Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare"

Transkript

1 Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning Måluppföljning Effekt Goda exempel Risker Förbättringsområden Övrigt Sammanfattning 2017 har inneburit förändringar i både stort och smått. Det mesta som hänt kommer att vara till stor nytta för våra medlemmar i avdelningen. Det här året har präglats av både glädje och sorg men mest glädje som kommit våra medlemmar till del. 1 (9)

2 Vi har efter många och långa förhandlingar nått fram till ett väldigt bra lokalt kollektivavtal med Region Västmanland gällande förkortad arbetstid för nattarbete för samtliga våra medlemmar. Det är en viktig seger att äntligen kunna få till tydliga förbättringar som skapar en hållbar arbetstidsreglering för nattarbete. Det sorgliga är att arbetstidsavtalet inte har intresserat kommunerna dessa har inte varit med på tåget att säkra upp bra och hållbara arbetstider för de medlemmar som jobbar natt. Vi ser att vården till de mest sköra äldre kräver mer och mer av våra yrkesgrupper och ska kommunerna kunna locka oss att jobba där behövs ett helt annat synsätt på hållbara arbetstider. Vi har under året haft stort fokus på hållbar arbetsmiljö och driver frågorna i alla forum där vi är representerade. Tyvärr kan vi se att det saknas lokalt förtroendevalda på en del arbetsplatser vilket gör det svårt att påverka det arbetsplatsnära arbetsmiljöarbetet. Det är viktigt att medlemmar väljer förtroendevalda på arbetsplatsen för det är där förbättringsarbetet kan starta. Det gångna året har även präglats av många och trevliga möten (även svåra ibland) med medlemmar och förtroendevalda, det är dessa möten som ger kraft och energi för att kunna göra skillnad som Vårdförbund. Allt kan vi inte lösa och förändra men vi kan med gemensamma krafter visa på styrkan i att vara ett förbund somt kan försätta berg i rörelse bara vi håller ihop. 2. Måluppföljning Mål 1. Hälsa och helhet Vi har inom detta område utvecklat och förbättrat kunskaperna kring personcentrerad vård det vi kan se är en ökad medvetenhet hos både arbetsgivare och medlemmar. 2 (9)

3 När det gäller medlemmarnas möjlighet att kunna specialistutbilda sig inom ramen för sin anställning har vi nått en stor framgång inom regionen men vi ser med oro på nackdelarna i form av 2 års kontrakt som vi uppmanar våra medlemmar att inte teckna på. Mål 2. Hållbart yrkes liv Här har fokus varit på arbetstidstider där vi har fått till ett lokalt nattarbetstidsavtal med regionen där bland annat varje arbetad natt ger 4 timmar i arbetstidsförkortning om medlemmen roterar dag /natt. Arbetstidsfrågan i kommunerna har på startats och vi kartlägger behovet gemensamt med arbetsgivarna under 2018 Mål 3. Rätt värderad kunskap Vårt arbete med att synligöra våra yrkesgrupper och att få en hållbar löneutveckling har fått arbetsgivarna att ta steg till ett mer aktivt löneöversynsarbete vilket ger förutsättningar till löneutveckling. Det är ett steg i rätt riktning även om vi ser att utfallet inte når fram till de mål vi har satt gällande attraktiva löner. 3 (9)

4 Mål 4. Medlemsutveckling Vi har ett stabilt medlemsläge över tid men vi är också medvetna om att det finns flera presumtiva medlemmar att rekrytera och det är en viktig del av vårt uppdrag att få till så hög medlemsanslutning som möjligt. Det är där vi skapar makten i påverkan för ju fler vi är desto starkare blir vi som organisation. Alla aktiviteter vi har genomfört är för att skapa medlemsvärde, kollegialitet, in lyssnande och synliga. 3. Effekt Medlemsstatistik för Medlemsstatistik för 2017 Medlemmar avdelning Västmanland Yrkesverksamma Studenter Pensionärer Övriga Totalt Förtroendevalda På grund av att alla förtroendevalda är nyvalda 2017 har inte alla hunnit blivit inregistrerade därav det låga antalet 4 (9)

5 4. Goda exempel Det lokala avdelningsarbetet med medlemsstöd är ett rätt osynligt arbete för många av våra medlemmar men vi har via överläggningar och förhandlingar nått bra framgång i flertalet medlemsärenden. Medlemmar som utsätts för oegentligheter har fått stöd och hjälp och de åtgärder som genomförts har säkerställt att kollektivavtal och lagar följts. Detta är självklarheter för oss att få till men det är ändå det som fyller mycket av vår tid och medvetenheten att organisationen finns till för alla medlemmar ger förhoppningsvis en vilja att tillhöra ett starkt Vårdförbund. Många av våra aktiviteter är välbesökta och det ger oss en bra möjlighet till medlemsnära mötesplatser. Under året har vi haft styrelsemöten på varje större ort i länet vilket ger medlemmarna större möjlighet att träffa styrelsen utifrån sin egen verksamhet. Populära aktiviteter som är återkommande har vi överfulla bokningar utav som till exempel bio, grill luncher, Ullared, guldkantsmöten, pensionsutbildning med mera. Det är Årsmötena som lägger grunden för medlemmarnas önskan om de lokala aktiviteterna och på årets möte firade vi Vårdförbundet 40 år med guldinramning och galej. 5 (9)

6 Utifrån politiska framgångar har vi nått med marginal focus på natt arbetstiden med ett bra lokaltkollektivavta inom regionen, fortsatt framgång gällande specialistutbildning inom ramen för anställning, löneöversyns arbete med karriärs- och yrkesutveckling. 5. Risker Medlemsutvecklingen i avdelningen har skiftat under året. Den medlemsgrupp som minskat mest är våra studenter, då vår naturliga mötesplats för sjuksköterskeprogrammet termin 1 inte har kommit till. 6 (9)

7 Vi har sett att fler medlemmar än tidigare väljer att ta anställning i bemanningsföretag, där har vi som organisation mindre påverkansmöjligheter för både yrkesutveckling samt villkor. Fortsatt högt tryck på arbetsplatserna med ökande övertidsuttag och svårigheter till återhämtning vilket kan leda till högre sjuktal för våra medlemsgrupper. Utifrån vårt arbete med införandet av vårt lokala kollektivavtal gällande nattarbetstid medföljde insyn i hur anställningsavtal har tecknats över tid. Reflektionen blir att okunskapen är stor hos våra medlemmar men även hos arbetsgivarparten och vilka konsekvenser det blir när inte kollektivavtalen följs och därmed urholkas. Svårigheten att få personcentrerad vård från ord till handling är den största utmaningen för vår yrkesutveckling. Just nu ser vi att arbetsgivaren har den största prioriteringen kring ekonomi och bemanning vilket är en risk för vårdens utveckling i det stora. 6. Förbättringsområden Att få till mötesplatser med våra studenter och knyta till oss de studentrepresentanter som finns idag, där medlemsrekryteringen får sin naturliga plats. Möta medlemmar som arbetar för bemanningsföretag samt kartlägga hur deras villkor och yrkesutvecklingsmöjligheter ser ut och bidra med kunskapen om kollektivavtalens värde. Fortsatt dialog med våra medlemmar och förtroendevalda med fokus beträffande förutsättningarna på arbetsplatserna vad det gäller arbetsbelastning och arbetstider. 7 (9)

8 Att förbättra kunskapen hos våra medlemmar innan de skriver på anställningsavtal med att få dem att kräva kollektivavtal så att dessa inte förlorar sitt värde. Fortsätta arbetet gällande vår politik om personcentrerad vård och då framförallt att få till implementeringen i verksamheterna. 7. Övrigt Vår målsättning om att vara medlemsnära kommer att fortsätta som en naturlig del av avdelningens verksamhet. Arbetsplatsbesöken, guldkantsmöten och alla de andra mötesplatser där vi får möjlighet att möta våra medlemmar är utgångspunkten i vårt arbete. Vi har tagit steget till att förbättra våra kontaktkanaler såsom Facebook, Instagram och hemsidan allt för att nå ut med allt vi gör och allt vi vill göra. Gott avslut för året 2017 önskar Vårdförbundet avdelning Västmanland Saknas på bilden gör styrelseledamot Jessica Roos 8 (9)

9 9 (9)

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-17 Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 7

Läs mer

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning...

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning... Årsrapport VÅRDFÖRBUNDET Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning......1... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-04 2016-04-07 Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 5 4.

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo IL RDFÖRBUNDET Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2017-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll Innehåll 1 1. Sammanfattning 2 2. Måluppföljning 2

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-21 1 A. Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn 2018-12-05 1 Dagens innehåll Vad gör vi här? Nationellt i Vårdförbundet och omvärlden Summering av året 2019 tänk och mötesplan 12.15 LUNCH 13.00

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Skåne Styrelsen

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Skåne Styrelsen Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-01 2018-01-19 Skåne Styrelsen Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4.

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012 Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns Verksamhetsinriktning för 2012 kopplat till kongressens strategier 2011 2014 Budget 2012 1 Vi väcker en genusdebatt om värderingen av välfärdens kunskapsområden Omvärldsspaning

Läs mer

Avdelning Västernorrland 2015

Avdelning Västernorrland 2015 Årsrapport Avdelning Västernorrland 2015 1 (13) Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-11-05 2016-01-14 Årsrapport 2015 avdelning Västernorrland Innehåll 1. Sammanfattning... 2

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö 2 En hälsosam vårdmiljö är en god arbetsmiljö där hälsa samt god och säker vård uppnås. Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idén om en hälsosam vårdmiljö

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 AVDELNING GOTLAND Senast ändrad 2010-09-14 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009.docx liekl 1 (13) Ordförande har ordet Verksamhetsåret 2009 har varit utmanande och samtidigt utvecklande

Läs mer

Vårdförbundet avdelning. Verksamhetsberättelse. Västmanland 2013

Vårdförbundet avdelning. Verksamhetsberättelse. Västmanland 2013 Vårdförbundet avdelning Verksamhetsberättelse Västmanland 2013 Ordförande har ordet Året 2013 har varit ett år med ömsom vin och ömsom vatten. Vi startade i januari med Patientsäkerhetskonferensen i Stockholm,

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1 Välkomna till vårinternatet 2017 2017-01-31 Avdelningsråd, Blekinge 1 Vad kommer vi att samtala kring, få kunskap och information om och öva på under dagarna 08.30 Reflektion från gårdagen 09.00 Incheckning

Läs mer

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården!

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Avtalsrörelse 2019 Det här vill Vårdförbundet med avtalsrörelsen 2019 Vårdförbundet förhandlar just nu om det centrala kollektivavtalet med Sveriges

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Halland 1 Margot Kamruddin

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Halland 1 Margot Kamruddin Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-12-21 2019-01-18 Halland 1 Margot Kamruddin Årsrapport 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt...

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Östergötland 1 Emma Klingvall

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Östergötland 1 Emma Klingvall Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2019-01-14 2019-01-17 Östergötland 1 Emma Klingvall Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

Konkretisera kvalitetskriterierna göra dem möjliga att följa upp genom att föreslå ett antal mätbara nyckeltal, minst ett per kvalitetskriterium

Konkretisera kvalitetskriterierna göra dem möjliga att följa upp genom att föreslå ett antal mätbara nyckeltal, minst ett per kvalitetskriterium Kollegial mötesplats Mötesplatser ska entusiasmera, skapa tillhörighet, ge mod och kunskap för att inspirera och inspireras. Vårdförbundet skapar kollegiala mötesplatser, fysiskt och virtuellt, för våra

Läs mer

Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting. Kristina Folkesson Sveriges Kommuner och Landsting

Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting. Kristina Folkesson Sveriges Kommuner och Landsting Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting Kristina Folkesson Sveriges Kommuner och Landsting Har ett mycket meningsfullt arbete % 100 80 60 40 20 0 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003

Läs mer

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar oktober aug 2011 2013 Bättre på jobbet med intresseförhandlingar vision.se/intresseforhandling Påverka med framgång. Ett bra förhandlingsarbete kan leda till nya medlemmar. Och lokala intresseförhandlingar

Läs mer

Avdelning Västernorrland 2016

Avdelning Västernorrland 2016 Årsrapport Avdelning Västernorrland 2016 1 (13) Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2017-01-13 Västernorrland Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning...

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS 2017-0342 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0342 Landstingsstyrelsen Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed

Läs mer

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Innehåll Vanliga ord 6 Heltidsarbete som norm 8 Håll utkik! I materialet hittar du några symboler. Dessa är framtagna för

Läs mer

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet VÅRDFÖRBUNDET Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet Förslag på frågor för dialog med medlemmar Hej förtroendevald! I Vårdförbundet arbetar vi tillsammans för att påverka hur våra yrken, vården

Läs mer

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet!

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet! 1 Vår arbetsplats Kongress 2014 2 Att trivas och utvecklas på jobbet! Arbetsorganisation. Bemanning. Arbetstider. Arbetsmiljö. Rehabilitering. Kompetensutveckling. Trygga anställningar. Jämställdhet. Lönesystem

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 UNIONENS TEKNIKERRÅD Verksamhetsberättelse 2017 2017 har inneburit mycket arbete för Riksklubben vid Besikta Bilprovning. Vi som är förtroendevalda i klubben har haft både trevliga och tråkiga händelser

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser 2013-06-03 Jonas Vallgårda 2 (12) Innehåll 1 Sammanfattning... 4 2 Metod och genomförande... 5 3 Bemanningssituationen

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4. Goda exempel...

Läs mer

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar 2016 Förbundsstyrelsen 17-18 december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar

Läs mer

Sätt agendan bli facklig företrädare

Sätt agendan bli facklig företrädare Sätt agendan bli facklig företrädare 1 Sätt agendan bli facklig företrädare, 2016 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Foto: Johan Gunséus (omslag) och Jonas Eriksson (s. 9) Tryck: Exakta Print

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras och formerna förnyas.

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Östergötland 1 Emma Klingvall

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Östergötland 1 Emma Klingvall Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-09 2018-01-17 Östergötland 1 Emma Klingvall Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN)

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) KOMMUNAL SEKTION ÖST 2015 Förslag till arbetsmetoder/aktiviteter för måluppfyllelse för 2015 Sida 1 av 9 Verksamhetsplan för sektion Öst Vision Viktiga

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012 Vision INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision är en del av Vision Stockholms Stad som är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Helheten Kan ni ställa er bakom den föreslagna politiken? Medlemstilltal Balans mellan arbetsmiljö och vårdmiljö Saknas någon politik? Vilken? Övriga medskick

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen

Hållbar stad öppen för världen Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy Hållbar stad öppen för världen Göteborg en stad för alla Vi som arbetar i Göteborgs Stad har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose göteborgarnas behov och rättigheter.

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västra Götaland Anne Karin Höglund Stina Wernstedt

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västra Götaland Anne Karin Höglund Stina Wernstedt Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-01 2019-01-29 Västra Götaland Anne Karin Höglund Stina Wernstedt Årsrapport 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning...

Läs mer

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset Vårdförbundet Avdelning Uppsala Akademiska - ett stort sjukhus, med stora problem Vårdförbundets arbetsmiljöenkät visar att pressen på Akademiska Sjukhusets sjuksköterskor

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Onsdag 28 september 2016 kl. 18.00 Hedenlunda Slott, Flen Förslag till föredragningslista årsmöte 2016 1 Årsmötets öppnande 2 Årsmötets sammankallande

Läs mer

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Inledning Parterna i Huvudöverenskommelsen är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Sobona Kommunala företagens

Läs mer

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning 2018-01-11 Bilaga 5 a till HÖK 16 Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning Syfte Syftet med denna bilaga är att stödja arbetet med en väl fungerande arbetstidsförläggning.

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

Personalfrågor Skolfrågor Överenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor m.m. ÖLA 00 med Lärarnas Samverkansråd

Personalfrågor Skolfrågor Överenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor m.m. ÖLA 00 med Lärarnas Samverkansråd Cirkulärnr: 2000:145 Diarienr: 3047/2000 P-cirknr: 2000:2-34 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: ÖLA, Lärarnas Samverkansråd Förhandlingssektionen Datum: 2000-12-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen

Läs mer

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014/15 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras. Det ska vara enkelt

Läs mer

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras!

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras! Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF Samtal pågår men dialogen kan förbättras! En undersökning kring hur ekonomer uppfattar sin situation angående

Läs mer

Polisförbundets LÖNEPOLITISKA PROGRAM LÖNEPOLITIK > LÖNEBILDNING > LÖNESÄTTNING > INDIVIDUELL LÖN > lönepolitiskt program

Polisförbundets LÖNEPOLITISKA PROGRAM LÖNEPOLITIK > LÖNEBILDNING > LÖNESÄTTNING > INDIVIDUELL LÖN > lönepolitiskt program Polisförbundets LÖNEPOLITISKA PROGRAM LÖNEPOLITIK > LÖNEBILDNING > LÖNESÄTTNING > INDIVIDUELL LÖN > 1 nu är det dags att sätta ner foten i lönefrågorna! En möjlighet börjar alltid med en idé om vad som

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

Löneprocessen för förtroendevald på arbetsplatsen.

Löneprocessen för förtroendevald på arbetsplatsen. Löneprocessen för förtroendevald på arbetsplatsen. Förbered Dig innan du träffar lönesättande chef i ett inledande samtal om lön genom att läsa: *Utvecklad lokal lönebildning en förenklad version av Löneavtal

Läs mer

Barnmorskor! Det är dags att följa med in i det nya Barnmorskeförbundet.

Barnmorskor! Det är dags att följa med in i det nya Barnmorskeförbundet. 2018-12-19 Barnmorskor! Det är dags att följa med in i det nya Barnmorskeförbundet. Barnmorskeförbundet är barnmorskornas professionsorganisation sedan år 1886. Från den 1/1 2019 blir Svenska Barnmorskeförbundet

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-15 2015-01-09 Halland 1 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 6 4. Goda exempel...

Läs mer

FÖRSLAG 2017:113 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om kortare arbetstid i vården

FÖRSLAG 2017:113 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om kortare arbetstid i vården FÖRSLAG 2017:113 LS 2017-0342 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om kortare arbetstid i vården Stockholms läns landsting 40 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL

Läs mer

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl Årsmöte 2019 Vårdförbundet avdelning Stockholm Onsdagen den 9 oktober kl. 16.30 20.30 på Norra Latin, Drottninggatan 71 B Avprickning kl. 16.30, mingel och buffé kl. 17.00 Mötet pågår mellan kl. 18.00

Läs mer

Kompetensutveckling

Kompetensutveckling Kompetensutveckling 2017-10-16 1 HÖK 16 övriga anteckningar Kompetensutveckling 2. Parterna konstaterar att bilagan Kompetensutvecklingsavtal till ÖLA 00 fortsätter att gälla till annat överenskoms. 3.

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Grundutbildning för förtroendevalda.

Grundutbildning för förtroendevalda. förtroendevalda. Nyvalda förtroendevalda Styrelseledamöter 3 + 3 + 2 dagar (8 dagar) Antal deltagare: ca 20 Ge kunskap som vägledning i vårt gemensamma uppdrag, utveckla och stärka yrket samt främja den

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2007 2009. Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan 2007 2009 Inledning I SEKO ska medlemmen stå i centrum. SEKOs verksamhet växer fram ur samtalen på arbetsplatserna.

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK ANTAGEN PÅ DISTRIKTSKONGRESSEN Hälso- och

REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK ANTAGEN PÅ DISTRIKTSKONGRESSEN Hälso- och REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK ANTAGEN PÅ DISTRIKTSKONGRESSEN 2018 Hälso- och 1 REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK VÅR VISION EN VÄLFÄRD I VÄRLDSKLASS Sverige är ett välfungerande välfärdsland,

Läs mer

Polisförbundets LÖNEPOLITIK > LÖNEBILDNING > LÖNESÄTTNING > INDIVIDUELL LÖN

Polisförbundets LÖNEPOLITIK > LÖNEBILDNING > LÖNESÄTTNING > INDIVIDUELL LÖN Polisförbundets LÖNEPOLITISKA program LÖNEPOLITIK > LÖNEBILDNING > LÖNESÄTTNING > INDIVIDUELL LÖN 2 Polisförbundets LÖNEpolitiska program 4 Nu är det dags att sätta ner foten i lönefrågorna! En möjlighet

Läs mer

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Vårdförbundet Digital strategi Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Innehållsförteckning Digital strategi vad är det och varför behöver vi en sådan?... 2 Digitala strategin utgår från kommunikationsplattform

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon Vårdförbundet Direkt 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

30. Svar på motion från Lars-Erik Olofsson (KD) om pilotprojekt med arbetstidsförkortning vid Östersunds sjukhus (RS/1193/2016)

30. Svar på motion från Lars-Erik Olofsson (KD) om pilotprojekt med arbetstidsförkortning vid Östersunds sjukhus (RS/1193/2016) 30. Svar på motion från Lars-Erik Olofsson (KD) om pilotprojekt med arbetstidsförkortning vid Östersunds sjukhus (RS/1193/2016) Kallelse/föredragningslista Regionstyrelsen 2016-11-02 Ärendebeskrivning

Läs mer

Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog

Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog Syfte Denna träff är en del av Visions stöd till er medlemmar för att ni ska få tips och råd inför era lönesamtal. Så att du är förberedd inför ditt lönesamtal.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Lerumsavdelningen 1 Avdelningsstyrelsens sammansättning i Lerum 2017 Birgitta Landahl Ordförande, representant i FSG, samt SSG inom sektor Stöd och omsorg och VSG FHS, löneförhandlare,

Läs mer

Lisa Nilsson, yrkes-sm i golvläggning 2018

Lisa Nilsson, yrkes-sm i golvläggning 2018 Lisa Nilsson, yrkes-sm i golvläggning 2018 KVINNA I BYGGBRANSCHEN? Vet du om att du kan bli aktiv i Näta - Byggnads kvinnliga nätverk? Näta är en mötesplats för kvinnor att träffas, utbyta erfarenheter

Läs mer

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg DELEGERINGSORDNING Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Antagen av styrelsen den 15 december 2015 Skapad den Senast ändrad den Författare 2015-11-19 2015-12-17 Vinita Thyberg Förbundsombudsman Delegeringsordning

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 IF Metalls styrka bygger på att vi är många och kunniga, både när vi driver frågor på arbetsplatserna och i samhället i stort. Organisering handlar inte enbart

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2016 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

I propositionen till kongressen 2014 beskrevs:

I propositionen till kongressen 2014 beskrevs: Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö antogs av kongressen 2011 med stort och brett engagemang. Idén om en hälsosam vårdmiljö samlade och ersatte då tidigare program och idéer inom området hälsosam

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar.

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) Stockholms läns landsting 9 oktober 2017 LS 2017-0923 s förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V)

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut - Sid 1(5)

Förslag till inriktningsbeslut - Sid 1(5) Gemensam inriktning för 2017 års avtalsrörelse Förbundsrådet fastställer förbundets mål och övergripande inriktning för förhandlingar och väljer branschdelegationer. Inriktningen anger den allmänna inriktningen

Läs mer

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal?

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal? Nedanstående material har skickats ut från Region Skåne till Vårdförbundet, anställda, och chefer på SUS (Vårdförbundets anmärkning) Region Skånes frågor och svar om arbetstidsavtal. Varför vill Region

Läs mer

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förbundets 12 målsättningar 6 Utbildning 7 Ansvarsfördelning 8 2 Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete Inledning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen Inhyrd från bemanningsföretag? Välkommen till IF Metall Detta är en del av IF Metalls material till anställda och förtroendevalda som

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Uppsala 1.0 Monica H C

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Uppsala 1.0 Monica H C Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-12-08 2016-01-19 Uppsala 1.0 Monica H C Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 4 3. Effekt... 6 4. Goda

Läs mer

SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser

SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser 2012-09-06 Martin Östberg 2 (8) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Genomförande... 5 3 Bemanningssituationen under

Läs mer

Rättigheter på jobbet

Rättigheter på jobbet Rättigheter på jobbet Seko är facket för dig på Bring Citymail Fackligt medlemskap är det viktigaste som finns för dig som anställd. Tillsammans i Seko håller vi koll på våra rättigheter och ser till att

Läs mer

Lönerna ska bestämmas med hänsyn till arbetstagarens bidrag till verksamhetens utveckling och måluppfyllelse.

Lönerna ska bestämmas med hänsyn till arbetstagarens bidrag till verksamhetens utveckling och måluppfyllelse. 080306 Information till dig som är anställd där arbetsgivaren omfattas av Arbetsgivaralliansens bransch- och löneavtal för Branschkommittén för Vård och Omsorg Akademikerförbunden och Arbetsgivaralliansen

Läs mer

I den här skriften får du som är förtroendevald eller medlem inspiration, tips och råd på hur du kan rekrytera medlemmar.

I den här skriften får du som är förtroendevald eller medlem inspiration, tips och råd på hur du kan rekrytera medlemmar. Hej LSRs strategi är att uppnå en uppvärdering av sjukgymnastkåren genom att knyta samman professionalisering, positionering och löneutveckling. Det är lättare att nå målen ju fler som är med. Och ju bättre

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Löneprocessen inom Svenska kyrkan Ett stödmaterial

Löneprocessen inom Svenska kyrkan Ett stödmaterial Löneprocessen inom Svenska kyrkan Ett stödmaterial 1 Förord I Svenska kyrkan liksom inom de flesta avtalsområden i svenskt arbetsliv har under många år tillämpats individuell och differentierad lönesättning.

Läs mer

Sida 1 / 6. Yrkande OFR/S,P,O

Sida 1 / 6. Yrkande OFR/S,P,O Sida 1 / 6 Yrkande OFR/S,P,O För att klara strukturförändringar, utvecklingskrav och pensionsavgångar i framtiden är det viktigt att staten fortsättningsvis är en attraktiv arbetsgivare. Avtalet ska ge

Läs mer

Löneprocess inom staten

Löneprocess inom staten Löneprocess inom staten RALS-avtalet betonar vikten av att lokala parter tillsammans planerar och förbereder för lönebildningen och dess gemensamma mål så att det fungerar långsiktigt. Man ska vara överens

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Söndag 24 september kl.18:00 Pelles Lusthus, Nyköping Förslag till föredragningslista årsmöte 2017 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet utlysts

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer