Validering Sampers 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Validering Sampers 2016"

Transkript

1 Validering Sampers 2016 Dokumentet avser validering av regionala Västmodellen av Sampers Basprognos 2014 memo01.docx

2 Innehåll 1 Bakgrund 3 2 Validering av flöden Kontroll av trafikräkningar som är inlästa på nätet Regressionsanalyser Validering mot trafikräkningar Validering av flöden över Göta Älvsnittet Validering av flöden över Betalsnittet Validering av restider Restider förmiddagens högtrafik 10 3 Validering av resande i kollektivtrafiken 11 4 Validering mot RVU 13 5 BILAGA 1 Validering mot trafikräkningar 20 memo01.docx (28)

3 1 Bakgrund M4Traffic och Sweco har fått i uppdrag av Trafikverket i Region Väst att delta i arbetet med att validera ny basprognos avseende 2014 för region Väst som ska gälla från Trafikverket har tagit fram två alternativa prognoser för En med gamla parametrar till Sampers efterfrågemodell och en med nya parametrar skattade specifikt för Västmodellen på RVU 2005/2006. Denna PM sammanfattar de valderingsresultat som M4Traffic och Sweco har tagit fram. Modellen med de gamla kalibreringsparametrarna kallas fortsatt Oldkal och den med de nya kalibreringsparametrarna kallas Nykal. I vissa fall har även jämförelser gjort mot tidigare framtagna prognoser avseende De prognoser som då avses är dels den kalibrerade nulägesmodell avseende 2010 som WSP tog fram under våren 2014 inför arbetet med Trafik Den kallas fortsatt för Trafik Och dels mot nu gällande basprognos 2010 (Person2010_150401_v07), kallas fortsatt för Basprognos Valideringen avser nedanstående Sampersriggningar: - Person2014_160401_v03_nykal - Person2014_160401_v03_oldkal 2 Validering av flöden 2.1 Kontroll av trafikräkningar som är inlästa på nätet. Nedan visas modellflöden och de inlästa trafikräkningarna längs E45 strax norr om Angeredsbron. Stor avvikelse jämfört med räkningar. Figur 1: Modellflöden (vit bakgrund) samt inlästa trafikräkningar (lila bakgrund). Tittar man på trafikräkningen för aktuell länk ser man att trafikräkningen som är inläst i vägnätet på denna sträcka avser år 2011, med ca fordon/dygn. Den senaste genomförda mätningen är dock från 2014 (se nedan) då flödet var ca fordon/dygn, en ökning med nästan 40%. Den kraftiga ökningen just här kan bero på att byggandet av Partihallsförbindelsen pågick då mätningen genomfördes. 3 (28)

4 Figur 2: Trafikräkning väg E45 norr om Angeredsbron. Efter samtal med Lars J (TrV) har konstaterats att mätningarna som är inlästa i nätet är från 2012 eller senare. Om de är äldre än från 2012 ska de ha räknats upp till 2012 med en tillväxtfaktor. Exemplet ovan visar på en väldigt stor förändring av trafiken, vilket kanske inte är representativt med resten av Göteborg. Men då man år 2013 införde trängselskatt i Göteborg så har trafiken förändrats ganska mycket. Därför har vi ansett att det inte varit lämpligt att jämföra modellflöden med de inlästa trafikräkningarna som är från tidigast Istället för inlästa trafikräkningar har trafikräkningar som är från efter Trängselskattens införande år 2013 lästs in i nätet och använts för valideringen i Göteborg och dess närhet. Trafikräkningarna har hämtats från flera källor, dels Trafikverkets fasta mätpunkter, dels från Trafikverkets klickbara karta, samt från Trafikkontoret i Göteborgs katalog. Figur 3: Bild som visar vilka länkar med inlästa trafikräkningar (vvmd) som använts för validering. memo01.docx (28)

5 2.2 Regressionsanalyser Nedan har sammanställt regressionsanalyser av modellflöden jämfört med trafikräkningar sammanställts för de båda nya basprognoserna nykal och oldkal samt befintlig basprognos Figur 4: Regressionsanalyer för Nykal, Oldkal resp års basprognos 2010 (VVMD) Tabell 1: Tabellsammanställning av regressionsanalyserna för Nykal, Oldkal resp års basprognos 2010 Nykal Oldkal Basprognos 2010 N A 891, , ,41 B 0, , , R2 0, , , RMSE 3173, , ,73 Det är utifrån regressionsanalysen inte möjligt att avgöra vilken av de båda 2014-prognoserna som är att föredra. Det går inte heller att avgöra att 2014 prognoserna har bättre överrensstämmelse jämfört med nu gällande 2010 prognos. 5 (28)

6 2.3 Validering mot trafikräkningar Det kan konstateras att trafiken både överksattas och underskattas på enskilda länkar men att det generellt sett saknas trafik på vägarna i och omkring Göteborg. Trafiken är generellt sett något lägre i Nykal jämfört med i Oldkal. Nedan redovisas jämförelser mellan modellflöden och trafikräkningar för Göta Älvsnittet och Betalsnittet. I bilaga 1 redovisas diagram för samtliga länkar med inlästa trafikräkningar Validering av flöden över Göta Älvsnittet Dygnsflöden Figur 5: Fordonspassager över Göta Älv under ett vintervardagsmedeldygn. Både Nykal och Oldkal underskattar antalet passager över Göta Älv för dygnet. Nykal med 14 % och Oldkal med 12%. Tidigare modell från Trafik 2016 underskattade antalet passager med 3%. Figur 6: Fordonspassager över Göta Älv under vintervardagsdygn fördelat på olika länkar memo01.docx (28)

7 Störst är underskattningen av antalet passager på Älvsborgsbron och i Tingstadstunneln. Även Angeredsbron underskattas något. Däremot överskattas flödet på Göta Älvbron och Jordfallsbron på dygnsnivå. Detta gäller för såväl modell Trafik 2016 som Oldkal och Nykal. Över- och underskattningarna på de olika passagerna har förstärkts i Oldkal och Nykal jämfört med tidigare modell Trafik Förmiddagens högtrafik Figur 7: Fordonspassager över Göta Älv under förmiddagens högtrafik Nykal överskattar (6 %) antalet passager över Göta Älv för förmiddagens högtrafik, till skillnad mot underskattningar för hela dygnets trafik. Oldkal däremot underskattar (3 %) antalet passager något. Tidigare modell från Trafik 2016 överskattade (6 %) antalet passager. Att dygnstrafiken underskattas över Göta Älvsnittet samtidigt som högtrafiken överkskattas eller i alla fall ligger närmare räkningarna tyder på att de timandelar av alla dygnets resor som används för att bygga upp timmatrisen för högtrafiken behöver se över. Figur 8: Fordonspassager över Göta Älv under förmiddagens högtrafik fördelat på olika länkar 7 (28)

8 Till skillnad från dygnstrafiken som underskattar passagerna i Tingstadstunneln så ligger passagerna under förmiddagens högtrafik närmare räkningarna. Däremot underskattas även under förmiddagen passagerna på Älvsborgsbron. Övriga passager överskattar flödena under förmiddagens högtrafik. Figur 9: Fordonspassager över Göta Älv under förmiddagens högtrafik FRÅN respektive MOT Hisingen I räkningarna kan man se att fler kör mot Hisingen än från Hisingen under förmiddagens högtrafik. Detta är något som modellen från Trafik 2016 och Oldkal inte fångat mer än marginellt. I Nykal har dock denna effekt fångats upp av modellen, om än något för mycket Validering av flöden över Betalsnittet Figur 10: Fordonspassager över Betalsnittet under vardagsdygn memo01.docx (28)

9 Både Nykal och Oldkal underskattar antalet passager över Betalsnittet för dygnet. Nykal med 16 % och Oldkal med 12 %. Tidigare modell från Trafik 2016 underskattade antalet passager med 2 %, dvs närmast perfekt passning mot räkningar. Figur 11: Fordonspassager fördelat på olika fordonstyper över betalsnittet under vardagsdygn Jämfört med modell Trafik 2016 så har antalet passager över betalsnittet minskat. Det gäller alla fordonstyper. Störst är minskningen av de vanliga personbilspassagerna (de som Sampers modellerar) där de i Nykal minskar med 16 % (ca passager) och i Oldkal med 11 % (ca passager). Dock minskar även antalet personbilar i yrkestrafik med ungefär 10 % (ca passager) både i Nykal och Oldkal. Dessutom har det skett en omfördelning från lastbilar med släp till lastbilar utan släp. 9 (28)

10 2.4 Validering av restider Restider förmiddagens högtrafik Figur 12: Restider I förmiddagens högtrafik Jämfört med modell Trafik 2016 så har restiderna ökat på infartslederna i Göteborg under förmiddagens högtrafik, vilket sannolikt beror på den nya VD-funktionerna. På de lite mer centala och mindre vägarna ser mönstret ut att vara det omvända med något kortare restider i Oldkal och Nykal jämfört med modell Trafik Överlag är överensstämmelsen mot uppmätta restider sämre i Oldkal och Nykal jämfört med modell Trafik 2016 som har TU71-funktionerna. memo01.docx (28)

11 Figur 13: Restider vid fritt flöde Generellt ger friflödeshastigeterna i Nykal och Oldkal bättre överensstämmelse mot uppmätta restider till skillnad från restiderna under förmiddagens högtrafik. 3 Validering av resande i kollektivtrafiken Tabell 2: Totalt antal påstigande per trafikslag Nykal ger färre påstigande totalt i kollektivtrafiken än Oldkal. Nykal ger en bättre överenstämmelse totalt sett mot Västtrafiks stämplingsstatistik. Får både Nykal och Oldkal underskattas resandet med spårvagn. Buss 0-99 är det direkt konkurrerande alternativt till 11 (28)

12 spårvagn och i Oldkal överskattas resandet för den kategorin i ungefär samma storlek som underskattningen av spårvagnsresandet, vilket skulle kunna tyda på ett ruttvalsproblem i modellen för Oldkal där för få väljer spårvagnen istället för bussen. I Nykal överskattas dock inte resandet med buss 0-99 på samma sätt. I både Nykal och Oldkal överskattas resandet med tåg och expressbussar. Figur 14: Påstigande per spårvagnslinje Både Nykal och Oldkal underskattar resandet med spårvagn. Oldkal ligger närmare Västtrafiks stämplingsstatistik än Nykal. Däremot ser fördelningen av resorna på de olika spårvagnslinjerna bra ur för både Oldkal och Nykal. Figur 15: Påstigande per tåglinje Både Nykal och Oldkal överskattar resandet med tåg. Nykal ligger närmare Västtrafiks stämplingsstatistik än Oldkal. Däremot ser fördelningen av resorna på de olika tåglinjerna bra ur för både Oldkal och Nykal. memo01.docx (28)

13 4 Validering mot RVU Resvaneundersökningen 2014 (RVU 2014), är en nationell resvaneundersökning som genomförts av myndigheten Trafikanalys. I samband med att den genomfördes såg Västsvenska paketet till så att denna RVU genomfördes med ett utökat underlag för Göteborgsregionen, vilket har presenterats i en separat rapport. Den är baserad på ett förstärkt underlag om cirka urvalspersoner i åldern 15 till 84 år boende i Göteborgsregionen. Av dessa svarade nästan 7000 personer, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 37 procent. Nedan följer ett antal jämförelser med resultat från Sampers och denna RVU. Förutom prognosresultat från de nya prognoserna med nya och gamla kalibreringsparametrar (Nykal och Oldkal), har jämförelser gjorts mot 2015 års Basprognos 2010 samt mot Trafik Det geografiska område som täcks in i RVU:n redovisas nedan. Det totala antalet prognostiserade personresor (regional modell) jämfört med RVU redovisas i tabellen nedan. Totalt antal resor i Göteborgsregionen Diff jmf. RVU 13 (28)

14 RVU % Nykal % Oldkal % Basprognos % Trafik % Nykal underskattar resandet med ca 3% medans Oldkal överskattar det 7%. Tittar man på en färdmedelsuppdelning av antalet resor (se diagram nedan), framgår att underskattning resp. överskattning varierar olika för respektive färdmedel och prognos. Jämfört med RVU så ser vi att för Nykal så underskattas antalet resor med bil men överskattas resorna med cykel och även något för resor med kollektivtrafiken. Oldkal däremot har en bra överrensstämmelse av antalet resor med bil men överskattar det för kollektivtrafiken och cykel samtidigt som gångresorna underskattas Antal resor per färdmedel i Göteborgsregionen RVU Nykal Oldkal Basprognos 2010 (150401) Bil total Koll total Cykel total Gång total Trafik2016 Figur 16: Diagram med totala antalet resor (vmd) uppdelat per färdmedel. Antal resor per färdmedel i Göteborgsregionen Bil total Koll total Cykel total Gång total RVU Nykal Oldkal Basprognos 2010 (150401) Trafik2016 Figur 17: Diagram med antal resor (vmd) uppdelat per färdmedel. memo01.docx (28)

15 I Figur 18: Antal resor uppdelade per kommun och färdmedel.figur 18 nedan redovisas antal resor uppdelade per färdmedelsfördel och kommun. För RVU så anges antalet resor som görs av boende per kommun och färdmedel. Värdena från Sampers anger antal resor som har sin startpunkt i respektive kommun (otransponerade matriser vilka multipliceras med 2). Därmed är dessa värden ej rakt jämförbara men avvikelsen antas vara liten då det endast är tjänsteresorna som ej är bostadsbaserade. I figuren framgår tydligt att en stor del av alla resor inom Göteborgsregionen har sin startpunkt inom Göteborgs kommun. Det är enligt RVU:n så mycket som 49 procent av alla resor som görs med start i Göteborg. För Göteborgs del så ser vi att det totala antalet resor underskattas i Nykal och har en god överresnstämmelse i Oldkal jämfört med RVUn. I nu gällande basprognos 2010 och Trafik 2016 underskattas det totala antalet reson något i Göteborg. För hela regionen så överskattades det totala resandet i alla prognoser förutom för Nykal där det underskattades något. Överskattningen av det totala resandet görs alltså utanför Göteborg, vilket även framgår av diagrammet. 15 (28)

16 Figur 18: Antal resor uppdelade per kommun och färdmedel. memo01.docx (28)

17 Figur 19: Färdmedelsfördelning per kommun 17 (28)

18 I Figur 20 och Figur 21 nedan, redovisas fördelningen målpunkt för resor som görs från respektive kommun (inom den egna kommunen, till Göteborg eller till annan kommun). memo01.docx Figur 20: Målpunktsfördelning, resor inom egna kommunen, till Göteborg resp. övriga kommuner, för Nykal 18 (28)

19 Figur 21: Målpunktsfördelning, resor inom egna kommunen, till Göteborg resp. övriga kommuner, för Oldkal Förutom för Göteborg och Borås så underskattar Sampers i olika grad resandet inom den egna kommunen jämfört med RVU. Detta gäller både i Oldkal och Nykal. 19 (28)

20 5 BILAGA 1 Validering mot trafikräkningar Nykal - modellflöde vs. räkning 1137 (T) Trollhätteleden (Agnesberg?) Lillhagsvägen, Brunnsbomotet-Västra Magårdsvägen Götaälvbron 49 Götaälvbron 916 Högsboleden 479 Hjalmar Brantingsgatan Hjalmar Brantingsgatan, Kvillebäcksvägen-Vågmästareplatsen E45, Angeredsmotet-Surte södra 845 Dag Hammarskjöldsleden 831 Per Dubbsgatan 1022 Örgrytevägen Hjalmar Brantingsgatan, Frihamnsmotet-Brantingsmotet Skattegårdsvägen, Tynneredsmotet-Briljantgatan V155, Syrhålamotet-Torslandavägen BS16 Hjalmar Brantingsgatan Dag Hammatskjöldsleden, Annedalsmotet-Linnéplatsen V155, V564-Syrhålamotet V158, Askims Stationsväg-Trollåsvägen 466 Torslandavägen V158, Järnbrottsmotet-Askims Stationsväg Dag Hammatskjöldsleden, Flatåsmotet-Marconimotet Lundbytunneln 381 Marieholmsleden Lundbyleden, Ättestupan-Inlandsgatan E45, I höjd med Marieholmsbron 967 Lundbyleden 2874 Boråsleden Kungsbackaleden (E6), söder om Lindomemotet (Avsnitt: ) 1071 Alingsåsleden Hisingsleden, Ivarsbergsmotet-Lundbyleden_Hisingsleden 577 Kungälvsleden 1067 Oscarsleden (T) Götatunneln (Väst) 276 Gnistängstunneln BS9 E45 Oscarsleden Kungsbackaleden (E6), norr om Lindomemotet (Avsnitt: ) 2355 Riddaregatan 929 Älvsborgsbron Söderleden (E6.20), öster om Fässbergsmotet (Avsnitt: ) Mårten Krakowgatan (Trv ) 250 Söderleden BS33.E6 E6/E20 Kungsbackaleden / E6 260 Västerleden 301 Kungsbackaleden (E6) 719 Tingstadstunneln Nykal Räkning vvmd Figur 22: Modellflöden för Nykal jämfört med trafikräkningar (vvmd) större än fordon (dubbelriktat) memo01.docx (28)

21 Oldkal - modellflöde vs. räkning 1137 (T) Trollhätteleden (Agnesberg?) Lillhagsvägen, Brunnsbomotet-Västra Magårdsvägen Götaälvbron 49 Götaälvbron 916 Högsboleden 479 Hjalmar Brantingsgatan Hjalmar Brantingsgatan, Kvillebäcksvägen-Vågmästareplatsen E45, Angeredsmotet-Surte södra 845 Dag Hammarskjöldsleden 831 Per Dubbsgatan 1022 Örgrytevägen Hjalmar Brantingsgatan, Frihamnsmotet-Brantingsmotet Skattegårdsvägen, Tynneredsmotet-Briljantgatan V155, Syrhålamotet-Torslandavägen BS16 Hjalmar Brantingsgatan Dag Hammatskjöldsleden, Annedalsmotet-Linnéplatsen V155, V564-Syrhålamotet V158, Askims Stationsväg-Trollåsvägen 466 Torslandavägen V158, Järnbrottsmotet-Askims Stationsväg Dag Hammatskjöldsleden, Flatåsmotet-Marconimotet Lundbytunneln 381 Marieholmsleden Lundbyleden, Ättestupan-Inlandsgatan E45, I höjd med Marieholmsbron 967 Lundbyleden 2874 Boråsleden Kungsbackaleden (E6), söder om Lindomemotet (Avsnitt: ) 1071 Alingsåsleden Hisingsleden, Ivarsbergsmotet-Lundbyleden_Hisingsleden 577 Kungälvsleden 1067 Oscarsleden (T) Götatunneln (Väst) 276 Gnistängstunneln BS9 E45 Oscarsleden Kungsbackaleden (E6), norr om Lindomemotet (Avsnitt: ) 2355 Riddaregatan 929 Älvsborgsbron Söderleden (E6.20), öster om Fässbergsmotet (Avsnitt: ) Mårten Krakowgatan (Trv ) 250 Söderleden BS33.E6 E6/E20 Kungsbackaleden / E6 260 Västerleden 301 Kungsbackaleden (E6) 719 Tingstadstunneln Oldkal Räkning vvmd Figur 23: Modellflöden för Oldkal jämfört med trafikräkningar (vvmd) större än fordon (dubbelriktat) 21 (28)

22 Bas modellflöde vs. räkning 1137 (T) Trollhätteleden (Agnesberg?) Lillhagsvägen, Brunnsbomotet-Västra Magårdsvägen Götaälvbron 49 Götaälvbron 916 Högsboleden 479 Hjalmar Brantingsgatan Hjalmar Brantingsgatan, Kvillebäcksvägen-Vågmästareplatsen E45, Angeredsmotet-Surte södra 845 Dag Hammarskjöldsleden 831 Per Dubbsgatan 1022 Örgrytevägen Hjalmar Brantingsgatan, Frihamnsmotet-Brantingsmotet Skattegårdsvägen, Tynneredsmotet-Briljantgatan V155, Syrhålamotet-Torslandavägen BS16 Hjalmar Brantingsgatan Dag Hammatskjöldsleden, Annedalsmotet-Linnéplatsen V155, V564-Syrhålamotet V158, Askims Stationsväg-Trollåsvägen 466 Torslandavägen V158, Järnbrottsmotet-Askims Stationsväg Dag Hammatskjöldsleden, Flatåsmotet-Marconimotet Lundbytunneln 381 Marieholmsleden Lundbyleden, Ättestupan-Inlandsgatan E45, I höjd med Marieholmsbron 967 Lundbyleden 2874 Boråsleden Kungsbackaleden (E6), söder om Lindomemotet (Avsnitt: ) 1071 Alingsåsleden Hisingsleden, Ivarsbergsmotet-Lundbyleden_Hisingsleden 577 Kungälvsleden 1067 Oscarsleden (T) Götatunneln (Väst) 276 Gnistängstunneln BS9 E45 Oscarsleden Kungsbackaleden (E6), norr om Lindomemotet (Avsnitt: ) 2355 Riddaregatan 929 Älvsborgsbron Söderleden (E6.20), öster om Fässbergsmotet (Avsnitt: ) Mårten Krakowgatan (Trv ) 250 Söderleden BS33.E6 E6/E20 Kungsbackaleden / E6 260 Västerleden 301 Kungsbackaleden (E6) 719 Tingstadstunneln Bas2010 Räkning vvmd Figur 24: Modellflöden för 2015 års basprognos 2010 jämfört med trafikräkningar (vvmd) större än fordon (dubbelriktat) memo01.docx (28)

23 Nykal - modellflöde vs. räkning Sörredsvägen, Infart P-plats-Gamla Sörredsvägen 1024 Eklandagatan BS4 Ehrenströmsgatan 89 Parkgatan Hisingsleden, Gustav L-Björlandav BS6 Margaretebergsgatan Torgny Segerstedtsgatan, Nya Varsallén-Fågelvägen Björlandavägen, Klaralidsvägen-Hisingsleden Hisingsleden, Assar G Väg-Gusav L Väg V155, Vinga Fyrs v-hjuviks bryggväg 1397 Gråbovägen Marconigatan, Bilradiogatan-Nymilsgatan 541 Björlandavägen 2544 Linnegatan (Andra Långgatan) Bifrostgatan, Frejagatan-Frölundagatan Litteraturgatan, Brunnsbomotet-Tingstadsvägen Angeredsleden, Korpvägen-Grusåsvägen Toltorpsgatan, Bifrostgatan-Wallinsgatan Kongahällavägen, Gamla Tumlehedsvägen-Domarringsg Hisingsleden, Jockeyv-Holm Vägen (v579) Näsetvägen, Marholmsvägen-Bronsåldersgatan V155, Långrevsv-Vinga Fyrs v V155, Hällsviksvägen-Långrevsv Övre Husargatan, Oliverdalsgatan-Linnéplatsen Tuvevägen (Rondell) Artillerigatan, Gamlestadstorget-Hornsgatan 1484 Hisingsleden (TrV) Utbyvägen, Mellbyleden-Kommungränsen 1422 Guldhedsgatan (Wavrinskys) Kongahällavägen, Torslandavägen-Gamla Tumlehedsvägen BS32 Örgrytevägen Bifrostgatan, Frölundagatan-Idrottsvägen V155, Flyghamnsv-Hällsviksvägen Hisingsleden, Ellesbovägen-Kärravägen 7017 Landvettervägen Hisingsleden, Björlandav-Norra Stenebyv 1463 Säröleden (Trv) 389 Kortedalavägen Näsetvägen, Marconigatan-Radiovägen 483 Minelundsvägen Hisingsleden, Gerrebackavägen-Ellesbovägen Artillergatan, Treriksgatan-Bellevue Gustav Dalénsg, Färgfabriksgatan-Gamla Tuvevägen Väg 190, Angereds Storåsväg-Bergsjöv. (Avsnitt: ) Övre Husargatan, Skanstorget-Brunnsgatan V155, Torslandavägen-Flygfältsgatan 247 Otto Elanders gatan 23 Nils Ericsonsgatan V155, Flygfältsgatan-Flyghamnsv Hisingsleden, Oljemotet-Assar G Väg 561 Angeredsbron Stora Fiskebäcksvägen, Fiskebäcksmotet-Traneredsvägen Hjalmar Brantingsgatan, Långströmsgatan-Sommarvädersgatan 86 Ullevigatan Marconigatan, Frölunda Torg-Lergöksgatan Näsetvägen, Bron över Västerleden Hjalmar Brantingsgatan, Munkedalsgatan-Toredalsgatan Nykal Räkning vvmd Figur 25: Modellflöden för Nykal jämfört med trafikräkningar (vvmd) mellan fordon (dubbelriktat) 23 (28)

24 Oldkal - modellflöde vs. räkning Sörredsvägen, Infart P-plats-Gamla Sörredsvägen 1024 Eklandagatan BS4 Ehrenströmsgatan 89 Parkgatan Hisingsleden, Gustav L-Björlandav BS6 Margaretebergsgatan Torgny Segerstedtsgatan, Nya Varsallén-Fågelvägen Björlandavägen, Klaralidsvägen-Hisingsleden Hisingsleden, Assar G Väg-Gusav L Väg V155, Vinga Fyrs v-hjuviks bryggväg 1397 Gråbovägen Marconigatan, Bilradiogatan-Nymilsgatan 541 Björlandavägen 2544 Linnegatan (Andra Långgatan) Bifrostgatan, Frejagatan-Frölundagatan Litteraturgatan, Brunnsbomotet-Tingstadsvägen Angeredsleden, Korpvägen-Grusåsvägen Toltorpsgatan, Bifrostgatan-Wallinsgatan Kongahällavägen, Gamla Tumlehedsvägen-Domarringsg Hisingsleden, Jockeyv-Holm Vägen (v579) Näsetvägen, Marholmsvägen-Bronsåldersgatan V155, Långrevsv-Vinga Fyrs v V155, Hällsviksvägen-Långrevsv Övre Husargatan, Oliverdalsgatan-Linnéplatsen Tuvevägen (Rondell) Artillerigatan, Gamlestadstorget-Hornsgatan 1484 Hisingsleden (TrV) Utbyvägen, Mellbyleden-Kommungränsen 1422 Guldhedsgatan (Wavrinskys) Kongahällavägen, Torslandavägen-Gamla Tumlehedsvägen BS32 Örgrytevägen Bifrostgatan, Frölundagatan-Idrottsvägen V155, Flyghamnsv-Hällsviksvägen Hisingsleden, Ellesbovägen-Kärravägen 7017 Landvettervägen Hisingsleden, Björlandav-Norra Stenebyv 1463 Säröleden (Trv) 389 Kortedalavägen Näsetvägen, Marconigatan-Radiovägen 483 Minelundsvägen Hisingsleden, Gerrebackavägen-Ellesbovägen Artillergatan, Treriksgatan-Bellevue Gustav Dalénsg, Färgfabriksgatan-Gamla Tuvevägen Väg 190, Angereds Storåsväg-Bergsjöv. (Avsnitt: ) Övre Husargatan, Skanstorget-Brunnsgatan V155, Torslandavägen-Flygfältsgatan 247 Otto Elanders gatan 23 Nils Ericsonsgatan V155, Flygfältsgatan-Flyghamnsv Hisingsleden, Oljemotet-Assar G Väg 561 Angeredsbron Stora Fiskebäcksvägen, Fiskebäcksmotet-Traneredsvägen Hjalmar Brantingsgatan, Långströmsgatan-Sommarvädersgatan 86 Ullevigatan Marconigatan, Frölunda Torg-Lergöksgatan Näsetvägen, Bron över Västerleden Hjalmar Brantingsgatan, Munkedalsgatan-Toredalsgatan Oldkal Räkning vvmd Figur 26: Modellflöden för Oldkal jämfört med trafikräkningar (vvmd) mellan fordon (dubbelriktat) memo01.docx (28)

25 Bas modellflöde vs. räkning Sörredsvägen, Infart P-plats-Gamla Sörredsvägen 1024 Eklandagatan BS4 Ehrenströmsgatan 89 Parkgatan Hisingsleden, Gustav L-Björlandav BS6 Margaretebergsgatan Torgny Segerstedtsgatan, Nya Varsallén-Fågelvägen Björlandavägen, Klaralidsvägen-Hisingsleden Hisingsleden, Assar G Väg-Gusav L Väg V155, Vinga Fyrs v-hjuviks bryggväg 1397 Gråbovägen Marconigatan, Bilradiogatan-Nymilsgatan 541 Björlandavägen 2544 Linnegatan (Andra Långgatan) Bifrostgatan, Frejagatan-Frölundagatan Litteraturgatan, Brunnsbomotet-Tingstadsvägen Angeredsleden, Korpvägen-Grusåsvägen Toltorpsgatan, Bifrostgatan-Wallinsgatan Kongahällavägen, Gamla Tumlehedsvägen-Domarringsg Hisingsleden, Jockeyv-Holm Vägen (v579) Näsetvägen, Marholmsvägen-Bronsåldersgatan V155, Långrevsv-Vinga Fyrs v V155, Hällsviksvägen-Långrevsv Övre Husargatan, Oliverdalsgatan-Linnéplatsen Tuvevägen (Rondell) Artillerigatan, Gamlestadstorget-Hornsgatan 1484 Hisingsleden (TrV) Utbyvägen, Mellbyleden-Kommungränsen 1422 Guldhedsgatan (Wavrinskys) Kongahällavägen, Torslandavägen-Gamla Tumlehedsvägen BS32 Örgrytevägen Bifrostgatan, Frölundagatan-Idrottsvägen V155, Flyghamnsv-Hällsviksvägen Hisingsleden, Ellesbovägen-Kärravägen 7017 Landvettervägen Hisingsleden, Björlandav-Norra Stenebyv 1463 Säröleden (Trv) 389 Kortedalavägen Näsetvägen, Marconigatan-Radiovägen 483 Minelundsvägen Hisingsleden, Gerrebackavägen-Ellesbovägen Artillergatan, Treriksgatan-Bellevue Gustav Dalénsg, Färgfabriksgatan-Gamla Tuvevägen Väg 190, Angereds Storåsväg-Bergsjöv. (Avsnitt: ) Övre Husargatan, Skanstorget-Brunnsgatan V155, Torslandavägen-Flygfältsgatan 247 Otto Elanders gatan 23 Nils Ericsonsgatan V155, Flygfältsgatan-Flyghamnsv Hisingsleden, Oljemotet-Assar G Väg 561 Angeredsbron Stora Fiskebäcksvägen, Fiskebäcksmotet-Traneredsvägen Hjalmar Brantingsgatan, Långströmsgatan-Sommarvädersgatan 86 Ullevigatan Marconigatan, Frölunda Torg-Lergöksgatan Näsetvägen, Bron över Västerleden Hjalmar Brantingsgatan, Munkedalsgatan-Toredalsgatan Bas2010 Räkning vvmd Figur 27: Modellflöden för 2015 års basprognos 2010 jämfört med trafikräkningar (vvmd) mellan fordon (dubbelriktat) 25 (28)

26 Nykal - modellflöde vs. räkning Ekedalsgatan, Godhemsgatan-Slottskogsgatan Finlandsvägen, Lillhagsvägen-Tuvevägen BS8 Stigbergsliden 108 Engelbrektsgatan Myntgatan, Hisingsgatan-Herkulesgatan Stora Fiskebäcksgatan, Norra Flundregatan-Skattegårdsvägen Ekedalsgatan, Såggatan-Godhemsgatan Lillhagsvägen, Skälltorpsvägen-Lillhagens Sjukhus 446 Lundby Hamngata Skattegårdsvägen, Önneredsvägen-Stora Fiskebäcksvägen Lillhagsvägen, Lilla Arödsgatan-Sankt Jörgens Sjukhus Ekedalsgatan, Djurgårdsgatan-Såggatan Fågelvägen, Torgny Segerstedtsgatan-Redaregatan Kongahällavägen, Kornhallsvägen-Rödbomotet Tuvevägen, Finlandsvägen-Glöstorpsvägen Södra tagenevägen, Skälltorpsvägen- Litteraturgatan, Akkas Gata-Skälltorpsvägen BS24 Marieholmsgatan Kongahällavägen, Kvillehedsvägen-Tuvevägen Sommarvädersgatan, Solstrålegatan-Björlandavägen 2375 Skeppsbron Saltholmsgatan, Långedragsvägen-Solhöjdsgatan Skälltorpsvägen, Gläntevägen-Lillhagsvägen Stora Fiskebäcksvägen, Östes Gata-Västes Gata Kongahällavägen, Lillebyvägen-Låssbyvägen Torgny Segerstedtsgatan, Ängkärrsvägen-Saltholmsgatan BS31 Willinsbron Litteraturgatan, Wadköpingsgatan-Backa Kyrkogata Tuvevägen, Skogomevägen-Norrleden 107 Skånegatan Fågelvägen, Redegatan-Hagenmotet Kongahällavägen, Domarringen-Lillebyvägen 1023 Södra vägen (Eklandagatan) Kongahällavägen, Björlandavägen-Nolviksvägen Lillhagsvägen, Finladnsvägen-Skälltorpsvägen Tuvevägen, Wieselgrensgatan-Finlandsvägen Linnégatan, Nordenskiöldsgatan-Rosengatan Toltorpsgatan, Dalgångsgatan-Lekevallsgatan Marconigatan, Musikvägen-Norra Dragspelsgatan Skälltorpsvägen, Södra Tagenevägen-Litteraturgatan Björlandavägen, Sörredsvägen-Kongahällavägen 2296 Mölndalsvägen (Geteberg) Sörredsvägen, Gamla Sörredsvägen-Björlandavägen V155, Hjuviks bryggväg-färjeläger 421 Bergsjövägen Delsjövägen, Skårsgatan-Bögatan Skattegårdsvägen, Grevegårdsvägen-Gråskärsgatan Kongahällavägen, Tuvevägen-Säve Stationsväg BS36 Mölndalsvägen Nykal Räkning vvmd Figur 28: Modellflöden för Nykal jämfört med trafikräkningar (vvmd) med mindre än fordon (dubbelriktat) memo01.docx (28)

27 Oldkal - modellflöde vs. räkning Ekedalsgatan, Godhemsgatan-Slottskogsgatan Finlandsvägen, Lillhagsvägen-Tuvevägen BS8 Stigbergsliden 108 Engelbrektsgatan Myntgatan, Hisingsgatan-Herkulesgatan Stora Fiskebäcksgatan, Norra Flundregatan-Skattegårdsvägen Ekedalsgatan, Såggatan-Godhemsgatan Lillhagsvägen, Skälltorpsvägen-Lillhagens Sjukhus 446 Lundby Hamngata Skattegårdsvägen, Önneredsvägen-Stora Fiskebäcksvägen Lillhagsvägen, Lilla Arödsgatan-Sankt Jörgens Sjukhus Ekedalsgatan, Djurgårdsgatan-Såggatan Fågelvägen, Torgny Segerstedtsgatan-Redaregatan Kongahällavägen, Kornhallsvägen-Rödbomotet Tuvevägen, Finlandsvägen-Glöstorpsvägen Södra tagenevägen, Skälltorpsvägen- Litteraturgatan, Akkas Gata-Skälltorpsvägen BS24 Marieholmsgatan Kongahällavägen, Kvillehedsvägen-Tuvevägen Sommarvädersgatan, Solstrålegatan-Björlandavägen 2375 Skeppsbron Saltholmsgatan, Långedragsvägen-Solhöjdsgatan Skälltorpsvägen, Gläntevägen-Lillhagsvägen Stora Fiskebäcksvägen, Östes Gata-Västes Gata Kongahällavägen, Lillebyvägen-Låssbyvägen Torgny Segerstedtsgatan, Ängkärrsvägen-Saltholmsgatan BS31 Willinsbron Litteraturgatan, Wadköpingsgatan-Backa Kyrkogata Tuvevägen, Skogomevägen-Norrleden 107 Skånegatan Fågelvägen, Redegatan-Hagenmotet Kongahällavägen, Domarringen-Lillebyvägen 1023 Södra vägen (Eklandagatan) Kongahällavägen, Björlandavägen-Nolviksvägen Lillhagsvägen, Finladnsvägen-Skälltorpsvägen Tuvevägen, Wieselgrensgatan-Finlandsvägen Linnégatan, Nordenskiöldsgatan-Rosengatan Toltorpsgatan, Dalgångsgatan-Lekevallsgatan Marconigatan, Musikvägen-Norra Dragspelsgatan Skälltorpsvägen, Södra Tagenevägen-Litteraturgatan Björlandavägen, Sörredsvägen-Kongahällavägen 2296 Mölndalsvägen (Geteberg) Sörredsvägen, Gamla Sörredsvägen-Björlandavägen V155, Hjuviks bryggväg-färjeläger 421 Bergsjövägen Delsjövägen, Skårsgatan-Bögatan Skattegårdsvägen, Grevegårdsvägen-Gråskärsgatan Kongahällavägen, Tuvevägen-Säve Stationsväg BS36 Mölndalsvägen Oldkal Räkning vvmd Figur 29: : Modellflöden för Oldkal jämfört med trafikräkningar (vvmd) med mindre än fordon (dubbelriktat) 27 (28)

28 Bas modellflöde vs. räkning Ekedalsgatan, Godhemsgatan-Slottskogsgatan Finlandsvägen, Lillhagsvägen-Tuvevägen BS8 Stigbergsliden 108 Engelbrektsgatan Myntgatan, Hisingsgatan-Herkulesgatan Stora Fiskebäcksgatan, Norra Flundregatan-Skattegårdsvägen Ekedalsgatan, Såggatan-Godhemsgatan Lillhagsvägen, Skälltorpsvägen-Lillhagens Sjukhus 446 Lundby Hamngata Skattegårdsvägen, Önneredsvägen-Stora Fiskebäcksvägen Lillhagsvägen, Lilla Arödsgatan-Sankt Jörgens Sjukhus Ekedalsgatan, Djurgårdsgatan-Såggatan Fågelvägen, Torgny Segerstedtsgatan-Redaregatan Kongahällavägen, Kornhallsvägen-Rödbomotet Tuvevägen, Finlandsvägen-Glöstorpsvägen Södra tagenevägen, Skälltorpsvägen- Litteraturgatan, Akkas Gata-Skälltorpsvägen BS24 Marieholmsgatan Kongahällavägen, Kvillehedsvägen-Tuvevägen Sommarvädersgatan, Solstrålegatan-Björlandavägen 2375 Skeppsbron Saltholmsgatan, Långedragsvägen-Solhöjdsgatan Skälltorpsvägen, Gläntevägen-Lillhagsvägen Stora Fiskebäcksvägen, Östes Gata-Västes Gata Kongahällavägen, Lillebyvägen-Låssbyvägen Torgny Segerstedtsgatan, Ängkärrsvägen-Saltholmsgatan BS31 Willinsbron Litteraturgatan, Wadköpingsgatan-Backa Kyrkogata Tuvevägen, Skogomevägen-Norrleden 107 Skånegatan Fågelvägen, Redegatan-Hagenmotet Kongahällavägen, Domarringen-Lillebyvägen 1023 Södra vägen (Eklandagatan) Kongahällavägen, Björlandavägen-Nolviksvägen Lillhagsvägen, Finladnsvägen-Skälltorpsvägen Tuvevägen, Wieselgrensgatan-Finlandsvägen Linnégatan, Nordenskiöldsgatan-Rosengatan Toltorpsgatan, Dalgångsgatan-Lekevallsgatan Marconigatan, Musikvägen-Norra Dragspelsgatan Skälltorpsvägen, Södra Tagenevägen-Litteraturgatan Björlandavägen, Sörredsvägen-Kongahällavägen 2296 Mölndalsvägen (Geteberg) Sörredsvägen, Gamla Sörredsvägen-Björlandavägen V155, Hjuviks bryggväg-färjeläger 421 Bergsjövägen Delsjövägen, Skårsgatan-Bögatan Skattegårdsvägen, Grevegårdsvägen-Gråskärsgatan Kongahällavägen, Tuvevägen-Säve Stationsväg BS36 Mölndalsvägen Oldkal Räkning vvmd Figur 30: Modellflöden för 2015 års basprognos 2010 jämfört med trafikräkningar (vvmd) med mindre än fordon (dubbelriktat) memo01.docx (28)

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2008:831 Utkom från trycket den 5 september 2008 Länsstyrelsens i Västra Götalands län lokala trafikföreskrifter om transport av farligt gods

Läs mer

Västsvenska paketet. Förändring av trafikflöden Våren 2013 jämfört med våren 2012

Västsvenska paketet. Förändring av trafikflöden Våren 2013 jämfört med våren 2012 Västsvenska paketet Förändring av trafikflöden Våren 2013 jämfört med våren 2012 Förändring av trafikflöden Som en del i uppföljningen av Västsvenska paketet har trafikmätningar utförts för att kunna följa

Läs mer

Delprojekt 1 i Fördjupad validering och kalibrering av Trafikverkets basprognos, Västmodellen

Delprojekt 1 i Fördjupad validering och kalibrering av Trafikverkets basprognos, Västmodellen Delprojekt 1 i Fördjupad validering och kalibrering av Trafikverkets basprognos, Västmodellen 2017-10-04 Denna rapport är framtagen av trafikanalysföretaget M4Traffic AB på uppdrag av Trafikverket Region

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik, tredje kvartalet 2014 Redovisning 30 oktober 2014

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik, tredje kvartalet 2014 Redovisning 30 oktober 2014 Västsvenska paketet Uppföljning av bil och kollektivtrafik, tredje kvartalet 2014 Redovisning 30 oktober 2014 delresor med expressbussar och stombussar fortsätter att öka under de tre första kvartalen

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 februari 2015

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 februari 2015 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 februari 2015 Under 2014 ligger det totala kollektivresandet för Västra Götalandsregionen på samma höga nivå som 2013. För expressbussar

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 28 januari 2014

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 28 januari 2014 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 28 januari 214 I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 20 november 2013

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 20 november 2013 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 2 november 213 I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Första kvartalet 2014 Redovisning 6 maj 2014

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Första kvartalet 2014 Redovisning 6 maj 2014 Västsvenska paketet Uppföljning av bil och kollektivtrafik Första kvartalet 2014 Redovisning 6 maj 2014 delresor i kollektivtrafiken har under första kvartalet 2014 minskat med fem procent i Västra Götaland

Läs mer

Länsstyrelsens i Västra Götalands län lokala trafikföreskrifter om transport av farligt gods i Göteborgs kommun

Länsstyrelsens i Västra Götalands län lokala trafikföreskrifter om transport av farligt gods i Göteborgs kommun BESLUT 2009-12-22 Diarienummer 258-113992-2009 1(5) Rättsenheten Myndigheten för Samhällsskydd & Beredskap 651 81 KARLSTAD Länsstyrelsens i Västra Götalands län lokala trafikföreskrifter om transport av

Läs mer

VALIDERING BASPROGNOS

VALIDERING BASPROGNOS VALIDERING BASPROGNOS 2016 2016-05-19 VALIDERING BASPROGNOS 2016 KUND Trafikverket KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Res smartare med trängselskatt. Information för dig som jobbar inom Göteborgs Stad

Res smartare med trängselskatt. Information för dig som jobbar inom Göteborgs Stad Res smartare med trängselskatt Information för dig som jobbar inom Göteborgs Stad Dags för trängselskatt 1 januari 2013 infördes trängselskatt i Göteborg. Alla vi 48 000 anställda i Göteborgs Stad kan

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 april

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 april Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 april I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Resandeutveckling kvartal

Resandeutveckling kvartal Resandeutveckling kvartal 2 2017 2017 inleds med fortsatt ökning av resor med kollektivtrafiken Första halvan av 2017 inleds såsom de senaste årens trafikutveckling visat med ökning för kollektivtrafiken

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 10 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 10 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 10 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Betalstationslägen i trängselskattesystemet i Göteborg. 11 januari 2013

Betalstationslägen i trängselskattesystemet i Göteborg. 11 januari 2013 Betalstationslägen i trängselskattesystemet i Göteborg 11 januari 2013 Innehåll Inledning... 3 Trängselskattesystemet... 4 1. Fridkullagatan... 5 2. Gibraltargatan... 7 3. Doktor Allards gata... 9 4. Ehrenströmsgatan...

Läs mer

Trafik- och resandeutveckling 2009

Trafik- och resandeutveckling 2009 Trafik- och resandeutveckling 2009 Meddelande 3:2010 Trafikkontoret Trafikant & ITS/Analys Innehållsförteckning Kollektivtrafik...1 Spårvagn...1 Buss...1 Färjetrafik...1 Cykeltrafik...2 Biltrafik...4 Biltrafiken

Läs mer

Valideringen har även på en övergripande nivå sett över ruttvalen i bilvägnätet.

Valideringen har även på en övergripande nivå sett över ruttvalen i bilvägnätet. M4Traffic har fått i uppdrag av Trafikverket i Region Mälardalen att delta i arbetet med att validera ny basprognos avseende 2014 för region SAMM (exklusive Stockholm) och SYDOST (Östergötland) som ska

Läs mer

Mandolingatan Trafikanalys

Mandolingatan Trafikanalys Mandolingatan Trafikanalys 2017-09-28 Andreas Almroth och Raja Ilijason Projektinformation Utmed Mandolingatan, vid Frölunda Torg, planerar Framtiden Byggutveckling och Poseidon flera nya kvarter, med

Läs mer

Bakgrund. Validering basprognos inför

Bakgrund. Validering basprognos inför Bakgrund Validering basprognos inför 160401 Sammanfattning Dalarna Gävleborg Sammanfattning Västernorrland Örnsköldsvik och Härnösand. Vid Ånge är trafiken skev och överskattas. Lastbilstrafiken med släp

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 juni 2013

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 juni 2013 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 juni 2013 I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Information om trängselskatten. räknautträngselskatten.se

Information om trängselskatten. räknautträngselskatten.se Information om trängselskatten 1 Fridkullagatan 2 Gibraltargatan 3 Doktor Allards gata 4 Ehrenströmsgatan 5 Dag Hammarskjöldsleden 6 Margaretebergsgatan 7 Fjällgatan/Ljungmansgatan 8 Stigbergsliden 9 E45

Läs mer

Restider i Göteborg En jämförelse mellan 2012 och 2013

Restider i Göteborg En jämförelse mellan 2012 och 2013 Västsvenska paketet Restider i Göteborg En jämförelse 2013-09-10 Dokumenttitel: Utförande part: Göteborgs Stad, Trafikkontoret Kontaktperson: Karin Björklind Konsulter: Mats Tjernkvist M4Traffic Johannes

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 16 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 16 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 16 januari förmiddagens högtrafik 06.30-08.30 jämfört med vecka 2 förra året. På innerstadsgator har trafiken minskat med i genomsnitt

Läs mer

Vägar med bärighetsklass 1 BK1

Vägar med bärighetsklass 1 BK1 Vägar med bärighetsklass 1 BK1 Alingsåsleden, E20 A Odhners Agnesbergsvägen Alfhemsgatan Almanacksvägen Anders Personsgatan Angeredsleden, 45 Angereds Storåsväg Antenngatan Arendalsvägen Artillerigatan

Läs mer

Valideringsarbetet i Palt Nord (Västerbotten och Norrbotten) har under detta skede bestått av:

Valideringsarbetet i Palt Nord (Västerbotten och Norrbotten) har under detta skede bestått av: 2017-09-28 Bakgrund... 1 Befolkning... 2 Trafikmängder... 3 Färdmedelsval... 3 Biltrafikflöden... 4 Redovisning med scattergram... 4 Redovisning i kartor... 5 Kommentar... 8 Bussresor... 8 Järnvägsresor...

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 21 maj

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 21 maj Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 21 maj I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 23 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 23 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 23 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Effekter av trängselskatterna i Göteborg

Effekter av trängselskatterna i Göteborg Effekter av trängselskatterna i Göteborg Karin Björklind, Trafikkontoret Ulla-Stina Ingemarsson, Trafikverket Nyheter Trafikflödesminskningen över dygnet nästan lika stor som under betaltiden Dygnsprofil,

Läs mer

PM Strategisk Planering Diarienummer 2328/11. Trafiksituationen på Björlandavägen. Bakgrunden till föreliggande studie

PM Strategisk Planering Diarienummer 2328/11. Trafiksituationen på Björlandavägen. Bakgrunden till föreliggande studie PM Strategisk Planering 2012-03-02 Diarienummer 2328/11 Trafiksituationen på Björlandavägen Bakgrunden till föreliggande studie Byggnadsnämnden beslutade 2008 att avbryta ett flertal detaljplanearbeten

Läs mer

FÖRSLAG TILL TIDSDIFFERENTIERAT

FÖRSLAG TILL TIDSDIFFERENTIERAT FÖRSLAG TILL TIDSDIFFERENTIERAT TRÄNGSELSKATTESYSTEM FÖR GÖTEBORG SOM EN DEL AV DET VÄSTSVENSKA INFRASTRUKTURPAKETET DELBETÄNKANDE FRÅN VÄSTSVENSKA INFRASTRUKTURPAKETETS UTREDNINGSRESURS, 16 FEBRUARI 2010

Läs mer

Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS

Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS Trafikverket Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS Validering av 2016-04-01 modellen Malmö Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS Validering av 2016-04-01 modellen Datum Uppdragsnummer

Läs mer

Trafikprognos Sisjön Teknisk PM. PM Version 1.0

Trafikprognos Sisjön Teknisk PM. PM Version 1.0 Trafikprognos Sisjön Teknisk PM PM 2012-09-25 Version 1.0 1 Uppdrag: Konsult: Beställare: Projektledare: Trafikanalys Söderleden, tilläggsuppdrag Mats Tjernkvist, M4Traffic Göteborgs Stad, Trafikkontoret

Läs mer

Vd-funktioner och restider. Några rön från Göteborg

Vd-funktioner och restider. Några rön från Göteborg Vd-funktioner och restider Några rön från Göteborg Bakgrund Hur restider återskapas i utläggningarna och sambandet med trafikflöde är intressant. Man har haft tillgång till restidsmätningar ett tag och

Läs mer

Trafik- och resandeutveckling Meddelande 1:2011 Trafikkontoret Trafikant & ITS/Analys

Trafik- och resandeutveckling Meddelande 1:2011 Trafikkontoret Trafikant & ITS/Analys Trafik- och resandeutveckling 21 Meddelande 1:211 Trafikkontoret Trafikant & ITS/Analys Innehåll: Inledning... 3 Färdmedelsfördelning bland Göteborgs invånare... 3 Färdmedelsval vid arbetsresor... 4 Arbetspendling...

Läs mer

VISUM-analyser med avseende på:

VISUM-analyser med avseende på: VISUM-analyser med avseende på: - Trängselskatter -Trafikstrategi - Modellförbättring Johan Jerling, Trafikkontoret Göteborgs Stad Tobias Thorsson, WSP 121129 Mycket på gång i Göteborg Västsvenska paketet

Läs mer

Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut

Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Göteborgs stad Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Slutlig Malmö 2018-02-16 Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Datum 2018-02-16 Uppdragsnummer 1320030106 Utgåva/Status Slutlig Johan Irvenå

Läs mer

Briljantgatan/Smaragdgatan Trafik-PM

Briljantgatan/Smaragdgatan Trafik-PM Briljantgatan/Smaragdgatan Trafik-PM 2017-10-23 Andreas Almroth Projektinformation Inom den aktuella detaljplanen vid Briljantgatan och Smaragdgatan planeras att bygga ytterligare ca 270 lägenheter och

Läs mer

Bild: Trafikkontoret/Asbjörn Hanssen. Bild: Trafikkontoret/Mats Udde Jonsson. Trafik- och resandeutveckling Meddelande 1:2015 Trafikkontoret

Bild: Trafikkontoret/Asbjörn Hanssen. Bild: Trafikkontoret/Mats Udde Jonsson. Trafik- och resandeutveckling Meddelande 1:2015 Trafikkontoret Bild: Trafikkontoret/Mats Udde Jonsson Bild: Trafikkontoret/Asbjörn Hanssen Trafik- och resandeutveckling 1 Meddelande 1:15 Trafikkontoret Innehåll Sammanfattning...3 Trafik och resandeutveckling 1...

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik, andra kvartalet 2014 Redovisning 27 augusti 2014

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik, andra kvartalet 2014 Redovisning 27 augusti 2014 Västsvenska paketet Uppföljning av bil och kollektivtrafik, andra kvartalet 2014 Redovisning 27 augusti 2014 delresor med expressbussar fortsätter att öka under första halvåret 2014, medan det totala resandet

Läs mer

Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan

Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Göteborgs stad Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Slutlig Malmö 2018-05-22 Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Datum 2018-05-22 Uppdragsnummer

Läs mer

Bilaga 1: Adresser för aktuell kameraövervakning Bilaga 2: Förslag på yttrande till Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Bilaga 1: Adresser för aktuell kameraövervakning Bilaga 2: Förslag på yttrande till Länsstyrelsen i Västra Götalands län Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-15 Diarienummer 0840/17 Juridiska avdelningen Kerstin Glittmark Telefon 031-368 06 47 E-post: kerstin.glittmark@stadshuset.goteborg.se Remiss från Länsstyrelsen om kameraövervakning

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Nils Ericsonsgatan.

Nils Ericsonsgatan. Nils Ericsonsgatan Bilflöden, alternativa rutter och möjligheter att byta färdmedel Eller: Götaälvbron är görbra när jag kör mellan Hisingen och centrum Erik Brorson erik.brorson@tk.goteborg.se Var är

Läs mer

Tillgänglig prognos och valideringsunderlag

Tillgänglig prognos och valideringsunderlag http://ams.se.wspgroup.com/projects/1151/document/validering nya Mall: Memo.dot ver 1. Uppdragsnr: 1151 1 (1) PM Detta PM beskriver vilken validering som gjorts gällande den nya kollektivtrafikprognosen

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2014/2227 Författningsförslag avseende förslaget i hemställan från Göteborgs Stad och Trafikverket om förändringar av trängselskatten i Göteborg September

Läs mer

Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 2014-01-29

Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 2014-01-29 Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 1 BAKGRUND Detta PM redogör kortfattat för arbetsgång och resultat för de koldioxidberäkningar som M4Traffic genomfört åt Trafikkontoret. Beräkningar

Läs mer

PM: Trafikanalys Skra Bro

PM: Trafikanalys Skra Bro 2016-04-28 Lina Svensson PM: Trafikanalys Skra Bro Med anledning av framtida exploateringar i området vid Skra Bro har en trafikanalys gjorts internt på Trafikkontoret för att säkerställa kapaciteten på

Läs mer

Trafik- och resandeutveckling 2011. Meddelande 1:2012 Trafikkontoret

Trafik- och resandeutveckling 2011. Meddelande 1:2012 Trafikkontoret Trafik- och resandeutveckling 211 Meddelande 1:212 Trafikkontoret Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Trafik och resandeutveckling 211...4 Hur förklaras trafikförändringar i Göteborg...4 Vad påverkar

Läs mer

Bild: Trafikkontoret/Mats Udde Jonsson. Trafik- och resandeutveckling Meddelande 1:2014 Trafikkontoret

Bild: Trafikkontoret/Mats Udde Jonsson. Trafik- och resandeutveckling Meddelande 1:2014 Trafikkontoret Bild: Trafikkontoret/Mats Udde Jonsson Trafik- och resandeutveckling 213 Meddelande 1:214 Trafikkontoret Innehåll Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Trafik och resandeutveckling 213...4 Hur förklaras

Läs mer

Trafikkontoret Trafik- och Resandeutveckling 2017

Trafikkontoret Trafik- och Resandeutveckling 2017 Trafikkontoret Trafik- och Resandeutveckling 2017 www.goteborg.se Diarienummer 5726/17 UPPLÄGG AV TRAFIK- OCH RESANDEUTVECKLING 2017 Strukturen i rapporten följer trafikstrategins utformning och mål för

Läs mer

Bulleruppföljning av Västsvenska paketet

Bulleruppföljning av Västsvenska paketet Bulleruppföljning av Västsvenska paketet Efter införandet av trängselskatten och förbättrad kollektivtrafik Lite buller är väl inte hela världen? Sömn, inlärning, hjärt kärlsjukdomar (stroke) 1,7 miljoner

Läs mer

2008-09-04. Vägverket

2008-09-04. Vägverket Hur kan vi skapa nya förbindelser och minska barriäreffekterna? Eller: Hur beroende är Göteborgsregionen av sina Älvförbindelser? Bertil Hallman, Vägverket Region Väst Samhällsutveckling Strategisk planerare

Läs mer

TRAFIKSTRATEGI FÖR GÖTEBORG UNDERLAGSRAPPORT HUR MÅNGA RESER I GÖTEBORG ÅR 2035? Rapport nr: 1:8:2013 ISSN: 1103-1530

TRAFIKSTRATEGI FÖR GÖTEBORG UNDERLAGSRAPPORT HUR MÅNGA RESER I GÖTEBORG ÅR 2035? Rapport nr: 1:8:2013 ISSN: 1103-1530 1 TRAFIKSTRATEGI FÖR GÖTEBORG UNDERLAGSRAPPORT HUR MÅNGA RESER I GÖTEBORG ÅR 2035? Rapport nr: 1:8:2013 ISSN: 1103-1530 TRAFIKSTRATEGI FÖR GÖTEBORG UNDERLAGSRAPPORT 2013-03-21 Trafikkontoret dnr 0894/11

Läs mer

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Marieholmstunneln 1 (7) 2009-10-19 BILAGA PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Göteborgs Stad har genom Trafikkontoret i PM 2009-09-07 beskrivit planerad trafikering som i framtiden direkt

Läs mer

Trafi kområde ca 190 m i dpl. 1968. Söderleden, B = ca 190m. Sisjömotet. Fig 2.12 Sisjömotet från väster

Trafi kområde ca 190 m i dpl. 1968. Söderleden, B = ca 190m. Sisjömotet. Fig 2.12 Sisjömotet från väster Trafi kområde ca 190 m i dpl. 1968 Fig 2.12 Sisjömotet från väster Sisjömotet Söderleden, B = ca 190m Fig 2.11 Gällande detaljplan 1968 vid Sisjömotet 29 Söderleden Fig 2.13 Översiktlig sammanställning

Läs mer

Kallebäck översiktlig trafikanalys

Kallebäck översiktlig trafikanalys Kallebäck översiktlig trafikanalys Förutsättningar Kallebäcksområdet förutsätts i analysen vara utbyggt med: 3 860 bostäder 7 st förskolor med 38 avdelningar och 684 barn 2 st F-3 skolor med 600 barn 1

Läs mer

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL Godkänt av ledningsgruppen för Västsvenska paketet 2017-09-01 Trafikverket och Västra Götalandsregionen och Region Halland och Göteborgs Stad och Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL MARIEHOLMSTUNNELNS

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 213 I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Uppdragsrapport nr 2003:1 Bilaga A. Jesper Lindgren Miljöförvaltningen Göteborg

Uppdragsrapport nr 2003:1 Bilaga A. Jesper Lindgren Miljöförvaltningen Göteborg Underlag till Länsstyrelsens åtgärdsprogram Spridningssimuleringar över kvävedioxid för år 2006 och 2010 i och omkring Göteborg Extern bilaga A Uppdragsrapport nr 2003:1 Bilaga A Jesper Lindgren Miljöförvaltningen

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2015

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2015 Västsvenska paketet Uppföljning av bil och kollektivtrafik Redovisning av 2015 Under 2015 låg kollektivresandet på en något högre nivå än 2014, med en ökning på 1 procent totalt i hela Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Trafikanalys av Per Dubbsgatan vid Sahlgrenska

Trafikanalys av Per Dubbsgatan vid Sahlgrenska 1 (20) PM Trafikanalys av Per Dubbsgatan vid Sahlgrenska Som underlag till detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Ansvarig trafikanalys: Sebastian Hasselblom 2018-09-03 WSP Analys & Strategi

Läs mer

Bulleruppföljning av Västsvenska Paketet. Del 1: Före införandet av trängselskatten och ändringar i kollektivtrafiken

Bulleruppföljning av Västsvenska Paketet. Del 1: Före införandet av trängselskatten och ändringar i kollektivtrafiken Bulleruppföljning av Västsvenska Paketet Del 1: Före införandet av trängselskatten och ändringar i kollektivtrafiken Förord Miljöförvaltningen har fått i uppdrag av Västsvenska paketet i Göteborg att

Läs mer

PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen

PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen Sammanfattning Detta PM avser beskriva uppdatering av kalibreringskonstanter i Sampers regionala modell för Skåne/Själland, så kallade barriärkonstanter.

Läs mer

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning Uppdragsnr: 10118310 2009-09-07 Kerstin Pettersson, PM C:\Documents and Settings\seks11044\Desktop\Jmf-Sthlm06-090907-2.docver 1.0 Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Läs mer

PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen

PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen Sammanfattning Detta PM avser beskriva uppdatering av kalibreringskonstanter i Sampers regionala modell för Skåne/Själland, så kallade barriärkonstanter.

Läs mer

TRAFIKSTRATEGI FÖR GÖTEBORG UNDERLAGSRAPPORT HUR MÅNGA RESER I GÖTEBORG ÅR 2035? Rapport nr: 1:8:2013 ISSN:

TRAFIKSTRATEGI FÖR GÖTEBORG UNDERLAGSRAPPORT HUR MÅNGA RESER I GÖTEBORG ÅR 2035? Rapport nr: 1:8:2013 ISSN: 1 TRAFIKSTRATEGI FÖR GÖTEBORG UNDERLAGSRAPPORT HUR MÅNGA RESER I GÖTEBORG ÅR 2035? Rapport nr: 1:8:2013 ISSN: 1103-1530 TRAFIKSTRATEGI FÖR GÖTEBORG UNDE RLAGS RAPPORT 2013-03-21, Rev 2013-12-11 Trafikkontoret

Läs mer

Trafik- och resandeutveckling Meddelande 1:2013 Trafikkontoret

Trafik- och resandeutveckling Meddelande 1:2013 Trafikkontoret Trafik- och resandeutveckling 212 Meddelande 1:213 Trafikkontoret Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Trafik och resandeutveckling 212...4 Hur förklaras trafikförändringar i Göteborg...4 Vad påverkar

Läs mer

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING PM TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING 19 MARS 2012 Titel: Trafikanalys i Ljungby centrum Status: Koncept Datum: 2012 03 19 Beställare: Ljungby kommun Kontaktperson:

Läs mer

Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering

Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering 1 (10) PM Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering Ansvarig mikrosimulering: Författare detta PM: Granskning mikrosimulering: Granskning detta PM: Sebastian Hasselblom Sebastian Hasselblom Sandra

Läs mer

För att komplettera förslaget i hemställan har det inom Finansdepartementet tagits fram ett förslag till författningstext och tillhörande

För att komplettera förslaget i hemställan har det inom Finansdepartementet tagits fram ett förslag till författningstext och tillhörande Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/03315/S2 Författningsförslag avseende förslaget i hemställan från Trafikverket och Göteborgs kommun om revidering av Göteborgsbilagan i lagen (2004:629)

Läs mer

Info om körvägar till Informatörer

Info om körvägar till Informatörer Version: 2017-10-02 Info om körvägar till Informatörer Scenario Älvsborgsbron Nedanstående omläggning av kollektivtrafiken sker då Älvsborgsbron stängs av för tung trafik i båda riktningar och avstängning

Läs mer

PM Trafikprognos - Södra infarten

PM Trafikprognos - Södra infarten 2016-05-03 Halmstad kommun PM Trafikprognos - Södra infarten Helsingborg PM Trafikprognos - Södra infarten Datum 2016-05-03 Uppdragsnummer 61450827962 Utgåva/Status 0.5 John Mcdaniel Uppdragsledare Kristoffer

Läs mer

Bilaga till överenskommelse Fässbergsdalen

Bilaga till överenskommelse Fässbergsdalen Bilaga till överenskommelse Fässbergsdalen En övergripande trafikanalys för vägnätet i Fässbergsdalen har genomförts i samband med framtagandet av denna överenskommelse. Analysarbetet har sammanfattats

Läs mer

Utredning om trängselskatteförändringar till följd av Marieholmstunnelns öppnande

Utredning om trängselskatteförändringar till följd av Marieholmstunnelns öppnande Utredning om trängselskatteförändringar till följd av Marieholmstunnelns öppnande PM 2016-09-02 Dokumenttitel: Utredning om trängselskatteförändringar till följd av Marieholmstunnelns öppnande Västsvenska

Läs mer

Pressträff onsdag 23 januari

Pressträff onsdag 23 januari Pressträff onsdag 23 januari -Restiderna minskar -Resandet ökar -Punktligheten är stabil - Marknadsandelen E6Norr har ökat Restider utvalda expressbussar 14-18 januari Restider expressbussar Kl 06.30-08.30

Läs mer

Trafik Liseberg detaljplan 2

Trafik Liseberg detaljplan 2 Göteborgs Kommun Granskningsversion Malmö 2019-04-18 Datum 2019-04-18 Uppdragsnummer 1320041815 Utgåva/Status Granskningsversion Anders Sjöholm Adeyemi Adedokun Therése Ziedén Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Under året 2017 gjordes 322 miljoner resor med Västtrafik, en ökning på 6 % sedan 2016, vilket gör 2017 till ett rekordår.

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Första halvåret 2015

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Första halvåret 2015 Västsvenska paketet Uppföljning av bil och kollektivtrafik Första halvåret 2015 Under första halvåret 2015 ligger kollektivresandet på samma höga nivå som 2014, med en ökning på 3 procent totalt. För expressbussar

Läs mer

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN Oktober 2011 Denna utredning har utförts under dec 2010 till okt 2011 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Kungsgatan 6 252 21 HELSINGBORG Tel: 010-452

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Västsvenska infrastrukturpaketet För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Innehållsförteckning FÖR JOBB OCH UTVECKLING I GÖTEBORGSOMRÅDET 3 Göteborgsregionen - Västra Götalands motor 3 BAKGRUND OM VÄSTSVENSKA

Läs mer

VÄSTSVENSKA PAKETET. Saxar ur Klart spår, NUMMER JULI

VÄSTSVENSKA PAKETET. Saxar ur Klart spår, NUMMER JULI Saxar ur Klart spår, NUMMER 2 2013 JULI VÄSTSVENSKA PAKETET Inledningsvis vill jag kritisera politiker (och ev tjänstemän) i alla läger (utom möjligen Vägvalet, utan att ha tagit politisk ställning) för

Läs mer

Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg. Meddelande 3:2012 Trafikkontoret/Strategisk planering

Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg. Meddelande 3:2012 Trafikkontoret/Strategisk planering Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg Meddelande 3:2012 Trafikkontoret/Strategisk planering Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg Konsult: Beställare:

Läs mer

Arbetsmaterial trafikanalys

Arbetsmaterial trafikanalys memo02.docx 2012-03-2814 UPPDRAG Väg 84, Ljusdal UPPDRAGSNUMMER 2412668000 UPPDRAGSLEDARE Lars Bleckur UPPRÄTTAD AV Andrew Cunningham (Jennie Marklund, uppdatering). DATUM 2017-02-28 VERSION Arbetsmaterial

Läs mer

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen 2018-06-19 Miljökvalitetsnormen för kvävedioxid klaras inte i Göteborgsregionen Dygnsvärden av NO 2 (98-percentil)

Läs mer

Västsvenska paketet. Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder

Västsvenska paketet. Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder En vision om framtidens Västsverige! Det Västsvenska paketet utgår från Vision Västra Götaland Det goda livet och

Läs mer

Underlags-PM - Trafikanalyser

Underlags-PM - Trafikanalyser Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- - Trafikanalyser Göteborg 1 (24) S w e co Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg, Sverige Telephone +46

Läs mer

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg UNITED BY OUR DIFFERENCE trafikutredning Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg December 2013 Medverkande Beställare: ICA Fastigheter Sverige AB Kontakt: Jan-Anders Börjesson Konsult:

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016 För första gången gjordes över 300 miljoner delresor med kollektivtrafiken under ett år. Totalt gjordes 303 miljoner delresor,

Läs mer

ÖSTRAND BIORAFFINADERI. Trafikutredning avseende ANSLUTNING TILL JÄRNVÄGSGATAN. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar, trafik. Innehåll:

ÖSTRAND BIORAFFINADERI. Trafikutredning avseende ANSLUTNING TILL JÄRNVÄGSGATAN. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar, trafik. Innehåll: ÖSTRAND BIORAFFINADERI Trafikutredning avseende ANSLUTNING TILL JÄRNVÄGSGATAN Innehåll: 1. Bakgrund 2. Förutsättningar, trafik 3. Bedömning av framkomlighet 1 Bakgrund SCA planerar för en utbyggnad av

Läs mer

BÄCKEBOLS HANDELS- OMRÅDE

BÄCKEBOLS HANDELS- OMRÅDE Alternativ B Minska området Låt förbindelser mellan Lundby leden och E6 Kungälvsleden samt mellan E6 Kungälvsleden och Backa vara obeskattade. BÄCKEBOLS HANDELS- OMRÅDE 17 18 Trängselskattområde Befintliga

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin UPPDRAG Trafikanalys HÖR UPPDRAGSNUMMER 7001006000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys HÖR Sweco har fått i uppdrag av Sundbybergs stad att utreda två olika alternativ

Läs mer

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg 1 SPÅRVÄG & CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar

Läs mer

Trafikmängder Sätuna torg, Märsta

Trafikmängder Sätuna torg, Märsta Handläggare Martin Nilsson Tel +46 10 505 20 01 Mobil +46 70 591 83 57 E-post martin.nilsson@afconsult.com Mottagare Bonnie Winnberg SigtunaHem Datum 2017-08-21 Projekt-ID 741283 Trafikmängder Sätuna torg,

Läs mer

Bilaga 4 Tidsrestriktioner Region Väst.

Bilaga 4 Tidsrestriktioner Region Väst. Bilaga 4 Tidsrestriktioner Region Väst. På vägar som har tidsrestriktion får inte planerbara arbeten utföras under den tid som anges i detta dokument. Restriktioner gäller arbete i körfält, additionskörfält,

Läs mer

Dokumentation av underlag för Göteborg Stads Trafikstrategi

Dokumentation av underlag för Göteborg Stads Trafikstrategi PM UNDERLAG TRAFIKSTRATEGI 2013-03-20 1 (67) Datum 2013-03-20 Tekniskt PM: Dokumentation av underlag för Göteborg Stads Trafikstrategi Versionshantering Version Datum Kommentar Utförd av 0.1 13-01-23 Kollresultat

Läs mer

Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering

Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN KSN-2014-132 Underlag till arbetet med Översiktsplan för Uppsala kommun 2014-09-11 UNDERLAGSRAPPORT: Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering RAPPORTFÖRFATTARE

Läs mer

Förslag till nya och förändrade indikatorer 2014

Förslag till nya och förändrade indikatorer 2014 Trafikkontoret Bilaga 10 Sida 1(6) Trafikplanering Förslag till nya och förändrade indikatorer 2014 Förslag till nya och förändrade indikatorer för verksamhetsmålen 1.5 Framkomligheten i regionen är hög

Läs mer

PM Trafikprognos tillhörande vägplan Väg 601, delen Tiarpsallén-Kustvägen

PM Trafikprognos tillhörande vägplan Väg 601, delen Tiarpsallén-Kustvägen PM Trafikprognos tillhörande vägplan Väg 601, delen Tiarpsallén-Kustvägen Halmstads kommun, Halland 2014-04-04 Objekt: 130 131 Titel: PM Trafikprognos Utgivningsdatum: 2014-04-04 Utgivare: Trafikverket

Läs mer