Verksamhetsberättelse för Sek Gullmarsplan 11 År Efter vårt Årsmöte den 12/2-14 som vi hade på Kristinehovs malmgård valdes följande till:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse för Sek Gullmarsplan 11 År 2014. Efter vårt Årsmöte den 12/2-14 som vi hade på Kristinehovs malmgård valdes följande till:"

Transkript

1

2 Verksamhetsberättelse för Sek Gullmarsplan 11 År 2014 Efter vårt Årsmöte den 12/2-14 som vi hade på Kristinehovs malmgård valdes följande till: Styrelse Ordinarie: Marie Jokio, Lena Nielsen och Mikael Friberg. Suppleanter: Eva Forss, Mats Lagerman, Suman Dahiya, Katja Hagert och Robert Mjörnberg. Styrelsen har under året haft 11 st styrelseträffar. Vi har varit på två planeringskonferenser En två dagars konferens som hölls i våra lokaler på Södermälarstrand 17-18/2 där vi konstituerade oss enligt följande (se nedan). Och en tredagars planeringskonferens till Tallin den 26-28/8, där vi lade Förslag till verksamhetsplan och budget för Förutom styrelse inbjöds även arbetsplatsombudsansvarig, studieorganisatör, fackligt politisk ansvarig och representant från valberedningen. Demokratiska / Funktionella Uppdrag Ordförande : Lena Ezelius ( sjukskriv from 1/3 ) 2 år Vice Ordförande : Carina Lemon-Allstrin 2 år Försäkringsansvarig Sekreterare: Ingela Ulvedal 2 år Arbetsmarknadsansvarig Ledamöter ordinarie 2 vice ordf (from 1/3) Mikael Friberg 2 år Marie Jokio 2 år Lena Nielsen 2 år Thomas Klemetsson 2 år Suppleanter : alla valda på 1 år Eva Forss (ordinarie from 1/3 då hon går in för Lena Ezelius ) Mats Lagerman (avslutade uppdraget 18/6 ) Suman Dahiya Katja Hagert Robert Mjörnberg Funktionella Uppdrag som utses av Styrelsen på 1 år FackligPolitisk: Mona Berggren Arbetsplatsombudsansvarig: Pia Lisell Lundgren Studieansvarig: Marta Sepulveda Valberdning Valberedningens sammankallande: Pia Lisell Lundgren

3 Ako Darwesh Camilla Nilsson Marta Sepulveda Mariseh Javan (avslutade sitt uppdrag nov -14 ) Eva Becker -Rosengren Representantskapsledarmöter Ordinarie: Solveig Ljung, Gun Walldén, Elisabeth Engström, Lena Nielsen, Marta Sepulveda, Eva Forss, Anne Sulkanen, Janina Molin, Mikael Hedberg, Ingela Öberg, Carina Lemon-Allstrin, Mats Lagerman, Thomas Klemetsson, Suman Dahiya, Katja Hagert, Robert Mjörnberg och Sanna Tefke Suppleanter: Pia Lisell Lundgren, Marie Jokio, Yvonne Enehall, Lena Lundblad, Parvin Araghi, Lena Ezelius, Mikael Friberg, Marie Engfeldt, Jörgen Nilsson, Sara Holm, Jacob Hellgren, Linda Kannerberg och Felix Finnveden. Verksamhetsberättelse 2014 Sektion Gullmarsplan omfattas av medlemmar som jobbar inom områdena Aleris, Bemanning, Hunddagis, Hushållsnära tjänster, Trädgårdsanläggning, Teknik, Stadsdelar i Kommunen (Enskede/Årsta/Vantör, Farsta, Skarpnäck), bolagen i Stockholms stad och Personlig Assistans. Vår Sektion hade vid årets början ca 6400 medlemmar, och vi hade vid årets slut st. Vi har vår sektions huvudexpedition på Gullmarsvägen 29. Vi har dessutom mindre lokaler ute på teamen, Aleris, Farsta, Skarpnäck, Enskede/Årsta/Vantör och på Södermälarstrand. Detta år har varit händelserikt i vår sektion Gullmarsplan, vi visste att vi skulle ha ett supervalår framför oss med både fokus på EU val och Riksdagsval. Dessutom har vi arbetat med att få ihop greppet om vår sektion, som numera har åtta olika områden. Det betyder att vi också har fått fler fackliga kollegor hos oss som arbetar som RFO (Regionala fackliga företrädare) och RSO (Regionala skyddsombud) gentemot privata branscher. Vi har i år genomfört en hel del arbetsplatsbesök. Bara i samband med EU val och riksdagsval blev det uppskattningsvis ca 300 arbetsplatsbesök.

4 Aktiviteter i sektionen Vi hade en gemensam planeringsresa 21-22/9 med alla våra områden i sektionen, Vi som deltog var Arbetsplatsombud, Fackliga företrädare med övergripande facklig tid, RFO och RSO. Vi arbetade med att branschvis bryta ner sektionens verksamhetsplan till aktiviteter. Vi har under året haft tre stadgeenliga Medlemsmöten. Den 14/2 höll vi vårt årsmöte på Kristinehovs malmgård. Den 11/9 på Farsta Gård då vi behandlade vår kommande Verksamhetsplan/ aktivitetsplan och budget för Det var även ett möte med inbjudna föreläsare ang det stundande valet. Johan Erenbergh från tidningen ETC och trubaduren Kristian Svensson.. Den 20/11 hade vi Nomineringsmöte på sektionen, Där namnförslag inkom till representanter till styrelsen, och representantskapsledamöter. Vi har hade Fairtrade fika i Sektionen där vi under Fairtradedagen 16/10 genomförde ca 275 fikastunder med Fairtrade choklad ute på arbetsplatser i olika branscher. Kommunal vann som organisation i flest fikastunder. Under året har vi även fortsatt arbetet med att utveckla vår hemsida, vi har nu ett Månadsbrev som utges som en rapport från Sektionen 1 gång per månad. Sektionsexpeditionen Expeditionen har under året haft följande öppettider: Mån-tors 9-17 Fre 9-12 och dag före röd dag Där bemannar 3 st. varje dag med övergripande facklig tid Expeditionen har bemannats av: Carina Lemon Allstrin tom sista februari, Ingela Ulvedal, Pia Lisell Lundgren, Yvonne Enehall, Gun Thimander och Parvin Araghi. Från februari månad har vi haft en förstärkning på bemanning av KMC med 80 timmar i veckan finansierat av vår avdelning. Expeditionen har varit stängd några dagar under året pga sektionsgemensamma möten och planering. De som bemannar har haft fyra egna möten, en heldag och tre halvdagar.

5 På sektionsexpeditionen har vi hjälpt medlemmarna med allmänna frågor som exempelvis medlemskapet, avgifter, kollektivavtalsfrågor, försäkringar, att överklaga försäkringskassebeslut och mycket mer. Vi har också sett till att medlemmarna fått kontakt med rätt förhandlingsorganisation/facklig företrädare när det till exempel varit problem på arbetsplatsen eller om man behövt stöd i en rehabilitering Försäkringar Vi har fått två nya försäkringsinformatörer i Sektionen Dom årliga vidareutbildningarna inom Afa och Folksam har genomförts. Flera utav oss med facklig tid har genomgått utbildning hos Kommunals jurister angående hur vi hanterar rättshjälpsärenden. Vi har bjudit in till en pensionsträff här på Sektionen som vi tyvärr fick ställa in då det var för få anmälda. Försäkringsansvarig har tagit fram en checklista som alla fackliga ska ha med vid besök på arbetsplatser och i kontakt med medlemmar. Det kan vara till hjälp för både privat/ och kommunanställda medlemmar att hitta pengar som dom kan ha rätt till. Vi bjuder även in nya medlemmar en gång i kvartalet för en genomgång av vad som ingår i medlemskapet. På vårt sektionsexpedition hjälper vi också till med många frågor som kan röra försäkringar såsom arbetsskador, olycksfall på fritiden, föräldraledighet och sjukskrivningar. Sektionens studieorganisatör Har deltagit i 2 heldagars studiekonferenser. Frågor som avhandlades var bl.a. att hela studiebudgeten flyttades till avdelningen och sektionerna fick anmäla in sitt tänkta utbildningsbehov för kommande år. All utbildning har kvalitetssäkrats av förbundet vilket betyder att kurserna heter lika och innehållet är lika över hela landet. Vi har studiesamarbete med ABF och LO. Verksamhetsberättelse Arbetsplatsombudsansvarig Vi har 7026 st. medlemmar i sektionen. Vi har 223 arbetsplatsombud varav 144 st. arbetar i Stockholms Stad och 79 st. mot privata arbetsgivare. 30 st. har gått Värdegrundsutbildning och 30 st. har gått grundutbildningen under Fackligt/Politiskt 2014 Sektionens Fackligt-politiska grupp har bestått av Mona Berggren, Carina Lemon Allstrin, Robert Mjörnberg, Peter Johansson, Katja Hagert, Suman Dahiya, Mats Lagerman och Marta Sepulveda. Vi har träffats sammanlagt 3 heldagar samt 4 halvdagar då vi har planerat alla aktiviteter, både avdelningsgemensamma aktiviteter men främst sektionens aktiviteter. Sektionens Fackligt politiska aktiviteter:

6 Den 15 mars anordnade vi ett seminarium där vi pratade om vikten av att gå och rösta. Efter seminariet hade vi en bowlingturnering med middag. Ca 50 medlemmar deltog i den och vi hoppas att detta kan bli en återkommande aktivitet framöver. I mars och april deltog sektionens medlemmar, ombud och förtroendevalda på demokratidagar. 5 maj anordnade sektion Gullmarsplan och sektion Sthlm Mitt en manifestation utanför Stadshuset där vi lämnade över ett uttalande angående att stressen, arbetsbelastningen och arbetsvillkoren i hemtjänsten blivit ohållbara. Utifrån en sammanställning av en enkät med över 600 svar från medlemmar i både privat och kommunal hemtjänst krävde Kommunal svar från den då styrande alliansen och oppositionen i Stockholms Stadshus. 10 maj Dagskryssning för medlemmar med workshops inför EU valet vikten av att rösta. Inbjuden föreläsare var Börje Westlund (S) samt att vi visade filmen Reinfelds Sverige. 15 maj Demokratikväll/Seminarium på ABF Inför EU valet. Inbjuden föreläsare, Anna Hedh (S) som sitter som EU parlamentariker. 22 Maj Flygbladsutdelning med Kommunals viktigaste frågor i EU vid Gullmarsplan. 24 Maj + 30 augusti Kommunal på torget. Vi stod i Hagsätra, Högdalens C, Globen och Farsta centrum och delade ut flygblad, giveaways samt uppmanade folk att gå och rösta. 11 September Morgonen startade med en nationell kampanj med utdelning av frukostpåsar på ett antal olika platser inom vårt område med uppmaning att rösta. Medlemsmöte/Demokratikväll som hölls i Farsta Gård. Vi bjöd in Kristian Svensson, en musiker som sjunger arbetarsånger samt Johan Ehrenberg från tidningen ETC som höll en föreläsning om politik/ekonomi och dess verkningar. 14 September Vi ordnade en valvaka på medlemsexpeditionen med mat och dryck och bjöd in medlemmar och ombud för att gemensamt följa valet på storbilds tv. Tillsammans med Fackligt politiskt ansvariga i de övriga sektionerna beslutades även att vi skulle ta fram riktade frågor till de politiska partierna i staden. Ingvar Jordås fick detta i uppdrag och det resulterade i 11frågor. Sektionen deltog även i de övriga gemensamma aktiviter under våren och hösten som t ex Vårruset, minimaran, Marathon, Elitloppet, Familjedag på Grönan, Pridetåget. Ordnade med politikerbesök i olika verksamheter och bokade in oss på valbussens turné. Ca 3 veckor före EU valet och Riksdagsvalet ordnade vi med ringkvällar på medlemsexpeditionen i Gullmarsplan.

7 Vi ringde ca 4500 samtal från vårt ringcenter Gullmarsplan tillsammans med sektionerna 8, 9, 10 och 17. Vi som ringde var arbetsplatsombud och förtroendevalda med övergripande Facklig tid på kvällar och helger. Utöver allt detta så har vi vid varje möte med medlemmar och presumtiva medlemmar hela tiden haft fokus på att prata om vikten av att rösta, tydliggöra kopplingen mellan det fackliga arbetet och politiken samt påtalat hur viktig varje medlem är, hur viktig varje röst är. Det har varit ett hektiskt år men med otroligt många trevliga stunder, nu hoppas jag att vi kan samla våra krafter och börja arbetet med att förbereda inför nästa valrörelse Mona Berggren: Fackligt/Politiskt ansvarig i sektion Gullmarsplan Uppsökeri rapport från sek Gullmarsplan Vi har haft en person under året som haft inriktning att genomföra uppsökande verksamhet för att rekrytera mer medlemmar. Torbjörn Norling har haft det som sitt uppdrag. Ekonomiskt medel för detta uppdrag har vi fått genom äskande från Avdelningen. Torbjörn fick först och främst i uppdrag utav oss på sektionen att ta kontakt med företagen/arbetsgivarna på vår samordnings lista. I och med den problematik som ligger i uppdraget att ta kontakt med företag/arbetsgivare som ej tecknat kollektivavtal är det inte en lätt uppgift att nå snabba resultat i. Under året har Torbjörn varit med på uppsökeri gentemot hundbranschen, och även på arbetsplatser inom Trädgård och i Kommunen. Under Nov /Dec mån hade Kommunal en Värvningsaktivitet där man kontaktade visstidsanställda inom Kommunen. Vi fick då hjälp av AO Camilla Nilsson och Maritha Sunnerhed med denna aktivitet under vissa dagar. De ringde ca 1200 samtal och det resulterade i ca 100 nya medlemmar. Bemanning Ansvarig RFO har varit Marie Jokio Förutom medlemsärenden har endast avtalsyrkanden till bemanningsavtalet inhämtats från medlemmar. Ingen lönerevision har skett i avtalet Hushållsnära Ansvariga RFO har varit Pia Lisell Lundgren och Sanna Tefke fram till den 15 september. Efter det har Marie Jokio varit ansvarig 9 st. arbetsplatsbesök har genomförts under året. 2 kollektivavtal har tecknats Nice Clean och Hemmiljö Stockholm AB och två företag är eventuellt på gång att teckna. Vi har haft fyra Arbetsplatsombudsmöten och två medlemsmöten med Hemmiljö i Mälardalen samt ett medlemsmöte med Hemfrid har genomförts.

8 Medlemsantalet har ökat med 12 personer samt fem nya arbetsplatsombud har värvats. Lönerevision har genomförts. Hunddagis Teamet som arbetar mot hunddagis är Elisabeth Özdere-Lycke och Marie Engfeldt i egenskap av regionalt fackligt ombud (RFO) samt Jörgen Hallberg och Camillo Henririquez i egenskap av regionalt skyddsombud (RSO). Vi har hela länet som område och har under året genomfört ett antal förhandlingar gällande omorganisationer, uppsägningar, lönefordran samt enskilda medlemsärenden. Vi märker av ett större intresse hos arbetsgivarna att samverka med den fackliga organisationen. Nu finns det fem arbetsgivare som har avtal med Kommunal. RSO har varit behjälpliga till ombud och arbetsgivare i deras arbetsmiljöarbete. Vi har haft riktat uppsökeri mot denna bransch under året med resurs från länsavdelningen. Detta har fört med sig att arbetsplatsbesöken ökat och ett antal nya medlemmar värvats samt en bättre dialog med arbetsgivarna. Drygt två tredjedelar av arbetsplatserna har fått besök under året. 113 av 155 arbetsplatser är besökta. Det genomfördes en riktad träff för personer som arbetar inom denna bransch på sektionen med fokus på försäkringar. Kommunal var närvarande utanför Hundmässan i december och delade ut material till besökarna. Förhandlingsorganisation Aleris Vi har under året arbetat efter riktlinjer som förbund, avd och sektion lagt efter de krav som finns för hur vi ska arbeta för bättre arbetsplatser. Medlemsantalet i Aleris har legat på ca 500 medlemmar. Mot slutet av året har det tillkommit fler verksamheter så det ligger nu på ca 700. Dessa medlemmar arbetar i verksamheter som Äldreboende, Hemtjänst, Socialpsykiatri, Närsjukhus, Vårdcentraler, Lab och Röntgen. Under året har Förhandlingsorganisationen bestått av Förhandlingsansvarig Solveig Ljung och ca 25 Arbetsplatsombud som verkat i de olika verksamheterna. Förhandlingsarbetet Den fackliga tiden har varit 40tim/v för allt. Det är svårt att få till facklig tid ute på verksamheterna. Detta bör man arbeta med 2015 så att det blir en större facklig verksamhet där medlemmarna arbetar. Den fackliga tiden har innefattat allt facklig förhandlingsarbete, rehab, arbetsmiljöarbetet och Bolagstyrelse 1ggn/mån. Lönerevisionerna ihop med Arbetsplatsombuden. När det gäller lönerevision 2013 och 2014 så var det mycket svårt då ett nytt lönesystem inom Aleris inte var helt OK års revision blev inte klar förrän i April Nästa revision blev inte klar förrän i Dec 2014.

9 Arbetsmiljön Detta var det arbete under 2014 som vi lade fokus på, men även på felaktiga anställningar och översyn över hur arbetsgivaren anställde. Arbetsmiljön för Hemtjänstpersonal har varit i fokus under hela året då man införde ett system som heter ParaGå. Det har inte uppskattats av personal då man kände att man blev övervakad. Flera enkäter gjordes inom olika hemtjänstgrupper. Den första gällde hela stockholms hemtjänst. Den tillkom i April för att lämnas till Stadshuset för att politikerna skulle se att det fanns ett stort missnöje och att man ville att det skulle gå att ändra detta. Enkäter har också gjorts på 4 av Södermalms Hemtjänster därefter och man kunde se att det fortfarande uppfattas som att man var stressad och att verktyget inte var helt optimalt. Viktigt att Kommunal lyssnar på de som ska utföra arbetet då det inte helt implementerades från första början. På Äldreboenden i Aleris har det inträffat flera allvarligare olyckor där man har haft både arbetsmiljöverket och IVO inkopplade. Det har också varit många chefer som slutade under 2014 vilket medförde ny organisation. När vi kollade på en del verksamheter så var det en del saker som man inte hade. Till exempel risk och konsekvens utifrån arbetstagarnas del. Under året har verksamheterna gjort den årliga skyddsronden men bättre skyddsarbete behövs. I verksamheter som gäller sjukvård blev det en stor omorganisation som innebar att strukturen för de olika närsjukhusen blev annorlunda. Det innefattade att personal blev omplacerade till andra verksamheter. Ibland till rent mottagningsarbete. Detta innebar att några inte ville ta det arbete de blev omplacerade till. Därigenom blev de uppsagda. Under 2014 förlorade Aleris 1 verksamhet i Socialpsykiatri Upplands-Väsby och ett hemtjänstområde i Solna. Bolagstyrelsen Under året som gått har det varit ca 1styrelsemöte/månad. Där kunde man se att Aleris fått in pengar från Investor då det på en del håll inte alls har uppnått det företaget önskat. Trots detta har Aleris fortsatt att köpa upp verksamheter och gjort övertagande från andra företag. Under uppstart kostar det mycket vilket gör att de försöker effektivisera verksamheterna. Möten Under året som gått har vi varit ute på APT på verksamheterna ca 2-3ggr/mån Dessutom också spontant uppsökeri. Under 2014 har vi haft 7 Arbetsplatsombudmöten och 1 Planeringsdag för Arbetsplatsombuden. Till sist vill vi tacka alla Arbetsplatsombud och Medlemmar för året som gått och önska att 2015 blir ett bra fackligt år. Förhandlingsorganisationen Solveig Ljung Personlig Assistans Under året har verksamheten runt personlig assistans ökat lavinartat, och i dagsläget är vi två RFO på heltid inom privat personlig assistans i sektionen.

10 Vi har haft väldigt många medlemsmöten och varit ute och besökt många arbetsplatser/arbetsgivare. Uppskattningsvis genomförde vi under året runt överläggningar, vi träffar eller har kontakt med i snitt 50 medlemmar i veckan. I dagsläget har vi 8 arbetsplatsombud inom branschen, vilket är en kraftig ökning från 2-3 vid samma tid förra året. I nuläget har vi lika många till på väg in. Vi ser detta som en stor framgång då det är väldigt svårt att få in arbetsplatsombud i branschen på grund av att våra medlemmar befinner sig i en utsatt miljö i brukarens hem. Vi har haft lönrevisioner inom samtliga avtalsområden. I dagsläget har vi cirka 50 företag som vi företräder medlemmar hos och utav dessa är det ett fåtal som saknar kollektivavtal. Dock har vi ett antal enskilda företag med en brukare som vi inte har kännedom om, det kan vara så många som stycken där vi har medlemmar, som dock är omöjligt för oss att kartlägga förrän medlemmarna kommer i kontakt med oss. Under året har vi även inlett ett utökat samordnande med våra kamrater som är RFO inom personlig assistans vid andra sektioner i Kommunal Stockholms län. Under våren 2014 genomförde vi i Kommunal Sektion Gullmarsplan till exempel en träff med personliga assistenter och Försäkringskassan kring hur assistanspengar betalas ut. Detta och liknande träffar är någonting som vi framgent planerar att samordna med Sektion Solna och Sektion Öst. Planen är att samordna och på så vis nå fler personliga assistenter än vad vi ensamma var för sig skulle kunna samla. I dagsläget är verksamma RFO inom branschen Katja Hagert och Robert Mjörnberg. Under hösten 2014 var även Felix Finnveden 50 % RFO inom branschen, men denne lämnade uppdraget vid årsskiftet för andra uppdrag inom avdelningen (ungdomsorganisatör). Dessutom har vi kontakt med ett antal arbetsgrupper vid olika företag inom vårt ansvarsområde, som vi träffar regelbundet och har rådgivning och konsultation med. Detta arrangemang är så pass nära arbetsplatsnära arbete vi kommer och vi informerar, engagerar, stödjer, värvar medlemmar och arbetsplatsombud och mycket mera. Vi ser tydligt ringarna på vattnet effekten. Efter nästan ett år med detta arbetssätt får vi idag på månadsbasis kontakt från personliga assistenter som har hört talas om oss och vill gå med och söker stöd. En väldigt positiv effekt av detta är att medlemmar och presumtiva medlemmar ringer oss för att fråga och söka stöd i olika frågor. Vi ser det som ett väldigt givande förebyggande arbete. I våra ögon är detta arbetssätt helt i enlighet med Kommunals riktlinjer för medlemsfokuserat arbete. Katja Hagert och Robert Mjörnberg Trädgårdsanläggning var ett intensivt och verksamt år för trädgårdsanläggning och det gjordes en väldig massa riktade arbetsplatsbesök i syfte att värva arbetsplatsombud/skyddsombud. Resultatet blev att sektionen fick 2 nya arbetsplatsombud. Sektionen har i dagsläget 15 Arbetsplatsombud inom trädgårdsanläggning och våra Arbetsplatsombud är väldigt aktiva på sina arbetsplatser genom bland annat ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Vi har också 3 medlemmar som är anmälda till värdegrund för att eventuellt bli under Vi har också förhandlat många arbetsbristförhandlingar och det är aldrig roligt när våra kamrater sägs upp och kastas ut i arbetslöshet och i en otrygg tillvaro skapad av en rovgirig

11 politik skapad av Alliansen. Makten är dock tillbaka på vänsterkanten och nu påbörjas det hårda arbetet att försöka återställa det Alliansen har raserat. Vi har dock genom många och intensiva förhandlingar lyckats med att ge våra medlemmar den ersättning de skulle ha haft om arbetsgivaren hade gjort rätt från början. Nu fick de vända sig till Kommunal som då lyckades påvisa att så var fallet och arbetsgivaren betalade ut den ersättning som fattades utan att vi behövde lyfta till ombudsman för tvist. Vi har även påbörjat ett samarbete med kommunals lönegranskare Tim Kirwin där vi följer med på arbetsplatsen under granskningen av löner och pratar med medlemmar och etablerar kontakt med arbetsgivaren. Detta har varit lyckat och kommer att utvecklas vidare under Sektionen har också lyckats få 7 arbetsgivare att teckna kollektivavtal och det är en tryggare tillvaro för våra medlemmar. Vi har ökat medlemsantalet från 800 medlemmar ungefär till närmare 850 och det är till stor del tack vare många besök och lyckade förhandlingar samt väldigt aktiva arbetsplatsombud. Teamet har 2 RSO i Micke Friberg och Matts Jangerstad som aktivt gjort en massa besök ihop med RFO och jobbar hårt för att få en fungerande arbetsmiljö för våra medlemmar. Tanken med gullmarsmodellen är att man ska värva i första hand fler AO:n och aktiva medlemmar som ska skapa en in och ut organisation (lokalt förhandlingsteam) och väcka en tanke om vart kan vi bäst påverkar branschen. När det kommer till beredskapsförhandlingar inom trädgård så har Team Trädgård haft en strikt hållning att våra medlemmar ska ha betalt för alla dagar man har beredskap istället för inringningspeng. Det har vi lyckats med gentemot arbetsgivarna som har sett fördelen med det. Vi har lyckats med den strategin eftersom våra medlemmar och arbetsplatsombud har varit delaktiga hela vägen och vi har tillsammans (som det alltid borde vara) drivit frågan och kraven mot arbetsgivarna. Vi vill tacka alla fantastiska arbetsplatsombud och medlemmar vi har inom Trädgård och vi vill också tacka våra kamrater i sektionen och vår ombudsman. Vi hoppas och tror att vi kommer att lyckas bättre 2015 och vi ser stora möjligheter till ett framgångsrikare Thomas Klemetsson Peter Johansson Suman Dahiya RFO Teknik Tekniken har hand om dom tekniska privata företagen ute i länet samt dom kommunala bolag som går under Stockholms stadshus AB. Det finns många privata tekniska företag inom vårt avtalsområde, men dom mest företrädande har varit PEAB, Dalkia, Stockholms hamnentreprenad (som tar uppdrag åt Stockholms Hamnar, som är ett kommunalt bolag, men själv är dom dotterbolag till PEAB) samt Globen som är privata, men sköter driften åt Stockholm Globe Arena som är ett kommunalt bolag. De kommunala bolag vi har i sektionen är Stockholmshem, Familjebostäder, Stockholms vatten, Sisab, Micasa och Stockholms parkering. Vi har förut av tradition haft starka klubbar vilket numera inte existerar men däremot företagsanknutna fackliga organisationer. Vissa är självgående och en del behöver mer stöttning från teknik och sektionen. Det har varit ett mycket turbulent år där det har varit många person ärenden, men framför allt har det varit besvärligt på PEAB där det har legat ett varsel som genomfördes under hösten. Ett 60-tal blev drabbade. Teknikgruppen är ett avdelningsuppdrag som har varit väldigt underbemannade. Har nu börjat stärkas upp och ska numera vara 4 stycken Regionala fackliga företrädare på halvtid i länet. Mats Lagerman Regionalt fackligt ombud

12 Stadsdelarnas förhandlingsorganisation verksamhetsåret Stadsdelarnas förhandlingsorganisation består av ca 140 förtroendevalda som arbetar i stadsdelarna Skarpnäck, Farsta och Enskede/Årsta-Vantör. Vi har under året haft möten 8 halvdagar och 2 heldagar då vi träffats för att diskutera löneförhandlingar, arbetsmiljö och hur vi ska driva olika frågor och lägga upp det fackliga arbetet ute på arbetsplatserna. Inom äldreomsorgen har det framför allt varit två stora frågor som diskuterats: arbete varannan helg med långpass på timmar (framför allt på äldreboendena) och hemtjänstens nya system där personalen stämplar in och ut när de besöker brukarna. Inget av dessa problem är lösta vid årets utgång varför vi kommer att behöva fortsätta arbeta med dessa frågor under I barnomsorgen har överinskrivningar samt planering och ritningsgranskning av nya förskolor och förskolor som behövt renoveras krävt mycket arbete. I Skarpnäck och Farsta har arbete pågått med att se över de lokala samverkansöverenskommelserna. Ett arbete som fortsätter i Skarpnäck under nästa år. För övrigt har året till stor del bestått av rehabiliteringar, överläggningar och förhandlingar. TACK alla arbetsplatsombud för ett gott arbete under 2014! Lena Nielsen förhandlingsansvarig Anne Sulkanen vice förhandlingsansvarig Eva Becker Rosengren, Yvonne Enehall, Lena LundbladEva Forss, Mona Berggren, Carina Lemon-Allstrin, GunTimander, Cornelia Ricklefs och Marta Sepulveda.

13 Slutord 2014 har varit ett oerhört spännande och berikande år. Det har varit kul, inspirerande men självklart också präglats av att vi ställts inför många svåra utmaningar, för både oss själva och våra medlemmar i vårt fackliga uppdrag. Det har präglats av ett intensivt arbetsår. Dels har vi haft ett supervalår med två stora val, EU-valet och Riksdagsvalet. Där vi i sektionen har lagt ner ett intensivt och engagerande arbete. Men vi har såklart också haft vårt dagliga fackliga arbete att bedriva med alla dess utmaningar. Vi har under året ökat kraftigt i medlemsantal, vilket såklart är glädjande och som vi ser positivt på. Det ger bättre förutsättningar för att vi tillsammans ska kunna driva våra frågor ute i samhället och på våra arbetsplatser. Året har också gett oss flera nya kollegor t.ex. RFO (regionalt fackligt ombud) inom privat verksamhet. Vi vill också tacka för det stöd och den hjälp vi haft från avdelningens ombudsmän och regionala skyddsombud. Men vi får inte glömma våra oerhört viktiga Arbetsplatsombud som är Kommunals representanter ute på Arbetsplatserna, och vi jobbar på att ständigt bli fler Arbetsplatsombud. Ni är viktiga och behövs. Vi i styrelsen vill tacka alla för det gångna året 2014 och alla insatser vi tillsammans har åstadkommit stort som smått. Lena Ezelius Carina Lemon-Allstrin Mikael Friberg Lena Nielsen Eva Forss Marie Jokio Thomas Klemetsson Ingela Ulvedal Suman Dahiya Katja Hagert Robert Mjörnberg

Kommunal Sektion Gullmarsplan Fo rslag till sektionsstyrelse och representantskapsombud 2016

Kommunal Sektion Gullmarsplan Fo rslag till sektionsstyrelse och representantskapsombud 2016 Kommunal Sektion Gullmarsplan Fo rslag till sektionsstyrelse och representantskapsombud 2016 ENDAST I INFORMATIONSSYFTE! Ordinarie i styrelsen med mandat till 2017 (valdes på årsmötet 2015) Carina Lemon

Läs mer

Utposten. Nr 1 /2012. Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) Årgång 2, utgåva 1. jan 2012. Särskilt intressanta artiklar: I det här numret:

Utposten. Nr 1 /2012. Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) Årgång 2, utgåva 1. jan 2012. Särskilt intressanta artiklar: I det här numret: Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) För dig som arbetar i grundskolorna i Enskede-Årsta-Vantör, Skarpnäck, Farsta Norrmalm, Skärholmen, Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö, Södermalm och Östermalm. Nr 1

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 1 Verksamhetsberättelse för 2013 Styrelsen för Kommunal Södertälje, avlämnar härmed sin verksamhetsberättelse för år 2013. Sektionen hade den 31 december 2013 3.892 medlemmar, det är en ökning med 141

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2016

Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2016 Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2016 Styrelsen Sektionsstyrelsen har efter årsmötet den 11 februari 2016 bestått av 7 ordinarie ledamöter och 5 ersättare. Ordinarie: Carina Lemon-Allstrin (ordförande),

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-06-12 Hej alla medlemmar! Nu närmar sig sommaren med snabba steg och som vanligt pågår diskussioner om sparåtgärder inom Bodens kommun. den strategiska planen

Läs mer

Sektion Gullmarsplan. Verksamhetsberättelse 2015

Sektion Gullmarsplan. Verksamhetsberättelse 2015 Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen Sektionsstyrelsen har under efter årsmötet den 8 februari 2015 bestått av 7 ordinarie ledamöter och 5 ersättare. Ordinarie: Carina Lemon-Allstrin

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Förslag till: Verksamhetsplan & Budget 2018 IF Metall avd 27 Östra Skaraborg Avdelningens verksamhet ska bygga på följande ledord: Delaktighet Alla ger utav sitt engagemang i avdelningens verksamhet och

Läs mer

Årsmöte Styrelsen Nuvarande styrelse, mandat tid till och med år.

Årsmöte Styrelsen Nuvarande styrelse, mandat tid till och med år. Årsmöte 2018 Styrelsen 2017 Nuvarande styrelse, mandat tid till och med år. Anne Sulkanen Ordinarie -18, Felix Finnveden Ordinarie -18, Marie Jokio Ordinarie - 19, Lena Ezelius Ordinarie -19, Carina Lemon

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-04-28 Ordförande Hej alla Kommunalare! Sedan senaste infobladet har vi haft årsmöte den nya styrelsen konstituerat sig och det innebär en del förändringar. Jan

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar 2905 Arbetsplatsbesök. I syfte att värva ao/so. Ombud

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015

Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015 Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015 1 Inledning Kommunal sektion Skärholmen verkar inom stadsdelarna Södermalm, Älvsjö, Hägersten- Liljeholmen och Skärholmen samt inom social -/arbetsmarknads-/äldre-

Läs mer

Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2018

Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2018 Sektion Gullmarsplan Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen Sektionsstyrelsen har efter årsmötet den 6 februari 2018 bestått av 7 ordinarie ledamöter och 5 ersättare. Ordinarie: Carina Lemon-Allstrin (ordförande),

Läs mer

Nummer 3 2014. Öppettider på sektionen INNEHÅLL

Nummer 3 2014. Öppettider på sektionen INNEHÅLL - Nummer 3 2014 INNEHÅLL Ordförande ordet sid 2 Medlemsutbildning sid 3 Sektionsstyrelsen sid 4 Lathund arbetsmiljö sid 6 Sommarhälsning sid 7 Öpptetider sid 7 Travdag, Romme sid 8 Ny medlemsavgift sid

Läs mer

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand ST Arbetsförmedlingen Protokoll 2013-11-28 Tid: 09:00-15:00 Plats: Videokonferens Lämnat återbud: Mikke Sandberg, Jonas Hed 1) Mötets öppnande 2) Närvarande: Johan Eklund, Ann-Kristin Kallesgården, Marita

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar För att tydliggöra hur valen i vår fackliga organisation går till på olika nivåer och

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltningarna Skånes Universitetssjukhus, lasarettet i Landskrona och lasarettet i Trelleborg.

Läs mer

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda Protokoll styrelsemöte 2013-04-23 Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda 1) Mötets öppnande Mikke förklarar mötet öppnat 2) Närvarande Staffan,

Läs mer

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN)

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) KOMMUNAL SEKTION ÖST 2015 Förslag till arbetsmetoder/aktiviteter för måluppfyllelse för 2015 Sida 1 av 9 Verksamhetsplan för sektion Öst Vision Viktiga

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17

VERKSAMHETSPLAN. Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17 VERKSAMHETSPLAN 2014 Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17 Verksamhetsplan 2014 för Svenska Transportarbetareförbundet Avdelning 17 Skövde Borås I alla delar av sina liv påverkas Transports medlemmar

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

Årsberättelse 2014. Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar.

Årsberättelse 2014. Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar. Årsberättelse 2014 ORGANISATION Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar. Styrelsen: Liisa Karlsson Siv Arnström Yvonne Töyrylä Ordförande. Förhandlare.

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

ETTAN nr 2/16. Malmöavdelningen. Ordförande har ordet

ETTAN nr 2/16. Malmöavdelningen. Ordförande har ordet Malmöavdelningen ETTAN nr 2/16 Ordförande har ordet Visions Malmö avdelning var i Stockholm den 4-5/4 tillsammans med Vision avdelningarna från Stockholm och Göteborg för att träffa ordförande Veronica

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-6 Checklista 7 Förberedande

Läs mer

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning...

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning... Årsrapport VÅRDFÖRBUNDET Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning......1... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras och formerna förnyas.

Läs mer

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda.

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda. Västra Skaraborg IF Metall ska aktivt arbeta med att rekrytera fler kvinnor till fackliga uppdrag i hela organisationen. Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation

Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation Bilaga 2 till protokollet SEKO: s förbundsstyrelse har efter samråd med berörda lokala organisationer beslutat att inrätta Förhandlingsorganisation

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-7 Checklista 8 Förberedande

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Arbetsmiljö INNEHÅLL. Ansvaret är arbetsgivarens. Du som förtroendevald kan

Arbetsmiljö INNEHÅLL. Ansvaret är arbetsgivarens. Du som förtroendevald kan Arbetsmiljö 3 INNEHÅLL Arbetsmiljö 3 Jobba systematiskt 4 Jobba förebyggande 4 Skyddsombud/arbetsmiljöombud 5 Brister arbetsmiljön - checklista 6 Ditt stöd 7 Arbetsmiljö Arbetsgivare som satsar på en god

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Rita Carlsson Ann-Britt Sundström Mikael Svedberg Daniel Jönsson Elin Vesterlund

Läs mer

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 Plats: Arbetsförmedlingen Karlstad Närvarande: Susanne Linde Husbom

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Skyddsombud UPPDRAG: SKYDDSOMBUD

Skyddsombud UPPDRAG: SKYDDSOMBUD Skyddsombud UPPDRAG: SKYDDSOMBUD Skyddsombuden är till för dig! Skyddsombudet är en nyckelperson i vårt gemensamma arbetsmiljöarbete. Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön. Skyddsombudet är arbetstagarnas

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 2016 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST Fackuttrycket Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST GS-medlem innehåll Innehållsförteckning Ordförande har ordet Sida 3 Hur gör jag? Sida 4 Vilken ersättning får jag? Sida 4 Medlemsutbildning

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

1. Mötets öppnande Anders hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Anders hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat. Protokoll nr 11 Styrelsemöte 131017+18 Plats: Varberg Ordförande Anders Wikström Af Bygg Vice ordf. Lotta Andersson Af Bygg Kassör Christina Vari Af Hylte Sekreterare Kerstin Bernehag Af City Studieorganisatör

Läs mer

Leif Falkenstedt Ordförande

Leif Falkenstedt Ordförande Sid 1 av 5 Sammanträde med styrelsen i Hyresgästföreningen Syd-Ost hållet på Expeditionen i Högdalen Måndagen den 5 November 2007 kl. 18.30 21.00 Paragrafer 136 150 Närvarande ledamöter Leif Falkenstedt

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 FACKLIGA STUDIER Hösten 2011 ABF ÖREBRO LÄN Drottninggatan 38 702 22 Örebro Tel: 019-601 54 13 Fax: 019-601 54 09 E-POST: tomas.hjort@abf.se thomas.andersson@abf.se LO-distriktet Örebro-Värmland Kungsvägen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Vision 2016 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Sätt agendan bli facklig företrädare

Sätt agendan bli facklig företrädare Sätt agendan bli facklig företrädare 1 Sätt agendan bli facklig företrädare, 2016 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Foto: Johan Gunséus (omslag) och Jonas Eriksson (s. 9) Tryck: Exakta Print

Läs mer

> VD har ordet: Östersundsstudien visar att vi har rätt > Kunden måste få bestämma > 5 frågor: Maud Berggren > Fototävling!

> VD har ordet: Östersundsstudien visar att vi har rätt > Kunden måste få bestämma > 5 frågor: Maud Berggren > Fototävling! > VD har ordet: Östersundsstudien visar att vi har rätt > Kunden måste få bestämma > 5 frågor: Maud Berggren > Fototävling! SEPTEMBER 2014 Månadsutskick med aktuell information till dig som arbetar i Frösunda.

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena.

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Dennis! Nu har jag rättat dina svar och önskar kompletteringar på några frågor. Det är 1a), 5 a) och b) samt lite beskrivning av värvning och synlighet på sista

Läs mer

Studieledighet ansökan - ersättning

Studieledighet ansökan - ersättning Studieledighet ansökan - ersättning Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara ledig från jobbet för att delta i fackliga studier och vuxenutbildning. Lagen klargör också hur det ska gå till när

Läs mer

1 Öppnande Ordförande hälsade alla välkomna till Örebro och ett speciellt välkommen till de nya styrelseledamöterna och förklarade mötet öppnat.

1 Öppnande Ordförande hälsade alla välkomna till Örebro och ett speciellt välkommen till de nya styrelseledamöterna och förklarade mötet öppnat. ST FK Protokoll 2 Sektion 16 Styrelsemöte 2017-03-07 Närvarande:, ordförande Jonas Zettergren 1 Öppnande Ordförande hälsade alla välkomna till Örebro och ett speciellt välkommen till de nya styrelseledamöterna

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-04 2016-04-07 Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 5 4.

Läs mer

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förbundets 12 målsättningar 6 Utbildning 7 Ansvarsfördelning 8 2 Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete Inledning

Läs mer

Facklig utbildning 2017

Facklig utbildning 2017 Facklig utbildning 2017 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland SARA Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev. ändringar.

Läs mer

Nyhetsblad januari 2012

Nyhetsblad januari 2012 Nyhetsblad januari 2012 Januari månad har knappt gått förbi men julledigheten och nyårsfirandet känns redan långt borta. Jag tar detta som ett bevis på att det går fort när man har roligt! Ett helt nytt

Läs mer

COPYRIGHTSKYDDAD ENKÄT.

COPYRIGHTSKYDDAD ENKÄT. 1 Enkät med frågor angående arbetsskadade. Enkätsvaren sammanställs och lämnas till politiker och kontakter med tidningar. Syftet är att frågor och svar skall kunna påverka våra politiker till att förändra

Läs mer

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN MÅL- OCH HANDLINGSPLAN 2017 1 BYGGNADS VÄSTS HANDLINGSPLAN 2017 Den regionala handlingsplanen ska omsätta de prioriterade områdena i praktiken på lokal nivå. Tanken är att den ska fungera som draghjälp

Läs mer

Studiekalender Gemensam Styrka

Studiekalender Gemensam Styrka Studiekalender 2017 Gemensam Styrka Vårens kurser för medlemmar Med livet som insats 26 april, 3, 10 maj Kursen vänder sig till samtliga medlemmar som är intresserade av arbetsmiljö Ansvarig: ABF Jönköping

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Ett attraktivt yrke i utveckling Lärares och skoledares löner ökar mer andras Under året har vi fortsatt med att jobba för höjda lärarlöner. I alla sammahang har vi påtalat att

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening Kursprogram 2015 Basutbildningar För styrelseledamot i klubb eller förening FTFs basutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa sätt

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS För dig som är i riskgruppen för att bränna ut dig. Eller har stressade kollegor och inte vill smittas. För politiker, chefer och anställda. Här är ett vaccin

Läs mer

Innehållet i detta nummer:

Innehållet i detta nummer: s FACKlan Kommunal Stockholms Län Sektion Skärholmen MEDLEMSTIDNING Nr 2 juni 2015 Postadress: Telefon- och besökstid: KOMMUNAL Sektion Skärholmen Måndag 08.30 16.00 Box 503 Tisdag 08.30 16.00 127 26 Skärholmen

Läs mer

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka På omslaget: Camilla Jansson, vagnvärd Harjit Kaur, spärrexpeditör Stefan Färnström, behandlingsassistent Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2018-01-24 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel... 5 5. Risker...

Läs mer

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Medlemsrekrytering Medlemsrekrytering Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Facklig introduktion Information till alla nyanställda (t ex i samband med företagets introduktion):

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

VÄSTERÅSAVDELNINGEN 065. Förslag till dagordning för Årsmöte 2016

VÄSTERÅSAVDELNINGEN 065. Förslag till dagordning för Årsmöte 2016 Förslag till dagordning för Årsmöte 2016 1. Årsmötets öppnande 2. Frågan om årsmötets stadgeenliga sammankallande 3. Fastställande av dagordningen 4. Val av ordförande och sekreterare för mötet 5. Val

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2013 002 Lundaavdelningen 1(5) VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2013 Till grund för Lundaavdelningens verksamhetsplanering finns förbundsmötets beslut och avdelningsstyrelsens tolkning av dessa. På

Läs mer

Förhandlingsverksamheten

Förhandlingsverksamheten Förhandlingsverksamheten Avtalsförhandlingarna sköter Ledarna centralt. Det så kallade Ledaravtalet har fortfarande diskuterats och ifrågasatts om det fungerar som det var tänkt ute bland våra medlemmar.

Läs mer

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 1 Namn och syfte Förbundets namn är Studieförbunden i samverkan 1, i dagligt tal Studieförbunden (The Swedish Adult Education Association)

Läs mer

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014/15 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras. Det ska vara enkelt

Läs mer

LOs undersökning om fackliga grundutbildningar

LOs undersökning om fackliga grundutbildningar LOs undersökning om fackliga grundutbildningar 2013-08-29 lah@lo.se 1 Målgrupp Målgruppen är de personer som är studieaktiva eller studieansvarig i LOs respektive organisationer Datainsamlingsmetod LO

Läs mer

DU AVGÖR EFFEKTEN. Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med.

DU AVGÖR EFFEKTEN. Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med. DU AVGÖR EFFEKTEN Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med. " 2 Min kompetens garanterar din säkerhet. Jag är stolt över mina yrkeskunskaper och vill ha bra betalt för dem. ENSAM ELLER GEMENSAMT Det

Läs mer

Facket för dig inom telekombranschen

Facket för dig inom telekombranschen Facket för dig inom telekombranschen Aldrig ensam med oss Jobbar du inom telekom? Då är Seko fackförbundet för dig. Seko organiserar telekom Redan idag finns Sekos medlemmar i hela telekomsektorn, allt

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

Förteckning över sektionens reglementen, riktlinjer och lokal arbetsordning

Förteckning över sektionens reglementen, riktlinjer och lokal arbetsordning ST- Försäkringskassan Sektion 102-14 Västra Götaland/Halland Förteckning över sektionens reglementen, riktlinjer och lokal arbetsordning Uppdragsreglemente Riktlinjer för intern representation Riktlinjer

Läs mer

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften.

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Edin, Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Hörde att du drillats av Lena och Krille i veckan så det klart att

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

Ett år med Handels. Handels Direkt. Vår verksamhet under ett år. Vivarakanjättestolta! Handels verksamhetsberättelse 2012. Ett växande år.

Ett år med Handels. Handels Direkt. Vår verksamhet under ett år. Vivarakanjättestolta! Handels verksamhetsberättelse 2012. Ett växande år. året då växte 4 000 startade. när växte så växer? och står bakom Vivarakanjättestolta! bli? cirka 200 000 Vad har fått är den få kontakt med Vad har blivit bra för våra Hos får du personlig rådgivning

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIER 2018 1 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Satsa på arbetsmiljön. det lönar sig

Satsa på arbetsmiljön. det lönar sig Satsa på arbetsmiljön det lönar sig Arbetsmiljö Arbetsgivare som satsar på en god arbetsmiljö och därmed på sin personal uppnår mycket. Minskad sjukfrånvaro, högre intäkter och ökad goodwill är bara några

Läs mer