RAPPORT. Trafikprogram för Annelöv LANDSKRONA STAD. Sweco Infrastructure AB. Version 1.0. Uppdragsnummer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Trafikprogram för Annelöv LANDSKRONA STAD. Sweco Infrastructure AB. Version 1.0. Uppdragsnummer"

Transkript

1 LANDSKRONA STAD Trafikprogram för Annelöv Uppdragsnummer Malmö Sweco Infrastructure AB Version 1.0 Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, Malmö Telefon Telefax Sweco Infrastructure AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

2 Dokumentinformation Titel: Trafikplan för Annelöv Version: 1.0 Beställare: Konsult: Landskrona Stad Birthe Bunke Sweco Infrastructure AB David Edman Trafikplanerare Uppdragsnummer: Dokumenthistorik Version Datum Dokumentet status Distribution Rapport framtagen för intern granskning Internt Sweco Granskningshandling Beställaren 2 (30)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 5 2 Nulägesbeskrivning Biltrafik Billebergavägen/Kävlingevägen Saxtorpsvägen Villagatorna Verksamhetsområdet i södra Annelöv Gång- och cykeltrafik Kollektivtrafik Tillgänglighet Parkering Trafiksäkerhet 14 3 Förutsättningar Hastighetsplan Cykelplan Trafikprogram för Landskrona Stad Tillgänglighet Översiktsplan Detaljplan Skola 16 4 Bristanalys Biltrafik Gång- och cykeltrafik Kollektivtrafik Tillgänglighet 19 5 Åtgärdsprogram Cykelväg till Dösjebro station, upprustning Cykelväg till Kvärlöv Alternativ Saxtorpsvägen Alternativ Markvägen Tydliggöra gång- och cykelvägarna Enkelt avhjälpta hinder Saxtorpsvägen Tätortsport Gångpassage vid Kristinas väg och Sibyllas väg 26 3 (30)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Gångbana Kävlingevägen och Billebergavägen Gång- och cykelbana Övergångsställe vid skolan Korsningen Saxtorpsvägen Billebergavägen/Kävlingevägen Busstrafik till Annelöv 30 4 (30)

5 1 Inledning Annelöv är en bostadsort i sydöstra delarna av Landskrona kommun med cirka 550 invånare. Värdena består bland annat i småskaligheten, närheten till rekreation och tillgången till järnvägsstation i Dösjebro. Brister finns i den begränsade service som finns i byn, vilket innebär att man har stort behov att ta sig till såväl närliggande orter som till centralorten Landskrona. Byn består till största delen av villor som byggts upp i olika, väl definierade, tidsepoker. Byn genomkorsas av Saxtorpsvägen och Billebergavägen/ Kävlingevägen som båda fungerar som genomfartsleder. Åtgärder har gjorts på Billebergavägen/Kävlingevägen, men det finns önskemål om att ytterligare förbättra förutsättningarna för oskyddade trafikanter. Trafikprogrammet är ett långsiktigt och konsekvent åtgärdsprogram för trafiken i byn, Målet är att trafiksystemet ska vara utformat så att trafiksäkerheten och tillgängligheten är god, samtidigt som en minimering av trafikens miljöpåverkan är en viktig förutsättning. Gång- och cykeltrafiken ska vara ett självklart val vid korta resor och det är viktigt att stråken synliggörs i trafikmiljön. Pågatågsstationen i Döjsebro är en viktig hörnsten i Annelövs trafiksystem. Trafikprogrammet har tagits fram av Sweco på uppdrag av Stadsbyggnadsförvaltningen. Synpunkter från möte med allmänheten, planer och andra ställningstaganden samt studier på plats har varit grundförutsättningarna i den analys som lett fram till förslagen. 5 (30)

6 6 (30)

7 2 Nulägesbeskrivning I kapitlet beskrivs Annelöv dels utifrån förutsättningarna för respektive fordonsslag, men också utifrån aspekter som tillgänglighet och trafiksäkerhet. Bild 2.1 redovisar en översikt på Annelöv med de huvudsakliga trafikstråken och målpunkterna markerade. Bild 2.1 Översiktskarta för Annelöv med huvudsakliga trafikstråk och viktiga målpunkter 2.1 Biltrafik Trafiknätet för motorfordon är uppbyggt kring två större gator, Billebergavägen/Kävlingevägen och Saxtorpsvägen som båda representerar en mycket gammal gatustruktur. Övriga gator i byn är villagator med mycket begränsad trafikmängd. Villagatorna är utbyggda på 60- och 70-talen och präglas av den tidens planeringsideal. 7 (30)

8 2.1.1 Billebergavägen/Kävlingevägen Billebergavägen/Kävlingevägen är en statlig väg som går rakt igenom byn i nordsydlig riktning. Vägen går söderut mot Dösjebro och pågatågsstationen där och vidare söderut mot Malmö och Lund. Norrut går vägen mot Billeberga och ansluter till riksväg 17 och länsväg 110. Vägen har tätortsportar vid båda infarterna och hastighetsdämpande åtgärder vid skolan och kyrkan. Det går cirka 1600 f/d på vägen söderut och cirka 1100 f/d på vägen norrut. Bild 2.2 Billebergavägen, vid infarten söderifrån Bild 2.3 Billebergavägen, norr om Saxtorpsvägen 8 (30)

9 2.1.2 Saxtorpsvägen Saxtorpsvägen är en statlig väg som leder västerut från Annelöv mot Kvärlöv och vidare mot Häljarp och Landskrona. Vägen ansluter till lv 110. Gatan är smal och saknar såväl gångbanor som cykelbanor. På gatan finns två hållplatser för skolskjutstrafik. Bild 2.4 Saxtorpsvägen, öster om Sibyllas väg Villagatorna Villagatorna är mestadels utbyggda under och 80-talen. Samtliga saknar trottoarer eller har en mycket smal trottoar som endast används för placering av lyktstolpar och soptunnor. 9 (30)

10 Bild 2.5 Typisk villagata i Annelöv Verksamhetsområdet i södra Annelöv Söder om Annelöv finns ett verksamhetsområde, med bland annat växthuset Annelövs trädgård, kring Toppåkersvägen och Krutvägen. Gatorna är privata, men har en viktig funktion för trafik till Dösjebro pågatågsstation. Gatorna karaktäriseras av blandtrafik och de är relativt svårorienterade för de som färdas första gången. Bild 2.6 Krutvägen söder om Annelöv 10 (30)

11 2.2 Gång- och cykeltrafik Cykeltrafiken är längs samtliga gator och vägar hänvisad till blandtrafik. Fotgängarna har gångbanor längs Billebergavägen/Kävlingevägen och är hänvisade till blandtrafik på de mindre villagatorna. Bild 2.7 Kävlingevägen med trottoarer och cykling i blandtrafik Utöver detta finns ett mindre nät av friliggande gång- och cykelvägar, framför allt i rekreationsområdet sydväst om kyrkan. Detta nät leder vidare mot pågatågsstationen i Dösjebro och kan också användas för cykling mot Kvärlöv, men innebär då en betydande omväg. Dessa gång- och cykelvägar används för såväl rekreation som cykelpendling. 11 (30)

12 Bild 2.8 Friliggande cykelväg vid idrottsområdet 2.3 Kollektivtrafik Annelöv ligger relativt nära (drygt 2 km) pågatågsstationen i Dösjebro. Invånarna har i och med detta tillgång till pågatågstrafik med kopplingar söderut mot Malmö/Lund och norrut mot Landskrona/Helsingborg/Ängelholm. Linjen har timmestrafik med förstärkning till halvtimmastrafik under rusningstid. Det går inga bussar i linjetrafik till Annelöv, dock så finns det skolbussar som stannar på tre hållplatser i byn. Bild 2.9 Cykelparkeringen på Annelövs/Kvärlövs sida av stationen 12 (30)

13 2.4 Tillgänglighet Landskrona arbetar efter en tillgänglighetsplan som innebär att Enkelt avhjälpta hinder åtgärdas systematiskt. Framför allt handlar det om avfasningar och visning/taktil information vid övergångsställen och passager. Enligt planen åtgärdas de viktigaste stråken först. Bild 2.10 Tillgänglighetsanpassat övergångsställe 2.5 Parkering Parkering finns i anslutning till publika platser såsom kyrkan, församlingshemmet, och pizzerian/närbutiken. Utöver detta finns anordnade parkeringsplatser på två av villagatorna (Sofias väg och Ingrids väg) och parkering är tillåten på samtliga villagator. Bild 2.11 Parkering vid församlingshemmet 13 (30)

14 2.6 Trafiksäkerhet Trafiksäkerheten har analyserats genom att studera fem års olycksstatistik. Denna visar att sju olyckor inträffat i Annelöv den senaste femårsperioden. Fem av dessa olyckor, tre fordonsolyckor och två olyckor med gående, var singelolyckor. De båda övriga olyckorna skedde på Billebergavägen/Kävlingevägen och skedde när ett fordon körde in i ett framförvarande, stillastående fordon. 14 (30)

15 3 Förutsättningar Trafiksystemet ska vara utformat så att framkomligheten, tillgängligheten och säkerheten är god, samtidigt som miljön inte ska påverkas negativt. Genom att prioritera gång- cykel och kollektivtrafiken framför bilen uppnås i högre grad ett mer hållbart trafiksystem. 3.1 Hastighetsplan Riksdagen beslutade 2007 att införa nya hastigheter i 10-steg. Detta bygger på en långsiktig strategi för hur hastigheterna på vägarna ska anpassas till nollvisionen och de övriga transportpolitiskadelmålen. I Landskrona har tagit fram en hastighetsplan för bland annat Annelöv. I denna föreslås 40 km/h generellt som högsta tillåtna hastighet för Annelöv och att 30 km/h behålls på de platser där denna hastighet gäller idag. Under förutsättning att den reglerade hastigheten verkligen efterlevs är detta den enskilt viktigaste faktorn för att åstadkomma hög trafiksäkerhet. 3.2 Cykelplan 2008 Teknik och stadsbyggnadskontoret har tagit fram en cykelplan som antogs av tekniska nämnden oktober I denna anges bland annat att cykelväg planeras mellan och Kvärlöv och Saxtorps stationssamhälle och från Saxtorps stationssamhälle via Saxtorp till Häljarp. Om dessa båda projekt förverkligas finns det möjlighet att cykla från Annelöv in till centralorten Landskrona, en sträcka på cirka 15 km. Det saknas dock en länk mellan Annelöv och Kvärlöv för att kopplingen ska bli helt komplett. Denna finns på en lista över önskvärda objekt som Landskrona Stad överlämnat till Trafikverket. 3.3 Trafikprogram för Landskrona Stad Landskrona Stad har i januari 2009 beslutat om ett trafikprogram. I programmet anges bland annat att trafikmiljön ska vara självinstruerande så att trafikanterna på ett naturligt sätt anpassar sitt beteende efter platsens krav. Det står också att Landskronas lokala mål ska följa de riksdagens transportpolitiska mål och man baserar sitt arbete med trafikfrågor på fyrstegsprincipen. 3.4 Tillgänglighet Landskrona har i december antagit en handikapplan. Denna redovisar dels strategiska åtgärder, men också en konkret handlingsplan med exempel. Landskrona stad arbetar systematiskt med att åtgärda enkelt avhjälpta hinder genom att inventera och därefter genomföra åtgärder. 3.5 Översiktsplan Den gällande översiktsplanen anger att cirka 80 lägenheter ska byggas ut i Annelöv. Dessa är i huvudsak placerade i ortens södra del, mellan kyrkan och industriområdet. Vidare sågs i översiktsplanen att kopplingen mellan Annelöv och Dösjebro är viktig på grund av att mycket gemensam service är lokaliserat till Dösjebro, men även på grund av pågatågstrafiken. I översiktsplanen diskuteras även behov av en förbifart öster om 15 (30)

16 Annelöv. Målsättningen inom trafikområdet är att minska luftföroreningar och även antalet skadade i trafiken. Biltrafiken ska styras till huvudgatunätet som ska utformas för hög kapacitet snarare än hög hastighet. 3.6 Detaljplan Landskrona stad har i december 2010 tagit fram ett planprogram för två fastigheter i västra Annelöv, söder och norr om Saxtorpsvägen. Programmet syftar till att studera möjligheten till att bygga bostäder i området. Bakgrunden är att man vill ta tillvara den relativa närheten till stationen i Dösjebro. 3.7 Skola I Annelöv finns en skola för årskurserna 0-6. Skolan ingår i samma rektorsområde som Dösjebro i Kävlinge kommun. Samarbetet mellan skolorna innebär att elever skjutsas mellan skolorna. All fritidsverksamhet för barn från Annelöv sker i Annelöv. 16 (30)

17 4 Bristanalys 4.1 Biltrafik Biltrafiken har god tillgänglighet i hela trafiksystemet och det finns inga kapacitetsproblem eller brister i tillgängligheten till parkeringsplatser 4.2 Gång- och cykeltrafik Gång- och cykeltrafiken sker framför allt på lokalgatorna och det friliggande gång- och cykelvägarna. På lokalgatorna utgör inte blandtrafiken något problem under förutsättning att låga hastigheter kan säkras. Trafiksäkerhetsmässigt är de största problemen koncentrerade till de båda större gatornas blandtrafiksystem och de korsningsbehov som finns tvärs sträckorna. Bild 4.1 Smal trottoar längs Billebergavägen och cykling i blandtrafik En annan brist i systemet är att gång- och cykelvägarna inte är speciellt tydliga i sin utformning. Som ny trafikant är det ofta svårorienterat och man uppfattar inte gång- och cykelvägarna som de huvudstråk, exempelvis mot pågatågsstationen, de är. 17 (30)

18 Bild 4.2 Gång- och cykelvägen från Kristinas väg mot Dösjebro station En annan brist är att gång- och cykelvägarna saknar belysning och att de inte är belagda med asfalt, vilket gör att de inte är attraktiva och trygga under delar av året. Bild 4.3 Grusbelagd gång- och cykelväg utan belysning 18 (30)

19 4.3 Kollektivtrafik Pågatågsstationen i Dösjebro erbjuder tågtrafik för de boende i Annelöv och det är därför mycket viktigt att kopplingarna till pågatågsstationen fungerar mycket bra. Gång- och cykelvägarna till och från pågatågssationen har analyserats i föregående avsnitt. På stationen är det viktigt med tillräckligt antal cykeluppställningsplatser och det är en klar kvalitet om cykelställen erbjuder stöldskydd och väderskydd. Busstrafik Trots pågatågsstationen är det en brist att kollektivtrafik saknas i själva Annelöv. Önskemål har framförts om busstrafik och det är också en viktig förutsättning när det gäller att utveckla Annelöv. Busstrafiken bör utvecklas utifrån förutsättningarna på platsen. Eftersom underlaget inte är så stort kan en idé vara att samordna med skolskjutstrafiken. Det är också viktigt att en framtida busslinje samordnas med tågtiderna. 4.4 Tillgänglighet Landskrona stad arbetar systematiskt med att åtgärda så kallade enkelt avhjälpta hinder. Trots att mycket har gjorts återstå en del, framför allt övergångsställe och gång- och cykelpassager som måste åtgärdas. Bild 4.4 Övergångsställe med behov av åtgärder Vid några av de friliggande gång- och cykelvägarna finns fållor som dels förhindra otillåten trafik, dels förhindrar att man springer ut på gatan. Dessa är utformade så att det är mycket svårt att ta sig fram som rullstolsburen. 19 (30)

20 Bild 4.5 Gångpassage med låg tillgänglighet 20 (30)

21 5 Åtgärdsprogram Åtgärdsprogrammet består av åtgärdsförslag som är kopplade till de problem som beskrivits och analyserats i nulägesbeskrivningen och bristanalysen. Detaljerade förslag och lösningar presenteras under varje delavsnitt. För vissa av åtgärderna redovisas skissförslag. För några av åtgärderna är inte Landskrona stad väghållare/ansvarig och man bör i dessa fall arbeta för att åtgärderna genomförs. Bild 5.1 Föreslagna åtgärder i trafikprogrammet 21 (30)

22 5.1 Cykelväg till Dösjebro station, upprustning För att göra det mer attraktivt att cykla och gå till Dösjebro station föreslås att stråket får belysning genom idrottsområdet. Vägvisning bör sättas upp vid valpunkter mot Annelöv söderifrån och mot Dösjebro och Kävlinge norrifrån för att på så sätt öka orienterbarheten, men också som marknadsföring för cykel som alternativ. Bild 5.2 Karta på stråket och platsen för den föreslagna standardhöjningen 22 (30)

23 5.2 Cykelväg till Kvärlöv Cykelväg till Kvärlöv är viktig dels för kontakten mellan de båda byarna, dels för att det i förlängningen erbjuder en möjlighet att cykla till centralorten Landskrona. I cykelplan 2008 redovisas en sträckning mellan Kvärlöv och Saxtorps gamla kyrkby som skulle erbjuda cykelväg hela vägen in till Landskrona. Två alternativa sträckningar har studerats, där den ena är sträckningen parallellt med Saxtorpsvägen och det andra alternativet är att utnyttja markvägen söder om Saxtorpsvägen Alternativ Saxtorpsvägen Gång- och cykelbana längs huvudgator är i de flesta fall den mest naturliga och gena sträckningen. En cykelbana parallellt med Saxtorpsvägen erbjuder den mest gena lösningen för flertalet av de boende i såväl Annelöv som Kvärlöv. Saxtorpsvägen har idag en bredd på vägområdet på drygt 7 meter. För att åstadkomma en bra lösning behöver detta breddas till minst 8,5 meter där 2,5 m avsetts för gång- och cykelbanan. Bild 5.3 Bild sträckning Saxtorpsvägen 23 (30)

24 Bild 5.4 Sektion Saxtorpsvägen Alternativ Markvägen Som alternativ till Saxtorpsvägen föreslås att markvägen väster om Eleonoras väg förlängs och upplåts till gång- och cykeltrafik. Genom förlängningen ansluter markvägen till gång- och cykelvägen på gamla banvallen mellan Dösjebro och Kvärlöv. Bild 5.5 Markvägen sedd österifrån För att åstadkomma denna sträckning krävs att en överenskommelse med markägarna nås. 24 (30)

25 Bild 5.6 Sträckning Markvägen 5.3 Tydliggöra gång- och cykelvägarna För att tydliggöra gång- och cykelvägarna in mot grönområdet föreslås att dessa öppnas upp vid anslutningarna till lokalgator. I första hand bör detta göras vid förlängningen av Kristinas väg där huvudstråket ansluter, men även de andra anslutningarna bör åtgärdas. Med fördel kan uppöppnandet kompletteras med såväl skyltning som vägvisning. Bild 5.7 Exempel på tydlig och uppskyltad gång- och cykelväg 25 (30)

26 5.4 Enkelt avhjälpta hinder Arbetet med att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder systematiskt bör fortsätta. För Annelövs del innebär detta att det i första hand kommer att handla om så kallade passa-pååtgärder som görs dels i samband med andra större ombyggnader, men också med fördel i samband med asfaltering enligt asfaltsprogrammet. 5.5 Saxtorpsvägen Oavsett om cykling mot Kvärlöv ordnas längs Saxtorpsvägen eller om markvägen utnyttjas så krävs åtgärder för att förbättra förutsättningarna för gång- och cykeltrafik, såväl vad gäller trafiksäkerhet som framkomlighet. Tre delförslag har tagits fram för detta Tätortsport För att sänka hastigheten inne i byn och tydliggöra byns början föreslås att en tätortsport anläggs på Saxtorpsvägen, på samma sätt som på Billebergavägen och Kävlingevägen. Porten anläggs i anslutning till tätortsskyltarna. Bild 5.8 Principritning Tätortsport Saxtorpsvägen Gångpassage vid Kristinas väg och Sibyllas väg För att underlätta för fotgängare och cyklister att korsa Saxtorpsvägen föreslås att gångpassager anläggs på två platser, vid Sibyllas väg och Kristinas väg. Förutom att underlätta passager så leder åtgärden till sänkta hastigheter på sträckan. För att förbättra framkomligheten för fotgängarna kan en av de båda passagerna regleras som övergångsställe. Avsmalningen och sidoförskjutningen kan eventuellt kombineras med att passagen höjs upp. 26 (30)

27 Bild 5.9 Principritning gångpassage över Saxtorpsvägen Gångbana Gång- och cykelbana längs vägen utanför byn har diskuterats ovan i kapitel Inne i tätorten är vägområdet, 7 meter, för trångt för att åstadkomma bra gång- och cykelbanor. I stället föreslås att gångbana byggs ut på södra sidan och att åtgärder (tätortsport och säkrade gångpassager) leder till låga hastigheter vilket innebär att cykling i blandtrafik kan fungera. Bild 5.10 Sektion Saxtorpsvägen med gångbana 27 (30)

28 5.6 Kävlingevägen och Billebergavägen Längs med Kävlingevägen och Billebergavägen har en del åtgärder redan gjorts i form av tätortsportar där orten börjar och sidoförskjutning i samband med 30-området vid skolan Gång- och cykelbana Längs med Kävlingevägen är cyklisterna idag hänvisade till cykling i blandtrafik och fotgängarna har trottoarer så på vissa delar av sträckan är smala. För att förbättra förutsättningarna för gång- och cykeltrafiken föreslås att gång- och cykelbana byggs ut längs vägens västra sida. I ett första skede föreslås att gång- och cykelbana byggs ut från tätortens början i norr och till Toppåkersvägen i söder. På detta sätts erbjuds man möjlighet att cykla genom hela byn och till såväl pågatågsstationen som de regionala stråk som går sydväst om Annelöv. Bild 5.11 Sektion Kävlingevägen och Billebergavägen Korsningarna med de anslutande gatorna Ingeborgs väg och Sibyllas väg förslås höjas upp. 28 (30)

29 Bild 5.12 Exempel på upphöjd sidogata Övergångsställe vid skolan Vid skolan, omedelbart norr om Gisslebergavägen, finns idag ett övergångsställe som bland annat är till för elever till och från skolan. I samband med att gång- och cykelbana anläggs längs vägen förslås att övergångsstället åtgärdas och hastighetssäkras. Bild 5.13 Principritning övergångsställe vid skolan 29 (30)

30 5.7 Korsningen Saxtorpsvägen Billebergavägen/Kävlingevägen Korsningen Saxtorpsvägen - Billebergavägen/Kävlingevägen är den mest trafikerade i byn och utgör också något av en mittpunkt i byn. För att öka säkerheten bör korsningen byggas om, vilket bör göras i samband med att gång- och cykelbana anläggs längs Billebergavägen/Kävlingevägen. Den viktigaste målsättningen är att säkra låga hastigheter i korsningen och för att åstadkomma detta föreslås att korsningen höjs upp. Eventuellt kan detta förstärkas med flervägsväjning. Bild 5.14 Principritning korsningen Saxtorpsvägen- Billebergavägen/Kävlingevägen 5.8 Busstrafik till Annelöv Annelöv saknar idag busstrafik. Diskussioner med Skånetrafiken bör föras om hur man kan åstadkomma en fungerande linjetrafik. Eftersom underlaget inte är så stort kan detta med fördel göras genom att samordna med skolskjutstrafiken. Linjen bör anpassas till tågtrafiken i Dösjebro och om det är möjligt kopplas på en befintlig linje för ökat underlag. 30 (30)

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1.

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1. HÖRBY KOMMUN DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. Uppdragsnummer 27000678 Rapport ver. 1.0 Malmö 2015-02-12 Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö David Edman 1 (13) Sweco Hans Michelsensgatan 2

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

TRAFIKPROGRAM HÄLJARP

TRAFIKPROGRAM HÄLJARP TRAFIKPROGRAM HÄLJARP TRAFIKPROGRAM HÄLJARP Landskrona stad Teknik- och stadsbyggnadskontoret 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 Fax 0418-47 35 76 tsb@landskrona.se www.landskrona.se

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik Mars 2018 Utges av Mars 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 8 2.3 Förutsättningar för gångtrafikanter och cyklister...

Läs mer

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET PM Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret 2013-06-14 Uppdrag: 241428, Trafikutredning Hammarshusområdet Titel på PM: Status: GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

RAPPORT BJUVSTORP 9:13 BJUVS KOMMUN. Sweco TransportSystem AB Malmö Trafikplanering. David Edman. Granskningshandling. Uppdragsnummer

RAPPORT BJUVSTORP 9:13 BJUVS KOMMUN. Sweco TransportSystem AB Malmö Trafikplanering. David Edman. Granskningshandling. Uppdragsnummer BJUVS KOMMUN BJUVSTORP 9:13 Uppdragsnummer 7000725 Granskningshandling Malmö 2015-08-19 Sweco TransportSystem AB Malmö Trafikplanering David Edman 1 (15) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö

Läs mer

Trafikutredning för Särö 1:477

Trafikutredning för Särö 1:477 Förvaltningen för Teknik 2017-12-18 Utges av December 2017 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Biltrafik... 8 2.2 Gång- och cykeltrafik... 9 2.3 Kollektivtrafik... 10 2.4 Parkering...

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION PM BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION 2016-04-08 UPPDRAG 266072, Bussgator Broby Titel: BUSSGATOR I BROBY Status: Slutversion Datum: 2016-04-08 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Östra Göinge kommun Kenneth

Läs mer

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum.

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum. Björnlunda Livsrumsindelning Transportrum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Frirum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Gnesta Livsrumsindelning Transportrum Integrerat

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik December 2016 Utges av i december 2016 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 5 2 Nulägesbeskrivning 6 2.1 Biltrafik... 6 2.2 Gång- och cykeltrafik... 8 2.3 Parkering... 10 3 Planförslag

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND PM 2016-10-21 Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I denna PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna beskrivning

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Vad som fungerar idag Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Turtäthet för busstrafiken Effektiv busstrafik med mera genom att

Läs mer

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Sida 1 (9) 2018-01-01 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

Trafikförslag för gångbana längs Ulfsparregatan

Trafikförslag för gångbana längs Ulfsparregatan Trafikförslag för Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00 Kontaktperson: Anna-Sofia Sjööqvist Konsult: ÅF Infrastructure AB Grafiska vägen 2A Box

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer: 1(5) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018

TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018 2015-11-30 TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018 Trafikinvestering från 2015, ny beläggning och belysning på gång- och cykelbana utmed Henrik Palmes allé. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida FÖRORD 2 1. TRAFIKINVESTERINGAR

Läs mer

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Dnr Sida 1 (5) 2016-09-16 Handläggare Lotten Svedberg 08-508 262 15 Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Kontoret föreslår att arbeta med ett antal typåtgärder längs sträckorna för att få bättre hastighetsefterlevnad

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA PM PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA SLUTRAPPORT 2017-05-22 INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 3 2 NULÄGE... 3 3 BEDÖMNING... 4 3.1 ICAS BEHOV AV YTTERLIGARE PARKERING...4 3.2 YTTERLIGARE PARKERINGSBEHOV

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180910 Datum 2018-09-10 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse Trafikutredning Tillfart Sydväst Utredning av kompletterande vägförbindelse till Mariestad Norra 2010-11-19 Medverkande Beställare: Mariestads kommun, kommunledningskontoret Konsult: WSP Samhällsbyggnad,

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180312 Datum 2018-03-12 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala 2017-08-25 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-25 Uppdrag: PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala Uppdragsnummer: 1546 Status: Samrådshandling

Läs mer

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS 12601321 TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS Sweco Society Sweco Society Beställare Borås stad, kontaktperson Jonatan Westlin Konsult, Sweco Society Stefan Andersson,

Läs mer

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikavdelningen 1(6) Hanna Zakrisson 046-359 47 84 hanna.zakrisson@lund.se Tekniska nämnden Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Dnr TN 2019/0321 Sammanfattning

Läs mer

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö 1. Åtgärder vid övergångsställen och gångpassager För att prioritera gångtrafiken och öka fotgängarnas framkomlighet och trafiksäkerhet planeras övergångsställen

Läs mer

Trafikutredning Götetorp

Trafikutredning Götetorp Hammarö Kommun Malmö 2018 04-03 Datum 2018-04-03 Uppdragsnummer 1320032742 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare André Kingstedt Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Trafikföringen i centrum, Inre ringen

Trafikföringen i centrum, Inre ringen 1(17) Tjänsteskrivelse Falu kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2015-09-14 Diarienummer MSN0522/15 Handläggare Mathias Westin Telefon 023-827 39 E-post: mathias.westin@falun.se Miljö-

Läs mer

Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2)

Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2) UPPDRAG Trafik Ö:a Bärstad - Skede 2 UPPDRAGSNUMMER 2333971200 UPPDRAGSLEDARE Magnus Wackerfeldt UPPRÄTTAD AV Magnus Wackerfeldt DATUM 12 Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2)

Läs mer

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering 1(8) Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering Uppdragsnummer: 226043 Uppdragsansvarig: Johan Bergström Handläggare Kvalitetsgranskning Anna Stjärnkvist/Anna-Karin Ekström 010-452

Läs mer

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan vid Södra Vårvindsgatan Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan Arbetshandling Medverkande: Beställare: Kontaktperson: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 2013-05-02 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 TN 2013/196-512 Förord Nacka kommuns Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet består av två dokument: Riktlinjer

Läs mer

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1 \\ramse\pub\sto2\svg\2016\1320020020\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\trafikutredning\alt 1-3\alt 1\trafik-pm alternativ 1 20180313.docx Kompletterande trafik-, Alternativ 1 Uppdrag Handläggare Granskare

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Trafikplan Hässleholms stad, remiss Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Synpunkter Länsstyrelsen ingen formell roll Positivt att arbeta kontinuerligt med översiktlig

Läs mer

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Nykvarns Kommun Gång- och cykelplan Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Jörgen Bengtsson Gunilla Hellström 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

Ansökan om statlig medfinansiering till åtgärder för förbättrad miljö och trafiksäkerhet på det kommunala vägnätet för år 2014

Ansökan om statlig medfinansiering till åtgärder för förbättrad miljö och trafiksäkerhet på det kommunala vägnätet för år 2014 1 (6) Milj och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-09-02 Dnr Sbn 2013-333 Teknik och samhällsbyggnadskontoret Eleonor Mörk Gunnar Lönn Samhällsbyggnadsnämnden Ansökan om statlig medfinansiering till åtgärder

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

TRAFIKPROGRAM ASMUNDTORP

TRAFIKPROGRAM ASMUNDTORP RAPPORT TRAFIKPROGRAM ASMUNDTORP LANDSKRONA STAD 2011-12-15 BIB INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning / Information... 1 Nulägesbeskrivning och bristanalys... 2 Kustvägen-Möingevägen... 2 Toftavägen... 3 Asmundtorpsvägen...

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 [ [ Dubbelk licka här, välj bild] PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 stockholm.se PM om Trafik för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Sanna Eveby/Niklas

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Så skapar vi en attraktiv cykelstad

Så skapar vi en attraktiv cykelstad Så skapar vi en attraktiv cykelstad Cykelprogram för en nära storstad 2015-2025 Malin Månsson, trafikkontoret Göteborg 2035 150 0000 Fler invånare 70 000 80 000 nya bostäder 80 000 nya arbetstillfällen

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan 2008-11-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykelstrategi... 3 3 Handlingsplan... 5 - Sid 2 - 1 Inledning Kalmar har som mål att bli en

Läs mer

Trafikutredning - antagandehandling SVARTE

Trafikutredning - antagandehandling SVARTE November 2008 Denna utredning utfördes 2005/2006 och har uppdaterats under januari-februari respektive oktober-november 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Isbergs gata 15 205 19 Malmö

Läs mer

5 GÅNG- OCH CYKELTRAFIK

5 GÅNG- OCH CYKELTRAFIK 5 GÅNG- OCH CYKELTRAFIK 5.1 MÅL För gång- och cykeltrafiken har följande mål formulerats för trafikplanearbetet: Att upprätta ett sammanhängande, gent, attraktivt och säkert cykelnät som täcker in viktiga

Läs mer

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen 2(22) Titel: Trafikutredning Åkervägen Utgivningsdatum: 17 maj 2016 Medverkande: Mörbylånga kommun Bengt Johansson, Rebecka

Läs mer

TRAFIKANALYS FÖR VÄG UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN

TRAFIKANALYS FÖR VÄG UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FÖR VÄG 176 - UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2011-02-21 UNITED BY OUR DIFFERENCE ARBETSGRUPP Konsult WSP Samhällsbyggnad Bo Lindelöf Ida Lennartsson uppdragsansvarig/trafik layout Beställare

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Beställare: Stenungsunds kommun 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Kristina Hellström Konsult:

Läs mer

Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de

Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de Bakgrund Trafiksituationen i Kvarnbergets radhusområde har försämrats markant de senaste åren. Under en rad år har flera faktorer samverkat och höjt

Läs mer

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/ Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 2014-10-23 Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00

Läs mer

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg.

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Sanna Tegnér Trafikplanering 08-508 264 27 sanna.tegner@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2009-04-14 Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Förslag till

Läs mer

Remissyttrande på promemorian Cykelregler

Remissyttrande på promemorian Cykelregler 1(5) Handläggare Jens Plambeck Remissyttrande på promemorian Cykelregler Stockholms läns landsting yttrar sig över förslaget till cykelregler i den nationella cykelstrategin. Förslag till yttrande har

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer: 1(6) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

Trafikutredning i samband med Detaljplanearbete för Björkfors 1:673 Hemavan

Trafikutredning i samband med Detaljplanearbete för Björkfors 1:673 Hemavan UPPDRAG Trafikutredning Hemavan UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Johanna Söderholm, Tyréns UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg, Trafikplanering Sweco Stina Åslund, Landskap Tyréns Björn Andersson, Gatuprojektering

Läs mer

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Fotgängarnas förening (FOT) är positiva till att Stockholm stad tagit fram

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 2017-05-23 Sammanfattning Sweco fick i april 2017 i uppdrag att komma med förslag på lösningar på de aspekter som behövde studeras vidare i Trafikutredning Bjärred 12:1,

Läs mer

Plan för rätt fart i Piteå

Plan för rätt fart i Piteå Plan för rätt fart i Piteå Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Plan för rätt fart i Piteå Plan 2012-10-15, 163 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler

Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 15 Ärende Infosäkerhetsklass Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler Ärendebeskrivning

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 1 RÄTT FART I HUDDINGE Riksdag och regering beslutade den 2 maj 2008 om

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla

ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla Bild 1 ot2 Människan är byggd för att röra på sig men samhället är planerad för att spara tid och pengar. Barn kan inte göra

Läs mer

PM Trafik. Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , Uppsala WSP Sverige AB.

PM Trafik. Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , Uppsala WSP Sverige AB. PM Trafik Uppsala 2017-08-15 WSP Sverige AB WSP Samhällsbyggnad 753 20 Uppsala Besök: Dragarbrunnsgatan 41 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org. nr: 556057-4880 Styrelsens säte: Stockholm wsp.com 1 (11)

Läs mer