UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN"

Transkript

1 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN SKOLINSPEKTÖRER CATHRINE SAHLSTEN, TELEFON CHRISTER BLOMKVIST TELEFON SID 1 (12) Rapport från inspektion av skolbarnsomsorgen vid S:t Eriks katolska skola 3/3-5/ Box 22049, Stockholm. Telefon Fax Besöksadress Hantverkargatan 2F

2 SID 2 (12) UPPDRAG OCH GENOMFÖRANDE Inspektions- och analysenheten utvärderar den pedagogiska verksamheten och främjar barns, ungdomars och vuxnas lärande genom att granska måluppfyllelsen utifrån nationella och kommunala styrdokument kontrollera efterlevnaden av nationella och kommunala riktlinjer granska hur förskolan/ skolan utvärderar sin egen verksamhet ge rekommendationer om vad som bör förändras och utvecklas Vi genomför vårt uppdrag genom att läsa material som förskolan/skolan ställer till förfogande och även material från andra källor (ex. från Skolverket) intervjua elever/barn, personal och skolledning. Vid granskningen av förskolors verksamhet intervjuas föräldrar i stället för barn. observera verksamheten Inspektionen följs upp på olika sätt beroende på skolform. I första hand granskar vi måluppfyllelsen, det vill säga att vi bildar oss en så heltäckande bild som möjligt av hur målen i styrdokumenten tolkas och förverkligas på förskolan/skolan. Vi gör detta utifrån en prioritering av mål från läroplaner och andra nationella styrdokument. Dessutom bedömer vi hur riktlinjerna i dessa styrdokument följs, liksom mål och riktlinjer i Stockholms stads skolplan och förskoleplan. Förutom detta granskar vi förskolans/skolans förmåga att själv utvärdera sin kvalitet för att förbättra verksamheten. I bedömningen av verksamhetens kvalitet utgår vi även från Skolverkets Allmänna råd om kvalitetsredovisning. Hög kvalitet innebär enligt Skolverkets definition främst att verksamheten utmärks av att den väl: strävar mot och uppfyller nationella mål svarar mot nationella krav och riktlinjer uppfyller andra mål, krav och riktlinjer som är förenliga med de nationella (t.ex. skolplan, lokal arbetsplan och andra lokala planer) kännetecknas av en strävan till förnyelse och ständiga förbättringar utifrån de förutsättningar man har. 1 1 Från Skolverkets instrument BRUK för kvalitetsarbete i förskola och skola, s 8.

3 SID 3 (12) OMRÅDEN SOM OMFATTAS AV INSPEKTIONEN Stadens utbildningsinspektion granskar verksamheterna ur ett helhetsperspektiv. Inspektionen fokuseras särskilt på nedanstående områden, men inspektörerna kan även kommentera andra områden om det finns starka skäl till det. Systematiskt kvalitetsarbete och ledarskap Detta område granskas främst utifrån Skolverkets Allmänna råd om kvalitetsredovisning, Stockholms stads kvalitetsstrategi samt utifrån riktlinjer i Läroplan för det obligatoriska skolväsendet (Lpo 94). Kunskaper Detta område granskas främst utifrån mål och riktlinjer i läroplanen och Stockholms stads skolplan. Skolors arbete med att främja likabehandling (arbetet mot diskriminering och annan kränkande behandling) Detta område granskas främst utifrån Skolverkets Allmänna råd för arbetet med likabehandling. Skolbarnsomsorgens verksamhet Fritidshemmets uppdrag och Öppen fritidsverksamhet granskas främst utifrån mål och riktlinjer i läroplanen och Skolverkets Allmänna råd för Kvalitet i fritidshem och Skolverkets Allmänna råd för öppen fritidsverksamhet.

4 SID 4 (12) BESKRIVNING AV ENHETEN S:t Eriks katolska skola är en enskilt driven verksamhet som sedan 2005 drivs av Stiftelsen S:t Eriks katolska skola. Skolans inriktning är konfessionell. På skolan bedrivs förskola, förskoleklass, skolbarnsomsorg och grundskola för årskurserna 1-9. Skolan ligger i Enskede. Verksamheten startade 1967 i befintliga lokaler. Fram till juni 2005 fanns de katolska skolsystrarna de Notre Dame i skolan och arbetade ideellt och bodde på skolan. På fritidshemmet finns cirka 72 barn inskrivna och cirka 20 barn är inskrivna i fritidsklubben. I skolbarnsomsorgen arbetar åtta anställda. Fritidshemmets öppettider är från klockan 7.00 tills skolan börjar samt efter skoldagens slut klockan och fram till klockan Förskoleklassen börjar klockan 8.15 och slutar klockan Efter det stannar förskoleklassbarnen kvar i sina lokaler som är fritidshem fram till klockan På lovdagar hålls verksamheten öppen mellan klockan 7.00 och Fritidshemmet stänger några veckor under sommaren och för de barn som behöver omsorg köper skolan plats på närliggande fritidshem. Majoriteten av barnen bor i andra stadsdelar eller andra kommuner vilket ökar skolan/fritidshemmets betydelse för barnens sociala utveckling med kamrater och övriga intressen. De flesta av barnen har annat modersmål än svenska och har sin modersmålsundervisning på skolan under eftermiddagen. De största språkgrupperna är spanska, arabiska och polska. Skolarbetet är organiserat i åldersblandade arbetslag F-3, 4-6, 7-9 och fritidshem. Den öppna fritidsverksamheten ingår i 4-6-arbetslaget. Ledningen består av en rektor och till sin hjälp har hon två biträdande rektorer. Fritidshemmet har separata lokaler som ligger i skolbyggnaden.

5 SID 5 (12) SAMMANSTÄLLNING AV SKOLANS OLIKA VERKSAMHETERS STYRKOR, SVAGHETER, BRISTER OCH UTVECKLINGSOMRÅDEN Vårt uppdrag som inspektörer är att granska och utvärdera skolans resultat. Med resultat menar vi skolans förmåga att uppnå och sträva mot de nationella och kommunala målen samt efterleva de riktlinjer och krav som finns i styrdokumenten. Våra bedömningar presenteras utförligare under rubriken RESULTAT/ MÅLUPPFYLLELSE. Styrkor Vår inspektion har visat att verksamheten utmärks av ett antal styrkor, bland annat dessa: Skolbarnsomsorgen har engagerade pedagoger med god kompetens. Fritidshemspersonalen deltar i arbetslagens elevvårdsdiskussioner och elevvårdssamtal/-konferenser, vilket innebär att de får en god överblick över barnens skolsituation. Skolbarnsomsorgen har ett tydligt ledarskap med integrerat värdegrundsarbete i den dagliga verksamheten. Lärmiljön är trygg och stimulerande med god variation av aktiviteter som erbjuds. Det finns en väl fungerande struktur och organisation av barngrupperna. Fritidsklubben erbjuder en attraktiv verksamhet. Skolan har en tydlig struktur för kvalitetsarbete där fritidshemmet ingår, skolan genomför årligen föräldraenkäter för fritidshemmet. Personalen har en hög medvetenhet om att tillvarata det mångkulturella i verksamheten. Svagheter Vår inspektion har visat att det finns vissa områden som verksamheten delvis brister i, bland annat följande: Fritidshemmet har ingen arbetslagsledare i ledningsgruppen. Pedagoger deltar inte på utvecklingssamtal tillsammans med skolan. Samverkan mellan skola och fritidshem sker i begränsad omfattning i det dagliga arbetet. Fritidshemmet och den öppna fritidsverksamheten har inga uppbyggda kontakter med föreningslivet.

6 SID 6 (12) I arbetsplanen syns inte fritidshemmets genusarbete. I kvalitetsredovisningen saknas analyser och bedömningar av måluppfyllelsen i skolbarnomsorgen. I skolans likabehandlingsplan framkommer inte att planen omfattar skolbarnsomsorgens båda verksamheter. Områden att utveckla Vi bedömer att följande utvecklingsområden, som kan utgå från såväl svagheter som styrkor, bör prioriteras: Utveckla och synliggöra skolbarnsomsorgen i skolans likabehandlingsplan och kvalitetsredovisning. Stärka och synliggöra skolbarnsomsorgens mål och uppdrag inom organisation och se över vilka förbättringar som kan göras för att öka samverkan med skolan inklusive förskoleklassen. Öka samarbete med föreningslivet på ett sätt som underlättar för barnen att få pröva på olika aktiviteter som kan bli ett fritidsintresse för dem. Ledning och pedagoger bör gemensamt diskutera och sätta mål för hur genusarbetet kan stärkas och integreras i verksamheten i än högre grad så att till exempel tjejer kan få pröva på att spela fotboll. Arbetsplanen för fritidshemmet bör bli ett levande dokument för ledning och personalgrupp för att stärka verksamhetens mål och resultat styrning. RESULTAT/ MÅLUPPFYLLELSE Utveckling sedan den senaste inspektionen Stadens inspektörer inspekterade S:t Eriks katolska skola 25/4-4/ men då utan att inspektera skolbarnsomsorgen. Skolbarnsomsorgen hade inspektion och tillsyn under Skolverket utförde utbildningsinspektion av förskoleklass och grundskola 28 och 29 november Stadens inspektörer bedömde att samverkan mellan de olika verksamheterna var begränsad vilket vi bedömer kvarstår som utvecklingsområde för skolbarnsomsorgen och skolan. Fritidshemmets organisation och förutsättningar Vi bedömer att fritidshemmet har relativt goda förutsättningar för att bedriva en verksamhet med godtagbar kvalitet. Rektor har det övergripande ansvaret för verksamheterna. En av de biträdande rektorerna som har arbetat som lärare länge på skolan har sedan en tid fått ansvaret för fritidshemmets personalgrupp.

7 SID 7 (12) Fritidshemmet har ingen representant som ingår i ledningsgruppen, vilket det enligt skolledningen finns en strävan att åtgärda. Vi bedömer det som ett angeläget utvecklingsområde att ledningsgruppen spänner över skolans alla verksamheter. Biträdande rektors uppgift är att planera personalens schema utifrån barnens tider och att informera de anställda om aktuell information. Personalgruppen träffas dagligen och biträdande rektor deltar oftast vid tre tillfällen i veckan. Hon hinner däremot inte besöka verksamheten i den omfattning som personalgruppen önskar. Rektor har personalansvar och genomför medarbetar-/lönesamtal med de anställda. Arbetslaget omfattar de anställda som arbetar på fritidshemmet i huvudsak. Utöver det träffas fritidshemmets personal oftast dagligen mellan klockan och klockan om inte de har enskild planering. Vi bedömer att personalen i huvudsak har goda förutsättningar för att planera verksamheten. Barn och personal i fritidshemmet Utbildningsnivån är hög i jämförelse med staden vilket ger goda förutsättningar för att utveckla verksamheten. Däremot är personaltätheten relativt låg i jämförelse med staden. Det finns en personalförstärkning under eftermiddagen som är ett riktat verksamhetsstöd för barn i behov av särskilt stöd, vilket är medräknat i tabellen nedan. I tabellen nedan redovisas antalet barn i grupperna samt antalet personal på fritidshemmet beräknat i årsarbetare (av de åtta i personalen har många deltidstjänster, men är på fritids när det är öppet, vilket innebär en faktisk personaltäthet på 12 barn per vuxen, medan fritidsklubben har 10 barn per vuxen). Avdelningens namn Avdelnin gs typ Barn/avd Antal heltidsanställda fritidspedagoger eller motsvarande* Antal heltidsanställda barnskötare och övrig personal Summa Fritids Gul** F ,32 2,18 Fritids Blå** F-3 38 Totalt 72 1,32 2,18 3,5 Fritidsklubben ,87 * Med motsvarande menas fritidspedagog eller lärare med examen från en statlig lärarutbildning mot de yngre åldrarna och vid utländsk utbildning ska den vara validerad för att omfattas ** 50 % av personalen är borträknad för den skolförberedande delen av verksamheten Antal barn/ personal: 20,6 (jämför Stockholm stad ht 2007: 16,6) Andel fritidspedagoger eller motsvarande: 61 % (jämför Stockholm stad ht 2007: 40 %) Vi bedömer att organisationen för barngruppen har en tydlig och väl fungerande struktur. Barngrupperna är åldersblandade F-3. Anpassningar har gjorts för de yngsta barnen som bildar en egen grupp fram till klockan för att sedan övergå i den stora gruppen. Personalen har tydliga rutiner för att kunna ha överblick över barngrupperna vilket gör att det fungerar förhållandevis väl. Barnen äter mellanmålet i matsalen mellan klockan och klockan Vid vårt verksamhetsbesök upplevde vi en lugn och en trivsam stämning under mellanmålet.

8 SID 8 (12) Vi bedömer lokalerna som ändamålsenliga, men med viss reservation för barns möjlighet till lugn och ro samt avskildhet. Miljön och klimatet mellan barnen var lugnt och trivsamt men dock kan barn behöva tillgång till mindre rum med bättre möjlighet till lugn och ro. Fritidshemmet är inte lokalintegrerat med klassrummen utan har egna lokaler som ligger på olika våningsplan. Avdelningarna har varsitt större rum där barnen kan spela sällskapsspel, ha skapande verksamhet, rita, baka, bygga med lego och klossar och leka i dockvrå. Fritidshemmet disponerar idrottssalen under loven och använder utemiljön för att stimulera barnens dagliga rörelsebehov. Vi bedömer att materialet för lek och lärande är tillgängligt för barnen men kan göras mer utmanande för barnens lek. Målstyrning i fritidshemmet Skolledningen beskriver ett nära ledarskap med en övergripande organisation som vi bedömer ger relativt goda förutsättningar för ett systematiskt kvalitetsarbete. Fritidshemmet har en uttalad inriktning för att komplettera skolan tids- och innehållsmässigt genom att stödja barns sociala utveckling. Pedagogerna är förtrogna med styrdokumenten vilket är en styrka. Fritidshemmet har en övergripande verksamhetsplan för 2008/2009. För att målstyrningen ska fungera optimalt anser vi att de lokala styrdokumenten bör utvecklas vidare till att bättre länka i varandra och kompletteras med hur uppföljning och utvärdering av målen ska ske. Skolan genomför egna föräldraenkäter årligen med frågeställningar utifrån fritidshemmets verksamhet. Det bedömer vi som en styrka och ser att det finns en tydlig koppling mellan resultat och förändringar i verksamheten. Vi bedömer att personalens förutsättningar för planering och reflektion delvis är goda. De anställda har drygt tre timmar i veckan avsatt för detta (och en gång i månaden har de kvällsmöte). Personalen beskriver att de generellt sett är nöjda med möjligheterna till kompetensutveckling. Större föreläsningar erbjuds tillsammans med skolan. Tidigare har en representant från de anställda varit med på skolgemensamma möten under eftermiddagstid men har återgått till att inte gå ifrån verksamheten när barngrupperna är fulla. På skolan pågår diskussioner om vid vilken tid möten ska ske under skoltid för att möjliggöra att alla representanter kan delta, vilket är bra. Fritidshemmet har de senaste åren varit med om ett omfattande förändringsarbete i och med att skolsystrarna slutade sitt ideella arbete på skolan och fritidshemmet Det bidrog till att fritidshemmet kunde flytta in i klostrets och skolans lokaler, vilket var positivt. Det innebar även att roller förändrades och pedagogerna fick ta för sig mer och utveckla sina kontakter med föräldrarna. Tidigare hade skolsystrarna skött en stor del av dessa uppgifter.

9 SID 9 (12) Verksamheten i fritidshemmet Vi bedömer att fritidshemmet kompletterar skolan tidsmässigt och innehållsmässigt i relativt hög grad. Fritidshemmet erbjuder barnen i huvudsak en varierad verksamhet som utgår från barnens intressen och mognad. Vid minst tre tillfällen i veckan erbjuds barnen skapande verksamhet, kör, dans, drama, högläsning och uteaktiviteter. Varje dag är barnen ute direkt efter skoldagen som slutar klockan fram till klockan då mellanmål serveras i matsalen. För de barn som har sin modersmålsundervisning under eftermiddagen serveras mellanmålet vid annan tid. Efter mellanmålet är barnen ute en stund till. Klockan går barnen in och planerade styrda aktiviteter startar och pågår fram till klockan De åker skridskor under vintertid och går iväg på utflykt till skog och parker i skolans närhet. På fredagar avslutas veckan med fredagsmys för alla avdelningar, vilket kan vara exempelvis discodans. Verksamheten innehåller både styrd och fri lek som ger barnen möjlighet att ta egna initiativ. I barnens egna val inom den fria leken kan barnen välja på att spela spel, rita eller måla, läsa en bok eller leka med klossar. Läxläsning erbjuds dagligen klockan och Barnens rörelsebehov tillgodoses genom den dagliga utevistelsen på tomten där pojkar spelar fotboll eller bandy och de som vill kan leka i klätterställningarna. Vi bedömer att kontakten mellan hem och fritidshem fungerar väl. Personalen upplever att de har en god vardaglig kontakt med föräldrar i samband med hämtning och lämning. I hallen finns en anslagstavla med uppsatt veckoplanering och veckobrev delas ut till hemmen. Fritidshemmet arrangerar någon gång per termin föräldrafika. Förra året erbjöd fritidshemmets personal föräldrar utvecklingssamtal på fritidshemmet. Det har inte skett i år eftersom det inte finns någon tid till det längre. Verksamheten firar och ägnar uppmärksamhet åt traditioner och högtider som oftast infaller på loven. Normer och värden i fritidshemmet Vi bedömer att i huvudsak är värdegrundsarbetet en integrerad del i det vardagliga arbetet. Vid vårt besök upplevde vi ett lugnt och tryggt klimat hos såväl barn som personal. De barn vi pratade med kände till fritidshemmets regler. Barnen har förtroende för personalen på fritidshemmet som också finns tillgängliga vid konflikter. Personalen har ett respektfullt förhållningssätt till barnen. I barngrupperna finns barn med behov av stöd och det ingår i de ordinarie tjänsterna att stödja barn i behov av särskilt stöd. Om de anställda känner oro för något barn anmäler de ärendet till skolans elevhälsoteam via biträdande rektor. Om skolan har elevhälsokonferens eller upprättar åtgärdsprogram deltar oftast någon anställd från fritidshemmet.

10 SID 10 (12) I samband med vårt besök och vid samtal med barnen framkom att det fanns en inställning hos några barn om att tjejer inte kan spela fotboll tillräckligt bra och därför kunde de inte få vara med och spela. Denna inställning har skolan och fritidshemmet ett ansvar och uppdrag att motverka och förebygga. I läroplanen lyfts jämställdheten fram som en viktig del av värdegrundsarbetet. Det handlar till stor del om att motverka traditionella könsrollsmönster och om att flickor och pojkar skall ha lika stort inflytande över och utrymme i verksamheten. Vi har inte sett någon dokumentation om fritidshemmets arbete med genus och hur de har arbetat med att bryta traditionella könsroller i verksamheten, vilket vi bedömer som en svaghet och ett prioriterat utvecklingsområde. Likabehandlingsplanen Skolan har en likabehandlingsplan som är gemensam för alla verksamheter. Den beskriver det förebyggande arbetet och vilka åtgärder som sätts in vid kränkande behandling och mobbning. I mobbningsteamet ingår personalrepresentanter från samtliga verksamheter. Planen är i huvudsak välarbetad men dock framgår inte på vilket sätt förskoleklassen och fritidshemmets verksamhet arbetar förebyggande, vilket är en svaghet. Planen bör utvecklas genom att beskrivas vilka verksamhetsformer som omfattas av vad och vilka förebyggande insatser respektive verksamhet genomför. Barns inflytande i fritidshemmet Vi bedömer att barnens inflytande i verksamheten fungerar i relativt hög grad. Personalens vilja och ambition är att verksamheten ska bygga på barnens intressen och behov. Det är möjligt att barnens utrymme för egna val behöver stärkas inom den styrda leken och att de behöver ha mer regelbundna samtal om vad som är bra och vad som kan bli bättre i verksamheten. Samverkan mellan skola och fritidshem Vi bedömer att samverkan mellan skolan och fritidshemmet är begränsad vilket den även var 2005, enligt den inspektion som genomfördes då. Personal och ledning har berättat att de har prövat olika former av samarbete men nu sker samarbetet i begränsad form under skoltid. En dag i veckan har fritidshemspersonal halvklasser från årskurs 1, 2 och 3 med innehåll inom ämnet naturkunskap och utflykter i närmiljön. De flesta av de anställda på fritidshemmet har fördelat passen som rastvakter mellan sig. Då arbetar de med att cirkulera runt på skolgården och prata med barnen och reda ut eventuella konflikter. Flera av personalen har kombinationstjänster som innebär att de arbetar som elevassistenter under skoltid. Fritidshemmets anställda möter lärarna på lågstadiet vid ett kvällsmöte per månad samt i samband med klasskonferenserna. För övrigt ses de på skolans gemensamma studiedagar. Fritidspersonalen deltar i höstterminens föräldramöte. Ingen av de anställda på fritidshemmet deltar i skolans utvecklingssamtal med elever och föräldrar.

11 SID 11 (12) Däremot deltar någon ur fritidshemmets personalgrupp vid möten med föräldrar vid elever i behov av stöd, vilket är bra eftersom det betyder att barnets hela dag finns med vid elevhälsoarbetet. Fritidshemmet och förskoleklassens anställda har inga planerade möten, utan en av de anställda arbetar i förskoleklassen en dag i veckan och har friluftsaktivitet med eleverna i årskurs 1 3 en förmiddag i veckan. En förskoleklasslärare arbetar med aktiviteter på fritidshemmet flera dagar i veckan. Detta samarbete fungerar som en bro mellan verksamheterna. Vi bedömer att samarbetet mellan skola och fritidshem behöver utvecklas och bör vara ett prioriterat utvecklingsområde. Utgångspunkten kan vara värdegrundsarbete och helhetssynen på barns lärande och utveckling Öppen fritidsverksamhet Den öppna fritidsverksamheten startade hösten Fritidsklubben drivs i skolans regi. Verksamheten har 20 inskrivna barn från årskurserna 4-5 och har oftast cirka besökare. Medlemsavgiften är 600 kronor per termin. I verksamheten arbetar två personer deltid och har kombinationstjänster under skoldagen. En är idrottslärare och en är elevassistent. Närmaste ledning med personal och verksamhetsansvar är biträdande rektor som har ansvar för mellanoch högstadiet. Verksamheten har öppet dagligen efter skoltid fram till klockan och är stängd under skolloven. Elever som behöver omsorg under loven går på fritidshemmet. Barnen äter mellanmål i matsalen och har direkt efter det 30 minuters läxläsning innan aktiviteterna börjar. Klubben har en varierad verksamhet och erbjuder dagligen minst en personalstyrd aktivitet i idrottssalen. Barnen har fria val och kan själva välja att läsa, spela sällskapsspel eller pingis, eller att bara umgås och koppla av. Vuxenkontakt och samtal är en viktig del i verksamheten. Klimatet upplevs som lugnt och trevligt av både barn och personal och vi uppfattar att värdegrunden är tydlig, liksom regler och förhållningssätt. Verksamheten och dess målbeskrivning utgår från Stockholms stads riktlinjer och de nationella styrdokumenten. Vi bedömer att verksamheten är attraktiv för barnen och håller en god kvalitet. Ett utvecklingsområde bör vara att utveckla verksamheten med att finna kontakter med föreningslivet som kan bidra till att väcka ett fritidsintresse hos barnet inför framtiden. Det kan dock vara svårt att utveckla kontakter med föreningar, eftersom barnen kommer från 12 olika kommuner som kanske inte erbjuder samma möjligheter som i skolans närmiljö.

12 SID 12 (12) TILL SIST S:t Eriks Katolska skolas fritidshem har en i grunden god och ambitiös verksamhet med engagerad personal som är i ett förändringsskede med utveckling av skolbarnomsorgen och i samverkan med skolan. Vi önskar skolan lycka till med detta arbete där möjligheter finns att med nya förutsättningar organisera verksamheten i än högre grad efter barnens behov. Stockholm Cathrine Sahlsten Christer Blomkvist

Rapport från inspektion av skolbarnsomsorgen vid Vittra Södermalm 22/9-24/9 2009

Rapport från inspektion av skolbarnsomsorgen vid Vittra Södermalm 22/9-24/9 2009 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITE TS OCH E KONOMIAVDELNINGEN INSPE KTIONS- OCH ANALYSENHE TEN SKOLBARNOMSORGSINSPEKTÖRER CATHRINE SAHLSTEN 0 76 1233257 BENGT THORNG REN 0 76 1233557 SID 1 (11) 2011-01-13

Läs mer

Rapport från inspektion av skolbarnomsorgen Tyska skolan 26/8-28/8-08

Rapport från inspektion av skolbarnomsorgen Tyska skolan 26/8-28/8-08 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SKOLBARNOMSORGSINSPEKTÖRER CATHRINE SAHLSTEN, TELEFON 076-12 33 257 BENGT THORNGREN, TELEFON 076 12 33 557, SID 1 (10) 2008-11-18 Rapport

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN SKOLBARNOMSORGSINSPEKTÖRER CATHRINE SAHLSTEN, TELEFON 076 12 33257 BENGT THORNGREN, TELEFON 076 12 33557 SID 1 (10) 2009-05-12

Läs mer

Rapport från inspektion av skolbarnomsorgen på Fria Maria Barnskola 21/4 23/4 2008

Rapport från inspektion av skolbarnomsorgen på Fria Maria Barnskola 21/4 23/4 2008 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SID 1 (8) 2008-06-04 SKOLBARNSOMSORGSINSPEKTÖRER CATHRINE SAHLSTEN 08-508 33 257 Rapport från inspektion av skolbarnomsorgen på Fria

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2013/2014

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2013/2014 KVALITETSRAPPORT Fritidshem Mariaskolan Läsåret 2013/2014 1. Inledning Underlaget till denna Kvalitetsrapport har varit fritidshemmets uppföljningar och dokumentation under läsåret 2013/2014, samt arbetslagens

Läs mer

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Vision Fritids är roligt, meningsfullt och lustfyllt för alla. Vad skollagen och läroplanen säger Fritidshemmets uppdrag är enligt

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Rapport från inspektion av Sundbyskolan

Rapport från inspektion av Sundbyskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SKOLINSPEKTÖRER SÖREN BERNHARDTZ, TELEFON 073-91 71 994 MONICA HEDLUND, TELEFON 076-12 33 846 CATHRINE SAHLSTEN, TELEFON 076-12 33 257

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. Källby Gård. Fritidshem

KVALITETSREDOVISNING. Källby Gård. Fritidshem KVALITETSREDOVISNING Källby Gård Fritidshem Läsår 2011-2012 ENHET Källby Gård fritidshem FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET TIDSPERIOD 2011-2012 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Källby Gård har under året haft förskoleklass,

Läs mer

Rapport av inspektion från Gröndals förskoleområde, april 2009

Rapport av inspektion från Gröndals förskoleområde, april 2009 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (5) 2009-08-17 Handläggare: Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Rapport av

Läs mer

Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22

Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22 Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22 Ur Skolverkets allmänna råd 2007 Kvalitet i fritidshem: Fritidshem omfattar skolfri tid. Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

Rapport från inspektion av Nya Elementars särskola 25/5-27/5 2010

Rapport från inspektion av Nya Elementars särskola 25/5-27/5 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN SKOLINSPEKTÖRER SÖREN BERNHARDTZ 08 508 33579 INGEGERD SALOMONSSON 08 508 33882 SID 1 (12) 2010-06-28 Rapport från inspektion

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Gyttorps fritidshem Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 2 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 2 Verksamhetens

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Nykvarns kommun kerstin.gelfgren@nykvarn.se för fritidshem i Nykvarns kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011

Kvalitetsredovisning 2010/2011 Kvalitetsredovisning 2010/2011 Hagaströmsskolans fritidshem Ansvarig Biträdande rektor Ingrid Larsson 1. Inledning Fritidshemmet på Hagaströms skola strävar efter en helhetssyn på barnet hela dagen. Enligt

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016 Verksamhetsplan för Vendestigens Förskola och Skola AB's Fritidsverksamhet 2015-2016 Fritidshemmet ska erbjuda en meningsfull fritid. En förutsättning för att barnen ska uppleva fritiden som rolig och

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning läsåret 01/013 Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Innehållsförteckning 1. Grundfakta om Fritidshemmen vid Vallargärdets skola.... Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen...

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2014/2015

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2014/2015 KVALITETSRAPPORT Fritidshem Mariaskolan Läsåret 2014/2015 1 1. Inledning Underlaget till denna Kvalitetsrapport har varit fritidshemmens uppföljningar och dokumentation under läsåret 2014/2015, samt arbetslagens

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Rapport från inspektion av Stenhagsskolans träningsskola, Sveaborgsskolan 6-7 maj 2010

Rapport från inspektion av Stenhagsskolans träningsskola, Sveaborgsskolan 6-7 maj 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN SKOLINSPEKTÖRER GUNNEL ERIKSSON TEL 08-508 33062 INGEGERD SALOMONSSON TEL 08-508 33882 SID 1 (13) 2010-06-22 Rapport från inspektion

Läs mer

Ekensbergsskolan. Fritidshemmets. arbetsplan

Ekensbergsskolan. Fritidshemmets. arbetsplan 1 Ekensbergsskolan Fritidshemmets arbetsplan 2014 2 1. Fritidshemmets förutsättningar Läge, lokaler, organisation och pedagogkompetens Ekensbergsskolans fritidshem ligger mycket vackert belägen intill

Läs mer

HT Vendestigen skola och förskola AB. Danderyd

HT Vendestigen skola och förskola AB. Danderyd HT-2018 Vendestigen skola och förskola AB Danderyd Observationen genomfördes av: Ann-Sofie Nöteberg, Nacka Anna Natéus Vecka 45, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas bild

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Lärkeskolans fritidshem Nora kommun 1 Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 3 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 3 Verksamhetens

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SKOLINSPEKTÖRER INGEGERD SALOMONSSON, TELEFON 076 12 33 882 BENGT THORNGREN, TELEFON 076 12 33 557, SID 1 (17) 2009-02-09 Rapport från

Läs mer

Kvalitetsredovisning. för läsåret 2015/2016. Fritidshem

Kvalitetsredovisning. för läsåret 2015/2016. Fritidshem 2016-04-11 Kvalitetsredovisning för läsåret 2015/2016 Fritidshem Datum: 2016-06-29 Rektor: Johan Lindström Biträdande rektor: Resultatenhetschef: Bengt Albertsson Avesta kommun, Bildningsförvaltningen

Läs mer

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan 2010-2011 Verksamhetsbeskrivning Fritidshemmets verksamhet bygger på den läroplan som finns för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SKOLINSPEKTÖRER ULLA CARLSSON ZACKRISSON 076 12 33 380 CATHRINE SAHLSTEN, TELEFON 076 12 33 257 SID 1 (14) 2009-02-12 Rapport från inspektion

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se 1 Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Beslut för förskoleklass och fritidshem

Beslut för förskoleklass och fritidshem Beslut 2013-04-17 Banérportens förskoleklass och fritidshem Rektorn vid Banérportens förskoleklass och fritidshem Beslut för förskoleklass och fritidshem efter tillsyn av Banérportens förskoleklass och

Läs mer

Rapport från inspektion av Europaskolan Vasastan 24/11-27/

Rapport från inspektion av Europaskolan Vasastan 24/11-27/ UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SKOLINSPEKTÖRER SÖREN BERNHARDTZ, TELEFON 073 91 71 994 BENGT THORNGREN, TELEFON 076 12 33 557, SID 1 (15) 2009-02-19 Rapport från inspektion

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SÖRGÅRDENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9 5/

Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9 5/ ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2007-01-26 Handläggare: Jacky Cohen Telefon: 08/ 508 10 016 Till Östermalms stadsdelsnämnd Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9

Läs mer

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Åstorps kommun Haganässkolan Dnr 53-2005:3062 Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014 Plan för fritidsen 2013-2014 Stockholm International Academy Sulvägen 52 A-B 126 40 Hägersten 08-646 46 98 www.stockholmskolan.se info@stockholmskolan.se Sammanfattning Inför HT 2013 har vi vidtagit en

Läs mer

Alla avdelningar har en verkstad för skapande verksamhet. Fritids har även tillgång till skolans lilla idrottssal.

Alla avdelningar har en verkstad för skapande verksamhet. Fritids har även tillgång till skolans lilla idrottssal. Mariaskolan är en F-9 skola mitt på Södermalm med sammanlagt ca:800 elever. Skolans arbetslag för de yngre åren är organiserade vertikalt, d.v.s. F-2 utgör tre arbetslag. Under skoltid går eleverna i åldershomogena

Läs mer

Annikas BarnOmsorg AB Rev Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret

Annikas BarnOmsorg AB Rev Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret 2015-2016 Sid 1 av 6 Organisation och ledning Den pedagogiska omsorgen (Familjedaghemmet) har sex personal. Två av dessa leder även verksamheten, varav en

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SKOLINSPEKTÖRER MONICA HEDLUND, TELEFON 076 12 33 846 CATHRINE SAHLSTEN, TELEFON 076 12 33 257 ULLA CARLSSON ZACKRISSON, TELEFON 076

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Lokal arbetsplan - Fritidshem 13/14

Lokal arbetsplan - Fritidshem 13/14 Lokal arbetsplan - Fritidshem 13/14 Vår vision Vår vision är att Kastellskolans fritidshem ska komplettera skolan och hemmet på ett bra sätt. Våra elever ska, under sin tid inom fritidshemmet, erbjudas

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN SKOLINSPEKTÖRER SÖREN BERNHARDTZ, TELEFON 073 91 71 994 MONICA HEDLUND, TELEFON 076 12 33846 CATHRINE SAHLSTEN, TELEFON 076

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011 REGNBÅGEN Fritidshemmet för särskoleelever på Noltorpsskolan ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola

Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola Regelbunden tillsyn i Sorsele kommun Blattnicksele skola Dnr 53-2008:1864 Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola Förskoleklass Årskurserna 1 6 Inledning har granskat verksamheten i Sorsele kommun och

Läs mer

Fritidshemmets måluppfyllelse

Fritidshemmets måluppfyllelse Fritidshemmets måluppfyllelse fokusområde matematik Läsåret 2012-2013 dec jan feb nov mars okt april sept maj aug juli juni Anette Christoffersson Utvecklingsledare Bakgrund Utifrån kraven i den nya skollagen

Läs mer

Utbildningsinspektion i Tanneforsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Tanneforsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Tanneforsskolan Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Tanneforsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2017:5854 Solna kommun för fritidshem efter tillsyn i Solna kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut s# Skolinspektionen Haninge kommun haningekommun@haninge.se Beslut för fritidshem i Haninge kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Hedesunda Fritidshem. Kvalitetsredovisning 09/10. Tage Gardfjell Rektor

Hedesunda Fritidshem. Kvalitetsredovisning 09/10. Tage Gardfjell Rektor 1 Hedesunda Fritidshem Kvalitetsredovisning 09/10 Tage Gardfjell Rektor 1 2 Innehållsförteckning Sid 1 Framsida 2 Innehållsförteckning 3 Inledning Grundfakta Personalresurser 4 System för kvalitetsarbete

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015 Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan Läsåret 2014/2015 Fritidshemmet på Ljura grundsärskola inriktning fritidshem Fritidshemmet Stjärnan har fritidsverksamhet

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Bryngelstorpskolans förskoleklass Förskoleklassen har sina två hemvist på Norrgården och Sörgården i Bullerbyn. Bullerbyn ligger längst

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ljusdals kommun lena.tonners@ljusdal.se för fritidshem i Ljusdals kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Nya styrdokument för fritidshemmet

Nya styrdokument för fritidshemmet Nya styrdokument för fritidshemmet Nätverksträff i Umeå 9 juni 2011 Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Vad har styrt fritidshemmet? Skollag, 2 a kap. Läroplan, Lpo94 Allmänna råd med kommentarer

Läs mer

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Datum 2010-06-02 Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torsskolan Allfargatan 38 www.torsas.se 0486-33100

Läs mer

Sörgårdens arbetsplan 14-15

Sörgårdens arbetsplan 14-15 Sörgårdens arbetsplan 14-15! Svenska Vi kan använda oss utav 4 olika diagnos- undervisningsmaterial. Skolverkets Nya språket lyfter, Stärk språket stärk lärandet (Cirkelmodellen), God läsutveckling, God

Läs mer

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg 2012-10-01 2 Mål för fritidshemmen i Skinnskattebergs kommun Utarbetad maj 2006, reviderad hösten 2012 Inledning Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmen Galaxen och Kometen period 1 (juli-sept), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmen Galaxen och Kometen period 1 (juli-sept), läsåret Kvalitetsarbete för fritidshemmen Galaxen och Kometen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Rappestad/Västerlösa skolor Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014(VT+HT) Förskolan Åskullen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Regelbunden tillsyn i Ludvika kommun Vasaskeppets skola Dnr 43-2008:438 Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Förskoleklass Grundskola 1 3 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ludvika

Läs mer

Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Noltorpsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10797 Leksands kommun för fritidshem efter tillsyn i Leksands kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola

Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Änggårdsskolan Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Karlbergsskolan RO Läsårsplan

Karlbergsskolan RO Läsårsplan L Ä SÅR 2016/2017 Karlbergsskolan RO Läsårsplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Karlbergsskolan RO, Läsårsplan 2(9) Vårt

Läs mer

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Grunduppgifter Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet Ansvariga för planen Fritidshemmets

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Fritidshemmen Klockan och Pinglan Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Fritidshemmen Klockan och Pinglan Läsåret KVALITETSREDOVISNING Fritidshemmen Klockan och Pinglan Läsåret 2008-2009 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 INLEDNING... 3 3 UNDERLAG OCH RUTINER FÖR ATT TA FRAM KVALITETSREDOVISNINGEN...

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Abrahamsbergsskolans förskoleklass

Abrahamsbergsskolans förskoleklass Välkommen till Abrahamsbergsskolans förskoleklass Läsåret 2016/2017 Välkommen till Abrahamsbergsskolan Abrahamsbergsskolan ligger i Bromma, västra Stockholm. Vi är en grundskola med undervisning från förskoleklass

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Helhetsanalys. Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson. Telefonnummer:

Systematiskt kvalitetsarbete. Helhetsanalys. Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson. Telefonnummer: 2014-09-30 Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson Telefonnummer: 044-13 40 60 E-postadress: charlotte.knutsson@kristianstad.se Innehållsförteckning

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Bildningsförvaltning. Kvalitetsredovisning. Fritidshem, läsåret 14/15 RESULTATENHET FÖRSKOLA-GRUNDSKOLA

Bildningsförvaltning. Kvalitetsredovisning. Fritidshem, läsåret 14/15 RESULTATENHET FÖRSKOLA-GRUNDSKOLA Bildningsförvaltning Kvalitetsredovisning Fritidshem, läsåret 14/15 RESULTATENHET FÖRSKOLA-GRUNDSKOLA Normer och värden Likabehandlingsplaner finns på alla fritidshem i samverkan med skolan, men med tydliga

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Lilla Edets kommun Nygårdsskolan Dnr 53-2005:1523 Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Totebo förskola; Pandan

Kvalitetsredovisning. Totebo förskola; Pandan Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Totebo förskola; Pandan Förskola 1 5 år och pedagogisk omsorg 6 10 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet

Läs mer

Om fritidshemmet och vår verksamhet

Om fritidshemmet och vår verksamhet Enligt Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Om fritidshemmet och vår verksamhet Fritidshemmet spelar en väsentlig roll i barns tillvaro idag. Vår verksamhet är ett betydelsefullt

Läs mer

Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013. Fritidshemmet Yetin; Himalajaskolan Hjorted

Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013. Fritidshemmet Yetin; Himalajaskolan Hjorted Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Fritidshemmet Yetin; Himalajaskolan Hjorted Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och elevgruppernas storlek

Läs mer

Fölets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår 2015/ 16

Fölets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår 2015/ 16 Fölets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår 2015/ 16 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Nordanstigs kommun Gnarps skola Dnr 53-2005:786 Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Rapport från inspektion av Hökarängsskolan och Skönstaholmsskolan 20/10-24/

Rapport från inspektion av Hökarängsskolan och Skönstaholmsskolan 20/10-24/ UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SKOLINSPEKTÖRER MONICA HEDLUND, TELEFON 076 12 33 846 CATHRINE SAHLSTEN, TELEFON 076 12 33 257 INGEGERD SALOMONSSON, TELEFON 076 12

Läs mer

Arbetsplan Mira Fritids

Arbetsplan Mira Fritids Arbetsplan Mira Fritids nyaelementar.stockholm.se Titel Arbetsplan Mira Fritids Senast reviderad: 2013-11-07 Utgivare: Mira Fritids, Nya Elementar Kontaktperson: Dan Ögren E-post: dan.ogren@stockholm.se

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Förskolan Backsippan; Blackstad Förskola 3 5 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och barngruppens

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Ingaredsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Forshaga kommun Grossbolsskolan Dnr 53-2005:3228 Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. Organisationsenhet: Familjedaghemmet Hummelmora (E)

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. Organisationsenhet: Familjedaghemmet Hummelmora (E) År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Familjedaghemmet Hummelmora (E) Kvalitetsredovisning Pedagogisk omsorg Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer