Förlängd koncession för linje för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Rävekärr och Åbro i Mölndals kommun i Västra Götalands län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förlängd koncession för linje för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Rävekärr och Åbro i Mölndals kommun i Västra Götalands län"

Transkript

1 Förlängd koncession för linje för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Rävekärr och Åbro i Mölndals kommun i Västra Götalands län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om förlängd nätkoncession för linje Oktober 2017 Ellevio AB (publ) Stockholm Säte Stockholm. Org-nr Telefon ellevio.se

2 Projektorganisation Ellevio AB Stockholm Telefonväxel: Org.nr: Ansvarig tillståndsfrågor: Sofia Miliander Samrådsunderlag Sweco Energuide AB Gjörwellsgatan 22 Box Stockholm Uppdragsledare/handläggare: Karin Klartell Förkartor i rapporten innehas rättighet: Lantmäteriet CA2008/1231 Information i kartor: Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet 2 (12)

3 Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund och syfte Tillståndsprocessen 5 2 Beskrivning av befintliga ledningar Ledningarnas utformning Ledningarnas sträckning Elektromagnetiska fält Ledningsunderhåll Markupplåtelse och ledningsrätt 9 3 Alternativ Berörda intressen och bedömd påverkan Boendemiljö Naturmiljö Kulturmiljö Friluftsliv Markanvändning Planer och infrastruktur 12 3 (12)

4 1 Inledning Ellevio planerar att ansöka om förnyat tillstånd, nätkoncession för linje, för delar av fyra befintliga 145 kv ledningar vid Rävekärr och Åbro i södra Mölndal. Ledningarna är belägna i Mölndals kommun, Västra Götalands län. 1.1 Bakgrund och syfte Tre av de fyra ledningarna markförlades delvis år 2005 i samband med att transformatorstationen XT12 Kärra flyttades från västra sidan järnvägen till nuvarande läge öster om järnvägen vid Rävekärr. Anledningen till flytten av transformatorstationen var att AstraZeneca behövde utöka sitt verksamhetsområde och att den gamla stationen då stod i vägen för den utbyggnaden. De delar av de tre 145 kv ledningarna XL1, XL32 och XL4 som markförlades, kan ses i Figur 1 nedan. Ledningarna XL32 och XL4 utgör delar av den slinga som levererar el från stamnätsstationen i Lindome till Göteborgsområdet. XL1 är till för att säkra elleveransen till bland annat Krokslätt, där Mölndals energi tar ut effekt och levererar till slutkund. Den fjärde ledningen XL6 markförlades år 2008 för att ansluta Riskulla Kraftvärmeverk till befintlig 145 kv ledning vid Söderleden. Ledningen för ut producerad el ut på elnätet. Alla de aktuella markförlagda ledningarna utgör delar av längre luftledningar. Anledningen till att Ellevio enbart ansöker om förlängt tillstånd för markkabeldelarna är att man har en kortare giltighetstid på tillstånden (koncessionerna) för markkabeldelarna jämfört med luftledningsdelarna. År 2013 gjordes en ändring av Ellagen gällande bl.a. koncessioners giltighetstid. Detta medförde att luftledningsdelarna automatiskt erhöll tillsvidare koncession medan de markförlagda delarna inte gjorde det. I detta samrådsunderlag menas fortsatt med ledningsbeteckningarna XL1, XL32, XL4 och XL6, de delar av ledningarna som är markförlagda. Då de fyra markförlagda ledningarna ligger nära varandra så sker samråd inför ansökan om förlängning av koncession för ledningarna gemensamt. 4 (12)

5 Figur 1. Översiktliga sträckningar för de befintliga 145 kv ledningarna. 1.2 Tillståndsprocessen För att bygga och driva en kraftledning krävs tillstånd. Det primära tillståndet som erfordras är så kallad nätkoncession för linje (tillstånd enligt ellagen 1997:857), vidare kallad koncession. Såväl en ansökan om ny koncession som en ansökan om förlängd koncession ska innehålla en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som beskriver den påverkan som ledningen bedöms medföra för människors hälsa och miljön. Koncessionsansökan sänds till Energimarknadsinspektionen som remitterar handlingen till samtliga berörda instanser. Efter remisstiden fattar Energimarknadsinspektionen ett beslut om koncession. Erhållen nätkoncession gäller numera i regel tills vidare, en beviljad koncession kan omprövas efter tidigast 40 år. Innan en MKB upprättas ska verksamhetsutövaren hålla samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken med länsstyrelse, kommun samt de enskilda som kan antas bli särskilt berörda. I samrådsförfarandet ges de som är berörda möjlighet att lämna synpunkter. Samråd genomförs nu med alla som kan antas vara särskilt berörda av projektet. De samrådsparter som tagits med i föreliggande samråd kan ses i Tabell 1 nedan. Samråd och tillståndsansökan för den aktuella ledningen handläggs av Sweco Energuide AB på uppdrag av Ellevio. 5 (12)

6 Tabell 1. Samrådsparter i föreliggande samråd. Myndigheter Länsstyrelsen i Västra Götalands län Mölndals kommun Försvarsmakten HKV Trafikverket Företag Tele2 Sverige AB Göteborg Energi AB Swedegas AB, anläggning Skanova IP-Only Networks AB Göteborgs stad, Kretslopp och vatten samt trafikkontoret Mölndal Energi Nät AB Övriga Fastighetsägare De synpunkter som inkommer i samrådet beaktas i det fortsatta arbetet med ledningen och sammanställs i en samrådsredogörelse som är en del av kommande MKB. 2 Beskrivning av befintliga ledningar 2.1 Ledningarnas utformning XL1, XL32 och XL4 Ledningarna består av två kabelförband vardera. Varje kabelförband består av tre enledarkablar. XL1 och XL32 har markförlagts i rör genom styrd borrning på hela sträckan. Även XL4 är förlagd i rör i passagen med väg E6, på resterande sträcka är ledningen förlagd genom schakt i (eller i direkt anslutning till) gatumark. Vid förläggning i kabelschakt ligger skyddande kabelsand (finkross) runt kablarna och i sanden ligger ett plastband för att markera kablarnas position i marken. Ovanför plastbandet är schaktet fyllt med stenfri jord. Kablarna innehåller ledare av aluminium och isolering av PEX (tvärbunden polyeten). Kablarnas mantel består av polyeten. XL6 Ledningen består av ett kabelförband innehållande tre enledarkablar som är buntade i triangelform, se Figur 2 nedan. Passage under befintliga vägar, Aminogatan och Söderleden, samt befintlig naturgasledning har skett genom styrd borrning. Kabelschaktets fyllning och kabelns innehåll är samma som för XL1, XL32 och XL4. 6 (12)

7 Figur 2. Principskiss av kabeldike med kablar i genomskärning. 2.2 Ledningarnas sträckning De aktuella ledningarnas sträckningar redovisas i text nedan samt i Figur 3 och Figur 4. XL1 Ledningen är förlagd i rör under parkeringsytor från transformatorstationen Rävekärr och österut. Passage under Kålleredsbäcken sker precis innan anslutning till kabelstolpen. En mindre gräsyta med sly berörs precis vid kabelstolpen. Ledningen är ca 120 meter. XL32 Ledningen går i rör mellan station Rävekärr och kabelstolpen på andra sidan järnvägen. Ledningen är ca 100 meter lång. XL4 XL4 passerar järnvägen strax söder om XL32. Ledningen är i passagen med både järnvägen och väg E6 förlagd i rör. Efter korsningarna med järnväg och väg fortsätter ledningen norrut längs med vägen en kort sträcka varefter ledningen viker av västerut och följer Pepparedsleden. Ledningen är ca 420 meter. XL6 Ledningen utgår från 145 kv ledningen strax norr om Söderleden. Ledningen är förlagd i rör under Söderleden genom tryckning/borrning. Ledningen fortsätter efter passagen med vägen söderut över ett öppet fält fram till Aminogatan. Aminogatan korsas varefter ledningen följer mindre vägar in till produktionsanläggningen. Ledningen är ca 590 meter. 7 (12)

8 Figur 3. Ledningarna XL1, XL32 och XL4. Figur 4. Ledningen XL6. 8 (12)

9 2.3 Elektromagnetiska fält Elektromagnetiska fält (EMF) används som ett samlingsnamn för elektriska och magnetiska fält. Elektriska och magnetiska fält uppkommer bland annat vid generering, överföring och distribution samt slutanvändning av el. Fälten finns överallt i vår miljö kring kraftledningar, transformatorer och elapparater såsom hårtork och dammsugare. Elektriska fält avskärmas av vegetation och byggnader och därmed orsakar kraftledningar inga höga elektriska fält inomhus. Magnetfält avskärmas däremot inte av väggar och tak och därför kan magnetfältet inne i hus nära kraftledningar vara högre än vad som normalt förekommer i bostäder. Magnetiska fält mäts i mikrotesla (μt) och styrkan beror på ledningens strömlast, fasernas inbördes placering och på avståndet mellan faserna. Magnetfältet avtar normalt med kvadraten på avståndet från ledningen (dubbla avståndet ger en fjärdedel av magnetfältet). Trots mångårig forskning runt om i världen anses det vetenskapliga underlaget fortfarande inte tillräckligt för att ett gränsvärde ska kunna sättas för långvarig exponering av magnetfält från kraftledningar. Det finns ett referensvärde (rekommenderat maxvärde) för allmänheten avseende kortvarig exponering. Det är 100 μt enligt Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna råd (SSMFS 2008:18). Arbetsmiljöverket, Boverket, Elsäkerhetsverket, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten har arbetat fram en vägledning vid samhällsplanering och byggande (Magnetfält och hälsorisker, 2009). Följande rekommenderas om det kan genomföras till rimliga kostnader: Sträva efter att utforma eller placera nya kraftledningar och andra elektriska anläggningar så att exponering för magnetfält begränsas. Undvik att placera nya bostäder, skolor och förskolor nära elanläggningar som ger förhöjda magnetfält. Sträva efter att begränsa fält som starkt avviker från vad som kan anses normalt i hem, skolor, förskolor respektive aktuella arbetsmiljöer Magnetfältsberäkningar gjordes inför tidigare ansökan om koncession för de aktuella ledningarna. Då strömlasterna inte ökat sedan tidigare koncession söktes bedöms de tidigare beräkningarna vara representativa även i föreliggande förlängningsärende. 2.4 Ledningsunderhåll Inget regelbundet röjningsunderhåll genomförs för de markförlagda ledningarna. Vid behov kan dock större buskar och träd komma att behöva tas ned i ledningens direkta närhet för att undvika att större rötter växer ner i kabelgraven. 2.5 Markupplåtelse och ledningsrätt För att få driva ledningar krävs förutom tillstånd från Energimarknadsinspektionen även tillträde till berörda fastigheter. Tillträde till fastigheter sker på ett av två sätt, antingen skrivs servitutsavtal med berörda fastighetsägare, eller så skapas en ledningsrätt för ledningen av Lantmäteriet. Servitutsavtalen/ledningsrätten innebär att marken fastighetsrättsligt upplåtits för ledningarna. För ledning XL6 finns ledningsrätt med berörda fastighetsägare, för XL4 och XL32 pågår för närvarande framtagande av ledningsrätt och för XL1 finns servitut med berörda fastighetsägare. I samband med att servitutsavtal/ledningsrätt tas fram så ersätts berörda fastighetsägare med ett engångsbelopp för det intrång som ledningarna utgör. Servitutsavtalen/ledningsrätten styr de skyldigheter och rättigheter som ledningsägaren respektive fastighetsägaren har till den del av fastigheten som berörs av ledningen. 9 (12)

10 3 Alternativ Ellevio anser inte att det inför dessa koncessionsförlängningar finns anledning att utreda några alternativa sträckningar för befintliga markförlagda ledningar, då de är så nyligen markförlagda, i stor utsträckning förlagda i direkt anslutning till gatumark och då inga uppenbara intressekonflikter har kunnat identifierats. Nollalternativet innebär att de aktuella kraftledningarna inte får förnyat tillstånd och måste tas ur drift. Det skulle innebära allvarliga konsekvenser för strömförsörjningen i Göteborgsområdet samt att el inte kan matas ut på elnätet från Riskulla Kraftvärmeverk. Nya ledningssträckningar skulle behöva lokaliseras och nya intrång i mark skulle behöva ske. 4 Berörda intressen och bedömd påverkan Genomgång av berörda intressen längs ledningarna har gjorts via bl.a. Riksantikvarieämbetets Fornsök, Skogsstyrelsens Skogsdataportal och Länsstyrelsernas geodataportal. Information har även hämtats från Länsstyrelsens och kommunens hemsidor. 4.1 Boendemiljö Inga bostadshus finns i direkt anslutning till någon av ledningarna. Närmaste bostadshus ligger på ca 50 meters avstånd från ledning XL1. Avstånd till bostadshus är större än 50 meter för resterande ledningar. För XL1 gäller att magnetfältet är under 0,4 µt redan efter 4-5 meter från ledningen. Då magnetfältet är så pass lågt och då inga tillkommande anläggningsarbeten planeras utföras på ledningarna kommer ingen negativ påverkan att uppstå på boendemiljön. 4.2 Naturmiljö Endast ett naturmiljöintresse har identifierats i anslutning till ledningarna och det är Kålleredsbäcken, se karta i Figur 5. Kålleredsbäcken omfattas av miljökvalitetsnormer gällande vattenkvalitet. Vattendraget har måttlig ekologisk status och uppnår ej god kvalitet gällande kemisk status. Ledning XL1 är förlagd på ca 2 meters djup under botten på bäcken. Förläggningen av ledningen har skett genom borrning. Inget regelbundet röjningsunderhåll genomförs för ledningarna. Vid behov kan dock större buskar och träd komma att behöva tas ned i ledningens direkta närhet för att undvika att större rötter växer ner i kabelgraven. Då ledningarna är mycket korta och huvudsakligen är förlagda i redan hårdgjord mark eller öppen mark bedöms påverkan på naturmiljön bli obetydlig. 4.3 Kulturmiljö Ledning XL6 korsar en kulturhistorisk lämning i form av en boplatslämning, se Figur 6. Lämningen är klassad som övrig kulturhistorisk lämning i FMIS. Ledningen är i korsning med lämningen uteslutande förlagd i redan hårdgjord mark. Då inga tillkommande anläggningsarbeten planeras för ledningen bedöms ingen tillkommande påverkan uppstå på kulturmiljön. 10 (12)

11 Figur 5. Identifierade intresseobjekt längs med ledningarna XL1, XL32 och XL4. Figur 6. Identifierade intresseobjekt längs med ledning XL6. 11 (12)

12 4.4 Friluftsliv Inga utpekade friluftslivsintressen berörs av ledningarna. De aktuella ledningarna berör huvudsakligen industriområden. Ledningarna kommer inte medföra någon påverkan på friluftsliv. 4.5 Markanvändning Ledningarna berör industrimark, öppen mark, vägområde och järnvägsområde. Ledningarnas vidmakthållande kommer inte påverka befintlig markanvändning. 4.6 Planer och infrastruktur Översiktsplanen för Mölndals kommun antogs av kommunfullmäktige år Ledningarna berör ett område i översiktsplanen som är avsett för verksamheter. Inga fördjupade översiktsplaner berörs av befintlig ledning. En detaljplan för Tingshuset 15 och 23 m.fl. (Astra Zeneca) berörs av ledning XL4. Planen antogs av kommunfullmäktige Planen avser industri och kontor. Ledningen berör mark i planen som är avsedd för underjordiska ledningar, parkering, industrigata, parkmark och genomfart. Ledningen bedöms vara förenlig med planen. Ledning XL4, XL32 och XL1 berör detaljplanen Berguven 8 (Möbelgatan). Detaljplanen avser läget för transformatorstation Rävekärr. Ledningarna berör prickmark och bedöms som förenliga med planen. Ledning XL1 berör även detaljplanen för Område Väster om Rävekärr (1481-P86/6). Detaljplanen avser huvudsakligen industri och kontor. Ledningen berör prickmark och bedöms vara förenlig med planen. Inga pågående detaljplaner berörs. 12 (12)

Förlängd koncession för befintlig 50 kv ledning mellan Sälsätern och Hidetäkten i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Förlängd koncession för befintlig 50 kv ledning mellan Sälsätern och Hidetäkten i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Förlängd koncession för befintlig 50 kv ledning mellan Sälsätern och Hidetäkten i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om nätkoncession för linje Februari 2017 Ellevio AB (publ).

Läs mer

Förlängd linjekoncession för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Åbro industriområde Mölndals kommun

Förlängd linjekoncession för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Åbro industriområde Mölndals kommun Förlängd linjekoncession för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Åbro industriområde Mölndals kommun LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje Juni 2018 Ellevio AB (publ).

Läs mer

Förlängd koncession för 24 kv ledning mellan Kvarnåsen och Buås i Årjängs kommun, Värmlands län

Förlängd koncession för 24 kv ledning mellan Kvarnåsen och Buås i Årjängs kommun, Värmlands län Förlängd koncession för 24 kv ledning mellan Kvarnåsen och Buås i Årjängs kommun, Värmlands län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om förlängd nätkoncession för linje Januari 2018 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Förlängd koncession för en 145 kv ledning vid Kyrkheden i Ekshärad i Hagfors kommun i Värmlands län

Förlängd koncession för en 145 kv ledning vid Kyrkheden i Ekshärad i Hagfors kommun i Värmlands län Förlängd koncession för en 145 kv ledning vid Kyrkheden i Ekshärad i Hagfors kommun i Värmlands län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om förlängd nätkoncession för linje December 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig 145 kv markförlagd ledning vid Lackarebäck i Mölndals kommun i Västra Götalands län

Förlängd koncession för befintlig 145 kv markförlagd ledning vid Lackarebäck i Mölndals kommun i Västra Götalands län Förlängd koncession för befintlig 145 kv markförlagd ledning vid Lackarebäck i Mölndals kommun i Västra Götalands län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje Mars 2018 Ellevio AB

Läs mer

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen September 2015 PROJEKTORGANISATION Ellevio AB Box 2087 650 02 Karlstad

Läs mer

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018 Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380-51 70 00 Samrådsunderlag Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum Januari 2018

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län

Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län Bilaga M1 Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om förlängd nätkoncession för linje Ellevio AB (publ).

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Oktober 2015 Bakgrund och syfte Befintliga 70 kv luftledningar

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. Juni Ansökan om nätkoncession för linje

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. Juni Ansökan om nätkoncession för linje Förlängd koncession för delsträckan Kvarntorp-Kvarnberg på befintlig 145 kv ledning mellan stationerna Kilsta och Kvarnberg i Karlskoga och Degerfors kommuner, Örebro län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län Datum: 2015-05-04 Kontakt: Viktoria Uski Telefon: 08 714 32 20 E-post: Viktoria.uski@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs

Läs mer

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, med anledning av planerad förnyelse av koncession för befintlig 70 kv markkabel samt för ombyggnation av befintlig 70 kv luftledning vid Ullna strand i Arninge inom

Läs mer

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län.

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. Samrådsunderlag Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. November 2016 Sökande Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan 60 461 88 Trollhättan Kontaktperson

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIGA 70 KV KRAFTLEDNING L3-70 MELLAN KÄLLVATTSTJÄRNEN OCH SANDARNE TRANSFORMATORSTATION OCH INOM SANDARNE INDUSTRIOMRÅDE

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun November 2016 Bg:

Läs mer

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Underlag för kompletterande samråd Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun September

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor Samrådsredogörelse Bilaga M1 b Projektorganisation Ellevio AB 115 77 Stockholm Telefonväxel: 08-606 00 00 Org.nr: 556037-7326 Samordnare tillståndsfrågor Samråd och MKB NEKTAB Sågaregatan 22 46132 Trollhättan

Läs mer

Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län

Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Maj 2017 Ellevio AB (publ). 115

Läs mer

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Malmö, 2017-04-10 Vår referens TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Rejlers Sverige AB handlägger på uppdrag av Trelleborgs Tekniska

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Titel Utfört av Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun Johanna Fransila, Sweco

Läs mer

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad Underlag för samråd Mars 2014

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsunderlag Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Januari 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om nätkoncession för befintlig 130 kv-ledning mellan station Holmagärde XT 121 och station Varbergs Centrum XT 161

Samrådsunderlag. Ansökan om nätkoncession för befintlig 130 kv-ledning mellan station Holmagärde XT 121 och station Varbergs Centrum XT 161 Varberg Energi AB Affärsområde Elnät Västkustvägen 50 43213 Varberg Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för befintlig 130 kv-ledning mellan station Holmagärde XT 121 och station Varbergs Centrum XT

Läs mer

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 Datum: Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 2015-02-26 E-post: Johanna.fransila@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande markförläggning av en delsträcka av Vattenfalls 70

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIG 70 KV KRAFTLEDNING L4-70 MELLAN RINGNÄS OCH KINSTABY STÄLLVERK I SÖDERHAMNS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN JUNI 2016 Karta

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Bilaga 1. Inbjudan till samråd, samrådsunderlag. Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun Norrbottens

Läs mer

Förlängd koncession för delsträckan Väsa-Blyberg på befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Spjutmo i Älvdalens kommun i Dalarnas län

Förlängd koncession för delsträckan Väsa-Blyberg på befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Spjutmo i Älvdalens kommun i Dalarnas län Förlängd koncession för delsträckan Väsa-Blyberg på befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Spjutmo i Älvdalens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om nätkoncession för linje Februari 2017 Ellevio

Läs mer

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Bilaga 1 Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare Tekniska verken Nät AB Box 1500 581 15 Linköping Organisationsnummer: 556426-8588 Konsult ÅF Consulting

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län Ansökan om förlängning av nätkoncession för delsträcka

Läs mer

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 reducerar magnetfält Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 Projekt 11410 Uppdrag Att kartlägga lågfrekventa magnetfält från en kraftledning vid Kåbäcken, Partille. Uppdragsgivare Pär-Anders

Läs mer

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk Tillståndsprocessen För att bygga och nyttja starkströmsledningar i Sverige krävs tillstånd enligt ellagen (1997:857), s.k. nätkoncession för linje. Ett beslut om nätkoncession för linje innebär att den

Läs mer

1. BAKGRUND OCH SYFTE TILLSTÅNDSPROCESSEN UTREDNINGSALTERNATIV BESKRIVNING AV BEFINTLIG LEDNING...8

1. BAKGRUND OCH SYFTE TILLSTÅNDSPROCESSEN UTREDNINGSALTERNATIV BESKRIVNING AV BEFINTLIG LEDNING...8 Samrådsunderlag Befintlig markförlagd 40 kv-kraftledning mellan Marknadsplatsen och Gislaveds Energis transformatorstation, Gislaveds kommun, Jönköpings län. mars 2017 INNEHÅLL 1. BAKGRUND OCH SYFTE...5

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 10 kv-ledning mellan Fåglum och Bajaregården, Essunga kommun, Västra Götalands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen December

Läs mer

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län MKB-bilaga 2 Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje April 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun November 2016

Läs mer

Alternativbeskrivning ny sträckning

Alternativbeskrivning ny sträckning Alternativbeskrivning ny sträckning Allmänt Ny utredd sträckning för delprojekt Södra Solna utgår från transformatorstation Galoppvägen, se Figur 1 nedan. Samförläggning med ny ledning för delprojekt Järva

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län 2016-12-02 Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län Bakgrund och syfte Umeå Energi Elnät AB (Umeå Energi) planerar

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun Februari 2017

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Mars 2015 Bakgrund och syfte Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall)

Läs mer

Liten Miljökonsekvensbeskrivning

Liten Miljökonsekvensbeskrivning 2018-102336-0001 2018-09-27 10 september 2018 GoogleStreetView Liten Miljökonsekvensbeskrivning Ansökan om nätkoncession för ny markförlagd kraftledning i Norrflärke, Örnsköldsvik kommun, Västernorrlands

Läs mer

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län Bilaga M2 Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund Fortum Distribution

Läs mer

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun December 2014 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning 7 Nulägesbeskrivning

Läs mer

Inledning och bakgrund

Inledning och bakgrund Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Syfte... 2 Koncessionsansökan... 2 Lokalisering... 3 Alternativ, utformning och utförande... 3 Sträckningsalternativ... 4 Utförandealternativ... 5 Områdesbeskrivning...

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

Samrådsunderlag Flytt av markkablar i Skövde tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län

Samrådsunderlag Flytt av markkablar i Skövde tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län 2017-03-31 Samrådsunderlag Flytt av markkablar i Skövde tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Samrådsunderlag Flytt av markablar i Skövde tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11 2 TEKNINSK BESKRIVNING TILLHÖRANDE ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR NY MARKFÖRLAGD 130 KV-KRAFTLEDNING INNEHÅLL 1 Allmänt 3 2 Utformning och utförande 5 2.1 Samförläggning med överföringsledningar (Sobacken

Läs mer

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 2016-05-10/2016-05-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 El- och Kund PEAB Bostad Att. Ola Magnusson Box 334

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Bilaga 1a Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje November 2016 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NY 40 kv- MARKKABEL MELLAN KÄLLBY-SKEBY, GÖTENE KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN 2018-09-14 SAMMANFATTNING Bakgrund och syfte Götene Elförening ekonomisk förening bygger, äger,

Läs mer

Befintlig 50 kv ledning mellan Blyberg och Spjutmo i Älvdalens och Mora kommuner, Dalarnas län

Befintlig 50 kv ledning mellan Blyberg och Spjutmo i Älvdalens och Mora kommuner, Dalarnas län Befintlig 50 kv ledning mellan Blyberg och Spjutmo i Älvdalens och Mora kommuner, Dalarnas län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje Maj 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg.

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. Från ställverket vid Skåningstorp planeras markkablarna att förläggas utanför Skövde kommuns planerade

Läs mer

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND 2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Inbjudan till samråd Markförläggning av del av befintlig luftledning i området Näs Norrflärke -

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun September

Läs mer

Genomförda samråd exempel på samrådsbrev samt inkomna synpunkter

Genomförda samråd exempel på samrådsbrev samt inkomna synpunkter Bilaga M2 Genomförda samråd exempel på samrådsbrev samt inkomna synpunkter Bilaga M2:1 Bilaga M2:2 Bilaga M2:3 Exempel på samrådsbrev Kungörelse insatt i GP Exempel på samrådsbrev för stolpplacering vid

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN OMBYGGNAD DELSTRÄCKA AV 40 KV LEDNING VID NYTT PLANOMRÅDE VÄG E20 KRISTINEHOLM - BÄLINGE OCH VERKSAMHETER I ALINGSÅS KOMMUN VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 2015-05-20 Denna

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun Maj 2015 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun September

Läs mer

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning mellan Stackbo och

Läs mer

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17 RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad 2012-08-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren http://ams.se.wspgroup.com/projects/10166041/document/rapport//ra pport-.doc

Läs mer

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter.

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter. 1 (5) Hulda Pettersson, Sweco Energuide Tel. 08-714 32 33 2014-09-04 Enligt sändlista SAMRÅDSUNDERLAG GÄLLANDE PLANERAD NY KRAFTLEDNING FÖR ANSLUTING AV VINDKRAFTPARKEN HÖGKÖLEN TILL ELNÄTET Fortum Distribution

Läs mer

"" SVENSKA ^ KRAFTNÄT

 SVENSKA ^ KRAFTNÄT "" SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinsp ektionen Box 155 63103 ESKILSTUNA 2010-11-08 2009/1298 ANSÖKAN Ansökan om förlängning av nätkoncession för dubbla 400 kv ledningar Ringhals -

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings

Läs mer

Samrådsunderlag. Januari Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan Nässjö Telefon:

Samrådsunderlag. Januari Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan Nässjö Telefon: Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380 51 70 00 Samrådsunderlag Ansökan om ny nätkoncession för ersättande av befintliga 45kV luftledningar med markkabel mellan avgreningspunkt

Läs mer

Samrådsunderlag inför:

Samrådsunderlag inför: 1 Ellevio AB Samrådsunderlag inför: Ansökan om nätkoncession för ny 20 kv ledning för förstärkning av befintlig linje till den planerade vindkraftparken Årjäng NV2 i Årjängs kommun i Värmlands län. SWECO

Läs mer

Samrådsunderlag. Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län.

Samrådsunderlag. Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län. Samrådsunderlag Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län. Januari 2017 INNEHÅLL 1. BAKGRUND OCH SYFTE...5 2. TILLSTÅNDSPROCESSEN...6 2.1 GÄLLANDE

Läs mer

RAPPORT. Kv. Kronan 8, Klippan Magnetfältsmätning. 2012-05-28 Reviderad. Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson

RAPPORT. Kv. Kronan 8, Klippan Magnetfältsmätning. 2012-05-28 Reviderad. Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson RAPPORT 2012-05-28 Reviderad Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson Dokument/Rapport-Kv. Kronan, Klippan-.doc RAPPORT Kund Bygg Fast Projekt AB Joakim Lindahl Grynbodgatan 14 211 33

Läs mer

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Planerad 40 kv markkabel/luftledning mellan Nässjö och Sävsjö E med avgreningarna från Bäckafall till Hallhult och från Gödeberg

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Planerad 20 kv markkabel mellan Lövestad och Björkhaga i Sjöbo kommun

Planerad 20 kv markkabel mellan Lövestad och Björkhaga i Sjöbo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad 20 kv markkabel mellan Lövestad och Björkhaga i Sjöbo kommun Maj 2018 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org.

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken för E.ONs befintliga 20 kv markkabel i Hässleholms kommun

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken för E.ONs befintliga 20 kv markkabel i Hässleholms kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2018-11-15 KLK 2018/886 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Samråd enligt 6 kap. miljöbalken för E.ONs befintliga

Läs mer

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Uddevalla Energi Elnät AB Uddevalla

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Uddevalla Energi Elnät AB Uddevalla Samrådsunderlag Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-kraftledning mellan Ramseröd och Uddevalla Norra, Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Januari 2018 Sökande Uddevalla Energi Elnät AB 451

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun Maj 2017 Bg:

Läs mer

Förstärkning av 130kV-nätet i Bollnäs tätort, Gävleborgs län Underlag för samråd enligt Miljöbalken kap 6 4 Valt huvudalternativ

Förstärkning av 130kV-nätet i Bollnäs tätort, Gävleborgs län Underlag för samråd enligt Miljöbalken kap 6 4 Valt huvudalternativ Förstärkning av 130kV-nätet i Bollnäs tätort, Gävleborgs län Underlag för samråd enligt Miljöbalken kap 6 4 Valt huvudalternativ Ellevio AB. 115 77 Stockholm Säte Stockholm. Org nr 556037 7326 Telefon

Läs mer

2 Den reviderade sträckningen

2 Den reviderade sträckningen Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista @svk.se 2017-04-24 2016/616 KOMPLETTERANDE SAMRÅD Inbjudan till kompletterande samråd enligt 6 kap. miljöbalken för 400 kv markkablar mellan Snösätra och

Läs mer

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar

Läs mer

Befintlig 130 kv luftledning mellan Öråker och Birsta i Sundsvalls kommun

Befintlig 130 kv luftledning mellan Öråker och Birsta i Sundsvalls kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Komplettering av ansökan för Befintlig 130 kv luftledning mellan Öråker och Birsta i Sundsvalls kommun December 2017 Bg: 5967-4770

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län 14 2018-01-26 Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län Bakgrund och syfte Umeå Energi Elnät AB (Umeå Energi) planerar att

Läs mer

Samrådredogörelse

Samrådredogörelse Samrådredogörelse Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-luftledning mellan Kinna och Rydboholm, Mark kommun och Borås stad, Västra Götalands län. 2018-02-12 INNEHÅLL 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 2

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för del av f.d. linje 118GB, avseende en delvis luftledning, delvis markkabel på 10 kv, L60L8, vid Flatenberg i Smedjebackens kommun Bild tagen av från

Läs mer

LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje

LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje Nya 145 kv markförlagda ledningar mellan ny skarvpunkt vid Maria station och fördelningsstation Olympia samt mellan fördelningsstation Olympia och fördelningsstation Stattena i Helsingborgs stad LITEN

Läs mer

Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun

Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun E.ON Elnät Sverige A Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun Underlag för samråd December 2011 ankgiro: 5967-4770 PlusGiro: 428794-2

Läs mer

Ny 40 kv markkabel i Hamre, Sollefteå kommun

Ny 40 kv markkabel i Hamre, Sollefteå kommun Samrådsunderlag Ny 40 kv markkabel i Hamre, Sollefteå kommun April 2018 E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc 7072 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Bilaga till ansökan om nätkoncession för linje avseende två nya 130 kv kraftledningar mellan station Rosersberg Södra och Ericssons fastighet Rosersberg 11:131 i Sigtuna kommun,

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING DECEMBER 2012 Ledningen Hjälta - Hamra är en 400 kvledning som nu är föremål för

Läs mer

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje April 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte Stockholm.

Läs mer