Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket"

Transkript

1 Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket

2 SEKO Upplaga: november 2008 Grafisk form och produktion: ETC Foto: Anna Ledin Tryck: Modintryckoffset

3 Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket I den här broschyren möter du Karolin, Robert, Jees och Ida, fyra av SEKO:s medlemmar. Vi vill genom deras berättelser visa vilken skillnad ett fackligt medlemskap kan göra och vad vi kan betyda för dig. Som medlem i SEKO får du större inflytande på din arbetsplats. Det finns alltid någon som har koll på dina rättigheter och förhandlar med arbetsgivaren om du blivit orättvist behandlad. Sammanlagt har ungefär medlemmar valt SEKO som sitt fackförbund. För varje ny medlem ökar våra möjligheter att påverka! Inom kriminalvården är SEKO starka. Alla yrkesgrupper inom myndigheten är välkomna som medlemmar. Vi har förtroendevalda på samtliga arbetsplatser. Speciellt för vår bransch är att vi dessutom har tillgång till sex regionala samordnare som bistår dig som medlem. Kriminalvårdare arbetar med människor i behov av stöd, rehabilitering och mänsklig kontakt. Men också med människor i kris som ibland är en risk för sig själva och sin omgivning. Vårt jobb är att se till att dessa människor kommer in i samhället igen, som fungerande individer. Samhället lägger ett stort ansvar på oss inom kriminalvården, men idag speglas det inte i lönekuvertet. SEKO kräver en ändring på detta. Ett viktigt jobb ska vara bra betalt! Bättre lön, ökad trygghet och ett stopp för ensamarbete är några av de områden där vi idag arbetar hårt för att nå en förändring. Med ditt medlemskap blir vi ännu starkare, får större inflytande och kan teckna ännu bättre avtal. Välkommen till kriminalvården och till SEKO kriminalvårdsfacket. Hälsningar Roal Nilssen, ombudsman SEKO. PS Just nu betalar du som studerar bara 33 kronor i månaden!

4 Karolin Manner Karolin Manner blev i sitt arbete som kriminalvårdare tagen som gisslan av två beväpnade intagna. Den traumatiska upplevelsen har satt djupa spår hos Karolin, som med hjälp av SEKO nu fått en annan tjänst inom kriminalvården. Karolin Manner jobbade på anstalten Hällby utanför Eskilstuna när hon blev utsatt för en mycket obehaglig händelse. Det var en vanlig arbetskväll som Karolin överfölls av två intagna. De var beväpnade med ett hemmagjort vapen, tillverkat av en tandborste och ett rakblad, som de tryckte mot hennes hals. De tvingade till sig Karolins nycklar och krävde att hon skulle visa dem vägen ut. De sade bara vi ska ut härifrån och tvingade mig att tala om var nycklarna passade. Den ene av de intagna uppmanade killen som höll fast mig att skära mig så att alla skulle förstå att de menade allvar. I tumultet fick jag både en smäll i huvudet och ett skärsår på kinden. Efter många försök att ta sig ut barrikaderade sig till sist de intagna med Karolin inne på en paviljong. Där befann de sig när kriminalvårdens och polisens förhandlare inledde förhandlingen som till slut gav resultat. Efter sex timmar gav de intagna upp och Karolin släpptes. In i det sista visste jag inte hur utgången skulle bli. Jag var livrädd och kände panik, men efter ett misslyckat försök att bryta mig loss, försökte jag hålla mig så lugn som möjligt. Efter den traumatiska händelsen ville Karolin inte längre jobba så nära de intagna. Arbetsgivaren sa sig dock inte kunna ge henne någon annan slags tjänst, bara flytt till en annan avdelning med samma typ av arbetsmiljö. Karolin vände sig till sitt fackförbund, men fick där beskedet att de inte kunde motsätta sig arbetsgivarens beslut. Fortfarande chockad efter gisslandramat stod Karolin nu inför hot om uppsägning. Om hon tackade nej till förflyttning till en annan avdelning, en lösning som för Karolin snarare skulle innebära mer stress, skulle hon inte erbjudas någon annan tjänst. Efter tips från en jobbarkompis bytte jag fack till SEKO. Jag blev omedelbart kontaktad av en representant från förbundet. SEKO förhandlade med min arbetsgivare vilket ledde till att jag erbjöds en administrativ tjänst som innebär relativt liten direktkontakt med de intagna. Mitt beslut att byta förbund och gå med i SEKO är det bästa jag har gjort, säger Karolin.

5 Det som hände mig ska inte behöva hända andra.

6 Utan SEKO hade jag aldrig orkat stå på mig.

7 Robert Pettersson Robert Pettersson jobbade som kriminalvårdare på anstalten Färingsö, när en trafikolycka förändrade hans liv och tog hans jobb ifrån honom. Det var en junidag för sex år sedan då Robert Pettersson stannat till i en korsning när det plötsligt small till. En bil körde rakt in i Roberts Volvo, med en hastighet på cirka 50 kilometer i timmen. Robert fick en whiplashskada, som under lång tid tvingar honom att vara sjukskriven. Det var en rejäl smäll som förändrade mitt liv. Jag trivdes med mitt arbete som centralvakt på Färingsöanstalten och hade gärna velat arbeta kvar inom kriminalvården. Men jag klarar inte miljöer där det förekommer hot och våld. Min nacke är fortfarande instabil och en liten knuff kan förvärra skadan, säger Robert. Efter olyckan gick Robert på rehabsamtal med arbetsgivaren för att försöka hitta en möjlighet att komma tillbaka till arbetet, men ganska snart fick han tecken på att han inte skulle erbjudas någon tjänst inom kriminalvården. De tyckte att jag var en belastning och ville att jag skulle säga upp mig, men jag vägrade. Jag fick av en kollega rådet att kontakta facket, säger Robert. Ärendet har haft många turer och Roberts väntan på svar om han skulle kunna återgå till arbetet har varit lång. Först fem år efter olyckan fick han ett skriftligt besked om att omplaceringsmöjligheter saknades inom hela Kriminalvården. Det svåraste har varit ovissheten om framtiden. Det har för mig känts som att arbetsgivaren vill bli av med mig. Facket har alltid stöttat och hjälpt mig att driva mitt ärende. Nu när arbetsgivaren insett att det inte finns någon juridisk grund för att säga upp mig har de plötsligt tagit tillbaka uppsägningsbeskedet, säger Robert. Trots alla år av ovisshet ser Robert nu positivt på framtiden. Idag är han föräldraledig och hoppas på att sedan börja jobba igen. Till dig som precis börjar jobba inom kriminalvården har Robert ett råd - gå med i facket! Det som hände mig kan hända alla. SEKO har följt mig på förhandlingar och skött alla kontakter med arbetsgivaren. Att få tillgång till stöd och kunskap har varit en enorm trygghet. Jag hade nog inte orkat stå på mig utan den hjälpen, säger Robert.

8 Det här gör vi för dig som är medlem i SEKO I Sverige regleras många viktiga områden på arbetsmarknaden genom förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Vi förhandlar om din lön, men bevakar också dina rättigheter på flera andra områden. Kollektivavtalet är grunden för din trygghet på jobbet När du börjar på en arbetsplats tar du mycket för givet: Regelbundna löneökningar, övertidsersättning, arbetstider, försäkringar. Allt det här kan sammanfattas i ett ord kollektivavtal. Genom kollektivavtalet omfattas du av flera försäkringar, bland annat en livförsäkring. Du får extra ersättning om du blir sjuk en längre tid och ersättning vid arbetsskada. Förlorar du jobbet kan kollektivavtalet ge förmåner eller kontantersättning som förenklar omställningen till ett nytt jobb. En mycket viktig del av kollektivavtalet är avtalspensionen, som är ett tillägg du får förutom din allmänna pension. Den kan göra stor skillnad för hur mycket du har i plånboken som pensionär.

9 Stöd vi erbjuder Förhandling vid tvist Om det uppstår en konflikt mellan dig och din arbetsgivare kan vi hjälpa dig. Det kan till exempel handla om felaktig lön eller annan ersättning, disciplinära åtgärder från arbetsgivarens sida eller uppsägningar. Ersättning vid arbetsskada Om du skadar dig i arbetet har du rätt till ekonomisk ersättning. Ibland väljer Försäkringskassan att inte klassa en skada som en arbetsskada. Då kan SEKO hjälpa dig med att driva ärendet vidare och försöka få rätt. Rättshjälp Om det uppstår ett rättsligt problem mellan dig och din arbetsgivare har du möjlighet att ansöka om rättshjälp hos SEKO. Arbetsmiljöfrågor Vi förhandlar med arbetsgivaren för att skapa en bättre arbetsmiljö. Det kan till exempel handla om bemanning, arbetstider eller företagshälsovård.

10 Hit går medlemsavgiften Medlemsavgift SEKO (procent) Lokal facklig verksamhet, 29 Försäkringar, 5 Förhandlingsverksamhet, 5 Studier och ungdomsverksamhet, 3 Information och medlemstidning, 3 Administration, 3 Medlemsavgift till LO, 3 Internationell verksamhet, 1 Egenavgift till a-kassan, grundavgift och arbetslöshetsavgift, 48 Fackklubbsavgift Varierar beroende på vad som beslutas på de lokala klubbarnas årsmöten, kr (kronor)

11 Förmåner för dig inom kriminalvården SEKO-medlemmar som jobbar i kriminalvården erbjuds speciella förmåner som bara gäller för oss. Studeranderabatt för kriminalvården Alla som studerar till kriminalvårdare kan gå med i SEKO för bara 33 kronor per månad under hela studietiden. Välkommen till oss! Kriminalvårdens Trygghetspaket Ett ovanligt bra trygghetspaket som ger dig inom kriminalvården 100 procents skydd mot inkomstförlust vid skada i tjänsten och skydd mot skada på egendom. SEKO kräver också att kamratstöd, handledning och debriefing alltid ska finnas och erbjudas när behov uppstår. Gratis medlemsutbildning Vi erbjuder alla medlemmar en kostnadsfri utbildning i fackliga frågor. Medlemsförsäkringar Flera försäkringar ingår i SEKO-medlemskapet. Bland annat inkomstförsäkring, olyckfallsförsäkring, barngrupplivförsäkring och en kompletterande tjänstegrupplivförsäkring. Bra och billiga tillvalsförsäkringar SEKO erbjuder också flera förmånliga tillvalsförsäkringar, bland annat en hemförsäkring, pensionsförsäkringar och en sjukförsäkring. Fackets styrka är att vi representerar många medlemmar. Den kraften använder vi för att bevaka dina intressen och stärka din ekonomi. Förutom billiga och bra försäkringar erbjuder vi också medlemslån och rejäla rabatter på bland annat semesterstugor och el På vår webbplats samt på SEKO:s hemsida på krimnet hittar du mer information. Det lönar sig att kolla upp dina fackliga förmåner, de är fler än du tror!

12 Det är dags för en rättvis lön inom kriminalvården.

13 Jees Alim Lönenivån för anställda inom kriminalvården varierar kraftigt. Tack vare SEKO finns idag en garanterad lägstalön som gäller i hela landet. Men fortfarande kan en ung och nyanställd kriminalvårdare tjäna mer än en kriminalvårdare med många år i yrket. Ingen facklig fråga väcker så stort engagemang som lönen. För Jees Alim och hans kollegor på Beatebergsanstalten utanför Stockholm är den ett ständigt diskussionsämne. Det krävs en bred kompetens av oss som arbetar som kriminalvårdare, men för många syns det inte i lönekuvertet. Listan på vad som ingår i en kriminalvårdares jobb är lång. Arbetet innebär nära kontakt med människor i kris, som ibland utgör en risk för både sig själva och för andra. Hot och våld tyvärr är en del av vardagen. Dessutom ska kriminalvårdare fungera som kontaktmän och medverka i olika behandlingsprogram. För Jees Alim är just lönen ett självklart argument till varför han är med i SEKO. SEKO är med vid varje löneförhandling. Arbetsgivaren lyssnar på oss eftersom de vet att vi representerar så många medlemmar. Den ojämna lönenivån inom kriminalvården tycker Jees är ett bekymmer som måste lösas. Jag tycker att nyanställda ska få en bra lön, för på sikt gynnar det hela kåren. Men det är en skam att vissa som jobbat massor av år i yrket tjänar så lite som de gör. Många av dem som jobbar inom kriminalvården i dag har utbildning från högskola eller universitet. Själv har Jees Alim läst kriminologi. Men utbildningsnivån inom kåren är ojämn. SEKO har som krav att en yrkeshögskola för kriminalvårdare ska inrättas. Det vore jättebra om förbundet fick gehör detta krav. Förutom att det arbete vi utför faktiskt kräver en hög kompetensnivå, så tror jag att en högskola skulle höja statusen och därmed också lönen för yrket. För Jees Alim är medlemskapet i SEKO den självklara vägen till den högre lön han tycker att han är värd, och han vill gärna bidra till att fler löner höjs. Hela yrkeskåren måste upp lönemässigt. För att nå det målet måste vi jobba tillsammans, säger han.

14 Ida Huzelius Möjligheten att påverka är stor. Det säger Ida Huzelius, som vill se fler inom kriminalvården engagera sig fackligt. När Ida Huzelius började som kriminalvårdare på anstalten Hinseberg märkte hon snabbt att det var svårt att påverka situationen på jobbet. Ida kom i kontakt med den lokala SEKO-klubben och började engagera sig fackligt för att få större inflytande. Idag är Ida 29 år och facklig samordnare för sex SEKO-klubbar inom region Mitt. När jag jobbade på Hinseberg kändes det som att många beslut togs över huvudet på personalen. Det var frustrerande att inte vara tillräckligt insatt, därför började jag engagera mig fackligt. Det kan låta som en klyscha, men nu känner jag verkligen att jag har inflytande och kan påverka, säger Ida. Idas jobb är att samordna arbetet för klubbarna i regionen. Hon fungerar som ett stöd för andra förtroendevalda och medlemmar när det dyker upp frågor på arbetsplatsen. Det kan handla om vilka rättigheter man har, lokala löneförhandlingar, rehabiliteringsärenden eller arbetstidsfrågor. Det är väldigt spännande. Ingen dag är den andra lik och man lär sig massor. Jag har verkligen utvecklats som person genom mitt engagemang, säger Ida. Men jobbet handlar inte bara om vad jag själv tycker är viktigt. Jag är vald på två år. Det känns väldigt viktigt att leva upp till det förtroende jag fått. Ida vill se fler inom kriminalvården engagera sig fackligt. Hon är övertygad att många skulle bli aktiva medlemmar om de visste hur mycket man faktiskt kan göra för att förbättra sin egen och andras situation på arbetsplatsen. Den främsta anledningen för att engagera sig fackligt är möjligheten att påverka, den är på riktigt och större än du tror. Många kanske tror att det är svårt och tar mycket tid att ha ett fackligt förtroendeuppdrag, men det är väldigt roligt också. Du får hela tiden stöd av andra som varit med längre, säger Ida.

15 Du kan påverka mer än du tror.

16 telefon: e-post:

handlingsplan för förändring OCH påverka? du är

handlingsplan för förändring OCH påverka? du är handlingsplan för förändring vill DU VARA MED OCH påverka? du är Vad är facket för dig? Tänk att vi skalar bort allt. Alla paragrafer och försäkringar. Alla krångliga blanketter, alla avtal. Allt för att

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs

starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs Ensam är inte stark Jag tror absolut att jag skulle tjäna mindre om inte facket förhandlade för mig. Så svarar en av dem som här får frågan vad de

Läs mer

UTBILDNING. hösten 2016

UTBILDNING. hösten 2016 UTBILDNING hösten 2016 Påfarten Varför Påfarten? Svaret är att Påfarten vill ge dig bättre koll på vad facket gör. Du får träffa byggnadsarbetare från olika företag. Du får veta mer om vad din medlemsavgift

Läs mer

Dina medlemsförmåner. Det ska löna sig att vara medlem i Handels!

Dina medlemsförmåner. Det ska löna sig att vara medlem i Handels! Dina medlemsförmåner Det ska löna sig att vara medlem i Handels! Dina medlemsförmåner Välkommen som medlem i Handels. För dig och alla som valt att gå med i Handels vill vi göra vårt yttersta för att det

Läs mer

Lugn. semesterersättning? SLA ger dig svaren. Facket kräver MBL-förhandling! Vad ska jag göra? Jag förstår inte. Vilka blanketter måste jag fylla i om

Lugn. semesterersättning? SLA ger dig svaren. Facket kräver MBL-förhandling! Vad ska jag göra? Jag förstår inte. Vilka blanketter måste jag fylla i om Vad ska jag göra? Jag förstår inte Arbetsmiljöverkets krav för djurskötare! Vilka blanketter måste jag fylla i om jag anlitar utländsk arbetskraft? Facket kräver MBL-förhandling! Hur ska jag betala ut

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Råd och tips vid varsel och uppsägning. Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör

Råd och tips vid varsel och uppsägning. Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör Råd och tips vid varsel och uppsägning Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör I tider av varsel och uppsägningar Besked om nedläggningar av företag och inskränk ningar av driften har

Läs mer

Medlem i facket. Facklig. LO-distriktet i Stockholms län Långholmens Folkhögskola. Fasta paviljongen. Kundnummer 110 409 000.

Medlem i facket. Facklig. LO-distriktet i Stockholms län Långholmens Folkhögskola. Fasta paviljongen. Kundnummer 110 409 000. Medlem i facket. En kurs för dig som är medlem. Facklig utbildning Frankeras ej. Mottagaren betalar portot. Långholmens folkhögskola Långholmen Reimersholme LO-distriktet i Stockholms län Hornstull Långholmens

Läs mer

Facket för dig inom telekombranschen

Facket för dig inom telekombranschen Facket för dig inom telekombranschen Aldrig ensam med oss Jobbar du inom telekom? Då är Seko fackförbundet för dig. Seko organiserar telekom Redan idag finns Sekos medlemmar i hela telekomsektorn, allt

Läs mer

hälsa, vård och omsorg

hälsa, vård och omsorg Jag stöttar arbetsgivare inom hälsa, vård och omsorg Hej! Jag heter Susanne Lavemark och jag är en av flera rådgivare för området hälsa, vård och omsorg på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Hej! Jag heter Björn Jidéus och jag är en av flera rådgivare för området personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Hej! Jag heter Peter Sparrfors och jag är rådgivare för området tjänsteföretag på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation för idéburna och

Läs mer

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst Fackliga utbildningar 2016 För medlemmar i Kommunal Vänerväst Varför gå en kurs? Du är den som bäst kan driva de frågor som är viktiga för dig och dina kollegor på jobbet. Men för att kunna göra det behövs

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom handel och etablerad kooperation

Jag stöttar arbetsgivare inom handel och etablerad kooperation Jag stöttar arbetsgivare inom handel och etablerad kooperation Hej! Jag heter Magnus Lindström och jag är en av flera rådgivare för området handel och övrig etablerad kooperation på Arbetsgivarföreningen

Läs mer

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Att arbeta i hästnäringen: DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Kollektivavtal eller inte? Vad ska man teckna för försäkringar om man är arbetsgivare och vad ska man fråga efter när man tar

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK ST 2015. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Fackförbundet ST. Tilltryck: April 2016. En arbetsplats en fackförening ST är det ledande fackförbundet

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka På omslaget: Camilla Jansson, vagnvärd Harjit Kaur, spärrexpeditör Stefan Färnström, behandlingsassistent Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen

Läs mer

Vid arbetsgivarens sida

Vid arbetsgivarens sida Vid arbetsgivarens sida Med oss är du aldrig ensam som arbetsgivare Medlemskapet är en trygghet för oss Det bästa med medlemskapet är att vi som företag inte behöver lägga tid och energi på att teckna

Läs mer

Handlingskraft på plats

Handlingskraft på plats Om Jusek Jusek är förbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Vi driver frågor som påverkar medlemmarnas utbildning, karriär, trygghet och villkor. Med cirka 80 000

Läs mer

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september Frågor & svar om a-kassan inför 7 september Frågor och svar om a-kassan Fråga: Varför bör den som blir arbetslös ha sin inkomst tryggad? Svar: Alla människor behöver kunna planera sin ekonomi. Det faktum

Läs mer

TCO GRANSKAR: A-KASSAN EN FÖRSÄKRING I FRITT FALL #15/08

TCO GRANSKAR: A-KASSAN EN FÖRSÄKRING I FRITT FALL #15/08 TCO GRANSKAR: A-KASSAN EN FÖRSÄKRING I FRITT FALL #15/08 A-kassan en försäkring i fritt fall. 2008-12-17, andra upplagan 2009-02-25 Författare Avdelningen för samhällspolitik och analys, TCO Kontaktpersoner:

Läs mer

Goda skäl. att vara medlem i

Goda skäl. att vara medlem i Goda skäl att vara medlem i Det finns olika sätt att se på saker, ett är att säga skyll dig själv... Om du skadar dig på jobbet, inte får ut din semesterlön, din arbetsplats saknar omklädningsrum, eller

Läs mer

Är du MELLAN JOBB. eller riskerar du att bli arbetslös?

Är du MELLAN JOBB. eller riskerar du att bli arbetslös? Är du MELLAN JOBB eller riskerar du att bli arbetslös? 2016 1 Innehåll Ekonomin mellan jobb 4 A-kassa 5 Inkomstförsäkring 6 Avgångsersättning (AGE) 7 Från TRR 8 Från TRS 9 Råd och stöd från TRR 10 Råd

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige

Landsorganisationen i Sverige Facklig feminism Facklig feminism Landsorganisationen i Sverige Grafisk form: LO Original: LOs informationsenhet Tryck: LO-tryckeriet, Stockholm 2008 isbn 978-91-566-2455-1 lo 08.02 1 000 En facklig feminism

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen SKTFs förbundsmöte Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande... 1 Bakgrund... 1 Förslag... 2 Målen SKTF 2012... 5 Övrigt... 5 Förbundsstyrelsens

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST Fackuttrycket Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST GS-medlem innehåll Innehållsförteckning Ordförande har ordet Sida 3 Hur gör jag? Sida 4 Vilken ersättning får jag? Sida 4 Medlemsutbildning

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR Ledningen har en nyckelroll för att företaget ska bli bättre på att förhindra olyckor och tillbud. Ord måste omsättas i handling och en viktig uppgift är att involvera alla

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd.

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Lycka till med ditt fortsatta fackliga uppdrag och glöm inte att anmäla dig till steg 2 - du hittar tid och

Läs mer

Inledning. I detta nummer. Lönerevision. Medlemsmöte. Korsord SEPTEMBER 2014

Inledning. I detta nummer. Lönerevision. Medlemsmöte. Korsord SEPTEMBER 2014 SEPTEMBER 2014 I detta nummer Inledning Aktuellt Lönerevision Möten & studier Korsord Kalender 1 2 3 4 5 6 Lönerevision Årets lönerevision är nu igång och kommer bl a att innehålla en ordentlig höjning

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

Som sjöingenjör, skall man välja er framför *Den motsatta fackets namn* och i så fall varför? Vad är det för skillnad på SBF och SFBF helt enkelt?

Som sjöingenjör, skall man välja er framför *Den motsatta fackets namn* och i så fall varför? Vad är det för skillnad på SBF och SFBF helt enkelt? Fackförening Någonting för dig? En fackförening är en arbetstagarorganisation som sluter samman arbetstagare från en viss yrkeskår (yrkesförbundsprincipen) eller arbetsplats (industriförbundsprincipen)

Läs mer

14 oktober 2004 NR. 16/2004. Arbete efter 65 års ålder sid 2

14 oktober 2004 NR. 16/2004. Arbete efter 65 års ålder sid 2 14 oktober 2004 NR. 16/2004 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Arbete efter 65 års ålder sid 2 Från och med år 2003 gäller bestämmelserna i LAS som ger en arbetstagare rätt att kvarstå i anställningen

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

{ karriär & ledarskap }

{ karriär & ledarskap } CHEFENS SJU Slut ögonen och dröm dig bort en stund. Se en värld framför dig där ingen chef bryter mot någon av chefens sju dödssynder. Där alla chefer är riktigt bra ledare och brinner för sina medarbetares

Läs mer

Till dig som jobbar inom Försvaret

Till dig som jobbar inom Försvaret Till dig som jobbar inom Försvaret Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Bra villkor När Sverige ställer

Läs mer

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Karriär och förälder För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Vilka möjligheter har du som förälder att få en bra balans mellan arbetsliv och familj? Lathund för dig som väntar

Läs mer

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Stöd i vardagen, expertis för dina behov Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation 2 Fastigo Fastigo 3 Välkommen till en arbetsgivarorganisation byggd för dina behov. Det var en sådan

Läs mer

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Den psykosociala arbetsmiljön är viktig för alla som arbetar, oavsett bransch eller yrke. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare arbeta systematiskt med den fysiska,

Läs mer

2000-talets arbetsliv

2000-talets arbetsliv Tal Sven-Olof Arbestål 15 februari, Folkets Hus 2000-talets arbetsliv Framgångar under 1900-talet Mötesdeltagare, Fackföreningsrörelsen har under 1900-talet vunnit stora framgångar. Vi har i samverkan

Läs mer

Karriärfaser dilemman och möjligheter

Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärdilemman Karriärdilemman kan uppstå av många olika orsaker. Oavsett anledning kan vi känna att vi inte är tillfredställda eller känner oss otillräckliga i den

Läs mer

Barn och ungdomar med fibromyalgi

Barn och ungdomar med fibromyalgi Barn och ungdomar med fibromyalgi Hur vardagen kan vara Om barn och ungdomar med fibromyalgi. En hjälp för dig, din familj, dina vänner och skolan. Utgiven av Fibromyalgi, vad är det? Fibromyalgi är en

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

Frågor? Kontakta Rådgivningen: forhandling@sverigesingenjorer.se 08-613 80 00. FAQ om Flexpension

Frågor? Kontakta Rådgivningen: forhandling@sverigesingenjorer.se 08-613 80 00. FAQ om Flexpension FAQ om Flexpension 1. Vad är flexpension? 2 2. Varför driver Sveriges Ingenjörer krav på flexpension? 2 3. Vad tjänar jag på flexpension? 2 4. Varför är det viktigt med liknande pensionsvillkor för olika

Läs mer

En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem

En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem Du som arbetsplatsombud har viktiga uppgifter Du förmedlar information mellan arbetsplatsen och din klubb/sektion Du kontaktar nya arbetskamrater på

Läs mer

Ung i Seko Väst aktiviteter/utbildningar. 2016 Upp till 30 år

Ung i Seko Väst aktiviteter/utbildningar. 2016 Upp till 30 år Ung i Seko Väst aktiviteter/utbildningar 2016 Upp till 30 år Det avgår en bokad buss från Göteborg. Mer info om tid och plats kommer efter anmälan. Sista anmälningsdag 31 mars. Anmäl dig via ungisekovast@gmail.com

Läs mer

PÅ UPPSPÅRET NR 2 2015

PÅ UPPSPÅRET NR 2 2015 PÅ UPPSPÅRET NR 2 2015 Ordförande har ordet Hösten har även i år dragit sig kvar lite extra länge, kanske tur för tågen i Sverige. Ett mycket intensivt fackligt år går nu mot sitt slut. Många frågor har

Läs mer

Vad ska vi ha varandra till?

Vad ska vi ha varandra till? Vad ska vi ha varandra till? Om jag har sett längre, är det för att jag stått på jättars axlar Isaac Newton Du vet vad barn och ungdomar behöver för att växa och utvecklas. Vad behöver du? Vi behöver inte

Läs mer

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA Uppgift 1 Presentationsövning Du ska inför gruppen göra en presentation av ett valfritt ämne i 3-5 minuter. Ämnet kan vara ditt smultronställe, en hobby, en bok du läst, en spännande resa, en film du sett,

Läs mer

Förslag för en bättre arbetsmiljö och ett friskare arbetsliv

Förslag för en bättre arbetsmiljö och ett friskare arbetsliv Förslag för en bättre arbetsmiljö och ett friskare arbetsliv Våra tre partier står gemensamt bakom målet arbete åt alla. Det räcker dock inte med att alla som kan och vill arbeta får möjlighet till det.

Läs mer

Dagordningens punkt 20 Handlingslinjer. Förbundsstyrelsens förslag till handlingslinjer

Dagordningens punkt 20 Handlingslinjer. Förbundsstyrelsens förslag till handlingslinjer Förbundsstyrelsens förslag till handlingslinjer Handlingslinjernas syfte är att formulera mål och strategier inom viktiga områden för IF Metall. Inom varje område anges konkreta mål och inriktningar för

Läs mer

Inledning. I detta nummer. Medlemsavgifter. Skyddet informerar. Lönerevisionen DECEMBER 2014

Inledning. I detta nummer. Medlemsavgifter. Skyddet informerar. Lönerevisionen DECEMBER 2014 DECEMBER 2014 I detta nummer Inledning Aktuellt Lönerevision Möten & studier Korsord Kalender 1 2 4 6 7 8 Medlemsavgifter Avgiftsnivåerna förblir oförändrade. Däremot har genomgången visat att en del låg

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Anukka! Tack för dina kompletteringar. Nu är uppgiften godkänd! om du inte anmält dig till steg 2 och 3 så är det dags för det nu. Lycka till med ditt fackliga uppdrag!

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för

Läs mer

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT 9 Har du någon skada eller andra besvär i fotleder eller fötter? Nej Ja, men besvären är lindriga Ja, jag har måttliga besvär Ja, jag har svåra besvär Källa:

Läs mer

Fotografi: Bengt Wanselius. Vad är ett kollektivavtal värt?

Fotografi: Bengt Wanselius. Vad är ett kollektivavtal värt? Fotografi: Bengt Wanselius Vad är ett kollektivavtal värt? Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och anställdas fackliga organisationer. Kollektivavtalet reglerar löner och anställningsvillkor

Läs mer

Kommunal Västra Hisingen erbjuder sina medlemmar utan förtroendeuppdrag olika medlemsutbildningar

Kommunal Västra Hisingen erbjuder sina medlemmar utan förtroendeuppdrag olika medlemsutbildningar Kommunal Västra Hisingen erbjuder sina medlemmar utan förtroendeuppdrag olika medlemsutbildningar Du ansöker om studieledighet enl Studieledighetslagen 3 och stipendie utgår från Kommunal. Tänk på att

Läs mer

*Lokförarbladet* nr 39, Juni 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg. Centrala förhandlingarna. Insändare från Västtrafik

*Lokförarbladet* nr 39, Juni 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg. Centrala förhandlingarna. Insändare från Västtrafik *Lokförarbladet* nr 39, Juni 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg Centrala förhandlingarna Insändare från Västtrafik Enkäten om våra grupper Information inför konflikten Vad

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönesamtalet 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönen förr och nu Från lön för det man är (befattning) till lön efter det man gör (bidrag till verksamheten) Vad bestämmer löneutvecklingen? 1. Marknadskrafterna

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

Rätt beslut och rätt ersättning

Rätt beslut och rätt ersättning Rätt beslut och rätt ersättning Information om skyldigheter i samband med beslut eller ersättning Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska

Läs mer

Till samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna Kommundelsnämnd. Våga Värna. Om Haraker Skola!

Till samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna Kommundelsnämnd. Våga Värna. Om Haraker Skola! Till samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna Kommundelsnämnd Våga Värna Om Haraker Skola! Till: Från: Samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna kommundelsnämnd Engagerade föräldrar och boende i Haraker

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056 Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se 2 Avtalet är befrielse Kollektivavtalet handlar om löner, arbetstider och ersättningar. Men

Läs mer

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Prel. 05 2015-11-01 1 Inledning Dessa riktlinjer gäller för samtliga anställda inom kommunen samt dess ägda bolag i tillämpliga delar. 2 Grundläggande principer

Läs mer

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin Bilaga 5 2006-11-27 Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin 2006-11-02 Sammanfattning av synpunkter på Afa projektet: Satsa friskt

Läs mer

Dina pengar. med och utan kollektivavtal

Dina pengar. med och utan kollektivavtal Dina pengar med och utan kollektivavtal Kollektivavtal din försäkring genom hela karriären Den här skriften är för dig som är akademiker och som vill veta mer om vad ett kollektivavtal är och vad det kan

Läs mer

STs jobbsökarguide. tips och råd på vägen mot drömjobbet

STs jobbsökarguide. tips och råd på vägen mot drömjobbet STs jobbsökarguide tips och råd på vägen mot drömjobbet 1 ST, 2015. Produktion: STs kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska, juni 2015. Upplaga 2 000 ex. Beställ fler exemplar på www.st.org. Artikelnr

Läs mer

Här ser ni Ebba, ett av många exempel. Hon gillar oss och förstår varför vi finns men tycker att vi inte hängt med. Det här är ganska vanligt.

Här ser ni Ebba, ett av många exempel. Hon gillar oss och förstår varför vi finns men tycker att vi inte hängt med. Det här är ganska vanligt. Bild Manus 1994 hade LO-förbunden tillsammans cirka 86 % organisationsgrad. Idag är det närmare 69 %. På bara några år har organisationsgraden sjunkit med över 15 %. Förbunden lider av olika problem men

Läs mer

KOM-IN-ALL mars 2016

KOM-IN-ALL mars 2016 Mars 2016 Ordförande har ordet! Sektionen har haft sitt årsmöte och jag vill tacka alla medlemmar och förtroendevalda för deras engagemang. När Aftonbladet avslöjade Kommunals oegentligheter var vi många

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola 1 Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola Fastställd av Kalix Folkhögskolas styrelse 2011-06-09 2 MÅL FÖR VERKSAMHETEN En god fysisk arbetsmiljö ändamålsenliga lokaler ändamålsenlig utrustning

Läs mer

Sjukpenning. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan

Sjukpenning. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas.

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen

Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen Vi står aldrig still Med dig blir vi ännu starkare Vi är många medlemmmar och vi är en kraftfull motpart gentemot arbetsgivarna inom spårtrafikbranschen. Men

Läs mer

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare.

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare. *Lokförarbladet* Nr 38, April 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg Snart kommer fönstertvätten igång igen. Som förare är det bra om du rapporterar till Ståg om fönstertvätt i

Läs mer

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet!

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Gratis elevmedlemskap för dig som studerar Livs är på din sida! Slaktare och bagare. Snusarbetare och kylpersonal. Maskin skötare och kafferostare. Bryggare och kex

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Turordningsreglerna Postad av Patrik Hedlund - 13 maj 2012 23:00 Vad anser ni om turordningsreglerna? Är det en bromskloss för unga och ser till hur många år man jobbat istället för kompetens och bör tas

Läs mer

Robert Andersson Sveriges Universitetslärarförbund SULF

Robert Andersson Sveriges Universitetslärarförbund SULF Robert Andersson Sveriges Universitetslärarförbund SULF Ombudsman Specialist på doktorand- och postdoc-frågor ra@sulf.se 08-505 836 27 070-796 36 27 SULF är universitetslärarnas, forskarnas och doktorandernas

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

Trygghet vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Trygghet vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Trygghet vid uppsägning på grund av arbetsbrist. 2 Ett gemensamt ansvar för ett tryggare arbetsliv. När företaget tvingas till uppsägningar på grund av arbetsbrist gäller det att på ett tidigt stadium

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Starka tillsammans Genom att vi är många och håller ihop är vi starka. Genom aktiva och engagerade medlemmar formar vi våra

Läs mer

TOLKNINGS ANVISNINGAR. till förbundets stadgar 5

TOLKNINGS ANVISNINGAR. till förbundets stadgar 5 TOLKNINGS ANVISNINGAR till förbundets stadgar 5 TOLKNINGSANVISNINGAR Innehållsförteckning sid Allmänna riktlinjer 3 Erläggandet av avgift 3 Omklassning 3 Omfattning och övriga villkor för kollektiv försäkring

Läs mer