Detaljbudget. Västtrafik AB Västtrafik AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljbudget. Västtrafik AB Västtrafik AB"

Transkript

1 Detaljbudget Västtrafik AB 2018 Västtrafik AB Detaljbudget 2018

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Mål och fokusområden Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Antalet nöjda resenärer med kollektivtrafiken ska öka i hela regionen Fullfölj trafikförsörjningsprogrammet Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Västra Götalandsregionen ska erbjuda en god arbetsmiljö för medarbetarna, kunna behålla och rekrytera rätt kompetens Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Fortsätta utveckla modellen för lönekarriär och kompetensutveckling Utveckla arbetsgivarvarumärket Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Satsa på ledarskap Systematisera arbetsmiljöarbetet, breddinföra goda exempel och utveckla det hälsofrämjande arbetet Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat Sammanställd detaljbudget Utförare Regional utveckling (SD05) Eget kapital och obeskattade reserver Investeringar Västtrafik AB, Detaljbudget 2(17)

3 1 Sammanfattning Även under 2018 fortsätter Västtrafik arbetet med fokus mot kunder. I affärsplanen har Västtrafik tagit fram ett antal prioriterade områden inom vilka förflyttning behöver ske. Det gäller på kort och lång sikt samt syftar till att uppnå de mål som bolaget erhållit via Regionfullmäktiges budget samt Kollektivtrafiknämndens uppdrag. Genom att utveckla trafiken, färdbevis och möjligheterna att köpa färdbevis i nya kanaler, störningshantering med mera arbetar Västtrafik tillsammans med partners för att långsiktigt kunna uppfylla målen såväl som det kundlöfte som beslutats. Det är även fortsatt en viktig del att ge dem som dagligen möter kunderna verktyg och förutsättningar för det goda kundmötet. För Västtrafik totalt är nuvarande bedömning att resandet 2018 kommer motsvara ca 324 miljoner resor (exklusive resor för färdtjänst/sjukresor). Jämfört med tidigare år så är i budget 2018 hänsyn tagen till det successiva införandet av kundräkningssystem. Det innebär att vissa linjer räknas upp enligt bedömd effekt. Även utan uppräkningseffekten, förväntas antal resor i budget 2018 ligga något över det långsiktiga fördubblingsmålet för Budgeten som helhet visar för 2018 en nettokostnadsökning för verksamheten motsvarande -266 mnkr (6 %). Intäkterna beräknas öka med ca 3,0 %, medan kostnaderna exklusive finansnetto och övriga intäkter förväntas öka med ca 4 %. Trafikförsörjningsprogrammet är utgångspunkten för uppdraget som Västtrafik AB erhåller från kollektivtrafiknämnden. Programmet pekar ut den långsiktiga strategiska inriktningen för kollektivtrafikens utveckling. Det årliga uppdraget samt regionfullmäktiges fokusområden och mål visar sedan prioritering och fokus inför kommande år. I nedanstående tabell finns Västtrafik ABs mål för 2018 samlade. De återfinns sedan uppdelat utifrån Regionfullmäktiges struktur och kortfattat beskrivna. Västtrafik AB, Detaljbudget 3(17)

4 2 Mål och fokusområden 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland För att öka resandet enligt de mål som är uppsatta i Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland sker satsningar i form av utökad trafik främst i de utpekade prioriterade stråken samt inom stadstrafiken. Genom att arbeta långsiktigt med dessa stråk, som har beslutats med bred förankring i kollektivtrafiknämnden, skapas en robusthet som bidrar till en ökad pålitlighet och förtroende för kollektivtrafiken från resenärerna. Satsningen innebär också att större orter inom regionen knyts samman och på så sätt blir det enklare att arbets- eller studiependla för de som inte bor och arbetar eller studerar på samma ort. För att underlätta pendlingsmöjligheter för de som vill resa mellan landsbygd och stad är både pendelparkeringar och ett grundläggande utbud av kollektivtrafik på landsbygden av stor vikt. Samarbetet inom ElectriCity i Göteborg bidrar till att utveckla arbetssätt för forsknings- och demonstrationsprojekt mellan offentliga och privata aktörer och den akademiska världen. Erfarenheterna kommer på sikt att tas vidare inom fler delar av regionen. Eldrivna fordon är en utveckling som pågår i olika former och samarbeten där Västtrafik har en viktig roll i att vara aktiv. Under 2018 planeras för elbussar i Uddevalla, Lidköping och Borås, och fortsatt utbyggnad i Göteborg. Västtrafik deltar i såväl nationella, som mer lokala initiativ, som syftar till att underlätta och främja kombinerade mobilitetstjänster. Utvecklingen sker i nära samarbete med andra offentliga aktörer, och med privata aktörer En förstudie har genomförts för att kartlägga förutsättningarna för integrering av olika trafikslag så att kunderna ska kunna kombinera resor i prioriterade stråk, exempelvis med tåg eller buss, genom att förbeställa resor med taxi på landsbygden. Under 2018 planeras för fortsatt utveckling med fokus på Närtrafik, som är en del av den allmänna kollektivtrafiken. Denna trafik är öppen för alla och fokuserar på just kopplingen mellan landsbygd och stad. Närtrafik är också den tjänst som kan ersätta tidtabellslagd trafik. Västtrafik AB, Detaljbudget 4(17)

5 2.1.2 Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Under 2018 kommer arbetet fortsätta med att avhjälpa de parametrar (väderskydd, bänk och realtidsmonitorer) som är Västtrafiks ansvar gällande tillgänglighetsanpassning på hållplats för de prioriterade hållplatserna. En annan viktig aktivitet är att fortsätta förse GKM med rätt indata gällande hållplatserna så rätt uppgifter kan visas i reseplaneren. Västtrafik kommer ta en aktiv roll gentemot Trafikverket och kommunerna i syfte att få prioritet på de åtgärder som åligger väghållaren på utpekade hållplatser. Målet gällande 100% funktionshinderanpassade fordon (2020) är uppfyllt till dags datum med undantag av spårvagnarna. Alla spårvagnar kommer på grund av upphandling och sedan leverensplan inte att vara utbytta förrän tidigast år 2023 vilket gör att målet inte kommer att uppfyllas förrän detta skifte är genomfört Antalet nöjda resenärer med kollektivtrafiken ska öka i hela regionen Det pågår olika initiativ för att nå målet om ökad kundnöjdhet. Den gemensamma nyckeln till ökad kundnöjdhet är att förstå kunden och dess upplevelse av Västtrafik före, under och efter resan. Västtrafik använder olika verktyg för att mäta kundnöjdheten. Kollektivtrafikbarometern mäter på en övergripande nivå bland annat hur nöjd medborgaren är med Västtrafik som helhet, men även nöjdhet med senaste resan. Vidare mäter Västtrafik kundnöjdheten med en ombordmätning där ett flertal frågor ställs till våra kunder. Detta ger möjlighet att se hur kundnöjdheten ser ut i olika delar av trafiken och specifikt kring ett antal frågor som rör hur kunden upplever att köpa biljett, information vid störning mm, men också övergripande hur nöjd man är med resan. Västtrafik mäter även löpande kundnöjdheten i en egen varumärkesundersökning varje kvartal. Denna mätning mäter bland annat det kundlöfte som Västtrafik har initierat. Utöver detta används även kvalitativa studier för att förstå och förbättra kundupplevelsen. Med kunskap om kunden i bakgrunden sker sedan ett stort antal aktiviteter Nedan följer några av initiativen för att förbättra kundupplevelsen. Ett viktigt område för att öka kundnöjdheten är att ge kunder mer relevant information och ha en förbättrad hantering vid störningar i trafiken. Här jobbar Västtrafik tillsammans med partners aktivt och fortsätter att ha det som ett prioriterat område. Enligt mätningen kundnöjdhet ombord så har Nöjdheten med information ombord vid störningar ökat från 58 % till över 70 % mellan Även hantering av störningar och planering för framkomlighet i Göteborgsområdet är ett prioriterat område för Västtrafik under Västtrafik AB, Detaljbudget 5(17)

6 Initiativet Det goda kundmötet som syftar till att åstadkomma en kulturförflyttning där kunden ska vara i fokus i allt Västtrafik gör fortsätter under Implementeringen går via ledarskapet där ledare för Västtrafik 9000 genomgått träningar för att förstå kundens behov och fått verktyg att själva sprida och arbeta med Det goda kundmötet. Medarbetare inom Västtrafik deltar också i diverse aktiviteter för att få ökad kunskap och förståelse för kundernas behov och vilka som är våra styrkor respektive svagheter i kundmöten av olika slag. Detta är en grundläggande byggsten för att förbättra kundupplevelsen. Att underlätta biljettköpen och göra det enklare för kunderna att genomföra resan bedöms som en annan viktig faktor för att öka kundnöjdheten. Under 2016 lanserades Västtrafik To Go, en app där kunden kan köpa såväl enkel- som periodbiljett. Uppfattningen bland kunderna om hur enkelt det är att köpa biljett, har ökat under året. Västtrafik To Go fortsätter att utvecklas med fler tjänster och produkter löpande för att underlätta kundens resa med Västtrafik. Målet för försäljningen i To Go ska gå från 25% 2017 till 45% För att uppnå detta kommer ytterligare tjänster i To Go att utvecklas under I enlighet med Västtrafikmodellen ansvarar Västtrafiks partnerföretag för den lokala marknadsföringen. Här är det fokus på lokal förbättringskommunikation som är relevant för just det området/linjen. Ett exempel är här tidtabellsskiftet där partnerbolagen själva marknadsför de förbättringar som sker på linjen/området Fullfölj trafikförsörjningsprogrammet Budget 2018 bygger på resandemålen och de affärsutvecklingsplaner som Västtrafik tillsammans med partnerföretag arbetat fram. I bedömningen av resandet för 2018 ingår även åtgärderna från trafikplan för 2018 som fastställdes av styrelsen vid möte i juni Förutom rena trafikåtgärder genomförs andra aktiviteter för att öka resandet, exempelvis framkomlighetsåtgärder, marknadsaktiviteter för att öka resandet, digitala kanaler och förbättrad störningsinformation. Trafikplan 2018 (till skillnad mot tidigare år) innehåller endast förändringar kopplat till trafik. De trafikförändringar som föreslås i Trafikplan 2018 förväntas ge ett ökat resande med 2,1 miljoner resor. Några av fokusområdena för 2018 är: Genomföra de trafikförändringar som beslutats i Trafikplan Stort fokus på att säkra framkomligheten i Göteborgsområdet för att behålla nuvarande resenärer samt även möjliggöra ett ökat resande. Vidareutveckling av förstärkningspoolen för buss för att ha en flexibilitet och kunna hantera snabba förändringar i resandemönster. Fortsatt utveckling av ersättningstrafiken för tåg. Nedanstående diagram visar den bedömda resandeutvecklingen för Västtrafik som helhet. Västtrafik AB, Detaljbudget 6(17)

7 För Västtrafik totalt är nuvarande bedömning att resandet 2018 kommer motsvara ca 324 miljoner resor (exklusive resor för färdtjänst/sjukresor). Hänsyn är tagen till det fortsatta införandet av kundräkningssystem, vilket innebär att vissa linjer räknas upp enligt bedömd effekt. Det ger en beräknad tillkommande effekt på resandet med ytterligare ca 4 miljoner resor, totalt ca 14 miljoner resor. Även om den effekten inte räknas med förväntas resandet i budget 2018 ligga något över det långsiktiga fördubblingsmålet för Samtliga trafikslag beräknas generera en fortsatt resandeökning, vilket ligger i linje med trafikförsörjningsprogrammet Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Västra Götalandsregionen uppdaterar Miljö- och Klimatstrategin och den skall fastställas hösten Arbetet styrs av kollektivtrafiknämnden men kräver medverkan från Västtrafik. En Miljö- och klimatplan för Västtrafik arbetas fram parallellt under hösten Planen beskriver åtgärder, uppdelat per trafikslag, som krävs för att nå miljömålet till Planen beskriver också åtgärder på längre sikt (2035) för kollektivtrafikens bidrag till ett fossiloberoende Västra Götaland. Fram till 2020 sker mindre förändringar i befintlig fordonspark och för busstrafiken sker en övergång från förnybart drivmedel (RME) till förnybart drivmedel med bättre klimatprestanda (HVO) och för fartygstrafiken en succesiv ökning av andelen förnybart drivmedel. Västtrafik står inför stora upphandlingar av busstrafik med trafikstart Under 2018 kommer Västtrafik AB, Detaljbudget 7(17)

8 upphandlingsdokumentation utarbetas som ska leda till att den nya trafiken bidrar till måluppfyllelsen. Planering för att införa elbussar i befintliga avtal pågår och i december 2018 förväntas de första elbussarna sättas i trafik. Energianvändningen minskar inte på önskvärt sätt. Energianvändning för ett fordon påverkas av många faktorer, t ex framkomlighet, framdrivningsteknik, AC och ITsystem. Därmed behövs energibesparingsåtgärder inom flera olika områden. Västtrafik ser svårigheter att nå målet, och en elektrifiering av kollektivtrafiken är en av förutsättningarna för att närma sig målet. Västtrafik står, som nämndes ovan, inför stora upphandlingar av busstrafik inom Göteborg, Mölndal och Partille med trafikstart Under 2018 kommer upphandlingsdokumentation utarbetas som ska leda till att den nya trafiken bidrar till måluppfyllelsen. Som underlag för vilka krav som skall ställas har Västtrafik tillsammans med Göteborgs Stad tydliggjort vilka områden som bör prioriteras för tyst kollektivtrafik, vilket i praktiken innebär elektrifierad trafik. Västtrafik har också arbetat fram en modell för hur kommuners bullerkartläggning kan kompletteras med de klagomål som inkommer till Västtrafik gällande buller. Inom den egna verksamheten har Västtrafik enbart kontorsavfall och detta avfall sorteras och återvinns i största möjligaste mån. Västtrafik använder sig av Västra Götalandsregionens system Tage för att exempelvis kontorsmöbler skall få längre livslängd. Den i särklass viktigaste åtgärden för Västtrafik, att erbjuda en hållbar resa och att nå miljömålen, är att ställa omfattande miljökrav vid upphandling av fordon och trafik. Västtrafik har arbetat länge med att ställa långtgående miljökrav i upphandlingar där krav på ett aktivt miljöarbete hos leverantörer ingår. Utöver detta ställer Västtrafik miljökrav i trafikavtalen där krav på miljöledningssystem och verksamhetsrutiner som skall minimera miljöpåverkan ingår. För att kunna följa utvecklingen är det en förutsättning att följa upp ställda miljökrav samtidigt som leveransen enligt Västtrafiksmodellen säkerställs. Inom Västtrafiksmodellen följs miljökraven i trafikupphandlingarna genom månadsrapportering och detta kompletteras en revisioner på plats hos trafikföretaget. 2.2 Västra Götalandsregionen ska erbjuda en god arbetsmiljö för medarbetarna, kunna behålla och rekrytera rätt kompetens Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Västra Götalandsregionen liksom Västtrafik arbetar långsiktigt och målmedvetet med kompetensförsörjningens fem delar, att attrahera, rekrytera, utveckla, behålla och avveckla kompetens. Västtrafik eftersträvar och arbetar aktivt med flexibla rekryterings- och bemanningslösningar. Beroende på uppdragets/projektets kompetenskrav och karaktär tas utifrån framtagen behovsanalys beslut om anställning, inhyrning alternativt användande av konsult. Arbetet med kompetensplaneringen, och då framförallt den strategiska planeringen, har senaste åren fokuserat på arbetet med utformningen av och förflyttningen mot Det Goda Ledarskapet och Det goda medarbetarskapet. Arbetet syftar framförallt till att alla medarbetare ska ha förståelse för sin roll i att uppnå Västtrafiks kundlöfte. Medlet för att nå målet är ledarskapet. Under 2018 fortsätter arbetet utifrån ett antal uppsatta aktiviteter tillsammans med Västtrafiks partners med målet att bli ett mer kunddrivet företag. Vad avser andelen anställda som har en plan för kompetensutveckling Västtrafik AB, Detaljbudget 8(17)

9 har Västtrafik sedan flera år tillbaka ett uttalat krav kring detta i samband med vår medarbetaruppföljning. Förståelsen kring, och säkerställandet av, en enhetlig hantering av uppföljningen av medarbetarsamtalen säkerställs genom att HR har en dialog med alla chefer/ledningsgrupper Fortsätta utveckla modellen för lönekarriär och kompetensutveckling Sedan flera år tillbaka arbetar Västtrafik aktivt med att identifiera kärnkompetenser, dvs vilka kompetenser måste vara anställda och vilka kan tillfälligt förstärkas genom att hyras in. Över tid kan denna bild förändras vilket gör att kompetensmixen kontinuerligt ses över. Västtrafiks mål och uppdrag ger dessutom ett löpande behov av att kompetensväxla. Detta görs antingen genom interna planer för kompetensutveckling eller genom att rekrytera externt. När kompetensväxling behöver genomföras förs dialog mellan chef och HR för att säkra att hela personalgruppen är medveten om den önskade kompetensförflyttningen samt hur den kommer att säkerställas. Västtrafik använder sig idag inte av benämningen lönekarriär men arbetar strukturerat och strategiskt med lönestruktur som har sin grund i BAS-systemet, individuella och differentierade lönesättningar, samt hänsyn tagen till marknaden. Som stöd för vårt fortsatta kompetensplanering kommer ett LMS att införas under Utveckla arbetsgivarvarumärket Parallellt med regionens arbete att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare har Västtrafik sedan 2015 uttalat målet att bli Sveriges bästa serviceföretag. Det är ett långsiktigt mål som kräver uthålligt arbete, ett arbete som byggs från grunden av chefer och medarbetare med fokus på att vara ett kunddrivet företag. Arbetet genomförs tillsammans med våra partners (9000), såväl som via affärsledningar och HR-rådet. Under 2018 planeras fortsatt arbete kopplat till ett antal aktiviteter, som ex en tydlig koppling mellan de olika delarna i affärsplanen, ett kunddrivet ledarskap, säkra ett kunddrivet arbetssätt samt bildandet av Västtrafik-akademin Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Målsättningen med Västtrafiks arbetsmiljöarbete är att skapa en fysiskt, psykiskt och socialt sund och utvecklande arbetsplats för alla medarbetare i enlighet med Arbetsmiljölagen. Västtrafik strävar efter att ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete och stor vikt läggs på förebyggande arbetsmiljöarbete vilket sker i nära samarbete mellan chefer, medarbetare, skyddskommitté och företagshälsovård. Under 2018 kommer Västtrafik fortsatt att prioritera det påbörjade arbetet med att arbeta smartare tillsammans, vilket tidigare år har inneburit anpassning av lokaler för att stödja ett aktivitetsbaserat arbetssätt, där Västtrafiks arbete blivit en förebild utifrån vårt gemensamma arbete med regionens hus i Skövde och Göteborg. Generellt är sjukfrånvaron mellan 3,5-4,5 %, vilket Västtrafik eftersträvar att upprätthålla Satsa på ledarskap Inom ramen för Västtrafik och partners är det cirka 9000 medarbetare som antingen möter kunderna direkt eller stödjer dem som möter kunderna. Västtrafik arbetar strukturerat med att kunderna alltid ska känns sig trygga, ha rätt kunskap och känna att de har vår uppmärksamhet. Ambition är att kunderna ska vilja resa med Västtrafik för att de vill, inte för att de måste. I detta arbete involveras alla ledare som i sin tur arbetar tillsammans med sina medarbetare. Västtrafik AB, Detaljbudget 9(17)

10 Västtrafik påbörjade under 2015 ett utvecklingsarbete där Det goda kundmötet uppnås via Det goda ledarskapet, d v s ledarskapet är möjliggöraren och medlet för Västtrafik att nå sina mål. En målbild har arbetats fram med definition och ramverk för ledarskapet som under 2016 blivit vägledande i förbättringsarbetet. Som stöd för Västtrafiks ledare har de metoder och verktyg som kommer att användas för att strategiskt kunna arbeta med ledarförsörjning, ledarutveckling, ledaruppföljning samt lärande i vardagen har börjat formas och inför 2018 kommer ett antal nya aktiviteter att genomföras Systematisera arbetsmiljöarbetet, breddinföra goda exempel och utveckla det hälsofrämjande arbetet Målsättningen med Västtrafiks arbetsmiljöarbete är att skapa en fysiskt, psykiskt och socialt sund och utvecklande arbetsplats för alla medarbetare i enlighet med Arbetsmiljölagen. Västtrafik arbetar aktivt med det hälsofrämjande arbetet i form av en rad riktade aktiviteter. Tillsammans med facken och vår företagshälsovård har något behov av att gemensamt arbeta för att minska Västtrafiks redan låga sjukfrånvaro inte identifierats. Västtrafik AB, Detaljbudget 10(17)

11 3 Ekonomiska förutsättningar 3.1 Ekonomiskt resultat Budgeten som helhet visar för 2018 en nettokostnadsökning för verksamheten motsvarande -266 mnkr (6 %). Intäkterna beräknas öka med ca 3,0 %, medan kostnaderna exklusive finansnetto och övriga intäkter förväntas öka med ca 4 %. Enligt Kollektivtrafiknämnden ska Västtrafik AB budgetera för en verksamhet motsvarande mnkr 2018 för genomförande av uppdraget. Nämnden avsätter mnkr som driftsbidrag till Västtrafik. Resterande 200 mnkr tas från obeskattade reserver (förutsatt beslut i regionstyrelsen). Kollektivtrafiknämnden har reserverat 200 mnkr för eventuellt behov av tilläggsbeslut. Sammanfattning av budgeterade nettoeffekter Bilderna nedan är uppdelat på två områden en summering av de större nettoeffekterna som påverkar avvikelsen mellan budget 2018 i jämförelse med budget I den första delen ges en bild av hur den ekonomiska utvecklingen av dagens verksamhet förändrats. I den andra delen summeras den ekonomiska påverkan av satsningar i och omkring kollektivtrafiken. Kostnadsutveckling dagens verksamhet Västtrafik AB, Detaljbudget 11(17)

12 Budgeterad prisökning motsvarar 2,5 % i genomsnitt. Den intäktsökning som prisjusteringen beräknas medföra motsvarar ca +86 mnkr. Resande- samt snittintäktsförändring netto innehåller en viss ökad intäkt (+7 mnkr). Intäkternas utveckling under 2017 fram till augusti har visat på ett ökat resande som inte i motsvarande grad påverkar intäkterna positivt. Motsvarande trend bedöms för Det ökade resandet bedöms fortsätta, vilket för med sig ökande incitamentskostnaden till Västtrafiks partners (-48 mnkr). Sammantaget med viss kostnadsökning för förstärkningstrafik förväntas rörliga kostnader för resande öka med ca 43 mnkr. Detta budgetförslag innehåller Konjunkturinstitutets prognoser för de index (KPI, AKI, ITPI m m) som styr en stor del av trafikens kostnadsutveckling. Indexen för drivmedel, såsom PPI, RME med flera, saknar officiella prognoser. De sistnämnda påverkar andelsmässigt inte lika mycket, men tenderar att ha en större rörelse. Sammantaget förväntas indexeffekten ge en kostnadsökning på ca mnkr. Under den kommande perioden genomförs ett mindre antal nya upphandlingar av trafik. I snitt förväntas en ny upphandling generera en kostnadsökning motsvarande %. Kostnadsökningen uppstår dels på grund av utvecklingen över tid, men ofta även på grund av högre ställda krav avseende leverans, fordonsreserv, miljökrav o s v. En större positiv effekt finns med inför 2018 på grund av avtalsskifte i Borås. Den sammanlagda upphandlingseffekten bedöms motsvara ca +18 mnkr. Tågtrafiken förväntas föra med sig kostnadsökningar under Det är främst tågens underhållskostnader som ökar (-40 mnkr). Det beror dels på att delar av fordonsflottan blivit äldre. Dels viss förändring mellan vad som kan aktiveras och vad som bedöms som underhåll. Sen börjar ett antal av de nya tågen nu uppnå ålder för revisioner. Den negativa effekten påverkas av minskade avskrivningar (+20 mnkr). Sammantaget påverkar tågtrafiken Västtrafiks budget 2018 med -14 mnkr. Kostnaden för biljettkontrollen förväntas öka under Det pågår för närvarande en ny upphandling, så slutresultatet är ännu okänt. Utöver kostnadsökning på grund av upphandling är målsättningen att öka denna del av verksamheten. (-26 mnkr). Kostnadsutvecklingen på övriga poster avviker negativt med -30 mnkr. Personalkostnaderna avviker negativt med ca -28 mnkr. Det beror på årliga lönerevision (enl AKI-index), samt förväntade nyrekryteringar kopplat till Västsvenska Paketet, ny verksamhet som är under uppbyggnad i form av samverkanscentral för trafik och växande verksamhet. Resterande avser ett stort antal poster under övrigt. Kostnadsutveckling satsningar Västtrafik AB, Detaljbudget 12(17)

13 Under 2018 genomförs olika satsningar i enlighet med årets beslutade Trafikplan. De satsningarna förväntas totalt ge en netto kostnadsökning på ca -38 mnkr/år. Tillkommande biljettintäkter bedöms till ca +25 mnkr och bruttokostnaden ca -62. Under 2017, men med full effekt 2018 vidareutvecklas förstärkningstrafiken. Det avser främst två områden. Förstärkningstrafiken för tåg ska utökas i syfte att få större flexibilitet och tillgång till fler fordon. Utöver det avser det fortsatt utbyggnad av förstärkningstrafiken i och kring Göteborg för att möta behov vid framtida ombyggnationer och förändringar (-55 mnkr). Upphandling för anskaffande av nya tåg pågår. Fram tills nyinvestering är möjlig försöker Västtrafik hyra in ett antal tågfordon för att täcka upp ytterligare behov. Det avser sammanlagt 10 tåg som eventuellt kommer vara möjliga att hyra i olika perioder för att få ett robustare system och ge möjligheter till ett ökat resande (-23 mnkr). Västtrafik fortsätter arbetet med digitala satsningar. Det är del av Västtrafiks prioriterade områden som på sikt kan stötta trafiken och skapa bättre möjligheter för kunderna att köpa biljetter såväl som att erhålla information. (-6 mnkr). Västtrafiks förvaltningskostnader för resecentra såväl som hållplatser ökar (-5 mnkr). Det avser nya resecentra och fler hållplatser inom Västtrafiks område. Västtrafik möter kunden där kunden vill befinna sig. Utvecklingen medför att fler och fler kunder väljer olika sociala medier som kanal för kommunikation. Västtrafik fortsätter utveckla även denna del av verksamheten (-5 mnkr). Intervallstyrda tidtabeller innebär att fordonen istället för att komma vid visst klockslag anländer till en hållplats med visst mellanrum. Västtrafik ser olika fördelar med detta arbetssätt jämfört de traditionella fasta tidtabellerna. Det kräver dock förändringar bland annat på den tekniska sidan. Västtrafik fortsätter utveckla detta genom pilotprojekt för att i framtiden kunna implementera det i verksamheten (-4 mnkr). Intäkter Biljettintäkterna förväntas öka med närmare +120 mnkr (3,5 %) i jämförelse med Budget Budgetförslaget innehåller en genomsnittlig intäktsökning utifrån prisökning, vilket beräknas motsvara cirka +86 mnkr. Den genomsnittliga prisökningen förväntas bli 2,5 %. Västtrafik AB, Detaljbudget 13(17)

14 Att bedöma resandets utveckling samt resenärens val av färdbevis är alltid svårt. Resandeutvecklingen bedöms ge en mindre positiv avvikelse motsvarande +7 mnkr. Västtrafik har för närvarande en hög resandeökningen som inte genererar intäkter i motsvarande grad. Delar av ökningen är förknippad med införandet av kundräkningssystem. För tillfället flyttar ett stort antal kunder över till Västtrafiks digitala lösning, vilket för med sig förändringar i trenderna kring biljettval. Västtrafik har även förändrat prisbilden, vilket adderar ytterligare osäkerheter. Budget 2018 baserar sig på den utveckling Västtrafik sett under perioden jan-aug 2017, men prisförändringen har bara gällt under en kortare period maj-aug. Trafikplanen och de satsningar som sker där förväntas första året att öka intäkterna med nästan +25 mnkr. Kostnader Kostnaderna i budgetförslag 2018 ökar med -398 mnkr (-4 %) i jämförelse med budget De största kostnadsökningarna är beskrivna i tidigare sammanfattning utifrån en nettoredovisning för att tydligare visa konsekvenserna. Trafikkostnaderna ökar med -4 %. Den största påverkansposter avser kostnader i samband med den allmänna kostnadsutvecklingen (index) på trafikavtalen (-119 mnkr). I år påverkar även rörliga kostnader för resor i stor omfattning (-109 mnkr). Det avser såväl kostnadsökning för resandeincitament (-50 mnkr) som ökade kostnader för förstärkningstrafik kopplat till tågersättning samt området i och kring Göteborg med mera (-55 mnkr). I övrigt är de större kostnadsökningarna hänförliga till Trafikplan 2018 (-62 mnkr). Driftskostnaderna ökar med -7 % mellan budgetåren. Den tyngsta posten är förväntad ökning av underhållskostnad för de olika tågfordonen (-41 mnkr). Utöver det belastas driftkostnaderna med förväntad hyra av tåg (-15 mnkr). Utöver tågens påverkan förväntas en upphandling samt utökning av biljettkontrollens verksamhet föra med sig kostnadsökningar (-28 mnkr). Personalkostnaderna ökar med 10 %. Den allt mer omfattande verksamheten fortsätter medföra behov av förstärkning, främst vad avser arbetet med Västsvenska paketet, uppbyggnad av samverkanscentral såväl som för verksamheten i övrigt. Utöver det är det årlig lönejustering enl AKI-index som ingår. Västtrafik AB, Detaljbudget 14(17)

15 Avskrivningarna avviker däremot positivt med 5 %. Avskrivningar kopplat till tågfordon avviker positivt dels beroende på äldre tågfordon som går ur plan, men även på grund av lägre nivå på reinvesteringar (+23 mnkr). Självfinansieringsgrad Västtrafiks självfinansieringsgrad har de senaste åren motsvarat 51-52% (enligt beräkning i årsredovisningen). Görs motsvarande estimering utifrån budget 2018 förväntas självfinansieringsgraden hamna i nedre delen av detta spann, motsvarande cirka 51%. Utvecklingen av självfinansieringsgraden påverkas av tidigare beskrivna satsningar i verksamheten. Likviditet och finansiering Finansieringen av investeringar sker idag med både långa samt rörliga krediter. De upptas i samråd med Västra Götalandsregionen. Västtrafiks upplåningsbehov kommer öka i samband med leveransen av nya tåg och andra investeringar. Under 2018 förväntas första delen av nyanskaffning av tåg genomföras och diskussioner om finansiering pågår. Långtidsprognos I långtidsprognosen bedömdes behovet av driftsbidrag motsvarande ökningen i förslag till budget. Intäkterna i budgeten är lägre än estimerat i långtidsprognosen, men så är även kostnadsmassan. Avvikelsen avser en lägre intäktsutveckling än vad som tidigare beräknats, medan det på kostnadssidan är trafikkostnaderna och då mer specifikt lägre effekt av indexutvecklingen än tidigare bedömt. Känslighetsanalys Västtrafik är utsatt för normala marknadsrisker. Efterfrågan på Västtrafiks tjänster påverkas av förändringar i konjunktur och på arbetsmarknad. Det går heller inte med säkerhet att förutse kundernas reaktion på förändringar av Västtrafiks priser och tjänster. Intäkterna styrs av hur resenärerna reser och väljer färdbevis. Utvecklingen av index är alltid svår att bedöma. Västtrafik baserar därför budget på officiella prognoser där sådana finns att tillgå. Små avvikelser framför allt avseende indexen AKI och KPI påverkar stora delar av kostnadsmassan. Nivåerna på prognosticerade index 2018 är relativt tidigare år sett låga. Västtrafik har en annorlunda avtalssituation för spårvagnstrafiken än övriga trafikslag. Det för med sig att svängningar påverkar Västtrafiks kostnader fullt ut. Där pågår för närvarande olika diskussioner som omgående kan komma att påverka Västtrafiks ekonomi i framtiden. Budgeten är gjord utifrån nuvarande avtalssituation och trafikutformning. Förutsättningarna för kollektivtrafiken i Göteborgsområdet kommer under 2018 (och framåt) vara ansträngd till följd av de stora infrastrukturprojekt som pågår. Västtrafik gör satsningar för att hantera situationen i budget Utfallet och de faktiska effekterna är svåra att bedöma och kan innebära ändrade ekonomiska förutsättningar. Det är för Västtrafik svårt att parera avvikelser på kortare sikt, stora delar av kostnadsmassan är trögrörlig och det tar tid för åtgärder att få någon ekonomisk genomslagskraft. Västtrafik AB, Detaljbudget 15(17)

16 3.1.1 Sammanställd detaljbudget Utförare Regional utveckling (SD05) Resultatbudget (mnkr) Budget 1712 Prognos 1708 Budget 1812 Driftbidrag från nämnd inom regionen Statsbidrag 1,1 1,6 0,9 Övriga erhållna bidrag Biljettintäkter 3369,5 3329,5 3486,5 Försäljning av tjänster Hyresintäkter 70,2 70,4 70,5 Försäljning av material och varor Övriga intäkter 1111,4 1129,2 1126,0 Verksamheten intäkter 8851,2 8829,7 9048,8 Personalkostnader, inkl. inhyrd -290, ,6 personal Direkta trafikkostnader -7211,2-7211,8-7498,1 Verksamhetsanknutna tjänster ,7-179,5 Material och varor, inkl -11,3-11,6-10,1 förbrukningsmaterial Lokal- och energikostnader -89,8-85,6-91,5 Lämnade bidrag Övriga tjänster, inkl -229,5-231,2-231,2 konsultkostnader Avskrivningar -328,1-299,7 311,7 Övriga kostnader -543,3-562,5-603,3 Verksamhetens kostnader -8846,4-8830,2-9243,9 Finansiella intäkter/kostnader -4,8-0,4-4,8 m.m. Obeskattade reserver Resultat Eget kapital och obeskattade reserver Västtrafik AB beräknas vid ingången av 2018 att ha obeskattade reserver motsvarande 585 mnkr. Enligt Kollektivtrafiknämnden ska Västtrafik AB budgetera för en verksamhet motsvarande mnkr 2018 för genomförande av uppdraget. Nämnden avsätter mnkr som driftsbidrag till Västtrafik. Resterande 200 mnkr beräknas, förutsatt beslut i regionstyrelsen, tas från obeskattade reserver. (Kollektivtrafiknämnden har reserverat 200 mnkr för eventuellt behov av tilläggsbeslut.) Det medför att Västtrafik AB förväntas ha obeskattade reserver motsvarande 385 mnkr vid utgången av Investeringar Avskrivningarna förväntas under 2018 att minska något jämfört tidigare år och uppgå till cirka -312 mnkr. Av dessa avser -258 mnkr investeringar gjorda år 2016 eller tidigare. Resterande avser investeringar som förväntas ske under år 2017 och Det är ett antal delar av investeringarna som nu går ur plan. Övergripande kan investeringsplanen inför 2018 beskrivas enligt tabellen nedan. Större avvikelser jämfört tidigare planer är framskjutna investeringar avseende bussdepåer. Västtrafik AB, Detaljbudget 16(17)

17 Västtrafik AB, Detaljbudget 17(17)

2.1 Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland

2.1 Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland Sida 1(14) Detaljbudget 2017 Västtrafik AB 1. Sammanfattning Västtrafik fortsätter arbetet med fokus på våra kunder. Genom att utveckla trafiken, färdbevis och möjligheterna att köpa färdbevis i nya kanaler,

Läs mer

Delårsrapport. Västtrafik AB Mars Västtrafik AB

Delårsrapport. Västtrafik AB Mars Västtrafik AB Delårsrapport Västtrafik AB Mars 2018 Västtrafik AB Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...4 3 Mål och fokusområden...

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB

Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB Sida 1(10) Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB 1. Sammanfattning Västtrafik fortsätter arbetet med fokus på kunden. Genom affärsplanens prioriterade områden arbetar Västtrafik tillsammans med partners

Läs mer

Delårsrapport augusti Västtrafik AB. Västtrafik AB

Delårsrapport augusti Västtrafik AB. Västtrafik AB Delårsrapport augusti 2018 Västtrafik AB Västtrafik AB Delårsrapport augusti 2018 Augusti 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen Sida 1(6) Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen 1. Sammanfattning En omfattande strukturomvandling av Naturbruksförvaltningens verksamhet och organisation i syfte att öka skolornas attraktivitet och kvalitet,

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB

Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB Sida 1(2) Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB 7. Övrig rapportering 7.2 Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Se bifogat dokument för en fördjupad rapport Verksamheten Under perioden januari mars

Läs mer

Delårsrapport augusti 2015 Västtrafik AB

Delårsrapport augusti 2015 Västtrafik AB Sida 1(14) Delårsrapport augusti 2015 Västtrafik AB 1. Sammanfattning Efter ett ökat resande under 2013 har resorna stabiliserats på en oförändrad nivå under 2014, det vill säga totalt cirka 276 miljoner

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Delårsrapport. Västtrafik AB Augusti Västtrafik AB

Delårsrapport. Västtrafik AB Augusti Västtrafik AB Delårsrapport Västtrafik AB Augusti 2017 Västtrafik AB Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 5 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk Detaljbudget Naturbruk 2018 Naturbruk Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Delårsrapport mars 2015 Västtrafik AB

Delårsrapport mars 2015 Västtrafik AB Sida 1(13) Delårsrapport mars 2015 Västtrafik AB 1. Sammanfattning Efter ett ökat resande under 2013 har resorna stabiliserats på en oförändrad nivå under 2014, det vill säga totalt cirka 276 miljoner

Läs mer

Detaljbudget. Västarvet Västarvet

Detaljbudget. Västarvet Västarvet Detaljbudget Västarvet 2018 Västarvet Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Detaljbudget 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. 2.1 Verksamhetens övergripande uppdrag. Sida 1(18)

Detaljbudget 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. 2.1 Verksamhetens övergripande uppdrag. Sida 1(18) Sida 1(18) Detaljbudget 2014 Västtrafik AB 1. Sammanfattning Västtrafik hade under 2011 en kraftig resandeutveckling. Under år 2012 planade resandeökningen ut, men har under 2013 (jan-aug) åter tagit fart

Läs mer

2. Verksamhetens övergripande uppdrag

2. Verksamhetens övergripande uppdrag Sida 1(16) Detaljbudget 2013 Västtrafik AB 1. Sammanfattning och slutsats Västtrafik hade under 2011 en kraftig resandeutveckling. Under det året ökade resandet med ca 18 %. (Om effekten avseende öppen

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Årsredovisning. Västtrafik AB

Årsredovisning. Västtrafik AB Årsredovisning Västtrafik AB Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5 2.2 Verksamhetens miljöarbete...6 2.3 Folkhälsa...6 2.4

Läs mer

Detaljbudget 2015 Västtrafik AB 2015. 1. Sammanfattning. 2 Regionfullmäktiges mål. Sida 1(18)

Detaljbudget 2015 Västtrafik AB 2015. 1. Sammanfattning. 2 Regionfullmäktiges mål. Sida 1(18) Sida 1(18) Detaljbudget 2015 Västtrafik AB 2015 1. Sammanfattning För Västtrafik som helhet förväntas antal resor i budget 2015 resultera i ca 282 miljoner resor (exklusive resor för anropsstyrd trafik).

Läs mer

Delårsrapport augusti 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. Sida 1(17)

Delårsrapport augusti 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. Sida 1(17) Sida 1(17) Delårsrapport augusti 2014 Västtrafik AB 1. Sammanfattning I uppdraget inför 2014-2015 har Kollektivtrafiknämnden beslutat att Västtrafiks högst prioriterade mål under perioden är delmål nummer

Läs mer

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Sida 1(1) Bilaga 1.1 Datum 2014-09-09 Diarienummer KT-09-2014 Till Västtrafik Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Kollektivtrafiknämnden beslutar om följande uppdrag till Västtrafik 2015-2016; Inriktning

Läs mer

Årsredovisning 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. Sida 1(16)

Årsredovisning 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. Sida 1(16) Sida 1(16) Årsredovisning 2014 Västtrafik AB 1. Sammanfattning I uppdraget inför 2014-2015 har Kollektivtrafiknämnden beslutat att Västtrafiks högst prioriterade mål under perioden är delmål nummer 2.

Läs mer

1. Sammanfattning av verksamhetsåret En starkare region med fortsatt satsning på kollektivtrafiken

1. Sammanfattning av verksamhetsåret En starkare region med fortsatt satsning på kollektivtrafiken Sida 1(18) Årsredovisning 2016 Västtrafik AB 1. Sammanfattning av verksamhetsåret 2016 Under perioden januari december 2016 har resorna ökat med 7 % jämfört med samma period föregående år. Antalet resor

Läs mer

Till Västtrafik: Kollektivtrafiknämnde ns uppdrag till Västtrafik Enligt beslut

Till Västtrafik: Kollektivtrafiknämnde ns uppdrag till Västtrafik Enligt beslut Till Västtrafik: Kollektivtrafiknämnde ns uppdrag till Västtrafik 2019 2020 Enligt beslut 2018-09 - 21 Innehåll Innehåll............ 1 1. Ekonomisk ram för Västtrafiks uppdrag...... 2 2. Kollektivtrafiknämndens

Läs mer

Snabbrapport augusti 2015

Snabbrapport augusti 2015 Augusti Snabbrapport augusti 09 20 1. RESOR... 3 1.1 Totalt och per korttyp... 3 1.2 Fördelat per trafikslag... 4 1.3 Fördelat per delregion... 5 2. KUNDNÖJDHET... 6 3. BILJETTINTÄKTER... 8 4. FÖRSÄLJNING...

Läs mer

Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland

Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland Miljö- och klimatstrategi Hög ambitionsnivå för kollektivtrafiken som aktör i övergången till ett långsiktigt hållbart transportsystem.

Läs mer

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08 Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti Dnr TN 2014-08 Innehållsförteckning I korthet 1 Medborgarperspektivet 2 Kollektivtrafiken ett naturligt val vid resor 2 Processperspektivet

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

Detaljbudget. Regionteater Väst AB Regionteater Väst AB

Detaljbudget. Regionteater Väst AB Regionteater Väst AB Detaljbudget Regionteater Väst AB 2018 Regionteater Väst AB Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

1 (5) Kollektivtrafikmyndigheten Dokumentnamn Skapat datum Diarienummer Delårsrapport januari-april 2013 Fastställd av Handläggare Gäller fr o m Dok.nr. Version Kollektivtrafiknämnden Stefan Öhlander Delårsrapport

Läs mer

Till Västtrafik: Kollektivtrafiknämndens uppdrag till Västtrafiks Enligt beslut

Till Västtrafik: Kollektivtrafiknämndens uppdrag till Västtrafiks Enligt beslut Till Västtrafik: Kollektivtrafiknämndens uppdrag till Västtrafiks 2018-2019 Enligt beslut 2017-09-26 1. Innehåll 1. Innehåll... 1 2. Ekonomisk ram för Västtrafiks uppdrag... 2 3. Kollektivtrafiknämndens

Läs mer

Workshop kollektivtrafiknämnden

Workshop kollektivtrafiknämnden Workshop kollektivtrafiknämnden Elina Svensson & Per Hanning Utvecklingsenheten 2019-03-21 Workshop kollektivtrafiknämnden 190321 Syftet med workshopen är att ta fram kollektivtrafiknämndens inriktning

Läs mer

Finansiering av miljöbussar

Finansiering av miljöbussar 1(5) 2009-08-18 Vår referens Gunnel Forsberg 08 686 1418 Styrelsen Dokumenttyp Finansiering av miljöbussar Bakgrund SLs inriktning har, alltsedan upphandling av busstrafiken inleddes i början på 1990-talet,

Läs mer

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(7) Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

Internbudget

Internbudget Internbudget 2018 2017-11-13 INTÄKTER Kkr B 2018 B 2017 Diff Diff i % Biljettintäkter 2 912 790 2 793 200 119 590 +4,3% Övriga Intäkter 125 264 98 813 26 461 +26,8% Serviceresor 196 500 185 340 11 160

Läs mer

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Bakgrund Utredning och dialog sedan 2007 Syftet är att skapa bättre förutsättningar för en god ägarstyrning av kollektivtrafiken som stämmer med ny

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner

Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel 20 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel på möjlig zonindelning i alt 2 fasta cirkelzoner Miljö- och klimatstrategi (12 bilder) Miljö- och klimatstrategi

Läs mer

Innehåll

Innehåll Uppföljning av regionalt trafikförsörjningsprogram perioden 2012-2016 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Det övergripande målet... 6 Delmål 1: Resandet fördubblas... 8 Delmål 2: Nöjdhet 85-90

Läs mer

Jennifer Elsren, Västtrafik. Mål, Utmaningar och erfarenheter av ElectriCity

Jennifer Elsren, Västtrafik. Mål, Utmaningar och erfarenheter av ElectriCity Jennifer Elsren, Västtrafik Mål, Utmaningar och erfarenheter av ElectriCity Ett sammarbete mellan samhälle, industri och forskning Parternas gemensamma vision En arena för tester av nya produkter och tjänster

Läs mer

Månadsuppföljning 3430 Kollektivtrafiknämnd

Månadsuppföljning 3430 Kollektivtrafiknämnd Månadsuppföljning 3430 Kollektivtrafiknämnd Serviceinriktad verksamhet med hög kvalitet Resor Punktlighet NKI Nöjd Kund 2 (7) NKI Serviceresor Senaste resa Självbetjäning Attraktiv arbetsgivare Anställningsvolym

Läs mer

PM REVIDRERING AV MÅL I REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM

PM REVIDRERING AV MÅL I REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 1(7) Ruth Eriksson Regional Utveckling Infrastruktur och kommunikationer Tfn: 063-146561 E-post: ruth.eriksson@regionjh.se Datum:2018-08-15 Dnr: RUN/1082/2015 PM REVIDRERING AV MÅL I REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Proposition Ekonomisk ram för år 2018

Proposition Ekonomisk ram för år 2018 Proposition för år 2018 Inledning och sammanfattning En verksamhet som Vårdförbundets syftar inte till att generera ekonomisk vinst. Det är idéerna som är det bärande och syftet med verksamheten. Pengarna

Läs mer

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 6 februari 2017

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 6 februari 2017 Mål och strategier för Skånetrafiken KTN den 6 februari 2017 Skånetrafikens uppdrag Verksamhetsplan vs Trafikförsörjningsprogram 2016 Grunder för kollektivtrafikens utveckling i Trafikförsörjningsprogrammet

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Remiss till kollektivtrafikråden: Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland 2017-2020 med utblick till 2035 - samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Hösten 2012 fastställde

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken

Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår Regionstyrelsen föreslå Regionfullmäktige besluta följande 1. Anta ny prismodell för kollektivtrafiken

Läs mer

Lägesrapport december 2016

Lägesrapport december 2016 Lägesrapport december 2016 Attraktivare kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning 2017-01-30 1 (5) Attraktivare kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning Västra Götalandsregionens

Läs mer

Detaljbudget 2017 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2017 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(7) Detaljbudget 2017 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Botaniska trädgården kommer även under 2017 att tillhöra ett av regionens fokusområden. Frågor som kommer att vara särskilt relevanta

Läs mer

Detaljbudget. Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden

Detaljbudget. Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Detaljbudget Kollektivtrafiknämnden 2018 Kollektivtrafiknämnden Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Delårsrapport. Kollektivtrafiknämnden Mars Kollektivtrafiknämnden

Delårsrapport. Kollektivtrafiknämnden Mars Kollektivtrafiknämnden Delårsrapport Kollektivtrafiknämnden Mars 2018 Kollektivtrafiknämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...4

Läs mer

Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin

Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Förvaltningen Hälsan och Stressmedicins (HoS) uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar

Läs mer

Införande av linje 32

Införande av linje 32 2018-03-09 Dnr KT2018-0084 Samhälle och trafik Stefan Adolfsson Tfn 018-611 19 64 E-post stefan.adolfsson@ul.se Införande av linje 32 Bakgrund I samband med att det nya stadbusslinjenätet infördes i augusti

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 7 Resande och ekonomi

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 7 Resande och ekonomi Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 7 Resande och ekonomi Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 7: Resande och ekonomi Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Bilaga 1 Dnr KTN 09-2014 2014-09-09

Bilaga 1 Dnr KTN 09-2014 2014-09-09 Sida 1(7) Detaljbudget 2015 Kollektivtrafiknämnden 1. Sammanfattning Det finns en bred politisk förankring i Västra Götaland att kollektivtrafikens roll i transportsystemet ska stärkas eftersom kollektivtrafiken

Läs mer

Västtrafik Konsekvenser för kollektivtrafiken - ny Göta Älvbro

Västtrafik Konsekvenser för kollektivtrafiken - ny Göta Älvbro Västtrafik Konsekvenser för kollektivtrafiken - ny Göta Älvbro 2012-04-04 Yttrande över program ny Bangårds- och Älvförbindelse..måste utformas för ett kapacitetsstärkt, robust och flexibelt kollektivtrafiksystem

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kollektivtrafikens Avtalskommittés årskonferens 2015-03-04 Leif Magnusson Matti Lahtinen Bakgrund - Allmän trafikplikt

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

PM 14 maj 2012. Skattning av resande, kostnader och intäkter för Trafikplan 2017

PM 14 maj 2012. Skattning av resande, kostnader och intäkter för Trafikplan 2017 PM 14 maj 2012 Skattning av resande, kostnader och intäkter för I detta pm redovisas resonemang kring resande, intäkter och kostnader för trafik i ett storregionalt stomnät i enlighet med. Antagandena

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Regionservice kommer att medverka med expertkompetens i projekt gällande service- och försörjningslösningar i samband med om- och nybyggnationer.

Regionservice kommer att medverka med expertkompetens i projekt gällande service- och försörjningslösningar i samband med om- och nybyggnationer. Sida 1(10) Detaljbudget 2017 Regionservice 1. Sammanfattning Verksamhet: Regionservice kommer att arbeta tillsammans med vårdförvaltningarna med uppgifts- och kompetensväxling gällande arbetsuppgifter

Läs mer

VÄSTSVENSKA TURISTRÅDET AB BUDGET 2015. Förslag inför styrelsen 2014-11-27

VÄSTSVENSKA TURISTRÅDET AB BUDGET 2015. Förslag inför styrelsen 2014-11-27 VÄSTSVENSKA TURISTRÅDET AB BUDGET 2015 Förslag inför styrelsen 2014-11-27 Budget för Västsvenska Turistrådet 2015 1. Sammanfattning Vision Vi är den självklara partnern för utveckling och marknadsföring

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik i siffror 7,1 miljarder kronor i omsättning 280 anställda 390 000 personer genomför 940 000 resor per dygn 10

Läs mer

Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen

Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen Dnr: 2017-00073.26 DKR-ärende 4 2017-05-19 Till delregionala kollektivtrafikrådet i Göteborgsregionen Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen 2017-2020 Förslag till

Läs mer

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Förslag 2013-05-03 Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Kommersiell kollektivtrafik i Skåne... 3 3 Fullt tillgänglighetsanpassade bytespunkter och linjer...

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell Månadsrapport Februari För beslut i landstingsstyrelsen -05-05 2 (8) Perioden januari februari i korthet Resultatet för perioden uppgår till 407 miljoner

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

Detaljbudget 2017 Folkhögskolestyrelsen

Detaljbudget 2017 Folkhögskolestyrelsen Sida 1(10) Detaljbudget 2017 Folkhögskolestyrelsen 1. Sammanfattning Samhällsutmaningnar som folkhögskolestyrelsen arbetar aktivt med är framförallt: Integrationsutmaningen och Individer som inte fullgjort

Läs mer

Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per februari 2016.

Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per februari 2016. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(1) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-21 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Uppföljning av trafikförsörjningsprogrammet

Uppföljning av trafikförsörjningsprogrammet Uppföljning av trafikförsörjningsprogrammet 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Sammanställning av måluppfyllelsen... 5 Övergripande mål: Andelen hållbara resor ökar i hela Västra Götaland

Läs mer

Detaljbudget Hälsan och Stressmedicin. Hälsan och Stressmedicin

Detaljbudget Hälsan och Stressmedicin. Hälsan och Stressmedicin Detaljbudget 2019 Hälsan och Stressmedicin Hälsan och Stressmedicin Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter

Läs mer

Rapport om kollektivtrafiken i Skåne juli 2018

Rapport om kollektivtrafiken i Skåne juli 2018 Full fart framåt! Rapport om kollektivtrafiken i Skåne juli 2018 En bra kollektivtrafik för Skåne framåt Centerpartiet anser att en bra kollektivtrafik i hela Skåne är avgörande för att klara miljö- och

Läs mer

Månadsrapport Maj 2016

Månadsrapport Maj 2016 Månadsrapport Maj 016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet att

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

GöteborgsOperan har i uppdrag att skapa upplevelser inom scenkonstområdet i Västra Götaland och vara en viktig aktör i regionens utveckling.

GöteborgsOperan har i uppdrag att skapa upplevelser inom scenkonstområdet i Västra Götaland och vara en viktig aktör i regionens utveckling. Sida 1(8) Detaljbudget 2017 GöteborgsOperan AB 1. Sammanfattning Vår vision: Ett av norra Europas ledande operahus. Tillsammans ska vi skapa optimala förutsättningar för scenkonst som berikar människors

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

R apport om den al l m än n a trafikpl ikten för kol l ektivtrafiken i Västra Götal an ds l än och 201 7

R apport om den al l m än n a trafikpl ikten för kol l ektivtrafiken i Västra Götal an ds l än och 201 7 Kollektivtrafik - och Infrastrukturavdelningen Västra Götalandsregionen 2018-12 - 17 R apport om den al l m än n a trafikpl ikten för kol l ektivtrafiken i Västra Götal an ds l än 201 6 och 201 7 Dnr KTN

Läs mer

Detaljbudget. GöteborgsOperan AB GöteborgsOperan AB

Detaljbudget. GöteborgsOperan AB GöteborgsOperan AB Detaljbudget GöteborgsOperan AB 2018 GöteborgsOperan AB Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer