Grundverksamhet Örtagårdens förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grundverksamhet Örtagårdens förskola"

Transkript

1 ÖRTAGÅRDENS FÖRSKOLA Grundverksamhet Örtagårdens förskola ÖRTAGÅRDENS FÖRSKOLA Dalviksgatan 71a, Norrköping. Telefon:

2 GRUNDVERKSAMHET ÖRTAGÅRDENS FÖRSKOLA På Örtagården vill vi att barnen ska känna trygghet och tillit till miljön och till pedagogerna. Vår grundverksamhet bygger på våra ledord Trygghet Nyfikenhet - Samspel. När barnen är trygga så blir de nyfikna och kan börja lära sig att samspela. I vår grundverksamhet ingår allt arbete vi utför varje dag. Vi använder oss av ett professionellt förhållningssätt genom att vi är goda förebilder. Vi lägger stor vikt vid bemötandet mellan barn och vuxna vid den dagliga kontakten. Grundverksamheten bildar ramarna för hela förskolans arbete och har stor betydelse för både barn, pedagoger och vårdnadshavare. Det skapar trygghet och en bra struktur och miljö för inlärning. Grundverksamhetens styrdokument Läroplan för förskolan (Lpfö 98) Skollagen FN:s barnkonvention Kommunens uppdragsplan Rutiner Förskolan öppnar Frukost Samling + frukt Grupper/utevistelse Lunch Lek/utevistelse Mellanmål Lek/utevistelse Förskolan stänger

3 Lämning/hämtning Mål På Örtagården vill vi ha en bra och tillitsfull kontakt med vårdnadshavarna. Målsättningen är att se och bekräfta varje barn vid lämning/hämtning för att barn och vårdnadshavare ska känna sig trygga. I Läroplan för förskolan står: - Att varje barn tillsammans med sina vårdnadshavare får en god introduktion i förskolan. -..visa respekt för vårdnadshavarna och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolans personal och barnens familjer. (sid 13) Rutiner Vi tar emot barnen i hallen vid lämning och benämner vid namn, förutom då vi satt oss vid frukostbordet. Vi har då inte möjlighet att gå ifrån. Då kommer vårdnadshavarna in tillsammans med barnet/barnen. Vid hämtning berättar vi något särskilt om barnet och om hur dagen varit för att visa att vi sett varje enskilt barn. Vi har bra/god kontakt med vårdnadshavare vid hämtning och lämning.

4 Samling Mål Vårt mål med samling är att varje barn ska känna sig välkomna och delaktiga. Vi vill att barnen ska präglas av glädje och gemenskap. Barnen ges möjlighet att utveckla sin matematiska och språkliga förmåga samt att lyssna och berätta. I Läroplan för förskolan står: Förskolan ska sträva efter att varje barn - utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra. - utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv. -.utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar. - utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring. (Lpfö sid 10) Rutiner Vi har en samling med frukt på förmiddagen där alla barn och vuxna har sin mask/filur, så att alla benämns med namn oavsett om man är på förskolan eller ej. Detta gör vi för att alla ska känna sig sedda/uppmärksammade. Vi räknar antal som är här och borta (ökar, minskar), vi räknar i femskutt. Pratar om vad dagen heter och vilken dag i veckan det är. Varje förmiddagssamling har ett liknande upplägg för att barnen ska känna sig trygga. Vi har även en samling innan lunch och mellanmål, där vi har olika upplägg med t ex rim och ramsor, sånger, sagor med mera för att få in olika matematiska begrepp och berika språket. Fredagar har vi gemensam samling i hela huset.

5 Hygien /Toalettbesök Mål Målet är att barnen ska förstå vikten av att god hygien spelar in på välmående. Vi lägger även stor vikt vid samtal för att främja språket och kroppsuppfattningen. I Läroplan för förskolan står det: - Varje barn får sina behov respekterade och tillgodosedda och få uppleva sitt eget värde. (sid 8) - Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta till vara på barnets nyfikenhet (sid 7). Rutiner Före och efter varje måltid tvättar barnen händerna och vid behov. Efter toalett/pottbesök tvättas händerna. Blöjbyte sker vid behov och innan samling, innan lunch och innan mellanmål. Vi byter barnens handdukar och diskar muggarna varje vecka. Örtagårdens förskola har en plan gällande hygien, miljö, hälsa, städning och smittskydd.

6 Matsituation Mål Vi lägger stor vikt vid samtal vid matsituationerna för att främja språket och få in matematik under måltiden, t ex volym, form, antal, stor, liten, lång, kort med mera. Matsituationen ska vara en stund som präglas av matro och glädje. Genom vårt stöd ska barnen klara många moment själva. I förskolans läroplan står det att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga (sid 9). Vi ser matsituationen som ett tillfälle där vi som pedagoger kan ge barnen ett hälsosamt synsätt på mat samt inspirera dem att våga smaka nya saker. Vi tycker att det är viktigt att ta tillvara på den möjlighet till samtal som matsituationen ger. Vi vill främja samtalen mellan barn och vuxna. I Läroplan för förskolan står det: - utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp. (sid 10) Rutiner Barnen tvättar händerna före maten. Matvärden tänker ut och räknar hur många som sitter vid bordet. Detta för att få in matematiken i vardagen. Därefter dukar matvärden. Hämtar matvagnen i köket och ställer maten på sitt bord. Vi sjunger matsång samt presenterar maten. Barn och pedagoger intar sina bestämda platser. Barnen tar efter egen förmåga mat och skickar vidare. Vi uppmuntrar barnen att smaka av allt. Vi uppmuntrar barnen att klättra upp/ner från stolarna, ställa bort tallrik, glas, bestick på vagnen efter egen förmåga. De barn som ska sova går ifrån bordet. De andra sitter kvar till kl 12. Efter maten tvättar barnen händerna.

7 Vila Mål På Örtagården vilar alla barn en gång per dag men på olika sätt beroende av behov. Några vilar i vagn, på madrass eller lyssnar på en bok tillsammans med en pedagog. I Läroplan för förskolan står: - Förskolan ska erbjuda en i förhållande till deras ålder och vistelsetid väl avvägd dygnsrytm. (sid 7) - Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra att ta tillvara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftliga världen. (sid 7) Rutiner Barn som sover i vagn sover utanför altandörr med sina trygghetssaker. Barn som sover inne ligger på madrass med sina trygghetssaker. Barn som lyssnar på sagan är indelade i grupper efter mognad och ålder. När barnen som sovit vaknat/väckts så får även de ta del av en saga.

8 På- och avklädning Mål Vi strävar efter att barnen ska bli självständiga. Pedagogerna stöttar och uppmuntrar barnen samt samtalar för att stärka de språkliga och matematiska begreppen. I Läroplan för förskolan står det: - Lärandet ska baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra. - Förskolan ska ge barnen stöd i att utveckla en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer. De ska få hjälp att känna tilltro till sin egen förmåga att tänka själva, handla, röra sig och lära sig, dvs bilda sig utifrån olika aspekter såsom intellektuella, språkliga, etiska, praktiska, sinnliga och estetiska. - Barnen ska få stimulans och vägledning av vuxna för att genom egen aktivitet öka sin kompetens och utveckla nya kunskaper och insikter. Detta förhållningssätt förutsätter att olika språk- och kunskapsformer och olika sätt att lära balanseras och bildar en helhet. (sid 7) Rutiner Barnen får försöka själva innan vi hjälper till. Uppmuntrar barnen att klä sig själva eller ta hjälp av varandra. Pedagog hjälper till vid behov. Samtalar med barnen om t ex ett par vantar. Turtagning att vänta på sin tur. Barnen får hänga upp sina kläder på sin hylla efter egen förmåga.

9 Utevistelse Mål Örtagårdens förskola ligger i en lugn miljö nära naturen. Vi har en stor gård som inbjuder till lek och rörelse. För att barnen inte ska vara allt för nära varandra under långa tider inomhus är det viktigt för oss att låta barnen vistas mer utomhus. I Läroplanen står det: - Förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp. (sid 7) - Förskolan ska erbjuda en utomhusvistelse som ger möjlighet till lek och andra aktiviteter både i planerad miljö och i naturmiljö. (sid 7) Rutiner Vi är ute minst en gång varje dag, oftast flera gånger. Vi går till skogen en gång i veckan. Besöker parker och gårdar i vår närhet. Pedagogerna är väl fördelade på gården. Pedagogerna tittar över så att grindarna är korrekt stängda. Privata samtal sker inne eller på rast. Regler för gården och utevistelse hänvisar till Plan för Örtagårdens normer och regler.

10 Leken Mål Leken är en viktig del av vår verksamhet. I leken använder barnen sin fantasi och spontanitet. De imiterar, prövar och bearbetar på ett mångsidigt sätt sina intryck och upplevelser. Leken utvecklar barnens tankeverksamhet, deras förmåga att samarbeta, konfliktlösning och turtagning. Vi pedagoger visar respekt för leken genom engagemang, delaktighet samt att vi försöker att göra lekmiljön attraktiv och stimulerande. Vi visar även respekt genom att inte avbryta leken hur som helst. Som ett exempel försöker vi förbereda barnen på att vi ska gå ut om en liten stund. De hinner då avsluta sin lek. Leken ligger till grund för allt lärande. I Läroplanen står det: - Verksamheten ska ge utrymmer för barnens egna planer, fantasi och kreativitet i lek och lärande såväl inomhus som utomhus. (sid 7) - I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem. (sid 6) - Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnens intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter. (sid 9) Rutiner Pedagogerna är fördelade i olika rum inomhus. Ute är vi placerade så att pedagogerna har kontroll över hela gården. Barnen sorterar ordning på sakerna innan de byter aktivitet.

11 Grupper Mål Örtagårdens förskola består av två åldersintegrerade avdelningar 1-6 år. Det har gjort att vi bland annat har indelat barnen i olika grupper i form av ålder, utveckling och intressen. Arbetet i grupper sker verksamhetsårsvis (aug-juli). Själva gruppernas innehåll kan komma att ändras under tiden. Grupperna startar tidigast i september efter att inskolningarna på respektive avdelning är klara. I Läroplan för förskolan står: - Verksamheten ska utgå ifrån barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera. (sid 6-7) -Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå från barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. (sid 9) -Ta vara på barnens vetgirighet, vilja och lust att lära samt att stärka barnens tillit till den egna förmågan. (sid 11) Nuvarande gruppindelningar Miljöspanarna för blivande förskoleklassbarn. Rörelse, No/teknik, matematik och språk De olika grupperna visar sina arbeten i olika former, bland annat genom sina väggdokumentationer.

12 Inskolning Mål Vi vill skapa förtroende mellan vårdnadshavare och pedagoger så att vårdnadshavarna kan känna tillit till oss på förskolan och på så vis utveckla ett bra samarbete. Genom att vi skapar trygga relationer till barnen och vårdnadshavarna har barnen möjlighet att vara nyfikna tillsammans med andra barn och vuxna i en trygg miljö. Det finns en plan för hur inskolningen går till för barnen på Örtagårdens förskola (se bilaga). Vi genomför introduktionen av grundverksamheten mycket noggrant under inskolningen av barnen och vid terminsstart av grupperna. När barnen kan dagsrutinerna vet de: Var de kan leka/arbeta med vilka saker/material På vilken tid Vad de får välja på Hur barnen bemöter varandra på ett positivt sätt Att varje dag blir lugn, trevlig och lärorik I Läroplanen står det: - att varje barn tillsammans med sina föräldrar får en god introduktion i förskolan (sid 13) - visa respekt för föräldrarna och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolans personal och barnens familjer. (sid 13) Rutiner När barnet blivit placerat tar inskolningspedagog kontakt med vårdnadshavare. Förskolechef tillsammans med en pedagog från varje avdelning träffar vårdnadshavare vars barn ska börja i augusti. Inskolning där en pedagog ansvarar för barnet och familjen.

13 Matematik på Örtagårdens förskola Matematik är en självklarhet i förskolan. Vi ska vara goda förebilder och ha ett bra förhållningssätt. Matematik finns överallt, inte minst i språket. Om vi använder rätt begrepp redan från början kommer barnen sedan att tänka i matematiska termer på ett naturligt sätt. På så vis berikar matematiken också språket. Förståelsen för de matematiska begreppen utvecklas som mest vid samtal om barnens egna upplevelser. Matematiken finns överallt i barnens vardag. Vi, i barnens närhet, kan uppmärksamma detta och göra dem medvetna om den. De matematiska upplevelser barnen får blir till erfarenheter, som de kan återkoppla till, vilket underlättar inlärningsprocessen. Det matematiska tänkandet finns hos barnen. Vi pedagoger skapar förutsättningar för att utveckla det. Lpfö-98 reviderad 2010: utveckla sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning tid och förändring utveckla sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar utveckla sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp utveckla sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang

14 Matematik i vardagen ser matematiken omkring sig är aktiv och fångar tillfället i vardagen erbjuder redskapen i miljön benämna ordet matematik är medveten om sitt förhållningssätt där språket är viktigt ställer frågor som ger egna tankar upprepa övningar och ger barnet tid att reflektera lyssnar och reflekterar tillsammans med barnen ger barnen nya utmaningar låter barnen höra, känna och uppleva matematik med alla sinnen inspirera varandra ställa reflekterande frågor

15 Matematiska begrepp i förskolan Form Triangel, cirkel, kvadrat, rektangel Storlek Liten, mindre, minst Stor, större, störst Smal, smalare, smalast Tjock, tjockare, tjockast Tunn, tunnare, tunnast Bred, bredare, bredast Tid Dag, vecka månad År, årstid Ung, yngre, yngst Gammal, äldre, äldst Volym Lite, mindre, minst Mycket, mera, mest Full och tom Vikt Tung, tyngre, tyngst Lätt, lättare, lättast

16 Antal Få, färre, färst Många, fler, flest Lika många Hälften Ingen Alla, varannan Mätning Kort, kortare, kortast Lång, längre, längst Låg, lägre, lägst Hög, högre högst Läge Först, sist Framför, bakom, bredvid Första, andra, tredje osv Över, under, på

17 NATURVETENSKAP I FÖRSKOLAN. Örtagårdens förskola. Naturvetenskap har vi omkring oss hela tiden, det handlar om att förklara fenomen i vår omvärld. Vi behöver naturvetenskapen för att förstå hur världen omkring oss hänger ihop. Barnen kommer i kontakt med växter, djur, vatten, luft, tyngdlagar, friktion, kroppsfunktioner m m hela dagarna. Barn är nyfikna på hur olika saker fungerar och provar sig fram för att få förståelse för sin omvärld. I Lpfö 98 rev 2010 står det att Förskollärare ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sitt intresse för naturvetenskap och teknik. Örtagårdens förskola har tre LEDORD: TRYGGHET, NYFIKENHET och SAMSPEL. Vi menar att trygga barn blir nyfikna på sin omvärld och i samspel med andra barn och oss pedagoger finns goda förutsättningar för barnen att uppleva, undersöka, utforska och ställa frågor kring vår omvärld och det som barnen upplever och upptäcker i sin omgivning. Vi uppmuntrar barnen att vara nyfikna, undersökande, funderande, frågvisa osv i vardagen på förskolan. Vi pedagoger ger inte alltid färdiga svar, vi vill att barnen ska vara aktiva, utforska, upptäcka, prova på, ifrågasätta och försöka att förstå själva. Vi diskuterar med barnen och ställer frågor som t ex Hur tänker du då? Vad tror du händer när du provar att göra så? Osv. Barnen får större förståelse om de får upptäcka själva. De lär sig att sätta ord på vad de gör. Det är viktigt för oss pedagoger att få syn på det som barnen utforskar i sin vardagliga miljö, som för barnen på förskolan i första hand är i leken. Vi pedagoger är engagerade och aktivt lyssnande på det som barnen är intresserade av. Vi samspelar med barnen i deras forskande och lärande. I samtal reflekterar vi med barnen omkring det som de visat intresse för. Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för den pedagogiska verksamheten. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet. Lpfö98 rev Som pedagoger kan vi inspirera barnen att se saker i sin omgivning. Vi kan locka fram deras nyfikenhet i olika sammanhang och miljöer. Barnen ska få stimulans och vägledning av vuxna för att genom egen aktivitet öka sin kompetens och utveckla nya kunskaper och insikter. Lpfö 98 rev Vilken miljö barnen har tillgång till är också viktigt. Miljön bör uppmuntra barnens lust och nyfikenhet att utforska och undersöka. Miljön ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande Lpfö 98 rev 2010.

18 På Örtagårdens förskola har barnen tillgång till en stor och härlig gård. Där finns stora gräsytor med backar att t ex rulla i och åka pulka i. Det finns buskar och träd att leka i och klättra i, fruktträd och bärbuskar att äta ifrån, gungor, rutschkana, sandlådor, cyklar, byggmaterial, vatten m m. Vi är ute på vår gård varje dag, oftast både förmiddag och eftermiddag. Barnen är ständigt aktiva i olika lekar och de gräver, bakar, bygger, bär, cyklar, hittar olika små djur, tittar på fåglar, ser harar m m. Vi pedagoger finns nära barnen och delar deras upplevelser och upptäckter. Vi har även förmånen att ha nära till fin skogsmiljö. Vi går till skogen en förmiddag i veckan. I skogen leker barnen, upptäcker och undersöker många olika saker. De hittar t ex stora grenar som de bär på och bygger med. Ofta träffar de på små djur. I skogen följer vi årstiderna. Vi kan ge barnen olika uppdrag för att inspirera till nya upptäckter och lärande. Ibland arbetar vi i åldersgrupper även i skogen för att bättre kunna möta och utmana barnen på den utvecklingsnivå de befinner sig. Ibland tar vi med oss något från skogen för att fortsätta att arbeta med det materialet på förskolan. Vi ser vikten av att barnen lär sig att vara i skogsmiljö och att de lär sig att naturen är något som vi kan uppskatta och behöver vara rädda om. Vi gör enkla och vardagsnära experiment med barnen på Örtagården. Det är inte bara roligt och inspirerande utan också ett sätt att göra det osynliga synligt. Experiment lockar fram kreativiteten och upptäckarlusten. Barnen får vara aktiva, upptäcka och fundera kring det som händer. Barn får större förståelse om de får prova på och uppleva själva. Varje vår har vi det vi kallar Miljöveckor. Då arbetar vi och lär oss om naturens olika kretslopp. Vi delar in barnen i mindre grupper så att de kan lära av varandra. Barnen får arbeta konkret och skapande genom att rita, klippa, hänga upp osv. Vi sjunger sånger om naturen. Vi planterar olika fröer och pratar om vad växter behöver för att kunna växa. Vi gör experiment med våra planteringar genom att vissa får vara utan exv ljus eller vatten. Vi gör en utställning av barnens arbeten och bjuder in anhöriga att titta på utställningen. Under sitt sista år på Örtagården är alla barn Miljöspanare. Vår förskola är med i Norrköpings kommuns nätverk; Myggnätet. Barnen får olika uppdrag att arbeta med tillsammans med oss pedagoger. Uppdragen handlar på olika sätt om vår miljö och barnen får lära sig vad vi kan göra för att vara rädda om den. Vi ser vikten av god hälsa, mat och motion. Vi har en egen kokerska som lagar god och näringsriktig mat till alla barn och personal på Örtagården. Vid måltiderna samtalar pedagogerna med barnen om vad som är nyttig och bra mat. En dag i Oktober har vi varje år Örtagårdsloppet där vi springer en runda i skogen. Alla barn och personal är med efter egen förmåga. Barnen springer med glädje och vi vill på detta sätt visa hur härligt det kan vara att få röra på sin kropp och att få springa i naturen. Efter loppet får alla banan, dricka och sist men inte minst en egen medalj.

19 Mål ur Läroplanen, Lpfö 98 rev 2010 Förskolan ska sträva efter att varje barn *utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. *utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. *utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap. Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro ska prägla förskolans verksamhet. Förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp. Lpfö 98 rev 2010

20 Rörelse på Örtagårdens förskola Vad är rörelse? Barn har en naturlig lust till rörelse. Den motoriska utvecklingen är en del av och nära sammankopplad med barnets övriga utveckling. Rörelse är en aktivitet där barnen lätt kan känna gemenskap med andra och som hjälper dem att utforska sin omgivning. Det är viktigt att erbjuda barnen kroppslig aktivitet både inne och ute och i naturen. När barnen går, hoppar springer och klättrar skaffar de sig erfarenheter om sig själva och omgivningen. Barnen behöver få många tillfällen att pröva sina krafter och utforska sin förmåga. Det gäller för oss pedagoger att skapa en trygg, tillitsfull och accepterande atmosfär. Vi vill öka barnens självtillit, deras tro på sin egen förmåga. Rörelsen är också ett bra tillfälle att ge barnen möjlighet att samarbeta/samspela med varandra. Jagutveckling: Genom bl.a. rörelselekar kan barnet skaffa sig kunskaper om omvärlden och sin plats i den. Genom rörelse och lek med vuxna och andra barn skaffar barnet sig kunskaper om sig själv jagbegrepp. Barn som rör sig arbetar med alla sina sinnen, och genom att använda sina sinnen kan de också kommunicera bättre, och det ger dem också förutsättningar att känna för och värna om sina medmänniskor. Rum, tid, kraft och form Rum: Upplevelse av rummets dimensioner på olika sätt: höjd, bredd, djup, mörker, ljus, ljud och rörelse mm. Att röra sig utan att krocka, bedöma avstånd, finna en speciell plats lokalisera ljud osv. Öva förmågan att samordna synen med kroppsrörelser är viktigt för att kunna uppfatta och tolka det man ser. Tid: Tidsuppfattning är ett sammansatt fenomen som tar tid att utveckla. Lekar och övningar där man mäter tid och varierar hastighet och rytm kan hjälpa till att utveckla tidsbegreppet. Vår biologiska rytm, den egna rytmen, inverkar till stor del på vårt rörelsemönster. Kraft: Medvetenhet om kroppens egen kraft och energi. Insikt i kroppens anatomi och rörelsemönster, spänning avspänning. Koordination, balans och grov - och finmotorik. Uppleva centrifugalkraft, tyngdkraft och tröghetskraft. Form: de kreativa inslagen som musicerande, rörelsegestaltning, ord och bildskapande. En sorts form uppstår då rum, tid och kraft samverkar. Gestalta olika geometriska former. Kroppsmedvetenhet: Genom att använda sin kropp blir man medveten om den och dess möjligheter. Genom att pröva, upptäcka och upprepa skaffar sig barnet kunskap om sin kropp, det är också viktigt att sätta ord på det man gör. Glädje: Att röra sig på olika sätt tillsammans med andra är framförallt roligt! Drama, rörelselekar och rörelsesånger, sång och musik är härligt att uppleva tillsammans.

21 Lpfö: Utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga Utveckla sin förmåga att fungera enskilt och i grupp Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelsen för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande Utvecklar sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama Utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring

22 Traditioner på Örtagårdens förskola På Örtagården har vi återkommande traditioner som vi gör varje år med barnen. Aktiviteterna är till för att vi ska känna samhörighet och ha roligt tillsammans och för att föra traditioner vidare. Januari Julgransplundring Vi dansar kring julgranen och sjunger traditionella sånger och danslekar. Avslutar med att rita knorr på grisen och har fiskdamm. Syfte: Barnen får lära sig sång - och danslekar som har funnits med i många år. Använda språk, rytm, dans och rörelse Lpfö: Upplever att det är roligt att lära sig nya saker. Stimuleras och utmanas i sin språk och kommunikationsutveckling. Februari Återträff med förskoleklassbarnen Vi bjuder in våra sexåringar som har börjat i förskoleklassen. De får berätta hur deras dagar ser ut på skolan och känna att deras tid i förskolan är avslutad. Syfte: Roligt att träffa sina kamrater som har börjat i förskoleklassen. Avsluta förskoleperioden. Lpfö: Upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker. Mars Maskerad På årets maskerad får de barn som vill klä ut sig. Vi vill ge barnen upplevelser av att använda sin fantasi och klä ut sig till någon annan. Vuxna klär också ut sig. Vi leker danslekar och leker tillsammans. Syfte: Stimulera fantasi och inlevelse och få vara kreativ i leken. Lpfö: Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik.

23 April och oktober Miljödagar Vi har två miljödagar under året, vår och höst. Hela förskolan samlas på gården och krattar, sopar och sorterar i våra uteförråd. De äldre barnen plockar skräp även utanför förskolan. Vi avslutar med korvgrillning. Syfte: Lära barnen att vara rädda om vår natur och miljö Mål: Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö och natur. Maj Miljövecka En vecka i maj lär vi oss om kretsloppet. Vi jobbar med de fyra elementen jord, vatten, eld och luft. Vi sätter frön, pratar om solen, hur luften kan bli renare, hur viktigt vatten är för oss alla. Vi gör en saga med de fyra elementen. Avslutar med en utställning. Syfte: Barnen ska få förståelse för naturens kretslopp. Hur viktigt det är att vara rädd om naturen. Lpfö: Utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Gårdsfest Varje år i maj har vi en gårdsfest tillsammans hela huset. Vi bjuder in vårdnadshavare, syskon, mor och farföräldrar. Var och en tar med sig en fikakorg, grillen hålls varm för den som vill grilla. Vi sjunger årstidssånger tillsammans med barnen, har tipspromenad och aktiviteter, t ex teknik, natur, rörelse, skapande. Syfte: Att varje barn tillsammans med sina föräldrar får delaktighet i verksamheten. Lpfö: Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik.

24 Förskolans Dag I maj firar vi Förskolans Dag. Då är vi tillsammans på gården och har olika stationer med tema rörelse, cykellopp, kasta boll i hink, höjdhopp, klättervägg och balansövningar. Syfte: Förskolans Dag är en dag med gemenskap och glädje med aktiviteter som lätt kan arrangeras i den egna verksamheten. Lpfö: Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande. Ekoturen Under maj månad åker de blivande förskoleklassbarnen på en naturresa med ekobussen. Syfte: Uppföljning och reflektion av vårt gemensamma naturprojekt tillsammans med enhetens blivande förskoleklassbarn och ha ett trevligt avslut tillsammans. Lpfö: När barnets övergång till de nya verksamheterna närmar sig har förskolan den särskilda uppgiften att finna former för att avrunda och avsluta förskoleperioden. Juni Avslutning blivande F-klass För alla barn som ska börja förskoleklass har vi en fest, då vi tackar våra sexåringar. Vi firar med tal om det enskilda barnet, minnen från förskoletiden och har en högtidlig avtackning. Syfte: Att göra tydligt avslut, där hela barngruppen deltar. Lpfö: Att övergången till en ny verksamhet närmar sig och avrunda med ett avslut för hela förskoleperioden.

25 Oktober FN-vecka Denna vecka har uppkommit för att uppmärksamma frågor om barns rättigheter. Vi arbetar en hel vecka med att måla flaggor, ta reda på hur barn bor i andra länder, hur deras förskola ser ut, vilken mat de äter, sjunger och pratar på olika språk, läser böcker om barn i andra länder, pratar och diskuterar om barns rättigheter. Köket serverar mat från olika länder hela veckan. På FN-dagen bjuder vi in alla vårdnadshavare, syskon, mor och farföräldrar för att visa och berätta vad vi lärt oss under veckan. Syfte: Visa barns rättigheter i vårt land och andra delar av världen. Lpfö: Förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra. Örtagårdsloppet Varje år samlas alla barn och vuxna i vår skog då vi springer Örtagårdsloppet. Vi börjar med uppvärmning och springer eller går (beroende på ålder) en snitslad bana tillsammans. Alla barn och vuxna har nummerlapp och deltar i loppet. De äldre barnen springer flera varv. Vätskekontroll och frukt finns att få. Alla får en medalj för genomfört lopp. Syfte: Att det är viktigt att röra på sig, vara ute och i skogen och ha roligt tillsammans. Lpfö: Utomhusvistelse bör ge möjlighet till aktiviteter i naturmiljö. Få stimulans i sin motoriska utveckling. Värna om barns hälsa. November Tema Julfest På årets julfest har vi ett stort knytkalas där varje familj har med sig en maträtt som vi dukar upp på julbordet. Barnen visar vad de lärt sig under höstterminen genom att högtidligt klippa band och öppna utställningen. Vi sjunger jul- och årstidssånger innan det blir dags att sätta sig till bords och äta av den goda maten. En mycket uppskattad julfest där barn och familjer träffas och har roligt. Syfte: Familjerna träffas. Belysa verksamheten genom att samla barns lärande och reflektion i en utställning. Belysa verksamheten. Lpfö: Att ge föräldrar delaktighet i verksamheten. Främja barns utveckling och lärande.

26 December Julkalender Vi har en aktivitetskalender där barnen får olika uppgifter varje dag, t ex matematik, julpyssel, språk, lekar, rim- och ramsor, skapande, dans. Vi tänder adventsljusen, pratar om jultraditioner, dansar kring granen, äter julmat, läser sagor om hur man firar jul i andra länder. Syfte: Att visa på traditioner på ett lärorikt sätt, stimulera och utmana barnen. Lpfö: Upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker. Stimulera språk- och matematikutveckling.

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola Östertull Montessoriförskola är Lunds första och enda kommunala montessoriförskola. Förskolan öppnades augusti 2002. Förskolan är auktoriserad. Det betyder

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

Arbetsplan för Molnet 2015/2016

Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Gruppens sammansättning Vi har 20 barn 3 barn är födda 14 6 barn födda 13 6 barn födda 12 4 barn födda 11 1 barn fött 10 Personal Carina Addén - förskollärare Susanne Evergren

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Grundverksamheten Hyllans förskola

Grundverksamheten Hyllans förskola HYLLANS FÖRSKOLA 2015-05-08 Grundverksamheten Hyllans förskola HYLLANS FÖRSKOLA Skärlundagatan 6, 603 80 Norrköping. Telefon: 011-15 78 62 GRUNDVERKSAMHET HYLLANS FÖRSKOLA På Hyllan vill vi att barnen

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (8) 2012-10-30 2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN MUNKEBO FÖRSKOLA 2 (8) Lokal arbetsplan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Ugglan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Blåklinten Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning)

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 Verksamhetsplan Förskola Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 1 Vision Värdegrund i Lpfö 98/10 LIP Upplevelser är vår profil som genomsyrar allt vårt arbete i förskolan Sandvikskolans

Läs mer

Föräldramöte Arbetslaget ska beakta föräldrarnas synpunkter när det gäller planering och genomförande av verksamheten.

Föräldramöte Arbetslaget ska beakta föräldrarnas synpunkter när det gäller planering och genomförande av verksamheten. Arbetsplan Balders Hages Förskola Reviderad 2015 Värdegrund Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola 1(8) Lokal arbetsplan Mellangårdens förskola 2011-2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 4 Mål 4 4 2.3 Barns inflytande 5 Mål 5 5 2.4 Förskola

Läs mer

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Solgläntan Solgläntan är en småbarnsavdelning med 16 barn ht-15 i åldrarna ett - tre år. Personalen består from okt 2014 av en förskollärare/

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan ska

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Sandtorpet Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning)

Läs mer

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Våra styrdokument på förskolan är: Skollagen Läroplan för förskolan Lpfö 98 Förskole- och skolplan för Nybro kommun Arbetsplan reviderad

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen.

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen. I förskoleklassens verksamhet tar vi tillvara på barnens nyfikenhet och lust att lära genom att låta leken vara ett av de viktigaste verktygen för barnens kunskapsutveckling. Den sociala träningen och

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING]

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Åskullen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola,

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, läsåret: 2015-2016 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Välkommen till Solbågens förskola

Välkommen till Solbågens förskola Välkommen till Solbågens förskola 2011/2012 Om vår förskola Solbågens förskola tillhör lärområde nord i lärande och kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Postadress: Trosa kommun, 619 80 Trosa Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se

Postadress: Trosa kommun, 619 80 Trosa Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se Förskola; Tallbacken Avdelning; Nyckelpigan Välkomna till förskolan Tallbacken Nyckelpigan. Vi som arbetar här är engagerade pedagoger som brinner för barns lust och nyfikenhet till sitt eget lärande i

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 2013-06-03/Lena Mattisson, Sickla skola och förskolor 1 Innehåll Våra styrdokument... 3 Internationella styrdokument... 3 Nationella styrdokument... 3 Lokala

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET OCH VARFÖR Förskolan skal stäva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle 2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Verksamhetsplan. Läsåret 2015-2016. Förskolan Lillåsen

Verksamhetsplan. Läsåret 2015-2016. Förskolan Lillåsen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan Läsåret 2015-2016 Förskolan Lillåsen 1 Inledning Förskolan Lillåsen består av två avdelningar, en grupp med barn i ålder ca 1-2,5 år med tre personal och en grupp med

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014-2015 Mumintrollens familjedaghem Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se 25 augusti 2015 [FOKUSOMRÅDE

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Älvsbacka förskola, avdelning Myggan. Ort Skellefteå.

Läs mer

Handlingsplan för XXX förskola, läsåret:

Handlingsplan för XXX förskola, läsåret: Handlingsplan för XXX förskola, läsåret: 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Välkommen Till Fredriksdals Förskola Avdelning Trollstjärnan Fredriksdals Förskola Trollstjärnan Innehållsförteckning Välkomna till Fredriksdals Trollstjärnans profil Förskolans Grund-idé Lek & Skapande

Läs mer

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* Vår

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LOKAL ARBETSPLAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LOKAL ARBETSPLAN Tamburkontakt Lokal arbetsplan Minigiraffen - lugn och trygg lämning - man blir sedd och bemött både vid hämtning och lämning - informationsutbyte - någon personal möter upp vid lämning/hämtning

Läs mer

Välkommen till Fridhems förskola

Välkommen till Fridhems förskola Välkommen till Fridhems förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 3 VERKSAMHETSIDÉ sid 4 styrdokument sid 4 vision sid 5 FÖRSKOLANS UPPDRAG sid 6 förskolans uppdrag sid 6 profil sid 8 lek sid 9

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

SKAPANDE UTVECKLAR OCH STIMULERAR

SKAPANDE UTVECKLAR OCH STIMULERAR Datum 2009-12-08 Lärande Enhet Almekärr MANUAL FÖR KVALITETSSÄKRING AV SKAPANDE Utifrån mål i förskolans läroplan och ett Reggio Emilia inspirerat förhållningssätt MOTORIK SAMARBETE/ KOMMUNIKATION FANTASI

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Arbetsplan 2015-2016

Arbetsplan 2015-2016 Lejonets och Torsviks förskolor Arbetsplan 2015-2016 Hållbar utveckling Gården Närsamhället/Lidingö Naturen runt oss 2 Inledning Förskolan är en del i utbildningsväsendet. Vi arbetar med det livslånga

Läs mer

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare.

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Verksamhetsberättelse Förskola; Tallbackens förskola Avdelning; Blåvingen Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Pedagogisk

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

LÄROPLANENS MÅL I NATURFÖRSKOLAN AUGUSTS VERKSAMHET

LÄROPLANENS MÅL I NATURFÖRSKOLAN AUGUSTS VERKSAMHET 2014 LÄROPLANENS MÅL I NATURFÖRSKOLAN AUGUSTS VERKSAMHET 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Förskolan vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap

Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap Våra förutsättningar för läsåret: På Lillebo har vi en grupp på 13 barn i åldern 1-2,5 år. Hösten

Läs mer

Matematikutvecklingsprogram Vingåkers kommuns förskolor

Matematikutvecklingsprogram Vingåkers kommuns förskolor Matematikutvecklingsprogram Vingåkers kommuns förskolor Förord Detta matematikutvecklingsprogram vänder sig till alla pedagoger i Vingåkers kommuns förskolor. Matematikutvecklingsprogrammet ska ses som

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Blå V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-178350 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN ULRIKEDAL

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN ULRIKEDAL LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN ULRIKEDAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Beskrivning av området, förutsättningar. s.3 Inledning.. s.3 Vision s.4 Värdegrund. s.5 Demokrati. s.5 Jämlikhet... s.5 Solidaritet. s.6 Trygghet

Läs mer

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se Verksamhetsplan Höglandskolans Förskoleklass www.hoglandsskolan.stockholm.se 1 Förskoleklassen Tiden i förskoleklassen ska vara lustfylld, med fokus på gemenskap och glädje. En tid där barnen i lugn och

Läs mer

Arbetssätt, beskrivning, exempel. Vi använder naturen som ett lärande rum. Mycket av det som vi lär inne kan vi lära oss utomhus.

Arbetssätt, beskrivning, exempel. Vi använder naturen som ett lärande rum. Mycket av det som vi lär inne kan vi lära oss utomhus. Ämne: Natur Övergripande mål och riktlinjer/ Genomverksamheten stimuleras Har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling - Känna till vanliga djur och växter - Känna

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Kumlasjöns förskola 2014-2015

Kumlasjöns förskola 2014-2015 Verksamhetsplansystematiskt kvalitetsarbete- Kumlasjöns förskola 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 1 Inledning Det som ligger till grund för Kumlasjöns förskolas verksamhetsplan 2014-2015 är "Läroplan för förskolan,

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till Gläntan. Dagsrutiner. Förskolans värdegrund och uppdrag. BARNEN. Målbeskrivning. Föräldrasamverkan. Kollegor. VÄLKOMMEN TILL GLÄNTAN.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns inflytande sidan 6 Förskola

Läs mer

Välkommen till Håstahöjdens förskola

Välkommen till Håstahöjdens förskola Välkommen till Håstahöjdens förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö 98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Läroplan för förskolan

Läroplan för förskolan Läroplan för förskolan Lpfö 98 Utbildningsdepartementet Beställningsadress: Fritzes kundtjänst, 106 47 Stockholm Fax 08-690 91 91, telefon 08-690 91 90 E-post: fritzes.order@liber.se Fritzes Internet:

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 2013-08-19 Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 Ett systematiskt kvalitetsarbete Förskolechef har en pedagogisk utvecklare anställd på deltid i sina verksamheter.

Läs mer

Lokala arbetsplan 2014-2015

Lokala arbetsplan 2014-2015 Lokala arbetsplan 2014-2015 Regnbågens förskola Avdelning Röd Lokala arbetsplan 26 september 2014 Presentation av Röda Regnbågen Regnbågens förskola rymmer 3 avdelningar och avd. Röd finns i mitten av

Läs mer

Välkommen till vår förskola

Välkommen till vår förskola Välkommen till vår förskola Ht 2015 Med livslång lust till lek och lärande Innehållsförteckning Värdegrund och förskolans uppdrag utifrån Lpfö 98/10.. sid 1 Om Norlandias värdegrund..sid 2 Fakta om vår

Läs mer

Trollskogen Läsår 2015/2016

Trollskogen Läsår 2015/2016 Trollskogen Läsår 2015/2016 Våra tankar kring temat Nytt tema för läsåret är Guldlock och de 3 björnarna. Guldlock kommer att respektera språket samt vänskap/kamratskap, hon kommer att komma och hälsa

Läs mer

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren Verksamhetsplan Haren 0 UTVÄRDERING AV DEN PEDAGOGISKA VERKSAMHETEN 2007-2008! Arbetslag: HAREN Personal: Karin Johansson, Josefin Johansson, Carina Andersson, Ann Engström DETTA SER VI FRAM EMOT UNDER

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete på Skogsgläntans förskola Avdelning födda 07 födda 08 födda 09 födda 10 födda 11 födda 12 Solstrålen 3 st 5 st

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. 2012-2013 Skattkammarens förskola Förskolechef

Systematiskt kvalitetsarbete. 2012-2013 Skattkammarens förskola Förskolechef Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Skattkammarens förskola Förskolechef 1 2 Innehåll 1 Uppföljning, utvärdering och utveckling (kap.2.6 Lpfö 98 reviderad 2010) 4 2 Redovisning av särskilda insatser

Läs mer