Arbetsplan. Storsjö förskola Rektor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan. Storsjö förskola 2010-11. 2010-08-16 Rektor"

Transkript

1 Arbetsplan Storsjö förskola Umeå Kommun Arne Nylander Rektor

2 Barnens arbetsmiljö Mål i Holmsund Obbolas kommundels Verksamhetsplan för : Alla Umeå kommuns förskolor och skolor ska vara stimulerande och kreativa miljöer för utveckling och lärande så att kunskapsmålen nås. Trygghet och arbetsro är en förutsättning. Därför skall För- och Grundskolan i Holmsund Obbola: Ge stöd som skapar varje barns/elevs bästa förutsättningar att lära genom att Elevhälsan finns som resurs i alla verksamheter. Arbeta för att vuxna bidrar till en trygg, utmanande och kreativ lärmiljö där olika inlärningsstilar beaktas genom att tillrättalägga den pedagogiska lärmiljön så att barnen får lust att experimentera och lära. Utveckla lustfyllda och utmanande lärmiljöer för både pojkar och flickor. Elevernas upplevelse av en positiv arbetsmiljö ska årligen förbättras med målet att nå 100 %. Därför skall För- och Grundskolan i Holmsund Obbola: Jobba för målet 15 barn i genomsnitt per förskoleavdelning genom att bygga en ny förskola med sex avdelningar samt utreda en ombyggnation av Gula Villan inom Sandviksområdet. Anpassa den fysiska lärmiljön utifrån barns/elevers olika lärstilar genom att kritiskt granska den fysiska miljön och upprätta en plan för att genomföra förändring. I samtliga förskolor och skolor råder nolltolerans mot kränkande behandling och trakasserier grundat i en väl förankrad likabehandlingsplan. Därför skall För- och Grundskolan i Holmsund Obbola: Använda ett förebyggande förhållningssätt i vardagen med vuxna som ingriper när något barn /elever utsätts för fara eller kränkande behandling. Alla barn och elever har lika värde och lika rättigheter. Detta uppfylls genom att Likabehandlingsplanen hålls ständigt levande i vardagen. Alla elever ska uppleva att de har inflytande över sitt lärande och sin arbetsmiljö i skolan. Därför skall För- och Grundskolan i Holmsund Obbola: Utveckla Barnens egna val genom att: o genomföra och utveckla barn/elevsamtalen så att de håller hög kvalitet. o upprätta individuella utvecklingsplaner (IUP) o alla arbetslag konkretiserar några förbättringsområden utifrån trivselenkät eller barn/elevsamtal.

3 o hålla en aktiv och öppen föräldradialog där vi ger möjlighet till kontinuerlig information om det egna barnets utveckling och lärande samt det som händer i verksamheten. Ett sätt till föräldradialog är att skapa möjlighet att påverka genom föräldraföreningar eller lokala förskole-/skolråd. Strategier och aktiviteter i Holmsund Obbola VP : Jämställdhet ska, på ett konkret sätt, finnas med och tillämpas i alla verksamheter och i alla led av beslutsprocesser genom att medvetandegöra all personal om genusperspektivet. Prioritera Likabehandlingsarbetet genom att: o årligen revidera enheternas Likabehandlingsplaner o använda ett förebyggande förhållningssätt i vardagen med vuxna som ingriper när något barn/elev utsätts för fara eller kränkande behandling o arbeta med värdegrunden o föra kontinuerliga pedagogiska samtal med stöd från bl a Elevhälsan för ett aktivt förebyggande och främjande arbete. o Arbetslagen konkretiserar några förbättringsområden med utgångspunkt i resultat från trivselenkäten alt. Det som framkommit i barn/elevsamtalen. o Genomföra en studiedag under 2010 tillsammans med Kultur och bibliotek samt Kost- och serviceverksamheterna för samsyn kring det gemensamma uppdraget. Bidra till att utveckla kreativa, lustfyllda och utmanande lärmiljöer utifrån ett genusperspektiv och olika lärstilar genom att tillrättalägga den pedagogiska lärmiljön så att barn/elever får lust att experimentera och lära. Vuxna skall också kritiskt granska och analysera barnens/elevernas arbetsmiljö Erbjuda barn/elever möjlighet att påverka lärmiljön genom att: o Genomföra och utveckla barn/elevsamtalen o Arbetslagen konkretiserar några förbättringsområden med utgångspunkt i resultat från trivselenkäten alt. Det som framkommit i barn/elevsamtalen. o Upprätta individuella utvecklingsplaner (IUP) och vid behov åtgärdsprogram. Utveckla barnens egna val genom att det i alla förskolor tydligt ska framgå av veckoplaneringen att detta är en viktig aktivitet i vardagen. All personal har adekvat utbildning inom för- och grundskolan och har ansvar för barn/elever hela dagen. Vid nyrekrytering eftersträvas högskoleutbildning. Arbetet sker i arbetslag genom att i samverkan med de fackliga organisationerna definiera och genomföra arbetslagsarbete i praktiken.

4 Detta tänker vi arbeta vidare med på Storsjö: Nedanstående två underrubriker är obligatoriska: Trygghet, trivsel och likabehandling Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen ska följas upp och utvärderas läsårsvis och resultatet av arbetet redovisas här utifrån följande perspektiv: Tydligt förhållningssätt - nolltollerans mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan är väl känd bland barn, föräldrar och personal. Förmåga att förebygga / förekomst av kränkande behandling under läsåret. Enhetens förmåga att upptäcka kränkande behandling. Enhetens förmåga att åtgärda kränkande behandling. Barns inflytande Barnens arbetsmiljö Övergripande mål för barnens arbetsmiljö Säker och trygg, erbjuda utmaningar,inbjuda till kreativitet, ge tillfälle till social utveckling/samvaro och tillfälle att lära känna naturen. Mål: Att få bättre överblick över barnen från den egna avdelningen när alla barn är ute samtidigt. Åtgärder för utveckling: Komplettera västar Jobba med förvinna-från-gården-dagar. Mer rotation på personal över de tillgängliga lekytorna. Mål: Förbättra ljudnivån i barnens innemiljö. Åtgärder för utveckling: Ljuddämpa förvaringslådor med gummimatta för exempelvis duplo. Sätta gummimöbeltassar på fler stolar. Ljudisolera taken i skötrummen. Dela upp barnen i mindre grupper för att minska på ljudnivån inomhus.

5 Mål: Förbättra utemiljön på gården. Åtgärder för utveckling: Avsätta ett personalmöte varje vår för att praktiskt förbättra utemiljö. Plantera buskar, växter, städa och fixa. Mål: Stimulera barns kommunikativa förmåga för att öka barnens möjlighet till inflytande på förskolan. Åtgärder för utveckling: Via Bruk-utvärderingar skatta vår egen insats inom detta område och därigenom få underlag för förbättringar. Arbeta för att låta barnen ha större inflytande. Rotera språkpiloter på alla avdelningar. Detta utökar träffmöjligheten med andra förskolors representanter både för att utöka erfarenhetsutbytet och kompetensutveckla. För att lättare dela med sig av information till andra kan en språkpärm ordnas där info samlas. Mål: Förtydliga innehållet i den likabehandlingslag som antogs i april 06 och den likabehandlingsplan som utarbetats på Storsjö förskola. Åtgärder för utveckling: Revidera och förnya planen på personalmöte under det kommande läsåret. Uppdatera och utvärdera informationen till nyanställda vid varje läsårsstart. I vardagen påminna varandra om innehållet. Mål: Ge barnen möjlighet att få lugn och ro. Åtgärder för utveckling: Anskaffa 2 par hörlurar/avd för att kunna lyssna på cd-sagor i lugn och ro. Dela in barnen så att en del är inne och en del är ute. Dela in barnen i mindre grupper, både i lek och aktivitet. Massage och avslappning. Spontana läs-och mysstunder. Lyssna på cd-saga. Vi försöker se när barnen behöver lugn och ro och skapa en lugn vrå. Skapa bra rutiner vid matsituationen där inte alla gör allt för att skapa en lugnare måltid.

6 Barnens lärande Mål i Holmsund Obbolas kommundels Verksamhetsplan för : Inom För- och Grundskolan i Holmsund Obbola skall vi: Möta varje barn/elev och ge stöd utifrån dess specifika behov genom en kontinuerlig dialog med barnet/eleven om dennes kunskapsnivå. Arbeta med systematiska språkstimulerande aktiviteter i förskolan genom att alla förskoleavdelningar utser en språkpilot, som regelbundet träffar specialpedagog för att utbyta erfarenheter och få ny inspiration. Stimulera till läsning i arbetet i samverkan med Kultur och Bibliotek, Ungdom och Fritid samt med Kulturverket genom den sk Holmsund- Obbola modellen där samverkan mellan olika kompetenser stimulerar barns och ungas läsande och bidrar till att de får fördjupa sig i musik och sång. Utveckla hög kompetens hos arbetslagets pedagoger som tar ett aktivt ansvar för barnen/eleverna hela dagen. Arbeta utifrån kunskapen att barn och unga lär på olika sätt och i vår kommundel ska vi lyfta fram skapande och experimenterande i olika former. Erbjuda utvecklingssamtal med hög kvalitet baserat på en kontinuerlig dialog med barnet/eleven kring dennes kunskapsutveckling. Strategier och aktiviteter i Holmsund Obbola VP : Möjliggöra dialog mellan hem och skola genom: o lokala föräldraråd/skolråd: o utvecklingssamtal o skriftliga omdömen o Informationsbrev o Webbplats En långsiktig överenskommelse mellan Holmsund-Obbola och Specialpedagogiska skolmyndigheten att utbilda specialpedagoger om kompensatoriska hjälpmedel och få inspiration i det specialpedagogiska arbetet. Plan utformas för inkludering och delaktighet. Möta varje barn/elev på den utvecklings/kunskapsnivå som hon/han befinner sig på genom att: o Genomföra barn/elevsamtal som ger en möjlighet att reflektera tillsammans med en vuxen samt som en viktig förberedelse i arbetet med IUP. o Arbeta med IUP utifrån pedagogisk dokumentation o Alla barn har en IUP

7 Systematiska språkstimulerande aktiviteter i förskolan/grundskolan genom att: o Inom varje verksamhet ska det finnas språkpiloter som träffas i grupp tillsammans med specialpedagog (Elevhälsan) för att utbyta erfarenheter och få ny kunskap. o System utvecklas för att följa barns & elevers tal/språk, läs- och skrivutveckling i ett 1-16 års perspektiv. o En tydlig områdesinriktning där samverkan mellan skola, kultur- och bibliotek, ungdom - och fritid samt med stöd från Kulturverket, stimulerar barns och ungas läsande och bidrar till att de får fördjupat intresse för musik och sång. Delta i projektet PriMa en satsning som lyfter matematikkunskaperna! Grundtanken är att pedagogernas yrkeskunskaper i matematik ska få möjlighet att utvecklas och detta ska leda till sådana förändringar i arbetet med barn och elever som ger bättre måluppfyllelse/resultat genom Kartläggning och analys av nuläge samt kompetenshöjande insatser genom nätverksbyggande och studiedagar. Matteinspiratörer finns på varje enhet. Detta tänker vi arbeta vidare med på Storsjö: Nedanstående två underrubriker är obligatoriska: Barnens lärande i matematik Särskilt stöd Enligt allmänna råden för kvalitetsredovisning (s 19) ska skolsituationen för barn i behov av särskilt stöd, barn med funktionshinder samt elever med annat modersmål än svenska redovisas i kvalitetsredovisningen. Det är viktigt att personalen: arbetar utifrån ett synsätt på behov av särskilt stöd som innebär att stödbehovet ses i relation till den miljö barnet vistas i tillsammans med barnens vårdnadshavare planerar och dokumenterar arbetet med särskilt stöd samt kontinuerligt följer upp detta genom uppföljningar och utvärderingar tydliggör vilka faktorer som har påverkat arbetet och om stödåtgärderna är adekvata och tillräckliga. (Allmänna råd om kvalitet i förskolan s 32).

8 Barns lärande Övergripande mål för barns utveckling och lärande Barnen ska känna sig betydelsefulla, jag kan, jag duger. Vi ska uppmuntra barns kreativitet och självständighet. Motverka kränkande behandling. Mål: Ha bra inskolningsrutiner så att både föräldrar och barn ska känna sig trygga.. Åtgärder för utveckling: Synpunkter från föräldrarna ligger till grund för en fortsatt utveckling av dokument och rutiner. Både när det gäller inskolning men också när det gäller utskolning och utvecklingssamtal. I utvecklingssamtal sätter man upp mål under hösten som utvärderas under våren. Vi fortsätter att prova 3-dagars inskolning i syfte att ge föräldrar mer inblick i verksamheten. Mål: Att öka den språkliga medvetenheten. Betona språkets betydelse för barns utveckling. Åtgärder för utveckling: Rotera språkpiloter på alla avdelningar så att barn på alla avdelningar får likartade förutsättningar i mötet med de olika pedagogerna. Kompetensutveckla språkpiloterna. Fortsätta att jobba med att få barnen mer och mer språkligt medvetna där hjälpmedlet är Språklust. Jobba enskilt och/eller i grupp med de barn som behöver extra stöd Mål: Öka medvetenheten om matematiska begrepp. Åtgärder för utveckling: Diskutera och synliggöra vad vi gör som är matematiskt i den pedagogiska vardagen. Utveckla experimenterandet i olika former. Praktiskt gå igenom materialet i Utematte, bredda kunskapen i det material vi redan har. Kompetensutveckla mattepiloterna. Mål: Att få föräldrar delaktiga i barnens utveckling Åtgärder för utveckling: Skapa bra rutiner för personalen att göra dokumentationer. Skapa förståelse för förskolans värdegrund genom diskussioner utifrån Active Parenting så att föräldrar känner att det finns en samsyn mellan föräldrar och förskola. Utrymme för mer pedagogiska diskussioner, ex.vis pedagogiskt café. Skapa rutiner för att hålla AP levande. Tydliggöra rutiner kring dokumentation. Mål: Att stimulera barns lust att röra på sig och utveckla deras motoriska färdigheter, både grov-och finmotorik. Åtgärder för utveckling: Organisera verksamheten så att möjligheterna kvarstår att avdela personal för aktiviteter utanför förskolan. Skapa hinderbana i den närliggande skogen eller att förlägga viss rörelselek inomhus. Döpa om gympa till lek och rörelse. Mål: Att barn i behov av särskilt stöd ska få det stöd de är berättigade till. Åtgärder för utveckling: Att via hjälp av specialpedagog öka möjligheter och kompetens hos arbetslaget för att inom arbetslagets ram ha större möjligheter att möta barn med behov av särskilt stöd. Detta sker via grupphandledning.

9 Barnens personliga och sociala utveckling Mål i Holmsund Obbolas kommundels Verksamhetsplan för : Alla Umeå kommuns förskolor och skolor ska vara stimulerande och kreativa miljöer för utveckling och lärande så att kunskapsmålen nås. Trygghet och arbetsro är en förutsättning. Därför skall För- och Grundskolan i Holmsund Obbola: Arbeta med kulturverkets arbetsmodell och låta estetiska uttrycksformer vara en del i läroplanens kunskaps- och sociala uppdrag I samtliga förskolor och skolor råder nolltolerans mot kränkande behandling och trakasserier grundat i en väl förankrad likabehandlingsplan. Därför skall För- och Grundskolan i Holmsund Obbola: Använda ett förebyggande förhållningssätt i vardagen med vuxna som ingriper när något barn /elever utsätts för fara eller kränkande behandling. Alla barn och elever har lika värde och lika rättigheter. Detta uppfylls genom att Likabehandlingsplanen hålls ständigt levande i vardagen. Alla förskolor och skolor ska vara trygga platser med arbetsro för barn och ungdom. Därför skall För- och Grundskolan i Holmsund Obbola: Tidigt i barnens liv arbeta med social och emotionell träning genom att förskolans personal utbildas i AP (Active Parenting) Strategier och aktiviteter i Holmsund Obbola VP : Ett tydligt ledarskap hos de vuxna i barn-/elevgrupper för att stärka varje barns-/elevs sociala kompetens genom att: o personal utbildas i ALIS/AP o erbjuda gratis föräldrautbildning enligt AP-modellen för småbarn1-3 år, 2-12 år och tonår. o Livskunskap enligt SET-modellen (social och emotionell träning) genom att tidigt i barnens liv arbeta med social och emotionell träning. Bidra med förutsättningar för en god hälsa genom att kostutbildad personal från Kost och serviceenheten träffar elevråd och skolråd. Arbete enligt Kulturverkets modell genom att o yngre barn lär äldre alt. proffs vad de ska göra o estetiska uttrycksformer som en del i läroplanens kunskap och sociala uppdrag. o arbeta med barnkonventionen i projektet Alla har rätt till ett bra liv

10 Öka barnens fysiska uteaktiviteter genom att o Rörelsepass ute, planeras in då det inte finns idrottspass under dagen. o Rastsamvaro med utelek bidrar till aktiv lek över åldersgränser och utmanar det könsspecifika. Detta tänker vi arbeta vidare med på Storsjö: Nedanstående underrubrik är obligatorisk: Hälsa och livsstil I förskolans uppdrag ingår att erbjuda barn en trygg miljö som samtidigt lockar till lek och aktivitet. I hälsa och livsstil ingår ex. fysiska aktiviteter, tillgång till vila, goda kostvanor, förutsättningar för trivsel, relationer till kamrater. Barnens personliga och sociala utveckling Samma övergripande mål som under Barns utveckling och lärande gäller det enskilda barnets personliga och sociala utveckling. Dvs. barnen ska känna sig betydelsefulla, de ska känna: jag kan, jag duger. Vi ska uppmuntra barns kreativitet och självständighet. Motverka kränkande behandling. Mål: Det är viktigt att barnet lär sig förstå leksignaler och regeltolkningar. Och i samspel med andra kunna bearbeta upplevda händelser. Åtgärder för utveckling: Att bli bättre på att möta gruppernas åldersammansättning. Se barnens behov av miljöer för lek och social samvaro. Att ha mer styrda aktiviteter där pedagogerna väljer gruppsammansättningar. Aktiva vuxna deltar för att diskutera hur man gör när man leker. Detta lär dem att leka med andra än de vanliga och förebygger kränkningar. Att direkt något händer, sätta sig ner och prata med barnen om det inträffade, så att barnen lär sig att uttrycka sina känslor istället för att agera ut dem. Arbeta mer med sagolik sagolek. Mål: Skapa trivsel kring matsituationen Åtgärder för utveckling: Att som personal ta sig tid att i lugn och ro prata med barnen och ge de som behöver det extra stöd och uppmuntran. Skapa matro genom att tillsammans visa hänsyn och prata med behaglig ljudnivå. Lyssna på varandra, vänta på sin tur och lära sig bra bordsskick. Mål: Att stimulera barnen att utveckla förståelse för de demokratiska värdena.

11 . Åtgärder för utveckling: Uppföljning av AP i arbetslagsutbildning med specialpedagog. Även uppföljning som stående punkt på dagordning för arbetslagsmöten Mål: Att erbjuda en trygg miljö som lockar till aktivitet och lek och en hälsosam livsstil. Åtgärder för utveckling: Vuxna är en förebild, skapar ett lugnt intryck genom att sitta med barnen. Vi fortsätter sopsortera. Inte bara papper, glas och metall utan även matrester som går till en biogasanläggning i Skellefteå Vi skapar ett klimat där alla vågar framföra sina åsikter och önskemål. Mål: Ge en positiv upplevelse av att vara ute i naturen, oavsett väder. Åtgärder för utveckling: Vuxna är förebilder. Vi är ute mycket i skog och natur. Där tränar vi kretslopp, motorik, matematik, kreativitet, allemansrätten och stimulerar fantasin. Vi har skapat oss en ryggsäck full med material för utematematik. Nu gäller det att komplettera utrustning och bredda kunskap om det material vi har. Mål: Vi vill stimulera barnens kreativitet och stärka deras självkänsla genom arbete med olika estetiska uttrycksformer. Åtgärder för utveckling: Vi påbörjar ett samarbete med Kulturverket runt våra äldsta barn.

12 Andra prioriterade mål och åtgärder Inga mål i Holmsund Obbolas Kommundels verksamhetsplan för : Strategier och aktiviteter i Holmsund Obbola VP : Samverka med andra aktörer, t ex familjecentralen samt i SALUT, en hälsosatsning för barn och ungdomar. Vi stöttar också föräldrarna i deras föräldraskap genom föräldramottagningen på familjecenter i samarbete med IFO samt erbjuder öppen förskola i olika former, alla dagar i veckan. Med anledning av kulturhuvudstadsåret arbeta med den samiska kulturen samt Holmsund Obbolas historia genom temaarbete i samverkan med samiska föreningar, museet m fl. Erbjuda alla barn i kommundelen en plats i skola, barn- och barnomsorg i närområdet genom att aktivt skapa lokaler och anpassa organisation efter behov. Införa källsortering vid våra enheter genom att anpassa miljön och utbilda personal och barn/elever. Detta tänker vi arbeta vidare med på Storsjö: Följande underrubrik är obligatorisk: Hållbar utveckling Hållbar utveckling handlar om frågor som rör värde, moral, mänskliga rättigheter, demokrati, delaktighet, jämställdhet, etnicitet, makt, samhälleliga intressekonflikter och vår relation till naturen. Hur dessa frågor integreras så att de bildar en helhet för barnen är centralt i lärande för hållbar utveckling. Förbättringsarbeten som rör hållbar utveckling och som inte passar in under någon av de obligatoriska rubrikerna samt den samlade analysen och bedömningen av förskolans arbete med hållbar utveckling (kriterium 5 i utmärkelsen) beskrivs här.

13 Andra prioriterade mål och åtgärder Mål: Att tydliggöra var och ens ansvar och skyldigheter på arbetsplatsen även på individuell nivå. Att beslut som tas genomförs. Att se möjligheter i ställer för hinder. Åtgärder för utveckling: Att på individuell nivå i utvecklingssamtal och lönesamtal diskutera ansvar och befogenheter. Till hjälp för detta har en ny modell för utvecklingssamtal utvecklats som knyter an till de nya lönekriterierna. Att våga pröva nya saker, vara öppen för förslag och våga misslyckas. Att uppmuntra varandra och träna på att ta eget ansvar. Alltid utse en person eller grupp som ser till att genomföra fattade beslut. Extern kompetensutveckling. Uppföljning: Uppföljning och dokumentation på utvecklingssamtal. Kontinuerlig pedagogisk handledning till arbetslag och vid behov till enskilda pedagoger. Mål: Att överbrygga klyftan mellan förskola och förskoleklass och få till stånd en samsyn baserad på gemensamma målsättningar. Skapa bra rutiner och förståelse för förskolans värdegrund och arbetssätt vid överlämnandet till förskoleklass så att föräldrar känner att det är en samsyn mellan olika verksamheter. Åtgärder för utveckling: Uppföljning och utvärdering av den handlingsplan som finns för överlämnande. Kompetensutveckling och mötesplatser för diskussion runt det gemensamma uppdraget men också runt vad som skiljer verksamheterna åt. Följa upp handlingsplanen i nya Elevhälsoplanen när det gäller att få till stånd gemensamma mottagningsrutiner både när det gäller portfolio och överlämnande. Förtydliga rutiner runt portfolio Unikum. Uppföljning: Följa upp inom rektorsgruppen. Samtal och diskussion med berörd personal. Mål: Fokusera läroplansuppdraget för förskolan Åtgärder för utveckling: Utifrån förskolans Allmänna råd: Kvalitet i förskolan skapa möten mellan de olika förskolornas pedagoger för att stimulera utveckling och ett vidare tänk. På enhetsnivå arbeta mer med att förankra läroplanen i det vardagliga arbetet. Ägna minst ett personalmöte/termin åt ett område i läroplanen. Pedagogiskt café varje läsår. Uppföljning: Inhämta förslag och synpunkter i LSG-gruppen för förskolan. Mål: Att i enlighet med verksamhetsplanen föra barnsamtal från 4 år. Åtgärder för utveckling: Utifrån Lsg-gruppen (som i det här avseendet fungerar som en utvecklingsgrupp) definiera vad som är ett barnsamtal och inte en barnintervju. Via diskussioner förankra tankar i de olika arbetslagen om barnsamtalets betydelse för barns delaktighet och inflytande. Utnyttja naturliga samtalstillfällen. Via ett pedagogiskt café få input från andra. Skapa en gemensam modell för barnsamtalets intentioner, genomförande och betydelse inom Holmsund/Obbolas förskolor. Uppföljning: Följa upp genom enskilda samtal, arbetslagsuppföljning och utvärdering i Lsggruppen.

14

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun VINDELNS KOMMUN Datum 2015-03-30 Utbildnings och Fritidsförvaltningen Hällnäs skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun Det här är Vindelns kommuns

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Bilaga 2 Välfärdsnämndens protokoll 2014-11-14 157 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Storfors kommun Lena Duvander 1 Innehåll: 1. Inledning sid 2 2. Verksamheter

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot annan kränkande behandling 1. Inledning En av förskolans uppgifter är att aktivt forma en framtida

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toltorps förskola 2015/2016 Upprättad 2014 av Förskolans Utvecklingsgrupp samt förskolechef för Toltorps förskola Reviderad: aug -15 av

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Skärgårdsskolan. Lokal arbetsplan läsåret 2009/10

Skärgårdsskolan. Lokal arbetsplan läsåret 2009/10 Skärgårdsskolan Lokal arbetsplan läsåret 2009/10 Innehåll Inledning 2 Förutsättningar.. 2 Elevernas arbetsmiljö.3 Elevernas lärande och skolans studieresultat.4 Elevernas personliga och sociala utveckling.

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Onsjöskolans likabehandlingsplan

Onsjöskolans likabehandlingsplan 151007 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling, arbetet mot diskriminering (Diskrimineringslagen) och arbetet mot kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Kålhagens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Kålhagens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Kålhagens förskola Upprättad 130105 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 2 Innehåll 1. Beskrivning av verksamheten... 2 1.1 Aktuella styrdokument... 2 1.2 Enhetens mål... 3 1.3 Vision... 3 2. Normer och värden... 4 2.1 Enhetens

Läs mer

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VULKANENS 2014/2015 Vulkanens förskolas vision När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 13:09 1

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 13:09 1 År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Kvarnens förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Kvarnens

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning för Bokebo förskola Ölycke ro. läsåret 2007 2008 O:\Kvalitetsredovisning\Kvalitet 2007-2008\Förskolan\Instruktion.doc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 2. Presentation av rektorsområdet

Läs mer

Rektorsområde 1. Fredrik Juthman Resultatenhetschef. Ulla Elvermark Rektor Förskolan Blåkullen-Montessorihuset 7 st dagbarnvårdare.

Rektorsområde 1. Fredrik Juthman Resultatenhetschef. Ulla Elvermark Rektor Förskolan Blåkullen-Montessorihuset 7 st dagbarnvårdare. Rektorsområde 1 Fredrik Juthman Resultatenhetschef Ulla Elvermark Rektor Förskolan Blåkullen-Montessorihuset 7 st dagbarnvårdare Maud Granberg förskoleassistent Irené Björklin Specialpedagog Anette Aspgren

Läs mer

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Det är i de vardagliga mötena som värderingar och attityder förmedlas Varje verksamhet skall ha skriftlig plan för

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012-13 SKOGSBACKENS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012-13 SKOGSBACKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN 2012-13 SKOGSBACKENS FÖRSKOLA Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande... 2 Vimarområdets vision... 2 Mål och syfte med planen... 2 Om planen... 2 Främjande arbete... 3

Läs mer

Jonsereds fo rskolas plan mot diskriminering och kra nkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet

Jonsereds fo rskolas plan mot diskriminering och kra nkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Jonsereds fo rskolas plan mot diskriminering och kra nkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-05-27 Reviderad Tuna skolområde 2014-05-26 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tuna skolområde INNEHÅLL: o Lagtexter o Tuna skolområde en beskrivning o Vision o Främjande arbete

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Östansjö Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och förordningen (2006:1083)

Läs mer

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 / 2015 Granås förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och

Läs mer

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från förskolan.

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner IUP

Individuella utvecklingsplaner IUP Individuella utvecklingsplaner IUP 1 SYFTE OCH BAKGRUND Regeringen har beslutat att varje elev i grundskolan skall ha en individuell utvecklingsplan (IUP) från januari 2006. I Säffle är det beslutat att

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskolan Borgen Ringblomsvägen 11 194 68 Upplands Väsby Kvalitetsredovisning Förskolan Borgen Läsåret 2009/2010 1. Grundfakta om förskolan Förskolan Borgen öppnades 1988, och ligger placerad intill villaområdet

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna År för rapport: 2013 Organisationsenhet: Nybergs förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna User: ERLAR001,

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Ormås förskola 2013-2014

Plan mot kränkande behandling Ormås förskola 2013-2014 Plan mot kränkande behandling Ormås förskola 2013-2014 Förskolans logotyp: Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med Ormås pedagoger Vilka omfattas av planen: Barn, föräldrar, pedagoger på

Läs mer

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström Inledning Vid Kramforsskolan skall det råda nolltolerans

Läs mer

Förskolan Mjölken. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14

Förskolan Mjölken. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14 1 Förskolan Mjölken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...3 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 4 Beslutade mål och åtgärder 6 Slutord 7 Dokumenttyp Redovisning

Läs mer

Blästad och Fredriksbergs förskolor. Verksamhetsplan. Blästad och Fredriksbergs förskolor

Blästad och Fredriksbergs förskolor. Verksamhetsplan. Blästad och Fredriksbergs förskolor Verksamhetsplan Blästad och Fredriksbergs förskolor 2008-2009 Innehållsförteckning 1. Beskrivning av området. 2. Styrdokument. 3. Målsättning för Blästad Fredriksbergs förskolor. 4. Innehåll i förskolornas

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst Förskolorna område Öst Lunden, Snövit, Skogsbacken, Katthult, Kotten, Junibacken 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola

Kvalitetsredovisning. Förskola År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Lasse-Maja Förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Lasse-Maja förskola är ett personalkooperativ som är Reggio Emilia inspirerad.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Lärkdrillen

Likabehandlingsplan. Förskolan Lärkdrillen Likabehandlingsplan Förskolan Lärkdrillen 2011 10 25 Styrdokument Läroplanen för förskolan, Lpfö 98/10, poängterar vikten av en lika behandling av alla individer inom verksamheten, bl.a. går det att läsa:

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011

LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011 LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Lagar 1.3 Skollagen 1.4 Diskrimineringslagen 1.5 Läroplan för förskolan 98, reviderad 2010 1.6 Kolsva

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016 Likabehandlingsplanen är till för att främja barns och elevers lika rättigheter, samt att förebygga och förhindra diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling

Läs mer

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Kyrkbyns förskola Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Innehållsförteckning Bakgrund/Definition Kränkande Behandling..

Läs mer

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Mia Vainionpää Förskolechef 2013-2014 INNEHÅLL 1 INLEDNING 5 2 FRÄMJANDE, FÖREBYGGANDE OCH

Läs mer

Mall för likabehandlingsplan i Partille kommun. Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling TIMMERSLÄTTS FÖRSKOLA HT 2014-VT 2015

Mall för likabehandlingsplan i Partille kommun. Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling TIMMERSLÄTTS FÖRSKOLA HT 2014-VT 2015 Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling TIMMERSLÄTTS FÖRSKOLA HT 2014-VT 2015 1 Innehåll Definitioner och förtydliganden av begreppen kränkande behandling, trakasserier och diskriminering.

Läs mer

Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016

Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016 2015-09-01 Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016 Normer och värden Flera avdelningar har använt Bodil Jönssons modell för konflikthantering. Några har använt Stegvis, kompisböcker och dramatiserat

Läs mer

Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för

Läs mer

Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015 Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan Antal barn: 18 Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Antal flerspråkiga barn: 4 Dessa språk är representerade:

Läs mer

Sadelmakarens förskola plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sadelmakarens förskola plan mot diskriminering och kränkande behandling Sadelmakarens förskola plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef, pedagogisk samordnare

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Järntorgets förskola Vision På Järntorgets förskola ska barn och vuxna känna sig trygga och ingen ska bli utsatt för diskriminering, trakasserier

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Slussen 2010 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision...2 2. Vad säger lagen...2 3. Rutiner

Läs mer

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06 SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång jag gör något som barnet kan göra själv tar jag bort möjligheten för barnet att lära sig lära

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 13:35 1

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 13:35 1 År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Orions förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Orions förskola,

Läs mer

ARBETSPLAN 2014-2015 Förskolan Gomorronsol

ARBETSPLAN 2014-2015 Förskolan Gomorronsol ARBETSPLAN 2014-2015 Förskolan Gomorronsol o Förskolan Gomorronsol Skolområde Väst Karlstad kommun Arbetsplan för Förskolan Gomorronsol Skollagen föreskriver att det ska finnas en planering, uppföljning

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016 Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016 Dokumenttyp Styrdokument Dokumentnamn Verktyg för arbetet med likabehandling i Umeå kommuns förskoleverksamheter

Läs mer

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 Åshammars Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 (Reviderad 2014-12-09) Likabehandlingsplan Åshammars förskola I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15 TUNETS FÖRSKOLA Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Förskolan ska genomsyras av ett förhållningssätt som bidrar till att varje barn utvecklar sin förståelse för alla människors lika värde. Jag

Läs mer

Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Grunduppgifter

Läs mer

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola Likabehandlingsplan Linblommans förskola Vision: Ingen i förskolan ska ställas utan säkert, tydligt och aktivt skydd. Det ska därför bedrivas ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra och motverka

Läs mer

Olika fast lika unika. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14

Olika fast lika unika. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14 , Olika fast lika unika Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14 Innehållsförteckning 1 Inledning. 1.1 Alla barn och elever har rätt att

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Nya Slättängsgårdens förskola Bollebygds kommun 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Slättängsgårdens förskola har idag fyra avdelningar och

Läs mer

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 150921 Alla är olika och lika bra Läsåret 2015/2016 Föräldrakooperativet Bysen 1 Beskrivning av förskolan Vi är ett

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Välkommen Till Fredriksdals Förskola Avdelning Trollstjärnan Fredriksdals Förskola Trollstjärnan Innehållsförteckning Välkomna till Fredriksdals Trollstjärnans profil Förskolans Grund-idé Lek & Skapande

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 11:07 1

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 11:07 1 År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Annikas Barnomsorg Kvalitetsredovisning Pedagogisk omsorg Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Annikas

Läs mer

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Våra styrdokument på förskolan är: Skollagen Läroplan för förskolan Lpfö 98 Förskole- och skolplan för Nybro kommun Arbetsplan reviderad

Läs mer

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Rumskulla Förskola 2015/2016.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 1.VISION 3 2. FÖRSKOLECHEFSSTÄLLNINGSTAGANDE 3

Läs mer

Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen. Förskolorna Munkebo, Nunnebo, Jonasbo och Toftabo på Sallerups förskoleområde i Eslövs kommun.

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2014-2015 SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Saxdalens ro 1 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2014-2015 Vision Vi vill skapa en förskola: fri från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Korvettens förskola 2015-2016

Korvettens förskola 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Inget barn ska behöva vara rädd för att gå till förskolan. Alla barn ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Vår

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013 SDF Västra Innerstaden Mellanhedens förskoleområde Mellanhedens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013 Oktober 2012 Linda Tuominen, förskolechef, Mellanhedens förskoleområde

Läs mer

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen 1 (11) Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (11) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Töllsjöskolan tar emot elever från förskoleklass

Läs mer

Flik 9 2010-04-10. Framgångsfaktorer som främjar likabehandling:

Flik 9 2010-04-10. Framgångsfaktorer som främjar likabehandling: Likabehandlingsplan inklusive plan mot kränkande behandling och handlingsplan för jämställdhet Enligt diskrimineringslagen ska en likabehandlingsplan upprättas. Enligt skollagen ska även en plan mot kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN Adress: Sågvägen 8, 589 65 Bestorp Hemsida: www.linkoping.se Tel: 013-401 83 1 Innehåll Inledning... 3 Vår vision... 3 Giltighetstid.3

Läs mer