Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB"

Transkript

1 Sida 1(2) Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB 7. Övrig rapportering 7.2 Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Se bifogat dokument för en fördjupad rapport Verksamheten Under perioden januari mars 2017 har resorna ökat med 8 % jämfört med samma period föregående år. Antalet resor (exkl resor i färdtjänst och sjukresor) är cirka 82 miljoner varav ca 2 milj resor är hänförliga till metodförändringar vid beräkningen av resor däribland ett successivt införande av automatiskt kundräkningssystem i trafiken. Samtliga trafikslag visar en ökning av resorna. I tågtrafiken har antalet resor under det gångna kvartalet mer än återhämtat sig jämfört med samma period föregående år vilket förklaras av stora störningar under våren Störningarna beror på oförutsedda händelser, bl a brand i teknikbyggnad i Göteborg som inträffade under våren, samt omfattande underhålls- och byggnadsarbeten på Västra Stambanan och Bohusbanan med resandeminskningar som följd. Västtrafik bedömer att i ett längre perspektiv (fördubblingsmålet 2025) vara i linje med de målsättningar som finns. Även vid jämförelse med trafikförsörjningsprogrammets resandemål för 2020 ligger resandeutvecklingen positivt.

2 Sida 2(2) Resor med närtrafiken uppgår till ca på årsbasis per mars 2017 vilket är en högre nivå än regionens måltal. Förutom närtrafikresor sker ytterligare resor per år i annan allmän anropsstyrd trafik samt cirka 1,6 milj sjuk- och färdtjänstresor som Västtrafik utför på uppdrag av Regionen och kommunerna. Bilaga Västtrafik 1703 Fördjupad rapport../../userfiles/1/documents/2214_2401_953d6.docx

3 Sammanfattning Västtrafik fortsätter arbetet med fokus på kunden. Genom affärsplanens prioriterade områden arbetar Västtrafik tillsammans med partners för att långsiktigt kunna uppfylla det kundlöfte som beslutats. Det är även en viktig del att ge dem som dagligen möter kunderna verktyg och förutsättningar för det goda kundmötet. Under perioden januari mars 2017 har resorna ökat med 8 % jämfört med samma period föregående år. Antalet resor (exkl resor i färdtjänst och sjukresor) är cirka 82 miljoner varav ca 2 milj resor är hänförliga till metodförändringar bland annat för det successiva införande av automatiskt kundräkningssystem i trafiken. Resandet är för närvarande i nivå med de mål Västtrafik har att arbeta efter. Västtrafik redovisar perioden januari - mars 2017 en positiv avvikelse mot budget för samma period med +31 mnkr. Prognos 2 visar däremot på en negativ avvikelse mot budget med -36 mnkr. Biljettintäkternas bedöms avvika negativt jämfört budget och även om kostnaderna bedöms avvika positivt är totalbedömningen att det är risk för att helåret inte kommer följa budgeterad nivå. Verksamheten Viktigaste händelserna under perioden Några viktiga händelser utöver löpande verksamhet som skett under perioden är kopplat till större framtida investeringar. Västtrafik har under perioden färdigställt samt lämnat ut underlag för upphandling av cirka 40 nya tåg. Anbuden ska inkomma senast i slutet av juni och tilldelning planeras ske under november. Under förutsättning att ingen överklagande sker förväntas avtal tecknas i början av december. Västtrafik har även genomfört ett avrop av ett tredje fartyget, en älvskytteln. Till skillnad mot de två färjor som går i trafik idag (Älveli och Älvfrida), är det tänkt att optionsfartyget ska elektrifieras från start. Arbete med elektrifieringen av Älveli och Älvfrida pågår parallellt. Avropet är villkorat med att parterna senast 30 september ska vara överens om teknisk specifikation och ska föregås av nytt styrelsebeslut.

4 Verksamheten Under perioden januari mars 2017 har resorna ökat med 8 % jämfört med samma period föregående år. Antalet resor (exkl resor i färdtjänst och sjukresor) är cirka 82 miljoner varav ca 2 milj resor är hänförliga till metodförändringar vid beräkningen av resor däribland ett successivt införande av automatiskt kundräkningssystem i trafiken. Samtliga trafikslag visar en ökning av resorna. I tågtrafiken har antalet resor under det gångna kvartalet mer än återhämtat sig jämfört med samma period föregående år vilket förklaras av stora störningar under våren Störningarna beror på oförutsedda händelser, bl a brand i teknikbyggnad i Göteborg som inträffade under våren, samt omfattande underhålls- och byggnadsarbeten på Västra Stambanan och Bohusbanan med resandeminskningar som följd. Västtrafik bedömer att i ett längre perspektiv (fördubblingsmålet 2025) vara i linje med de målsättningar som finns. Även vid jämförelse med trafikförsörjningsprogrammets resandemål för 2020 ligger resandeutvecklingen positivt. Resor med närtrafiken uppgår till ca på årsbasis per mars 2017 vilket är en högre nivå än regionens måltal. Förutom närtrafikresor sker ytterligare resor per år i annan allmän anropsstyrd trafik samt cirka 1,6 milj sjuk- och färdtjänstresor som Västtrafik utför på uppdrag av Regionen och kommunerna. 2 (12)

5 Mål och fokusområden Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland Samarbetet inom ElectriCity i Göteborg bidrar till att utveckla arbetssätt för forskningsoch demonstrationsprojekt mellan offentliga, privata aktörer och den akademiska världen. Erfarenheterna kommer på sikt att tas vidare inom fler delar av regionen, men det är ännu inte klart på vilket sätt och i vilken omfattning. Eldrivna fordon är en utveckling som pågår i olika former och samarbeten där Västtrafik har en viktig roll. Antalet nöjda resenärer med kollektivtrafiken ska öka i hela regionen Det pågår olika initiativ för att nå målet om ökad kundnöjdhet. Den gemensamma nyckeln till ökad kundnöjdhet är att förstå kunden och dess upplevelse av Västtrafik före, under och efter resan. Västtrafik använder olika verktyg för att mäta kundnöjdheten. Kollektivtrafikbarometern mäter på en övergripande nivå som kompletteras med mätningar ombord på fordonen för att fånga kundernas åsikt närmare upplevelsen av resan. Västtrafik gör även en egen varumärkesundersökning varje kvartal. Då mäts bland annat Västtrafiks kundlöfte. Här följer några initiativ för att förbättra kundupplevelsen: 2015 påbörjades initiativet Det goda kundmötet som syftar till att åstadkomma en kulturförflyttning där kunden ska vara i fokus i allt Västtrafik gör. Implementeringen går via ledarskapet där just nu ledare för Västtrafik 9000 går träningar för att förstå kundens behov och få verktyg att själva sprida och arbeta med Det goda kundmötet. Att underlätta biljettköpen och göra det enklare för kunderna att genomföra resan bedöms som avgörande för att öka kundnöjdheten. Under 2016 lanserades Västtrafik To Go, en app där kunden kan köpa såväl enkel- som periodbiljett. Uppfattningen bland kunderna om hur enkelt det är att köpa biljett, har ökat under året. Västtrafik To Go fortsätter att utvecklas med fler tjänster och produkter löpande. I enlighet med Västtrafikmodellen ansvarar Västtrafiks partnerföretag för den lokala marknadsföringen. Här är det fokus på lokal förbättringskommunikation som är relevant för just det området/linjen. Ett exempel är här tidtabellsskiftet där partnerbolagen själva marknadsför de förbättringar som sker på linjen/området. Ett annat viktigt område för att öka kundnöjdheten är relevant störningsinformation till våra kunder. Här jobbar Västtrafik aktivt och fortsätter att ha det som ett prioriterat område. Enligt mätningen kundnöjdhet ombord så har Nöjdheten med information ombord vid störningar ökat från 58 % till 67 % mellan Västtrafik har startat ett digitalt program i syfte att samla all digital utveckling under ett paraply. Det första projektet som kommer till direkt nytta för kunden är en ny 3 (12)

6 hemsida, något som efterfrågats en längre tid. Här är fokus på användarvänlighet såväl snabbhet som att det ska vara enkelt att hitta det man söker efter. Sidan utvecklas, likt Västtrafik To Go, agilt vilket innebär att hemsidan kommer att utvecklas och släppas allteftersom och inte som en stor release. Fullfölja Trafikförsörjningsprogrammet Den strategiska inriktningen, angiven i uppdraget från Kollektivtrafiknämnden, baseras på målen i Trafikförsörjningsprogrammet. Övergripande är målet att kollektivtrafikens marknadsandel ska öka för en konkurrenskraftig och attraktiv region är första året för det nya programmet. Utifrån Trafikförsörjningsprogrammet får sedan Västtrafik ett årligt uppdrag från kollektivtrafiknämnden. Tabellen nedan visar en uppställning på de mål som finns specificerade i uppdraget för (12)

7 Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Västtrafik ska medverka till att de globala, nationella och regionala målen blir verklighet i Västra Götalands län. Genom samarbete med andra aktörer drivs frågorna och resulterar i att kunderna erbjuds en effektiv, smart och hållbar resa. Den förändring av jordens klimat som pågår beror på utsläpp av växthusgaser, bland annat koldioxid. Olika drivmedel, även förnybara, orsakar olika stora utsläpp av koldioxid. För att minska utsläppen av koldioxid behövs drivmedel som har en hög reduktion av koldioxid premieras. För att lyckas har Västtrafik tillsammans med branschen arbetat fram möjligheten att ställa krav på nettoreduktion av koldioxid. Utsläppen av koldioxid per personkilometer i Västtrafik 2016 var 20 g. Detta kan jämföras med att utsläpp från en ny personbil med en genomsnittsbeläggning på 1,3 personer är ca 100 g per personkilometer. I det nya Trafikförsörjningsprogrammet och Miljöplan för Västra Götalandsregionens verksamheter har miljömålet ändrats till ett mål om minskad klimatpåverkan. Det nya målet lyder 80 procent minskat utsläpp av klimatpåverkande gaser per personkilometer mellan 2006 och Västtrafik hade år 2016 minskat utsläppen av koldioxid med cirka 60 procent. Västtrafik arbetar under 2017 fram en miljö- och klimatplan som ska visa på hur de olika trafikslagen ska bidra för att Västtrafik ska nå målet om minskad klimatbelastning på kort sikt (fram till 2020) och på längre sikt med utblick mot Energianvändningen under 2016 var 0,26 kwh per personkilometer. Målet är att minska energianvändningen med 25 procent år 2025 jämfört med Energianvändningen har legat på samma nivå sedan år Energianvändning för ett fordon påverkas av många faktorer, t ex framkomlighet, framdrivningsteknik, AC och IT-system. Därmed behövs energibesparingsåtgärder inom flera olika områden. Västtrafik ser svårigheter att nå målet. Inom Västra Götaland är minst personer störda av buller i bostaden. I Göteborg är 30 % störda av buller. Den vanligaste bullerstörningen är trafikbuller. Västtrafik har arbetat fram en modell för hur kommuners bullerkartläggning kan kompletteras med de klagomål som inkommer till Västtrafik gällande buller. Syftet är att modellen ska kunna användas som ett underlag vid planering och upphandling av trafik, t ex att tillsammans med kommunen tydliggöra vilka områden som bör prioriteras för elektrifierad och därmed tyst trafik. Fortsatt är det en utmaning att miljöanpassa fartygstrafiken, som idag har en betydligt högre andel fossilt drivmedel jämfört med övrig trafik. I fartygstrafiken är utsläppen av både partiklar och kväveoxider hög, men trafiken står för en liten del av resandet. I Öckerö kommun pågår ett test att köra ett fartyg på förnybar diesel (HVO), vilket minskar koldioxidutsläppen med närmare 90 % jämfört med fossil diesel. Testet startade i september 2016 och pågår ett år. Testet finansieras av Västra Götalandsregionen. En övergång till förnybart drivmedel inom fartygs- och dieseltågstrafiken kommer att innebära betydande merkostnader på grund av ökade drivmedelskostnader och anpassningar i fordonsflottan. 5 (12)

8 Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Västra Götalandsregionen liksom Västtrafik arbetar långsiktigt och målmedvetet med kompetensförsörjningens fem delar, att attrahera, rekrytera, utveckla, behålla och avveckla kompetens. Västtrafik eftersträvar och arbetar aktivt med flexibla rekryteringsoch bemanningslösningar. Arbetet med planering av kompetensutveckling, och då framförallt den strategiska planeringen, har under 2016 fokuserat på arbetet med utformningen och innebörden av förflyttningen mot Det Goda Ledarskapet. Detta är ett arbete som kommer att innebära att gå från att se Västtrafik som ett företag med 300 medarbetare till ett företag med 9000 medarbetare, där alla medarbetare ska ha förståelse för sin roll i att uppnå Västtrafiks kundlöfte. Medlet för att nå målet är ledarskapet. Detta är ett långsiktigt och strategiskt arbete där Västtrafiks ledningsgrupp 2015 lade grunden för planeringen, för att 2016 påbörja utbildning av alla chefer. Hösten 2016 utvärderades cheferna utifrån ledarkompetenserna och uppföljning av mätningen pågår även under våren påbörjar vi utbildningen i det goda medarbetarskapet som berör alla Västtrafiks anställda. Det goda medarbetarskapet fokuserar på och kommer att ge avtryck på en bra dag på jobbet, vilket är grundförutsättningen för att få engagerade medarbetare samt fler och nöjdare kunder. Vad avser andelen anställda som har en plan för kompetensutveckling har Västtrafik sedan flera år tillbaka ett uttalat krav kring detta i samband med medarbetaruppföljning. Utifrån arbetet med det goda kundmötet har materialet om medarbetarsamtal setts över för att säkerställa en röd tråd genom utvecklingssamtal, mål- och medarbetarsamtal samt lönesamtal. Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Målsättningen med Västtrafiks arbetsmiljöarbete är att skapa en fysiskt, psykiskt och socialt sund och utvecklande arbetsplats för alla medarbetare i enlighet med Arbetsmiljölagen. Västtrafik strävar efter att ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete och stor vikt läggs på förebyggande arbetsmiljöarbete vilket sker i nära samarbete mellan chefer, medarbetare, skyddskommitté och företagshälsovård. Under 2017 kommer Västtrafik fortsatt att prioritera de påbörjade aktiviteterna med att arbeta smartare tillsammans, vilket bl a innebär en anpassning av lokaler för att stödja ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Sjukfrånvaron har senaste åren pendlat mellan 3-4% och den följs av och redovisas vid Skyddskommittén. 6 (12)

9 Personal Chefsförutsättningar När det gäller regionens normtal på medarbetare per chef uppnår Västtrafik redan detta mål för samtliga chefer, varför ingen handlingsplan har upprättats. Personalvolym, personalstruktur och personalkostnadsanalys För att bli framgångsrika i Västtrafiks uppdrag krävs att företaget är en attraktiv arbetsgivare, har attraktiva arbetsplatser och kommunicerar på ett bra sätt, internt och externt. Västra Götalandsregionens målbild och viljeinriktning delas av Västtrafik. Västtrafik har per 31 mars 2017; 339 anställda, fördelat på 329 tillsvidareanställda och 10 visstidsanställda. Av bolagets 339 anställda är, oavsett anställningsform, 176 kvinnor och 163 män. Antalet årsarbetare uppgår till 320. Vi har sedan samma period föregående år haft en planerad ökning av antalet antal årsarbetare med cirka 25. Västtrafik eftersträvar och arbetar aktivt med flexibla lösningar vid rekryteringar och bemanningar. Beroende på uppdragets/projektets kompetenskrav och karaktär tas utifrån framtagen behovsanalys beslut om anställning, inhyrning alternativt användandet av konsult. Användandet av bemanningsföretag beror framförallt på ett flertalet längre projekt med nya kompetenskrav. Nya uppdrag/projekt tillkommer samtidigt som översyn sker av Västtrafiks kärnkompetenser och beroende på utfallet av denna strategiska kompetensplanering behöver vissa konsulter avslutas till förmån för en utökning av egen verksamhet. Denna konsultomvandling kommer att fortsätta även under Övertid/mertid har senaste åren ökat något till följd av ett tidigare anställningsstopp kopplat till lokalbristen i Göteborg men på senare tid till följd av en hög arbetsbelastning under pågående utöknings-/ersättningsrekryteringar. Åtgärder som pågår under 2017 är att se över bemanning och kompetensväxling utifrån kärnkompetenser samt se över schemaläggningen vid IT-drift. Utvecklingen av övertid/mertid följs noga i Skyddskommittén som inkluderar fackliga representanter. Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat Västtrafik redovisar ett resultat före driftsbidrag för perioden januari - mars 2017 med , vilket medför en positiv avvikelse mot budget +31 mnkr. Prognos 2 visar däremot på en negativ helårsprognos med -36 mnkr. Biljettintäkternas utveckling sammantaget med en, för Västtrafik, negativ indexutveckling medför en risk för att helåret inte kommer följa budgeterad nivå. 7 (12)

10 Ack utfall Mars, 2017 Prognos 2, 2017 Budget Utfall - Avvik % Prognos 2, Budget Prognos - Avvik % Resultaträkning (Belopp i mnkr) Ack Mars Ack Mars Budget B Budget B17 Biljettintäkter ,7% ,5% Övriga rörelseintäkter ,7% ,2% Kostnader ,6% ,5% Resultat före finansnetto ,6% ,1% Finansiellt netto ,0% ,0% Bokslutsdispositioner Resultat före driftsbidrag ,9% Driftsbidrag Resultat efter Driftsbidrag Intäktsutveckling Ackumulerade biljettintäkter per mars avviker negativt mot budget (-33 mnkr). Resorna visar en positiv trend, men genererar inte nya intäkter i budgeterad omfattning (även om ökning kopplat till Biljettintäkter (tkr, rullande årsvärden) metodförändring exkluderas). Alla korttyper avviker negativt mot Intäkter Budget budget, men periodkorten är den biljettgrupp som avviker mest. Snittpriserna sjunker, vilket delvis är hänförligt till metodförändring och det successiva införandet av kundräkningssystem. Det indikerar även att det är befintliga kunder som reser i större omfattning än tidigare. tkr Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt** Nov Dec* * Engångsjustering av skuld till resenär gjord ** Upplösning av skuld för 5 resorskort gjord 2016 Intäkt per år -per månad Budget 2017 År 2017 År 2016 År 2015 I jämförelse med föregående år januari-mars visar intäkterna en positiv utveckling motsvarande 17 mnkr (+2%). Ökningen bedöms till störst del vara hänförlig till prisjusteringen som i snitt uppgår till cirka 2,5 %. Exkluderas prisjusteringen är utvecklingen något negativ. Det är även här främst periodkorten som utvecklas negativt jämfört föregående år. Inom korttypen värdekort, ökar intäkterna för biljetter sålda i de mobila kanalerna ca 29 %. Däremot minskar enkelbiljetter och kontoladdning. 8 (12)

11 Utfall jan-mars 2017 jämfört med budget Totalt visar Västtrafik ett utfall för perioden januari - mars 2017 som avviker positivt mot budget med +31 mnkr. Biljettintäkterna avviker negativt med -33 mnkr medan kostnadsmassan avviker positivt med +58 mnkr. Tabellen nedan redovisar nettoavvikelsen. Det medför att posterna ibland avser både intäkter, kostnadsminskningar och kostnadsökningar. Sammanfattning av avvikelser ackumulerat utfall mars 2017 jämfört budget. (Belopp i mnkr) Biljettintäkter -33 Index 7 Förändrat resande -12 Minskade kostnader spårvagnstrafik 8 Personalkostnader 7 Avskrivningar 8 PoS inkl bokslutsdisp 5 Övrigt 40 Summa avvikelser 31 Som tidigare beskrivits avviker biljettintäkterna mot budget med -33 mnkr. Den allmänna kostnadsutvecklingen, (index) utvecklas fortfarande positivt jämfört budget. Det bedöms inte fortsätta under senare halvan av året (+7 mnkr). Förändrat resande avser främst ökade kostnader för incitament, vilket är kopplat till resandeökningen, utan metodförändringen (-12 mnkr). Kostnaderna för spårvagnstrafik avviker positivt (+8 mnkr). Det är främst lägre leasingkostnader än budgeterat. Personalkostnaderna avviker hänförligt till senarelagda rekryteringar och till viss del periodisering (+7 mnkr). Avskrivningar avser förskjutningar av projekt främst inom tåg och IT (8 mnkr). PoS, steg 1 kommer till viss del justeras till nästkommande prognos utifrån föreslagna förändringar av budget Avvikelsen i utfallet är avser avskrivningar och att kostnader inträffar senare på året (5 mnkr). Övrigt är ett stort antal poster som i de flesta fall avser diverse periodiseringar. Kostnaderna kommer inträffa men senare under året. Helårsprognos jämfört med budget Prognos 2 för helåret 2017 förväntas avvika negativt mot budget med ca -36 mnkr. Intäkterna förväntas avvika med cirka -50 mnkr medan kostnadsmassan beräknas avvika positivt +46 mnkr. Avvikelsen avser nettoeffekter. Det medför att posterna ibland avser både intäkter, kostnadsminskningar och kostnadsökningar. 9 (12)

12 Sammanfattning av avvikelser mellan Prognos 2 - Budget 2017 (Belopp i mnkr) Biljettintäkter -50 Index -13 Förändrat resande -40 Minskade kostnader spårvagnstrafik 19 Personalkostnader 5 Avskrivningar exkl PoS 26 PoS inkl bokslutsdisp 0 Övrigt 17 Summa avvikelser -36 Biljettintäkterna förväntas avvika negativt mot budget med -50 mnkr. Intäktsutvecklingen för 2017 innehåller en rad osäkerheter. Trenderna är neutrala på intäktssidan, medan resandet utvecklas positivt. Det indikerar att resandet i första hand sker av dem som redan har färdbevis. En kommande förändring i prisstrukturen per maj 2017 avseende kontoladdning samt införande av nytt rabattkort medför skiftningar som är svåra att bedöma. En upplösning av skuld till resenär avseende kontoladdningen finns medtagen i prognosen, samtidigt som prisförändringen kan medföra att kunderna väljer att avsluta kontoladdning och i stället gå över till ToGo. Kostnadsindex bedöms för helåret utvecklas med en negativ trend i relation till budget (-13 mnkr). PPI för diesel och numera sammantaget med RME för drivmedel gör att denna gruppering avviker negativt på helår. Dessa bränsleindex saknar, till skillnad mot övriga index, officiella prognoser och enligt tidigare års beräkningsmodell baseras beräkningen på senast kända värde. Förändrat resande avser främst ökade kostnader för incitament, vilket är kopplat till resandeökningen, ej metodförändringen (-40 mnkr). Kostnaderna för spårvagnstrafik avviker positivt (+19 mnkr). Det är främst lägre leasingkostnader än budgeterat. Personalkostnaderna avviker positivt hänförligt till framflyttade rekryteringar. (+5 mnkr). Avskrivningar avser senareläggning av projekt främst inom tåg och IT. Genomförandena bedöms inte avslutas inom året och ger därmed positiva effekter. (+26 mnkr) Pris och Sortiment, Steg 1 summerar till 0 i prognosen. Uppdatering av budget 2017 är föreslagen. Driftskostnaderna avviker positivt med cirka 20 mnkr, avskrivningarna avviker positivt med 10 mnkr och slutligen avviker upplösning av obeskattade reserver negativt med -30 mnkr. Posten övrigt motsvarande utfallet består av ett stort antal poster. Som exempel kan nämnas avvikelser inom trafikkostnader som är hänförligt till att trafik inte utförs enligt antaganden i budget. 10 (12)

13 Finansiella frågeställningar Göteborgs stad har ett skiljenämndsförfarande med leverantören av spårvagnen benämnd M32. Eventuella konsekvenser är svåra att bedöma. Västtrafik kommer indirekt påverkas av resultatet av skiljedomsförfarandet. Dom förväntas till slutet av maj och ingen bedömning är medtagen i prognos 2. Den andra frågeställningen som är aktuell är diskussioner som pågår kopplat till tågavtalet. Det är ett nytt avtal som startade december 2015 och därmed precis avslutat sitt första år. Det har visat sig att det finns frågetecken kring tolkning av vissa beräkningsmodeller. Utgången av dessa diskussioner kan komma att påverka innevarande år och ingen bedömning är medtagen i prognos 2. Regionstyrelsen beslutade att avslå Västtrafiks begäran att lösa upp obeskattade reserver utifrån bedömningen att kostnaderna för PoS, Steg 1 bör rymmas inom ram. Styrelsen har erhållit förslag till beslut avseende hanteringen av detta avslag. Vid beslut kommer korrigering av budget utföras per maj. Åtgärder vid ekonomisk obalans Bedömningen av helåret är att Västtrafik kommer avvika negativt gentemot budget. Västtrafik har i prognosen med ett antal aktiviteter för att åtgärda avvikelsen. Utifrån ett helårsperspektiv får ytterligare analyser genomförs och redovisas för styrelsen på junimötet. Eget kapital Västtrafik har inget fritt eget kapital utöver aktieägartillskottet som redovisas som fritt eget kapital, tkr. Däremot har Västtrafik obeskattade reserver som till viss del kan likställas med eget kapital. Vid ingången av 2017 har Västtrafik 585 mnkr i obeskattade reserver. IB 2017 obeskattade reserver Verksamhetsmässigt överskott -406 Mnsk räntekostnader -134 PoS Steg 1-44 Summa -585 De obeskattade reserverna består i huvudsak av tre delar, dels medel från verksamheten tidigare år, dels utifrån att den koncerninterna räntenivån justerats jämfört budget samt den sista delen hänförlig till projektet Pris och Sortiment Steg 1, ett projekt med separat tillförda medel. Investeringar Avskrivningarna avviker positivt både i utfallet per mars (+11 mnkr) såväl som i bedömningen för helåret (+36). Utifrån helårsprognosen avser drygt 10 mnkr den 11 (12)

14 avslutade delen av projektet Pris och Sortiment, Steg 1. I övrigt är det förskjutningar inom ombyggnation av tåg (+10 mnkr) samt diverse IT investeringar (+10 mnkr). Prognos 2 på investeringsplanen beskrivs enligt tabellen nedan. Större avvikelser jämfört tidigare planer är att investeringen avseende tåg samt depå bedöms skjutas till Summa investeringar (aktivering) (Belopp i mnkr) Budget 2017 Prognos 2, 2017 Tåg Buss Infrastruktur Depå Övrigt Summa // 12 (12)

Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB

Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB Sida 1(10) Delårsrapport mars 2017 Västtrafik AB 1. Sammanfattning Västtrafik fortsätter arbetet med fokus på kunden. Genom affärsplanens prioriterade områden arbetar Västtrafik tillsammans med partners

Läs mer

Delårsrapport. Västtrafik AB Augusti Västtrafik AB

Delårsrapport. Västtrafik AB Augusti Västtrafik AB Delårsrapport Västtrafik AB Augusti 2017 Västtrafik AB Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 5 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Delårsrapport augusti 2015 Västtrafik AB

Delårsrapport augusti 2015 Västtrafik AB Sida 1(14) Delårsrapport augusti 2015 Västtrafik AB 1. Sammanfattning Efter ett ökat resande under 2013 har resorna stabiliserats på en oförändrad nivå under 2014, det vill säga totalt cirka 276 miljoner

Läs mer

Delårsrapport mars 2015 Västtrafik AB

Delårsrapport mars 2015 Västtrafik AB Sida 1(13) Delårsrapport mars 2015 Västtrafik AB 1. Sammanfattning Efter ett ökat resande under 2013 har resorna stabiliserats på en oförändrad nivå under 2014, det vill säga totalt cirka 276 miljoner

Läs mer

Delårsrapport. Västtrafik AB Mars Västtrafik AB

Delårsrapport. Västtrafik AB Mars Västtrafik AB Delårsrapport Västtrafik AB Mars 2018 Västtrafik AB Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...4 3 Mål och fokusområden...

Läs mer

Detaljbudget. Västtrafik AB Västtrafik AB

Detaljbudget. Västtrafik AB Västtrafik AB Detaljbudget Västtrafik AB 2018 Västtrafik AB Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Årsredovisning. Västtrafik AB

Årsredovisning. Västtrafik AB Årsredovisning Västtrafik AB Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5 2.2 Verksamhetens miljöarbete...6 2.3 Folkhälsa...6 2.4

Läs mer

2.1 Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland

2.1 Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland Sida 1(14) Detaljbudget 2017 Västtrafik AB 1. Sammanfattning Västtrafik fortsätter arbetet med fokus på våra kunder. Genom att utveckla trafiken, färdbevis och möjligheterna att köpa färdbevis i nya kanaler,

Läs mer

Snabbrapport augusti 2015

Snabbrapport augusti 2015 Augusti Snabbrapport augusti 09 20 1. RESOR... 3 1.1 Totalt och per korttyp... 3 1.2 Fördelat per trafikslag... 4 1.3 Fördelat per delregion... 5 2. KUNDNÖJDHET... 6 3. BILJETTINTÄKTER... 8 4. FÖRSÄLJNING...

Läs mer

Delårsrapport augusti Västtrafik AB. Västtrafik AB

Delårsrapport augusti Västtrafik AB. Västtrafik AB Delårsrapport augusti 2018 Västtrafik AB Västtrafik AB Delårsrapport augusti 2018 Augusti 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5

Läs mer

Delårsrapport augusti 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. Sida 1(17)

Delårsrapport augusti 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. Sida 1(17) Sida 1(17) Delårsrapport augusti 2014 Västtrafik AB 1. Sammanfattning I uppdraget inför 2014-2015 har Kollektivtrafiknämnden beslutat att Västtrafiks högst prioriterade mål under perioden är delmål nummer

Läs mer

Årsredovisning 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. Sida 1(16)

Årsredovisning 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. Sida 1(16) Sida 1(16) Årsredovisning 2014 Västtrafik AB 1. Sammanfattning I uppdraget inför 2014-2015 har Kollektivtrafiknämnden beslutat att Västtrafiks högst prioriterade mål under perioden är delmål nummer 2.

Läs mer

Uppföljning målområde transporter 2017

Uppföljning målområde transporter 2017 Miljöavdelningen, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2018-04-05 Uppföljning målområde transporter 2017 Mål i miljöplan 2017-2020 Utfall 2016 Utfall 2017 Trend Västra Götalandsregionens person- och

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08 Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti Dnr TN 2014-08 Innehållsförteckning I korthet 1 Medborgarperspektivet 2 Kollektivtrafiken ett naturligt val vid resor 2 Processperspektivet

Läs mer

Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland

Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland Miljö- och klimatstrategi Hög ambitionsnivå för kollektivtrafiken som aktör i övergången till ett långsiktigt hållbart transportsystem.

Läs mer

1. Sammanfattning av verksamhetsåret En starkare region med fortsatt satsning på kollektivtrafiken

1. Sammanfattning av verksamhetsåret En starkare region med fortsatt satsning på kollektivtrafiken Sida 1(18) Årsredovisning 2016 Västtrafik AB 1. Sammanfattning av verksamhetsåret 2016 Under perioden januari december 2016 har resorna ökat med 7 % jämfört med samma period föregående år. Antalet resor

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Jennifer Elsren, Västtrafik. Mål, Utmaningar och erfarenheter av ElectriCity

Jennifer Elsren, Västtrafik. Mål, Utmaningar och erfarenheter av ElectriCity Jennifer Elsren, Västtrafik Mål, Utmaningar och erfarenheter av ElectriCity Ett sammarbete mellan samhälle, industri och forskning Parternas gemensamma vision En arena för tester av nya produkter och tjänster

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB

Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB Sida 1(5) Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB 1. Sammanfattning Sammanfattning i punktform: Bra beläggning under årets första månader vilket resulterat i högre biljettintäkter och restaurangintäkter

Läs mer

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt Månadsrapport November 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Månadsrapport Februari 2017

Månadsrapport Februari 2017 SAMMANFATTNING NKI Nöjd Kund ackumulerat februari 52%. Mål 65%. NKI Enkelt att köpa biljett ackumulerat februari 74%. Mål 65%. NKI Serviceresor: Senaste resan 84%. Trygghet 65%. Upplevd punktlighet 88%.

Läs mer

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen Sida 1(6) Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen 1. Sammanfattning En omfattande strukturomvandling av Naturbruksförvaltningens verksamhet och organisation i syfte att öka skolornas attraktivitet och kvalitet,

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik i siffror 7,1 miljarder kronor i omsättning 280 anställda 390 000 personer genomför 940 000 resor per dygn 10

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Månadsuppföljning 3430 Kollektivtrafiknämnd

Månadsuppföljning 3430 Kollektivtrafiknämnd Månadsuppföljning 3430 Kollektivtrafiknämnd Serviceinriktad verksamhet med hög kvalitet Resor Punktlighet NKI Nöjd Kund 2 (7) NKI Serviceresor Senaste resa Självbetjäning Attraktiv arbetsgivare Anställningsvolym

Läs mer

Delårsrapport 2013. Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden

Delårsrapport 2013. Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden Delårsrapport 2013 Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Inledning 1 Medborgar / kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Ekonomiperspektivet 4 Fördjupad

Läs mer

1 (5) Kollektivtrafikmyndigheten Dokumentnamn Skapat datum Diarienummer Delårsrapport januari-april 2013 Fastställd av Handläggare Gäller fr o m Dok.nr. Version Kollektivtrafiknämnden Stefan Öhlander Delårsrapport

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING Landstingsstyrelsens förvaltning Textkommentar Mars månad LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING (EXKL VÅRDKÖP) MÅNADSBOKSLUT 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING AV MÅNADSBOKSLUT...3 2. UTFALL FÖR PERIODEN

Läs mer

Managementrapport 2014

Managementrapport 2014 Social- och omsorgskontoret Managementrapport 2014 Nämnd: Äldreomsorgsnämnden Månad: oktober Ekonomi tkr Resultat perioden Rättvisande resultat efter korrigeringar helårsresultat efter beslutade åtgärder

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

MÅNADSRAPPORT 2009. STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Månadsrapport 2009 Nya Karolinska Solna INNEHÅLLSFÖRTECKNING

MÅNADSRAPPORT 2009. STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Månadsrapport 2009 Nya Karolinska Solna INNEHÅLLSFÖRTECKNING STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Månadsrapport MÅNADSRAPPORT INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING AV MÅNADSBOKSLUT... 1 2 UPPFÖLJNING AV HUVUDMÅL... 1 3 VERKSAMHETENS OMFATTNING OCH INNEHÅLL... 2 4 VERKSAMHETENS

Läs mer

Ekonomisk rapport UN juli Barn och Utbildningsförvaltningen

Ekonomisk rapport UN juli Barn och Utbildningsförvaltningen Ekonomisk rapport UN juli 2019 Barn och Utbildningsförvaltningen Ek rapport juli Det överskott vi såg i maj har förstärkts till 2 mkr, trots ett stort oväntat semesterlönetillägg i juni. De förändringar

Läs mer

Delårsrapport. Dnr TN Jan-Feb 2014 Trafiknämnden

Delårsrapport. Dnr TN Jan-Feb 2014 Trafiknämnden Delårsrapport Dnr TN 2014-00002 Jan-Feb 2014 Trafiknämnden Delårsrapport 02 2014 2 I Trafiknämndens verksamhetsplan 2014 finns två strategiska mål inom ekonomiperspektivet, ekonomi som ger handlingsfrihet

Läs mer

Lägesrapport april Socialnämnd

Lägesrapport april Socialnämnd Lägesrapport april 2019 Socialnämnd 1 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsuppföljning... 3 1.1 Nuläge... 3 1.2 Framtid... 3 1.3 Vad behövs för att klara framtiden... 4 2 Ekonomisk uppföljning i Mnkr... 5

Läs mer

Delårsrapport Jan-mar 2014 Trafiknämnden. Dnr TN

Delårsrapport Jan-mar 2014 Trafiknämnden. Dnr TN Delårsrapport Jan-mar 2014 Trafiknämnden Dnr TN 2014-3 I trafiknämndens delårsbokslut och delårsrapporter redovisas ekonomiperspektivet. Medborgar- och processperspektivet återfinns i den landstingsövergripande

Läs mer

Månadsrapport för Göteborg Stads Leasing AB

Månadsrapport för Göteborg Stads Leasing AB Månadsrapport för Göteborg Stads Leasing AB Augusti 2019 Sida 1 Månadsrapport augusti 2019, Göteborgs Stads Leasing AB VD:s kommentar. Nu har över halva bokslutsåret gått, trenden med att vi minskar antalet

Läs mer

2. Verksamhetens övergripande uppdrag

2. Verksamhetens övergripande uppdrag Sida 1(16) Detaljbudget 2013 Västtrafik AB 1. Sammanfattning och slutsats Västtrafik hade under 2011 en kraftig resandeutveckling. Under det året ökade resandet med ca 18 %. (Om effekten avseende öppen

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (D

JIL Stockholms läns landsting i (D JIL Stockholms läns landsting i (D Tillväxt och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-12-29 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet. Regionstyrelsen

Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet. Regionstyrelsen Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet Regionstyrelsen 2018-10-31 Fokusområden Tillgänglighet Hälsa och livskvalitet i vardagen Tillgänglighet, Samordning & Trygghet Allt fler besöker 1177.se över tio miljoner

Läs mer

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 5 december 2016

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 5 december 2016 Mål och strategier för Skånetrafiken KTN den 5 december 2016 Skånetrafikens uppdrag Den röda tråden Vision Långsiktiga mål Strategier Region Skånes vision är Livskvalitet i världsklass. Vi bidrar till

Läs mer

Bilaga 1 Uppföljning till departementet xls Inledning

Bilaga 1 Uppföljning till departementet xls Inledning Inledning Tabellerna är i tusental kronor Jämförelse görs mot den reviderade internbudget som generaldirektören beslutade den 26 oktober 2009. Det gör att budgeten har uppdaterats på flikarna Trend kpost,

Läs mer

Textkommentarer för månadsbokslut april månad år 2005

Textkommentarer för månadsbokslut april månad år 2005 Textkommentarer för månadsbokslut april månad år 2005 (exkl vård) Verksamhet Konsolideringen av den nya organisation av (LSF) pågår. Utbildningsverksamheten inkl SLIF har från och med 2005 överförts till

Läs mer

~?- locum. Jlt: I. Månadsrapport för januari-oktober samt januarinovember. Ärendet ÄRENDE 15 ] ANMÄLAN 1 (1) LOC

~?- locum. Jlt: I. Månadsrapport för januari-oktober samt januarinovember. Ärendet ÄRENDE 15 ] ANMÄLAN 1 (1) LOC locum. VÄRDEN FOR VÄRDEN 2016-02-25 - ÄRENDE 15 ] ANMÄLAN 1 (1) 2016-01-22 LOC 1501-0234 Styrelsen för Locum AB Månadsrapport för januari-oktober samt januarinovember 2015 för Locum AB Ärendet Anmälan

Läs mer

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning Månadsrapport November 2016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C.

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Sahlgrenska I.C. Augusti 2017 Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 4 2.2 Verksamhetens

Läs mer

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING Textkommentar Landstingsstyrelsens förvaltning Juli 2006 LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING (EXKL VÅRDKÖP) MÅNADSBOKSLUT 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING AV MÅNADSBOKSLUT...3 2. UTFALL FÖR PERIODEN

Läs mer

Detaljbudget 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. 2.1 Verksamhetens övergripande uppdrag. Sida 1(18)

Detaljbudget 2014 Västtrafik AB. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. 2.1 Verksamhetens övergripande uppdrag. Sida 1(18) Sida 1(18) Detaljbudget 2014 Västtrafik AB 1. Sammanfattning Västtrafik hade under 2011 en kraftig resandeutveckling. Under år 2012 planade resandeökningen ut, men har under 2013 (jan-aug) åter tagit fart

Läs mer

Skolförvaltningen - Uppföljning

Skolförvaltningen - Uppföljning 1(4) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2012-05-02 RS120097 Anders Hallberg, ekonomichef 0730-377955 Regionstyrelsen Skolförvaltningen - Uppföljning 1 2012 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning juli 2013

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning juli 2013 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och Finans TJÄNSTEUTLÅTANDE Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-09- 1 6 Månadsrapport för

Läs mer

Månadsrapport Maj 2016

Månadsrapport Maj 2016 Månadsrapport Maj 016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet att

Läs mer

Månadsrapport November 2010

Månadsrapport November 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari-november Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-november visar ett överskott på 174 mkr före finansiella poster, vilket är 93 mkr bättre

Läs mer

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 6 februari 2017

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 6 februari 2017 Mål och strategier för Skånetrafiken KTN den 6 februari 2017 Skånetrafikens uppdrag Verksamhetsplan vs Trafikförsörjningsprogram 2016 Grunder för kollektivtrafikens utveckling i Trafikförsörjningsprogrammet

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Detaljbudget 2015 Västtrafik AB 2015. 1. Sammanfattning. 2 Regionfullmäktiges mål. Sida 1(18)

Detaljbudget 2015 Västtrafik AB 2015. 1. Sammanfattning. 2 Regionfullmäktiges mål. Sida 1(18) Sida 1(18) Detaljbudget 2015 Västtrafik AB 2015 1. Sammanfattning För Västtrafik som helhet förväntas antal resor i budget 2015 resultera i ca 282 miljoner resor (exklusive resor för anropsstyrd trafik).

Läs mer

Månadsrapport september 2015

Månadsrapport september 2015 Månadsrapport september 215 Befolkning Staden växer kraftigt. Redan per sista augusti är ökningen över 1 2 personer. Arbetsmarknad Arbetslösheten har ökat något de senaste veckorna. Positivt är dock att

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen JJIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(1)

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen JJIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(1) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen JJIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(1) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-11-14 TRN Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden MAnadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per februari 2016.

Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per februari 2016. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(1) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-21 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

SL

SL 1 2 Utredning Övergång till eldriven busstrafik i Stockholms län Transportforum 2019 Elbussar och nollemissionsdrift som nästa steg i hållbarhetsarbetet 1 2 2017-03-08 3 4 EFFEKTMÅL Visar vad eldriven

Läs mer

Resultat per april 2017

Resultat per april 2017 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Bergmark, Magnus Datum -05-19 Diarienummer Socialnämnden Resultat per april Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att lägga informationen till handlingarna

Läs mer

Månadsuppföljning januari-maj Kollektivtrafiknämnd

Månadsuppföljning januari-maj Kollektivtrafiknämnd Månadsuppföljning januari-maj 2019 3430 Kollektivtrafiknämnd Serviceinriktad verksamhet med hög kvalitet Resor Punktlighet NKI Nöjd Kund NKI Serviceresor Senaste resa 2 (7) Självbetjäning Attraktiv arbetsgivare

Läs mer

Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns landsting och bolag

Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns landsting och bolag Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE LS 1111-1512 2011-12-07 9 Landstingsstyrelsen [ LANDSTINGSSTYRELSEN i! 1 H2-2Q * 007 U, _ Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns

Läs mer

Månadsrapport juni/juli 2018

Månadsrapport juni/juli 2018 Månadsrapport juni/juli 2018 KORT OM MÅNADSRAPPORT Pyramiden visar Hallandstrafikens målbild med visionen Bästa resvalet med koppling till regionala styrdokument. Prioriterat mål är ökad marknadsandel

Läs mer

Månadsrapport april 2018

Månadsrapport april 2018 Månadsrapport april 2018 KORT OM MÅNADSRAPPORT Pyramiden visar Hallandstrafikens målbild med visionen Bästa resvalet med koppling till regionala styrdokument. Prioriterat mål är ökad marknadsandel samt

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2012 1 (6) e Ekonomiavdelningen, LLK -08-22 Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2 (6) Ekonomi Trots förvärrad skuldkris i Sydeuropa och tecken på en försvagad konjunktur på flera andra håll i världen

Läs mer

Månadsrapport Maj 2010

Månadsrapport Maj 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari maj Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-maj visar ett underskott på 2 mkr före finansiella poster, vilket är 89 mkr bättre än samma

Läs mer

Månadsrapport Mars 2017

Månadsrapport Mars 2017 Månadsrapport Mars 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Månadsrapport oktober

Månadsrapport oktober Månadsrapport oktober Socialnämnden Okt Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Bakgrund Utredning och dialog sedan 2007 Syftet är att skapa bättre förutsättningar för en god ägarstyrning av kollektivtrafiken som stämmer med ny

Läs mer

42291-09 Bilaga 1 Uppföljning till departementet 0904.xls Inledning

42291-09 Bilaga 1 Uppföljning till departementet 0904.xls Inledning Tabellerna är i tusental kronor 42291-09 Bilaga 1 Uppföljning till departementet 0904.xls Inledning Innehåll på de olika flikarna: - Uppföljning antal årsarbetare: Innehåller budget för personalkostnader,

Läs mer

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning Månadsrapport December 2016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport Maj 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2015-09-01 Stockholms läns landsting Månadsrapport per maj 2015 Dokumenttyp

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell Månadsrapport Mars 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2015-06-02 2 (8) Perioden januari mars i korthet Resultatet för perioden uppgår till

Läs mer

Resultat september 2017

Resultat september 2017 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Bergmark, Magnus Datum -10-18 Diarienummer SCN--0157 Socialnämnden Resultat september Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att lägga informationen till handlingarna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förvaltning

Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans LSF Ekonomi FORENKLAD MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2013 Landstingsstyrelsens förvaltning 2013 2 (7) Innehållsförteckning 1. Resultatuppföljning januari-februari

Läs mer

Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner

Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel 20 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel på möjlig zonindelning i alt 2 fasta cirkelzoner Miljö- och klimatstrategi (12 bilder) Miljö- och klimatstrategi

Läs mer

Uppföljningsrapport, november 2018

Uppföljningsrapport, november 2018 Uppföljningsrapport, november 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos november månad, socialnämnden: -3,5 mnkr (-5 mnkr) (Prognos inom

Läs mer

Kalmar länstrafik Region Kalmar län. kalmarlanstrafik.se klt.se

Kalmar länstrafik Region Kalmar län. kalmarlanstrafik.se klt.se Kalmar länstrafik Region Kalmar län klt.se Månadsrapport Uppföljning av resande och intäkter Marknadsaktiviteter, kundnöjdhet Spaning Övrigt Information från Verksamheten, Kalmar länstrafik Nyckeltal Medborgare

Läs mer

Månadsrapport augusti 2018

Månadsrapport augusti 2018 Månadsrapport augusti KORT OM MÅNADSRAPPORT Pyramiden visar Hallandstrafikens målbild med visionen Bästa resvalet med koppling till regionala styrdokument. Prioriterat mål är ökad marknadsandel samt med

Läs mer

Kulturnämndens månadsrapport februari 2015

Kulturnämndens månadsrapport februari 2015 Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2015-03-17 KUN 2015/216 Handläggare: Monica Lagergren Kulturnämndens månadsrapport februari 2015 1 Förslag till beslut att fastställa

Läs mer

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten.

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten. 6 (25) Protokoll från styrelsen för, 2018-02-01 1 Årsredovisning 2017 Diarienummer ANS 2018-00021 Beslut 1. Styrelsen för Angereds närsjukhus godkänner årsredovisning 2017 efter överenskomna redaktionella

Läs mer

MÅNADSRAPPORT. Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Hälsa och funktionsstöd Februari 2015 2015-03-24 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSUPPDRAG

MÅNADSRAPPORT. Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Hälsa och funktionsstöd Februari 2015 2015-03-24 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSUPPDRAG MÅNADSRAPPORT Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Hälsa och funktionsstöd Februari 2015 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSUPPDRAG Sammanfattning och analys Efter februari redovisar förvaltningen ett plus på 1,7

Läs mer

Månadsrapport Oktober 2017

Månadsrapport Oktober 2017 Månadsrapport Oktober 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

SJR: s fokus på kvalitet och service medför att koncernen fortsätter att växa med bibehållen rörelsemarginal.

SJR: s fokus på kvalitet och service medför att koncernen fortsätter att växa med bibehållen rörelsemarginal. Fortsatt tillväxt med god rörelsemarginal Perioden juli september Omsättningen uppgick till 79,7 MSEK (74,4), vilket motsvarar en tillväxt på 7,7 % (6,5) Rörelseresultatet uppgick till 8,6 MSEK (8,1) vilket

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell Månadsrapport Februari För beslut i landstingsstyrelsen -05-05 2 (8) Perioden januari februari i korthet Resultatet för perioden uppgår till 407 miljoner

Läs mer

Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting

Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting Resultat Resultatet per november uppgår till 1 005 mkr vilket är 1 539 mkr lägre

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

Textkommentarer för månadsbokslut september månad år 2005

Textkommentarer för månadsbokslut september månad år 2005 Textkommentarer för månadsbokslut september månad år 2005 (exkl vård) Verksamhet Verksamheten under de gångna månaderna har präglats av genomförandet av den nya organisationen som bildades den 1 januari

Läs mer

MÅNADSRAPPORT Juli 2017

MÅNADSRAPPORT Juli 2017 Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Tillväxt- och regionplaneförvaltningen MÅNADSRAPPORT Juli 2017 2 (8) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Verksamhet... 5 2.1 Verksamhetsförändringar...

Läs mer

Förslag till beslut vid styrelsemöte i Göteborgs Stads Leasing AB den 20 juni 2018.

Förslag till beslut vid styrelsemöte i Göteborgs Stads Leasing AB den 20 juni 2018. Förslag till beslut vid styrelsemöte i Göteborgs Stads Leasing AB den 20 juni 2018. Delårsbokslut för maj 2018. Styrelsen beslutade att fastställa delårsbokslut för maj 2018 i enlighet med föreslaget.

Läs mer

Månadsrapport januari februari

Månadsrapport januari februari Månadsrapport januari februari Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-februari visar ett överskott på 21 mkr, vilket är 25 mkr bättre än budget. Grafen

Läs mer

Information PKN

Information PKN Information PKN 2015 02-26 Tänk tåg kör buss Utbyggnad av trafik Landstinget i Kalmar län genomförde en skattehöjning med 25 öre (vilket ger 100 mkr), för att kunna genomföra satsar på utbyggnad av kollektivtrafiken.

Läs mer