Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström"

Transkript

1 Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning Måluppföljning Effekt Goda exempel Risker Förbättringsområden Övrigt Sammanfattning Året 2015 har varit ett intensivt år med många utmaningar, förändringar och intryck. Jag ska i denna årsrapport försöka göra en kortare summering av året som gått. Avdelning Gävleborg har i början av året haft ett extra årsmöte, det hölls webbaserat då frågorna som skulle hanteras var nyval till avdelnings ordförande samt fyllnadsval av styrelseledamöter. Det var vid detta val jag fick förtroendet från er medlemmar att inta posten som avdelnings ordförande i Gävleborg. Det förtroendet vill jag passa på att tacka för. Förändring och påverkansarbete är, som vi alla vet något som tar tid och som tar kraft. Vid kongressen 2014 lyckades Vårdförbundet peka ut vår gemensamma väg mot förändring och förbättring. Denna väg bygger mycket på att alla avdelningar inom hela förbundet nu arbetar med en gemensam verksamhetsplan som genomsyras av gemensamma mål och målen är långsiktiga, de sträcker sig över hela kongressperioden, fram till (7)

2 Vårdförbundets kongress 2014 Detta är de prioriterade områdena fram till kongressen Alla människor har rätt till hälsa och helhet. Därför prioriterar vi att utveckla vården och göra den säker. 2. Förutsättningen för vår insats är ett hållbart yrkesliv. Därför prioriterar vi att arbeta för en bättre arbetsmiljö med hälsosamma arbetstider. 3. Vår kunskap ska värderas rätt. Därför prioriterar vi att arbeta för högre löner och bättre karriärmöjligheter. Avdelning Gävleborg hoppas att du som medlem kommer att känna igen den röda tråden från våra prioriterade områden i de aktiviteter avdelningen anordnar under kongressperioden. Nu till något helt annat, internet och sociala medier är resurser som kommit att betyda mycket, även för oss. Vi försöker vara snabba med att förmedla nyheter och aktuella händelser, ofta via vår facebook-sida du har väl gillat oss?! Här sprider vi information om möten, delar artiklar samt mycket mer, det är också ett bra sätt att snabbt få respons tillbaka. Vi finns nu mer också på Instagram. Ett annat viktigt forum för information är Vårdförbundets hemsida ( ). Här hittar ni nyheter, information, kontaktuppgifter och inte minst avdelning Gävleborgs portal med information om aktiviteter och utbildningar. Det är viktigt för oss att på olika vis nå ut till dig som är medlem, men det är lika viktigt att du tar del av informationen. Något som har präglat mycket av det arbete vi gjort 2015 är effekterna av ökade sjukskrivningar bland våra yrken, ofta relaterade till olika arbetsmiljöproblem. Arbetsmiljö är något som direkt eller indirekt påverkas utav alla de mål vi jobbar mot. Det vi också tydligt ser är för att komma till rätta med de arbetsmiljöproblem vi har idag, måste arbetsgivarna lyckas rekrytera fler men samtidigt också behålla de anställda som idag finns. Arbetstider, lön, delaktighet, möjlighet till kunskapsutveckling är några av villkorsfrågor som Vårdförbundet ständigt arbetar med och kommer så fortsätta arbeta med i framtiden. Tack för i år! Gävle den 15 januari 2016 Anna Bergström Avd. Ordförande Gävleborg 2 (7)

3 2. Måluppföljning Medlemsstöd: Vårdförbundets medlemsstöd skapar medlemsvärde och möter medlemmens behov genom professionalitet och tillgänglighet. I avdelning Gävleborg ser vi under 2014 en ökning av enskilda medlemsärenden, både enkla men också mer komplicerade. Vår målsättning är att de medlemmar som av olika anledningar behöver vårt stöd ska bli nöjda med vår insats. De ska vara nöjda med stödet även om det innebär att vi inte alltid fått till en lösning som de helst sett. Ytterligare en viktig målsättning är lika medlemsvärde, alltså samma stöttning oberoende av arbetsgivare eller vem i Vårdförbundet du som medlem får stöttning av. Vi har påbörjat att skapa rutiner för hur vi likvärdigt hanterar olika ärenden, ärendehanteringsprocessen samt interna kompetensutbildningar i olika frågor är något vi kommer arbeta vidare med under Det är också viktigt att synas och finnas där för medlemmar även om de inte tar första kontakten. Här har vi arbetat och gjort många arbetsplatsbesök under Vi har organiserat och lagt stort fokus på våra 10 kommuners olika arbetsplatser, vårt län är stort men vi har varit överallt från Ramsjö och Loos till Hofors och Hedesunda. Även vårt Regionala skyddsombud RSO har gjort många arbetsplatsbesök i de privata verksamheterna vilket också har resulterat i en ökning av förtroendevalda på arbetsplatserna även där. Arbetsplatsbesök görs året om i alla väder, runt om i vårt avlånga län. För våra chefsmedlemmar har vi bjudit intill olika lunchmötesforum, tyvärr har flertalet fått ställas in pga för få anmälda. Under 2016 kommer vi pröva ett mer uppsökande arbetssätt även när det gäller våra chefsmedlemmar. Påverkan: Vårdförbundet driver utvecklingen av vården, professionerna och villkoren med focus på människan, hälsan, helheten, öppenheten och kunskapen. En viktig roll som Vårdförbundet har är att påverka beslutsfattare med den politik vi driver, så som personcentrerad vård, AST (akademisk specialist tjänstgöring) och villkorsfrågor så som hälsosamma arbetstider. Det har vi gjort i många former under 2015, vi är inbjudna till politiker men vi bjuder också in dem för då är det lättare för oss att styra agendan och framföra 3 (7)

4 det vi vill ha sagt. Vi har också besökt Regions fullmäktige och haft med oss olika budskap i vår politik. Men det största påverkansarbetet vi gjorde under 2015 var då hela förbundet, i samlad kraft skickade in förhandlings framställan till alla arbetsgivare inom kommun och landsting angående yrkande på hälsosamma arbetstider i form av reglerad återhämtning vid nattarbete, återhämtning ska ingå i arbetstiden. Detta gjorde att avdelning Gävleborg under loppet av två månader träffade förhandlingscheferna hos alla våra tio kommuner. Vi framförde våra yrkanden och fick upp frågan om hälsosamma arbetstider på bordet. Det var många bra diskussioner under detta arbete och majoriteten av arbetsgivarna var överens om att frågan är viktig men att de ansåg att den bör hanteras centralt av SKL. Så där är vi nu och arbetet fortsätter under Vårdförbundet är inte avdelningsstyrelsen utan Vårdförbundet är alla dess medlemmar. Det är när vi är många vi kan påverka ute på arbetsplatserna. För att underlätta påverkansarbetet har avdelningen avsatt budget så att medlemmar på egen hand ska kunna anordna möten i en trevlig form på sina arbetsplatser. Denna medlemspeng har använts flitigt under 2015, närmare 60 arbetsplatser har utnyttjat detta. Påverkan genom sociala medier samt debattartiklar är något vi blev bättre på under 2015 och ska bi ännu bättre på under Kollegial mötesplats: Vårdförbundet är mötesplatsen för medlemmarnas engagemang, kunskap och yrkesutveckling. Många kollegiala mötesplatser har funnits så som båtresa tillsammans med Västmanland, tillställning på Furuvik, chefsträffar i olika forum, årsmöte, pensionärsluncher och vecka 47 med bioträffar, men det som stack ut och som var nytt 2015 var de lunchmöten du som medlem bjöds in till och där du kunde komma och diskutera med Vårdförbundet helt förutsättningslöst. Dessa mötet blev en succé och fick utökas i antal än vad som var planerat. Demokrati: Vårdförbundet är en öppen och tillgänglig organisation med tydliga demokratiska processer och en aktiv dialog med medlemmarna. Demokratin syns tydlig när vi gör olika val i Vårdförbundet och som medlem har du under året haft möjlighet att utöva demokrati vid flera olika tillfällen. Kanske ni har gjort ett val av en förtroendevald på din arbetsplats, kanske du deltog vid årsmötet som valde in fyra stycken ledamöter i styrelsen samt kongress ombud eller så la du din röst vid det extra årsmötet som hölls (via webben) i mars, där valet av avdelningsordförande gjordes. Kanske du har lämnat in ett förslag till verksamhetsplanen 2016 eller på annat vis framfört synpunkter till avdelningsstyrelsen om önskan på frågor vi ska arbeta med? Vårdförbundet är en demokratisk organisation och du har stora möjligheter att påverka. 4 (7)

5 3. Effekt Vad uppnådde vi då 2015? Antalet arbetsplatsbesök har varit högt, vi har varit på platser där vi vanligtvis inte syns så ofta vilket har gett en positiv feedback. Mer arbetsplatsbesök i den privata verksamheten har också resulterat i fler förtroendevalda på arbetsplatsen där. Vårdförbundet har möts med större intresse hos olika arbetsgivare, vi har blivit en större kraft att räkna med. Mycket tid har gått till att skapa samsyn och rutiner tillsammans med Region Gävleborg i olika frågor som till exempel hur vi hanterar övertid över ATL 200h/år. Detta arbete var ett resultat av en tvisteförhandling som vi drev gentemot Region Gävleborg där flertalet av våra medlemmar arbetet mer än 200h övertid. Så resultatet blev, förutom det skadestånd Regio Gävleborg fick betala Vårdförbundet ett Lokalt kollektivavtal i frågan. Vi har utbildat ca 15 st nya förtroendevalda på arbetsplatsen som sedan med full kraft påverkat villkoren på sina arbetsplatser. Trots dessa positiva effekter har medlemsutveckling inte varit i rätt riktning under Medlemsutveckling under året Alla medlemmar Yrkesverksamma Studenter Pensionärer Yrkesverksamma (annat avtalsområde) Ej yrkesverksamma Analys Många har uteslutits pga bristande betalning, bland dem finns en hel del nyutbildade som varit studerandemedlemmar. Några har valt att inte stanna kvar som medlem när de får betala full avgift och några har flyttat från länet. Det är en ökad rörlighet bland våra yrkesverksamma medlemmar nu jämfört med tidigare. Bristande arbetsmiljö och missnöje med löneutvecklingen är också bidragande orsaker som framkommit. 5 (7)

6 Så vi har ett stort arbete framför oss att informera medlemmar och icke medlemmar om medlemskapets värde. Vi ser en ökning av pensionärsmedlemmar vilket är positivt då många fortsätter att arbeta efter sin pension. 4. Goda exempel Bioträffarna under v 47 har under många år tillbaka varit mycket populära och ett bra tillfällen för Vårdförbundet att träffa många medlemmar. Det gjorde att vi under 2015 bestämde att även ha en biovecka under våren, för att även där kunna möta många medlemmar. Vi valde då att ha bioträffar på andra orter i vårt län än under v 47. Detta blev mycket populärt och uppskattat. Ett annat gott exempel och som var en ny aktivitet 2015 var lunchträffarna du som medlem bjöds in till och där du kunde komma och diskutera med Vårdförbundet helt förutsättningslöst. Dessa mötet blev en succé och fick utökas i antal än vad som var planerat från början. Lunchträffar som anordnades på 6 st strategiska orter i vårt län. Vi anordnade en ny aktivitet där vi bjöd in medlemmar till en dag i vår lokala djur och nöjespark, Furuvik. Temat för dagen var vår kunskap ska värderas rätt. Denna aktivitet blev så klart populär och platserna fylldes inom loppet av några timmar. Medlemsdag i Furuviksparken. 6 (7)

7 5. Risker Även om vi utbildar nya förtroendevalda på arbetsplatserna varje år så ser vi att antalet minskar. Detta är ett problem som kommit succesivt men som är oroväckande. Orsakerna varierar men vanligt förekommande är att man anser sig inte mäkta med när arbetsbelastningen redan är så hög och man har svårt att lämna kollegorna för att ta tid till det fackliga arbetet. Det är förståeligt då vi ser hur vården är här och nu. Ytterligare en risk till följd av ovanstående blir att medlemmar saknar inflytande i samverkan och att beslut fattas utan fackligt inflytande och därmed ökar känslan av att inte kunna påverka. En risk är också att valberedningen har svårigheter att finna kandidater till avdelningsstyrelsen, troligtvis av samma anledning som ovan. Det är periodvis stor arbetsbelastning då man innehar styrelseuppdrag samt och/eller facklig tid i avdelningsstyrelse och det finns risk för utmattning/utbrändhet i och med ett stort engagemang och bristande tid för reflektion. Även antalet tvister och medlemsärenden har ökat och medfört högre arbetsbelastning på förtroendevalda och ombudsman. 6. Förbättringsområden Att vara förtroendevald i Vårdförbundet handlar om att förbättra vården och medlemmars villkor här och nu men också om att skapa en bättre vård och villkor framöver. För att det ska vara möjligt måste vi börja ställa krav på arbetsgivare att ge de förtroendevalda på arbetsplatserna för förutsättningar för sitt uppdrag. Kompetensutveckling för styrelse och anställda är en viktig pelare för att klara uppdraget och absolut nödvändigt. Retorik, samverkan och arbetsrätt efterfrågas. Vi behöver bli bättre på att förmedla ut och ge medlemmar kunskap om villkor och rättigheter, det skulle med stor sannolikhet medföra högre medlemsaktivism och styrka. Även medlemskapetsvärde behöver ut för att öka medlemsantal samt förtroendevalda på arbetsplatsen. 7. Övrigt Vi handlar Fairtrade-produkter i så hög utsträckning det är möjligt, vi följer Vårdförbundets reseriktlinjer och bokar alltid transport och hotell via Tranås Resebyrå. 7 (7)

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4.

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2018-01-24 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel... 5 5. Risker...

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-17 Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 7

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-21 1 A. Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning...

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning... Årsrapport VÅRDFÖRBUNDET Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning......1... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo IL RDFÖRBUNDET Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2017-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll Innehåll 1 1. Sammanfattning 2 2. Måluppföljning 2

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4. Goda exempel...

Läs mer

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn 2018-12-05 1 Dagens innehåll Vad gör vi här? Nationellt i Vårdförbundet och omvärlden Summering av året 2019 tänk och mötesplan 12.15 LUNCH 13.00

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Onsdag 28 september 2016 kl. 18.00 Hedenlunda Slott, Flen Förslag till föredragningslista årsmöte 2016 1 Årsmötets öppnande 2 Årsmötets sammankallande

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Avdelning Värmland Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt...

Läs mer

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012 Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns Verksamhetsinriktning för 2012 kopplat till kongressens strategier 2011 2014 Budget 2012 1 Vi väcker en genusdebatt om värderingen av välfärdens kunskapsområden Omvärldsspaning

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Söndag 24 september kl.18:00 Pelles Lusthus, Nyköping Förslag till föredragningslista årsmöte 2017 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet utlysts

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland onsdag 3 oktober kl.18.00 Best Western Plaza Hotel, Eskilstuna Förslag till föredragningslista årsmöte 2018 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet!

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Avdelning Östergötland Sid 1 (6) Val av förtroendevald på arbetsplatsen Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Valet av förtroendevald på arbetsplats ska vara en demokratisk process och den/de som ska företräda gruppen

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Skåne Styrelsen

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Skåne Styrelsen Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-01 2018-01-19 Skåne Styrelsen Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl. 18.00 Hotell Best Western Statt, Katrineholm Förslag till föredragningslista årsmöte 2019 1. Mötets öppnande 2. Prövning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Vårdförbundet avdelning Blekinge

Vårdförbundet avdelning Blekinge Vårdförbundet avdelning Blekinge Verksamhetsberättelse 20140101-20140507 Ledning och organisation Avdelningsstyrelse Avdelningsordförande Vice ordförande Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012 Vision INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision är en del av Vision Stockholms Stad som är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller

Läs mer

Avdelning Västernorrland 2015

Avdelning Västernorrland 2015 Årsrapport Avdelning Västernorrland 2015 1 (13) Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-11-05 2016-01-14 Årsrapport 2015 avdelning Västernorrland Innehåll 1. Sammanfattning... 2

Läs mer

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar 2016 Förbundsstyrelsen 17-18 december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar

Läs mer

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg DELEGERINGSORDNING Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Antagen av styrelsen den 15 december 2015 Skapad den Senast ändrad den Författare 2015-11-19 2015-12-17 Vinita Thyberg Förbundsombudsman Delegeringsordning

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Styrelseuppdraget innebär: Styrelsen är avdelningens politiska och verkställande ledning och ansvarar för verksamheten mellan årsmötena och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Östergötland 1 Emma Klingvall

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Östergötland 1 Emma Klingvall Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2019-01-14 2019-01-17 Östergötland 1 Emma Klingvall Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Östergötland 1 Emma Klingvall

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Östergötland 1 Emma Klingvall Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-09 2018-01-17 Östergötland 1 Emma Klingvall Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 INRIKTNING AV VISIONS VERKSAMHET fastställd av förbundsmötet 2014 Vision driver rätten till kollektivavtal som medel för ett starkt inflytande över villkoren för våra medlemmar. Vision

Läs mer

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar För att tydliggöra hur valen i vår fackliga organisation går till på olika nivåer och

Läs mer

Stadgar antagna vid kongressen 2014

Stadgar antagna vid kongressen 2014 Stadgar antagna vid kongressen 2014 1. Vårdförbundets grundläggande värderingar och ändamål Vårdförbundet är ett yrkesförbund som tillvaratar medlemmarnas fackliga intressen och utvecklingen av professionerna.

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Uppsala 1.0 Monica H C

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Uppsala 1.0 Monica H C Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-12-08 2016-01-19 Uppsala 1.0 Monica H C Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 4 3. Effekt... 6 4. Goda

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Antagen av styrelsen 2017-01-19 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån gällande arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal. Vårdförbundets

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Förhandlingsordning Antagen av styrelsen 2013-10-23 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån

Läs mer

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården!

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Avtalsrörelse 2019 Det här vill Vårdförbundet med avtalsrörelsen 2019 Vårdförbundet förhandlar just nu om det centrala kollektivavtalet med Sveriges

Läs mer

Demokratihandbok. Augusti Version 8. Del 4. Medlem. Skillnaden i förhållande till version 7:

Demokratihandbok. Augusti Version 8. Del 4. Medlem. Skillnaden i förhållande till version 7: Demokratihandbok Augusti 2016 - Version 8 Skillnaden i förhållande till version 7: Förbundsstyrelsen har, efter beslut vid mötet 7-9 juni gjort en uppföljning av de lokala årsmötena och som en konsekvens

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 Vårdförbundet Avdelning Skåne Senast ändrad 2010-02-09 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 bil1.doc piarn 1 (56) Ordförande har ordet 2009 har varit ett år där den ekonomiska krisen i

Läs mer

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet VÅRDFÖRBUNDET Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet Förslag på frågor för dialog med medlemmar Hej förtroendevald! I Vårdförbundet arbetar vi tillsammans för att påverka hur våra yrken, vården

Läs mer

Facket för dig inom telekombranschen

Facket för dig inom telekombranschen Facket för dig inom telekombranschen Aldrig ensam med oss Jobbar du inom telekom? Då är Seko fackförbundet för dig. Seko organiserar telekom Redan idag finns Sekos medlemmar i hela telekomsektorn, allt

Läs mer

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl Årsmöte 2019 Vårdförbundet avdelning Stockholm Onsdagen den 9 oktober kl. 16.30 20.30 på Norra Latin, Drottninggatan 71 B Avprickning kl. 16.30, mingel och buffé kl. 17.00 Mötet pågår mellan kl. 18.00

Läs mer

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017 Vision Södertäljeavdelningen Verksamhetsplan 2017 Södertälje en del av världen I Södertälje kan vi verkligen känna av att vi är en del av världen på så många sätt. Södertälje har tagit ett stort ansvar

Läs mer

En styrelse som gör skillnad

En styrelse som gör skillnad Upplaga 5 Upplaga 1 Vision utbildningar En styrelse som gör skillnad *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008-2010 AVDELNING ÖREBR 1 PROFESSION Vi ska gemensamt påverka och utveckla våra yrken. Därför ska vi också vara med och påverka och utveckla utbildningarna. Utifrån

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Förbundet Folkhögskollärarna. en organisation i förändring

Förbundet Folkhögskollärarna. en organisation i förändring Förbundet Folkhögskollärarna en organisation i förändring Sammanfattning Samrådsavdelningen äger och driver folkhögskollärarnas professionsfrågor. Genom bildandet av en samrådsavdelning frigörs mer resurser

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Vårdförbundet Digital strategi Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Innehållsförteckning Digital strategi vad är det och varför behöver vi en sådan?... 2 Digitala strategin utgår från kommunikationsplattform

Läs mer

Proposition 2: Saco i framtiden

Proposition 2: Saco i framtiden Proposition 2: Saco i framtiden Tillsammans är vi Saco Proposition 2: Saco i framtiden Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen beslutar uppdra åt den tillträdande styrelsen beskriva och analysera

Läs mer

Demokratihandbok. Version Del 4. Medlem UPPDATERINGSDATUM

Demokratihandbok. Version Del 4. Medlem UPPDATERINGSDATUM Demokratihandbok Version 6.2-2015 Del 4 Medlem 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. Medlem... 3 3.1 Rätt till medlemskap... 3 3.2 Medlems inträde och tillhörighet... 5 3.3 Medlems rättigheter... 6 3.4 Medlems åtaganden...

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon Vårdförbundet Direkt 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2016 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet

Läs mer

Lärarnas Riksförbund 2017 Gävle kommunförening

Lärarnas Riksförbund 2017 Gävle kommunförening Lärarnas Riksförbund 2017 Gävle kommunförening Kommunföreningens verksamhet skall utgå från de mål som antogs vid Kongressen 2016 samt harmonieras med förbundets årliga verksamhetsplan. Det huvudsakliga

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Förslag till: Verksamhetsplan & Budget 2018 IF Metall avd 27 Östra Skaraborg Avdelningens verksamhet ska bygga på följande ledord: Delaktighet Alla ger utav sitt engagemang i avdelningens verksamhet och

Läs mer

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1 Välkomna till vårinternatet 2017 2017-01-31 Avdelningsråd, Blekinge 1 Vad kommer vi att samtala kring, få kunskap och information om och öva på under dagarna 08.30 Reflektion från gårdagen 09.00 Incheckning

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

SEKO Branschorganisation Spårtrafik. förslag

SEKO Branschorganisation Spårtrafik. förslag SEKO Branschorganisation Spårtrafik förslag Verksamhetsplan 2017 1 Branschorganisationens uppgifter Övergripande mål för Branschorganisationen; En effektiv demokratisk organisation som samordnar aktiviteter

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Vision 2016 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

Budget 2015 2018. Förbundsstyrelsens förslag

Budget 2015 2018. Förbundsstyrelsens förslag Förbundsstyrelsens förslag Budget 2015 2018 Verksamhetsinriktningen 2015 2018 är på samma gång en riktningsgivare och en inspiration för hur vi tillsammans ska nå visionen om Den skola vi vill skapa. Verksamhetsinriktningen

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent

IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent Kongress var 3e år - 300 valda ombud från avdelningarna. - Högst beslutande organ. - Beslutar om mål och

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING Verksamhetsplan 2013 Vision Farsta-Skarpnäck INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster

Läs mer

Vårdförbundets organisation för riksomfattande verksamhet. Arbetsordning Värdavdelningar - Klubb

Vårdförbundets organisation för riksomfattande verksamhet. Arbetsordning Värdavdelningar - Klubb Vårdförbundets organisation för riksomfattande verksamhet Arbetsordning Värdavdelningar - Klubb Utgångspunkter Vårdförbundets organisation utgår från dig som medlem och din arbetsplats. Stadgan Behov av

Läs mer

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Artikelnummer: 502007-6 Foto: Nordic Photos Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Dygnets alla timmar antogs på kongressen 1999. 2005 prövades

Läs mer

Lärarnas Riksförbund 2018 Gävle kommunförening

Lärarnas Riksförbund 2018 Gävle kommunförening Lärarnas Riksförbund 2018 Gävle kommunförening Kommunföreningens verksamhet skall utgå från de mål som antogs vid Kongressen 2016 samt harmonieras med förbundets årliga verksamhetsplan. Det huvudsakliga

Läs mer

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förbundets 12 målsättningar 6 Utbildning 7 Ansvarsfördelning 8 2 Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete Inledning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

Ny som företrädare 1

Ny som företrädare 1 Ny som företrädare 1 2 Välkommen som företrädare i Ledarna! Du som är företrädare i Ledarna har ett mycket viktigt uppdrag. Det är du som är Ledarnas förlängda arm ute på arbetsplatsen och har fått förtroendet

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-15 2015-01-09 Halland 1 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 6 4. Goda exempel...

Läs mer

STARK TILLSAMMANS. Handels kongress 2016 GRESS. Vår kongress

STARK TILLSAMMANS. Handels kongress 2016 GRESS. Vår kongress r a t S ill t k m m sa ans 16 KON 20 GRESS Vår kongress Handels 25:e kongress hålls i april 2016. Temat är: Alla medlemmar berörs på ett eller annat sätt av Handels kongress, vare sig man är aktiv eller

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2009. Avdelning Gävleborg

Verksamhetsberättelse 2009. Avdelning Gävleborg Verksamhetsberättelse 2009 Avdelning Gävleborg 1 Ordförande ordet Då har ett år passerat igen, oj vad det går fort. För mig som ordförande har det varit ett spännande år eftersom det har varit mitt första

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 AVDELNING GOTLAND Senast ändrad 2010-09-14 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009.docx liekl 1 (13) Ordförande har ordet Verksamhetsåret 2009 har varit utmanande och samtidigt utvecklande

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Kommunikationsplan målgrupper, kommunikationsmål, åtgärder/aktiviteter

Kommunikationsplan målgrupper, kommunikationsmål, åtgärder/aktiviteter 2002-10-21/Birgitta Kempe Fastställd av FS i oktober 2002 Kommunikationsplan målgrupper, kommunikationsmål, åtgärder/aktiviteter I kommunikationsplanen lägger vi fast riktlinjer och inriktning för förbundets

Läs mer

Nedan är MSL:s synpunkter på Förslag Sveriges Läkarförbunds strategi 2020.

Nedan är MSL:s synpunkter på Förslag Sveriges Läkarförbunds strategi 2020. Remissvar "Förslag Sveriges Läkarförbunds strategi 2020 (Gem 2016/0068) Mellersta Skånes läkareförening (MSL) inger följande remissvar. MSL anser att Sveriges Läkarförbund (SLF) som fackförening för den

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015.

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. Demokratihandboken Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Så ser förbundsstyrelsens och avdelningsstyrelsens

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Helheten Kan ni ställa er bakom den föreslagna politiken? Medlemstilltal Balans mellan arbetsmiljö och vårdmiljö Saknas någon politik? Vilken? Övriga medskick

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö 2 En hälsosam vårdmiljö är en god arbetsmiljö där hälsa samt god och säker vård uppnås. Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idén om en hälsosam vårdmiljö

Läs mer

VP2017 inspel av olika slag en del rena hur och andra vad.

VP2017 inspel av olika slag en del rena hur och andra vad. VP2017 inspel av olika slag en del rena hur och andra vad. Chefsfrågor: Stadens budget 2017 att vi verkar för en satsning på chefers villkor i kvinnodominerade sektorer(förskola och äldreomsorg) som ett

Läs mer

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds ska under verksamhetsåret 2015 koncentrera verksamheten till tre fokusområden: En starkare studentorganisation En yrkesidentitet redan under studietiden

Läs mer

Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa. Mål för 2013

Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa. Mål för 2013 Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa Mål för 2013 1(5) Sveriges Farmacevtförbunds främsta uppgift är att utveckla och marknadsföra farmacevternas, apotekares

Läs mer

Årsrapport Vårdförbundet Norrbotten

Årsrapport Vårdförbundet Norrbotten Årsrapport Vårdförbundet Norrbotten Innehåll 1 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 5 3. Effekt... 16 4. Goda exempel... 17 5. Risker... 17 6. Förbättringsområden... 17 7. Övrigt... 18 1. Sammanfattning

Läs mer

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen Förmågan att väcka engagemang och samtidigt utveckla medlemskapet är avgörande för att kunna växa som förbund. Unionen har genom att se och möta medlemmarnas behov lyckats nå vårt mål om att bli 600 000

Läs mer