Sektion Gullmarsplan. Verksamhetsberättelse 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sektion Gullmarsplan. Verksamhetsberättelse 2015"

Transkript

1 Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2015

2 Styrelsen Sektionsstyrelsen har under efter årsmötet den 8 februari 2015 bestått av 7 ordinarie ledamöter och 5 ersättare. Ordinarie: Carina Lemon-Allstrin (ordförande), Katja Hagert (vice ordförande), Sanna Tefke (sekreterare), Lena Nielsen, Mikael Friberg (avgick 1/4), Robert Mjörnberg, Marie Jokio. Suppleanter: Eva Forss, Thomas Klemetsson (avgick 1/4), Anne Sulkanen, Felix Finnveden och Peter Johansson. Styrelsen harar under året haft två planeringstillfällen, ett på våren och ett på hösten samt 10 styrelsemöten. Funktionella uppdrag: Arbetsplatsombudsansvarig: Suman Dahiya Arbetsmarknadsansvarig: Peter Johansson Arbetsmiljöansvarig: Anne Sulkanen Facklig/Politisk: Mona Berggren Försäkringsansvarig: Carina Lemon-Allstrin Studieansvarig: Marta Sepulveda Expeditionsansvarig: Ingela Ulvedal och Pia Lisell Lundgren Integrationsansvarig: Katja Hagert Information och opinionsansvarig: Robert Mjörnberg Bokombud: Robert Mjörnberg och Marta Sepulveda Kulturombud: Robert Mjörnberg Valberedning: Pia Lisell Lundgren (sammankallande) Aako Darwesh Marta Sepulveda Gun Walldén Eva Becker-Rosengren Camilla Nilsson Marie Engfeldt

3 Verksamhetsberättelse för sektion 11 Gullmarsplan 2015 I slutet av dec var vi ca 7500 medlemmar i sektionen. I sektionen har vi haft som mål att arbeta utifrån vår verksamhetsplan för 2015 förutom vårt löpande fackliga arbete, som utförs dagligen. Vi är 9 olika branscher som tillhör sektion Gullmarsplan, vilket är fördelat på 9 olika förhandlingsorganisationer: Stadsdelar (kommunala verksamheter inom Farsta, Skarpnäck, Enskede/Årsta/Vantör), Aleris, Hunddagis, Personlig assistans, Trädgård, Bolag, Tekniken, Bemanning och Hushållsnära. Under året har i minskat i antal RFO (regionalt fackliga ombud) inte för att behovet har minskat, utan några av våra kamrater har valt att göra andra saker. Bild från årsmötet 2015 på skansen Vi har lokalt vår sektion på Gullmarsvägen 29 där vi dagligen har öppen expedition för service för våra medlemmar och presumtiva medlemmar.

4 Mål 2015 Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. Medlemmarna upplever att Kommunal förbättrar löner och arbetsvillkor samt är ett bra stöd i jobbet och i yrkesutvecklingen. Kommunal är en proffsig, handlingskraftig och närvarande fackförening som ger bra service. Kommunal uppfattas som en organisation med ett stort förtroende.

5 Sektionens aktiviteter: Mötesverksamhet Sektionen hade årsmöte på Skansen, Högloftet, med möjlighet till guidad tur innan mötet, det deltog ca 60 personer. Vi hade även ett vårmöte i maj på sektionen med fokus avtalsrörelsen, ett höstmöte i september på sektionen där vi behandlade verksamhetsplan 2016 och budget, samt ett nomineringsmöte i november, Skarpnäcks folkets hus där vi hyrt in trubaduren Christian Svensson som underhållning. Vi har haft olika forum för att samla in avtalsförslag till den stundande avtalsrörelsen, bland annat båtresa, branschträffar samt AO-möten och informerat via sociala medier. Vi har fått in ca 3000 avtalsförslag. Vi har även haft Öppet hus för nya medlemmar som vi skickat ut till nyinträdda medlemmar vid 4 tillfällen, som mest har det kommit 10 personer. Även om de inte varit välbesökta har det varit väldigt uppskattat. Vi har haft fairtradeaktivitet i oktober, där vi genomförde ca 800 fairtradefikor runt om på våra arbetsplatser och sektion vilket var nästan 3 gånger så många som förra året. Vi har även varit delaktiga i flertalet sektionsöverskridande träffar för Hemtjänst, LSS/boendestöd, ekonomi/köksbiträden och Personlig assistans. Vi har även fortsatt med våra månatliga 11anträffar som alla medlemmar och personer med övergripande facklig tid har kunnat närvara på med olika teman. Vi har även haft samarbete med avdelningens ungdomsgrupp som har varit ute på olika aktiviteter i sektionen och dess verksamheter.

6 Sektionsexpeditionen Expeditionen har under året haft följande öppettider: Mån-tors 9-17 Fre 9-12 och dag före röd dag Sedan april 2015 har vi lunchstängt mellan 11:30-12:00 Där bemannar 3 st personer varje dag. Expeditionen har bemannats av: Ingela Ulvedal, Pia Lisell Lundgren, Yvonne Enehall, Gun Thimande, Parvin Araghi och Camilla Nilsson samt Annelie Carlsson har hjälpt till att bemanna upp vid tillfällig frånvaro. Under året har vi haft en förstärkning på bemanning av KMC med motsvarande 80 timmar i veckan finansierat av vår avdelning. Detta på grund av att sektionen har mest privatanställda medlemmar. Den fackliga tiden får vi från Stockholms stad, men tiden räknas ut utifrån antal medlemmar som är anställda i staden. Dessa motsvarar knappt en tredjedel av alla våra medlemmar. Expeditionen har varit stängd några dagar under året pga sektionsgemensamma möten och planering. De som bemannar expeditionen har haft fyra egna möten, en heldag och tre halvdagar. På sektionsexpeditionen har vi hjälpt medlemmarna med allmänna frågor som exempelvis medlemskapet, avgifter, kollektivavtalsfrågor, försäkringar, att överklaga försäkringskassebeslut och mycket mer. Vi har också sett till att medlemmarna fått kontakt med rätt förhandlingsorganisation/facklig företrädare när det till exempel varit problem på arbetsplatsen eller om man behövt stöd i en rehabilitering.

7 Förhandlingsorganisation Stadsdelar Den kommunala förhandlingsorganisationen på sektionen består av de förtroendevalda som är anställda av och arbetar gentemot stadsdelarna Farsta, Skarpnäck och Enskede/Årsta-Vantör. Tillsammans är vi ca 110 ombud. Vi som är förtroendevalda har haft 8 halvdagar under året då vi delat upp oss så att barnomsorg/fritid träffats för sig en förmiddag och övriga yrkesgrupper en eftermiddag, förutom dessa träffar har vi haft 2 heldagar då samtliga arbetsplatsombud träffats för att diskutera gemensamma övergripande särskilt viktiga frågor och strategier. Sedan vi slog ihop de tre stadsdelarna har vi haft gemensamma möten med samtliga tre stadsdelars ombud, vi har sedan dess märkt att antalet deltagare på våra träffar sjönk och från halvårsskiftet övergick vi därför till att träffas oftare stadsdelsvis och endast ha vissa träffar gemensamt. Efter detta har deltagandet ökat markant och vi har fått möjlighet att koncentrera oss mer effektivt på arbetet i respektive stadsdel. På träffarna har vi förutom att vi diskuterat och bestämt hur vi ska lägga upp det fackliga arbetet haft olika teman då vi mera grundligt gått igenom olika arbetsrättsliga-, arbetsmiljö- eller kollektivavtalsfrågor. Våra avtalsförsäkringar är ett exempel på ett återkommande tema liksom företrädesrätt, konverteringsregler, hur ett korrekt anställningsavtal ska se ut etc. Den sista gemensamma träffen vi hade för året var en heldag. Dagen tillbringade vi i Ladan på Farsta Gård där vi framför allt ägnade oss åt att diskutera Kommunals nya lönepolitik, vikten av att vi diskuterar och aktivt arbetar med lönefrågorna tillsammans med våra medlemmar på arbetsplatserna och hur vi nu är fullt beredda på att med full kraft gå in i en avtalsrörelse. Vi hade även bjudit in sektionens kulturombud för att informera och diskutera hur vi ska kunna få till stånd arbetsplatsbibliotek för våra medlemmar ute på arbetsplatserna. Inför löneförhandlingarna 2015 hade vi även öppet hus/soppkväll för alla medlemmar där man var välkommen att under informella former komma, snacka lön och ställa frågor till oss som förhandlar lokalt. Resultatet av 2015 års löneförhandlingar blev att vi fick ut ca 20/kr över pott per medlem i samtliga tre stadsdelar. Enskede/Årsta-Vantör: Vi har under året vuxit som stadsdel när det gäller antalet verksamheter och anställda, mest på grund av att att förvaltningen tagit tillbaka enheter som varit ute på entreprenad allteftersom kontrakten löpt ut. Verksamheter som kommit tillbaka är Högdalens vård och omsorgsboende samt ett antal dagliga verksamheter för funktionshindrade. Beslut har också tagits om att ta tillbaka ett antal gruppbostäder samt Enskededalens servicehus som kommer under 2016.

8 Inom äldreomsorgen har mycket handlat om hemtjänsten och det tidsmätningssystem (Schemos/Paragå) som används inom Stockholms stad och som sätter press på och skapar orimlig stress hos personalen. En annan viktig fråga vi uppmärksammat är det orimliga i att det i stort sätt inte finns en parkeringsplats för kommunens räkning i stadsdelen, samtidigt som personalen under stark tidspress måste parkera framför allt kvällar och nätter i närheten av brukarens bostad och själva får bekosta de böter som ofrånkomligt följer om de ska kunna utföra sitt arbete. Sedan i somras har vi som tur är fått förstärkning av en ytterligare en person (Lena Ezelius) som är inne på halvtid för att särskilt ägna sig åt just hemtjänsten. När det gäller servicehusen och vård och omsorgsboenden är det framför allt långa arbetspass och arbete varannan helg som upplevs som orimliga och skapar dålig arbetsmiljö. Barnomsorg/Fritid har genomgått en omorganisation och delats i två avdelningar. Förskola och KulturFritid/ Demokrati. Ny avdelningschef för Förskolorna är Karin Åberg, tjänsten som avdelningschef för Kultur/Fritid/Demokrati är ännu inte tillsatt. Under hösten genomförde vi en inventering av samtliga vikarier både månads- och timanställda vilket resulterade i att ett antal medlemmar inom barnomsorg, äldreomsorg och funktionshinder fick tillsvidareanställningar ( fasta jobb ) på stadsdelen. Vi som har haft övergripande facklig tid: Lena Nielsen, Anne Sulkanen, Eva Becker-Rosengren, Lena Ezelius, Ywonne Enehall och Lena Lundblad. Farsta: Det har varit ett händelserikt år i stadsdelen. Farsta vård och omsorgsboende stängde verksamheten för gott den 30/10-15 och personalen har omplacerats till andra verksamheter. Ett 25-tal personal har i samband med detta helt bytt karriär och utbildat sig till barnskötare. Även på Edö vård och omsorgsboende väntas stora förändringar, riktigt hur dessa slår är oklart i skrivande stund. Hemtjänsten har liksom övriga staden haft stora problem med tidsmätnings- och planeringssystemen Schemos och Paragå vilket skapat stress, dålig arbetsmiljö för personalen och stort underskott för verksamheten. Ett nytt boende för funktionshindrade har öppnat. Två nya förskolor har öppnat. Inom fritidsverksamheten har det varit svårt att få tag på personal till kvällsverksamheterna vilket gjort att det varit stängt vissa kvällar. Otrygga timanställningar med låga tjänstgöringsgrader är en stor orsak till detta enligt Kommunals bedömning. Vi har under året fått en ny stadsdelsdirektör Kerstin Sandström som vi nu som bäst lär känna och bygga upp ett samarbete/samverkan med inför framtiden. Vi som har haft övergripande facklig tid: Eva Forss, Mona Berggren och Carina Allstrin- Lemon

9 Skarpnäck: Förskoleverksamheten är den största verksamhet som bedriva av kommunen då all verksamhet för funktionsnedsatta och all äldreomsorg utom hemtjänst har upphandlats och bedrivs i privat regi. Det är därför glädjande att stadsdelen nu kommer att lägga egna anbud (egen regi) på det som upphandlas framöver. En viss oro finns för all den kunskap inom förvaltningen som försvunnit då man gjort sig av med så många verksamheter. En ny 8-avdelnings förskola har öppnat och ytterligare en med 5 avdelningar är under uppbyggnad. Parklekarna har utökat sina öppettider samt har kvällsöppet vissa kvällar vilket bland annat lett till att våra medlemmar fått ökad möjlighet till heltid. Vi har under året sett över och reviderat den lokala samverkansöverenskommelsen och infört ytterligare en beslutsnivå. Detta har gjort att vår samverkan nu stämmer bättre med vad cheferna har rätt att besluta om/över och hur det ser ut i övriga staden. Vi har även fått en ny stadsdelsdirektör Denis Melin. Vi som har haft övergripande facklig tid: Gun Timander och Cornelia Ricklefs RFO/RSO verksamheten Katja Hagert har varit samordnare för RFO-verksamheten. Vi har haft träffar där vi samlas 1 gång i veckan mellan 9-11, och gör en utvärdering om vi har behovet av att träffas så ofta eller om vi ska träffas varannan vecka istället, och behöver vi mer tid eller mindre tid för dessa veckor. RSO från samtliga branscher har blivit inbjudna 1 gång i månaden att sitta med på dessa möten, för att förbättra samarbetet mellan RFO/RSO när det kommer till det fackliga arbetet med att jobba: Ute på arbetsplatsen, Aktivitetsplanen, AO och Utbildning/Kurs dagar. RSO som är kopplade till sektionen har varit följande: Trädgård: Matts Jangerstad och Reza Forghani Hunddagis: Jörgen Hallberg Hushållsnära tjänster: Despina Mavrokostidou Personlig Assistans: Jörgen Hallberg, Camilo Henriquez och Parvin Araghi Aleris: Danyil Abzakh Teknik: Ihsan Kilic Syftet med dessa möten har varit att man kan bolla tankar, ideer, planera och samarbeta med varandra. Få information och se över arbetet på sektionen och vart vi befinner oss någonstans i det fackliga arbetet och utvärdera det vi har gjort.

10 Trädgårdsanläggning 2015 var både intensivt och verksamt år för trädgårdsanläggning och det gjordes en väldig massa riktade arbetsplatsbesök ca 70 stycken i syfte att värva arbetsplatsombud/skyddsombud. Resultatet blev att sektionen fick 5 nya arbetsplatsombud. Förlusten blev kännbar då Tomas Klemetsson RFO tog ledigt från Trädgårdsanläggning för att vikariera som ombudsman. Sektion Gullmarsplan önskar Tomas all lycka! I teamet finns nu Peter Johansson och Suman Dahyia. Sektionen har i dagsläget 13 Arbetsplatsombud inom trädgårdsanläggning och våra Arbetsplatsombud är väldigt aktiva på sina arbetsplatser genom bland annat ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Vi har också förhandlat allt från diskriminerande särbehandling, omorganisation, lönefordran, uppsägning, arbetsbrist samt andra enskilda ärenden och det är aldrig roligt när våra kamrater sägs upp och kastas ut i arbetslöshet och i en otrygg tillvaro. Ibland har vi även lyckats rädda medlemmens tjänst genom förhandling. Vi har dock genom många och intensiva förhandlingar lyckats med att ge våra medlemmar den ersättning de skulle ha haft om arbetsgivaren hade gjort rätt från början. Nu fick de vända sig till Kommunal som då lyckades påvisa att så var fallet och arbetsgivaren betalade ut den ersättning som fattades utan att vi behövde lyfta till ombudsman för tvist. Vi har även påbörjat ett samarbete med kommunals lönegranskare Tim Kirwin där vi följer med på arbetsplatsen under granskningen av löner och pratar med medlemmar och etablerar kontakt med arbetsgivaren. Detta har varit lyckat och kommer att utvecklas vidare under Peter Johansson RFO trädgårdsanläggning har utvecklat och formulerat ett brev som ska gå ut till både medlemmar och icke ännu medlemmar när korrigering gjorts på grund av en lönegranskning. Detta för att även visa vad Kommunal gör för insats via kollektivavtalet. Sektionen har också lyckats få 4 arbetsgivare att teckna kollektivavtal och det är en tryggare tillvaro för våra medlemmar. Vi har ökat medlemsantalet från ca 830 medlemmar ungefär till närmare 880 och det är till stor del tack vare många besök och lyckade förhandlingar samt väldigt aktiva arbetsplatsombud. Teamet har 2 RSO i Reza Forghani och Matts Jangerstad som aktivt gjort en massa besök ihop med RFO och jobbar hårt för att få en fungerande arbetsmiljö för våra medlemmar. Tanken med gullmarsmodellen är att man ska värva i första hand fler AO och aktiva medlemmar som ska skapa en in och ut organisation (lokalt förhandlingsteam) och väcka en tanke om var vi bäst kan påverka branschen. Samarbetet med Lönegranskaren samt RSO har varit väldigt lyckat och kommer fortsätta under När det kommer till beredskapsförhandlingar inom trädgård så har Team Trädgård haft en strikt hållning att våra medlemmar ska ha betalt för alla dagar man har beredskap istället för inringningspeng. Det har vi lyckats med gentemot arbetsgivarna som har sett fördelen med det. Vi har

11 lyckats med den strategin eftersom våra medlemmar och arbetsplatsombud har varit delaktiga hela vägen och vi har tillsammans (som det alltid borde vara) drivit frågan och kraven mot arbetsgivarna. Vi vill tacka alla fantastiska arbetsplatsombud och medlemmar vi har inom Trädgård och vi vill också tacka våra kamrater i sektionen och vår ombudsman. Vi hoppas och tror att vi kommer att fortsätta ett förebyggande fackligt arbete 2016 och vi ser stora möjligheter till ett framgångsrikare Hushållsnära Ansvarigt RFO har Marie Jokio varit. 23 arbetsplatsbesök har genomförts under året. 8 förhandlingar som rört enskilda medlemmar 6 rehabiliteringsärenden är avslutade samt en del som fortfarande pågår. 2 kollektivavtal har tecknats Hemfrid har haft 5 arbetsplatsombud (AO),fyra AO möten har hållits Månadsbrev till AO,med information har skickats ut. AOna har gått utbildningar under året bla i ergonomi. Lönrevisionen pågick mellan 7 september och 23 oktober.samtliga medlemmar förhandlades. Hunddagis Teamet som arbetar mot hunddagis är Elisabeth Özdere-Lycke och Marie Engfeldt i egenskap som regionalt fackligt ombud(rfo) samt Jörgen Hallberg och Camillo Henririquez i egenskap som regionalt skyddsombud(rso). Vi har hela länet som område, och har under året genomfört ett antal förhandlingar gällande omorganisationer, uppsägningar, lönefodran samt enskilda medlemsärenden. Vi har valt att driva det så långt att det kom till rätten för att få en positiv lösning för vår medlem. Vi har säkerställt att de medlemmar som arbetar med kollektivavtal har fått den löneökning de ska ha enligt avtalet. Vi märker av ett större intresse hos arbetsgivarna att samverka med den fackliga organisationen. Flera arbetsgivare har under året tecknat kollektivavtal och gått med i SLA. RSO har varit behjälpliga till ombud och arbetsgivare i deras arbetsmiljöarbete. Vi har genomfört arbetsplatsbesök och ett antal nya medlemmar värvats samt en bättre dialog med arbetsgivarna. Drygt 90 arbetsplatser har fått besök under året. Det genomfördes en riktad träff för personer som arbetar inom denna bransch i Hagaparken i Juni.

12 Kommunal var närvarande på Hundmässan i december. Lyckat arrangemang då vi kom i kontakt med många personer inom branschen dessa två dagar. RFO har valt att prya på ett hunddagis för att få större förståelse för vad det innebär att arbeta i branschen. Sektionens RFO har samarbetat med Förbundet för att ta fram material som är riktat till dem som arbetar i branschen. Under året har även vi arbetat med ett projekt på Förbundet runt hållbarheten i att driva ett hunddagis utifrån de ekonomiska ramarna och förstå varför det är så många med någon form av subventionerad anställning i branschen. Bild från hundmässan Personlig Assistans Verksamheten inom personlig assistans under 2015 har fortsatt att växa, både till antalet medlemmar och sett till antalet ärenden. Enligt beräkningar vi har gjort under året är det cirka 1500 medlemmar i Sektion Gullmarsplan som idag är verksamma som personliga assistenter. För tillfället är två Regionala fackliga ombud sysselsatta med branschen på heltid, Katja Hagert och Robert Mjörnberg. Vid årets början fanns det i branschen 4 arbetsplatsombud knutna till vår sektion och vid slutet av året har dessa ökat till 9. Detta ser vi som ett resultat av det arbetsplatsnära arbetet som utförs på daglig basis. I förra årets verksamhetsberättelse nämns att vi hade 8 arbetsplatsombud, men på grund av avhopp och byten av bransch etc så var det cirka 4 verksamma arbetsplatsombud vid årets början. Med tanke på yrkets beskaffenhet är det väldigt svårt att rekrytera arbetsplatsombud inom branschen, då det är ett utsatt yrke i brukarens hemmamiljö. Med detta i åtanke är vi nöjda med utvecklingen med att bygga en grund för fackligt arbete. Under 2015 stöttade ansvariga RFOn via telefon/ i genomsnitt 400 medlemmar i månaden, observera att detta antal kan vara flera samtal till samma medlem men att den genomsnittliga återkopplingen är det som avses. Antalet överläggningar under året var mellan , inräknat telefonöverläggningar, vilket innebär en ökning med nästan 100 stycken från året innan. Då yrkets karaktär inte medger arbetsplatsbesök i traditionell mening med besök på den faktiska arbetsplatsen, räknas fysiska möten med medlemmar som ett slags arbetsplatsbesök. Med en sådan definition utförs runt 40 stycken besök per månad.

13 Under året har RFO även utfört uppsökande arbete med syfte att komma i kontakt med medlemmar, synas i sammanhang där personliga assistenter vistas och rekrytera nya medlemmar till Kommunal. Till exempel besöktes under tre varma sommardagar Sköndals handikapp-bad, vilket var mycket lyckat och en utveckling av detta uppsökande arbete kommer att fortsätta under 2016 tillsammans med våra arbetsplatsombud. Då personlig assistans har speciella förutsättningar som gör facklig organisering i traditionell mening utmanande har RFO arbetat utifrån de premisser som bedömts fungera bäst. Arbetet är medlemsfokuserat och tar ett grepp på helheten när kontakt upprättas med medlemmarna. Detta har fått som följd att RFO arbetar integrerat med såväl uppsökeri, medlemsrekrytering och arbetsrättsligt företrädande. De resultat som RFO ser i detta är en ringarna på vattnet -effekt där medlemmar och ickemedlemmar (som vill gå med) hör av sig till ansvariga med frågor etcetera på grund av att man har hört talas om arbetet som utförs av kollegor i branschen. På daglig basis hör medlemmar av sig för att de känner någon som känner någon som har fått hjälp... Avslutningsvis har RFO samverkan på månadsbasis med 5 företag, där de träffar företagets representanter och diskuterar en lång rad frågor som påverkar våra medlemmar. Exempel på detta kan vara att de deltar i utbildningar och berättar för nyanställda om Kommunal, diskuterar Kommunals syn på arbetsmiljö och arbetsrätt eller diskuterar branschens villkor utifrån de olika skiljelinjer som kan uppstå mellan parterna. Bolagen/Tekniken Förhandlingsorganisation Teknik handhar dom privata företag inom avtalsområdet teknik samt dom Kommunala bolag som finns på fastighetssidan inom Stockholms kommun. Då vi förut har haft fackklubbar ute på såväl privata sidan samt de kommunala bolagen har, som numera är nedlagda, så har vi sett en sviktande facklig aktivitet. Den nya strategin är att ha företags anslutna fackliga organisationer, det vill säga en facklig arbetsplats nära verksamhet. Arbetet fortskrider. RFO för tekniken är ett avdelnings uppdrag och ska innefatta fyra halvtids tjänster. Just nu är det Cenneth Malmström samt Mats Lagerman som täcker in hela Stockholms Län.

14 Bemanning Ansvarigt RFO har varit Marie Jokio Sektionen har hanterat åtta medlemsärenden under året, främst rörande lönesättning och anställningsformer. Bevakningen av avtalskraven har varit nästan omöjlig då avtalet hanteras av LO centralt men kontakt har hafts med Kommunals förhandlare. Team Aleris I Team Aleris är har det varit en del förändringar under året, Solveig Ljung som varit förhandlingsansvarig i många år gick i välförtjänt pension i April. Solveig ersattes av Sanna Tefke från Aleris hemtjänst Norrmalm team Johannes som fram till dess varit RFO på sektion Sthlm Mitt. Vi fick även upp den fackliga tiden till 50h/vecka. Vilket innebar att Marie Berggren från Dalens gruppbostad började tillsammans med Sanna i slutet av Augusti Det har tillkommit en del verksamheter och det är nu ungefär 900 medlemmar fördelat på ca 60 arbetsplatser. Under året har det tillkommit 8 nya Arbetsplatsombud, det har även gjorts en genomgång och rensning av icke aktiva ombud och totalsiffran är nu 23 och ett flertal som inväntar att få gå värdegrundsutbildningen. Vi har haft 5 AO-träffar under året. Under året så har alla verksamheter inom äldreomsorgen och psykiatrin besökts, och majoriteten av sjukvårdssidans arbetsplatser. Lönerevisioner genomfördes under oktober månad. Vi har skapat en facebookgrupp för ombuden för att underlätta kommunikation. Vi har även involverat RSO Danyil Abzakh i verksamheten, han har varit ute och gjort skyddsronder och varit med på arbetsplatsbesök. Förhandlingsansvariga har haft regelbundna träffar med HR centralt för att lyfta strukturella frågor som påverkar medlemmarna. Bild från fairtradefika på team Tanto Förutom ordinarie fackligt arbete med förhandlingar, rehabärenden, möten kring omorganisationer m.m så har vi bland annat anordnat möten med Claes från Folksam för de verksamheter som kommit in i Aleris från annat kollektivavtal. Vi ar även i december gjort nattbesök på 7 enheter.

15 Funktionella uppdrag Sektionens studieorganisatör Har deltagit i 2 heldagars studiekonferenser och 1 tillsammans med AO ansvarig. Sektionen fortsätter anmäla in sitt tänkta utbildningsbehov för kommande år. All utbildning har kvalitetssäkrats av förbundet vilket betyder att kurserna heter lika och innehållet är lika över hela landet. Vi har studiesamarbete med ABF och LO. Verksamhetsberättelse Fackligt/Politiskt 2015 Under det gångna året har vi haft en del Fackligt/Politiska aktiviteter, såväl genom avdelningen men främst i sektionen. F/P sektionsgruppen har under året träffats sammanlagt ca 3 heldagar då vi har planerat våra aktiviteter och även skapat ett samarbete tillsammans med sektionerna, Skärholmen, Öst och SLSO sjukvård Syd/Keolis trafiken. Facklig politiska aktiviteter: I vår sektion beslutade vi att vi skulle utgå ifrån portalparagrafen i våra stadgar, att värna/uppmuntra våra medlemmars deltagande i samhällsoch kulturlivet. Utöver det så ville vi även skapa gemenskap och fackligt/politiska diskussioner för och med våra medlemmar, därför beslöt vi oss för att starta upp sektionens filmkvällar. Första filmen visade vi den 7 maj och den hette Inequallity for all och den undersöker den ökande ojämlikheten i USA. Före detta secretary for Labor, Robert Reich (motsvarande arbetsmarknads minister) under president Clinton och tillika ekonom, utgår ifrån grundfrågan Vad är ett gott samhälle och hur påverkar inkomstskillnader detta? Ca 20 personer deltog på denna första filmkväll och det skapade en hel del diskussioner efter filmen. Den 3 september bjöd vi in till den andra filmkvällen då vi visade Fackklubb 459 sista striden på bagaren. Där får vi följa arbetarna på Skogaholms bröd i Stockholm efter att de fått besked att fabriken ska läggas ner. Från Frances Tuuloskorpis besök

16 Det är härligt att se med vilken glöd och iver ordförande Frances Tuuloskorpi och de andra kämpar för nya jobb, avgångsvederlag och att lära den tillsynes okunniga företagsledningen om anställningsskydd. Vi bjöd även in Frances som föreläste efter filmen. Hon hade även med sig böcker som gick att köpa från bokserien Hop snackat som är ett tema på Folkrörelse på arbetsplatserna. Ca 10 personer deltog under kvällen. Under hösten bestämde vi oss för att genomföra filmkvällarna tillsammans med 3 andra sektioner för att locka fler medlemmar. Den 2 december bjöd vi så in till den tredje filmkvällen. Denna gång visade vi dokumentären Taikon om och med Katarina Taikon som skrivit barnböckerna Katitzi. Katarina använde sitt kändisskap till en envis kamp för mänskliga rättigheter. Föreläsare för kvällen var Emir Selimi, ordförande och grundare av Unga Romer samt Save the Roman Child. Han blev även utsedd till Reach for Change Leader Det var en otroligt stark film och Emirs berättelse var väldigt gripande. Samtliga deltagare deltog i en aktiv diskussion och frågestund efter filmen. Ca: 25 personer deltog (många kunde tyvärr inte komma och vi beslutade att vi ska visa filmen en gång till under 2016). Andra aktiviteter som vi gjort under året är bland annat att bjuda in en Riksdagspolitiker att praktisera en dag i våra verksamheter. Leif Nysmed, som sitter i civilutskottet följde en av våra medlemmar en dag i hemtjänsten i Farsta. Vi har under året även fortsatt med våra träffar tillsammans med nämndpolitikerna i stadsdelarna, Stockholms stad I Farsta träffas vi fackliga och politikerna (majoriteten) inför varje nämndmöte. Skarpnäck och Enskede Årsta Vantör har inte lika täta träffar men samverkar också. Den 10 november bjöd sektionen in samtliga från S, V och Mp politiker från de tre nämnderna för att prata om hur vi ska fortsätta samverkan på ett effektivt sätt samt att vi delade ut foldern Ta täten, en handbok för dig som är arbetsgivare. Bild från LO s antirasistiska fackeltåg Sektionen deltog även i den F/P antirasistiska konferensen som avdelningen anordnade, där bland annat Kawa Zolfagary, Susanne Bali och Sandro Scocco föreläste. Utöver allt detta så har vi vid varje möte med medlemmar och ickemedlemmar hela tiden haft fokus på att tydliggöra kopplingen mellan det fackliga arbetet och politiken

17 samt hur man kan göra för att påverka. Det har varit ett intressant år med otroligt många trevliga stunder, nu hoppas vi att vi kan samla våra krafter och fortsätta i samma anda 2016 Arbetsplatsombudansvarig Suman Dahiya fick det funktionella uppdraget som arbetsplatsombudsansvarig i år. Vi har 7466 medlemar i sektionen. Vi har 191 stycken arbetsplatsombud varav 110 stycken arbetar inom Stockholm Stad och ca 82 inom privata branscher. Under 2015 har 44 personer genomfört värdegrundsutbildning, och 29 personer grundutbildning. AO ansvarig har haft 25 samtal med blivande Arbetsplatsombud. Som ny i uppdraget har det varit en utmaning att sätta sig in i alla olika rutiner och processer. AO-ansvarig har även samarbetat med Studieansvarig för att arbetsplatsombud ska få de utbildningar de behöver för sitt uppdrag. Försäkringsinformatörer Under året har Carina Lemon Allstrin varit försäkringsansvarig. Vi har under året varit ca 10 stycken försäkringsinformatörer, några har slutat men vi har även fått in 4 nya. Dessa har påbörjat sina grundutbildningar. Vi har haft en gemensam konferens med Folksam. Sektion Skärholmen, Sektion Södertälje och Sektion Skola-service där vi bland annat lade mål för 2016 och följde upp vår aktivitetsplan. Vi hade ytterligare en halvdagsträff för sektionens informatörer i dec. Vi på sektionen har hjälpt ett tiotal medlemmar med överklagan och rättshjälpsärenden av till exempel arbetsskadeanmälningar, vi hjälper alla till med anmälan av arbetskador. Har deltagit på några utav våra AO träffar i sek för att sprida kunskap. Folksam har även bjudits ut till några arbetsplatser. Vi hade även en pensionsträff på sektionen för medlemmar. Information och opinion Huvudsakligt fokus med information och opinion inom sektionens ramar har under året legat på sektionens Facebook-sida. Antalet gillamarkeringar har stadigt ökat under året och är i dagsläget på närmare 300. Ansvarige sektionsföreträderare noterar dock en kraftigt ökad genomslagskraft kring det vi lägger upp, tex kan vissa inlägg/bilder/uppdateringar nå en mycket större publik än de 300 som följer oss.

18 Som mest har denna siffra kommit upp i 2700 personer. Sektionen har även startat ett instagram-konto, dels för att sprida information om de aktiviteter vi gör och dels med ambitionen på sikt att våra medlemmar skall vara med och sprida sin vardag på jobbet! I nuläget är detta konto i en uppstartfas, men vi har cirka 50 följare. Under 2015 skrev vi även 4 medlemsbrev som vi spred via de sociala medier vi verkar i samt på sektionens hemsida. Hemsidan kommer framöver se annorlunda ut då Kommunal som organisation har genomfört en övergripande förändring i hur våra sidor är uppbyggda. Arbetsmiljöansvarig Arbetsmiljöansvarig under året har varit Anne Sulkanen som påbörjat arbete tillsammans med sektionens ordförande att gå igenom sektionens arbetsmiljö. Främst riktad mot expeditionen och våra lokaler på sektion Gullmarsplan. Arbetet med att ta fram nya rutiner kring skyddsombud och huvudskyddsombud fortsätter med fortlöpande information och utbildning från avdelning och förbundet. Arbetsmarknadsansvarig Arbetsmarknadsansvarig under året har varit Peter Johansson. Uppdraget har saknat formell uppdragsbeskrivning och arbetet med att ta fram en sådan fortgår. Arbetsmarknadsansvarig har även deltagit på konferens som avdelningen kallat till för att ta fram handlingsplan utefter de frågeställningar som dykt upp kring uppdraget. Det har även påbörjats en kartläggning av de olika arbetsmarknadsåtgärder som finns. Valberedning Vi har under mandatåret haft 3 heldagsmöten + 3 halvdagar. Camilla Nilsson har även varit inne en hel dag för att ordna med pappersarbetet. Vi har genomfört intervju med 13 personer som blivit nominerade till styrelse, ordinarie och suppleanter. RFO-stöd Sektionens RFO har under hösten haft uppbackning av Annelie Carlsson som har gått på äskandemedel för privat medlemsservice. Främst har hon varit personlig assistans behjälplig men även täckt upp på sektionsexpeditionen vid frånvaro. Under nov-dec var hon även med i ett värvningsprojekt mot kommunens visstidsanställda.

19 Slutord 2015 har som vanligt varit ett intensivt år med mycket fokus på arbetet inför 2016 års avtalsrörelser, vi fick in många nya kamrater i styrelsen efter förra årsmötet men vi har lyckats jobba ihop oss bra och kunnat bedriva en verksamhet vi är stolta över. Det har också funnits utmaningar inom privata verksamheten då vi tyvärr förlorat många Regionala Fackliga Ombud som valt att ta andra uppdrag. Eftersom det ligger i de fackliga förtroendeuppdragens natur med personförändringar har vi gjort vårt bästa för att skapa en välkomnande och nytänkande atmosfär för oss alla. Vi vill också passa på att tacka för det stöd och den hjälp vi haft från avdelningens ombudsmän, ungdomsgrupp och regionala ombud och skyddsombud. Men vi får inte glömma våra oerhört viktiga Arbetsplatsombud som är Kommunals representanter ute på Arbetsplatserna, och vi jobbar på att ständigt bli fler. Ni är viktiga och behövs. Vi i styrelsen vill tacka alla för det gångna året 2015 och alla insatser vi tillsammans har åstadkommit stort som smått. Carina Lemon Allstrin Katja Hagert Sanna Tefke Lena Nielsen Marie Jokio Anne Sulkanen Robert Mjörnberg Eva Forss Felix Finnveden Peter Johansson

Kommunal Sektion Gullmarsplan Fo rslag till sektionsstyrelse och representantskapsombud 2016

Kommunal Sektion Gullmarsplan Fo rslag till sektionsstyrelse och representantskapsombud 2016 Kommunal Sektion Gullmarsplan Fo rslag till sektionsstyrelse och representantskapsombud 2016 ENDAST I INFORMATIONSSYFTE! Ordinarie i styrelsen med mandat till 2017 (valdes på årsmötet 2015) Carina Lemon

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Sek Gullmarsplan 11 År 2014. Efter vårt Årsmöte den 12/2-14 som vi hade på Kristinehovs malmgård valdes följande till:

Verksamhetsberättelse för Sek Gullmarsplan 11 År 2014. Efter vårt Årsmöte den 12/2-14 som vi hade på Kristinehovs malmgård valdes följande till: Verksamhetsberättelse för Sek Gullmarsplan 11 År 2014 Efter vårt Årsmöte den 12/2-14 som vi hade på Kristinehovs malmgård valdes följande till: Styrelse Ordinarie: Marie Jokio, Lena Nielsen och Mikael

Läs mer

Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2016

Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2016 Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2016 Styrelsen Sektionsstyrelsen har efter årsmötet den 11 februari 2016 bestått av 7 ordinarie ledamöter och 5 ersättare. Ordinarie: Carina Lemon-Allstrin (ordförande),

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar 2905 Arbetsplatsbesök. I syfte att värva ao/so. Ombud

Läs mer

Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2018

Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2018 Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen Sektionsstyrelsen har efter årsmötet den 6 februari 2018 bestått av 7 ordinarie ledamöter och 5 ersättare. Ordinarie: Carina Lemon-Allstrin (ordförande),

Läs mer

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN)

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) KOMMUNAL SEKTION ÖST 2015 Förslag till arbetsmetoder/aktiviteter för måluppfyllelse för 2015 Sida 1 av 9 Verksamhetsplan för sektion Öst Vision Viktiga

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 1 Verksamhetsberättelse för 2013 Styrelsen för Kommunal Södertälje, avlämnar härmed sin verksamhetsberättelse för år 2013. Sektionen hade den 31 december 2013 3.892 medlemmar, det är en ökning med 141

Läs mer

Utposten. Nr 1 /2012. Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) Årgång 2, utgåva 1. jan 2012. Särskilt intressanta artiklar: I det här numret:

Utposten. Nr 1 /2012. Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) Årgång 2, utgåva 1. jan 2012. Särskilt intressanta artiklar: I det här numret: Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) För dig som arbetar i grundskolorna i Enskede-Årsta-Vantör, Skarpnäck, Farsta Norrmalm, Skärholmen, Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö, Södermalm och Östermalm. Nr 1

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Innehållet i detta nummer:

Innehållet i detta nummer: s FACKlan Kommunal Stockholms Län Sektion Skärholmen MEDLEMSTIDNING Nr 2 juni 2015 Postadress: Telefon- och besökstid: KOMMUNAL Sektion Skärholmen Måndag 08.30 16.00 Box 503 Tisdag 08.30 16.00 127 26 Skärholmen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015

Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015 Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015 1 Inledning Kommunal sektion Skärholmen verkar inom stadsdelarna Södermalm, Älvsjö, Hägersten- Liljeholmen och Skärholmen samt inom social -/arbetsmarknads-/äldre-

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-06-12 Hej alla medlemmar! Nu närmar sig sommaren med snabba steg och som vanligt pågår diskussioner om sparåtgärder inom Bodens kommun. den strategiska planen

Läs mer

2016 Verksamhetsberättelse Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen

2016 Verksamhetsberättelse Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen 2016 Verksamhetsberättelse Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen 1 Inledning Kommunal sektion Skärholmen verkar för de medlemmar inom branscherna social omsorg, personlig assistans, äldreomsorg, barn

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Vision 2016 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Årsmöte Styrelsen Nuvarande styrelse, mandat tid till och med år.

Årsmöte Styrelsen Nuvarande styrelse, mandat tid till och med år. Årsmöte 2018 Styrelsen 2017 Nuvarande styrelse, mandat tid till och med år. Anne Sulkanen Ordinarie -18, Felix Finnveden Ordinarie -18, Marie Jokio Ordinarie - 19, Lena Ezelius Ordinarie -19, Carina Lemon

Läs mer

Sektion Solna/Sollentuna

Sektion Solna/Sollentuna Sektion Solna/Sollentuna Verksamhetsberättelse 2017 Konst och bild av Annelie Carlsson, sektionsstyrelsen. Styrelsen Sektionsstyrelsen har efter årsmötet den 2 februari 2017 bestått av 7 ordinarie ledamöter

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2018-01-24 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel... 5 5. Risker...

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Förslag till: Verksamhetsplan & Budget 2018 IF Metall avd 27 Östra Skaraborg Avdelningens verksamhet ska bygga på följande ledord: Delaktighet Alla ger utav sitt engagemang i avdelningens verksamhet och

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar För att tydliggöra hur valen i vår fackliga organisation går till på olika nivåer och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 INRIKTNING AV VISIONS VERKSAMHET fastställd av förbundsmötet 2014 Vision driver rätten till kollektivavtal som medel för ett starkt inflytande över villkoren för våra medlemmar. Vision

Läs mer

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Antagen av styrelsen 2017-01-19 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån gällande arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal. Vårdförbundets

Läs mer

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand ST Arbetsförmedlingen Protokoll 2013-11-28 Tid: 09:00-15:00 Plats: Videokonferens Lämnat återbud: Mikke Sandberg, Jonas Hed 1) Mötets öppnande 2) Närvarande: Johan Eklund, Ann-Kristin Kallesgården, Marita

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2016 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet

Läs mer

Sätt agendan bli facklig företrädare

Sätt agendan bli facklig företrädare Sätt agendan bli facklig företrädare 1 Sätt agendan bli facklig företrädare, 2016 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Foto: Johan Gunséus (omslag) och Jonas Eriksson (s. 9) Tryck: Exakta Print

Läs mer

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN MÅL- OCH HANDLINGSPLAN 2017 1 BYGGNADS VÄSTS HANDLINGSPLAN 2017 Den regionala handlingsplanen ska omsätta de prioriterade områdena i praktiken på lokal nivå. Tanken är att den ska fungera som draghjälp

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012 Vision INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision är en del av Vision Stockholms Stad som är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller

Läs mer

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förbundets 12 målsättningar 6 Utbildning 7 Ansvarsfördelning 8 2 Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete Inledning

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIER 2018 1 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda Protokoll styrelsemöte 2013-04-23 Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda 1) Mötets öppnande Mikke förklarar mötet öppnat 2) Närvarande Staffan,

Läs mer

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening Kursprogram 2015 Basutbildningar För styrelseledamot i klubb eller förening FTFs basutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa sätt

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-04-28 Ordförande Hej alla Kommunalare! Sedan senaste infobladet har vi haft årsmöte den nya styrelsen konstituerat sig och det innebär en del förändringar. Jan

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal Löneladda! Du har rätt att få en lön som motsvarar din prestation på jobbet. Gör du ett bra jobb ska det synas i lönekuvertet, helt enkelt. Det står i kollektivavtalet. Där står också att det är det lokala

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Facket för dig inom telekombranschen

Facket för dig inom telekombranschen Facket för dig inom telekombranschen Aldrig ensam med oss Jobbar du inom telekom? Då är Seko fackförbundet för dig. Seko organiserar telekom Redan idag finns Sekos medlemmar i hela telekomsektorn, allt

Läs mer

Nummer 3 2014. Öppettider på sektionen INNEHÅLL

Nummer 3 2014. Öppettider på sektionen INNEHÅLL - Nummer 3 2014 INNEHÅLL Ordförande ordet sid 2 Medlemsutbildning sid 3 Sektionsstyrelsen sid 4 Lathund arbetsmiljö sid 6 Sommarhälsning sid 7 Öpptetider sid 7 Travdag, Romme sid 8 Ny medlemsavgift sid

Läs mer

Protokoll från förvaltningsgrupp

Protokoll från förvaltningsgrupp Protokoll Sida 1 (7) 2016-05-12 Protokoll från förvaltningsgrupp Närvarande: Arbetsgivare Susanne Leinsköld, stadsdelsdirektör Anneli Hilmersson, Medborgarservice Britt Karlsson, Förskola och fritid, tf.

Läs mer

Stockholms län Sektion Stockholm Mitt. Verksamhets berättelse

Stockholms län Sektion Stockholm Mitt. Verksamhets berättelse Verksamhets berättelse 2016 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat äldreomsorg i nämnda

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 UNIONENS TEKNIKERRÅD Verksamhetsberättelse 2017 2017 har inneburit mycket arbete för Riksklubben vid Besikta Bilprovning. Vi som är förtroendevalda i klubben har haft både trevliga och tråkiga händelser

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-6 Checklista 7 Förberedande

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltningarna Skånes Universitetssjukhus, lasarettet i Landskrona och lasarettet i Trelleborg.

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Kontaktombud. inom privat sjukvård

Kontaktombud. inom privat sjukvård Kontaktombud inom privat sjukvård Kontaktombud är ett av de fackliga förtroendeuppdrag som finns inom Sveriges läkarförbund. Våra förtroendevalda är viktiga eftersom de företräder läkarna i relationen

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING STUDIEKATALOG 2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 2 Information kring studier 3 Vald på jobbet 4 Agera 5 Kollektivavtalet 6 Lagar i arbetslivet 7 Förhandlarutbildning 8 Hållbart arbete Grund

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Sektion Södra Mälardalen Östergötland

Verksamhetsplan 2014 Sektion Södra Mälardalen Östergötland Verksamhetsplan 2014 Sid 2(6) Verksamhetsplan 2014 Förslag till verksamhetsplan verksamhetsåret 2014 Verksamhetsplanen för sektion Södra Mälardalen Östergötland tar sin utgångspunkt i förbundets verksamhetsplan,

Läs mer

1 Öppnande Ordförande hälsade alla välkomna till Örebro och ett speciellt välkommen till de nya styrelseledamöterna och förklarade mötet öppnat.

1 Öppnande Ordförande hälsade alla välkomna till Örebro och ett speciellt välkommen till de nya styrelseledamöterna och förklarade mötet öppnat. ST FK Protokoll 2 Sektion 16 Styrelsemöte 2017-03-07 Närvarande:, ordförande Jonas Zettergren 1 Öppnande Ordförande hälsade alla välkomna till Örebro och ett speciellt välkommen till de nya styrelseledamöterna

Läs mer

FACKlan. Vad får jag som medlem i facket? Kommunal Stockholms län. Sektion Skärholmen. Nr 4 December Genom fackets arbete får alla:

FACKlan. Vad får jag som medlem i facket? Kommunal Stockholms län. Sektion Skärholmen. Nr 4 December Genom fackets arbete får alla: FACKlan Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen Nr 4 December 2017 Vad får jag som medlem i facket? Genom fackets arbete får alla: Reglerade anställningsvillkor T ex skäliga löner och arbetstider. Övertidsersättning

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Kurskalender 2019 Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Utbildningar som arrangeras av ABF har sex veckors ansökningstid Det ska framgå i kursansökan

Läs mer

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Förhandlingsordning Antagen av styrelsen 2013-10-23 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån

Läs mer

Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet

Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet Bli medlem! SMS:a LÄRARE [mellanslag Gör ansökan på lararforbund Fyll i en medlemsansökan i p 2 Du som lärare är vårt huvudintresse, inte vem som

Läs mer

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING Verksamhetsplan 2013 Vision Farsta-Skarpnäck INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster

Läs mer

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Medlemsrekrytering Medlemsrekrytering Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Facklig introduktion Information till alla nyanställda (t ex i samband med företagets introduktion):

Läs mer

Årsberättelse 2014. Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar.

Årsberättelse 2014. Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar. Årsberättelse 2014 ORGANISATION Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar. Styrelsen: Liisa Karlsson Siv Arnström Yvonne Töyrylä Ordförande. Förhandlare.

Läs mer

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg 1 (8) Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg Åtvidaberg 2014-02-12 Dag: 2014-03-08 Tid: 17.00 Plats: Åtvidabergs Hotell & Restaurang, Klinta Förslag till dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Val

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-7 Checklista 8 Förberedande

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012 Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni 2010-31 januari 2012 KOMMENTARER INFÖR LOKALA LÖNEFÖRHANDLINGEN 2010 Som branschansvarig

Läs mer

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg Studieprogram 2019 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på att

Läs mer

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN MÅL- OCH HANDLINGSPLAN 2016 1 Organisering Mål och vision Att Byggnads är världens starkaste fackförening och organiserar minst 90 procent av byggnadsarbetarna. Att alla medlemmar ska gå en utbildning

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

Välkommen till Ledarna inom Vård & Omsorg

Välkommen till Ledarna inom Vård & Omsorg Välkommen till Ledarna inom Vård & Omsorg Om föreningen Föreningen bildades under 2011 då Ledarna fått fler och fler medlemmar inom vård- och omsorgssektorn. Föreningen vänder sig till chefer på alla nivåer

Läs mer

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte )

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte ) RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte 2015-05-10) 1 Namn Distriktets namn är organisationens namn följt av det namn som förbundsstyrelsen

Läs mer

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF)

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Ändamål och uppgifter 1 Sveriges Universitetslärarförbunds lokalförening SULF/X, är lokal organisation för SULFs medlemmar

Läs mer

Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier.

Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. 1 Medlemsutbildning Medlemmar. Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. Kurslängd 24 timmar ( 3 dagar ). Utbildningsstipendium

Läs mer

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen Inhyrd från bemanningsföretag? Välkommen till IF Metall Detta är en del av IF Metalls material till anställda och förtroendevalda som

Läs mer

Med önskan om ett bra studieår!

Med önskan om ett bra studieår! Med önskan om ett bra studieår! 1 Medlemsutbildning Medlemmar. Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. Kurslängd

Läs mer

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Bilaga Dnr a06-1969 En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Från januari 2004 till oktober 2006 har antalet medlemmar som arbetar som personlig

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIEKATALOG 2019 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Ett attraktivt yrke i utveckling Lärares och skoledares löner ökar mer andras Under året har vi fortsatt med att jobba för höjda lärarlöner. I alla sammahang har vi påtalat att

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2007 2009. Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan 2007 2009 Inledning I SEKO ska medlemmen stå i centrum. SEKOs verksamhet växer fram ur samtalen på arbetsplatserna.

Läs mer

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten A-CIRKULÄR Till Regioner Avtalsenheten Unionen Direkt Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten 13.60 Avtal 2013 inom Almega IT-Hantverkarna Nu är det nya avtalet för

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

> VD har ordet: Östersundsstudien visar att vi har rätt > Kunden måste få bestämma > 5 frågor: Maud Berggren > Fototävling!

> VD har ordet: Östersundsstudien visar att vi har rätt > Kunden måste få bestämma > 5 frågor: Maud Berggren > Fototävling! > VD har ordet: Östersundsstudien visar att vi har rätt > Kunden måste få bestämma > 5 frågor: Maud Berggren > Fototävling! SEPTEMBER 2014 Månadsutskick med aktuell information till dig som arbetar i Frösunda.

Läs mer

Uppdaterat mars 2014

Uppdaterat mars 2014 Kursprogram 2014 Uppdaterat mars 2014 Basutbildningar För styrelseledamot i klubb eller förening FTFs basutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på din arbetsplats i lag utan fastställs

Läs mer

Ej närvarande: Sofie Karlsson, Kjell-Åke Nilsson, Kent Ottosson, Stefan Stråhle och Gunilla Janzén. Ordförande öppnar mötet och hälsar alla välkomna

Ej närvarande: Sofie Karlsson, Kjell-Åke Nilsson, Kent Ottosson, Stefan Stråhle och Gunilla Janzén. Ordförande öppnar mötet och hälsar alla välkomna Styrelsemöte Protokoll 2018-12-05 18.00 20.30 Närvarande: Peder Westerberg (Ordförande), Abbas Haghjo (vice ordförande), Gun- Marie Vallström, Sonja Boman-Nilsson, Sofie Edberg. Pernilla Abrahamsson och

Läs mer

Häng-info oktober 2010

Häng-info oktober 2010 Häng-info oktober 2010 Information till företag med hängavtal för bygg/anläggning, plåt, vvs isolering, glas och kyla inom Byggnads avtalsområde. Ta emot en lärling Det glädjer oss att konjunkturen nu

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Facklig utbildning 2017

Facklig utbildning 2017 Facklig utbildning 2017 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland SARA Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev. ändringar.

Läs mer