Regional handlingsplan kompetensförsörjning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regional handlingsplan kompetensförsörjning"

Transkript

1 Regional handlingsplan kompetensförsörjning Handlingsplanen utgör grunden för regionens gemensamma kompetensplattform som ska stödja och bidra till en effektivare och fungerande kompetensförsörjning. Detta dokument riktar sig till de processansvariga för de olika åtgärderna och avser att ge en nulägesbild av arbetsprocessen. Åtgärder för kunskapslyft barn och unga Effektmål Tillväxt och välfärd Inriktningsmål Alla elever i grundskolan avslutar sina studier med minst godkänt betyg i alla ämnen. Alla elever i gymnasieskolan avslutar sina studier med minst godkänt i alla ämnen. Fler än hälften av gymnasieeleverna påbörjar en eftergymnasial utbildning inom tre år. Resultatmål Fler utbildningsanordnare arbetar aktivt med att följa de allmänna råden och har utformat studie- och yrkesorienteringsplaner. Minskat antal drop-outs i grund- och gymnasieskola. Höjd utbildningsnivå. Nya grupper (kön, ålder och etnicitet) attraheras till bristyrken, vård och omsorg och industri/teknik. Fler utbildade inom bristyrkena vård och omsorg och industri/teknik. Ett stärkt och utvecklat college som bättre motsvarar arbetsmarknadens behov. Åtgärd: Kartlägga drop-outs på lokal och regional nivå Fördjupning - Ta fram en förstudie för att belysa läget kring studieavhopp Regionförbundet har inlett ett arbete genom att samla kunskapsbärare i regionen i fokusgrupper för att kartlägga den kunskap som finns om elevgrupper som hamnar i svårigheter. Arbetet utgör en del i underlaget till utlysning inom det nya socialfondsprogrammet. Fördjupning - Skolans arbete med entreprenörskap Arbetet har inte påbörjats.

2 Åtgärd: Utveckla arbetsmarknadskunskap Fördjupning - Försätta processen utifrån resultatet av förstudien om arbetsmarknadskunskap. (Förstudien genomförd 2013). Projektet Arbetsmarknadskunskap Örebro län (AMK)¹ befinner sig i ett uppstartsläge. Handelskammaren informerar och berättar om projektet för näringslivet, kommunerna och statliga myndigheter. Syftet är att få fler aktörer intresserade och identifiera på vilket sätt de kan bidra. Det pågår ett arbete med att rekrytera en projektledare för projektet Arbetsmarknadskunskap Örebro län. Projektet hoppas komma igång i juni med planering för att sedan köra igång operativt i september. Projektet är mycket spännande och efterfrågat bland arbetsgivare och flera studieoch yrkesvägledare har hört av sig direkt till Handelskammaren för att få vara delaktiga i projektet. Projektet Arbetsmarknadskunskap Örebro län (AMK)¹ har startat och gått in i ett operativt skede. Handelskammaren har anställt två kommunikatörer som utbildats i arbetsmarknadskunskap. Ett informationsmaterial har tagits fram. Kommunikatörerna håller nu på att kontakta skolor och företag för att boka in möten och lektioner. ¹AMK är ett verktyg för att sätta arbetsmarknaden på skolschemat hos alla ungdomar i högstadiet och gymnasiet i hela Örebro län. Fördjupning - säkerställa att ett aktivt arbete bedrivs kring Studie- och yrkesvägledningsplan enligt Skolverkets Allmänna råd Följer och stödjer Handelskammarens arbete med projektet Arbetsmarknadskunskap Örebro län. Kontakter har tagits med studie- och yrkesvägledare och skolsamverkan. Regionen kommer eventuellt att medverka i en pilotstudie som Skolverket driver kring Skola Arbetsliv. För att komma vidare behöver arbetet: Skapa en gemensam bild för vad som fungerar, och vilka behov som finns för att bedriva ett aktivt arbete med studie- yrkesvägledning. För att säkerställa arbetet behöver skolchefer, rektorer, studie- och yrkesvägledare och arbetsgivare tillsammans identifiera vad som behöver göras. Bli en del av regionens gemensamma samverkansavtal mellan gymnasieutbildningarna, GySamavtalet.¹ ¹ GySam=kommunalt samverkansavtal om gymnasieutbildning i Örebroregionen.

3 Åtgärd: Utveckla nya och befintliga samverkansformer Fördjupning - utveckla fler programråd i gymnasieskolans yrkesprogram Att utveckla programråd kommer att aktualiseras då arbetsgruppen för GySam etableras. En studieresa är planerad att genomföras under maj månad till Göteborgsregionen. Där kommer bland annat samverkan med arbetsmarknaden att studeras. Att utveckla programråden kommer troligtvis bli en del av regionens gemensamma samverkansavtal mellan gymnasieutbildningarna, GySam-avtalet. För att komma vidare behöver arbetet: Skapa en bild av vad som fungerar och vilka behov som finns. Skolchefer, rektorer och arbetsgivare behöver tillsammans identifiera vad som behöver göras. Samverka med Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Samverka med de yrkesprogram som inte tillhör något college. Utveckla programråden som en del i det systematiska kvalitetsarbetet inom skolan. Det innebär att följa upp, analyserar resultat i förhållande till mål och därifrån planera och utveckla arbetet. Fördjupning - Fortsätt processen utifrån resultat av förstudien för service och besöksnäringscollege Den 30 januari 2014 förankrades förstudien med KC/LD¹. Det är viktigt i det fortsatta arbetet att företagen och utbildningsanordnarna engagerar sig i detta och tar ansvar. Besök på flera företag har genomförts och det finns intresse att jobba vidare för att service och besöksnäringscollege. Hur stor vilja och engagemang företagen har kommer den fortsatta processen att visa. Möten har också genomförts med utbildningsanordnarna. Även i detta forum finns intresse av att fortsätta arbetet. Den 23 maj arrangeras ett möte i syfte att utreda viljan och engagemanget. Mötet vänder sig till de personer inom respektive utbildning som kan fatta beslut om fortsatt deltagande i arbetet. Det viktigaste i denna process har varit att identifiera en aktör som kan och vill driva processen framåt. Det har inte varit aktuellt för regionförbundet eller Sydnärkes Utbildningsförbund². Sydnärkes Utbildningsförbund och Regionförbundet kommer att finnas med i den fortsatta processen. Efter dialog med BRO-kompetens³ och förankring i deras styrgrupp och ledningsgrupp så kommer de att ta över processen under Syftet är att fortsätta skapa förutsättningar för att kunna etablera ett Besöksnäringscollege. Utbildningsmäklare Rickard Vappelin kommer att ta över processansvaret. Besöksnäringscollege bildades i samband med en Kickoff 27 september, då näringen och utbildningsanordnare var inbjudna. En interimsstyrelse valdes och en agenda för den nya styrelsen sattes. Utvecklingsarbetet pågår nu i nära samarbete med branschföreträdare och

4 utbildningsanordnare. Strategier och arbetsformer ska presenteras vid ett uppföljningsmöte 16 februari ¹KC/LD = Ett nätverk som representeras av länets kommunchefer, landstingsdirektören och regiondirektören. ²Sydnärkes Utbildningsförbund= Gymnasieförbund med Askersund, Hallsberg och Laxå som medlemskommuner. ³BRO-kompetens = Ett insatsområde inom Business Region Örebro, BRO. BRO är ett partnerskap/samarbetsprojekt mellan tio kommuner i Örebro län: Askersund, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro. Fördjupning - utveckla nya och befintliga college mellan aktörer i utbildningssystemet och arbetsgivarna Arbetet är inte påbörjat. Denna åtgärd innehåller Vård- och omsorgscolleges och Teknikcolleges ordinarie verksamhet. Åtgärden ryms också delvis under andra åtgärder i handlingsplanen där Vård- och omsorgscollege och Teknikcollege samhandlar med andra aktörer. Fördjupning - utveckla regional samverkan inom gymnasieskolans utbud Att utveckla regional samverkan är det övergripande området för frågor som rör gymnasieskolan. En handlingsplan för regional samverkan kommer att tas fram tillsammans med berörda skolchefer. Avtalet började gälla och i nuläget finns en gemensam antagning, vilken hanteras av Örebro Kommun. En gemensam prislista för gymnasieutbildning är under framtagande. Inventera vilka ytterligare områden som är mest angelägna för regional samverkan. Detta har koppling till flera åtgärder; Säkerställa att ett aktivt arbete bedrivs kring Studie- och yrkesorienteringsplan enligt Skolverkets Allmänna råd. Utveckla fler programråd i gymnasieskolans yrkesprogram i samverkan med arbetsgivare lokalt och regionalt. För att komma vidare behöver arbetet: Ta fram en handlingsplan Studera hur andra GySam fungerar. Utveckla regional samverkan som en del i det systematiska kvalitetsarbetet inom skolan. Det innebär att följa upp, analysera resultat i förhållande till mål och därifrån planera och utveckla arbetet.

5 Fördjupning - Ta fram en förstudie kring samordning av praktikplatser Arbetet har ännu inte påbörjats. Åtgärder för kunskapslyft i arbetslivet Effektmål Tillväxt och välfärd Inriktningsmål Vår region har väl fungerande kompetensförsörjning som balanserar utbud och efterfrågan. Alla regionens företag och organisationer genomför systematisk kompetensutveckling av medarbetare. Mer än 25% av alla som arbetar har genomgått en minst 3 år lång eftergymnasial utbildning. Resultatmål En bättre strukturerad samverkan finns mellan skola/utbildning och arbetsliv. Fler arbetsgivare arbetar med strategisk kompetensförsörjning (attrahera, rekrytera, behålla, utveckla och avveckla) Nya grupper (kön, ålder, etnicitet) attraheras till bristyrken inom vård och omsorg, industri/teknik samt utbildning. Fler individer får kunskap och verktyg för att göra medvetna val utifrån intresse och arbetsmarknadens krav. Åtgärd: Utveckla kunskap och intresse för livslångt lärande Fördjupning Erbjuda seminarier, informera om utbildningar och etablera mötesplatser Kommunerna jobbar på olika sätt för att skapa intresse för det livslånga lärandet. Några kommuner samverkar över kommungränserna i frågor som rör arbetsmarknadsfrågor och kompetensfrågor. Syftet är att öka kunskapen om det livslånga lärandet, på vilket sätt det berör olika politikområden och vilka insatser som kan vara mest lämpade för de utmaningar som kommunerna står inför. Det pågår ett arbete med att definiera vad REKO kan och vill gemensamt driva för att utveckla människors kunskap och intresse för ett livslångt lärande mec utgångspunkt i; att erbjuda seminarier, informera om utbildningar och att etablera mötesplatser. Arbetet kan komma att integreras med förstudien för delregionala vägledningscentrum. Fördjupning Ta fram en förstudie kring delregionala vägledningscentrum, fysiskt och virtuellt

6 Återgärden har kort diskuterats på Regionalt kompetensforummöte (REKO)¹ Deltagande representanter har uttryckt ett intresse för att ta fram en förstudie. Regionförbundet kommer att upphandla en konsult för att genomföra förstudien. Underlag till förstudien tas fram i juni, upphandling sker i september och genomförandet i oktober/november. I december ska förstudien vara klar. ¹REKO Regionalt kompetensforum är ett nätverk för vuxnas lärande i Örebro län. Nätverket syftar till att samarbeta mellan länets kommuner för att möta de krav på tillgänglighet, flexibilitet och samverkan som vuxenutbildning står inför. Nätverket träffas åtta gånger per år för att skapa tydligare kopplingar mellan vuxenutbildning och arbetslivet inom uppsatta samverkansområden med fokus på länets kompetensförsörjning och utveckling av ett regionalt lärandesystem för vuxna. I nätverket ingår kommunernas ansvariga för vuxenutbildning- och lärcentra samt representanter från Regionförbundet. Fördjupning Bevaka och påverka validering nationellt Bevaka, utreda och informera om olika myndigheters ansvar och roll kring validering av yrkeserfarenhet eller validering av studier. Vad fungerar kring validering? Vad fungerar mindre bra? Hur kan nyttjandet av validering förbättras i syfte att få till matchningen? Hur set det ut lokalt; vad, hur och vem/vilka? Hur ser det ut regionalt; vad, hur och vem/vilka? Hur ser det ut nationellt; vad, hur och vem/vilka? Bevakning av nya projekt och verksamheter i andra regioner. Just nu främst Dalarna samt Västra Götalandsregionen. Bevakning av Skolverkets nya roll kring validering. En kunskapsöversikt inom validering bör tas fram i syfte att ge en bild av området och för att skapa underlag för diskussion. Vad ska vi ge för bild? Definiera översiktens innehåll. Hur ska detta ske? Vem ska göra det? Hur ska det finansieras? Åtgärd: Utveckla arbetsgivarnas förmåga att bli bättre på kompetensförsörjning Fördjupning - Utveckla arbetet med strategisk kompetensförsörjning inom området industri/teknik Ett tydligare samarbete med Komtek¹ har etablerats. Allt fler företag har insett att de måste börja marknadsföra sig mot allt yngre ungdomar för att tidigt väcka intresse för teknik. Komtek deltar numera i Teknikcollege regionala styrgrupp.

7 BRO (Business Region Örebro) - Kompetens har fått en tydligare roll i Teknikcollege regionala styrgrupp. Syftet är att tillsammans identifiera och ta fram utbildningar som matchar efterfrågan på kompetens utifrån företagens behov. Det finns en stor efterfrågan på praktikplatser. För att underlätta kontakterna mellan skola/arbetsliv har BRO-kompetens och Teknikcollege påbörjat ett gemensamt arbete för planering och presentation av praktikplatser. ¹Komtek= Grunden för Komteks verksamhet är att väcka och vidareutveckla intresse för teknik hos barn, ungdomar och vuxna. Komtek finns på 20 platser i Sverige. Komtek Örebro invigdes 2003 och var från början ett EU-projekt. Idag är verksamheten en egen enhet inom den kommunala skolorganisationen gymnasieförvaltningen. Fördjupning - etablera en funktion för att attrahera nyckelpersoner Det framtida behovet av arbetskraft är så mycket större än tillgången lokalt och det blir avgörande för oss att locka hit arbetskraft från andra delar av landet. Vi kan göra mycket som enskilda företag och organisationer men kan stå så mycket starkare om vi agerar tillsammans Arbetet har en bakgrund i ett långtgående samtal kring vår attraktionskraft som arbetsgivare. Flera samtal och workshops kring attraktionskraft och talangjakt är genomförda i samarbete mellan flera arbetsgivare såväl offentliga som privata. En c-uppsats belyser vår beredskap för att ingå strategiskt samarbete kring frågan. Örebro kommun, Örebro universitet och Handelskammaren har tillsammans medverkat i en satsning kring Talent Attraction Management in Nordic Regions and Cities. Ett samarbete mellan flera företag och organisationer som lett fram till en verktygslåda för talangjakt som kan ligga till grund för det fortsatta arbetet. En projektplan är framtagen för att etablera en funktion som kan driva den fortsatta utvecklingen och de aktiviteter som kopplas till det. En ansökan är inlämnad till regionförbundet om medfinansiering och Handelskammaren Mälardalen startar projektet hösten Framtida arbete Arbetet framåt består i huvudsak av att etablera en funktion för att driva och koordinera arbetsgivarnas samverkan kring Talent Attraction Management (TAM). Några av de delaktiviteter detta innehåller är: Sprida kunskaper om och verktyg kring området Omvärldsbevakning och benchmarking Etablera nätverk av arbetsgivare för att kunna utbyta kunskap om varandra som arbetsgivare och vilka rekryteringsbehov som finns framåt. Utveckla informationsmaterial som beskriver arbetstillfällen och arbetsgivare i länet Utveckla en webportal som ger en bild av länets arbetsmarknad och som underlättar för arbetssökande att hitta information och lediga tjänster.

8 Etablera former för samarbete i rekryteringar mellan olika företag/organisationer, tex samannonsering. Utveckla inflyttarservice Fördjupning - utveckla modeller för personalförsörjning En modell för personalförsörjning för yrkesgrupperna funktionshinder, äldreomsorg, psykiatri och sjukvård är framtagen. Med stöd från modellen ska kartläggningar göras årligen för att fånga arbetsgivarnas behov och efterfrågan på kompetens samt tillgången på utbildningar. Syftet är att få en samlad bild för en bättre personalförsörjning. En första kartläggning är gjord över arbetsgivarnas behov och efterfrågan på kompetens för yrkesgrupperna funktionshinder, äldreomsorg, psykiatri och sjukvård. Rapporten är slutförd och kommunicerad inom Vård- och omsorgscollege. Rapport och resultatredovisning av modell och kartläggning kommer att redovisas under maj månad. Fördjupning - Utarbeta en plan för hur man kan möta gruv- och mineralnäringens långsiktiga behov. Fem regioner (Dalarna, Västerbotten, Norrbotten, Västmanland och Örebro) har träffats och pratat ihop sig om hur samverkan kommer att ske under de kommande två åren. Roller och ansvar har utretts och Regionförbundet Örebro kommer främst i det konkreta arbetet samverka med Dalarna och Västmanland. Utbyte och lärande kommer att ske med regionerna Västerbotten och Norrbotten. De tre regionerna i Bergslagen ska ta fram en gemensam plan samt åtgärder som ska genomföras i respektive region. Detta kommer att diskuteras under april månad. Tydliga behov och mål behöver definieras från befintliga och potentiella företag inom gruv- och mineralnäringen. Utifrån det kan sedan regionerna i samverkan utreda vad, hur och vem/vilka. Hinder möjligheter Gruv- och mineralfrågan innehåller många fler frågeställningar och områden att arbeta med än bara kompetensförsörjning och därför behöver det också samordnas över enheter och andra regionala organisationer och kommuner. Gruv- och mineralnäringen är påverkad av konjunkturen, tillgång på kapital samt miljötillstånd. Det påverkar företagens intresse att diskutera kompetens- och utbildningsfrågor. Regionerna har inga resurser att på så kort tid få igång ett operativt arbete. Det behövs tid för att komma fram till vad och hur samverkan ska ske. Dessutom behövs också tid och resurser för att förankra detta med tjänstemän och politik.

9 Att göra: Skapa mötesplatser om kompetensutveckling och strategisk kompetensförsörjning på universitetsnivå Utveckla och erbjuda enkel ingång/ ONE-STOP-SHOP för karriär- och kompetensförsörjningsfrågor vid Örebro universitet. Syftet är att förenkla mötet mellan arbetsgivare och studenter. Utveckla mötesplatser mellan studenter och arbetsgivare, både fysiska och virtuella. Befintliga mötesplatser är Campusmässan vid Örebro universitet som numera arrangeras i universitetets regi men i samverkan med studenter. En annan mötesarena med påverkan på framtida kompetensförsörjning är de Arbetsmarknadsdagar som arrangeras två gånger per år utifrån signalerade kompetensbehov. Detta sker i samarbete med bl.a. Svenskt näringsliv, Arbetsförmedlingen, Regionförbundet och Örebro kommun. Nya mötesplatser är Restaurang- och hotellhögskolans Rekryteringsmässa i Grythyttan som startades 2013 och har genomförts två år i rad. Nya mötesplatser är också de karriärdagar som arrangeras under vår och höst på universitet. En ny virtuell mötesplats har också implementerats under 2013 i form av en karriärportal; ORU CareerGate. Karriärportalen lanserades mot arbetsgivare i oktober 2013 och mot studenter i november Att göra: Skriva och utveckla exjobbsavtal/överenskommelser mellan utbildningsanordnare och arbetsgivare Ett samverkansprojekt pågår externt och internt med att utveckla exjobb för en bättre kompetensförsörjning. För externa målgrupper handlar det om att exempelvis skriva uppsatser eller "case". För det interna arbetet handlar det om att strukturera redan befintlig samverkan samt erbjuda möjligheter till effektivisering genom ORU CareerGate. Att göra: Samverka med personalvetarprogrammet kring strategisk kompetensförsörjning och ex-jobb inom området Det pågår interna samtal för att utveckla samverkan kring åtgärden. Dialog har också genomförts med BRO-Kompetens och de personalchefsnätverk som organisationen driver.

10 Att göra: Utveckla konceptet studentmedarbetare inom strategisk kompetensförsörjning Att utveckla konceptet studentmedarbetare¹ handlar om att skapa möjligheter för studenter att studera och samtidigt arbeta. ¹Studentmedarbetare är en person som studerar på högskola eller liknande och samtidigt har ett, för studierna, relevant arbete vid sidan om studierna. I Danmark är studentmedarbetare ett vedertaget begrepp och en majoritet av studenterna har ett relevant sidoarbete. I Sverige är det mer ovanligt men systemet med studentmedarbetare har börjat diskuteras. Att göra: Implementera virtuell webbportal för ex-jobb och jobbförmedling för studenter Ett implementeringsprojekt för en virtuell webbportal startade Webbportalen lanserades mot arbetsgivare i oktober 2013 och mot studenter i november Idag når webbportalen ca 1500 studenter och ca 100 arbetsgivare är registrerade. I dagsläget kan arbetsgivare exponera ex-jobb, uppsatsidéer, extrajobb, heltidstjänster mm i portalen och studenter kan logga in med sina studentkonton och följa intressanta arbetsgivare. I karriärportalen exponeras också karriärrelaterade events. Åtgärd: Integrera perspektiven kön, ålder och etnicitet Fördjupning - Uppmärksamma och bryta könsstereotypa mönster i skola och arbetsliv Möten och diskussioner har skett med Vård- och omsorgscollege, Länsstyrelsen, Örebro universitet och Regionförbundet om uppdrag och kompetens i jämställdhetsfrågan. Ett förankringsarbete till Vård- och omsorgscollege styrelse samt till regional styrgrupp pågår om önskemål och idéer för att arbeta vidare med att bryta könsstereotypa mönster. Det handlar bland annat om att få fler killar/män till vård- och omsorgsbranschen. Det pågår en process inför kommande projekt för att bryta könsstereotypa mönster i samarbete med Vård- och omsorgscollege nationella föreningen, APeL FoU¹, och Teknikcollege, Örebro läns landsting och Örebro kommun. ¹APeL FoU är ett centrum för interaktiv och kritisk forskning och utveckling inom arbetsplatslärande, tillväxt och regional utveckling.

11 Fördjupning - Fler arbetsgivare utvecklar genus och mer kulturell medvetenhet i arbetet med strategisk kompetensförsörjning. Utmaningar: Den könssegregerade arbetsmarknaden, den åldrande befolkningen, nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Åtgärd: Integrera perspektiven kön, ålder och etnicitet i handlingsplanens alla åtgärder. Aktiviteter för att uppnå detta: Sprida och informera om resultat. Synliggöra olika förhållande och villkor för kvinnor och män samt nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Ta fram kunskapsunderlag för hur kvinnors och mäns och nyanländas etablering på arbetsmarknaden ser ut inom vård- och omsorgsområdet, industri/teknik samt utbildning. Utbilda och stödja kompetenskansliet med att integrera perspektiven kön, ålder och etnicitet i att göra aktiviteter. Stödja kompetenskansliet i jämställdhetsanalyser i syfte att synliggöra män och kvinnors villkor, förutsättningar och dess konsekvenser. Stödja kompetenskansliet i analyser i syfte att synliggöras nyanländas etablering på arbetsmarknaden, villkor, förutsättningar samt konsekvenser av detta. Bidra med metoder och verktyg, (könsuppdelad statistik, JämKas Bas metoden, 4R-metoden, könskonsekvensanalys). Informera kompetenskansliet om arbetet för könsbrytande studie- och yrkesval för att minska könssegregeringen på arbetsmarknaden. Informera om arbetet med att säkerställa att alla studie- och yrkesvägledare har genus- och jämställdhetskompetens. Resultatmål: Nya grupper (kön, ålder, etnicitet) attraheras till bristyrken inom vård och omsorg, industri och teknik samt utbildning. Strävansmål: Vår region har en väl fungerande kompetensförsörjning som balanserar utbud och efterfrågan. Effekter på lång sikt: Tillväxt och välfärd. Åtgärd: Utveckla samverkan för vuxenutbildning Fördjupning - förstudie vuxenutbildning Förstudien är genomförd av APeL FoU¹. Förstudien innehåller tre scenarier som kan utgöra ett stöd i fortsatta samtal om regional samverkan. Scenario 1 handlar om en väg in att vuxenutbildningen planeras och styrs utifrån ett regionalt perspektiv och av en regional aktör. Scenario 2 handlar om fokus yrkesutbildning, det innebär en kraftsamling kring yrkesutbildning med gemensamma resurser och budget. Scenario 3 tematiska kluster bygger på befintliga och nya samverkansformer lokalt/regionalt. Samverkan växer fram genom gemensamma intressen för aktuella utmaningar och frågor. Förstudien har förankrats med KC/LD². Varje kommun kommer att ta fram ett underlag och arbeta fram ett förslag som ligger i linje med scenario två i förstudien. Beslut fattas sedan i varje kommunstyrelse inför 2015/2016.

12 I det fortsatta arbetet har Regionförbundet en stödjande roll. Fortsatt processansvarig för åtgärden är kommunen och kommunerna i samverkan. ¹APeL FoU är ett centrum för interaktiv och kritisk forskning och utveckling inom arbetsplatslärande, tillväxt och regional utveckling. ²KC/LD = Ett nätverk som representeras av länets kommunchefer, landstingsdirektören och regiondirektören. Åtgärd: Kartlägga de som står utanför arbetsmarknaden Fördjupning - genomföra förstudie i syfte att kartlägga och analysera regionala behov inom grupperna Drop-outs Unga vuxna med funktionsnedsättning som står utanför arbetsmarknaden Personer med utländskbakgrund som står utanför arbetsmarknaden För att ta sig an en bredare ansats, där samverkan över politikområden såsom arbetsmarknads-, utbildnings-, social- och näringspolitik är avgörande, är Socialfonden ett potentiellt verktyg. Erfarenheter från Socialfonden visar att det finns brister i såväl programmets uppbyggnad som projektens genomförande. Konsekvensen har blivit att ESF-projekten främst utgör ett stöd för de individer som deltar i projekten, men organisatoriska och strukturella förändringar är mer ovanliga. ESF-rådet i Östra Mellansverige gjorde därför en unik utlysning som riktades till regionalt tillväxtansvariga organisationer. Utlysningen har tre nyckelord; regional koppling, strukturpåverkan och kvalitativt genomförande. Förstudien pågår under För analys, kartläggning samt processtöd i förstudien har uppdraget via upphandling gått till APeL FoU¹. Syftet med förstudien är att hitta angelägna insatsområden där ESF-projekt skulle kunna bidra med lösningar, men också en struktur för att initiera projekt utifrån regionala behov och lära av projekt som bedrivs i regionen. Resultat av förstudien ska visa hur Örebro län under nästa programperiod kan bli bättre på att använda socialfonden i det strategiska arbetet med kompetensförsörjning. Regionförbundet Örebro är samordnande projektägare i en gemensam process med Arbetsförmedlingen, föreningen L&SEK, Försäkringskassan, Landstinget, Länsstyrelsen, REKOnätverket, samt flera förvaltningar inom Örebro kommun. ¹APeL FoU är ett centrum för interaktiv och kritisk forskning och utveckling inom arbetsplatslärande, tillväxt och regional utveckling.

13 Historik - kompetensplattformen bakåt i tiden Uppdrag och roller definieras tydligare Hittills under 2014 har följande genomförts: I början av året antogs handlingsplanen av politiken. Utvärdering av 2013 gjordes; Hur går vi vidare? Tydligare definiering av roller och uppdrag för processansvariga, kompetenskansli och samhandlingsaktörer. Även definiering av kompetensplattformen. Arbete pågår med att ta fram aktivitetsplaner för att genomföra de specifika åtgärderna i handlingsplanen Handlingsplanen tas fram Kompetensförsörjning - regional handlingsplan för Örebroregionen togs fram och presenterades på regional kompetensdag Prognoser för arbetslivets utveckling Fyra lokala prognoser (norr, syd, öst, väst) togs fram för Örebro län. Prognoserna beskriver arbetslivets utveckling i de enskilda kommunerna utifrån ett kompetensförsörjningsperspektiv. Grunden i prognoserna utgörs av det lokala behovet samt efterfrågan av kompetens Kompetenskarta Örebro län Under 2011 genomfördes följande: Tog fram Örebro läns kompetenskarta som beskriver de sysselsattas kompetensnivå under 2000-talet. Genomförde en regional analys av Örebro läns kompetenskarta som kompletterar, fördjupar och förklarar varför det ser ut som det gör i vår region. Skapade mötesplatser och dialoger där utbildningsanordnare och arbetsliv kan mötas för att få större kunskap om varandra. Etablerade en struktur för samverkan, kompetenskansliet Uppdraget startar Regeringsuppdraget startades och följande genomfördes: Kartläggning av befintliga samverkansformer, branschråd och utbildningsanordnare. Initiativ togs för att knyta ihop befintliga samverkansaktörer. Detta lade grunden till kompetenskansliet. Deltog i regionala och nationella nätverk för att utbyta erfarenheter med andra län. Ett kompetenskansli bildades. Kompetenskansliet ska tillsammans med regionförbundet delta, planera och genomföra det strategiska arbetet.

14 Kontaktuppgifter kompetenskansli Namn Arbetar Representerar Telefon Andreas Blom Teknikcollege Kompetensmäklande aktör (utbildnings och arbetsgivarperspektiv) Anna Andreasson ersättare Sofia Larsen Karriärcentrum Örebro Kompetensmäklande aktör (utbildnings och arbetsgivarperspektiv) Carina Koutakis Regionförbundet Örebro Utbildningsrepresentant. Projektledare Gysam tillsammans med Peter Morfeldt Elaine E Lindblom Karlskoga Folkhögskola Henrik Arenvang Vuxenutbildningen i Lindesbergs kommun Magnus Sjöberg Jan Mannerhag Ingela Pihl Johanna Tybell Vuxenutbildningen i Lindesbergs kommun Vuxenutbildningen i Karlskoga kommun Regionalt resurscentrum Länsstyrelsen Regionalt resurscentrum Länsstyrelsen Utbildningsrepresentant för folkhögskolorna i länet Utbildningsrepresentant Vuxenutbildningen i nod norr Utbildningsrepresentant Vuxenutbildningen i nod norr Utbildningsrepresentant Vuxenutbildningen i nod Väst Ingrid Grabö BRO kompetens Kompetensmäklande aktör(utbildnings och arbetsgivarperspektiv) Karolina Samuelsson Kenth Kronwall Personaldirektör Örebro kommun Vuxenutbildningen Örebro kommun , , , , Genomsyrande perspektiv , (SMS) Genomsyrande perspektiv , (SMS) , Arbetsgivarrepresentant , Utbildningsrepresentant Vuxenutbildningen i nod Öst , Kerstin Lillje Länsstyrelsen Örebro län Genomsyrande perspektiv , Lars Pettersson Arbetsförmedlingen Kompetensmäklande aktör (utbildnings och arbetsgivarperspektiv) Lars Bäckman Gymnasieförvaltningen Örebro kommun Utbildningsrepresentant Gymnasieskolorna i länet Linda Carlsson Vård- och omsorgscollege Kompetensmäklande aktör (utbildnings och arbetsgivarperspektiv) Majlis Blomér Thörnholm Maria Svensson Hallberg Örebro läns landsting Regionförbundet Örebro Kompetensmäklande aktör (utbildnings och arbetsgivarperspektiv) MOA Kunskapslyft i arbetslivet (målområdesansvar i RUS) Marie Kilk Sydnärkes utbildningsförbund Utbildningsrepresentant Vuxenutbildningen i nod Syd Mia Ström Christina Hedberg Handelskammaren Mälardalen Arbetsgivarrepresentant utifrån sina medlemmar Peter Morfeldt Regionförbundet Örebro MOA kunskapslyft för barn och unga (målområdesansvar i RUS) Anette Granberg Regionförbundet Örebro Projektledare för genomförandet av handlingsplanen för kompetensförsörjning , , , , , , ,

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län Regionalt kompetenskansli 26 april 2016 Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län TEMA Kompetensplattform 2.0 hur går vi vidare? Omvärdsbevakning

Läs mer

Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Sida. Anette Granberg (5) Utbildning och Arbetsmarknad

Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Sida. Anette Granberg (5) Utbildning och Arbetsmarknad Anette Granberg 2015-03-18 1(5) Närvarande Anna Andreasson Karriärcentrum, Örebro universitet Carina Koutakis Region Örebro län, Område Utbildning och arbetsmarknad Elaine E Lindblom- Karlskoga Folkhögskola

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Utifrån fastställd verksamhetsinriktning presenteras här en handlingsplan för de pågående och planerade aktiviteterna som ska ske under 2013.

Utifrån fastställd verksamhetsinriktning presenteras här en handlingsplan för de pågående och planerade aktiviteterna som ska ske under 2013. Handlingsplan 2013 Utifrån fastställd verksamhetsinriktning presenteras här en handlingsplan för de pågående och planerade aktiviteterna som ska ske under 2013. Verksamhetsinriktning 2013 fastställt av

Läs mer

Processmöte 25 maj Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län

Processmöte 25 maj Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län Processmöte 25 maj 2016 Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län TEMA: Verktyg för att nå resultat, vi studerar ett case. TEMA Avsikten Syftet

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskanslimöte 13 november 2014

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskanslimöte 13 november 2014 Anette Granberg 2014-11-21 1(6) Närvarande: Andreas Blom Teknikcollege Anna Andreasson Karriärcentrum, Örebro universitet Elaine E Lindblom- Karlskoga Folkhögskola Ingrid Grabö BRO kompetens Kerstin Lillje

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

Kunskapslyft barn och unga

Kunskapslyft barn och unga 021-39 79 45 2012-10-04 Möte Barn och Ungdomsberedningen 12 september Kl. 13.30 15.30 VKL konferensrum Långsvan vån.3 Agenda 1. Kunskapslyft för barn och unga. Peter Morfeldt målområdesansvarig Regionförbundet

Läs mer

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Välkomna Presentation Dagens agenda Kort om Regeringsuppdraget: Länsstyrelserna i Norrbotten och Västmanland,

Läs mer

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden 01054 1(4) Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-05-28 RS120256 HR-verksamheten Regionfullmäktige Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Regional kompetensplattform i Västerbottens län

Regional kompetensplattform i Västerbottens län Regional kompetensplattform i Västerbottens län Konferens om vuxnas lärande den 25 februari 2011 Disposition 1. Uppdraget att etablera en regional kompetensplattform 2. Hur vi tänker och vad vi gör just

Läs mer

Anna Dyhre Bli en attraktiv arbetsgivare

Anna Dyhre Bli en attraktiv arbetsgivare Anna Dyhre Bli en attraktiv arbetsgivare Anna Dyhre pratade under kompetensdagen om hur man blir en attraktiv arbetsgivare. Anna var tidigare chef för Universum Sverige och är numera rådgivare och föreläsare

Läs mer

Handlingsplan, rev. 2015-06-15

Handlingsplan, rev. 2015-06-15 Handlingsplan, rev. 2015-06-15 utifrån Kommunalt samverkansavtal om gymnasieutbildning i Örebroregionen Inledning Inför 2014 har regionens kommuner/kommunalförbund (Degerfors, Hällefors, Karlskoga, Kuml

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Minnesanteckningar regionalt kompetenskansli 3 november 2015

Minnesanteckningar regionalt kompetenskansli 3 november 2015 Anette Granberg 2015-10-27 1(5) Närvarande: Markus Klinton Externa relationer, Örebro universitet Helena Svensson Arbetsgivarrepresentant, Region Örebro län Jan Mannerhag Vuxenutbildningen Karlskoga kommun

Läs mer

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2190 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Minnesanteckningar: Mötesplats Gruv- och mineralnäringen 20151204

Minnesanteckningar: Mötesplats Gruv- och mineralnäringen 20151204 Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Utbildning och arbetsmarknad, Camilla Tähtelä 2015-12-04 Minnesanteckningar Minnesanteckningar: Mötesplats Gruv- och mineralnäringen 20151204 Alla välkomnas

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september Processen Kartläggning av aktörer/etablerade samverkansformer/branscher/utbildningsanordnare Dialog, april juni Dialogmötena i syfte att diskutera vilka behov och frågor nuvarande plattformar tar hand

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 sep 2014 Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Deltagare: Åke Svensson (RG), Jan Björinge (RG), Stefan Persson, RG, Eva Nypelius

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Anders Jolby Ärendenr BUN 2015/675 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 24 mars 2016 Barn- och utbildningsnämnden Kompetensförsörjning för att få sökande till

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Anteckningar regional styrgrupp VO-Colllege 2012-02-09

Anteckningar regional styrgrupp VO-Colllege 2012-02-09 Anteckningar regional styrgrupp VO-Colllege 2012-02-09 Närvarande: Monica Jonsson, Monica Söderström, Irene Hansson, Helena Carlsson, Petra Selberg, Ulrika Norman, Ingrid Berglin Eriksson, Christina Hanson,

Läs mer

Kompetensförsörjning. Gemensamma metallavtalet

Kompetensförsörjning. Gemensamma metallavtalet Kompetensförsörjning Gemensamma metallavtalet 1 2 Vad är kompetens? Kompetens är ett begrepp som många använder sig av. Men vad betyder det egentligen? Kompetens är inte detsamma som formell utbildningsnivå.

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

En samverkansform för utbildning

En samverkansform för utbildning En samverkansform för utbildning Bakgrund Generationsväxling Personalbrist 2015 2020 Över 20% går i pension Efterfrågan på personal inom vård- och omsorg med utbildning både på gymnasial nivå kommer att

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning

Strategisk kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Kerstin Svensson Cert. kommunal revisor Strategisk kompetensförsörjning Surahammar kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Uppdrag... 3 2.1.

Läs mer

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet STRATEGI Arbetsmarknad Dokumentets syfte Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet Dokumentet gäller för Arbets- och företagsnämnden Arbetsmarknadsstrategi

Läs mer

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt "Pilotverksamhet för utformningen av ett regionalt yrkesvux Utlysning Nationellt

Läs mer

1 Nyckeltal. 2 Bakgrundsfrågor. 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare. 4 Måluppfyllelse och kvalitet. 5 Kunskaper och kompetens.

1 Nyckeltal. 2 Bakgrundsfrågor. 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare. 4 Måluppfyllelse och kvalitet. 5 Kunskaper och kompetens. 1 Nyckeltal 2 Bakgrundsfrågor 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare 4 Måluppfyllelse och kvalitet 5 Kunskaper och kompetens 6 Vägledning 7 Samverkan 8 Företagande, entreprenörskap och eget företagande

Läs mer

Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland

Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Regionalt kunskapslyft... 3 Bakgrund... 4 Vår politik för ett regionalt

Läs mer

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Övergripande En kontaktperson för styrgruppen ska anges: Namn Adress Postadress Fakturaadress, E-postadress Telefon

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Utlysning ESF Nationellt Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och

Läs mer

Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar

Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammantrades datum 2015-12-08 Blad 16 Ksau 213 Dnr 42/2014-101 Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar I en motion inkommen till

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015 för Lindesbergs kommun Kommunfullmäktige

Jämställdhetsplan 2013-2015 för Lindesbergs kommun Kommunfullmäktige Jämställdhetsplan 2013-2015 för Lindesbergs kommun Kommunfullmäktige Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige (punkt 1-5) Datum: 2013-06-25 91 För revidering

Läs mer

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet En del av Vård- och omsorgscollege Nationella Kompetensrådet NKR bildades 2010 och på initiativ

Läs mer

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Här redovisas hur den gemensamma verksamheten ska se ut och genomföras för att vi ska uppnå målen. Med vi avses parterna

Läs mer

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna!

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna! Utvecklingsområde 1 Kunskap och kompetens Välkomna! Workshop Kunskap och kompetens Introduktion av Peter Morfeldt Vart ska vi och vad gör vi för att nå målen, inom kunskapslyft barn och unga (5 min) Presentation

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO ... 3 St...3... 3... 4...4... 4... 4... 5... 5... 5... 6... 6...6... 6... 6... 6 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO Underlag: dokumentation från kommunen, webbplatsen, intervjuer

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. ESA Entreprenörskap Skola Arbetsliv

PROJEKTDIREKTIV. ESA Entreprenörskap Skola Arbetsliv PROJEKTDIREKTIV ESA Entreprenörskap Skola Arbetsliv Titel: PROJEKTDIREKTIV ESA Entreprenörskap Skola - Arbetsliv Projekt: ESA Entreprenörskap Skola Arbetsliv Idnr: xxx Beställare: Kommunförbundet Västernorrland/Skolcheferna

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

Lärande och kompetensförsörjning

Lärande och kompetensförsörjning 2015-04-21 Lärande och kompetensförsörjning Regionförbundet arbetar med lärande och kompetensförsörjning som ett verksamhetsområde I områdesgruppen ingår förutom handläggare för lärande och kompetensförsörjning,

Läs mer

Lärdomar. Vad lade du märke till som var speciellt intressant?

Lärdomar. Vad lade du märke till som var speciellt intressant? Lärdomar Vad lade du märke till som var speciellt intressant? Handledare stötta varandra, utbildade handledare. Det är viktigt att handledarena förstår sig på och tar hand om ungdomarna när de kommer på

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan 2015-11-24 1 (9) BILAGA 3 Verksamhet i samverkan Lokal överenskommelse mellan Falköpings kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2 (9) I bilaga 3 görs en beskrivning

Läs mer

Vägledning inför utlysning för projekt inom Europeiska Socialfonden för elever som inte fullföljer gymnasiet

Vägledning inför utlysning för projekt inom Europeiska Socialfonden för elever som inte fullföljer gymnasiet Vägledning inför utlysning för projekt inom Europeiska Socialfonden för elever som inte fullföljer gymnasiet Mars-april 2015 1 2 Innehåll Inledning 4 Utlysning unga 15-24 år 4 Nationellt 4 Östra Mellansverige

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Utbildning och kunskap, 2016-02-09 Malin Ronnby, 054-540 10 40 malin.ronnby@karlstad.se Utbildning och kunskap Uppföljning av mål och indikatorer i strategisk plan Skolans

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Sigtuna kommun diarie: KS/2011:452-008 Remisssvar från Sigtuna kommun Förslag till handlingsprogram Kunskapsregion Stockholm Att tillgodose behovet av högutbildad arbetskraft SIG100, v2.0, 2010-02-26 UTBILDNINGS-

Läs mer

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen Uppdraget Stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft Underlätta ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv Förstärka den nationella kompetensförsörjningen Matchning vad är

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3)

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2015-11-09 Vår referens Sigrid Saveljeff Chef Sigrid.Saveljeff@malmo.se Tjänsteskrivelse Samverkan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Kartläggning av befintliga verksamheter

Kartläggning av befintliga verksamheter Bilaga 2 Kartläggning av befintliga verksamheter Särskilda medel Utifrån att Mönsterås kommun hade en oproportionerligt hög ungdomsarbetslöshet år 2013, så beslutade kommunstyrelsen 1 att år 2014 avsätta

Läs mer

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län Tanken på det livslånga lärandet vilar på ett par principer: För det första att individens lärande inte avslutas i ungdomsåren, utan fortgår

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier mellan Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier mellan Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier mellan Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier Parter Surahammars

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-11-18 Utvecklingsförvaltningen 1 (11) Karin Sundström Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 Förslag till

Läs mer

RMS (Roll, Mål & Sammanhang)

RMS (Roll, Mål & Sammanhang) RMS (Roll, Mål & Sammanhang) Uppdrag: Övergripande Mål (syfte): Näringslivs- och utvecklingschef, en nyinrättad tjänst. Att initiera och genomföra aktiviteter i syfte att stimulera och stärka bilden av

Läs mer

Dokumenten kommer under maj att läggas ut på Dua:s hemsida (www.dua.se).

Dokumenten kommer under maj att läggas ut på Dua:s hemsida (www.dua.se). Promemoria Diarienummer 2015-05-04 A2014:06/2015/12 Delegationen för unga till arbete A 2014:06 Information om avsiktsförklaringar, lokala överenskommelser och utlysning av samverkansmedel Bakgrund Regeringen

Läs mer

GAS nyhetsbrev #4. Länsgemensam genomsnittsprislista framtagen

GAS nyhetsbrev #4. Länsgemensam genomsnittsprislista framtagen GAS nyhetsbrev #4 God fortsättning på det nya året! Jag vill börja med att tack för samarbetet under 2011 och önska en god fortsättning på det som säkert blir ett händelserikt år. Tiden går fort då man

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Utlysning för Sydsverige

Utlysning för Sydsverige 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Nu kan ni söka stöd för projekt inom Programområde 3 Sysselsättningsinitiativet

Läs mer

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun Projekt: L4U Lean Life Long Learning Ungdom ESF Diarie.Nr: 2009-3020122 VOK AB Förhandsutvärdering & Utvärderingsupplägg ESF-Socialfonden, programområde 2 Ökat arbetskraftutbud Projekt L4U Lean Life Long

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Agenda Presentation Industrin i Östergötland Källa: Arbetsförmedlingen, Arbetsmarknadsutsikterna våren 2015 Östergötlands län, PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2015 2016 Industri-

Läs mer

kompetensförsörjning regional handlingsplan för örebroregionen regional handlingsplan för kompetensförsörjning i Örebroregionen 1

kompetensförsörjning regional handlingsplan för örebroregionen regional handlingsplan för kompetensförsörjning i Örebroregionen 1 kompetensförsörjning regional handlingsplan för örebroregionen regional handlingsplan för kompetensförsörjning i Örebroregionen 1 2 regional handlingsplan för kompetensförsörjning i Örebroregionen Förord

Läs mer

Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den 4 februari 2016, kl. 14.00-15.30

Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den 4 februari 2016, kl. 14.00-15.30 : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 14.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande Anders Albäck (L), ordförande Sven Gunnarsson (MP), 1:e vice ordförande Ewa Carnbrand (M), ersättare för Per Skoog

Läs mer

Arbetsmarknad Värmlands län

Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS FÖR LÄNET BRANSCHUTVECKLING LÄNETS UTMANINGAR YRKESKOMPASSEN DÄMPAD EFTERFRÅGAN PÅ VAROR OCH TJÄNSTER Konjunkturuppgången som började i slutet av 2009 pågick

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Kartläggning av vård- och omsorgskompetenser

Kartläggning av vård- och omsorgskompetenser Kartläggning av vård- och omsorgskompetenser Rapport 2013 2014-04-29 Regionförbundet Örebro, Vård- och omsorgscollege, Christian Törnqvist Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Arbetssätt... 2 Svar... 3 Modell

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Falun 14 januari 2015 Nedan följer en sammanställning av de synpunkter som kom in gällande viktiga frågor för kommande träff, samt av de reflektioner deltagarna

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. Beredningen för utbildningsfrågor. Bilaga 76 2012-04-24. Datum

Verksamhetsplan 2012. Beredningen för utbildningsfrågor. Bilaga 76 2012-04-24. Datum Bilaga 76 Datum 2012-04-24 Verksamhetsplan 2012 Beredningen för utbildningsfrågor Postadress: Box 53, 221 00 Lund. Besöksadress: Porfyrvägen 8, Lund. Telefon: 046-71 99 00 Telefax: 046-71 99 30 Plusgiro:

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Handlingsplan för kompetensförsörjning

Handlingsplan för kompetensförsörjning 1(7) Handlingsplan för kompetensförsörjning Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning krävs för att kunna

Läs mer

Ungdomsteamet redovisar 2011-2. Delårsrapport. Ungdomsteamet Januari juni 2011. Margareta Aissaoui Samordnare

Ungdomsteamet redovisar 2011-2. Delårsrapport. Ungdomsteamet Januari juni 2011. Margareta Aissaoui Samordnare Ungdomsteamet redovisar 2011-2 Delårsrapport Ungdomsteamet Januari juni 2011 Margareta Aissaoui Samordnare Innehåll Sammanfattning 3 1. Inledning 3 2. Beskrivning av Ungdomsteamet 3 2.1 Arbetsprocess 3

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli 27 augusti 2012

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli 27 augusti 2012 Anette Granberg 2012-08-27 1(5) Närvarande Magnus Sjöberg Masugnen Lindesbergs kommun Maria Svensson Hallberg Regionförbundet Örebro Ulf Skoog Yrkesvux Örebro kommun Lars Pettersson Arbetsförmedlingen

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Välja yrke (SOU 2015:97)

Välja yrke (SOU 2015:97) 1 D nr 2016 YTTRANDE Stockholm 2016-02-26 Handläggare Anna Gabrielsson Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Välja yrke (SOU 2015:97) Riksförbundet FUB, För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

Läs mer

Handlingsplan för kompetensförsörjning Regionalt kompetenskansli. 2 september 2015

Handlingsplan för kompetensförsörjning Regionalt kompetenskansli. 2 september 2015 Handlingsplan för kompetensförsörjning Regionalt kompetenskansli 2 september 2015 Handlingsplan för kompetensförsörjning Antagen av Regionstyrelsen, Regionförbundet Januari 2014. 22 Åtgärder Processansvariga

Läs mer

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun Version: PA1 Revisionsdatum: 2014-06-03 Upprättad av: Aun Henriksson, Anna Eklund, Yvonne Edenmark Lilliedahl Granskad/ av Birgitta Elvås, kommunchef Revision A beslutas av: kommunfullmäktige Näringslivsstrategi

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet

Redovisning av befintlig verksamhet Bilaga 2 Redovisning av befintlig verksamhet Arbetsförmedlingen Norra Uppland och Tierps kommun november 2015 Redovisning av befintlig verksamhet Grund- och gymnasieskolan I Tierps kommun finns idag elva

Läs mer

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning 1(6) Sammanfattning Förstudien i projektet SpråkSam har, som tidigare rapporterats förlängts genom att Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum har finansierat vissa aktiviteter som projektets parter sett

Läs mer

Välkomna, utgångspunkt och avsikt med mötet

Välkomna, utgångspunkt och avsikt med mötet Anette Granberg 2016-01-25 1(5) Sändlista Andreas Blom Teknikcollege Markus Klinton Externa relationer, Örebro universitet Elaine E Lindblom- Karlskoga Folkhögskola Helena Svensson Arbetsgivarrepresentant,

Läs mer

Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Tisdag den 26 maj 2015, Komvux Bollnäs

Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Tisdag den 26 maj 2015, Komvux Bollnäs Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Tisdag den 26 maj 2015, Komvux Bollnäs Närvarande: Bertil Lundquist (U), Monica Embretsén (A), Anders Danielsson Lans (U), Gunilla Liljendahl (U), Nina Larsson

Läs mer