Projekt: Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt: Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar"

Transkript

1 Rapport Projekt: Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar Slutrapporter från delprojekt 1-6 & 8 Steg 1

2 Innehåll (Sidangivelse för övergripande rapport, delprojektrapporterna har egen paginering) Inledning 3 Bakgrund 4 Delprojekt 1 Utredning kultur 5 Utreda möjligheter till samlokalisering av lokaler för kultur Delprojekt 2 Utredning bibliotek och studieplatser 28 Utreda möjligheten till samlokalisering av stadsbibliotek och universitetsbibliotek Delprojekt 3 Utredning extern verksamhet 62 Utreda möjligheten till mer kommersiell verksamhet i delar av byggnader, nyttjande under sommaren och samutnyttjande av lokaler for evenemang och konferenser Delprojekt 4 Utredning lokalutformning 69 Utreda krav, behov och utformning av flexibla och generellt användbara lokaler Delprojekt 5 Utredning DE 119 Utreda om lokalisering Institutionen for design Delprojekt 6 Utredning affärsmodell 128 Utarbeta principer för en affärsmodell gällande Linnéuniversitetets lokalförsörjning i Kalmar Delprojekt 8 Beskrivning och lokalbehov 135 Steg 1 Inventering befintliga lokaler, översiktligt lokalbehov, önskemål om samlokalisering och lämpliga etappindelningar mm

3 Inledning I projektet Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar ingår under 2011 åtta delprojekt med syfte och uppdrag att utreda olika förutsättningar och möjligheter kring lokaliseringen i Kalmar. Delprojektgrupperna har arbetat med respektive uppdrag under hösten 2011 och slutrapporterna för delprojekt 1-6 och 8 Steg 1 följer nedan. Delprojekt 7 slutrapporterar i januari 2012 och delprojekt 8 Steg 2 slutrapporterar i februari 2012, och finns följaktligen inte med i den här rapporten. Dessa slutrapporter kommer att redovisas separat senare. I slutrapporterna från delprojekten redovisas delprojektgruppernas utredningsarbete utifrån givna frågeställningar. Slutrapporterna innehåller fakta, diskussioner, idéer och önskemål, vilka kommer att ingå i underlaget för det fortsatta projektarbetet och utredningen kring Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar under Diskussionerna kommer att fortsätta både internt inom universitetet och med Kalmar kommun. Delprojektens utredningar och rapporter utgör en viktig del av underlaget för dessa fortsatta diskussioner och det fortsatta projektarbetet. Målet är att ha ett väl underbyggt underlag innan beslut fattas om Linnéuniversitetets framtida lokalisering i Kalmar. Styrgruppen vill här också rikta ett stort tack till alla delprojektledare och delprojektgrupper för engagemang och väl utfört arbete. Kalmar, 5 dec 2011 Styrgruppen Projektplanen för 2011 med utförligare beskrivning av delprojektens uppdrag finns på Linnéuniversitetets webbsida,

4 Bakgrund Projektet Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar utgår från Linnéuniversitetet och visionen för den fysiska miljön i Kalmar: Ett stadsintegrerat universitet ska skapas i Kalmar. Visionen är ett samlat universitet med egen identitet, men ändå integrerat i stadsväven, som en del av stadsmiljön. I dokumentet En attraktiv kunskapsmiljö Vision och strategi för den fysiska miljön vid Linnéuniversitetet anges bland annat som strategi och mål för den fysiska miljön i Kalmar att: Kalmar kommun och Linneuniversitetet vill tillsammans skapa ett stadsintegrerat universitet som: Ligger väl samlat med andra funktioner som skapar liv dygnet runt hela året Skapar mötesplatser for allmänheten inom universitetet och för universitetets studenter och personal bland allmänheten Har en tydlig identitet Gör Linnéuniversitet i Kalmar och Kalmar stad attraktivare vid marknadsföring för att locka studenter, lärare och forskare internationellt som nationellt, företag/investerare, potentiella inflyttare, lokalbefolkningen och turister. Projektplanen 2011 för Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar anger under rubriken Mål 2011, att projektet dels ska fortsätta utreda olika förutsättningar och dels ska upprätta övergripande verksamhetsbeskrivning och lokalprogram för respektive aktuellt område och mer konkret för den första etappen. I den här rapporten återfinns slutrapporterna från delprojekten 2011, Delprojekt 1-6 & 8 Steg 1 (Delprojekt 7 och 8 Steg 2 redovisas separat senare) som ingår i projektet och projektplanen för 2011.

5 Slutrapport Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar Delprojekt 1 Utredning kultur

6 Innehåll 1. Inledning 3 2. Projektgruppens uppdrag 3 3. Nulägesbeskrivning 4 4. Bedömt framtida lokalbehov 5 5. Möjligheter till samlokalisering 6 6. Synpunkter från de studerande 8 7. Samtliga aktörers syn på samlokalisering 9 8. Diskussion kring fördelar och nackdelar med samlokalisering i ett kulturcentrum på Tullslätten Sammanfattning 11 Bilaga 1. Telefonintervjuer med studerande Bilaga 2. Samtal med studerande Bilaga 3. Tullslätten Total 2 (11)

7 1. Inledning Av dokumentet Projektplan 2011 gällande Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar (Dnr:LNU 2011/316), framgår hur utredningen av eventuellt nya lokaler för Linnéuniversitetet i Kalmar organiseras. Som en av åtta delprojektgrupper har projektgrupp 1. Utredning kultur organiserats. I gruppen ingår Lars Fager (universitetsadjunkt i Bild), Peter Lindskog (universitetsadjunkt och studierektor i Drama), Mats Runberg (universitetsadjunkt i Musik), Per Branthle (studeranderepresentant) och Jenny Jeppsson (forskningssekreterare vid KV) som administrativ samordnare. Delprojektledare är Niklas Ammert, prefekt vid Institutionen för kulturvetenskaper. Ovanstående har ombetts ingå mot bakgrund av att de företräder de ämnen som främst skulle beröras av en samlokalisering med Kulturskolan i Kalmar, Byteatern, Gymnasiets Estetiska program och musikföreningen Monokrom i ett kulturcentrum på Tullslätten. 2. Projektgruppens uppdrag Delprojektledaren identifierade i samråd med den centrala projektledningen vid Linnéuniversitetet i juni 2011 att ämnena Bild, Drama och Musik i första hand är aktuella att ingå i gruppens studie. Delprojektgruppen tog under arbetets gång därutöver kontakt med företrädare för designutbildningen och utbildningen i medieproduktion. Projektgruppen har arbetat så att medlemmarna i gruppen har samlat och sammanställt information från kollegorna i respektive ämne och tillfört projektgruppen information om behov och önskemål samt om sakförhållanden. Delprojektledaren ansvarar för att sammanställa information, skriva slutrapport och eventuell delrapport. Delprojektledaren sköter huvudsakligen kontakterna med företrädare för Kalmar kommun och övriga 3 (11)

8 aktörer. Gruppens administrativa samordnare för minnesanteckningar och ansvarar för att rapportera information till Kommunikationsavdelningen för vidare publicering på webben samt för information i nyhetsbrev och vid Café Linné. Gruppen har sammanträtt var tredje vecka. Kallelser och minnesanteckningar har ombesörjts av den administrativa samordnaren. Mötena har hållits i Kalmar. 3. Nulägesbeskrivning I nuläget finns ämnena Bild, Drama och Musik i de olika lärarprogrammen. Dessutom genomför man utbildning genom en rad kurser, såväl ettåriga helfartskurser som kortare och mindre kurser. I Bild är vid campus Kalmar fyra lärare anställda, i Drama två och i Musik två heltidsanställda och därtill timlärare. De aktuella ämnena, som samtliga tillhör Institutionen för kulturvetenskaper, disponerar lokaler i Kalmar i följande antal och yta: Bild Antal Yta i kvm Kontor 3 46,8 Ateljé/studio 3 266,2 Speciallokaler 9 162,3 Undervisning/datasal 2 120,4 Grupprum 1 44,7 Personal/studentrum 2 30,7 Förråd 4 34,6 Summa ,7 Drama Antal Yta i kvm Kontor Und.lokaler 2 196,4 Övn.rum/grupprum 4 47,8 Förråd 3 32,4 Personalrum 1 7,6 Summa ,3 4 (11)

9 Musik Antal Yta i kvm Kontor 3 38,5 Und. lokaler 2 152,9 Övnrum/grupprum 14 96,9 Uppspelningsrum 2 28,4 Förråd 1 19,3 Summa Bedömt framtida lokalbehov Medlemmarna i projektgruppen har i respektive ämnesgrupp diskuterat ett bedömt framtida behov av lokaler. Bedömningen grundar sig dels i vad vi vet om utbildningsuppdrag framgent, dels på en uppskattning av uppdrag inom lärarutbildningen samt med hänsyn tagen till en viss neddragning av utbudet avseende fristående kurs. Generellt kan konstateras att ämnena Bild, Drama, Musik och Design ser stora fördelar med att lokaliseras tillsammans. Bild samutnyttjar redan idag vissa lokaler med Drama. Ämnet bedömer att man har följande framtida lokalbehov: 1 stor ateljé/utställningssal 3 hemrum/ateljéer 2 större kombiverkstäder 1 datasal 1 bibliotek/grupprum 1 mörkrum 1 fikarum för studenter 1 personalfikarum 4 arbetsrum/kontor 1 post-/kopieringsrum förråd, materielrum Drama har, förutom samarbetena med Bild och Musik, även många kurser tillsammans med Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap, PPI. En vision är att kunna arbeta närmare Design och Medieproduktion. De preliminära lokalbehoven för Drama: 2 stora salar om kvm. Takhöjd 4 meter. Ljus- och ljudanläggning i båda salarna. 1 stort rum på kvm som kan delas med andra ämnen. 4 grupprum på ca 10 kvm varav 3 även ska kunna användas till redigeringsrum. 5 (11)

10 Grupprummen ska kunna användas till många olika funktioner: Grupparbeten, skuggspelsarbete, gestaltningsarbete. 1 verkstadsrum på ca 6-8 kvm som ska ha tillgång till vatten och avlopp. 3 personalarbetsrum. 1 rekvisitaförråd 10 kvm dit de studerande har tillgång. 1 stort förråd i anslutning till de stora salarna för större material kvm. 1 förråd att kunna låsa in material ca 10 kvm. Studentpentry Personalpentry Personaltoalett Studenttoaletter Musik För att kunna bedriva undervisning inom lärarprogrammet behövs nuvarande eller följande alternativa lokaler i framtiden. 2 salar som kan användas både med bänkar och stolar och där man enkelt kan frigöra golvyta till ca 30 personer. 1 större ensemblerum som studenterna har tillgång till. 8 övningsrum/grupprum som studenterna har tillgång till. 1 studio i anslutning till en av salarna. 1 materielrum 1 verkstad för smårep, lödning av sladdar, strängbyte m.m. 3 kontor 1 fika-/konferensrum i anslutning till lokalerna. Kan delas med bild, drama m.m. Samtliga rum kräver specialisolering mellan rummen, specialisolerade dörrar. Ventilation och andra trummor t.ex. för vatten och avlopp, el osv ska vara enskilt för musiken, eftersom ljud annars fortplantar sig i dessa och blir ett problem för andra verksamheter. Erfarenheter av detta finns från campus Växjö. Samtliga lokaler kräver specialutrustning och specialprogram vilket kan göra det svårt att dela dem med andra verksamheter. 5. Möjlighet till samlokalisering Bildavdelningen ser möjligheter att samutnyttja föreläsningssalar, seminarierum och gemensamma ytor för utställningar och scenkonst med gestaltande ämnen som musik, drama, design, etc. Samutnyttjande av verkstäder kan ske med designavdelningen. Då det gäller ateljéer och rum för studenternas arbete krävs mycket stor tillgänglighet, Studenterna arbetar även under kvällstid och måste ha tillgång till sina lokaler. De lokaler som är lämpliga att samutnyttja med andra aktörer är någon större typ av konsertsal/teaterscen/utställningslokal för gemensamt bruk. 6 (11)

11 Drama kan samutnyttja vissa undervisningslokaler, men frågan om företräde, materielansvar etc. är av yttersta vikt. Verkstäder kan med fördel vara gemensamma liksom servering och fikarum/personalrum. Ämnet har visst behov av enklare musikstudio och samutnyttjar gärna musikämnets studio i Kalmar. Musikämnets företrädare ser tillgången till lokaler som nödvändig och det är därmed endast få lokaltyper som är lämpliga för samlokalisering. Man ger följande exempel: Konsert- och samlingssal, caféscen, samt vissa gemensamma entré- och samlingsutrymmen. Projektgruppen har arbetat nära företrädare för designutbildningarna och dess biträdande prefekt, Pernilla Frid, har deltagit i diskussionerna angående samlokalisering. Hon delgav gruppen en rad intressanta tankar kring samarbete och samverkan inom universitetet, något som kan möjliggöras genom en samlokalisering. Institutionen för design har beslutat att i framtiden lokaliseras till en ort. Vilken ort är dock ännu inte fastlagt. Detta innebär att om designutbildningarna lokaliseras till Kalmar finns en rad lokaler som kan samutnyttjas inom universitetets konstnärliga ämnen, vilket företrädare för de olika ämnena är helt överens om. Om institutionen lokaliseras till Pukeberg eller Växjö sker således ingen samlokalisering i Kalmar. Designinstitutionens avsikter måste därför i nuläget betraktas som mycket osäkra. Möjligheterna till samlokalisering med kommunala verksamheter bedömer man som små. Diskussioner har också förts med företrädare för utbildningen i Medieproduktion, som är organisatoriskt förlagd vid Institutionen för samhällsvetenskaper. Man ser en del samverkansmöjligheter med Design och andra konstnärliga ämnen inom Linnéuniversitetet vad gäller verkstäder, grupprum, performance- och caféytor. Dock markeras utbildningens specifika yrkesrelevans och att man inte står för en vidare kulturproduktion utan för medieproduktion, medievetenskap och journalistik. När det gäller samlokalisering med andra aktörer utanför LNU ser man inga möjligheter till eller fördelar med det. 7 (11)

12 Sammanställning av lokaler som lämpar sig för samlokalisering med aktörer utanför Linnéuniversitetet Ämne/ Utbildning Lokaltyp Bild Drama Musik Design Medieprod Utställningslokal, Ja Ja Ja Ja konsertlokal Teorisalar Ja, ca 60 kvm Café, restaurang Ja Ja Caféscen Ja Verkstäder; gips, trä Ja Personalrum/fika Ja 6. Synpunkter från de studerande Som en del i undersökningen kring förutsättningar och läge för dagens och framtidens lokaler har intervjuer gjorts med studerande som har läst/läser bild, drama eller musik vid Linnéuniversitetet och/eller som tidigare har studerat vid Högskolan i Kalmar. Nedanstående är resultatet av såväl åtta telefonintervjuer som en rad samtal. Frågorna som ställdes fokuserade främst på allmänna synpunkter om utbildnings-/arbetsmiljö, lokalernas utformning och placering, ändamålsenlighet, tillgång till resurser, eventuella störningsmoment, brister eller onödiga lokaler/resurser. Även synpunkter om samutnyttjande och samverkan med andra aktörer/utbildningar efterfrågades. Nedan presenteras bärande tankar i studenternas svar. De fullständiga redovisningarna finns i Bilagorna 1 och 2. Generellt finns bland de studerande som intervjuats en tvekan inför planerna att flytta till ett nytt campus. De studerande menar att kostnaderna riskerar att äventyra undervisningens mängd och kvalitet. Flera studenter uttrycker också att förankringen bland studenter är av avgörande betydelse. De studerande beskriver att Musikhuset har bra lokaler med bra akustik och fullgod utrustning. Speciellt de små rummen med dator och utrustning där man kan sitta och jobba ostört med olika projekt lyfts fram. Studenterna betonar också tillgängligheten att utnyttja grupp- och övningsrum. Övningsrum, som är utrustade med dator, ses som en mycket viktig resurs. 8 (11)

13 Studenter har, i mån av plats, även då de läst andra ämnen kunnat låna grupprum i Musikhuset. När det gäller de lokaler som bildämnet disponerar på Rostad talar flera informanter om den goda tillgängligheten och möjligheten att kunna arbeta ostört, även utanför ordinarie skol- eller arbetstid. De stora ateljéerna och gemensamma utrymmena uppskattas av studenterna. Däremot önskar några studenter ytterligare grupprum i anslutning till bildlokalerna. Dramaämnets studenter är mycket nöjda med hur de nuvarande lokalerna är utformade. Såväl ytor som inredning, utrustning och placering uppskattas av studenterna. Större materielrum och fler grupprum efterfrågas dock. Studenterna har olika uppfattningar om hur ämnenas lokaler är, och bör vara, placerade. En student svarar att det är bra med lite utspridda lokaler så att man är en del av staden mer än på ett campus. Dessutom så är det ju inte många meter att gå för att komma till t.ex. biblioteket eller Nisbethska, bara bra att få lite frisk luft också. En annan student menar att man ibland kände sig avskild från resten av universitetet, man var lite avskärmad och det var lite tråkigt ibland. Dock ligger Dramahuset och i stort sett hela universitetet centralt och det är positivt. De informanter som läst eller läser någon designutbildning är mycket nöjda med både lokaler och lokalisering i Pukeberg i Nybro kommun. Den genuina miljön, närheten till och kontakten med designintensiva lokala företag och designarkivet lyfts fram. Studenterna berättar att den fria tillgången till en stor verkstad inne i lokalerna är av avgörande betydelse för att kunna genomföra utbildningen. De berättar vidare om klassrum med egna bänkar där man kan förvara sina projekt, vilket är mycket viktigt för utbildningen. 7. Samtliga aktörers syn på samlokalisering Respektive aktör i utredningen av ett kulturcentrum på Tullslätten har redovisat vilka lokaler man anser lämpliga för samlokalisering. Gymnasieskolorna Jenny Nyströmskolan och Stagneliusskolan har inte svarat. Byteatern, Musikföreningen Monokrom, Kulturskolan och Linnéuniversitetet ser följande lokaler som lämpliga för samlokalisering 1 : Entréutrymmen, ca 300 kvm Personalutrymmen Café med scen, ca 175 kvm (Musikstudio: Byteatern har, liksom LNU, har lägre krav på studio än Monokrom. Möjligheterna till, och lämpligheten med, 1 För detaljerat underlag se Bilaga 3 Tullslätten Total. 9 (11)

14 samlokalisering är dock inte klarlagda. Frågan om tillgång ger också stor osäkerhet kring huruvida en musikstudio är lämplig för samlokalisering.) Oklarheter råder kring tillsyns- och ansvarsfrågan liksom rörande tillgång och förtur. Linnéuniversitetets ämnen har behov av ständig tillgång till vissa lokaler. Byteatern har liknande krav och betonar i en kommentar att gemensamma verkstäder inte är lämpliga för pedagogisk verksamhet och att repetitionslokaler disponeras av Byteatern och kan då möjlighet ges bokas hos Byteatern. 8. Diskussion kring fördelar och nackdelar med samlokalisering i ett kulturcentrum på Tullslätten Fördelar/möjligheter med samlokalisering 1. En idé med att samlokalisera konstnärliga verksamheter skulle vara att flera aktörer får tillgång till dyra lokaler med avancerad utrustning, som för respektive verksamhet är alltför dyrt att köpa in och underhålla. Om behovet är begränsat hos flera aktörer skulle det finnas ekonomi i att äga lokalerna tillsammans. 2. Linnéuniversitetet har som ett av sina strategiska huvudområden att vara en samhällelig drivkraft. Genom en samlokalisering kan tätare möten mellan universitetets verksamhet och kulturaktörer utanför universitetet realiseras. Möjligheten att vara en samhällelig drivkraft skulle därmed kunna gagnas av en samlokalisering. 3. Universitetet har också ambitionen att sprida information om verksamheten, öka intresset för högre studier och forskning och därmed utnyttja samlokaliseringen för att rekrytera studenter. Nackdelar/risker med samlokalisering I. En bärande tanke i projektet att samla universitetets verksamheter i Kalmar till en eller två platser är just att verksamheten ska samlas. Idén faller om några ämnen ska undantas och lokaliseras tillsammans med kommunala verksamheter vid sidan av det huvudsakliga campus. De konstnärliga ämnena som en integrerad del av miljön på campus Fredriksskans skulle ge universitetet en kulturell dimension och en puls som saknas idag. II. Linnéuniversitetet har inte behov av vissa kostsamma lokaler, exempelvis en avancerad musikstudio, eftersom de utbildningarna inte ges vid campus Kalmar. III. Frågan om tillgång och förtur kan bli besvärlig. Universitetets kurser ligger i specifika perioder, vilket innebär att ibland är beläggningen och trycket på salarna stort och ibland är det avsevärt mindre. När 10 (11)

15 kurserna går är det emellertid av största vikt att ha fullständig tillgång till de lokaler som krävs. Delprojektgrupp 1 menar att universitetet har ett statligt utbildningsuppdrag och måste bedriva verksamheten exakt då kurserna ges. IV. Inom de konstnärliga ämnena pågår ett medvetet och intensivt arbete med att säkerställa konstnärlig och akademisk kvalitet. Vetenskapligt meriterade lärare har rekryterats och adjunkter har påbörjat utbildning på forskarnivå. Det är av stor vikt att ämnena har en nära och tät kontakt med andra ämnen och vetenskapligt aktiva personer vid universitetet. Kontakter knyts och utvecklas ofta då människor möts och om universitetets ämnen har åtskilda lokaler blir mötena färre. V. Studenter vill umgås med studenter. Vi riskerar att tappa attraktionskraft om de konstnärliga utbildningarna ska förläggas till ett kulturcentrum och inte till campus. 9. Sammanfattning Gruppen har haft uppdraget att Inventera verksamheter där samlokalisering kan vara lämplig: Gruppen menar att ämnena Bild, Design, Drama och Musik samt utbildningarna i Medieproduktion och Reklam kan samlokaliseras inom universitetet på eventuellt nytt campus. Inventera vilka lokaler som finns idag för aktuella verksamheter hos respektive aktör: Uppdraget har inte genomförts fullt ut och det är inte heller relevant, eftersom de andra aktörerna menar att de i nuläget har icke funktionella lokaler. Inventera vilka lokaltyper som kan vara lämpliga för samlokalisering: I fråga om samlokalisering inom universitetet finns en rad lokaler som kan samutnyttjas. När det gäller samlokalisering med andra externa aktörer menar gruppen att undervisningssalar för teori, konsertlokal, vissa verkstäder och caféscen kan vara lämpliga. Ange preliminär storlek, användningssätt, samt ungefärlig andel för respektive aktör för respektive lokaltyp: De olika aktörerna anser att entréer, caféscen, personalutrymmen och möjligen musikstudio kan vara lämpliga för samlokalisering i ett kulturcentrum på Tullslätten. Den totala ytan är uppskattningsvis och preliminärt ca 400 kvm exklusive entréutrymmen. Ungefärlig andel för respektive aktör kan inte redovisas. För delprojektgrupp 1 och enligt uppdrag Niklas Ammert 11 (11)

16 Bilaga 1 Sammanfattning telefonintervjuer med studenter Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar - Projektgrupp 1, Utredning kultur Skrivet av Per Branthle Som en del i undersökningen kring förutsättningar och läge kring dagens och framtidens lokaler har intervjuer gjorts med studenter som har läst/läser bild, drama och musik vid Linnéuniversitetet/Högskolan i Kalmar. Nedanstående är resultatet av åtta telefonintervjuer, cirka 6-20 minuter långa. En del av det som står i texten är inte helt relevant för undersökningen, i ett senare skede vore det lämpligt att sammanställa detta till en mer överskådlig sammanfattande form. Frågorna som ställdes fokuserade främst på allmänna synpunkter om utbildning/arbetsmiljö, lokalernas utformning och placering, om de var ändamålsenliga och hade tillräckliga resurser, om eventuella störningsmoment, brister eller onödiga lokaler/resurser. Även synpunkter om samutnyttjande och samverkan med andra aktörer/utbildningar efterfrågades. Student nr 1, läst Form & Design Studerar nu produktdesign i Pukeberg. Synpunkter på Rostad Utbildningen var bra, skapade en bra grund och var en mycket god förberedande utbildning. Klassrummen var trista, rymliga men tomma och utgjorde inte en stimulerande miljö att sitta och arbeta i. Hörsalen mycket bra lokal, som kunde anpassas utifrån olika behov, t.ex. ljus och mörker. Tyckte inte om datorsalen, mörk och dålig luft. Däremot var det inga problem med trängsel etc, fanns oftast lediga datorer så det var tillräckligt många datorer. Var skönt att kunna välja mellan att jobba med enskilda uppgifter hemma eller i skolan. Rostad har en speciell planlösning men det var trivsamt, trevligt med öppna ytor och resurser och arbetsmaterial fanns så det räckte. Matrummet var också mycket trevligt och en bra mötesplats. Det finns inget den intervjuade skulle vilja tillföra eller ta bort utan på det hela taget var lokalerna bra, bortsett från att klassrummen var trista. Överlag mycket nöjd med Form och design, man får prova på många saker vilket ger en bra grund att stå på och utveckla vidare, t.ex. genom att läsa produktdesign i Pukeberg. Bra också att man kan välja mellan att gå en och två terminer, var lite mycket grupparbeten dock. Projektarbetet i slutet av termin två var imaginärt, alltså inte kopplat till något företag eller riktigt uppdrag. Den intervjuade skulle gärna vilja se ett större samarbete mellan form och design-utbildningen och t.ex. andra aktörer i samhället såsom exempelvis Konstmuseet, skulle vara riktigt trevligt och givande. Under utbildningen hade de inget samarbete med några utomstående om man bortser från att de ibland hade gästlärare. Detta skulle som nämnts ovan kunna vidareutvecklas! Synpunkter på Pukeberg Utbildningen i Pukeberg är jättebra, vore tråkigt om man skulle flytta skolan. Det är idylliskt att vara i den här gamla bruksmiljön. Bor i Kalmar och åker buss dit, inga problem

17 Bilaga 1 som helst med detta, det är bra förbindelser, skolan har tvärtom massor med fördelar. Vi har allt. Bra miljö för studier av den här typen (produktdesign). Nybro är mycket fördelaktigt. Nybro/Pukeberg har allt. Man har hela tiden mycket samarbete med och studiebesök på lokala företag. Företagen är vana vid att designutbildningen finns i närheten och är mycket villiga att samarbete med skolan. Det skapar många kontakter och ger dels erfarenhet från olika potentiella arbetsområden samt gör att man kanske kan få in en fot någonstans. Dessutom så finns designarkivet precis i närheten av skolan, vilket är en mycket bra resurs, dit man kan gå och titta på t.ex. skisser samt föremål i textil och glas m.m. och därmed få många idéer och synpunkter på hur man kan arbeta med olika material och projekt. Den intervjuade tror att det vore väldigt olyckligt om man skulle flytta skolan i och med att mycket av det goda samarbetet mellan skolan och lokala företag samt designarkivet skulle försvinna. Det finns ju en anledning till att skolan ligger just i Pukeberg!. Däremot kunde vederbörande förstå om kanske mer teoretiska utbildningar hellre skulle vilja finnas i Kalmar men detta vore inte önskvärt för produktdesign i varje fall och avslutar med att återigen nämna att skolan i Pukeberg är idyllisk och perfekt för sitt syfte. Student nr 2, lärare som läst flera terminer musik cirka Är väldigt nöjd med utbildningen, den har gett mig väldigt mycket både i mitt jobb och mitt egna musicerande. Synpunkter på Musikhuset; Bra lokaler med bra akustik, allting finns där. Speciellt de här små rummen med dator och utrustning är bra inredda och gör att man kan sitta och jobba ostört med olika projekt. Har också spelat en hel del i den stora salen och den funkar bra. Även bra att man kunde sitta kvar lite efter skolan och pyssla med det man höll på med. Tycker inte det är något som saknas eller är onödigt i musikhuset. Lagom stort och man har en bekväm avskildhet samtidigt som det är mycket nära till andra byggnader som Falken och biblioteket t.ex. Bra studiemiljö och bra resurser i form av instrument, datorer m.m. Synpunkter på samverkan med andra aktörer; Minns inte så mycket av detta men hade en del samarbete med skolor, hade någon samverkan med skolklasser några gånger och det fungerade väldigt bra. Var också bra att man kunde utnyttja musikhusets resurser när man läste någon annan kurs som egentligen inte ingick i musiken men man hade något arbete i där man kunde dra in musik i. Student nr 3, läst fristående kurser inom bildämnet Helt OK kurser, några var riktigt bra, andra mest bara kul extragrej man läste. Synpunkter på Rostad; Tycker lokalerna är bra för sitt ändamål. Ljusa och rymliga lokaler. Finns bra resurser. Minns att datorsalen dock kunde vara väldigt instängd och svår att få bra temperatur i med klimatanläggningen. Detta gjorde att studiemiljön kunde bli lite lidande och man blev fort okoncentrerad men det kanske man har förbättrat nu? Bra att man kunde komma in och jobba

18 Bilaga 1 även utanför ordinarie skoltid. Uppehållsrummet var väldigt bra och trevligt. Det är en lagom stor mötesplats där man även träffade på folk som läste andra saker än en själv, sådana platser är väldigt bra och borde finnas flera av i andra hus också. Läget är också bra, tycker det är bra med lite utspridda lokaler så att man är en del av staden mer än på ett campus. Dessutom så är det ju inte många meter att gå för att komma till t.ex. biblioteket eller Nisbethska, bara bra att få lite frisk luft också. Synpunkter på samarbete/samlokalisering med andra aktörer; Har egentligen inga synpunkter på samverkan med andra aktörer. Hade varit svårt att få in mer i de mindre kurser jag läste. Vad gäller samlokalisering så kunde man antagligen utnyttja lokalerna lite bättre, t.ex. med andra utbildningar för den stora salen stod ofta tom. Student nr 4, lärarinna som läst bildpedagogik samt skapande skola 2009 och tidigare (bild, drama, musik och rörelse) Är överlag nöjd med sin utbildning, anser att kursen skapande skola är en av de kurser som vederbörande har haft störst nytta av för det jobb som hon har nu. Skapande skola var uppdelad i fyra 7,5hp-kurser, nämligen; bild, drama, musik och rörelse. Synpunkter på Rostad Bra resurser och bra inrättade rum för föreläsningar men det saknades små rum till grupparbete, salarna var stora och man måste boka. Svårt att få tid när man ville och ofta satt man på varandra när man hade grupparbete. Det vore bra om man kunde se till att det finns flera mindre studierum! Hörsalen på bottenvåningen hade en stor nackdel och det var att man måste passera i närheten för att komma upp på övervåningen, det utgjorde ett störningsmoment. Annars var den bra för sitt syfte. Datorsalen var bra, enda problemet var att man ej hade tillgång dit på helgerna, det hade varit bra att ha. Överlag känns lokalerna nya och fräscha. Synpunkter på Dramahuset Samma problem som Rostad, nämligen avsaknaden av mindre studierum. Däremot är dramasalarna jättebra, speciellt den med balkong. Bra materiel, bra belysning och mycket anpassningsbara med backdrops, bakgrunder etc och enkelt att byta. Trevliga och intima lokaler, bra stämning och gemytligt. Lagom avskärmat, fin och trevlig innergård. Väldigt fint läge vid Rostadparken, lokalerna känns nya och fräscha men som sagt behövs det fler studierum. Kostymförrådet med rekvisita skulle kunna utvecklas. Det var litet och blev ofta lätt stökigt, hade varit bättre att ha ett större förråd och skolan borde kunna skjuta till mer pengar till rekvisitan eftersom det är en resurs för mer än bara de som läser drama. Det används ju jättemycket. T.ex. lånade vi i lärarutbildningen rekvisita till olika projekt vi hade, såsom t.ex. en stadsvandring där vi hade tidstypiska kläder och en föreläsning om romarriket där man t.ex. kunde klä ut sig till någon romersk gud etc. Eftersom det är en resurs för hela skolan så borde skolan kunna hjälpa till mer med att tillföra pengar och materiel. Synpunkter på Musikhuset Bra med de små studierummen som man kan stänga till och använda till det man vill, bra också att det finns dator i varje. Upplever inte att det var så mycket lektioner i Musikhuset

19 Bilaga 1 som på t.ex. Rostad och det innebär att man oftast får plats. Lite äldre lokaler än de två ovan nämnda, lite mer slitet men inte så att det är något sådär negativt egentligen. Bra akustik, bra instrument och bra studiemiljö. Synpunkter på samarbete med andra aktörer Den intervjuade hade när hon läste skapande skola studiebesök på Byteatern, konstmuseet samt hade en teaterdag där de fick se gratisföreställningar. När man läser mot skolan så tycker jag att detta var fullt tillräckligt, behövs ej mer men det kanske det gör för dem som bara läser drama. I dramahuset hade också lärarstudenterna olika föreställningar, t.ex. bjöd de in skolklasser till dockteater och dramatiserad naturvetenskap och lokalerna fungerade mycket bra till detta. Samarbete med förskolor/lågstadie etc. är också en mycket viktig koppling och förberedelse inför yrkeslivet. Student nr 5, student som läst Drama Är överlag nöjd med sin utbildning men upplevde att den inte var så universitetsmässig som vederbörande önskat. Synpunkter på Dramahuset; Lokalerna fungerade bra för sitt syfte men hade varit kul att ha en större scen. Tycker inte att det fanns en riktig scen i huset. Annars var lokalerna tillräckligt stora. Däremot var det lite ont om grupprum, svårt att hitta ledig tid i dem, de var oftast upptagna. Istället fick de ofta vara i olika delar av de större rummen vilket inte alltid var helt optimal studiemiljö. Med mer strukturering av grupper/klasser och rum så skulle detta problem kunna lösas. Överlag var det bra inlärningsmiljö, tillräckligt med resurser. Ett trevligt ställe. Däremot var det negativa att man ibland kände sig avskiljd från resten av universitetet, man var lite avskärmad och det var lite tråkigt ibland. Dock ligger Dramahuset och i stort sett hela universitetet centralt och det är positivt. Dramahuset skulle däremot behöva en kaffeautomat!. Synpunkter på samarbete med andra aktörer; Studerar nu på annan ort och läste drama i Kalmar som lite förberedelse inför detta. Kan inte minnas att de under Drama I hade något samordnat med andra utbildningar eller samarbete med andra aktörer. Detta skulle ABSOLUT kunna förbättras. Andra studieorter som studenten varit på har ett bättre samarbete med t.ex. stadsteater eller annan teater. Detta är mycket värdefullt eftersom man då får mer inblick i teaterlivet, trevligt att se andra platser och få andra intryck. Hade också varit trevligt med gästlärare eftersom de oftast bara hade två lärare. De var bra men hade varit bra att få lite mer bredd och andra vinklar på ämnet genom att ta in andra ibland också. Student nr 6, läst Drama med pedagogik Verkligen nöjd med utbildningen. Mycket bra med pedagogikdelen där man får jobba med barn. Har varit väldigt nyttigt.

20 Bilaga 1 Synpunkter på Dramahuset; Bra lokaler som oftast var lagom stora. Var sällan trångt men de var en stor klass och vissa moment i helklass gjorde det önskvärt med lite större lokaler. Bra med grupprum, det var bra utformat och fungerade bra. Bra resurser och ändamålsenliga lokaler. Dock upplever studenten att det inte riktigt finns en riktig scen. Denna skulle kunna varit bättre och större! Jobbade också med film under utbildningen, mycket bra att det fanns resurser för detta även i huset så att man slapp gå någon annan stans. Ett störningsmoment var att Dramahuset ligger granne med en högstadieskola och att de har en basketplan precis utanför. Det är lite negativt, just placeringen mitt på en skolgård. Placeringen av skolan är annars bra, ligger centralt. Man har nära till andra skolbyggnader samt centrum. Det är mycket bra att universitetet är utspritt i Kalmar, det är en av de stora fördelarna med Kalmar. Har även erfarenheter av studier i Växjö och upplever campuset där som avskiljt och det är inte alls bra. Tycker det vore synd att göra något liknande i Kalmar. Synpunkter på samarbete med andra aktörer; Var på studiebesök på Kalmar teater, vilket var mycket intressant. Hade även en lite mer frivillig studieresa till Dramaten, vilket var helt fantastiskt. Upplever att detta var bra för en kurs som bara håller på i en termin och att det var lagom, hade ej varit önskvärt med varken mer eller mindre studiebesök och liknande. Student nr 7, läst Form och design och bildpedagogik 2009, läser nu produktdesign i Pukeberg. Synpunkter på Rostad; Form och design är en väldigt bra grundkurs för den som är intresserad av kreativa yrken. Upplever dock att det saknas resurser ibland, främst vad gäller om man vill bygga något. Lokalerna är väldigt väl anpassade för sina ändamål. Finns möjligheter till grupparbete med mera och det är inga problem med tillgång på grupprum, finns gott om utrymme. Studiemiljön är bra och saknar störningsmoment. Har samma synpunkter gällande Bildpedagogik-kursen. Synpunkter på samarbete med andra aktörer, Form och design samt bildpedagogik; Under form och design hade man studiebesök på Ölands folkhögskola och fick därmed inblick i varandras verksamheter. Studenten efterlyser dock även samverkan med någon högre utbildning då detta också skulle vara intressant. I bildpedagogikkursen hade man studiebesök på Capellagården vilket var mycket intressant. Skulle behövas mer studiebesök dock för att få ut mer av utbildningen. Synpunkter på Pukeberg; Är ganska nöjd med sin utbildning i produktdesign men upplever att det skulle behövas mer koppling till företagande i utbildningen, efterlyser mer utbildning i CAD samt mer kurser relevanta för företagande och produktlansering. Utbildningen fungerar jättebra i lokalerna, gott om utrymme, stor fin verkstad. Just den fria tillgången till en stor verkstad är av avgörande betydelse för att kunna genomföra utbildningen. Bra klassrum med egna bänkar där man kan förvara sina projekt, detta är också mycket viktigt för utbildningen. Tycker placeringen i Pukeberg är bra, närheten till glashyttan

21 Bilaga 1 är nödvändig för glaskurserna. Inga problem att pendla från Kalmar. Skulle dock vara bra att införa en direktbuss mellan Kalmar, Nybro och Växjö för att bättre knyta ihop Linnéuniversitetet. Är rädd att det skulle byggas mindre lokaler vid en eventuell flytt som det ryktats om, vilket skulle försämra utbildningen och studiemiljön avsevärt. Synpunkter på samarbete med andra aktörer, Pukeberg; Samarbetet med lokala företag skulle definitivt kunna förbättras. Upplever att det är för lite i dagsläget. Detta just för att få en inblick i hur det fungerar i arbetslivet. Många som går utbildningarna Produktdesign samt reklam startar eget och har då goda kunskaper i formgivning etc. men bristfälliga kunskaper i hur man når ut på marknaden med en produkt och hur företag fungerar. Finns således ett behov att ha mer samverkan med företag för att få mer inblick i hur det fungerar, att knyta kontakter samt att få in ett tankesätt som används i arbetslivet. Praktikperiod vore önskvärt. Student nr 8, dramastudent, började ht Är mycket nöjd med utbildningen hittills, bra lärare och får prova på olika saker. Lagom högt ställda krav. Synpunkter på Dramahuset; Jättebra lokaler, ändamålsenliga. Är verkligen ett riktigt dramahus! Tycker det är jättebra att det är ett eget hus, bra studiemiljö och bra byggnad. Lugn studiemiljö och bra stämning. Är lätt att göra en scen av rummet, bra anpassningsmöjligheter med belysning och liknande så det blir som en riktig scen. Grupprummen är bra, även filmrummen kan användas om de är lediga. Absolut inga problem att få tillgång till dessa rum, dessutom om man skulle vara en större klass så är det nära och bra till biblioteket där det finns massor med grupprum. Köket är också bra på dramahuset och där kan man också sitta. Det finns två störningsmoment och det är den närbelägna skolan men det vänjer man sig efter ett litet tag samt tåget som kör förbi precis utanför. Läget är jättebra, byggnaden ligger perfekt, det är gångavstånd till allting och man känner sig inte avskiljd. Begriper inte alls varför man skulle ha allt på samma plats, studerar man drama så har man ju inget behov av att vara i samma lokaler som sjöfart eller datautbildningar. Synpunkter på samverkan med andra aktörer; Skall snart på studiebesök på Byteatern, det låter intressant. Välkomnar även lite samverkan med t.ex. andra teatergrupper eller liknande, kan alltid få lite andra perspektiv. Vore också kul att göra något med t.ex. konstmuseet för att få koppling till andra konstformer.

22 Bilaga 2 Sammanfattning kortare samtal med studenter Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar - Projektgrupp 1, Utredning kultur Skrivet av Per Branthle Nedanstående synpunkter kommer från studenter inom drama, form och design, bild samt designprogrammet i Pukeberg, och har erhållits genom kortare informella samtal i förbifarten. På grund av den informella karaktären i dessa kortare samtal (2-4 minuter), är innehållet ej så omfattande. Diskussionerna kretsade främst kring studenternas syn på lokalerna, utbildningsmiljön och de resurser som finns på respektive plats. De flesta tycks vara nöjda med sin utbildning och de lokaler som finns men några anser att man kunde samutnyttja lokalerna bättre. Flera är skeptiska till en flytt och har farhågor att kostnaderna detta medför skall gå ut över utbildningen. Många undrar också över syftet med en flytt och var pengarna skall komma ifrån. Jag har utöver det nedanstående också fått många spontana kommentarer från studenter inom humaniora/samhällsvetenskap där samma farhågor uttrycks. Studenterna upplever redan nu att humaniora/samhällsvetenskap är ämnen som man satsar lite pengar på, har väldigt lite lärarledd tid o.s.v. och är rädda att man kommer att dra in på detta ytterligare för att ha råd med nya lokaler. Det stora flertalet anser att utbildningens kvalitet är det viktigaste och inte lokalerna. Många upplever att de har fått för lite information om vad som är på gång. Student, 1:a året, Produktdesign, Pukeberg Bor i Kalmar och upplever att pendlingen till Pukeberg inte är något problem alls, det visste studenten innan denne valde utbildningen. Trivs bra i Pukeberg, allting som behövs finns där. Studentlivet i Kalmar är man en del av på fritiden så känner sig inte isolerad. Väldigt bra med närheten till glasindustrin och designarkivet. Är rädd att en flytt kommer att påverka utbildningen till det sämre (att det blir mindre pengar att satsa på utbildningen) och undrar hur universitet skall finansiera en nybyggnation. Student, 1:a året, Produktdesign, Pukeberg Även denne student bor i Kalmar. Föredrar att bo i Kalmar eftersom det är större och bättre fritidsaktiviteter/nöjesutbud. Bra kommunikationer till Pukeberg så det är inget problem. Nöjd med utbildningen och lokaler/resurser hittills. Tycker det är bra stämning på skolan där ute och förstår inte vad det ska vara bra för att flytta därifrån. Är rädd att en flytt skulle göra utbildningen mycket sämre eftersom Pukeberg har så speciella resurser. Student, fristående kurser inom bild och språk, Kalmar Tycker det är helt OK med läge och lokaler, gångavstånd till resten av universitetet och tycker det är charmigt med att universitetets lokaler ligger lite spridda som en del av staden. Har erfarenheter av att läsa i Växjö och Uppsala och tycker det är bättre att ha det som i Kalmar eftersom det är tråkigt med sterila enorma byggnader. Mer intimt på t.ex. Rostad och Nisbethska. Är mycket skeptisk till att bygga nytt eftersom det kommer kosta stora summor, blir mindre flexibelt och riskerar att lokaler står tomma om det är bristande antal sökande t.ex. Upplever dock att det ofta är ganska tomt på Nisbethska och ibland på Rostad och att man antagligen skulle kunna samordna lokalutnyttjandet bättre, hade varit bra också att ha lite mer vardagliga kontaktytor mellan studenter på olika utbildningar.

23 Bilaga 2 Student, 1:a året, Drama, Kalmar Nöjd med utbildningen än så länge, har inte upplevt några brister med lokaler eller resurser än. Allt ligger nära och tycker läget är bra. Skulle det vara fullt i grupprummen eller de andra rummen så finns det lokaler på Nisbethska eller biblioteket man kan använda. Det enda negativa är järnvägen som går precis förbi Dramahuset. Student, 1:a året, Drama, Kalmar Har inget att anmärka på vad gäller lokaler eller läge men kanske skulle behövas fler grupprum om klassen varit större. Tycker det är svårt att bedöma om det vore bättre att samla allt på en plats. Kan fungera om man verkligen ser till att det finns lokaler anpassade för de speciella behov som de olika utbildningarna har men tycker inte det är nödvändigt att samla allt mer, allt ligger ju redan ganska nära. Student, 1:a året, Form och Design, Kalmar Allt har varit bra hittills, lite speciella lokaler på Rostad men de funkar bra. Datorsalen är dock dålig. Tror det kan bli bra med nya lokaler om man verkligen tänker igenom hur de skall se ut och tror det kan bli lättare att profilera sig från universitetets sida i Kalmar men tycker det verkar väldigt onödigt att satsa på detta under den rådande ekonomiska situationen. Bättre att satsa mer pengar på utbildningen för studenten tror att utbildningskvaliteten är det som får folk att söka till en viss stad. Två studenter, 1:a året Form och Design respektive 1:a året Internationella samhällsstudier, Kalmar Båda två hade inga speciella åsikter på stående fot utöver att de tyckte att det bästa vore att verkligen förankra ett beslut hos studenterna och gå ut till dem som är berörda, t.ex. Form och design, drama etc. och även andra utbildningar, för att verkligen få in vad studenterna tycker, t.ex. i form av en enkät.

24 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S LOKALÖVERSYN - KULTURCENTRUM BILAGA 3 Monokrom/kulturskolan LNU - KAST Byteatern Jenny Nystöm Stagnelius Samverkan Antal Yta Kommentar Samverkan Antal Yta Kommentar Samverkan Antal Yta Kommentar Samverkan Antal Yta Samverkan Antal Yta Offentliga/publika utrymmen ja Gemsam entré ja 1? ja Administrativa lokaler Personalutrymmen ja 200 Gemensamt ja 1? Fikarum ja? 200 Projektplatser ja 4 60 Möjligen design Servering/restaurang ja 1? Café med scen (kök) ja Bör kunna användas av ja 1? ja 200 ungdomar själva Verkstäder ja 2 80 För pedagogisk verksamhet ja/nej 3? Gips-, mask, trä Vaktmästeri ja 1 60 Gemensamt Studio (musik) ja Enkel studio ja Studio (film) ja 1 40 ja Musikproduktion/hipphopp ja 1 20 Blackbox 300 pl Blackbox 150 pl Sidoscen 200 Replokal 117 Rep/dansstudio 144 Närförråd för spel o replokal Loger med duschar o toa? 150 Kontor, administration Kontorsförråd 50 Personalfoajé, övr personalutr? 200 Sammanträdesrum 80 Bildhantering, dator, video 50 Musikrum m inspelningsstudio 50 Musikförråd 40 Måleri/monteringshall 180 Måleri/monteringshall 35 Snickeri 192 Smedja 96 Tapisseri 40 Tvättstuga 30 Rum för färgning o patinering 40 Syateljé 96 Scenografi, dock- o maskateljé 2 60 Verkstad till ovanstående 50 Ljusverkstad m filterrum 80 Ljudverkstad 60 Lager till ovanstående verkstäder Personalutrymmen? 40 Docklager 80 Kostymlager 100 Rekvisitalager 50 Lager för scen, dekor läktare samt lagrade produktioner 500 Garage för turnéfordon 160

25 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Städrum 10 Dans/nycirkus ja Drama ja Replokaler (musik) ja Replokaler (dans) ja 2 80 Replokaler (drama) ja 2 80 Replokaler (hantverk) ja 2 80 Används kl 09-01, 7 dagar/vecka, bör ha egen ingång Ständig tillgång krävs Undervisning (hantverk/måleri) 3 90 Undervisning (musik) Tillgång måste garanteras Slagverksrum 2 80 ja Studenter måste ha tillgång Ensamblelokaler (musik) Kör/orketserlokaler Konsert/konferenslokal ja Loger ja 4 80 Förråd/lager/förvaringsutrymme Notbibliotek 1 20 Med inspelnings- möjlighet ja 1? Undervisning teori ja 1 ca 60 Ateljé (bild + design) 4 ca 200 Materielrum 60 Kontor 9 65 Grupprum 5 50 Datasal 2 80 Övningsrum musik 8 56 Film 8 56 Netto 3255 Brutto (nettox1,2) 3906

26 T Kommentar

27 T

28 Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar Rapport från Delprojekt 2 Bibliotek och studieplatser Catta Torhell

29 Innehåll Inledning 3 Hur har vi arbetat? 3 Hur ser läget ut idag? 4 Hur ser det framtida Universitetsbiblioteket ut? 6 Ett samlokaliserat bibliotek i Kulturcentrum för- och nackdelar för Linnéuniversitetet 7 Linnéuniversitetets behov av studieplatser, mötesplatser och bibliotek Kulturcentrum arbetsgrupp bibliotek 9 Nuvarande lokaler och framtida behov 10 Förslag på lokaler som kan samlokaliseras 11 Bilagor 1. Enkät bibliotek och studieplatser 2. Lästips - litteraturlista 2 (11)

30 Inledning I juni 2011 fattade Universitetsstyrelsen beslut om Projektplan för Det stadsintegrerade universitet i Kalmar (Dnr:LNU 2011/316). Projektet består utöver styrgrupp och referensgrupp av åtta aktiviteter, där aktivitet 2 Utredning bibliotek och studieplatser (projektgrupp tillsammans med andra aktörer) har som huvuduppdrag att utreda möjligheten till samlokalisering av stadsbibliotek/ universitetsbibliotek. Det specificerade uppdraget för gruppen formulerades enligt följande: Inventera verksamheter där samlokalisering kan vara lämplig Inventera vilka lokaler som finns idag för aktuella verksamheter hos respektive aktör Inventera vilka lokaltyper som kan vara lämpliga för samlokalisering Ange preliminär storlek, användningssätt samt ungefärlig andel för respektive lokaltyp. Till delprojektledare utsågs överbibliotekarie Catta Torhell (Universitetsbiblioteket) och till delprojektgrupp utsågs professor Anders Forsman (Institutionen för naturvetenskap), bibliotekarie Marie Fredriksson (Universitetsbiblioteket), studeranderepresentant Azmi Hmouz (Linnéstudenterna) samt doktorand/lärare Pauline Johansson (Institutionen för hälso- och vårdvetenskap). Delprojektgruppens medlemmar utsågs i samråd med styrgruppens ordförande och syftet var att få representanter från kärnverksamhetens samtliga brukargrupper, dvs. studenter, lärare och forskare samt bibliotekspersonal. Denna grupp har träffats vid två tillfällen, 2 september och 13 oktober. Hur har vi arbetat? Uppdraget att bedöma huruvida en samlokalisering mellan stadsbiblioteket och universitetsbibliotek är möjlig, vilka verksamheter som kan samlokaliseras och vilka lokaltyper som kan vara lämpliga för samlokalisering kräver att vi både tittar på vår nuvarande situation och gör bedömningar om framtida behov. Vid delprojektgruppens första möte förankrade vi ett arbetssätt som innebar att vi fördjupade oss inom följande fyra frågeställningar: Hur ser läget ut idag? Vad betyder närhet/distans för institutionernas nuvarande nyttjande av det fysiska biblioteket? Hur ser det framtida Universitetsbiblioteket ut? Beskrivningar utifrån litteraturstudier och annan omvärldsanalys. Ett samlokaliserat bibliotek i Kulturcentrum. För och nackdelar för Linnéuniversitetet. Linnéuniversitetets behov av studieplatser, mötesplatser och bibliotek (11)

Minnesanteckningar Möte delprojektledare, referensgrupp & styrgrupp

Minnesanteckningar Möte delprojektledare, referensgrupp & styrgrupp Projekt: Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar Minnesanteckningar Möte delprojektledare, referensgrupp & styrgrupp Tid: 21 okt kl 10 12 Plats: Bruunska 16, Esplanaden 5 Delprojektledare Niklas Ammert,

Läs mer

Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar

Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar Datum 2011-03-29 Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar Förslag till beslut i kommunfullmäktige 1. Det fortsatta plan- och utredningsarbetet gällande Linnéuniversitetets placering i Kalmar omfattar

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer.

Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer. Sida 1 (7) 2011-12-28 Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer. Funktionerna för att kommunicera via bild, ljud och text blir hela tiden bättre, billigare och mer mobila. Vi kommer att samspela

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 2013-10-23 1 (5) Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 Vid nämndens möte 2013-06-04 informerades om ett första steg i utredningen om lokalfrågor inom nämndens ansvarsområde. Då redovisades

Läs mer

Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University

Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University Madelene Hartwig Högskolebiblioteket i Jönköping 1 Bakgrund I somras hamnade jag av en slump på en sida på nätet som listade de

Läs mer

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Projektplan - Etablering av det stadsintegrerade Linnéuniversitetet 1. Bakgrund Kalmar kommun och Linnéuniversitetet har sedan 2009 arbetat

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik.

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik. EN SKOLA FÖR ALLA Från början och så länge vi finns! Under 1999 fick Team J-son skolan tillstånd att bedriva grundskola år 4-9, grundsärskola/ träningsskola år 1-10 samt gymnasiesärskola år 1-4. Vår målsättning

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET Juni 2005 Innehåll Syfte 2 Bakgrund 1. Projektgruppen 3 2. Övriga lärare 4 Metod och Resultat 1. Projektgruppen 4 2. Övriga lärare 7 Avslutande diskussion

Läs mer

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum:

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Skogsgläntans förskola Nybyggnad Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Upprättad av: Åsa Lundberg, Tema arkitekter Kristin Åberg Nilsson, Tema miljö & energi Sid 2 (8) Innehållsförteckning Skogsgläntans förskola

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan

Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan Värgårdsskolan en god grund att bygga på Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan Värdeord Värgårdsskolans byggrupp vill att nedanstående värdeord skall verka som stöd och inspiration

Läs mer

Projektarbete i gymnasieskolan. Elevens frågor och svar

Projektarbete i gymnasieskolan. Elevens frågor och svar Projektarbete i gymnasieskolan Elevens frågor och svar Anders Danell och Mats Eriksson, Katedralskolan 2002 Innehåll 1. VILKET SYFTE HAR DET HÄR HÄFTET?... 3 2. VILKET SYFTE HAR GYMNASIESKOLANS PROJEKTARBETE?...

Läs mer

Agenda för mötet med projektsamordnarna 24/3 kl. 12-14

Agenda för mötet med projektsamordnarna 24/3 kl. 12-14 Agenda för mötet med projektsamordnarna 24/3 kl. 12-14 1 Senaste nytt från Ulla Ett särskilt välkommen till Christina Skogberg, som tagit över ansvaret för Samverkan efter Gudrun Boström. Upphandlingen

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

Forum Medicums process

Forum Medicums process Forum Medicums process - bakgrund, process, synpunkter på konceptkatalogen och synpunkter på placering av delar av verksamheten Den ursprungliga tanken bakom Projektet Forum Medicum föddes i samband med

Läs mer

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015 TD ungdomsprojekt Uppföljning september 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Upplevelsen av att arbeta på TD-enheten... 3 Vikten av att få ett sådant här

Läs mer

Minnesanteckningar Möte styrgrupper Kalmar kommun & Linnéuniversitetet

Minnesanteckningar Möte styrgrupper Kalmar kommun & Linnéuniversitetet 2011-05-18 Minnesanteckningar Möte styrgrupper Kalmar kommun & Linnéuniversitetet Tid: 16 juni kl. 13.00 14.30 Plats: Bruunska 24, Esplanaden 5 Närvarande Kalmar kommun: Roland Karlsson, kommunchef & ordf

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Sammanställning av ungas åsikter November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område Barn och unga vår framtid. Utifrån de övergripande och nämndsspecifika

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Helena Wedborn, Campus Valla, Linköpings universitetsbibliotek

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Helena Wedborn, Campus Valla, Linköpings universitetsbibliotek MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Helena Wedborn, Campus Valla, Linköpings universitetsbibliotek INFORMATIONSFÖRSÖRJNING OCH PEDAGOGISK UTVECKLING Delprojekt i Strategiska vägval: en utredning

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Kartläggning av besökare vecka 46, 2013

Kartläggning av besökare vecka 46, 2013 Från och med måndagen den 11 november till och med lördagen den 16 november genomförde personalen vid Umeå universitetsbibliotek och Lärcentrum en kartläggning av samtliga besökande. Vi var sju personal

Läs mer

STUDENTBAROMETERN HT 2012

STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDIE- OCH ARBETSMILJÖ APPENDIX III INSTITUTIONEN INGENJÖRSHÖGSKOLAN FÖRELIGGANDE RAPPORT är nummer arton i rapportserien Rapport från Centrum för lärande och undervisning.

Läs mer

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Miniprojekt, pedagogisk grundkurs I, vt 2001. Klemens Eriksson, Evolutionsbiologiska institutionen Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Jag hävdar att kunskapskontrollen är en del

Läs mer

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66 Asylboende Malmö 2016-04-05 Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 respondenter: 66 Urval: Alla Frågor: Alla frågor Fråga 1 Hur nöjd är du med Programupplägget? 1 Inte alls nöjd 0 0% 2 0 0% 3 6 13% 4 23

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag Termin: VT 2015 Program: W Kurs: Klimat 1TV026 10 hp Antal registrerade studenter: 11 Svarsfrekvens: (54%) 6/11 Datum: 2015-04-08 Utfall av examination Antal examinerade: 9 Betyg 5: 0 (0%) Betyg 4: 5 (56%)

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN INNEHÅLL I UPPDRAGSHANDLING 1. UPPGIFT 2. PROFIL 3. MÅL OCH SATSNINGAR 4. RAPPORTERING 5. BUDGET 6. UPPGIFTSMÅTT BILAGOR FÖR UPPFÖLJNING

Läs mer

All-Aktivitetshus i gamla skjortfabriken

All-Aktivitetshus i gamla skjortfabriken All-Aktivitetshus i gamla skjortfabriken I skjortan ska det finnas plats för lek och allvar, idrott, kultur och samhällsbyggare. Där möts unga och gamla, från Vadsbro och Afrikas horn. Där vaknar nya intressen,

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Lägerutvärdering FLATÖN 14

Lägerutvärdering FLATÖN 14 Lägerutvärdering FLATÖN 14 Läger 1 (22-28/6) Utvärdering 2014 års VVDS läger 1; 22 juni-28 juni Förmågor före och efter lägret (Skalan är 1-5 där 1 är lägst och 5 högst) Före (37) Efter (32) Självkänsla

Läs mer

Resultat Varberg. 64 respondenter

Resultat Varberg. 64 respondenter Resultat Varberg 64 respondenter 1 2 Kommentarer Starta-eget kurs Gick några ggr på entreprenörskolan när jag hållit på några år Inte individanpassat, dessutom mer information snarare än dialog. Upplevde

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Sandtorpet Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning)

Läs mer

Mette Agborg & Lisa Berger

Mette Agborg & Lisa Berger IDA från projekt till levande verksamhet Mette Agborg & Lisa Berger Paper presenterat vid konferensen 14-15 oktober 2009 i Borås IDA från projekt till levande verksamhet Vuxenstuderande är en viktig målgrupp

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

ARKITEKTUR OCH PEDAGOGIK

ARKITEKTUR OCH PEDAGOGIK ARKITEKTUR OCH PEDAGOGIK Oktober 2003 Den här skriften har vi tagit fram för att illustrera vår syn på sambandet mellan arkitektur och pedagogik och med detta tillägg vill vi sätta fokus på viktiga aspekter

Läs mer

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport 2013-06- 05 Sofia Stoor 840327-0104 stoorsofia@gmail.com Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Kommunikationsavdelningen Kvalificerad yrkespraktik inom samhällsvetenskapliga

Läs mer

skola för alla barn i Söderhamns kommun

skola för alla barn i Söderhamns kommun En skola för alla barn i Söderhamns kommun Vi vill: Lyfta fram kulturens möjligheter i skolan Stärka och utveckla musik, rytmik, dans, drama, slöjd, bild och form som vi redan har i skolan Bredda utbudet

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt På lika villkor SAMMANFATTNING - integration kan vara drama BAKGRUND delaktighet, självförtroende och engagemang På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt som pågår under tiden 1 april 2013-31 mars

Läs mer

Digitaliserade utbildningar

Digitaliserade utbildningar Digitaliserade utbildningar Uppdrag - Ge förslag på hur en modell för digitaliserade utbildningar kan utformas på gymnasial nivå inom GR. Modellen ska kunna användas för upplägg av både teoretiska kurser

Läs mer

Förändringsarbete hur och av vem?

Förändringsarbete hur och av vem? Förändringsarbete hur och av vem? Aspekter på jämställdhetsintegreringen av Konstnärernas Riksorganisation och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KRO/KIF) Av Jenny Wendefors Utredande rapport

Läs mer

Välkommen till Nya Bagarmossens skola!

Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Barn ska få all den kunskap de behöver och samtidigt känna sig trygga Hej, Att välja skola för sina barn är ett viktigt beslut. Du måste som förälder känna dig trygg

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan Beslut Skolinspektionen 2015-08-27 Göteborgs stad infoaeduc.boteborg.se Gymnasieskolenhetschef och rektorer vid Hvitfeldtska gymnasiet mikael.o.karlssonaeduc.ciotebord.se amela.filipovicaeduc.qotebord.se

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Örebro - världens bästa stad för barn!

Örebro - världens bästa stad för barn! Socialdemokraterna i Örebro Örebro 2011-05-05 Örebro - världens bästa stad för barn! Hur man kan göra Örebro bättre för barn? Ja, man vill ju ha roliga lekplatser dit man kan gå och träffa andra barn och

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Svar på motion (MP) Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Liselott Göth-Hallgren 2015-10-27 BUN 2015/0924 0480-45 30 06 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Slutrapport minfritid.nu 2013

Slutrapport minfritid.nu 2013 Slutrapport minfritid.nu 2013 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNIGNEN Kulturavdelningen 2013 Uppdrag och bakgrund Bakgrund 2011 genomförde sex kommuner och Habilitering & Hälsa inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Analys av Gruppintag 2 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Analys av Gruppintag 2 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Analys av Gruppintag 2 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Gruppintag 2 - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 11 januari 2013 Evaluation North Analys av Grupp 2 2013-01-11 Analys - Arbetsmarknadsintroduktion

Läs mer

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner.

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner. 2010-06-30 TILL VERKSAMHETSCHEF SKOLA En arbetsgrupp med representanter från Skola/utbildning, Lokalförsörjningskontoret och Kommunledningskansliet har förnyat och förändrat Borås Stads rekommendationer

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

Uppföljning Nyanställda 2014

Uppföljning Nyanställda 2014 Uppföljning Nyanställda 2014 Resultat IMA MARKNADSUTVECKLING AB 2014-06-10 IMA MARKNADSUTVECKLING AB Almekärrsvägen 9, S-443 39 LERUM Tel.: +46 (0)302-165 60 Fax: +46 (0)302-161 77 E-post: ima@imamarknadsutveckling.se

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Gislaveds särskola Vi har i år haft två klasser med särskoleelever på Gislaveds Gymnasiums nationella särskoleprogram.. Vi har två nationella program: Programmet

Läs mer

Dok.beteckning NGL Arbetsmiljö Utgåva 1.0 Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) 2013-03-22. Projektplan

Dok.beteckning NGL Arbetsmiljö Utgåva 1.0 Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) 2013-03-22. Projektplan Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) Projektplan NGL, fokusprojekt C.6 Arbetsmiljö för lärare i nätbaserad undervisning Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 2 (10) Innehåll 1 Basfakta... 4 1.1 Godkännande

Läs mer

Inledning. Antagningsprocess

Inledning. Antagningsprocess SISU HT 2011 Inledning Jag vill inleda med att tacka för förtroendet till mitt stipendium från IA. Det gav mig möjlighet att betala hyran på mitt boende under min termin i Shanghai samt gav mig utrymme

Läs mer

Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen

Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen 2013-07-01 12:26: Synpunktskategori: Kommun & politik Rubrik: Undrar Beskrivning: Ser ju ut som ett bra drag av kommuner ekonomiskt. Men vete tusan om inte Ängelholmarna

Läs mer

Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa

Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Presentation från Idrottsvetenskapliga programmet, C-uppsats vid Umeå Universitet

Läs mer

Toltorpsskolan. Trähuset

Toltorpsskolan. Trähuset Toltorpsskolan Trähuset Dagsläget I detta projekt har vi valt att inrikta oss på Trähuset som är det äldsta huset. Huset byggdes 1918 och var då planerat för fyra undervisningsrum samt vaktmästarlägenhet

Läs mer

Avlösning som anhörigstöd

Avlösning som anhörigstöd Avlösning som anhörigstöd Viktiga faktorer som styr när anhöriga ska ta beslut om avlösning Pia Rylander och 2015-05-13 Arbetet har genomförts med hjälp av Utvärderingsverkstaden på FoU Sjuhärad Innehåll

Läs mer

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten)

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten) Miniprojekt, pedagogisk grundkurs IV, ht 2000. Andreas Gyllenhammar & Johan Persson, Institutionen för geovetenskaper Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Övernattningsrum och Bastu

Övernattningsrum och Bastu Motion till föreningsstämma i Brf Valkyrian 9. Övernattningsrum och Bastu Transformera befintligt mangelrum till övernattningsrum samt bastu med extra dusch och toalett. Bakgrund: Många små lägenheter

Läs mer

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd Sida 1 av 5 Visst gör föräldrar skillnad en regional heldagskonferens om föräldrastöd 12 januari 2016 Föräldrautbildning sparar skattepengar Att kommunernas föräldrautbildningar är uppskattade kan många

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Nya Slättängsgårdens förskola Bollebygds kommun 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Slättängsgårdens förskola har idag fyra avdelningar och

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Fokus under året På Sporren har vi fortsatt att lyfta det naturvetenskapliga lärandet och dess olika aspekter. Detta läsår har barnen utforskat luft på olika sätt.

Läs mer

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv.

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv. NÄR BAKSIDAN SKA BLI FRAMSIDA 2013-01-09 Av: Movium Foto: Oskarshamns kommun Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013

Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013 Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013 I Mora kommun har man beslutat att ge barn och ungdomar kanaler för reellt inflytande. Ett av dessa forum för inflytande är den årligt återkommande

Läs mer

Vägskälsdag 2 februari 2014

Vägskälsdag 2 februari 2014 Vägskälsdag 2 februari 2014 Den 2 februari 2014 arrangerade riksstyrelsen en vägskälsdag dit UH:s medlemmar var inbjudna för att fördjupa sig och diskutera kring rekrytering, engagemang och UH:s vision

Läs mer

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030 Plan för utveckling av äldres boende i Trollhättan 214-23. Del IV Lokal utvecklingsplan för äldreboenden i Trollhättan. Äldres boende IV Trollhättan 214-23 Plan för Äldres boende i Trollhättan Del I Bakgrund,

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Ge dig själv en rad Gyllene år

Ge dig själv en rad Gyllene år Gemenskapsboendet Tersen Ge dig själv en rad Gyllene år Barnen har skaffat eget boende. Jobbet rullar på eller du har gått i pension. Det är nu du kan göra det där som kanske fick vänta medan barnen växte

Läs mer

Stadsdel Spånga-Tensta

Stadsdel Spånga-Tensta Stadsdel Spånga-Tensta När Angel närmar sig Järvafältet ser han folk strömma till. På gräsplanen under Hjulstavägens höga viadukt står bilar parkerade och hela tiden rullar fler in. Ut kliver familjer,

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Anders Ågård, Delprojektledare. Se även PM avvikelser för Lokaler för vision, bifogat detta dokument. Angereds Närsjukhus - ett välkomnande sjukhus

Anders Ågård, Delprojektledare. Se även PM avvikelser för Lokaler för vision, bifogat detta dokument. Angereds Närsjukhus - ett välkomnande sjukhus STYRDOKUMENT Angereds Närsjukhus - Lokaler för visioner Framtaget av: Anders Ågård, Delprojektledare Reviderat av: Börje Blomster, Planeringsledare Reviderat datum: 2009-10-12 Godkänt av: Marina Olsson,

Läs mer

Uppsala. Ws, Direktiv för utveckling av kulturcentrum i Gränby. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Uppsala. Ws, Direktiv för utveckling av kulturcentrum i Gränby. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Uppsala KOMMUN Ws, KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2016-03-24 KTN-2016-0143 Rev 2016-04-12 Kulturnämnden Direktiv för utveckling av kulturcentrum i Gränby Förslag till beslut

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 Utveckling av ett anhörigcenter med hälsoprofil Anhörigstödsverksamheten i Hudiksvall permanentades direkt efter projektet Anhörig 300. Ända sedan starten

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Vad har du för övrig erfarenhet? Mina tidigare arbetslivserfarenheter utanför nationen består av arbete inom storkök samt som brevbärare åt Posten.

Vad har du för övrig erfarenhet? Mina tidigare arbetslivserfarenheter utanför nationen består av arbete inom storkök samt som brevbärare åt Posten. Kandidat till klubbchef vt 2013 Sofie Mähler Jag heter Sofie Mähler och läser Civilingenjör Teknisk Fysik, andra året. Kommer ifrån Näsåker i Ångermanland och flyttade jag till Uppsala hösten 2011. Jag

Läs mer