2. 3 Pedagogträffar i trädgård/inne på Färsna gård- öppen med olika tema. Aktivitet, fika, lokal och erfarenhetsbyte ingår.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. 3 Pedagogträffar i trädgård/inne på Färsna gård- öppen med olika tema. Aktivitet, fika, lokal och erfarenhetsbyte ingår."

Transkript

1 Färsna gård Utvärdering och reflektion Utomhuspedagogik i förskola, en satsning i Norrtälje kommuns statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder i förskola hösten 2018 Syfte och mål Målet och syftet var att Norrtälje Naturcentrum skulle bidra med kvalitetshöjande insatser inom förskola kopplat till utomhuspedagogik i medvetet ledarskap, lärande och lek inne och ute i växelverkan och hälsofrämjande åtgärder för en hållbarare förskola med hög kvalitet under hösten 2018 i förskolor i Norrtälje kommun. Mätbara mål var: Naturdagar med barn och pedagoger i förskolornas närmiljö. Naturcentrums personal kommer ut till förskolan och har ett upplägg tillsammans med pedagog, ev material och resor ingår Pedagogträffar i trädgård/inne på Färsna gård- öppen med olika tema. Aktivitet, fika, lokal och erfarenhetsbyte ingår. 3. Alla förskolor får en grund NO-påse (läromedel) och en språkpåse för att ta med ut i lärmiljöer i närmiljön kring förskolan (specialutformad påse, luppar, bok, vit duk, inplastad material för artbestämning.). Producera 30 stycken läromedel till 15 av Norrtälje kommuns förskolor. Metod Utomhuspedagogik handlar inte bara om natur och biologi, utan lika mycket om språk, historia, samhällskunskap, konst och matematik. Det handlar om att lära i autentiska miljöer, men att en självklar koppling sker mellan ute- inne i växelverkan, ett medvetet sätt att koppla ihop teori, praktik och egna erfarenheter för att öka förståelsen i lärandet. Upplevelsen, barnets förstahandsupplevelser och sinnligt lärande är det centrala. Tanken är att barn tillsammans med andra barn och pedagoger ska uppleva och lära nya saker. När lärandets knyts till verkligheten ökar den kroppsliga delaktigheten och skapar nyfikenhet, motivation i lärandet. Det blir en stor ämnesintegration vilket är helt i linje med förskolans läroplan. Genom utomhuspedagogik i medvetet ledarskap blir undervisningen varierad och skapar förutsättningar för en mer tillgänglig förskola i flera avseenden. A. Förmedlingsfasen- pedagogen förbereder eleverna på vad som ska göras. Pedagogerna förmedlar nytt lärstoff och väcker nyfikenhet. Förberedelser. B. Praktiska upplevelser/aktiviteter i autentiska lärmiljöer- B1. Eleverna arbetar gruppvis, parvis eller enskilt. B2: Presentation av gruppernas arbete- vandring från grupp till grupp. B3: Pedagogen leder reflektion av avslutar med auditativ struktur.

2 C. Bearbetningsfasen. Vidare arbete inne på förskolan/eller i klassrummet utifrån elevens nya erfarenheter och kunskaper och frågor. Fördjupning. Reflektion, analys. Formulera kunskap. Redovisning/tillämpning. Definition utomhuspedagogik Utomhuspedagogik är ett förhållningssätt som syftar till lärande i växelspel mellan upplevelse och reflektion grundat på konkreta erfarenheter i autentiska situationer. Utomhuspedagogik är ett tvärvetenskapligt forsknings- och utbildningsområde som bla innebär: Att växelspelet mellan sinnlig upplevelse och boklig bildning betonas Att lärandets rum flyttas ut till samhällsliv, natur- och kulturlandskap Att platsens betydelse för lärande lyfts fram. Nationellt centrum för Utomhuspedagogik NCU, Linköpings universitet Vill ni läsa mer Norrtälje Naturcentrum så kan man läsa på Eller kontakta Anna Westerlund, Norrtälje Naturcentrum, anna@norrtaljenaturcentrum.se Utvärdering av genomförande, aktivitet 1 Naturdagar Norrtälje Naturcentrum har åkt ut till förskolor som anmält intresse att ta del av BoU kontorets satsning. Vi har erbjudit Naturdagar- aktiviteter i närmiljön med barn och pedagoger. Se bifogad lista på deltagande förskolor. Det var 9 kommunala enheter och 6 enskilda enligt BoU fördelning. Målet uppfylldes. Förskolorna kunde välja på 4 upplägg. Se bilagor. Allt har självklar koppling till förskolans uppdrag och styrdokument. Genom utomhuspedagogik i medvetet ledarskap ökar lärandet och det är enklare för förskola att arbeta för att barn ska få ett helhetsperspektiv och därmed ökad förståelse, teori och praktik kopplas samman genom lärande med alla sinnen i skiftande lärmiljöer. Norrtälje Naturcentrum har också velat visa på vikten av att organisera barnen i små grupper då det är en av nycklarna till barns delaktighet, inflytande och ökat lärande. Genom att vara ute och inne i växelverkan kopplas teori och praktik ihop och barnen får lättare att se sammanhang och helhet helt enligt förskolans styrdokument. Att vistas utomhus har också många hälsofrämjande effekter som ökad muskelmassa, bättre kondition, minskad stress, bättre koordination mm. Fysisk aktivitet måste öka bland unga säger forskning för att minska fetma, risk för hjärt- och kärlsjukdomar mm

3 Några av kommentarer från pedagoger om Naturdagar: - De var bra att få inspiration av NNC pedagoger. Det var så bra att göra detta ihop på barnens nivå. - Det var bra att barnen lärde sig så mycket om svenska djur och jag gillade metoden att dela upp barnen i liten grupp. - Vi fick inspiration. Vi fick en tankeställare att det inte behöver vara så så svårt att tex laga mat ute. Det var bra att NNC visade hur barn och pedagoger kan laga mat tillsammans på ett lärorikt och säkert sätt. Vad kan göras bättre: -Att få flera Naturdagar med NNC på förskolan. -Inget. Norrtälje Naturcentrums Naturdagar har uppfattats positivt av barn och pedagoger enligt oss. Förskolorna har också fått positiv feedback från vårdnadshavare. Det uppfattas mycket positivt från pedagogernas håll att få inspiration och kunskap om nya sätt att undervisa i förskola. NNC har uppfattat att det inspirerade förskolorna att tänka mer vilka lärmiljöer de har runt förskolorna och hur undervisning, lek och omsorg kan förflyttas dit på ett mycket meningsbärande sätt. Visa på hur lärandet och leken kan ske på ett mycket konkret sätt tillsammans mellan barn och mellan barn- pedagoger.

4 Genomförande och utvärderingar, aktivitet 2 Pedagogträffar Träffarna hölls på Färsna 14/11 (15 st), 22/1 (13st), 10/2 (18 st), och arrangerades av Norrtälje Naturcentrum. Vi inledde med föreläsningsdel med bikupor, visade bokbord. Sedan hade vi tre stationer där man fick välja vad man ville testa, titta på material och prata med kollegor. En station handlade om Säkerhet när vi lämnar förskolan gård, en station handlade om Pedagogisk odling och den sista om Material ute- inne. Sedan fanns det tid för samtal kring fikabord. Målet uppfylldes väl. Kommentarer från pedagoger Norrtälje kommun: -Man blir så inspirerad! Bra att säkerhet lyftes så konkret! -Det var bra att få inblick i utomhuspedagogikens stora möjligheter för hela förskoleverksamheten. -Det var bra med träffarna för att känna att vi är många som tycker utomhuspedagogik är viktigt för barns inlärning och välmående. -Det var mycket bra med tips från NNC på material, säkerhet och metod. Sedan var det bra att få ha erfarenhetsutbyte med kollegor. Det kunde man ha längre tid. - Det var jättebra att träffas från olika förskolor och höra vad andra gör- dar nytta av varandra och inspireras. -Bra med inspiration hur vi kan arbeta med hållbar utveckling i förskola. - Det jag gillade var att det lilla kan göra så stor skillnad för barn och verksamhet. Ledarskapet är A och O. - Det var bra att både få lyssna på NNC, prova och prata med andra. Kollegialt lärande! Vad kan göras bättre: -Inget. -Det kan vara oftare med olika tema. Det kan vara Norrtälje Naturcentrum som är arrangör men olika förskolor visar verksamhet. Tema som Odling, Hållbar utveckling, Matematik ute, Språkstimulerande aktiviteter i naturen, lek, forskning mm. - Det vore bra om det fanns Pedagogträffar Utomhuspedagogik 4 ggr per år på Norrtälje Naturcentrum. - Jag tycker det är svårt att få tiden att räcka till. Kanske kan man sprida mer kunskap på liknande sätt som gjordes med länken om läromedel. En idé! NNC uppfattade att Pedagogträffarna var mycket inspirerande och kunskapshöjande för pedagogerna. De uppskattade också det kollegiala lärandet och nätverket. NNC föreslår 6 träffar per år med olika teman på Färsna gård för förskola och tillsammans med pedagoger.

5 Genomförande och utvärdering, aktivitet 3 Läromedel Ute-inne Norrtälje Naturcentrum har producerat 15 No-påsar. De innehåller material för att stärka lärandet i fält när förskolan arbetar med undersökande arbetssätt. Se bilaga. Norrtälje Naturcentrum har producerat 15 Språkpåsar. De innehåller material för att stärka lärandet i naturen när vi kontinuerligt arbetar med barns språkutveckling. Detta är ett material som pedagogerna kan utveckla beroende på vilka saker de arbetar med tillsammans med barnen. Se instruktionslänk som sändes till alla berörda förskolor: NhiBk4XnbpMIl6PGd_dgqYEYJFTHv5A42nqH7L7-I Tanken var att ge förskolorna en skjuts framåt för att skapa bättre fysiska förutsättningar för en förskola inne och ute i växelverkan. Norrtälje Naturcentrum vill visa på den stora vinsten att förpacka material på ett systematiskt sätt för att kunna ta vara på hela dagarna på förskolan på ett högkvalitativt sätt där undervisning, lek och omsorg bildar helhet. Utvärdering från pedagoger. Vad kan läromedlen få för effekt? - Ge oss pedagoger inspiration samt att detta väcker nyfikenhet att lära hos barnen. - Det är bra att öka strukturen på verksamheten. Det gynnar oss när vi är få på plats. - Vi har redan en del material packat. Men detta var ett välkommet bidrag. Jättefint! - Fantastiskt att få detta färdigt. Nu ska vi ut och testa. Sammanfattning av insatsen Norrtälje Naturcentrum frågade pedagoger om/hur de vill att NNC ska vara en långsiktig resurs för förskola i Norrtälje kommun. Här kommer några tankar från pedagoger: -Vi önskar workshops om utomhuspedagogik i förskola kopplat till språk, matematik, hållbar utveckling, odling, säkerhet och utematlagning. -Vi vill ha en Naturdag varje termin med Norrtälje Naturcentrum. -Vår förskola har under flera år samarbetat med NNC. Vi har gått från pedagoger som undervisar naturkunskap i skogen till att vara pedagoger som undervisar allt ute. Jag kan bara önska att många ska få ta del av detta sätt att undervisa ute och inne i växelverkan och dessutom ta del av Anna Westerlunds fantastiska människosyn och se det stora i det lilla. Att ta vara på alla stunder i lilla gruppen och njuta ute. Vi vill fortsätta få handledning för att föra verksamheten framåt.

6 -Vi önskar fortsätta att samarbeta med NNC och det känns angeläget att ta vara på denna lokala kompetens. -Fler pedagogträffar på Färsna gård för och att dela erfarenheter med kollegor. Att förskolorna förberett och även visar och berättar. -Jag tycker att NNC också kunde göra filmer som den som de nu gjorde om läromedel. Då kan de öka kunskapen på olika sätt om utomhuspedagogik och vi behöver inte åka iväg. Det är en spännande idé. Några pedagoger tycket att det är Norrtälje Naturcentrum hoppas att Norrtälje kommun och BoU vill fortsätta att samarbeta för att NNC ska vara en resurs för förskola framöver. Alla de förskolor vi besökt vill ta del av Naturdagar kontinuerligt. Vi uppfattar också ett stort intresse att NNC finns som kunskapshöjare och erbjuder workshops och handledning av pedagoger. Ska Norrtälje Naturcentrums utomhuspedagogiska del finnas för att vara en resurs för förskola kopplat till hållbar utveckling, hälsa, ledarskap för att öka kvalitet i förskola måste BoU diskutera det med NNC så att vi kan fortsätta att vara den resursen. I annat fall måste vi vända oss till andra målgrupper. NNC önskar vara ett redskap för ökad måluppfyllnad för Norrtälje kommuns Skolutvecklingsprogram NNC arbetar idag självklart i enlighet med det. Vi hoppas att höstens insatser har givit effekt på kvalitet i förskola för att öka medvetenheten i ledarskapet och den stora skillnad som varje pedagog gör för Norrtälje kommuns förskolor. Att vi hela tiden arbetar med de didaktiska frågorna: Vad ska vi undervisa? Vem? Hur? Var? När? Då vi reflektera och planerar med dessa frågor i fokus kommer förskolan bli en tillgänglig plats för lärande, där hälsa och hållbarhet måste stå i centrum. Utomhuspedagogik som en ordinarie del i förskola är i våra ögon ett långsiktigt och systematiskt sätt att arbeta mot Agenda Det är bråttom nu! Alla barn måste få positiva upplevelser av natur och odling för att få en känsla för naturen. Det är bästa sättet att få dem att arbeta för en hållbar framtid och att förstå att vi måste arbeta MED naturen och att vi är en del i den. Vill ni veta mer om evidens och forskning kopplat till insatserna och utomhuspedagogik så kontakta Norrtälje Naturcentrum så kompletterar vi. Vill ni veta mer om metod och genomförande så gäller samma sak. Tack för förtroendet att vara på fler förskolor 2019 än vi besökt tidigare. Det har varit oerhört inspirerande och meningsfullt för oss på NNC. De som arbetat med insatserna är Susanne Jansson, Lotta Andersson och Anna Westerlund. NNC har höga krav på kvalitetssäkring av ledarskap, säkerhet och genomförande i våra aktiviteter på förskola. Vi ser fram emot fortsatt samarbete! Anna Westerlund, projektledare och leg lärare, anna@norrtaljenaturcentrum.se Norrtälje Naturcentrum

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning på Färsna gård i Norrtälje gällande utomhuspedagogik och möjligheterna kring naturen

Läs mer

Naturen en väg till integration/mångfald. i Norrtälje kommun

Naturen en väg till integration/mångfald. i Norrtälje kommun Naturen en väg till integration/mångfald i Norrtälje kommun Norrtälje Naturcentrum(Juridiskt namn Norrtälje Naturvårdsstiftelse) utomhuspedagogiska verksamheten Norrtälje Naturcentrum är en resurs för

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER I SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning kring utomhuspedagogik och visar på möjligheterna med skolgården,

Läs mer

Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen

Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen Norrtälje 140101 Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen Biologi i fält- elever får under olika naturdagar

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTOMHUS

MED LÄROPLANEN UTOMHUS MED LÄROPLANEN UTOMHUS FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER I SKOLA OCH FRITIDSHEM F 9 PÅ FÄRSNA NATURCENTRUM I NORRTÄLJE 2016 Färsna Naturcentrum är Norrtälje Naturvårdsstiftelse pedagogiska del. Vi erbjuder fortbildning

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 2017-06-30 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2017-2018 Vår vision och verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé bygger på demokratiska värden, där pedagogens

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN VÄSTERLANDA FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Helena Bergenson Datum: Version: 1.0

UTVECKLINGSPLAN VÄSTERLANDA FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Helena Bergenson Datum: Version: 1.0 UTVECKLINGSPLAN VÄSTERLANDA FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Helena Bergenson Datum: 2017-09-04 Version: 1.0 Utvecklingsplan för område centrum och väster Nämndens prioriterade mål 1. Trygghet 2. Trivsel

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Läsåret 2014-2015 Förskolans värdegrund och uppdrag Att alla barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga kriterier Barnen känner tillit

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan)

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) Bifrosts Pedagogiska Enhet Bifrosts förskola Västerbergskolan 2011-2012 1(6) Barnomsorgs-och utbildningsnämndens vision Mölndals stad ger förutsättningar för barn och elevers

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR 2015-12-15 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2015-2016 Vår vision: Att förskolan är en plats där både barn och vuxna känner sig trygga, kan mötas

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Med språket ute och inne i växelverkan

Med språket ute och inne i växelverkan Med språket ute och inne i växelverkan Språket måste barn och elever träna i olika sammanhang och situationer- hela tiden. Hur kan vi alla hjälpas åt att stödja, utmana, inspirera, motivera och driva lärandet

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Positiva vinterupplevelser för barn och ungdomar från andra länder

Positiva vinterupplevelser för barn och ungdomar från andra länder Rapportering till SKANDIA- idéer för livet gällande projekt Positiva vinterupplevelser för barn och ungdomar från andra länder Projektets namn: Positiva Vinterupplevelser för barn och ungdomar från andra

Läs mer

Handlingsplan GEM förskola

Handlingsplan GEM förskola 1 (12) Handlingsplan förskola Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: BU-förvaltningens ledningsgrupp (2013-08-29) Gäller för: Förskolorna i Vetlanda kommun Giltig fr.o.m.: 2013-08-29 Dokumentansvarig:

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Utomhuspedagogik i ett landskapssammanhang teori och praktik

Utomhuspedagogik i ett landskapssammanhang teori och praktik Utomhuspedagogik i ett landskapssammanhang teori och praktik Fil Lic, Anders Szczepanski Linköpings Universitet www.liu.se/ikk/ncu Handlingsburen sinnlig kunskap 2 Marin lärmiljö 3 Irlands västkust 4 Skolgårdsdesign

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Från ord till handling en innovativ lek- och lärmiljö i förskolan

Från ord till handling en innovativ lek- och lärmiljö i förskolan Från ord till handling en innovativ lek- och lärmiljö i förskolan Tidigare erfarenheter Butikschef Sportmagasinet/Intersport Förskollärarutbildning Förskollärare Förskolechef i Linköpings kommun Projekt

Läs mer

"Ute är inne"/ Utvärderingsblankett september april 2018

Ute är inne/ Utvärderingsblankett september april 2018 "Ute är inne"/ Utvärderingsblankett september 2017 april 2018 1. Kön: 2. Jag jobbar vid: 1/7 3. Ta ställning till följande påståenden (1 = mycket dåligt/litet, 2 = ganska dåligt/litet, 3 = varken bra eller

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Sädesärlan 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen VERKSAMHETSPLAN AVD. Fjärilen 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Villerkulla fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Villerkulla fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Villerkulla fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Alla barn har rätt att möta en likvärdig förskola

Läs mer

Här växer människor och kunskap

Här växer människor och kunskap Här växer människor och kunskap Här växer människor och kunskap Verksamhetsutveckling Från otydlighet och spretighet till stringens, tydlighet och enhetlighet Här växer människor och kunskap Vår pedagogiska

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FUXERNA FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: Version: 1.0

UTVECKLINGSPLAN FUXERNA FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: Version: 1.0 UTVECKLINGSPLAN FUXERNA FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: 2017-09-04 Version: 1.0 Utvecklingsplan för område centrum och väster Nämndens prioriterade mål Trygghet Trivsel Hög måluppfyllelse

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Norra förskoleområdet. Fokusområde verksamhetsåret "Mångsidig kommunikation i möjligheternas förskola "

Norra förskoleområdet. Fokusområde verksamhetsåret Mångsidig kommunikation i möjligheternas förskola Fokusområde verksamhetsåret 2018-2019 "Mångsidig kommunikation i möjligheternas förskola " Vision Förskolan har en viktig roll, att inge hopp och framtidstro. Barnen ska ingå i ett meningsfullt sammanhang,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - OMRÅDE C

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - OMRÅDE C 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLA - OMRÅDE C 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4 Centralt prioriterade

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN 2014/2015 Beskrivning av framtagna utvecklingsområden under de fyra perspektiven Kund, Lärande, Medarbetare och Ekonomi. Mål satta utifrån dessa, samt en del av de aktiviteter vi på förskolan

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år På Bifrosts Pedagogiska Enhet känner barn och elever glädje och lust till lärande. Kommunikation,

Läs mer

Kompetensutveckling att leda kollegialt lärande. Arbetslagsledare Gråbo förskolor Uppstart 25 augusti 2017, 13-16

Kompetensutveckling att leda kollegialt lärande. Arbetslagsledare Gråbo förskolor Uppstart 25 augusti 2017, 13-16 Kompetensutveckling att leda kollegialt lärande Arbetslagsledare Gråbo förskolor Uppstart 25 augusti 2017, 13-16 Dagordning Välkomna hit - presentation Syfte Kollegialt lärande - vad och varför? Diskussion

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa Verksamhetsplan Ett hus där barn får växa Förskolan har inriktning mot skapande och utomhuspedagogik. Vi arbetar med barnen som medforskare i smågrupper vilket vi anser ger barnen god trygghet och delaktighet.

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÅGELSTIGENS FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: Version: 1.0

UTVECKLINGSPLAN FÅGELSTIGENS FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: Version: 1.0 UTVECKLINGSPLAN FÅGELSTIGENS FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: 2017-07-26 Version: 1.0 Utvecklingsplan för område centrum och väster Nämndens prioriterade mål 1. Trygghet 2. Trivsel 3.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN VT 2017 & HT 2017

LOKAL ARBETSPLAN VT 2017 & HT 2017 LOKAL ARBETSPLAN VT 2017 & HT 2017 Verksamheten styrs av både nationella styrdokument och kommunala mål. Nationella styrdokument: Skollagen (2010:800) Läroplan för förskolan 1998, reviderad 2016 FN:s barnkonvention

Läs mer

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Vår helhetsidé Varför denna broschyr? Trollhättans kommunfullmäktige har upprättat specifika, politiska mål vad gäller utbildning. Varje barn och elev

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Verksamhetsplan Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola Ett livslångt lärande En rättighet

Verksamhetsplan Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola Ett livslångt lärande En rättighet ÄLTA SKOLA MED FÖRSKOLOR Verksamhetsplan Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola Ett livslångt lärande En rättighet Rev 150903 Organisation Älta skola F-6 Kolarängens förskola 3

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 4 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 4 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Kompetensutveckling Att leda kollegialt lärande. Utvecklingsledare Berghults förskolor Almen, 6 december 2017,

Kompetensutveckling Att leda kollegialt lärande. Utvecklingsledare Berghults förskolor Almen, 6 december 2017, Kompetensutveckling Att leda kollegialt lärande Utvecklingsledare Berghults förskolor Almen, 6 december 2017, 13.00-16.00 Dagordning Välkomna hit - presentation Syfte Kollegialt lärande - vad och varför?

Läs mer

Västra Vrams strategi för 2015-2016

Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams förskola den lilla förskolan med det stora hjärtat 1 Vår vision Lek, lärande och utveckling i ett positivt, välkomnande, tryggt och öppet klimat och i en

Läs mer

2015-05-29. Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Ängens förskola 2015-2016. Ängens förskola!

2015-05-29. Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Ängens förskola 2015-2016. Ängens förskola! 2015-05-29 Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Ängens förskola 2015-2016 Ängens förskola! Förutsättningar Förskolan Ängen: Består av två avdelningar Smörblomman med barn i åldrarna ett till

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Inlämnad av Eva Hoffström 1 Inledning Som ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen av

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna:

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Ängens förskolor orebro.se

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014 Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande 2 Innehåll UTVECKLING OCH LÄRANDE... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Föräldrasamverkan och språk...

Läs mer

1. Beskrivning av Stormhattens förskola

1. Beskrivning av Stormhattens förskola Stormhattens föräldrakooperativa förskola Verksamhetsplan 2014/2015 1. Beskrivning av Stormhattens förskola 1.1 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Blästad förskolor. Arbetsplan för. Blästad förskolor

Blästad förskolor. Arbetsplan för. Blästad förskolor Arbetsplan för Blästad förskolor 2015-2016 Värdegrund och uppdrag Jämställdhet, trygghet och lek - grunden i all pedagogisk verksamhet Vi arbetar med jämställdhet och för att alla barn i vår förskola skall

Läs mer

Specialförskolan Galaxens verksamhetsidé

Specialförskolan Galaxens verksamhetsidé Specialförskolan Galaxens verksamhetsidé Förskolan Galaxens verksamhetsidé är en länk i en kedja av olika styrdokument där alla samlade dokument måste ställas i relation till varandra, från internationella

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Kvalitetsredovisning ht vt -10 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran

Kvalitetsredovisning ht vt -10 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Kvalitetsredovisning ht -09 - vt -10 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Normer och värden 4 Utveckling och lärande 5 Barns inflytande 6 Förskola

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i vardagen

Systematiskt kvalitetsarbete i vardagen Systematiskt kvalitetsarbete i vardagen Pedagogisk dokumentation som grund för kontinuerligt utvecklingsarbete Ingela Elfström, Stockholms universitet Föreläsning i Malmö 141023 Förskolans uppdrag Att

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14

Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14 Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 2-3 åringar 3-4 åringar, 4 åringar

Läs mer

Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan

Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan Att samlas kring ett gemensamt innehåll. Läslyftet Barns språkutveckling är avgörande för deras utveckling och lärande. Vidgat språkbegrepp utvecklas

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan

Verksamhetsplan för förskolan Verksamhetsplan för förskolan Mällby förskola 2016 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna tillämpar

Läs mer

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16)

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16) Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD Sörgårdens förskola Mölndal (reviderad augusti -16) Våra styrdokument FN: deklaration om de mänskliga rättigheterna FN:s barnkonvention Läroplanen för förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15. Laxå kommuns förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15. Laxå kommuns förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15 Laxå kommuns förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-28, 97, dnr BUN 2015057 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014.

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. Vi vill i vårt tema införliva empati

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Uven www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda ner

Läs mer

Piratenomra dets fo rskolor i Sjo bo kommun Lokal arbetsplan 2018

Piratenomra dets fo rskolor i Sjo bo kommun Lokal arbetsplan 2018 Piratenomra dets fo rskolor i Sjo bo kommun Lokal arbetsplan 2018 Vi erbjuder en trygg och inspirerande utvecklingsmiljö, för alla barn i Piratenområdet. Den nationella läroplanen och Sjöbo kommuns prioriterade

Läs mer

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Språkaktiviteter i förskoleklass... 4

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2015/2016 och verksamhetsplan 2016/2017 för förskolan Pelikanen

Kvalitetsredovisning 2015/2016 och verksamhetsplan 2016/2017 för förskolan Pelikanen Kvalitetsredovisning 2015/2016 och verksamhetsplan 2016/2017 för förskolan Pelikanen Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla

Läs mer