VALDEMARSVIKS SPARBANK



Relevanta dokument
VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni, Allmänt om verksamheten

VALDEMARSVIKS SPARBANK

VALDEMARSVIKS SPARBANK

VALDEMARSVIKS SPARBANK

ÅTVIDABERGS SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni, Allmänt om verksamheten

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Området strukturerade produkter, främst Spax, har haft en stor efterfrågan under året. Vid halvårsskiftet fanns placeringar i spaxar på 80 Mkr.

Provisionsintäkterna har ökat med 12 % till 10,4 Mkr (9,3 Mkr). Ökning har främst skett av intäkter från Swedbank Robur och Swedbank Försäkring.

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Delårsrapport. Januari juni 2010

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,0 Mkr (1,9 Mkr).

VIRSERUMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport för januari - juni Sparbankens resultat. Sparbankens ställning. Inlåning. Utlåning. Likviditet. Kapitaltäckningskvot

Provisionsintäkterna har ökat med 7 % till 9,0 Mkr (8,4 Mkr). Ökning har skett av intäkter för betalningsförmedling samt från Swedbank Hypotek.

VALDEMARSVIKS SPARBANK

VIRSERUMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport. Januari Juni 2013

Jan-juni 2010 Jan-juni 2009 Förändring 2009

Delårsrapport, Januari-Juni 2008

Delårsrapport

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2012

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2007

Området strukturerade produkter, främst Spax, har haft en stor efterfrågan under året. Vid halvårsskiftet fanns placeringar i spaxar på 63 Mkr.

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Delårsrapport 2011 J A N U A R I - J U N I

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2010

Delårsrapport Januari Juni 2012

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

VALDEMARSVIKS SPARBANK

DELÅRSRAPPORT FÖR JANUARI - JUNI 2010.

Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank

Delårsrapport för januari juni 2009

Delårsrapport januari juni 2014

Delårsrapport org.nr

Sparbanken i Karlshamn Delårsrapport Sid 3. tkr jan-juni jan-juni Förändring i %

Fryksdalens Sparbank Delårsrapport för januari - juni 2008

Fryksdalens Sparbank Delårsrapport för januari - juni 2007

DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport Juni 2010

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2008

Delårsrapport för januari september 2012

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2011

Delårsrapport per DET ÄR VI SOM ÄR BYGDENS BANK -

Delårsrapport Juni 2012

Delårsrapport januari juni 2012

Delårsrapport för januari juni 2016

delårsbokslut

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

Delårsrapport Januari juni 2008

förbättring, vi har fått utdelning på vårt stora innehav av Swedbanks aktier och kreditförlusterna visar positiva siffror tack vare återvinningar.

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Sparbankens räntenetto uppgick till 91,9 Mkr (87,4), vilket är 5 % högre än föregående år.

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

Delårsrapport per

Delårsrapport

Delårsrapport. januari juni 2009

Delårsrapport per

Styrelsen och verkställande direktören för Virserums Sparbank, ( )

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2013

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2009

Delårsrapport januari juni 2017

Bankens styrelse har under året beslutat att övergå till BTP1 för tjänstepension, vilket är ett premiebaserat system.

Delårsrapport. Januari juni 2014

VIMMERBY SPARBANK AB. Delårsrapport 1 januari 30 juni 2016

Styrelsen för Leksands Sparbank, , får härmed lämna delårsrapport för Sparbankens verksamhet för tiden till

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSBOKSLUT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport 2008 januari - juni - 1 -

Delårsrapport 2018 januari - juni

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Räntenettot för perioden var tkr ( tkr). Minskningen beror på det historiskt låga ränteläget vilket medfört en minskad räntemarginal.

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Sparbanken Gotland. Org.nr Delårsrapport Januari juni 2015

Sparbanken Gotland. Delårsrapport Januari -Juni 2014

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

Orusts Sparbanks Delårsrapport

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,0 Mkr (2,1 Mkr).

Delårsrapport. Januari Juni 2015

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,1 Mkr (1,9 Mkr).

DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport. januari juni 2013

Bokslutskommuniké 2012

Tjustbygdens Sparbank Den lokala Sparbanken. Ställning. Utveckling av resultat och ställning. Resultat

IKANO Banken AB (publ) Org nr

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2017

Ålems Sparbank Org nr

Delårsrapport. Virserums Sparbank

Delårsrapport. januari juni 2014

Delårsrapport Januari - Juni 2016

Delårsrapport per

Delårsrapport per

Delårsrapport 2016 januari - juni

Delårsrapport för perioden

Roslagens Sparbanks delårsrapport för januari-juni 2009

Delårsrapport för januari juni 2017

Transkript:

VALDEMARSVIKS SPARBANK Delårsrapport 1 januari 30 juni, 2009 Allmänt om verksamheten Riksbankens styrränta som vid årets ingång uppgick till 2 procent sänktes löpande under året till 0,50 procent vid halvårsskiftet. Sedan dess har räntan ytterligare sänkts med 0,25 procentenhet. Det är historiskt en mycket låg nivå. Syftet med sänkningarna har varit att stimulera ekonomin och därigenom förkorta den kraftiga lågkonjunktur som vi befinner oss i. Spara och Försäkra Området Spara och försäkring har utvecklats väl under årets första halvår. Inlåning från svenska allmänheten, har ökat med 8 Mkr till 772 Mkr. Det är en ökning med 1 % under året. Sedan motsvarande period förra året har inlåningen ökat med 42 Mkr eller 5,7 %. Under året har det varit visst utflöde av sparandet i ränte- och aktiefonder. Köp av fonder har gjorts med 16 Mkr, medan uttag/inlösen av fonder uppgick till 20 Mkr. Det innebär att nettoutflödet blev 4 Mkr. Uppgång på världens aktiebörser har medfört att marknadsvärdet på kundernas fondtillgångar har stigit med omkring 47 Mkr sedan årsskiftet. Kundernas samlade tillgångar i bankens fonder uppgick den 30 juni till 581 Mkr De samlade tillgångarna på kundernas försäkringssparande uppgick till 121 Mkr, vilket är en ökning med 34 Mkr sedan årsskiftet. Stockholmsbörsens aktieindex har stigit med omkring 20 % sedan årsskiftet. Låna Kreditefterfrågan har varit fortsatt god under första halvåret 2009. Ökningen har varit stor för boendekrediter. Utlåningen i egen portfölj har ökat med 87 Mkr sedan årsskiftet och med 106 Mkr, motsvarande 13,8 % sedan 30 juni 2008. Den totala utlåningen uppgår till 1 499 Mkr, fördelade på 876 Mkr i den egna portföljen, 609 Mkr förmedlat till Swedbank Hypotek samt 14 Mkr i förmedlad volym till Swedbank Finans. Betala Bankens egna betal- och kreditkort Valdemarsvikskortet har utvecklats bra under året. Den 30 juni fanns 323 kort ute bland våra kunder. Totalt har kunderna en limit på korten på nära 8 Mkr. Personal och utveckling Årets första månader har präglats av ombyggnation av bankens lokaler. Genom bättre och öppnare arbetsmiljö kan vi ge bättre service till kunder som väljer att besöka banken. I samband med ombyggnationen har teknisk utrustning anskaffats med avsikt att kunder själva kan göra vissa bankaffärer. Två av bankens tjänstemän har valt att lämna banken med pension under året.

Sparbankens resultat fortsätter att visa en stabil resultatutveckling. Rörelseresultatet för första halvåret 2009 uppgick till 3,9 Mkr (5,8 Mkr). Det är sämre än föregående års halvårsresultat, och kan främst förklaras av försämrat räntenetto. Räntenettot minskade med 5 % och uppgick till 13,4 Mkr (14,1 Mkr). God volymtillväxt för inlåning och utlåning har förbättrat räntenettot medan den låga räntenivån har medfört att vi inte har kunnat hålla uppe räntemarginalen. Kostnaden för den statliga insättningsgarantin har belastat räntenettot med 0,3 Mkr (0,2 Mkr). Under året har vi inte fått någon aktieutdelning från Swedbank AB. Föregående år uppgick utdelningen till 1,5 Mkr. Provisionsintäkterna har minskat med 6 % till 5,6 Mkr (5,9 Mkr). Ökning har skett av intäkter från Swedbank Hypotek och för betalningsförmedling medan intäkter från Swedbank Robur har minskat Provisionskostnaderna har minskat något till 1,0 Mkr. Bankens kostnader för betalningsförmedling har minskat under perioden. Bankens kostnader har stigit jämfört med samma period förra året. Totala kostnaderna har ökat med 8 % och uppgick till 14,4 Mkr (13,3 Mkr). Personalkostnaderna är oförändrade och uppgick till 7,5 Mkr (7,5 Mkr). Bankens kostnader för lokaler inklusive kostnader i samband med ombyggnation har ökat med 0,7 Mkr, IT-kostnader har ökat med 0,2 Mkr. Kreditförlusterna för halvåret har belastat resultatet med 79 kkr. Sparbankens ställning Jämförelse gjord med samma period föregående år Inlåning Bankens inlåning från allmänheten har ökat med 42 Mkr eller 5,7 % och uppgick vid halvårsskiftet till 772 Mkr. Marknadsvärdet på de totalt förmedlade volymerna till Robur och Robur Försäkring uppgick till 702 Mkr, vilket är en minskning med 26 Mkr. Utlåning Utlåningen till allmänheten, efter avdrag för sannolika kreditförluster, har ökat med 106 Mkr eller 13,8 %. Sparbankens låneportfölj uppgick vid periodens slut till 875 Mkr. Den totalt förmedlade lånestocken till Swedbank Hypotek och Swedbank Finans ökade med 36 Mkr till 623 Mkr. Affärsvolym Den totala affärsvolymen (av sparbanken förvaltade och förmedlade volymer) uppgick vid periodens slut till 3 181 Mkr, vilket är en ökning med 154 Mkr eller 5 %. Likviditet Bankens bokförda värde av kassa, banktillgodohavande samt räntebärande värdepapper uppgår 2009-06-30 till 51 Mkr. eller 5 % av balansomslutningen. Banken har dessutom en bekräftad kreditlimit från Swedbank AB på 125 Mkr. Medräknas denna limit i likviditeten så uppgår likvida medel till 176 Mkr eller 18 % av balansräkningen.

Kapitaltäckningsgrad Kapitaltäckningskvoten, dvs. kapitalbasen i förhållande till bankens legala kapitalkrav uppgår till 1,75. (föregående år 1,97). RESULTATRÄKNING Kkr. 2009 2008 Förändring % Ränteintäkter 16 200 24 350-33 Räntekostnader -2 789-10 234-73 Varav avgift för insättargaranti -324-253 +28 Räntenetto 13 411 14 116-5 Erhållna utdelningar - 1 521-100 Provisionsintäkter 5 578 5 954-6 Provisionskostnader -1 043-1 114-6 Nettoresultat av finansiella transaktioner 53-1 751 Övriga rörelseintäkter 381 155 +246 Summa rörelseintäkter 4 969 4 765 +4 Summa räntenetto och rörelseintäkter 18 380 18 881-3 Allmänna administrationskostnader 12 286 11 366 +8 Avskrivningar på materiella anläggningstillgångar 371 204 +82 Övriga rörelsekostnader 1 757 1 777-1 Summa kostnader exkl. kreditförluster 14 414 13 347 +8 Resultat före kreditförluster 3 966 5 534-21 Kreditförluster netto (not 1) 79-307 Rörelseresultat 3 887 5 841-33 Not 1. Kreditförluster netto Individuellt värderade fordringar 2009 2008 Periodens bortskrivning för konstaterade kreditförluster 25 141 Återförda tidigare gjorda reserveringar för sannolika kreditförluster som i delårsbokslutet redovisats som konstaterade -20-131 Periodens reservering för sannolika kreditförluster 200 116 Influtet på tidigare konstaterade kreditförluster -126-233 Återförda ej längre erforderliga reserveringar för sannolika kreditförluster - -200 Periodens nettokostnad för individuellt värderade fordringar 79-307

Not 2 Utlåning till allmänheten 30 juni 2009 30 juni 2008 Lånefordringar brutto -offentlig sektor 10 300 10 282 -företagssektor 260 845 244 089 -hushållssektor 618 600 522 242 Summa 889 745 776 613 Osäkra lånefordringar brutto 19 075 8 294 Oreglerade lånefordringar som ingår i osäkra lånefordringar 18 218 7 744 Avgår: Specifika reserveringar för individuellt värderade fordringar -företagssektor 12 800 4 600 -hushållssektor 1 013 1 973 Summa 13 813 6 573 Lånefordringar, nettobokfört värde 875 932 770 040 Definitioner: Oreglerad lånefordran är fordran för vilken räntor, amorteringar och övertrasseringar är förfallna till betalning sedan mer än 60 dagar. Osäker lånefordran är en fordran för vilken det är sannolikt att betalningarna inte fullföljs enligt kontraktsvillkoren och för vilken säkerhetens värde ej med betryggande marginal täcker både kapitalbelopp och räntor, inklusive ersättning för eventuella förseningar. Förändring i eget kapital 30 juni 2009 31 dec 2008 Ingående eget kapital 119 997 128 178 Periodens resultat 3 887-8 181 Effekter vid övergång till IFRS Värdering till verkligt värde enligt IAS 39 63 0 Utgående eget kapital 123 947 119 997

Kapitaltäckning Informationen om sparbankens kapitaltäckning nedan avser sådan periodisk information som ska lämnas enligt Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering. För sparbanken gäller enligt lag specifika minimikapitalkrav för kreditrisker, marknadsrisker och operativa risker. Sparbanken har därutöver en intern kapitalutvärderingsprocess som ska tillförsäkra att sparbankens kapital även täcker andra risker i verksamheten som koncentrationsrisker i kreditportföljen, ränterisker i balansräkning etc. Upplysningarna nedan om kapitalkravet begränsar sig till det legala minimikapitalkravet. Kapitalbas 30 juni 2009 30 juni 2008 Primärt kapital, brutto 119 997 128 178 Avdragsposter inkl. belopp enligt begränsningsregler -13 181-19 501 Primärt kapital, netto 106 816 108 677 Supplementärt kapital, brutto 7 187 Avdragsposter inkl. belopp enligt begränsningsregler -7-187 Supplementärt kapital, netto 0 0 Total kapitalbas 106 816 108 677 Kapitalkrav Kapitalkrav för kreditrisk enligt schablonmetoden 54 988 49 474 Kapitalkrav för operativ risk 6 063 5 804 Totalt minimikapitalkrav 61 051 55 278 Överskott (Kapitalbas./. minimikapitalkrav 45 765 53 399 Kapitaltäckningskvot (Kapitalbas/minimikapitalkrav) 1,75 1,97 Valdemarsvik i augusti 2009 Håkan Eriksson VD Delårsrapporten har inte granskats av Sparbankens revisor.