Verksamheten i vår förskola grundar sig på Pargas stads läroplan för förskolan som trädde i kraft

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamheten i vår förskola grundar sig på Pargas stads läroplan för förskolan som trädde i kraft"

Transkript

1

2 Verksamheten i vår förskola grundar sig på Pargas stads läroplan för förskolan som trädde i kraft I vår arbetsplan för läsåret står kort om förskolegruppen, vår verksamhetside, arbetsmetoder, de mål vi har för verksamheten och de metoder vi använder oss av. Vidare står det om viktiga händelser under året och om samarbete och utvärdering av verksamheten. Förskolegrupperna i Folkhälsans daghem, Bantis, är: Blåklockor: 16 förskolebarn: 10 flickor och 6 pojkar Förskollärare: Jeanette Höglund Assistent: Christina Salminen Gruppassistent: Sophia Lindström/Carola Lindholm Vitsippor: 16 förskolebarn: 9 flickor och 7 pojkar Förskollärare: Micaela Fröberg Assistent: Ditte Harmaa Resurs: Cecilia Engblom/Maria Ojala ARBETSTIDER Förskolans arbetstider: Hösttermin: Höstlov: Vårtermin: Sportlov: Verksamhetside Verksamheten skall vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Förskolan skall ge barnet möjlighet att växa och utvecklas utgående från sina egna resurser och färdigheter. Barnet skall utgående från sina egna kunskaper och färdigheter stärkas i sin positiva självuppfattning. Under året deltar barnen i planeringen av lärområdena och i utvärderingen. Varje barn går sin egen lärstig från småbarnspedagogiken till förskoleundervisningen och vidare till den grundläggande utbildningen. Personalen fungerar som handledare under lärstigen.

3 Arbetsmetoder och temaarbeten Vi vuxna lyssnar aktivt på barnens förslag och idéer kring hur vi tillsammans kan utforma verksamheten och den pedagogiska miljön. Genom intervjuer, frågor, teckningar, lek och diskussioner får vi reda på vad barnet är intresserat av. Vi planerar temahelheter utgående från barnens intresse och önskemål. Vi upplever, upptäcker, experimenterar och reflekterar tillsammans. Vi handleder barnen att prova själv med muntliga instruktioner från oss vuxna, samt en hjälpande hand. Lek och fantasi har stor betydelse när barnet lär sig nya kunskaper och färdigheter. Leken är en central del av den dagliga verksamheten i förskolan. Vi vuxna följer med barnens lek, iakttar barnet enskilt och i grupp. Det är vårt ansvar att se till att det blir en bra lek för alla barn. Vi vuxna hjälper till och inspirerar barnen att föra leken vidare så att barnen håller fast vid leken en längre stund. Vi leker och har gemensamma aktiviteter regelbundet tillsammans med de yngre barnen (2-5 åringar). Vid behov skall barnet ges stöd i sin utveckling och i sitt lärande i ett tidigt skede. Stödet som ges barnet, planeras och genomförs enligt en trestegsmodell, där stödet stärks stegvis från det allmänna stödet till det intensifierade stödet och det särskilda stödet. Daghemmets specialbarnträdgårdslärare Anja Vainio deltar regelbundet i vår verksamhet. Personalen i Bantis har under året 2016 gått en ICDP utbildning. Vägledande samspel ICDP är ett relations orienterat och empatibaserat program. Programmet är hälsofrämjande och förebyggande vars mål är stödja och främja psykosocial omsorgskompetens bland dagvårdspersonal. Bantis är ett Grön Flagg daghem som jobbar med återvinning, sortering, natur och miljö och hållbar livsstil. Vi flyttar en del av vår pedagogiska verksamhet ut i naturen. Våren 2014 beviljades Bantis rätten att använda Grön Flagg. Sedan dess har vi arbetat med temat minskning av avfall, ett sunt liv och i januari 2017 väljer miljörådet ett nytt tema. I miljörådet sitter tre förskolebarn från vardera förskolegrupp.

4 Lärområden med dess mål och metoder Gemensamma mål för verksamheten förverkligas genom fem lärområden. De genomförs utgående från barnets intressen. Syftet med lärområdena är att erbjuda barnen nya och inspirerande upplevelser i olika lärmiljöer samt lämpliga utmaningar i lärandet. Mina många uttrycksformer I förskoleundervisningen ska barnen uppmuntras och stödjas i att använda olika uttrycksformer. Barnen bör få upplevelser av olika kreativa processer som består av planering, genomförande och utvärdering. Vi vuxna ger barnen olika tillfällen att förmedla upplevelser, tankar och erfarenhet i lek, sång och musik, dans och drama. Vi sjunger dagligen och med stödbilder och tecken är det lättare att lära sig nya sånger. Vi sjunger rörelsesånger, gör musik tillsammans med olika instrument och bekantar oss med olika musikstilar. En gång i månaden har vi gemensam sångstund tillsammans med alla barn i Bantis. Barnen ges flera tillfällen att uppträda under förskoleåret med drama och musikframträdanden. Vi slöjdar och använder oss av olika arbetsredskap, under en vuxens handledning. Barnen får prova på både hårda och mjuka material. Barnen får möjlighet att planera, fantisera och tillverka. Vi använder flitigt Bantis egen Snickarboa som finns ute på gården. Barnet uppmuntras att skapa, tolka och bedöma olika bilder, med olika verktyg och material. Tillsammans tittar vi på konstverk, mediabilder, formgivning av föremål och olika objekt i naturen. Pekplattorna används för dokumentation. Målet är att barnet får erfarenhet av hur man kan leka och kommunicera på olika sätt med språket och kroppen. Barnen får ta del av ramsor, dikter och barnlitteratur. Vi handleder barnet att uttrycka sig spontant men också av gemensamt planerade processer. Barnet får delta i minst en teaterföreställning eller annat motsvarande kulturevenemang under året. Oberoende av uttrycksformer får barnet prova på att presentera sitt arbete och sin erfarenhet för kompisarna. Det stärker självkänslan. Vi uppmuntrar barnet att uppträda. I Bantis kommer vi att använda oss av Kulturpaket; Cirkus. Språkets rika värld Eftersom språket i förskoleåldern allt mer blir ett verktyg för tänkande, att uttrycka sig och kommunicera är det viktigt att vi stöder barnets språkliga utveckling från en allmän uppfattning om språkets betydelse mot en mera detaljerad förståelse av språkets struktur och form.

5 I vår förskola lägger vi stor vikt på läslust, högläsning, läsförståelse och muntligt berättande vilket är oerhört viktigt för grunden i läsinlärningen. Barnen ska få lyssna på minst en saga per dag. Vi besöker regelbundet biblioteket där barnet får vara aktiv låntagare. Vi ställer ut böckerna som vi läst för att inspirera föräldrar till högläsning. Vi inspirerar barnet att skapa egna berättelser och sagor, både på papper och digitalt som de själva berättar och ritar om. I Bantis, som också i övriga förskolor i Pargas, betonar vi muntligt framträdande med tyngdpunkt på drama och argumentation. Barnens delaktighet stärks i takt med att multilitteraciteten utvecklas. Vi uppmuntrar barnen till kommunikation, att svara själv och tänka efter. Vi vuxna lyssnar aktivt på barnen och låter dem berätta klart. Vi samtalar mycket med barnen om det vi ser, gör och känner. På så sätt lär sig barnen nya begrepp och utökar sitt ordförråd. Barnen uppmuntras till att berätta vitsar, sjunga, rimma och ramsa. Vi skall också ge barnen möjlighet att öva sig att lyssna. Vi stöder barnets begynnande läs- och skrivfärdighet på ett lekfullt sätt, med hjälp av lekar och aktiverande övningar. Barnen bekantar sig med bokstäver och ges möjlighet att skriva i form av lek. Vi använder oss av ett språkprogram, Trulle. Det är ett program där den språkliga medvetenheten väcks genom lek och barnet får utvecklas i sin egen takt. Barnet bekantar sig med det andra inhemska språket genom lekfylld språkdusch som specialbarnträdgårdsläraren leder som vi kallar för loruleikit. Vi sjunger, leker, ramsar och tar i beaktande barnens önskemål. Vi vuxna i förskolan är goda språkmodeller, vi uppmuntrar till dialog med barnen och ger positiv respons vilket har stor betydelse för lärandet. Jag och vår gemenskap Målet är att stärka barnets intresse för samhällelig verksamhet, i synnerhet i närmiljön, och att stärka barnets delaktighet i sin verksamhetsmiljö. Barnen ska göras uppmärksamma på nuet och ges möjligheter att leva sig in i händelser och situationer i det förflutna. Vi uppmuntrar barnen att fråga och ge utrymme att fundera och undra. Vi strävar efter att varje barn utvecklar sin förmåga att reflektera och ta ställning till olika etiska frågor. Vi diskuterar olika etiska frågeställningar tillsammans med barnen: vänskap, att visa respekt, glädje, rädsla och att skilja mellan rätt och fel. Naturliga arbetssätt för etisk fostran är förutom diskussioner till exempel rollekar och sagor. Vi handleder barnen att lösa konfliktsituationer som uppstår mellan barnen på ett konstruktivt sätt. Vi uppmanar att ge varandra beröm och att visa varandra uppskattning. Som stöd material använder vi Stegvis och Folkhälsans kompisväska. I gruppen använder vi oss av samspelslekar som stärker gruppens samhörighet dvs. grupptheraplay. Barnet får positiva erfarenheter av att vara i grupp och stärker känslan av att vara värdefull.

6 Vi ger barnen möjlighet att bekanta sig med närmiljön och den omkringliggande naturen. Genom att fundera över närmiljöns historia riktas barnens intresse mot samhällsfrågor. Vi ger barnen möjlighet att leva sig in i händelser och situationer i det förflutna till exempel när vi besöker Pargas hembygdsmuseum. Tillsammans med barnen bekantar vi oss med medier och provar att producera media på ett lekfullt sätt och diskuterar och ifrågasätter sanningsenligheten i medieutbudet. Vi bekantar oss med barnens rättigheter utgående från FN:s konvention om barnets rättigheter. Tillsammans skapar vi regler för förskolegruppen och barnen börjar förstå att regler i samhället är avtal mellan människor. Barnen får ta del av olika traditioner och sedvänjor genom vardagliga företeelser, fester och aktuella händelser som har religiös eller konfessionell innebörd för att hjälpa barnen att förstå och respektera sina egna och andras traditioner och sedvänjor. Vi besöker olika arbetsplatser tillsammans med barnen för att träffa personer i olika yrkesroller, men också lokala sevärdheter som Pargas hembygdsmuseum, Pargas kyrka m.m. Jag utforskar min omgivning Barnen sporras att utveckla sina matematiska färdigheter med hjälp av aktiverande övningar, genom lek och med hjälp av olika sinnen i olika lärmiljöer. Vi tar tillvara alla tillfällen att kommunicera om vardags matematik med barnen. Det finns siffror uppsatta synligt på väggen. Vi räknar allt som kan räknas och uppmuntrar barnen att sortera, klassificera och jämföra storlek, mängd, form och färg. Vi ramsräknar, räknar baklänges och använder ordningstal. Vi använder oss av dags-, vecko- och månadsschema med bilder, där barnen blir bekanta med tidsbegrepp som datum, månader, årstider och klockan. Vi arbetar med rumsorientering och ord för det som t.ex. framför, bakom, under, över. Vi bygger med olika material, små och stora klossar, kaplastavar och lego, och använder oss av begrepp stor-liten, hög-låg m.m. Vi leker, häller och mäter med vatten. Varje siffra presenteras med en berättelse ur Sifferlandet och Matte Myra ger barnen olika uppdrag att genomföra. Barnen har en egen förskolebok: Karlavagnen F, matematik för förskolan skriven av Leena Grönroos, Sirpa Haapaniemi, Maria Laaksonen

7 Vi ger barnen tillfälle till positiva upplevelser i naturen och möjlighet att utforska och bekanta sig med växter, djur och naturfenomen. I Bantis, som också i övriga förskolor i Pargas, lägger vi tyngdpunkt på utomhuspedagogik. Vi gör utfärder till förskolans närmiljö. Utomhus får barnen uppleva årstidsväxlingar och handleds till att värna om miljön. Förskolebarnen forskar, tar reda på med hjälp av pekplattor och litteratur information de är intresserade av. Trafikfostran integreras i den verksamhet som sker i närmiljön. Barnen sorterar avfallet tillsammans med vuxna. I Bantis komposterar vi och använder myllan till att så olika grönsaker. Barnet får bekanta sig med vardagsteknik genom att hitta på, pyssla och själva bygga olika konstruktioner och lösningar med olika material. I förskolan använder vi oss av pekplattor och programmeringsrobotar. Jag växer och utvecklas Barnet får förståelse för att ta hand om sin hälsa, kropp, säkerhet och personlig hygien. Vi handleder barnet till att utveckla sin motoriska och sociala färdighet. barnets hälsa. Vi vuxna uppmuntrar barnen till att bli självständiga. Vi vägleder barnen till hälsosamma matvanor, en god hygien och ett gott bordsskick. Barnen serveras frukt, grönsak eller bär både till morgonmål och mellanmål. Folkhälsans program Kocka på inspirerar oss till en positiv inställning till nya smaker och konsistenser. Vi vistas dagligen utomhus med barnen eftersom frisk luft främjar I Verksamheten ingår avslappning i form av massagesagor, kompismassage och lugn musik. Barnen får xylitolpastill eller xylitoltuggummi efter lunchen. Vi vuxna erbjuder barnet mångsidiga möjligheter att utveckla sin fin-och grovmotorik, koordinationsförmåga, balans, kroppsuppfattning och rytmkänsla. I Bantis, som också i övriga förskolor i Pargas, lägger vi tyngdpunkt på rörelse i vardagen. Barnen har tillgång till lek och rörelse, dans och rörelseäventyr i stora salen. Där finns olika redskap som t.ex ribbstolar, bollar, hopprep, styltor, studsbollar, magbräde, innebandyklubbor och mål, höjdhoppsställning, trampolin, snurra, stora byggklossar, balansbänkar, material till att bygga egna hinderbanor, ärtpåsar och fallskärm. Utomhus har barnen tillgång till två stora gårdar att leka på, en fotbollsplan intill huset att röra sig på samt på gångavstånd simhall, ishall, idrottsplan, skog och strand, som vi regelbundet besöker. Rörelseprogram som Miniröris, Röris 6, Folkhälsans Hoppa på och Lilla Chilla används regelbundet.

8 Vi bemöter barnet respektfullt oh handleder barnet till att söka hjälp vid behov. Vid eventuella mobbnings situationer ingriper personalen och vi använder oss av stegvis material, kompisväskan och sagoböcker. Tillsammans med barnen undersöker vi reklam som riktas till dem och funderar tillsammans över måttlig konsumtion, behöver vi allt det görs reklam om? Utvärdering och dokumentation Vi vuxna reflekterar och utvärderar verksamheten tillsammans med barnen. Vi är lyhörda vad barnen tycker om sin förskola och beaktar föräldrarnas åsikter i vår verksamhet. Vi utvärderar för att utveckla och planera vår verksamhet och för att stödja varje barns välbefinnande, växande och lärande. Utvärderingen sker genom diskussioner, observationer, dokumentationer och respons från både barn och vårdnadshavare. Barnet lär sig att med hjälp av pekplattan dokumentera lärprocessen. En gång i veckan utvärderar barnet tillsammans med en vuxen hur barnet har känt sig under veckan. Under förskoleåret ser vi tillsammans med barnet deras alster, fotografier, dokument m.m. för att följa upp lärprocessen under lärstigen. Samarbete Samarbete med föräldrarna sker genom den dagliga kontakten, föräldramöten och utvecklingssamtal. Vi välkomnar varmt föräldrarna att komma och följa med verksamheten under en dag och vi är lyhörda för föräldrarnas synpunkter och önskemål. Samarbete mellan förskolegrupperna sker regelbundet bland annat genom gemensamma sångstunder, utevistelse och andra evenemang. Vi samarbetar med Malms skola. Skolans lärare besöker förskolegruppen under vårterminen. Under höstterminen träffas lärare och förskollärare för att bygga upp ett samarbete. Förskolläraren besöker skolan under höstterminen för att följa med barnets lärstig. Vi samarbetar med hälsocentralens psykolog, skolpsykolog, talterapeut, ergoterapeut och rådgivningen vid behov.

9 Speciella evenemang under året o 31.8 föräldramöte med barnen med o 16.9 skördefest o 3.10 uppmärksammar vi den internationella barndagen o Kultur i dagis, cirkus o Fn dagen o Familjekväll oktober/november o Sportdag på Pajbacka idrottsplan o Vi går till Adventskyrkan o Julfred utlyses o Vi firar Luciadagen och uppträder med sång vid luciakröningen o Vi ordnar julfest i december o Vi dansar ut julen o Vi skidar i Finby o 5.2 vi uppmärksammar Runebergsdagen o Vi uppmärksammar 112-dagen o Vi firar Alla hjärtans dag o Under våren bjuder vi in far-och morföräldrar till förskolan o Vi ordnar Vappen maskerad o Vi besöker Påsk kyrkan o Föräldramöte för blivande förskolebarn o Blivande förskolebarn på bekantningsdag o Buss utfärd under vårterminen o Tandhygienist på besök o Vi gör en endags utfärd med förskolan i maj o Vi ordnar vårfest i maj

Verksamhetsplan. för förskolan i

Verksamhetsplan. för förskolan i Verksamhetsplan för förskolan i FOLKHÄLSANS DAGHEM BANTIS 2015-2016 Verksamheten i vår förskola grundar sig på Pargas stads läroplan för förskolan. Den reviderade läroplanen tillämpas gällande specialdagvården

Läs mer

DAGHEMMET FYRKLÖVERN. Arbetsplan för förskolan

DAGHEMMET FYRKLÖVERN. Arbetsplan för förskolan DAGHEMMET FYRKLÖVERN Arbetsplan för förskolan 2015-2016 Enhet: Daghemmet Fyrklövern Munkvikvägen 31 21600 Pargas 044 788 3698 Gruppens namn: Gruppens storlek: Personal: Trollsländorna 20 barn (15 pojkar

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN I SKÄRGÅRDSHAVETS SKOLA

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN I SKÄRGÅRDSHAVETS SKOLA ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN I SKÄRGÅRDSHAVETS SKOLA 2016-2017 Enhet: Skärgårdshavets Skola. Förskolan fungerar i skolans utrymmen. I samma hus finns även daghemmet. Gruppens namn: Förskolan Gruppens storlek:

Läs mer

Arbetsplan för Pjukala förskola

Arbetsplan för Pjukala förskola Arbetsplan för Pjukala förskola 2016-17 Allmänna uppgifter Gruppens namn: Svalorna Elevantal : 16, 5 flickor och 11 pojkar Personal : Anne Mikkonen, barnträdgårdslärare Lena Engman, närvårdare Daglig arbetstid:

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Plan för småbarnsfostran

Plan för småbarnsfostran Plan för småbarnsfostran Hembacka daghem 1 Hembacka daghem är ett daghem i Liljendal, Lovisa. Daghemmet har två avdelningar, lilla sidan med 12 platser för 1-3 åringar och stora sidan med 20 platser för

Läs mer

Arbetsplan för Pjukala förskola 2015-16

Arbetsplan för Pjukala förskola 2015-16 Arbetsplan för Pjukala förskola 2015-16 Allmänna uppgifter: Gruppens namn: Svalorna Elevantal: Personal: 16, 10 flickor och 6 pojkar Anne Mikkonen, barnträdgårdslärare Daglig arbetstid: 9-13 Kaati Drugg,

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN 2014-2015 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 4704 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN 2011-2012 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 2644 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD FÖR VERKSAMHETEN Verksamhetsplanen

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Arbetsplan för förskolegruppen Blåbär

Arbetsplan för förskolegruppen Blåbär Arbetsplan för förskolegruppen Blåbär Knattebo daghem 2015-2016 Allmänna uppgifter om förskolan Enhet: Knattebo daghem Grupp: Blåbär Gruppstorlek: 16 barn (10 flickor och 6 pojkar) Förskolelärare: Annika

Läs mer

Karlavagnens arbetsplan 2016/2017

Karlavagnens arbetsplan 2016/2017 Karlavagnens arbetsplan 2016/2017 Karlavagnens kommer att ha följande fokusområden detta läsår: Språk / Sångsamling, Rörelse / Skapande, Berta experiment / Matematik, Hälsosamma vanor / Grön flagg / Utflykt,

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Överby daghems. arbetsplan

Överby daghems. arbetsplan Överby daghems arbetsplan 2017-2018 KONTAKTINFORMATION: Adress: Överby Daghem Överbyvägen 62 22150 Jomala Telefon: +358 18 31240 Mobil: +358 457-382 83 56 Mailadress: overbydaghem@jomala.ax Vid Överby

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Novas fokusområden läsåret 2015/2016, goda värderingar, ett försprång, ett löfte livslångt lärande och den fria leken. Tillsammans med Stenkolets och Stjärnfallets

Läs mer

Planen för småbarnsfostran

Planen för småbarnsfostran Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem Det här är Isnäs daghems plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Daghemmets personal gör i samråd med föräldrarna upp

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

Arbetsplan Älvbackens förskola

Arbetsplan Älvbackens förskola Arbetsplan Älvbackens förskola 2013/2014 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957 93 Pello

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016 Enhet: Kirjala skola Gruppens namn: Trollskogen Gruppens storlek: 10 barn varav 7 flickor och 3 pojkar Förskollärare: Hanna Kamlin Närvårdare: Annica

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan Förskolan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro vår

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan KILSMYRANS förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola avd 5 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12.

Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12. Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12. barn födda 2006-2010 Ur Lpfö-98, Förskolans uppdrag: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig,

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

HOUTSKÄR FÖRSKOLAS ARBETSPLAN FÖRSKOLANS ARBETSTIDER MÅL OCH ARBETSSÄTT FÖR VERKSAMHETEN

HOUTSKÄR FÖRSKOLAS ARBETSPLAN FÖRSKOLANS ARBETSTIDER MÅL OCH ARBETSSÄTT FÖR VERKSAMHETEN HOUTSKÄR FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016 FÖRSKOLANS ARBETSTIDER Höstterminen 18.8-22.12 2015 Vårterminen 7.1 4.6 2016 Måndag - Fredag kl. 8.15-12.15 LOVDAGAR Höstlov 15.10-16.10 2015 Sportlov 22.2-26.2

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan 2010-2011 Verksamhetsbeskrivning Fritidshemmets verksamhet bygger på den läroplan som finns för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012 Avdelning: Brogårds förskola Det systematiska kvalitetsarbetet MÅL för vår verksamhet 2011/2012 Brogårds förskolas verksamhetsidé, som tar stöd i den reviderade

Läs mer

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat.

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat. Gläntans förskola Gläntans förskola är en del av intraprenaden Emiliaförskolorna 1 12 år. Vi består av två avdelningar, Häggen och Syrenen, med barn i åldrarna 1 5 år. För att främja varje barns lärande

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Verksamhetsplanering HT-VT

Verksamhetsplanering HT-VT Verksamhetsplanering HT-VT 2017-2018 www.karlavagnen.eu Barngruppen Jasmin -12 Hampus -12 Rasmus -12 Winston -12 Estelle -13 Milo -14 Tindra -14 Nathalie -14 Lisa -14 Atle -14 Folke -14 Lucas -14 Alice

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht17/vt18.

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht17/vt18. Stjärnans verksamhetsplanering Ht17/vt18 www.karlavagnen.eu Arbetslaget Vi som jobbar på Stjärnan läsåret 17/18 är: Elin Nordin, förskollärare 100% Fredrik Lindström, barnskötare 100% Malin Fahlesson,

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan. 2017 Drakens vision Draken är en plats för gemenskap, lärande, möten och vänskap. En plats där olikheter samspelar och värden skapas. Förskolans uppdrag och verksamhet Förskolans ska lägga

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

Förskoleklassens verksamhetsplan

Förskoleklassens verksamhetsplan Förskoleklassens verksamhetsplan Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång skall skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande citat

Läs mer

Pedagogisk planering Älvbackens förskola

Pedagogisk planering Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2015-2016 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske vik Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA

Läs mer

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018 Orrvikens förskola Avd. Skogssidan Förskolechef Thomas Edström Upprättad:170908 1. NORMER OCH VÄRDEN Vi strävar efter att varje barn får sina behov respekterade, blir tillgodosedda och får uppleva att

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

3. Ordnande och förverkligande av förskoleundervisningen

3. Ordnande och förverkligande av förskoleundervisningen Sivu 1/5 Arbetsplan 1. Enhetens uppgifter Enhet: Svenska förskolan Utbildningsanordnare: Sjundeå kommun Undervisningsspråk: svenska Elevantal: 31 Antal lärare: 2 2. Förskoleundervisningens centrala mål

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola År 2014-2015 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13

ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13 ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Pjukala förskola Arbetsplan 2014-2015

Pjukala förskola Arbetsplan 2014-2015 Pjukala förskola Arbetsplan 2014-2015 Arbetsplan för förskoleundervisningen Enhet: Pjukala daghem Gruppens namn: Svalorna Gruppens storlek: 13 barn varav 11 pojkar och två flickor Personal: Christel Holmström,

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

1. Enhetens verksamhets idé

1. Enhetens verksamhets idé 1. Enhetens verksamhets idé Daghemmet Arken är ett heldagsdaghem på kristen grund. Vår uppgift är att stödja föräldrarna i deras uppfostrande roll. Daghemmet vill erbjuda en positiv och trygg miljö för

Läs mer

Arbetsplan Tellus 2015/2016

Arbetsplan Tellus 2015/2016 Arbetsplan Tellus 2015/2016 Det här verksamhetsåret kommer vi att fokusera på tre olika områden: 1) Goda värderingar och barns sociala utveckling 2) Hälsosamma vanor; 3) Intellektuella förmågor (språkliga,

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14)

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) Innehållsförteckning 1 ENHETENS VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.1 PRIMÄR UPPGIFT... 3 1.2 VÄRDEN... 3 1.3 INLÄRNINGSSYN... 3 1.4 SPECIALDRAG, STYRKA, TYNGDPUNKTER

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Arbetsplan för HT 2010 VT 2011

Arbetsplan för HT 2010 VT 2011 Arbetsplan för HT 2010 VT 2011 Förutsättningar Personal: Jonas (38), Anna-Lena (33), Carina (31) och Gunilla (17). Antal barn: 17 stycken barn (8 pojkar och 9 flickor). 3 stycken femåringar, 4 stycken

Läs mer

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht18/vt19.

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht18/vt19. Stjärnans verksamhetsplanering Ht18/vt19 www.karlavagnen.eu Arbetslaget Vi som jobbar på Stjärnan läsåret 18/19 är: Elin Nordin, förskollärare 100% Krister Mörtsell, förskollärare 100% Malin Fahlesson,

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Förskolan Klockarängens Arbetsplan

Förskolan Klockarängens Arbetsplan Förskolan Klockarängens Arbetsplan 1. Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer