Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt postbox.fk@sef.se Modernt arbetsliv!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Modernt arbetsliv!"

Transkript

1 AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt Modernt arbetsliv! Medlemmarna kom in med många hundratals avtalsförslag som nu behandlats av verksamhetskretsarna. I dagarna har också förhandlarna tillsammans med förhandlingsdelegationerna diskuterat prioritering av förslag. Medlemskraven för 2012 präglas av behovet av modernisering av arbetsvillkoren vid sidan om många motioner om reallöneökning. Våra medlemmar vill ha ett modernt och hållbart arbetsliv. Det ställer krav på bättre arbetsmiljö och ökat hänsynstagande till den enskilde löntagaren t ex arbetstidens förläggning, familjesituation, ledighet och villkor för traktamentsjobb, säger Ronny Wenngren, förhandlingschef. Arbetsgivarna går tyvärr i otakt med produktionen som ständigt moderniseras, de vill istället återgå till det gamla, säger Wenngren. Vi släpper inte taget om elsäkerheten Elsäkerhetsverket har nu skickat sitt förslag och remissynpunkterna till nya näringsministern Annie Lööf med en begäran om ställningstagande. Nu ligger bollen hos politiken. Vi punktbevakar frågan då den har helt avgörande betydelse för varenda en av våra medlemmar, säger Göran Söderlund.

2 Röster om Installationsavtalet elektriker omfattas av Installationsavtalet, nyligen av LO-tidningen, korat till LO:s bästa avtal. Vi tog tempen inför avtalsrörelsen på några i förhandlingsdelegationen. Vi ska tjäna bäst Vi ska tjäna bäst på byggena och ha den bästa möjliga arbetsmiljön. Vi måste tuffa till oss mot byggarna. Betald ATL-utbildning Bra med många medlemsförslag som handlar om att utveckla vårt ackordssystem. Det är avgörande för hela kollektivets lönenivå. ATL-utbildning borde kunna bedrivas på betald arbetstid. Både företagen och elektrikerna har allt att tjäna på det. Det är en klok investering helt enkelt. Mikael Olsson, FFV, VK 15. Arbetar på Bravida i Sundsvall. Kamraterna på serviceavdelningarna måste lyftas upp. De är vårat låglönegäng. Händer det inget i politiken tycker jag att vi får diskutera en tandvårdsförsäkring via facket. Man ska inte kunna se klasskillnaderna på folks tänder. Hans Nilsson, ombudsman på Region Nord, Västernorrland.

3 Skärp kraven på arbetsmiljön Först och främst måste vi se till att värdesäkra ackorden mot månadslönerna. Viktigt för vår löneutveckling, säger Christer Olsson, FFV i VK1 Stockholm. Nya turer kring asbestskandalen på Huddinge sjukhus Förbundet har polisanmält fastighetsbolaget Locum och Bravida Elinstallation för brott mot arbetsmiljölagen. De har låtit arbetare vistas i miljöer där det förekommit asbest. Händelserna har ägt rum vid arbeten på Korolinska/Huddinge sjukhus under en längre tid. Åklagare valde att lägga ned förundersökning då brott ej kunde styrkas. Detta överklagades av förbundet och prövades till högre instans. Dessa valde också att lägga ned ärendet. Christer Olsson, FFV, VK 1 Stockholm. Arbetsmiljö har blivit sämre ute på byggena enligt min mening. Vi måste nog använda de verktyg vi har bättre. Det slarvas mycket idag med omklädningsrum och lugna matplatser. Du ska inte behöva sitta och äta inne på arbetsplatsen med en massa ljud från pågående arbeten, säger Christer. Förbundet vände sig då till Riksåklagaren och kompletterade ärendet med ett expertutlåtande om asbest från en av världens mest meriterade läkare, säger Göran Söderlund. Riksåklagaren har nyligen skickat expertyttrandet tillbaka till åklagarna för att på nytt beakta ärendet. Det vore helt orimligt om lagen skulle innebära att arbetare måste vistas i asbestdamm under lång tid för att det ska ske något. Vi menar att forskning styrker att det räcker med betydligt kortare exponering för att du ska riskera hälsan och livet, säger Söderlund.

4 Röster om Kraftavtalet Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftavtalet. Det har kommit in många förslag till kommande avtalsrörelse. Över 100 förslag. Bland dessa finns många intressanta förslag till förbättringar av avtalet. Det handlar om lön och ersättningar, arbetsmiljö, arbetstider och anställningstrygghet för att ta några exempel, säger Ulf Carlsson. Vi konstaterar i media att de ledande svenska energiföretagen går mycket bra jämfört med många andra branscher. De enskilda abonnenterna är nog inte riktigt lika frälsta över vad som skett efter avregleringen. Något som oroar många av våra medlemmar är de ständiga omstruktureringarna där företag säljs och ombildas. De stora ägarkoncernerna E-ON, Vattenfall och Fortum bär ett tungt ansvar för vad som händer i branschen. Den ständiga kostnadsjakten för att upprätthålla höga vinster skapar otrygghet, ovisshet och många är förbannade på att företag som har bra betalningsförmåga snålar så när det gäller sin personal. Michael Lundblad, klubbordf. One Nordic/ SEF Nord. VK 15. Högre lön viktigast Högre lön ser jag som absolut viktigast. De områden som vi ska serva blir bara större, det blir längre dagar,

5 större avstånd och stressigare. För killarna på lokalnät har de ökade områdena bl a lett till att de får svårare att hitta vettiga personalutrymmen där de jobbar. Det måste fram ett samarbete mellan lokalt nät, kraftverk och mekaniker på mindre orter så vi får vettiga personallokaler. Våra krav är spottstyvrar Den stora frågan är lönen. Vi ska ta ut så mycket som det går. Vi halkade efter stort förra avtalet.jämför man Fortums vinst med vad vi kraftverkare kostar dem är våra krav bara en spottstyver för dem. AD fall om arbetsmarknadsåtgärd Är det tillåtet för ett elföretag att utföra elinstallationer med en person som är i en arbetsmarknadsåtgärd och inte är anställd? Detta ska prövas av AD i november. Förbundet och EIO har inte kunnat komma överens. I de aktuella fallen handlar det om personer som gått elprogrammet på gymnasiet. Enligt vår mening borde de ha anställts som vanliga lärlingar av företagen. Nu har dessa jobbat gratis medan kommunen eller det offentliga stått för deras ersättning. I grunden måste det finnas ett anställningsförhållande för att en elektriker ska kunna utföra ett installationsarbete åt företaget. Så säger Installatörsförordningen. Det är en elsäkerhetsfråga. Bernt Wikström, FFV, Fortum, VK 16 Outsourcing har gått för långt. Deras vinstjakt leder till otrygghet för oss. De håller på att avskaffa tryggheten att vara anställd i ett företag, säger Bernt Wikström. Företagen ska inte bakvägen kunna skaffa sig gratis arbetskraft. Utför du ett fullvärdigt arbete ska du vara anställd och ha lön enligt avtal, säger Urban Pettersson. Vi utgår ifrån att AD kommer att dela vår syn på detta.

6 Nu ligger bollen hos nya näringsministern! Nu vill vi väldigt gärna veta vad Sveriges politiker tycker om framtidens elsäkerhet. Närmast vad nya näringsministern Annie Lööf (C) anser, för hon har bollen när det gäller frågan om nya behörighetsregler, säger Göran Söderlund, elsäkerhetsansvarig på förbundet. Elsäkerhetsverkets rapport Säkra elinstallationer har remissbehandlats. 67 myndigheter, organisationer, företag och enskilda har yttrat sig över rapporten. Verkets förslag sågades helt av alla de fem fackförbund som organiserar landets elektriker. När det av regeringen utsedda statliga Elsäkerhetsrådet 29 september behandlade frågan Nytt system för kompetenskontroll av de personer som ska utföra elektriska installationer beslutades att begära att Näringsdepartementet ska tillsätta en utredning. Det blir således näringsministern som fattar beslut om det blir en utredning och vilka direktiv den ska få. Elsäkerhetsrådet gjorde i sin skrivelse till departementet en del mycket intressanta skrivningar. Där står i klartext att man utöver Elsäkerhetsverkets förslag också ska ta hänsyn till de synpunkter som lämnats av remissinstanserna. Verket hemställer att regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att med utgångspunkt i det överlämnade materialet och de synpunkter som lämnats av remissinstanserna lämna förslag till en slutlig utformning av nytt system för kompetenskontroll av de personer som ska utföra elektriska installationer. Nr 86 November 2011

7 Den stora oron måste tas på allvar I generaldirektörens skrivelse till Näringsdepartementet står det i klartext Den stora oro som LO-förbunden har inför Elsäkerhetsverkets förslag bör tas på största allvar, säger Söderlund, som är av regeringen utsedd representant i Elsäkerhetsrådet. Generaldirektören tar också upp frågan om ECY-certifikatet, som är ett kollektivavtal mellan parterna. Verket vill att utredningen ska titta på om det ska omfattas av en omreglering. Det är viktigt att vi får besked kring elsäkerheten. Nu har det blivit en fråga för politiken att ta ställning till och vi kommer noga bevaka detta och i detalj studera varje partis agerande, säger Göran Söderlund. Det är starkt att landets elektriker är enade och att de fem förbunden hade ett gemensamt remissyttrande. Samarbete är bra. Det utåtriktade arbete som skett ute i verksamhetskretsarna, med namninsamlingar och agitation, visar att frågan engagerar medlemmarna. Släpper inte taget Varken Elsäkerhetsverket, partierna eller arbetsgivare ska inbilla sig en sekund att vi släpper taget om denna fråga. Vi går aldrig med på att äventyra elsäkerheten för oss själva och dem vi utför jobben åt. Vi slår vakt om trygga, yrkeskunniga och säkra elektriker som är anställda i seriösa och kompetenta elföretag. Vi släpper aldrig in något B- lag på elmarknaden, säger Söderlund. Boendet har blivit bättre Det är nu snart fem år sedan boendestandarden vid traktamentsarbeten reglerades i Installationsavtalet. Avtalet höjde kraven på företagen att ordna ett drägligt boende med bra standard. De nya reglerna har fungerat bra. Vi har haft ett antal tvisteärenden under perioden där vi kunnat testa vad avtalets innehåll står för. I samtliga fall har vi kunnat ordna bättre boende för medlemmarna. Det vi bl a har tvistat om är boende på vandrarhem. Där har vi konstaterat, tillsammans med EIO, att det inte motsvarar avtalets krav, säger Urban Pettersson. Vad säger avtalet? o Standard motsvarande ett enkelrum på ett hotell. o Är du borta mer än två veckor ska du ha samma möjligheter som hemma att kunna laga och förvara mat och dryck. Är du ute på ett traktmentsjobb och tycker att arbetsgivaren inte ordnar ett tillräckligt bra boende enligt avtalet ska du genast kontakta din verksamhetsregion, säger Urban Pettersson. Nr 86 November 2011

8 Fler kvinnor till elbranschen! Elektrikerförbundet har under ett antal år arbetat för ökad rekrytering av kvinnor till elbranschen. Under denna tid har antalet kvinnor på gymnasieskolornas elprogram ökat men trots detta ser vi ingen ökning av antalet yrkesverksamma kvinnliga elektriker i branschen, säger, Göran Söderlund. Forum om ny teknik 15 november ordnar förbundet ett Forum för ny och annan teknik i Stockholm. Mötet är en del av det arbete som skett mellan förbundet och EIO i en arbetsgrupp kring hur vi tacklar ny och annan teknik i våra avtal. Det var en del av 2010 års avtalsrörelse. EIO kommer också att medverka. Våra medlemmar kommer hela tiden i kontakt med ny teknik och ny utrustning i sitt arbete. Vi vill nu pejla av hur man upplever det och hur detta stämmer överens med hur vårt Installationsavtal är konstruerat, säger Mikael Pettersson, som håller i forumet. De som medverkar är erfarna montörer med stor teknikkunskap. Vi vill därför föra en diskussion med de stora Elinstallatörerna om vi tillsammans på något sätt, kan främja en ökning av antalet kvinnor i elbranschen. Därför bjuder vi in personalcheferna på dessa företag till ett samtal om kvinnor i elbranschen den 15 november kl , på Elektrikerförbundets förbundskontor. Göran Söderlund, jämställdhetsansvarig, anordnar detta samtal. Vi ser fram emot ett utvecklande samtal med de stora aktörerna i branschen samt att det leder fram till fler kvinnor i elbranschen. Mikael Pettersson, ombudsman på förbundet.

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Förberedelserna inför avtalsrörelsen 2012 går in i ett intensivare skede.

Läs mer

DU SOM GÅR EL- OCH ENERGIPROGRAMMET -- BLI MEDLEM I FACKET!

DU SOM GÅR EL- OCH ENERGIPROGRAMMET -- BLI MEDLEM I FACKET! DU SOM GÅR EL- OCH ENERGIPROGRAMMET -- BLI MEDLEM I FACKET! Snart dags att börja jobba? Skolan är en skyddad värld ute i arbetslivet gäller tuffare spelregler. På arbetsmarknaden finns två parter löntagare

Läs mer

AVTALAT. Kommentarer till EIO

AVTALAT. Kommentarer till EIO AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Våra avtalskrav för ett modernt arbetsliv Först en garanterad reallöneökning.

Läs mer

Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Thyssenavtalet fr.o.m. 1 maj 2017

Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Thyssenavtalet fr.o.m. 1 maj 2017 Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Thyssenavtalet fr.o.m. 1 maj 2017 Bakgrund Svenska Elektrikerförbundet kan konstatera att till skillnad från förra avtalsrörelsen har förbunden inom LO enats

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

AVTALAT Advokatförsäkring ny medlemsförmån

AVTALAT Advokatförsäkring ny medlemsförmån AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Advokatförsäkring ny medlemsförmån Från 1 maj kommer medlemmarna i Elektrikerna,

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet 08-412 82 82 postbox.fk@sef.se. LO-samordningen prövas i november

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet 08-412 82 82 postbox.fk@sef.se. LO-samordningen prövas i november AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet 08-412 82 82 postbox.fk@sef.se LO-samordningen prövas i november Ska nya LO gå enade fram i nästa avtalsrörelse? Svaret

Läs mer

DU AVGÖR EFFEKTEN. Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med.

DU AVGÖR EFFEKTEN. Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med. DU AVGÖR EFFEKTEN Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med. " 2 Min kompetens garanterar din säkerhet. Jag är stolt över mina yrkeskunskaper och vill ha bra betalt för dem. ENSAM ELLER GEMENSAMT Det

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Yrkesintroduktion. Ett ekonomiskt stöd vid anställning av lärlingar

Yrkesintroduktion. Ett ekonomiskt stöd vid anställning av lärlingar Yrkesintroduktion Ett ekonomiskt stöd vid anställning av lärlingar kompetensbehov Anställ lärlingar en möjlighet du inte har råd att missa E lektriska Installatörsorganisatio- nen EIO och Svenska Elektrikerförbundet

Läs mer

I fokus: Arbetstider

I fokus: Arbetstider I fokus: Arbetstider Avtal 2016 Installatörsföretagen 1 Facebook f Logo CMYK /.eps Facebook f Logo CMYK /.eps Innehåll Installationsavtalet Tuffare än lagstiftningen Installationsavtalet Tuffare än lagstiftningen

Läs mer

Anvisningar för klubbar

Anvisningar för klubbar Göteborg den 3 december 2012 Till Klubbar inom Region Väst Anvisningar för klubbar Här kommer ett dokument som ska vara till hjälp i klubbarbetet under 2013 och framöver. Dessa anvisningar för klubbar

Läs mer

Manpower El & Tele AB och Svenska Elektrikerförbundet

Manpower El & Tele AB och Svenska Elektrikerförbundet Överenskommelse om företagsanpassning Enligt Installationsavtalet 1 kap 7 Manpower El & Tele AB och Svenska Elektrikerförbundet 2018 2020 Överenskommelse om företagsanpassning enligt Installationsavtalet

Läs mer

Avtalsrörelsen Februari 2012

Avtalsrörelsen Februari 2012 Avtalsrörelsen Februari 2012! Avtalsrörelsen ur löntagarnas perspektiv Att lön är det viktigaste när man söker nytt jobb är kanske inte förvånande, men att bara fyra procent tycker att kollektivavtal är

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

1 X 2. Läs mer om vad du tjänar på kollektivavtalet och medlemskapet i Unionen på unionen.se

1 X 2. Läs mer om vad du tjänar på kollektivavtalet och medlemskapet i Unionen på unionen.se 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 X 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 X 2 12 13 14 10 11 12 13 14 Fråga 1: Du börjar känna att du kan arbetsuppgifterna och är sugen på nåt nytt. Men du vet inte om du vill utvecklas i den

Läs mer

Tycker det är lite märkligt att de inte tar chansen att synas här. För det är väl gratis dessutom? Även för företag/organisationer?

Tycker det är lite märkligt att de inte tar chansen att synas här. För det är väl gratis dessutom? Även för företag/organisationer? Varför är inte facket här? Postad av Johan Andersson - 06 nov 2011 10:31 Ja, varför är inte SEF representerade här? Jag har sett att flera från EIO är registrerade här och deltar i diskussioner. Men jag

Läs mer

Hur mycket får ni upp lönen med? Om ni inte vill ange er lön i kronor och ören så ange ökningen i procent iaf

Hur mycket får ni upp lönen med? Om ni inte vill ange er lön i kronor och ören så ange ökningen i procent iaf Elektriker-lönerna för 2011? Postad av Ronnie Lidström - 07 apr 2011 09:55 Har ni förhandlat klart nya lönerna? Ska ju börja gälla 1a april 2011 SEF skrev: Avtalet säger att generell höjning skall ske

Läs mer

Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Larm- och säkerhetsavtalet fr.o.m. 1 maj 2017

Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Larm- och säkerhetsavtalet fr.o.m. 1 maj 2017 Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Larm- och säkerhetsavtalet fr.o.m. 1 maj 2017 Bakgrund Svenska Elektrikerförbundet kan konstatera att till skillnad från förra avtalsrörelsen har förbunden inom

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Förslag från Elsäkerhetsverket skapar oro och ilska Arne Dufåker, förhandlingsavdelningen

Läs mer

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056 Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se 2 Avtalet är befrielse Kollektivavtalet handlar om löner, arbetstider och ersättningar. Men

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

Ledande montör. Arbetsuppgifter. Stadgar, kollektivavtal, tips och råd

Ledande montör. Arbetsuppgifter. Stadgar, kollektivavtal, tips och råd Ledande montör Arbetsuppgifter Stadgar, kollektivavtal, tips och råd Innehåll Sida Å Förord 3 Å Arbetsuppgifter 4 Å Fördelningstid 5 Å Arbetsledning 7 Å Ritningar och beskrivningar vid starkströmsinstallationer

Läs mer

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se. Moderna arbetsvillkor

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se. Moderna arbetsvillkor Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning AVTALAT Moderna arbetsvillkor vi backar inte tillbaka! Är det ojämställt att kräva

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

Vem vinner på en bra arbetsmiljö?

Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Illustration: Robert Nyberg. Är arbetsmiljö viktigt? Vilka är de viktigaste fackliga områdena? Är det anställningstrygghet och uppenbara plånboksfrågor om lön och skydd

Läs mer

Vilken eller vilka behörighet skulle man ha? Hur länge erfarenhet som gäller för att starta eget?

Vilken eller vilka behörighet skulle man ha? Hur länge erfarenhet som gäller för att starta eget? Krav att starta eget! Postad av Amir Amrollahi - 25 sep 2015 01:00 Hej! Jag studerar elprogrammet på Lernia. Jag undrar om vad det krävs att starta egen elinstallationsfirma? Vilken eller vilka behörighet

Läs mer

För dig som behöver hjälp med elen

För dig som behöver hjälp med elen För dig som behöver hjälp med elen Känns tryggt att veta att allt blev rätt utfört Nyhet för dig som ska köpa eltjänster Varje år inträffar alldeles för många bränder i våra hem på grund av felaktigt utförda

Läs mer

Unikt avtal för svensk polis!

Unikt avtal för svensk polis! Avtalsinformation för dig som är medlem i polisförbundet Nr 11 7 december 2007 Är pensionsfrågan så viktig att det är värt en ökad arbetstid? Är det viktigare att inte öka arbetstiden och istället riskera

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Innehåll Vanliga ord 6 Heltidsarbete som norm 8 Håll utkik! I materialet hittar du några symboler. Dessa är framtagna för

Läs mer

EN BRANSCH I STÄNDIG UTVECKLING. Innehåll. Följ oss på webben!

EN BRANSCH I STÄNDIG UTVECKLING. Innehåll. Följ oss på webben! I fokus: Avtal 2016 Installatörsföretagen 1 Facebook f Logo CMYK /.eps Facebook f Logo CMYK /.eps Innehåll Hinder på vägen mellan studier och yrkesliv SIDAN 3 Många faktorer försvårar rekrytering till

Läs mer

Verksamhetsansvisningar för klubbar inom Svenska Elektrikerförbundet

Verksamhetsansvisningar för klubbar inom Svenska Elektrikerförbundet Verksamhetsansvisningar för klubbar inom Svenska Elektrikerförbundet Det här dokumentet är tänkt att vara till er hjälp i klubbarbetet. I dokumentet hittar du de olika uppdrag man kan ha i klubben. Du

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen)

Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen) Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen) Bo Diczfalusy Särskild utredare Regeringen tillsätter utredning Direktiv Problem uppmärksammas

Läs mer

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se TEMA ELSÄKERHET Inom kort kan du som elektriker tvingas bli elansvarig och

Läs mer

Till dig som jobbar inom Försvaret

Till dig som jobbar inom Försvaret Till dig som jobbar inom Försvaret Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Bra villkor När Sverige ställer

Läs mer

Det här är SEKOs medlemmar

Det här är SEKOs medlemmar Det här är SEKO 1 Det här är SEKOs medlemmar Tåg som kommer i tid, posten hemburen, varma hus, framkomliga vägar och fungerande telefoner. Och så förstås trygg färjetrafik, säkra fängelser och en trevlig

Läs mer

Avtal 2016 rörelsen är igång

Avtal 2016 rörelsen är igång Avtal 2016 rörelsen är igång Innehållsförteckning Avtal 2016 rörelsen är igång! 3 Prata avtal och prata lön! 4 Om avtalen och avtalsrörelsen 6 Innehållet i avtalen 7 Samordning 7 Avtalskrav från Livs 8

Läs mer

Dagordning till Svenska Elektrikerförbundets Förbundsmöte den maj 2018

Dagordning till Svenska Elektrikerförbundets Förbundsmöte den maj 2018 Dagordning till Svenska Elektrikerförbundets Förbundsmöte den 27-29 maj 2018 1. Öppnande av Sekreterare 3. Val av Protokollsjusterare 4. Val av extra mötesordförande för mötet 5. Fastställande av dag-

Läs mer

Reviderat Cirkulär 14-024

Reviderat Cirkulär 14-024 Reviderat Cirkulär 14-024 2014-06-27 Arbetsmarknad och Juridik Revidering cirkulär 14-024: Ekonomiskt stöd vid anställning av lärlingar Detta är en revidering av cirkulär 14-024 (2014-05-15). Sedan det

Läs mer

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet!

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Gratis elevmedlemskap för dig som studerar Livs är på din sida! Slaktare och bagare. Snusarbetare och kylpersonal. Maskin skötare och kafferostare. Bryggare och kex

Läs mer

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet!

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet! 1 Vår arbetsplats Kongress 2014 2 Att trivas och utvecklas på jobbet! Arbetsorganisation. Bemanning. Arbetstider. Arbetsmiljö. Rehabilitering. Kompetensutveckling. Trygga anställningar. Jämställdhet. Lönesystem

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi?

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? talarmanus för skolinformatör i åk 1-3 2011 talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? JOBBA Värt att veta inför sommar- och extrajobb. Bild 2 Berätta vem du är och varför du är engagerad i facket

Läs mer

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN MÅL- OCH HANDLINGSPLAN 2017 1 BYGGNADS VÄSTS HANDLINGSPLAN 2017 Den regionala handlingsplanen ska omsätta de prioriterade områdena i praktiken på lokal nivå. Tanken är att den ska fungera som draghjälp

Läs mer

FÖRETAGARE. Tjäna på ackord (ATL)

FÖRETAGARE. Tjäna på ackord (ATL) FÖRETAGARE Tjäna på ackord kordstidlistan c a d e m a rn la e Förd (ATL) ˮ Det finns forskning som visar att sjukfrånvaron är lägre hos dem som jobbar på ackord. De anställda mår bättre och har roligare

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

Välkommen som skyddsombud i Pappers

Välkommen som skyddsombud i Pappers Välkommen som skyddsombud i Pappers Du är nu vald av dina arbetskamrater till ett av de finaste uppdragen som man kan få inom Pappers SKYDDSOMBUD, vi kan bara säga GRATTIS, till uppdraget. Varför då? Du

Läs mer

AKTIVITETSKALENDER VK 10

AKTIVITETSKALENDER VK 10 AKTIVITETSKALENDER VK 10 2016 Verkställande utskottet Välkomna till aktivitetsåret 2016 för VK10. Vi vill med detta informera om vad som är på gång i kretsen för våra medlemmar och förtroendevalda i form

Läs mer

Varsel om utökade stridsåtgärder

Varsel om utökade stridsåtgärder Elektriska Installatörsorganisationen EIO Postadress: Box 17537, 118 91 Stockholm För kännedom: Medlingsinstitutet Varsel om utökade stridsåtgärder Arbetsgivarna vägrar diskutera förbundets krav Förbundet

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013

Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013 Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013 Genomförande av bemanningsdirektivet Riksdagen har beslutat att Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag kommer att genomföras

Läs mer

Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Installationsavtalet fr.o.m. 1 april 2016

Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Installationsavtalet fr.o.m. 1 april 2016 Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Installationsavtalet fr.o.m. 1 april 2016 Bakgrund En grundförutsättning för en positiv utveckling av branschen är enligt Svenska Elektrikerförbundet att branschen

Läs mer

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal Löneladda! Du har rätt att få en lön som motsvarar din prestation på jobbet. Gör du ett bra jobb ska det synas i lönekuvertet, helt enkelt. Det står i kollektivavtalet. Där står också att det är det lokala

Läs mer

Y 4 A 1. Yrkesintroduktion. Ett ekonomiskt stöd vid anställning av lärlingar och ETG-certifierade ungdomar

Y 4 A 1. Yrkesintroduktion. Ett ekonomiskt stöd vid anställning av lärlingar och ETG-certifierade ungdomar Y 4 A 1 Yrkesintroduktion Ett ekonomiskt stöd vid anställning av lärlingar och ETG-certifierade ungdomar Anställ lärlingar och ETG-certifierade ungdomar en möjlighet du inte har råd att missa Elektriska

Läs mer

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric Nu drar vi igång! Så kan löntagarna vinna valet 2006 Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Maria Lindberg, medlem i Handels. I undersökningen Valet är ditt har 30 032 medlemmar deltagit och

Läs mer

Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen

Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen Vi står aldrig still Med dig blir vi ännu starkare Vi är många medlemmmar och vi är en kraftfull motpart gentemot arbetsgivarna inom spårtrafikbranschen. Men

Läs mer

Cirkulär 15-018 2015-05-06 Arbetsmarknad och Juridik

Cirkulär 15-018 2015-05-06 Arbetsmarknad och Juridik Cirkulär 15-018 2015-05-06 Arbetsmarknad och Juridik Ekonomiskt stöd vid anställning av lärlingar och ungdomar som fullgjort utbildning enligt ETGkonceptet Detta är en revidering av cirkulär 14-024 (2014-06-27)

Läs mer

Dagordningens punkt 17 Vår arbetsplats. Utlåtande Kollektivavtalsteckning och tydliga avtal motionerna A126 A133

Dagordningens punkt 17 Vår arbetsplats. Utlåtande Kollektivavtalsteckning och tydliga avtal motionerna A126 A133 Utlåtande Kollektivavtalsteckning och tydliga avtal motionerna A126 A133 Motionerna A126 A128 tar upp förbundets arbete med att teckna lokalavtal. Förbundsstyrelsen tillsatte hösten 2013 en arbetsgrupp

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. Foto framsida: Sören Andersson Foton inlaga: Thinkstockphoto VISION Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Demonstrera Första Maj Säg nej till Elsäkerhetsverkets förslag! På söndag

Läs mer

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Sveriges Farmaceuter 2013 Grafisk form: Erika Jonés Foto: Ola Hedin Tryck: Vitt Grafiska OMVÄRLDEN FÖRÄNDRAS OCH VI MED DEN. Det innebär nya roller, nya uppgifter och nya utmaningar

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

Facket för Service och Kommunikation. Gott & blandat inför yrkeslivet

Facket för Service och Kommunikation. Gott & blandat inför yrkeslivet Facket för Service och Kommunikation Gott & blandat inför yrkeslivet Det här är SEKO 3 Vi tror på solidaritet! 5 Kolla avtalen 7 Åldern inne? 8 Sommarjobbet 9 Jobb utomlands 10 Mer info 10 Försäkra dig!

Läs mer

Hej jag vill veta hur sjuklönen beräknas och på vad exakt den ska beräknas på.

Hej jag vill veta hur sjuklönen beräknas och på vad exakt den ska beräknas på. hur beräknar man sjuklönen? Postad av Johan Dahlman - 06 okt 2013 08:50 Hej jag vill veta hur sjuklönen beräknas och på vad exakt den ska beräknas på. på min lönespec ser det ut som dom enbart räknat på

Läs mer

Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa

Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa aktörer solkar ner vårt rykte och förstör för de hederliga

Läs mer

Ska du vara föräldraledig?

Ska du vara föräldraledig? Ska du vara föräldraledig? Information om vad man ska tänka på när man ska vara föräldraledig Ska du vara föräldraledig? När du är föräldraledig sänks din medlemsavgift till Handels gäller inte avgiften

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 FACKLIGA STUDIER Hösten 2011 ABF ÖREBRO LÄN Drottninggatan 38 702 22 Örebro Tel: 019-601 54 13 Fax: 019-601 54 09 E-POST: tomas.hjort@abf.se thomas.andersson@abf.se LO-distriktet Örebro-Värmland Kungsvägen

Läs mer

Kontaktombud. inom privat sjukvård

Kontaktombud. inom privat sjukvård Kontaktombud inom privat sjukvård Kontaktombud är ett av de fackliga förtroendeuppdrag som finns inom Sveriges läkarförbund. Våra förtroendevalda är viktiga eftersom de företräder läkarna i relationen

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest?

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest? Är Sverige till Salu?? Ja idag är Sverige till salu! Vill vi ha det så? Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2013

Facklig utbildning. Kursprogram 2013 Facklig utbildning Kursprogram 2013 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

2016 års Avtalsrörelse. Måleriavtalet

2016 års Avtalsrörelse. Måleriavtalet 2016 års Avtalsrörelse Måleriavtalet Kollektivavtal efter strejk Då vi i sedvanliga förhandlingar med Måleriföretagen inte lyckades få till ett avtal beslutade förbundsstyrelsen om varsel som senare verkställdes.

Läs mer

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2 Synen på lönesättning och löneskillnader Rapport Facklig aktivitet

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Därför måste resereglerna moderniseras

Därför måste resereglerna moderniseras I fokus: Därför måste resereglerna moderniseras Avtal 2016 Installatörsföretagen 1 Facebook f Logo CMYK /.eps Facebook f Logo CMYK /.eps Innehåll Så tycker branschen SIDAN 4 En bransch i rörelse Intervju

Läs mer

Välkommen till Handels!

Välkommen till Handels! Välkommen till Handels! Välkommen till Handelsanställdas förbund, eller Handels som vi brukar säga. I den här broschyren vill vi berätta lite mer om förbundet och vad ditt medlemskap innebär och vad vi

Läs mer

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten.

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. KONTROLLANSVAR KONTROLLANSVAR Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. VARFÖR KONTROLL? 1. Varför ska en elektrisk installation kontrolleras

Läs mer

Endast det bästa det är du värd!

Endast det bästa det är du värd! Endast det bästa det är du värd! 1 "Min kompetens garanterar din säkerhet. Jag är stolt över mina yrkeskunskaper och vill ha bra betalt för dem. 2 Ensam eller gemensamt det finns olika sätt att hantera

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena.

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Dennis! Nu har jag rättat dina svar och önskar kompletteringar på några frågor. Det är 1a), 5 a) och b) samt lite beskrivning av värvning och synlighet på sista

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

Material som gruppen har tillgång till: - Avdelningens lokaler - Datorer - Kopiator - Fax - Skrivare

Material som gruppen har tillgång till: - Avdelningens lokaler - Datorer - Kopiator - Fax - Skrivare Migrationsprojektet Jeanette Gustavsson, Rose-Marie Myhr, Daniel Jernström, Katja Ojanne, Amanda Naesman, Emil Bäckström, Nafie Hamde, Svetlana Avramovic & Theo Verheggen Syfte Under 3 månader kommer Hotell

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten.

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. KONTROLLANSVAR KONTROLLANSVAR Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. VARFÖR KONTROLL? 1. Varför ska en elektrisk installation kontrolleras

Läs mer

SEKO Branschorganisation Spårtrafik. förslag

SEKO Branschorganisation Spårtrafik. förslag SEKO Branschorganisation Spårtrafik förslag Verksamhetsplan 2017 1 Branschorganisationens uppgifter Övergripande mål för Branschorganisationen; En effektiv demokratisk organisation som samordnar aktiviteter

Läs mer

Ra pp or t 5 av

Ra pp or t 5 av 5 Ra pp or t 5 av 7 7 Röster om fac ket och jobbet Ungdomar och fa cket Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 7 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen

Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen Vi jobbar för att Sverige ska få världens bästa chefer Svenska folket underkänner dagens svenska modell I Ledarna har vi länge kritiserat

Läs mer

ü ü ü ü Det lönar sig att vara med i Byggnads Hjälp att förhandla Rätt att kräva kollektivavtal Utbildning på arbetstid Rättshjälp Mer i lön STARK

ü ü ü ü Det lönar sig att vara med i Byggnads Hjälp att förhandla Rätt att kräva kollektivavtal Utbildning på arbetstid Rättshjälp Mer i lön STARK 219 MEDLEM ü ü ü ü Hjälp att förhandla Rätt att kräva kollektivavtal Utbildning på arbetstid Rättshjälp Mer i lön STARK STOLT TRYGG ICKE MEDLEM? Det lönar sig att vara med i Byggnads Ditt skydd på arbetsmarknaden

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Thomas, Nu har jag rättat dina kompletteringar och det var i stort sett rätt. Det som kvarstår som ett litet frågetecken är SACO frågan som jag har försökt

Läs mer

Den orättvisa sjukförsäkringen

Den orättvisa sjukförsäkringen Den orättvisa sjukförsäkringen Orättvis sjukförsäkring Den borgerliga regeringens kalla politik drar oss ned mot den absoluta nollpunkten. I snabb takt har de genomfört omfattande förändringar i den allmänna

Läs mer

säger lagarna om diskriminering?

säger lagarna om diskriminering? 9 Vad säger lagarna om diskriminering? a Lagarna handlar om att alla människor har lika värde och samma rättigheter. Etnicitet, kön, klass och utbildningsbakgrund ska inte vara avgörande för hur man blir

Läs mer

MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL)

MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL) MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL) Motionerna MBL 1 MBL 5 MOTION MBL 1 Byggnads MellanNorrland När och hur det utses förtroendevalda representera förbundet i lokala större företags styrelser, verkar inte

Läs mer

Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd

Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd VÅR REFERENS Jan Siezing 08-762 75 77 jan.siezing@eio.se Stockholm, 2015-05-26 Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd De regler och bestämmelser som berör elsäkerheten i samhället och som styr behörigheten

Läs mer

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen Inhyrd från bemanningsföretag? Välkommen till IF Metall Detta är en del av IF Metalls material till anställda och förtroendevalda som

Läs mer