Enkätundersökning om skolvägar och färdsätt bland skoloch förskolebarn i Älandsbro, Härnösands kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enkätundersökning om skolvägar och färdsätt bland skoloch förskolebarn i Älandsbro, Härnösands kommun."

Transkript

1 1 (14) PM Enkätundersökning om skolvägar och färdsätt bland skoloch förskolebarn i Älandsbro, Härnösands kommun. Sundsvall WSP Samhällsbyggnad Oskar Haggren Lundblad WSP Samhällsbyggnad Box Sundsvall Besök: Landsvägsallén 3 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm

2 2 (14) Bakgrund Under våren 2008 inledde Vägverket den formella planeringsprocessen för väg E4, sträckan genom Älandsbro i Härnösands kommun. Planeringsprocessen styrs av väglagen och ser likadan ut i alla projekt. Just nu befinner sig projektet Väg E4 - Förbättringar av genomfart Älandsbro i förstudieskedet, vilket är det första av flera planeringsskeden. I en förstudie ska problem och brister med nuvarande väg klarläggas och områdets förutsättningar beträffande miljö och markanvändning beskrivas. Åtgärder ska föreslås och effekterna av de föreslagna åtgärderna ska bedömas. Projektet Väg E4 - Förbättringar av genomfart Älandsbro har som främsta syfte att förbättra trafiksäkerheten såväl för oskyddade trafikanter som för fordonstrafiken längs den berörda sträckan. För att kunna identifiera problemfyllda avsnitt och passager i framförallt gång- och cykelvägnätet har en enkätundersökning genomförts bland skol- och förskolebarn i Älandsbro. Enkäten förväntas bland annat ge svar på vilka de primära stråken till och från skolan är, vilka färdsätt som dominerar och om det finns några andra problemfyllda avsnitt eller passager i vägnätet utöver de som redan framkommit i och med övrigt förstudiearbete. Eftersom de ekonomiska resurserna är knappa är förhoppningen att enkätundersökningen också ska ge en indikation till vilka åtgärder som bör prioriteras utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv. Detta PM sammanfattar enkätsvaren och ingår som en delutredning till förstudien Väg E4 Förbättringar av genomfart Älandsbro. Förstudiehandlingen förväntas vara färdig under hösten 2009.

3 3 (14) Genomförande Enkäten har utformats med en inledande del bestående av några korta flervalsfrågor om ålder, kön och primärt val av färdsätt till och från skolan under sommaren respektive vintern. Nästa del bestod av att rita in skolvägen och markera var eventuell passage av E4 sker samt att markera andra farliga platser längs med skolvägen på en bifogad karta. Det fanns också en uppmaning att beskriva dessa eller andra farliga platser/sträckor mer utförligt på enkätens baksida. 1 Enkäten delades ut och samlades in med hjälp av rektor och övrig personal under vecka 36 och 37 i samtliga skol- och förskoleklasser på Älandsbro skola. Enkäten delades också ut till barn och föräldrar på Rönnbackens personalkorporativa förskola. Tillsammans med enkäten delades även ett informationsblad om projektet ut. Efter insamlandet har enkätsvaren genomgått en grundlig granskning och kvantifierbar data har sammanställts i tabeller och diagram. Okvantifierbara uppgifter som till exempel specifika synpunkter och förslag till förbättringar ingår också som underlag i den här rapporten. Resultaten från enkätundersökningen är ett viktigt underlag i förstudiearbetet och påverkar både val av- och prioritering av föreslagna åtgärder. Resultat Svarsfrekvens I skol- och förskoleverksamheten i Älandsbro finns totalt 277 barn fördelade på: Älandsbro skola åk 1 6: 180 elever, Älandsbro förskola: 82 barn och Rönnbackens förskola: 15 barn. 181 enkäter har besvarats, alltså en svarsfrekvens på 65 %. Nedbrutet på respektive verksamhet är svarsfrekvensen 76 % på Älandsbro skola åk 1 6, 40 % på Älandsbro förskola och 67 % vid Rönnbacken. Geografisk fördelning Ett syfte med enkätundersökningen är att kartlägga i vilka geografiska områden i och omkring Älandsbro som barn och ungdomar bor. Sådan information är viktig för att kunna identifiera var huvudstråken för gång- cykeltrafiken till och från skolan går. De allra flesta som besvarat enkäten har ritat in på kartan var bostaden ligger 2. För att informationen ska bli hanterbar har Älandsbro delats in i fyra geografiska områden, Nordväst, Nordöst, Sydväst och Sydöst med väg 1 Se bilaga 1 för ytterligare information om enkätens utformning. 2 På 176 av 181 inkomna enkäter är bostaden markerad.

4 4 (14) E4 och väg 724 mot Ramsås som skiljelinjer. Därefter har antalet bostäder i respektive område räknats (se Bild 1) och avståndet till skolan från varje bostad har mätts (se tabell 1). Bild 1. Skol- och förskolebarnens fördelning på respektive bostadsområde. Bild 1 visar att 84 % (148 st) av eleverna bor norr om väg 724 mot Ramsås och således norr om Älandsbro skola. Detta är knappast förvånande då stora delar av tätorten också ligger norr om väg % (69 st) har sin bostad på östra sidan E4 vilket får till följd att dessa barn måste korsa E4:an på något ställe längs skolvägen. Tabell 1. Avstånd till skolan för barn i de fyra områdena Nordväst (NV), Nordöst (NÖ), Sydväst (SV) och Sydöst (SÖ).

5 5 (14) Tabell 1 åskådliggör på vilket avstånd från skolan barnen i undersökningen bor, resultatet visas för respektive område. 56 % har 2 km eller närmare till skolan och med andra ord ligger alltså merparten av bostäderna inom rimliga gångeller cykelavstånd från skolan. Av dem som har sin bostad 3 km från skolan eller längre (30,9 %) bor alla i område NV eller NÖ vilket har sin naturliga förklaring i att antingen andra skolområden tar över eller att områdena är väldigt glest befolkat. Färdsätt En viktig fråga i enkäten handlar om vilket transportmedel man oftast väljer till och från skolan. Sex svarsalternativ fanns att välja bland: Skjutsad med bil, Skoltaxi, Skolbuss, Cykel (själv eller skjutsad), Går eller Annat. Tabell 2a. Färdsätt till och från skolan vinter- respektive sommarperiod. Tabell 2a visar andelen barn per färdsätt och hur det skiljer sig åt mellan sommar- och vinterperioden. En hög andel blir skjutsade med bil både under vintern och sommaren (57 respektive 39 %). Knappt 20 % byter från bil till cykel eller till att gå under sommaren. Det är värt att notera att drygt 30 % går eller cyklar under sommaren samtidigt som ca 60 % har 2 km eller närmare till skolan (se tabell 1). Det finns således en potential för att öka andelen gående och cyklister. I tabell 2b och 2c är val av transportmedel redovisat för respektive bostadsområde. Bilandelen är högst i de södra områdena medan många åker skolbuss i framförallt de nordöstra delarna. Andelen fotgängare och cyklister är låg i den nordöstra delen vilket kan bero på två saker. Dels att många bostäder i den sektorn ligger utanför rimliga gång- och cykelavstånd, men det kan också bero på att E4:an utgör en avskräckande barriär som är besvärlig att passera.

6 6 (14) Tabell 2b. Primärt färdsätt till och från skolan under vintermånaderna, uppdelat på respektive område. 3 Tabell 2c. Primärt färdsätt till och från skolan under sommarmånaderna, uppdelat på respektive område. Av alla som har sin bostad inom 2 km från skolan uppger 84 % att de går eller cyklar ibland, antingen till skolan eller i samband med andra aktiviteter. Ungefär två tredjedelar av dessa uppger att de cyklar eller går på egenhand eller med kompisar medan resterande tredjedel uppger att de går eller cyklar i sällskap av vuxen. 3 Några av staplarna i tabell 2b och 2c summerar inte till 100 %, det beror på att frågan om färdsätt var lämnad okryssat i vissa av enkäterna

7 7 (14) Primära gång- och cykelstråk Det mest frekventerade gång- och cykelstråken följer Nässlandsvägen och/eller Älandsvägen, korsar väg 724 och följer gc-vägen över Älandsån fram till skolan. Under sommarhalvåret används denna skolväg dagligen av ca 40 barn. I området runt väg 727 mot Ulvvik (alltså från område Nordöst) uppger 9 barn att de går eller cyklar till och från skolan under sommarhalvåret. Från de södra områdena är det 12 barn som uppger att de går eller cyklar och dessa barn använder nästan uteslutande gc-vägen på E4s västra sida tillsammans med den planskilda gc-porten i Saltvik. 4 Passager av E4 Enkätsvaren visar att barn som går eller cyklar korsar väg E4 på i huvudsak tre platser. En av dessa är gc-porten strax söder om korsningen E4/väg 1126 mot Saltvik. De andra två finns i centrala Älandsbro, övergångstället vid korsningen E4/Hammarvägen (vid ICA) och övergångstället vid skolan/jeansboa. 18 barn har angivit att de korsar E4 vid korsningen Hammarvägen, det gäller både vid färd till skolan och till andra aktiviteter. Vid skolan är antalet markerade passager 7 stycken. 5 Farliga platser och områden Kartan på nästa sida ger en bild över de platser skolbarn och föräldrar upplever som trafikfarliga i Älandsbro. De problem som beskrivs nedan är en sammanställning av inkomna kommentarer och gäller såväl för gående och cyklister som för biltrafikanter. Skolkorsningen många pekar ut korsningen vid skolinfarten som problemfylld. Bland annat saknas vänstersvängfält på E4 och hastigheten på genomfartstrafiken upplevs som betydligt högre än 50 km/h. Det är även otryggt att korsa E4 på det befintliga övergångsstället. Skolinfarten många föräldrar upplever trafikmiljön på skolinfarten/skolområdet som rörig och stressad. De flesta föräldrar lämnar och hämtar sina barn på skolan och förskolan med bil (se diagram 2a) och ofta kör de ända fram till skolgården. 4 Notera till exempel att 12 barn som går eller cyklar till och från skolan längs en väg innebär 24 resor under ett dygn, en till skolan och en hem. 5 Dessa passager innebär oftast en returresa, dvs. att antalet passager måste dubblas för att få antalet passager per dygn.

8 8 (14)

9 9 (14) Skolbussen stannar däremot för av- och påstigning närmare E4 vilket innebär att springande och lekande skolbarn från skolbussen blandas med bilar inne på skolområdet. Det är en situation som både föräldrar och skolpersonal är mycket kritisk till. Korsningen E4/väg 724 mot Ramsås Synpunkter på denna korsning rör främst avsaknaden av en säker gång- och cykelpassage över väg 724, det vill säga parallellt med E4 förbi korsningen. Som tidigare nämnts korsar i princip alla skolbarn som bor norr om skolan väg 724 i denna punkt och det uppstår en konflikt med de många tunga fordon som svänger av och på E4. Många anger denna korsning som den besvärligaste passagen längs skolvägen. Nässlandsvägen Nässlandsvägen norr om Hammarvägen beskrivs på flera håll som otrygg att både gå och cykla längs. Vägen är smal och belysning saknas. Mellan Hammarvägen och väg 727 där Nässlandsvägen går parallellt med E4 är vägen i stället väldigt bred och lastbilar står uppställda på båda sidor. Trafiken är ofta intensiv med många avsvängande fordon från E4:an som ska till bensinstationen eller restaurangen. Sammantaget beskrivs trafikmiljön längs denna sträcka som klart olämplig som skolväg. Korsningen väg 727/Älandsvägen Många skolbarn väljer aktivt Älandsvägen istället för Nässlandsvägen som skolväg eftersom Nässlandsvägen parallellt med E4 upplevs som allt för otrygg. En följd blir att barnen måste korsa väg 724 för att ansluta till gc-vägen. Många uppger att bilarna kör för fort och att ett övergångställe borde anläggas. Korsningen E4/Hammarvägen (vid ICA) här uppger många att hastigheterna är för höga vid övergångstället och att trafiken på E4 inte stannar och lämnar företräde för gående. Vidare upplevs det som ett problem att korsningen Nässlandsvägen/Hammarvägen ligger för nära korsningen E4/Hammarvägen vilket innebär att avsvängande fordon från E4 inte hinner uppfatta (gc-)trafiken på den korsande Nässlandsvägen. Även här upplevs den stora mängden tung trafik från E4 in på Nässlandsvägen som ett av huvudproblemen. Korsningen E4/väg 727 mot Ulvvik Hastighetsbegränsningen överskrids på E4. Det är en otrygg situation både vid avsväng och vid påfart av E4.

10 10 (14) Korsningen E4/väg 1126 mot Saltvik Problem med dålig sikt och att genomfartstrafiken inte håller hastigheten. Avsaknad av vänstersvängfält upplevs som otryggt. Slutsatser förslag till åtgärder och prioritetsordning Enkätundersökningen har givit svar på flera viktiga frågor, bland annat i vilka områden skol- och förskolebarnen bor samt längs vilka vägar och med vilket transportmedel de tar sig till och från skolan. Den vetskapen är ett bra underlag för att lokalisera framtida åtgärder till områden där behovet är stort. Nedan listas ett antal platser där det genom enkätundersökningen har framkommit att behovet av trafiksäkerhethöjande åtgärder är stort: 1. Skolkorsningen och anslutande infart till skolan Redan innan enkätundersökningen stod det klart att det finns ett behov av åtgärder vid skolkorsningen på E4. Resultatet av denna undersökning stärker den uppfattningen. Det handlar framförallt om att sänka hastigheten på E4-trafiken samt att göra vänstersväng från E4 trafiksäkrare. Vidare finns ett stort behov av en tydligare struktur inne på själva skolområdet. Skolgård med springande och cyklande barn måste avskiljas från biltrafik till och från skolan. Åtgärder inne på skolområdet bör helst planeras tillsammans med åtgärder på E4-korsningen för att uppnå en bra helhetslösning. 2. Korsningen väg E4/väg 724 Det finns ett stort behov av en säkrare passage över väg 724. I dagsläget utgör passagen av väg 724 en tydlig lucka i gc-vägnätet från centrala Älandsbro i riktning mot skolan. 3. Korsning väg E4/Hammarvägen (ICA) GC-passagen över E4 upplevs som trafikfarlig. Åtgärder i korsningen bör ha en hastighetsdämpande effekt och fordonstrafiken måste bli mer observant på den korsande gc-trafiken. Införande av trafiksignaler skulle kunna vara en aktuell åtgärd som också har framförts i några enkätsvar. 4. Nässlandsvägen I enkätundersökningen har det framkommit att Nässlandsvägen parallellt med E4 genom centrala Älandsbro har många brister. Oskyddade trafikanter (i det här fallet bestående av en stor andel skolbarn) bör separeras från övrig trafik på ett bättre sätt än vad som är fallet i dag och de båda korsningarna med väg 724 och Hammarvägen bör få en bättre utformning.

11 11 (14) 5. Korsningarna E4/väg 727, E4/väg 718 och E4/väg 1126 I alla dessa tre E4-korsningar (mot Ulvvik, vid Norrstig och Saltvik) finns behov av trafiksäkerhetshöjande åtgärder. Åtgärderna gäller i första hand fordonstrafiken och de synpunkter som framkommit i enkätsvaren handlar om att hastigheterna är för höga, avsaknad av vänstersvängfält och siktproblem. Kommentar till resultatet Det är viktigt att komma ihåg att denna enkät riktar sig till en målgrupp i Älandsbro, barn i åldrarna 1 till 12 år i skola och förskola samt till deras föräldrar. Andra viktiga målgrupper som ungdomar över 12 år och pensionärer fångas inte upp av denna undersökning. Kartan på sidan 8 kan tolkas som om korsningen vid skolan är avsevärt mycket mer problemfylld än till exempel korsningarna E4/väg 727 och E4/väg Det stämmer för denna enkäts målgrupp men om målgruppen istället skulle ha varit boende längs med väg 727 hade resultatet varit ett helt annat.

12 12 (14) BILAGA 1

13 13 (14) BILAGA 1

14 14 (14) BILAGA 1

Rapport Valboskolan. - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6

Rapport Valboskolan. - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6 Rapport Valboskolan - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6 Jenny Christensen & Lillemor Sanderberg Samordnare Kommunsamverkan Trafiksäkerhet & Miljö Dalslandskommunernas kommunalförbund Bakgrund Färgelanda

Läs mer

Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 UNITED BY OUR DIFFERENCE BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS

Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 UNITED BY OUR DIFFERENCE BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS GODA GRANNAR MÖJLIG TILLB. UNITED BY OUR DIFFERENCE PM Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 Medverkande MAXI ICA:

Läs mer

Enkätsammanställning Hällby skola 2009 2011

Enkätsammanställning Hällby skola 2009 2011 Stadsbyggnadsnämnden Datum 2011-12-04 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Ann Gustafsson, 016 710 76 82 Enkätsammanställning Hällby skola 2009 2011 1. Sammanfattning Hällby skola har varit med

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

Sammanställning av inkomna synpunkter kring vägar i Södermöre kommundel.

Sammanställning av inkomna synpunkter kring vägar i Södermöre kommundel. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Hanna Ivarsson 2018-03-09 SKDN 2018/0032 0480-45 29 00 Södermöre kommundelsnämnd Sammanställning av inkomna synpunkter kring vägar i Södermöre kommundel.

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Berga... 2 2. Broby... 4 3. Haga - Björkbacken... 6 4. Mogata... 8 5. Ramunder... 10 6. S:t Anna... 12 7. Skönberga... 14 8. Västra Husby... 16 9. Östra Ryd... 18 1. Berga Sammanställning

Läs mer

Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg!

Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg! Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg! Projektet En lättare framtid arbetar nu med att se över barnens resvanor och skolvägar inom Norrtälje kommun. För att detta arbete ska bli så bra som möjligt

Läs mer

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum.

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum. Björnlunda Livsrumsindelning Transportrum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Frirum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Gnesta Livsrumsindelning Transportrum Integrerat

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Länk till presentationen som hölls: content/väg Esarps- by.pdf. Kontaktpersoner Esarps Bygdelags väggrupp:

Länk till presentationen som hölls:  content/väg Esarps- by.pdf. Kontaktpersoner Esarps Bygdelags väggrupp: Väg 798 genom Esarp Denna rapport är framtagen av Esarps Bygdelags väggrupp baserat på det bymöte som hölls 2010-12- 14 i Esarps Skola med anledning av samrådshandlingen från Trafikverket daterad 2010-11-

Läs mer

Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan

Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan Trafikenkät vt 2012 Trafikenkäten fylldes i av elever och föräldrar 415 enkäter sammanställdes(av 950 elever totalt) Ganska jämt fördelat i ålder, men flest i åk

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun Chatarina

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings 2014-03-31 Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/Humlevägen, Jönköpings Kund Jönköpings Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2017-03-21 TILLÄGG TRAFIKUTREDNING TILLÄGG TRAFIKUTREDNING HEJANS LYCKA, KARLSKRONA KOMMUN 2017-03-21 KUND Karlskrona kommun KONSULT WSP

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar

TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar 2010-11-05 Upprättad av: Jonas Mörhed Ombud/Granskare: Reino Erixon TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar 2010-11-05 Kund Jönköpings kommun Stadsbyggnadskontoret 551 89 Jönköping

Läs mer

PM - Förslag på tänkbara åtgärder för oskyddade trafikanter vid E4 Trafikplats Hudiksvall Syd, E4 Enånger - Hudiksvall

PM - Förslag på tänkbara åtgärder för oskyddade trafikanter vid E4 Trafikplats Hudiksvall Syd, E4 Enånger - Hudiksvall Uppdragsnr: 10111982 1 (3) PM - Förslag på tänkbara åtgärder för oskyddade trafikanter vid E4 Trafikplats Hudiksvall Syd, E4 Enånger - Hudiksvall Bakgrund Nysträckning av E4 delen Enånger - Hudiksvall

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

20xx-xx-xx. Skolvägsplan för Malsta skolan

20xx-xx-xx. Skolvägsplan för Malsta skolan 20xx-xx-xx Skolvägsplan för Malsta skolan Innehåll 1. Fakta om skolan 3 2. Vi som tagit fram planen 3 3. Resvanor 3 4, Skolvägen 4 5. Trafikmiljön vid skolan 4 6. Mål 5 7. Övergripande syfte 5 8. Insatser

Läs mer

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand Beställare: ALINGSÅS KOMMUN Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria

Läs mer

NORRA RESARÖ. Utredning om barns skolvägar m.m

NORRA RESARÖ. Utredning om barns skolvägar m.m NORRA RESARÖ Utredning om barns skolvägar m.m. 2004-07-05 WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: 08-688 60 00 Fax: 08-688 69 10 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

Skolvägsprojektet år 2010 i Vallatorp, Erikslund, Visinge, Ensta, Vallabrink och Ensta

Skolvägsprojektet år 2010 i Vallatorp, Erikslund, Visinge, Ensta, Vallabrink och Ensta TJÄNSTEUTLÅTANDE 2010-04-13 Dnr 50/2010.30 Gatu- och parkenheten Birgitta Ejderfelt Trafiksäkerhetsutskottet Skolvägsprojektet år 2010 i Vallatorp, Erikslund, Visinge, Ensta, Vallabrink och Ensta Sammanfattning

Läs mer

Cykelbokslut.

Cykelbokslut. Cykelbokslut 2017 www.skelleftea.se/cykelplan Älvsbackabron är en gång- och cykelbro i trä som invigdes 2011 Bakgrund Kommunfullmäktige godkände den 15 maj 2012 Cykelplan 2011 för Skellefteå kommun. Cykelplanen

Läs mer

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog PM Trafikflöden i Östersund och 2010-02-08 Upprättad av: Oskar Lundblad Haggren RAPPORT 2010-02-08 Kund Jenny Jernström Östersunds kommun, Samhällsbyggnad, Plan och Bygg, 831 82 Östersund Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Enkät om resvanor till skola och fritidsaktivitet i Lomma kommun

Enkät om resvanor till skola och fritidsaktivitet i Lomma kommun 1 PM 2017:43 Jonna Milton Karin Neergaard 2017-06-19 Enkät om resvanor till skola och fritidsaktivitet i Lomma kommun Våren 2017 Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 00 info@trivector.se

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen 2(22) Titel: Trafikutredning Åkervägen Utgivningsdatum: 17 maj 2016 Medverkande: Mörbylånga kommun Bengt Johansson, Rebecka

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Sida 1 (6) 2015-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2015-11-26

Läs mer

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Dnr Sida 1 (5) 2016-09-16 Handläggare Lotten Svedberg 08-508 262 15 Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Kontoret föreslår att arbeta med ett antal typåtgärder längs sträckorna för att få bättre hastighetsefterlevnad

Läs mer

Bilaga 1. Barnkonsekvensanalys. Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö. Lidköpings kommun, Västra Götalands län.

Bilaga 1. Barnkonsekvensanalys. Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö. Lidköpings kommun, Västra Götalands län. Bilaga 1 Barnkonsekvensanalys Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö. Lidköpings kommun, Västra Götalands län Projektnummer: Dokumenttitel:. Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö.

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012

Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012 Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012 I inventeringsarbetet har tekniska förvaltningen och bildningsförvaltningen bett alla rektorer om hjälp att nå ut till samtliga klasslärare i årskurserna

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden 1 PM 2015:103 Jesper Nordlund Hannes Englesson 2016-01-20 Jakobsbergsplatsen Trafikutredning Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46 46 38 65 25 info@trivector.se 2

Läs mer

Skolvägsplan. Näsviken skola

Skolvägsplan. Näsviken skola Skolvägsplan Näsviken skola 15-03-04 Beskrivning av skolan Om skolan Näsvikens skola ligger 1.5 mil från Hudiksvall vid Södra Dellens södra del. Området erbjuder vacker natur med närhet till både skog

Läs mer

SÄKRA SKOLVÄGAR BERGASKOLAN. Inventering av skolvägar i anslutning till Bergaskolan, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING

SÄKRA SKOLVÄGAR BERGASKOLAN. Inventering av skolvägar i anslutning till Bergaskolan, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING SÄKRA SKOLVÄGAR BERGASKOLAN Inventering av skolvägar i anslutning till Bergaskolan, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Flygfoto över Bergaskolan. INNEHÅLL Uppdraget...3 Syfte och mål...3 Genomförande...3

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Cykelfartsgata, Hunnebergsgatan

Cykelfartsgata, Hunnebergsgatan VTI PM 2008-12-17 Diarienummer: Cykelfartsgata, Hunnebergsgatan Inger Forsberg 1. Bakgrund VTI fick i uppdrag av Linköpings Kommun att undersöka trafikanternas attityd till och acceptans för försöket

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Tekniska nämnden, arbetsutskottet Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 15 augusti 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 08:15 Ledamöter

Läs mer

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja 1 (11) PM Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja Ansvarig mikrosimulering/trafikanalys: Handläggare mikrosimulering: Författare detta PM: Granskning detta PM: Sebastian Hasselblom Felicia

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

3. Flera pedagogiska verksamheter i anslutning till varandra

3. Flera pedagogiska verksamheter i anslutning till varandra Inledning Kommunfullmäktige beslutade 2017-04-24 att skyltad hastighet på gator som ligger i anslutning till skolor och förskolor ska vara högst 30 km/tim, om inte rimliga skäl för annat föreligger. Trafikkontoret

Läs mer

Utvärdering av åtgärder vid Viggbyskolan utförda i skolvägsprojektet år 2017

Utvärdering av åtgärder vid Viggbyskolan utförda i skolvägsprojektet år 2017 Utvärdering av åtgärder vid Viggbyskolan utförda i skolvägsprojektet år 2017 Foto Karin Aronsson av Ida Holmgren Entergate AB Innehåll 1. Inledning... 3 Syfte... 3 Enkäten... 3 Urval... 3 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Steninge slottspark Trafikstudie

Steninge slottspark Trafikstudie Trafikstudie Analys och jämförelse anslutning till Steningehöjden 2013-04-16 Uppsala Trafikstudie, 2013-04-16 TRAFIK Datum 2013-04-16 Uppdragsnummer 61381039840000 Utgåva/Status Granskningshandling ERIKSSON

Läs mer

Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby BARNKONSEKVENSANALYS Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län 2013-07-01 1 Titel:, Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Dokumentslag:

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01 KUNGSBACKA KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-01 Trafikutredning Datum 2013-03-01 Uppdragsnummer 61441255720 Utgåva/Status Slutleverans v:\44\12\61441255720\3_teknik\t\dokument\pm 2013-03-01.doc Kinell

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Åtgärder enligt fyrstegsprincipen Enligt fyrstegsprincipen, som redovisas mer utförligt i kapitel 1.2, ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg.

Läs mer

Analys av trafikmiljöer

Analys av trafikmiljöer Analys av trafikmiljöer - En studie av elevers skolvägar med observationer av färdmedelsval och trafikmiljön i anslutning till skolor Våren 2010 Dokumentinformation Titel: Författare: Beställare: Analys

Läs mer

PM - WORKSHOP 1 Åtgärdsvalsstudie

PM - WORKSHOP 1 Åtgärdsvalsstudie PM - WORKSHOP 1 Åtgärdsvalsstudie E4 södra infarten Örnsköldsvik Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Åtgärdsvalsstudie E4 södra infarten Örnsköldsvik

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Förstudie för investeringsåtgärder

Förstudie för investeringsåtgärder SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Slutversion 170605 Förstudie för investeringsåtgärder Gång- och cykelbana längs Norra Åbyggebyvägen Innehållsförteckning Inledning 2 Nuläge 2 Problem och behov 3 Mål och syfte 3 Åtgärder

Läs mer

BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER

BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER Denna studie syftar till att undersöka hur andra trafikanter än bilister uppfattar trafikmiljön och trafiksäkerhetsfrågor. Därför vill vi att

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

Vilken väg väljer pendlingscyklisten? Erik Stigell Dr i Idrott GIH

Vilken väg väljer pendlingscyklisten? Erik Stigell Dr i Idrott GIH Vilken väg väljer pendlingscyklisten? Erik Stigell Dr i Idrott GIH Bakgrund & Syfte Cyklisternas färdväg har stor betydelse för hur cykelresan uppfattas bra eller dålig kvalitet Trafiksäkerheten varierar

Läs mer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer Uppgifter om projektet Underlag för samråd VÄGUTREDNING E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer 87 914 002 2008-11-04 Bakgrund E22 ingår i det nationella vägnätet. Vägens funktion är att

Läs mer

Bakgrund. Validering basprognos inför

Bakgrund. Validering basprognos inför Bakgrund Validering basprognos inför 160401 Sammanfattning Dalarna Gävleborg Sammanfattning Västernorrland Örnsköldsvik och Härnösand. Vid Ånge är trafiken skev och överskattas. Lastbilstrafiken med släp

Läs mer

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar Projektförslag Skolhastighetsmätningar Skolhastighetsmätningar Det är av yttersta vikt att hastigheten 30 km/h hålls utanför skolor. NTF Sörmland- Örebro län- Östergötland arbetar för att öka uppmärksamheten

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Måvy hotell och trafikantservice

Måvy hotell och trafikantservice Trafikstudie PEAB BOSTAD AB Måvy hotell och trafikantservice Uppsala Trafikstudie Datum 2013-01-22 Uppdragsnummer 61381147814000 Utgåva/Status Slutleverans Anders Attelind Mario Rivera Michael Eriksson

Läs mer

TRAFIKANALYS FÖR VÄG UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN

TRAFIKANALYS FÖR VÄG UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FÖR VÄG 176 - UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2011-02-21 UNITED BY OUR DIFFERENCE ARBETSGRUPP Konsult WSP Samhällsbyggnad Bo Lindelöf Ida Lennartsson uppdragsansvarig/trafik layout Beställare

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

SÄKRA SKOLVÄGAR ERIKSSKOLAN. Inventering av skolvägar i anslutning till Eriksskolan, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING

SÄKRA SKOLVÄGAR ERIKSSKOLAN. Inventering av skolvägar i anslutning till Eriksskolan, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING SÄKRA SKOLVÄGAR ERIKSSKOLAN Inventering av skolvägar i anslutning till Eriksskolan, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Flygfoto över Eriksskolan. INNEHÅLL Uppdraget...3 Syfte och mål...3 Genomförande...3

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd

E18 Norrtälje Kapellskär. Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd E8 Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd E8 Trafikverket planerar för att bygga om E8 mellan och. Sträckan är cirka km lång, mycket olycksdrabbad och brister i såväl framkomlighet

Läs mer

FÖRSTUDIERAPPORT Bålbroskogen i Rimbo tillfartsväg för motorfordon Gatu- och parkavdelningen

FÖRSTUDIERAPPORT Bålbroskogen i Rimbo tillfartsväg för motorfordon Gatu- och parkavdelningen Handläggare: Peter Sartorius Dnr: FÖRSTUDIERAPPORT Bålbroskogen i Rimbo tillfartsväg för motorfordon Gatu- och parkavdelningen 1. Bakgrund Gatu- och parkavdelningen har av Mark och exploateringsenheten

Läs mer

Trafikutredning i samband med Detaljplanearbete för Björkfors 1:673 Hemavan

Trafikutredning i samband med Detaljplanearbete för Björkfors 1:673 Hemavan UPPDRAG Trafikutredning Hemavan UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Johanna Söderholm, Tyréns UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg, Trafikplanering Sweco Stina Åslund, Landskap Tyréns Björn Andersson, Gatuprojektering

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun?

Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? 2015-11-18 TN-2015/0558 Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? Enkätundersökning oktober 2015 SAMMANFATTNING Varje år genomförs en enkätundersökning bland föräldrar som har barn som reser

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl ANTAGANDEHANDLING UTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerad

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien.

Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien. Bilaga 2. Analys från konflikt- och observationsstudierna Trafiksäkerhet Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien. Olycksstatistik Trafiksäkerhetshöjande

Läs mer

TRAFIKPROGRAM HÄLJARP

TRAFIKPROGRAM HÄLJARP TRAFIKPROGRAM HÄLJARP TRAFIKPROGRAM HÄLJARP Landskrona stad Teknik- och stadsbyggnadskontoret 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 Fax 0418-47 35 76 tsb@landskrona.se www.landskrona.se

Läs mer

Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik

Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Tierps kommun Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Uppsala Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Datum 2018-04-12 Uppdragsnummer 1320022572-004 Utgåva/Status Version 1.1 Cecilia Friis

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer