AVTALAT Advokatförsäkring ny medlemsförmån

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AVTALAT Advokatförsäkring ny medlemsförmån"

Transkript

1 AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt Advokatförsäkring ny medlemsförmån Från 1 maj kommer medlemmarna i Elektrikerna, som första fackförbund i Sverige, att erbjudas en advokatförsäkring. Det handlar om en individuell försäkring till kollektivt pris, 60 kr i månaden. I Norge är det fyra fackförbund med medlemmar som infört advokatförsäkring, sade Wenngren. Ronny Wenngren informerade också om den omröstning som skett bland medlemmarna yrkesaktiva medlemmar deltog i omröstningen (62 %) röstade för medan 960 (39,8 %) röstade nej. Av de som röstade gjorde över 70 procent det via SMS, resten via hemsidan. Vi tycker det är en väldigt bra medlemsförmån för våra medlemmar. En modern förmån i tiden. Tror den blir minst lika betydelsefull som den kollektiva hemförsäkring som vi var först med av LO förbunden att införa, säger Jonas Wallin, Elektrikernas förbundsordförande, i en kommentar. Grupparbete Hela CR delades också upp i grupper för att diskutera och komma med frågor. Viktigt med informationen ut till medlemmarna då det är ett erbjudande man måste säga ja eller nej till. Av grupparbetena framkom många exempel där medlemmar skulle ha behövt denna försäkring. Help i Norge har ett 50-tal advokater som arbetar med denna försäkring. Man bygger nu upp en svensk organisation i Stockholm.

2 Låt oss modernisera arbetslivet Mitt budskap till arbetsgivarna är: Om nu inte stora nominella löneökningar är önskvärda, utan reallöneökning, bör det finnas gott om tillfälle att förbättra arbetsvillkoren. Det bör med andra ord vara ett alldeles utmärkt tillfälle för Svenskt Näringsliv, EIO, EFA och de andra att diskutera arbetslivets modernisering och villkor, sade Jonas Wallin i sitt inledningsanförande. Satsa på unga och kvinnor I min egenskap ordförande för World Skills Sweden har jag mött många kvalificerade företrädare inom offentlig förvaltning, näringsliv och även politiker som liksom jag sett en utmaning i att satsa på ungdomen och få in kvinnorna i branscher där vi nästan bara har män för att både trygga yrkesbranschernas rekryteringsbehov och dels för att stärka vår internationella konkurrenskraft. I högtidliga sammanhang brukar alla tala sig varma om ett mer hållbart samhälle, näringsliv, arbetsmarknad, you name it.

3 Med det menas att vi ska verka i balans med långsiktiga miljö- och naturmål, arbeta långsiktigt och inte kortsiktigt. Arbetsmarknadens parter lägger ner många miljoner på kurser som predikar vikten av Balans i livet, Medarbetaren i centrum, Låt oss växa tillsammans. Det borde således vara en ganska gemensam uppgift då att utforma arbetsmiljöer där de som arbetar där inte slits ut eller skadas så att de inte kan verka fram till sin naturliga pensionsavgång, sade Wallin. Familj, barn, arbete Det finns nog hos de flesta löntagare och företagare också en samsyn kring att jämställdhet och familjen är viktig. Då borde det finnas en samsyn hur vi på arbetsmarknaden kan reglera så att arbetsliv och familjeliv med barn går att kombinera bättre. Alla är överens om att ett så extremt exportberoende land som Sverige måste vara kunnigare och duktigare än konkurrentländerna för att vi ska kunna ta marknadsandelar. Det andra alternativet är att våra personalkostnader ska vara billigare än alla andra konkurrenter Om vi inte tror på att lönedumpning eller social dumpning är ett effektivt konkurrensmedel för ett land som Sverige förutsätts att vi satsar på utbildning, kompetens och att utveckla vår arbetslivsorganisation, sade Wallin. Beslut om budget och avgifter 2012 Förbundsstyrelsens förslag till budget 2012 och Verksamhetsplan godkändes av CR. Där ingick beslut om avgifter. o Medlemsavgift i procentavgift, totalt, 1,9 %. A-kassan debiterar medlemsavgiften direkt av medlem i särskild ordning. o Ackordskontrollavgift, 0,5%. o Fast avgift 1: 555 kr/mån (+15 kr) avser de som arbetar utanför våra avtalsområden o Fast avgift 2: 350 kr/mån (+10 kr) avser studier, sjuk etc med avgiftsunderlag > kr. o Fast avgift 3: 230 kr/mån (+5 kr) studier, sjuk etc med avgiftsunderlag < kr. o Fast avgift 4: 235 kr/mån (+5 kr) avser medlem anställd utomlands, med medlemskap i ett annat lands fackförening, men som vill kvarstå som medlem. o Fast avgift 5: 235 kr/mån (+5 kr) avser arbetslös medlem. o Pensionär född 1925 eller senare, 135 kr/mån (oförändrad).

4 Unga röster från CR Rickard Ångkvist, 23 år, Bravida i Karlskrona, VK 8. Åkte hit för att lära. Intressant att se hur man fattar beslut t ex om advokatförsäkringen som nu blir verklighet. Johan Hillerkrans, 23 år, APQ El i Malmö. VK 8. Nyttigt, man får vara med och lägga en påverkande åsikt. Jag uppmanar unga elektriker att engagera sig och påverka sin situation. Bobo Kafashi, 27 år, YIT i Linköping, VK 31. Bra att vi får komma hit, att få tala och delta i diskussionerna. Våra idéer kommer fram. Andra gången jag är med på CR. Sakarias Waara, 21 år, Goodtech i Gällivare, VK 28. Kul att få delta. Motsvarar väl vad jag trodde. Tycker att advokatförsäkringen är en bra grej.

5 Riktigt roligt att få träffa kamrater från hela Sverige. Uppmanar verkligen alla unga elektriker att engagera sig. 5 på CR 10 vid Förbundsmötet I syfte att främja engagemang och intresse för unga har stadgarna gjort det möjligt att fem unga elektriker får delta på CR och 10 när det är Förbundsmöte. Ungdomarna har yttranderätt men inte rösträtt. Claes Melkersson, 21 år, arbetslös, ungdomsansvarig, Stockholm, VK 1. Premiär för mig. Tycker det är en ära att få vara med och se beslut fattas. Många bra idéer och diskussioner. Fler yngre på CR Fler unga har blivit ordinarie ledamöter av CR. Inslaget av yngre elektriker har börjat öka på CR. Bakre raden fr v. Per-Ola Nilsson, VK 8, Oskar Larsson, VK 9, Karolina Johansson, VK 15 och John Björkman, VK 28 är nu ordinarie ledamöter av CR. Dagens unga elektriker vid CR var rad 2 fr v Bobo Kafashi, VK 31, Johan Hillerkrans, VK 8, Rickard Ångkvist, VK 8. Längst fram fr v. Claes Melkersson, VK 1 och Sakarias Waara, VK 28.

6 Tuffaste avtalsrörelsen på länge väntar 2012 Vi står inför en av de besvärligaste avtalsrörelserna på länge, mitt i en ekonomisk kris och med en enig arbetsgivarfront som vill betala mindre och bestämma mer, sade Ronny Wenngren i sin rapportering till CR. Wenngren gav information om det omfattande arbete som skett inför avtalsrörelsen med uppsökeri på arbetsplatserna för att lyssna på vad medlemmarna vill. Det resulterade i runt avtalsförslag. Rekord. En rimligare del av vad man faktiskt har jobbat ihop Medlemmarna vill självklart ha reallöneökningar, en rimligare del av det resultat de faktiskt arbetat ihop år elfirmorna och energiföretag. Kraven därutöver handlar om att få modernare villkor i arbetslivet. Så att de ska kunna orka jobba till pensionen, inte behöva dö i förtid för att det dammar eller kroppen slits ut av dåliga arbetsmiljöer. Man vill ha arbetstidsförkortning och underlätta för unga med barn att kunna kombinera det med att jobba, säger Wenngren i en kommentar till Avtalat. Ingen har bett om försämringar Från inget håll har jag hört att våra medlemmar vill ha det som våra motparter önskar. Ingen frågar om individuella avtal, ingen tycker att firman ska få bestämma mer över hur, när och var de ska arbete. Inte ett förslag har kommit in om säsongsanpassade arbetstider eller om lösare anställningsformer, säger Wenngren. Arbetsgivarna vill ha mer makt än vad de har idag. De har ingen utgångspunkt Nr 87 November 2011

7 Val på CR Fyllnadsval som ersättare till förbundsstyrelsen. o Per-Ola Nilsson, VK 8. (Ersätter Peter Mårtensson, som blir ombudsman). i sin värld utifrån hur en elektriker eller en kraftverkare har det i vardagen på jobbet. Stöd till industrifacken På CR tog ombudet Christer Olsson, VK 1, upp ett förslag om ett stöduttalande för industrifackens avtalskamp. Det ställde sig ett enhälligt CR bakom. Bra. De har det tufft och de ska veta att vi ställer upp om de behöver solidaritet, säger Ronny Wenngren. På samma sätt ställer vi upp för förbunden som har många underavlönade kvinnor som behöver lyftas upp. Vi är ju för jämställdhet även i lönekuvertet, säger Wenngren. Ackord och kontrollavgifter Det är beklämmande att vi ska behöva ödsla tid med konflikter kring kontrollavgifterna. Det är så omoget av arbetsgivarna att investera i draksådd. Det kan komma att bränna sig. Nog borde det finnas intelligentare förhandlingar som borde ske kring produktionens villkor och förnyelse. o Ullrik Persson, VK 2. (Ersätter Thomas Åberg som blivit ombudsman). Mötesordförande Tre ordföranden förbereder, leder CR och Förbundsmötet. Johan Olin, VK 2 har avsagt sig sitt uppdrag liksom Peter Mårtensson, VK 8. CR valde nu som ordinarie Sebastian Brandt, VK 8 och Joe Mayer, VK 31. Ersättare: Krister Nylander, VK 15. Nr 87 November 2011

8 Årets blåslampa Tomas Gustafsson En fackligt förtroendevald eldsjäl från VK 9 utsågs av förbundsordförande Jonas Wallin till 2011 års Blåslampa. Tomas har utöver sitt gedigna arbete i sin verksamhetskrets varit Sverige runt och blåst liv i den fackliga aktiviteten, propagerat för ackordsarbete, informerat om Elsäkerhetsverkets behörighetsförslag och inte minst gjort ett hästjobb när det gäller att få medlemmar ute på arbetsplatser att skriva avtalsförslag, säger Jonas Wallin. Meste veteranen Claes-Göran Olsson, Göteborg veteran på CR mötet. Han har varit med sedan man startade med CR Claes-Göran har också suttit med i förbundsstyrelsen i många år. Enda kvinnan Gustafsson, i orange väst, på ett av otaliga arbetsplatsmöten. I sin fackliga vardag har Tomas och hans kamrater visat att det går att värva medlemmar och engagera fler i det fackliga arbetet. Nyckeln heter att vara ute på arbetsplatserna och snacka. Tomas Gustafsson, som är verksamhetsledare i VK, hade tyvärr inte tid att närvara på CR. Karolina Johansson, från Örnsköldsvik och VK 15 var CR:s enda kvinnliga ombud. För inte så många år sedan deltog Karro på ett Ungdomsforum på Åkers Runö. Idag är hon ledamot av CR och arbetar med ungdomsfrågor och skolinfo i verksamhetskretsen.

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet 08-412 82 82 postbox.fk@sef.se. LO-samordningen prövas i november

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet 08-412 82 82 postbox.fk@sef.se. LO-samordningen prövas i november AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet 08-412 82 82 postbox.fk@sef.se LO-samordningen prövas i november Ska nya LO gå enade fram i nästa avtalsrörelse? Svaret

Läs mer

Dagordning till Svenska Elektrikerförbundets Förbundsmöte den maj 2018

Dagordning till Svenska Elektrikerförbundets Förbundsmöte den maj 2018 Dagordning till Svenska Elektrikerförbundets Förbundsmöte den 27-29 maj 2018 1. Öppnande av Sekreterare 3. Val av Protokollsjusterare 4. Val av extra mötesordförande för mötet 5. Fastställande av dag-

Läs mer

DU AVGÖR EFFEKTEN. Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med.

DU AVGÖR EFFEKTEN. Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med. DU AVGÖR EFFEKTEN Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med. " 2 Min kompetens garanterar din säkerhet. Jag är stolt över mina yrkeskunskaper och vill ha bra betalt för dem. ENSAM ELLER GEMENSAMT Det

Läs mer

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Förberedelserna inför avtalsrörelsen 2012 går in i ett intensivare skede.

Läs mer

Protokoll. fört vid Verksamhetskrets 1, El-ettans, årsmöte på Konferens Vimpeln, Solna. Verksamhetsledaren Daniel Lundin öppnar årsmötet.

Protokoll. fört vid Verksamhetskrets 1, El-ettans, årsmöte på Konferens Vimpeln, Solna. Verksamhetsledaren Daniel Lundin öppnar årsmötet. Protokoll fört vid Verksamhetskrets 1, El-ettans, årsmöte 2016-04-14 på Konferens Vimpeln, Solna. 1. Mötets öppnande Verksamhetsledaren Daniel Lundin öppnar årsmötet. 2. Inbjudna gäster Jurister från juristförsäkringsbolaget

Läs mer

AVTALAT. Kommentarer till EIO

AVTALAT. Kommentarer till EIO AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Våra avtalskrav för ett modernt arbetsliv Först en garanterad reallöneökning.

Läs mer

Det här är SEKOs medlemmar

Det här är SEKOs medlemmar Det här är SEKO 1 Det här är SEKOs medlemmar Tåg som kommer i tid, posten hemburen, varma hus, framkomliga vägar och fungerande telefoner. Och så förstås trygg färjetrafik, säkra fängelser och en trevlig

Läs mer

Välkommen som medlem. Information om Handels avtal för tjänstemän inom Coop

Välkommen som medlem. Information om Handels avtal för tjänstemän inom Coop Välkommen som medlem Information om Handels avtal för tjänstemän inom Coop Välkommen som medlem Handels förhandlar avtal för ett stort antal tjänstemän. Handels målsättning är att våra tjänstemannaavtal

Läs mer

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2 Synen på lönesättning och löneskillnader Rapport Facklig aktivitet

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Starka tillsammans Genom att vi är många och håller ihop är vi starka. Genom aktiva och engagerade medlemmar formar vi våra

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Du tjänar på kollektivavtal

Du tjänar på kollektivavtal Du tjänar på kollektivavtal Föräldralön. Mer pengar att röra dig med när du är föräldraledig tack vare kollektivavtalet. ITP. Marknadens bästa pensionsförsäkring ger dig mer pengar när du slutar jobba

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. Foto framsida: Sören Andersson Foton inlaga: Thinkstockphoto VISION Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete

Läs mer

Frågor och svar om Flexpension

Frågor och svar om Flexpension Frågor och svar om Flexpension Varför Flexpension? Vi lever längre. I takt med att medellivslängden ökar så blir utmaningarna för individen och välfärden allt större. Bristen på flexibilitet i slutet

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET Rapport 1 av 5 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter 2002 Landsorganisationen i Sverige ISBN 91 566 1934 0 LO 02.11 100 satser Fem rapporter Rapport 1 Synen på

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Modernt arbetsliv!

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Modernt arbetsliv! AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Modernt arbetsliv! Medlemmarna kom in med många hundratals avtalsförslag som

Läs mer

DU SOM GÅR EL- OCH ENERGIPROGRAMMET -- BLI MEDLEM I FACKET!

DU SOM GÅR EL- OCH ENERGIPROGRAMMET -- BLI MEDLEM I FACKET! DU SOM GÅR EL- OCH ENERGIPROGRAMMET -- BLI MEDLEM I FACKET! Snart dags att börja jobba? Skolan är en skyddad värld ute i arbetslivet gäller tuffare spelregler. På arbetsmarknaden finns två parter löntagare

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Kort om IF Metall Medlemsstatistik, avgifter m.m. Januari 2017

Kort om IF Metall Medlemsstatistik, avgifter m.m. Januari 2017 Kort om IF Metall Medlemsstatistik, avgifter m.m. Januari 2017 Inledning Denna broschyr kan vara bra att ha när du behöver uppgifter om vår organisation, till exempel medlemsstatistik, avgifter etc. Uppgifterna

Läs mer

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre.

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. ST 2014. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska januari 2016. Tack för ditt förtroende! Vi är glada

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se

Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning. Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se AVTALAT Info från förbundsledning & förhandlingsavdelning Svenska Elektrikerförbundet. Kontakt 08-412 82 82. postbox.fk@sef.se Förslag från Elsäkerhetsverket skapar oro och ilska Arne Dufåker, förhandlingsavdelningen

Läs mer

Ingenjör och högskoleanställd

Ingenjör och högskoleanställd Ingenjör och högskoleanställd Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjörernas visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är er innovationskraft som löser våra gemensamma problem, höjer

Läs mer

Kort om IF Metall Medlemsstatistik, avgifter m.m. Januari 2012

Kort om IF Metall Medlemsstatistik, avgifter m.m. Januari 2012 Kort om IF Metall Medlemsstatistik, avgifter m.m. Januari 2012 Inledning Denna broschyr kan vara bra att ha när du behöver uppgifter om vår organisation, till exempel medlemsstatistik, avgifter etc. Uppgifterna

Läs mer

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Medlemsrekrytering Medlemsrekrytering Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Facklig introduktion Information till alla nyanställda (t ex i samband med företagets introduktion):

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 IF Metalls styrka bygger på att vi är många och kunniga, både när vi driver frågor på arbetsplatserna och i samhället i stort. Organisering handlar inte enbart

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Stå inte ensam. Bli medlem nu! Avgiftsfritt medlemskap

Stå inte ensam. Bli medlem nu! Avgiftsfritt medlemskap Stå inte ensam Bli medlem nu! Avgiftsfritt medlemskap Gå med idag utan avgift! Byggnads är Sveriges starkaste fackförbund med fler än 100 000 medlemmar. Vi finns över hela landet och företräder alla byggnadsarbetare.

Läs mer

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen Förmågan att väcka engagemang och samtidigt utveckla medlemskapet är avgörande för att kunna växa som förbund. Unionen har genom att se och möta medlemmarnas behov lyckats nå vårt mål om att bli 600 000

Läs mer

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet!

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet! 1 Vår arbetsplats Kongress 2014 2 Att trivas och utvecklas på jobbet! Arbetsorganisation. Bemanning. Arbetstider. Arbetsmiljö. Rehabilitering. Kompetensutveckling. Trygga anställningar. Jämställdhet. Lönesystem

Läs mer

Ra pp or t 5 av

Ra pp or t 5 av 5 Ra pp or t 5 av 7 7 Röster om fac ket och jobbet Ungdomar och fa cket Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 7 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport

Läs mer

Tabellbilaga. Facket i Stockholm 43

Tabellbilaga. Facket i Stockholm 43 Tabellbilaga Facket i Stockholm 43 1 Arbetare fördelade efter arbetsställets storlek. Tillverkningsindustri. Antal anställda 1 5 6 10 11 49 50 99 100 499 500 Vet ej, men färre än 11 Vet ej, men fler än

Läs mer

SEF varslar om stridsåtgärder inför kommande avtalsperiod! Postad av Patrik Hedlund - 29 jan :41

SEF varslar om stridsåtgärder inför kommande avtalsperiod! Postad av Patrik Hedlund - 29 jan :41 SEF varslar om stridsåtgärder inför kommande avtalsperiod! Postad av Patrik Hedlund - 29 jan 2013 17:41 Voltium. Skulle någon förklara vad det handlar om? Inkasseringsavtalet. Kan någon förklara? Edit:

Läs mer

Endast det bästa det är du värd!

Endast det bästa det är du värd! Endast det bästa det är du värd! 1 "Min kompetens garanterar din säkerhet. Jag är stolt över mina yrkeskunskaper och vill ha bra betalt för dem. 2 Ensam eller gemensamt det finns olika sätt att hantera

Läs mer

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka På omslaget: Camilla Jansson, vagnvärd Harjit Kaur, spärrexpeditör Stefan Färnström, behandlingsassistent Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen

Läs mer

Röster om facket och jobbet 2011

Röster om facket och jobbet 2011 Röster om facket och jobbet 11 Sammanfattning av del 1-5 Röster om facket och jobbet 11 Om undersökningen - 1988, 1993, 1998, 2, 6 och 11-45 intervjuer vintern 1/11 - Anställda 18-64 år - SCBs AKU och

Läs mer

Röster om facket och jobbet 2011

Röster om facket och jobbet 2011 Röster om facket och jobbet 0 Det fackliga medlemskapet Röster om facket och jobbet 0 Det fackliga medlemskapet Om undersökningen - 988, 99, 998, 00, 006 och 0-4500 intervjuer vintern 00/0 - Anställda

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Avtals EXTRA. Hög anslutningsgrad och sammanhållning är viktigast när arbetsgivarna. försämringar i avtalen. Vi är starkast tillsammans!

Avtals EXTRA. Hög anslutningsgrad och sammanhållning är viktigast när arbetsgivarna. försämringar i avtalen. Vi är starkast tillsammans! Avtals EXTRA Hög anslutningsgrad och sammanhållning är viktigast när arbetsgivarna kräver kraftiga försämringar i avtalen. Vi är starkast tillsammans! JANUARI 22017 Tillsammans är vi starka Vi är världens

Läs mer

Få ut mer av ditt arbetsliv! Bli medlem i Unionen Sveriges största fackförbund för dig i det privata arbetslivet. Tillsammans ökar vi både din

Få ut mer av ditt arbetsliv! Bli medlem i Unionen Sveriges största fackförbund för dig i det privata arbetslivet. Tillsammans ökar vi både din Få ut mer av ditt arbetsliv! Bli medlem i Unionen Sveriges största fackförbund för dig i det privata arbetslivet. Tillsammans ökar vi både din trygghet och dina utvecklingsmöjligheter på jobbet. Investera

Läs mer

Avtalsrörelsen Februari 2012

Avtalsrörelsen Februari 2012 Avtalsrörelsen Februari 2012! Avtalsrörelsen ur löntagarnas perspektiv Att lön är det viktigaste när man söker nytt jobb är kanske inte förvånande, men att bara fyra procent tycker att kollektivavtal är

Läs mer

Underlag vision. Kongressombuden November 2008

Underlag vision. Kongressombuden November 2008 Till Kongressombuden November 2008 Underlag vision Underlag till Extra kongressen 2009 På kongressen 2008 behandlas visionen i gruppsittningen och yrkanden har bearbetats av redaktionsutskotten. Ett nytt

Läs mer

Bli medlem du också! På unionen.se eller 0771-743 743

Bli medlem du också! På unionen.se eller 0771-743 743 Unionen nära dig Bergslagen 019-17 46 00 Dalarna 0243-21 35 50 Gävleborg 026-64 76 00 Göteborg 031-701 28 00 Mellannorrland 060-55 31 00 Mälardalen 021-40 48 00 Norrbotten 0920-23 35 00 SjuHall 033-20

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET 2003 Landsorganisationen i Sverige LO 03.10 10 satser EXTRA 1 Rapportens syfte Att utifrån det rika materialet i undersökningen Röster om facket och jobbet ge en fördjupad bild

Läs mer

Röster om facket och jobbet

Röster om facket och jobbet Röster om facket och jobbet Facket i storstäderna 6 RAPPORT 6 AV 7 7 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari november 7 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2

Läs mer

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet Facklig introduktion du, facket och kollektivavtalet Landsorganisationen i Sverige 2010 Illustrationer: Pontus Fürst, Pipistrello AB Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet,

Läs mer

1 X 2. Läs mer om vad du tjänar på kollektivavtalet och medlemskapet i Unionen på unionen.se

1 X 2. Läs mer om vad du tjänar på kollektivavtalet och medlemskapet i Unionen på unionen.se 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 X 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 X 2 12 13 14 10 11 12 13 14 Fråga 1: Du börjar känna att du kan arbetsuppgifterna och är sugen på nåt nytt. Men du vet inte om du vill utvecklas i den

Läs mer

ditt skyddsnät, din trygghet i arbetslivet

ditt skyddsnät, din trygghet i arbetslivet Välkommen till Byggnads ditt skyddsnät, din trygghet i arbetslivet Det här får du för din medlemsavgift Rådgivning Har du eller chefen rätt? Var inte rädd att ställa frågor! Vi hjälper dig att förklara

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på din arbetsplats i lag utan fastställs

Läs mer

Ung i Seko Väst aktiviteter

Ung i Seko Väst aktiviteter Ung i Seko Väst aktiviteter Ung i Seko Väst aktiviteter Ungdomskurser Det finns en hel del att lära sig om man är ny inom den fackliga verksamheten eller behöver fler argument för att gå med, Hur tar jag

Läs mer

Facket för dig inom telekombranschen

Facket för dig inom telekombranschen Facket för dig inom telekombranschen Aldrig ensam med oss Jobbar du inom telekom? Då är Seko fackförbundet för dig. Seko organiserar telekom Redan idag finns Sekos medlemmar i hela telekomsektorn, allt

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på

Läs mer

Därför är det bra med kollektivavtal

Därför är det bra med kollektivavtal Därför är det bra med kollektivavtal kollektivavtalskrift_oktober_2014.indd 1 10/24/2014 11:17:45 AM ST, 2006. Produktion: STs kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska oktober 2014. Upplaga: 3 000 ex.

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Det ska löna sig att vara medlem i Handels! Dina medlemsförmåner. Isac, medlem i Handels. Joanna, medlem i Handels

Det ska löna sig att vara medlem i Handels! Dina medlemsförmåner. Isac, medlem i Handels. Joanna, medlem i Handels Det ska löna sig att vara medlem i Handels! Dina medlemsförmåner Isac, medlem i Handels Joanna, medlem i Handels Dina medlemsförmåner Välkommen som medlem i Handels. För dig och alla som valt att gå med

Läs mer

Välkommen till Handels!

Välkommen till Handels! Välkommen till Handels! Välkommen till Handelsanställdas förbund, eller Handels som vi brukar säga. I den här broschyren vill vi berätta lite mer om förbundet och vad ditt medlemskap innebär och vad vi

Läs mer

STADGAR. Stadgar antagna vid Svenska Kommunalarbetareförbundets kongress 2013

STADGAR. Stadgar antagna vid Svenska Kommunalarbetareförbundets kongress 2013 STADGAR Stadgar antagna vid Svenska Kommunalarbetareförbundets kongress 2013 Juni 2013. Art nr 978 91 7479 207 2 Tryck: Sjuhäradsbygdens Tryckeri AB, Bods 2013 nnehåll Innehåll 3 1-2 1 Förbundets namn

Läs mer

Planeringsförutsättningar 2018

Planeringsförutsättningar 2018 Planeringsförutsättningar 2018 1 Planeringsförutsättningarna ut i februari Verksamhetsplan kick-off Avdelningarna antar och skickar in VP till förbundet senast den 31 augusti Distriktsmöte på hösten Studiekonferens

Läs mer

Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare. juni 2013

Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare. juni 2013 Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare juni 2013 Hur står det till med jämställdheten egentligen? Unga välutbildade kvinnor och män ser en jämställd arbetsmarknad som något självklart. Men vad

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Är de värt att va me i sef? Postad av Simon Persson - 29 maj 2011 21:32

Är de värt att va me i sef? Postad av Simon Persson - 29 maj 2011 21:32 Är de värt att va me i sef? Postad av Simon Persson - 29 maj 2011 21:32 `Hej! Jag gick ut skolan förra året och har nu fått jobb på ett elinstallationsföretag (har varit ute och rest samt sysslat med lite

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

Unga röster om facket. Undersökning om ungas inställning till fackförbund och fackliga frågor

Unga röster om facket. Undersökning om ungas inställning till fackförbund och fackliga frågor Unga röster om facket Undersökning om ungas inställning till fackförbund och fackliga frågor Lars Wennberg, Öhrlings PricewaterhouseCoopers och Lars Ericson, Swedbank September 2009 Innehåll INNEHÅLL...

Läs mer

Alla under samma hjälm

Alla under samma hjälm Alla under samma hjälm Du och alla andra brandmän tjänar på att vara med i Kommunal. Kommunal har kollektivavtal för alla brandmän. Läs om nya medlemsförsäkringen för dig som är deltidsbrandman (RiB:are).

Läs mer

För dig som läser till världens bästa yrke: läkare.

För dig som läser till världens bästa yrke: läkare. För dig som läser till världens bästa yrke: läkare. Medicine Studerandes Förbund är studentförbundet inom Sveriges läkarförbund Bli medlem och påverka din framtid nu Vi vet att det är tufft när det känns

Läs mer

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi?

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? talarmanus för skolinformatör i åk 1-3 2011 talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? JOBBA Värt att veta inför sommar- och extrajobb. Bild 2 Berätta vem du är och varför du är engagerad i facket

Läs mer

Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket

Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket SEKO Upplaga: 5 000 november 2008 Grafisk form och produktion: ETC Foto: Anna Ledin Tryck: Modintryckoffset Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket I den här broschyren

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET 2003 Landsorganisationen i Sverige LO 03.10 10 satser EXTRA 1 Rapportens syfte Att utifrån det rika materialet i undersökningen Röster om facket och jobbet ge en fördjupad bild

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET Rapport 1 av 5 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter 2002 Landsorganisationen i Sverige ISBN 91 566 1935 9 LO 02.11 100 satser Fem rapporter Rapport 1 Synen på

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Försvarsförbundets Verksamhetsinriktning 2007-2011 Antagna av Försvarsförbundets kongress 12-14 juni 2007 2 FÖRSVARSFÖRBUNDET VERKSAMHETSINRIKTNING 2007-2011 3 Försvarsförbundets vision Vi i Försvarsförbundet

Läs mer

Välkommen. som medlem. För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också!

Välkommen. som medlem. För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem Handels förhandlar avtal för ett stort antal tjänstemän. Handels målsättning är att

Läs mer

Röster om facket och jobbet

Röster om facket och jobbet 2 Röster om facket och jobbet Rapport 2 av 5 2011 Det fackliga medlemskapet Medlemskapets värde Skäl att inte vara medlem i facket Orsak till att lämna facket Kan tänka sig bli medlem Avgörande skäl att

Läs mer

Avtal 2016 rörelsen är igång

Avtal 2016 rörelsen är igång Avtal 2016 rörelsen är igång Innehållsförteckning Avtal 2016 rörelsen är igång! 3 Prata avtal och prata lön! 4 Om avtalen och avtalsrörelsen 6 Innehållet i avtalen 7 Samordning 7 Avtalskrav från Livs 8

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna 1 Innehåll Om undersökningen 4 Sammanfattning 5 Få unga är nöjda

Läs mer

Tycker det är lite märkligt att de inte tar chansen att synas här. För det är väl gratis dessutom? Även för företag/organisationer?

Tycker det är lite märkligt att de inte tar chansen att synas här. För det är väl gratis dessutom? Även för företag/organisationer? Varför är inte facket här? Postad av Johan Andersson - 06 nov 2011 10:31 Ja, varför är inte SEF representerade här? Jag har sett att flera från EIO är registrerade här och deltar i diskussioner. Men jag

Läs mer

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS)

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) 251659264 Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Org.nr: 822001-6052 34:e ordinarie årsmötet Lördagen den 8 mars 2014 kl. 15.00 på Scandic Täby. 1 Årsmötet öppnas Årsmötet öppnades av föreningens

Läs mer

Välkommen som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också.

Välkommen som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem Handels är ett av Sveriges mest framgångsrika fackförbund. Vi ökar och har idag cirka 156 000 medlemmar.

Läs mer

PROTOKOLL PROTOKOLL FÖR ÅRSMÖTE Sundsvalls Brukshundklubb

PROTOKOLL PROTOKOLL FÖR ÅRSMÖTE Sundsvalls Brukshundklubb PROTOKOLL 1 (5) Mötesdatum: Tid: 2017-02-11 16.00 Plats: Sundsvalls Brukshundklubb PROTOKOLL FÖR ÅRSMÖTE 1. Mötets öppnande Ordförande Lars Fahlberg hälsade alla närvarande varmt välkomna och förklarade

Läs mer

Det ska löna sig att vara medlem i Handels. Dina medlemsförmåner

Det ska löna sig att vara medlem i Handels. Dina medlemsförmåner Det ska löna sig att vara medlem i Handels Dina medlemsförmåner Dina medlemsförmåner Välkommen som medlem i Handels. För dig och alla som valt att gå med i Handels vill vi göra vårt yttersta för att det

Läs mer

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet!

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Gratis elevmedlemskap för dig som studerar Livs är på din sida! Slaktare och bagare. Snusarbetare och kylpersonal. Maskin skötare och kafferostare. Bryggare och kex

Läs mer

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Att bli medlem i Handels en bra affär! Medlemskap i facket är fortfarande en självklarhet samtidigt finns det undersökningar

Läs mer

För dig som läkarstudent

För dig som läkarstudent För dig som läkarstudent Arbetsgivare Myndigheter Opinionsbildande organisationer Läkarförbundet Branschorganisationer MSF Beslutsfattare Regeringskansli Media Läkaresällskapet Medlemmar Allmänhet Politiker

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Facket är till för dig. Information från Seko - facket inom Green Cargo

Facket är till för dig. Information från Seko - facket inom Green Cargo Facket är till för dig Information från Seko - facket inom Green Cargo Vad gör vi? Vi företräder medlemmarna i alla frågor. Vi följer med som stöd vid exempelvis samtal med arbetsgivaren eller rehabiliteringsärenden.

Läs mer

Känner du. dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans!

Känner du. dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans! Känner du dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans! Du kan göra skillnad! Det är lätt att känna sig osynlig i e-handelsbranschen eftersom du aldrig möter kunderna

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

Protokoll årsmöte 13 november 2015

Protokoll årsmöte 13 november 2015 Protokoll årsmöte 13 november 2015 Tid kl 16.30-18.00 Plats Svenska Mässan, Göteborg Närvarande Röstlängd Södra lokalavdelningen Kurt Månsson Peter Danielsson Västra lokalavdelningen Björn Smedberg Anders

Läs mer

Ingenjör och doktorand

Ingenjör och doktorand Ingenjör och doktorand Välkommen till Sveriges Ingenjörer Du som är ingenjör och doktorand utför ett särskilt viktigt arbete för hela samhället. Genom att ta fram ny kunskap är din arbetsinsats avgörande

Läs mer

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Innehåll sid 1 Namn 2 2 Ändamål 2 3 Medlemskap 2 4 Möten 2 Tid för årsmötekallelse motioner 2 Extra årsmöte 3 Antal möten 3

Läs mer

Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen

Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen Vi jobbar för att Sverige ska få världens bästa chefer Svenska folket underkänner dagens svenska modell I Ledarna har vi länge kritiserat

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

RAPPORT Hur ska lönen sättas? Röster från medarbetare

RAPPORT Hur ska lönen sättas? Röster från medarbetare RAPPORT Hur ska lönen sättas? Röster från medarbetare Banar väg för tjänsteför etagen Innehåll 1 Förord...5 2 Sammanfattning...6 3 Lönebildning stämmer...7 4 Lönebildning, fråga för fråga...10 5 Nöjdhetsindex...17

Läs mer