 Särskilda produktionsplaneringsprojekt har startat på några vårdcentraler inom Primärvården. Multisjuka äldre Många åtgärder har vidtagits för att förbättra för de multisjuka äldre. Ett antal åtgärder, som var och en visat sig ha god effekt för den sjuke, har tagits upp i ett standardiserat åtgärdsprogram. Detta har testats på 10 patienter på samtliga sjukhus och är utvärderat. Utifrån resultatet i utvärderingen har nya tester startats och pågår. Nya test av den standardiserade vårdplanen pågår på Nävertorps vårdcentral tillsammans med Katrineholms kommun, Gnesta vårdcentral och Tunafors vårdcentral. Närvårdsteamet i norra länsdelen och vårdplaneringsteamet i södra länsdelen testar också det standardiserade vårdprogramet. På några vårdcentraler har man infört funktionen äldresköterska. Det är en resurs för den som ofta behöver kontakt och stöd genom en direktkontakt. Utöver detta standardiserade åtgärdsprogram har samarbete mellan ambulans och närvårdsteamet utvecklats. Detta startade i norra länsdelen och innebär att ambulanspersonalen efter bedömning av den sjuke kan kalla på närvårdsteamet. Läkaren i teamet undersöker den sjuke i hemmet. Utifrån undersökningsfynd kan den multisjuke patienten läggas in direkt på vårdavdelning på sjukhuset eller stanna kvar i hemmet med insatser från närvårdsteam eller hemsjukvård. Ambulanssjukvården har kartlagt samtliga patienter under en tvåveckors period med avseende på geriatrisk riskprofil. Resultatet visar intressanta mönster som nu ska studeras vidare. På Kullbergska sjukhuset har man under två veckor kartlagt patienter som återinlagts inom 30 dagar. Resultatet visade ett flertal orsaker till återinläggning. Bröstcancer Det mätbara målet i budget 2011 är att samtliga ledtider ska kortas med 50 %. One-stop clinic för bröstcancerdiagnostik har införts - alla diagnostiska åtgärder genomförs vid samma besökstillfälle och patienten får besked om resultatet. För att effektivisera utskrivningen från vårdavdelningen efter operation har ny skriftlig information utarbetats. Vissa nyopererade bröstcancerpatienter vårdas på Althea istället för på vårdavdelning. Rutiner för hantering av första kontakt vid besvär från bröst ingår i vårdöverenskommelsen mellan kirurgklinikerna och primärvården. Uppföljning/träning av sjukgymnast detta fungerar mycket bra och omfattar nu samtliga patienter där körtlarna i armhålan tagits bort eller där hela bröstet är borttaget. Arbetssättet permanentades i januari. From april 2011 leds det fortsatta förbättringsarbetet med bröstcancer av de ingående verksamheterna i bröstcentrumsstyrelse. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

17 Hjärtsvikt Arbetsgruppen har tagit fram en modell för hur omhändertagandet ska ske på olika vårdnivåer. Många vårdcentraler är på väg eller har redan startat egna sjuksköterskeledda mottagningar för omhändertagande och behandling av hjärtsviktspatienterna enligt modellen. Det är viktigt med en tidig diagnos av hjärtsvikt och på klin.fys.avdelningarna finns nu en förenklad undersökning som fastställer om patient har hjärtsvikt och därmed ska behandlas Äldrevårdteamet Eskilstuna/Strängnäs, gör hembesök till hjärtsviktspatienter och har genom detta lyckats undvika flera besök på akutmottagningen och även inläggning En 7,5 p kurs för blivande hjärtsviktssköterskor på vårdcentralernas sviktmottagning har genomförts med Mälardalens Högskola och avslutas i januari E-learningprogram för metoden Teach-Back är klar och publicerad i ELLSA Styrtal Utfall Måltal Kommentar Minska antalet återinskrivna multisjuka äldre. Återinskrivningskurvan har över året rört sig både nedåt och uppåt igen. På KSK har ett minskat antal vårdtillfällen (124st under 2011) noterats för åldersgruppen 85 år och äldre. Öka täckningsgraden till RiksSvikt - hjärtsvikt 89% 90% I november var täckningsgraden 89 %. De flesta vårdcentralerna registrerar i hjärtsviktsregistret. Många vårdcentraler har också startat hjärtsviktsmottagning och andra låter sjuksköterskor utbilda sig i ämnet på Mälardalens Högskola. Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Hälso- och sjukvården i Sörmland samverkar med andra aktörer i utveckling av vården på nationell, regional och kommunal nivå Styrtal Utfall Måltal Kommentar Antal samverkansområden som Hälso- och sjukvården aktivt driver tillsammans med landstingen i Stockholm och Västmanland. Inga samverkansformer har etablerats med omkringliggande landsting. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

18 Miljö Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Hälso- och sjukvården bedriver ett effektivt miljöarbete, detta genom att följa miljöledningsrutinerna och genom att utbilda personal i miljö Webbutbildning i miljö för chefer har inte tagits fram. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andel verksamheter som har implementerat de förvaltningsspecifika miljöledningsrutinerna. 100% Styrtalet har varit att implementera de rutiner som beskriver sjukvårdens miljöpåverkan. Detta rapporterar verksamheterna själva. Andel verksamheter som sätter in punktinsatser och avropar/köper in ekologiskt kaffe, te frukt och mjölk. Andel verksamheter som sätter in punktinsatser och avropar/köper in rättvisemärkt kaffe och te. Andel av personalen som har genomgått webbutbildning i miljö som finns inom ELLSA kompetensplats. 100% Punktinsatser för ekologiskt odlade och rättvisemärkta produkter har inneburit svårigheter att förhålla sig till. Endast ett fåtal enheter har rapporterat fullföljande. 100% Punktinsatser för ekologiskt odlade och rättvisemärkta produkter har inneburit svårigheter att förhålla sig till. Endast ett fåtal enheter har rapporterat fullföljande. 58% 100% 285 anställda har genomfört utbildningen. 78 anställda har påbörjat utbildningen. Totalt antal 363 st. Webbutbildning i miljö för chefer tas fram och lanseras under Denna utbildning har inte tagits fram. Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Hälso- och sjukvården arbetar för minskad klimatpåverkan. Detta uppnås genom att minimera transporter, lustgasutsläpp och övriga klimatpåverkande gasutsläpp samt hushålla med energi Utbildningsplan för sparsam körning har inte tagits fram. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Upprätta utbildningsplan för ecodriving (sparsam körning). Denna utbildningsplan har inte tagits fram. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

19 Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Hälso- och sjukvården arbetar med att minimera miljöpåverkan av kemikalier och läkemedel Styrtal Utfall Måltal Kommentar HSF följer utfasningsplan av kemikalier till 100% Primärvårdsdivisionen följer utfasningsplanen. Webbutbildning i läkemedel och miljö för förskrivare tas fram och lanseras under Utbildningsmaterialet är framtaget men inte publicerat. Ekonomi Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Hälso- och sjukvården ska leda och styra verksamheten så att en stabil ekonomisk utveckling kan uppnås och bibehållas. Det långsiktiga målet är att soliditeten successivt ska öka. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr +10,5 mnkr +5,6 mnkr Genomsnittlig förändring av eget kapital de senaste tre åren. +13 mnkr Mätningen gäller de senaste två åren då primärvården ersatts enligt ny modell. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

20 Specifik avrapportering Policy för funktionsnedsättning Primärvården arbetar kontinuerligt med att uppnå en vård på lika villkor för alla patienter. - Återkommande informations- och utbildningsinsatser som stärker personalens medvetande Information och diskussioner på regelbundet återkommande arbetsplatsträffar och fördjupade diskussioner på vårdcentralernas planeringsdagar. - Säkerställa ett gott bemötande och en god kvalitet i vård och behandling Primärvården ingår i Nationella Patientenkäten som med jämna mellanrum följer upp patienternas uppfattning om bemötande och kvalitet på den enskilda vårdcentralen. - Insatserna som erbjuds ska vara lika oberoende av bostadsort, kön, ålder och arbetsförmåga Likvärdig vård för alla patienter är en grundinställning för alla vårdcentraler. De landstingsdrivna vårdcentralerna träffas regelbundet vilket underlättar möjligheterna att få likvärdig primärvård över hela länet. Tecknandet av landstingsgemensamma vårdöverenskommelser mellan primärvården (offentlig och privat) och olika sjukhusspecialiteter är ett led i att uppnå likvärdig vård för alla medborgare i Sörmland - Vårdprogram som utarbetas på riksnivå anpassas till lokal nivå och tillämpas inom Landstinget Sörmland I de avseende nationella riktlinjer inbegriper primärvårdsinsatser följs dessa i länsgemensamma vårdprogram. - Utveckla samarbetet mellan barnavårdscentral, föräldrar och förskola så att barn med behov av särskilt stöd upptäcks i så tidigt skede som möjligt Seminarium 2 genomfördes september med god anslutning av ledande politiker och tjänstemän från landstinget och kommunerna. Bemötande av barn och föräldrar liksom relationer till samverkansparter har diskuterats inom barnhälsovården vid flera APT och på planeringsdagarna i oktober. - Lokaler ska vara tillgängliga för alla I FM-enheten Fastighets regi pågår ett projekt för att snabbt åtgärda "enkelt avhjälpta hinder" i Hälso- och sjukvårdens lokaler. Åtgärderna baserar sig på inventeringar gjorda med utgångspunkt från policyn avseende funktionshindrade. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

21 En skyltgrupp har startat, också den i FM-enheten Fastighets regi, för att skapa en för hela länet enhetlig och tillgänglig skyltning till och i hälso- och sjukvårdens lokaler. - Handikapporganisationerna ska beredas tillfälle att delta i planering av ny- och ombyggnad Berörda handikapporganisationer bjuds rutinmässigt in att delta i planering av ny- och ombyggnad av hälso- och sjukvårdens lokaler. - Att kunna utöva sin tro är en mänsklig rättighet. Därför måste landstingets lokaler för religionsutövning tillgängliggöras. Primärvårdens lokaler är tillgängliga för såväl patienter som personal med olika religionsinriktningar. HBT-policy Hälso- och sjukvården arbetar med inriktningen att uppnå likvärdigt bemötande, vård och behandling för alla medborgare i Sörmland. Genom HBT-policyn tydliggörs behovet av att vara observant mot tidigare värderingar så att alla medborgare verkligen bemöts med samma respekt och hänsyn. Under de senaste åren har enheterna inom hälso- och sjukvården haft olika aktiviteter för att informera och diskutera bemötandefrågor så att alla människor får ett korrekt och likvärdigt bemötande. För att uppnå ett korrekt och likvärdigt förhållningssätt mot alla medborgare i Sörmland och att också uppfattas så av såväl personal som medborgarna krävs en ständig dialog om detta på arbetsplatserna. Det är också viktigt att landstinget är representerad vid olika evenemang för ett mer likvärdigt samhälle. Under 2011 fanns Landstinget Sörmland representerad vid Pridefestivalerna i Stockholm och i Eskilstuna Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

22 Samlad analys - personal och ekonomi PERSONAL 1. TIMMAR NÄRVARO Egen personal Timavlönade Inhyrda Summa arbetad tid Vanlig tid tillsvidare Vanlig tid visstid Övertid Jour/beredskap läkare Summa FRÅNVARO Egen personal Sjukfrånvaro Semester Föräldraledighet Utbildning Övrig frånvaro Summa ÅRSARBETARE 1700 TIM NÄRVARO Egen personal Timavlönade Inhyrda Summa arbetad tid Vanlig tid tillsvidare Vanlig tid visstid Övertid 5 5 Jour/beredskap läkare 4 3 Summa FRÅNVARO Egen personal Sjukfrånvaro Semester Föräldraledighet Utbildning 8 1 Övrig frånvaro Summa Anställda Antalet anställda har minskat från 696 till 678 en minskning med 18 personer eller 13,6 årsarbetare jämfört med föregående år. Arbetade timmar och frånvarotimmar Den arbetade tiden har ökat med timmar eller 1,2 % motsvarande ca 8 årsarbetare. Det är visstidsanställda som står för ökningen. Timtid har ökat med timmar och inhyrd personal har minskat med ca timmar. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

23 Av den arbetade tiden har 92 % utförts av månadsavlönad personal, 4 % av timavlönad samt resterande 5 % av inhyrd personal. De timavlönade motsvarar 22 årsarbetare och den inhyrda tiden motsvarar 30 årsarbetare. Frånvarotiden har ökat med timmar, det är främst föräldraledighet och semester som har ökat. Sjukfrånvaron har ökat något från 15,6 dagar per anställd den senaste 12 månaderna till 16,0 dagar per anställd en ökning med 0,4 dagar per anställd. Andelen långtidssjuka >90 dagar är nu 20 personer motsvarande 2,9 % av samtliga anställda. Samma period föregående år var 15 personer långtidssjuka, en ökning med 5 personer. I genomsnitt har varje anställd varit frånvarande 82,0 kalenderdagar under året en minskning med 1,6 dagar jämfört med Lönekostnadsanalys, kostnaden för den arbetade tiden Den totala kostnaden för personalen uppgår till 395 mnkr. Personalkostnaden har totalt ökat med 2,22 % jämfört med föregående år. Den största posten inom personalkostnader är månadslön som ökat med 1,75 % Nya avtal varav nya avtal 2,55 % varav individuell löneförändring utöver avtal 1,43 % varav löneförändring p.g.a personalomsättning -1,38 % varav volymförändring -0,85 % Hela kostnadsökningen beror på de löneavtal som tecknats under Individuell förändring utöver avtal Den vanligaste förändringen utöver avtal är att ST-läkare blir Distriktsläkare. Löneförändring pga. personalomsättning Löneförändring pga. personalomsättning brukar vara kring noll och ofta svagt negativ, vilket betyder att nytillträdande personal får en något lägre lön än den avgående, t ex generationsväxling. Volymförändring Kostnadsvolymen har minskat något. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

24 Inhyrd personal Kostnaden för inhyrd personal har ökat med 6,0 % motsvarande 3 mnkr. Eftersom den arbetade tiden för inhyrd personal har minskat så är det en ren kostnadsökning. Timlön Timtidskostnaderna har ökat med 24,68 % motsvarande 2 mnkr, det är främst läkartimmarna som ökat. EKONOMI Primärvårdens resultat 2011 slutade med ett överskott på 10,5 mnkr. Efter att primärvården prognostiserade negativt årsresultat under våren sattes en rad åtgärder in för ekonomi i balans. I LS 72/2011 beslutades om nytt resultatkrav vilket ytterligare ökade kravet på åtgärder. Det nya resultatkravet för Primärvården fastställdes till + 5,6 mnkr års resultat innebär att utfallet är 5 mnkr bättre än kravet. I PVN 11/2012 fastställdes åtgärdsplan för att Primärvårdens reviderade avkastningskrav enligt LS beslut skulle kunna uppnås. Resultatkurvan för primärvården påverkas starkt av att huvuddelen av intäkterna från Hälsoval betalas ut baserat på antalet listade. Samtidigt följer kostnadskurvan säsongs variationerna vilket innebär att resultatet under sommarmånaderna visar stora överskott. Listning Andelen listade är 74 % av befolkningen. Under hösten har andelen minskat med 1 % vilket ändock är mindre än bedömningen i samband med delårsbokslut 2. Bedömningen grundades på att ytterligare en privat vårdcentral öppnat i Eskilstuna. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

25 Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

26 Resultat per vårdcentral Sammanställning primärvård period Vårdcentral Antal listade Antal listade poäng Antal inv Andel listade av kommunens invånare Ersättning från Hälsoval varav täckningsgrad Resultat 2011 Vingåkers Kommun % 142 Vårdcentralen Strängnäs Vårdcentralen Mariefred Summa Strängnäs kommun % 1400 Vårdcentralen Flen Vårdcentralen Malmköping Summa Flen kommun % 1431 Vårdcentralen City Vårdcentralen Fröslunda Vårdcentralen Skiftinge Vårdcentralen Torshälla Vårdcentralen Tunafors Summa Eskilstuna kommun % 1462 Vårdcentralen Nävertorp Vårdcentralen Linden Summa Katrineholm kommun % 1481 Vårdcentralen Trosa % Vårdcentralen Gnesta % Vårdcentralen Oxelösund % Vårdcentralen Åsidan Vårdcentralen Bagaregatan Vårdcentralen Ekensberg Summa Nyköping kommun % Summa % Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

27 Antalet vårdcentraler som slutar med ett negativt resultat 2011 är färre än Fortfarande ses ett underskott främst på de vårdcentraler som har fått ett kraftigt reducerat listningsunderlag på grund av att privata vårdcentraler har öppnat. Linden, Nävertorp och Strängnäs har under året förbättrat det negativa resultatet jämfört med prognos. Trosa och Oxelösund har bemanningsproblem gällande läkare. En minskning av antalet anställda övrig personal har gjorts i Oxelösund. Arbetet med labkostnader och röntgenkostnader har börjat få effekt under senare hösten. Kommentarer till de olika intäkts- och kostnadsslagen Intäkter 60 % av intäkterna för en vårdcentral är s k listersättning. Tillsammans med besöksersättning och tilläggsersättning utgör denna del av ersättning från Hälsoval totalt 88 % av vårdcentralernas intäkter. Med andra ord är den avgörande faktorn för att klara ekonomin att säkerställa en volym av listade. Under 2011 har antalet listade minskat något, dock mindre än de bedömningar som gjorts inför året. För rehabgaranti och sjukskrivningsmiljard har Primärvården fått en ersättning på närmare 11 mnkr. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

28 55 % av kostnadsmassan i primärvården är personalkostnader för egen personal. Lägger man därtill kostnaderna för inhyrd personal är den totala personalkostnaden 64 %. Det visar att effektiv bemanning och rätt kompetens är nyckelfaktorer till ekonomi i balans. Personalkostnader Utfallet 2011 blev 3 mnkr bättre jämfört med budget, vilket är en konsekvens av aktiva åtgärder för effektiv bemanning. Distriktsläkare är ett bristområde vilket innebär att inhyrd personal i flera fall är en förutsättning för att klara uppdraget. Totalt har kostnaderna för inhyrd personal uppgått till 54 mnkr i primärvården av totalt 395 mnkr för personalkostnaderna. Köpta verksamhetsnära tjänster Rubriken avser medicinsktekniska tjänster såsom radiologi och klinfys samt labtjänster. I samband med de ökade effektiviseringskraven under våren 2011 vidtogs flera åtgärder för att minska dessa kostnader utan negativ effekt på vården som konsekvens. Primärvårdens åtgärder har under året burit frukt och målsättningen har uppnåtts. Lab Jämfört med 2010 har kostnaderna minskat med 3 mnkr i faktiska tal. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

29 Volymen fördelar sig enligt diagrammet för de olika analystyperna. Det är Klinisk kemi och PNA-analyser som utgör den största volymen. Detta diagram visar kostnadsfördelningen mellan de olika analystyperna. Här framgår att den analystyp som genererar högst kostnader är Klinisk kemi. PNA-analyserna som också är stort till antalet genererar en lägre kostnadsnivå. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

30 Diagrammet visar utvecklingen under två år. Trendlinjerna isar att såväl antal som kostnad har minskat under 2010 och Kostnaden har minskat något mer än antalet analyser vilket innebär att man beställt billigare analyser. Tillgänglighet Telefontillgänglighet enligt vårdgarantin 2011 Dec Jan Feb Mar Apr Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec Mål Bagaregatan Ekensberg Flen Fröslunda Gnesta VC City Linden Malmköping Mariefred Nävertorp Oxelösund Skiftinge Strängnäs Torshälla Trosa Tunafors Åsidan Telefontillgängligheten uppnås bland samtliga vårdcentraler. Bara tre stycken har mindre än 100 % måluppfyllelse. Blad de tre har två 99 % och en 98 % måluppfyllelse. Telefontillgänghet är ett prioriterat område. Samtliga vårdcentraler har arbetat med att styra bemanning av telefonerna för att effektivt möta patienternas behov. Från december öppnades möjligheten att ringa in dygnet runt för att få en bestämd uppringningstid efterföljande morgon. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

31 Produktion Primärvården Ack innev år Ack fg Helår fg år Rullande 12 Diff (R12 - helår fg år) år % Antal Läkarbesök ,7% Antal Besök övrig personal ,6% Utvecklingen av antalet läkarbesök och besök hos övrig personal har mellan 2010 och 2011 minskat. Minskat antal listade är en orsak till utvecklingen. Telefon kan ibland ersätta besök på vårdcentralen och det ses inte i besöksstatistiken. Balansräkning 2011 är första året som Primärvården har egen balansräkning. Det egna kapitalet är +26,2 mnkr var resultatet +15,6 mnkr och 2011 var resultatet 10,6 mnkr. Investeringar Primärvårdens investeringsram är 1,7 mnkr. Den baseras på en beräkning att varje vårdcentral i snitt disponerar ett investeringsutrymme på 100 tkr. Under 2011 har utrustning för endast 553 tkr investerats. Primärvårdsnämnden, Nämndens årsredovisning (34)

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget 2011

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget 2011 Bilaga 1 Hälso- och sjukvårdsnämndens budget 2011 Hälso- och sjukvården: Primärvården 1 Inledning 1.1 Verksamhetens uppdrag Landstingsstyrelsen har det övergripande ansvaret för hälso- och sjukvården,

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 2005-11-09 ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 REVIDERING 2006 Folktandvården ÖVERENSKOMMELSE FÖR ÅR 2005-2007 OM TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA LÄN 1 VÅRDÖVERENSKOMMELSE AVSEENDE TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA

Läs mer

Ambulansdirigering Medhelp

Ambulansdirigering Medhelp LS-LED12-577 Ambulansdirigering Medhelp Maud Ekman (V) har inlämnat en interpellation om vad som krävs för att avtalet med Medhelp om ambulansdirigering inte ska förlängas och vilka alternativ som finns

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. Laboratoriemedicin i DLL

Kvalitetsbokslut 2011. Laboratoriemedicin i DLL Kvalitetsbokslut 2011 Laboratoriemedicin i DLL Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska

Läs mer

Länsgemensamt program för vård och omsorg om demenssjuka

Länsgemensamt program för vård och omsorg om demenssjuka Närvård i Sörmland Bilaga 4 Kommuner Landsting i samverkan Länsgemensamt program för vård och omsorg om demenssjuka Länsstyrgruppen för Närvård i Sörmland Missiv till Programmets uppföljning av kvalitetsindikatorer

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Onkologiska kliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg Kvalitetsberättelse 2015 Kvalitetsberättelse Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015 Planera Förbättra Ansvarsfull Omsorg Genomföra Utvärdera Postadress

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010 Socialnämnden VERSAMHETSUPPFÖLJNING FÖRVALTNINGSCHEFENS SAMMANFATTNING Socialnämnden redovisar ett överskott på 5 400 tkr gentemot budget. En del av förklaringen

Läs mer

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Revisionsrapport Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Landstinget Halland September 2010 Anders Lundberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Omsorgsnämnden Det ekonomiska resultatet för 2013 visar ett underskott mot budget med 10 Mkr. Personalkostnaderna inom Vård och omsorg står för den största delen av budgetunderskottet.

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar.

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar. Bilaga 2 Sammanställning 2016-04-13 över hur inkomna förenklings- /förbättringsförslag hanteras/hanterats (hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde och angränsande förvaltningar) Inledning Nedan redovisas

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse År 2013

Patientsäkerhetsberättelse År 2013 Patientsäkerhetsberättelse År 2013 2014-02-21 Revideras senast 2015-02-27 Sören Akselson Chefsöverläkare 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 5 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Strängnäs

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Strängnäs Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Strängnäs Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 6 Tillgänglighet... 6 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Årsanalys 2007 - NSV Markaryd

Årsanalys 2007 - NSV Markaryd Kopia på årsredovisningen för Markaryds vårdcentral samt kopia på den skuggbudget som lagts med utgångspunkt från Vårdval Kronoberg, så man ser hur det slår (för Markaryds vårdcentral)? Årsanalys 2007

Läs mer

Rapport. Verksamhetsuppföljning, Hemtjänst Vård- och äldreomsorgen i Alingsås kommun 2016. Alingsås 2016-04-01 Christine Sjökvist Kristina Bornhall

Rapport. Verksamhetsuppföljning, Hemtjänst Vård- och äldreomsorgen i Alingsås kommun 2016. Alingsås 2016-04-01 Christine Sjökvist Kristina Bornhall Rapport Verksamhetsuppföljning, Hemtjänst Vård- och äldreomsorgen i Alingsås kommun 2016 Alingsås 2016-04-01 Christine Sjökvist Kristina Bornhall 1 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Sammanfattning...3

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet ohälsosamma matvanor Bakgrund till riktlinjerna Ingen enhetlig praxis

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015 Månadsrapport Socialförvaltningen Juli 2015 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt...

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Jämställdhetsplan med inriktning mot likabehandling Bildningsförvaltningen augusti 2014 juli 2017 Fastställd av förvaltningschefen 2014-08-13 Handläggare: Maria Evald processledaree i jämställdhet Bildningsförvaltningen

Läs mer

Uppföljning av vidtagna åtgärder samt vilka åtgärder som vidare planeras för att på sikt komma tillrätta med hälso- och sjukvårdens ekonomi

Uppföljning av vidtagna åtgärder samt vilka åtgärder som vidare planeras för att på sikt komma tillrätta med hälso- och sjukvårdens ekonomi Landstingsstyrelsen Tjänsteutlåtande H A N D L Ä G G A R E Ulrika Sörblad Landstingsstyrelsens sekreterare Tel: 0155-24 57 86 2011-05-23 LS-LED11-318 Uppföljning av vidtagna åtgärder samt vilka åtgärder

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Fokusberedningen för närsjukvård - rapportering av uppdrag Rapport Datum: 2015-10-14 Fokusberedningen för närsjukvård 2015-10-14 Innehåll 1. Uppdrag till fokusberedningen för närsjukvård...4 2. Beredningens

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 6 Patienterfarenheter... 6 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet...

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Inledning och verksamhetsbeskrivning: Medihead ett privat hemtjänst och assistansföretag, med mångkulturell inriktning (främst till persisk-, arabisk- och kurdisk- talande

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem Datum och ansvarig för innehållet 2016-03-01 Marja Gesslin, Verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda Kvalitetsbokslut 2011 VC Fröslunda Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Dnr A 151/11:1. Verksamhetsplan 2012. Alingsås lasarett. Fastställd av Styrelsen för Alingsås lasarett 2011-12-15

Dnr A 151/11:1. Verksamhetsplan 2012. Alingsås lasarett. Fastställd av Styrelsen för Alingsås lasarett 2011-12-15 Dnr A 151/11:1 Verksamhetsplan 2012 Alingsås lasarett Fastställd av Styrelsen för Alingsås lasarett 2011-12-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VISION... 3 VÄRDEGRUND... 3 UPPDRAG OCH VERKSAMHETSIDÉ... 3 FOKUSOMRÅDEN

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Marie Sigurdh, Fäladshöjden, Lund, 2013-02-19 Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN UE,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 2015-03-16 Verksamhetsområde Verksamhet för personer med funktionsnedsättning Diarienummer: VON 2014/1040 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör

Läs mer

Hälsa i bokslut. Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården

Hälsa i bokslut. Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården Hälsa i bokslut Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården Ingvor Bjugård Sveriges Kommuner och Landsting Ulvhäll 26 maj 2005 Jämlik hälsa Levnadsvanor

Läs mer

Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11

Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-11-24 Rev/11039 Revisorerna KBR/VHL Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11 Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning

Strategisk kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Kerstin Svensson Cert. kommunal revisor Strategisk kompetensförsörjning Surahammar kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Uppdrag... 3 2.1.

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun Ks 583/2011 Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Om Jämställdhets- och icke-diskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun...3

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Projektplan för Samverkstan

Projektplan för Samverkstan Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2010-04-30 1(10) Projekt Samverkstan Runar Skoglund Arbetskonsulent 054-29 72 25 sms 070-691 72 39 runar.skoglund@karlstad.se Projektplan för Samverkstan Bakgrund

Läs mer

Vårdval Norrbotten, årsrapport 2013

Vårdval Norrbotten, årsrapport 2013 VÅRDVAL 2013 Vårdval Norrbotten, årsrapport 2013 Bakgrund Vårdval Norrbotten infördes 1 januari 2010 och utgångspunkten är att invånarna själva skall ges möjlighet att välja hälsocentral. Alla aktörer

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare BURLÖVS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-21 Ninette Hansson tf Medicinskt ansvarig sjuksköterska Mallen är framtagen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-12-16 Vår referens Anna Emelie Caroline Friholm HR-konsult Tjänsteskrivelse Emelie.Friholm@malmo.se Jämställdhetsplan 2014 FRI-2013-3236 Sammanfattning

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Konsult- och servicekontoret 2007

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Konsult- och servicekontoret 2007 1(5) Jämställdhets- och mångfaldsplan för 2007 Styrelsen för Konsult- och service har som utgångspunkt att alla individer oavsett kön, etnisk bakgrund, religiös tillhörighet, funktionsförmåga eller sexuell

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse 1(10) Omsorgsförvaltningen Patientsäkerhetsberättelse År 2015 Datum och ansvariga för innehållet 2016-03-11 rev. ON 2016-03-31 Maja Sandström-Olsson MAS, Anneli Flink MAR Verksamhetschefer Hälso- och sjukvård

Läs mer

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Falkenbergs kommun 2012

Patientsäkerhetsberättelse för Falkenbergs kommun 2012 Patientsäkerhetsberättelse för 2012 Datum:2013-03-01 Sophia Lehnberg, MAS Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet Struktur

Läs mer

Likabehandlingspolicy och likabehandlingsplan

Likabehandlingspolicy och likabehandlingsplan LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 26 (40) Dnr CK 2010-0554 63 Likabehandlingspolicy och likabehandlingsplan Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag 2015-07-07 Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag Behovet av en fast kontaktperson betonas i den Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) Förbättrad information och kommunikation

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10 Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se Slutrapport Levnadsvanor - dokumentation i hälsobladet alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat 2012-09-03 www.lio.se 2012-09-03 Dokumentation av levnadsvanor i Cosmic Hälsobladet Bakgrund Sedan 2009 har

Läs mer

Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen

Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lena Andréasson, vård- och omsorgschef Vård- och omsorgsnämndens handling nr 6/2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE VOF 2007 1 (5) Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008)

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008) Vård- och omsorgsnämndens handling nr 25/2008 Monika Hammertjärn 2008-04-09 704-5300-2008 0155-26 41 18 Datum Dnr 1(5) Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar

Läs mer

Ange datum. 1 (6) DELÅRSRAPPORT 2014 NÄMND: Socialnämnd FÖRVALTNING: Socialförvaltning Ordförande: Bo Brantmark Förvaltningschef: Lena Landström VERKSAMHET Vård och omsorg har ansvar för kommunens vårdboenden,

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-01-14 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, P 20 1 (4) HSN 1210-1271 Yttrande över motion 201:14 av Lars Dahlberg m.fl.

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 6 Patienterfarenheter... 6 Smidig resa genom vården... 6 Tillgänglighet...

Läs mer

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö.

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö. Tg1 2013 v2.5 n W BESLUT Expedit rat lnspektionen för värd och omsorg 2015-07-30 Dnr 8.5-7644/2014-21 1(8) Avdelning syd Jill Franssohn _ii".fi'anssohi'l@ivo.sc Vårdgivarens dnr 1500855 Region 291 89 KRISTIANSTAD

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Överförande av hemsjukvården till kommunerna i Sörmland 2011

Överförande av hemsjukvården till kommunerna i Sörmland 2011 Närvård i Sörmland Överförande av hemsjukvården till kommunerna i Sörmland 2011 Rapporten har sammanställts på uppdrag av länsstyrgruppen för närvård i Sörmland. Rapporten avser att beskriva hur hemsjukvården

Läs mer

Allmän information. Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan.

Allmän information. Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan. Allmän information Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan. Vissa uppgifter är inte möjliga att hämta ur befintliga IT-system under 2010. Vissa uppföljningsparametrar

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-22 Patrik Sjösten verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016

Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2013-04-12 ON 2013/0049 0480-45 35 15 Omsorgsnämnden Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Uppföljning 2014. Vårdcentralen Åsidan Nyköping

Uppföljning 2014. Vårdcentralen Åsidan Nyköping Uppföljning 2014 Vårdcentralen Åsidan Nyköping Inledning Syftet med Hälsovals avtalsuppföljning är att säkerställa att vårdgivaren uppfyller kraven i regelboken. Uppföljningen syftar också till att skapa

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet

Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet Perspektiv Arbetsområde Projekt, aktivitet m.m. Sjukhus eller vårdorganisation Medarbetarperspektivet Evenemang Friskvård /levnadsvanor

Läs mer