KÄNNETECKNANDE FÖR BYRÅKRATIN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KÄNNETECKNANDE FÖR BYRÅKRATIN"

Transkript

1 KÄNNETECKNANDE FÖR BYRÅKRATIN ENLIGT WEBER Tjänstemännen är personligen fria och lyder endast under den formella, sakliga ämbetsplikten. Utgör en permanent ämbetshierarki. Har fastställda kompetensområden för ämbetena. Är kontraktsanställda Har formella kvalifikationer. Har reglerad lön i pengar. Har ämbetet som enda eller huvudsakliga yrke. Har reglerad befordringsgång. Är personligen skilda från förvaltningsmedlen, dvs. de äger dem inte. Upprätthåller en sträng och enhetlig arbetsdisciplin.

2 DEN INSTRUMENTELLA RATIONALITETEN Weber menade att byråkratin p g a sin rent tekniska överlägsenhet, dvs. dess förmåga att ta itu med komplexa arbetsuppgifter, gjorde den i princip oemotståndlig. Det rationella organiserandet av medlen hotar emellertid, menade han, att skymma målen. I boken Auschwitz och det moderna samhället menar den polsk-engelske sociologen Zygmunt Bauman att Förintelsen är det moderna paradigmet för den instrumentella rationaliteten. Förintelsen är enligt honom en konsekvens av en långt driven rationalisering som kännetecknas av en utvecklad och väloljad byråkrati.

3 WEBERS JÄRNBUR Ingen vet vem som ska bo i buren i framtiden, eller om det vid slutet av denna oerhörda utveckling skall uppstå helt nya profeter, eller om det kommer att bli en mäktig pånyttfödelse av gamla tankar och ideal, eller, om ingetdera inträffar, mekaniserad förstening, garnerad med ett slags krampaktig självuppskattning. Då kunde med rätta dessa ord sägas om de sista människorna i denna kulturutveckling: Specialist utan ande, njutningsmänniska utan hjärta, och denna nolla inbillar sig ha nått ett aldrig tidigare uppnått stadium i mänsklighetens historia.

4 BYRÅKRATIN FRÅN DEN LJUSA SIDAN ENLIGT WEBER. Det finns människor som trivs med att arbeta i byråkratier. Byråkratier är tämligen förutsägbara. De erbjuder förutsägbara karriärvägar. De begränsar godtycke och illegitim maktutövning. Byråkratin behandlar alla likvärdiga fall som lika. Man är således inte utelämnad åt någon tjänstemans godtycke. Byråkratin tar ingen hänsyn till personen som sådan. Om man har behandlas på ett felaktigt sätt finns möjlighet att överklaga. Det finns möjlighet att åberopa universella normer. I byråkratin lyder alla under lagen. Ingen står ovanför lagen, utan alla är personligen ansvariga för sina handlingar.

5 INDUSTRI OCH VETENSKAP Vid 1900-talets början var det framför allt discipliner som ekonomi, redovisning och ingenjörsvetenskap som ansågs nyttiga när det gällde att leda företag. Taylor och hans scientific management stod högt i kurs vid denna tid. Efter första världskriget började dock vissa amerikanska företag att bekosta psykologisk forskning om industriarbete och management. Man blev medveten om att man negligerat den social aspektens betydelse för arbetet. Det var ur denna forskning som den s.k. Human relationsskolan växte fram.

6 NACKDELAR MED HUMAN RELATIONS- SKOLANS PSYKOLOGISKA PERSPEKTIV Human relations-skolan sökte orsaken till konflikter och andra problem på arbetsplatsen i arbetstagarens psykologiska förhållanden. Mayo: Industrial unrest is not caused by mere dissatisfaction with wages and working conditions but by the fact that a conscious dissatisfaction serves to light up as it were the hidden fires of mental uncontrol. Enligt Mayo hade radikaler och fackföreningskämpar fallit offer för neurotiska fantasier som hade sin grund i deras barndom. Arbetare och fackföreningsmänniskor behövde terapeutisk hjälp.

7 FÖRDELAR MED HUMAN RELATIONS- SKOLANS PSYKOLOGISKA PERSPEKTIV Upptäckten av the social man innebar ett steg framåt för organisationsteorin. Tidigare hade man inom organisationsteorin framförallt uppmärksammat tekniska och ekonomiska funktioner inom företagen. Fokuseringen av the social man ledde till att man uppmärksammade vikten av utarbeta tekniker för att öka samarbete. Human relations-skolan var de första som uppmärksammade förekomsten av informella grupper.

8 HAWTHORNESTUDIEN ( ): TRE STUDIER OCH EN FÖRSTUDIE Förstudien: Belysningsexperimenten (1924). Ofta sammanblandas belysningsexperimenten med Hawthornestudien. Belysningsexperimenten utgjorde emellertid en förstudie som aldrig kom att avrapporteras. Resultaten från experimenten antydde att anställdas produktivitet påverkades av fler faktorer än enbart den fysiska omgivningen. För att undersöka vad som påverkar produktiviteten inleddes Hawthornestudien.

9 HAWTHORNESTUDIEN, DEL I: KVINNORNA I RELÄRUMMET Studien rörde under vilka betingelser som produktiviteten stiger resp. sjunker. Forskarna ville besvara följande frågor: Blir de anställda verkligen utmattade? Är det önskvärt med vilopauser eller med en kortare arbetsdag? Vad tycker de anställda om sitt arbete och företaget? Vilken är effekten av förändringar i arbetsverktyg? Varför går produktiviteten ner på eftermiddagen?

10 RESULTATEN AV FÖRSTA STUDIEN Under de två första åren ökade produktiviteten med nästan 25%. Forskarna och företagsledningen insåg att det var psykologiska faktorer som spelade in, men huruvida det var den lilla gruppen, luncherna, arbetstiden eller något annat som var huvudorsaken var oklart. Kvinnorna i gruppen menade att de hade slutat att se på the man in charge as a boss och att de producerade mer för att de befann sig i en friare och trevligare arbetsmiljö. It was fun, som en av kvinnorna i studien sade.

11 HUMAN RELATIONS SKOLAN: HAWTHORNE-EFFEKTEN Hawthorne-effekten innebär att själva den uppmärksamhet som människor röner som föremål för en undersökning kan öka deras produktivitet. Det faktum att en grupp känner sig uppmärksammad och betydelsefull förstärker deras arbetstillfredsställelse.

12 HAWTHORNESTUDIEN, DEL II: INTERVJUSTUDIEN För att ta fram mer data om hur de anställda såg på arbetsledningen intervjuades 1600 anställda om sin arbetsmiljö. Ett oväntat resultat var att de anställda uttryckte lättnad över att ha blivit intervjuade och lyssnade på. Forskarna förstod att för att förstå en persons bekymmer och åsikter måste man ta hänsyn till såväl vederbörandes privata situation som hans/hennes status på fabriken.

13 HAWTHORNESTUDIEN DEL III: RUMMET FÖR MONTERING AV TELEFONVÄXLAR Intervjustudien hade givit en bild av en spontan, informell och social organisation som fungerade parallellt med den formella. Forskarna såg också att det verkade finnas sociala grupper som utövade väldigt stark kontroll över arbetsbeteendet hos sina medlemmar. För att studera detta bestämde man sig för att utföra en studie av manliga montörer av telefonväxlar, som kombinerade observationer och intervjuer. Undersökningsdeltagarna bestod av 14 montörer som förflyttades till ett rum där de kunde observeras. Till skillnad från i den första studien så gjorde man inte några förändringar.

14 RESULTATEN AV TREDJE STUDIEN Det visade sig att det fanns två subgrupper (nätverk) bland montörerna. Inom subgrupperna ägnade man sig åt spel, arbetsbyten, gräl om fönstren skulle vara öppna eller inte, vänskap och motsättningar. Av de 14 montörerna var 12 medlemmar i någon av subgrupperna. De som inte ingick i någon subgrupp producerade mer än genomsnittet och hade bra relationer till alla gruppmedlemmar och till förmännen. Forskarna kunde påvisa att det fanns en formell och en informell organisation som fungerade parallellt med varandra. Resultatet gav även underlag för att ifrågasätta teorin om att anställda primärt motiveras av ekonomiska intressen och att deras arbetsbeteenden är rationella (Homo oeconomicus).

15 MCGREGOR OM TEORI X OCH Y Teori X Människan är av naturen lat och arbetar bara om hon tvingas till det. Vill ha klara instruktioner och undviker ansvarstagande. Motiveras av pengar, bonusar och rädsla för straff. Denna uppfattning om människan finns inom taylorismen. Teori Y Människan söker självförverkligande genom arbetet. Vill ha autonomi och ett demokratiskt ledarskap. Motiveras av tillfällen till att lära sig saker och att utvecklas. Denna uppfattning om människan finns i Human relationsskolan.

16 LEDARCENTRERAT LEDARSKAP Kärnan i den ledarcentrerade forskningen om ledarskap är att en ledares personlighet eller beteenden (t.ex. beröm) påverkar efterföljarnas inställning och agerande (t.ex. i form av högre arbetsmoral och produktivitet). Man har i denna tradition tenderat att negligera den roll som den sociala kontexten spelar och den roll som efterföljarna har i ledarskapsutövningen. Arbetsmoral påverkas av andra faktorer än ledare beteende, t.ex. arbetsmiljön, arbetskamrater t.ex. Enligt Sveningsson och Alvesson är ledarskap något som uppstår i interaktionen mellan människor.

17 LEDARCENTRERAD FORSKNING OM LEDARSKAP Period Perspektiv Centralt tema Fram till 1940-talets slut Egenskapsperspektiv Ledarskapsförmåga är medfödd Till 1960-talets slut Ledarstilsperspektiv Ledarskapets effektivitet beror på ledarens beteende Till 1980-talets början Från 1980-talets början Situationssynsätt Det nya ledarskapet (inkluderar karismatiskt och transformativt ledarskap) Ledarskapets effektivitet beror på situationen Ledare måste ha visioner

18 EGENSKAPSPERSPEKTIVET Detta perspektiv intresserar sig för vilka egenskaper en god ledare har. Man studerade fysiska egenskaper som längd, fysionomi och kroppsspråk och mer abstrakta egenskaper som intelligens, verbal förmåga etc. Detta synsätt förekommer ofta i populära sammanhang. Kritik: Det uppmärksammar inte den sociala kontexten.

19 LEDARSTILSPERSPEKTIVET Istället för att betona förhållandevis stabila personlighetsegenskaper sätter man ledarens aktiviteter i fokus. Daniel Katz och Robert Kahn urskiljde två huvuddimensioner för beskrivning av ledarbeteende: Uppgiftsorientering och relationsorientering. Kurt Lewin urskiljde tre olika ledarstilar: demokratiskt, auktoritärt och laissez faire - ledarskap. Kritik mot ledarskapsperspektivet: Olika stilar kan utövas i olika sammanhang.

20 SITUATIONSPERSPEKTIVET En kompetent ledare är en person som förmår uppvisa en mängd olika handlingssätt och egenskaper beroende på vilken situation han/hon befinner sig i. Frågan om vilket ledarskap som är det mest effektiva beror på kontexten.

21 HERSEYS OCH BLANCHARDS SITUATIONSBASERADE LEDARSKAPSTEORI Instruera och anvisa (hög uppgiftsorientering och låg relationsorientering). Insäljning (hög uppgifts- och relationsorientering) Deltagande (hög relationsorientering och låg uppgiftsorientering) Delegering (låg relations- och uppgiftsorientering)

22 DET NYA LEDARSKAPET Det är framför allt tre punkter som är viktiga för denna inriktning: 1. Distinktionen mellan transaktionellt och transformativt ledarskap. 2. Distinktionen mellan chefskap och ledarskap. 3. Fokus på det karismatiska ledarskapet.

23 TRANSAKTIONELLT OCH TRANSFORMATIVT LEDARSKAP Transaktionellt ledarskap syftar på ett ledarskap genom vilket man skapar en huvudsakligen instrumentell relation mellan ledare och efterföljare. Ledaren erbjuder materiella belöningar, t.ex. lön och anställningstrygghet, i utbyte mot att få vissa arbetsuppgifter utförda. Det transformativa ledarskapet syftar framförallt till att inspirera och skapa entusiasm. Detta anses särskilt angeläget när man vill skapa förändringar.

24 CHEFSKAP OCH LEDARSKAP Inom det nya ledarskapet har tanken utvecklats att transaktionellt ledarskap egentligen handlar om chefskap medan riktigt ledarskap är transformativt ledarskap. Chefskap handlar om traditionellt, administrativt planerings- och budgetarbete under stabila och förutsägbara förhållanden medan ledarskap handlar om inspirerande kommunikation och agerande.

25 SKILLNADEN MELLAN LEDARSKAP OCH CHEFSKAP Ledarskap Nyskapar Utvecklar Inspirerar Har ett långsiktigt perspektiv Frågar Vad? och Varför? Uppfinner Utmanar status quo Gör rätt saker Chefskap Administrerar Vidmakthåller Kontrollerar Har ett kortsiktigt perspektiv Frågar Hur? och När? Påbörjar Accepterar status quo Gör saker rätt

26 KARISMATISKT LEDARSKAP EGENSKAPSORIENTERINGENS ÅTERKOMST Karismatiska ledare har en motiverande effekt på människor och förmår skapa storslagna visioner om en idealiserad framtid. Egenskaper som anses utgöra en grund för karisma är extremt högt självförtroende, dominerande stil, starka moraliska övertygelser och stort behov av inflytande över andra. Flera forskare, t.ex. den amerikanske sociologen Randall Collins, menar att karisma inte är en personlighetsegenskap, utan något som en grupp av efterföljare tilldelar ledaren. Vem som helst kan därför bli en karismatisk person-

27 EXEMPEL PÅ KARISMATISK MAKT När han vandrade utmed Galileiska sjön fick han syn på två bröder, Simon som kallas Petrus och hans bror Andreas. De stod vid sjön och fiskade med kastnät, för de var fiskare. Han sade till dem: Kom och följ mig. Jag skall göra er till människofiska re och de lämnade genast sina nät och följde honom. (Matt 4: 18-21).

ORGANISATIONSTEORI OCH LEDARSKAP VT-10. Kursansvarig lärare: Henrik Lundberg E-post: Telefon:

ORGANISATIONSTEORI OCH LEDARSKAP VT-10. Kursansvarig lärare: Henrik Lundberg E-post: Telefon: ORGANISATIONSTEORI OCH LEDARSKAP VT-10 Kursansvarig lärare: Henrik Lundberg E-post: henrik.lundberg@sociology.gu.se Telefon: 031-786 47 63 OM MIG 40 år fyllda. Född i Malmö. Doktorerade 2007 på avhandlingen

Läs mer

EMOTIONSSOCIOLOGI (KAP 12 I HEIDEGREN OCH WÄSTERFORS)

EMOTIONSSOCIOLOGI (KAP 12 I HEIDEGREN OCH WÄSTERFORS) EMOTIONSSOCIOLOGI (KAP 12 I HEIDEGREN OCH WÄSTERFORS) Sociologer har inte alltid intresserat sig för känslor. Sociologer som t.ex. Talcott Parsons (1902-1979) ansåg att känslor inte spelade någon roll

Läs mer

Organisationsteoretiska skolor

Organisationsteoretiska skolor www.byggledarskap.se Organisationsteoretiska skolor 1(5) Organisationsteoretiska skolor Det finns flera olika skolor, eller teorier, kring organisationer och synen på ledarskap och kommunikation inom dessa.

Läs mer

Perspektiv på ledarskap. Oksana Johansson

Perspektiv på ledarskap. Oksana Johansson Perspektiv på ledarskap Oksana Johansson Innehåll Vad är ledarskap? Forskning om ledarskap Modeller och sätt att betrakta ledarskapsstilar Ledarskap kopplat till kontext Målet är att visa modeller och

Läs mer

Maktutövning som baseras på bestraffningsmakt, t ex möjlighet att ge en person sämre arbetsuppgifter.

Maktutövning som baseras på bestraffningsmakt, t ex möjlighet att ge en person sämre arbetsuppgifter. Föreläsning, Jonas Jag skall ta upp dessa saker: Ledarskap Styrning Ledarskap En definition av ledarskap: Den sociala process genom vilken en person i en organisation influerar andra personer i organisationen

Läs mer

Ledare och ledda. Tre föreläsningar med Rune. Ledarskapets historia. Management Leadership. Goda ledare Hur märks det?

Ledare och ledda. Tre föreläsningar med Rune. Ledarskapets historia. Management Leadership. Goda ledare Hur märks det? Ledare och ledda Ledarskapets historia TGTU04 26 okt 2011 Rune Olsson, PIE, IEI, LiU. Tre föreläsningar med Rune 26 okt Ledarskapets historia > Gör studie över hur du använder din tid. 14 nov Stilar. Modernt

Läs mer

Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 17. TentamensKod: Tentamensdatum: 29 september 2017 Tid:

Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 17. TentamensKod: Tentamensdatum: 29 september 2017 Tid: Organisation och profession, OPUS 7,5 högskolepoäng Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 17 TentamensKod: Tentamensdatum: 29 september 2017 Tid: 09.00-10.30 Totalt

Läs mer

Ledarskapsstilar. Tre föreläsningar med Rune. Ledarskap. Alla i en arbetsgrupp utövar funktionen Ledarskap

Ledarskapsstilar. Tre föreläsningar med Rune. Ledarskap. Alla i en arbetsgrupp utövar funktionen Ledarskap Tre föreläsningar med Rune Ledarskapsstilar Några tankar om att utveckla en personlig stil. TGTU04. 14 nov 2011 Rune Olsson PIE, IEI, LiU. 26 okt Ledarskapets historia > Gör studie över hur du använder

Läs mer

Frågor om Attraktivt Arbete Dnr: ALI ; DUB 2004/665/99

Frågor om Attraktivt Arbete Dnr: ALI ; DUB 2004/665/99 Frågor om Attraktivt Arbete 2004-12-16 Dnr: ALI 2002-0252; DUB 2004/665/99 1 Följande frågor är framtagna för att ge ett underlag till utveckling av Attraktivt arbete. Frågorna handlar om dels vad som

Läs mer

Organisationsteori. Distanskurs samhällsentreprenörskap 16/11-09

Organisationsteori. Distanskurs samhällsentreprenörskap 16/11-09 Organisationsteori Distanskurs samhällsentreprenörskap 16/11-09 Varför relevant med organisationsteoretiska perspektiv? Alternativa perspektiv möjliggöra utveckling Kritisk analys Förståelse av egen praktik

Läs mer

Randall Collins: Den sociologiska blicken

Randall Collins: Den sociologiska blicken Randall Collins: Den sociologiska blicken Varje vetenskaplig eller akademisk disciplin bör efterleva åtminstone två grundläggande krav: Den bör kunna formulera tydliga och klara påståenden om den del av

Läs mer

Organisation, bildning och profession, OPUS. 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14

Organisation, bildning och profession, OPUS. 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14 Organisation, bildning och profession, OPUS 7,5 högskolepoäng Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14 TentamensKod: Tentamensdatum: 3 oktober 2014 Tid: 09.00-10.30

Läs mer

Ledare behöver framför allt vara flexibla och kunna anpassa sin ledarstil. Grupper i olika stadier kräver olika beteenden av en ledare.

Ledare behöver framför allt vara flexibla och kunna anpassa sin ledarstil. Grupper i olika stadier kräver olika beteenden av en ledare. Susan Wheelan, lärare, nutida forskare och professor i psykologi. Beskriver gruppdynamik kopplad till produktivitet - hur arbetsgrupper blir högpresterande team. Gruppdynamiken är förutsägbar, oavsett

Läs mer

Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 16. TentamensKod: Tentamensdatum: 30 september 2016 Tid:

Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 16. TentamensKod: Tentamensdatum: 30 september 2016 Tid: Organisation och profession, OPUS 7,5 högskolepoäng Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 16 TentamensKod: Tentamensdatum: 30 september 2016 Tid: 09.00-10.30 Totalt

Läs mer

Den industriella revolutionen

Den industriella revolutionen Organisationsteori I Den moderna organisationens födelse och de klassiska organisationsteorierna Den industriella revolutionen England, senare delen av 1700-talet Ekonomisk take off Arbetskraftsförskjutning,

Läs mer

Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 15. TentamensKod: Tentamensdatum: 2 oktober 2015 Tid:

Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 15. TentamensKod: Tentamensdatum: 2 oktober 2015 Tid: Organisation och profession, OPUS 7,5 högskolepoäng Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 15 TentamensKod: Tentamensdatum: 2 oktober 2015 Tid: 09.00-10.30 Totalt antal

Läs mer

Scientific management. Synonymt används taylorism. Central person är Fredrick W Taylor ( ). Amerikan. Ingenjör.

Scientific management. Synonymt används taylorism. Central person är Fredrick W Taylor ( ). Amerikan. Ingenjör. Klassisk organisationsteori. Till organisationsteoretiska klassiker räknas Scientific management (taylorism) Webers byråkratidiskussion Fayols administrationslära Human Relationsrörelsen Alla de här organisationsteorierna

Läs mer

Maslows behovstrappa.

Maslows behovstrappa. Maslows behovstrappa. Behovstrappan används för att beskriva och förklara hur vi människor prioriterar mellan våra olika behov. Vi tillgodoser våra behov i en viss ordning, menar Maslow. Först kommer de

Läs mer

Rollkonflikter. Roller medför alltid rollkonflikter. En konflikt kan uppstå när det uppstår oförenliga förväntningar på en roll. Läraren kan t.ex.

Rollkonflikter. Roller medför alltid rollkonflikter. En konflikt kan uppstå när det uppstår oförenliga förväntningar på en roll. Läraren kan t.ex. Rollkonflikter. Roller medför alltid rollkonflikter. En konflikt kan uppstå när det uppstår oförenliga förväntningar på en roll. Läraren kan t.ex. uppleva motstridiga förväntningar från elever, föräldrar,

Läs mer

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap www.byggledarskap.se Ledarskapsmodeller 1(5) Ledarskapsmodeller Kravet på ledarskapet varierar mellan olika organisationer. Kraven kan också variera över tid inom ett och samma företag. Ledarskapet i en

Läs mer

Organisationer och Makt. Henrik Ifflander VT2014

Organisationer och Makt. Henrik Ifflander VT2014 Organisationer och Makt Henrik Ifflander VT2014 sammanfattning av föregående föreläsning för att få något gjort krävs samarbete i organiserad form organisationer är de länkar som binder samman människor

Läs mer

2013-11-25. New paradigm of leadership (Bryman 1992) SAMTIDA LEDARSKAP. Innehåll. Karismatiskt ledarskap

2013-11-25. New paradigm of leadership (Bryman 1992) SAMTIDA LEDARSKAP. Innehåll. Karismatiskt ledarskap New paradigm of leadership (Bryman 1992) SAMTIDA LEDARSKAP Daniel Lundqvist Helix & Rikscentrum för Arbetslivsinriktad Rehabilitering 1950- stor betoning på vad som är effektivt ledarskap där teorier om

Läs mer

FOKUSOMRÅDE. Relationella pedagogik Föreläsning med Adam Palmquist. 6 mars Lagar, styrdokument och överenskommelser

FOKUSOMRÅDE. Relationella pedagogik Föreläsning med Adam Palmquist. 6 mars Lagar, styrdokument och överenskommelser Relationella pedagogik Föreläsning med Adam Palmquist 6 mars 2018 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument och överenskommelser Normkritiskt

Läs mer

Sociologisk teori sociologi 2.0. Magnus Nilsson Karlstad universitet

Sociologisk teori sociologi 2.0. Magnus Nilsson Karlstad universitet Sociologisk teori sociologi 2.0 Magnus Nilsson Karlstad universitet Teori, metod och empiri är grundläggande byggstenar i det vetenskapliga arbetet. Med hjälp av teori kan man få sin analys att lyfta,

Läs mer

HR-perspektivets kärna/grundfråga:

HR-perspektivets kärna/grundfråga: HUMAN RELATIONS s kärna/grundfråga: Vi vill kunna matcha företagets behov med mänskliga behov! Frågan vi ställer oss är alltså: -Vilka behov har människor och vilka behov har organisationer? Hur ska vi

Läs mer

Det moderna ledaroch medarbetarskapet

Det moderna ledaroch medarbetarskapet Det moderna ledaroch medarbetarskapet En sammanfattning av de senaste teorierna kring modernt ledar- och medarbetarskap. Skriften bygger på information från rapporten Förändring och utveckling ett konstant

Läs mer

Organisering. Aida Alvinius.

Organisering. Aida Alvinius. Organisering Aida Alvinius aida.alvinius@fhs.se Fil.dr. Sociologi Ledarskapscentrum i Karlstad Institutionen för Säkerhet, Strategi och Ledarskap Försvarshögskolan In the beginning, there is organization

Läs mer

Wienerbröd löser allt

Wienerbröd löser allt Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Joanna Björnklint Sara Carlsson Wienerbröd löser allt Ledarstilar och personalneddragningar Danish pastry solves everything Leadership styles and personell

Läs mer

Nor o mer e o c o h c h ann n a n t s änn n a n nd n e D u v äl ä j l e j r! Uppgift f s t t s y t per

Nor o mer e o c o h c h ann n a n t s änn n a n nd n e D u v äl ä j l e j r! Uppgift f s t t s y t per Normer och annat spännande Du väljer! Additiva uppgifter Uppgiftstyper - Styrs av den sammanlagda ansträngningen Disjunctiva uppgifter - Styrs av den mest kompetente i gruppen Conjunctiva uppgifter - Styrs

Läs mer

Ledarskapets 5 utmaningar

Ledarskapets 5 utmaningar Ledarskapets 5 utmaningar Den ledarskapsmodell som fram till dags dato varit underlag för flest vetenskapliga studier och som erhållit starkast och mest konsekvent vetenskapligt stöd är den så kallade

Läs mer

European Mentoring programme i. 25 mars Unionsmöte i Luleå 8 10 april 2011

European Mentoring programme i. 25 mars Unionsmöte i Luleå 8 10 april 2011 European Mentoring programme i Stockholm 25 mars 2011 Hjärtligt välkomna Dagens program FM adepter och mentorer samlas för reflektion Hur fortskrider arbetet? Hur vill vi ha avslutningen? asu EM Ledarskap

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

INLEDNING PERSONALIDÉ

INLEDNING PERSONALIDÉ INLEDNING Det personalpolitiska programmet anger 4H:s principiella inställning i personalfrågor. Programmet redovisar de värderingar som ska ligga till grund för personalfrågornas behandling. Syftet med

Läs mer

Grupper, roller och normer

Grupper, roller och normer Grupper, roller och normer En grupp kan definieras som ett antal människor som alla känner samhörighet med varandra på något sätt. Människan är en social varelse och hon ingår i flera grupper i sitt liv.

Läs mer

Organisationskommunikation3

Organisationskommunikation3 Organisationskommunikation3 MKGB20 HT10 Organisationsteorier Tvärvetenskap (psykologi, sociologi, statskunskap, ekonomi, naturvetenskap Flera nivåer (individ-, organisations- och interorganisatorisk nivå)

Läs mer

Gemensam värdegrund. Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet

Gemensam värdegrund. Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet Gemensam värdegrund Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet Varför en gemensam värdegrund? Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet har tillsammans gjort denna värdegrund. I den ger vi vår gemensamma

Läs mer

Från monolog till dialog

Från monolog till dialog Sektionen för hälsa- och samhälle och Sektionen för ekonomi och teknik Magisterprogrammet i ledarskap med ämnesbredd 40 poäng (121-160) Vt. 2007 Från monolog till dialog en kvalitativ studie om dynamiken

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2

Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2 Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2 Medarbetaridé - Det demokratiska uppdraget sid 3 - Stolthet och professionalitet sid 3 - Ledare och medarbetare sid

Läs mer

Ledarskap 2013-04-28 1. Vad är viktigt i ditt ledarskap?

Ledarskap 2013-04-28 1. Vad är viktigt i ditt ledarskap? Ledarskap 2013-04-28 1 LEDARSKAP Vad är viktigt i ditt ledarskap? 1 LEDARSKAPETS ABC Ledarskapets A ditt förhållningssätt Ledarskapets B din etik och moral Ledarskapets C din träningsplanering LEDARSKAPETS

Läs mer

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015 Att leda förändring Jostein Langstrand Daniel Lundqvist Helixdagen 2015 Det är farligt, Frodo, att gå ut genom dörren och ut på vägen. Håller du inte fötterna i styr, vet ingen vart du kan svepas i väg.

Läs mer

Det svenska politiska systemet. Politik och förvaltning

Det svenska politiska systemet. Politik och förvaltning Det svenska politiska systemet Politik och förvaltning Uppläggning Centrala begrepp: byråkrati och offentlig förvaltning Teorier om förvaltningens roll Legitimitet och offentlig förvaltning Byråkrati ett

Läs mer

PROGRAM FÖR ÖKAD ARBETSLUST

PROGRAM FÖR ÖKAD ARBETSLUST ARBETSGLÄDJE ARBETSGLÄDJE 1. Systematiskt arbetsglädjearbete 2. Att skapa och uppmärksamma framgångar 3. Ge uppskattning, uppmuntran 4. Utvecklande och meningsfulla arbetsuppgifter kompetensutveckling

Läs mer

Ledarskapsutbildning CISV, kapitel 4, Grupputveckling och grupprocesser Hemsida: www.cisv.se, E-mail: info@se.cisv.org

Ledarskapsutbildning CISV, kapitel 4, Grupputveckling och grupprocesser Hemsida: www.cisv.se, E-mail: info@se.cisv.org Vad är en grupp? Vilka grupper är du med i? Vilka behov fyller en grupp? Vilka normer finns i en grupp? Vilka sorters grupper finns det? Vilka roller finns det i en grupp? Vad påverkar de roller man får

Läs mer

Varför prata om organisationer? Föreläsning 1 Henrik Ifflander VT2014

Varför prata om organisationer? Föreläsning 1 Henrik Ifflander VT2014 Varför prata om organisationer? Föreläsning 1 Henrik Ifflander VT2014 För att förklara samhällsproblem och ordning behöver vi ta reda på: enheter relationer mekanismer ...och med ett organisationsteoretiskt

Läs mer

HOGANDEVELOP INSIKT. Rapport för: John Doe ID: HC560419 Datum: Juni 11, 2015 2013 HOGAN ASSESSMENT SYSTEMS INC.

HOGANDEVELOP INSIKT. Rapport för: John Doe ID: HC560419 Datum: Juni 11, 2015 2013 HOGAN ASSESSMENT SYSTEMS INC. Rapport för: John Doe ID: HC560419 Datum: Juni 11, 2015 2013 HOGAN ASSESSMENT SYSTEMS INC. INLEDNING: Motiv, Värderingar, Preferenser Inventoriet beskriver personers grundläggande värderingar, mål och

Läs mer

KAPITEL12 LEDARSKAP. Jacobsen & Thorsvik

KAPITEL12 LEDARSKAP. Jacobsen & Thorsvik KAPITEL12 LEDARSKAP 1 VAD ÄR LEDARSKAP? 1. Ledarskap är en rad handlingar som utövas av en eller flera personer. 2. Ledarskap har till avsikt få andra att göra något 3. Ledarskap ska bidra till att organisationer

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Kyrkans arbetsmiljöbarometer 2009

Kyrkans arbetsmiljöbarometer 2009 Kyrkans arbetsmiljöbarometer 2009 Rapport om arbetsmiljön för kyrkans anställda Plock bland resultaten i arbetsmiljöbarometern Arbetstillfredsställelse Nästan alla anställda inom kyrkan (97 %) anser alltjämt

Läs mer

Distansarbete och tillfälligt hemarbete

Distansarbete och tillfälligt hemarbete GÖTEBORGS UNIVERSITET Personalavdelningen Hilding Sjödén Avd.dir. 2006-01-23Dnr F1 230/06 Distansarbete och tillfälligt hemarbete Definitioner Med distansarbete avses arbete som en anställd efter skriftlig

Läs mer

SAMPLE. Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna. Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet

SAMPLE. Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna. Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna kan det vara värdefullt att fundera över områden i ditt liv som du skulle vilja utveckla med hjälp av MBTI-modellen.

Läs mer

Gruppers utveckling I II III IV. Tillit & Struktur. Arbete & Produktivitet. Opposition & Konflikt. Tillhörighet & Trygghet

Gruppers utveckling I II III IV. Tillit & Struktur. Arbete & Produktivitet. Opposition & Konflikt. Tillhörighet & Trygghet Gruppers utveckling Gruppers utveckling The Integrative Model and Group Developement, IMGD Susan A. Wheelan I II III IV Tillhörighet & Trygghet Opposition & Konflikt Tillit & Struktur Arbete & Produktivitet

Läs mer

Insight Motives, Values, Preferences Inventory (MVPI)

Insight Motives, Values, Preferences Inventory (MVPI) Insight Motives, Values, Preferences Inventory (MVPI) Rapport för: Sam Poole ID: HF175947 Datum: 23.05.2018 2018 Hogan Assessment Systems Inc. Inledning Motiv, Värderingar, Preferenser Inventoriet beskriver

Läs mer

Religionsdidaktik med inriktning mot konfirmationsarbete, 2a

Religionsdidaktik med inriktning mot konfirmationsarbete, 2a konfirmationsarbete, 2a Moment 3 Ledarutveckling Stiftsgården i Undersvik 2009-09-21 22 Professor Jørgen Straarup Presentation av Lee G. Bolman & Terrence E. Deal, Nya perspektiv på organisation och ledarskap,

Läs mer

Kombination MD. Grupprapport 4.0 Multidimensionell

Kombination MD. Grupprapport 4.0 Multidimensionell Kombination MD Grupprapport 4.0 Multidimensionell En analys som beskriver dina drivkrafter och ditt sätt att kommunicera med och relatera till din omgivning Utskriftsdatum: 2018-11-01 Sofielundsvägen 4,

Läs mer

Medvetet utförande av ledarskap

Medvetet utförande av ledarskap Medvetet utförande av ledarskap Ett avhandlingsarbete om att kartlägga och utveckla arbetsledande beteenden påverka medarbetares arbetsutförande och prestation Simon Elvnäs Industridoktorand Tillämpad

Läs mer

Kollegialitet en modern styrform av Kerstin Sahlin och Ulla Eriksson-Zetterquist

Kollegialitet en modern styrform av Kerstin Sahlin och Ulla Eriksson-Zetterquist Kollegialitet en modern styrform av Kerstin Sahlin och Ulla Eriksson-Zetterquist Presenterad av Ulla Eriksson-Zetterquist, Lund 2018-05-15 Samtida diskussion: i Sverige I Sverige Samtida debatt Autonomireformen,

Läs mer

Chef med känsla och förnuft. Tekniska Högskolan i Jönköping

Chef med känsla och förnuft. Tekniska Högskolan i Jönköping Chef med känsla och förnuft Tekniska Högskolan i Jönköping 24 maj 2012 Vad förväntar vi oss av en chef? (Sandahl et al., 2004) LEDARE OMTANKE FÖREBILD INSPIRATÖR CHEF SOCIAL KOMPETENS OMDÖME MORALISK KOMPETENS

Läs mer

Kombination MD. Grupprapport 4.0 Multidimensionell

Kombination MD. Grupprapport 4.0 Multidimensionell Kombination MD Grupprapport 4.0 Multidimensionell En analys som beskriver dina drivkrafter och ditt sätt att kommunicera med och relatera till din omgivning Utskriftsdatum: 2017-11-30 Sofielundsvägen 4,

Läs mer

Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad

Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad GUNNAR WISMAR Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad Auktoritär ledarstil Leder gruppen med fast hand mot målet Tar alla beslut och allt ansvar Sätter alla mål Kväser

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

Nyckeln till att vara effektiv chef är ledarskap

Nyckeln till att vara effektiv chef är ledarskap Nyckeln till att vara effektiv chef är ledarskap En del föreställningar inom beteendevetenskapen är välmenade, men faller platt till marken. De ger dig en del goda idéer att tänka på, men de ger dig inte

Läs mer

Human resource. Människan och organisationer

Human resource. Människan och organisationer Human resource Människan och organisationer Grundpelare i HR Organisationer är till för att ta hand om mänskliga behov Organisationer och människor behöver varandra När anpassning mellan organisation och

Läs mer

PEOPLETRANSITION MELLAN NU OCH FRAMTID

PEOPLETRANSITION MELLAN NU OCH FRAMTID PEOPLETRANSITION MELLAN NU OCH FRAMTID PATRICK WACHTELIUS Kontakt: https://www.linkedin.com/in/patrickwachtelius patrick.wachtelius@peopletransition.com APOLLONIA FISKEBÄCKSKIL 16.09.16. EN LITEN MENTI

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Framtidens ledarskap. Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor

Framtidens ledarskap. Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor Framtidens ledarskap Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor Ledarskapet viktigt för oss alla Ett bra ledarskap får oss att trivas och utvecklas medan ett dåligt ledarskap kan påverka

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Stressen och jobbet. Företagets medvetna satsning på medarbetarnas trivsel avgör vilka medarbetare man lyckas attrahera och behålla.

Stressen och jobbet. Företagets medvetna satsning på medarbetarnas trivsel avgör vilka medarbetare man lyckas attrahera och behålla. Vill du lyckas med karriären och trivas på jobbet? Stressen och jobbet 1. Välj chef inte jobb eller bransch En bra chef lyfter, utvecklar, inspirerar, ger näring. Ett otydligt ledarskap är den största

Läs mer

Stressen och jobbet 2558

Stressen och jobbet 2558 Stressen och jobbet 2558 Vill du lyckas med karriären och trivas på jobbet? 1. Välj chef inte jobb eller bransch En bra chef lyfter, utvecklar, inspirerar, ger näring. Ett otydligt ledarskap är den största

Läs mer

Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling

Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling När vi i Rörelse & Utveckling startade 1996 var det med en stark drivkraft att vilja medverka till utveckling bland organisationer, grupper och verksamheter.

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Projektledarrollen. Tieto PPS AH083, 3.2.0, Sida 1

Projektledarrollen. Tieto PPS AH083, 3.2.0, Sida 1 Sida 1 Om projektledarrollen Att vara projektledare innebär att man tar ansvar för att leverera ett resultat till en överenskommen kostnad och tidpunkt. Att leda en grupp människor betyder att man tar

Läs mer

Personalpolicy. för Stockholms stad

Personalpolicy. för Stockholms stad Personalpolicy för Stockholms stad Tydliga gemensamma mål För att värna och utveckla vår allra viktigaste tillgång, stadens anställda och deras arbete för stockholmarnas bästa, är en aktiv personalpolitik

Läs mer

AttraktivtArbete. Anställda vill göra ett bra arbete

AttraktivtArbete. Anställda vill göra ett bra arbete AttraktivtArbete En kompetensmiljö för attraktivt arbete 2010 #1 Anställda vill göra ett bra arbete Det är viktigt att känna att man gör ett bra arbete och att det man gör är viktigt. Dessa två saker är

Läs mer

ETT EXTRAORDINÄRT LEDARSKAP - utveckling för framtidens ledare -

ETT EXTRAORDINÄRT LEDARSKAP - utveckling för framtidens ledare - ETT EXTRAORDINÄRT LEDARSKAP - utveckling för framtidens ledare - HUR MÅNGA VERKLIGT BRA CHEFER HAR DU HAFT? HUR MÅNGA HAR/HAR HAFT VISITKORT? Marielle Palm Organisationskonsult/Strategisk Utvecklingspartner

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt?

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? www.feelgood.se Faktorer som främjar hälsa Gott ledarskap (rättvist, stödjande, inkluderande) Kontroll i arbetet (inflytande och stimulans)

Läs mer

ICF:s kärnkompetenser för professionell coaching

ICF:s kärnkompetenser för professionell coaching Ämne ICF Kärnkompetenser en översättning till svenska Dokumentansvarig Styrelsen för ICF Sverige 2009 Datum ICF:s kärnkompetenser för professionell coaching ICF har definierat elva kompetenser som utgör

Läs mer

Stress det nya arbetsmiljö hotet

Stress det nya arbetsmiljö hotet Stress det nya arbetsmiljö hotet I Sverige har belastningsskadorna varit den största anledningen till anmälan om arbetsskada, men nu börjar stress skadorna att gå om. Kunskapen om stress För att bedriva

Läs mer

Motiv till deltagande i kompetensutveckling. Kristin Ekholm

Motiv till deltagande i kompetensutveckling. Kristin Ekholm Motiv till deltagande i kompetensutveckling Kristin Ekholm Agenda 1. Presentation av uppsats 1) Bakgrund 2) Teori & Tidigare forskning 3) Metod 4) Resultat 5) Reflektioner & Slutsatser 2. Diskussionsfrågor

Läs mer

Leadership Wisdom Program

Leadership Wisdom Program Leadership Wisdom Program Målet med Leadership Wisdom Program är att göra dig till en stark ledare. För dig själv och andra. Instruktioner Läs varje påstående noga. Är det 100 % sant fyll i cirkeln. Om

Läs mer

Nyckelfaktorer Ledarskap Organisationsklimat Engagemang

Nyckelfaktorer Ledarskap Organisationsklimat Engagemang Nyckelfaktorer Denna bild visar faktorer som används som nyckeltal (Key Performance Indicators (KPI)) i AHA-metoden. KPI ger en snabb överblick på övergripande nivå av arbetsmiljö och hälsa. KPI består

Läs mer

Arbetsmiljöbarometern, syfte

Arbetsmiljöbarometern, syfte Arbetsmiljöbarometern, syfte Öka kunskaperna om arbetsmiljön vid GU Utgångspunkt för att identifiera förbättringsområden, centralt och lokalt Tidsserier möjliggör effektstudier Survey-feedback (Lawler,

Läs mer

Pussel DISC/Morot Kombination

Pussel DISC/Morot Kombination Pussel DISC/Morot Kombination Kommunikation Exempel på agenda för första coaching mötet ID: 72955 Ensize International AB Analysdatum: 2012-06-14 Tid: 14 minuter Utskriftsdatum: 2013-09-23 Ensize International

Läs mer

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG ! 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG 50 IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETARENGAGEMANG 1 2 3 4 5 SKAPA EN GOD RELATION Relationen

Läs mer

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport.

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Daniel Brodecki Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Detta är ett underlag som visar vad som är viktigt för dig och hur du kan använda din potential på ett optimalt sätt. Ett ArbetsrelateratDNA

Läs mer

Medarbetarundersökning Sept. 2010

Medarbetarundersökning Sept. 2010 Medarbetarundersökning Sept.. BAKGRUNDSFAKTA Besvarad av: Ej besvarad av: Vilken avdelning arbetar du på? Telefonsälj Kalmar (%) Telefonsälj/Fältsälj Stockholm Utvecklingsavdelningen Teknik (%) CR (%)

Läs mer

Företag med friska medarbetare utmärks av mer utvecklat arbete avseende:

Företag med friska medarbetare utmärks av mer utvecklat arbete avseende: Företag med friska medarbetare utmärks av mer utvecklat arbete avseende: Ledarskap Kompetensförsörjning Tydliga karriärvägar Man ansträngde sig för att de anställda skulle passa in i gruppen Utbildning

Läs mer

Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin

Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin Björn Horgby 1 Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin Under 1930-talet formulerades den välfärdsberättelse som under den tidiga efterkrigstiden strukturerade den tidiga

Läs mer

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling RIKTLINJE MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLINGI ARBETSLIVET Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet Eslövs kommun tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling och tolererar inte att sådana

Läs mer

Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98

Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98 Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98 Evidensstyrka Vilken forskning ska man lita på? Stark Systematiska forskningsöversikter och meta-analyser: Den röda tråden, medelvärde av många studier.

Läs mer

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara Solglimtens Likabehandlingsplan En plan mot kränkande behandling Våga vara Jag vill som en blomma stark tränga tyst igenom asfaltsvägenshårda mark att slå ut i blom. Våga vara den du är och våga visa vad

Läs mer

Men även om vi inte kan presentera ett enkelt svar, kan vi diskutera några viktiga dimensioner i diskussionen kring makt.

Men även om vi inte kan presentera ett enkelt svar, kan vi diskutera några viktiga dimensioner i diskussionen kring makt. Föreläsning om makt Jonas 1. Vad är makt? 2. Makt över a. Auktoritet b. Politik 1. Vad är makt? Problematiskt att svara på, eftersom makt brukar ses som essentially contested concept. Alltså ett begrepp

Läs mer

Negativa organisatoriska aspekter - påverkan på organisering. Torsdag 6 oktober, Teoretiskt pass - Gruppövning

Negativa organisatoriska aspekter - påverkan på organisering. Torsdag 6 oktober, Teoretiskt pass - Gruppövning Negativa organisatoriska aspekter - påverkan på organisering Torsdag 6 oktober, 2016 - Teoretiskt pass - Gruppövning Alvesson, M. (2013) Organisation och ledning: Ett något skeptiskt perspektiv. Hur ser

Läs mer

Religionsdidaktik med inriktning mot. konfirmationsarbete, 2b. Ledarskapsidén, 1. Ledarskapsidén, 2. Det goda ledarskapet

Religionsdidaktik med inriktning mot. konfirmationsarbete, 2b. Ledarskapsidén, 1. Ledarskapsidén, 2. Det goda ledarskapet konfirmationsarbete, 2b Moment 3 Ledarutveckling Stiftsgården i Undersvik 2009-09-21 22 Professor Jørgen Straarup Ledarskapsidén, 1 Auktoritet är inte något påtagligt och konkret, det är ett sökande efter

Läs mer

Lönepolicy. med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016. Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29

Lönepolicy. med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016. Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29 A Lönepolicy med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016 Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29 Inledning Dorotea kommuns samtliga verksamheter har till

Läs mer

THE. The Human Element. Deltagarnytta

THE. The Human Element. Deltagarnytta THE The Human Element Du får en veckas upplevelser som vill utmana dig att ifrågasätta invanda tankesätt och se ärligt på dig själv och din påverkan på andra. Vi börjar med att fokusera på oss som individer

Läs mer

EN HÅLLBAR ORGANISATION SOM KLARAR ORGANISATIONSFÖRÄNDRINGAR, RATIONALISERING OCH NYA MANAGEMENTFILOSOFIER?

EN HÅLLBAR ORGANISATION SOM KLARAR ORGANISATIONSFÖRÄNDRINGAR, RATIONALISERING OCH NYA MANAGEMENTFILOSOFIER? EN HÅLLBAR ORGANISATION SOM KLARAR ORGANISATIONSFÖRÄNDRINGAR, RATIONALISERING OCH NYA MANAGEMENTFILOSOFIER? Professor Stefan Tengblad Lektor Nomie Eriksson 13 november 2013 Bild 1 NY BOK: ATT UTVECKLA

Läs mer

Stressbarometern 2013

Stressbarometern 2013 Stressbarometern 2013 1,2 miljoner löntagare och 15 förbund i samverkan Stressbarometern 2013 Konflikter: 21 Trygghet: 21 Personligt stöd: 22 Förutsättningar: 31 Arbetsbelastning: 33 Uppskattning: 35 Kontroll:

Läs mer