Verksamhetsberättelse för 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse för 2013"

Transkript

1 1 Verksamhetsberättelse för 2013 Styrelsen för Kommunal Södertälje, avlämnar härmed sin verksamhetsberättelse för år Sektionen hade den 31 december medlemmar, det är en ökning med 141 medlemmar sedan december Av medlemmar är det som har medlemskap i A-kassan. Av dessa medlemmar är det kvinnor och 686 män. Styrelsens sammansättning Ordförande: Britt-Louise Andersson Undersköterska Övriga ledamöter: Anders Johansson Boendehandledare Maria Svärd Undersköterska Marie Heikkinen Undersköterska Pia Söderbaum Undersköterska Styrelsesuppleanter: Raili Kurkisuo Arbetshandledare Agneta Eklöf Undersköterska Camilla Cooper Barnskötare Dragan Zivanovic Maskin/Teknikansvarig Lidia Bedro Barnskötare Adjungerad: Jessica Alkesjö Barnskötare Valberedning Sammankallande: Annica Lundby Arbetshandledare Lena Gustafsson Barnskötare Birgitta Walldau Systemadministratör Elisabeth Malmqvist Undersköterska Möten och sammanträden Styrelsen har under det gångna verksamhetsåret haft 9 ordinarie styrelsemöten och tre dagars verksamhetsplanering, de ordinarie ledamöterna har haft en tre dagars styrelseutbildning med Kommunal Stockholms Län.

2 Representation Sektionen har varit representerad i Kommunal Stockholms läns representantskap med tio ombud. Dessa har varit: Marie Heikkinen Barbro Eriksson Pia söderbaum Pierre Skoogh Anders Johansson Britt-Louise Andersson Raili Kurkisuo Sture Johansson Maria Svärd Camilla Cooper Sektionen var representerad på Svenska Kommunalarbetareförbundets 28:e ordiarie kongress maj i Stockholm genom: Marie Heikkinen ordinarie och Anders Johansson ersättare. Dessutom är sektionen representerad i LO-facken i Södertälje. Personalrepresentanter i politiska styrelser i Södertälje Kommun har varit Sture Johansson och Anders Johansson i Telge Koncernen. Marie Heikkinen har varit arbetstagarrepresentant i Södertälje sjukhus aktiebolag. 2 Regional verksamhet Raili Kurkisuo är RFO i sektionen. Barbro Eriksson var verksam som RFO under det första halvåret Under 2013 har Raili tillsammans med RSO Kicki Höglund besökt arbetsplatser inom de antroposofiska verksamheterna, samt haft överläggningar och förhandlingar. Raili har även träffat personliga assistenter i den privata verksamheten och värvat nya medlemmar och arbetsplatsombud. Från och med Mars 2013 så bytte personliga assistenter sektion de till hör idag Sektion Nacka. De sista månaderna under 2013 var väldigt arbetskrävande. Polisen gjorde tillslag mot ett privat Hemtjänstföretag,vilket innebar en stor arbetsmängd. Medlemmarna behövde stöd från sektionen att skriva lönefodran anmäla till akassan även psykologiskt stöd behövdes, de blev utan lön strax innan jul.en arbetsplatsombudsträff (en heldag ) genomfördes under året,där vi gick igenom kollektivavtalet och pratade om det arbetsplatsnära fackliga arbetet. Barbro Eriksson har ansvarat för uppsökeri, arbetsplatsbesök, förhandlingar och överläggningar som rör våra privata skolor, förskolor Bommersvik, Actic(Sydpoolen) och församlingarna i Södertälje, Järna, Hölö och Turinge/Taxinge. Dragan Zivanovic är RFO i Svenska kyrkan Södertälje-Järna-Turinge. Dragan har från andra halvåret 2013 varit tillgänglig för våra medlemmar och svarat på vanligt förekommande medlemsfrågor. Har förhandlat fram flex-tid för våra medlemmar på Kyrkogårdsförvaltningen samt flex-tid på prov för våra medlemmar inom Svenska kyrkan Södertälje. Även förhandlat fram beredskapsersättning med 24h/dygn under snörberedskap. Löneförhandlingar under hösten Marie Heikkinen är RFO i Nykvarns Kommun. Under 2013 har mycket tid gått till att bygga upp teamet i Nykvarn.

3 3 Anders har haft förhandlingsansvar för Telge Hovsjö, Telge nät och Sydpoolen, det senare tillsammans med Britt-Louise. Lokala lönerevisionsförhandlingar kommunerna och Södertälje sjukhus AB I september månad 2013 förhandlade vi lönerna som gäller från 1 april Den nya lönen betalades ut i september retroaktivt från april. Förhandling enligt dialogmodellen fortsätter i verksamheter från äldreomsorg, omsorg, dagverksamhet och förskola. I de verksamheter där vi har traditionell förhandling är arbetsplatsombuden sektionen behjälpliga. Vi som haft förtroendet att löneförhandla är: Britt-Louise Andersson Jessica Alkesjö Maria Svärd Anders Johansson Raili Kurkisuo Den som har delegation på att teckna kollektivavtal har varit Britt-Louise Andersson. I Nykvarn förhandlade vi lönerna i början av juni som gäller från 1 april Den nya lönen betalades ut i juni retroaktivt från april. På Södertälje sjukhus AB förhandlade vi lönerna som gäller från första april 2013 i september. Den nya lönen betalades ut i oktober retroaktivt från april. Arbetsplatsombuden Sektionen har cirka 200 arbetsplatsombud tillika skyddsombud, dessa finns hos såväl privata som offentliga arbetsgivare. Ett 20 tal nya arbetsplatsombud har gått värdegrundsutbildning Anders har haft samtal med de flesta nya ombuden, antingen på sektionen eller så har mötet skett på arbetsplatsen Studier Vi gjorde ett försök med att skicka ut information om LO s tvärfackliga medlemsutbildningar och det fanns ett visst intresse, men inte så stort som förväntat. Den nya grundutbildningen är uppdelad på tre tillfällen och innan dess ska de som är föreslagna till arbetsplatsombud ha gått värdegrundsutbildningen på en dag, så det har i vissa fall tagit lång tid att gå färdigt sin grundutbildning. Det har även lyfts till avdelningens studieorganisatör.

4 4 Förskole och skolverksamhet Södertälje Kommun Under hösten har vi haft träffar för arbetsplatsombuden med stort fokus på arbetsmiljö. Vi har också informerat kring vikten av arbetsskadeanmälan. Information från K-samverkan till arbetsplatsombuden likväl som frågor från arbetsplatsombuden till K-samverkan har en naturlig gång. Under hösten har vi haft löneförhandlingar där Jessica har deltagit i förhandlingarna. Omsorgen LSS psykiatrin- Södertälje Kommun Under året har vi haft 10 st arbetsplatsombudsmöten där deltagandet har varierat. Det har varit bra diskussioner där alla har varit delaktiga. Under året har vi bjudit Folksam som gick igenom de försäkringar som vi har genom medlemsskapet. Arbetsplatsombudet /skyddsombudet roll har också tagits upp till diskussion. Vi har också gått igenom hur man anmäler en arbetsskada / och arbetsmiljölagen. Många bra frågor har vi fått med oss från gruppen som vi kunnat lyfta i Samverkansgruppen. Tack till er alla som varit med på träffarna under det gångna året, utan er hade inte träffarna blivit så givande med många bra diskussioner. Äldreomsorgen Södertälje Kommun Träffarna med arbetsplatsombuden fortsatte under 2013, tre träffar per termin, där deltagandet har varierat. Heltidsmodellen och Lagen om valfrihet har tagit mycket tid av våra träffar. Heltidsavtalet har också diskuterats på separata möten på arbetsplatserna. Arbetsmiljö, arbetsskador och tillbud är alltid ett aktuellt ämne i äldreomsorgen. Socialchefen Gilda Johansson har deltagit på ett möte. Vi har fortsatt att göra arbetsplatsbesök för att rekrytera nya medlemmar och arbetsplatsombud. Försäkringar Kommunal informerar och upplyser om våra försäkringar samt erbjuder stöd vid rehabiliteringssamtal med arbetsgivaren, försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Hösten 2013 åkte en buss glada medlemmar (68 st) från sektionen till Ullared på en försäkringsresa. På bussen fick medlemmarna information om sina medlemsförsäkringar och lite om pensionen av Folksam. Försäkringsansvarig i sektionen är Pia Söderbaum Arbetsmiljö Arbetsmiljöutskottet på Södertälje Sjukhus har haft 6 möten under Händelsevis rapporterna har fortsatt minska, medlemmarna säger att det är tidsbrist som gör att de inte skriver. Så det finns ett mörkertal i inrapporterade arbetsskador. Nybyggnationen av Södertälje sjukhus har påbörjats och Kommunal bevakar. Skyddsombuden blev kallade till 2 möten under hösten 2013.

5 5 Pia Söderbaum representerade sektionen i arbetsmiljöutskottet på Södertälje Sjukhus AB, Maria Svärd är Kommunals representant i arbetsmiljöutskottet i Södertälje Kommun. Huvudskyddsombud för Kommunal på Södertälje Sjukhus AB är Pia Söderbaum. Arbetsmiljöverket startade 2013 en nationell tillsynsinsats som ska granska och jämföra arbetsmiljöförhållanden och organisatoriska förutsättningar i kvinno- och mansdominerade kommunala verksamheter: hemtjänst och enheter inom teknisk förvaltning. I april startade tillsynen i Södertälje Kommun tillsyns insatsen omfattade i Hemtjänst Chefer, gruppchefer och alla hemtjänstgrupperna i Kommunalregi. I inspektionsmeddelandet (resultatet av inspektionen) visade att det är många punkter och stora brister i arbetsmiljön. Denna inspektion synliggjorde även kvinnors och mäns skilda arbetsförhållanden. Något som vi hoppas på att arbetsgivaren snabbt börjar arbetar med. Teknisk verksamhet Kommunal har löneförhandlat med Telge Nät under året 2013, de som hade förtroendet att löneförhandla var Sture Johansson och Anders Johansson. Telge AB Teknisk verksamhet Sture Johansson har representerat Kommunal på bolagssamverkansmöten och bolagsstyrelsemöten med Anders Johansson som ersättare. Facklig Politisk verksamhet 1: a maj 2013 Kommunal deltog som vanligt i 1:a maj firandet. Ett stort Kommunal tält restes på stora torget där reklamprylar, godis och information om Kommunal delades ut. Huvudtalare på mötet var Mona Sahlin. Kommunal Stockholms län har fortsatt sina träffar för facklig politisk samverkan. Marie Heikkinen från Kommunal Södertälje har deltagit på träffarna. Arbetsmarknad År 2013 hade Kommunal Södertälje 54 st heltids arbetslösa och 32 st. deltidsarbetslösa. Vi arbetar dagligen för att ge stöd och hjälp till arbetslösa Kommunalare, vi hjälper till med att ge information, tipsa om lediga arbeten, fylla i blanketter, ta telefonkontakt med A-kassan och se till att alla handlingar är med i anmälan om arbetslöshet. Vi deltar i tvärfackliga arbetsgrupper tillsammans med arbetsgivaren och arbetsförmedlingen för att få ut så många arbetslösa som möjligt i arbete/sysselsättning.

6 6 Internationell verksamhet Sektion 8 Södertälje har inte haft något internationellt arbete under Slutord Vi har med denna berättelse försökt återblicka på år 2013 som var Kommunal Södertäljes första år som ny sektion. Styrelsen består nu av företrädare från både kommun, landsting, kyrka och privat verksamhet. Kunskaper och erfarenheter blandas med nytt sätt att arbeta. Medlemsrekrytering och arbetsplatsnära arbete är de prioriterade mål som vi fortsätter att arbeta med Södertälje styrelsen för Kommunal Södertälje Britt-Louise Andersson Maria Svärd Anders Johansson Pia Söderbaum Marie Heikkinen Agneta Eklöf Camilla Cooper Lidia Bedro Dragan Zivanovic Raili Kurkisuo

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar 2905 Arbetsplatsbesök. I syfte att värva ao/so. Ombud

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-04-28 Ordförande Hej alla Kommunalare! Sedan senaste infobladet har vi haft årsmöte den nya styrelsen konstituerat sig och det innebär en del förändringar. Jan

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltningarna Skånes Universitetssjukhus, lasarettet i Landskrona och lasarettet i Trelleborg.

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-06-12 Hej alla medlemmar! Nu närmar sig sommaren med snabba steg och som vanligt pågår diskussioner om sparåtgärder inom Bodens kommun. den strategiska planen

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion

Verksamhetsberättelse sektion Verksamhetsberättelse sektion 06 2016 Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltning Skånes Universitetssjukvård förutom vårdcentralerna inom division 5, medlemmarna inom förvaltning Sund som

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar För att tydliggöra hur valen i vår fackliga organisation går till på olika nivåer och

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017 Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017 Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltning Skånes Universitetssjukvård. Styrelsen har under verksamhetsåret 2017 haft följande sammansättning: Ordinarie

Läs mer

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka På omslaget: Camilla Jansson, vagnvärd Harjit Kaur, spärrexpeditör Stefan Färnström, behandlingsassistent Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen

Läs mer

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Medlemsrekrytering Medlemsrekrytering Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Facklig introduktion Information till alla nyanställda (t ex i samband med företagets introduktion):

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015

Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015 Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015 1 Inledning Kommunal sektion Skärholmen verkar inom stadsdelarna Södermalm, Älvsjö, Hägersten- Liljeholmen och Skärholmen samt inom social -/arbetsmarknads-/äldre-

Läs mer

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förbundets 12 målsättningar 6 Utbildning 7 Ansvarsfördelning 8 2 Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete Inledning

Läs mer

Årsberättelse 2014. Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar.

Årsberättelse 2014. Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar. Årsberättelse 2014 ORGANISATION Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar. Styrelsen: Liisa Karlsson Siv Arnström Yvonne Töyrylä Ordförande. Förhandlare.

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 FACKLIGA STUDIER Hösten 2011 ABF ÖREBRO LÄN Drottninggatan 38 702 22 Örebro Tel: 019-601 54 13 Fax: 019-601 54 09 E-POST: tomas.hjort@abf.se thomas.andersson@abf.se LO-distriktet Örebro-Värmland Kungsvägen

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Sektion Södra Mälardalen Östergötland

Verksamhetsplan 2014 Sektion Södra Mälardalen Östergötland Verksamhetsplan 2014 Sid 2(6) Verksamhetsplan 2014 Förslag till verksamhetsplan verksamhetsåret 2014 Verksamhetsplanen för sektion Södra Mälardalen Östergötland tar sin utgångspunkt i förbundets verksamhetsplan,

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2018

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2018 Verksamhetsberättelse sektion SUS 2018, Sektion SUS Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltning Skånes Universitetssjukvård. Styrelsen har under verksamhetsåret 2018 haft följande sammansättning:

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23.

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. ST inom migrationsområdet Avdelningsstyrelsen Skyddsombud inom ST Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. Uppdraget som skyddsombud är ett fackligt uppdrag och ett skyddsombud har förtroendemans

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 INRIKTNING AV VISIONS VERKSAMHET fastställd av förbundsmötet 2014 Vision driver rätten till kollektivavtal som medel för ett starkt inflytande över villkoren för våra medlemmar. Vision

Läs mer

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka Handels 2018 Handels avd 29 Umeå handels.se/umea Kunskap ger styrka Januari 30 AMK Jobbet & Framtiden Umeå 6 Februari 5-10 Uppsökeri vecka 6 13-15 Steg 4, Skellefteå 7 14-15 Tjänstemannautbildning Skellefteå

Läs mer

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET VI ÄR EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Vi är ett förbund för farmaceuterna hela Sveriges läkemedelsexperter. Vi tar plats, ställer krav och skapar

Läs mer

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg Studieprogram 2019 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på att

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud Fakta och tips till dig som är förtroendevald i Handels Välkommen som fackombud Välkommen som fackombud Att vara fackombud innebär att du är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du har fått förtroendet

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015

Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015 Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015 Inledning Under året har styrelsen utvecklat styrelsemötena och verksamhetsplanen har fått en central roll på dagordningen. Detta har gjort i att

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om ledighet för fackliga förtroendemän

Lokalt kollektivavtal om ledighet för fackliga förtroendemän AVTAL 1 (8) Arbetsgivarsidan Arbetstagarsidan Kriminalvården SEKO-vård OFR-S Saco-S Lokalt kollektivavtal om ledighet för fackliga förtroendemän 1 I enlighet med 2 avtal om fackliga förtroendemän (1975-03-20),

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2013 002 Lundaavdelningen 1(5) VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2013 Till grund för Lundaavdelningens verksamhetsplanering finns förbundsmötets beslut och avdelningsstyrelsens tolkning av dessa. På

Läs mer

VÄSTERÅSAVDELNINGEN 065. Förslag till dagordning för Årsmöte 2016

VÄSTERÅSAVDELNINGEN 065. Förslag till dagordning för Årsmöte 2016 Förslag till dagordning för Årsmöte 2016 1. Årsmötets öppnande 2. Frågan om årsmötets stadgeenliga sammankallande 3. Fastställande av dagordningen 4. Val av ordförande och sekreterare för mötet 5. Val

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda.

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda. Västra Skaraborg IF Metall ska aktivt arbeta med att rekrytera fler kvinnor till fackliga uppdrag i hela organisationen. Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Avdelningsstyrelse 2015 Ordförande Ledamöter Lisa Assolari Stefan Burlin Elisabeth Dahl Mikael Forsberg Viktoria Hallin Camilla Hansen Malin Jonsson Jonas Larsson Jon Olovsson

Läs mer

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud 1. Är du skyddsombud eller huvudskyddsombud? g är ensamt skyddsombud, då det inte finns något huvudskyddsombud fråga

Läs mer

Att bilda lokalförening i kommun eller landsting

Att bilda lokalförening i kommun eller landsting 1 (7) Att bilda lokalförening i kommun eller landsting Checklista 1. Hitta medlemmarna 2. Bjud in till medlemsmöte och föreslå att förening bildas 3. Bilda gärna arbetsgrupp/interrimsstyrelse för planering

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Migrationsverket ST sektion Stockholm Perioden

Verksamhetsberättelse Migrationsverket ST sektion Stockholm Perioden Verksamhetsberättelse Migrationsverket ST sektion Stockholm Perioden 2016-01-01-2016-12-31 SAMMANFATTNING Året 2016 har präglats av efterdyningarna av hösten 2015 med den då extremt höga inströmningen

Läs mer

medlemsblad Öppettider: Må-fre: 8-16 Tis även: Lunchstängt: 12-13

medlemsblad Öppettider: Må-fre: 8-16 Tis även: Lunchstängt: 12-13 medlemsblad Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress: Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-21 85 55 010-4428628 Epost: mark.vanervast@kommunal.se Titta även på Kommunal.se där det finns

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL. Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia. Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16)

SAMVERKANSAVTAL. Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia. Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16) SAMVERKANSAVTAL Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16) Innehåll 1. Gemensamma utgångspunkter... 3 2. Samverkan... 3 3. Arbetsplatsträff... 4 4. Samverkansgrupp...

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka Handels 2017 Handels avd 29 Umeå handels.se/umea Kunskap ger styrka Januari 31 Peppdagen, Skellefteå 6 Februari 6-12 Uppsökeri vecka 6 21-23 Steg 4, Umeå 7 Mars 1-2 Valutbildning, Skellefteå 8 16 Avdelningens

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Rita Carlsson Ann-Britt Sundström Mikael Svedberg Daniel Jönsson Elin Vesterlund

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Vad stadgarna säger:

Vad stadgarna säger: Lokal Skolledarförenings ställning i Lärarförbundet och företrädarskap i skolledarfrågor Skolledare är en medlemsgrupp inom Lärarförbundet och bildar tillsammans också en förening med egna stadgar inom

Läs mer

Funktionsbeskrivningar

Funktionsbeskrivningar Funktionsbeskrivningar Sektionsstyrelsen Ordinarie ledamot; Som ordinarie ledamot i sektionsstyrelsen tillhör du sektionens demokratiska del. -Du prioriterar ditt uppdrag och är aktiv i sektionsverksamheten.

Läs mer

VÄSTERÅSAVDELNINGEN 065. Förslag till dagordning för Årsmöte 2013. 1. Årsmötets öppnande. 2. Fråga om årsmötets stadgeenliga sammankallande

VÄSTERÅSAVDELNINGEN 065. Förslag till dagordning för Årsmöte 2013. 1. Årsmötets öppnande. 2. Fråga om årsmötets stadgeenliga sammankallande Förslag till dagordning för Årsmöte 2013 1. Årsmötets öppnande 2. Fråga om årsmötets stadgeenliga sammankallande 3. Fastställande av dagordningen 4. Val av ordförande och sekreterare för mötet 5. Val av

Läs mer

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd 1 Du har rätt till en säker arbetsdag Bemanningsanställd, inhyrd eller konsult. Titlarna kan skilja sig åt men uppdraget är detsamma att utföra sitt

Läs mer

Nummer 3 2014. Öppettider på sektionen INNEHÅLL

Nummer 3 2014. Öppettider på sektionen INNEHÅLL - Nummer 3 2014 INNEHÅLL Ordförande ordet sid 2 Medlemsutbildning sid 3 Sektionsstyrelsen sid 4 Lathund arbetsmiljö sid 6 Sommarhälsning sid 7 Öpptetider sid 7 Travdag, Romme sid 8 Ny medlemsavgift sid

Läs mer

FACKlan. De vanligaste frågorna:

FACKlan. De vanligaste frågorna: FACKlan Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen Nr 4 December 2018 De vanligaste frågorna: Jag är missnöjd med min lön! Dags för Årsmötet!! Arbetskläder inom vården Praktiska tips till barnskötare Unga

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Studiekalender Gemensam Styrka

Studiekalender Gemensam Styrka Studiekalender 2017 Gemensam Styrka Vårens kurser för medlemmar Med livet som insats 26 april, 3, 10 maj Kursen vänder sig till samtliga medlemmar som är intresserade av arbetsmiljö Ansvarig: ABF Jönköping

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

Facket för dig inom telekombranschen

Facket för dig inom telekombranschen Facket för dig inom telekombranschen Aldrig ensam med oss Jobbar du inom telekom? Då är Seko fackförbundet för dig. Seko organiserar telekom Redan idag finns Sekos medlemmar i hela telekomsektorn, allt

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 ST inom Migrationsverket Avdelningsstyrelsen VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 ST inom Migrationsverket avger följande berättelse för verksamhetsåret 2014. Denna berättelse utgör tillsammans med verksamhetsberättelserna

Läs mer

Verksamhetsberättelse för år 2015

Verksamhetsberättelse för år 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Vision Trelleborg 007 Verksamhetsåret 2015-01-01-2015-12-31 Styrelsen Styrelsen har under år 2015 bestått av: Sanja Culjak, Ordförande Pia Caräng, Vice ordförande Martin

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Lerumsavdelningen 1 Avdelningsstyrelsens sammansättning i Lerum 2017 Birgitta Landahl Ordförande, representant i FSG, samt SSG inom sektor Stöd och omsorg och VSG FHS, löneförhandlare,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012. Region Mitt Meddelande

Verksamhetsberättelse 2012. Region Mitt Meddelande Verksamhetsberättelse 2012 Region Mitt Meddelande ST inom Posten Region Mitt lämnar följande verksamhetsberättelse för perioden 2012-01-01 2012-12-31. Region Uppsala Arbetsplatsombud under året. Brevterminal

Läs mer

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN)

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) KOMMUNAL SEKTION ÖST 2015 Förslag till arbetsmetoder/aktiviteter för måluppfyllelse för 2015 Sida 1 av 9 Verksamhetsplan för sektion Öst Vision Viktiga

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Sektion 51 - tekniska 20 februari 2015 Författare: Carina Eriksson 1 Verksamhetsberättelse 2014 Sektion 51-tekniska INLEDNING Verksamhetsåret 2014 har för sektionen handlat om

Läs mer

Dnr 2014/4 ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Göteborg Halland. Protokoll nr 4. konstitueringsmöte 140408-10 Plats: Hotel Grand Borås

Dnr 2014/4 ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Göteborg Halland. Protokoll nr 4. konstitueringsmöte 140408-10 Plats: Hotel Grand Borås Protokoll nr 4 konstitueringsmöte 140408-10 Plats: Hotel Grand Borås Ordförande Anders Wikström Af Bygg/Fackexp Vice ordförande Lotta Andersson Af Bygg, förhinder Kassör Christina Vari Af Hylte Sekreterare

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

AGS-KL Rehabiliteringsstöd. För arbetsgivare inom kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag

AGS-KL Rehabiliteringsstöd. För arbetsgivare inom kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag AGS-KL Rehabiliteringsstöd För arbetsgivare inom kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist,

Läs mer

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall Studiekatalogen 2018 Hitta rätt i katalogen Flera goda skäl att studera med IF Metall 3 Kontakt 3 ar 4 Medlemsutbildningar 6 Facklig introduktion 7 Medlem i facket 8 Facket och samhället 9 Medlem i facket

Läs mer

Följs upp varje år Den som fördelat bokar samtal Ta upp det som du kom fram till i uppgiften. Uppgiftsfördelning. Uppgiftsfördelning. Övning.

Följs upp varje år Den som fördelat bokar samtal Ta upp det som du kom fram till i uppgiften. Uppgiftsfördelning. Uppgiftsfördelning. Övning. Policy Uppgiftsfördelning Trögt Fördela uppgifter Kunskaper/instruktioner Undersök Utred ohälsa o-fall Åtgärder Revidera Arbetsgivaren är Huvudansvarig för arbetsmiljön Många människor Olika verksamheter

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Gnesta lokalavdelning 2015-02-17 Verksamhetsberättelse 2015-01-01 2015-12-31 för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Styrelsen (ordförande) (studieorganisatör) Karin Gustavsson-Rydberg (sekreterare)

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 2016 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Vision 2016 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Kurskalender 2019 Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Utbildningar som arrangeras av ABF har sex veckors ansökningstid Det ska framgå i kursansökan

Läs mer

Fackliga studier för förtroendevalda i Handels avdelning 2

Fackliga studier för förtroendevalda i Handels avdelning 2 STUDIEPROGRAM 2019 Fackliga studier för förtroendevalda i Handels avdelning 2 Anmäl dig till kurser och andra aktiviteter 0771-666 444, trollhattan@handels.se, handels.se/trollhattan 1 Välkommen till studieåret

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan

Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan 1 (6) Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan Inledning Försvarshögskolan och de lokala arbetstagarorganisationerna (SACO, OFR/O och OFR/S) har tecknat ett lokalt kollektivavtal för samverkan.

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. ST inom Sveriges Domstolar

Uppdragsbeskrivning. ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Uppdragsbeskrivning I detta dokument ges en beskrivning av arbetsuppgifterna i avdelningsstyrelsen, för klubbar, arbetsplatsombud, postmottagare och skyddsombud 2011-11-10 Reviderad

Läs mer

Skövde. Verksamhetsberättelse

Skövde. Verksamhetsberättelse Skövde Verksamhetsberättelse 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Antalet medlemmar var vid årets början 1470 och vid årets slut 1394. Större delen av medlemmarna är anställda av Skövde kommun, varav 37 är

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-6 Checklista 7 Förberedande

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Bakgrund. Beskrivning av RALV Stockholms universitets systematiska arbetsmiljö- och lika villkorsarbete. Juni 2018

Bakgrund. Beskrivning av RALV Stockholms universitets systematiska arbetsmiljö- och lika villkorsarbete. Juni 2018 1 (5) Juni 2018 Beskrivning av RALV Stockholms universitets systematiska arbetsmiljö- och lika villkorsarbete Bakgrund Den 25 juni 2015 fattade rektor beslut om att inrätta Rådet för arbetsmiljö och lika

Läs mer

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Förhandlingsordning Antagen av styrelsen 2013-10-23 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån

Läs mer

FACKlan. De vanligaste frågorna just nu. Kostnadsfri rådgivning Folksam. Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen Nr 3 September 2017

FACKlan. De vanligaste frågorna just nu. Kostnadsfri rådgivning Folksam. Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen Nr 3 September 2017 FACKlan Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen Nr 3 September 2017 De vanligaste frågorna just nu Kostnadsfri rådgivning Folksam Som medlem i Kommunal kan man boka en kostnadsfri rådgivning hos Folksam.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Ett attraktivt yrke i utveckling Lärares och skoledares löner ökar mer andras Under året har vi fortsatt med att jobba för höjda lärarlöner. I alla sammahang har vi påtalat att

Läs mer

Viktiga förutsättningar för chef. Följs upp varje år Den som fördelat bokar samtal Ta upp det som du kom fram till i uppgiften. Returnera skriftligt

Viktiga förutsättningar för chef. Följs upp varje år Den som fördelat bokar samtal Ta upp det som du kom fram till i uppgiften. Returnera skriftligt SAM - forts 1 Övning 2 Viktiga förutsättningar för chef Uppgiftsfördelning Kunskaper Vilka arbetsuppgifter har delegerats till chefen? Vilka är lätta att klara? Vilka är svåra? Berätta för varandra hur

Läs mer

Att förbättra kvinnors arbetsmiljö ett uppdrag från regeringen

Att förbättra kvinnors arbetsmiljö ett uppdrag från regeringen Att förbättra kvinnors arbetsmiljö ett uppdrag från regeringen Arbetsmiljöverket fick 2011 i uppdrag från regeringen att utveckla och genomföra särskilda insatser för att förebygga att kvinnor slås ut

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer