Underlags-PM - Trafikanalyser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlags-PM - Trafikanalyser"

Transkript

1 Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- - Trafikanalyser Göteborg 1 (24) S w e co Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE Göteborg, Sverige Telephone +46 (0) Fax +46 (0) S we c o T r an s por t S ys te m AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Member of the Sweco Group

2 Beställare: Trafikkontoret Göteborg, kontaktperson Per Bergström-Jonsson Konsult: Sweco TransportSystem AB, Carl-Henrik Sandbreck, Viktor Hultgren, Andreas Almroth Uppdrag: Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen, Underlags- - Trafikanalyser Datum: Version: Slutlig 2 (24)

3 1. Bakgrund och syfte Syftet med trängselskattestationerna i Backa är att förhindra oönskad genomfartstrafik som annars skulle sökt sig genom Backa för att undvika betalstationen på Lundbyleden. En förändring av trängselskatteområdet kan därmed få stora trafikala konsekvenser. Om trafiken ökar genom Backaområdet kan det innebära försämrad lokalmiljö och därmed försvåra för exploatering och förtätning i området. Om trafiken istället skulle öka på E6 Norr och Lundbyleden kan det innebära att trängseln återgår till nivån före trängselskattens införande. I utredningen om trängselskatt i Backa togs totalt sexton alternativ till dagens utformning fram. Förändringsförslagen omfattade allt från flytt av betalstationer till olika typer av undantag. För samtliga alternativ gjordes bedömningar av hur trafikflödena påverkades på ett antal vägar. Syftet med denna är att beskriva hur trafikanalyserna gjordes och hur trafikbedömningarna skiljer sig åt mellan olika alternativ. 3 (24)

4 2. Metod för bedömning av trafikflöden Trängselskattestationernas placering i Backa ger i första hand lokala effekter och påverkar trafikflödena på lokalgatunätet. För att med hög precision kunna beräkna hur trafikflödena på enskilda gator förändras till följd av olika utformningsalternativ skulle en detaljerad och dynamisk trafikmodell krävas. Flera utformningsförlag innebär också andra förändringar än betalstationernas placering, exempelvis minskad avgift under lågtrafik eller förlängd flerpassageregel. Sådana förändringar påverkar bland annat tidpunktsval för resa, vilket idealt hade behövt fångas i analysmodellen. Eftersom det inte varit möjligt att göra den typen av analyser inom projektet har bedömningar av bland annat trafik- och trängseleffekter behövt ske på en övergripande nivå och baseras på tillgängliga verktyg och data. Tre delar har använts för att sammantaget bedöma trafikeffekter: Modellberäkningar med Sampers Trafikmätningar Jämförande analyser mellan alternativ I bedömningen har underlag från de tre delarna använts, eller kombinerats, beroende på hur utformningsförslaget ser ut. För utformningsförslag som innebär att betalstationer flyttas är det möjligt att med hjälp av modellberäkningar i Sampers bedöma hur trafikflödena påverkas. Sampers är emellertid ett statiskt verktyg som främst lämpar sig för strategiska analyser. Däremot är Sampers mindre lämpligt vid analys av mindre, lokala åtgärder och bristfälligt vad gäller dynamiska analyser såsom tidpunktsval eller hantering av köers utveckling. För de förslag som innebär exempelvis ett undantag från trängselskatt kan inte Sampers användas alls. För vissa alternativ har därför trafikräkningar, före och efter trängselskattens införande, och jämförande analyser mellan olika alternativ använts för att därigenom få en grov uppskattning av hur trafikflödena kan komma att förändras. Resultaten av trafikflödesbedömningarna har redovisats på dygnsnivå där också ett osäkerhetsintervall har angetts. Osäkerhetsintervallet indikerar svårigheten att bedöma trafikflödena på enskilda gator. Skattningen av trafikflödena ska ge en uppfattning om storleksordningen på förändringen och utvisa hur alternativen skiljer sig åt sinsemellan. 2.1 Modellberäkningar med Sampers För utformningsalternativ B, D1,I, J1, J2 och J3 har Sampers-beräkningar genomförts. Även för alternativ E har Sampersanalyser gjorts. Analysen speglar dock endast delvis utformningen av alternativ E. Alternativ E innebär att avgiften i Backastationerna sätts till 0 kronor under 8- kronorsperioden. I Sampers har modellerats att avgiften i lågtrafikmatrisen tas bort. Sampersanalyser finns även för alternativ C där olika typer av framkomlighetsdämpande åtgärder har prövats. Exempel på Sampers-resultat redovisas i bilden nedan, där trafikflödena jämfört med dagens trängselskatteutformning illustreras. Grönt indikerar vägar med trafikminskning medan rött indikerar trafikökning (ju bredare strecks desto större ökning/minskning). 4 (24)

5 Figur 1. Exempel på trafikflödesförändringar enligt beräkningar med Sampers. Även om Sampers är ett användbart verktyg för att indikera hur trafiken ändras vid olika förändringar av trängselskattesystemet är det emellertid inte ett fullödigt verktyg för att beskriva flödena på enskilda vägar. Det beror bland annat på att Sampers bristfälligt speglar de kapacitetsbrister som kan uppstå på vissa länkar när trafiken ökar. Det innebär att trafikökningarna på vissa länkar kan bli större i modellen än vad de skulle bli i verkligheten. Sampers underskattar dessutom ofta handelstrafik till externa köpcentrum. Detta har beaktats vid bedömning av flödesförändringar för de olika alternativen. Sampers har således använts som en av flera källor för att bedöma vilka gator som får ökad respektive minskad trafik av olika utformningsalternativ. Eftersom någon kalibrering av enskilda länkar inte gjorts (Gamla Böneredsvägen undantaget) har Sampers främst använts för att indikera den relativa trafikförändringen. Kompletterande underlag från bland annat trafikmätningar har också varit betydelsefullt. 2.2 Trafikmätningar Eftersom trängselskatt redan införts i området finns möjlighet att via historiska trafikdata analysera hur trafiken förändrats till följd av trängselskatten. Det går därmed att dra slutsatser i vilken grad trängselskatten påverkar människors resmönster i Backa med omnejd. 5 (24)

6 Trafikmätningarna kan exempelvis ge kunskap om hur många trafikanter som valt Gamla Böneredsvägen för att undvika betalstationerna i Backa och hur trafiken på lederna påverkats av trängselskattens införande. För de kommunala gatorna i och omkring Backa finns emellertid endast trafikmätningar för en enskild dag, före och efter trängselskatten. För de större vägarna i området finns säkrare mätdata att tillgå. Här finns fasta mätpunkter, med kontinuerlig mätning, vilket ger betydligt högre tillförlitlighet i mätningarna. Figur 2. Förändring av trafikflöden på ett antal vägar, före och efter trängselskattens införande (årsdygnstrafik, vecka respektive 2013). Figuren ovan, från vecka 38 och 39 år 2012 och 2013, visar att trafiken minskat på samtliga större vägar inom utredningsområdet. Störst procentuell minskning av trafiken har skett på Göta Älvbron och på Lundbyleden. Trafikmätningarna har använts för att komplettera Sampersanalyserna. Trafikmätningarna ger dels underlag när det gäller hur många bilister som trafikerar en viss väg eller gata idag och dels information om hur stora effekterna kan tänkas bli om förändringar i trängselskattesystemet görs. 2.3 Jämförande analyser För flera utformningsalternativ har det inte varit möjligt att göra Sampersanalyser. Sampers kan till exempel inte analysera effekten av ett fastighetsbaserat undantag (alternativ H1, H2 och H3) eller ett Lidingöbaserat undantag (alternativ F2). För dessa alternativ har jämförande analyser/skattningar behövt göras för att bedöma hur trafikflödena förändras. Här har Sampersanalyserna delvis fungerat som stöd. Trafikflödesförändringarna för exempelvis ett Lidingöbaserat undantag kan i viss utsträckning likna förändringarna för ett alternativ där det är avgiftsfritt mitt på dagen. Ett Lidingöbaserat undantag kan således ställas i relation till Sampersanalysen för förslaget med avgiftsfrihet mitt på dagen. I de fall där det inte finns Sampers-analyser av liknande alternativ att tillgå har det krävts andra typer av uppskattningar. Det kan exempelvis handla om antalet bilister som får ett undantag från trängselskatt och vilka eventuella vägar dessa bilister kommer att välja. Eftersom Backastationernas syfte har varit att förhindra oönskad genomfartstrafik genom Backa har det varit av särskild vikt att studera hur olika utformningsalternativ påverkar 6 (24)

7 genomfartstrafiken. Följande trafikströmmar (bild nedan) har varit utgångspunkt vi bedömning av hur respektive alternativ förhåller sig till andra alternativ beträffande genomfartstrafik. Figur 3. Huvudsakliga trafikströmmar för genomfartstrafiken genom Backa. 7 (24)

8 3. Resultat trafikbedömningar Bedömningar av trafikflöden har gjorts för Gamla Böneredsvägen, E6 Norr, Litteraturgatan norra delen, Litteraturgatan södra delen samt Lundbyleden förbi Brunnsbo. Det är vägar som kan tänkas påverkas i hög utsträckning av förändringar av trängselskatten i Backa. Det är också vägar där kommunen och Trafikverket inte önskar se ökade trafikflöden då det bedöms leda till antingen ökad trängsel eller försämrad lokalmiljö. Till följd av de stora osäkerheterna vad gäller trafikmätningar och resultat från Sampersanalyserna har ett intervall för trafikflödesförändringarna redovisats för respektive gata och utformningsalternativ. För vissa alternativ har osäkerhetsintervallet varit betydande. Det handlar exempelvis om alternativ I där vissa lokalgator öppnas upp, något som skulle kunna leda till ökad smittrafik. Dock finns osäkerheter om hur stor smittrafiken kan komma att bli. För alternativ där skillnaden gentemot dagens utformning är liten blir också osäkerhetsintervallet mindre. Osäkerhetsintervallet fångar även att förändringarna kan variera längs sträckan. Exempelvis är E6 Norr en lång sträcka där trafikflödesförändringarna kan variera kraftigt beroende på vilken del av leden som beaktas. Bilden nedan visar bedömda trafikflöden i nuläget på de berörda vägarna. 8 (24)

9 Figur 4. Bedömda trafikflöden på länkar inom utredningsområdet 1 1 Trängselskatten i Backa - Går den att förbättra? (Göteborgs Stads Trafikkontor: 1870/11) 9 (24)

10 3.1 Gamla Böneredsvägen För Gamla Böneredsvägen finns en stor osäkerhet om hur trafikflödet ser ut i dagsläget. Det beror på att det inte finns några fasta mätpunkter längs vägen. Även effekten av trängselskattens införande är osäker då det endast finns mätdata för en enskild dag före och en enskild dag efter trängselskattens införande. Figur 5. Trafikflöden på Gamla Böneredsvägen, faktiska mätningar Mätdagen år 2012 är dessutom i slutet av maj medan mätdagen år 2013 är i slutet av mars. Det innebär att det finns en mycket stor osäkerhet när det gäller vilka effekter trängselskatten fått för trafikflödena genom Backa. 10 (24)

11 Figur 6. Trafikflöden på Gamla Böneredsvägen, skattad ÅMVD-trafik Ovan illustreras trafikflödena, omräknat till ÅMVD (årsmedelvardagsdygn) på Gamla Böneredsvägen utifrån de två mätdagarna, före respektive efter trängselskattens införande. Mätningarna tyder på att trafikflödena på Gamla Böneredsvägen ökat till följd av trängselskatten, även om osäkerheten är stor till följd av det begränsade underlaget. Trafikflödena i nuläget bedöms ligga mellan 1500 och 2500 fordon. I slutrapporten står det att flödena ligger mellan 1500 och 2000 fordon, vilket sannolikt är ett för litet intervall med tanke på de stora osäkerheter som finns avseende mätdata Dygnstrafik faktisk mätning Dygnstrafik Skattad ÅMVD Omräkningsfaktor 0,89 0,97 0,92 Tabell 1. Dygnstrafik från mätdata och skattad ÅMVD Enligt de Sampersanalyser som genomförts bedöms trafiken på Gamla Böneredsvägen minska med mellan 100 och För alternativ J har endast analyser baserat på okalibrerat nuläge genomförts vilket innebär att dessa analyser, åtminstone för J1, bedöms ge överskattade effekter för Gamla Böneredsvägen. 11 (24)

12 Alternativ Trafikförändring Gamla Böneredsvägen (ÅDT) enligt Sampers B D E I J1 J2 J (ej kalibrerat nuläge) (ej kalibrerat nuläge) (ej kalibrerat nuläge) Tabell 2. Trafikförändring Gamla Böneredsvägen enligt Sampers Figur 7. Flödesbedömningar för Gamla Böneredsvägen 12 (24)

13 Samtliga alternativ bedöms leda till minskad trafik på Gamla Böneredsvägen. I vissa fall bedöms minskningen vara liten, i andra fall betydande. Det beror i hög utsträckning på att de flesta utformningsalternativ bedöms öka tillgängligheten med bil till och från Backa, vilket medför att behovet av att resa via Gamla Böneredsvägen för att undvika trängselskatt minskar. De utformningsalternativ där minskningen av trafiken bedöms vara liten är i huvudsak sådana där förändringen av trängselskatteområdet i Backa är begränsad, exempelvis i alternativ J2 och J3 där endast en liten flytt av betalstationerna görs. Även i alternativ H1 och C bedöms trafikminskningen bli liten eftersom tillgänglighetsförbättringen genom Backa blir begränsad. Alternativ E, F1, F2 och G bedöms leda till ganska stor minskning av trafiken på Gamla Böneredsvägen eftersom tillgängligheten både till och från Backa förbättras. Alternativ J1 innebär att nya betalstationer placeras väster om Gamla Böneredsvägen. Det medför att fördelarna med att resa vid Gamla Böneredsvägen för att undvika trängselskatt blir betydligt mindre. Alternativ D1, D2 och D3 bedöms leda till stor minskning av trafikflödena, vilket beror på att betalstationer placeras i nära anslutning till Gamla Böneredsvägen samtidigt som betalstationerna i Backa och på Lundbyleden tas bort. Alternativ H3 bedöms också minska trafikflödena kraftigt, en följd av att boende på hela Hisingen undantas från trängselskatt vid Backastationerna och därför inte behöver nyttja Gamla Böneredsvägen för att undvika betalstationerna. Det samma gäller för alternativ B där både betalstationerna i Backaskaftet och på Lundbyleden tas bort. Det alternativ där osäkerheten är som störst är alternativ I. I alternativ I blir det möjligt att via lokalgator ta sig förbi trängselskattestationerna som placeras på ramperna till E6. Hur många som kommer att nyttja denna möjlighet är dock mycket osäkert. Dock bedöms minskningen på Gamla Böneredsvägen bli relativt stor, även om osäkerhetsintervallet också är betydande. 13 (24)

14 3.2 E6 Norr (Kärramotet Tingstadsmotet) Trafikflödena på E6 norr bedöms i nuläget uppgå till cirka med en variation på +/ fordon utmed sträckan. Flödesbedömningarna är relativt säkra då det finns fasta mätpunkter att utgå från. Trafikmätningar före och efter trängselskattans införande visar på en trafikminskning på ca fordon. Nästan samtliga alternativ bedöms leda till en trafikökning med ett par tusen fordon på E6 Norr, vilket även Sampersanalyserna indikerar. Dock finns det stora variationer utmed sträckan. Exempelvis bedöms alternativ D1 medföra en viss minskning av trafiken på delar av sträckan men en ganska betydande ökning på andra delar. Alternativ Trafikförändring E6 Norr (ÅDT) enligt Sampers B till D1-400 till E till I till J till J2 0 till J till Tabell 3. Trafikförändring E6 Norr enligt Sampers 14 (24)

15 Figur 8. Flödesbedömningar för E6, Kärramotet - Tingstadsmotet Alternativ E, F1, F2, G, H1, H2, J1, J2 och J3 ger relativt liknande tillgänglighetseffekter. Samtliga dessa alternativ ökar tillgängligheten till E6 för boende i Backa. Osäkerhetsintervallet bedöms också vara relativt litet, med undantag för alternativ F1 och F2. Alternativ F1 och F2 har inte varit möjliga att analysera i Sampers. Dessutom bedöms tillgänglighetsförbättringen i hög utsträckning gälla handelsresor till Bäckebol, vilket är en typ av resor där det kompletterande underlaget är begränsat vilket ökar osäkerheten. Alternativ H3 innebär att hela Hisingen undantas från trängselskatt i Backastationerna. Det skulle kunna medföra att ett stort antal personer väljer att åka via Backa och E6. Hur många som kommer att välja denna rutt är dock oklart, varför osäkerheten för alternativet är stor. Alternativ D1, D2 och D3 innebär att betalstationer placeras söder om Klarebergsmotet. Det innebär att trafiken minskar på E6 strax söder om betalstationen men bedöms öka längre söderut på E6, enligt Sampersanalyser. Osäkerhetsintervallet speglar detta. För alternativ D3 är osäkerhetsintervallet något större, till följd av att en ny lokalväg möjliggör för trafik att ta sig förbi betalstationerna vid Klarebergsmotet. Alternativ I och B sticker ut jämfört med övriga alternativ. Alternativ I innebär att betalstationer placeras på ramperna till E6 Norr. Det medför att tillgängligheten minskar även för andra områden än Backa, såsom Kärra. Det innebär att trafiken minskar på E6 men ökar på parallellvägar. Alternativ B innebär att Backastationerna och stationen på Lundbyleden helt 15 (24)

16 försvinner, vilket innebär att trängselskatt inte tas ut för resor via E6 norr och Lundbyleden. Det innebär att trafikflödena kan närma sig en nivå liknande den före trängselskattens införande. 16 (24)

17 3.3 Litteraturgatan norra delen På norra delen av Litteraturgatan har det inte gjorts någon trafikmätning efter trängselskattens införande. Trafikmätningar finns från 2011 men osäkerheten om nuläget är därför betydande. Att sträckan är relativt lång ökar osäkerhetsintervallet. Trafikflödena bedöms uppgå till mellan och fordon i nuläget. En majoritet av de utredda alternativen bedöms leda till något minskade trafikflöden jämfört med idag, vilket även Sampersanalyserna visar. Det är framförallt en konsekvens av att boende i Backa byter målpunkter när tillgängligheten till E6 och Bäckebol förbättras. Exempelvis minskar Backaplans attraktionskraft medan Bäckebols attraktivitet ökar. Alternativ Trafikförändring Litteraturgatan, norra delen (ÅDT) enligt Sampers B D1 0 till -200 E I till J1-700 J2-600 till J3-500 till -900 Tabell 4. Trafikförändring Litteraturgatan, norra delen enligt Sampers 17 (24)

18 Figur 9. Flödesbedömningar för Litteraturgatan, norra delen Alternativ G, H1, H2, J1, J2 och J3 medför viss ökad tillgänglighet till E6 för boende i Backa och bedöms därför få likartade effekter. Alternativ D1, D2 och D3 innebär att betalstationerna i Backaskaftet tas bort och nya betalstationer placeras på E6, söder om Klarebergsmotet. Även det får som konsekvens att boende i Backa med omnejd får något förbättrad tillgänglighet till Bäckebol och i högre utsträckning väljer det handelsområdet framför Backaplan. Alternativ E, F1 och F2 påverkar fler bilister än ovanstående alternativ. I dessa alternativ ökar tillgängligheten till Bäckebol och E6 för bilister på hela Hisingen, något som skulle kunna öka trafikflödena på Litteraturgatan. Det samma gäller alternativ H3, där hela Hisingen undantas från trängselskatt i Backastationerna, vilket bedöms medföra ganska stor trafikökning, även om osäkerhetsintervallet är stort. Även för alternativ C är osäkerhetsintervallet stort då trafikflödena på Litteraturgatan i hög utsträckning beror på hur väl de framkomlighetsminskande åtgärderna lyckas dämpa genomfartstrafiken. 18 (24)

19 För alternativ I är rutten Tagenevägen och Litteraturgatan ett mer attraktivt alternativ än E6 för många trafikanter då betalstationer placeras på ramperna till leden. Det innebär att trafiken på Litteraturgatan bedöms öka kraftigt. 19 (24)

20 3.4 Litteraturgatan södra delen För södra delen av Litteraturgatan finns mätningar gjorda, före och efter trängselskattens införande. Dock finns endast mätningar gjorda för en enskild dag, precis som för Gamla Böneredsvägen, varför osäkerheten är mycket stor. Tendensen tycks dock vara att trängselskattens införande inte inneburit några stora effekter för årsdygnstrafiken, även om en viss ökning har skett. Det verkar även ha skett en liten förskjutning av tidpunkten för resan. Figur 10. Trafikflöden på Litteraturgatan, södra delen, Trafikflödena bedöms i nuläget uppgå till mellan och fordon per dygn Dygnstrafik faktisk mätning Dygnstrafik Skattad ÅMVD Omräkningsfaktor 0,92 0,99 Tabell 5. Dygnstrafik enligt mätning och skattad ÅMVD, Litteraturgatan södra delen Trafikflödesbedömningarna för Litteraturgatans södra del liknar i hög utsträckning bedömningarna för norra delen, även om volymerna skiljer sig åt. Precis som på norra delen av Litteraturgatan bedöms trafiken minska något i majoriteten av alternativen. Även det beror på att tillgängligheten till E6 ökar för boende i Backa och att val av målpunkt därför förändras. För de alternativ där det blir mer fördelaktigt att åka via Backa istället för via Lundbyleden påverkas 20 (24)

21 södra delen av Litteraturgatan i högre utsträckning än norra delen. Det beror på att rutten via södra delen av Litteraturgatan är den snabbaste vägen förbi Lundbystationen. Alternativ Trafikförändring Litteraturgatan, södra delen (ÅDT) enligt Sampers B D E I J J J Tabell 6. Trafikförändring Litteraturgatan, södra delen enligt Sampers Figur 11. Flödesbedömningar för Litteraturgatan, södra delen 21 (24)

22 Alternativ G, H1, H2, J1, J2 och J3 leder till ökad tillgänglighet till E6 för boende i Backa och bedöms därför medföra minskad trafik på gatorna i Backa. Osäkerheten för alternativ C är, precis som för norra delen, mycket stor. Det beror på att trafikflödena är beroende av effekten av de trafikminskande åtgärderna, en effekt som beror på omfattningen av åtgärderna. Alternativ E, F1, F2, H3 och I innebär samtliga att trafikflödena bedöms öka kraftigt. För alternativ E, F1, F2 och H3 är det en konsekvens av att trängselskatten i Backastationerna minskar eller försvinner under vissa tider på dygnet eller för vissa trafikanter. Det kommer att medföra att bilister åker via södra delen av Litteraturgatan för att slippa betala trängselskatt på Lundbyleden. Samtliga dessa alternativ är dock förenade med stora osäkerheter, en följd av att det bland annat är svårt att modellera den här typen av tidsbegränsade undantag och kostnadslättnader. I alternativ I kommer betalstationer att placeras på ramperna till E6. Det leder till att det är möjligt att ta sig förbi betalstationerna genom att åka via Tingstadsvägen och Litteraturgatan. Konsekvensen blir att trafiken på södra delen av Litteraturgatan kan komma att öka. Dock är det osäkert hur många trafikanter som kommer att göra detta ruttval, varför osäkerhetsintervallet blir stort. 22 (24)

23 3.5 Lundbyleden förbi Brunnsbo På Lundbyleden förbi Brunnsbo finns fasta mätpunkter vilket innebär tillförlitlig data för nuläget. Trafikflödena bedöms ligga på cirka fordon per dygn. Alternativ Trafikförändring, Lundbyleden förbi Brunnsbo (ÅDT) enligt Sampers B D E I J J J Tabell 7. Trafikförändring Lundbyleden förbi Brunnsbo enligt Sampers Figur 12. Flödesbedömningar för Lundbyleden förbi Brunnsbo 23 (24)

24 Trafikbedömningarna för Lundbyleden är mycket skiftande beroende på utformningsalternativ. Alternativen som innebär att trängselskattekostnaden för att passera betalstationerna i Backaskaftet minskar bedöms leda till lägre trafikflöden på Lundbyleden. Det är en konsekvens av att bilister istället väljer att köra genom Backa. Alternativ E, F1, F2 och H3 ingår i den här kategorin. Samtliga dessa alternativ innebär lägre trängselskattekostnad för att ta sig genom Backastationerna i alternativ E, F1 och F2 genom längre flerpassageregel eller lägre avgift och i alternativ H3 genom ett omfattande undantag från trängselskatt vid Backastationerna. Alternativ H3 är förenat med ganska stor osäkerhet, till följd av att det är svårt att bedöma hur många av de boende på Hisingen som kommer att ändra sina ruttval som en konsekvens av undantaget. Alternativ I innebär att det är möjligt att ta sig förbi Backaskaftet genom att köra via lokala parallellvägar. Det medför att efterfrågan på att åka via Lundbyleden minskar och trafikflödena sjunker. Alternativ G, H1 och H2 innebär tillgänglighetsförbättringar för passager genom Backastationerna. Dessa tillgänglighetsförbättringar gäller dock endast boende i Backa, varför effekten på trafikflöden blir ganska små. Alternativ J1, J2 och J3 innebär ganska små förändringar av betalstationsplaceringen i Backa. Enligt Sampers-analyser bedöms trafiken på Lundbyleden öka något, cirka fordon per dygn. Alternativ D1, D2 och D3 innebär att betalstationerna i Backaskaftet och på Lundbyleden flyttas norrut, norr om Kärra. Det medför att det inte längre finns någon betalstation på Lundbyleden, vilket bedöms öka trafikflödena på Lundbyleden. Det alternativ som ger störst effekt på trafikflödena på Lundbyleden är alternativ B. Det är en konsekvens av att stationen på Lundbyleden helt tas bort och att inga nya stationer tas upp. Sampersberäkningar visar på en trafikökning på ca fordon/dygn. I och med att Sampers underskattar trafik till externa handelsområden bedöms ökningen kunna bli högre, dock med ett stort osäkerhetsintervall. 24 (24)

Underlags-PM - Konsekvensanalyser

Underlags-PM - Konsekvensanalyser Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- - Konsekvensanalyser Göteborg 1 (15) S w e co Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg, Sverige Telephone

Läs mer

BÄCKEBOLS HANDELS- OMRÅDE

BÄCKEBOLS HANDELS- OMRÅDE Alternativ B Minska området Låt förbindelser mellan Lundby leden och E6 Kungälvsleden samt mellan E6 Kungälvsleden och Backa vara obeskattade. BÄCKEBOLS HANDELS- OMRÅDE 17 18 Trängselskattområde Befintliga

Läs mer

I Backa beskattas enbart genomfartstrafik

I Backa beskattas enbart genomfartstrafik Alternativ G I Backa beskattas enbart genomfartstrafik Anta att vi målar betalstationerna 17 21 blåa och dessutom tillför nya betalstationer väster om Backa och målar dessa gröna. Enbart resor som passerar

Läs mer

Uppföljning av Backaundantaget

Uppföljning av Backaundantaget Uppföljning av Backaundantaget Sammanställning av förändringar gällande trafikflöden, restider, attityder, fördelningseffekter och intäkter till följd av införande av undantag från trängselskatt i Backa

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

Underlags-PM Stadsutvecklingsplaner

Underlags-PM Stadsutvecklingsplaner Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- Stadsutvecklingsplaner Göteborg 1 (28) S w e co Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg, Sverige Telephone

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa

Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa Hur boende i Backa, Brunnsbo, Skälltorp och Skogome påverkas Tillgänglighet med bil till arbete, handel och fritid. Hur boende i Tuve,

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

Underlags-PM Sammanfattning av telefonundersökningar genomförda i november 2013 och juni 2014

Underlags-PM Sammanfattning av telefonundersökningar genomförda i november 2013 och juni 2014 Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- Sammanfattning av telefonundersökningar genomförda i november 2013 och juni 2014 Göteborg 1 (40) S w e co Gullbergs

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING PM TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING 19 MARS 2012 Titel: Trafikanalys i Ljungby centrum Status: Koncept Datum: 2012 03 19 Beställare: Ljungby kommun Kontaktperson:

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

TRAFIKANALYS FANFAREN

TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTAD 2017-06-22 TRAFIKANALYS FANFAREN Karlstad Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Trängselskatten i Backa? Fyra förslag. till förändring. Presentation av beslutsprocess och de förslag som ska utredas vidare

Trängselskatten i Backa? Fyra förslag. till förändring. Presentation av beslutsprocess och de förslag som ska utredas vidare 14-03- Trängselskatten i Backa? Fyra förslag till förändring Presentation av beslutsprocess och de förslag som ska utredas vidare Det gemensamma med de fyra mer intressanta förslagen är att de enligt utredningsrapportens

Läs mer

För att komplettera förslaget i hemställan har det inom Finansdepartementet tagits fram ett förslag till författningstext och tillhörande

För att komplettera förslaget i hemställan har det inom Finansdepartementet tagits fram ett förslag till författningstext och tillhörande Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/03315/S2 Författningsförslag avseende förslaget i hemställan från Trafikverket och Göteborgs kommun om revidering av Göteborgsbilagan i lagen (2004:629)

Läs mer

Trafikprognos Sparråsvägen

Trafikprognos Sparråsvägen Trafikprognos Sparråsvägen 2014-04-02 2(10) Beställare Kontakt Kungälv Kommun Björn Carlsson Konsult ÅF Infrastructure AB Uppdragsledare Åsa Nyqvist Trafikprognos Carlos Moran Handläggare Emelie Heijmans

Läs mer

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats UPPDRAG Analys TA-plan Fisksätra tpl UPPDRAGSNUMMER 7001219000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats Sweco har fått i uppdrag av Nacka

Läs mer

VISUM-analyser med avseende på:

VISUM-analyser med avseende på: VISUM-analyser med avseende på: - Trängselskatter -Trafikstrategi - Modellförbättring Johan Jerling, Trafikkontoret Göteborgs Stad Tobias Thorsson, WSP 121129 Mycket på gång i Göteborg Västsvenska paketet

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen gällande utredningsförslagen om betalstationernas placering i Backa

Yttrande till kommunstyrelsen gällande utredningsförslagen om betalstationernas placering i Backa Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-01-31 Diarienummer N140-0018/14 Utvecklingsavdelningen Bengt Nilsen, Åsa Lorentzi, Lovisa Grahn Telefon: 031-366 80 02, 031-366 89 20, 031-366 80 30 E-post: bengt.nilsen@norrahisingen.goteborg.se,

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

Utredning om trängselskatteförändringar till följd av Marieholmstunnelns öppnande

Utredning om trängselskatteförändringar till följd av Marieholmstunnelns öppnande Utredning om trängselskatteförändringar till följd av Marieholmstunnelns öppnande PM 2016-09-02 Dokumenttitel: Utredning om trängselskatteförändringar till följd av Marieholmstunnelns öppnande Västsvenska

Läs mer

Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr Sida 1 (7) 2017-05-11 Handläggare Tobias Johansson 08-508 266 56 Till Trafiknämnden 2017-06-15 Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN PM TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN SLUTVERSION 2019-02-21 1 INLEDNING Tyréns har fått i uppdrag att genomföra en trafikutredning som syftar till att utreda vilka trafikomfördelningar föreslagna åtgärder kring

Läs mer

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Skövde kommun Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Göteborg, 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Datum 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Uppdragsnummer 61441038924

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732 PM Trafikomfördelning E22 Fjälkinge - Gualöv 2017-10-11 Ärendenummer: TRV 2017/1732 Trafikverket Postadress: Box 366, 201 23 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV. Perry Ohlsson

UPPDRAGSLEDARE. Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV. Perry Ohlsson -14 UPPDRAG DP Tingshuset utredningar komplettering UPPDRAGSNUMMER 13007455 UPPDRAGSLEDARE Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV Perry Ohlsson DATUM Kompletterande beskrivning buller för detaljplan Tingshuset 13,

Läs mer

Effekter av trängselskatterna i Göteborg

Effekter av trängselskatterna i Göteborg Effekter av trängselskatterna i Göteborg Karin Björklind, Trafikkontoret Ulla-Stina Ingemarsson, Trafikverket Nyheter Trafikflödesminskningen över dygnet nästan lika stor som under betaltiden Dygnsprofil,

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin UPPDRAG Trafikanalys HÖR UPPDRAGSNUMMER 7001006000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys HÖR Sweco har fått i uppdrag av Sundbybergs stad att utreda två olika alternativ

Läs mer

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan TJÄNSTEUTLÅTANDE Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-04-19 Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna

Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna Sweco TransportSystem Kapacitetsutredning ERIK FRANSSON MARTIN HOLMSTEDT 1 (9) -14 S w e co Luntgatan 28 Box 3063 SE-600 03 Norrköping, Sverige Telefon +46

Läs mer

PM Trafikprognos - Södra infarten

PM Trafikprognos - Södra infarten 2016-05-03 Halmstad kommun PM Trafikprognos - Södra infarten Helsingborg PM Trafikprognos - Södra infarten Datum 2016-05-03 Uppdragsnummer 61450827962 Utgåva/Status 0.5 John Mcdaniel Uppdragsledare Kristoffer

Läs mer

Mandolingatan Trafikanalys

Mandolingatan Trafikanalys Mandolingatan Trafikanalys 2017-09-28 Andreas Almroth och Raja Ilijason Projektinformation Utmed Mandolingatan, vid Frölunda Torg, planerar Framtiden Byggutveckling och Poseidon flera nya kvarter, med

Läs mer

Särskilda bestämmelser om undantag från trängselskatt för Backaområdet i Göteborg

Särskilda bestämmelser om undantag från trängselskatt för Backaområdet i Göteborg Skatteutskottets betänkande 2016/17:SkU5 Särskilda bestämmelser om undantag från trängselskatt för Backaområdet i Göteborg Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag till lag om ändring i

Läs mer

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun Trafikutredning Nya Öjersjövägen Partille kommun ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-40151 Göteborg Sverige Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut

Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Göteborgs stad Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Slutlig Malmö 2018-02-16 Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Datum 2018-02-16 Uppdragsnummer 1320030106 Utgåva/Status Slutlig Johan Irvenå

Läs mer

Trafikanalys, Tungelsta

Trafikanalys, Tungelsta PM Trafikanalys, Tungelsta 2017-12-15 1 (10) PM Trafikanalys, Tungelsta 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av planerad exploatering i Tungelsta

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG 2012-10- INNEHÅLL Bakgrund och Syfte 3 Förutsättningar 3 Effekter av planerat verksamhetsområde 3 Framkomlighet 3 Alternativ 1 - anslutning till Skansvägen

Läs mer

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen 02-01 Utkast 03 Trafiksimulering Åkersberga UPPDRAGSNUMMER 7000826000 DEL 3: VISSIM 2018 UA4 OCH STRESSTEST 1. Bakgrund På uppdrag av Österåkers Kommun genomförde Sweco under sommaren 2015 mikrosimuleringar

Läs mer

TRÄNGSELSKATT I GÖTEBORG. Björn Öhman

TRÄNGSELSKATT I GÖTEBORG. Björn Öhman TRÄNGSELSKATT I GÖTEBORG Björn Öhman Trängselskatt i Göteborg Västsvenska paketet Trängselskatten Systemet Nuläget VÄSTSVENSKA PAKETET Problem i Göteborgsregionen Nedsatt funktion i transportsystemet hämmar

Läs mer

Ramböll Sverige AB. PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun. Trafikanalys Skövde. Koncept. Göteborg

Ramböll Sverige AB. PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun. Trafikanalys Skövde. Koncept. Göteborg Ramböll Sverige AB PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun Koncept Göteborg 2009-04-07 Skövde kommun PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden. Datum 2009-04-07 Uppdragsnummer

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Bakgrund. Validering basprognos inför

Bakgrund. Validering basprognos inför Bakgrund Validering basprognos inför 160401 Sammanfattning Dalarna Gävleborg Sammanfattning Västernorrland Örnsköldsvik och Härnösand. Vid Ånge är trafiken skev och överskattas. Lastbilstrafiken med släp

Läs mer

PM Trafikutredning, handelsetablering i

PM Trafikutredning, handelsetablering i 1 (5) PM Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal Bakgrund En detaljplanerprocess pågår för en etablering av handelsaktörerna Plantagen och Willys i Sköndal, se figur 1 nedan. I ett tidigare skede

Läs mer

Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS

Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS Trafikverket Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS Validering av 2016-04-01 modellen Malmö Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS Validering av 2016-04-01 modellen Datum Uppdragsnummer

Läs mer

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning Uppdragsnr: 10118310 2009-09-07 Kerstin Pettersson, PM C:\Documents and Settings\seks11044\Desktop\Jmf-Sthlm06-090907-2.docver 1.0 Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Läs mer

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm TÄBY KOMMUN Roslags Näsby trafikanalys UPPDRAGSNUMMER 2127106000 EN TRAFIKANALYSSTUDIE HAR UTFÖRTS FÖR OMRÅDET VÄSTRA ROSLAGS NÄSBY, FÖR ATT STUDERA HUR DEN REVIDERADE MARKANVÄNDNINGEN GER SKILLNADER I

Läs mer

Trafikförändringar första veckan efter att trängselskatten förändrats i Stockholm

Trafikförändringar första veckan efter att trängselskatten förändrats i Stockholm TMALL 0141 Presentation v 1.0 Trafikförändringar första veckan efter att trängselskatten förändrats i Stockholm. 2016-01-20 Förändringar av systemet för trängselskatt I mars 2014 beslutade riksdagen om

Läs mer

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 Stockholm-Globen 2017-09-25 WSP Sverige AB WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org. nr: 556057-4880

Läs mer

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl.

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Namn: Joel Runn Datum: 2017-03-29 Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och metod... 2 2.

Läs mer

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS 12601321 TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS Sweco Society Sweco Society Beställare Borås stad, kontaktperson Jonatan Westlin Konsult, Sweco Society Stefan Andersson,

Läs mer

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl UPPDRAG Borås, kv Nejlikan TU UPPDRAGSNUMMER 2392053 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl Bakgrund Borås

Läs mer

Kapacitetsanalys Trafikplats Tuna

Kapacitetsanalys Trafikplats Tuna UPPDRAG Kapacitetsberäkningar UPPDRAGSNUMMER 2015313006 UPPDRAGSLEDARE Annette Levedahl UPPRÄTTAD AV Andrew Cunningham DATUM VERSION 1.0 Kapacitetsanalys Trafikplats Tuna Bakgrund En ny planskild korsning

Läs mer

Analys av flöden i Stockholmstrafiken. Utveckling och nuläge 2010

Analys av flöden i Stockholmstrafiken. Utveckling och nuläge 2010 Tobias Johansson Trafikplanering 08-508 266 56 tobias.p.johansson@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-03-17 Analys av flöden i Stockholmstrafiken. Utveckling och nuläge 2010 Förslag

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg Ramböll Sverige AB Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun Göteborg 2008-02-07 Skövde kommun Datum 2008-02-07 Uppdragsnummer Utgåva/Status Hans Wiktorsson Stephan Schumpp/Staffan Sandberg HW Uppdragsledare

Läs mer

Trafikutredning Roslingsvägen mm i centrala Gällivare

Trafikutredning Roslingsvägen mm i centrala Gällivare Uppdragsnr: 10204776 1 (12) PM Trafikutredning Roslingsvägen mm i centrala Gällivare Kristina Schmidt, Martina Trupina och Sebastian Hasselblom 2015-06-12 Rev 2015-06-16 Innehåll Bakgrund och förutsättningar...

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

BERÄKNING AV BYGGTRAFIK OCH RESULTERANDE TRAFIKFLÖDEN KRING PLANOMRÅDET

BERÄKNING AV BYGGTRAFIK OCH RESULTERANDE TRAFIKFLÖDEN KRING PLANOMRÅDET C4 SHOPPING AB UPPDRAGSNUMMER 2510165 BERÄKNING AV BYGGTRAFIK OCH RESULTERANDE TRAFIKFLÖDEN KRING PLANOMRÅDET MALMÖ SWECO STRUCTURES AB REGION SYD 1 (8) S w e co Hans Michelsensgatan 2 Box 286 SE-201 22

Läs mer

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen Rapport 2016-02-04 Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen KUND Täby Kommun KONSULT WSP Analys &

Läs mer

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2017-03-21 TILLÄGG TRAFIKUTREDNING TILLÄGG TRAFIKUTREDNING HEJANS LYCKA, KARLSKRONA KOMMUN 2017-03-21 KUND Karlskrona kommun KONSULT WSP

Läs mer

Trafikmängder Sätuna torg, Märsta

Trafikmängder Sätuna torg, Märsta Handläggare Martin Nilsson Tel +46 10 505 20 01 Mobil +46 70 591 83 57 E-post martin.nilsson@afconsult.com Mottagare Bonnie Winnberg SigtunaHem Datum 2017-08-21 Projekt-ID 741283 Trafikmängder Sätuna torg,

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings 2014-03-31 Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/Humlevägen, Jönköpings Kund Jönköpings Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Uppdragsledare: Fredrik Johnson Vår ref: Sida: 1 av 4 Upprättad av: Fredrik Johnson Datum: rev

Uppdragsledare: Fredrik Johnson Vår ref: Sida: 1 av 4 Upprättad av: Fredrik Johnson Datum: rev TRAFIKBERÄKNING Uppdragsledare: Fredrik Johnson Vår ref: Sida: 1 av 4 Upprättad av: Fredrik Johnson Datum: 2015-02-18 rev 2015-02-27 Uppdragsnr. 13600260 Granskat av: Uppdrag: Trafikberäkning gällande

Läs mer

Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen

Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen 1 (8) PM Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Eskilstuna kommun analyserat trafikkonsekvenser av att öppna Gredbyvägen för genomfartstrafik med ett

Läs mer

Yrkande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln

Yrkande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2017-05-31 Ärende 2.2.5 Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln Sverigedemokraterna har som enda parti röstat emot trängselskatten från första början. Vi anser

Läs mer

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden 1 PM 2015:103 Jesper Nordlund Hannes Englesson 2016-01-20 Jakobsbergsplatsen Trafikutredning Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46 46 38 65 25 info@trivector.se 2

Läs mer

Vilken trafikminskning ger egentligen Trängselskatten? / Mikael Bigert

Vilken trafikminskning ger egentligen Trängselskatten? / Mikael Bigert Vilken trafikminskning ger egentligen Trängselskatten? / Mikael Bigert På Trafikverkets hemsida informeras allmänheten om vilka effekter som förväntades av Trängelskatten/2/: Biltrafiken över betalstationssnittet

Läs mer

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog PM Trafikflöden i Östersund och 2010-02-08 Upprättad av: Oskar Lundblad Haggren RAPPORT 2010-02-08 Kund Jenny Jernström Östersunds kommun, Samhällsbyggnad, Plan och Bygg, 831 82 Östersund Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Frågan om trängselskatt i Göteborg

Frågan om trängselskatt i Göteborg Hur påverkas luften i centrala Göteborg om föreslagna trängselavgifter införs? Svenska Luftvårdsföreningen 20 april 2010 Per Bergström Jonsson Trafikverket Region Väst Leder den grupp som bland annat utreder

Läs mer

Trafikomfördelningar Henrik Carlsson

Trafikomfördelningar Henrik Carlsson Trafikomfördelningar 2018-11-13 Henrik Carlsson Agenda Övergripande om trafikomfördelningar När gör man trafikomfördelningar Gå igenom hur trafikomfördelningar görs Exempel på underlagsmaterial och praktiska

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Stefan Lundberg

UPPDRAGSLEDARE Stefan Lundberg UPPDRAG Årstastråket UPPDRAGSNUMMER 2122560 UPPDRAGSLEDARE Stefan Lundberg UPPRÄTTAD AV Martin Holmstedt och Tan-Na Cheng DATUM 28 VERSION 1.3 Trafikprognos Valla Torg 20140228 Bakgrund Sweco har på uppdrag

Läs mer

Trafikutredning Storvreta

Trafikutredning Storvreta Trafikutredning Storvreta 2008.05.22 Resultat från trafikanalyser Projektorganisation Uppsala kommun Projektledare Pernilla Hessling, Stadsbyggnadskontoret Uppdragsansvarig Handläggare Trafiksimulering

Läs mer

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta SIGTUNA KOMMUN Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta 2012-12-13 Uppsala Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta Datum 2012-12-13 Uppdragsnummer 61381254612 Utgåva/Status Version

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2014/2227 Författningsförslag avseende förslaget i hemställan från Göteborgs Stad och Trafikverket om förändringar av trängselskatten i Göteborg September

Läs mer

Detaljplan för Hossaberget PM om trafikmängder på Nya Öjersjövägen

Detaljplan för Hossaberget PM om trafikmängder på Nya Öjersjövägen Detaljplan för Hossaberget Detaljplan för Hossaberget Beställare: Partille kommun 433 82 Partille Beställarens representant: Erika von Geijer Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering

KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering Uppdragsnr: 10033453 1 (10) KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering 2003-04-07 WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: 08-688 60 00 Fax: 08-688 69 10 WSP Sverige

Läs mer

Trafikprognos Sisjön Teknisk PM. PM Version 1.0

Trafikprognos Sisjön Teknisk PM. PM Version 1.0 Trafikprognos Sisjön Teknisk PM PM 2012-09-25 Version 1.0 1 Uppdrag: Konsult: Beställare: Projektledare: Trafikanalys Söderleden, tilläggsuppdrag Mats Tjernkvist, M4Traffic Göteborgs Stad, Trafikkontoret

Läs mer

Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa

Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa Hur boende i Backa, Brunnsbo, Skälltorp och Skogome påverkas Tillgänglighet med bil till arbete, handel och fritid. Hur boende i Tuve,

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Trafikanalys, Jordbro

Trafikanalys, Jordbro PM Trafikanalys, Jordbro 2017-08-08 1 (21) PM Trafikanalys, Jordbro 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av den förtätning av Jordbro som planeras

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, 2016-11-03 Projektnummer: 128078 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Användning av MCS-data för skattning av ÅDT-Stockholm

Användning av MCS-data för skattning av ÅDT-Stockholm VTI PM Version 1.2 2012-09-14 www.vti.se Användning av MCS-data för skattning av ÅDT-Stockholm Etapp 2 Jenny Eriksson Förord Denna PM är författad av Jenny Eriksson och granskad av Åsa Forsman, båda tillhörande

Läs mer

Trafikutredning Tosterö

Trafikutredning Tosterö Svenska Hem Entreprenad Stockholm 2017-10-17 Datum 2017-10-17 Uppdragsnummer 1320022838 Utgåva/Status Version 1 Eva-Lena Nilsson Malin Lagervall Johan Wahlstedt Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Kallebäck översiktlig trafikanalys

Kallebäck översiktlig trafikanalys Kallebäck översiktlig trafikanalys Förutsättningar Kallebäcksområdet förutsätts i analysen vara utbyggt med: 3 860 bostäder 7 st förskolor med 38 avdelningar och 684 barn 2 st F-3 skolor med 600 barn 1

Läs mer

Arbetsmaterial trafikanalys

Arbetsmaterial trafikanalys memo02.docx 2012-03-2814 UPPDRAG Väg 84, Ljusdal UPPDRAGSNUMMER 2412668000 UPPDRAGSLEDARE Lars Bleckur UPPRÄTTAD AV Andrew Cunningham (Jennie Marklund, uppdatering). DATUM 2017-02-28 VERSION Arbetsmaterial

Läs mer

PM TRAFIKPROGNOS - RANAGÅRD

PM TRAFIKPROGNOS - RANAGÅRD Author Johan Hallberg Cecilia Norberg Phone +46 10 505 30 75 Recipient Anna Winnberg Samhällsbyggnadskontoret, Halmstads kommun E-mail johan.hallberg@afconsult.com Date 22/01/2016 Trafikprognos Ranagård,

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

TEKNISK PM. Trafikanalys Täby Galopp. Trafikprognos och kapacitetsanalyser 2014-06-30. Analys & Strategi

TEKNISK PM. Trafikanalys Täby Galopp. Trafikprognos och kapacitetsanalyser 2014-06-30. Analys & Strategi TEKNISK PM Trafikanalys Täby Galopp Trafikprognos och kapacitetsanalyser 2014-06-30 Konsulter inom samhällsutveckling WSP är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar på uppdrag av myndigheter,

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Halmstad kommun. Utredning väg 15. Helsingborg

Halmstad kommun. Utredning väg 15. Helsingborg Halmstad kommun Helsingborg 2016-07-06 Datum 2016-07-06 Uppdragsnummer 61450827962-008 Utgåva/Status Slutversion Kristoffer Persson John McDaniel Lars Nilsson John McDaniel Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Bullerutredning för kv. Svartmunken, Karl XI m.fl

Bullerutredning för kv. Svartmunken, Karl XI m.fl HALMSTAD KOMMUN 10-20 Bullerutredning för kv. Svartmunken, Karl XI m.fl UPPDRAGSNR 23377006001 1 (9) -14 Sweco Stortorget 8 SE-702 11 Örebro, Sverige Telefon Fax +46 (0)19 161045 www.sweco.se Sweco Civil

Läs mer

Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal

Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal 1 (5) PM Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal Bakgrund En detaljplanerprocess pågår för en etablering av handelsaktörerna Plantagen och Willys i Sköndal, se figur 1 nedan. I ett tidigare skede

Läs mer

PM Trafikanalys Spekeröds handelsområde och verksamheter

PM Trafikanalys Spekeröds handelsområde och verksamheter Konsult: ÅF Infrastructure AB Uppdragsansvarig: Åsa Nyqvist Beställare: Stenungsunds kommun Kontaktperson: Marcus Broman Interngranskare: Johan Hallberg Handläggare: Robin Hjalmarsson Datum: 2017-02-15

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer