Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2018"

Transkript

1 Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2018

2 Styrelsen Sektionsstyrelsen har efter årsmötet den 6 februari 2018 bestått av 7 ordinarie ledamöter och 5 ersättare. Ordinarie: Carina Lemon-Allstrin (ordförande), Anne Sulkanen (vice ordförande), Felix Finnveden (sekreterare), Lena Nielsen, Robert Mjörnberg, Lena Ezeliu, Marie Jokio Suppleanter: Jovan Sanberg, Teija Eriksson, Tsega Gebremichell, Maria Hagman, Marie Berggren. Funktionella uppdrag: Arbetsplatsombudsansvarig: Marie Berggren Arbetsmarknadsansvarig: Eva Forss Arbetsmiljöansvarig: Maria Hagman Facklig/Politisk: Mona Berggren Försäkringsansvarig: Carina Lemon-Allstrin Studieansvarig: Marta Sepulveda Expeditionsansvarig: Ingela Ulvedal och Pia Lisell Lundgren Information och opinionsansvarig: Robert Mjörnberg Bokombud: Robert Mjörnberg och Marta Sepulveda Kulturombud: Robert Mjörnberg och Marta Sepulveda Ungdomsansvarig: ej tillsatt Valberedning: Camilla Nilsson (sammankallande) Marta Sepulveda Pia Lisell Lundgren Ceasar Verdugo Sanchez Lena Lannebjer Maria Martin Eva Forss Sektionen består av 6378 medlemmar som arbetar inom Stockholms stad stadsdelarna Enskede/Årsta/Vantör, Farsta och Skarpnäck och all Privat Personlig Assistans i Stockholms län from 1 juni-18 Vi har 157 Arbetsplats och Skyddsombud inom sektionen

3 Mål 2018 Förbundsgemensamma mål Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. Medlemmarna upplever att Kommunal förbättrar löner och arbetsvillkor samt är ett bra stöd i jobbet och i yrkesutvecklingen.

4 Kommunal är en proffsig, handlingskraftig och närvarande fackförening som ger bra service. Kommunal uppfattas som en organisation med ett stort förtroende. Sektionens mål Utifrån de förbundsgemensamma målen har sektionen formulerat några egna nedbrutna mål. För att behålla fokus och riktning, mycket gjorde vi sen innan men vissa saker är nya. Heltidsnormen ska stärkas. Lönesystemet ska utvecklas för att garantera kvalité. Synliggöra sektionens olika yrkesgrupper. Arbetsmiljöstrategin ska brytas ner till ett arbetsplatsnära arbete. Det fackliga arbetet på arbetsplatserna ska stärkas. Medlemmarna ska utse sina förtroendevalda. Medlemmarna ges möjlighet till engagemang på sin arbetsplats. Medlemmarna ska informeras om vilka vägar det finns för att påverka organisationen. Nya medlemmar ska känna till vilken sektion de tillhör och vara trygga i sitt medlemskap. Sektionens unga medlemmar ska gå/erbjudas att gå utbildningar Öka antalet medlemmar och AO/SO. Fler medlemmar än föregående år ska gå medlemsutbildningar Medlemmarna ska veta hur och när de kan få kontakt med kommunal. Medlemmarna i sektionen ska bli medvetna om hur politiken och våra villkor hänger ihop. Medlemmarna ska ges möjlighet att delta i valaktiviteter. Öka antalet försäkringsinformatörer. Öka medvetandet om pensionssystemet- speciellt för unga. Fler ska teckna sjuk och efterlevnadsförsäkring Nå långtidssjukskrivna och arbetslösa för att informera om vilken hjälp de kan få. Sektionsstyrelsen I sektionens styrelse har vi arbetat med både funktionella frågor och demokratiska. Det är viktigt att alla ledamöter får förutsättningar för att kunna delta och sätta sig in i frågorna, vi har haft tio styrelsemöten under året och två styrelseplaneringar den på hösten deltar även dem med funktionella uppdrag. Den mesta tiden är förlagd till vår fritid.

5 Under året har vi följt upp vårt arbete i skriftliga rapporter var fjärde månad. Där framgår det hur arbetsbelastningen fördelas mellan de fackliga representanterna, det är också ett verktyg där vi löpande kan utvärdera våra aktiviteter. Vi har arbetat vidare med val av teamledamöter en för varje team. Och kommer under nästa år genomföra val av ledamöter inom kommundelen. Vi har också arbetat med att GDPR säkra sektionen. Mötesverksamhet Årsmötet hade vi den sex feb i Rågsved folkets hus. Vi hade gett medlemmar möjlighet till förtidsröstning vid olika tillfällen både på arbetsplatser och expeditionen, det var endast tre som tog denna möjlighet. Under året har även teamen bjudit in till egna medlemsmöten för aktuella frågor. Den 11 sep bjöd vi in till motionsskrivarkväll. Den 18 sep hade vi ett medlemsmöte för att nominera kongressledamöter och även behandla motioner. Vi har gått vidare med att utveckla det arbetsplatsnära fackliga arbetet, våra ombud får stöd i sin roll och ska ges möjlighet till att kunna ha medlemsmöten på sin arbetsplats. Vi följde upp det arbetsplatsnära fackliga arbetet i sektionen på vårt medlemsmöte den sjätte november. Den sjätte november hade vi även ett nomineringsmöte och ett verksamhetplaneringsmöte inför Vi arbetar ständigt på och öka delaktigheten till sektionens möten. Medlemsvärvning Under året har vi arbetat med att kartlägga organisationsgraden i stadsdelarna och dem olika arbetsplatserna, för att kunna erbjuda medlemskap. Vi har även lagt en egen handlingsplan i sektionen för att mer aktivt arbeta med frågan, under au-sep hade vi en person på halvtid som aktivt besökte arbetsplatser. Vi äskade även ekonomiskt medel från avdelning för ytterligare 50 procent september-december som beviljades, dock blev det inte genomfört på grund av personliga skäl. Vi har även gått ut med frågan till våra ombud om möjligheten. Under året dokumenterade ca 600 arbetsplatsbesök inom alla våra verksamheter.

6 Sektionsexpeditionen Expeditionen har under året haft följande öppettider: Mån 9-17, tis 9-19 Fre 9-15 och dag före röd dag Onsdagar och torsdagar har vi haft stängt och bara tagit emot bokade besök. fyra personer har bemannat sektionens expedition i olika omfattning Under perioden : Ingela Ulvedal, Pia Lisell Lundgren och Eva Becker Rosengren. Under perioden : Ingela Ulvedal, Pia Lisell Lundgren, Eva Becker Rosengren och Peder Starck. Onsdagar och torsdagar då sektionen expedition varit stängt så lyssnades vår telefonsvarare av och samtalen togs omhand, samt mailen kollades av och åtgärdades. Pia och Ingela har under onsdagar och torsdagar även varit behjälpliga ute i övriga team. Bland annat med uppsökeri samt hjälpt till med bland annat ändringar och inläggning av nya löner i medlemssystemet. Marie Berggren, Maria Hagman, Gun Thimander, Marie Jokio och Felix Finnveden har hjälpt till med bemanningen under semestertiden.

7 På sektionsexpeditionen har vi hjälpt medlemmarna med allmänna frågor som exempelvis medlemskapet, avgifter, kollektivavtalsfrågor, försäkringar, att överklaga försäkringskassebeslut och mycket mer. Vi har också sett till att medlemmarna fått kontakt med rätt förhandlingsorganisation/facklig företrädare när det till exempel varit problem på arbetsplatsen eller om man behövt stöd i en rehabilitering. Förhandlingsorganisation och Team Farsta Vi har under året fått 9 nya ombud och är nu 38 ombud i Farsta. Förutom Mona, Eva och Carina på övergripande tid, så är Maria Hagman inne och jobbar tre dagar/ vecka och Peder Starck från socialpsykiatrin med två dagar/vecka i Farsta och en dag på sektionsexpeditionen. Vi har haft fem ombudsträffar på våren med ombuden i Farsta varav en gemensamt avslut i maj med övriga stadsdelar. Barnsomsorg och fritid på fm och äldreomsorg, LSS samt socialpsykiatrin på em. Under höstterminen har vi haft fyra stycken träffar i Farsta varav en gemensamt julavslut i december med övriga stadsdelar. Vi har även under året haft två gemensamma skyddsombudsdagar, samt två arbetsplatsombudskonferenser där ombuden fick välja ett tillfälle att gå. Under året har det varit svårt med en kontinuerlig rutin av det fackliga arbetet på grund av hög personalomsättning på förvaltningen och kort bemanning på HR, vilket kan ha påverkat verksamheterna till viss del. Heltid och tillsvidareanställning som norm Påbörjad handlingsplan, där man börjat lyfta fram statistik av hur många anställda det rör sig om och vilken kostnad det handlar om. Förvaltningen valde att erbjuda elva anställda och nio tackade ja till att öka sin anställning från 95 procent till 100 procent. Sen stannade arbetet på grund av personalomsättning och nu finns varken tid eller intresse. Kommunal har lyft ett förslag om att alla nyanställda ska anställas på 100 procent men Farstas stadsdelsförvaltning tackade nej till detta. Två verksamhetschefer inom egen regi har startat arbetet med att få ge alla som vill 100 procent under året. Arbetsmiljö- och medbestämmandeavtal I oktober har enhetschefer och fackliga företrädare gått en samverkansutbildning som hölls av PAS (personalstrategiska avdelningen). Vi bjöd in alla våra skyddsombud som företräder Kommunal i lokala samverkansgrupper. Vi har återupptagit en tvärfacklig arbetsmiljögrupp tillsammans med HR. tre stycken möten är inbokade i stadsdelen under vårterminen 2019.

8 Barnomsorgen och Fritiden I Maj månad har vi haft en workshop tillsammans med barnskötarna för att diskutera läroplanen. Vi har haft två lördagsseminarium, en på våren och en på hösten, för barnskötare där vi diskuterat deras yrkesroll, arbetsmiljö och löneutveckling. Har jobbat med arbetsplatsnära arbetet under arbetsplatsombudsträffar, arbetsmiljöstrategin, samt pratat om hur vi på bästa sätt kan stötta våra ombud i Farsta. Vi i teamet har även varit delaktiga på skyddsronder under hösten, där vi inte har ombud. Inom barnsomsorgen har det byggts två nya förskolor. Äldreomsorgen, LSS och socialpsykiatrin KIA genomgångar på arbetsplatserna tillsammans med chefer, personal och ombud. Har jobbat med arbetsplatsnära arbetet under arbetsplatsombudsträffar, arbetsmiljöstrategin, samt pratat om hur vi på bästa sätt kan stötta våra ombud i Farsta. Inom LSS har två verksamheter startas upp Giggen och Lilla Sköndal. Postiljonens vård och omsorgboende kom tillbaka till kommunen i egen regi första november. Med överlag bibehållen personal ca 100. Under året har förvaltningen successivt fortsatt avvecklat Edö servicehus, och ombyggnationen fortsätter som planerat, vilket innebär personalförflyttningar inom egen regi. Boendestödet inom Vuxen missbruk på beställarenheten har lagts ner i nov. Värvning av medlemmar Vi har efter kartläggningen av organisationsgraden en bra insikt i vilka arbetsplatser vi har minst antal medlemmar. Vi har försökt att boka in arbetsplatsbesök vid minst fyra tillfällen varje vecka. Vi delar också ut ett värvningskitt till varje ny medlem för att de ska känna sig välkomna, samt för att kunna erbjuda utbildningar och lämna information om framtida möten och berätta om vikten av att komma på dessa. Värvning av ombud Vi lyfter vikten av att ha minst ett ombud per arbetsplats, som kan vara med och påverka vid löneförhandlingar, överläggningar, samverkansgrupper osv, detta lyfter vi både i samverkan, FG och på arbetsplatser. Vi har i år lyckats få nio nya ombud. Många ombud känner att det är svårt att komma ifrån då deras frånvaro oftast inte beviljas med vikarier. Önskemål om byte av tid eller alternativt heldagar vid arbetsplatsombud träffar från ombuden. Valrörelsen Ring aktiviteter- vi har haft ringkvällar vid två tillfällen i Farsta för att locka fler ombud att komma och ringa. Teamets interna arbetsmiljö Vi har teamträffar en gång i månaden, då vi går igenom arbetsbelastningen och bollar idéer med varandra. Vi diskuterar arbetsfördelningen, organisation, struktur mycket då vi är ett relativt nytt team.

9 Vi har en bra arbetsfördelning i teamet. Medlemsmöten Ett medlemsmöte under våren angående löneprocessen inför lönerevisionen. Ett på hösten angående måltidsuppehåll för samtlig personal inom LSS. Skarpnäck Teamet består av Gun Thimander, förhandlingsansvarig, huvudskyddsombud inom förskolan och barn/ungdom. Cornelia Ricklefs huvudskyddsombud äldreomsorg. I slutet på året har vi Annelie Trivino-Calderon från förskolan. Annelie kommer att introduceras i övergripande fackligt arbete i stadsdelen. Vi har vid årets utgång 14 stycken arbetsplatsombud. Under året har vi haft möten en gång i månaden med ombuden som är separata med förskolan och ÄO. Det är övervägande förskoleverksamhet i vår stadsdel. Med 32 förskolor med sammanlagt 79 avdelningar och totalt 400 anställningar. Enheterna omorganiserades från åtta enheter till fyra, vilket innebar att varje förskolechef ska ha biträdande förskolechefer och en administratör på varje enhet dessutom pedagogiska ledare. Cheferna fick söka tjänsterna som förskolechef eller biträdande. Efter tillsättning slutade några chefer som gick vidare till andra stadsdelar eller Kommuner. Vi har under året meddelat cheferna att vi kommer att besöka förskolorna då barn och personal är ute på gården för att störa verksamheten så lite som möjligt. Det har varit mycket uppskattat då de inte behövt gå ifrån som när vi bokar tid och möts inom hus. Vi har rekryterat fyra ombud på de besöken så det kommer vi fortsätta med. Inom äldreomsorgen har vi en hög organisationsgrad. Skarpnäcks kommunala hemtjänst med ca.70 tillsvidare anställda och timanställda så är det endast inom timanställda det finns oorganiserade. Samma gäller på Hemmet för Gamla. En omorganisation har fortsatt inom individ och familj under året med anledning av att skapa en sammanhållen socialtjänst. Det är en avdelning där vi inga medlemmar av naturliga skäl. Det har varit ett år som det inte har hänt så stora saker övergripande då det märkts att det varit valår. Trots det samverkar vi på lokala enheterna, inom avdelningarna och med förvaltningsgruppen. Hjälpt medlemmar som är inne i rehab kedjan och enskilda ärenden. Enskede Årsta Vantör Arbetsplatsombuden Vi har ca 80 arbetsplats/skyddsombud. Vi har haft tio arbetsplatsombudsträffar under året varav två heldagar gemensamt med ombuden från Farsta och Skarpnäck. Då det skiljer sig ganska mycket mellan de olika grupperna har vi delat upp oss en stund varje gång; gruppbostäder för sig hemtjänst för sig äldreboenden för sig etc. Vi har så mycket vi mäktat med samlat ombuden ute i verksamheterna för att på så sätt komma närmare medlemmarna. Vi har under året försökt arbeta så arbetsplatsnära som möjligt. Det betyder att det är arbetsplatsombuden och medlemmarna ute på arbetsplatserna som ska tycka, påverka och engagera.

10 Arbetsmiljö Från årsskiftet har vi haft en HR-konsult med arbetsmiljö som specialitet, vi har även haft en arbetsgrupp där denne HR-konsult, HR-chef vi i förhandlingsorganisationen ingått. Målet med arbetsgruppen är att ta fram en årshjul för arbetsmiljöarbetet, få till en bra och övergripande arbetsmiljösida på förvaltningens intranät, identifiera arbetsmiljöproblem samt anordna en utbildning i KIA-systemet för chefer och skyddsombud. Arbetsgruppen har också varit piloter för en tredagars arbetsmiljöutbildning för skyddsombud och chefer som personalstrategiska avdelningen anordnat. Övergripande En stor del av det övergripande arbetet har handlat om rehabiliteringar, medlemsärenden och övertalighet. Tyvärr har vi också haft många förhandlingar under året som handlat om nedskärningar i verksamheten då arbetsgivaren har haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Mest nedskärningar har det varit för servicehusen där många lägenheter står tomma. Då avdelningen egen regi varit gigantiskt stor förhandlade vi veckan innan jul fram en separat äldreomsorgsavdelning samt en avdelning för socialpsykiatrin och LSS-verksamheterna d.v.s. personlig assistans, gruppbostäder, daglig verksamhet mm. Biståndshandläggarnas separata avdelning försvinner och istället hamnar de under respektive avdelning. Heltid och Visstid Det som är roligt i år är att vi börjar komma någonstans med att de som vill och kan arbeta heltid ska ha rätt till det. Projektet heltid som norm har utvecklats under året och vi har nu en arbetsgrupp bestående av Kommunal och arbetsgivaren där stadsdelsdirektör är ansvarig och från årsskiftet kommer en projektledare arbeta i stort sett heltid med frågan. Det här är en mycket viktig fråga som syftar till att alla ska ha en lön och så småningom en pension att leva på. TACK ALLA ARBETSPLATS OCH SKYDDSOMBUD för allt det arbete ni utfört under året. Vi som arbetet på övergripande tid under året som gått är: Lena Nielsen (förhandlingsansvarig), Lena Ezelius (äldreomsorg), Eva Becker Rosengren (huvudskyddsombud äldreomsorgen) Gunilla Goes (hemtjänst), Camilla Nilsson (gruppbostäder och daglig verksamhet), Marie Berggren (socialpsykiatrin), Anne Sulkanen (barnomsorg och fritid), Lena Lundblad (barnomsorg) och Rahel Tzegay (barnomsorg). Privat Personlig Assistans Teamet har under året jobbat hårt med att synliggöra att teamets arbete och yrket personlig assistent. Vi har bland annat synts i debattartiklar och blivit intervjuade i radion. Den 1 juni 2018 slogs teamet från Solna-Sollentuna ihop med sektionens team och alla medlemmar inom privat personlig assistans flyttades till vår sektion. Nu är vi sju regionala fackliga ombud och två regionala skyddsombud i det nya teamet som verkar mot arbetsgivare i hela Stockholms län. Förbundskontoret har haft tre webbsända föreläsningar som gått ut till alla personliga assistenter, sektionen har i samband med dem haft yrkesträffar. Det anmälde sig oerhört många till den sista yrkesträffen, vilket glädje oss och tog mycket tid i anspråk för att arrangera det. (Tyvärr, kom inte alla som anmält sig men de som kom var nöjda.)

11 Vi har kontinuerligt haft workshops med olika teman 1-2 ggr/mån både ute i länet och på sektion Gullmarsplan, det har varierat med antalet medlemmar och icke medlemmar som besökt oss vid dessa tillfällen. Vi har besökt mötesplatser för funkisar i Stockholmsområdet för att värva medlemmar och informera om villkoren inom personlig assistans t.ex. Fryshuset och Skansen. I år har vi även prövat att ha egen medlemsutbildning, lite mer spetsad för personliga assistenter. Intresset har varit stort och båda utbildningsdagarna var överbokade 25 personer. Dock kom inte alla som anmält sig. Vi ringer och sms-ar våra nya medlemmar, det är väldigt uppskattat då de får en personlig kontakt med Kommunal och en direkt väg in till teamet. Under året har vi fått två nya arbetsplatsombud Även i år har vi prövat att erbjuda personliga assistansgrupper att träffas för personalmöten på sektionen; en möjlighet för dem att prata med varandra och samtidigt få svar på sina frågor av oss, ett sådant möte är genomfört. En gång per månad har vi deltagit på ett företags egna utbildningar för nyanställda, totalt sju gånger under året. Teamet har även kallat till fyra medlemsmöten för specifika arbetsgivare. I Teamet för personlig assistans ingår: Regionala fackliga ombud Anneli Carlsson, Susanne Sääf Robert Mjörnberg, Felix Finnveden Fredrik Persson, Onur Esinsel Oscar Carlsson Tony Nicander och Lena Tormund Regionala Skyddsombud Jörgen Hallberg, Parvin Araghi

12 Funktionella uppdrag Studier Studieverksamheten har under året löpt på med stort fokus på att rusta de nya arbetsplats och skyddsombuden. Studieorganisatören har löpande informerat om aktuella studier Fackligt/Politiskt I år har det mesta av vår facklig politiska fokus handlat om valet till kommun, landsting och riksdag. Sektionens uppdrag var att ringa hälften av våra medlemmar och även om färre deltog i ring aktiviteterna än vi önskat, lyckades vi ändå med det uppdrag vi fått. Utöver ringkampanjen fördes samtal dagligen på arbetsplatser och vid möten med medlemmar, vänner, bekanta och grannar. Det viktiga var att uppmana alla om vikten av att rösta med hjärtat. Vi har också varit aktiva på Facebook och Instagram. Under våren fick våra arbetsplatsombud i uppdrag att kolla med sina kollegor vilka frågor som var mest prioriterade på just deras arbetsplats. Vi samlade in samtliga underlag från våra tre stadsdelar, Farsta, Skarpnäck och Enskede Årsta Vantör. Därefter gjorde vi en sammanställning med frågor från olika verksamheter och skickade till samtliga partier för att få svar. Den färdiga sammanställningen med frågor och svar skickades sedan ut till partierna och alla verksamheter.

13 Förtroendevalda och medlemmar från sektionen deltog även under Järvadagarna samt Pridefestivalen. Under detta år har vi haft två filmkvällar tillsammans med sektion Skärholmen och sektion Öst. Första filmen visade vi den 8 mars Två dagar, en natt som handlar om Sandra som kommer tillbaka till jobbet efter en längre tids sjukskrivning för depression och får veta att hon inte längre behövs. Kollegorna har fått välja om de vill ha en bonus eller låta henne komma tillbaka. Sandra har nu två dagar och en natt på sig att övertyga sina arbetskamrater om att offra sina bonusar så att hon kan få behålla sitt jobb. Den andra filmen visade vi i maj Jag är fan en Panter som handlar om ett gäng ungdomar i Göteborg som vägrar att stå och titta på medan världen runt omkring dem rasar. Dem organiserar sig och bildar Pantrarna för upprustning av förorten. Dem kräver delaktighet i beslut som tas av politiker och tjänstemän, de vill skapa en maktförskjutning som innebär mer makt åt folket. Arbetsplatsombudansvarig Sektion Gullmarsplan har i dagsläget 157 arbetsplatsombud. Under året har arbetsplatsombudsansvarig träffat 45 nya arbetsplats-skyddsombud som har börjat på grundutbildningen och tre nya arbetsplats-skyddsombud som tillträtt som ombud under året men som redan innan gått grundutbildningen. Det finns även åtta nya ombud som har lämnat in intresseanmälan för att bli nya arbetsplats-skyddsombud. arbetsplatsombudsansvarig har även arbetat med att se till att sektionens gamla ombud blir omvalda i rätt tid och att de ligger med rätt mandatperiod i systemet i KomMed. Försäkringar I Sektionen har vi tio informatörer en del har övergripande uppdrag på sektionen och några på sina arbetsplatser. Vi har kallats till två gemensamma Folksamträffar och vidareutbildningar hos AFA. På sektionen har vi haft en gemensam träff. Vi har kontakt med Folksam, som vi lägger gemensamma aktiviteter tillsammans med. I år genomförde vi två kvällsmöten på sektionen för att medvetandegöra pensionssystemet det kom ca tio medlemmar per möte. Vi har även haft information om medlemsförsäkringar med på våra gemensamma träffar med arbetsplatsombud. Vi kontaktat nya medlemmar inom tre månader för att informera om vad som ingår i medlemskapet. På sektionen har vi varit behjälpliga med rättshjälpsärenden till försäkringskassan, AFA etc. Information Opinion Sektionens primära kommunikationskanal när det kommer till opinionsbildning har fortsatt varit Facebook och Instagram, med en tonvikt på det förstnämnda. Under året har vi ökat i antal följare med 50 personer, eller cirka 10 procent, vilket kan låta lite men vi ligger antalsmässigt högre än andra sektioner med samma storlek. Positivt i sammanhanget är att vi har en spridning som långt överstiger antalet följare, med toppar på uppåt 1000

14 sidvisningar. Nytt för i år var att vi under valrörelsen betalade för spridning, vilket inte gav den förväntade effekten enligt ansvariges bedömning, då vi endast nådda cirka 25 procent fler, i och för sig till en väldigt liten kostnad. Ett populärt inslag i våra sociala medier har historiskt varit take-overs där medlemmar och ombud tar över våra kanaler och postar bilder och berättelser från sin vardag på jobbet. Totalt har vi under året haft tre sådana övertaganden. Dessa toppar alltid spridningen i sociala medier och är något som skulle kunna utvecklas ytterligare. Kultur och bokombud Sektionen har haft sin ge o ta hylla i studierummet precis som förra året samt en lånebokhylla på expeditionen. Kultur och bokombuden har samarbetar kring filmkvällarna med facklig politiskt. Ungdomsansvarig Sektionen har sökt efter ny ungansvarig utan framgång. Två medlemmar under 30 år deltog på avdelningens regionala mötesplats för unga i mars. Arbetsmiljöansvarig Under året har vi arbetat med att implementera arbetsmiljöstrategin för våra skyddsombud både på våra två gemensamma skyddsombudsdagar/ arbetsplatsombudsdagar och på våra lokala ombudsträffar. Vi har även jobbat med att ombuden ska kartlägga arbetsmiljöproblem på sina arbetsplatser för att sen kunna gå vidare och lägga upp en åtgärd. Att ge ombuden ordentliga verktyg och material för att bli rustade för olika överläggningar och samverkansmöten.

15 Samt att vi haft en genomgång från Sunt arbetsliv om OSA verktyget och även jobbat med checklistorna utefter vad AFS:en innehåller för att öka kunskapen hos våra ombud och rusta dem inför lokala samverkansgrupper. Maria har gått kurs angående uppdraget och dess utformning och vilka mål som detta uppdrag har. Vi har skrivit en handlingsplan utefter arbetsmiljöstrategin för vad vi behöver arbeta med och utveckla inom denna sektion. Det vi börjat titta på är vilka team som har individuella utvecklingssamtal med ombuden och vilka frågor som ställs så vi ställer samma frågor. Vi har även börjat titta över rutinen för hur vi tar emot våra nya ombud i sektionen och att vi alla gör likadant. Samt mentorskap, hur ska det gå till, vilka ska vara mentorer osv. Vi har gjort regelbundna utvärderingar efter arbetsmiljömånaderna i de olika branscherna och diskuterat för och nackdelar med detta koncept och skickat upp till ombudsman. Undersökt efter nya verktyg och nytt material för att hela tiden underlätta för teamen att driva arbetsmiljöarbetet vidare. Vi har även börjat kartlägga hur förskoleköken är utrustade och bemannade. Vilka arbetsuppgifter, arbetsmiljö och utbildning de har, hur många och hur ofta nätverk med andra inom samma bransch som erbjuds från cheferna i de olika enheterna. Lägga en gemensam syn i sektionen på en strategi för att underlätta för våra medlemmar i förskoleköken. Arbetsmarknadsansvarig Vi hade en planeringsresa i början av året. Därefter har det inte varit någon direkt aktivitet. Några nya försök med arbetsmarknadsåtgärder, med dem har inte tagit form än. Valberedning Valberedningen har under året bestått av 7 personer: Lena Lannebjer, Pia Lisell Lundgren, Cesar Verdugo Sanches, Maria Martin, Marta Sepulveda, Eva Forss och Camilla Nilsson Vi har/kommer ha träffats 6 tillfällen under verksamhetsåret Valberedningen har intervjuat sittande i styrelsen och alla inkomna nomineringar. Skickat ut brev till de som nominerats till representantskapsledamöter. Deltagit på styrelsemöten och sektionsstyrelsens planeringsdagar, vi har läst protokoll för att få en inblick i styrelsens arbetssätt. Samt informerat på AO möten/dagar om vikten av att nominera.

16 Slutord Året har genomsyrats av löpande fackligt arbete, både i stort och smått. Vi har under året fortsatt med att hitta fungerande rutiner för sektionen med våra nya förutsättningar att vara två bruncher i sektionen. Utifrån att det varit omstruktureringar i sektions tillhörigheter börjar nu nya team att ta form. Vårt arbete med det arbetsplatsnära arbetet fortsätter och vi, vi har även lagt stor vikt vid att fortsätta våra större ämnen som att arbeta vidare med kommunals arbetsmiljöstrategi och arbetsmiljö på arbetsplatserna genom att bjuda in medlemmar och presumtiva till tex yrkesträffar i olika forum. Vi önskar vara en levande delaktig och möjliggörande sektion, Detta genom att öka medvetandet hos våra samtliga medlemmar om hur tex politiken påverkar våra välfärdsarbeten och stödja varandra till våra rättigheter genom lagar och avtal. Vi gör detta genom samtal workshops, sociala medier och medlemsutbildningar, en hög ambition. I valrörelsen genomförde sektionen ca 2000 samtal. Vi ser fram emot att nästa år fortsätta mer aktivt i denna anda. Styrelsen vill rikta ett stort tack till våra arbetsplatsombud och skyddsombud som gör det möjligt för oss att genomföra det dagliga fackliga arbetet ute på våra arbetsplatser och bidrar till att sektionen kan genomföra olika aktiviteter inom teamen och på sektion. Styrelsen vill också tacka våra regionala fackliga ombud, regionala skyddsombud och fackliga företrädare för FHO som ingår i sektionen. våra ombudsmän under året personlig assistent Lia Scherings Temitope Hassan Stockholms stad Fredrik Johansson och Pernilla Westerberg Sektionsansvarig ombudsman Ingrid Höglund Ordförande Carina Lemon-Allstrin

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Årsmöte Styrelsen Nuvarande styrelse, mandat tid till och med år.

Årsmöte Styrelsen Nuvarande styrelse, mandat tid till och med år. Årsmöte 2018 Styrelsen 2017 Nuvarande styrelse, mandat tid till och med år. Anne Sulkanen Ordinarie -18, Felix Finnveden Ordinarie -18, Marie Jokio Ordinarie - 19, Lena Ezelius Ordinarie -19, Carina Lemon

Läs mer

Kommunal Sektion Gullmarsplan Fo rslag till sektionsstyrelse och representantskapsombud 2016

Kommunal Sektion Gullmarsplan Fo rslag till sektionsstyrelse och representantskapsombud 2016 Kommunal Sektion Gullmarsplan Fo rslag till sektionsstyrelse och representantskapsombud 2016 ENDAST I INFORMATIONSSYFTE! Ordinarie i styrelsen med mandat till 2017 (valdes på årsmötet 2015) Carina Lemon

Läs mer

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar 2905 Arbetsplatsbesök. I syfte att värva ao/so. Ombud

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

Utposten. Nr 1 /2012. Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) Årgång 2, utgåva 1. jan 2012. Särskilt intressanta artiklar: I det här numret:

Utposten. Nr 1 /2012. Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) Årgång 2, utgåva 1. jan 2012. Särskilt intressanta artiklar: I det här numret: Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) För dig som arbetar i grundskolorna i Enskede-Årsta-Vantör, Skarpnäck, Farsta Norrmalm, Skärholmen, Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö, Södermalm och Östermalm. Nr 1

Läs mer

Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2016

Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2016 Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2016 Styrelsen Sektionsstyrelsen har efter årsmötet den 11 februari 2016 bestått av 7 ordinarie ledamöter och 5 ersättare. Ordinarie: Carina Lemon-Allstrin (ordförande),

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012 Vision INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision är en del av Vision Stockholms Stad som är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller

Läs mer

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN)

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) KOMMUNAL SEKTION ÖST 2015 Förslag till arbetsmetoder/aktiviteter för måluppfyllelse för 2015 Sida 1 av 9 Verksamhetsplan för sektion Öst Vision Viktiga

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 1 Verksamhetsberättelse för 2013 Styrelsen för Kommunal Södertälje, avlämnar härmed sin verksamhetsberättelse för år 2013. Sektionen hade den 31 december 2013 3.892 medlemmar, det är en ökning med 141

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-06-12 Hej alla medlemmar! Nu närmar sig sommaren med snabba steg och som vanligt pågår diskussioner om sparåtgärder inom Bodens kommun. den strategiska planen

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Sek Gullmarsplan 11 År 2014. Efter vårt Årsmöte den 12/2-14 som vi hade på Kristinehovs malmgård valdes följande till:

Verksamhetsberättelse för Sek Gullmarsplan 11 År 2014. Efter vårt Årsmöte den 12/2-14 som vi hade på Kristinehovs malmgård valdes följande till: Verksamhetsberättelse för Sek Gullmarsplan 11 År 2014 Efter vårt Årsmöte den 12/2-14 som vi hade på Kristinehovs malmgård valdes följande till: Styrelse Ordinarie: Marie Jokio, Lena Nielsen och Mikael

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17

VERKSAMHETSPLAN. Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17 VERKSAMHETSPLAN 2014 Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17 Verksamhetsplan 2014 för Svenska Transportarbetareförbundet Avdelning 17 Skövde Borås I alla delar av sina liv påverkas Transports medlemmar

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-04-28 Ordförande Hej alla Kommunalare! Sedan senaste infobladet har vi haft årsmöte den nya styrelsen konstituerat sig och det innebär en del förändringar. Jan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan i Farsta stadsdelsförvaltning på 3-5 års sikt.

Kompetensförsörjningsplan i Farsta stadsdelsförvaltning på 3-5 års sikt. Farsta stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Kompetensförsörjningsplan Kompetensförsörjningsplan i Farsta stadsdelsförvaltning på 3-5 års sikt. För att möta verksamhetens personalbehov, både på kort och

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Innehållet i detta nummer:

Innehållet i detta nummer: s FACKlan Kommunal Stockholms Län Sektion Skärholmen MEDLEMSTIDNING Nr 2 juni 2015 Postadress: Telefon- och besökstid: KOMMUNAL Sektion Skärholmen Måndag 08.30 16.00 Box 503 Tisdag 08.30 16.00 127 26 Skärholmen

Läs mer

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING Verksamhetsplan 2013 Vision Farsta-Skarpnäck INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

Nummer 3 2014. Öppettider på sektionen INNEHÅLL

Nummer 3 2014. Öppettider på sektionen INNEHÅLL - Nummer 3 2014 INNEHÅLL Ordförande ordet sid 2 Medlemsutbildning sid 3 Sektionsstyrelsen sid 4 Lathund arbetsmiljö sid 6 Sommarhälsning sid 7 Öpptetider sid 7 Travdag, Romme sid 8 Ny medlemsavgift sid

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltningarna Skånes Universitetssjukhus, lasarettet i Landskrona och lasarettet i Trelleborg.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Sektion 15 Landstingsavdelningen i Stockholm 2018-02-06 Sektion 15 har medlemmar vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF), Patientnämndens

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 INRIKTNING AV VISIONS VERKSAMHET fastställd av förbundsmötet 2014 Vision driver rätten till kollektivavtal som medel för ett starkt inflytande över villkoren för våra medlemmar. Vision

Läs mer

2016 Verksamhetsberättelse Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen

2016 Verksamhetsberättelse Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen 2016 Verksamhetsberättelse Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen 1 Inledning Kommunal sektion Skärholmen verkar för de medlemmar inom branscherna social omsorg, personlig assistans, äldreomsorg, barn

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2016 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015

Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015 Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015 1 Inledning Kommunal sektion Skärholmen verkar inom stadsdelarna Södermalm, Älvsjö, Hägersten- Liljeholmen och Skärholmen samt inom social -/arbetsmarknads-/äldre-

Läs mer

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand ST Arbetsförmedlingen Protokoll 2013-11-28 Tid: 09:00-15:00 Plats: Videokonferens Lämnat återbud: Mikke Sandberg, Jonas Hed 1) Mötets öppnande 2) Närvarande: Johan Eklund, Ann-Kristin Kallesgården, Marita

Läs mer

Sektion Solna/Sollentuna

Sektion Solna/Sollentuna Sektion Solna/Sollentuna Verksamhetsberättelse 2017 Konst och bild av Annelie Carlsson, sektionsstyrelsen. Styrelsen Sektionsstyrelsen har efter årsmötet den 2 februari 2017 bestått av 7 ordinarie ledamöter

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion

Verksamhetsberättelse sektion Verksamhetsberättelse sektion 06 2016 Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltning Skånes Universitetssjukvård förutom vårdcentralerna inom division 5, medlemmarna inom förvaltning Sund som

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Vision 2016 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017 Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017 Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltning Skånes Universitetssjukvård. Styrelsen har under verksamhetsåret 2017 haft följande sammansättning: Ordinarie

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2018-01-24 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel... 5 5. Risker...

Läs mer

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017 Vision Södertäljeavdelningen Verksamhetsplan 2017 Södertälje en del av världen I Södertälje kan vi verkligen känna av att vi är en del av världen på så många sätt. Södertälje har tagit ett stort ansvar

Läs mer

Facklig utbildning 2017

Facklig utbildning 2017 Facklig utbildning 2017 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland SARA Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev. ändringar.

Läs mer

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET VI ÄR EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Vi är ett förbund för farmaceuterna hela Sveriges läkemedelsexperter. Vi tar plats, ställer krav och skapar

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda Protokoll styrelsemöte 2013-04-23 Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda 1) Mötets öppnande Mikke förklarar mötet öppnat 2) Närvarande Staffan,

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2014

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2014 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2014 A Städning i offentliga lokaler Motionär: Anna Fjellman, Konsument och medborgarservice När en städfirma upphandlas för att städa på våra arbetsplatser som kontor, skolor

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Ett attraktivt yrke i utveckling Lärares och skoledares löner ökar mer andras Under året har vi fortsatt med att jobba för höjda lärarlöner. I alla sammahang har vi påtalat att

Läs mer

Studiekalender Gemensam Styrka

Studiekalender Gemensam Styrka Studiekalender 2017 Gemensam Styrka Vårens kurser för medlemmar Med livet som insats 26 april, 3, 10 maj Kursen vänder sig till samtliga medlemmar som är intresserade av arbetsmiljö Ansvarig: ABF Jönköping

Läs mer

Frågeformulär inför Valet 2014

Frågeformulär inför Valet 2014 Frågeformulär inför Valet 2014 Kommun/Landsting: Kiruna kommun och Norrbottens län Parti: Knegarkampanjen Svarande: Tommy Hjertberg Svara endast: JA eller NEJ 1. Kommer ditt parti att se till att Kommunalarna

Läs mer

FACKlan. Vad får jag som medlem i facket? Kommunal Stockholms län. Sektion Skärholmen. Nr 4 December Genom fackets arbete får alla:

FACKlan. Vad får jag som medlem i facket? Kommunal Stockholms län. Sektion Skärholmen. Nr 4 December Genom fackets arbete får alla: FACKlan Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen Nr 4 December 2017 Vad får jag som medlem i facket? Genom fackets arbete får alla: Reglerade anställningsvillkor T ex skäliga löner och arbetstider. Övertidsersättning

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 VISION LUNDBY

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 VISION LUNDBY VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 VISION LUNDBY KLUBBSTYRELSENS SAMMANSÄTTNING 2018 Ida Ytterström Ordförande Huvudskyddsombud Lönedelegation Ombud Vision Göteborgs representantskap Representant S-nätverket Ersättare

Läs mer

Stockholms län Sektion Stockholm Mitt. Verksamhets berättelse

Stockholms län Sektion Stockholm Mitt. Verksamhets berättelse Verksamhets berättelse 2016 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat äldreomsorg i nämnda

Läs mer

Aktivitetsplan Seko Väst Ungkommittén. Mål:

Aktivitetsplan Seko Väst Ungkommittén. Mål: Aktivitetsplan Seko Väst 2018 Ungkommittén Mål: 25 personer ska gå LO Ung utbildningar Få fler klubbar/sektioner att utse ungdomsansvariga Utbilda två skolinformatörer/år Öka ungdomars representation i

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Förslag till: Verksamhetsplan & Budget 2018 IF Metall avd 27 Östra Skaraborg Avdelningens verksamhet ska bygga på följande ledord: Delaktighet Alla ger utav sitt engagemang i avdelningens verksamhet och

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN MÅL- OCH HANDLINGSPLAN 2017 1 BYGGNADS VÄSTS HANDLINGSPLAN 2017 Den regionala handlingsplanen ska omsätta de prioriterade områdena i praktiken på lokal nivå. Tanken är att den ska fungera som draghjälp

Läs mer

1 Öppnande Ordförande hälsade alla välkomna till Örebro och ett speciellt välkommen till de nya styrelseledamöterna och förklarade mötet öppnat.

1 Öppnande Ordförande hälsade alla välkomna till Örebro och ett speciellt välkommen till de nya styrelseledamöterna och förklarade mötet öppnat. ST FK Protokoll 2 Sektion 16 Styrelsemöte 2017-03-07 Närvarande:, ordförande Jonas Zettergren 1 Öppnande Ordförande hälsade alla välkomna till Örebro och ett speciellt välkommen till de nya styrelseledamöterna

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Gnesta lokalavdelning 2015-02-17 Verksamhetsberättelse 2015-01-01 2015-12-31 för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Styrelsen (ordförande) (studieorganisatör) Karin Gustavsson-Rydberg (sekreterare)

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

2 Val av mötessekreterare och justeringsperson Sandra Bergsten utsågs till mötessekreterare och Tina Iveslätt till justeringsperson.

2 Val av mötessekreterare och justeringsperson Sandra Bergsten utsågs till mötessekreterare och Tina Iveslätt till justeringsperson. Protokoll 214/06 STYRELSEMÖTE Tid: Torsdagen den 31 oktober 09.00-11.00 Plats: Kalmar Holken och Växjö UB3018 Närvarande: Annika Aronsson Anna Asplund Persson Sandra Bergsten Birgitta Johansson, från 5

Läs mer

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 Plats: Arbetsförmedlingen Karlstad Närvarande: Susanne Linde Husbom

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2018

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2018 Verksamhetsberättelse sektion SUS 2018, Sektion SUS Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltning Skånes Universitetssjukvård. Styrelsen har under verksamhetsåret 2018 haft följande sammansättning:

Läs mer

Verksamhetsberättelse för år 2015

Verksamhetsberättelse för år 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Vision Trelleborg 007 Verksamhetsåret 2015-01-01-2015-12-31 Styrelsen Styrelsen har under år 2015 bestått av: Sanja Culjak, Ordförande Pia Caräng, Vice ordförande Martin

Läs mer

VÄSTERÅSAVDELNINGEN 065. Förslag till dagordning för Årsmöte 2016

VÄSTERÅSAVDELNINGEN 065. Förslag till dagordning för Årsmöte 2016 Förslag till dagordning för Årsmöte 2016 1. Årsmötets öppnande 2. Frågan om årsmötets stadgeenliga sammankallande 3. Fastställande av dagordningen 4. Val av ordförande och sekreterare för mötet 5. Val

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Vision avd 052 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1(4) Kirunaavdelning

Vision avd 052 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1(4) Kirunaavdelning Vision avd 052 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1(4) Plats och tid: Päronsalen Stadshuset kl. 15.00 ande: Anne-Sofie Koivisto Susanne Hägglund Ulla Sydberg Berith Fredriksson Marcela Lagerwall Göran Sandman Carina

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Grundutbildning för försäkringsinformatörer

Grundutbildning för försäkringsinformatörer 2013 för försäkringsinformatörer för försäkringsinformatörer Innehåll Välkommen till en.................................................................. 3 Utbildningen...................................................................................................4

Läs mer

Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland

Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev ändringar.

Läs mer

GÅRDSJÖBYGDENS FÖRENING

GÅRDSJÖBYGDENS FÖRENING 1 FÖRENINGENS NAMN OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är: Gårdsjöbygdens Förening. Verksamhetsområdet är Gårdsjö m.o. 2. FÖRENINGENS ORGAN Föreningens organ är ÅRSMÖTET, STYRELSEN OCH REVISORERNA.

Läs mer

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning...

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning... Årsrapport VÅRDFÖRBUNDET Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning......1... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

medlemsblad Öppettider: Må-fre: 8-16 Tis även: Lunchstängt: 12-13

medlemsblad Öppettider: Må-fre: 8-16 Tis även: Lunchstängt: 12-13 medlemsblad Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress: Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-21 85 55 010-4428628 Epost: mark.vanervast@kommunal.se Titta även på Kommunal.se där det finns

Läs mer

Malmö Stads Psykologförening

Malmö Stads Psykologförening Verksamhetsberättelse för Malmö Stads Psykologförening Styrelseledamöter och uppdrag Till styrelse för verksamhetsåret 2016 valdes Anna Tidman till ordförande, Daniela Musazzi till sekreterare, Dorina

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 Januari 2015 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se

Läs mer

Att bilda lokalförening i kommun eller landsting

Att bilda lokalförening i kommun eller landsting 1 (7) Att bilda lokalförening i kommun eller landsting Checklista 1. Hitta medlemmarna 2. Bjud in till medlemsmöte och föreslå att förening bildas 3. Bilda gärna arbetsgrupp/interrimsstyrelse för planering

Läs mer

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg Studieprogram 2019 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på att

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 ST inom Migrationsverket Sektion Väst VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Verksamhetsberättelse för ST inom Migrationsverket, Sektion Väst, för tiden 2014-03-01 2014-12-31. Årsmötet ägde rum den 28 februari 2014

Läs mer

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förbundets 12 målsättningar 6 Utbildning 7 Ansvarsfördelning 8 2 Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete Inledning

Läs mer

Svar på interpellation ställd av Eva-Lotta Ekelund (MFP) om de höga sjuktalen i Strängnäs kommun

Svar på interpellation ställd av Eva-Lotta Ekelund (MFP) om de höga sjuktalen i Strängnäs kommun 1:1 Dnr KS/2017:705-035 2018-01-12 1/4 Svar på interpellation ställd av Eva-Lotta Ekelund (MFP) om de höga sjuktalen i Strängnäs kommun Eva-Lotta Ekelund (MFP) ställde på kommunfullmäktiges möte 2017-12-18

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordförande, Anders Wikström, hälsar alla välkomna och förklarar mötet på Af Halmstad för öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande, Anders Wikström, hälsar alla välkomna och förklarar mötet på Af Halmstad för öppnat. Protokoll nr 6 sektion Göteborg Halland styrelsemöte 2012-08-22 Plats: AF Halmstad Ordförande Anders Wikström Fackexp Vice ordf. Lotta Andersson Af Bygg(förhindrad) Kassör Oscar Vilotti Fackexp (förhindrad)

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 2016-03- 31 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s

Läs mer

Protokoll från förvaltningsgruppen 4 juni 2019

Protokoll från förvaltningsgruppen 4 juni 2019 Sida 1 (5) 2019-06-1004 från förvaltningsgruppen 4 juni 2019 Närvarande: Stadsdelsförvaltningen Gunilla Davidsson, tf. stadsdelsdirektör Katarina Odén-Ryhede, tf. avdelningschef förskola Linda Palo, avdelningschef

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Sätt agendan bli facklig företrädare

Sätt agendan bli facklig företrädare Sätt agendan bli facklig företrädare 1 Sätt agendan bli facklig företrädare, 2016 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Foto: Johan Gunséus (omslag) och Jonas Eriksson (s. 9) Tryck: Exakta Print

Läs mer

Sektion Gullmarsplan. Verksamhetsberättelse 2015

Sektion Gullmarsplan. Verksamhetsberättelse 2015 Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen Sektionsstyrelsen har under efter årsmötet den 8 februari 2015 bestått av 7 ordinarie ledamöter och 5 ersättare. Ordinarie: Carina Lemon-Allstrin

Läs mer

Vill du bli företrädare i Ledarna?

Vill du bli företrädare i Ledarna? Vill du bli företrädare i Ledarna? Är jag en företrädare? Är du chef eller ledare, medlem i Ledarna och intresserad av att påverka vad som händer på din arbetsplats? Då kanske du är rätt person för att

Läs mer

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Innehåll Vanliga ord 6 Heltidsarbete som norm 8 Håll utkik! I materialet hittar du några symboler. Dessa är framtagna för

Läs mer

Vision Region Östergötland, Storgatan 8 i Linköping. Cecilia Holtström adj ledamot Abdinur Abdi Farah Jama adj ledamot

Vision Region Östergötland, Storgatan 8 i Linköping. Cecilia Holtström adj ledamot Abdinur Abdi Farah Jama adj ledamot Region Östergötland Avdelningsstyrelse 2016-12-20 109-125 Sammanträdesplats Vision Region Östergötland, Storgatan 8 i Linköping. Närvarande Lotta Dahl ordförande Ann Johansson Ingegerd Törnqvist Camilla

Läs mer

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad 1 INNEHÅLL Sid 3 - Sammanfattning Sid 4 - Visions förslag för en bättre arbetsmiljö

Läs mer

Verksamhetsberättelse Migrationsverket ST sektion Stockholm Perioden

Verksamhetsberättelse Migrationsverket ST sektion Stockholm Perioden Verksamhetsberättelse Migrationsverket ST sektion Stockholm Perioden 2016-01-01-2016-12-31 SAMMANFATTNING Året 2016 har präglats av efterdyningarna av hösten 2015 med den då extremt höga inströmningen

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

Uppföljning 2013 av Jämställdhetsoch mångfaldsplan

Uppföljning 2013 av Jämställdhetsoch mångfaldsplan BILAGA 8 ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN SID 1 (8) Uppföljning 2013 av Jämställdhetsoch mångfaldsplan 2013-2015 Sammanfattning Under 2013 har stadsdelsförvaltningen

Läs mer